ORDIN
Nr. 233 din 8 aprilie 2004
pentru aprobarea Normelor privind atestatele de specificitate pentru produsele
agricole si produsele alimentare
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII
RURALE
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 414 din 10 mai 2004
Vazand referatul de aprobare privind atestatele de specificitate pentru
produsele agricole si produsele alimentare,
in temeiul art. 4 alin. (1) pct. I.23 din Hotararea Guvernului nr. 409/2004
privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor si
Dezvoltarii Rurale,
ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale emite urmatorul
ordin:
Art. 1
Se aproba Normele privind atestatele de specificitate pentru produsele
agricole si produsele alimentare, prevazute in anexa care face parte integranta
din prezentul ordin.
Art. 2
Prezentul ordin va intra in vigoare in termen de 30 de zile de la
publicarea lui in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Art. 3
Directia generala de reglementare si implementare va duce la indeplinire
prevederile prezentului ordin.
Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale,
Ilie Sarbu
ANEXA 1
NORME
privind atestatele de specificitate pentru produsele agricole si produsele
alimentare
Art. 1
(1) Prezentele norme stabilesc regulile conform carora poate fi obtinut un
atestat comunitar de specificitate pentru produsele agricole si produsele
alimentare enumerate in anexa nr. I si pentru produsele alimentare enumerate in
anexa nr. II, anexe care fac parte integranta din prezentele norme.
(2) Prezentele norme se aplica fara a se aduce atingere altor prevederi specifice.
Art. 2
In sensul prezentelor norme, urmatorii termeni se definesc astfel:
a) specificitate - elementul sau ansamblul de elemente prin care un produs
agricol sau un produs alimentar se distinge in mod clar de alte produse
agricole sau produse alimentare similare apartinand aceleiasi categorii;
- prezentarea unui produs agricol sau produs alimentar nu este considerata
element in sensul prezentului articol;
- specificitatea nu poate sa se limiteze la o compozitie calitativa sau
cantitativa ori la un mod de productie stabilit printr-o reglementare
comunitara sau nationala ori prin standarde voluntare; totusi aceasta regula nu
se aplica daca reglementarea sau standardul respectiv a fost stabilit in
vederea definirii specificitatii unui produs;
b) grup - orice asociere, indiferent de forma sa juridica sau de componenta
sa, de producatori si/sau procesatori care realizeaza acelasi produs agricol
sau produs alimentar; la acest grup pot participa si alte parti interesate;
c) atestat de specificitate - recunoasterea specificitatii unui produs prin
intermediul inregistrarii sale in conformitate cu prezentele norme.
Art. 3
Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale infiinteaza si
administreaza un registru de atestate de specificitate, in care se
inregistreaza numele produselor agricole si ale produselor alimentare a caror
specificitate a fost recunoscuta in conformitate cu prezentele norme.
Art. 4
(1) Pentru a figura in registrul mentionat la art. 3 un produs agricol sau
un produs alimentar trebuie sa fie produs din materii prime traditionale, sa
prezinte o compozitie traditionala sau un mod de productie si/sau de prelucrare
care reflecta un tip traditional de productie si/sau de prelucrare.
(2) Inregistrarea nu este permisa in cazul unui produs agricol sau al unui
produs alimentar a carui specificitate se datoreaza:
a) provenientei sau originii sale geografice;
b) numai aplicarii unei inovatii tehnologice.
Art. 5
(1) Pentru a fi inregistrat, numele produsului agricol sau al produsului
alimentar trebuie:
- sa fie specific in sine; sau
- sa exprime specificitatea produsului respectiv.
(2) Numele care exprima specificitatea, prevazut la alin. (1) a doua
liniuta, nu poate fi inregistrat daca:
- se refera doar la cerinte de ordin general utilizate pentru un ansamblu
de produse agricole sau de produse alimentare ori la cele prevazute de o
reglementare comunitara specifica;
- este inselator, cum este in special cel care se refera la o
caracteristica evidenta a produsului sau care nu corespunde caietului de
sarcini ori specificatiei tehnice a produsului si nici asteptarilor
consumatorului cu privire la caracteristicile produsului.
(3) Pentru a fi inregistrat, numele specific prevazut la alin. (1) prima
liniuta trebuie sa fie traditional si conform cu dispozitiile nationale sau
consacrat prin folosinta.
(4) Utilizarea termenului geografic este autorizata sub un nume care nu
intra sub incidenta reglementarilor privind protectia indicatiilor geografice
si denumirilor de origine ale produselor agricole si produselor alimentare.
Art. 6
(1) Pentru a putea beneficia de un atestat de specificitate, un produs
agricol sau un produs alimentar trebuie sa fie conform unui caiet de sarcini.
(2) Caietul de sarcini contine cel putin elementele urmatoare:
- numele produsului in sensul art. 5, redactat in una sau in mai multe
limbi;
- descrierea metodei de productie, inclusiv a naturii si caracteristicilor
materiei prime si/sau ale ingredientelor utilizate si/sau a metodei de
preparare a produsului agricol ori a produsului alimentar, cu referire la
specificitatea acestuia;
- elementele care sa permita evaluarea caracterului traditional in sensul
art. 4 alin. (1);
- descrierea caracteristicilor produsului agricol sau ale produsului
alimentar, prin indicarea principalelor sale caracteristici fizice, chimice,
microbiologice si/sau organoleptice care se raporteaza la specificitate;
- cerintele minime si procedurile de inspectie a specificitatii.
Art. 7
(1) Numai un grup este abilitat sa depuna o cerere de inregistrare a
specificitatii unui produs agricol sau a unui produs alimentar.
(2) Cererea de inregistrare, care include caietul de sarcini prevazut la art.
6, se depune la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, care
este institutia publica centrala cu atributii, competente si responsabilitati
in inregistrarea specificitatii produselor agricole si produselor alimentare.
(3) Verificarea cererii si a caietului de sarcini se face de catre
organisme private de certificare a conformitatii si de inspectie, aprobate de
Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, care este institutia
publica centrala cu atributii, competente si responsabilitati in verificarea si
inspectia modului in care sunt aplicate si respectate prevederile prezentelor
norme; cererea impreuna cu caietul de sarcini si alte documente pe baza carora
s-a fundamentat decizia se transmit Comisiei Uniunii Europene de catre
minister.
(4) Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale va elabora si
va aproba Regulamentul privind inregistrarea, verificarea, certificarea
conformitatii si inspectia atestatelor de specificitate ale produselor agricole
si produselor alimentare, in conformitate cu prezentele norme, precum si
conditiile de aprobare a organismelor de inspectie si certificare, in termen de
6 luni de la publicarea prezentelor norme in Monitorul Oficial al Romaniei,
Partea I.
Art. 8
(1) Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale garanteaza ca
toate persoanele care demonstreaza un interes economic legitim sunt autorizate
sa consulte cererea de inregistrare a specificitatii unui produs agricol sau a
unui produs alimentar.
(2) Orice persoana fizica sau juridica legitim interesata poate sa se opuna
inregistrarii propuse, prin expedierea unei declaratii fundamentate in mod
corespunzator Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale;
ministerul adopta masurile necesare pentru a lua in considerare aceste
comentarii sau obiectii in cadrul termenelor prevazute.
ANEXA 1
la norme
LISTA
produselor agricole si produselor alimentare la care se refera art. 1 alin. (1)
din norme
________________________________________________________________________________
Nr. in Descrierea produselor
nomenclatura
Bruxelles
________________________________________________________________________________
(1) (2)
________________________________________________________________________________
Capitolul 1 Animale vii
Capitolul 2 Carne si maruntaie comestibile
Capitolul 3 Peste, crustacee si moluste
Capitolul 4 Produse din lapte; oua de pasare; miere naturala
Capitolul 5
05.04 Intestine, vezica si stomac de animale (altele decat pestele),
intregi sau bucati
05.15 Produse animale nespecificate sau neincluse in alta parte;
animale
moarte din cele mentionate la capitolul 1 sau 3,
necorespunzatoare
consumului uman
Capitolul 6 Arbori vii si alte plante; bulbi, radacini si altele la fel;
flori
taiate si frunzis ornamental
Capitolul 7 Vegetale si cateva radacini si tuberculi comestibili
Capitolul 8 Fructe si nuci comestibile; coaja de pepeni sau citrice
Capitolul 9 Cafea, ceai si condimente, excluzand mate
Capitolul 10 Cereale
Capitolul 11 Produse din industria moraritului, malt si amidonuri; gluten;
inulin
Capitolul 12 Seminte si fructe oleaginoase; diverse grane
Seminte si fructe; plante medicinale si industriale; paie si
furaje
Capitolul 13
ex 13.03 Pectine
Capitolul 15
15.01 Untura si alte grasimi de porc topite; grasimi de pasare topite
15.02 Grasimi netopite de bovine, ovine si caprine; seu (inclusiv
"premier jus") produs din aceste grasimi
15.03 Stearina din untura de porc, oleostearina si stearina din seu de
vaca; untura de porc lichida; oleo-margarina; seu de vaca lichid,
neemulsionat sau neamestecat ori nepreparat in nici un fel
15.04 Grasimi si uleiuri din peste si mamifere marine, rafinate sau
nerafinate
15.07 Ulei vegetal, fluid sau solid, brut, rafinat sau purificat
15.12 Grasimi si uleiuri vegetale sau animale, hidrogenate, rafinate
sau
nerafinate, dar nu preparate
15.13 Margarine, inlocuitor de untura si alte grasimi preparate,
comestibile
15.17 Reziduuri rezultate de la tratarea grasimilor vegetale sau
animale
Capitolul 16 Preparate din carne, peste, crustacee sau moluste
Capitolul 17
17.01 Zaharuri din sfecla si trestie de zahar, solide
17.02 Alte zaharuri, sirop de zahar; miere artificiala (mixata sau nu
cu
miere naturala); caramel
17.03 Melasa, decolorata sau nedecolorata
17.05 Zaharuri, siropuri si melase aromate sau colorate, cu exceptia
sucurilor de fructe care contin zahar in orice proportie
Capitolul 18
18.01 Boabe de cacao, intregi sau strivite, materie prima sau prajita
18.02 Coaja de cacao, tarate, pielite si resturi de cacao
Capitolul 20 Preparate din legume, fructe si alte parti de plante
Capitolul 22
22.04 Must de struguri in fermentare sau cu fermentarea altfel decat
fixata de o adaugare de alcool
22.05 Vin din struguri proaspeti, must de struguri cu fermentare fixata
cu adaugare de alcool
22.07 Alte bauturi fermentate (de exemplu: cidru, perry si mead)
ex 22.08 Alcool etilic sau bauturi spirtoase, denaturate sau nu, obtinute
din produsele agricole prevazute in prezenta anexa, excluzand
lichiorul si alte bauturi spirtoase si preparate alcoolice,
cunoscute ca extracte concentrate pentru fabricarea bauturilor
ex 22.10 Otetul si inlocuitori de otet
Capitolul 23 Reziduuri si resturi din industria alimentara; furaje animaliere
Capitolul 24
24.01 Tutun
Capitolul 45
45.01 Pluta neprelucrata, zdrobita, granulata sau macinata, resturi de
pluta
Capitolul 54
54.01 In materie prima sau procesat, dar nu tors, calt si resturi
(incluzand fire trase)
Capitolul 57 Canepa (Cannabis sativa) materie prima sau procesata, dar nu
toarsa, calt sau resturi de canepa (incluzand fire trase)
________________________________________________________________________________
ANEXA 2
la norme
LISTA
produselor alimentare la care se refera art. 1 alin. (1) din norme
- Bere
- Ciocolata si alte produse alimentare care contin ciocolata
- Produse de cofetarie, brutarie, patiserie sau biscuiti
- Aluaturi alimentare, coapte sau umplute
- Produse inainte de coacere
- Sosuri condimentate preparate
- Ciorbe sau supe
Bauturi pe baza de extracte de plante
Inghetata si serbet.