În conformitate cu prevederile:– art. 7 alin. (7) din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.627/2003, cu modificările şi completările ulterioare;având în vedere :
– Legea nr. 157/2005 pentru ratificarea Tratatului dintre Regatul Belgiei, Republica Cehă, Regatul Danemarcei, Republica Federală Germania, Republica Estonia, Republica Elenă, Regatul Spaniei, Republica Franceză, Irlanda, Republica Italiană, Republica Cipru, Republica Letonia, Republica Lituania, Marele Ducat al Luxemburgului, Republica Ungară, Republica Malta, Regatul Ţărilor de Jos, Republica Austria, Republica Polonă, Republica Portugheză, Republica Slovenia, Republica Slovacă, Republica Finlanda, Regatul Suediei, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (state membre ale Uniunii Europene) şi Republica Bulgaria şi România privind aderarea Republicii Bulgaria şi a României la Uniunea Europeană, semnat de România la Luxemburg la 25 aprilie 2005;
– Legea nr. 111/1996 privind desfăşurarea în siguranţă, reglementarea, autorizarea şi controlul activităţilor nucleare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;luând în considerare:
– Directiva 2011/70/EURATOM a Consiliului din 19 iulie 2011 de instituire a unui cadru comunitar pentru gestionarea responsabilă şi în condiţii de siguranţă a combustibilului uzat şi a deşeurilor radioactive;
– Referatul de aprobare al Direcţiei ciclul combustibilului nuclear nr. 12.846 din 5.06.2018,preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare emite următorul ordin: Articolul IOrdinul preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare nr. 56/2004 privind aprobarea Normelor fundamentale pentru gospodărirea în siguranţă a deşeurilor radioactive şi a combustibilului nuclear uzat, republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 223 din 28 martie 2014, se modifică şi se completează după cum urmează: 1. Titlul ordinului se modifică şi va avea următorul cuprins: ORDIN pentru aprobarea Normelor fundamentale privind gestionarea în siguranţă a deşeurilor radioactive şi a combustibilului nuclear uzat 2. Articolul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins: Articolul 1Se aprobă Normele fundamentale privind gestionarea în siguranţă a deşeurilor radioactive şi a combustibilului nuclear uzat, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin. 3. Articolele 3 şi 4 se abrogă. 4. Anexa se modifică şi se completează după cum urmează: a) Titlul se modifică şi va avea următorul cuprins: NORME FUNDAMENTALE privind gestionarea în siguranţă a deşeurilor radioactive şi a combustibilului nuclear uzat b)La articolul 25 alineatul (1), litera j) se modifică şi va avea următorul cuprins: j)deţine instalaţii de depozitare definitivă în operare autorizate care să poată accepta deşeurile radioactive, respectiv combustibilul nuclear uzat, provenite din România, ce urmează a fi depozitate definitiv, iar instalaţiile de depozitare definitivă sunt gestionate în conformitate cu cerinţele prevăzute în cadrul programelor din ţara respectivă prevăzute la lit. i). c)La articolul 25, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu următorul cuprins:
(5) În cazul în care combustibilul nuclear uzat sau deşeurile radioactive sunt trimise din România pentru procesare sau reprocesare către un stat membru al Uniunii Europene sau către o ţară terţă, răspunderea finală pentru depozitarea definitivă responsabilă şi în condiţii de securitate a materialelor, inclusiv a oricăror deşeuri create ca subproduse, revine României în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 11/2003 privind gospodărirea în siguranţă a deşeurilor radioactive şi a combustibilului nuclear uzat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi cu prevederile Legii nr. 111/1996. d)După articolul 48 se introduce un nou articol, articolul 481, cu următorul cuprins: Articolul 481 Titularul de autorizaţie trebuie să asigure disponibilitatea tuturor resurselor necesare, inclusiv umane, financiare şi de infrastructură, adecvate pentru securitatea radiologică a activităţilor şi instalaţiilor de gestionare a deşeurilor radioactive şi a combustibilului nuclear uzat, în orice moment în care acestea sunt necesare. e) Articolul 49 se modifică şi va avea următorul cuprins: Articolul 49Securitatea activităţilor şi instalaţiilor de gestionare a deşeurilor radioactive şi a combustibilului nuclear uzat şi de depozitare definitivă trebuie asigurată corespunzător pentru toată perioada de dezvoltare şi desfăşurare a activităţilor, respectiv pentru fazele de realizare, de funcţionare şi de dezafectare/închidere a instalaţiilor şi pentru perioada postînchidere a instalaţiilor de depozitare definitivă, după caz. f)La articolul 50, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins: Articolul 50
(1) În vederea îndeplinirii cerinţei prevăzute la art. 49, în procesul de autorizare a tuturor etapelor gestionării deşeurilor radioactive şi a combustibilului nuclear uzat, inclusiv a activităţilor şi instalaţiilor conexe, titularul de autorizaţie trebuie să demonstreze, pe bază de probe şi documentat, că este asigurată securitatea instalaţiilor şi activităţilor, precum şi protecţia împotriva radiaţiilor ionizante a lucrătorilor, a populaţiei şi a mediului, în condiţii normale de funcţionare, precum şi în cazul evenimentelor anticipate în exploatare şi în caz de accidente bază de proiect. g)La articolul 50 , după alineatul (2) se introduc şapte noi alineate , alineatele (3)-(9), cu următorul cuprins:
(3) Demonstrarea securităţii prevăzute la alin. (1) se realizează pentru dezvoltarea şi desfăşurarea activităţilor de gestionare a deşeurilor radioactive şi a combustibilului nuclear uzat, pentru fazele de realizare, de funcţionare şi de dezafectare/închidere a instalaţiilor de gestionare a deşeurilor radioactive şi a combustibilului nuclear uzat şi a instalaţiilor de depozitare definitivă, precum şi pentru perioada postînchidere a instalaţiilor de depozitare definitivă, după caz.
(4) În susţinerea documentaţiei pentru demonstrarea securităţii, titularul de autorizaţie trebuie să efectueze evaluarea de securitate pentru activităţile sau instalaţiile autorizate.
(5) Documentaţia pentru demonstrarea securităţii instalaţiei sau activităţii se verifică de către CNCAN în procesul de autorizare.
(6) Titularul de autorizaţie trebuie să identifice toate incertitudinile semnificative pentru securitatea radiologică.
(7) Titularul de autorizaţie trebuie să demonstreze în documentaţia pentru demonstrarea securităţii că incertitudinile prevăzute la alin. (6) sunt luate în considerare în mod corespunzător.
(8) Ca parte a documentaţiei de securitate radiologică, titularul de autorizaţie trebuie să descrie un program de management al incertitudinilor care să includă identificarea, caracterizarea şi, în măsura în care este necesar şi posibil, reducerea acestora.
(9) Cerinţele specifice privind demonstrarea securităţii şi evaluările de securitate pentru fiecare etapă a gestionării deşeurilor radioactive şi a combustibilului nuclear uzat sunt prevăzute în reglementările emise de CNCAN privind predepozitarea şi depozitarea definitivă a deşeurilor radioactive şi a combustibilului nuclear uzat. h) Articolul 55 se modifică şi va avea următorul cuprins: Articolul 55
(1) Pe toată durata de viaţă a instalaţiilor de gestionare a deşeurilor radioactive şi a combustibilului nuclear uzat şi pe tot parcursul desfăşurării activităţilor de gestionare a deşeurilor radioactive şi a combustibilului nuclear uzat, după caz, titularul de autorizaţie trebuie să efectueze evaluări periodice de securitate pentru a fi analizate securitatea, conformitatea cu cerinţele de securitate aplicabile şi impactul asupra mediului.
(2) Evaluările prevăzute la alin. (1) se realizează la intervale de 10 ani.
(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), evaluările de securitate trebuie revizuite şi actualizate: a)când există schimbări semnificative care pot afecta securitatea radiologică şi nucleară a instalaţiei sau activităţii; b)când există progrese importante în cunoaşterea şi înţelegerea activităţii desfăşurate rezultate din cercetare sau din experienţa de operare; c)când au apărut îmbunătăţiri semnificative ale tehnicilor de evaluare, ale codurilor de calcul sau ale datelor iniţiale utilizate în evaluările de securitate.
(4) Titularul de autorizaţie trebuie să implementeze orice actualizare a securităţii care este necesară şi orice cerinţă a CNCAN rezultată din evaluarea periodică.
(5) Titularul de autorizaţie trebuie să documenteze rezultatele evaluării periodice de securitate şi să elaboreze un plan de acţiuni pentru implementarea tuturor îmbunătăţirilor necesare privind securitatea.
(6) Rezultatele evaluării periodice de securitate trebuie să fie incluse în versiunea actualizată a documentaţiei pentru demonstrarea securităţii instalaţiei sau activităţii.
(7) Titularul de autorizaţie trebuie să deţină aranjamente pentru analiza independentă a evaluării de securitate elaborată de către o organizaţie independentă.
(8) Titularul de autorizaţie trebuie să implementeze un program de îmbunătăţire continuă a securităţii activităţilor şi instalaţiilor de gestionare a deşeurilor radioactive, a combustibilului nuclear uzat şi de depozitare definitivă. i)După articolul 56 se introduce un nou articol, articolul 561, cu următorul cuprins: Articolul 561
(1) Înainte de începerea realizării unei instalaţii de gestionare a deşeurilor radioactive şi a combustibilului nuclear uzat, solicitantul de autorizaţie trebuie să demonstreze că sunt în vigoare aranjamentele financiare necesare şi suficiente pentru toate fazele de realizare, funcţionare şi dezafectare, respectiv de închidere, inclusiv pentru monitorizarea şi controlul postînchidere a instalaţiei de depozitare definitivă.
(2) Dovada deţinerii aranjamentelor financiare prevăzute la alin. (1) este condiţie de autorizare conform regimului de autorizare prevăzut în Legea nr. 111/1996.
(3) Aranjamentele financiare prevăzute la alin. (1) trebuie revizuite periodic şi, după caz, ajustate conform necesităţilor. j)După articolul 61 se introduce un nou articol, articolul 62, cu următorul cuprins: Articolul 62Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentele norme fundamentale. k)La anexa nr. 1, punctul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins: 1. Etapele gestionării deşeurilor radioactive şi a combustibilului nuclear uzat sunt: predepozitarea şi depozitarea definitivă. l)La anexa nr. 1, după punctul 5 se introduce un nou punct, punctul 51, cu următorul cuprins: 51. Predepozitarea reprezintă totalitatea activităţilor desfăşurate cu scopul asigurării securităţii şi/sau din motive economice, desfăşurate înainte de depozitarea definitivă, care cuprind pretratarea, tratarea, condiţionarea şi depozitarea intermediară. m)La anexa nr. 2, litera h) se modifică şi va avea următorul cuprins: h)Depozitare definitivă - amplasarea şi păstrarea deşeurilor radioactive într-un depozit amenajat sau o anumită locaţie fără intenţia de a fi recuperate. n)La anexa nr. 2, după litera i) se introduce o nouă literă, litera i1), cu următorul cuprins: i1) Documentaţia pentru demonstrarea securităţii - colecţia de documente care conţin argumente, dovezi şi date ştiinţifice şi tehnice aduse în sprijinul demonstrării securităţii unei instalaţii sau activităţi. o)La anexa nr. 2, după litera o) se introduce o nouă literă, litera o1), cu următorul cuprins: o1) Evaluarea de securitate - analiza sistematică a performanţei de securitate a unei instalaţii sau activităţi autorizate care confirmă respectarea cerinţelor de securitate radiologică. p)La anexa nr. 2, după litera v) se introduce o nouă literă, litera v1), cu următorul cuprins: v1) Perioada postînchidere - perioada ulterioară închiderii instalaţiei de depozitare definitivă pentru care s-a calculat, evaluat şi demonstrat securitatea radiologică. q)În tot cuprinsul anexei, termenul „gospodărire" se înlocuieşte în mod corespunzător cu termenul „gestionare". Articolul II Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Prezentul ordin transpune art. 3 pct. 3, art. 4 alin. (2) şi alin. (4) lit. c) şi art. 7 alin. (2) şi (3) din Directiva 2011/70/Euratom a Consiliului din 19 iulie 2011 de instituire a unui cadru comunitar pentru gestionarea responsabilă şi în condiţii de siguranţă a combustibilului uzat şi a deşeurilor radioactive, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 199 din 2.08.2011.Preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare,Rodin Traicu