LEGE Nr. 348
din 10 iulie 2003
pomiculturii
ACT EMIS DE:
PARLAMENTUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 300 din 17 aprilie 2008
CAPITOLUL I
Dispoziţii generale
Art. 1. - Prezenta lege reglementează cadrul de
dezvoltare a pomiculturii, înfiinţarea şi exploatarea plantaţiilor pomicole,
producerea şi valorificarea fructelor, pe baza fundamentării ştiinţifice şi
extensiei progresului tehnic, în condiţiile organizării comune de piaţă în
sectorul fructelor.
Art. 2. - (1) Organul de specialitate al administraţiei
publice centrale în domeniu care elaborează strategia de dezvoltare a
pomiculturii este Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
(2) Obiectivele strategice ale dezvoltării pomiculturii
sunt:
a) concentrarea şi specializarea producţiei pomicole;
b) introducerea în cultură a speciilor şi soiurilor
competitive pe plan european;
c) dezvoltarea centrelor şi bazinelor cu tradiţie în
domeniu, care să asigure specializarea pe produse de calitate cu denumire de
origine geografică.
Art. 3. - (1) Organizarea comună de piaţă în sectorul
fructelor conţine reguli privind:
a) patrimoniul pomicol şi
potenţialul de producţie pomicolă;
b) siguranţa alimentară şi valorificarea fructelor şi
produselor din fructe în condiţii de calitate;
c) organizaţiile profesionale, interprofesionale şi
organismele pe filieră;
d) instrumentele şi mecanismele de reglementare a
pieţei.
(2) Speciile de pomi, arbuşti fructiferi şi căpşuni
cultivate în România sunt
prevăzute în anexa nr. 1.
CAPITOLUL II
Patrimoniul pomicol
Art. 4. - (1) Patrimoniul pomicol se compune din
următoarele grupe: pomi şi arbuşti fructiferi, indiferent de sistemul de
cultură, căpşunării, pepiniere pomicole, inclusiv terenurile pentru asolamente,
terenurile în pregătire pentru plantare şi terenurile din intravilan plantate
cu pomi, arbuşti fructiferi şi căpşuni.
(2) Păstrarea patrimoniului pomicol, menţinerea şi
ridicarea valorii biologice şi a potenţialului productiv al plantaţiilor de
pomi, arbuşti fructiferi şi căpşuni şi protejarea mediului înconjurător, a
apei, solului şi păstrarea ecosistemului şi biodiversităţii revin
cultivatorilor.
Art. 5. - (1) Patrimoniul pomicol se clasifică în
următoarele categorii:
a) plantaţii tinere, până la intrarea pe rod;
b) plantaţii pe rod, în plină producţie;
c) plantaţii pe rod, în declin;
d) pepiniere pomicole;
e) colecţii pomologice, culturi de concurs şi loturi
experimentale;
f) terenuri în pregătire pentru înfiinţarea
plantaţiilor.
(2) Sistemul de cultură se
defineşte prin densitate, sortimente, tehnologii, performanţe tehnice şi
economice şi se clasifică în următoarele grupe:
a) sistem extensiv;
b) sistem intensiv;
c) sistem superintensiv;
d) pomi răzleţi.
Art. 6. - (1) Plantaţiile de pomi fructiferi, arbuşti
fructiferi şi căpşuni se realizează cu precădere în zonele consacrate, pe
terenuri cu condiţii ecologice favorabile fiecărei specii, denumite areale pomicole.
(2) Arealele pomicole reprezintă zona geografică a
culturii pomilor şi arbuştilor fructiferi, constituie o categorie distinctă a
fondului funciar şi sunt prevăzute în anexa nr. 2.
(3) Pomii şi arbuştii fructiferi situaţi în curţi,
grădini, păşuni, fâneţe, aliniamente şi ale căror produse nu fac obiectul
comercializării pe piaţă fac parte din categoria pomi răzleţi şi nu se
evidenţiază în cadastrul pomicol.
(4) Evidenţa pomilor răzleţi se ţine separat, în scop
statistic.
Art. 7. - (1) Ministerul
Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Ministerul Internelor şi Reformei Administrative organizează
inventarierea patrimoniului pomicol o dată la 5 ani.
(2) Procedurile pentru desfăşurarea inventarierii şi
modelul formularelor pentru inventarierea plantaţiilor pomicole se stabilesc
prin ordin comun al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi al
ministrului internelor şi reformei administrative.
Art. 8. -Tehnologiile de înfiinţare şi întreţinere a
plantaţiilor pomicole, pe specii, se reactualizează şi se elaborează de
Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Piteşti Mărăcineni şi se
distribuie prin Agenţia Naţională de Consultanţă Agricolă, denumită în
continuare ANCA.
CAPITOLUL III
Infiinţarea, exploatarea şi defrişarea plantaţiilor pomicole
Art. 9. - (1) Infiinţarea plantaţiilor de pomi, arbuşti
fructiferi şi căpşuni se face în zone consacrate, alegerea speciilor şi
soiurilor este opţiunea liberă a oricărui proprietar sau deţinător de teren, la
recomandarea specialiştilor autorizaţi în acest scop, conform prevederilor legale.
(2) Plantarea pomilor fructiferi din categoria pomi
răzleţi în grădini şi curţi, precum şi în terenurile din extravilan se face
respectându-se distanţele faţă de limita proprietăţii vecinilor, astfel:
a) la 2 m de răzor sau gard,
pomi cu talie mică;
b) la cel puţin 3 m de răzor sau gard, pomi cu talie
mare.
Art. 10. - Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării
Rurale şi institutul de
cercetare-dezvoltare pentru pomicultură, prin ANCA, fac recomandări periodice
cu privire la soiurile speciilor pomicole performante, care asigură producţii
de calitate, competitive, solicitate de piaţă, pentru a fi introduse în
cultură.
Art. 11. - Proprietarii şi deţinătorii legali de
terenuri, care doresc să înfiinţeze plantaţii pomicole, beneficiază de ajutoare
financiare din partea statului în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Art. 12. -Amenajarea unor terenuri în pantă, slab
fertile şi cu fenomene de eroziune a solului şi valorificarea acestora prin
culturi pomicole sunt considerate activităţi de interes naţional pentru
protejarea mediului şi se bucură de sprijinul statului, asigurat prin Fondul de
ameliorare a fondului funciar, potrivit legislaţiei în vigoare.
*) Republicată în temeiul art. V
lit. h) din titlul III al Legii nr. 363/2007 privind
combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii
şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia
consumatorilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 899 din 28 decembrie 2007, dându-se
textelor o nouă numerotare.
Legea pomiculturii nr. 348/2003 a fost publicată în
Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 541 din 28 iulie 2003 şi a mai fost modificată şi completată
prin Legea nr. 60/2007 pentru modificarea şi completarea Legii pomiculturii nr.
348/2003, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 212 din 28 martie 2007, şi prin
Legea nr. 342/2007 privind modificarea alin. (2) al art. 30 din Legea
pomiculturii nr. 348/2003, publicată în Monitorul
Oficial al României, Partea I, nr. 846 din 10 decembrie 2007.
Art. 13. - (1) Plantaţiile de pomi cu suprafaţă mai
mare de 0,5 ha şi cele de arbuşti fructiferi de peste 0,2 ha, situate în zone,
bazine şi centre consacrate, se înfiinţează în baza autorizaţiei de plantare
eliberate de direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi,
respectiv, a municipiului Bucureşti.
(2) Pentru plantaţiile de pomi cu suprafaţa mai mare de
2 ha şi pentru plantaţiile de arbuşti fructiferi cu suprafaţa mai mare de 0,5
ha autorizaţia de plantare se eliberează în baza unui proiect de înfiinţare a
plantaţiei pomicole elaborat de persoane autorizate şi avizat de institutul de
cercetare-dezvoltare pentru pomicultură sau de staţiunea de
cercetare-dezvoltare pomicolă din zonă.
(3) Sunt exceptate de la obţinerea autorizaţiei de
plantare colecţiile de pomi şi arbuşti fructiferi, culturile pomicole de
concurs şi parcelele experimentale.
Art. 14. - (1) Defrişarea plantaţiilor de pomi şi
arbuşti fructiferi de interes comercial aparţinând persoanelor fizice sau juridice
se face numai în baza autorizaţiei de defrişare eliberate de direcţiile pentru
agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi, respectiv, a municipiului
Bucureşti, în condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare, şi are scop
statistic.*)
(2) Condiţiile minime pentru autorizarea defrişării
plantaţiilor pomicole sunt:
a) plantaţia prezintă goluri şi pomi uscaţi în
proporţie de 60%;
b) plantaţia se află în declin şi prezintă infecţii
provocate de micoze, bacterii, viruşi, a căror combatere nu se justifică economic;
c) au durata normală de funcţionare expirată;
d) în cazurile când se solicită defrişarea plantaţiilor
de nuc şi de castan comestibil în masiv, cererea de defrişare va fi însoţită de
documente privind expertiza tehnică efectuată de un institut de cercetare-dezvoltare
pentru agricultură sau de staţiunea de cercetare-dezvoltare pomicolă din zonă;
criteriile care stau la baza documentaţiei în vederea autorizării tăierii
exemplarelor de nuc şi castan comestibil, precum şi a defrişării lor când sunt
în masiv se stabilesc conform prevederilor prezentei legi.
(3) Cererea pentru obţinerea autorizaţiei de defrişare
se depune la direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene,
respectiv a municipiului Bucureşti, cu 3 luni înainte de executarea defrişării.
(4) Sunt exceptate de la obţinerea autorizaţiei de
defrişare colecţiile de pomi şi arbuşti fructiferi, culturile pomicole de
concurs şi parcelele experimentale, care se aprobă de consiliile ştiinţifice
ale unităţilor respective.
Art. 15. - (1) Materialul lemnos rezultat din
defrişarea plantaţiilor pomicole şi a nucilor este proprietatea fiecărui
deţinător legal al plantaţiei şi al pomilor răzleţi, care îl poate comercializa
sau utiliza în mod liber.
(2) In cazul comercializării,
materialul lemnos trebuie să fie însoţit de autorizaţia de defrişare eliberată
în conformitate cu prevederile prezentei legi, precum şi de avizul de însoţire
a materialului lemnos.
Art. 16. - (1) Durata de funcţionare a plantaţiilor de
pomi şi arbuşti fructiferi, în condiţiile de exploatare normală, precum şi
modalitatea defrişării acestora sunt prevăzute în normele metodologice de
aplicare a prezentei legi.**)
(2) In cazul în care, după defrişare, terenul respectiv
nu se replantează, deţinătorii au obligaţia să înainteze la direcţiile pentru
agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi, respectiv, a municipiului
Bucureşti, cu 3 luni înaintea defrişării, documentaţia
necesară pentru schimbarea categoriei de folosinţă a
terenurilor, în conformitate cu prevederile legale în
vigoare.
(3) Regimul de exploatare a plantaţiilor pomicole şi
arbuştilor fructiferi aparţinând instituţiilor de învăţământ, cu scop didactic,
şi al parcelelor experimentale ale unităţilor de cercetare se va stabili prin
planurile de învăţământ, respectiv prin programele de cercetare ale unităţilor
respective.
Art. 17. - Cultura nucului din categoria pomi răzleţi
este supusă şi următoarelor prevederi speciale:
a) plantarea nucilor se face cu materialul săditor
selecţionat, provenit din pepiniere autorizate; terenurile supuse eroziunii se
pot planta şi cu biotipuri locale provenite de la pepiniere silvice;
b) tăierea nucilor şi castanilor comestibili din
categoria pomi răzleţi, indiferent de proprietar, se face pe baza
autorizaţiei-model prevăzute în anexa nr. 3;
c) cererea pentru tăierea nucilor/castanilor
comestibili din categoria pomi răzleţi solicitată de persoanele fizice sau
juridice se depune cu cel puţin o lună înaintea executării tăierii, iar aceasta
se verifică şi se aprobă de specialiştii direcţiilor pentru agricultură şi
dezvoltare rurală judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti;
d) criteriile care stau la baza documentaţiei în
vederea autorizării tăierii nucilor răzleţi/castanilor comestibili sunt:
1. pomii sunt îmbătrâniţi şi
prezintă ramuri uscate în proporţie de 60% din coroană;
2. pomii sunt amplasaţi într-un perimetru unde urmează
să se construiască obiective de interes naţional sau de interes al comunităţii
locale;
3. pomii sunt amplasaţi pe aliniamentele drumurilor
naţionale şi se pune în pericol siguranţa circulaţiei rutiere.
Art. 18. - (1) In termen de 90 de zile de la publicarea
prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I, organele abilitate vor organiza inventarierea nucilor şi a
castanilor comestibili aflaţi în plantaţii sau ca pomi răzleţi, cu consemnarea
proprietarilor şi a parcelelor cadastrale în care se găsesc.
(2) Nucii şi castanii comestibili pentru care s-a
obţinut autorizaţia de defrişare se vor marca după sistemul practicat la marcarea speciilor forestiere.
Art. 19. - In programele de împădurire şi combatere a
eroziunii solului din zonele de cultură a nucului şi castanului se vor
introduce şi aceste specii. Regia Naţională a Pădurilor- Romsilva şi alţi
deţinători de terenuri forestiere vor utiliza la plantare material săditor din
soiuri autorizate şi recomandate, precum şi biotipurile locale.
CAPITOLUL IV
Valorificarea fructelor
Art. 20. - (1) Fructele destinate a fi livrate pentru
consumul uman se clasifică în categorii de calitate,
conform standardelor de comercializare, care dobândesc caracterul de
obligativitate.***)
(2) Se supun standardelor de calitate următoarele
fructe: cireşele, vişinele, caisele, piersicile şi nectarinele, căpşunile,
merele, perele, prunele, gutuile, nucile în coajă, fructele de arbuşti
fructiferi, precum şi fructele de orice fel care fac obiectul importului.
*) A se vedea Ordinul ministrului agriculturii,
pădurilor, apelor şi mediului nr. 149/2004 privind aprobarea formularelor-tip
privind autorizarea plantării şi defrişării plantaţiilor pomicole, publicat în
Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 186 din 3
martie 2004.
**) A se vedea Hotărârea Guvernului nr. 156/2004 pentru
aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii pomiculturii nr. 348/2003,
publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I,
nr. 149 din 19 februarie 2004.
***) A se vedea Ordinul
ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 532/2004 privind
aprobarea Listei standardelor de comercializare pentru legume şi fructe
proaspete, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 712 din 6 august 2004.
(3) Se exceptează de la cerinţele de conformitate cu
standardele de calitate:
a) produsele oferite de către producători la centrul
special de pregătire, ambalare, marcare, destinate vânzărilor angro sau în
detaliu;
b) produsele expediate în vrac către unităţile şi
fabricile de procesare.
Art. 21. - (1) Comercializarea fructelor, potrivit
prevederilor art. 20 alin. (1), este supusă controlului
de conformitate pe filiera produsului.
(2) Controlul de conformitate se face la faţa locului,
în toate stadiile de comercializare, de către organismele autorizate prin lege.
Art. 22. - (1) Analiza fructelor care fac obiectul
vânzării pe piaţă pentru consumul uman privind conţinutul de reziduuri de
pesticide, contaminanţi şi alte substanţe este obligatorie şi se efectuează de
laboratoarele acreditate, cel puţin o dată pe an sau la cererea beneficiarilor.
(2) Evidenţa tratamentelor şi a substanţelor utilizate
în plantaţiile pomicole, destinate comercializării fructelor, se ţine de către
producători şi se supune controlului Inspecţiei de stat pentru controlul tehnic
în producerea şi valorificarea legumelor şi fructelor, organism autorizat prin
lege în acest scop.
Art. 23. - (1) Fructele proaspete destinate consumului
uman, care se comercializează de operatorii economici, vor fi însoţite de
documente fiscale în care se vor înscrie de către emitent calitatea şi
conformitatea cu standardele de comercializare.
(2) Micii producători, persoane
fizice, care nu sunt organizaţi în forme asociative pot comercializa fructe în
pieţele stradale sau tradiţionale organizate şi au obligaţia de a expune la
vânzare produsele în condiţii de calitate şi igienă, pentru a asigura protecţia
şi siguranţa alimentară a consumatorului.
(3) Fructele care fac obiectul comercializării la
export pentru consum în stare proaspătă vor fi însoţite de un certificat de
conformitate cu standardul de comercializare emis de organismul de control autorizat conform legii.
Art. 24. - (1) Prelucrarea fructelor în scop comercial
poate fi făcută de către operatori economici autorizaţi pentru această
activitate, cu mijloace proprii sau grupaţi în diferite forme de cooperare.
(2) Fructele destinate prelucrării industriale circulă
însoţite de documente fiscale de conformitate, emise de producător sau
comerciant, după caz, pe care se va înscrie destinaţie industrială, şi
trebuie să prezinte condiţii minime de calitate.
(3) Fructele comercializate la export pentru prelucrarea industrială vor fi însoţite de un certificat de
destinaţie industrială emis de către organismele de control autorizate conform
legii.
(4) Modelul certificatului de conformitate cu
standardele de calitate, precum şi modelul certificatului de destinaţie
industrială sunt prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei
legi.*)
Art. 25. - (1) Dreptul de folosire de către producători
a unor denumiri de origine geografică sau produs tradiţional pentru anumite
loturi de fructe proaspete ori prelucrate se acordă prin certificat de atestare
a originii geografice, în condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare.
(2) Certificatul prevăzut la alin. (1) se eliberează de
către organele abilitate în acest scop, pe baza verificărilor făcute de specialişti
împuterniciţi pentru controlul respectării condiţiilor impuse pentru producerea
fructelor şi prelucrarea acestora.
Art. 26. - Statul sprijină constituirea organizaţiilor
de producători şi a organizaţiei interprofesionale pentru fructe, pe baza iniţiativei libere a
producătorilor, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
CAPITOLUL V
Inspecţia şi controlul calităţii fructelor şi a produselor obţinute din
fructe
Art. 27. - (1) In vederea implementării prevederilor
prezentei legi se înfiinţează ca direcţie în cadrul Ministerului Agriculturii
şi Dezvoltării Rurale Inspecţia de stat pentru controlul tehnic în producerea
şi valorificarea legumelor şi fructelor, denumită în continuare I.S.C.T.P.V.L.F. , cu structuri
organizatorice în cadrul direcţiilor pentru agricultură şi dezvoltare rurală
judeţene şi, respectiv, a municipiului Bucureşti, care se aprobă prin ordin al
ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, cu respectarea numărului de
personal, în limita bugetului aprobat.**)
(2) Atribuţiile I.S.C.T.P.V.L.F
vor fi stabilite prin norme metodologice.
CAPITOLUL VI
Sancţiuni
Art. 28. - Defrişarea fără autorizaţie a plantaţiilor
de pomi fructiferi, indiferent de forma de proprietate, cu o suprafaţă mai mare
de 0,5 ha, sau a plantaţiilor de arbuşti fructiferi cu o suprafaţă mai mare de
0,2 ha, precum şi a nucilor sau a castanilor comestibili, indiferent de
sistemul de cultură, constituie contravenţie si se pedepseşte cu amendă de la
5.000 lei la 10.000 lei.
Art. 29. - Constituie contravenţie şi se sancţionează
cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei următoarele fapte:
a) înfiinţarea plantaţiilor cu suprafeţe mai mari de
0,5 ha de pomi fructiferi şi a suprafeţelor mai mari de 0,2 ha de arbuşti
fructiferi de fiecare operator economic sau de familie ori extinderea peste
această limită a celor existente, fără autorizaţie de plantare, cu
nerespectarea dispoziţiilor art. 13;
b) nerespectarea prevederilor art. 20 privind
obligativitatea consemnării în documentele de comercializare a calităţii
produsului destinat consumului în stare proaspătă sau a celor destinate
prelucrării industriale;
c) nerespectarea prevederilor art. 22 alin. (1) privind
analiza conţinutului de reziduuri, contaminanţi şi alte substanţe, precum şi a
celor privind evidenţa tratamentelor şi a substanţelor utilizate;
d) nerespectarea prevederilor art. 25 privind
folosirea neautorizată a denumirii de origine geografică sau de produs
tradiţional.
Art. 30. - Constituie contravenţie şi se sancţionează
cu amendă de la 1.500 lei la 3.500 lei obstructionarea inspectorilor
I.S.C.T.P.V.L.F în exercitarea atribuţiilor lor privind controlul respectării
reglementărilor în vigoare de către importatorii, exportatorii, comercianţii,
producătorii, depozitele şi responsabilii centrelor de expediere sau de oricare
altă persoană implicată în producerea sau comercializarea fructelor.
Art. 31. - Constatarea contravenţiilor şi aplicarea
sancţiunilor prevăzute în prezenta lege se fac prin proces-verbal încheiat de
organele de control abilitate din cadrul Ministerului Agriculturii şi
Dezvoltării Rurale, Ministerului Economiei şi Finanţelor şi Ministerului
Internelor şi Reformei Administrative, potrivit atribuţiilor ce le revin
conform legii.
Art. 32. - Contravenţiilor prevăzute la art. 29 le sunt
aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul
juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.
180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
*)Ase vedea nota de subsol corespunzătoare asteriscului
din finalul art. 16 alin. (1).
**) A se vedea Ordinul ministrului agriculturii,
pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 591/2006 privind organizarea şi
funcţionarea Inspecţiei de stat pentru controlul tehnic în producerea şi
valorificarea legumelor şi fructelor, în vederea executării controalelor de conformitate pentru fructe şi legume
proaspete, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 815 din 3 octombrie 2006.
CAPITOLUL VII
Dispoziţii finale
Art. 33. - (1) Infiinţarea, întreţinerea şi defrişarea
de plantaţii pomicole, arbuşti fructiferi şi căpşunării, condiţiile pe care
trebuie să le îndeplinească fructele pentru valorificare în stare proaspătă şi
conservate, precum şi produsele distilate obţinute din fructe, condiţiile de
atribuire a denumirii produselor cu indicaţie geografică, normele de
comercializare, precum şi alte măsuri se stabilesc prin normele metodologice de
aplicare a prezentei legi, elaborate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării
Rurale, cu avizul Ministerului Sănătăţii Publice,
Ministerului Economiei şi Finanţelor, Ministerului
Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, Autorităţii Naţionale pentru
Protecţia Consumatorilor şi Ministerului Justiţiei.
(2) Normele metodologice de aplicare a prezentei legi
vor fi elaborate în termen de 90 de zile de la publicarea acesteia în Monitorul
Oficial al României, Partea I, şi se supun Guvernului
spre aprobare.*)
Art. 34. - (1) Prezenta lege intră în vigoare în termen
de 90 de zile de la data publicării ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) La data intrării în vigoare a prezentei legi se
abrogă Legea pomiculturii nr. 11/1974, publicată în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 105 din 29 iulie 1974.
Art. 35. -Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din
prezenta lege.
NOTĂ:
Reproducem mai jos prevederile art. II din Legea nr. 60/2007 pentru modificarea şi completarea Legii
pomiculturii nr. 348/2003, care nu este încorporat în textul republicat al
Legii nr. 348/2003 si care se aplică, în continuare, ca dispoziţii proprii ale
Legii nr. 60/2007:
„Art. II. - Normele metodologice de aplicare a prezentei legi se aprobă prin
ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, în termen de 90 de
zile de la publicarea acesteia în Monitorul Oficial al României, Partea I."
*) Normele metodologice de aplicare
a Legii pomiculturii nr. 348/2003 au fost aprobate prin Hotărârea Guvernului
nr. 156/2004, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 149 din 19 februarie 2004.
ANEXA Nr. 1
SPECIILE
de pomi, arbuşti fructiferi şi căpşuni cultivate în România
Specia
|
A. Pomi fructiferi
|
Măr
|
Păr
|
Gutui
|
Prun
|
Cireş
|
Vişin
|
Cais
|
Piersic şi Nectarin
|
Nuc
|
Migdal
|
Alun
|
Castan
|
Specia
|
B. Arbuşti
fructiferi
|
Coacăz negru
|
Coacăz roşu
|
Coacăz alb
|
Agriş
|
Zmeură de grădină
|
Afin de cultură
|
Mur de grădină
|
Măceş
|
Soc negru
|
Trandafir pentru petale
|
Lonicera caerulea
|
Corn
|
Cătină
|
C. Căpşun
|
ANEXA Nr. 2
ZONAREA SPECIILOR POMICOLE
Formaţiune de vegetaţie naturală
|
Spaţiul geografic ocupat
|
Specii cultivate
|
Subzona pădurilor de fag-subetajul
|
Dealuri între 500-800 m altitudine
|
Coacăz, agriş, afin, unele soiuri de măr
|
Subzona pădurilor de gorun
|
Dealuri mijlocii şi partea inferioară a celor înalte, 300-800 m
altitudine
|
Zmeur, măr, prun, vişin, unele soiuri de păr
|
Subzona pădurilor de cer, garniţă şi stejar
|
Partea nordică a Câmpiei Române, Piemontul Getic şi rama externă
a dealurilor din vestul ţării; 50-500 m altitudine
|
Măr, păr, prun, gutui, cireş, vişin, nuc, alun, căpşun
|
Zona de silvostepă
|
Suprafeţe mai mari sau mai mici în toate provinciile; 50-500 m altitudine
|
Toate speciile pomicole, cultivate cu deosebire în regim irigat
|
Zona stepei danubiene
|
Partea de est şi de sud a Câmpiei Române, Dobrogea, Platforma Bârladului,
insule în Câmpia Şiretului; 0-200 m altitudine
|
Cais, piersic, migdal, prun, cireş, vişin, soiuri văratice de măr
şi păr, nuc, în condiţii de irigare
|
ANEXA Nr. 3
AUTORIZAŢIE DE TAIERE/DEFRIŞARE
- model -
MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTĂRII
RURALE
DIRECŢIA PENTRU AGRICULTURĂ ŞI DEZVOLTARE RURALĂ
................................................................................
|
MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTĂRII
RURALE
DIRECŢIA PENTRU AGRICULTURĂ ŞI DEZVOLTARE RURALĂ
.................................................................................
|
AUTORIZAŢIE Nr................/..................
Operatorul economic/persoana
fizică................................................, cu sediul/domiciliul în comuna/oraşul............................................................,
judeţul...................................................................,
solicită tăierea/defrişarea a............ha/bucăti nuci/castani comestibili.
Director executiv,
................................................
(nume şi prenume)
Semnătura şi ştampila
Data eliberării..................
N.B.: Autorizaţia se tipăreşte pe o singură faţă în registru de
100 file şi se completează într-un singur exemplar.
|
AUTORIZAŢIE Nr................/..................
In conformitate cu prevederile Legii pomiculturii
nr............
Se autorizează operatorul
economic/persoana
fizică.............................................................................., cu sediul/domiciliul în comuna/oraşul...............................
judeţul............................. pentru tăierea/defrişarea
a.......................................ha/bucăti nuci/castani comestibili
din locurile următoarele:....................................................................................................................................................................................................
Solicitantul a plantat nuci/castani
comestibili........ha/bucăti în zona................ .
Director executiv,
................................................
(nume şi prenume)
Semnătura şi ştampila
Data eliberării..................
|