Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 530 din  7 iunie 2001    * Republicata

pentru aprobarea Instructiunilor de metrologie legala IML 8-01 "Preambalarea unor produse in functie de masa sau volum"

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 528 din 11 iunie 2004


SmartCity3


    *) Republicata in temeiul art. II din Hotararea Guvernului nr. 402/2003 pentru modificarea si completarea anexei la Hotararea Guvernului nr. 530/2001 pentru aprobarea Instructiunilor de metrologie legala IML 8-01 "Preambalarea unor produse in functie de masa sau volum", dandu-se textelor o noua numerotare.
    Hotararea Guvernului nr. 530/2001 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 327 din 18 iunie 2001, si ulterior a fost modificata si completata prin Hotararea Guvernului nr. 402/2003, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 256 din 14 aprilie 2003.

    Art. 1
    Se aproba Instructiunile de metrologie legala IML 8-01 "Preambalarea unor produse in functie de masa sau volum", prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
    Art. 2
    Prezenta hotarare va intra in vigoare la 9 luni de la publicarea acesteia in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

    ANEXA 1

                                INSTRUCTIUNI
de metrologie legala IML 8-01 "Preambalarea unor produse in functie de masa sau volum"

    CAP. 1
    Prevederi generale

    Art. 1
    Prezentele instructiuni se refera la cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca preambalatele ce contin produse destinate vanzarii in cantitati nominale unitare constante, care sunt:
    - egale cu valorile prestabilite de ambalator;
    - exprimate in unitati de masa sau de volum;
    - cuprinse intre 5 g si 10 kg sau intre 5 ml si 10 l.
    Persoanele fizice sau juridice care efectueaza preambalarea produselor in functie de masa sau de volum ori care importa acest tip de produse sunt raspunzatoare pentru respectarea prevederilor prezentelor instructiuni.
    Art. 2
    In sensul prezentelor instructiuni, preambalat reprezinta combinatia dintre un produs si ambalajul individual in care acesta este preambalat.
    Un produs este preambalat atunci cand este introdus intr-un ambalaj de orice natura, in absenta cumparatorului, iar cantitatea de produs continuta in ambalaj are o valoare prestabilita si nu poate fi schimbata decat prin deschiderea sau prin modificarea perceptibila a ambalajului.
    Art. 3
    Preambalatele ce fac obiectul prezentelor instructiuni se supun controlului metrologic, potrivit conditiilor prevazute in anexa nr. 1 pct. 5 si in anexa nr. 2.
    Preambalatele care indeplinesc conditiile prevazute in anexa nr. 1 pot fi marcate cu marca "e". Marca "e" trebuie sa aiba o inaltime de cel putin 3 mm, sa fie plasata in acelasi camp vizual cu valoarea masei nominale sau a volumului nominal inscriptionat pe ambalaj. Prin aplicarea acestei marci ambalatorul sau importatorul garanteaza ca preambalatul indeplineste cerintele prezentelor instructiuni.
    Marca "e" trebuie sa aiba forma indicata in desenul prezentat in anexa nr. 3 la instructiuni. Se interzice inscriptionarea pe preambalate a altor marci sau simboluri care ar putea fi confundate cu marca "e".
    Art. 4
    Toate preambalatele prevazute la art. 3 trebuie sa poarte, potrivit prevederilor anexei nr. 1, o indicatie a masei sau volumului produsului, denumita masa nominala sau volum nominal, pe care acestea trebuie sa o contina.
    Este interzisa tiparirea pe ambalaj a erorilor tolerate privind masa nominala si volumul nominal.
    In general preambalatele care contin produse lichide trebuie sa fie inscriptionate cu volumul nominal, iar preambalatele care contin alte produse trebuie sa fie inscriptionate cu masa nominala.
    Pentru produsele preambalate prevazute in anexele nr. 6 si 7, pe recipiente trebuie indicata, de asemenea, capacitatea recipientelor, astfel incat sa nu se poata face confuzie cu inscriptionarile precizate anterior.
    Art. 5
    Introducerea pe piata a preambalatelor care corespund cerintelor si verificarilor prevazute prin aceste instructiuni nu poate fi refuzata, interzisa sau restrictionata din motive care privesc:
    a) inscriptiile ce trebuie sa apara pe aceste preambalate in acord cu prezentele instructiuni;
    b) determinarea volumului sau masei lor;
    c) metodele prin care au fost masurate sau verificate.
    Art. 6
    Valorile cantitatilor nominale pentru continutul unor produse preambalate sunt cuprinse in anexele nr. 4, 5 si 7. Valorile capacitatilor pentru recipiente, pentru produsele vandute in functie de masa sau de volum si introduse in recipiente rigide, sunt cuprinse in anexele nr. 6 si 7.
    Se permit producerea si/sau comercializarea preambalatelor avand valori ale cantitatilor nominale sau ale recipientelor avand capacitatile, altele decat cele cuprinse in anexele nr. 4 - 7, cu conditia respectarii celorlalte prevederi ale prezentelor instructiuni.
    Preambalatele prevazute in anexa nr. 4 pct. 1 a) si b), pct. 2a) si pct. 4 si in anexa nr. 5 pct. 11 sunt exceptate de la prevederile alin. 2, producerea si/sau comercializarea acestora fiind permisa numai cu respectarea cantitatilor nominale prevazute in respectivele anexe.
    Art. 7
    Cantitatile nominale ale preambalatelor prevazute in anexele nr. 5 - 7 se refera la:
    a) preambalate individuale, daca acestea intra in componenta unui preambalat multipachet si daca sunt destinate vanzarii individuale;
    b) preambalate multipachet, daca preambalatele individuale care intra in componenta lor nu sunt destinate vanzarii individuale.

    CAP. 2
    Sanctiuni

    Art. 8
    Constituie contraventii si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
    a) nerespectarea prevederilor art. 3 cu amenda de la 25.000.000 lei la 50.000.000 lei;
    b) nerespectarea prevederilor art. 6 alin. 3 cu amenda de la 25.000.000 lei la 50.000.000 lei si interzicerea comercializarii loturilor de preambalate necorespunzatoare;
    c) nerespectarea cerintelor cuprinse in anexa nr. 1 pct. 1 cu amenda de la 25.000.000 lei la 50.000.000 lei si interzicerea comercializarii loturilor de preambalate necorespunzatoare;
    d) nerespectarea prevederilor art. 4 cu avertisment. In cazul in care neconformitatile persista, se aplica amenda de la 25.000.000 lei la 50.000.000 lei.
    Art. 9
    Constatarea si sanctionarea nerespectarii prevederilor prezentelor instructiuni se fac de Biroul Roman de Metrologie Legala prin personalul imputernicit sa exercite controlul metrologic al statului.
    Personalul imputernicit al Biroului Roman de Metrologie Legala are drept de acces in toate locurile in care se preambaleaza, se depoziteaza sau se comercializeaza preambalatele la care se refera prezentele instructiuni.
    Contraventiilor prevazute la art. 8 le sunt aplicabile dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2002 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile ulterioare.

    CAP. 3
    Dispozitii finale

    Art. 10
    Biroul Roman de Metrologie Legala va elabora proceduri de metrologie legala referitoare la verificarile mentionate la pct. 5 si 6 din anexa nr. 1 si la metodologia de recunoastere a procedurilor mentionate la pct. 4 din anexa nr. 1, in termen de 9 luni de la data publicarii prezentelor instructiuni in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
    Art. 11
    Biroul Roman de Metrologie Legala va elabora in termen de 9 luni de la data publicarii prezentelor instructiuni tarifele pentru verificarile efectuate de personalul sau imputernicit la sediile ambalatorului, ale importatorului sau ale reprezentantului sau stabilit in Romania.
    Art. 12
    Procedurile si tarifele mentionate la art. 10 si 11 vor fi aprobate prin ordin al ministrului economiei si comertului.
    Art. 13
    Anexele nr. 1 - 7 fac parte integranta din prezentele instructiuni.

    ANEXA 1
    la instructiuni

              CERINTE TEHNICE SI METROLOGICE. RESPONSABILITATI

    1. Obiective
    Preambalatele reglementate in instructiuni trebuie realizate astfel incat sa satisfaca urmatoarele cerinte:
    1.1. Continutul real al preambalatelor sa nu fie mai mic, in medie, decat cantitatea nominala.
    1.2. Proportia preambalatelor care au o eroare negativa mai mare decat eroarea negativa tolerata stabilita la pct. 2.4 trebuie sa fie suficient de mica, astfel incat loturile de preambalate sa corespunda cerintelor de verificare specificate in anexa nr. 2 la instructiuni.
    1.3. Nici un preambalat care are o eroare negativa mai mare decat dublul erorii negative tolerate cuprinse in tabelul nr. 1 sa nu fie marcat cu marca "e" prevazuta la art. 3 si sa nu fie comercializat.

    2. Definitii si prevederi de baza
    2.1. Cantitatea nominala (masa nominala sau volumul nominal) a continutului unui preambalat, cunoscuta ca fiind "cantitatea neta", este masa sau volumul indicat pe preambalat, deci cantitatea de produs pe care trebuie sa il contina preambalatul.
    2.2. Continutul real (masa reala sau volumul real) al unui preambalat este cantitatea de produs pe care acesta il contine in realitate. In toate operatiunile de verificare a cantitatilor de produse exprimate in unitati de volum valoarea pentru volumul real trebuie determinata sau corectata la temperatura de 20 grade C, indiferent de temperatura la care se face ambalarea sau verificarea. Aceasta regula nu se aplica produselor congelate sau inghetate a caror cantitate este exprimata in unitati de volum.
    2.3. Eroarea negativa este cantitatea cu care continutul real al preambalatului este mai mic decat cantitatea nominala.
    2.4. Erorile negative tolerate se vor stabili in conformitate cu tabelul urmator:

    Tabelul nr. 1
__________________________________________________________
Cantitatea nominala Qn         Eroarea negativa tolerata
(in grame sau mililitri)     _____________________________
                             in % din Qn       in g sau ml
__________________________________________________________
    5 </= Qn </=     50            9                -
   50 </= Qn </=    100            -                4,5
  100 </= Qn </=    200            4,5              -
  200 </= Qn </=    300            -                9
  300 </= Qn </=    500            3                -
  500 </= Qn </=  1.000            -               15
1.000 </= Qn </= 10.000            1,5              -
__________________________________________________________

    La folosirea tabelului valorile erorilor negative tolerate, exprimate in procente, transformate in unitati de masa sau de volum, vor fi rotunjite pana la cea mai apropiata zecime de gram sau de mililitru.

    3. Inscriptii si marcari
    Toate preambalatele fabricate conform instructiunilor trebuie sa poarte pe ambalaj urmatoarele inscriptii aplicate, astfel incat sa nu poata fi sterse, sa fie lizibile si vizibile pe preambalat in conditii normale de prezentare:
    3.1. cantitatea nominala (masa nominala sau volumul nominal) exprimata in kilograme (kg), grame (g), litri (l sau L), centilitri (cl sau cL) ori mililitri (ml sau mL), inscriptionata in cifre si urmata de simbolul unitatii de masura sau de denumirea acesteia. Inaltimea minima a cifrelor este prevazuta in tabelul nr. 2:

    Tabelul nr. 2
__________________________________________________________
Cantitatea nominala Qn         Inaltimea minima a cifrelor
    (g sau ml)                             (mm)
__________________________________________________________
            Qn </=    50                    2
       50 < Qn </=   200                    3
      200 < Qn </= 1.000                    4
    1.000 < Qn                              6
__________________________________________________________

    3.2. o marca sau o inscriptie care sa permita identificarea ambalatorului, a persoanei care raspunde de ambalare sau a importatorului.

    4. Responsabilitatea ambalatorului sau importatorului
    Ambalatorul sau importatorul preambalatelor are responsabilitatea de a asigura ca preambalatele indeplinesc cerintele cuprinse in instructiuni.
    Cantitatea de produs continuta intr-un preambalat, cunoscuta ca fiind "continutul real", trebuie masurata sau verificata in functie de masa ori de volum pe raspunderea ambalatorului si/sau a importatorului. Masurarea sau verificarea trebuie efectuata cu mijloace de masurare legale adecvate pentru efectuarea operatiunilor necesare.
    Verificarea poate fi facuta prin esantionare.
    In cazul in care continutul real nu este masurat, verificarea efectuata de ambalator trebuie organizata astfel incat cantitatea continutului sa fie efectiv asigurata.
    Pentru a indeplini aceasta conditie ambalatorul trebuie sa efectueze verificari in cursul productiei, in conformitate cu proceduri proprii recunoscute de Biroul Roman de Metrologie Legala. Documentele ce contin rezultatele acestor verificari vor fi pastrate de ambalator spre a fi puse la dispozitie Biroului Roman de Metrologie Legala, pentru a certifica faptul ca aceste verificari, impreuna cu corectiile si ajustarile care s-au dovedit necesare, au fost efectuate corespunzator si exact.
    Importatorul are posibilitatea ca, in loc sa masoare si sa verifice, sa aduca dovezi ca este in posesia tuturor garantiilor necesare care ii permit sa isi asume responsabilitatea pentru respectarea cerintelor prevazute in instructiuni.

    5. Verificari efectuate de personalul imputernicit al Biroului Roman de Metrologie Legala la sediile ambalatorului, ale importatorului sau ale reprezentantului sau stabilit in Romania
    Personalul imputernicit al Biroului Roman de Metrologie Legala va efectua verificari metrologice prin care sa se constate daca preambalatele indeplinesc conditiile cuprinse in instructiuni. Aceste verificari vor fi efectuate prin sondaj, prin esantionare la ambalator sau, daca acest lucru nu este posibil, la importator sau la reprezentantul acestuia stabilit in Romania.
    Verificarea prin esantionarea statistica va fi efectuata in conformitate cu metoda de referinta mentionata in anexa nr. 2 la instructiuni.

    6. Alte verificari efectuate de personalul imputernicit al Biroului Roman de Metrologie Legala
    Instructiunile nu exclud nici un alt tip de activitati de control care se pot efectua de catre personalul imputernicit al Biroului Roman de Metrologie Legala in orice etapa ulterioara introducerii pe piata, in special pentru a verifica daca preambalatele indeplinesc cerintele cuprinse in instructiuni.

    ANEXA 2
    la instructiuni

                      METODA DE VERIFICARE DE REFERINTA

    In aceasta anexa se stabilesc procedurile metodei de referinta privind verificarea statistica a loturilor de preambalate pentru a se constata daca acestea indeplinesc cerintele prevazute la pct. 1 si 2.4 din anexa nr. 1 la instructiuni.

    1. Cerinte pentru masurarea continutului real al preambalatelor
    Continutul real al preambalatelor se poate masura direct cu aparate de cantarit sau cu aparate de determinare a volumului ori indirect, in cazul lichidelor, prin cantarirea produsului preambalat si masurarea densitatii lui.
    Indiferent de metoda folosita, eroarea de masurare a continutului real al preambalatului nu trebuie sa depaseasca o cincime din eroarea negativa tolerata pentru cantitatea nominala a preambalatului.

    2. Cerinte de verificare a loturilor de preambalate
    Verificarea preambalatelor se va face prin esantionare in doua etape:
    - verificarea continutului real al fiecarui preambalat din esantion;
    - verificarea mediei continutului real al preambalatelor din esantion.
    Un lot de preambalate va fi considerat admis daca rezultatele ambelor verificari satisfac criteriile de acceptare.
    Pentru fiecare dintre aceste verificari exista doua planuri de esantionare:
    - un plan pentru verificarea nedistructiva, care nu implica deschiderea ambalajului;
    - alt plan pentru verificarea distructiva, care implica deschiderea sau distrugerea ambalajului.
    Din motive economice si practice si avandu-se in vedere ca este mai putin eficienta decat verificarea nedistructiva, verificarea distructiva va fi limitata la minimul necesar. Verificarea distructiva se va folosi numai cand verificarea nedistructiva este imposibil de efectuat. Ca regula generala, verificarea distructiva nu se va aplica la loturile cu mai putin de 100 de unitati.

    2.1. Loturile de preambalate
    2.1.1. Lotul care se verifica va fi constituit din toate preambalatele cu aceeasi cantitate nominala, de acelasi tip si din aceeasi sarja de productie, ambalate in acelasi loc. Marimea lotului va fi limitata la cantitatea prevazuta mai jos.
    2.1.2. In cazul verificarii preambalatelor la capatul liniei de ambalare numarul de preambalate din fiecare lot trebuie sa fie egal cu productia maxima pe ora a liniei de ambalare, fara nici o restrictie privind marimea lotului.
    In alte cazuri marimea lotului se va limita la 10.000 de unitati.
    2.1.3. Pentru loturile cu mai putin de 100 de preambalate verificarea nedistructiva va fi de 100%, atunci cand se efectueaza.
    2.1.4. Pentru a se putea efectua verificarea ce necesita esantionul cel mai mare, inainte de efectuarea verificarilor prevazute la pct. 2.2 si 2.3 se va extrage din lot in mod aleatoriu un numar suficient de preambalate.
    Pentru verificarea mediei continutului real al preambalatului, esantionul necesar va fi extras la intamplare din esantionul initial si va fi insemnat. Operatiunea de insemnare se va incheia inaintea inceperii operatiunilor de masurare.

    2.2. Verificarea continutului real al preambalatului
    Continutul minim admis se calculeaza prin scaderea erorii negative tolerate pentru continutul respectiv din cantitatea nominala a preambalatului.
    Preambalatele din lotul al caror continut real este mai mic decat continutul minim admis vor fi considerate necorespunzatoare.
    2.2.1. Verificarea nedistructiva. Verificarea nedistructiva se va efectua in conformitate cu planul de esantionare dubla prezentat in tabelul nr. 3:

    Tabelul nr. 3
______________________________________________________________________________
Marimea                                                Numarul de
lotului                  Esantionul                    preambalate
(numarul de                                            necorespunzatoare
preambalate   _______________________________________________________________
din lot)      Succesiunea  Marimea       Marimea   Criteriul de  Criteriul de
                           esantionului  cumulata  acceptare     respingere
______________________________________________________________________________
100...500          1            30          30          1              3
                   2            30          60          4              5
501...3.200        1            50          50          2              5
                   2            50         100          6              7
  >/= 3.201        1            80          80          3              7
                   2            80         160          8              9
______________________________________________________________________________

    Primul numar de preambalate controlate va fi egal cu numarul de unitati din primul esantion, astfel cum este indicat in plan:
    - daca numarul de unitati necorespunzatoare gasite in primul esantion este mai mic sau egal cu primul criteriu de acceptare, lotul se considera acceptat din punct de vedere al acestei verificari;
    - daca numarul de unitati necorespunzatoare gasite in primul esantion este mai mare sau egal cu primul criteriu de respingere, lotul se considera respins;
    - daca numarul de unitati necorespunzatoare gasite in primul esantion se incadreaza intre primul criteriu de acceptare si primul criteriu de respingere, se va verifica al doilea esantion, al carui numar de unitati este indicat in plan.
    Dupa verificarea celui de-al doilea esantion unitatile necorespunzatoare gasite in primul si in al doilea esantion se aduna si:
    - daca numarul total de unitati necorespunzatoare este mai mic sau egal cu al doilea criteriu de acceptare, lotul se considera acceptat din punct de vedere al acestei verificari;
    - daca numarul total de unitati necorespunzatoare este mai mare sau egal cu al doilea criteriu de respingere, lotul va fi respins.
    2.2.2. Verificarea distructiva. Verificarea distructiva se va efectua in conformitate cu planul de esantionare simpla prevazut in tabelul nr. 4 si va fi utilizata numai pentru loturi mai mari sau egale cu 100 de unitati.

    Tabelul nr. 4
________________________________________________________________________
                                                Numarul de preambalate
      Marimea lotului           Marimea         necorespunzatoare
                                esantionului  __________________________
                                              Criteriul de  Criteriul de
                                              acceptare     respingere
________________________________________________________________________
indiferent de marime (>/= 100)      20            1              2
________________________________________________________________________

    Numarul de preambalate verificate va fi egal cu 20:
    - daca numarul de unitati necorespunzatoare gasite in esantion este mai mic sau egal cu criteriul de acceptare, lotul de preambalate se considera acceptat;
    - daca numarul de unitati necorespunzatoare gasite in esantion este mai mare sau egal cu criteriul de respingere, lotul de preambalate se considera respins.

    2.3. Verificarea valorii medii a continutului real al preambalatelor individuale care alcatuiesc un lot
    2.3.1. Un lot de preambalate este considerat acceptat din punctul de vedere al acestei verificari, daca valoarea medie

         n
        ___
        \   x
        /__  i
    _   i=1
    x = ------- a cantitatilor reale x  ale celor n preambalate din esantion
           n                          i

este mai mare decat urmatoarea valoare:

          s
    Qn - ----- * t
            _     (1 - alfa), v,
          \/n

    in care:

    Qn  = cantitatea nominala a preambalatelor;
    n = numarul preambalatelor din esantionul prelevat pentru aceasta verificare;
    s = abaterea standard estimata a cantitatii reale a lotului;
    t                = valoarea tabelata a repartitiei Student, pentru v = n - 1
     (1 - alfa), v   grade de libertate si un nivel de incredere
                     (1 - alfa) = 0,995.

    2.3.2. Notand cu x valoarea masurata a cantitatii reale a unui element
                      i
dintr-un esantion de marime n, se obtine:
    2.3.2.1. valoarea medie a cantitatilor reale ale esantionului prin formula:

        i=n
        ___
        \   x
        /__  i
    _   i=1
    x = -------
           n

    2.3.2.2. estimatorul abaterii standard s prin formula:

           _______________
          |  i=n
          |  ___      _ 2
          |  \   (x - x)
          |  /__   i
          |  i=1
    s = \ |  ------------
         \|     n - 1

    2.3.3. Criteriul de acceptare si criteriul de respingere a lotului de preambalate, la verificarea valorii medii a continutului real, sunt prevazute in tabelele nr. 5 si 6.
    2.3.3.1. Criteriul pentru verificarea nedistructiva:

   Tabelul nr. 5
___________________________________________________________________
Marimea        Marimea                 Criteriul pentru
lotului        esantionului  ______________________________________
                                acceptare             respingere
___________________________________________________________________
100 - 500                    _                     _
inclusiv            30       x >/= Qn - 0,503 s    x < Qn - 0,503 s
                             _                     _
    > 500           50       x >/= Qn - 0,379 s    x < Qn - 0,379 s
___________________________________________________________________

    2.3.3.2. Criteriul pentru verificarea distructiva:

    Tabelul nr. 6
___________________________________________________________________
Marimea        Marimea                 Criteriul pentru
lotului        esantionului  ______________________________________
                                acceptare             respingere
___________________________________________________________________
indiferent de                _                     _
marime (> 100)      20       x >/= Qn - 0,640 s    x < Qn - 0,640 s
___________________________________________________________________

    ANEXA 3
    la instructiuni

                               MARCA "e"

    Figura 1 - Marca "e" - se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 528 din 11 iunie 2004, la pagina 9.

    NOTA:
    Dimensiunile din desen sunt date in valori relative; aceste dimensiuni sunt in functie de diametrul cercului circumscris literei "e".

    ANEXA 4*)
    la instructiuni

    *) Anexa este reprodusa in facsimil.

                                   VALORILE
cantitatilor nominale pentru preambalatele care contin anumite produse lichide

 ______________________________________________________________________________
|                        Lichide                    |    Volumul nominal al    |
|                                                   |       continutului       |
|                                                   |         (litri)          |
|___________________________________________________|__________________________|
|  1. a) Vin din struguri proaspeti: |0,10 - 0,187*1) - 0,25    |
|  - must din struguri proaspeti cu fermentatie     |0,375 - 0,50 - 0,75       |
|oprita prin adaugare de alcool, inclusiv vin facut |1 - 1,5 - 2 - 3           |
|din suc de struguri nefermentat, amestecat cu      |4 - 5 - 6                 |
|alcool, cu exceptia vinurilor incluse in Tariful   |8 - 9 - 10                |
|vamal de import al Romaniei (TVIR) la subcapitolul |                          |
|2204.10, 2204.21 si 2204.29 si a vinurilor-lichior;|                          |
|  - must din struguri aflat in fermentatie sau cu  |                          |
|fermentatia oprita in alt mod decat prin adaugare  |                          |
|de alcool (TVIR subcapitolul 2204.30)              |                          |
|  b) Vinuri "Yellow" avand dreptul sa utilizeze    |0,62                      |
|urmatoarele denumiri de origine: "Cotes du Jura",  |                          |
|"Arbois", "L'Etoile" si "Chateau-Chalon"           |                          |
|  c) Alte bauturi fermentate nespumante, ca de     |0,10 - 0,25 - 0,375       |
|exemplu, suc de mere, suc de pere si mied (TVIR    |0,50 - 0,75 - 1           |
|subcapitolul 2206.00)                              |1,5 - 2 - 5               |
|  d) Vermuturi si alte vinuri din struguri         |0,05 pana la 0,10 - 0,10  |
|proaspeti, aromatizate cu extracte de arome (TVIR  |0,20 - 0,375 - 0,50       |
|capitolul 22.05);                                  |0,75 - 1 - 1,5            |
|  - vinuri-lichior                                 |3 - 5                     |
|___________________________________________________|__________________________|
|  2. a) - Vinuri spumante (TVIR subcapitolul       |0,125 - 0,20 - 0,375      |
|2204.10)                                           |0,75 - 1,5 - 3            |
|                                                   |4,5 - 6 - 9               |
|  - Alte vinuri decat cel la care se refera        |                          |
|subcapitolul 2204.10, in sticle cu dopuri          |                          |
|"ciuperca", legate sau infundate, si alte tipuri de|                          |
|vin imbuteliate sub presiune cuprinsa intre unu si |                          |
|trei bari, masurata la temperatura de 20 grade C   |                          |
|(TVIR pozitia tarifara 2204.21.10)                 |                          |
|  b) Alte bauturi spumante fermentate, ca de       |0,10 - 0,20 - 0,375       |
|exemplu, suc de mere, suc de pere si mied          |0,75 - 1 - 1,5            |
|(TVIR capitolul 22.06)                             |3                         |
|___________________________________________________|__________________________|
|  3. a) Bere din malt (TVIR capitolul 22.03),      |0,25 - 0,33 - 0,50        |
|exclusiv berea acida                               |0,75 - 1 - 2              |
|                                                   |3 - 4 - 5                 |
|  b) Bere acida                                    |0,25 - 0,375 - 0,75       |
|___________________________________________________|__________________________|
|  4. Bauturi spirtoase (altele decat cele din      |0,02 - 0,03 - 0,04        |
|TVIR capitolul 22.08);                             |0,05 - 0,10*) - 0,20      |
|  lichioruri si alte bauturi spirtoase;            |0,35 - 0,50 - 0,70        |
|  preparate alcoolice in amestec (cunoscute sub    |1 - 1,125*) - 1,5         |
|denumirea "extracte concentrate") pentru industria |2 - 2,5 - 3               |
|bauturilor                                         |4,5 - 5*) - 10*)          |
|___________________________________________________|__________________________|
|  5. Otet si inlocuitori de otet                   |0,25 - 0,50 - 0,75        |
|(TVIR capitolul 22.09)                             |1 - 2 - 5                 |
|___________________________________________________|__________________________|
|  6. Ulei de masline (TVIR capitolul 15.09), alte  |0,25 - 0,50 - 0,75        |
|uleiuri comestibile (TVIR capitolul 15.07, 15.08   |1 - 2 - 3                 |
|si 15.11 - 15.17)                                  |5 - 10                    |
|___________________________________________________|__________________________|
|  7. Lapte proaspat, neconcentrat sau indulcit     |0,20 - 0,25 - 0,50        |
|(TVIR capitolul 04.01), exclusiv iaurt, chefir,    |0,75 - 1 - 2              |
|lapte batut, zer si alte tipuri de lapte fermentat |                          |
|sau acidulat;                                      |                          |
|  - Bauturi pe baza de lapte (TVIR subcapitolul    |                          |
|0403.10 si 0403.90)                                |                          |
|___________________________________________________|__________________________|
|  8. a) Ape, inclusiv ape minerale si ape gazoase  |toate volumele urmatoare: |
|(TVIR capitolul 22.01)                             |0,125 - 0,20 - 0,25       |
|                                                   |0,33 - 0,50 - 0,75        |
|                                                   |1 - 1,5 - 2               |
|  b) Limonada, ape minerale aromatizate si ape     |toate volumele urmatoare: |
|gazoase aromatizate, precum si alte bauturi        |0,125 - 0,20 - 0,25       |
|nealcoolice ce nu contin lapte sau grasimi lactate |0,33 - 0,50 - 0,75        |
|(TVIR capitolul 22.02), exclusiv sucuri de legume  |1 - 1,5 - 2               |
|si fructe concentrate                              |                          |
|  c) Bauturi etichetate ca aperitive fara alcool,  |0,10                      |
|concentrate                                        |                          |
|___________________________________________________|__________________________|
|  9. Sucuri de fructe (inclusiv must de struguri)  |toate volumele urmatoare: |
|sau sucuri de legume, indiferent daca contin sau   |0,125 - 0,20 - 0,25       |
|nu zahar adaugat, dar nefermentate si fara alcool, |0,33 - 0,50 - 0,75        |
|care se incadreaza in TVIR capitolul 20.09,        |1 - 1,5 - 2               |
|nectar de fructe                                   |                          |
|___________________________________________________|__________________________|
    *) Valori destinate exclusiv uzului comercial
    *1) Valoare destinata doar consumului la bordul avioanelor, vapoarelor si trenurilor sau vanzarii in magazine duty-free
    Instructiunile nu se aplica preambalatelor care contin produsele enumerate in aceasta anexa la:
    - punctul 1 a), care sunt ambalate, imbuteliate si etichetate in volume ce nu depasesc 0,25 litri si care sunt destinate uzului profesional;
    - punctele 2 a) si 4, care sunt destinate consumului la bordul avioanelor, vapoarelor si trenurilor sau vanzarii in magazine duty-free.

    ANEXA 5
    la instructiuni

                                  VALORILE
cantitatilor nominale pentru continutul unor preambalate vandute in functie de masa sau volum

    1. Produse alimentare vandute in functie de masa (cantitatea in grame - simbol g)
    1.1. Unt, margarina, grasimi emulsionate sau grasimi vegetale si fara origine animala, produse cu continut scazut de grasime (TVIR titlurile 04.05 si 15.17)
    125 - 250 - 500 - 1000 - 1500 - 2000 - 2500 - 5000
    1.2. Branza proaspata cu exceptia "Petits suisses" si a altor tipuri de branza ambalate in acelasi mod (TVIR subtitlul 0406.10)
    62,5 - 125 - 250 - 500 - 1000 - 2000 - 5000
    1.3. Sare de masa si pentru gatit (TVIR titlul 25.01)
    125 - 250 - 500 - 750 - 1000 - 1500 - 5000
    1.4. Zahar, zahar rosu sau maro, zahar candel
    125 - 250 - 500 - 750 - 1000 - 1500 - 2000 - 2500 - 3000 - 4000 - 5000
    1.5. Produse cerealiere (exclusiv produsele pentru copii)
    1.5.1. Faina de cereale, crupe de ovaz, fulgi si faina de ovaz, fulgi de ovaz (mai putin produsele mentionate la pct. 1.5.4)
    125 - 250 - 500 - 1000 - 1500 - 2000 - 2500*) - 5000 - 10000
    1.5.2. Paste fainoase (TVIR titlul 19.02)
    125 - 250 - 500 - 1000 - 1500 - 2000 - 3000 - 4000 - 5000 - 10000
    1.5.3. Orez (TVIR titlul 10.06)
    125 - 250 - 500 - 1000 - 2000 - 2500 - 5000
    1.5.4. Alimente preparate obtinute similar cu prajirea sau cu expandarea cerealelor ori produselor din cereale (pufuleti, floricele - corn flaks - si alte produse similare) (TVIR titlul 19.04)
    250 - 375 - 500 - 750 - 1000 - 1500 - 2000
    1.6. Legume uscate (TVIR titluri 07.12 - 07.13)*), fructe uscate (TVIR titlurile 08.03 - 08.06 si 08.13)
    125 - 250 - 500 - 1000 - 1500 - 2000 - 5000 - 7500 - 10000
    1.7. Cafea prajita macinata sau nemacinata, cicoare si inlocuitori de cafea
    125 - 250 - 500 - 1000 - 2000 - 3000 - 4000 - 5000 - 10000
    1.8 Produse congelate
    1.8.1. Fructe, legume si cartofi semipreparati
    150 - 300 - 450 - 600 - 750 - 1000 - 1500 - 2000 - 2500
    1.8.2. File si portii de peste, pane sau nu
    100 - 200 - 300 - 400 - 500 - 600 - 800 - 1000 - 2000
    1.8.3. Batoane de peste
    150 - 300 - 450 - 600 - 900 - 1200 - 1500 - 1800

    2. Alimente vandute in functie de volum (cantitatea in mililitri - simbol ml)
    2.1. Inghetata in cantitati mai mari de 250 ml (exclusiv orice inghetata al carei volum nu este determinat de forma recipientului)
    300 - 500 - 750 - 1000 - 1500 - 2000 - 2500 - 3000 - 4000 - 5000

    3. Hrana uscata pentru caini si pisici*) (cantitatea in grame - simbol g)
    200 - 300 - 400 - 500 - 600 - 800 - 1000 - 1500 - 2000 - 3000 - 5000 - 7500 - 10000

    4. Lacuri si vopsele gata preparate (cu sau fara adaos de solventi) (TVIR titlurile 32.08, 32.09, 32.10, excluzand pigmentii dispersati si solutiile) (cantitatea in ml)
    25 - 50 - 125 - 250 - 375 - 500 - 750 - 1000 - 2000 - 2500 - 4000 - 5000 - 10000

    5. Produse de lipit si adezivi, sub forma solida sau pudra (cantitatea in g)
    25 - 50 - 125 - 250 - 500 - 1000 - 2500 - 5000 - 8000 - 10000

    6. Produse de curatat, dezinfectat, vopsit, detartrat, deodorant: insecticide (solide si pudra, in g, lichide si paste, in ml).
    Produse pentru piele si incaltaminte, lemn si parchet, cuptoare si metale, inclusiv pentru masini auto, ferestre si oglinzi, inclusiv pentru masini auto (TVIR titlul 34.05); solutii pentru indepartarea petelor, apret si vopsele pentru uz casnic (TVIR subtitlurile 3814.00, 3809.10 si 3212.90).
    Insecticide pentru uz casnic (TVIR subtitlul 3808.10), detartranti (TVIR pozitia tarifara 3824.90.45), deodorante de uz casnic (TVIR subtitlurile 3307.20, 3307.41; I 3307.49; 3307.30.00), dezinfectanti nefarmaceutici
    25 - 50 - 75 - 100 - 150 - 200 - 250 - 375 - 500 - 1000 - 1500 - 2000 - 5000 - 10000

    7. Cosmetice: produse de infrumusetare si de toaleta (TVIR titlurile 33.03 si 33.07) (solide si pudra, in g, lichide si paste, in ml)
    7.1. Produse pentru piele si igiena bucala
    Creme de barbierit, creme si lotiuni de uz general, creme de maini si lotiuni, produse de plaja, produse de igiena bucala (mai putin pasta de dinti)
    15 - 30 - 40 - 50 - 75 - 100 - 125 - 150 - 200 - 250 - 300 - 400 - 500 - 1000
    7.2. Paste de dinti
    25 - 50 - 75 - 100 - 125 - 150 - 200 - 250 - 300
    7.3. Produse pentru ingrijirea parului (mai putin vopselele de par) si produse de baie, lacuri, sampoane, produse de clatire, fixative, briantine, spume de par, mai putin lotiunile de par prevazute la pct. 7.4, spumante de baie si alte produse spumante pentru baie si dus
    25 - 50 - 75 - 100 - 125 - 150 - 200 - 250 - 300 - 400 - 500 - 750 - 1000 - 2000.
    7.4. Produse pe baza de alcool
    Care contin mai putin de 3% din volum ulei de parfum natural sau sintetic si mai putin de 70% din volum alcool etilic pur: ape aromatice, lotiuni de par, lotiuni inainte si dupa barbierit
    15 - 25 - 30 - 40 - 50 - 75 - 100 - 125 - 150 - 200 - 250 - 300 - 400 - 500 - 750 - 1000
    7.5. Deodorante si produse de igiena intima
    20 - 25 - 30 - 40 - 50 - 75 - 100 - 150 - 200
    7.6. Pudre de talc
    50 - 75 - 100 - 150 - 200 - 250 - 500 - 1000

    8. Produse pentru spalat
    8.1. Sapunuri solide pentru toaleta si uz casnic (cantitatea in g) (TVIR titlul nr. 34.01)
    25 - 50 - 75 - 100 - 150 - 200 - 250 - 300 - 400 - 500 - 1000
    8.2. Sapunuri moi (cu hidroxid de potasiu) (cantitatea in g) (TVIR subtitlurile 3401.11.00 si 3401.19.00)
    125 - 250 - 500 - 750 - 1000 - 5000 - 10000
    8.3. Fulgi de sapun etc. (cantitatea in g) (TVIR pozitia tarifara 3401.20.10)
    250 - 500 - 750 - 1000 - 3000 - 5000 - 10000
    8.4. Lichide pentru spalat, curatat si preparate auxiliare pentru spalat (TVIR titlul nr. 34.02) si preparatele pe baza de hipoclorit (mai putin produsele la care se refera pct. 6) (cantitatea in ml)
    125 - 250 - 500 - 750 - 1000 - 1250*) - 1500 - 2000 - 3000 - 4000 - 5000 - 6000 - 7000 - 10000
    8.5. Pudra de curatat (cantitatea in g)
    250 - 500 - 750 - 1000 - 10000
    8.6. Preparate sub forma de pudra pentru prespalare si inmuiere (cantitatea in g)
    250 - 500 - 1000 - 2000 - 5000 - 10000

    9. Solventi (cantitatea in ml)
    25 - 50 - 75 - 125 - 250 - 500 - 1000 - 1500 - 2500 - 5000 - 10000

    10. Lubrifianti (cantitatea in ml)
    125 - 250 - 500 - 1000 - 2000 - 2500 - 3000 - 4000 - 5000 - 10000

    11. Fire de tricotat (cantitatea in g) constand din fibre naturale (animale, vegetale si minerale), fibre sintetice si amestecurile acestora.
    10 - 25 - 50 - 100 - 150 - 200 - 250 - 300 - 350 - 400 - 450 - 500 - 1000
    Aceste valori reprezinta masa anhidrica a firelor la care este aplicata umiditatea conventionala tolerata prevazuta de legislatia in vigoare privind denumirea, marcarea compozitiei fibroase si etichetarea produselor textile.
------------
    *) Nu este valabil pentru faina de ovaz si fulgii de ovaz.
    *) Exclusiv cartofi si legume deshidratate.
    *) Produse cu umiditate mai mica de 14% .
    *) Numai pentru hipocloriti.

    ANEXA 6
    la instructiuni

                                 VALORILE
capacitatilor pentru recipiente (pentru produsele vandute in functie de masa sau volum si introduse in recipiente rigide)

    1. Preparate si semipreparate in cutii de tabla si recipiente din sticla: produse vegetale (fructe, legume, rosii, cartofi, mai putin sparanghel, supe, sucuri de fructe si legume si nectar din fructe) pentru consumul uman.
    1.1. Cutii din tabla si recipiente din sticla (capacitatea in ml)
    106 - 156 - 212 - 228 - 314 - 370 - 425 - 446 - 580 - 720 - 850 - 1062 - 1700 - 2650 - 3100 - 4250 - 10200
    1.1.1. Lista suplimentara pentru pahare:
    53 - 125 - 250
    1.2. Lista cuprinzand capacitatile pentru produse speciale (capacitatea in ml):
    - Trufe: 26 - 53 - 71 - 106 - 212 - 425 - 720 - 850
    - Tomate:
    concentrate:
    71 - 142 - 212 - 370 - 425 - 720 - 850 - 3100 - 4250
    cu coaja sau fara coaja:
    236 - 370 - 425 - 720 - 850 - 2650 - 3100
    - Cockteiluri din fructe, fructe in sirop:
    106 - 156 - 212 - 228 - 236 - 314 - 370 - 425 - 446 - 580 - 720 - 850 - 1062 - 1700 - 2650 - 3100 - 4250 - 10200

    2. Hrana umeda pentru caini si pisici (capacitatea in mililitri - simbol ml)
    212 - 228 - 314 - 425 - 446 - 850 - 1062 - 1700 - 2650

    3. Preparate pentru spalat si curatat sub forma de pudra

    Capacitati ale preambalatelor:
    ___________________________________
    Pachetul nr.          Volumul in ml
    ___________________________________
    E 0.5                       375
    ___________________________________
    E 1                         750
    ___________________________________
    E 2                       1.500
    ___________________________________
    E 3                       2.250
    ___________________________________
    E 5                       3.750
    ___________________________________
    E 10                      7.700
    ___________________________________
    E 15                     11.450
    ___________________________________
    E 20                     15.200
    ___________________________________
    E 25                     18.950
    ___________________________________
    E 30                     22.700
    ___________________________________
    ___________________________________
    Recipientul nr.
    ___________________________________
    E 5                       3.950
    ___________________________________
    E 10                      7.700
    ___________________________________
    E 15                     11.450
    ___________________________________
    E 20                     15.200
    ___________________________________
    E 25                     18.950
    ___________________________________
    E 30                     22.700
    ___________________________________

    ANEXA 7
    la instructiuni

                            VALORILE
    volumelor pentru produsele vandute sub forma de aerosoli

    Fac exceptie de la prevederile prezentei anexe produsele pe baza de alcool care nu satisfac cerintele specificate la pct. 7.4 din anexa nr. 5 si produsele medicale.
    Pentru produsele vandute sub forma de aerosoli, care indeplinesc cerintele prezentelor instructiuni, nu este necesara indicarea masei nominale a continutului lor.
    1. Produse vandute in recipiente de metal:
________________________________________________________________________________
Volumul                       Capacitatea recipientului (ml) pentru:
produsului   ___________________________________________________________________
in stare     produse         a) produse degajate prin utilizare de gaz comprimat
lichida      degajate prin   b) produse degajate prin utilizare de protoxid de
 (ml)        utilizare de    azot sau dioxid de carbon sau amestecurile lor
             gaz lichefiat   (atunci cand produsul are un coeficient Bunsen mai
                             mic sau egal cu 1,2)
________________________________________________________________________________
    25             40                                47
    50             75                                89
    75            110                               140
   100            140                               175
   125            175                               210
   150            210                               270
   200            270                               335
   250            335                               405
   300            405                               520
   400            520                               650
   500            650                               800
   600            800                             1.000
   750          1.000                                 -
________________________________________________________________________________

    2. Produse vandute in recipiente, transparente sau netransparente, din sticla sau din material plastic.
    Volumul produsului in stare lichida (exprimat in ml):
    25   50   75   100   125   150.



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 530/2001

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 530 din 2001
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu