HOTARARE Nr. 402 din 2 aprilie 2003
pentru modificarea si completarea anexei la Hotararea Guvernului nr. 530/2001
pentru aprobarea Instructiunilor de metrologie legala IML 8-01
"Preambalarea unor produse in functie de masa sau volum"
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 256 din 14 aprilie 2003
In temeiul art. 107 din Constitutie,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
Art. 1
Anexa la Hotararea Guvernului nr. 530/2001 pentru aprobarea Instructiunilor
de metrologie legala IML 8-01 "Preambalarea unor produse in functie de
masa sau volum", publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.
327 din 18 iunie 2001, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 1 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 1
Prezentele instructiuni se refera la cerintele pe care trebuie sa le
indeplineasca preambalatele ce contin produse destinate vanzarii in cantitati
nominale unitare constante, care sunt:
- egale cu valorile prestabilite de ambalator;
- exprimate in unitati de masa sau de volum;
- cuprinse intre 5 g si 10 kg sau intre 5 ml si 10 l.
Persoanele fizice sau juridice care efectueaza preambalarea produselor in
functie de masa sau de volum ori care importa acest tip de produse sunt
raspunzatoare pentru respectarea prevederilor prezentelor instructiuni."
2. Articolul 3 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 3
Preambalatele ce fac obiectul prezentelor instructiuni se supun controlului
metrologic, potrivit conditiilor prevazute in anexa nr. 1 pct. 5 si in anexa
nr. 2.
Preambalatele care indeplinesc conditiile prevazute in anexa nr. 1 pot fi
marcate cu marca <<e>>. Marca <<e>> trebuie sa aiba o
inaltime de cel putin 3 mm, sa fie plasata in acelasi camp vizual cu valoarea
masei nominale sau a volumului nominal inscriptionat pe ambalaj. Prin aplicarea
acestei marci ambalatorul sau importatorul garanteaza ca preambalatul
indeplineste cerintele prezentelor instructiuni.
Marca <<e>> trebuie sa aiba forma indicata in desenul prezentat
in anexa nr. 3 la instructiuni. Se interzice inscriptionarea pe preambalate a
altor marci sau simboluri care ar putea fi confundate cu marca
<<e>>."
3. Articolul 4 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 4
Toate preambalatele prevazute la art. 3 trebuie sa poarte, potrivit
prevederilor anexei nr. 1, o indicatie a masei sau volumului produsului,
denumita masa nominala sau volum nominal, pe care acestea trebuie sa o contina.
Este interzisa tiparirea pe ambalaj a erorilor tolerate privind masa
nominala si volumul nominal.
In general preambalatele care contin produse lichide trebuie sa fie
inscriptionate cu volumul nominal, iar preambalatele care contin alte produse
trebuie sa fie inscriptionate cu masa nominala.
Pentru produsele preambalate prevazute in anexele nr. 6 si 7, pe recipiente
trebuie indicata, de asemenea, capacitatea recipientelor, astfel incat sa nu se
poata face confuzie cu inscriptionarile precizate anterior."
4. Articolul 5 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 5
Introducerea pe piata a preambalatelor care corespund cerintelor si
verificarilor prevazute prin aceste instructiuni nu poate fi refuzata,
interzisa sau restrictionata din motive care privesc:
a) inscriptiile ce trebuie sa apara pe aceste preambalate in acord cu
prezentele instructiuni;
b) determinarea volumului sau masei lor;
c) metodele prin care au fost masurate sau verificate."
5. Articolul 6 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 6
Valorile cantitatilor nominale pentru continutul unor produse preambalate
sunt cuprinse in anexele nr. 4, 5 si 7. Valorile capacitatilor pentru
recipiente, pentru produsele vandute in functie de masa sau de volum si
introduse in recipiente rigide sunt cuprinse in anexele nr. 6 si 7.
Se permit producerea si/sau comercializarea preambalatelor avand valori ale
cantitatilor nominale sau ale recipientelor avand capacitatile, altele decat
cele cuprinse in anexele nr. 4 - 7, cu conditia respectarii celorlalte
prevederi ale prezentelor instructiuni.
Preambalatele prevazute in anexa nr. 4 pct. 1 a) si b), pct. 2a) si pct. 4
si in anexa nr. 5 pct. 11 sunt exceptate de la prevederile alin. 2, producerea
si/sau comercializarea acestora fiind permisa numai cu respectarea cantitatilor
nominale prevazute in respectivele anexe."
6. Articolul 8 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 8
Constituie contraventii si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) nerespectarea prevederilor art. 3 cu amenda de la 25.000.000 lei la
50.000.000 lei;
b) nerespectarea prevederilor art. 6 alin. 3 cu amenda de la 25.000.000 lei
la 50.000.000 lei si interzicerea comercializarii loturilor de preambalate
necorespunzatoare;
c) nerespectarea cerintelor cuprinse in anexa nr. 1 pct. 1 cu amenda de la
25.000.000 lei la 50.000.000 lei si interzicerea comercializarii loturilor de
preambalate necorespunzatoare;
d) nerespectarea prevederilor art. 4 cu avertisment. In cazul in care
neconformitatile persista, se aplica amenda de la 25.000.000 lei la 50.000.000
lei."
7. La articolul 9 se introduce alineatul 3 cu urmatorul cuprins:
"Contraventiilor prevazute la art. 8 le sunt aplicabile dispozitiile
Ordonantei Guvernului nr. 2/2002 privind regimul juridic al contraventiilor,
aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile
ulterioare."
8. Punctul 1.3 din anexa nr. 1 la instructiuni "Cerinte tehnice si
metrologice. Responsabilitati" va avea urmatorul cuprins:
"1.3. Nici un preambalat care are o eroare negativa mai mare decat
dublul erorii negative tolerate cuprinse in tabelul nr. 1 sa nu fie marcat cu
marca <<e>> prevazuta la art. 3 si sa nu fie comercializat."
9. Punctele 2.5 si 3.3 din anexa nr. 1 la instructiuni "Cerinte
tehnice si metrologice. Responsabilitati" se abroga.
10. Alineatul 1 al punctului 5 din anexa nr. 1 la instructiuni
"Cerinte tehnice si metrologice. Responsabilitati" va avea urmatorul
cuprins:
"Personalul imputernicit al Biroului Roman de Metrologie Legala va
efectua verificari metrologice prin care sa se constate daca preambalatele
indeplinesc conditiile cuprinse in instructiuni. Aceste verificari vor fi
efectuate prin sondaj, prin esantionare la ambalator sau, daca acest lucru nu
este posibil, la importator sau la reprezentantul acestuia stabilit in
Romania."
11. Alineatul 2 al punctului 2.1.4 din anexa nr. 2 la instructiuni
"Metoda de verificare de referinta" va avea urmatorul cuprins:
"Pentru verificarea mediei continutului real al preambalatului,
esantionul necesar va fi extras la intamplare din esantionul initial si va fi
insemnat. Operatiunea de insemnare se va incheia inaintea inceperii
operatiunilor de masurare."
12. Punctul 2.3.1 din anexa nr. 2 la instructiuni "Metoda de
verificare de referinta" va avea urmatorul cuprins:
"2.3.1. Un lot de preambalate este considerat acceptat din punctul de
vedere al acestei verificari, daca valoarea
n
__
\ x
/__ i
_ i = 1
medie x = -------- a cantitatilor reale x ale celor n preambalate din
n i
esantion este mai mare decat urmatoarea valoare:
s
Q - ----- x t
n _ (1 - alfa),miu,
\/n
in care:
Q = cantitatea nominala a preambalatelor;
n
n = numarul preambalatelor din esantionul prelevat pentru aceasta
verificare;
s = abaterea standard estimata a cantitatii reale a lotului;
t = valoarea tabelata a repartitiei Student, pentru miu = n - 1
(1 - alfa) grade de libertate si un nivel de incredere
(1 - alfa) = 0,995."
13. La punctul 2.3.2.2 formula estimatorului abaterii standard s din anexa
nr. 2 la instructiuni va avea urmatoarea forma:
__________________
| i = n
| ____ _ 2"
| \ (x - x)
| /____ i
| i = 1
"s = \ | -----------------
\| n - 1
14. Anexa nr. 4 la instructiuni "Valorile cantitatilor nominale pentru
preambalatele care contin anumite produse lichide" se inlocuieste cu anexa
la prezenta hotarare.
15. Punctul 7.3 din anexa nr. 5 la instructiuni "Valorile cantitatilor
nominale pentru continutul unor preambalate vandute in functie de masa sau volum"
va avea urmatorul cuprins:
"7.3. Produse pentru ingrijirea parului (mai putin vopselele de par)
si produse de baie, lacuri, sampoane, produse de clatire, fixative, briantine,
spume de par, mai putin lotiunile de par prevazute la pct. 7.4, spumante de
baie si alte produse spumante pentru baie si dus
25 - 50 - 75 - 100 - 125 - 150 - 200 - 250 - 300 - 400 - 500 - 750 - 1000 -
2000."
Art. 2
Hotararea Guvernului nr. 530/2001, publicata in Monitorul Oficial al
Romaniei, Partea I, nr. 327 din 18 iunie 2001, cu modificarile si completarile
aduse prin prezenta hotarare, va fi republicata in Monitorul Oficial al
Romaniei, Partea I, dandu-se textelor o noua numerotare.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE
Contrasemneaza:
Ministrul industriei si resurselor,
Dan Ioan Popescu
ANEXA 1*)
(Anexa nr. 4 la instructiuni)
*) Anexa este reprodusa in facsimil.
VALORILE
cantitatilor nominale pentru preambalatele care contin anumite produse lichide
______________________________________________________________________________
| Lichide | Volumul nominal al
|
| | continutului
|
| | (litri)
|
|___________________________________________________|__________________________|
| 1. a) Vin din struguri proaspeti: | 0,10 - 0,187*1) - 0,25
|
| - must din struguri proaspeti cu fermentatie | 0,375 - 0,50 - 0,75
|
|oprita prin adaugare de alcool inclusiv, vin facut | 1 - 1,5 - 2 - 3
|
|din suc de struguri nefermentat, amestecat cu | 4 - 5 - 6
|
|alcool, cu exceptia vinurilor incluse in Tariful | 8 - 9 - 10
|
|vamal de import al Romaniei (TVIR) la subcapitolul |
|
|2204.10, 2204.21 si 2204.29 si a vinurilor-lichior;|
|
| - must din struguri aflat in fermentatie sau cu |
|
|fermentatia oprita in alt mod decat prin adaugare |
|
|de alcool (TVIR subcapitolul 2204.30) | |
| b) Vinuri "Yellow" care au dreptul sa utilizeze |
0,62 |
|urmatoarele denumiri de origine: "Cotes du Jura",
| |
|"Arbois", "L'Etoile" si
"Chateau-Chalon" | |
| c) Alte bauturi fermentate nespumante, ca de | 0,10 - 0,25 - 0,375
|
|exemplu suc de mere, suc de pere si mied (TVIR | 0,50 - 0,75 - 1
|
|subcapitolul 2206.00) | 1,5 - 2 - 5
|
| d) Vermuturi si alte vinuri din struguri | 0,05 pana la 0,10 - 0,10
|
|proaspeti, aromatizate cu extracte de arome (TVIR | 0,20 - 0,375 - 0,50
|
|capitolul 22.05); | 0,75 - 1 - 1,5
|
| - vinuri-lichior | 3 - 5
|
|___________________________________________________|__________________________|
| 2. a) Vinuri spumante (TVIR subcapitolul 2204.10)| 0,125 - 0,20 - 0,375
|
| | 0,75 - 1,5 - 3
|
| | 4,5 - 6 - 9
|
| - Alte vinuri decat cel la care se refera |
|
|subcapitolul 2204.10, in sticle cu dopuri |
|
|"ciuperca", legate sau infundate, si alte tipuri
de| |
|vin imbuteliate sub presiune cuprinsa intre 1 si 3 |
|
|bari, masurata la temperatura de 20 grade C | |
|(TVIR pozitia tarifara 2204.21.10) |
|
| b) Alte bauturi spumante fermentate, ca de | 0,10 - 0,20 - 0,375
|
|exemplu, suc de mere, suc de pere si mied | 0,75 - 1 - 1,5 |
|(TVIR capitolul 22.06) | 3
|
|___________________________________________________|__________________________|
| 3. a) Bere din malt (TVIR capitolul 22.03), | 0,25 - 0,33 - 0,50
|
|exclusiv berea acida | 0,75 - 1 - 2
|
| | 3 - 4 - 5
|
| b) Bere acida | 0,25 - 0,375 - 0,75
|
|___________________________________________________|__________________________|
| 4. Bauturi spirtoase (altele decat cele din | 0,02 - 0,03 - 0,04
|
|TVIR capitolul 22.08); | 0,05 - 0,10*) - 0,20
|
| - lichioruri si alte bauturi spirtoase; | 0,35 - 0,50 - 0,70
|
| - preparate alcoolice in amestec (cunoscute sub | 1 - 1,125*) - 1,5
|
|denumirea "extracte concentrate") pentru industria | 2 - 2,5 -
3 |
|bauturilor | 4,5 - 5*) - 10*)
|
|___________________________________________________|__________________________|
| 5. Otet si inlocuitori de otet | 0,25 - 0,50 - 0,75
|
|(TVIR capitolul 22.09) | 1 - 2 - 5
|
|___________________________________________________|__________________________|
| 6. Ulei de masline (TVIR capitolul 15.09), alte | 0,25 - 0,50 - 0,75
|
|uleiuri comestibile (TVIR capitolul 15.07, 15.08 si| 1 - 2 - 3 |
|15.11 - 15.17) | 5 - 10
|
|___________________________________________________|__________________________|
| 7. Lapte proaspat, neconcentrat sau indulcit | 0,20 - 0,25 - 0,50 |
|(TVIR capitolul 04.01), exclusiv iaurt, chefir, | 0,75 - 1 - 2
|
|lapte batut, zer si alte tipuri de lapte fermentat |
|
|sau acidulat; |
|
| - Bauturi pe baza de lapte (TVIR subcapitolul |
|
|0403.10 si 0403.90) |
|
|___________________________________________________|__________________________|
| 8. a) Ape, inclusiv ape minerale si ape gazoase | toate volumele
urmatoare:|
|(TVIR capitolul 22.01) | 0,125 - 0,20 - 0,25
|
| | 0,33 - 0,50 - 0,75
|
| | 1 - 1,5 - 2
|
| b) Limonada, ape minerale aromatizate si ape | toate volumele
urmatoare:|
|gazoase aromatizate, precum si alte bauturi | 0,125 - 0,20 - 0,25
|
|nealcoolice ce nu contin lapte sau grasimi lactate | 0,33 - 0,50 - 0,75
|
|(TVIR capitolul 22.02), exclusiv sucuri de legume | 1 - 1,5 - 2
|
|si fructe concentrate |
|
| c) Bauturi etichetate ca aperitive fara alcool, | 0,10 |
|concentrate |
|
|___________________________________________________|__________________________|
| 9. Sucuri de fructe (inclusiv must de struguri) | toate volumele urmatoare:|
|sau sucuri de legume, indiferent daca contin sau | 0,125 - 0,20 - 0,25
|
|nu zahar adaugat, dar nefermentate si fara alcool, | 0,33 - 0,50 - 0,75
|
|care se incadreaza in TVIR capitolul 20.09, | 1 - 1,5 - 2
|
|nectar de fructe |
|
|___________________________________________________|__________________________|
*) Valori destinate exclusiv uzului comercial.
*1) Valoare destinata doar consumului la bordul avioanelor, vapoarelor si
trenurilor sau vanzarii in magazine duty-free.
Instructiunile nu se aplica preambalatelor care contin produsele enumerate
in aceasta anexa la:
punctul 1 a), care sunt ambalate, imbuteliate si etichetate in volume ce
nu depasesc 0,25 litri si care sunt destinate uzului profesional;
punctele 2 a) si 4, care sunt destinate consumului la bordul avioanelor,
vapoarelor si trenurilor sau vanzarii in magazine duty free.