ORDIN
Nr. 417/110 din 13 septembrie 2002
pentru aprobarea Regulilor specifice privind etichetarea produselor
agroalimentare ecologice
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Nr. 417 din 13 septembrie 2002
AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
Nr. 110 din 7 octombrie 2002
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 778 din 25 octombrie 2002
Vazand Referatul de aprobare al Directiei generale de implementare,
reglementare si de management al resurselor biotehnologice nr. 141.150 din 13
septembrie 2002,
avand in vedere prevederile art. 6 alin. (4) din Ordonanta de urgenta a
Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice, aprobata
prin Legea nr. 38/2001, si prevederile Hotararii Guvernului nr. 106/2002
privind etichetarea alimentelor,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor si al
Hotararii Guvernului nr. 166/2001 privind organizarea si functionarea
Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, cu modificarile
ulterioare,
ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor si presedintele
Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor emit urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Regulile specifice privind etichetarea produselor agroalimentare
ecologice, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor si Autoritatea Nationala
pentru Protectia Consumatorilor vor aduce la indeplinire prevederile
prezentului ordin.
Art. 3
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare in termen de 30 de zile de la data publicarii.
Ministrul agriculturii,
alimentatiei si padurilor,
Ilie Sarbu
Presedintele Autoritatii Nationale
pentru Protectia Consumatorilor,
Rovana Plumb,
secretar de stat
ANEXA 1
REGULI SPECIFICE
privind etichetarea produselor agroalimentare ecologice
Art. 1
Etichetarea produselor agroalimentare ecologice se face in conformitate cu
prevederile art. 6 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2000*) privind
produsele agroalimentare ecologice, denumita in continuare OUG nr. 34/2000, si cu
prevederile nationale in vigoare privind etichetarea alimentelor.
------------
*) Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2000, publicata in Monitorul
Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 172 din 21 aprilie 2000, a fost aprobata
prin Legea nr. 38/2001, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
nr. 122 din 12 martie 2001.
Art. 2
In cazul etichetarii sau publicitatii produselor vegetale primare
neprocesate, a animalelor si a produselor animaliere neprocesate, se fac
referiri la modul de productie ecologica numai in urmatoarele conditii:
a) indicatiile evidentiaza cu claritate modul de productie agricola;
b) produsul este obtinut in conformitate cu regulile de productie ecologica
stabilite in art. 4 si 5 din OUG nr. 34/2000 si in art. 2 - 4 din Normele
metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.
34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice, aprobate prin Hotararea
Guvernului nr. 917/2001, sau este importat si se supune acelorasi prevederi;
c) produsul se obtine sau se importa de un operator care este controlat de
un organism de inspectie si certificare in conformitate cu prevederile art. 7
si 8 din OUG nr. 34/2000;
d) prin etichetare se inscriu numele si/sau codul organismului de inspectie
si certificare la care operatorul este inscris.
Art. 3
In cazul etichetarii sau publicitatii produselor de origine vegetala si
animala procesate, destinate consumului uman, preparate din unul sau mai multe
ingrediente de origine vegetala si/sau de origine animala, denumirea sub care
se vinde produsul va cuprinde referiri la modul de productie ecologica numai in
urmatoarele conditii:
a) cel putin 95% din ingredientele de origine agricola ale produsului sunt
produse sau provin din produse obtinute in conformitate cu regulile de
productie ecologica stabilite in art. 4 si 5 din OUG nr. 34/2000 si in art. 2 -
4 din normele metodologice aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 917/2001 sau
sunt importate si se supun acelorasi prevederi;
b) toate celelalte ingrediente de origine agricola ale produsului sunt
mentionate la pct. III din anexa nr. 3 la normele metodologice aprobate prin
Hotararea Guvernului nr. 917/2001 sau sunt autorizate provizoriu intr-o tara
din Uniunea Europeana;
c) produsul contine numai substantele prevazute la pct. I din anexa nr. 3
la normele metodologice aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 917/2001, ca
ingrediente de origine neagricola;
d) produsul sau ingredientele sale de origine agricola, mentionate la lit.
a), sunt supuse unor tratamente numai cu substantele prevazute la pct. II din
anexa nr. 3 la normele metodologice aprobate prin Hotararea Guvernului nr.
917/2001;
e) produsul sau ingredientele sale nu sunt supuse tratamentelor care
implica utilizarea radiatiilor ionizante;
f) produsul este preparat sau importat de un operator care este controlat
de un organism de inspectie si certificare in conformitate cu prevederile art.
7 si 8 din OUG nr. 34/2000;
g) prin etichetare se inscriu numele si/sau codul organismului de inspectie
si certificare care a efectuat ultima inspectie a operatorului;
h) produsul este obtinut fara utilizarea organismelor modificate genetic
si/sau a produselor derivate din astfel de organisme;
i) indicatiile privind modul de productie ecologica trebuie sa stabileasca
in mod clar ca se refera la un mod de productie agricola si trebuie sa fie
insotite de o mentiune privind ingredientele de origine agricola respective, in
conditiile in care aceasta mentiune nu este inscrisa in lista ingredientelor.
Art. 4
Produsele vegetale care fac obiectul etichetarii si publicitatii in
conformitate cu prevederile art. 2 sau 3 pot cuprinde referiri la conversia
catre modul de productie ecologica in urmatoarele conditii:
a) indeplinesc toate cerintele mentionate la art. 2 sau 3, cu exceptia
celei referitoare la perioada de conversie specificata la art. 1 din anexa nr.
1 la normele metodologice aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 917/2001;
b) respecta o perioada de conversie de cel putin 12 luni inainte de
recoltare;
c) indicatiile de pe eticheta produsului sunt inscriptionate astfel incat
sa nu induca in eroare cumparatorul asupra acestui produs, fata de produsele
care indeplinesc toate cerintele prevazute la art. 2 sau 3. Aceste indicatii se
formuleaza astfel: "produs in conversie catre agricultura ecologica"
si trebuie sa fie prezentate in acelasi format, culoare si stil de caractere cu
denumirea sub care se vinde produsul. In aceasta formulare cuvintele "agricultura
ecologica" nu vor fi mai evidente decat cuvintele "produs in
conversie catre";
d) produsul contine doar un singur ingredient vegetal de origine agricola;
e) prin etichetare se inscriu numele si/sau codul organismului de inspectie
si certificare care a efectuat ultima inspectie a operatorului;
f) produsul este obtinut fara utilizarea organismelor modificate genetic
si/sau a produselor derivate din astfel de organisme.
Art. 5
Fara a exclude aplicarea prevederilor art. 3, etichetarea si publicitatea
produselor de origine vegetala si animala procesate, destinate consumului uman,
preparate din unul sau mai multe ingrediente de origine vegetala si/sau de
origine animala, cuprind indicatii referitoare la modul de productie ecologica
numai in urmatoarele conditii:
a) cel putin 70% din ingredientele de origine agricola sunt obtinute sau
provin din produse care se conformeaza regulilor de productie ecologica
stabilite in art. 4 si 5 din OUG nr. 34/2000 si in art. 2 - 4 din normele
metodologice aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 917/2001 sau sunt importate
si se supun acelorasi prevederi;
b) toate celelalte ingrediente de origine agricola ale produsului sunt
prevazute la pct. III din anexa nr. 3 la normele metodologice aprobate prin
Hotararea Guvernului nr. 917/2001 sau au fost autorizate provizoriu in tarile
din Uniunea Europeana;
c) indicatiile care fac referire la modul de productie ecologica sunt
inscrise in lista ingredientelor si se refera numai la ingredientele obtinute
in conformitate cu regulile de productie ecologica stabilite in art. 4 si 5 din
OUG nr. 34/2000 si in art. 2 - 4 din normele metodologice aprobate prin
Hotararea Guvernului nr. 917/2001 sau sunt importate si se supun acelorasi
prevederi. Acestea sunt prezentate in aceeasi culoare, marime si stil de
caractere cu celelalte indicatii din lista ingredientelor. De asemenea, aceste
indicatii trebuie sa apara intr-o mentiune separata aflata in acelasi camp
vizual cu denumirea sub care se vinde produsul si trebuie sa contina procentul
ingredientelor de origine agricola sau al derivatelor de origine agricola care
au fost obtinute in conformitate cu regulile de productie ecologica stabilite
in art. 4 si 5 din OUG nr. 34/2000 si in art. 2 - 4 din normele metodologice
aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 917/2001 sau care sunt importate si se
supun acelorasi prevederi. Aceasta mentiune nu va fi mai evidenta, ca format,
culoare si stil de caractere, decat denumirea sub care se vinde produsul.
Aceasta mentiune se inscrie astfel: "...% din ingredientele agricole au
fost obtinute in conformitate cu regulile productiei ecologice";
d) produsul contine, ca ingrediente de origine neagricola, numai
substantele mentionate la pct. I din anexa nr. 3 la normele metodologice
aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 917/2001;
e) produsul sau ingredientele sale de origine agricola mentionate la lit.
a) nu au fost supuse unor tratamente care implica utilizarea de substante care
nu sunt specificate la pct. II din anexa nr. 3 la normele metodologice aprobate
prin Hotararea Guvernului nr. 917/2001;
f) produsul sau ingredientele sale nu au fost supuse tratamentelor care
implica utilizarea radiatiilor ionizante;
g) produsul a fost preparat sau importat de un operator care a fost supus
controlului de catre un organism de inspectie si certificare in conformitate cu
art. 7 si 8 din OUG nr. 34/2000;
h) prin etichetare se inscriu numele si/sau codul organismului de inspectie
si certificare la care operatorul este inscris;
i) produsul este obtinut fara utilizarea organismelor modificate genetic
si/sau a produselor derivate din astfel de organisme.
Art. 6
Listele limitative ale substantelor si produselor mentionate la art. 3 lit.
b), c) si d) si art. 5 lit. b), d) si e) sunt stabilite la pct. I, II si III
din anexa nr. 3 la normele metodologice aprobate prin Hotararea Guvernului nr.
917/2001.
Art. 7
Un ingredient obtinut conform regulilor de productie ecologica stabilite la
art. 4 si 5 din OUG nr. 34/2000 si la art. 3 din normele metodologice aprobate
prin Hotararea Guvernului nr. 917/2001 nu poate intra in compozitia unui produs
specificat la art. 2 alin. (1) lit. a) si b) din OUG nr. 34/2000, impreuna cu
acelasi tip de ingredient care a fost obtinut dupa alte reguli decat cele de
productie ecologica.