ORDONANTA DE URGENTA Nr. 34 din 17 aprilie 2000
privind produsele agroalimentare ecologice
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 172 din 21 aprilie 2000
In temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constitutia Romaniei,
Guvernul Romaniei emite urmatoarea ordonanta de urgenta:
CAP. 1
Dispozitii generale
Art. 1
(1) Productia ecologica, in intelesul prezentei ordonante de urgenta,
inseamna obtinerea de produse agroalimentare fara utilizarea produselor chimice
de sinteza, in conformitate cu regulile de productie ecologica stabilite in
prezenta ordonanta de urgenta, care respecta standardele, ghidurile si caietele
de sarcini nationale si sunt atestate de un organism de inspectie si
certificare infiintat in acest scop.
(2) Productia agroalimentara ecologica are ca scop realizarea unor sisteme
agricole durabile, diversificate si echilibrate, care asigura protejarea
resurselor naturale si sanatatea consumatorilor.
(3) Organismele modificate genetic si derivatele lor nu sunt permise in
productia agroalimentara ecologica.
Art. 2
(1) Prezenta ordonanta de urgenta se refera la produsele obtinute si
etichetate astfel incat sa informeze cumparatorul ca produsul si/sau, dupa caz,
ingredientele din produs au fost obtinute in conformitate cu metode de
productie ecologica, si anume:
a) produsele vegetale primare neprocesate, animalele si produsele
animaliere neprocesate;
b) produsele de origine vegetala si animala procesate, destinate consumului
uman, preparate din unul sau mai multe ingrediente de origine vegetala si/sau
de origine animala;
c) furajele, furajele compuse si materiile prime, care nu sunt cuprinse la
lit. a).
(2) Pentru punerea in aplicare a dispozitiilor prezentei ordonante de
urgenta se infiinteaza Autoritatea Nationala a Produselor Ecologice, denumita
in continuare A.N.P.E., ca serviciu de specialitate in cadrul Ministerului
Agriculturii si Alimentatiei, care asigura respectarea prevederilor legale
specifice si controlul privind metodele de productie ecologica a produselor
agroalimentare.
(3) In realizarea obiectului sau de activitate A.N.P.E. are urmatoarele
atributii principale:
a) elaboreaza Programul national privind agricultura ecologica;
b) initiaza, prin Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, proiecte de acte
normative privind agricultura ecologica;
c) emite si revizuieste periodic caietele de sarcini-cadru pentru produsele
prevazute la alin. (1), aprobate prin ordin al ministrului agriculturii si
alimentatiei;
d) elaboreaza reguli si norme de control, de certificare si comercializare
a produselor agroalimentare ecologice, in concordanta cu reglementarile
organismelor internationale in domeniu la care Romania este parte;
e) inregistreaza si tine evidenta la zi a operatorilor, persoane fizice si
juridice, care produc, prepara sau importa/exporta produse agroalimentare in
conformitate cu prevederile prezentei ordonante de urgenta;
f) acrediteaza persoane fizice si juridice din sectorul public si privat
pentru efectuarea inspectiei si a testelor de calitate pentru productia
ecologica;
g) controleaza si supravegheaza activitatea organismelor de inspectie si
certificare acreditate;
h) aproba Programul de inspectie si certificare propus de organismele
acreditate;
i) retrage acreditarea organismelor de inspectie si certificare care nu
respecta normele prevazute in prezenta ordonanta de urgenta si reglementarile
adoptate in temeiul acesteia;
j) asigura legatura cu organismele internationale specializate in domeniul
agriculturii ecologice;
k) organizeaza programe de formare si pregatire a operatorilor din
agricultura ecologica.
(4) Ministerul Agriculturii si Alimentatiei este abilitat sa adopte
reglementari armonizate cu normele si standardele ecologice comunitare.
CAP. 2
Definirea termenilor de specialitate
Art. 3
Termenii de specialitate utilizati in prezenta ordonanta de urgenta si in
reglementarile adoptate in temeiul acesteia se definesc dupa cum urmeaza:
a) productie - actiunile necesare efectuate intr-o unitate/ferma agricola
sau alimentara in scopul obtinerii de produse agroalimentare ecologice;
b) preparare - toate operatiunile de conservare si/sau procesare a
produselor agricole, inclusiv sacrificarea si taierea animalelor, ambalarea
si/sau modificarile facute pe etichetele de prezentare a metodei de productie
ecologica a produselor proaspete, conservate si/sau procesate;
c) etichetare - mentiunile, indicatiile, marcile de fabrica sau de comert,
imaginile reproduse pe ambalaj, documentul, inscrisul, inelul sau banda, care
insotesc produsele prevazute la art. 2 alin. (1);
d) operator - orice persoana fizica sau juridica, care produce, prepara,
importa/exporta si/sau comercializeaza produse agroalimentare ecologice;
e) comercializare - detinerea sau expunerea in vederea vanzarii, oferirea
spre vanzare, vanzarea, livrarea sau alte modalitati de plasare pe piata a
produselor agroalimentare ecologice;
f) ingredient - orice substanta sau material care intra ca accesoriu in
compozitia unui aliment pentru a-i conferi anumite calitati;
g) produse pentru protectia plantelor - orice substanta care asigura, in
combinatie chimica sau in orice alta formula, si este utilizata in protectia
plantelor, astfel cum este definita in Ordonanta Guvernului nr. 4/1995 privind
fabricarea, comercializarea si utilizarea produselor de uz fitosanitar pentru
combaterea bolilor, daunatorilor si buruienilor in agricultura si silvicultura,
aprobata si modificata prin Legea nr. 85/1995;
h) productie animaliera - productia de animale domestice si acvatice
crescute in ape dulci si sarate, cu exceptia animalelor salbatice;
i) organisme modificate genetic si derivatele lor - organisme obtinute prin
tehnici prin care materialul genetic a fost modificat intr-un mod nenatural
prin reproducere/recombinare, cu exceptia celor obtinute prin conjugare,
transductie si hibridare;
j) agenti de curatare (detergenti) - substante si preparate care sunt
utilizate in operatiunile de spalare a produselor mentionate la art. 2 alin.
(1) lit. a);
k) unitate/ferma de productie ecologica - unitate si/sau ferma care
respecta regulile prevazute in prezenta ordonanta de urgenta;
l) materie prima - produse de origine vegetala sau animala, in stare
naturala, proaspata, conservata sau produsele derivate din prelucrarea
industriala a acestora, precum si substantele organice si anorganice care
contin sau nu aditivi, utilizate in hrana animalelor;
m) furaje compuse - amestecuri de materie prima furajera, continand sau nu
aditivi, destinate furajarii animalelor;
n) aditivi - substante sau preparate care intra in componenta furajelor;
o) furaje sau materiale furajere produse ecologic - produse destinate
furajarii animalelor, obtinute in conformitate cu regulile de productie
prevazute la art. 4 si 5;
p) furaje sau materiale furajere in curs de transformare - produse
destinate furajarii animalelor, care respecta regulile de productie prevazute
la art. 4 si 5, cu exceptia perioadei de conversie;
r) furaje sau materiale furajere conventionale - produse destinate
furajarii animalelor, care nu fac parte din categoriile mentionate la lit. o)
si p);
s) Autoritatea Nationala a Produselor Ecologice (A.N.P.E.) - autoritatea
nationala care stabileste normele si standardele de productie, prelucrare si
comercializare a produselor agroalimentare ecologice;
s) certificare - procedura prin care organismele de inspectie si certificare
acreditate furnizeaza o atestare scrisa din care sa rezulte ca produsele
agroalimentare ecologice sau sistemele de control al acestora sunt conforme cu
metodele folosite in agricultura ecologica;
t) organism de inspectie si certificare - orice persoana fizica sau
juridica, de stat sau privata, autorizata sau acreditata, dupa caz, de
Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, prin A.N.P.E., cu atributia de a
verifica daca un produs vandut sau etichetat ca ecologic este obtinut,
preparat, ambalat, manipulat, comercializat, importat sau exportat in
conformitate cu prevederile prezentei ordonante de urgenta;
t) acreditare oficiala - procedura prin care A.N.P.E. recunoaste unei
persoane fizice sau juridice competenta de a furniza servicii de inspectie si
certificare;
u) produse pentru medicina veterinara - orice substanta sau produs
autorizat, folosit pentru prevenirea sau combaterea bolilor la animale, in
conformitate cu prevederile Legii sanitare veterinare nr. 60/1974, republicata,
cu modificarile ulterioare.
CAP. 3
Reguli de productie ecologica
Art. 4
Metodele de productie ecologica utilizate in obtinerea produselor
mentionate la art. 2 alin. (1) trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) respectarea principiilor productiei ecologice;
b) neutilizarea de fertilizatori si amelioratori ai solului, pesticide,
materiale furajere, aditivi alimentari, ingrediente pentru prepararea
alimentelor, substante folosite in alimentatia animalelor, substante ajutatoare
pentru pregatirea furajelor, produse pentru curatarea si dezinfectarea
adaposturilor pentru animale si de alte produse, decat a acelor produse permise
sa fie folosite in agricultura ecologica;
c) folosirea de seminte sau material vegetativ saditor obtinut prin metode
de productie ecologica.
Art. 5
(1) Principiile de baza ale productiei agroalimentare ecologice sunt:
- eliminarea oricarei tehnologii poluante;
- realizarea structurilor de productie si a asolamentelor, in cadrul carora
rolul principal il detin rasele, speciile si soiurile cu inalta adaptabilitate;
- sustinerea continua si ameliorarea fertilitatii naturale a solului;
- integrarea cresterii animalelor in sistemul de productie a plantelor si
produselor din plante;
- utilizarea economica a resurselor energetice conventionale si inlocuirea
acestora in mai mare masura prin utilizarea rationala a produselor secundare
refolosibile;
- aplicarea unor tehnologii atat pentru cultura plantelor, cat si pentru
cresterea animalelor, care sa satisfaca cerintele speciilor, soiurilor si
raselor.
(2) Conversia productiei conventionale la cea ecologica va avea in vedere
realizarea unui agrosistem viabil si durabil. Intreaga unitate, ferma sau o
parcela din ferma, incluzand cresterea animalelor, trebuie sa fie transformata
in concordanta cu standardele ecologice nationale si internationale intr-o
anumita perioada.
(3) Durata perioadei de conversie va fi de:
- 2 ani pentru culturile de camp anuale;
- 3 ani pentru culturile perene si plantatii;
- 2 ani pentru pajisti si culturi furajere;
- 12 luni pentru vite pentru carne;
- 6 luni pentru rumegatoare mici si porci;
- 12 saptamani pentru animale de lapte;
- 10 saptamani pentru pasari pentru productia de oua sau carne, cumparate
la varsta de 3 zile;
- 1 an pentru albine, daca familia a fost cumparata din stupine
conventionale.
(4) Organismele de inspectie si certificare, cu aprobarea A.N.P.E., pot, in
cazuri speciale, sa prelungeasca sau sa reduca durata perioadei de conversie.
(5) Regulile detaliate privind principiile productiei ecologice pentru
plante si produse din plante, animale si produse animaliere, apicultura si
produse apicole, precum si lista cuprinzand produsele permise sa fie utilizate
in agricultura ecologica, ingredientele si metodele de prelucrare care pot fi
utilizate in prepararea alimentelor vor fi aprobate prin normele metodologice
de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.
(6) In stabilirea regulilor de productie prevazute in prezenta ordonanta de
urgenta s-a avut in vedere respectarea principiilor productiei agroalimentare
ecologice cuprinse in Reglementarea Consiliului Europei (CEE) nr. 2092/91 din
24 iunie 1991 si in amendamentele la aceasta, Reglementarea Consiliului Europei
(CE) nr. 1804/99 din 19 iulie 1999, precum si in reglementarile Federatiei
Internationale a Miscarilor pentru Agricultura Organica (IFOAM).
CAP. 4
Etichetarea
Art. 6
(1) Etichetarea produselor ecologice se face in conformitate cu reglementarile
legale in vigoare. Eticheta indica in mod obligatoriu urmatoarele:
a) numele si adresa producatorului sau prelucratorului;
b) denumirea produsului, inclusiv metoda de productie ecologica utilizata;
c) numele si marca organismului de inspectie si certificare;
d) conditiile de pastrare;
e) termenul minim de valabilitate;
f) interzicerea depozitarii in acelasi spatiu a produselor ecologice
alaturi de alte produse.
(2) Etichetele vor cuprinde o sigla specifica produselor ecologice
controlate, inregistrata la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, emisa si
aplicata pe baza sistemului de certificare, indicand ca produsul respectiv este
conform cu regulile de productie ecologica.
(3) Este interzis ca pe eticheta sa apara alte mentiuni in afara celor
prevazute la alin. (1).
(4) Regulile specifice privind etichetarea produselor agroalimentare
ecologice, armonizate cu reglementarile Uniunii Europene, vor fi aprobate prin
ordin al ministrului agriculturii si alimentatiei.
CAP. 5
Sistemul de inspectie si certificare
Art. 7
(1) Orice operator de produse agroalimentare ecologice trebuie sa
inregistreze aceasta activitate la A.N.P.E. si sa se supuna controlului unui
organism de inspectie si certificare acreditat.
(2) Inregistrarea de catre A.N.P.E. a operatorilor de produse
agroalimentare ecologice se va face pe baza unei notificari a acestora, care va
cuprinde urmatoarele mentiuni:
- numele si adresa operatorului;
- amplasarea incintelor si a parcelelor unde se desfasoara operatiunile;
- natura operatiunilor si a produselor;
- angajamentul operatorului pentru efectuarea operatiunilor in conformitate
cu prevederile art. 4, 5, 6 si 9. In cazul unitatilor/fermelor de productie
operatorul va indica data la care inceteaza cultivarea produselor a caror
utilizare pe parcelele respective nu este compatibila cu prevederile art. 4 si
5;
- numele organismului de inspectie si certificare la care operatorul se
inregistreaza pentru inspectia unitatii/fermei sale.
Art. 8
(1) Inspectia si controlul operatorilor de produse agroalimentare conform
art. 2 alin. (1) se vor face de organisme de inspectie si certificare -
persoane fizice si juridice din sectorul public si privat - acreditate de
Ministerul Agriculturii si Alimentatiei prin A.N.P.E.
(2) Cerintele de inspectie si masurile de precautie in cadrul programului
de inspectie, precum si conditiile de acreditare a organismelor de inspectie si
certificare se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii si
alimentatiei.
(3) Organismele de inspectie si certificare trebuie sa respecte cu
strictete confidentialitatea datelor, a procedeelor tehnologice, a retetelor si
a operatiunilor efectuate de operatorii de produse agroalimentare.
(4) Pe produsele care au fost supuse sistemului de inspectie si certificare
poate aparea mentiunea "Agricultura ecologica Ecorom - Sistem de control
RO", in urmatoarele conditii:
a) au fost obtinute prin metodele de productie ecologica prevazute la art.
4 si sunt etichetate cu respectarea prevederilor art. 6;
b) au facut obiectul inspectiei pe tot parcursul ciclului de productie,
preparare si comercializare. Pentru productia animaliera inspectiile se vor
efectua in toate stadiile de productie, sacrificare, taiere si pana la vanzarea
catre cumparator;
c) au fost produse sau preparate de operatori de produse agroalimentare
care au fost supusi controlului de catre organismele de inspectie si
certificare acreditate;
d) sunt ambalate si transportate la punctul de comercializare in ambalaje
inchise.
(5) Regulile detaliate privind sistemul de inspectie si certificare si
conditiile de acreditare a organismelor de inspectie si certificare vor fi
stabilite de Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, prin ordin al
ministrului.
CAP. 6
Importul si exportul
Art. 9
Regulile privind organizarea controlului la importul si exportul produselor
agroalimentare ecologice se vor adopta de Ministerul Agriculturii si
Alimentatiei, la propunerea A.N.P.E., cu respectarea reglementarilor legale in
vigoare.
CAP. 7
Sanctiuni
Art. 10
(1) Organismele de inspectie si certificare acreditate vor retrage
operatorului care nu respecta prevederile art. 4 si 6 dreptul de aplicare a
etichetelor pe produs.
(2) In cazul nerespectarii repetate de catre operator a prevederilor
mentionate la alin. (1) organismul de inspectie si certificare ii va retrage
operatorului dreptul de a utiliza mentiunea prevazuta la art. 8 alin. (4)
pentru o perioada stabilita de A.N.P.E.
Art. 11
(1) Constituie contraventii savarsirea urmatoarelor fapte, daca nu au fost
savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie
considerate infractiuni:
a) nerespectarea de catre producator, procesator sau comerciant a
contractelor incheiate cu organismele de inspectie si certificare;
b) nerespectarea de catre producator, procesator sau comerciant a caietelor
de sarcini, ghidurilor si a standardelor de productie ecologica;
c) comercializarea de produse care nu sunt obtinute prin metode de
productie ecologica si care nu sunt supuse sistemului de inspectie si
certificare acreditat;
d) lipsa evidentei producerii, tranzactiilor si a stocurilor produselor
ecologice;
e) refuzul operatorului de a prezenta documentele si evidentele prevazute
la lit. d) la cererea organului de control desemnat de Ministerul Agriculturii
si Alimentatiei.
(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza cu amenda de la
5.000.000 lei la 10.000.000 lei.
(3) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de
personalul de specialitate imputernicit de Ministerul Agriculturii si
Alimentatiei.
Art. 12
(1) Contraventiilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta le sunt
aplicabile prevederile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea si sanctionarea
contraventiilor, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Valoarea amenzilor prevazute la art. 11 alin. (2) va putea fi
actualizata prin hotarare a Guvernului.
Art. 13
In termen de 45 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei
ordonante de urgenta Ministerul Agriculturii si Alimentatiei va supune spre
aprobare Guvernului normele metodologice de aplicare a acesteia.
PRIM-MINISTRU
MUGUR CONSTANTIN ISARESCU
Contrasemneaza:
Ministrul agriculturii
si alimentatiei,
Ioan Avram Muresan
Ministrul apelor, padurilor
si protectiei mediului,
Romica Tomescu
p. Ministru de stat,
ministrul sanatatii,
Irinel Popescu,
secretar de stat
p. Ministrul finantelor,
Sebastian Vladescu
secretar de stat