ORDIN Nr. 160
din 14 martie 2008
privind aprobarea Procedurii
de inregistrare si verificare a documentatiei pentru dobandirea protectiei unei
specialitati traditionale garantate, a Procedurii de declarare a opozitiei la
nivel national si a Procedurii de transmitere la nivelul Comisiei Europene a
cererii de inregistrare a specialitatii traditionale garantate, in vederea
dobandirii protectiei la nivelul Uniunii Europene, precum si a Regulilor
specifice privind modelul si utilizarea logoului national
ACT EMIS DE:
MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 227 din 25 martie 2008
Văzând Referatul de aprobare nr. 116.439 din 6 martie
2008, întocmit de Direcţia generală implementare politici agricole,
având în vedere prevederile art. 4 alin. (2) şi ale
art. 5 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 134/2008 privind specialităţile tradiţionale garantate ale produselor
agricole şi produselor alimentare,
în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr.
385/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale,
ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emite următorul ordin:
Art. 1. - Se aprobă Procedura de înregistrare şi
verificare a documentaţiei pentru dobândirea protecţiei unei specialităţi
tradiţionale garantate, Procedura de declarare a opoziţiei la nivel naţional şi
Procedura de transmitere la nivelul Comisiei Europene a cererii de înregistrare
a specialităţii tradiţionale garantate, în vederea dobândirii protecţiei la nivelul
Uniunii Europene, precum şi Regulile specifice privind modelul şi utilizarea
logoului naţional, prevăzute în anexele nr. 1-4, care fac parte integrantă din
prezentul ordin.
Art. 2. - (1) Prezentul ordin intră în vigoare la data
publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) Odată cu intrarea în vigoare a prezentului ordin,
Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 233/2004
pentru aprobarea Normelor privind atestatele de specificitate pentru produsele
agricole şi produsele alimentare, publicat în Monitorul Oficial al României,
Partea I, nr. 414 din 10 mai
2004, se abrogă.
p. Ministrul agriculturii şi dezvoltarii rurale,
Gheorghe Albu,
secretar de stat
ANEXA Nr. 1
PROCEDURA
de înregistrare şi verificare a documentaţiei pentru dobândirea protecţiei unei
specialităţi tradiţionale garantate
Art. 1. - Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării
Rurale, prin Direcţia de industrie alimentară, verifică documentaţia pentru
înregistrarea şi dobândirea protecţiei unei specialităţi tradiţionale
garantate.
Art. 2. - (1) Documentaţia pentru înregistrarea unei
specialităţi tradiţionale garantate, în vederea dobândirii protecţiei, se
elaborează de către grupul de producători sau procesatori în conformitate cu
prevederile Regulamentului Consiliului (CE) nr. 509/2006 privind specialităţile
tradiţionale garantate ale produselor agricole şi produselor alimentare şi ale
Regulamentului (CE) nr. 1.216/2007 pentru implementarea Regulamentului (CE) nr.
509/2006, publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
(2) Documentaţia pentru înregistrarea unei specialităţi
tradiţionale garantate, în vederea dobândirii protecţiei, se transmite în
format hârtie şi electronic pe adresa de e-mail: dopigp@madr.ro.
(3) Documentaţia este însoţită de următoarele
documente:
a) actul de asociere,
indiferent de forma sau componenţa juridică a grupului de producători ori
procesatori, şi statutul; în asociaţie pot să fie incluse şi organizaţii de
promovare a produsului, care reprezintă un interes economic al producătorilor
sau al procesatorilor din care fac parte;
b) declaraţie pe propria răspundere că grupul
reprezintă producătorii sau procesatorii interesaţi de acelaşi produs agricol
ori alimentar;
c) caietul de sarcini care trebuie să conţină
elementele prevăzute la art. 6 din Regulamentul (CE)
nr. 509/2006;
d) cererea de înregistrare care trebuie să conţină
elementele prevăzute în anexa nr. 1 la Regulamentul (CE) nr. 1216/2006;
e) declaraţie pe propria răspundere, prin care se
atestă autenticitatea informaţiilor furnizate;
f) copia de pe contractul
încheiat cu un organism privat de inspecţie şi certificare a produselor
agricole sau alimentare pentru verificarea şi certificarea realităţii datelor
cuprinse în caietul de sarcini;
g) alte date şi informaţii din care să rezulte
necesitatea dobândirii protecţiei unei specialităţi tradiţionale garantate.
(4) Orice producător care are intenţia de a produce
pentru prima dată un produs agricol sau alimentar recunoscut ca specialitate
tradiţională garantată informează şi solicită acordul grupului care a depus
cererea iniţială.
Art. 3. - (1) Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării
Rurale examinează prin mijloace corespunzătoare dacă documentaţia primită în
conformitate cu art. 7 din Regulamentul Consiliului (CE) nr. 509/2006 este
justificată şi îndeplineşte condiţiile prevăzute în prezenta procedură.
(2) In fiecare lună Ministerul Agriculturii şi
Dezvoltării Rurale publică pe site-ul propriu lista specialităţilor
tradiţionale garantate care au făcut obiectul unei cereri de înregistrare în
vederea dobândirii protecţiei, precum şi data depunerii acesteia.
Art. 4. -In cazul în care documentaţia nu este
completă, se va informa în scris grupul aplicant, în termen de 30 de zile, în
vederea completării acesteia. Dacă în termenul stabilit grupul aplicant
transmite informaţii inadecvate sau nu transmite informaţiile solicitate,
documentaţia depusă este anulată.
Art. 5. - In cazul în care documentaţia depusă este
completă, aceasta se publică pe site-ul Ministerului Agriculturii şi
Dezvoltării Rurale, în vederea acordării unei perioade de 60 de zile în care orice persoană fizică
sau juridică legitim interesată, stabilită în ţară, îşi poate declara opoziţia
faţă de cererea de înregistrare.
Art. 6. - (1) Inregistrarea unei specialităţi
tradiţionale garantate în Registrul naţional al specialităţilor tradiţionale
garantate se efectuează la data încetării perioadei de opoziţie şi transmiterii
Certificatului de conformitate a realităţii datelor cuprinse în caietul de
sarcini, în copie, eliberat de organismul privat de inspecţie şi certificare a
produselor agricole sau alimentare.
(2) Specialitatea tradiţională garantată dobândeşte
protecţie naţională de la data înregistrării în Registrul naţional al specialităţilor
tradiţionale garantate, care încetează la data dobândirii protecţiei la nivelul
Uniunii Europene.
(3) Registrul naţional al specialităţilor tradiţionale
garantate se administrează de către Direcţia de industrie alimentară şi se
publică periodic pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Art. 7. -Verificarea şi monitorizarea activităţii
organismelor private de inspecţie şi certificare a produselor agricole sau
alimentare sunt prevăzute în anexa nr. 1a), care face parte integrantă din
prezenta procedură.
ANEXA Nr. 1a la procedura prevăzută în anexa nr. 1
VERIFICAREA Şl MONITORIZAREA
activităţii organismelor private de inspecţie si
certificare a produselor agricole sau alimentare
Art. 1. - Ministerul
Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Direcţia de industrie alimentară,
verifică şi monitorizează activitatea organismelor private de inspecţie şi
certificare a produselor agricole sau alimentare.
Art. 2. - Organismele private de inspecţie şi
certificare a produselor agricole sau alimentare transmit Ministerului
Agriculturii şi Dezvoltării Rurale o copie legalizată a documentului care
atestă acreditarea conform standardului european EN 45011 sau standardului
ISO/CEI 65 (Cerinţe generale pentru organisme care operează cu sistemul de
certificare a produselor) şi documentele care atestă îndeplinirea cerinţelor
prevăzute la art. 15 din Regulamentul Consiliului (CE) nr. 509/2006.
Art. 3. - Organismele private de inspecţie şi
certificare a produselor agricole sau alimentare trebuie să îndeplinească
cumulativ următoarele cerinţe:
a) să dispună de structură, echipamente şi proceduri
care să permită efectuarea tuturor activităţilor privind verificarea, controlul
şi certificarea respectării datelor cuprinse în caietul de sarcini;
b) să fie persoane juridice cu sediul în România;
persoanele juridice care au sediul principal în statele membre sau în ţări cu
echivalenţă în Uniunea Europeană, obţinută prin decizia Comisiei Europene, pot
verifica şi controla respectarea datelor cuprinse în caietul de sarcini cu
condiţia stabilirii şi menţinerii în România, în condiţiile legii, a unui sediu
secundar pe toată durata desfăşurării activităţii lor;
c) să aibă cel puţin un an experienţă în activitatea
de inspecţie/certificare;
d) să dispună de un laborator propriu acreditat sau să
aibă un contract de colaborare cu un astfel de
laborator, pentru a executa toate analizele şi
determinările necesare în vederea efectuării verificării, controlului şi
certificării respectării datelor cuprinse în caietul de sarcini ;
e) să dispună de personal calificat pentru efectuarea
verificărilor şi controalelor;
f) să fie independente de toate părţile implicate,
imparţiale şi integre; organismele private de inspecţie şi certificare a produselor
agricole sau alimentare şi personalul lor nu trebuie să fie supuse niciunei
presiuni comerciale sau financiare care ar putea să le influenţeze deciziile;
g) să satisfacă în totalitate exigenţele stabilite în
standardul european EN 45011 sau în standardul ISO/CEI 65 (Cerinţe generale
pentru organisme care operează cu sistemul de certificare a produselor).
Art. 4. - (1) Organismele private de inspecţie şi
certificare a produselor agricole sau alimentare permit reprezentanţilor
Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale accesul la birourile şi
facilităţile lor.
(2) Organismele private de
inspecţie şi certificare a produselor agricole sau alimentare transmit
Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, până la data de 31 ianuarie a
fiecărui an, lista operatorilor verificaţi şi controlaţi până la data de 31
decembrie a anului anterior, cuprinzând numele şi adresa operatorului, tipul
operatorului (producător, procesator), tipul produsului, data înregistrării şi
data certificării.
(3) Organismele private de
inspecţie şi certificare a produselor agricole sau alimentare transmit
Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale orice neregulă sau încălcare
privind respectarea datelor cuprinse în caietul de sarcini şi sancţiunea
aplicată.
ANEXA Nr. 2
PROCEDURA
de declarare a opoziţiei la nivel naţional
Art. 1. - (1) Orice persoană fizică sau juridică
legitim interesată, stabilită în ţară, poate declara opoziţia faţă de cererea
de înregistrare a unei specialităţi tradiţionale garantate, printr-o declaraţie
întemeiată corespunzător, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2a), care
face parte integrantă din prezenta procedură, în termen de 60 de zile de la
data publicării documentaţiei pentru înregistrarea unei specialităţi
tradiţionale garantate pe site-ul www.madr.ro, în format hârtie şi electronic, pe adresa de e-mail: dopigp@madr.ro.
(2) Nu se admit decât declaraţiile de opoziţie primite
în termenul stabilit la alin. (1), care:
a) fie demonstrează nerespectarea condiţiilor menţionate
la art. 2, 4 şi 5 din Regulamentul (CE) nr. 509/2006;
b) fie demostrează, în cazul unei cereri în
conformitate cu art. 13 alin. (2) din Regulamentul (CE) nr. 509/2006, că
denumirea este folosită în mod legal, notoriu şi semnificativ din punct de vedere
economic pentru produsele agricole şi alimentare similare.
Art. 2. - Direcţia de industrie alimentară cu atribuţii
în domeniu examinează admisibilitatea declaraţiilor de opoziţie.
Art. 3. - (1) In cazul în care
opoziţia este admisibilă în sensul art. 1 alin. (2), Direcţia de industrie
alimentară cu atribuţii în domeniu, în termen de 15 zile, solicită în scris
părţilor interesate, respectiv grupului aplicant şi opozantului, să iniţieze
consultări corespunzătoare.
(2) In termen de 30 de zile părţile interesate iniţiază
consultări şi, în cazul în care se ajunge la un acord, transmit o notificare
Direcţiei de industrie alimentară cu privire la toate elementele care au făcut
posibil acordul, avizată de solicitant şi de opozant.
(3) In cazul în care se ajunge la un acord,
documentaţia publicată nu a suferit modificări sau a suferit modificări minore,
aşa cum sunt definite în Regulamentul (CE) nr. 1.216/2006 pentru implementarea
Regulamentul (CE) nr. 509/2006, aceasta este considerată eligibilă. In caz
contrar, Direcţia de industrie alimentară repetă examinarea documentaţiei cu
modificările efectuate, în conformitate cu prevederile art. 5 din anexa nr. 1.
(4) In cazul în care în termen de 30 de zile nu se ajunge la un acord între părţile interesate, Direcţia de industrie
alimentară va lua decizia de respingere a înregistrării.
ANEXA Nr. 2 a) la procedura prevăzută în anexa nr. 2
DECLARAŢIE DE OPOZIŢIE
1. DENUMIREA PRODUSULUI
(prezentat ca în Caietul de sarcini
publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltării Rurale)
2. DATE DE CONTACT
Persoana de contact: (Dl/Dna): (Numele:)
Grupul/Organizaţia/Individual:
Adresa:
Telefon: +
Adresa de e-mail:
3. MOTIVE PENTRU OPOZIŢIE:
|_| Nerespectarea condiţiilor
prevăzute la art. 2 din Regulamentul (CE) nr. 509/2006
|_| Nerespectarea condiţiilor
prevăzute la art. 4 din Regulamentul (CE) nr. 509/2006
|_| Nerespectarea condiţiilor
prevăzute la art. 5 din Regulamentul (CE) nr. 509/2006
|_| In cazul unei cereri în
conformitate cu art. 13 alin. (2) din Regulamentul (CE) nr. 509/2006, denumirea
este utilizată în mod legal, notoriu şi semnificativ din punct de vedere
economic pentru produsele agricole sau alimentare similare. (se bifează căsuţa)
4. DETALIEREA OPOZIŢIEI
Declaraţia trebuie să fie însoţită de motivaţii şi
justificări pentru opoziţie. Interesul legitim economic al opozantului trebuie
însoţit de o declaraţie justificată. Declaraţia de opoziţie trebuie semnată şi
datată.
ANEXA Nr. 3
PROCEDURA
de transmitere la nivelul Comisiei Europene a cererii
de înregistrare a specialităţii tradiţionale
garantate, în vederea
dobândirii protecţiei la nivelul Uniunii Europene
Art. 1. - Cererea de înregistrare a specialităţii
tradiţionale garantate, în vederea dobândirii protecţiei la nivelul Uniunii
Europene, se transmite în termen de 30 de zile de la data dobândirii protecţiei
naţionale.
Art. 2. - Declaraţia-tip a României, în conformitate cu
prevederile art. 7 alin. (6) lit. d) din Regulamentul (CE) nr. 509/2006, este
prezentată în anexa nr. 3 a), care face parte integrantă din prezenta
procedură.
Art. 3. - Direcţia de industrie alimentară transmite
documentaţia în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 509/2006 şi declaraţia-tip a
României către Direcţia Generală pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DG
AGRI) a Comisiei Europene, în format hârtie şi electronic, de la adresa de
e-mail: dopigp@madr.ro.
Art. 4. - Data dobândirii protecţiei unei specialităţi
tradiţionale garantate la nivel comunitar este data la care Comisia Europeană
va publica specialitatea tradiţională garantată respectivă în Jurnalul Oficial
al Uniunii Europene.
ANEXA Nr. 3a) la procedura prevăzută în anexa nr. 3
![](poze/85774_0.jpg)
MINISTERUL AGRICULTURII ŞI
DEZVOLTĂRII RURALE
Cabinet Ministru
Nr..............din.......................
DECLARAŢIE-TIP
Cererea de înregistrare pentru dobândirea protecţiei
unei specialităţi tradiţionale garantate
denumirea Produsului STG
a Grupului/Organizaţiei/Individual: datele de contact:
numele, adresa, telefonul şi e-mail
beneficiază de o decizie favorabilă şi îndeplineşte
condiţiile Regulamentului Comisiei (CE) nr. 509/2006 privind specialităţile
tradiţionale garantate ale produselor agricole şi alimentare.
Ministrul agriculturii şi
dezvoltării rurale,
Conform art. 7 alin. (6) lit. d) din Regulamentul (CE )
nr. 509/2006.
ANEXA Nr. 4
REGULI SPECIFICE
privind modelul şi utilizarea logoului naţional
Art. 1. - (1) Logoul naţional este utilizat în scopul
identificării pe piaţă a produselor agricole ori alimentare recunoscute ca
specialităţi tradiţionale garantate care au dobândit protecţie naţională şi
garantează că produsele care poartă acest logo îndeplinesc următoarele
condiţii:
a) sunt produse pe teritoriul României şi sunt
comercializate în conformitate cu prevederile privind comercializarea
produselor agricole sau alimentare care au dobândit protecţie naţională;
b) sunt certificate de un organism privat de inspecţie
şi certificare agreat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale;
c) sunt protejate pe teritoriul naţional conform
prevederilor prezentului ordin.
(2) Odată înregistrată specialitatea tradiţională
garantată la nivel comunitar, logoul comunitar va fi folosit conform art. 12
alin. (2) din Regulamentul (CE) nr. 509/2006.
(3) Reprezentarea grafică şi descrierea logoului
naţional sunt prezentate în anexa nr. 4a), care face parte integrantă din
prezentele reguli specifice.
(4) Logoul naţional cu scop informativ-publicitar are
rolul de informare cu privire la produsele agricole ori alimentare recunoscute
ca specialităţi tradiţionale garantate protejate pe teritoriul României.
Art. 2. - (1) Logoul naţional este proprietatea
exclusivă a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, urmând a fi
înregistrat de titularul acestuia atât pe plan intern la Oficiul de Stat pentru
Invenţii şi Mărci, cât şi pe plan internaţional la Organizaţia Mondială de
Proprietate Intelectuală ori în alte state şi/sau la alte organisme
internaţionale, ori de câte ori această înregistrare se dovedeşte necesară pentru protecţia mărcii şi a drepturilor
conferite de aceasta.
(2) Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
asigură gestiunea logoului naţional.
(3) Drepturile cu privire la logoul naţional nu pot fi
transmise decât de către titularul logoului. Logoul naţional nu poate face
obiectul unei cesiuni sau al unui gaj ori al unei alte garanţii reale şi nici
al unei executări silite.
Art. 3. - (1) Logoul naţional se înscrie/aplică pe
produs, pe etichetele şi/sau pe ambalajele produselor agricole ori alimentare
recunoscute ca specialităţi tradiţionale garantate protejate naţional, după
caz.
(2) Alături de denumirea produsului respectiv se va
menţiona înscrisul "SPECIALITATE TRADIŢIONALĂ PROTEJATĂ NAŢIONAL".
(3) Dreptul de utilizare a logoului
naţional pe produse, pe etichetele şi ambalajele produselor agricole ori
alimentare recunoscute ca specialităţi tradiţionale garantate protejate
naţional îl au producătorii sau procesatorii care respectă prevederile din
caietul de sarcini şi care sunt supuşi controlului şi certificării unui
organism privat de inspecţie şi certificare agreat de Ministerul Agriculturii
şi Dezvoltării Rurale.
Art. 4.- In scopul promovării conceptului „Produse de
calitate", persoanele fizice sau juridice înscriu logoul naţional în scop
informativ-publicitar pe suporturile de comunicare şi informare, în legătură
directă cu activitatea şi/sau producerea de produse agricole ori alimentare recunoscute
ca specialităţi tradiţionale garantate protejate naţional.
ANEXA Nr. 4a*) la regulile specifice prevăzute în anexa nr. 4
Reprezentarea grafică şi descrierea logoului naţional
1. LOGO-UL NATIONAL IN CULORI SAU ALB-NEGRU
Logo-ul naţional în pantone:
![](poze/85774_1.jpg)
![](poze/85774_4.jpg)
Pantone Blue 072 C Pantone Process Yellow C Pantone
Orange 021 C
![](poze/85774_6.jpg)
Pantone Process Blue C Pantone Red 032 C
Logo-ul naţional în CMYK:
![](poze/85774_7.jpg)
![](poze/85774_12.jpg)
100% cyan 100% yellow 53%
magenta 100% cyan 90% magenta
88 % magenta 100%
yellow 10% magenta 86% yellow
5 %
black
10% black
*) Anexa nr. 4a) este reprodusă
în facsimil.
Logo-ul naţional în alb-negru:
![](poze/85774_13.jpg)
2. LOGO-UL NATIONAL IN NEGATIV:
![](poze/85774_14.jpg)
3. LOGO-UL NATIONAL PE FOND DE CULOARE:
![](poze/85774_15.jpg)
4. TIPĂRIREA
Pentru text, se va folosi fontul Courier New cu
diacritice.
5. MĂRIMEA LOGO-ULUI
Dimensiunea minima a logo-ului va fi de 15 mm în
diametru.