Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 130/2465  din  3 octombrie 2000

pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului asigurarilor sociale de sanatate pentru anul 2000, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 399/2000

ACT EMIS DE: CASA NATIONALA DE ASIGURARI DE SANATATE - Nr. 130


SmartCity3

              COLEGIUL MEDICILOR DIN ROMANIA - Nr. 2.465
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 599 din 23 noiembrie 2000

    Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si presedintele Colegiului Medicilor din Romania,
    in temeiul:
    - art. 2 din Hotararea Guvernului nr. 399/2000 pentru aprobarea Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului asigurarilor sociale de sanatate pentru anul 2000, cu modificarile si completarile ulterioare;
    - prevederilor Statutului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 114 din 19 martie 1999, cu modificarile si completarile ulterioare;
    - Legii asigurarilor sociale de sanatate nr. 145/1997, cu modificarile si completarile ulterioare;
    - Legii nr. 74/1995 privind exercitarea profesiunii de medic, infiintarea, organizarea si functionarea Colegiului Medicilor din Romania,
    avand in vedere avizele Ministerului Sanatatii si Ministerului Finantelor,
    emit urmatorul ordin:

    Art. 1
    Normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului asigurarilor sociale de sanatate pentru anul 2000, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 399/2000, aprobate prin Ordinul comun al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si al presedintelui Colegiului Medicilor din Romania nr. 92/1.765/2000 si publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 347 bis din 25 iulie 2000, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
    1. Articolul 4 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 4
    Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Colegiul Medicilor din Romania elaboreaza tipuri de contracte pentru furnizarea de servicii medicale, farmaceutice si dispozitive medicale destinate corectarii si recuperarii deficientelor organice sau functionale ori corectarii unor deficiente fizice prevazute in anexele nr. 1a - 1l la prezentele norme. Incheierea contractelor, cu precizarea tuturor elementelor de identificare a partilor contractante pentru furnizarea de servicii medicale, farmaceutice si dispozitive medicale destinate corectarii si recuperarii deficientelor organice sau functionale ori corectarii unor deficiente fizice, se face incepand cu luna iulie 2000."
    2. La articolul 11 alineatul (2) litera a), punctul 3) va avea urmatorul cuprins:
    "3) in situatia in care numarul total de puncte rezultat in raport cu numarul de asigurati de pe lista fiecarui medic si cu structura acestora pe grupe de varsta este mai mare de 22.000/an, punctele ce depasesc acest nivel se reduc cu 75% daca numarul de asigurati inscrisi pe lista proprie este mai mare de 2.000. Aceasta corectie nu se aplica medicilor de familie care isi desfasoara activitatea in localitatile in care numarul de medici de familie existent este sub numarul optim de posturi de medici de familie stabilit conform normativelor in vigoare si neocupate, considerat ca fiind necesar pentru localitatile respective, in situatia in care numarul total de puncte rezultat in raport cu numarul de asigurati de pe lista fiecarui medic de familie si cu structura acestora pe grupe de varsta este mai mic de 33.000/an, pentru o lista de asigurati mai mica de 3.000. In situatia in care numarul total de puncte rezultat in raport cu numarul de asigurati de pe lista fiecarui medic si cu structura acestora pe grupe de varsta este mai mare de 33.000/an, punctele ce depasesc acest nivel se reduc cu 75% daca numarul de asigurati inscrisi pe lista proprie este mai mare de 3.000."
    3. La articolul 11 alineatul (3) litera a) ultimul paragraf, teza finala va avea urmatorul cuprins:
    "Directiile de sanatate publica verifica prin sondaj realitatea raportarilor privind vaccinarile efectuate. In cazul raportarilor eronate directiile de sanatate publica si casele de asigurari de sanatate vor lua masuri ce tin de competenta fiecareia."
    4. La articolul 13 alineatul (1) ultimul paragraf, teza finala va avea urmatorul cuprins:
    "Pentru perioade de absenta mai mici de 30 de zile calendaristice pe an inlocuirea medicului absent se poate face pe baza de reciprocitate intre medici, fara instiintarea casei de asigurari de sanatate."
    5. La articolul 15 se introduce alineatul (2) cu urmatorul cuprins:
    "(2) Programul de activitate al medicului de familie care angajeaza medici, precum si al medicilor angajati in conditiile alin. (1) este zilnic, in medie de 35 de ore pe saptamana, de luni pana vineri, in cabinetul medical sau la domiciliul asiguratului, organizat in functie de conditiile specifice de zona."
    6. La articolul 26 alineatul (1) litera a) paragraful 1, teza a treia va avea urmatorul cuprins:
    "Pentru asigurarea calitatii serviciilor medicale se va incadra un asistent medical la fiecare 1.000 de asigurati inscrisi pe listele medicilor de familie."
    7. La articolul 26 alineatul (1) litera a) primul paragraf, dupa ultima teza se introduce o noua teza cu urmatorul cuprins:
    "In afara normativelor mentionate mai sus nu este obligatorie incadrarea asistentilor medicali cu fractiune de norma."
    8. La articolul 26, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins:
    "(2) Reprezentantul legal al cabinetului medical va prezenta casei de asigurari de sanatate decontul pentru bugetul de practica medicala, pe categorii de cheltuieli, conform anexei nr. 2 la prezentele norme. Eventualele sume ramase necheltuite din bugetul de practica medicala la finele anului se vireaza la casele de asigurari de sanatate cu care furnizorii de servicii medicale au incheiat contracte pana la data de 20 decembrie a anului curent. In situatia reinnoirii contractului sumele virate la casele de asigurari de sanatate de catre reprezentantii legali ai cabinetelor medicale vor fi alocate cu aceeasi destinatie acelorasi cabinete medicale la inceputul anului urmator. In situatia incetarii contractului eventualele sume ramase neconsumate dupa achitarea tuturor obligatiilor conform contractului se vireaza in contul caselor de asigurari de sanatate cu care furnizorii de servicii medicale au incheiat contracte."
    9. La articolul 30 litera a), punctul 5) va avea urmatorul cuprins:
    "5) depistarea, izolarea si raportarea cazurilor de boli transmisibile, conform Ordinului ministrului de stat, ministrul sanatatii, nr. 8/2000, inclusiv a cazurilor de TBC si boli venerice; masuri minimale de lupta in focarul familial de boala infectioasa si/sau in colectivitati scolare sau studentesti fara personal medico-sanitar propriu."
    10. La articolul 30 litera c), punctul 6) va avea urmatorul cuprins:
    "6) are obligatia sa respecte prescriptiile si recomandarile facute de medicii specialisti din ambulatoriul de specialitate sau din spital, care sunt in relatie contractuala cu casa de asigurari de sanatate, facute prin scrisoare medicala pentru asiguratii de pe lista proprie, in concordanta cu evolutia bolii. In situatia in care un medic de familie se confrunta cu prescriptii si recomandari diferite de la mai multi medici de specialitate, care se refera la acelasi asigurat, medicul respectiv are libertatea sa aleaga schema de tratament optima pentru cazul dat."
    11. La articolul 30 litera c), punctul 8) va avea urmatorul cuprins:
    "8) asistenta medicala la domiciliu pentru:
    - copii in varsta de pana la 3 ani aflati in tratament pentru afectiuni acute, la solicitarea apartinatorilor legali;
    - asiguratii de orice varsta, care au devenit nedeplasabili si care necesita tratament medical recomandat de medicul specialist, ca urmare a unor interventii chirurgicale majore, pana la vindecarea completa a plagii;
    - pacienti imobilizati ortopedic;
    - pacienti cu insuficienta motorie a trenului inferior;
    - bolnavi in faza terminala;
    - alte situatii, la recomandarea medicului de specialitate printr-o scrisoare medicala."
    12. La articolul 30 litera e), punctul 2) va avea urmatorul cuprins:
    "2) organizarea activitatii de evidenta, completarea la zi a fisei de consultatie, a registrelor medicale si raportare statistica catre casele de asigurari de sanatate si directiile de sanatate publica. Acest tip de activitate se efectueaza in cadrul programului de activitate al fiecarui medic, stabilit conform art. 10 alin. (1)."
    13. Articolul 36 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 36
    Casele de asigurari de sanatate deconteaza investigatiile paraclinice efectuate numai in unitatile sanitare cu care casele de asigurari de sanatate au incheiat contracte de furnizare de servicii medicale. Investigatiile paraclinice necesare in vederea stabilirii diagnosticului in ambulatoriu nu se deconteaza in cazul repetarii din motive tehnice sau nemedicale, inclusiv cele la cererea pacientului. Tarifele decontate de casele de asigurari de sanatate sunt cele negociate pe baza propunerilor de oferte ale furnizorilor de servicii medicale paraclinice, in conformitate cu complexitatea si cu performantele aparaturii din dotarea furnizorilor de servicii paraclinice, si nu pot fi mai mari decat cele prevazute in anexa nr. 5 la prezentele norme. Spitalele pot furniza servicii de specialitate ambulatorii in domeniul investigatiilor paraclinice prin laboratoarele din structura proprie, decontarea acestora facandu-se din fondul asistentei medicale de specialitate din ambulatoriu, in aceleasi conditii ca orice furnizor de servicii medicale paraclinice."
    14. La articolul 39, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins:
    "(2) Numarul total de puncte estimat pe luna pentru serviciile medicale clinice acordate de medicii de specialitate care au contract de munca in spitale (pe sectie sau in ambulatoriul de specialitate al spitalului) sau integrare clinica in spitale, cu exceptia medicilor de familie care pot lucra in ambulatoriul de specialitate pe baza contractului incheiat de reprezentantul legal al unitatii sanitare cu casa de asigurari de sanatate, ia in calcul un numar maxim de 4 ore pe zi in afara programului de lucru din spital sau din ambulatoriul de specialitate al spitalului respectiv si un numar maxim de 16 consultatii medicale si 8 servicii medicale si tratamente in medie pe zi/medic."
    15. La articolul 39, alineatul (3) va avea urmatorul cuprins:
    "(3) Suma contractata de un furnizor de servicii medicale paraclinice cu casa de asigurari de sanatate se stabileste in functie de numarul de investigatii paraclinice negociat intre furnizorii de servicii medicale si colegiul medicilor judetean, respectiv al municipiului Bucuresti, cu casa de asigurari de sanatate, tinandu-se seama de complexitatea si de utilitatea acestor servicii, precum si de tarifele negociate. La contractarea si decontarea serviciilor medicale paraclinice nu se tine seama de gradul profesional."
    16. Articolul 48 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 48
    Trimiterea asiguratului de catre un medic de specialitate catre alt medic de o alta specialitate din ambulatoriul de specialitate se face pe baza biletului de trimitere."
    17. Articolul 61 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 61
    Tipurile de spitalizare sunt:
    a) integrala:
    1. continua - este forma de internare prin care se asigura asistenta medicala curativa si de recuperare neintrerupta;
    2. saptamanala - de luni pana vineri, care concentreaza in perioada respectiva examinarile, investigatiile si actele terapeutice necesare pentru rezolvarea completa a cazului respectiv in acest interval de timp. In sectiile sau in compartimentele care asigura acest tip de spitalizare sambata si duminica nu se desfasoara nici o activitate;
    b) partiala:
    1. spitalizare de o zi - este forma de internare prin care se asigura asistenta medicala curativa si de recuperare, care concentreaza intr-un numar maxim de 12 ore efectuarea de examinari, investigatii si acte terapeutice, timp necesar pentru rezolvarea in totalitate a cazului respectiv;
    2. spitalizare de zi - este forma de internare folosita atunci cand starea pacientului ii permite sa paraseasca spitalul in afara perioadei de investigatii, tratament si recuperare. In aceasta forma de spitalizare bolnavul revine zilnic la spital, la indicatia medicului curant."
    18. La articolul 65 alineatul (3), literele b) - e) vor avea urmatorul cuprins:
    "b) costul efectiv realizat pe zi de spitalizare pe anul 1999 de fiecare spital, defalcat pe sectii, indexat cu 20%;
    c) numarul de internari contractat in anul 2000 se stabileste pe baza numarului de internari negociate intre casele de asigurari de sanatate si furnizorii de servicii medicale spitalicesti. Negocierea numarului de internari are la baza numarul de internari realizate in anul 1999 de furnizorii de servicii medicale spitalicesti, care poate fi depasit numai in situatii justificate si bine documentate, cu incadrarea in fondurile aprobate cu aceasta destinatie. Se va avea in vedere numai numarul de internari pentru asiguratii proprii si pentru asiguratii pentru care se vireaza contributia la alte case de asigurari de sanatate, cu exceptia celor pentru care se vireaza contributia la Casa de Asigurari de Sanatate a Armatei, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti si la Casa de Asigurari de Sanatate a Transporturilor.
    In cazul in care intr-un spital se realizeaza un numar mai mic de internari in unele sectii economiile realizate vor fi utilizate pentru plata unui numar mai mare de internari la nivelul altor sectii din cadrul spitalului, unde se justifica aceasta;
    d) durata medie de spitalizare contractata pe anul 2000, care nu o poate depasi pe cea efectiv realizata pe fiecare sectie in anul 1999.
    In situatia in care durata medie de spitalizare efectiv realizata pe fiecare sectie in anul 1999 este superioara celei optime prezentate in anexa nr. 7 la prezentele norme, casele de asigurari de sanatate vor accepta la contractare durata medie de spitalizare realizata in anul precedent. Prin contractul de furnizare de servicii medicale se pot stabili etape de reducere a duratei medii de spitalizare realizate, daca aceasta este superioara nejustificat celei optime, precum si penalitati pentru neindeplinirea acestor obligatii asumate prin contracte de catre furnizorii de servicii medicale.
    In situatia in care durata medie de spitalizare realizata pe fiecare sectie in anul 1999 este inferioara celei optime prevazute in anexa nr. 7 la prezentele norme, casele de asigurari de sanatate, in situatii justificate si in limita fondurilor alocate cu aceasta destinatie serviciilor medicale spitalicesti, pot accepta la decontare o durata medie de spitalizare mai mare decat cea contractata, dar care nu poate fi mai mare decat cea prevazuta in anexa nr. 7 la prezentele norme;
    e) numarul de zile de spitalizare la nivelul fiecarei sectii pentru anul in curs se calculeaza inmultind numarul de internari conform lit. c) cu durata medie de spitalizare stabilita conform lit. d). Pentru spitalele si sectiile puse in functiune in anul 2000 numarul de zile de spitalizare la nivelul fiecarei sectii pentru anul in curs se calculeaza inmultind numarul de internari negociate pentru anul 2000 cu durata medie de spitalizare cuprinsa in anexa nr. 7 la prezentele norme."
    19. La articolul 67, literele a) - c) vor avea urmatorul cuprins:
    "a) in cazul in care costul efectiv realizat pe zi de spitalizare in anul 1999 pe tip de spital si, respectiv, pe sectie, calculat conform art. 65 lit. b), este mai mic sau egal cu tariful pe zi de spitalizare la nivel national pe sectie, suma contractata pentru servicii medicale spitalicesti are in vedere numarul de zile de spitalizare obtinut in conditiile art. 65 alin. (3) lit. e) si costul efectiv realizat pe zi de spitalizare, calculat conform art. 65 alin. (3) lit. b). In acest caz la suma rezultata se poate adauga o crestere de pana la 30%, cu incadrarea in fondurile aprobate cu aceasta destinatie;
    b) in cazul in care costul efectiv realizat pe zi de spitalizare in anul 1999 pe tip de spital si, respectiv, pe sectie, calculat conform art. 65 lit. b), este peste nivelul tarifului pe zi de spitalizare la nivel national, nejustificat din punct de vedere medical, suma contractata pentru servicii medicale are in vedere pentru primele 3 luni in cadrul semestrului II costul efectiv realizat pe zi de spitalizare in anul 1999, stabilit conform art. 65 lit. b), iar pentru urmatoarele 3 luni, o reducere a acestuia cu pana la 10% . Pentru reducerea costului efectiv realizat pe zi de spitalizare, la contractare spitalul va anexa lista cuprinzand masurile concrete pe care urmeaza sa le ia in vederea realizarii reducerii costului efectiv realizat;
    c) pentru spitalele si sectiile puse in functiune in anul 2000 costul pe zi de spitalizare la nivelul sectiei pentru anul in curs se situeaza la nivelul tarifului pe zi de spitalizare la nivel national, cuprins in anexa nr. 10 la prezentele norme. Suma contractata pentru servicii medicale spitalicesti are in vedere numarul de zile de spitalizare, obtinut in conditiile art. 65 alin. (3) lit. e), si tariful mediu pe zi de spitalizare la nivel national."
    20. La articolul 71, alineatul (1) va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 71
    (1) Suma prevazuta in contractul de furnizare de servicii medicale spitalicesti, obtinuta prin inmultirea costului pe zi de spitalizare prevazut la art. 67 cu numarul de zile de spitalizare obtinut conform art. 65 alin. (3) lit. e), va tine seama si de numarul de urgente medico-chirurgicale prezentate la camera de garda sau la unitatea de primire urgente si neinternate si se repartizeaza pe luni, in concordanta cu prevederile prezentelor norme. La inceputul fiecarei luni casele de asigurari de sanatate pot acorda avansuri furnizorilor de servicii medicale, in conditiile legii. Spitalele vor raporta pana la data de 5 a lunii curente pentru luna expirata caselor de asigurari de sanatate cu care au incheiat contracte indicatorii realizati: numarul de internari, durata medie de spitalizare, numarul de zile de spitalizare, urmand ca pe baza acestora sa primeasca diferenta."
    21. La articolul 76, teza intai va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 76
    Casele de asigurari de sanatate incheie contracte pentru furnizarea de servicii medicale stomatologice cu cabinetele medicale organizate conform Ordonantei Guvernului nr. 124/1998 privind organizarea si functionarea cabinetelor medicale, cu modificarile si completarile ulterioare, sau conform Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile ulterioare, cu spitalele care au organizate cabinete stomatologice pentru servicii ambulatorii de stomatologie, precum si cu persoanele juridice care au organizate ambulatorii de stomatologie in care se desfasoara si activitate de invatamant."
    22. Articolul 79 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 79
    (1) In vederea decontarii de catre casele de asigurari de sanatate a serviciilor stomatologice si a verificarii procentului de decontare a tratamentelor stomatologice efectuate, medicii stomatologi depun lunar la casa de asigurari de sanatate centralizatorul lunar al activitatilor profilactice pentru grupa 0 - 18 ani, conform anexei nr. 12-a la prezentele norme, centralizatorul lunar al activitatilor profilactice pentru grupa peste 18 ani, conform anexei nr. 12-b la prezentele norme, si centralizatorul lunar al actelor terapeutice, conform anexei nr. 12-c la prezentele norme.
    (2) Ca urmare a efectuarii serviciului stomatologic de preventie medicul stomatolog aplica pe carnetul de asigurat o stampila din care sa reiasa data efectuarii serviciului, tipul acestuia si medicul care l-a efectuat. Stampila se aplica pentru asiguratii in varsta de peste 18 ani. Medicul consemneaza aceleasi date in fisa de tratament a pacientului/registru, aceasta constituind o justificare pentru casele de asigurari de sanatate in vederea decontarii tratamentelor stomatologice si a controlului pe care casa de asigurari de sanatate il poate efectua."
    23. La articolul 80 alineatul (1), literele a) si b) vor avea urmatorul cuprins:
    "a) pentru copiii in varsta de 0 - 18 ani, nelimitat;
    b) pentru tinerii in varsta de 18 - 26 ani, daca sunt elevi, ucenici sau studenti si daca nu realizeaza venituri din munca, de doua ori pe an."
    24. La articolul 80, alineatul (3) va avea urmatorul cuprins:
    "(3) Conditiile acordarii tratamentelor stomatologice in cazul copiilor pana la varsta de 18 ani sunt prevazute in anexa nr. 11 la prezentele norme."
    25. La articolul 81, alineatul (1) va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 81
    (1) Decontarea de catre casele de asigurari de sanatate a serviciilor medicale stomatologice preventive si a tratamentelor stomatologice se face in limita unui plafon trimestrial pe medic. Acest plafon se stabileste in functie de fondul trimestrial alocat cu aceasta destinatie si de numarul medicilor stomatologi care au contract direct sau prin reprezentantul legal al acestora cu casa de asigurari de sanatate."
    26. La articolul 95 litera c), dupa punctul 49) se introduc punctele 50), 51), 52) si 53) cu urmatorul cuprins:
    "50) Stari depresive severe
    51) Stari halucinante delirante
    52) Stari confuzionale
    53) Starea stuporoasa"
    27. La articolul 96, litera f) va avea urmatorul cuprins:
    "f) Sindroame de compresie si/sau de iritatie radiculara (nevralgia cervicobrahiala, lombalgia si lombosciatica) in faza acuta."
    28. La articolul 96, dupa litera dd) se introduce litera ee) cu urmatorul cuprins:
    "ee) Afectiuni reumatologice cronice, confirmate in puseu inflamator"
    29. La articolul 100 alineatul (1), teza intai va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 100
    (1) Pentru sanatorii balneare sumele negociate cu casele de asigurari de sanatate se stabilesc in functie de cheltuielile anului precedent."
    30. La articolul 100, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins:
    "(2) Pentru sanatorii, altele decat cele prevazute la alineatul precedent, si pentru preventorii sumele negociate cu casele de asigurari de sanatate se stabilesc in functie de cheltuielile anului precedent."
    31. Articolul 102 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 102
    Asiguratii beneficiaza de servicii medicale de recuperare-reabilitare, in conditiile prevazute mai sus, numai pe baza biletului de trimitere de la medicul de specialitate."
    32. La articolul 122, dupa alineatul (2) se introduce alineatul (3) cu urmatorul cuprins:
    "(3) Farmaciile acreditate sunt obligate, sub sanctiunea revocarii acreditarii, sa aiba permanent in stoc curent, la dispozitia persoanelor asigurate, medicamente la nivelul pretului de referinta stabilit in conditiile legii."
    33. La anexele nr. 1-a, 1-b, 1-c, 1-d, 1-e, 1-f, 1-g, 1-h, 1-i si 1-l*) se elimina din cuprinsul clauzei speciale referirea la greva.
------------
    *) Anexa nr. 1-l a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 347 bis (completare) din 25 iulie 2000.

    34. La anexele nr. 1-a, 1-b, 1-c, 1-d, 1-e, 1-f, 1-g, 1-h, 1-i, 1-j, 1-k si 1-l se elimina sintagma MODEL.
    35. La anexa nr. 1-b, articolul 2 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 2
    Furnizorul presteaza servicii medicale asiguratilor, conform anexei nr. 4 la Normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului asigurarilor sociale de sanatate pentru anul 2000, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 399/2000, in urmatoarele specialitati:"
    36. La anexa nr. 2, punctul 1 "Cheltuieli de personal", litera A "Cheltuieli cu salariile", se elimina textul din paranteza.
    37. La anexa nr. 2, liniuta a 3-a de la litera D "Obiecte de inventar" a punctului 2 "Cheltuieli materiale si servicii" va avea urmatorul cuprins:
    "- obiecte de inventar cu caracter functional medico-sanitar sau de uz administrativ-gospodaresc, in limita valorica de 5 milioane lei sau cu durata de serviciu normata de pana la un an (temei legal: art. 1 din Hotararea Guvernului nr. 1.035/1999 privind stabilirea valorii de intrare a mijloacelor fixe)."
    38. La anexa nr. 2, litera G "Alte cheltuieli" de la punctul 2 "Cheltuieli materiale si servicii" va avea urmatorul cuprins:
    "G. Alte cheltuieli:
    - cheltuieli pentru educatie medicala continua, cu avizul casei de asigurari de sanatate si al colegiului medicilor judetean, respectiv al municipiului Bucuresti, fara a afecta celelalte categorii de cheltuieli cuprinse in bugetul de practica medicala cu repercusiuni asupra actului medical."
    39. La anexa nr. 3, litera A, la pozitia "Analize de laborator" subpozitia "Analize de sange" se introduce punctul 28 cu urmatorul cuprins:
    "28. Proteine totale"
    40. La anexa nr. 3, litera A, la pozitia "Analize de laborator" subpozitia "Analize de urina" se introduce punctul 4 cu urmatorul cuprins:
    "4. Dozare proteine urinare"
    41. La anexa nr. 3, litera A, pozitia "Probe paraclinice", punctul 2 va avea urmatorul cuprins:
    "2. Ecografie generala (abdomen + pelvis)"
    42. La anexa nr. 3, litera A, pozitia "Probe paraclinice", se introduc punctele 10 si 11 cu urmatorul cuprins:
    "10. Examen radiologic membre
    11. Babes-Papanicolau"
    43. La anexa nr. 3, litera B, pozitia "Analize de sange", se introduce punctul 45 cu urmatorul cuprins:
    "45. HDL colesterol"
    44. Anexa nr. 4 se inlocuieste cu anexa nr. 1 la prezentul ordin.
    45. Anexa nr. 5 se inlocuieste cu anexa nr. 2 la prezentul ordin.
    46. Titlul anexei nr. 6 va avea urmatorul cuprins:
    "Lista cuprinzand afectiunile confirmate care permit prezentarea direct la medicul de specialitate din ambulatoriul de specialitate"
    47. La anexa nr. 7, textul de la primul asterisc va avea urmatorul cuprins:
    "*Pentru sectiile de imunologie clinica si alergologie se vor folosi valorile de la sectia de medicina interna.
    Pentru sectiile de geriatrie - gerontologie se vor folosi valorile de la sectia Recuperare, medicina fizica si balneologie.
    Pentru sectiile de nefrologie care nu au compartimente de dializa se vor folosi valorile de la sectia de medicina interna."
    48. Anexa nr. 8 se inlocuieste cu anexa nr. 3 la prezentul ordin.
    49. La anexa nr. 9 se elimina punctele 14 - 17.
    50. Anexa nr. 10 se inlocuieste cu anexa nr. 4 la prezentul ordin.
    51. La anexa nr. 11, capul de tabel va avea urmatorul cuprins:
 _______________________________________________________________
|        |             |        |          PLATA CAS (%)        |
|        |             |        |_______________________________|
|        |             |        |  COPII |     peste 18 ani     |
|  COD   |    ACTE     |        | 0 - 18 |______________________|
|        | TERAPEUTICE | TARIFE |   ani  |       Control        |
|        |             |        |        | profilactic efectuat |
|        |             |        |        |______________________|
|        |             |        |        |     Da    |    Nu    |
|________|_____________|________|________|___________|__________|

    52. La anexa nr. 11, Nota 1 va avea urmatorul cuprins:
 _______________________________________________________________
|      "NOTA 1: Serviciile medicale stomatologice preventive si |
|  tratamentele preventive decontate de casa de asigurari de    |
|  sanatate dentistilor sunt cele de la codurile:               |
|      1.1, 1.2, 1.3,                                           |
|      2.1, 2.2, 2.3, 2.4, 2.5, 2.6,                            |
|      4.7, 4.8,                                                |
|      9.1, 9.2, 9.3, 9.4, 9.5, 9.6, 9.7, 9.8, 9.9, 9.10, 9.11, |
|  9.12, 9.13"                                                  |
|_______________________________________________________________|

    53. Titlul anexei nr. 12-a va avea urmatorul cuprins:
    "Centralizatorul lunar al activitatilor profilactice pentru grupa 0 - 18 ani"
    54. Titlul anexei nr. 12-b va avea urmatorul cuprins:
    "Centralizatorul lunar al activitatilor profilactice pentru grupa peste 18 ani"
    55. La anexa nr. 13, dupa ultima pozitie se introduc urmatoarele pozitii:
    "- Kinetoterapie de grup pe afectiuni ............ 22.000
    - Bilant articular ............................... 50.000
    - Bilant muscular ................................ 55.000
    - Intocmirea planului de recuperare .............. 55.000"
    56. Denumirea Casa Asigurarilor de Sanatate a Armatei, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti, utilizata in cuprinsul unor texte din normele metodologice, se inlocuieste cu denumirea Casa Asigurarilor de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti.
    Art. 2
    Contractarea serviciilor medicale si efectuarea platilor rezultate din aplicarea prezentului ordin se fac incepand cu luna octombrie.
    Art. 3
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

                                 Presedintele
                  Casei Nationale de Asigurari de Sanatate,
                        dr. Serban Ion Bubenek Turconi

                Presedintele Colegiului Medicilor din Romania,
                           prof. dr. Mircea Cinteza

    ANEXA 1
    (anexa nr. 4 la normele metodologice)

                                  LISTA
cuprinzand serviciile medicale din ambulatoriul de specialitate si tarifele exprimate in puncte

    Reglementarile prezentei anexe nu fac referire la specialitatile paraclinice, stomatologice si farmaceutice.

    1. Consultatia medicala
    Consultatia de specialitate include anamneza, examenul clinic general, examenul clinic specific specialitatii respective, stabilirea protocolului de explorari si/sau interpretarea integrativa a explorarilor si analizelor de laborator disponibile, stabilirea diagnosticului si a conduitei terapeutice, instruirea in legatura cu masurile profilactice:
    Consultatie initiala = 15 puncte. Se considera consultatie initiala prima prezentare a unui pacient in ambulatoriul de specialitate, la un anumit medic, inclusiv preluarea unui pacient externat din spital.
    Consultatie de control = 10 puncte. Se considera consultatie de control:
    - prezentarile ulterioare ale unui pacient la acelasi medic (in afara primei prezentari) pana la stabilirea diagnosticului si a tratamentului;
    - controalele periodice ale unui pacient cunoscut;
    - repreluarea unui pacient externat din spital;
    - controalele efectuate dupa o interventie chirurgicala pana la vindecarea operatiei (inclusiv pansamentul plagii, scoaterea firelor si manevrele chirurgicale impuse de anumite complicatii minore).
    Consultatiile la psihiatrie, psihiatrie pediatrica, precum si toate consultatiile copilului intre 0 - 5 ani, indiferent de specialitatea la care se efectueaza, vor fi punctate astfel:
    - consultatie initiala = 20 puncte;
    - consultatie de control = 15 puncte.
    2. Servicii medicale si tratamente
    Diferitele servicii (diagnostice sau terapeutice) prezentate mai jos vor fi punctate separat, dupa cum urmeaza.
    Acestea vor putea fi efectuate de catre orice medic de specialitate care are pregatirea necesara si care le considera indispensabile in stabilirea diagnosticului si a conduitei terapeutice, indiferent de specialitate. Aceste servicii se pot efectua atat la o consultatie initiala, cat si la o consultatie de control, cu respectarea normelor metodologice.

                                                                  - puncte -
    Teste cutanate (prick-test sau IDR)
    cu seturi standard de alergeni                                    15
    Teste de provocare nazala, oculara, bronsica                      15
    Determinarea concentratiei acarienilor in mediu                   15
    Determinarea concentratiei polenurilor si a mucegaiurilor
    din mediu                                                         20
    Teste cutanate cu agenti fizici                                5/test
    Imunoterapie specifica cu vaccinuri alergenice standardizate   3/sedinta
    Imunoterapie nespecifica                                           3
    Electrocardiograma (EKG)                                           5
    EKG de efort                                                      45
    EKG de stres farmacologic                                         50
    Ecocardiografie M+2D                                              40
    Ecografie+Doppler                                                 45
    Ecografie+Doppler color                                           60
    Ecografie transesofagiana                                        120
    Ecografie de efort/stres farmacologic                            120
    Ecografie de vase periferice - vene                               35
                                 - artere                             45
    EKG continuu (24 de ore, Holter)                                  50
    Holter TA                                                         30
    Potentiale tardive                                                30
    Punctie pericardica                                               20
    Punctie vena subclaviculara                                       25
    Punctie pleurala                                                  10
    Oscilometrie                                                       5
    Pletismografie                                                    10
    Test masa inclinata                                               20
    Test de mers - 6 minute                                            5
    Implantare de pacemaker definitiv                                200
    Punctie pericardica cu/fara drenaj                                20
    Punctie-biopsie pericardica                                       35
    Sutura vasculara                                                  15
    Terapie chirurgicala:
    Panaritiu eritematos                                              10
    Panaritiu flictenular                                             10
    Panaritiu periunghial si subunghial                               12
    Panaritiu antracoid                                               12
    Panaritiu pulpar                                                  12
    Panaritiu osos, articular, tenosinoval                            15
    Flegmoane superficiale ale mainii                                 12
    Flegmoane de loja tenara, hipotenara, comisurale,
    tenosinovite                                                      15
    Abces de parti moi                                                15
    Abces pilonidal                                                   15
    Furuncul                                                          15
    Furuncul antracoid, furunculoza                                   15
    Hidrosadenita                                                     12
    Adenita acuta                                                     12
    Celulita                                                          15
    Serom posttraumatic                                               12
    Arsuri termice < 10%                                              20
    Leziuni externe prin agenti chimici                               20
    Hematom                                                           10
    Edem dur posttraumatic                                            12
    Plagi taiate superficiale                                         10
    Degeraturi (gradele I si II)                                      12
    Flebopatii varicoase superficiale, ruptura de pachet varicos      20
    Varice hidrostatice (cronice, complicate)                         20
    Adenoflegmon                                                      20
    Plagi intepate superficial                                        10
    Afectiuni neinflamatorii ale partilor moi (lipoame, chisturi
    sebacee, tumorete)                                                10
    Supuratii postoperatorii                                          12
    Tratamentul si ingrijirea piciorului diabetic                     12
    Amputatie de degete la mana, fiecare deget                        12
    Amputatie de police la nivelul metacarpului                       12
    Afectiuni mamare superficiale                                     12
    Supuratii mamare profunde                                         15
    Abces perianal                                                    15
    Decalotarea, debridarea fimozei                                   15
    Extirparea polipului rectal procident                             20
    Granulom ombilical                                                10
    Tumori mici, chisturi dermoide sebacee, lipoame                   10
    Tumorile scalpului, simple                                        10
    Plagi taiate (contuze) simple ale fetei                           10
    Tumorile fetei, simple, insotite de plastie                       20
    Microstomie                                                       30
    Plagi taiate, contuze ale buzelor                                 10
    Plastii ale buzelor cu lambouri locale triunghiulare              30
    Tumori simple ale buzei                                           15
    Tratamentul chirurgical al retractiei cicatriceale
    a comisurii gurii, transplant de piele                            30
    Aponevrectomie palmara pentru maladia Dupuytren simpla            50
    Rezectie modelanta pentru microdactilie                           20
    Plastie cu lambou triunghiular in sechele cicatriceale
    ale fetei palmare a degetelor, un deget                           30
    Tenorafie tendoane, flexoare degete, mana sau antebrat,
    fiecare tendon                                                    20
    Amputatie traumatica cu lipsa de parti moi la nivelul
    unui deget, plastie Grossfinger, timp I + II                      50
    Cura chirurgicala a sindromului canalului carpian                 30
    Reconstructie de pavilion cu lambou Filatov                       30
    Ablatia limitata a unor tumori benigne ale mamelei                30
    Malformatie congenitala a pavilionului urechii, simpla            30
    Xantelasma unilaterala, bilaterala                                12
    Operatie pentru ptoza palpebrala                                  50
    Excizia leziunii cutanate                                         10
    Avulsia lamei unghiale                                            12
    Acoperirea defectelor primare                                     20
    Chiuretajul leziunilor cutanate                                   15
    Peeling chimic cu substante caustice                              20
    Electrochirurgie                                                  25
    Crioterapie                                                       25
    Terapia intralezionala                                            10
    Terapia cu dermojet                                               10
    Terapia topica cu agenti citotoxici                                8
    Tratamente cu laser                                               25
    Fototeste, patch-teste, foto-patch-teste cu seturi standard     5/test
    Deschiderea si exprimarea chisturilor                             10
    PUVA - terapie sistemica cu psoraleni                             10
    PUVA - terapie locala cu psoraleni                                15
    Recoltarea unui produs patologic                                  10
    Dermatoscopie                                                     15
    Exoftalmometrie (aprecierea exoftalmiei)                           5
    Spermograma                                                       20
    Test Barr                                                         10
    Aspiratie gastrica (diagnostica si terapeutica)                    5
    Dilatatie esofagiana                                              35
    Polipectomie endoscopica gastrica                                 50
    Polipectomie endoscopica rectosigmoidiana                         50
    Polipectomie endoscopica colonica - descendent, transvers,
    ascendent, cec                                                    70
    Paracenteza                                                       10
    Rectosigmoidoscopie diagnostica                                   30
    Colonoscopie diagnostica                                          45
    Colangiopancreatografie diagnostica                              100
    Scleroterapie                                                     45
    Bandarea varicelor esofagiene                                     45
    Extractie de corpi straini                                        20
    Endoscopie digestiva superioara diagnostica (esofag,
    stomac, duoden)                                                   30
    Morfometrie                                                        5
    Sfatul genetic (evaluarea riscului de recurenta si
    precizarea posibilitatilor de a reduce acest risc)                20
    Punctie-biopsie osoasa cu amprenta                                30
    Punctie aspirat de maduva osoasa                                  12
    Flebotomie terapeutica                                             5
    Proba Rumpeell-Leed                                                2
    Plasmafereza terapeutica                                          50
    Montarea cateterului venos central                                25
    Repozitionarea cateterului venos                                   5
    Dezobstructia cateterului venos                                   10
    Ingrijirea fistulei                                                5
    Tromboliza de fistula                                             25
    Hemodializa/sedinta:
    - control                                                         10
    - stabilirea protocolului sedintei de dializa                      8
    - tratamentul complicatiilor sedintei de dializa                  10
    Dializa peritoneala:
    - sedinta                                                          8
    - control                                                         10
    - test de echilibrare peritoneala                                 10
    - manevre reinvazive de repozitionare a cateterului peritoneal     5
    - diagnosticul si tratamentul infectiilor locului de iesire a
      cateterului                                                     10
    Sedinta ESWL                                                      25
    Control post ESWL                                                 10
    Punctie rahidiana                                                 12
    Examenul lichidului cefalorahidian (prin punctie rahidiana
    sau suboccipitala)                                                20
    Examen ultrasonografic extracranian al vaselor
    cervico-cerebrale (Doppler, ecotomografie si tehnici
    derivate)                                                         45
    Examen Doppler transcranian al vaselor cerebrale si tehnici
    derivate                                                          45
    Examen electromiografic                                           20
    Examen electroneurografic                                         20
    Determinarea potentialelor evocate:
    - vizuale                                                         10
    - de trunchi cerebral (auditive)                                  10
    - somestezice                                                     10
    - motorii                                                         10
    Examen electroencefalografic standard                             10
    Examen electroencefalografic cu probe de stimulare                15
    Examen electroencefalografic cu mapping                           15
    Inregistrare electroencefalografica continua in timpul
    somnului (polisomnografie)                                        20
    Video-electroencefalografie                                       15
    Terapia chirurgicala a durerilor craniofaciale                    20
    Consultatia obstetricala si/sau ginecologica include si recoltarea secretiei vaginale, recoltarea secretiei mamelonare.
    Colposcopie si/sau vulvoscopie                                    10
    Histeroscopie diagnostica                                         20
    Histeroscopie cu biopsie                                          30
    Histerosalpingografie                                             20
    Hidrotubatie - insuflatie utero-tubara                            18
    Testul Huhner                                                      8
    Punctie diagnostica a fundului de sac Douglas                     15
    Aplicarea unui sterilet                                           10
    Indepartarea unui sterilet                                         8
    Intrerupere de sarcina                                            25
    Ablatia unui polip sau fibrom cervical                            20
    Conizatia cu ansa diatermica sau cu bisturiul                     25
    Extirparea unui chist vaginal sau Bartholin, marsupializare       22
    Incizia unui abces Bartholin                                      12
    Examen cardio-tocografic cu NTS (test non stres)                  15
    Tratamente locale: badijonaj, lavaj                               10
    Excizii si/sau cauterizari (polipi, vegetatii la nivelul
    vulvei, vaginului si colului)                                     15
    Tamponament vaginal (sau al cavitatii uterine) in caz de
    sangerare, ca prestatie de sine statatoare                        15
    Introducerea (schimbarea) unui pesar                               5
    Indepartarea unui pesar                                            3
    Recoltare pentru test Babes-Papanicolau                            8
    Montarea si extractia diafragmei                                   3
    Consultatia oftalmologica include si explorarea functiei aparatului lacrimal, prescriptia corectiei optice si tratamentul ambliopiei.
    Determinarea acuitatii vizuale
    [biomicroscopia polului anterior, de exemplu:
    examenul fundului de ochi (FO), tonometrie]                       10
    Determinarea refractiei (skiascopie, refractometrie,
    utilizarea de lentile, keratometrie)                               5
    Explorarea campului vizual (cu spot alb si spot colorat)           5
    Explorarea simtului cromatic cu tabele pseudoizocromatice          3
    Explorarea functiei binoculare (test Worth, sinoptofor,
    examen diplopie)                                                  10
    Biomicroscopia fundului de ochi                                    5
    Gonioscopie                                                        5
    Oftalmodinamometrie, inclusiv tonometrie                           5
    Proba de provocare pentru stabilirea diagnosticului de
    glaucom, minimum 6 tonometrizari                                  10
    Diafanoscopie; exoftalmometrie; determinarea sensibilitatii
    corneene                                                           5
    Alegerea si fixarea unei proteze                                   5
    Extractia corpilor straini conjunctivali                          10
    Extractia corpilor straini corneeni superficiali, inclusiv
    chiuretarea ruginei                                               12
    Extractia corpilor straini corneeni profunzi                      15
    Extractia corpilor straini sclerali neperforanti                  10
    Tratamentul chirurgical al unor afectiuni ale anexelor
    globului ocular (salazion, tumori benigne care nu necesita
    plastii intinse, chist, flegmon, abces, sutura unei plagi,
    interventii chirurgicale estetice)                                20
    Tratamentul chirurgical al deviatiilor palpebrale (entropion,
    ectropion, puncte lacrimale eversate)                             30
    Tratamentul chirurgical al pterigionului                          25
    Abrazia corneei; termocauterizarea corneei;
    crioaplicatii                                                     12
    Tratament cu laser la polul posterior                             40
    Sondajul complet al cailor lacrimale la un ochi, in scop
    terapeutic                                                        10
    Tratamentul cu laser la polul anterior                            30
    Aplicatii locale ale unor substante medicamentoase in scop
    terapeutic sau de diagnostic                                       5
    Tratamentul ortoptic                                              10
    Oftalmoscopie indirecta                                           12
    Biopsia de organ                                                  30
    Punctie-biopsie de organ                                          30
    Punctie-biopsie de organ, ghidata ecografic sau tomografic        50
    Biopsie ganglionara                                               30
    Biopsie cutanata                                                  15
    Chiuretaj bioptic                                                 15
    Cauterizare                                                       20
    Consultatia ORL include: examen nas-sinusuri, examen buco-faringoscopic, rinoscopie posterioara, examen laringoscopic si hipofaringoscopic, examen otoscopic, examen vestibular, examen al nervilor cranieni.
    Examen fibroscopic al nasului, cavumului, laringelui              15
    Examen stroboscopic                                               10
    Polipectomie nazala, auriculara                                   15
    Tamponament si detamponament posterior                            15
    Punctie sinusala                                                  12
    Tratament al plagii superficiale                                  10
    Infiltratii                                                       10
    Tratamentul chirurgical al colectiei: sept, flegmon
    periamigdalian, furuncul al conductului auditiv extern (CAE)      15
    Tratament chirurgical al flegmonului cervical                     25
    Timpanotomie                                                       5
    Extractie de corpi straini nazali, auriculari, orofaringieni      15
    Tamponament si detamponament anterior                             15
    Examen de cavum/laringe cu ancorare                                5
    Spalatura dopului de cerumen, extractie                            5
    Cauterizarea mucoasei nazale                                      20
    Insuflatie tubara                                                  3
    Aspiratia secretiei                                                3
    Instilatie laringiana                                              3
    Anemizarea mucoasei nazale                                         2
    Badijonaj nazal, orofaringian                                      2
    Recoltarea unui produs patologic                                   5
    Adenoidectomie                                                    25
    Amigdalectomie                                                    40
    Cura chirurgicala a othematomului                                 10
    Audiograma                                                        20
    Ingrijirea stomei traheale                                        10
    Tuseu de cavum                                                     5
    Consultatia ortopedica include si tratamentul ortopedic specific, cu exceptia urmatoarelor proceduri, in cazul carora se puncteaza proportional cu complexitatea tratamentului respectiv:
    Tratamentul entorsei genunchiului                                 10
    Tratamentul entorsei coloanei vertebrale cervicale                10
    Tratamentul luxatiei perilunare                                   10
    Tratamentul luxatiei soldului, genunchiului                       10
    Tratamentul luxatiei gleznei, tarso-metatarsiene                   8
    Tratamentul fracturii fara deplasare a femurului, gambei,
    gleznei, rotulei                                                   5
    Tratamentul fracturii fara deplasare a mainii, piciorului          3
    Tratamentul fracturii cu deplasare a scapulei, a colului
    chirurgical al humerusului, a diafizei humerale, a cotului        12
    Tratamentul fracturii cu deplasare a antebratului, pumnului       12
    Tratamentul fracturii costale                                     10
    Tratamentul fracturii oaselor carpiene, metacarpiene, falange      5
    Tratamentul fracturii cu deplasare a tarsului, metatarsului,
    falangelor                                                        12
    Tratamentul fracturii stabile de coloana vertebrala               15
    Tratamentul unei rupturi tendinoase (tendon achilian,
    bicipital, cvadricipital)                                          5
    Tratamentul discopatiei cervicale sau lombare                      5
    Prim ajutor in fractura deschisa a membrelor                      15
    Tratamentul poliartritei scapulo-humerale (PSH)                   10
    Tratamentul osteonecrozei aseptice (osteocondroza) la nivelul
    scafoidului tarsian, semilunar, capului metatarsian II sau
    III etc.                                                           5
    Tratamentul infectiei osoase (osteomielita, osteita)               3
    Tratamentul tuberculozei osteoarticulare                           5
    Tratamentul in scolioze, cifoze, spondilolistezis                 12
    Examen diagnostic si tratament in displazia luxanta a soldului
    in primele 6 luni                                                 20
    Tratamentul in displazia luxanta a soldului la varsta mersului
    si dupa                                                           15
    Tratamentul piciorului stramb congenital in primele 3 luni         5
    Tratamentul la copii cu genu valgum, genu varum, picior plat
    valg                                                               3
    Exuflatie de pneumotorax                                          15
    Citirea fiecarei serii de 10 clisee microradiofotografice
    (MRF)                                                              5
    Spirometrie                                                       10
    Spirograma + test farmacodinamic bronhomotor                      15
    Punctie pleurala exploratorie (cu/fara injectarea de substante
    intrapleural)                                                     10
    Toracenteza cu evaluarea lichidului                               15
    Spalatura pleurala                                                15
    Punctie-biopsie pleurala                                          30
    Instalarea de cateter intrapleural si gesturi terapeutice
    ulterioare pe dren                                                15
    Instituire de pneumotorax/pneumoperitoneu terapeutic              15
    Punctie-biopsie pulmonara transtoracica                           30
    Spalatura bronsica                                                12
    Lavaj bronhiolo-alveolar                                          25
    Extragere de corpi straini din caile respiratorii                 35
    Mica chirurgie endoscopica                                        50
    Elasticitate pulmonara                                            30
    Analize ale gazelor sanguine                                      12
    Peakflow-metrie                                                    5
    TLCO                                                              25
    Body pletismografie                                               30
    Mediastinoscopie                                                  50
    Efectuarea si/sau interpretarea unor investigatii
    complementare (examen psihologic, QI, ancheta sociala, teste,
    scale clinice)                                                    15
    Consiliere psihiatrica a pacientului                              15
    Psihoterapie individuala (pentru psihoze)                         15
    Psihoterapie de grup (pentru psihoze)                             15
    Terapie electroconvulsivanta                                      25
    Acte de radioterapie (RT) de inalta energie:
    - protocol de tratament                                           50
    Acte de RT cu energii medii si joase:
    - protocol de tratament                                           25
    Acte de curieterapie:
    - curieterapie interstitiala si endocavitara:
      - protocol de tratament                                         50
    - curieterapie de contact de scurta durata:
      - aplicatori radioactivi                                        20
    Infiltratii peridurale                                            15
    Mezoterapie                                                        8
    Blocaje de nervi periferici                                       15
    Blocaje chimice pentru spasticitate (alcool, fenol, toxina
    botulinica)                                                       20
    Galvanizare                                                        2
    Ionizare                                                           2
    Curenti diadinamici                                                2
    Trabert                                                            2
    TENS                                                               2
    Hufschimdt                                                         3
    Alte forme de electroterapie de joasa frecventa                    2
    Curenti interferentiali                                            2
    Stereofrem                                                         2
    Myodinaflux                                                        2
    Diafrem                                                            2
    Alte forme de electroterapie de medie frecventa                    2
    Unde scurte                                                        2
    Microunde                                                          2
    Diapuls                                                            3
    Ultrasunet                                                         2
    Ultrasunet in apa                                                  2
    Sonodynator                                                        2
    Magnetoterapie                                                     2
    Laserterapie                                                       2
    Solux                                                              2
    Baie de lumina - partiala                                          2
    Baie de lumina - generala                                          2
    Ultraviolete                                                       2
    Stimulari electrice:
    - curenti cu impulsuri rectangulare                                3
    - curenti cu impulsuri exponentiale                                3
    Contractia izometrica electrica                                    3
    Stimulare electrica functionala                                    3
    Biofeedback                                                        4
    Bai minerale (sulfuroase, cloruro-sodica, alcalina)                2
    Bai de plante                                                      2
    Bai de dioxid de carbon si bule                                    2
    Baie cu peria                                                      2
    Halbbad                                                            2
    Whirlpool                                                          3
    Bai de namol                                                       2
    Bai Stanger                                                        3
    Mofete naturale                                                    1
    Mofete artificiale                                                 1
    Bai alternante partiale                                            2
    Bai partiale ascendente (Hauffe)                                   2
    Bai de sezut                                                       2
    Bai galvanice                                                      3
    Dus subacvatic                                                     3
    Dus scotian                                                        3
    Dus masaj                                                          4
    Afuziuni alternante                                                2
    Irigatii vaginale                                                  2
    Dus manta                                                          1
    Dus de sezut                                                       1
    Dus filiform                                                       2
    Aplicatii cu parafina                                              2
    Bai sau pensulatii cu parafina                                     2
    Impachetare generala cu namol                                      1
    Impachetare partiala cu namol                                      1
    Tampoane vaginale cu namol                                         2
    Bai hiperterme + impachetare uscata                                6
    Sauna                                                              3
    Crioterapie (masaj cu gheata)                                      2
    Masaj regional                                                     3
    Masaj segmentar                                                    2
    Masaj reflex                                                       2
    Limfmasaj                                                          5
    Masajul tesutului conjunctiv                                       2
    Masaj pneumatic al extremitatilor (Angiomat si Leg pump)           2
    Masaj vacuumatic                                                   2
    Masaj vibrator                                                     1
    Aerosoli individuali                                               2
    Respiratie in presiune pozitiva                                    3
    Pulverizatie camera                                                1
    Drenaj bronsic + vibromasaj                                        3
    Hidrokinetoterapie individuala generala                            4
    Hidrokinetoterapie partiala                                        3
    Kinetoterapie individuala                                          5
    Tractiuni vertebrale si articulare                                 2
    Manipulari vertebrale                                              4
    Manipulari de articulatii periferice                               2
    Kinetoterapie cu aparatura speciala:
    covor rulant, bicicleta ergometrica, helcometre, bac de vaslit     2
    Infiltratie in structuri ale tesutului moale                      10
    Punctie si infiltratie intraarticulara                            15
    Artroscopie                                                       30
    Aplicarea unei contentii suple articulare                          8
    Confectionarea si/sau aplicarea unei orteze                       20
    Efectuarea densimetriei osoase (ultrasunete)                     145
    Sectiunea meatului uretral stenozat                               12
    Dilatatia stricturii uretrale                                      8
    Sectiunea optica a stricturii uretrale                            12
    Instilatiile endouretrale si endovezicale medicamentoase           5
    Cateterismul uretrovezical "a demeure" pentru retentie
    completa de urina                                                  5
    Uretroscopie ambulatorie                                          10
    Orhidectomie ambulatorie                                          20
    Schimbare de cateter nefrostomie, cistostomie percutanata,
    uretrovezical                                                     10
    Schimbare de cateter uretral Cook                                 12
    Masurarea reziduului vezical                                       3
    Drenaj scrotal (abces, hematom)                                   12
    Operatie pentru hidrocel, spermatocel, chist epididimar
    funicular etc. (ambulator)                                        20
    Cistostomia minima suprapubiana                                   15
    Nefrostomia percutanata ambulatorie                               25
    Drenaj intern cu sonda Cook (insertie)                            25
    Scos drenaj intern cu sonda Cook                                  15
    Punctie-biopsie prostatica transrectala                           15
    Sectionare, ligatura a canalelor deferente                        20
    Ecografie de organ                                                35
    Kinetoterapie de grup, pe afectiuni                                4
    Bilant articular                                                  14
    Bilant muscular                                                   15
    Intocmirea planului de recuperare                                 15
    Ecografie generala (abdomen + pelvis)                             40
    Ecografie de abdomen                                              20
    Ecografie de pelvis                                               20
    Ancheta epidemiologica                                            20
    Aspirat bronsic                                                   15
    Brosaj bronsic                                                    15
    Biopsie bronsica                                                  30
    Instilatii bronsice/traheale                                      15
    Cauterizare endobronsica                                          20
    Punctie pulmonara transbronsica, transtraheala                    30
    Punctie ganglionara transbronsica, transtraheala                  30
    Bronhoscopie flexibila                                            30
    Bronhoscopie rigida                                               30
    Instilatii/pulverizari de medicamente/aplicarea mesei in
    conductul auditiv extern (CAE) si urechea medie (UM)               3
    Aerosoli (sedinta)                                                 3
    Aplicare locala de medicamente la nivelul cornetelor,
    meatelor si rinofaringelui                                         3
    Examenul laringelui dupa anestezie de contact si ancoraj de
    epiglota                                                          10
    Spalatura cu canula Hartmann                                      12
    Spalatura si administrarea endoscopica de medicamente in
    sinusul maxilar                                                   12
    Anestezie de ganglion sfenopalatin                                 5
    Sinechie septo-turbinara                                          15
    Examen otomicroscopic                                             15
    Indepartare de corpi straini sub microscop                        20
    Criocauterizare de ganglion sfenopalatin                          20
    Impedanta                                                         20
    Audiometrie vocala la casti                                       20
    Audiometrie vocala in camp liber                                  20
    Stereoaudiometrie                                                 20
    Testarea senzatiei de verticalitate                               15
    Sectiune fren lingual                                             12
    Examinare microscopica endonazala                                 15
    Rinomanometrie                                                    20
    Redresarea piramidei nazale posttraumatica                        25
    Craniocorpografie                                                 25
    Otoemisiuni acustice                                              30
    Reeducare vestibulara (sedinta)                                   15
    Cauterizare de cornete (electrocauterizare)                       18
    Examen fibroscopic al nasului, cavumului, laringelui, traheei,
    bronhiilor                                                        30
    Posturografie                                                     30
    Masurarea protezei auditive in cuplor                             25
    Montarea drenului transtimpanal + extragere                       20
    Gustometrie                                                       20
    Olfactometrie                                                     20
    Probe vestibulare provocate                                       20
    Polipectomie nazala, auriculara, polip sangerand al septului      25
    Audiometrie comportamentala la copil                              20
    Proceduri endoscopice nazale si sinusale                          30
    Adaptarea implantului cohlear (sedinta)                           35
    Chirurgie laser O.R.L.                                            40
    ENG                                                               15
    Video-laringo-stroboscopie cu utilizarea video-printerului        20
    Gimnastica respiratorie (sedinta)                                 10
    Exercitii pentru tulburari de vorbire (sedinta)                   15
    Investigarea psihoacustica a vocii                                10
    Reeducarea vocii vorbite si cantate (sedinta)                     10
    Reeducare computerizata la profesionistii vocii (sedinta)         25
    Analiza parametrilor acustici ai vocii                            15
    Sonagrama                                                         15
    Fonetograma                                                       15
    Electroglotografie                                                15
    Mobilizarea aritenoidului (sedinta)                               10
    Fizioterapia in disfonii                                          10
    Insulinoterapia in disfonii                                       10
    Reeducarea vocii dupa paralizii de coarda vocala (sedinta)        10
    Examen otomicroscopic                                             15
    Psihoterapie sugestiva armata in afonii psihogene (sedinta)       15
    Injectie transtimpanala                                            6
    Injectii intraturbinare                                            6

    Consultatia de planificare familiala se efectueaza numai in cabinetele de planificare familiala de catre medicii care au obtinut competenta de planificare familiala, sunt certificati de Ministerul Sanatatii si lucreaza exclusiv in aceasta activitate. Consultatia de planificare familiala se puncteaza similar cu orice alta consultatie (consultatie initiala, respectiv consultatie de control).
    Alte servicii medicale efectuate in aceste cabinete se puncteaza similar cu serviciile pentru sanatatea reproducerii din curricula de obstetrica-ginecologie.

    Acupunctura - Fitoterapie - Homeopatie

    Consultatia se puncteaza similar cu orice consultatie de specialitate (consultatie initiala, respectiv consultatie de control), iar tratamentele specifice vor fi punctate separat, fiecare cu cate 3 puncte.

    Toate tratamentele chirurgicale sau interventionale includ:
    - pregatire locala si generala preoperatorie;
    - incizie si tratament chirurgical specific;
    - sutura si controlul hemostazei;
    - pansarea si ingrijirea postoperatorie imediata.

    Anestezia este punctata separat, dupa cum urmeaza:
    - anestezie locala de contact                                      3
    - anestezie locala prin infiltratie                                5

    Consultatia de logopedie se puncteaza similar cu orice alta consultatie efectuata de medicii abilitati.

    Manevre de diagnostic si terapeutice
                                                                  - puncte -
    Punctia venoasa pentru recoltare                                   2
    Administrarea intravenoasa de medicamente, altele decat
    citostatice                                                        4
    Administrarea prin injectare intravenoasa de medicamente
    citostatice                                                        6
    Perfuzia intravenoasa cu alte medicamente, altele decat
    citostatice                                                        5
    Perfuzia intravenoasa de scurta durata cu medicamente
    citostatice                                                        8
    Perfuzia intravenoasa de lunga durata cu medicamente
    citostatice (pana la 24 de ore, minimum 6 ore)                    10
    Perfuzia intravenoasa continua cu medicamente citostatice
    (minimum 24 de ore)                                               12
    Administrarea de sange si derivati                                 8
    Punctia arteriala pentru recoltare                                 5
    Recoltarea de sange capilar pentru hemograma                       3
    Executarea unui frotiu din sange venos sau capilar                 2
    Determinari prin teste rapide la diabetici dispensarizati
    (glicemie, glucozurie, cetonurie)                                  3

    N.B. 1. Pentru activitatea de recuperare-reabilitare care se desfasoara in unitati sanitare de tip ambulatoriu, altele decat cele din statiunile balneoclimatice, medicii raporteaza (daca este cazul), in vederea decontarii, si serviciile de terapie fizicala care se efectueaza in bazele de tratament, pentru primele 10 zile de tratament (maximum 4 proceduri pe zi/pacient), dupa care asiguratii platesc integral procedurile.
    2. Valoarea serviciilor medicale, altele decat consultatiile medicale (initiale si de control) efectuate exclusiv in dispensarele TBC, se puncteaza dublu pentru cazurile de TBC confirmate care necesita supraveghere medicala.

    ANEXA 2
    (anexa nr. 5 la normele metodologice)

                                 LISTA
cuprinzand investigatiile paraclinice si tarifele maximale ale acestora

                                                                    - lei -

    Acid uric seric                                                   25.000
    Amilazemie                                                        35.000
    Amilazurie                                                        35.000
    Antibiograma                                                      60.000
    Antibiograma BK*)                                                162.000
    Anticorpi specifici antiRh                                        35.000
    APTT                                                              55.000
    ASLO                                                              50.000
    Bilirubina totala, directa si indirecta                           25.000
    Calciu ionic seric                                                35.000
    Calciu seric total                                                25.000
    Cariotip                                                       1.200.000
    Celule lupice                                                     40.000
    Colesterol seric total                                            25.000
    Complement seric                                                  45.000
    Concentrat leucocitar                                             40.000
    Confirmare HIV                                                   180.000
    Coprocultura                                                      60.000
    Creatinina serica                                                 25.000
    Crioglobuline                                                     30.000
    Dozarea proteinelor urinare                                       30.000
    Determinarea grupei sanguine AB0                                  35.000
    Determinarea grupei sanguine Rh                                   35.000
    Depistare HIV                                                     90.000
    Electroforeza proteinelor serice                                  70.000
    Examen coproparazitologic (3 probe)                               60.000
    Examene microscopice pe frotiu                                    30.000
    Examene pe alte culturi bacteriene                                40.000
    Examen bacteriologic BK*): - frotiu lama                          75.600
                               - cultura BK                          129.000
    Explorarea echilibrului acido-bazic                               40.000
    Exsudat faringian + cultura                                       35.000
    Factor antinuclear                                               110.000
    Factor reumatoid                                                  40.000
    Fibrinogen seric                                                  60.000
    Fosfataza alcalina                                                33.000
    Gama GT                                                           35.000
    Glicemie                                                          25.000
    Glucoza urinara                                                   25.000
    Hemoglobina                                                       20.000
    Hematocrit                                                        10.000
    Hemoculturi                                                       75.000
    Hemoleucograma completa                                           60.000
    Hormoni Tiroidieni T3                                             90.000
    Hormoni Tiroidieni T4                                             90.000
    HDL colesterol                                                    40.000
    IDR la PPD                                                        20.000
    Imunofixare                                                       50.000
    Imunoelectroforeza (IgA, IgM, IgG, IgE)                           70.000
    IgA seric                                                         70.000
    IgG seric                                                         70.000
    IgE seric                                                         70.000
    IgM seric                                                         70.000
    INR (International Normalised Ratio)                              40.000
    LDH                                                               40.000
    LDL                                                               35.000
    Lipide totale                                                     30.000
    Magneziu seric                                                    25.000
    Natriemie                                                         35.000
    Numaratoarea eritrocitelor si formula leucocitara                 30.000
    Potasemie                                                         35.000
    Proteina C reactiva                                               45.000
    Proteine totale                                                   30.000
    RBW                                                               25.000
    Reactia Addis                                                     25.000
    Sideremie                                                         30.000
    Sumar de urina                                                    30.000
    Sediment                                                          15.000
    Test Barr                                                         50.000
    Test Coombs                                                       40.000
    TGO                                                               25.000
    TGP                                                               25.000
    Timp de sangerare                                                 15.000
    Timp Quick, activitate de protrombina                             30.000
    Trigliceride serice                                               30.000
    TSH                                                               90.000
    Tymol sau alte teste de disproteinemie                            20.000
    Uree serica                                                       25.000
    Urocultura                                                        35.000
    VDRL + TPHA                                                       50.000
    VSH                                                               10.000
    Histopatologie:
    Piesa prelucrata la parafina                                     177.500
    Bloc inclus la parafina cu diagnostic histopatologic             277.500
    Diagnostic histopatologic pe lama                                100.000
    Examen histopatologic cu coloratii speciale                      740.000
    Citodiagnostic de col, metoda Papanicolau                        185.000
    Citodiagnosticul lichidului de punctie                           185.000
    Citodiagnosticul sputei prin incluzii parafina                   277.500
    Citodiagnosticul secretiei si spalaturii gastrice                185.000
    Citodiagnosticul secretiei vaginale                              185.000
    Examen citohormonal                                              185.000
    Citodiagnosticul produselor de punctie                           185.000
    Imunohistochimie                                                 455.000
    Examene radiologice:
    Radiografie craniana standard in doua planuri                     55.526
    Radiografie craniana in proiectie speciala                        88.739
    Parti ale scheletului in doua planuri                             71.688
    Torace osos sau parti ale lui in mai multe planuri                92.200
    Centura scapulara sau pelvina, fara substanta de contrast         90.000
    Parti ale coloanei vertebrale, mai putin coloana cervicala        85.575
    Alte articulatii, fara substanta de contrast, sau functionale,
    cu TV                                                             80.000
    Coloana vertebrala completa, mai putin coloana cervicala         185.035
    Coloana cervicala in cel putin 3 planuri                         138.905
    Mielografie cu substanta nonionica                             1.227.995
    Torace ansamblu, inclusiv examen radioscopic (eventual cu bol
    opac)                                                            150.271
    Organe ale gatului sau ale planseului bucal                      122.647
    Torace si organe ale toracelui                                   117.379
    Bronhografie cu substanta de contrast nonionica                1.234.027
    Vizualizarea generala a abdomenului nativ in cel putin doua
    planuri                                                           71.688
    Cai biliare, pancreas, cu substanta de contrast nonionica      1.298.975
    Esofag, ca serviciu independent, inclusiv radioscopie            119.841
    Tract digestiv superior (inclusiv unghiul duodenojejunal),
    cu substanta de contrast nonionica                               247.618
    Intinderea examinarii pana la regiunea ileo-cecala               376.906
    Colon in dublu contrast sau intestin subtire pe sonda
    duodenala                                                        468.296
    Colon la copil, inclusiv dezinvaginare                           221.767
    Tract urinar (urografie minutata), cu substanta de contrast
    nonionica                                                      1.336.485
    Examen retrograd de uretra sau vezica urinara, cu substanta
    de contrast                                                    1.146.562
    Cistografie de reflux, cu substanta de contrast nonionica      1.174.335
    Uretra, vezica urinara la copil, cu substanta de contrast
    nonionica                                                      1.165.319
    Pielografie                                                    1.236.683
    Examinare cu substanta de contrast nonionica a uterului si
    oviductului                                                    1.180.338
    Mamografie in doua planuri                                       120.611
    Sialografie, galactografie, sinusuri, fistulografie, cu
    substanta de contrast                                          1.176.241
    Flebografie de extremitati                                     1.253.593
    Tomografie plana                                                 262.530
    Angiografie carotidiana cu substanta de contrast nonionica     1.252.272
    P.E.G.                                                           100.481
    Radiofotografie medicala (MRF)                                    16.113
    C.T. (tomografie computerizata) de craniu, cu substanta de
    contrast nonionica                                             1.148.311
    C.T. de regiune cervicala, cu substanta de contrast nonionica  1.148.311
    C.T. de regiune toracica, cu substanta de contrast nonionica   1.231.628
    C.T. de abdomen, cu substanta de contrast (nonionica)
    administrata intravenos                                        1.231.628
    C.T. de pelvis, cu substanta de contrast (nonionica)
    administrata intravenos                                        1.148.311
    C.T. de coloana vertebrala, cu substanta de contrast
    nonionica                                                      1.148.311
    C.T. de membre, cu substanta de contrast nonionica             1.148.311
    Ecografie generala (abdomen + pelvis)                            150.000
    Ecografie de abdomen                                              80.000
    Ecografie de pelvis                                               70.000
    Radioscopie cardiopulmonara                                       74.272
    Radiografie dentara                                               30.000
    C.T. de craniu, fara substanta de contrast                       250.000
    C.T. de regiune cervicala, fara substanta de contrast            250.000
    C.T. de regiune toracica, fara substanta de contrast             500.000
    C.T. de abdomen, fara substanta de contrast                      500.000
    C.T. de pelvis, fara substanta de contrast                       250.000
    C.T. de coloana vertebrala, fara substanta de contrast           250.000
    C.T. de membre                                                   250.000
    Radiografie de membre                                             80.000
    Electrocardiograma (EKG)                                          30.000
    EKG de efort                                                     225.000
    EKG de stres farmacologic                                        250.000
    EKG continuu (24 de ore, Holter)                                 250.000
    Holter TA                                                        150.000
    Spirometrie                                                       50.000
    Spirograma + test farmacodinamic bronhomotor                      75.000
    Oscilometrie                                                      25.000
    Electroencefalograma (EEG)                                        75.000
    Electromiografie                                                 100.000
    Peak-flowmetrie                                                   15.000
    Endoscopie                                                       110.000
    Ecocardiografie M+2D                                              80.000
    Ecografie + Doppler                                              110.000
    Ecografie + Doppler color                                        180.000
    Ecografie de vase periferice (vene)                              100.000
    Ecografie de vase periferice (artere)                            120.000
    Radiografie panoramica                                           100.000
------------
    *) Se deconteaza numai in dispensarele TBC.

    ANEXA 3
    (anexa nr. 8 la normele metodologice)

                                   LISTA
cuprinzand serviciile medicale spitalicesti de care beneficiaza asiguratii

    1. SERVICII CU SPITALIZARE

    A. Servicii cu spitalizare integrala
    ________________________________________________________________________
           Profil medical                        Profil chirurgical
    ________________________________________________________________________
    Medicina interna                    Chirurgie generala
    Gastroenterologie                   Urologie
    Cardiologie                         Ortopedie si traumatologie
    Diabet zaharat, boli de nutritie    O.R.L.
    si boli metabolice
    Endocrinologie                      Oftalmologie
    Imunologie clinica si Alergologie   Obstetrica-Ginecologie
    Nefrologie                          Chirurgie plastica si reparatorie
    Hematologie                         Chirurgie maxilofaciala
    Pediatrie                           Anestezie si Terapie intensiva
    Dermatovenerologie                  Chirurgie toracica
    Neurologie                          Chirurgie cardiaca si a vaselor mari
    Oncologie medicala                  Chirurgie pediatrica
    Radioterapie                        Neurochirurgie
                                        Chirurgie vasculara
    Neonatologie
    Reumatologie
    Recuperare, Medicina fizica si
    Balneologie
    Geriatrie si Gerontologie
    Genetica medicala
    Psihiatrie*)
    Pneumologie/Pneumoftiziologie*)
    Boli infectioase*)
------------
    *) Pot fi si servicii cu spitalizare de lunga durata.

    B. Servicii cu spitalizare partiala
    ________________________________________________________________________
           Profil medical                        Profil chirurgical
    ________________________________________________________________________
    Pediatrie                           Chirurgie generala - endoscopie
    Dermatologie                        Urologie - endoscopie
    Neurologie                          Ortopedie si traumatologie
    Oncologie medicala                  O.R.L.
    Medicina interna                    Oftalmologie
    Gastroenterologie                   Obstetrica-Ginecologie
    Cardiologie                         Chirurgie maxilofaciala
    Diabet zaharat, boli de nutritie    Anestezie si Terapie intensiva
    si boli metabolice
    Endocrinologie                      Chirurgie toracica
    Imunologie clinica si Alergologie   Neurochirurgie (RMN, C.T.)
    ________________________________________________________________________
    Nefrologie - dializa
    Reumatologie
    Hematologie
    Radioterapie
    Neonatologie
    Psihiatrie
    Medicina de urgenta
    Pneumologie/Pneumoftiziologie

    2. ALTE SERVICII

    Investigatii paraclinice

    Hematologie
    Biochimie
    Microbiologie
    Anatomie patologica
    Citologie
    Histologie
    Radiodiagnostic
    Ecografie
    Electrocardiograma (EKG)
    Explorari functionale
    Medicina nucleara
    Explorari genetice

    3. SERVICII SPECIALE

    Transport in situatii de urgenta
    Ajutor de menaj

    ANEXA 4
    (anexa nr. 10 la normele metodologice)

                     TARIFUL MEDIU PE ZI DE SPITALIZARE
                              pentru anul 2000

                                                                       - lei -
________________________________________________________________________________
                                      Tarif/zi de spitalizare pe sectii
                           _____________________________________________________
                              in         in         in        in          in
                           institute   spitale    spitale   spitale     spitale
                              *)       clinice    judetene municipale/  comunale
                                         *)         *)   orasenesti      *)
                                                               *)
________________________________________________________________________________
 0              1               2          3          4         5          6
________________________________________________________________________________
     Total pe tip de
     spital                1.046.120    397.260    378.850   254.850    157.990
 1.  A.T.I.*)            2.863.830  1.294.450  1.441.830   853.530    620.200
 2.  Balneofizioterapie      131.530    276.970    294.730   246.230    152.810
 3.  Boli infectioase*) 1.788.480    876.300    356.940   318.520    125.160
 4.  Cardiologie*)         767.340    385.580    325.850   181.900    269.510
 5.  Chirurgie
     generala*)          1.552.720    500.720    427.740   319.320    345.670
 6.  Chirurgie
     infantila*)           383.750    371.150    292.580   453.760
 7.  Chirurgie
     cardiovasculara*)   1.646.870
 8.  Chirurgie
     toraco-pulmonara*)  1.453.330    380.750    420.390   438.320    212.790
 9.  Chirurgie B.M.F.        477.530    308.470    370.370   284.250
10.  Chirurgie plastica
     si reparatorie          712.940    370.310    466.300   275.360
11.  Cronici                            452.860    179.870   170.390    199.550
12.  Dermatovenerologie      182.550    291.460    261.150   194.370
13.  Diabet, boli de
     nutritie                506.150    474.450    359.350   248.650
14.  Distrofici                         196.270    216.900   170.030    172.420
15.  Endocrinologie          457.310    272.050    355.470   343.030
16.  Ftiziologie             222.170    191.150    238.470   198.750    157.730
17.  Gastroenterologie       874.500    304.020    472.590   340.820
18.  Ginecologie             649.930    372.400    371.180   409.540
19.  Hematologie*)       1.078.560    592.640    523.380
20.  Medicina generala                  238.580    351.250   220.510    249.740
21.  Medicina interna        823.160    366.730    326.290   244.370    259.010
22.  Nefrologie*)        3.142.450    721.360  1.740.030 2.797.620
23.  Neurochirurgie          940.740    342.570    454.990
24.  Neurologie              528.610    303.590    281.460   229.720    140.560
25.  Neuropsihiatrie         300.720    238.190    198.310   124.550    130.250
26.  Nevroze                 113.010    232.260    233.560               88.560
27.  Nou-nascuti             448.090    296.070    247.380   221.190    216.050
28.  Obstetrica              549.460    304.470    286.840   294.850
29.  Obstetrica -
     Ginecologie             535.930    418.870    309.040   274.670    316.480
30.  Obstetrica pentru
     nasteri normale                    482.700    369.880   373.370    376.800
31.  Oftalmologie            498.010    284.800    319.660   224.960
32.  Oncologie*)        1.168.270    370.580    429.910   345.060    210.790
33.  O.R.L.                  467.130    381.680    326.910   404.070
34.  Ortopedie si
     traumatologie         1.136.020    521.680    404.960   248.090
35.  Pediatrie               893.370    339.000    331.270   267.710    299.820
36.  Pneumologie           1.456.950    245.600    294.900   204.500    157.220
37.  Prematuri                          250.640    169.000   255.800
38.  Psihiatrie              147.170    177.120    233.150   166.210    117.580
39.  Psihiatrie acuti                   169.640              133.430    110.420
40.  Psihiatrie cronici      194.670    114.290    153.320   109.800     94.310
41.  Recuperare medicala     693.140    185.720    227.570   209.870    281.340
42.  Reumatologie            434.830    189.450    207.460   260.770
43.  TBC osteoarticular                                      181.010
44.  Urologie*)          1.907.300    371.920    437.170   261.970
45.  Alte specialitati
     medicale              2.431.480    936.730   2.268.330  326.890    140.830
________________________________________________________________________________
    *) Tariful pe zi de spitalizare din sectiile spitalelor clinice de urgenta si din sectiile din cadrul spitalelor clinice cu o singura specialitate, aprobate prin ordin al ministrului sanatatii, se asimileaza cu tariful pe zi de spitalizare din sectiile institutelor.
    *) In conditiile in care tariful pe zi de spitalizare realizat pe sectii in cadrul unui tip de spital este mai mare decat cel realizat pe acelasi tip de sectie intr-un spital ierarhic superior, casele de asigurari de sanatate si spitalele vor negocia tariful pe zi de spitalizare pornind de la nivelul spitalului si al sectiei ierarhic superior.
    Numai in cazuri justificate si fundamentate tariful pe zi de spitalizare poate fi peste cel realizat de spitalul ierarhic superior.
    La sectiile de geriatrie - gerontologie se vor lua in calcul tarifele de la sectiile de recuperare medicala.
    La sectiile de nefrologie fara compartiment de dializa se vor lua in calcul tarifele de la sectiile de medicina interna.
    *) In sectiile respective tariful mediu pe zi de spitalizare se majoreaza cu 30%, daca ingrijesc pacienti supusi transplantului de organe si tesuturi, pacienti operati pe cord deschis, precum si daca se executa proceduri invazive, iar sumele aferente acestor sectii, calculate conform normelor metodologice, pot fi majorate prin negociere cu inca pana la 30% .
    *) Pentru spitalizarea de o zi in sectiile de oncologie, boli infectioase (HIV SIDA) sumele aferente acestor sectii, calculate conform normelor metodologice, pot fi majorate prin negociere cu inca pana la 30% .



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 130/2000

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 130 din 2000
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu