ORDIN
Nr. 956 din 21 decembrie 2004
pentru aprobarea Regulamentului privind conditiile de aprobare a organismelor
de inspectie si certificare a conformitatii indicatiilor geografice si
denumirilor de origine ale produselor agricole si produselor alimentare si a
atestatelor de specificitate pentru produsele agricole si produsele alimentare
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII
RURALE
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 35 din 11 ianuarie 2005
Avand in vedere prevederile art. 5 alin. (10) din Normele privind protectia
denumirilor de origine si indicatiilor geografice ale produselor agricole si
produselor alimentare aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii, padurilor
si dezvoltarii rurale nr. 285/2004 si ale art. 7 alin. (4) din Normele privind
atestatele de specificitate pentru produsele agricole si produsele alimentare
aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale
nr. 233/2004,
vazand Referatul de aprobare nr. 95.329 din 16 noiembrie 2004 al Directiei
generale de reglementare si implementare,
in temeiul art. 4 alin. (1) pct. I pozitia 24 din Hotararea Guvernului nr.
409/2004 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii,
Padurilor si Dezvoltarii Rurale, cu modificarile si completarile ulterioare,
ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale emite urmatorul
ordin:
Art. 1
Se aproba Regulamentul privind conditiile de aprobare a organismelor de inspectie
si certificare a conformitatii indicatiilor geografice si denumirilor de
origine ale produselor agricole si produselor alimentare si a atestatelor de
specificitate pentru produsele agricole si produsele alimentare, prevazut in
anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Directia generala de reglementare si implementare va duce la indeplinire
prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare in termen de 6 luni de la data publicarii.
Ministrul agriculturii,
padurilor si dezvoltarii rurale,
Petre Daea
ANEXA 1
REGULAMENT
privind conditiile de aprobare a organismelor de inspectie si certificare a
conformitatii indicatiilor geografice si denumirilor de origine ale produselor
agricole si produselor alimentare si a atestatelor de specificitate pentru
produsele agricole si produsele alimentare
CAP. 1
Generalitati
Art. 1
Prezentul regulament se refera la conditiile de aprobare a organismelor de
inspectie si certificare a conformitatii indicatiilor geografice si denumirilor
de origine ale produselor agricole si produselor alimentare si a atestatelor de
specificitate pentru produsele agricole si produsele alimentare si transpune
dispozitiile Regulamentului nr. 2.081/92/CEE privind protectia indicatiilor
geografice si denumirilor de origine ale produselor agricole si produselor
alimentare si ale Regulamentului nr. 2.082/92/CEE privind atestatele de
specificitate pentru produsele agricole si produsele alimentare.
Art. 2
Rolul organismelor de inspectie si certificare a conformitatii indicatiilor
geografice, denumirilor de origine si a atestatelor de specificitate este acela
de a garanta ca produsele agricole si produsele alimentare care poarta o
indicatie geografica, o denumire de origine protejata sau un atestat de
specificitate indeplinesc criteriile prevazute in caietul de sarcini.
Art. 3
(1) Inspectia si certificarea conformitatii indicatiilor geografice si
denumirilor de origine ale produselor agricole, produselor alimentare si a
atestatelor de specificitate pentru produsele agricole si produsele alimentare
pot fi efectuate de unul sau mai multe organisme, care indeplinesc prevederile
prezentului regulament.
(2) Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, prin
Serviciul produse alimentare cu atributii in inregistrarea indicatiilor geografice,
denumirilor de origine si atestatelor de specificitate pentru produsele
agricole si produsele alimentare, va transmite Comisiei Uniunii Europene lista
cu organismele aprobate, precum si competentele acestora, pentru a fi publicata
in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene.
Art. 4
(1) Organismele trebuie sa ofere garantii corespunzatoare de obiectivitate
si impartialitate in privinta tuturor producatorilor sau prelucratorilor supusi
inspectiei si sa dispuna permanent de personal calificat si de resursele
necesare efectuarii inspectiei.
(2) Daca un organism de inspectie si certificare utilizeaza serviciile unui
alt organism pentru realizarea anumitor inspectii, acesta din urma trebuie sa
prezinte aceleasi garantii; in acest caz, organismul de inspectie si
certificare, care utilizeaza serviciile unui alt organism pentru realizarea
anumitor inspectii, ramane raspunzator pentru toate controalele efectuate.
Art. 5
(1) Daca un organism de inspectie si certificare constata ca un produs
agricol sau un produs alimentar care poarta o indicatie geografica, o denumire
de origine protejata sau un atestat de specificitate nu indeplineste criteriile
din caietul de sarcini, acesta va lua masurile necesare pentru asigurarea
respectarii prevederilor reglementarilor in vigoare.
(2) Organismele de inspectie si certificare vor informa Serviciul produse
alimentare cu atributii in inregistrarea indicatiilor geografice, denumirilor
de origine si atestatelor de specificitate pentru produsele agricole si
produsele alimentare din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si
Dezvoltarii Rurale cu privire la masurile luate in cursul efectuarii
controalelor.
Art. 6
(1) Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, prin
Serviciul produse alimentare cu atributii in inregistrarea indicatiilor
geografice, denumirilor de origine si atestatelor de specificitate pentru
produsele agricole si produsele alimentare, va retrage aprobarea unui organism
de inspectie si certificare in cazul in care conditiile mentionate la art. 4 si
5 nu mai sunt indeplinite.
(2) Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, prin
Serviciul produse alimentare cu atributii in inregistrarea indicatiilor
geografice, denumirilor de origine si atestatelor de specificitate pentru
produsele agricole si produsele alimentare, va transmite Comisiei Uniunii
Europene lista revizuita a organismelor aprobate, pentru a fi publicata in
Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene.
CAP. 2
Conditiile de aprobare a organismelor de inspectie si certificare
Art. 7
(1) Inspectia si certificarea indicatiilor geografice si denumirilor de
origine protejate ale produselor agricole si produselor alimentare si a
atestatelor de specificitate pentru produsele agricole si produsele alimentare
se fac de catre persoane juridice din sectorul public sau privat aprobate,
denumite in continuare organisme de inspectie si certificare.
(2) Aprobarea si monitorizarea organismelor de inspectie si certificare se
fac de catre Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, in
conformitate cu prezentul regulament.
(3) In scopul aprobarii organismelor de inspectie si certificare, prin
ordin al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, se
constituie Comisia de aprobare a organismelor de inspectie si certificare, in
urmatoarea componenta:
a) un presedinte - reprezentat de directorul coordonator al Serviciului
produse alimentare din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si
Dezvoltarii Rurale;
b) 4 membri din cadrul Serviciului produse alimentare.
Art. 8
(1) Organismele care solicita sa fie aprobate ca organism de inspectie si
certificare trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
a) sa fie persoane juridice cu sediul in Romania;
b) sa aiba experienta in activitatea de inspectie si certificare;
c) sa dispuna de un laborator propriu, acreditat de organismul national de
acreditare, sau sa aiba un contract de colaborare cu un astfel de laborator,
pentru a executa toate analizele si determinarile utile pentru inspectia si
certificarea produselor agricole si alimentare cu denumire de origine protejata
sau cu atestate de specificitate;
d) sa nominalizeze o persoana responsabila de ansamblul activitatilor de
inspectie si certificare;
e) sa dispuna de personal calificat pentru efectuarea inspectiei si
certificarii;
f) sa fie independente de toate partile implicate, impartiale si integre;
g) organismul de inspectie si certificare si persoana responsabila de realizarea
inspectiei nu trebuie sa fie producatorul, procesatorul, furnizorul,
utilizatorul sau distribuitorul produselor supuse inspectiei si certificarii si
nici reprezentantul autorizat al uneia dintre persoanele indicate mai sus;
h) organismul de inspectie si certificare si personalul sau nu trebuie sa
fie supuse nici unei presiuni comerciale sau financiare care ar putea sa
influenteze deciziile lor;
i) sa fie acreditate de organismul national de acreditare si sa satisfaca
in totalitate exigentele stabilite de standardul romanesc prin care s-a adoptat
standardul european EN ISO 45011:1998 "Criterii generale pentru
organismele care aplica sisteme de certificare a produselor";
j) sa lucreze in concordanta cu regulile si normele nationale si comunitare
in vigoare din domeniu.
(2) Persoana responsabila de ansamblul activitatilor din cadrul
organismului de inspectie si certificare trebuie sa aiba studii superioare de
specialitate si un nivel ridicat de cunostinte teoretice si practice privind modul
de productie a produselor agricole si alimentare.
Art. 9
Dosarul pentru aprobare se depune la biroul unic al Ministerului
Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale si trebuie sa contina urmatoarele
documente:
a) cerere de aprobare, conform modelului prevazut in anexa nr. 1 la
prezentul regulament;
b) copie de pe certificatul de inmatriculare la registrul comertului, care
sa contina si codul unic de inregistrare;
c) actul constitutiv al organismului de inspectie si certificare;
d) scurta prezentare a activitatii organismului de inspectie si
certificare, din care sa rezulte experienta in domeniul inspectiei si
certificarii;
e) copia de pe certificatul de acreditare eliberat de organismul national
de acreditare conform standardului romanesc prin care s-a adoptat standardul
european EN ISO 45011:1998;
f) o declaratie scrisa prin care solicitantul este de acord ca organismul
care a emis certificatul de acreditare mentionat la lit. e) sa puna la
dispozitia Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, la
cerere sau din oficiu, documente si informatii cu privire la acreditarea
acestuia conform standardului romanesc prin care s-a adoptat standardul
european EN ISO 45011:1998;
g) organigrama organismului si dosarul de prezentare al personalului
angajat, care va cuprinde:
- copie de pe diploma de studii superioare de specialitate;
- curriculum vitae;
- copie de pe cartea de munca sau de pe contractul de colaborare;
- raportul de evaluare tehnica in vederea acreditarii, eliberat de
organismul national de acreditare.
Art. 10
(1) Dupa analizarea documentelor depuse, comisia de aprobare prevazuta la
art. 7 alin. (3) va emite o decizie motivata de aprobare sau de respingere a
organismului de inspectie si certificare, care se consemneaza intr-un registru
unic, gestionat de comisie; decizia comisiei se comunica in scris
solicitantului, in termen de 30 de zile de la data inregistrarii cererii de
aprobare.
(2) Daca solicitarea a fost acceptata, o data cu decizia de aprobare
comisia emite, in numele Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii
Rurale, certificatul de aprobare a organismului, conform modelului prevazut in
anexa nr. 2 la prezentul regulament.
(3) Certificatul de aprobare este valabil 3 ani si se vizeaza anual de
catre Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, in urma
verificarii prin supraveghere si monitorizare a activitatii organismului de
inspectie si certificare.
Art. 11
(1) Lista organismelor de inspectie si certificare, pentru care s-au emis
certificate de aprobare, se publica anual in Monitorul Oficial al Romaniei,
Partea I.
(2) Lista va contine, pentru fiecare organism aprobat, informatii privind
denumirea completa si sediul acestuia.
CAP. 3
Competentele organismelor de inspectie si certificare
Art. 12
Organismele de inspectie si certificare au urmatoarele competente:
a) verifica cererea de inregistrare mentionata la art. 5 din Normele
privind protectia denumirilor de origine si indicatiilor geografice ale
produselor agricole si produselor alimentare, aprobate prin Ordinul ministrului
agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale nr. 285/2004 si la art. 7 din
Normele privind atestatele de specificitate pentru produsele agricole si
produsele alimentare, aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii, padurilor
si dezvoltarii rurale nr. 233/2004;
b) verifica caietul de sarcini mentionat la art. 4 din Ordinul ministrului
agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale nr. 285/2004 si la art. 6 din
Ordinul ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale nr. 233/2004;
c) fundamenteaza decizia de inregistrare a indicatiilor geografice sau a
denumirilor de origine ale produselor agricole si produselor alimentare, pentru
a fi protejate, sau a atestatelor de specificitate, in situatia in care
constata ca sunt respectate conditiile prevazute de reglementarile in vigoare,
si transmit documentele Serviciului produse alimentare cu atributii in
inregistrarea indicatiilor geografice, denumirilor de origine si atestatelor de
specificitate pentru produsele agricole si produsele alimentare din cadrul
Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale;
d) fundamenteaza decizia de respingere a cererii de inregistrare a
indicatiilor geografice sau a denumirilor de origine ale produselor agricole si
produselor alimentare, pentru a fi protejate, sau a atestatelor de
specificitate, in situatia in care constata ca cererea si caietul de sarcini nu
intrunesc conditiile prevazute de reglementarile in vigoare, pe care o transmit
solicitantului si Serviciului produse alimentare cu atributii in inregistrarea
indicatiilor geografice, denumirilor de origine si atestatelor de specificitate
pentru produsele agricole si produsele alimentare din cadrul Ministerului
Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale;
e) efectueaza inspectii, din proprie initiativa sau la sesizarea unor
terti, pentru a verifica daca sunt respectate conditiile care au stat la baza
inregistrarii indicatiilor geografice sau a denumirilor de origine ale
produselor agricole si produselor alimentare, pentru a fi protejate, sau a
atestatelor de specificitate din caietele de sarcini;
f) propun Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, din
motive bine intemeiate, anularea inregistrarii, cand respectarea conditiilor
din caietul de sarcini pentru produsele agricole si produsele alimentare care
beneficiaza de o indicatie geografica sau de o denumire de origine protejata nu
mai poate fi asigurata.
ANEXA 1
la regulament
CERERE
Nr. ...../............
pentru obtinerea aprobarii organismelor de inspectie si certificare a
conformitatii indicatiilor geografice, denumirilor de origine si a atestatelor
de specificitate pentru produsele agricole si produsele alimentare
Persoana juridica .........................................., cu sediul in
localitatea ................, str. .................. nr. ..., bl. ..., sc.
..., ap. ..., judetul/sectorul ..............., telefon ..........., fax
..........., inmatriculata la registrul comertului sub nr.
...................., reprezentata prin responsabil
.............................., solicit aprobarea si eliberarea Certificatului
de aprobare pentru inspectia si certificarea conformitatii indicatiilor
geografice, denumirilor de origine si a atestatelor de specificitate pentru
produsele agricole si produsele alimentare.
Anexam la cerere urmatoarele documente:
a) copie de pe certificatul de inmatriculare la registrul comertului, care
sa contina si codul unic de inregistrare;
b) actul constitutiv al organismului de inspectie si certificare;
c) scurta prezentare a activitatii organismului de inspectie si
certificare, din care sa rezulte experienta in domeniul inspectiei si
certificarii;
d) copie de pe certificatul de acreditare eliberat de organismul national
de acreditare conform standardului romanesc prin care s-a adoptat standardul
european EN ISO 45011:1998;
e) declaratie scrisa, prin care solicitantul este de acord ca organismul
care a emis certificatul de acreditare mentionat la lit. d) sa puna la
dispozitie Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, la
cerere sau din oficiu, documente si informatii cu privire la acreditarea
acestuia conform standardului romanesc prin care s-a adoptat standardul
european EN ISO 45011:1998;
f) organigrama organismului si dosarul de prezentare al personalului
angajat, care va cuprinde:
- copie de pe diploma de studii superioare de specialitate;
- curriculum vitae;
- copie de pe cartea de munca sau contractul de colaborare;
- raportul de evaluare tehnica in vederea acreditarii, eliberat de
organismul national de acreditare.
Declar pe propria raspundere ca organismul aprobat va fi liber de orice
presiune in activitatea de inspectie si certificare.
Semnatura responsabilului,
............................
ANEXA 2
la regulament
MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
CERTIFICAT DE APROBARE
Nr. ....../.............
Organismul ......................................., cu sediul in
localitatea ...................., str. ................ nr. ..., telefon
.................., fax ................., reprezentat prin responsabil
..........................., este aprobat ca organism de inspectie si
certificare a conformitatii indicatiilor geografice si denumirilor de origine
ale produselor agricole si produselor alimentare si a atestatelor de
specificitate pentru produsele agricole si produsele alimentare.
Director general,
.................
____________________________________________________________________
| Acest certificat nu este valabil decat vizat pe anul in curs |
|____________________________________________________________________|
| An I | An II | An III |
|______________________|______________________|______________________|