Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 38/SMI-1044-671 din 27 aprilie 2004

privind aprobarea Codului de conduita pentru activitatile de recreere din zona costiera

ACT EMIS DE: MINISTERUL MEDIULUI SI GOSPODARIRII APELOR


SmartCity3

              Nr. 38/SMI din 27 aprilie 2004
              MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCTIILOR SI TURISMULUI
              Nr. 1.044 din 31 mai 2004
              MINISTERUL SANATATII
              Nr. 671 din 31 mai 2004
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 534 din 15 iunie 2004

    In temeiul art. 67 alin. (7) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 202/2002 privind gospodarirea integrata a zonei costiere, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 280/2003, al art. 5 alin. (8) din Hotararea Guvernului nr. 408/2004 privind organizarea si functionarea Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, al art. 5 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 412/2004 privind organizarea si functionarea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului si al art. 4 alin. (7) din Hotararea Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare,

    ministrul mediului si gospodaririi apelor, ministrul transporturilor, constructiilor si turismului si ministrul sanatatii emit urmatorul ordin:

    ARTICOL UNIC
    Se aproba Codul de conduita pentru activitatile de recreere din zona costiera, prevazut in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.

                           p. Ministrul mediului
                           si gospodaririi apelor,
                           Florin Stadiu,
                           secretar de stat

                           p. Ministrul transporturilor,
                           constructiilor si turismului,
                           Ileana Tureanu,
                           secretar de stat

                           Ministrul sanatatii,
                           Ovidiu Brinzan

    ANEXA 1

                             COD DE CONDUITA
          pentru activitatile de recreere din zona costiera

    I. Necesitatea integrarii activitatilor de turism si recreere cu cele de conservare a mediului costier

    Art. 1
    Ca oricare alta activitate care utilizeaza resursele mediului natural, activitatea de turism si recreere trebuie sa fie compatibila cu planurile locale, nationale si internationale de conservare a resurselor mediului costier si de aceea:
    a) activitatile de turism si de recreere trebuie sa fie planificate la niveluri acceptabile, intr-un mod in care sa fie integrate aspectele socioeconomice, culturale, de mediu si sanatate;
    b) activitatile de turism si dezvoltare a infrastructurii turismului care pot avea un impact negativ asupra cadrului natural si a biodiversitatii costiere trebuie supuse procedurii de evaluare a impactului acestora asupra mediului, in conformitate cu prevederile legale;
    c) companiile responsabile pentru activitatile turistice si de recreere trebuie sa coopereze cu organizatiile de mediu si alte grupuri de lucru pentru protectia mediului;
    d) cand este posibil, trebuie utilizate instrumente economice care sa incurajeze sectorul privat sa isi asume responsabilitati in realizarea unui turism durabil.
    Art. 2
    Pentru implementarea directiilor de actiune prevazute mai sus turistii trebuie sa stie si sa tina seama de urmatoarele:
    a) agentii economici din turism au obligatia de a conserva resursele naturale ale zonei de coasta si de a dezvolta turismul durabil;
    b) pentru a vizita rezervatiile naturale sau ariile protejate sunt necesare permise eliberate de autoritatile competente;
    c) este necesara cunoasterea regulilor si regulamentelor pentru protejarea cadrului natural si a speciilor pe cale de disparitie, evitandu-se astfel activitatile de vanatoare si pescuit ale acestora;
    d) opiniile turistilor privind conservarea mediului natural vor fi luate in considerare de catre manageri de turism, iar turistii au datoria sa le faca cunoscute.

    II. Necesitatea conservarii si protectiei biodiversitatii mediului costier

    Art. 3
    Ariile naturale din zona costiera romaneasca sunt resurse naturale unice, care necesita protectie si conservare.
    Art. 4
    (1) Agentii economici care desfasoara activitate de turism pot sprijini mentinerea ariilor protejate existente.
    (2) Agentii de turism care isi desfasoara activitatea in zona costiera trebuie sa respecte legislatia sanitara in vigoare.
    Art. 5
    Turismul si activitatile de recreere trebuie sa sprijine conservarea naturii din zona costiera, incluzand protectia ecosistemelor (habitate, resurse vii), terestre/costiere/marine.
    Art. 6
    Turismul trebuie sa sprijine eforturile de restaurare a ariilor unde mediul a fost afectat in special prin activitati proprii.
    Art. 7
    Activitatile de recreere nu trebuie concentrate in ariile neafectate antropic, care au valori peisagistice, culturale, istorice sau stiintifice. De asemenea, trebuie luata in considerare opinia turistilor in luarea deciziilor asupra unor actiuni cum ar fi amplasarea de locatii pentru recreere care ar putea afecta biodiversitatea marina si costiera.

    III. Necesitatea utilizarii resurselor naturale intr-un mod durabil

    Art. 8
    Sistemele de planificare a sejurului turistilor trebuie adaptate pentru a se stabili o mai buna distributie a turistilor in perioada sezonului estival. Este recomandat sa se stabileasca un numar acceptabil de vizitatori pe baza capacitatii de suport a zonei.
    Art. 9
    Activitatile recreationale care includ vanatoarea si pescuitul in ariile sensibile din punct de vedere ecologic trebuie sa fie in conformitate cu reglementarile existente privind conservarea si utilizarea durabila a speciilor si habitatelor.
    Art. 10
    Turistii trebuie sa respecte semnele de avertizare din zonele cu activitati de recreere si sa nu aduca prejudicii ariilor naturale salbatice care sunt de asemenea resurse naturale ale zonei de coasta. De asemenea, activitatile de recreere care implica utilizarea terenului vor trebui sa se desfasoare cu respectarea regulamentelor locale de urbanism, in conditiile cerintelor de protectie a cadrului natural, a mediului zonei costiere si a sanatatii.

    IV. Necesitatea reducerii consumului de resurse, a deseurilor solide si a poluarii

    Art. 11
    Reducerea poluarii din diverse surse conduce la reducerea prejudiciilor aduse mediului costier, la imbunatatirea imaginii turismului si la reducerea costurilor de mentinere a starii mediului in conditii corespunzatoare prin:
    a) incurajarea utilizarii tehnicilor cu impact minimal pentru depozitarea deseurilor solide, cum ar fi sistemele de reciclare si management al deseurilor solide;
    b) depozitarea deseurilor intr-un mod sigur si potrivit, care sa nu afecteze mediul costier;
    c) utilizarea produselor biodegradabile sau reciclabile pentru ambalarea produselor;
    d) reducerea consumului de combustibil fosil si evitarea transportului motorizat pe cat posibil in zona litorala. Impactul negativ produs de transport asupra mediului costier trebuie sa fie redus mai ales in zonele ecologice sensibile.
    Art. 12
    Agentii economici cu activitate turistica au obligatia de a respecta prevederile legale privind dotarea cu sisteme efective de tratare a deseurilor si, daca este posibil, cu surse de energie naturala (solara, eoliana).
    Art. 13
    Reducerea consumului de energie, apa calda si utilizarea transportului public cu vehicule care nu au impact negativ asupra mediului pot sa conduca la mentinerea calitatii mediului natural in zona de coasta si la practicarea unui turism durabil.

    V. Necesitatea luarii in considerare a culturii si specificului local

    Art. 14
    La elaborarea planului general de urbanism, a planurilor urbanistice zonale si a planurilor urbanistice de detaliu din zona costiera trebuie sa se stabileasca faptul ca noile constructii, inclusiv cele cu destinatie turistica, sa se realizeze in concordanta cu arhitectura si traditiile locale.
    Art. 15
    Activitatile de recreere trebuie sa respecte drepturile si dorintele localnicilor, sa ofere oportunitati pentru intreaga comunitate de a lua parte la discutiile si consultarile privind problemele de planificare a activitatilor de recreere.
    Art. 16
    Trebuie luate in considerare traditiile locale atunci cand se construiesc locuri de cazare, iar arhitectura acestora trebuie sa se armonizeze cu mediul si peisajul zonei costiere.
    Art. 17
    Activitatile de turism trebuie sa ofere posibilitatea utilizarii patrimoniului local, cultural si traditional impreuna cu vizitatorii.
    Art. 18
    Se recomanda ca turistii sa aiba in vedere urmatoarele:
    a) inainte de a vizita un loc de vacanta sa se documenteze si sa cunoasca obiceiurile si cultura localnicilor;
    b) sa ceara permisiunea de a fotografia anumite locuri sau de a intra pe proprietatea localnicilor;
    c) sa respecte cultura acestora si sa nu o impuna pe a lor;
    d) sa respecte sfaturile ghizilor referitor la obiceiurile locale.

    VI. Necesitatea protejarii valorilor de patrimoniu cultural de interes national si local

    Art. 19
    Valorile de patrimoniu cultural sunt importante pentru dezvoltarea durabila a turismului, deci trebuie pastrate pentru generatiile viitoare. Dezvoltarea activitatilor de recreere este reglementata de regulamentele locale de urbanism, in conditiile protejarii valorilor de patrimoniu, in conformitate cu prevederile legale.
    Art. 20
    Inscriptionarile valorilor de patrimoniu de catre turisti sunt interzise si se pedepsesc conform legii.

    VII. Necesitatea realizarii de beneficii pentru comunitatile locale

    Art. 21
    In planificarea activitatilor de recreere, pentru punerea in valoare a aspectelor culturale si de mediu ce pot aduce mari beneficii si pot minimiza pierderile, vor fi implicate comunitatile locale.
    Art. 22
    Cresterea calitatii activitatilor de turism si recreere se poate asigura prin:
    a) identificarea si sprijinirea implicarii comunitatii locale si a parteneriatelor pentru turism;
    b) recrutarea si instruirea localnicilor pentru a fi angajati in activitatile de recreere.
    Art. 23
    Turistii trebuie sa ia in considerare faptul ca veniturile provenite din activitatile de turism si de recreere contribuie la dezvoltarea economica a comunitatii din zona de coasta. Pe cat posibil, turistii sunt sfatuiti sa achizitioneze produse autohtone locului vizitat, care sa contribuie la cresterea economiei locale. De asemenea, sunt sfatuiti sa foloseasca agentiile locale pentru excursii organizate si tour operatori locali.

    VIII. Necesitatea educatiei si instruirii personalului pentru un turism durabil

    Art. 24
    In procesul de educatie si instruire a personalului din turism si pentru activitatile de recreere trebuie incluse problemele de mediu, aspecte de promovare si protejare a sanatatii, culturale, sociale si de legislatie. Acest tip de instruire va creste calitatea turismului desfasurat in zona costiera. De aceea, personalul din turism trebuie sa constituie un model pentru turisti, comportandu-se responsabil si incurajand turistii sa procedeze in acelasi mod. Totodata, personalul trebuie sa fie informat si sa detina date actualizate privind regulamentele si legislatia in vigoare.
    Art. 25
    (1) Turistii sunt sfatuiti sa aleaga locul de vacanta prin tour operatori, agentii de turism sau manageri de hotel, care au in planul lor de management obiective vizand conservarea resurselor naturale (aplicarea managementului deseurilor solide, al apei si energiei).
    (2) Turistii pot sa isi aleaga locul de recreere in functie de:
    a) nivelul de instruire a personalului pentru aplicarea principiilor de conservare a resurselor naturale;
    b) certificarea locului de cazare de catre asociatii care promoveaza conservarea resurselor naturale;
    c) certificarea locurilor de recreere (de exemplu, distinctia Blue Flag pentru porturi de agrement si plaje curate).

    IX. Necesitatea practicarii unui turism educational

    Art. 26
    Activitatea de turism ofera cele mai mari beneficii pentru economia locala si nu va provoca daune atunci cand turistii invata sa respecte obiceiurile locale si mediul natural al zonei costiere. Cunostintele si experienta acumulate de turisti pot sa ii faca pe acestia sa se simta responsabili si direct implicati in conservarea mediului.
    Art. 27
    Informatii despre problemele de mediu, culturale si sociale trebuie sa fie oferite turistilor ca o parte componenta a atitudinilor si actiunilor turismului responsabil.
    Art. 28
    Turistii care isi aleg locul de vacanta pe litoralul romanesc vor cauta:
    a) sa isi imbunatateasca cunostintele despre protectia si conservarea mediului marin si costier;
    b) sa incurajeze eforturile locale de conservare a naturii;
    c) sa aleaga excursii care sa le ofere informatii despre clima, specii, habitate, cultura si obiceiuri locale.

    X. Necesitatea conformarii cu reglementarile in vigoare

    Art. 29
    Dezvoltarea activitatilor de turism si de recreere din zona costiera trebuie sa respecte cadrul natural, caracterul si capacitatea fizica si sociala a mediului in care acestea se desfasoara.
    Art. 30
    Se vor pune la dispozitia turistilor informatii despre activitatile de turism si impactul acestora asupra mediului si sanatatii, precum si regulamentele in vigoare aplicabile in zona.
    Art. 31
    Activitatile de turism si recreere trebuie sa fie in conformitate cu prevederile conventiilor internationale si nationale si sa respecte legile cu privire la protectia zonei costiere.
    Art. 32
    Cei care sunt responsabili pentru dezvoltarea activitatilor de turism trebuie sa ia in considerare, oricand este necesar, implementarea adecvata a regulilor de protectie a mediului si a sanatatii.
    Art. 33
    Turistii trebuie sa respecte regulile si regulamentele si sa acorde o atentie deosebita indicatoarelor si marcajelor.



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 1044/2004

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 1044 din 2004
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 1044/2004
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu