HOTARARE Nr. 530 din 7 iunie 2001 * Republicata
pentru aprobarea Instructiunilor de metrologie legala IML 8-01
"Preambalarea unor produse in functie de masa sau volum"
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 528 din 11 iunie 2004
*) Republicata in temeiul art. II din Hotararea Guvernului nr. 402/2003
pentru modificarea si completarea anexei la Hotararea Guvernului nr. 530/2001
pentru aprobarea Instructiunilor de metrologie legala IML 8-01
"Preambalarea unor produse in functie de masa sau volum", dandu-se
textelor o noua numerotare.
Hotararea Guvernului nr. 530/2001 a fost publicata in Monitorul Oficial al
Romaniei, Partea I, nr. 327 din 18 iunie 2001, si ulterior a fost modificata si
completata prin Hotararea Guvernului nr. 402/2003, publicata in Monitorul
Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 256 din 14 aprilie 2003.
Art. 1
Se aproba Instructiunile de metrologie legala IML 8-01 "Preambalarea
unor produse in functie de masa sau volum", prevazute in anexa care face
parte integranta din prezenta hotarare.
Art. 2
Prezenta hotarare va intra in vigoare la 9 luni de la publicarea acesteia
in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
ANEXA 1
INSTRUCTIUNI
de metrologie legala IML 8-01 "Preambalarea unor produse in functie de
masa sau volum"
CAP. 1
Prevederi generale
Art. 1
Prezentele instructiuni se refera la cerintele pe care trebuie sa le
indeplineasca preambalatele ce contin produse destinate vanzarii in cantitati
nominale unitare constante, care sunt:
- egale cu valorile prestabilite de ambalator;
- exprimate in unitati de masa sau de volum;
- cuprinse intre 5 g si 10 kg sau intre 5 ml si 10 l.
Persoanele fizice sau juridice care efectueaza preambalarea produselor in
functie de masa sau de volum ori care importa acest tip de produse sunt
raspunzatoare pentru respectarea prevederilor prezentelor instructiuni.
Art. 2
In sensul prezentelor instructiuni, preambalat reprezinta combinatia dintre
un produs si ambalajul individual in care acesta este preambalat.
Un produs este preambalat atunci cand este introdus intr-un ambalaj de
orice natura, in absenta cumparatorului, iar cantitatea de produs continuta in
ambalaj are o valoare prestabilita si nu poate fi schimbata decat prin
deschiderea sau prin modificarea perceptibila a ambalajului.
Art. 3
Preambalatele ce fac obiectul prezentelor instructiuni se supun controlului
metrologic, potrivit conditiilor prevazute in anexa nr. 1 pct. 5 si in anexa
nr. 2.
Preambalatele care indeplinesc conditiile prevazute in anexa nr. 1 pot fi
marcate cu marca "e". Marca "e" trebuie sa aiba o inaltime
de cel putin 3 mm, sa fie plasata in acelasi camp vizual cu valoarea masei
nominale sau a volumului nominal inscriptionat pe ambalaj. Prin aplicarea
acestei marci ambalatorul sau importatorul garanteaza ca preambalatul
indeplineste cerintele prezentelor instructiuni.
Marca "e" trebuie sa aiba forma indicata in desenul prezentat in
anexa nr. 3 la instructiuni. Se interzice inscriptionarea pe preambalate a
altor marci sau simboluri care ar putea fi confundate cu marca "e".
Art. 4
Toate preambalatele prevazute la art. 3 trebuie sa poarte, potrivit
prevederilor anexei nr. 1, o indicatie a masei sau volumului produsului,
denumita masa nominala sau volum nominal, pe care acestea trebuie sa o contina.
Este interzisa tiparirea pe ambalaj a erorilor tolerate privind masa
nominala si volumul nominal.
In general preambalatele care contin produse lichide trebuie sa fie
inscriptionate cu volumul nominal, iar preambalatele care contin alte produse
trebuie sa fie inscriptionate cu masa nominala.
Pentru produsele preambalate prevazute in anexele nr. 6 si 7, pe recipiente
trebuie indicata, de asemenea, capacitatea recipientelor, astfel incat sa nu se
poata face confuzie cu inscriptionarile precizate anterior.
Art. 5
Introducerea pe piata a preambalatelor care corespund cerintelor si
verificarilor prevazute prin aceste instructiuni nu poate fi refuzata,
interzisa sau restrictionata din motive care privesc:
a) inscriptiile ce trebuie sa apara pe aceste preambalate in acord cu
prezentele instructiuni;
b) determinarea volumului sau masei lor;
c) metodele prin care au fost masurate sau verificate.
Art. 6
Valorile cantitatilor nominale pentru continutul unor produse preambalate
sunt cuprinse in anexele nr. 4, 5 si 7. Valorile capacitatilor pentru
recipiente, pentru produsele vandute in functie de masa sau de volum si
introduse in recipiente rigide, sunt cuprinse in anexele nr. 6 si 7.
Se permit producerea si/sau comercializarea preambalatelor avand valori ale
cantitatilor nominale sau ale recipientelor avand capacitatile, altele decat
cele cuprinse in anexele nr. 4 - 7, cu conditia respectarii celorlalte
prevederi ale prezentelor instructiuni.
Preambalatele prevazute in anexa nr. 4 pct. 1 a) si b), pct. 2a) si pct. 4
si in anexa nr. 5 pct. 11 sunt exceptate de la prevederile alin. 2, producerea
si/sau comercializarea acestora fiind permisa numai cu respectarea cantitatilor
nominale prevazute in respectivele anexe.
Art. 7
Cantitatile nominale ale preambalatelor prevazute in anexele nr. 5 - 7 se
refera la:
a) preambalate individuale, daca acestea intra in componenta unui
preambalat multipachet si daca sunt destinate vanzarii individuale;
b) preambalate multipachet, daca preambalatele individuale care intra in
componenta lor nu sunt destinate vanzarii individuale.
CAP. 2
Sanctiuni
Art. 8
Constituie contraventii si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) nerespectarea prevederilor art. 3 cu amenda de la 25.000.000 lei la
50.000.000 lei;
b) nerespectarea prevederilor art. 6 alin. 3 cu amenda de la 25.000.000 lei
la 50.000.000 lei si interzicerea comercializarii loturilor de preambalate
necorespunzatoare;
c) nerespectarea cerintelor cuprinse in anexa nr. 1 pct. 1 cu amenda de la
25.000.000 lei la 50.000.000 lei si interzicerea comercializarii loturilor de
preambalate necorespunzatoare;
d) nerespectarea prevederilor art. 4 cu avertisment. In cazul in care
neconformitatile persista, se aplica amenda de la 25.000.000 lei la 50.000.000
lei.
Art. 9
Constatarea si sanctionarea nerespectarii prevederilor prezentelor
instructiuni se fac de Biroul Roman de Metrologie Legala prin personalul
imputernicit sa exercite controlul metrologic al statului.
Personalul imputernicit al Biroului Roman de Metrologie Legala are drept de
acces in toate locurile in care se preambaleaza, se depoziteaza sau se
comercializeaza preambalatele la care se refera prezentele instructiuni.
Contraventiilor prevazute la art. 8 le sunt aplicabile dispozitiile
Ordonantei Guvernului nr. 2/2002 privind regimul juridic al contraventiilor,
aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile
ulterioare.
CAP. 3
Dispozitii finale
Art. 10
Biroul Roman de Metrologie Legala va elabora proceduri de metrologie legala
referitoare la verificarile mentionate la pct. 5 si 6 din anexa nr. 1 si la
metodologia de recunoastere a procedurilor mentionate la pct. 4 din anexa nr.
1, in termen de 9 luni de la data publicarii prezentelor instructiuni in
Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Art. 11
Biroul Roman de Metrologie Legala va elabora in termen de 9 luni de la data
publicarii prezentelor instructiuni tarifele pentru verificarile efectuate de
personalul sau imputernicit la sediile ambalatorului, ale importatorului sau
ale reprezentantului sau stabilit in Romania.
Art. 12
Procedurile si tarifele mentionate la art. 10 si 11 vor fi aprobate prin
ordin al ministrului economiei si comertului.
Art. 13
Anexele nr. 1 - 7 fac parte integranta din prezentele instructiuni.
ANEXA 1
la instructiuni
CERINTE TEHNICE SI METROLOGICE. RESPONSABILITATI
1. Obiective
Preambalatele reglementate in instructiuni trebuie realizate astfel incat
sa satisfaca urmatoarele cerinte:
1.1. Continutul real al preambalatelor sa nu fie mai mic, in medie, decat
cantitatea nominala.
1.2. Proportia preambalatelor care au o eroare negativa mai mare decat
eroarea negativa tolerata stabilita la pct. 2.4 trebuie sa fie suficient de
mica, astfel incat loturile de preambalate sa corespunda cerintelor de
verificare specificate in anexa nr. 2 la instructiuni.
1.3. Nici un preambalat care are o eroare negativa mai mare decat dublul
erorii negative tolerate cuprinse in tabelul nr. 1 sa nu fie marcat cu marca
"e" prevazuta la art. 3 si sa nu fie comercializat.
2. Definitii si prevederi de baza
2.1. Cantitatea nominala (masa nominala sau volumul nominal) a continutului
unui preambalat, cunoscuta ca fiind "cantitatea neta", este masa sau
volumul indicat pe preambalat, deci cantitatea de produs pe care trebuie sa il
contina preambalatul.
2.2. Continutul real (masa reala sau volumul real) al unui preambalat este
cantitatea de produs pe care acesta il contine in realitate. In toate
operatiunile de verificare a cantitatilor de produse exprimate in unitati de
volum valoarea pentru volumul real trebuie determinata sau corectata la
temperatura de 20 grade C, indiferent de temperatura la care se face ambalarea
sau verificarea. Aceasta regula nu se aplica produselor congelate sau inghetate
a caror cantitate este exprimata in unitati de volum.
2.3. Eroarea negativa este cantitatea cu care continutul real al
preambalatului este mai mic decat cantitatea nominala.
2.4. Erorile negative tolerate se vor stabili in conformitate cu tabelul
urmator:
Tabelul nr. 1
__________________________________________________________
Cantitatea nominala Qn Eroarea negativa tolerata
(in grame sau mililitri) _____________________________
in % din Qn in g sau ml
__________________________________________________________
5 </= Qn </= 50 9 -
50 </= Qn </= 100 - 4,5
100 </= Qn </= 200 4,5 -
200 </= Qn </= 300 - 9
300 </= Qn </= 500 3 -
500 </= Qn </= 1.000 - 15
1.000 </= Qn </= 10.000 1,5 -
__________________________________________________________
La folosirea tabelului valorile erorilor negative tolerate, exprimate in
procente, transformate in unitati de masa sau de volum, vor fi rotunjite pana
la cea mai apropiata zecime de gram sau de mililitru.
3. Inscriptii si marcari
Toate preambalatele fabricate conform instructiunilor trebuie sa poarte pe
ambalaj urmatoarele inscriptii aplicate, astfel incat sa nu poata fi sterse, sa
fie lizibile si vizibile pe preambalat in conditii normale de prezentare:
3.1. cantitatea nominala (masa nominala sau volumul nominal) exprimata in
kilograme (kg), grame (g), litri (l sau L), centilitri (cl sau cL) ori
mililitri (ml sau mL), inscriptionata in cifre si urmata de simbolul unitatii
de masura sau de denumirea acesteia. Inaltimea minima a cifrelor este prevazuta
in tabelul nr. 2:
Tabelul nr. 2
__________________________________________________________
Cantitatea nominala Qn Inaltimea minima a cifrelor
(g sau ml) (mm)
__________________________________________________________
Qn </= 50 2
50 < Qn </= 200 3
200 < Qn </= 1.000 4
1.000 < Qn 6
__________________________________________________________
3.2. o marca sau o inscriptie care sa permita identificarea ambalatorului,
a persoanei care raspunde de ambalare sau a importatorului.
4. Responsabilitatea ambalatorului sau importatorului
Ambalatorul sau importatorul preambalatelor are responsabilitatea de a
asigura ca preambalatele indeplinesc cerintele cuprinse in instructiuni.
Cantitatea de produs continuta intr-un preambalat, cunoscuta ca fiind
"continutul real", trebuie masurata sau verificata in functie de masa
ori de volum pe raspunderea ambalatorului si/sau a importatorului. Masurarea
sau verificarea trebuie efectuata cu mijloace de masurare legale adecvate
pentru efectuarea operatiunilor necesare.
Verificarea poate fi facuta prin esantionare.
In cazul in care continutul real nu este masurat, verificarea efectuata de
ambalator trebuie organizata astfel incat cantitatea continutului sa fie
efectiv asigurata.
Pentru a indeplini aceasta conditie ambalatorul trebuie sa efectueze
verificari in cursul productiei, in conformitate cu proceduri proprii
recunoscute de Biroul Roman de Metrologie Legala. Documentele ce contin
rezultatele acestor verificari vor fi pastrate de ambalator spre a fi puse la
dispozitie Biroului Roman de Metrologie Legala, pentru a certifica faptul ca
aceste verificari, impreuna cu corectiile si ajustarile care s-au dovedit
necesare, au fost efectuate corespunzator si exact.
Importatorul are posibilitatea ca, in loc sa masoare si sa verifice, sa
aduca dovezi ca este in posesia tuturor garantiilor necesare care ii permit sa
isi asume responsabilitatea pentru respectarea cerintelor prevazute in
instructiuni.
5. Verificari efectuate de personalul imputernicit al Biroului Roman de
Metrologie Legala la sediile ambalatorului, ale importatorului sau ale
reprezentantului sau stabilit in Romania
Personalul imputernicit al Biroului Roman de Metrologie Legala va efectua
verificari metrologice prin care sa se constate daca preambalatele indeplinesc
conditiile cuprinse in instructiuni. Aceste verificari vor fi efectuate prin
sondaj, prin esantionare la ambalator sau, daca acest lucru nu este posibil, la
importator sau la reprezentantul acestuia stabilit in Romania.
Verificarea prin esantionarea statistica va fi efectuata in conformitate cu
metoda de referinta mentionata in anexa nr. 2 la instructiuni.
6. Alte verificari efectuate de personalul imputernicit al Biroului Roman
de Metrologie Legala
Instructiunile nu exclud nici un alt tip de activitati de control care se
pot efectua de catre personalul imputernicit al Biroului Roman de Metrologie
Legala in orice etapa ulterioara introducerii pe piata, in special pentru a
verifica daca preambalatele indeplinesc cerintele cuprinse in instructiuni.
ANEXA 2
la instructiuni
METODA DE VERIFICARE DE REFERINTA
In aceasta anexa se stabilesc procedurile metodei de referinta privind
verificarea statistica a loturilor de preambalate pentru a se constata daca
acestea indeplinesc cerintele prevazute la pct. 1 si 2.4 din anexa nr. 1 la
instructiuni.
1. Cerinte pentru masurarea continutului real al preambalatelor
Continutul real al preambalatelor se poate masura direct cu aparate de
cantarit sau cu aparate de determinare a volumului ori indirect, in cazul
lichidelor, prin cantarirea produsului preambalat si masurarea densitatii lui.
Indiferent de metoda folosita, eroarea de masurare a continutului real al
preambalatului nu trebuie sa depaseasca o cincime din eroarea negativa tolerata
pentru cantitatea nominala a preambalatului.
2. Cerinte de verificare a loturilor de preambalate
Verificarea preambalatelor se va face prin esantionare in doua etape:
- verificarea continutului real al fiecarui preambalat din esantion;
- verificarea mediei continutului real al preambalatelor din esantion.
Un lot de preambalate va fi considerat admis daca rezultatele ambelor
verificari satisfac criteriile de acceptare.
Pentru fiecare dintre aceste verificari exista doua planuri de esantionare:
- un plan pentru verificarea nedistructiva, care nu implica deschiderea
ambalajului;
- alt plan pentru verificarea distructiva, care implica deschiderea sau
distrugerea ambalajului.
Din motive economice si practice si avandu-se in vedere ca este mai putin
eficienta decat verificarea nedistructiva, verificarea distructiva va fi
limitata la minimul necesar. Verificarea distructiva se va folosi numai cand
verificarea nedistructiva este imposibil de efectuat. Ca regula generala,
verificarea distructiva nu se va aplica la loturile cu mai putin de 100 de
unitati.
2.1. Loturile de preambalate
2.1.1. Lotul care se verifica va fi constituit din toate preambalatele cu
aceeasi cantitate nominala, de acelasi tip si din aceeasi sarja de productie,
ambalate in acelasi loc. Marimea lotului va fi limitata la cantitatea prevazuta
mai jos.
2.1.2. In cazul verificarii preambalatelor la capatul liniei de ambalare
numarul de preambalate din fiecare lot trebuie sa fie egal cu productia maxima
pe ora a liniei de ambalare, fara nici o restrictie privind marimea lotului.
In alte cazuri marimea lotului se va limita la 10.000 de unitati.
2.1.3. Pentru loturile cu mai putin de 100 de preambalate verificarea
nedistructiva va fi de 100%, atunci cand se efectueaza.
2.1.4. Pentru a se putea efectua verificarea ce necesita esantionul cel mai
mare, inainte de efectuarea verificarilor prevazute la pct. 2.2 si 2.3 se va
extrage din lot in mod aleatoriu un numar suficient de preambalate.
Pentru verificarea mediei continutului real al preambalatului, esantionul
necesar va fi extras la intamplare din esantionul initial si va fi insemnat.
Operatiunea de insemnare se va incheia inaintea inceperii operatiunilor de
masurare.
2.2. Verificarea continutului real al preambalatului
Continutul minim admis se calculeaza prin scaderea erorii negative tolerate
pentru continutul respectiv din cantitatea nominala a preambalatului.
Preambalatele din lotul al caror continut real este mai mic decat
continutul minim admis vor fi considerate necorespunzatoare.
2.2.1. Verificarea nedistructiva. Verificarea nedistructiva se va efectua
in conformitate cu planul de esantionare dubla prezentat in tabelul nr. 3:
Tabelul nr. 3
______________________________________________________________________________
Marimea Numarul de
lotului Esantionul preambalate
(numarul de necorespunzatoare
preambalate _______________________________________________________________
din lot) Succesiunea Marimea Marimea Criteriul de Criteriul de
esantionului cumulata acceptare respingere
______________________________________________________________________________
100...500 1 30 30 1 3
2 30 60 4 5
501...3.200 1 50 50 2 5
2 50 100 6 7
>/= 3.201 1 80 80 3 7
2 80 160 8 9
______________________________________________________________________________
Primul numar de preambalate controlate va fi egal cu numarul de unitati din
primul esantion, astfel cum este indicat in plan:
- daca numarul de unitati necorespunzatoare gasite in primul esantion este
mai mic sau egal cu primul criteriu de acceptare, lotul se considera acceptat
din punct de vedere al acestei verificari;
- daca numarul de unitati necorespunzatoare gasite in primul esantion este
mai mare sau egal cu primul criteriu de respingere, lotul se considera respins;
- daca numarul de unitati necorespunzatoare gasite in primul esantion se
incadreaza intre primul criteriu de acceptare si primul criteriu de respingere,
se va verifica al doilea esantion, al carui numar de unitati este indicat in
plan.
Dupa verificarea celui de-al doilea esantion unitatile necorespunzatoare
gasite in primul si in al doilea esantion se aduna si:
- daca numarul total de unitati necorespunzatoare este mai mic sau egal cu
al doilea criteriu de acceptare, lotul se considera acceptat din punct de
vedere al acestei verificari;
- daca numarul total de unitati necorespunzatoare este mai mare sau egal cu
al doilea criteriu de respingere, lotul va fi respins.
2.2.2. Verificarea distructiva. Verificarea distructiva se va efectua in
conformitate cu planul de esantionare simpla prevazut in tabelul nr. 4 si va fi
utilizata numai pentru loturi mai mari sau egale cu 100 de unitati.
Tabelul nr. 4
________________________________________________________________________
Numarul de preambalate
Marimea lotului Marimea necorespunzatoare
esantionului __________________________
Criteriul de Criteriul de
acceptare respingere
________________________________________________________________________
indiferent de marime (>/= 100) 20 1 2
________________________________________________________________________
Numarul de preambalate verificate va fi egal cu 20:
- daca numarul de unitati necorespunzatoare gasite in esantion este mai mic
sau egal cu criteriul de acceptare, lotul de preambalate se considera acceptat;
- daca numarul de unitati necorespunzatoare gasite in esantion este mai
mare sau egal cu criteriul de respingere, lotul de preambalate se considera
respins.
2.3. Verificarea valorii medii a continutului real al preambalatelor
individuale care alcatuiesc un lot
2.3.1. Un lot de preambalate este considerat acceptat din punctul de vedere
al acestei verificari, daca valoarea medie
n
___
\ x
/__ i
_ i=1
x = ------- a cantitatilor reale x ale celor n preambalate din esantion
n i
este mai mare decat urmatoarea valoare:
s
Qn - ----- * t
_ (1 - alfa), v,
\/n
in care:
Qn = cantitatea nominala a preambalatelor;
n = numarul preambalatelor din esantionul prelevat pentru aceasta
verificare;
s = abaterea standard estimata a cantitatii reale a lotului;
t = valoarea tabelata a repartitiei Student, pentru v = n -
1
(1 - alfa), v grade de libertate si un nivel de incredere
(1 - alfa) = 0,995.
2.3.2. Notand cu x valoarea masurata a cantitatii reale a unui element
i
dintr-un esantion de marime n, se obtine:
2.3.2.1. valoarea medie a cantitatilor reale ale esantionului prin formula:
i=n
___
\ x
/__ i
_ i=1
x = -------
n
2.3.2.2. estimatorul abaterii standard s prin formula:
_______________
| i=n
| ___ _ 2
| \ (x - x)
| /__ i
| i=1
s = \ | ------------
\| n - 1
2.3.3. Criteriul de acceptare si criteriul de respingere a lotului de
preambalate, la verificarea valorii medii a continutului real, sunt prevazute
in tabelele nr. 5 si 6.
2.3.3.1. Criteriul pentru verificarea nedistructiva:
Tabelul nr. 5
___________________________________________________________________
Marimea Marimea Criteriul pentru
lotului esantionului ______________________________________
acceptare respingere
___________________________________________________________________
100 - 500 _ _
inclusiv 30 x >/= Qn - 0,503 s x < Qn - 0,503 s
_ _
> 500 50 x >/= Qn - 0,379 s x < Qn - 0,379 s
___________________________________________________________________
2.3.3.2. Criteriul pentru verificarea distructiva:
Tabelul nr. 6
___________________________________________________________________
Marimea Marimea Criteriul pentru
lotului esantionului ______________________________________
acceptare respingere
___________________________________________________________________
indiferent de _ _
marime (> 100) 20 x >/= Qn - 0,640 s x < Qn - 0,640 s
___________________________________________________________________
ANEXA 3
la instructiuni
MARCA "e"
Figura 1 - Marca "e" - se gaseste in Monitorul Oficial al
Romaniei, Partea I, nr. 528 din 11 iunie 2004, la pagina 9.
NOTA:
Dimensiunile din desen sunt date in valori relative; aceste dimensiuni sunt
in functie de diametrul cercului circumscris literei "e".
ANEXA 4*)
la instructiuni
*) Anexa este reprodusa in facsimil.
VALORILE
cantitatilor nominale pentru preambalatele care contin anumite produse lichide
______________________________________________________________________________
| Lichide | Volumul nominal al |
| | continutului
|
| | (litri)
|
|___________________________________________________|__________________________|
| 1. a) Vin din struguri proaspeti: |0,10 - 0,187*1) - 0,25
|
| - must din struguri proaspeti cu fermentatie |0,375 - 0,50 - 0,75
|
|oprita prin adaugare de alcool, inclusiv vin facut |1 - 1,5 - 2 - 3
|
|din suc de struguri nefermentat, amestecat cu |4 - 5 - 6
|
|alcool, cu exceptia vinurilor incluse in Tariful |8 - 9 - 10
|
|vamal de import al Romaniei (TVIR) la subcapitolul |
|
|2204.10, 2204.21 si 2204.29 si a vinurilor-lichior;|
|
| - must din struguri aflat in fermentatie sau cu |
|
|fermentatia oprita in alt mod decat prin adaugare |
|
|de alcool (TVIR subcapitolul 2204.30) |
|
| b) Vinuri "Yellow" avand dreptul sa utilizeze
|0,62 |
|urmatoarele denumiri de origine: "Cotes du Jura",
| |
|"Arbois", "L'Etoile" si
"Chateau-Chalon" | |
| c) Alte bauturi fermentate nespumante, ca de |0,10 - 0,25 - 0,375
|
|exemplu, suc de mere, suc de pere si mied (TVIR |0,50 - 0,75 - 1
|
|subcapitolul 2206.00) |1,5 - 2 - 5 |
| d) Vermuturi si alte vinuri din struguri |0,05 pana la 0,10 - 0,10
|
|proaspeti, aromatizate cu extracte de arome (TVIR |0,20 - 0,375 - 0,50
|
|capitolul 22.05); |0,75 - 1 - 1,5
|
| - vinuri-lichior |3 - 5
|
|___________________________________________________|__________________________|
| 2. a) - Vinuri spumante (TVIR subcapitolul |0,125 - 0,20 - 0,375
|
|2204.10) |0,75 - 1,5 - 3
|
| |4,5 - 6 - 9
|
| - Alte vinuri decat cel la care se refera |
|
|subcapitolul 2204.10, in sticle cu dopuri |
|
|"ciuperca", legate sau infundate, si alte tipuri
de| |
|vin imbuteliate sub presiune cuprinsa intre unu si |
|
|trei bari, masurata la temperatura de 20 grade C |
|
|(TVIR pozitia tarifara 2204.21.10) |
|
| b) Alte bauturi spumante fermentate, ca de |0,10 - 0,20 - 0,375
|
|exemplu, suc de mere, suc de pere si mied |0,75 - 1 - 1,5
|
|(TVIR capitolul 22.06) |3
|
|___________________________________________________|__________________________|
| 3. a) Bere din malt (TVIR capitolul 22.03), |0,25 - 0,33 - 0,50
|
|exclusiv berea acida |0,75 - 1 - 2
|
| |3 - 4 - 5
|
| b) Bere acida |0,25 - 0,375 - 0,75
|
|___________________________________________________|__________________________|
| 4. Bauturi spirtoase (altele decat cele din |0,02 - 0,03 - 0,04
|
|TVIR capitolul 22.08); |0,05 - 0,10*) - 0,20
|
| lichioruri si alte bauturi spirtoase; |0,35 - 0,50 - 0,70
|
| preparate alcoolice in amestec (cunoscute sub |1 - 1,125*) - 1,5
|
|denumirea "extracte concentrate") pentru industria |2 - 2,5 -
3 |
|bauturilor |4,5 - 5*) - 10*)
|
|___________________________________________________|__________________________|
| 5. Otet si inlocuitori de otet |0,25 - 0,50 - 0,75
|
|(TVIR capitolul 22.09) |1 - 2 - 5
|
|___________________________________________________|__________________________|
| 6. Ulei de masline (TVIR capitolul 15.09), alte |0,25 - 0,50 - 0,75
|
|uleiuri comestibile (TVIR capitolul 15.07, 15.08 |1 - 2 - 3
|
|si 15.11 - 15.17) |5 - 10
|
|___________________________________________________|__________________________|
| 7. Lapte proaspat, neconcentrat sau indulcit |0,20 - 0,25 - 0,50
|
|(TVIR capitolul 04.01), exclusiv iaurt, chefir, |0,75 - 1 - 2
|
|lapte batut, zer si alte tipuri de lapte fermentat |
|
|sau acidulat; |
|
| - Bauturi pe baza de lapte (TVIR subcapitolul |
|
|0403.10 si 0403.90) |
|
|___________________________________________________|__________________________|
| 8. a) Ape, inclusiv ape minerale si ape gazoase |toate volumele urmatoare:
|
|(TVIR capitolul 22.01) |0,125 - 0,20 - 0,25
|
| |0,33 - 0,50 - 0,75
|
| |1 - 1,5 - 2
|
| b) Limonada, ape minerale aromatizate si ape |toate volumele urmatoare:
|
|gazoase aromatizate, precum si alte bauturi |0,125 - 0,20 - 0,25
|
|nealcoolice ce nu contin lapte sau grasimi lactate |0,33 - 0,50 - 0,75
|
|(TVIR capitolul 22.02), exclusiv sucuri de legume |1 - 1,5 - 2
|
|si fructe concentrate |
|
| c) Bauturi etichetate ca aperitive fara alcool, |0,10
|
|concentrate |
|
|___________________________________________________|__________________________|
| 9. Sucuri de fructe (inclusiv must de struguri) |toate volumele urmatoare:
|
|sau sucuri de legume, indiferent daca contin sau |0,125 - 0,20 - 0,25
|
|nu zahar adaugat, dar nefermentate si fara alcool, |0,33 - 0,50 - 0,75
|
|care se incadreaza in TVIR capitolul 20.09, |1 - 1,5 - 2 |
|nectar de fructe |
|
|___________________________________________________|__________________________|
*) Valori destinate exclusiv uzului comercial
*1) Valoare destinata doar consumului la bordul avioanelor, vapoarelor si
trenurilor sau vanzarii in magazine duty-free
Instructiunile nu se aplica preambalatelor care contin produsele enumerate
in aceasta anexa la:
- punctul 1 a), care sunt ambalate, imbuteliate si etichetate in volume ce
nu depasesc 0,25 litri si care sunt destinate uzului profesional;
- punctele 2 a) si 4, care sunt destinate consumului la bordul avioanelor,
vapoarelor si trenurilor sau vanzarii in magazine duty-free.
ANEXA 5
la instructiuni
VALORILE
cantitatilor nominale pentru continutul unor preambalate vandute in functie de
masa sau volum
1. Produse alimentare vandute in functie de masa (cantitatea in grame -
simbol g)
1.1. Unt, margarina, grasimi emulsionate sau grasimi vegetale si fara
origine animala, produse cu continut scazut de grasime (TVIR titlurile 04.05 si
15.17)
125 - 250 - 500 - 1000 - 1500 - 2000 - 2500 - 5000
1.2. Branza proaspata cu exceptia "Petits suisses" si a altor
tipuri de branza ambalate in acelasi mod (TVIR subtitlul 0406.10)
62,5 - 125 - 250 - 500 - 1000 - 2000 - 5000
1.3. Sare de masa si pentru gatit (TVIR titlul 25.01)
125 - 250 - 500 - 750 - 1000 - 1500 - 5000
1.4. Zahar, zahar rosu sau maro, zahar candel
125 - 250 - 500 - 750 - 1000 - 1500 - 2000 - 2500 - 3000 - 4000 - 5000
1.5. Produse cerealiere (exclusiv produsele pentru copii)
1.5.1. Faina de cereale, crupe de ovaz, fulgi si faina de ovaz, fulgi de
ovaz (mai putin produsele mentionate la pct. 1.5.4)
125 - 250 - 500 - 1000 - 1500 - 2000 - 2500*) - 5000 - 10000
1.5.2. Paste fainoase (TVIR titlul 19.02)
125 - 250 - 500 - 1000 - 1500 - 2000 - 3000 - 4000 - 5000 - 10000
1.5.3. Orez (TVIR titlul 10.06)
125 - 250 - 500 - 1000 - 2000 - 2500 - 5000
1.5.4. Alimente preparate obtinute similar cu prajirea sau cu expandarea
cerealelor ori produselor din cereale (pufuleti, floricele - corn flaks - si
alte produse similare) (TVIR titlul 19.04)
250 - 375 - 500 - 750 - 1000 - 1500 - 2000
1.6. Legume uscate (TVIR titluri 07.12 - 07.13)*), fructe uscate (TVIR
titlurile 08.03 - 08.06 si 08.13)
125 - 250 - 500 - 1000 - 1500 - 2000 - 5000 - 7500 - 10000
1.7. Cafea prajita macinata sau nemacinata, cicoare si inlocuitori de cafea
125 - 250 - 500 - 1000 - 2000 - 3000 - 4000 - 5000 - 10000
1.8 Produse congelate
1.8.1. Fructe, legume si cartofi semipreparati
150 - 300 - 450 - 600 - 750 - 1000 - 1500 - 2000 - 2500
1.8.2. File si portii de peste, pane sau nu
100 - 200 - 300 - 400 - 500 - 600 - 800 - 1000 - 2000
1.8.3. Batoane de peste
150 - 300 - 450 - 600 - 900 - 1200 - 1500 - 1800
2. Alimente vandute in functie de volum (cantitatea in mililitri - simbol
ml)
2.1. Inghetata in cantitati mai mari de 250 ml (exclusiv orice inghetata al
carei volum nu este determinat de forma recipientului)
300 - 500 - 750 - 1000 - 1500 - 2000 - 2500 - 3000 - 4000 - 5000
3. Hrana uscata pentru caini si pisici*) (cantitatea in grame - simbol g)
200 - 300 - 400 - 500 - 600 - 800 - 1000 - 1500 - 2000 - 3000 - 5000 - 7500
- 10000
4. Lacuri si vopsele gata preparate (cu sau fara adaos de solventi) (TVIR
titlurile 32.08, 32.09, 32.10, excluzand pigmentii dispersati si solutiile)
(cantitatea in ml)
25 - 50 - 125 - 250 - 375 - 500 - 750 - 1000 - 2000 - 2500 - 4000 - 5000 -
10000
5. Produse de lipit si adezivi, sub forma solida sau pudra (cantitatea in
g)
25 - 50 - 125 - 250 - 500 - 1000 - 2500 - 5000 - 8000 - 10000
6. Produse de curatat, dezinfectat, vopsit, detartrat, deodorant:
insecticide (solide si pudra, in g, lichide si paste, in ml).
Produse pentru piele si incaltaminte, lemn si parchet, cuptoare si metale,
inclusiv pentru masini auto, ferestre si oglinzi, inclusiv pentru masini auto
(TVIR titlul 34.05); solutii pentru indepartarea petelor, apret si vopsele
pentru uz casnic (TVIR subtitlurile 3814.00, 3809.10 si 3212.90).
Insecticide pentru uz casnic (TVIR subtitlul 3808.10), detartranti (TVIR
pozitia tarifara 3824.90.45), deodorante de uz casnic (TVIR subtitlurile
3307.20, 3307.41; I 3307.49; 3307.30.00), dezinfectanti nefarmaceutici
25 - 50 - 75 - 100 - 150 - 200 - 250 - 375 - 500 - 1000 - 1500 - 2000 -
5000 - 10000
7. Cosmetice: produse de infrumusetare si de toaleta (TVIR titlurile 33.03
si 33.07) (solide si pudra, in g, lichide si paste, in ml)
7.1. Produse pentru piele si igiena bucala
Creme de barbierit, creme si lotiuni de uz general, creme de maini si
lotiuni, produse de plaja, produse de igiena bucala (mai putin pasta de dinti)
15 - 30 - 40 - 50 - 75 - 100 - 125 - 150 - 200 - 250 - 300 - 400 - 500 -
1000
7.2. Paste de dinti
25 - 50 - 75 - 100 - 125 - 150 - 200 - 250 - 300
7.3. Produse pentru ingrijirea parului (mai putin vopselele de par) si
produse de baie, lacuri, sampoane, produse de clatire, fixative, briantine,
spume de par, mai putin lotiunile de par prevazute la pct. 7.4, spumante de
baie si alte produse spumante pentru baie si dus
25 - 50 - 75 - 100 - 125 - 150 - 200 - 250 - 300 - 400 - 500 - 750 - 1000 -
2000.
7.4. Produse pe baza de alcool
Care contin mai putin de 3% din volum ulei de parfum natural sau sintetic
si mai putin de 70% din volum alcool etilic pur: ape aromatice, lotiuni de par,
lotiuni inainte si dupa barbierit
15 - 25 - 30 - 40 - 50 - 75 - 100 - 125 - 150 - 200 - 250 - 300 - 400 - 500
- 750 - 1000
7.5. Deodorante si produse de igiena intima
20 - 25 - 30 - 40 - 50 - 75 - 100 - 150 - 200
7.6. Pudre de talc
50 - 75 - 100 - 150 - 200 - 250 - 500 - 1000
8. Produse pentru spalat
8.1. Sapunuri solide pentru toaleta si uz casnic (cantitatea in g) (TVIR
titlul nr. 34.01)
25 - 50 - 75 - 100 - 150 - 200 - 250 - 300 - 400 - 500 - 1000
8.2. Sapunuri moi (cu hidroxid de potasiu) (cantitatea in g) (TVIR
subtitlurile 3401.11.00 si 3401.19.00)
125 - 250 - 500 - 750 - 1000 - 5000 - 10000
8.3. Fulgi de sapun etc. (cantitatea in g) (TVIR pozitia tarifara
3401.20.10)
250 - 500 - 750 - 1000 - 3000 - 5000 - 10000
8.4. Lichide pentru spalat, curatat si preparate auxiliare pentru spalat
(TVIR titlul nr. 34.02) si preparatele pe baza de hipoclorit (mai putin
produsele la care se refera pct. 6) (cantitatea in ml)
125 - 250 - 500 - 750 - 1000 - 1250*) - 1500 - 2000 - 3000 - 4000 - 5000 -
6000 - 7000 - 10000
8.5. Pudra de curatat (cantitatea in g)
250 - 500 - 750 - 1000 - 10000
8.6. Preparate sub forma de pudra pentru prespalare si inmuiere (cantitatea
in g)
250 - 500 - 1000 - 2000 - 5000 - 10000
9. Solventi (cantitatea in ml)
25 - 50 - 75 - 125 - 250 - 500 - 1000 - 1500 - 2500 - 5000 - 10000
10. Lubrifianti (cantitatea in ml)
125 - 250 - 500 - 1000 - 2000 - 2500 - 3000 - 4000 - 5000 - 10000
11. Fire de tricotat (cantitatea in g) constand din fibre naturale
(animale, vegetale si minerale), fibre sintetice si amestecurile acestora.
10 - 25 - 50 - 100 - 150 - 200 - 250 - 300 - 350 - 400 - 450 - 500 - 1000
Aceste valori reprezinta masa anhidrica a firelor la care este aplicata
umiditatea conventionala tolerata prevazuta de legislatia in vigoare privind
denumirea, marcarea compozitiei fibroase si etichetarea produselor textile.
------------
*) Nu este valabil pentru faina de ovaz si fulgii de ovaz.
*) Exclusiv cartofi si legume deshidratate.
*) Produse cu umiditate mai mica de 14% .
*) Numai pentru hipocloriti.
ANEXA 6
la instructiuni
VALORILE
capacitatilor pentru recipiente (pentru produsele vandute in functie de masa
sau volum si introduse in recipiente rigide)
1. Preparate si semipreparate in cutii de tabla si recipiente din sticla:
produse vegetale (fructe, legume, rosii, cartofi, mai putin sparanghel, supe,
sucuri de fructe si legume si nectar din fructe) pentru consumul uman.
1.1. Cutii din tabla si recipiente din sticla (capacitatea in ml)
106 - 156 - 212 - 228 - 314 - 370 - 425 - 446 - 580 - 720 - 850 - 1062 -
1700 - 2650 - 3100 - 4250 - 10200
1.1.1. Lista suplimentara pentru pahare:
53 - 125 - 250
1.2. Lista cuprinzand capacitatile pentru produse speciale (capacitatea in
ml):
- Trufe: 26 - 53 - 71 - 106 - 212 - 425 - 720 - 850
- Tomate:
concentrate:
71 - 142 - 212 - 370 - 425 - 720 - 850 - 3100 - 4250
cu coaja sau fara coaja:
236 - 370 - 425 - 720 - 850 - 2650 - 3100
- Cockteiluri din fructe, fructe in sirop:
106 - 156 - 212 - 228 - 236 - 314 - 370 - 425 - 446 - 580 - 720 - 850 -
1062 - 1700 - 2650 - 3100 - 4250 - 10200
2. Hrana umeda pentru caini si pisici (capacitatea in mililitri - simbol
ml)
212 - 228 - 314 - 425 - 446 - 850 - 1062 - 1700 - 2650
3. Preparate pentru spalat si curatat sub forma de pudra
Capacitati ale preambalatelor:
___________________________________
Pachetul nr. Volumul in ml
___________________________________
E 0.5 375
___________________________________
E 1 750
___________________________________
E 2 1.500
___________________________________
E 3 2.250
___________________________________
E 5 3.750
___________________________________
E 10 7.700
___________________________________
E 15 11.450
___________________________________
E 20 15.200
___________________________________
E 25 18.950
___________________________________
E 30 22.700
___________________________________
___________________________________
Recipientul nr.
___________________________________
E 5 3.950
___________________________________
E 10 7.700
___________________________________
E 15 11.450
___________________________________
E 20 15.200
___________________________________
E 25 18.950
___________________________________
E 30 22.700
___________________________________
ANEXA 7
la instructiuni
VALORILE
volumelor pentru produsele vandute sub forma de aerosoli
Fac exceptie de la prevederile prezentei anexe produsele pe baza de alcool
care nu satisfac cerintele specificate la pct. 7.4 din anexa nr. 5 si produsele
medicale.
Pentru produsele vandute sub forma de aerosoli, care indeplinesc cerintele
prezentelor instructiuni, nu este necesara indicarea masei nominale a
continutului lor.
1. Produse vandute in recipiente de metal:
________________________________________________________________________________
Volumul Capacitatea recipientului (ml) pentru:
produsului ___________________________________________________________________
in stare produse a) produse degajate prin utilizare de gaz
comprimat
lichida degajate prin b) produse degajate prin utilizare de protoxid de
(ml) utilizare de azot sau dioxid de carbon sau amestecurile lor
gaz lichefiat (atunci cand produsul are un coeficient Bunsen mai
mic sau egal cu 1,2)
________________________________________________________________________________
25 40 47
50 75 89
75 110 140
100 140 175
125 175 210
150 210 270
200 270 335
250 335 405
300 405 520
400 520 650
500 650 800
600 800 1.000
750 1.000 -
________________________________________________________________________________
2. Produse vandute in recipiente, transparente sau netransparente, din
sticla sau din material plastic.
Volumul produsului in stare lichida (exprimat in ml):
25 50 75 100 125 150.