ORDIN
Nr. 186 din 27 aprilie 2002
pentru aprobarea Cerintelor de inspectie si masurilor de precautie din cadrul
programului de inspectie si inregistrarea operatorilor pe piata produselor
agroalimentare ecologice
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 430 din 20 iunie 2002
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
vazand Referatul de aprobare al Directiei generale strategii si politici in
agricultura si produse derivate nr. 132.372 din 20 aprilie 2002,
avand in vedere prevederile art. 8 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a
Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice, aprobata
prin Legea nr. 38/2001,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 12/2001 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, modificata
prin Hotararea Guvernului nr. 440/2001,
emite urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Cerintele de inspectie si masurile de precautie din cadrul
programului de inspectie si inregistrarea operatorilor pe piata produselor
agroalimentare ecologice, cuprinse in anexa care face parte integranta din
prezentul ordin.
Art. 2
Directia generala strategii si politici in agricultura si produse derivate
va aduce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare dupa 30 de zile de la data publicarii lui.
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
Ilie Sarbu
ANEXA 1
CERINTELE DE INSPECTIE SI MASURILE DE PRECAUTIE
din cadrul programului de inspectie si inregistrarea operatorilor pe piata
produselor agroalimentare ecologice
CAP. 1
Inregistrarea operatorilor
Art. 1
(1) Masurile prevazute in prezentul ordin au scopul sa ofere consumatorilor
garantii ca produsele mentionate la art. 2 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a
Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice, aprobata
prin Legea nr. 38/2001, denumita in continuare O.U.G. nr. 34/2000, au fost
obtinute in conformitate cu dispozitiile legale privind agricultura ecologica.
(2) Operatorii care produc, prepara, transporta, comercializeaza sau
importa produsele mentionate la art. 2 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2000 in
scopul comercializarii lor au urmatoarele obligatii:
a) sa isi inregistreze activitatea la Ministerul Agriculturii, Alimentatiei
si Padurilor, respectiv la Autoritatea Nationala a Produselor Ecologice,
denumita in continuare A.N.P.E., in conformitate cu prevederile art. 7 alin.
(2) din O.U.G. nr. 34/2000;
b) sa se supuna controlului unui organism de inspectie si certificare
acreditat, conform art. 8 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2000.
Art. 2
(1) Persoanele fizice sau juridice care intentioneaza sa practice o
agricultura ecologica, precum si cele care desfasoara o activitate dupa modul
de productie ecologic sunt obligate, conform prevederilor art. 1 alin. (2) lit.
a), sa isi inregistreze activitatea in fiecare an, pana la data de 30 aprilie,
la Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, respectiv la A.N.P.E.
Pentru anul 2002 termenul de inregistrare se stabileste pana la 30 iunie.
(2) Inregistrarea activitatii se face prin completarea fiselor de
inregistrare a practicarii unei agriculturi ecologice, denumite in continuare
fise de inregistrare, prezentate in anexele nr. 1 - 3, care fac parte
integranta din prezentele cerinte de inspectie.
(3) Fisele de inregistrare se completeaza in doua exemplare: un exemplar se
trimite la A.N.P.E., iar celalalt exemplar, organismului de inspectie si
certificare ales de producator dintre cele autorizate de A.N.P.E.
(4) In situatia in care un producator administreaza mai multe ferme,
solicitantul va completa cate un set de fise de inregistrare pentru fiecare
ferma ecologica.
(5) In scopul verificarii informatiilor cuprinse in fisele de inregistrare,
solicitantul furnizeaza A.N.P.E. si alte documente solicitate de aceasta.
(6) In situatia in care fisele de inregistrare nu sunt complete sau contin
informatii neclare, A.N.P.E. va acorda solicitantului o perioada de 30 de zile
pentru refacerea acestora. Daca aceste nereguli nu sunt remediate in termenul
legal, procedura de inregistrare va fi anulata.
(7) A.N.P.E. pune la dispozitie celor interesati lista actualizata
cuprinzand numele si adresele operatorilor supusi sistemului de inspectie si
certificare.
Art. 3
(1) Organismele de inspectie si certificare care au un sistem realizat dupa
reglementarile Uniunii Europene si care desfasoara o activitate de control si
certificare pe teritoriul Romaniei au obligatia de a-si inregistra aceasta
activitate la Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, respectiv la
A.N.P.E., prin prezentarea unui dosar de autorizare. Acest dosar cuprinde
urmatoarele documente:
a) cerere de inregistrare;
b) programul de inspectie si certificare in conformitate cu Norma europeana
EN 45011;
c) procedurile de inspectie si certificare pentru implementarea
reglementarilor Uniunii Europene.
(2) Autorizarea provizorie se considera acceptata in urma avizarii
dosarului. Acreditarea finala pentru desfasurarea activitatii de control si
certificare pe teritoriul Romaniei se face prin ordin al ministrului
agriculturii, alimentatiei si padurilor si se va publica in Monitorul Oficial
al Romaniei, Partea I.
(3) Organismele de inspectie si certificare aproba cererea de inscriere a
operatorilor pentru efectuarea controlului la unitatile/fermele lor, numai daca
acestia sunt inregistrati la A.N.P.E.
CAP. 2
Cerinte generale privind acreditarea organismelor de inspectie si
certificare
Art. 4
(1) Inspectia si certificarea operatorilor care produc, prelucreaza si/sau
comercializeaza produse agricole si alimentare ecologice se fac de catre
persoane juridice din sectorul public sau privat acreditate, denumite in
continuare organisme de inspectie si certificare.
(2) Acreditarea si monitorizarea organismelor de inspectie si certificare
se fac de catre A.N.P.E., in conformitate cu prevederile art. 2 alin. (3) lit.
f) si g) din O.U.G. nr. 34/2000.
(3) Organismele de inspectie si certificare mentionate la alin. (1) au
obligatia sa se conformeze cerintelor de inspectie si masurilor de precautie
din cadrul programului de inspectie, prevazute la cap. III.
(4) La acreditarea organismelor de inspectie si certificare se vor avea in
vedere urmatoarele elemente:
a) planul de inspectie al organismului de inspectie si certificare, care sa
cuprinda o descriere detaliata a masurilor de control, pe care acest organism
se angajeaza sa il impuna operatorilor pe care ii controleaza;
b) sanctiunile pe care organismul de inspectie si certificare urmeaza sa le
aplice in cazul nerespectarii prevederilor legale privind agricultura
ecologica;
c) personal calificat, spatii, echipamente administrative si tehnice,
experienta in domeniul agriculturii ecologice, precum si experienta in domeniul
inspectiei si fiabilitate;
d) obiectivitatea organismului de inspectie si certificare fata de
operatorii care fac obiectul inspectiei sale.
(5) Organismele de inspectie si certificare acreditate mentionate la alin.
(1) au urmatoarele obligatii:
a) sa se asigure ca cel putin cerintele de inspectie si masurile de
precautie din cadrul programului de control, prezentate la cap. III, sunt puse
in aplicare in unitatile/fermele care fac obiectul inspectiei lor;
b) sa nu divulge informatiile si datele pe care le obtin in cursul
activitatii de inspectie altor persoane decat responsabililor exploatatiei sau
A.N.P.E.;
c) sa ofere A.N.P.E., in scopul inspectiei, acces la birourile si
facilitatile lor, precum si tot sprijinul necesar pentru ca autoritatea
responsabila sa isi poata indeplini obligatiile care ii revin;
d) sa transmita la A.N.P.E. pana la data de 31 ianuarie a fiecarui an o
lista cuprinzand operatorii supusi inspectiei lor la data de 31 decembrie a
anului anterior, insotita de un raport anual privind activitatea desfasurata;
e) la constatarea de nereguli privind aplicarea prevederilor art. 4, 6, 7
si 8 din O.U.G. nr. 34/2000 si ale prezentului ordin sau privind neaplicarea
masurilor cuprinse la cap. III sa dispuna eliminarea mentiunilor prevazute la
art. 8 alin. (4) din O.U.G. nr. 34/2000, referitoare la metoda de productie
ecologica de pe intregul lot sau de pe o parte a lotului unde s-a produs
neregula;
f) la constatarea de abateri repetate sa interzica operatorului in cauza
comercializarea produselor cu indicatiile referitoare la metoda de productie
ecologica pe o perioada convenita de comun acord cu A.N.P.E.
(6) Fara a incalca prevederile alin. (4) si (5), organismele de inspectie
si certificare acreditate sunt obligate sa satisfaca exigentele stabilite de
standardul romanesc prin care s-a adoptat standardul european, respectiv SR EN
45011 "Criterii generale pentru organismele de certificare care efectueaza
inspectia".
(7) In scopul urmaririi provenientei produsului final se vor avea in vedere
urmatoarele:
a) pentru productia de carne din unitatile/fermele de crestere a
animalelor, fara a incalca dispozitiile cap. III sectiunea a 3-a, controalele
se fac in toate stadiile de productie, abatorizare, transare sau alte procesari
si pana la vanzarea catre consumator, pentru a garanta, in masura in care
tehnica permite, provenienta produselor animaliere pe parcursul intregului lant
de productie, transformare si preparare, de la unitatea/ferma de crestere a
animalelor si pana la unitatea de conditionat final si etichetat;
b) pentru produsele animaliere, altele decat carnea, alte dispozitii care
permit urmarirea provenientei produselor, in masura in care tehnica permite,
sunt prevazute la cap. III sectiunea a 3-a.
(8) A.N.P.E., conform prevederilor art. 2 alin. (3) lit. g) din O.U.G. nr.
34/2000, isi exercita atributia de control si supraveghere a activitatii
organismelor de inspectie si certificare acreditate, astfel:
a) asigura obiectivitatea controlului efectuat de organismele de inspectie
si certificare;
b) verifica eficacitatea controlului;
c) ia cunostinta de orice nereguli si/sau incalcari constatate si de
sanctiunile aplicate;
d) retrage acreditarea organismului de inspectie si certificare in cazul in
care acesta nu respecta cerintele prevazute la lit. a) si b) si nu indeplineste
conditiile prevazute la alin. (4), (5) si (6).
(9) A.N.P.E. va atribui fiecarui organism de inspectie si certificare
acreditat un numar de cod in conformitate cu dispozitiile prezentului ordin.
Art. 5
A.N.P.E. adopta toate masurile necesare pentru a se asigura ca un operator
care respecta prevederile legale privind agricultura ecologica si care achita
contributia sa la cheltuielile de inspectie si certificare are acces la
sistemul de inspectie si certificare.
CAP. 3
Cerintele de inspectie si masurile de precautie din cadrul programului de
inspectie
SECTIUNEA 1
Cerintele generale de inspectie
Cerintele minime de control
Art. 6
Exigentele de control prevazute in prezentul capitol se aplica in scopul
urmaririi provenientei produselor mentionate la art. 4 alin. (7) pe tot
parcursul lantului de productie, in conformitate cu dispozitiile legale privind
agricultura ecologica.
Controlul initial
Art. 7
(1) Cand inspectia are loc pentru prima data operatorul responsabil din
unitatea/ferma respectiva elaboreaza urmatoarele documente:
a) o descriere completa a unitatii/fermei si/sau a spatiilor si/sau a
activitatii desfasurate;
b) masurile concrete luate in unitate/ferma si/sau in spatiile si/sau in
activitatea desfasurata pentru a se asigura respectarea prevederilor
prezentului capitol si a dispozitiilor legale privind agricultura ecologica.
(2) Descrierea si masurile respective se consemneaza intr-o declaratie
semnata de operatorul responsabil.
(3) Declaratia va fi insotita si de angajamentul operatorului in ceea ce
priveste:
a) efectuarea operatiunilor in conformitate cu prevederile art. 4 si 5 din
O.U.G. nr. 34/2000;
b) acceptarea ca in caz de neindeplinire a acestor obligatii sa i se aplice
sanctiunile prevazute la art. 10 si 11 din O.U.G. nr. 34/2000;
c) acceptarea de a informa in scris cumparatorii produsului, inainte ca
referinta privind modul de productie ecologica sa fie retrasa.
(4) Documentele mentionate la alin. (3) se verifica de organismul de
inspectie si certificare care intocmeste un raport in care se va consemna orice
abatere sau incalcare constatata fata de dispozitiile legale privind
agricultura ecologica. Operatorul contrasemneaza acest raport si intreprinde
masurile corective necesare.
Comunicare
Art. 8
Operatorul responsabil comunica in timp util organismului de inspectie si
certificare orice schimbare in descrierea sau masurile concrete specificate la
art. 2, precum si alte modificari privind dispozitiile de control initial
prevazute in sectiunile a 2-a, a 3-a si a 4-a.
Vizitele de control
Art. 9
(1) Organismul de inspectie si certificare face cel putin o data pe an un
control fizic complet al unitatii de productie si/sau de preparare si al altor
spatii. Cu ocazia acestui control se pot preleva probe pentru a se determina
daca sunt utilizate produse sau tehnici de productie care nu sunt autorizate in
conformitate cu prevederile anexelor nr. 1, 2 si 3 la normele metodologice
aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 917/2001. Probele se preleveaza si
pentru a se determina eventualele contaminari cu produse neautorizate. Aceste
prelevari sunt obligatorii atunci cand se presupune utilizarea de produse
neautorizate. Organismul de inspectie si certificare intocmeste un raport dupa
fiecare control, contrasemnat de responsabilul unitatii/fermei respective.
(2) Organismul de inspectie si certificare efectueaza vizite de control
prin sondaj, inopinate sau nu. Aceste controale se fac indeosebi in
unitatile/fermele sau in situatiile in care este posibil ca produsele provenite
din agricultura ecologica sa fie schimbate cu alte produse.
Evidenta contabila
Art. 10
(1) Unitatea/ferma va pune la dispozitie organismului de inspectie si
certificare evidenta financiar-contabila, astfel incat operatorul si organismul
de inspectie si certificare sa obtina urmatoarele informatii:
a) furnizorul si, daca sunt diferiti, vanzatorul sau exportatorul
produselor;
b) natura si cantitatea produselor agricole specificate la art. 2 alin. (1)
din O.U.G. nr. 34/2000, care au fost livrate unitatii/fermei, si, dupa caz,
natura si cantitatea tuturor materiilor cumparate, precum si utilizarea
acestora;
c) natura produselor, cantitatea, destinatarii si, daca sunt diferiti,
cumparatorii produselor specificate la art. 2 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2000,
care au iesit din unitate, din spatiile sau din depozitele primului destinatar;
d) alte informatii solicitate de organismul de inspectie si certificare.
(2) Datele cuprinse in documentele financiar-contabile trebuie sa fie
sustinute de justificari potrivite.
Ambalarea si transportul produselor in alte unitati sau spatii de productie
si/sau de preparare
Art. 11
Produsele specificate la art. 2 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2000 nu se
transporta catre alte unitati, inclusiv la angrosisti si detailisti, decat in
ambalaje, containere sau vehicule adecvate, inchise si sigilate, astfel incat
acestea sa nu poata fi deschise fara deteriorarea sigiliului; acestea trebuie
sa fie prevazute cu o eticheta in care sa se precizeze, in concordanta cu
prevederile legale privind etichetarea, urmatoarele:
a) numele si adresa operatorului si, daca sunt diferiti, numele si adresa
proprietarului sau ale vanzatorului produsului;
b) denumirea produsului, insotita de mentiunea referitoare la modul de
productie ecologic, in conformitate cu prevederile art. 8 alin. (4) din O.U.G.
nr. 34/2000;
c) numele si numarul de cod ale organismului de inspectie si certificare la
care operatorul este inscris;
d) in anumite situatii, marca de identificare a lotului, aplicata conform
unui sistem de marcaj agreat la nivel national sau convenit cu organismul de
inspectie si certificare, care sa permita confruntarea intre lot si documentele
financiar-contabile specificate la art. 10.
Depozitarea produselor
Art. 12
Spatiile de stocare a produselor trebuie sa fie alese astfel incat sa asigure
identificarea loturilor si sa se evite orice amestec sau contaminare cu produse
sau substante care nu sunt realizate in conformitate cu dispozitiile legale
privind agricultura ecologica.
Produse suspecte de a nu fi conforme dispozitiilor legale privind
agricultura ecologica
Art. 13
(1) Daca un operator considera sau suspecteaza ca produsul pe care il
fabrica, prepara, importa sau il primeste de la un alt operator nu corespunde
dispozitiilor legale privind agricultura ecologica, el poate fie sa retraga de
pe produs referinta la modul de productie ecologic, fie sa il separe si sa il
identifice. El va proceda la transformarea, ambalarea sau comercializarea
produsului, dar fara referinta la modul de productie ecologic. Daca dubiul
persista operatorul informeaza imediat organismul de inspectie si certificare.
Organismul de inspectie si certificare va aproba ca produsul sa fie
comercializat cu referinta la modul de productie ecologic numai dupa ce se va
asigura, cu ajutorul informatiilor primite de la operator sau din alte surse,
ca dubiul a fost inlaturat.
(2) Daca organismul de inspectie si certificare are argumente de a suspecta
ca un operator are intentia de a comercializa pe piata un produs care nu este
produs in conformitate cu dispozitiile legale privind agricultura ecologica,
dar care cuprinde o referinta la modul de productie ecologic, el interzice
operatorului respectiv, cu titlu provizoriu, sa comercializeze produsul cu
aceasta referinta. Aceasta decizie este completata de obligatia operatorului de
a retrage de pe produsul respectiv referinta la modul de productie ecologic.
Daca suspiciunea nu se confirma, decizia de mai sus este anulata intr-un termen
stabilit de organismul de inspectie si certificare. Toate aceste decizii se iau
in scris si se comunica persoanelor interesate de catre organismul de inspectie
si certificare. Operatorul va asigura o buna colaborare cu organismul de
inspectie si certificare, in scopul inlaturarii acestor suspiciuni.
Accesul la instalatii si la alte spatii
Art. 14
(1) Operatorul permite organismului de inspectie si certificare accesul in
scopul controlului la toate partile unitatii/fermei sale, la instalatii si la
alte spatii utilizate de acesta. El pune la dispozitie organismului de
inspectie si certificare evidenta financiar-contabila a acestora, precum si
alte documente solicitate de acesta.
(2) La cererea organismului de inspectie si certificare operatorul prezinta
acestuia rapoartele de control si probele prelevate din propria initiativa.
(3) Importatorul si primul destinatar, la solicitarea organismului de
inspectie si certificare, prezinta acestuia autorizatiile de import, precum si
certificatele de control privind importurile din terte tari.
SECTIUNEA a 2-a
Cerintele de inspectie pentru productia de plante vegetale, produse
vegetale, animale si/sau produse animaliere
Domeniul de aplicare
Art. 15
(1) Prezenta sectiune se refera la toate unitatile/fermele care intervin,
in nume propriu sau in numele unei terte parti, in productie, astfel cum este
definita la art. 3 lit. a) din O.U.G. nr. 34/2000, pentru produsele mentionate
la art. 2 alin. (1) din aceeasi ordonanta de urgenta.
(2) Productia trebuie sa se realizeze intr-o unitate/ferma de productie ale
carei locuri de productie, parcele, pasuni, spatii de exercitiu in aer liber,
parcursuri exterioare, adaposturi de crestere a animalelor si, dupa caz, spatii
de depozitare pentru produsele vegetale si animaliere, pentru materiile prime
si pentru produsele intrate sunt clar separate de cele ale altei unitati care
nu produce in conformitate cu dispozitiile legale privind agricultura
ecologica.
(3) Transformarea, ambalarea si comercializarea pot fi efectuate in
unitatea de productie atat timp cat aceste activitati nu se refera la produsele
iesite din unitate/ferma.
(4) Cantitatile vandute direct catre consumatorul final sunt contabilizate
zilnic.
(5) Depozitarea in unitate/ferma a produselor care nu sunt autorizate
conform dispozitiilor art. 3 alin. (2) lit. b) si c) din normele metodologice
aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 917/2001 este interzisa.
(6) La receptia produselor specificate la art. 2 alin. (1) din O.U.G. nr.
34/2000 operatorul verifica inchiderea ambalajelor sau a containerelor si evidenta
financiar-contabila, conform prevederilor art. 10 si 11.
Controlul initial
Art. 16
Atunci cand activitatea operatorului se limiteaza la colectarea de plante
din flora spontana, descrierea unitatii/fermei mentionate la art. 2 se va
completa cu urmatoarele documente:
a) o prezentare a locurilor de depozitare si productie, a parcelelor si/sau
a zonelor de colectare a plantelor din flora spontana si, acolo unde este
cazul, a spatiilor in care au loc operatiunile de transformare si/sau de ambalare
a acestora;
b) o specificare a datei ultimei aplicari, pe parcelele si/sau zonele de
colectare a plantelor din flora spontana, a produselor a caror utilizare nu
este compatibila cu dispozitiile art. 3 alin. (2) lit. b) din normele
metodologice aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 917/2001;
c) in cazul recoltarii plantelor din flora spontana, garantiile acordate de
parti terte producatorului, care sa dovedeasca faptul ca acesta respecta
prevederile art. 4 din anexa nr. 1 la normele metodologice aprobate prin
Hotararea Guvernului nr. 917/2001.
Comunicari
Art. 17
In fiecare an, inainte de data stabilita de organismul de inspectie si
certificare producatorul transmite acestuia programul de productie al
produselor vegetale, defalcat pe fiecare parcela.
Exploatarea mai multor unitati de productie de catre acelasi operator
Art. 18
(1) In cazurile in care un operator exploateaza mai multe unitati de
productie in aceeasi zona, unitatile/fermele producatoare de plante vegetale sau
de produse vegetale care nu sunt cuprinse la art. 2 alin. (1) din O.U.G. nr.
34/2000, precum si locurile de depozitare a materiilor prime intrate in unitate
(ingrasaminte, produse fitofarmaceutice si seminte) se supun cerintelor
generale de inspectie prevazute la art. 6 - 8 si la art. 10.
(2) Aceleasi varietati ca cele produse in unitatile specificate la art. 15
alin. (2) nu pot fi produse in aceste unitati.
(3) Fac exceptie de la regula stabilita la alin. (2) produsele obtinute de
la culturi perene (arboricultura, cultura vitei de vie si a hameiului), daca
sunt indeplinite urmatoarele conditii:
a) productia respectiva se inscrie in cadrul unui plan de conversie pentru
care producatorul se angajeaza, de la inceputul conversiei ultimei parti a suprafetelor
in cauza, sa il parcurga in cel mai scurt timp posibil, dar care sa nu
depaseasca maximum 5 ani;
b) au fost luate toate masurile corespunzatoare pentru a se asigura
separarea permanenta a produselor obtinute in fiecare unitate implicata;
c) organismul de inspectie si certificare este informat despre inceperea
recoltarii fiecarui produs, cu cel putin 48 de ore inainte;
d) imediat dupa incheierea recoltarii producatorul comunica organismului de
inspectie si certificare cantitatile exacte recoltate in unitatile respective,
precum si alte informatii ce permit identificarea productiei; el confirma
faptul ca masurile luate in vederea separarii produselor au fost aplicate;
e) planul de conversie si masurile mentionate la lit. a) - c) au fost
aprobate de organismul de inspectie si certificare. Aceasta aprobare se
confirma in fiecare an dupa demararea planului de conversie.
(4) De asemenea, se excepteaza de la prevederile alin. (2) urmatoarele:
a) suprafetele destinate cercetarii agricole, stabilite de comun acord cu
A.N.P.E., daca sunt indeplinite conditiile prevazute la alin. (3) lit. b), c),
d) si e);
b) suprafetele destinate producerii de seminte, de material de reproducere
vegetativ si de rasaduri, daca sunt indeplinite conditiile prevazute la alin.
(3) lit. b), c), d) si e);
c) pasunile destinate hranirii animalelor cu masa verde.
SECTIUNEA a 3-a
Cerintele de inspectie pentru animale si produsele animaliere provenite din
cresterea animalelor
Controlul initial
Art. 19
Cand inspectia are loc pentru prima oara, operatorul completeaza descrierea
unitatii/fermei mentionate la art. 7 cu urmatoarele documente:
a) o descriere completa a adaposturilor de crestere a animalelor, a
pasunilor, a suprafetelor de exercitiu in aer liber, a traseelor exterioare
etc. si, acolo unde este cazul, a spatiilor de depozitare, ambalare si
transformare a animalelor si a produselor animaliere, a materiilor prime si a
inputurilor;
b) o descriere completa a instalatiilor de depozitare a gunoiului de grajd
provenit din cresterea animalelor;
c) un plan de imprastiere a gunoiului de grajd, stabilit de comun acord cu
organismul de inspectie si certificare, si o descriere completa a suprafetelor
destinate productiei vegetale;
d) dupa caz, contractele incheiate cu alti agricultori pentru distribuirea
gunoiului de grajd provenit din cresterea animalelor;
e) un plan de productie pentru unitatea de crestere ecologica a animalelor.
Identificarea animalelor
Art. 20
Animalele se identifica in permanenta prin tehnici adaptate fiecarei
specii, individual pentru mamifere mari si individual sau pe lot pentru pasari
si mamifere mici.
Registrele de crestere a animalelor
Art. 21
(1) Inregistrarea animalelor se face in registrul de crestere a animalelor
care ramane la dispozitia organismelor de inspectie si certificare in orice
moment, la sediul unitatii/fermei.
(2) Registrele de crestere a animalelor contin o descriere completa a
sistemului de management al septelului si cuprind urmatoarele informatii:
a) evidenta, pe specii, cu privire la intrarea animalelor: originea, data
intrarii, perioada de conversie, marca de identificare si antecedentele
veterinare;
b) evidenta, pe specii, cu privire la iesirea animalelor: varsta, numarul,
greutatea la taiere, marca de identificare si destinatia;
c) evidenta animalelor pierdute si motivele pierderii acestora;
d) evidenta in ceea ce priveste furajarea: tipul furajului, inclusiv
suplimentele furajere, proportia diferitelor componente ale ratiei, perioadele
de acces la suprafetele de exercitiu in aer liber, perioadele de transhumanta,
daca exista restrictii la acestea;
e) evidenta cu privire la prevenirea bolilor, tratamentul si la asistenta
veterinara: data tratamentului, diagnosticul, tipul produsului administrat,
modalitatile de tratament si reteta eliberata de medicul responsabil cu
asistenta veterinara, o data cu prezentarea motivelor si a termenului de
asteptare impus inainte de comercializarea produselor animaliere.
Exploatarea mai multor unitati de productie de catre acelasi operator
Art. 22
(1) Atunci cand un producator administreaza mai multe unitati/ferme de
productie, in conformitate cu prevederile art. 6 alin. (6) si ale art. 21 alin.
(3) din anexa nr. 1 la normele metodologice aprobate prin Hotararea Guvernului
nr. 917/2001, unitatile care cresc animale sau fabrica produse animaliere care
nu sunt specificate la art. 2 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2000 se supun, de
asemenea, prevederilor art. 19, precum si dispozitiilor privind programul de
crestere a animalelor, registrelor de crestere si principiilor de depozitare a
produselor utilizate pentru cresterea animalelor.
(2) Organismul de inspectie si certificare, cu acordul A.N.P.E., acorda
exploatatiilor, in scopul activitatii de cercetare din domeniul agricol,
derogari de la obligatiile privind prezenta mai multor specii diferite,
prevazuta la art. 6 alin. (6) din anexa nr. 1 la normele metodologice aprobate
prin Hotararea Guvernului nr. 917/2001, numai in urmatoarele conditii:
a) daca au fost luate masuri, de comun acord cu organismul de inspectie si
certificare, pentru a garanta separarea permanenta a animalelor, produselor
animaliere si a gunoiului de grajd din fiecare unitate;
b) daca producatorul informeaza, in prealabil, organismul de inspectie si
certificare despre vanzarea animalelor sau a produselor animaliere;
c) daca operatorul informeaza organismul de inspectie si certificare despre
cantitatile exacte produse in unitatea sa, precum si despre toate
caracteristicile care permit identificarea produselor si daca confirma ca
masurile luate pentru separarea produselor au fost aplicate.
Alte precizari
Art. 23
Prin derogare de la prevederile prezentului ordin, depozitarea
medicamentelor de uz veterinar alopatice si a antibioticelor este permisa in
unitati/ferme, daca ele sunt prescrise de un medic veterinar in cadrul unor
tratamente specificate in anexa nr. 1 la normele metodologice aprobate prin
Hotararea Guvernului nr. 917/2001, sunt depozitate in locuri supravegheate si
sunt inregistrate in registrul unitatii/fermei.
SECTIUNEA a 4-a
Cerintele de inspectie pentru unitatile de transformare a produselor
vegetale si animaliere si a alimentelor compuse din produse vegetale si
animaliere
Domeniul de aplicare
Art. 24
Prezenta sectiune se aplica tuturor unitatilor care intervin, in nume
propriu sau in numele unei terte parti, in activitatea de preparare, astfel cum
este definita la art. 3 lit. b) din O.U.G. nr. 34/2000, pentru produsele
specificate la art. 2 alin. (1) din aceeasi ordonanta de urgenta si cuprind in
special urmatoarele unitati:
a) unitatile de ambalare si/sau de reambalare a produselor;
b) unitatile pentru etichetarea si/sau reetichetarea produselor.
Controlul initial
Art. 25
Descrierea completa a unitatii mentionata la art. 7 va fi completata de o
prezentare a instalatiilor utilizate pentru receptia, transformarea, ambalarea,
etichetarea si depozitarea produselor agricole si a masurilor luate pentru
transportul produselor.
Evidenta contabila
Art. 26
Documentele financiar-contabile specificate la art. 10 trebuie sa aiba
mentiunea verificarilor prevazute la art. 29.
Unitatile de preparare care proceseaza produse provenite din agricultura
ecologica si produse care nu provin din aceasta
Art. 27
Atunci cand in aceeasi unitate sunt preparate, ambalate sau depozitate
produsele mentionate la art. 2 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2000, precum si produse
care nu provin din agricultura ecologica, se vor avea in vedere urmatoarele:
a) unitatea sa dispuna de spatii complet separate pentru depozitarea
produselor cuprinse la art. 2 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2000, inainte si dupa
operatiuni;
b) operatiunile se efectueaza in mod continuu pana cand este completata
seria de productie, separata in timp si in spatiu de operatiunile similare
aferente produselor care nu sunt cuprinse la art. 2 alin. (1) din O.U.G. nr.
34/2000;
c) daca astfel de operatiuni nu sunt efectuate frecvent sau intr-o zi
stabilita, unitatea/ferma respectiva anunta in prealabil organismul de
inspectie si certificare intr-un termen fixat de comun acord cu acesta;
d) se vor lua toate masurile necesare pentru a se asigura identificarea cu
usurinta a loturilor si pentru a se evita orice amestec cu produse care nu
provin din agricultura ecologica;
e) inainte ca produsele cuprinse la art. 2 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2000
sa fie preparate, echipamentele de productie vor fi bine spalate. Eficacitatea
masurilor privind spalarea este controlata si face obiectul unei note de
constatare.
Ambalarea si transportul produselor in unitatile de preparare
Art. 28
Laptele, ouale si produsele din oua, care provin din agricultura ecologica,
se colecteaza separat de produsele care nu sunt obtinute din agricultura
ecologica. Sub rezerva aprobarii prealabile a organismului de inspectie si
certificare, colectarea nu poate fi facuta simultan decat daca sunt luate toate
masurile pentru prevenirea amestecului sau a schimbului cu produse care nu sunt
obtinute in conformitate cu dispozitiile legale privind agricultura ecologica
si pentru a permite identificarea cu usurinta a produselor obtinute din
agricultura ecologica. Operatorul va tine o evidenta stricta a recoltarilor pe
zile, ore, circuit de colectare, precum si a datelor si orelor de receptie a
produselor, pe care o prezinta organismului de inspectie si certificare.
Receptia produselor din alte unitati
Art. 29
La primirea in unitate/ferma a unui produs specificat la art. 2 alin. (1)
din O.U.G. nr. 34/2000 operatorul verifica inchiderea ambalajului sau a
containerului si prezenta pe eticheta a indicatiilor specificate la art. 11.
Operatorul confrunta datele de pe eticheta cu datele din documentele care
insotesc produsul. Rezultatul acestei verificari se consemneaza conform
prevederilor art. 10.
ANEXA 1
la cerintele de inspectie
MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Directia generala strategii si politici in agricultura si produse derivate
Autoritatea Nationala a Produselor Ecologice
______________________________________________________________________________
| FISA DE INREGISTRARE
|
| a producatorilor in agricultura ecologica - anul 2002
|
|______________________________________________________________________________|
Se aproba Vizat
___________ ___________
A.N.P.E. D.G.A.I.A.
Nr. ...... din ............ Nr. ...... din ...........
1. Producator (persoana fizica/juridica) ..................................
Actul de identitate: seria ............... nr. ............................
Domiciliul/sediul: localitatea .................., judetul ...............,
str. ...................... nr. ....., telefon ...............................,
fax ............................, e-mail ......................................
Responsabil cu agricultura ecologica:
Numele si prenumele .......................................................
Localitatea de domiciliu ..................., judetul ....................,
str. ..................... nr. ......, telefon ...............................,
fax .............................., e-mail ....................................
2. Angajament
Solicit inregistrarea si ma angajez sa respect ansamblul dispozitiilor
nationale si comunitare privind productia ecologica, prepararea,
comercializarea si etichetarea produselor agricole si a alimentelor in general.
Aceste dispozitii sunt:
- Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare
ecologice, aprobata prin Legea nr. 38/2001;
- Hotararea Guvernului nr. 917/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice
de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2000
privind produsele agroalimentare ecologice;
- Hotararea Guvernului nr. 677/2001 privind infiintarea Institutului de
Bioresurse Alimentare;
- Reglementarea Consiliului Europei (CEE) nr. 2092/91 (consolidata) privind
modul de productie ecologica a produselor agricole si prezentarea sa pe
produsele agricole si alimente;
- alte acte normative din domeniu.
3. Alegerea organismului de control autorizat*)
Numele organismului de control ales .......................................
Codul organismului de control .............................................
4. Productia vegetala (se va completa cu datele din formularul cuprins in
anexa nr. 2 "Registrul parcelar")
Suprafata agricola exploatata:
- suprafata in agricultura ecologica ......................................
- suprafata in conversie: conversie anul I ..............................
conversie anul II ..............................
conversie anul III ..............................
- suprafata in agricultura conventionala ..................................
Data Semnatura
.................... ........................
------------
*) Numai organismele de control autorizate de A.N.P.E.
5. Productia animaliera
Numele producatorului .....................................................
______________________________________________________________________________
| | | | Mod de productie
|
| Productia |Rasa/Specia|
Efective|_______________________________|
| | | |Ecologic| In
|Conventional|
| | | | |conversie| |
|________________________|___________|_________|________|_________|____________|
|Productia de bovine
|
|______________________________________________________________________________|
| Vaci de lapte | | | | |
|
|________________________|___________|_________|________|_________|____________|
| Juninci rasa de lapte | | | | |
|
|________________________|___________|_________|________|_________|____________|
| Vaci gestante | | | | |
|
|________________________|___________|_________|________|_________|____________|
| Juninci gestante | | | | |
|
|________________________|___________|_________|________|_________|____________|
| Bovine masculi peste | | | | |
|
| 2 ani | | | | |
|
|________________________|___________|_________|________|_________|____________|
| Bovine masculi intre | | | | |
|
| 1 - 2 ani | | | | |
|
|________________________|___________|_________|________|_________|____________|
| Bovine masculi intre | | | | |
|
| 6 luni - 1 an | | | | | |
|________________________|___________|_________|________|_________|____________|
| Vitei sub 6 luni | | | | |
|
|________________________|___________|_________|________|_________|____________|
|Productia de ovine
|
|______________________________________________________________________________|
| Oi mame | | | | |
|
|________________________|___________|_________|________|_________|____________|
| Mioare | | | | |
|
|________________________|___________|_________|________|_________|____________|
| Berbeci | | | | |
|
|________________________|___________|_________|________|_________|____________|
| Alte ovine | | | | |
|
|________________________|___________|_________|________|_________|____________|
|Productia de caprine
|
|______________________________________________________________________________|
| Capre de lapte | | | | |
|
|________________________|___________|_________|________|_________|____________|
| Tapi de reproducere | | | | |
|
|________________________|___________|_________|________|_________|____________|
| Alte capre | | | | |
|
|________________________|___________|_________|________|_________|____________|
|Productia de porcine
|
|______________________________________________________________________________|
| Scroafe de reproducere| | | | |
|
|________________________|___________|_________|________|_________|____________|
| Vieri | | | | |
|
|________________________|___________|_________|________|_________|____________|
| Purcei sugari | | | | |
|
|________________________|___________|_________|________|_________|____________|
| Alti porci | | | | |
|
|________________________|___________|_________|________|_________|____________|
|Pasari |
|______________________________________________________________________________|
| Gaini ouatoare | | | | |
|
|________________________|___________|_________|________|_________|____________|
| Pui de carne | | | | |
|
|________________________|___________|_________|________|_________|____________|
| Rate | | | | | |
|________________________|___________|_________|________|_________|____________|
| Bibilici | | | | |
|
|________________________|___________|_________|________|_________|____________|
| Curcani | | | | |
|
|________________________|___________|_________|________|_________|____________|
|Ecvine
|
|______________________________________________________________________________|
| Cai si iepe | | | | |
|
|________________________|___________|_________|________|_________|____________|
| Alte ecvine | | | | |
|
|________________________|___________|_________|________|_________|____________|
|Apicultura
|
|______________________________________________________________________________|
| Numar de stupi | | | | |
|
|________________________|___________|_________|________|_________|____________|
|Altele |
|______________________________________________________________________________|
| | | | | |
|
|________________________|___________|_________|________|_________|____________|
Data Semnatura
.................... ......................
ANEXA 2
la cerintele de inspectie
MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Directia generala strategii si politici in agricultura si produse derivate
Autoritatea Nationala a Produselor Ecologice
Semnificatia coloanelor din tabelul de mai jos este urmatoarea:
A - Cultura
B - Suprafata
C - Conversie anul I
D - Conversie anul II
E - Conversie anul III
F - Certificat ecologic
______________________________________________________________________________
| Registrul parcelar - 2002
|
|______________________________________________________________________________|
______________________________________________________________________________
| | | | | | Suprafata in
|
| | | | | | agricultura
|
| Nr. |Denumirea| Suprafata| Suprafata |Suprafata in | ecologica
|
| parcelei |parcelei |cadastrala| agricola | agricultura
|___________________|
|cadastrale| | |exploatata*)|conventionala| A| B| din care:
|
| | | | | | |
|_____________|
| | | | | | | | C | D| E |
F|
| | |__________|____________|_____________|__|__|___|__|___|__|
| | | ha mp | ha | ha | |ha| ha|ha|
ha|ha|
|__________|_________|__________|____________|_____________|__|__|___|__|___|__|
|__________|_________|__________|____________|_____________|__|__|___|__|___|__|
|__________|_________|__________|____________|_____________|__|__|___|__|___|__|
|__________|_________|__________|____________|_____________|__|__|___|__|___|__|
|__________|_________|__________|____________|_____________|__|__|___|__|___|__|
|__________|_________|__________|____________|_____________|__|__|___|__|___|__|
|__________|_________|__________|____________|_____________|__|__|___|__|___|__|
|__________|_________|__________|____________|_____________|__|__|___|__|___|__|
*) In cazul in care nu se exploateaza in totalitate parcela cadastrala,
indicati suprafata exploatata.
ANEXA 3
la cerintele de inspectie
MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Directia generala strategii si politici in agricultura si produse derivate
Autoritatea Nationala a Produselor Ecologice
FISA DE INREGISTRARE
______________________________________________________________________________
| a procesatorilor in agricultura ecologica - anul 2002
|
| (operatiuni de conditionare si/sau de transformare a produselor agricole)
|
|______________________________________________________________________________|
Se aproba Vizat
___________ ___________
A.N.P.E. D.G.A.I.A.
Nr. ......... din ............ Nr. ......... din ............
1. Procesator (persoana fizica/juridica) ..................................
Actul de identitate: seria ............... nr. ............................
Domiciliul/sediul: localitatea .................., judetul ...............,
str. ...................... nr. ....., telefon ...............................,
fax ............................, e-mail ......................................
Responsabil cu agricultura ecologica:
Numele si prenumele .......................................................
Localitatea de domiciliu ..................., judetul ....................,
str. ..................... nr. ......, telefon ...............................,
fax .............................., e-mail ....................................
2. Angajament
Solicit inregistrarea si ma angajez sa respect ansamblul dispozitiilor
nationale si comunitare privind productia ecologica, prepararea,
comercializarea si etichetarea produselor agricole si a alimentelor in general.
Aceste dispozitii sunt:
- Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele
agroalimentare ecologice, aprobata prin Legea nr. 38/2001;
- Hotararea Guvernului nr. 917/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice
de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2000
privind produsele agroalimentare ecologice;
- Hotararea Guvernului nr. 677/2001 privind infiintarea Institutului de
Bioresurse Alimentare;
- Reglementarea Consiliului Europei (CEE) nr. 2092/91 (consolidata) privind
modul de productie ecologica a produselor agricole si prezentarea sa pe produsele
agricole si alimente;
- alte acte normative din domeniu.
3. Alegerea organismului de control autorizat*)
Numele organismului de control ales .......................................
Codul organismului de control .............................................
4. Specificarea locurilor de transformare si/sau de conditionare si/sau de
depozitare si natura operatiunilor si a produselor, prin precizarea locului de
procesare
Numele procesatorului .....................................................
______________________________________________________________________________
| Produsul finit*) | Locul de | Cantitatea estimata | Natura
|
| | transformare | in 2002 | operatiunilor*) |
| | | (kg sau litri) |
|
|__________________|______________|_________________________|__________________|
|__________________|______________|_________________________|__________________|
|__________________|______________|_________________________|__________________|
|__________________|______________|_________________________|__________________|
|__________________|______________|_________________________|__________________|
|__________________|______________|_________________________|__________________|
|__________________|______________|_________________________|__________________|
|__________________|______________|_________________________|__________________|
|__________________|______________|_________________________|__________________|
|__________________|______________|_________________________|__________________|
|__________________|______________|_________________________|__________________|
|__________________|______________|_________________________|__________________|
|__________________|______________|_________________________|__________________|
|__________________|______________|_________________________|__________________|
|__________________|______________|_________________________|__________________|
|__________________|______________|_________________________|__________________|
|__________________|______________|_________________________|__________________|
|__________________|______________|_________________________|__________________|
|__________________|______________|_________________________|__________________|
|__________________|______________|_________________________|__________________|
|__________________|______________|_________________________|__________________|
|__________________|______________|_________________________|__________________|
|__________________|______________|_________________________|__________________|
|__________________|______________|_________________________|__________________|
|__________________|______________|_________________________|__________________|
|__________________|______________|_________________________|__________________|
|__________________|______________|_________________________|__________________|
|__________________|______________|_________________________|__________________|
|__________________|______________|_________________________|__________________|
|__________________|______________|_________________________|__________________|
*) Produsul care iese din unitate (de exemplu: paine, branza de oaie, faina
de grau).
*) Operatiuni privind:
- conditionarea fara transformare (se va nota cu CFT);
- transformarea cu conditionare (se va nota cu TCC);
- transformarea fara conditionare (se va nota cu TFC).
Data Semnatura
.................... ......................
*) Numai organismele de control autorizate de A.N.P.E.