ORDIN Nr. 138
din 17 decembrie 2010
pentru modificarea si
completarea Ordinului presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare
si pentru Siguranta Alimentelor nr. 64/2007 pentru aprobarea Normei sanitare
veterinare privind organizarea si desfasurarea activitatii de control oficial sanitar-veterinar
efectuat de catre personalul de specialitate în unitatile care produc alimente
de origine animala
ACT EMIS DE:
AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 856 din 21 decembrie 2010
Văzând Referatul de aprobare nr. 1.666 din 16 noiembrie
2010, întocmit de Direcţia de igienă veterinară şi epidemiologie din cadrul
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
având în vedere Regulamentul (CE) nr. 882/2004/CE al
Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii
Europene din 29 aprilie 2004 privind controalele oficiale efectuate pentru a
asigura verificarea conformităţii cu legislaţia privind hrana pentru animale şi
produsele alimentare şi cu normele de sănătate animală şi de bunăstare a animalelor, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
nr. L165/1 din 30 aprilie 2004, cu amendamentele ulterioare,
ţinând cont de prevederile art. 10 lit. b) din
Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi
completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din
Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a
unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările ulterioare,
preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite
următorul ordin:
Art. I. - Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 64/2007 pentru aprobarea Normei sanitare
veterinare privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de control oficial
sanitar-veterinar efectuat de către personalul de specialitate în unităţile
care produc alimente de origine animală, publicat în Monitorul Oficial al
României, Partea I, nr. 202
din 26 martie 2007, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi
se completează după cum urmează:
1. Articolul 6 se
modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 6. - Prezentul ordin se publică în Monitorul
Oficial al României, Partea I, şi se aplică până la 31 decembrie 2011."
2. La articolul 14
din norma sanitară veterinară, litera e) se modifică şi va avea următorul
cuprins:
,,e) întocmeşte şi înaintează rapoarte reprezentantului
legal al unităţii şi şefului biroului/serviciului de igienă veterinară şi
epidemiologie ori de câte ori constată deficienţe în unităţile prevăzute la
pct. I din anexa nr. 1 ca
urmare a controalelor oficiale efectuate în conformitate cu prevederile
Programului privind acţiunile de supraveghere, prevenire şi control al bolilor
la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi
protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor,
ovinelor şi caprinelor şi a Programului de supraveghere şi control în domeniul
siguranţei alimentelor."
3. După articolul 14
din norma sanitară veterinară se introduce un nou articol, articolul 141,
cu următorul cuprins:
„Art. 141. - (1)
Personalul de specialitate efectuează controlul oficial sanitar-veterinar al
produselor de origine animală destinate consumului uman în unităţile prevăzute
la pct. I din anexa nr. 1 şi
controalele oficiale prevăzute în Programul privind acţiunile de supraveghere,
prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la
animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi
înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor, inclusiv prin
recoltarea de probe pentru efectuarea analizelor de laborator din toate
tipurile şi categoriile de produse de origine animală, în conformitate cu
prevederile legislaţiei veterinare în vigoare.
(2) In situaţia în care identifică o neconformitate,
personalul de specialitate care asigură supravegherea şi controlul oficial în
unităţile prevăzute la pct. I din anexa nr. 1 informează medicul veterinar din
circumscripţia Sanitar-Veterinară şi pentru siguranţa alimentelor şi
biroul/serviciul de igienă veterinară şi epidemiologie şi dispune în scris
măsuri către reprezentantul legal al unităţii în vederea remedierii
deficienţelor constatate, după cum urmează:
a) impunerea de proceduri de igienizare sau orice alte măsuri considerate necesare pentru asigurarea
siguranţei produselor şi conformitatea cu prevederile legislaţiei în vigoare;
b) restricţionarea sau
interzicerea introducerii pe piaţă, a importului sau exportului de produse de
origine animală, atunci când se constată prezenţa potenţialilor factori de risc
pentru siguranţa alimentară de natură fizică, chimică, biologică, radiologică
etc;
c) dispunerea recuperării,
retragerii de pe piaţă şi/sau distrugerii produselor de origine animală
neconforme;
d) propunerea de suspendare sau de interzicere a
activităţilor pentru unităţile de industrie alimentară prevăzute la pct. I din
anexa nr. 1, în cazul nerespectării prevederilor legislaţiei în vigoare;
e) aplicarea oricărei alte măsuri
pe care o consideră necesară, potrivit prevederilor legale în vigoare, în
vederea îndeplinirii obiectivelor privind siguranţa alimentară.
(3) Personalul de specialitate
care efectuează controlul oficial sanitar-veterinar în unităţile prevăzute la
pct. I din anexa nr. 1 este obligat
să supravegheze modul de aplicare a mărcii de sănătate/identificare, conform
prevederilor legislaţiei în vigoare.
(4) In cazul în care sunt
efectuate controale, verificări, inspecţii sau audituri de către personalul
sanitar-veterinar de la nivel superior, personalul de specialitate care
efectuează controlul oficial sanitar-veterinar în unităţile prevăzute la pct. I
din anexa nr. 1 trebuie să fie prezent pe întreaga perioadă a acestor acţiuni
şi trebuie să semneze documentul întocmit la fata locului."
4. Articolul 15 din
norma sanitară veterinară se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 15. - (1) Personalul de specialitate poartă
întreaga răspundere pentru activitatea sanitară veterinară prestată, pentru
deciziile luate, precum şi pentru documentele şi situaţiile întocmite.
(2) In urma analizei activităţii personalului de
specialitate care efectuează controlul oficial sanitar-veterinar al produselor
de origine animală destinate consumului uman şi a constatării unor abateri de la prevederile legislaţiei
specifice în vigoare săvârşite de către acesta, şeful biroului/serviciului de
igienă veterinară şi epidemiologie propune directorului executiv al direcţiei
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a
municipiului Bucureşti, sancţionarea potrivit legii a personalului
respectiv."
Art. II. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României,
Partea I.
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Radu Roatis Chetan