Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 82 din 18 mai 1999

privind inlocuirea inchisorii contraventionale cu sanctiunea obligarii contravenientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN:            MONITORUL OFICIAL  NR. 228 din 21 mai 1999


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    Art. 1
    (1) Sanctiunea inchisorii contraventionale, reglementata prin legi speciale sau prin ordonante si hotarari ale Guvernului, se inlocuieste, in conditiile prezentei legi, cu sanctiunea obligarii contravenientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii.
    (2) Sanctiunea obligarii contravenientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii se aplica de catre instanta judecatoreasca, daca exista consimtamantul acestuia.
    (3) Activitatea in folosul comunitatii se presteaza in domeniul serviciilor publice pentru: intretinerea parcurilor si drumurilor, pastrarea curateniei si igienizarea localitatilor, desfasurarea de activitati in folosul caminelor pentru copii si batrani, al orfelinatelor, spitalelor, scolilor, gradinitelor.
    (4) Serviciile publice enumerate in prezentul articol au caracter exemplificativ.
    (5) In cazul in care contravenientul nu consimte ca sanctiunea inchisorii contraventionale sa fie inlocuita cu prestarea unei activitati in folosul comunitatii, sanctiunea inchisorii contraventionale aplicata de instanta se executa in arestul politiei sau in locuri anume destinate din penitenciare, stabilite de ministrul justitiei.
    Art. 2
    (1) Sanctiunea privind prestarea unei activitati in folosul comunitatii se executa dupa orele de program ale contravenientului, pe o durata intre 50 si 300 de ore, de maximum 3 ore pe zi, iar in zilele nelucratoare, exclusiv duminica, de 8 ore pe zi.
    (2) In cazul in care contravenientul are posibilitatea sa execute sanctiunea pe durata fiecarei zile din cursul saptamanii, iar primarul localitatii, prin persoanele imputernicite, poate asigura supravegherea activitatii contravenientului, durata maxima de lucru este de 8 ore pe zi.
    Art. 3
    (1) Sanctiunea obligarii contravenientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii, aplicata prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, se pune in executare de instanta care a pronuntat hotararea. O copie de pe dispozitivul hotararii, insotita de mandatul de executare emis in acest scop, se comunica primariei in a carei raza teritoriala isi are domiciliul contravenientul, precum si contravenientului.
    (2) Mandatul de executare se intocmeste in patru exemplare si cuprinde: denumirea instantei care l-a emis, data emiterii, numarul si data hotararii care se executa, datele privitoare la persoana contravenientului: numele, prenumele, data si locul nasterii, numele si prenumele parintilor, cetatenia, studiile, situatia militara, ocupatia si adresa. Pe langa aceste mentiuni, mandatul de executare mai cuprinde durata activitatii ce urmeaza sa fie prestata de contravenient si unitatea la care se executa sanctiunea, pe care o stabileste instanta in cursul judecatii, pe baza datelor comunicate de primarie.
    Art. 4
    (1) Consiliul local stabileste prin hotarare, potrivit prevederilor art. 1, domeniile serviciilor publice si locurile in care contravenientii vor presta activitati in folosul comunitatii.
    (2) Primarul, caruia ii revine obligatia sa aduca la indeplinire mandatul de executare emis de instanta, stabileste de indata continutul activitatii ce urmeaza sa fie prestata de contravenient, conditiile in care faptuitorul executa sanctiunea, precum si programul de lucru, incunostintand despre masurile luate instanta care a pronuntat hotararea si unitatea la care se va presta activitatea.
    (3) La stabilirea continutului activitatii ce urmeaza sa fie prestata de contravenient primarul va avea in vedere pregatirea profesionala si starea sanatatii acestuia, atestate prin acte eliberate in conditiile legii.
    (4) Este interzisa repartizarea contravenientului pentru prestarea de activitati in subteran, in mine, metrou ori in alte asemenea locuri cu un grad ridicat de risc in prestarea activitatii. De asemenea, este interzisa repartizarea pentru prestare de activitati in locuri periculoase ori care, prin asprimea lor, pricinuiesc suferinte fizice sau produc daune sanatatii persoanei.
    (5) Sanctiunea obligarii contravenientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii nu poate fi aplicata in cazul persoanei cu handicap, femeii gravide sau a femeii care are in ingrijire un copil in varsta de pana la 2 ani, precum si in cazul militarilor in termen.
    (6) Sanctiunea obligarii contravenientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii se executa cu respectarea normelor de tehnica si securitate a muncii.
    (7) Daca serviciul public in cadrul caruia contravenientul presteaza activitatea a fost concesionat unei societati comerciale cu capital integral sau partial privat, contravaloarea prestatiilor efectuate se va plati primariei in a carei raza teritoriala se executa sanctiunea.
    Art. 5
    (1) Sanctiunea obligarii contravenientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii poate fi aplicata si minorilor, daca faptuitorul, la data savarsirii faptei, implinise varsta de 16 ani. Activitatea se presteaza pe o durata cuprinsa intre 25 de ore si 150 de ore.
    (2) Este interzisa obligarea minorului la prestarea unei activitati care comporta riscuri sau este susceptibila sa ii compromita educatia ori sa ii dauneze sanatatii sau dezvoltarii sale fizice, mentale, spirituale, morale sau sociale.
    (3) Primarul, in executarea obligatiei de a aduce la indeplinire mandatul de executare emis de instanta, stabileste continutul activitatii, conditiile in care aceasta se realizeaza si programul de lucru al minorului, asigurand aplicarea efectiva a prevederilor alin. (2).
    (4) Obligatia minorului de a presta o activitate neremunerata intr-o institutie de interes public, prevazuta la art. 103 alin. 3 lit. c) din Codul penal, se aplica si se executa in conditiile prezentei legi.
    Art. 6
    (1) Supravegherea executarii sanctiunii se asigura de catre persoanele imputernicite de primarul localitatii sau de primarii sectoarelor municipiului Bucuresti de care apartine locul in care contravenientul executa sanctiunea obligarii la prestarea unei activitati in folosul comunitatii, in temeiul hotararii judecatoresti.
    (2) Activitatea in folosul comunitatii se presteaza conform unui program bazat pe norme orientative de munca stabilite de primari, care sa faca posibila exercitarea controlului, la diferite intervale, de catre cei imputerniciti cu supravegherea executarii sanctiunii.
    (3) Unitatea din domeniul serviciului public la care contravenientul executa sanctiunea este obligata, la cererea primarului, sa comunice datele si informatiile solicitate cu privire la executarea sanctiunii.
    Art. 7
    Impotriva masurilor luate cu privire la continutul activitatii, la conditiile in care se realizeaza, precum si la modul in care se exercita supravegherea contravenientul poate face plangere, care se depune la primaria de care apartine agentul insarcinat cu supravegherea activitatii. Plangerea, impreuna cu actul de verificare a aspectelor sesizate se inainteaza, in termen de 5 zile de la inregistrare, instantei judecatoresti care a pronuntat hotararea.
    Art. 8
    (1) Plangerea se solutioneaza in termen de 10 zile de la primirea acesteia de catre instanta judecatoreasca care a pronuntat hotararea.
    (2) In cazul in care instanta constata ca plangerea este intemeiata, dispune, dupa caz, schimbarea activitatii sau a masurilor de supraveghere.
    (3) Hotararea instantei de judecata este executorie si se comunica primariei la care contravenientul a depus plangerea.
    Art. 9
    (1) Daca contravenientul a executat cel putin jumatate din durata sanctiunii aplicate de instanta judecatoreasca, a avut o buna conduita si a fost staruitor in munca, instanta poate dispune incetarea executarii sanctiunii, la cererea primariei, a unitatii la care a prestat activitatea sau a contravenientului.
    (2) Daca dupa ramanerea definitiva a hotararii sau in timpul executarii sanctiunii obligarii la prestarea unei activitati in folosul comunitatii contravenientul si-a pierdut total capacitatea de munca, primaria localitatii in care s-a dispus executarea sanctiunii sesizeaza instanta care a pronuntat hotararea, in vederea inlocuirii acestei sanctiuni cu sanctiunea amenzii, al carei cuantum va fi stabilit in functie de intinderea sanctiunii obligarii contravenientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii, ramasa neexecutata, si de imprejurarile care au determinat incapacitatea de munca.
    Art. 10
    (1) In cazul in care contravenientul, cu rea-vointa, nu se prezinta la locul stabilit de instanta pentru prestarea activitatii, se sustrage de la executarea sanctiunii dupa inceperea activitatii sau nu isi indeplineste indatoririle ce ii revin la locul de munca ori savarseste o noua contraventie pentru care legea prevede sanctiunea inchisorii contraventionale, ca sanctiune alternativa alaturi de amenda, instanta care a judecat contraventia, la cererea primarului sau a conducerii unitatii la care contravenientul avea obligatia sa se prezinte si sa aiba o buna conduita, poate inlocui sanctiunea obligarii contravenientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii cu sanctiunea inchisorii contraventionale, care se executa in locurile prevazute la art. 1 alin (5).
    (2) Daca dupa ramanerea definitiva a hotararii sau in cursul executarii sanctiunii obligarii la prestarea unei activitati in folosul comunitatii contravenientul a savarsit o infractiune, instanta, la cererea autoritatilor prevazute la alin. (1) sau a organelor de politie, dispune inlocuirea sanctiunii aplicate cu sanctiunea inchisorii contraventionale, care se executa dupa executarea pedepsei inchisorii aplicate pentru acea infractiune.
    (3) Judecarea cererii se face in cel mult 5 zile.
    (4) Contravenientul care a fost prezent la dezbateri sau la pronuntarea hotararii si procurorul pot cere reexaminarea cauzei in cel mult 24 de ore de la pronuntarea hotararii. Daca contravenientul nu a fost prezent, termenul de 24 de ore curge de la comunicarea hotararii.
    (5) Cererea de reexaminare se solutioneaza in termen de 3 zile de aceeasi instanta, in complet format din 2 judecatori.
    (6) Hotararea data in cererea de reexaminare este definitiva.
    Art. 11
    Dispozitiile din legile speciale si din celelalte acte normative referitoare la organele si la persoanele imputernicite sa constate contraventii si sa sesizeze instanta in vederea judecarii cauzei, dispozitiile privitoare la minori, la confiscarea lucrurilor care au servit la savarsirea contraventiei, daca sunt ale contravenientului sau au fost dobandite prin savarsirea contraventiei si daca nu sunt restituite persoanei vatamate, dispozitiile privind plata amenzii si cele prin care se instituite posibilitatea ca instanta sa faca esalonarea ei si cele privind plata despagubirilor pentru paguba cauzata, dispozitiile privind termenele de prescriptie a aplicarii si executarii sanctiunii, procedura de judecata si caile de atac prevazute in cazul sanctiunii inchisorii contraventionale, precum si celelalte dispozitii privitoare la contraventii sunt aplicabile si in cazul sanctiunii obligarii contravenientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii, daca nu contravin prevederilor prezentei legi.
    Art. 12
    (1) Executarea amenzii neachitate cu rea-credinta se face potrivit procedurii executarii silite.
    (2) Daca contravenientul nu plateste amenda si nici nu exista posibilitatea executarii silite, judecatoria in a carei raza teritoriala s-a savarsit contraventia, la sesizarea unitatii de care apartine agentul constatator, dispune inlocuirea amenzii cu sanctiunea inchisorii contraventionale sau, daca exista consimtamantul contravenientului, cu sanctiunea obligarii acestuia la prestarea unei activitati in folosul comunitatii.
    Art. 13
    (1) Cauzele aflate in curs de judecata, in care agentul constatator a solicitat instantei aplicarea sanctiunii inchisorii contraventionale, vor fi solutionate potrivit prezentei legi.
    (2) Hotararile judecatoresti definitive, prin care s-a aplicat sanctiunea inchisorii contraventionale, dar care nu au fost puse in executare, la cererea contravenientului, vor fi comunicate primariei si organelor de politie in a caror raza teritoriala acesta domiciliaza, iar judecatorul delegat cu punerea in executare a hotararilor va mentiona in comunicare numarul orelor de lucru rezultate din inlocuirea sanctiunii inchisorii contraventionale, pe care contravenientul le are de efectuat. Stabilirea orelor de lucru se face in conformitate cu dispozitiile alin. (5).
    (3) Judecatorul delegat va comunica, de asemenea, contravenientului sanctiunea pe care o are de executat in urma inlocuirii inchisorii contraventionale, locul unde va fi executata si numarul orelor de lucru pe care acesta le are de efectuat.
    (4) Daca pana la intrarea in vigoare a prezentei legi contravenientul nu a executat in intregime sanctiunea inchisorii contraventionale, la cererea acestuia, conducerea locului de detinere la care executa sanctiunea comunica de indata instantei care a pronuntat hotararea restul de sanctiune ramas neexecutat. Judecatorul prevazut la alin. (2) inlocuieste restul sanctiunii contraventionale cu sanctiunea obligarii la prestarea unei activitati in folosul comunitatii si procedeaza potrivit dispozitiilor alin. (5).
    (5) Inlocuirea sanctiunii inchisorii contraventionale care nu a fost pusa in executare sau a restului de sanctiune ramas neexecutat cu sanctiunea obligarii contravenientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii se face socotind o luna de inchisoare pentru 50 de ore de activitate.
    Art. 14
    Prezenta lege intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii ei in Monitorul Oficial al Romaniei.

    Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 20 octombrie 1998, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                   p. PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR,
                              VASILE LUPU

    Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 15 aprilie 1999, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                       p. PRESEDINTELE SENATUI,
                           ULM NICOLAE SPINEANU



SmartCity5

COMENTARII la Legea 82/1999

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 82 din 1999
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu