HOTARARE Nr. 530 din 7 iunie 2001
pentru aprobarea Instructiunilor de metrologie legala IML 8-01
"Preambalarea unor produse in functie de masa sau volum"
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 327 din 18 iunie 2001
In temeiul prevederilor art. 107 din Constitutia Romaniei si ale art. 37
din Ordonanta Guvernului nr. 20/1992 privind activitatea de metrologie,
aprobata cu modificari prin Legea nr. 11/1994, cu modificarile ulterioare,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
Art. 1
Se aproba Instructiunile de metrologie legala IML 8-01 "Preambalarea
unor produse in functie de masa sau volum", prevazute in anexa care face
parte integranta din prezenta hotarare.
Art. 2
Prezenta hotarare va intra in vigoare la 9 luni de la publicarea acesteia
in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE
Contrasemneaza:
p. Ministrul industriei si resurselor,
Mihai Berinde,
secretar de stat
Ministrul integrarii europene,
Hildegard Carola Puwak
p. Ministrul agriculturii,
alimentatiei si padurilor,
Adrian Aurelian Raducan,
secretar de stat
ANEXA 1
INSTRUCTIUNI
de metrologie legala IML 8-01 "Preambalarea unor produse in functie de
masa sau volum"
CAP. 1
Prevederi generale
Art. 1
Prezentele instructiuni se refera la cerintele si verificarile pe care
trebuie sa le satisfaca preambalatele ce contin produse destinate vanzarii in
cantitati nominale unitare constante, care sunt:
- egale cu valorile prestabilite de ambalator;
- exprimate in unitati de masa sau de volum;
- cuprinse intre 5 g si 10 kg sau intre 5 ml si 10 l.
Persoanele fizice sau juridice care preambaleaza produse in functie de masa
sau de volum ori care importa acest tip de produse au obligatia sa respecte
prevederile prezentelor instructiuni.
Art. 2
In sensul prezentelor instructiuni, preambalat reprezinta combinatia dintre
un produs si ambalajul individual in care acesta este preambalat.
Un produs este preambalat atunci cand este introdus intr-un ambalaj de
orice natura, in absenta cumparatorului, iar cantitatea de produs continuta in
ambalaj are o valoare prestabilita si nu poate fi schimbata decat prin
deschiderea sau prin modificarea perceptibila a ambalajului.
Art. 3
Preambalatele ce fac obiectul prezentelor instructiuni vor fi supuse
controlului metrologic, potrivit conditiilor definite in anexa nr. 1 pct. 5 si
in anexa nr. 2.
Preambalatele care corespund tuturor cerintelor cuprinse in prezentele
instructiuni pot fi marcate cu marca "e" specificata la pct. 3.3 din
anexa nr. 1.
Se interzice comercializarea preambalatelor si loturilor de preambalate
care nu corespund cerintelor cuprinse in prezentele instructiuni.
Art. 4
Toate preambalatele la care se face referire in art. 3 trebuie sa poarte,
potrivit prevederilor anexei nr. 1, o indicatie a masei sau volumului
produsului, denumita masa nominala sau volum nominal, pe care acestea trebuie
sa il contina.
Este interzisa tiparirea pe ambalaj a erorilor tolerate privind masa
nominala si volumul nominal.
In general preambalatele care contin produse lichide trebuie sa fie
inscriptionate cu volumul nominal, iar preambalatele care contin alte produse
trebuie sa fie inscriptionate cu masa nominala.
Pentru produsele mentionate in anexele nr. 6 si 7 pe recipiente trebuie sa
se mai indice si capacitatea lor, astfel incat sa nu se faca confuzie cu
inscriptionarile precizate anterior.
Art. 5
Introducerea pe piata a preambalatelor care corespund cerintelor si
verificarilor prevazute prin aceste instructiuni nu poate fi refuzata,
interzisa sau restrictionata din motive care privesc:
a) inscriptiile ce trebuie sa apara pe aceste preambalate in acord cu
prezentele instructiuni;
b) determinarea volumului sau a masei lor;
c) metodele prin care au fost masurate sau verificate;
d) cantitatea lor nominala; si/sau
e) capacitatea nominala a recipientelor.
Art. 6
Valorile cantitatilor nominale pentru continutul unor produse preambalate
sunt cuprinse in anexele nr. 4, 5 si 7. Valorile capacitatilor pentru
recipiente (pentru produsele vandute in functie de masa sau de volum si
introduse in recipiente rigide) sunt cuprinse in anexele nr. 6 si 7.
Se permit producerea, importarea si/sau comercializarea preambalatelor
avand valori ale cantitatilor nominale sau ale capacitatilor, altele decat cele
cuprinse in anexele nr. 4 - 7, cu conditia respectarii celorlalte prevederi ale
prezentelor instructiuni.
Sunt interzise producerea, importarea si/sau comercializarea preambalatelor
inselatoare.
Art. 7
Cantitatile nominale ale preambalatelor prevazute in anexele nr. 5 - 7 se
refera la:
a) preambalate individuale, daca acestea intra in componenta unui
preambalat multipachet si daca sunt destinate vanzarii individuale;
b) preambalate multipachet, daca preambalatele individuale care intra in
componenta lor nu sunt destinate vanzarii individuale.
CAP. 2
Sanctiuni
Art. 8
Nerespectarea prevederilor art. 3 - 6 din prezentele instructiuni se
sanctioneaza conform art. 29 pct. I din Ordonanta Guvernului nr. 20/1992
privind activitatea de metrologie, aprobata cu modificari prin Legea nr.
11/1994, cu modificarile ulterioare, cu amenda de la 1.000.000 lei la 5.000.000
lei.
Art. 9
Constatarea si sanctionarea nerespectarii prevederilor prezentelor
instructiuni se fac de Biroul Roman de Metrologie Legala prin personalul
imputernicit sa exercite controlul metrologic al statului.
Personalul imputernicit al Biroului Roman de Metrologie Legala are drept de
acces in toate locurile in care se preambaleaza, se depoziteaza sau se
comercializeaza preambalatele la care se refera prezentele instructiuni.
CAP. 3
Dispozitii finale
Art. 10
Biroul Roman de Metrologie Legala va elabora proceduri de metrologie legala
referitoare la verificarile mentionate la pct. 5 si 6 din anexa nr. 1 si la
metodologia de recunoastere a procedurilor mentionate la pct. 4 din anexa nr.
1, in termen de 9 luni de la data publicarii prezentelor instructiuni in
Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Art. 11
Biroul Roman de Metrologie Legala va elabora in termen de 9 luni de la data
publicarii prezentelor instructiuni tarifele pentru verificarile efectuate de
personalul sau imputernicit la sediile ambalatorului, ale importatorului sau
ale reprezentantului sau stabilit in Romania.
Art. 12
Procedurile si tarifele mentionate la art. 10 si 11 vor fi aprobate prin
ordin al ministrului industriei si resurselor.
Art. 13
Anexele nr. 1 - 7 fac parte integranta din prezentele instructiuni.
ANEXA 1
la instructiuni
CERINTE TEHNICE SI METROLOGICE. RESPONSABILITATI
1. Obiective
Preambalatele reglementate in instructiuni trebuie realizate astfel incat
sa satisfaca urmatoarele cerinte:
1.1. Continutul real al preambalatelor sa nu fie mai mic, in medie, decat
cantitatea nominala.
1.2. Proportia preambalatelor care au o eroare negativa mai mare decat
eroarea negativa tolerata stabilita la pct. 2.4 trebuie sa fie suficient de
mica, astfel incat loturile de preambalate sa corespunda cerintelor de
verificare specificate in anexa nr. 2 la instructiuni.
1.3. Nici un preambalat care are o eroare negativa mai mare decat dublul
erorii negative tolerate cuprinse in tabelul nr. 1 sa nu fie marcat cu marca
"e" mentionata la pct. 3.3 si sa nu fie comercializat.
2. Definitii si prevederi de baza
2.1. Cantitatea nominala (masa nominala sau volumul nominal) a continutului
unui preambalat, cunoscuta ca fiind "cantitatea neta", este masa sau
volumul indicat pe preambalat, deci cantitatea de produs pe care trebuie sa il
contina preambalatul.
2.2. Continutul real (masa reala sau volumul real) al unui preambalat este
cantitatea de produs pe care acesta il contine in realitate. In toate
operatiunile de verificare a cantitatilor de produse exprimate in unitati de
volum valoarea pentru volumul real trebuie determinata sau corectata la
temperatura de 20 grade celsius, indiferent de temperatura la care se face
ambalarea sau verificarea. Aceasta regula nu se aplica produselor congelate sau
inghetate a caror cantitate este exprimata in unitati de volum.
2.3. Eroarea negativa este cantitatea cu care continutul real al
preambalatului este mai mic decat cantitatea nominala.
2.4. Erorile negative tolerate se vor stabili in conformitate cu tabelul
urmator:
Tabelul nr. 1
___________________________________________________
Cantitatea nominala Qn Eroarea negativa tolerata
(in grame sau mililitri) _________________________
in % din Qn in g sau ml
___________________________________________________
5 </= Qn </= 50 9 -
50 </= Qn </= 100 - 4,5
100 </= Qn </= 200 4,5 -
200 </= Qn </= 300 - 9
300 </= Qn </= 500 3 -
500 </= Qn </= 1.000 - 15
1.000 </= Qn </= 10.000 1,5 -
___________________________________________________
La folosirea tabelului valorile erorilor negative tolerate, exprimate in
procente, transformate in unitati de masa sau de volum, vor fi rotunjite pana
la cea mai apropiata zecime de gram sau de mililitru.
2.5. Preambalatul inselator este preambalatul care este realizat sau umplut
in asa fel incat sa dea impresia ca ar contine o cantitate mai mare decat
cantitatea nominala. Preambalatul este inselator daca peste 30% din volumul
ambalajului nu este ocupat de produs sau in cazul in care cantitatea sa
nominala difera fata de cantitatile nominale prevazute in anexele nr. 4 - 7 la
instructiuni cu mai putin de 15% din acestea.
3. Inscriptii si marcari
Toate preambalatele fabricate conform instructiunilor trebuie sa poarte pe
ambalaj urmatoarele inscriptii aplicate, astfel incat sa nu poata fi sterse, sa
fie lizibile si vizibile pe preambalat in conditii normale de prezentare:
3.1. cantitatea nominala (masa nominala sau volumul nominal) exprimata in
kilograme (kg), grame (g), litri (l sau L), centilitri (cl sau cL) ori
mililitri (ml sau mL), inscriptionata in cifre si urmata de simbolul unitatii
de masura sau de denumirea acesteia. Inaltimea minima a cifrelor este prevazuta
in tabelul nr. 2:
Tabelul nr. 2
___________________________________________________
Cantitatea nominala Qn Inaltimea minima a cifrelor
(g sau ml) (mm)
___________________________________________________
Qn </= 50 2
50 < Qn </= 200 3
200 < Qn </= 1.000 4
1.000 < Qn 6
___________________________________________________
3.2. o marca sau o inscriptie care sa permita identificarea ambalatorului,
a persoanei care raspunde de ambalare sau a importatorului;
3.3. marca "e", cu o inaltime de cel putin 3 mm, plasata in
acelasi camp vizual cu valoarea masei nominale sau a volumului nominal
inscriptionata pe ambalaj. Prin aplicarea acestei marci ambalatorul sau
importatorul garanteaza ca preambalatul indeplineste cerintele prevazute in
instructiuni.
Marca "e" trebuie sa aiba forma indicata in desenul prezentat in
anexa nr. 3 la instructiuni.
Se interzice inscriptionarea pe preambalate a altor marci sau simboluri
care ar putea fi confundate cu marca "e".
4. Responsabilitatea ambalatorului sau importatorului
Ambalatorul sau importatorul preambalatelor are responsabilitatea de a
asigura ca preambalatele indeplinesc cerintele cuprinse in instructiuni.
Cantitatea de produs continuta intr-un preambalat, cunoscuta ca fiind
"continutul real", trebuie masurata sau verificata in functie de masa
ori de volum pe raspunderea ambalatorului si/sau a importatorului. Masurarea
sau verificarea trebuie efectuata cu mijloace de masurare legale adecvate
pentru efectuarea operatiunilor necesare.
Verificarea poate fi facuta prin esantionare.
In cazul in care continutul real nu este masurat, verificarea efectuata de
ambalator trebuie organizata astfel incat cantitatea continutului sa fie
efectiv asigurata.
Pentru a indeplini aceasta conditie ambalatorul trebuie sa efectueze
verificari in cursul productiei, in conformitate cu proceduri proprii
recunoscute de Biroul Roman de Metrologie Legala. Documentele ce contin
rezultatele acestor verificari vor fi pastrate de ambalator spre a fi puse la
dispozitie Biroului Roman de Metrologie Legala, pentru a certifica faptul ca
aceste verificari, impreuna cu corectiile si ajustarile care s-au dovedit
necesare, au fost efectuate corespunzator si exact.
Importatorul are posibilitatea ca, in loc sa masoare si sa verifice, sa
aduca dovezi ca este in posesia tuturor garantiilor necesare care ii permit sa
isi asume responsabilitatea pentru respectarea cerintelor prevazute in
instructiuni.
5. Verificari efectuate de personalul imputernicit al Biroului Roman de
Metrologie Legala la sediile ambalatorului, ale importatorului sau ale
reprezentantului sau stabilit in Romania
Personalul imputernicit al Biroului Roman de Metrologie Legala va efectua
verificari prin care sa se constate daca preambalatele indeplinesc conditiile
cuprinse in instructiuni. Aceste verificari vor fi efectuate prin sondaj, prin
esantionare la locul de ambalare sau, daca acest lucru nu este posibil, la
importator ori la reprezentantul acestuia stabilit in Romania.
Verificarea prin esantionare statistica va fi efectuata in conformitate cu
metoda de referinta mentionata in anexa nr. 2 la instructiuni.
6. Alte verificari efectuate de personalul imputernicit al Biroului Roman
de Metrologie Legala
Instructiunile nu exclud nici un alt tip de activitati de control care se
pot efectua de catre personalul imputernicit al Biroului Roman de Metrologie
Legala in orice etapa ulterioara introducerii pe piata, in special pentru a
verifica daca preambalatele indeplinesc cerintele cuprinse in instructiuni.
ANEXA 2
la instructiuni
METODA DE VERIFICARE DE REFERINTA
In aceasta anexa se stabilesc procedurile metodei de referinta privind
verificarea statistica a loturilor de preambalate pentru a se constata daca
acestea indeplinesc cerintele prevazute la pct. 1 si 2.4 din anexa nr. 1 la
instructiuni.
1. Cerinte pentru masurarea continutului real al preambalatelor
Continutul real al preambalatelor se poate masura direct cu aparate de
cantarit sau cu aparate de determinare a volumului ori indirect, in cazul
lichidelor, prin cantarirea produsului preambalat si masurarea densitatii lui.
Indiferent de metoda folosita, eroarea de masurare a continutului real al
preambalatului nu trebuie sa depaseasca o cincime din eroarea negativa tolerata
pentru cantitatea nominala a preambalatului.
2. Cerinte de verificare a loturilor de preambalate
Verificarea preambalatelor se va face prin esantionare in doua etape:
- verificarea continutului real al fiecarui preambalat din esantion;
- verificarea mediei continutului real al preambalatelor din esantion.
Un lot de preambalate va fi considerat admis daca rezultatele ambelor
verificari satisfac criteriile de acceptare.
Pentru fiecare dintre aceste verificari exista doua planuri de esantionare:
- un plan pentru verificarea nedistructiva, care nu implica deschiderea
ambalajului;
- alt plan pentru verificarea distructiva, care implica deschiderea sau
distrugerea ambalajului.
Din motive economice si practice si avandu-se in vedere ca este mai putin
eficienta decat verificarea nedistructiva, verificarea distructiva va fi
limitata la minimul necesar. Verificarea distructiva se va folosi numai cand
verificarea nedistructiva este imposibil de efectuat. Ca regula generala,
verificarea distructiva nu se va aplica la loturile cu mai putin de 100 de
unitati.
2.1. Loturile de preambalate
2.1.1. Lotul care se verifica va fi constituit din toate preambalatele cu
aceeasi cantitate nominala, de acelasi tip si din aceeasi sarja de productie,
ambalate in acelasi loc. Marimea lotului va fi limitata la cantitatea prevazuta
mai jos.
2.1.2. In cazul verificarii preambalatelor la capatul liniei de ambalare
numarul de preambalate din fiecare lot trebuie sa fie egal cu productia maxima
pe ora a liniei de ambalare, fara nici o restrictie privind marimea lotului.
In alte cazuri marimea lotului se va limita la 10.000 de unitati.
2.1.3. Pentru loturile cu mai putin de 100 de preambalate verificarea
nedistructiva va fi de 100%, atunci cand se efectueaza.
2.1.4. Pentru a se putea efectua verificarea ce necesita esantionul cel mai
mare, inainte de efectuarea verificarilor prevazute la pct. 2.2 si 2.3 se va
extrage din lot in mod aleatoriu un numar suficient de preambalate.
Pentru cealalta verificare (a doua din planul de esantionare dubla)
esantionul necesar va fi extras la intamplare din esantionul initial si va fi
insemnat. Operatiunea de insemnare se va incheia inaintea inceperii
operatiunilor de masurare.
2.2. Verificarea continutului real al preambalatului
Continutul minim admis se calculeaza prin scaderea erorii negative tolerate
pentru continutul respectiv din cantitatea nominala a preambalatului.
Preambalatele din lotul al caror continut real este mai mic decat
continutul minim admis vor fi considerate necorespunzatoare.
2.2.1. Verificarea nedistructiva. Verificarea nedistructiva se va efectua
in conformitate cu planul de esantionare dubla prezentat in tabelul nr. 3:
Tabelul nr. 3
______________________________________________________________________________
Marimea lotului Numarul de
(numarul de Esantionul preambalate
preambalate necorespunzatoare
din lot) _________________________________ ___________________________
Succesiunea Marimea Marimea Criteriul de Criteriul de
esantionului cumulata acceptare respingere
______________________________________________________________________________
100...500 1 30 30 1 3
2 30 60 4 5
501...3.200 1 50 50 2 5
2 50 100 6 7
>/= 3.201 1 80 80 3 7
2 80 160 8 9
______________________________________________________________________________
Primul numar de preambalate controlate va fi egal cu numarul de unitati din
primul esantion, astfel cum este indicat in plan:
- daca numarul de unitati necorespunzatoare gasite in primul esantion este
mai mic sau egal cu primul criteriu de acceptare, lotul se considera acceptat
din punct de vedere al acestei verificari;
- daca numarul de unitati necorespunzatoare gasite in primul esantion este
mai mare sau egal cu primul criteriu de respingere, lotul se considera respins;
- daca numarul de unitati necorespunzatoare gasite in primul esantion se
incadreaza intre primul criteriu de acceptare si primul criteriu de respingere,
se va verifica al doilea esantion, al carui numar de unitati este indicat in
plan.
Dupa verificarea celui de-al doilea esantion unitatile necorespunzatoare
gasite in primul si in al doilea esantion se aduna si:
- daca numarul total de unitati necorespunzatoare este mai mic sau egal cu
al doilea criteriu de acceptare, lotul se considera acceptat din punct de
vedere al acestei verificari;
- daca numarul total de unitati necorespunzatoare este mai mare sau egal cu
al doilea criteriu de respingere, lotul va fi respins.
2.2.2. Verificarea distructiva. Verificarea distructiva se va efectua in
conformitate cu planul de esantionare simpla prevazut in tabelul nr. 4 si va fi
utilizata numai pentru loturi mai mari sau egale cu 100 de unitati.
Tabelul nr. 4
________________________________________________________________________
Numarul de preambalate
Marimea lotului Marimea necorespunzatoare
esantionului ___________________________
Criteriul de Criteriul de
acceptare respingere
________________________________________________________________________
indiferent de marime (>/= 100) 20 1 2
________________________________________________________________________
Numarul de preambalate verificate va fi egal cu 20:
- daca numarul de unitati necorespunzatoare gasite in esantion este mai mic
sau egal cu criteriul de acceptare, lotul de preambalate se considera acceptat;
- daca numarul de unitati necorespunzatoare gasite in esantion este mai
mare sau egal cu criteriul de respingere, lotul de preambalate se considera
respins.
2.3. Verificarea valorii medii a continutului real al preambalatelor
individuale care alcatuiesc un lot
2.3.1. Un lot de preambalate este considerat acceptat din punct de vedere
al acestei verificari, daca valoarea medie
n
___
\ x
/__ i
_ i=1
x = ------- a cantitatilor reale x ale celor n preambalate din esantion
n i
este mai mare decat urmatoarea valoare:
s
Q - ------ x t(1 - alfa),
n ___
\/ n
in care:
Q = cantitatea nominala a preambalatelor;
n
n = numarul preambalatelor din esantionul prelevat pentru aceasta
verificare;
s = abaterea standard estimata a cantitatii reale a lotului;
t(1 - alfa) = variabila aleatorie a repartitiei Student, dependenta de
gradele de libertate miu = n - 1 si de un nivel de incredere
(1 - alfa) = 0,995.
2.3.2. Notand cu x valoarea masurata a cantitatii reale a unui element
i
dintr-un esantion de marime n, se obtine:
2.3.2.1. valoarea medie a cantitatilor reale ale esantionului prin formula:
i=n
___
\ x
/__ i
_ i=1
x = -------
n
2.3.2.2. estimatorul abaterii standard s prin formula:
_______________
| i=n
| ___ _
| \ (x - x)
| /__ i
_ | i=1
s = \ | ------------
\| n - 1
2.3.3. Criteriul de acceptare si criteriul de respingere a lotului de
preambalate, la verificarea valorii medii a continutului real, sunt prevazute
in tabelele nr. 5 si 6.
2.3.3.1. Criteriul pentru verificarea nedistructiva:
Tabelul nr. 5
______________________________________________________________
Marimea Marimea Criteriul pentru
lotului esantionului ______________________________________
acceptare respingere
______________________________________________________________
100 - 500 _ _
inclusiv 30 x >/= Qn - 0,503 s x < Qn - 0,503 s
_ _
> 500 50 x >/= Qn - 0,379 s x < Qn - 0,379 s
______________________________________________________________
2.3.3.2. Criteriul pentru verificarea distructiva:
Tabelul nr. 6
____________________________________________________________________
Marimea Marimea Criteriul pentru
lotului esantionului _______________________________________
acceptare respingere
____________________________________________________________________
indiferent de _ _
marime (>100) 20 x >/= Qn - 0,640 s x < Qn - 0,640 s
____________________________________________________________________
ANEXA 3
la instructiuni
MARCA "e"
Figura 1 - Marca "e" - se gaseste in Monitorul Oficial al
Romaniei, Partea I, nr. 327 din 18 iunie 2001, la pagina 5.
NOTA:
Dimensiunile din desen sunt date in valori relative; aceste dimensiuni sunt
in functie de diametrul cercului circumscris literei "e".
ANEXA 4
la instructiuni
VALORILE
cantitatilor nominale pentru preambalatele care contin anumite produse lichide
________________________________________________________________________________
Volumul nominal al continutului
(litri)
Lichide
_____________________________________
I II
Permise definitiv Permise temporar
________________________________________________________________________________
1. a) Vin din struguri proaspeti; 0,10 - 0,25 - 0,375
must din struguri proaspeti cu 0,50 - 0,75 - 1
fermentatie oprita prin adaugare 1,5 - 2 - 3
de alcool, inclusiv vin facut din suc de 4 - 5 - 6
struguri nefermentat, amestecat cu 8 - 9 - 10
alcool, cu exceptia vinurilor incluse in
Tariful vamal de import al Romaniei
(TVIR) la subcapitolul 2204.10, 2204.21
si 2204.29 si a vinurilor-lichior;
must din struguri aflat in fermentatie
sau cu fermentatia oprita in alt mod
decat prin adaugare de alcool (TVIR
subcapitolul 2204.30)
b) Vinuri "Yellow" care au dreptul sa 0,62
utilizeze urmatoarele denumiri de
origine: "Cotes du Jura", "Arbois",
"L'Etoile" si "Chateau-Chalon"
c) Alte bauturi fermentate nespumante, 0,10 - 0,25 - 0,375 0,35 - 0,70
ca de exemplu suc de mere, suc de pere 0,50 - 0,75 - 1
si mied (TVIR subcapitolul 2206.00) 1,5 - 2 - 5
d) Vermuturi si alte vinuri din struguri 0,05 pana la
proaspeti, aromatizate cu extracte de 0,10 - 0,10
arome (TVIR capitolul 22.05); 0,20 - 0,375 - 0,50
vinuri-lichior 0,75 - 1 - 1,5
3 - 5
________________________________________________________________________________
2. a) - Vinuri spumante (TVIR 0,125 - 0,20 - 0,375
subcapitolul 2204.10) 0,75 - 1,5 - 3
4,5 - 6 - 9
- Alte vinuri decat cel la care se
refera subcapitolul 2204.10, in sticle
cu dopuri "ciuperca", legate sau
infundate, si alte tipuri de vin
imbuteliate sub presiune cuprinsa
intre 1 si 3 bari, masurata la
temperatura de 20 grade celsius (TVIR
pozitia tarifara 2204.21.10)
b) Alte bauturi spumante fermentate, ca 0,10 - 0,20 - 0,375 0,125
de exemplu, suc de mere, suc de pere si 0,75 - 1 - 1,5
mied (TVIR capitolul 22.06) 3
________________________________________________________________________________
3. a) Bere din malt (TVIR capitolul 0,25 - 0,33 - 0,50 0,35
22.03), exclusiv berea acida 0,75 - 1 - 2
3 - 4 - 5
b) Bere acida 0,25 - 0,375 - 0,75
________________________________________________________________________________
4. Bauturi spirtoase (altele decat cele 0,02 - 0,03 - 0,04
din TVIR capitolul 22.08); 0,05 - 0,10*) - 0,20
lichioruri si alte bauturi spirtoase; 0,35 - 0,50 - 0,70
preparate alcoolice in amestec (cunoscute 1 - 1,125*) - 1,5
sub denumirea "extracte concentrate") 2 - 2,5 - 3
pentru industria bauturilor 4,5 - 5*) - 10*)
________________________________________________________________________________
5. Otet si inlocuitori de otet (TVIR 0,25 - 0,50 - 0,75
capitolul 22.09) 1 - 2 - 5
________________________________________________________________________________
6. Ulei de masline (TVIR capitolul 15.09), 0,25 - 0,50 - 0,75
alte uleiuri comestibile (TVIR capitolul 1 - 2 - 3
15.07, 15.08 si 15.11 - 5.17) 5 - 10
________________________________________________________________________________
7. - Lapte proaspat, neconcentrat sau 0,20 - 0,25 - 0,50 0,10
indulcit (TVIR capitolul 04.01), exclusiv 0,75 - 1 - 2
iaurt, chefir, lapte batut, zer si alte
tipuri de lapte fermentat sau acidulat;
- Bauturi pe baza de lapte (TVIR
subcapitolul 0403.10 si 0403.90)
________________________________________________________________________________
8. a) Ape, inclusiv ape minerale si ape toate volumele 0,20 - 0,35 -
0,45
gazoase (TVIR capitolul 22.01) urmatoare:
0,125 - 0,20 - 0,25 0,46 - 0,70 -
0,90
0,33 - 0,50 - 0,75 0,92 - 1,25
1 - 1,5 - 2
b) Limonada, ape minerale aromatizate si toate volumele 0,20 - 0,70
ape gazoase aromatizate, precum si alte urmatoare:
bauturi nealcoolice ce nu contin lapte 0,125 - 0,20 - 0,25
sau grasimi lactate (TVIR capitolul 0,33 - 0,50 - 0,75
22.02), exclusiv sucuri de legume si 1 - 1,5 - 2
fructe concentrate
c) Bauturi etichetate ca aperitive fara 0,10
alcool, concentrate
________________________________________________________________________________
9. Sucuri de fructe (inclusiv must de toate volumele 0,125 - 0,70 -
0,18
struguri) sau sucuri din legume, urmatoare: 0,35 (numai in
indiferent daca contin sau nu zahar 0,125 - 0,20 - 0,25 cutii)
adaugat, dar nefermentate si fara 0,33 - 0,50 - 0,75
alcool, care se incadreaza in TVIR 1 - 1,5 - 2
capitolul 20.09, nectar de fructe
________________________________________________________________________________
*) Valori destinate exclusiv uzului comercial.
Instructiunile nu se aplica preambalatelor care contin produsele enumerate
in aceasta anexa la:
- pct. 1a), care sunt ambalate, imbuteliate si etichetate in volume ce nu
depasesc 0,25 litri si care sunt destinate uzului profesional;
- pct. 2a) si pct. 4, care sunt destinate consumului la bordul avioanelor,
vapoarelor si trenurilor sau vanzarii in magazine duty-free.
ANEXA 5
la instructiuni
VALORILE
cantitatilor nominale pentru continutul unor preambalate vandute in functie de
masa sau volum
1. Produse alimentare vandute in functie de masa (cantitatea in grame -
simbol g)
1.1. Unt, margarina, grasimi emulsionate sau grasimi vegetale si fara
origine animala, produse cu continut scazut de grasime (TVIR titlurile 04.05 si
15.17)
125 - 250 - 500 - 1000 - 1500 - 2000 - 2500 - 5000
1.2. Branza proaspata cu exceptia "Petits suisses" si a altor
tipuri de branza ambalate in acelasi mod (TVIR subtitlul 0406.10)
62,5 - 125 - 250 - 500 - 1000 - 2000 - 5000
1.3. Sare de masa si pentru gatit (TVIR titlul 25.01)
125 - 250 - 500 - 750 - 1000 - 1500 - 5000
1.4. Zahar, zahar rosu sau maro, zahar candel
125 - 250 - 500 - 750 - 1000 - 1500 - 2000 - 2500 - 3000 - 4000 - 5000
1.5. Produse cerealiere (exclusiv produsele pentru copii)
1.5.1. Faina de cereale, crupe de ovaz, fulgi si faina de ovaz, fulgi de
ovaz (mai putin produsele mentionate la pct. 1.5.4)
125 - 250 - 500 - 1000 - 1500 - 2000 - 2500*) - 5000 - 10000
------------
*) Nu este valabil pentru faina de ovaz si fulgii de ovaz.
1.5.2. Paste fainoase (TVIR titlul 19.02)
125 - 250 - 500 - 1000 - 1500 - 2000 - 3000 - 4000 - 5000 - 10000
1.5.3. Orez (TVIR titlul 10.06)
125 - 250 - 500 - 1000 - 2000 - 2500 - 5000
1.5.4. Alimente preparate obtinute similar cu prajirea sau cu expandarea
cerealelor ori produselor din cereale (pufuleti, floricele - corn flakes - si
alte produse similare) (TVIR titlul 19.04)
250 - 375 - 500 - 750 - 1000 - 1500 - 2000
1.6. Legume uscate (TVIR titluri 07.12 - 07.13) *), fructe uscate (TVIR
titlurile 08.03 - 08.06 si 08.13)
125 - 250 - 500 - 1000 - 1500 - 2000 - 5000 - 7500 - 10000
------------
*) Exclusiv cartofi si legume deshidratate.
1.7. Cafea prajita macinata sau nemacinata, cicoare si inlocuitori de cafea
125 - 250 - 500 - 1000 - 2000 - 3000 - 4000 - 5000 - 10000
1.8. Produse congelate
1.8.1. Fructe, legume si cartofi semipreparati
150 - 300 - 450 - 600 - 750 - 1000 - 1500 - 2000 - 2500
1.8.2. File si portii de peste, pane sau nu
100 - 200 - 300 - 400 - 500 - 600 - 800 - 1000 - 2000
1.8.3. Batoane de peste
150 - 300 - 450 - 600 - 900 - 1200 - 1500 - 1800
2. Alimente vandute in functie de volum (cantitatea in mililitri - simbol
ml)
2.1. Inghetata in cantitati mai mari de 250 ml (exclusiv orice inghetata al
carei volum nu este determinat de forma recipientului)
300 - 500 - 750 - 1000 - 1500 - 2000 - 2500 - 3000 - 4000 - 5000
3. Hrana uscata pentru caini si pisici*) (cantitatea in grame - simbol g)
200 - 300 - 400 - 500 - 600 - 800 - 1000 - 1500 - 2000 - 3000 - 5000 - 7500
- 10000
------------
*) Produse cu umiditate mai mica de 14% .
4. Lacuri si vopsele gata preparate (cu sau fara adaos de solventi) (TVIR
titlurile 32.08, 32.09, 32.10, excluzand pigmentii dispersati si solutiile)
(cantitatea in ml)
25 - 50 - 125 - 250 - 375 - 500 - 750 - 1000 - 2000 - 2500 - 4000 - 5000 -
10000
5. Produse de lipit si adezivi, sub forma solida sau pudra (cantitatea in
g)
25 - 50 - 125 - 250 - 500 - 1000 - 2500 - 5000 - 8000 - 10000
6. Produse de curatat, dezinfectat, vopsit, detartrat, deodorat:
insecticide (solide si pudra in g, lichide si paste in ml).
Produse pentru piele si incaltaminte, lemn si parchet, cuptoare si metale,
inclusiv pentru masini auto, ferestre si oglinzi, inclusiv pentru masini auto
(TVIR titlul 34.05); solutii pentru indepartarea petelor, apret si vopsele
pentru uz casnic (TVIR subtitlurile 3814.00, 3809.10 si 3212.90).
Insecticide pentru uz casnic (TVIR subtitlul 3808.10), detartranti (TVIR
pozitia tarifara 3824.90.45), deodorante de uz casnic (TVIR subtitlurile
3307.20, 3307.41; I 3307.49; 3307.30.00), dezinfectanti nefarmaceutici
25 - 50 - 75 - 100 - 150 - 200 - 250 - 375 - 500 - 1000 - 1500 - 2000 -
5000 - 10000
7. Cosmetice: produse de infrumusetare si de toaleta (TVIR titlurile 33.03
si 33.07) (solide si pudra in g, lichide si paste in ml)
7.1. Produse pentru piele si igiena bucala
Creme de barbierit, creme si lotiuni de uz general, creme de maini si
lotiuni, produse de plaja, produse de igiena bucala (mai putin pasta de dinti)
15 - 30 - 40 - 50 - 75 - 100 - 125 - 150 - 200 - 250 - 300 - 400 - 500 -
1000
7.2. Paste de dinti
25 - 50 - 75 - 100 - 125 - 150 - 200 - 250 - 300
7.3. Produse pentru ingrijirea parului (mai putin vopselele de par) si
produse de baie
Lacuri, sampoane, produse de clatire, fixative, briantine, spume de par
(mai putin lotiunile de par mentionate la pct. 7.4), spumante de baie si alte
produse spumante pentru baie si dus
25 - 50 - 75 - 100 - 125 - 200 - 250 - 300 - 400 - 500 - 750 - 1000 - 2000
7.4. Produse pe baza de alcool
Care contin mai putin de 3% din volum ulei de parfum natural sau sintetic
si mai putin de 70% din volum alcool etilic pur: ape aromatice, lotiuni de par,
lotiuni inainte si dupa barbierit
15 - 25 - 30 - 40 - 50 - 75 - 100 - 125 - 150 - 200 - 250 - 300 - 400 - 500
- 750 - 1000
7.5. Deodorante si produse de igiena intima
20 - 25 - 30 - 40 - 50 - 75 - 100 - 150 - 200
7.6. Pudre de talc
50 - 75 - 100 - 150 - 200 - 250 - 500 - 1000
8. Produse pentru spalat
8.1. Sapunuri solide pentru toaleta si uz casnic (cantitatea in g) (TVIR
titlul nr. 34.01)
25 - 50 - 75 - 100 - 150 - 200 - 250 - 300 - 400 - 500 - 1000
8.2. Sapunuri moi (cu hidroxid de potasiu) (cantitatea in g) (TVIR
subtitlurile 3401.11.00 si 3401.19.00)
125 - 250 - 500 - 750 - 1000 - 5000 - 10000
8.3. Fulgi de sapun etc. (cantitatea in g) (TVIR pozitia tarifara
3401.20.10)
250 - 500 - 750 - 1000 - 3000 - 5000 - 10000
8.4. Lichide pentru spalat, curatat si preparate auxiliare pentru spalat
(TVIR titlul nr. 34.02) si preparate pe baza de hipoclorit (mai putin produsele
la care se refera pct. 6) (cantitatea in ml)
125 - 250 - 500 - 750 - 1000 - 1250*) - 1500 - 2000 - 3000 - 4000 - 5000 -
6000 - 7000 - 10000
------------
*) Numai pentru hipocloriti.
8.5. Pudra de curatat (cantitatea in g)
250 - 500 - 750 - 1000 - 10000
8.6. Preparate sub forma de pudra pentru prespalare si inmuiere (cantitatea
in g)
250 - 500 - 1000 - 2000 - 5000 - 10000
9. Solventi (cantitatea in ml)
25 - 50 - 75 - 125 - 250 - 500 - 1000 - 1500 - 2500 - 5000 - 10000
10. Lubrifianti (cantitatea in ml)
125 - 250 - 500 - 1000 - 2000 - 2500 - 3000 - 4000 - 5000 - 10000
11. Fire de tricotat (cantitatea in g) constand din fibre naturale
(animale, vegetale si minerale), fibre sintetice si amestecurile acestora.
10 - 25 - 50 - 100 - 150 - 200 - 250 - 300 - 350 - 400 - 450 - 500 - 1000
Aceste valori reprezinta masa anhidrica a firelor la care este aplicata
umiditatea conventionala tolerata prevazuta de legislatia in vigoare privind
denumirea, marcarea compozitiei fibroase si etichetarea produselor textile.
ANEXA 6
la instructiuni
VALORILE
capacitatilor pentru recipiente (pentru produsele vandute in functie de masa
sau volum si introduse in recipiente rigide)
1. Preparate si semipreparate in cutii de tabla si recipiente din sticla:
produse vegetale (fructe, legume, rosii, cartofi, mai putin sparanghel, supe,
sucuri de fructe si legume si nectar din fructe) pentru consumul uman.
1.1. Cutii din tabla si recipiente din sticla (capacitatea in ml)
106 - 156 - 212 - 228 - 314 - 370 - 425 - 446 - 580 - 720 - 850 - 1062 -
1700 - 2650 - 3100 - 4250 - 10200
1.1.1. Lista suplimentara pentru pahare:
53 - 125 - 250
1.2. Lista cuprinzand capacitatile pentru produse speciale (capacitatea in
ml):
- Trufe:
26 - 53 - 71 - 106 - 212 - 425 - 720 - 850
- Tomate:
concentrate:
71 - 142 - 212 - 370 - 425 - 720 - 850 - 3100 - 4250
cu coaja sau fara coaja:
236 - 370 - 425 - 720 - 850 - 2650 - 3100
- Cockteiluri din fructe, fructe in sirop:
106 - 156 - 212 - 228 - 236 - 314 - 370 - 425 - 446 - 580 - 720 - 850 -
1062 - 1.700 - 2650 - 3100 - 4250 - 10200
2. Hrana umeda pentru caini si pisici (capacitatea in mililitri - simbol
ml)
212 - 228 - 314 - 425 - 446 - 850 - 1062 - 1700 - 2650
3. Preparate pentru spalat si curatat sub forma de pudra
Capacitati ale preambalatelor:
__________________________________
Pachetul nr. Volumul in ml
__________________________________
E 0.5 375
__________________________________
E 1 750
__________________________________
E 2 1500
__________________________________
E 3 2250
__________________________________
E 5 3750
__________________________________
E 10 7700
__________________________________
E 15 11450
__________________________________
E 20 15200
__________________________________
E 25 18950
__________________________________
E 30 22700
__________________________________
__________________________________
Recipientul nr.
__________________________________
E 5 3950
__________________________________
E 10 7700
__________________________________
E 15 11450
__________________________________
E 20 15200
__________________________________
E 25 18950
__________________________________
E 30 22700
__________________________________
ANEXA 7
la instructiuni
VALORILE
volumelor pentru produsele vandute sub forma de aerosoli
Fac exceptie de la prevederile prezentei anexe produsele pe baza de alcool
care nu satisfac cerintele specificate la pct. 7.4 din anexa nr. 5 si produsele
medicale.
Pentru produsele vandute sub forma de aerosoli, care indeplinesc cerintele
prezentelor instructiuni, nu este necesara indicarea masei nominale a
continutului lor.
1. Produse vandute in recipiente de metal:
________________________________________________________________________________
Volumul Capacitatea recipientului (ml) pentru:
produsului _____________________________________________________________________
in stare produse degajate a) produse degajate prin utilizare de gaz
comprimat
lichida prin utilizare b) produse degajate prin utilizare de protoxid de
(ml) de gaz lichefiat azot sau dioxid de carbon sau amestecurile lor
(atunci cand produsul are un coeficient Bunsen
mai mic sau egal cu 1,2)
________________________________________________________________________________
25 40 47
50 75 89
75 110 140
100 140 175
125 175 210
150 210 270
200 270 335
250 335 405
300 405 520
400 520 650
500 650 800
600 800 1000
750 1000 -
________________________________________________________________________________
2. Produse vandute in recipiente, transparente sau netransparente, din
sticla sau din material plastic
Volumul produsului in stare lichida (exprimat in ml):
25 50 75 100 125 150.