Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 166 din 20 mai 2002

privind aprobarea Normei de metrologie legala CEE "NML CEE - 79/830 Contoare de apa calda"

ACT EMIS DE: MINISTERUL INDUSTRIEI SI RESURSELOR

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 610 din 16 august 2002


SmartCity3


    Ministrul industriei si resurselor,
    avand in vedere prevederile art. 26 din Hotararea Guvernului nr. 1.055/2001 privind conditiile de introducere pe piata a mijloacelor de masurare,
    in baza art. 3 alin. (1) lit. c) din Hotararea Guvernului nr. 193/2002 privind organizarea si functionarea Biroului Roman de Metrologie Legala,
    in temeiul Hotararii Guvernului nr. 19/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului Industriei si Resurselor, cu modificarile ulterioare,
    emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Norma de metrologie legala CEE "NML CEE - 79/830 Contoare de apa calda", prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si va intra in vigoare la data de 5 noiembrie 2002.

                      Ministrul industriei si resurselor,
                                Dan Ioan Popescu

    ANEXA 1

                         NORMA DE METROLOGIE LEGALA CEE
                    "NML CEE - 79/830 Contoare de apa calda"

    Art. 1
    Prezenta norma de metrologie legala CEE se aplica in cazul contoarelor de apa calda.
    Art. 2
    Contoarele de apa calda instalate in sistemele de transfer al energiei termice, precum si contoarele de apa calda echipate cu dispozitive electronice nu fac obiectul prezentei norme de metrologie legala CEE.
    Art. 3
    Se admite aplicarea marcajelor CEE pe contoarele de apa calda care indeplinesc prevederile prezentei norme de metrologie legala CEE.
    Art. 4
    Contoarele de apa calda se supun controlului metrologic prin aprobare de model CEE si verificare initiala CEE, in conformitate cu prevederile pct. 1.2 din anexa nr. 2 la Hotararea Guvernului nr. 1.055/2001 privind conditiile de introducere pe piata a mijloacelor de masurare si in conditiile stabilite in prezenta norma de metrologie legala CEE.
    Art. 5
    Introducerea pe piata si/sau punerea in functiune a contoarelor de apa calda nu poate fi impiedicata, interzisa sau restrictionata daca acestea poarta marcajele CEE pentru aprobare de model si verificare initiala, prevazute la pct. 3.2 din anexa nr. 2 la Hotararea Guvernului nr. 1.055/2001 si aplicate conform prevederilor prezentei norme de metrologie legala CEE, sau daca sunt fabricate intr-un stat membru al Uniunii Europene si poarta marcajele CEE corespunzatoare.
    Art. 6
    Anexa face parte integranta din prezenta norma de metrologie legala CEE.

    ANEXA 1
    la norma de metrologie legala CEE

    1. TERMINOLOGIE
    1.1. Contoarele de apa calda
    1.1.1. Contoarele de apa calda sunt mijloace de masurare utilizate pentru determinarea continua a volumului apei calde care trece prin interiorul lor si care contin un dispozitiv de masurare conectat la un dispozitiv indicator. In sensul prezentei norme de metrologie legala CEE, apa este considerata calda daca temperatura sa este cuprinsa intre 30 grade C si 90 grade C.
    1.1.2. Contoarele de apa calda sunt bazate pe un principiu de functionare mecanic, care implica utilizarea camerelor volumetrice cu pereti mobili sau actiunea vitezei apei asupra unei parti mobile, cum ar fi o turbina, un rotor.
    1.2. Debitul
    Debitul este volumul de apa care trece prin contor in unitatea de timp.
    1.3. Volumul livrat
    Volumul livrat este volumul total al apei care a trecut prin contor intr-un timp dat.
    1.4. Debitul maxim (Qmax)
    Debitul maxim, Qmax, este cel mai mare debit la care contorul poate functiona o perioada limitata fara sa se deterioreze si fara depasirea erorilor tolerate si a valorilor maxime admise pentru pierderea de presiune, prevazute la pct. 2.1, respectiv 3.4.
    1.5. Debitul nominal (Qn)
    Debitul nominal, Qn, este egal cu jumatatea debitului maxim, Qmax. Acesta este exprimat in metri cubi pe ora si este utilizat pentru a desemna contorul de apa calda.
    Contorul de apa calda trebuie sa poata functiona in utilizare normala, la debitul nominal, Qn, in conditii de operare continua si intermitenta, fara depasirea erorilor tolerate, prevazute la pct. 2.1.
    1.6. Debitul minim (Qmin)
    Debitul minim, Qmin, este debitul la care contorul de apa calda nu trebuie sa depaseasca erorile tolerate prevazute la pct. 2.1. Acesta este stabilit in functie de Qn.
    1.7. Intervalul de debit
    Intervalul de debit al contorului de apa calda este delimitat de debitele maxim si minim, Qmax si Qmin. Intervalul de debit al contorului de apa calda este impartit in doua zone, numite zona superioara si zona inferioara, cu erori tolerate diferite.
    1.8. Debitul de tranzitie (Qt)
    Debitul de tranzitie, Qt, este debitul care imparte intervalul de debit in zona superioara si zona inferioara si la care variatia erorilor tolerate prevazute la pct. 2.1 este discontinua.
    1.9. Eroarea tolerata
    Eroarea tolerata este limita erorii admise de prezenta norma de metrologie legala CEE pentru aprobarea de model CEE si pentru verificarea initiala CEE a contoarelor de apa calda.
    1.10. Pierderea de presiune
    Pierderea de presiune reprezinta diferenta de presiune cauzata de prezenta contorului de apa calda in circuit.

    2. CARACTERISTICI METROLOGICE
    2.1. Erorile tolerate
    Eroarea tolerata in zona inferioara este +/- 5%, de la Qmin inclusiv la Qt exclusiv.
    Eroarea tolerata in zona superioara este +/- 2%, de la Qt inclusiv la Qmax inclusiv.
    2.2. Clasele metrologice
    Contoarele de apa calda sunt impartite, in functie de valorile debitelor Qmin si Qt definite mai sus, in 4 clase metrologice, conform tabelului urmator:
________________________________________________
Clasa metrologica               Qn
                    < 15 mc/h       >/= 15 mc/h
________________________________________________
     Clasa A
      Qmin            0,04 Qn         0,08 Qn
      Qt              0,10 Qn         0,20 Qn
    Clasa B
      Qmin            0,02 Qn         0,04 Qn
      Qt              0,08 Qn         0,15 Qn
    Clasa C
      Qmin            0,01 Qn         0,02 Qn
      Qt              0,06 Qn         0,1  Qn
    Clasa D
      Qmin            0,01 Qn
      Qt             0,015 Qn
________________________________________________

    3. CARACTERISTICI TEHNICE
    3.1. Constructia. Prevederi generale
    Contoarele de apa calda trebuie sa fie construite astfel incat:
    a) sa asigure o functionare indelungata si mijloace de evidentiere a accesului neautorizat;
    b) sa fie conforme cu prevederile prezentei norme de metrologie legala CEE, in conditii normale de utilizare.
    In situatia in care contoarele de apa calda sunt supuse inversarii accidentale a sensului de curgere, acestea trebuie sa reziste fara deteriorarea sau schimbarea proprietatilor lor metrologice si, in acelasi timp, trebuie sa inregistreze aceasta curgere in sens invers.
    3.2. Materialele
    Contoarele de apa calda trebuie sa fie realizate din materiale cu rezistenta si stabilitate adecvate pentru destinatia lor de utilizare. Acestea trebuie construite din materiale rezistente la coroziune interna si externa normala si, daca este necesar, trebuie protejate prin tratarea corespunzatoare a suprafetei acestora. Variatiile temperaturii apei in intervalul de temperatura 0 grade C - 110 grade C nu trebuie sa afecteze materialele utilizate in constructia contorului de apa calda.
    3.3. Etanseitatea. Rezistenta la presiune si temperatura
    Contorul de apa calda trebuie sa reziste la temperatura de 90 grade C si la presiunea pentru care este proiectat, denumita presiune maxima de lucru, fara defecte in functionare, scurgeri, infiltrari prin pereti sau deformari permanente. Valoarea minima a acestei presiuni este de 10 bari.
    3.4. Pierderea de presiune
    Pierderea de presiune prin contorul de apa calda este determinata la incercarile de aprobare de model CEE si nu trebuie sa depaseasca 0,25 bari la debitul nominal si 1 bar la debitul maxim.
    Contoarele sunt clasificate in 4 grupe, conform urmatoarelor valori maxime ale pierderii de presiune: 1; 0,6; 0,3 si 0,1 bar. Aceasta valoare este indicata in certificatul de aprobare de model CEE.
    3.5. Dispozitivul indicator
    Dispozitivul indicator trebuie sa permita, prin simpla juxtapunere a diferitelor elemente constituente, citirea sigura, usoara si neambigua a volumului de apa masurat, exprimat in metri cubi.
    Volumul este indicat prin una dintre urmatoarele variante:
    a) pozitia unuia sau mai multor ace indicatoare pe o scara circulara;
    b) afisarea unui rand de cifre consecutive situate in linie in una sau mai multe ferestre;
    c) o combinatie a sistemelor prevazute la lit. a) si b).
    Metrul cub si multiplii sai sunt indicati in culoarea neagra, iar submultiplii acestuia in culoarea rosie.
    Inaltimea reala sau aparenta a cifrelor nu trebuie sa fie mai mica de 4 mm.
    Pe indicatoarele digitale ale dispozitivului indicator, prevazute la lit. b) si c), deplasarea vizibila a tuturor cifrelor trebuie efectuata de jos in sus, in sensul cresterii valorilor indicate. Avansarea unei cifre a unei decade trebuie sa se termine in timp ce decada de valoare mai mica imediat urmatoare se schimba de la 9 la 0; rola care arata cifrele cel mai putin semnificative se poate deplasa continuu in cazul prevazut la lit. c). Numarul de metri cubi trebuie sa fie indicat clar.
    Acele indicatoare ale dispozitivelor indicator, prevazute la lit. a) si c), trebuie sa se roteasca in sensul acelor de ceasornic la cresterea valorii indicate. Valoarea in metri cubi pentru fiecare diviziune a scarii trebuie sa fie exprimata sub forma 10^n, unde n este un numar intreg pozitiv, negativ sau zero, stabilindu-se astfel un sistem de decade consecutive. Fiecare parte a scarii gradate trebuie sa aiba inscriptionat un factor de multiplicare (x 1000- x 100- x 10x 1- x 0,1- x 0,01- x 0,001).
    In cazurile indicatoarelor cu cadran si digitale ale dispozitivului indicator:
    a) simbolul unitatii mc trebuie sa fie inscriptionat pe cadran sau in imediata vecinatate a indicatorului digital;
    b) elementul indicator cu cea mai rapida miscare continua reprezinta elementul de control, iar valoarea diviziunii scarii elementului de control reprezinta valoarea diviziunii scarii de verificare. Acest element de control poate sa fie permanent sau poate sa fie montat temporar prin adaugarea unor piese detasabile. Aceste piese nu trebuie sa aiba influente semnificative asupra proprietatilor metrologice ale contorului de apa calda.
    Lungimea diviziunii scarii de verificare nu trebuie sa fie mai mica de 1 mm si mai mare de 5 mm.
    Scara de verificare trebuie sa fie alcatuita din:
    a) linii de aceeasi grosime si lungimi diferite, grosimea liniilor nedepasind un sfert din distanta dintre axele a doua linii consecutive; sau
    b) benzi contrastante de latime constanta, egale cu lungimea diviziunii scarii de verificare.
    3.6. Numarul de cifre al scarii de verificare si valoarea diviziunii acesteia
    Dispozitivul indicator trebuie sa poata inregistra un volum, exprimat in metri cubi, corespunzator a cel putin 1.999 de ore de functionare la debitul nominal, fara revenire la zero.
    Valoarea diviziunii scarii de verificare trebuie sa fie de forma 1 x 10^n, 2 x 10^n sau 5 x 10^n. In timpul verificarii valoarea diviziunii scarii de verificare trebuie sa fie astfel incat eroarea de masurare cauzata de citirea contorului de apa calda sa nu depaseasca 0,5% din volumul masurat (admitand o eroare de citire mai mica decat jumatate din valoarea celei mai mici diviziuni a scarii de verificare), iar durata incercarii la debitul minim sa nu depaseasca 1 1/2 ore.
    Un dispozitiv suplimentar (stea, disc cu marcaje de referinta) poate fi atasat pentru a evidentia miscarea dispozitivului de masurare inainte ca aceasta sa devina clar vizibila pe indicator.
    3.7. Dispozitivul de reglare
    Contoarele de apa calda pot fi echipate cu un dispozitiv de reglare care permite modificarea relatiei dintre volumul indicat si valoarea adevarata a volumului trecut prin contorul de apa calda. Acest dispozitiv este obligatoriu pentru contoarele de apa calda care utilizeaza actiunea vitezei apei asupra rotatiei unei parti mobile.
    3.8. Dispozitivul de accelerare
    Este interzisa utilizarea unui dispozitiv de accelerare pentru cresterea vitezei apei sub Qmin.
    3.9. Dispozitivele suplimentare
    Contorul de apa calda poate include un dispozitiv generator de impulsuri care nu trebuie sa schimbe caracteristicile sale metrologice.
    Certificatul de aprobare de model CEE poate sa prevada, daca este necesar, atasarea unor dispozitive suplimentare fixe sau detasabile pentru a permite verificarea automata a contorului de apa calda.

    4. MARCAJE SI INSCRIPTII
    4.1. Inscriptii de identificare
    Este obligatoriu pentru toate contoarele de apa calda sa prezinte clar si lizibil, separat sau grupat, pe carcasa contorului de apa calda, pe cadranul indicatorului sau pe placuta de identificare urmatoarele informatii:
    a) denumirea sau numele comercial al producatorului sau marca sa comerciala;
    b) clasa metrologica si debitul nominal Qn exprimat in metri cubi pe ora;
    c) anul fabricatiei si numarul de serie;
    d) una sau doua sageti care sa indice sensul curgerii;
    e) simbolul aprobarii de model CEE;
    f) presiunea maxima de lucru in bari daca aceasta poate depasi 10 bari;
    g) litera V sau H in situatiile in care contorul poate functiona corect numai in pozitie verticala (V) sau orizontala (H).
    4.2. Aplicarea marcajelor de verificare CEE
    Aplicarea marcajelor de verificare CEE se face pe carcasa contorului de apa calda, care este vizibila fara demontare.
    4.3. Sigilarea
    Contoarele de apa calda trebuie sa includa dispozitive de protectie care pot fi sigilate astfel incat atat inainte, cat si dupa instalarea corecta a contoarelor de apa calda sa nu fie posibila demontarea sau modificarea acestora sau a dispozitivului lor de reglare, fara deteriorarea dispozitivului de protectie.

    5. APROBAREA DE MODEL CEE
    5.1. Procedura
    Procedurii de aprobare de model CEE ii sunt aplicabile prevederile Hotararii Guvernului nr. 1.055/2001 privind conditiile de introducere pe piata a mijloacelor de masurare.
    5.2. Incercarile de model
    Atunci cand din analiza dosarului s-a constatat ca modelul este conform cu cerintele prezentei norme de metrologie legala CEE, incercarile de laborator vor fi executate pe un numar de contoare de apa calda, respectandu-se urmatoarele conditii:
    5.2.1. Numarul de contoare de apa calda care trebuie incercate
    Numarul de contoare de apa calda care trebuie prezentate de producator pentru incercarile de model este dat in tabelul urmator:
____________________________________________
Debitul nominal, Qn   Numarul de contoare
    (mc/h)                de apa calda
____________________________________________
   Qn < 1,5                    10
  1,5 </= Qn < 15               3
   Qn >/= 15                    2
____________________________________________

    In functie de evolutia incercarilor laboratorul poate decide:
    a) sa nu realizeze incercarea pe toate contoarele de apa calda prezentate;
    b) sa solicite producatorului contoare de apa calda suplimentare pentru a continua incercarile.
    5.2.2. Presiunea
    Pentru incercarile de model prevazute la pct. 5.2.4 presiunea la iesirea din contorul de apa calda trebuie sa fie astfel incat sa poata preveni cavitatia.
    5.2.3. Echipamentul de incercare
    Contoarele de apa calda trebuie sa fie incercate individual, astfel incat sa se evidentieze caracteristicile individuale ale acestora.
    Laboratorul de metrologie care efectueaza incercarile trebuie sa asigure o eroare relativa tolerata la masurarea volumului de +/- 0,3%, incluzand toate sursele de erori ale instalatiei aprobate de Biroul Roman de Metrologie Legala.
    Eroarea tolerata este de +/- 5% la masurarea presiunii si de +/- 2,5% la masurarea pierderii de presiune.
    In timpul incercarilor variatia relativa a debitelor nu trebuie sa depaseasca 2,5% intre Qmin si Qt si 5% intre Qt si Qmax.
    Eroarea tolerata la masurarea temperaturii este de 1 grad C.
    Echipamentul de incercare a contoarelor de apa calda trebuie sa fie aprobat de Biroul Roman de Metrologie Legala.
    5.2.4. Incercari
    5.2.4.1. Procedura de incercare
    Incercarile cuprind operatiile executate in urmatoarea ordine:
    1. incercarea de rezistenta la presiune;
    2. determinarea curbelor de erori in functie de debit si evaluarea efectului presiunii si temperaturii, in conditii de instalare normale pentru acest tip de contor de apa calda (sectiuni de conducta dreapta in amonte si in aval de contor, strangulari, obstacole) specificate de producator;
    3. determinarea pierderii de presiune;
    4. incercarea la uzura accelerata;
    5. incercarea de rezistenta la soc termic pentru contoarele de apa calda cu debitul nominal Qn mai mic de 10 mc/h.
    5.2.4.2. Descrierea incercarilor
    Incercarea de rezistenta la presiune se realizeaza la o temperatura de (85 +/- 5) grade C si consta din doua etape:
    a) contorul de apa calda trebuie sa suporte, fara scurgeri sau infiltrari prin pereti, o presiune de 1,6 ori presiunea maxima de lucru, aplicata timp de 15 minute;
    b) contorul de apa calda trebuie sa suporte, fara deteriorare sau blocare, o presiune de doua ori presiunea maxima de lucru, aplicata timp de 1 minut.
    Rezultatele incercarilor 2 si 3 prevazute la pct. 5.2.4.1 trebuie sa prevada un numar de puncte care sa permita trasarea curbelor pe intregul interval de debit.
    Incercarea la uzura accelerata trebuie sa fie executata astfel:
________________________________________________________________________________
Debitul   Debitul de    Tipul de   Numarul de  Durata    Perioada de Durata de
nominal   incercare si  incercare  intreruperi pauzelor  functionare functionare
Qn        temperatura                          (secunde) la debitul  - oprire
(mc/h)                                                   de          (secunde)
                                                         incercare
________________________________________________________________________________
Qn </= 10 Qn si        discontinua   100.000     15      15 secunde  0,15 (Qn)
          (50 +/- 5)                                                 cu un minim
          grade C                                                        de
                                                                     1 secunda*)
          Qmax si      continua                          100 h
          (85 +/- 5)
          grade C
Qn > 10   Qn si        continua                          500 h
          (50 +/- 5)
          grade C
          Qmax si      continua                          200 h
          (85 +/- 5)
          grade C
________________________________________________________________________________
    *) (Qn) este un numar egal cu valoarea lui Qn exprimat in mc/h.

    Inaintea primei incercari si dupa fiecare serie de incercari trebuie sa fie determinate erorile de masurare, in aceleasi conditii, cel putin pentru urmatoarele debite:
    Qmin, Qt, 0,3 Qn, 0,5 Qn, 1 Qn, 2 Qn.
    La fiecare incercare volumul de apa care trece prin contorul de apa calda trebuie sa fie suficient pentru a roti acul indicator sau tamburul scarii de verificare cu una sau mai multe rotatii complete si sa elimine efectele distorsiunilor ciclice.
    Incercarea de rezistenta la socuri termice cuprinde 25 de cicluri care trebuie sa se realizeze dupa cum urmeaza:
__________________________________________
 Temperatura apei     Debitul   Durata
__________________________________________
(85 +/- 5) grade C     Qmax     8 min.
-                      0        1 - 2 min.
Apa rece               Qmax     8 min.
-                      0        1 - 2 min.
__________________________________________

    5.2.5. Conditii pentru aprobarea de model CEE
    Modelul de contor de apa calda va fi aprobat daca sunt intrunite urmatoarele conditii:
    a) indeplineste prevederile administrative, tehnice si metrologice din norma de metrologie legala si din anexa la aceasta;
    b) rezultatele incercarilor 1, 2 si 3 prevazute la pct. 5.2.4.1 demonstreaza conformitatea contorului de apa calda cu cerintele prevazute la pct. 2 si 3 din prezenta anexa, in ceea ce priveste caracteristicile metrologice si tehnice;
    c) dupa fiecare incercare de uzura accelerata si dupa incercarea de rezistenta la soc termic variatia curbei erorilor nu trebuie sa depaseasca 1,5% intre Qt si Qmax si 3% intre Qmin si Qt.
    5.3. Certificatul de aprobare de model CEE
    Certificatul de aprobare de model CEE poate sa prevada posibilitatea ca incercarea de exactitate, la verificarea initiala CEE, sa fie efectuata cu apa rece.
    Aceasta posibilitate este permisa numai in cazul in care in timpul incercarilor pentru aprobarea de model CEE a fost efectuat un studiu al regulilor de echivalenta apa calda/apa rece, care a stabilit ca un contor care corespunde la incercarea de exactitate cu apa rece se incadreaza in limita erorilor tolerate prevazute la pct. 2.1.
    In acest caz certificatul de aprobare de model CEE trebuie sa contina o descriere a acestei incercari si conditionarile aferente, in special acelea care se refera la erorile tolerate si debitele de incercare.

    6. VERIFICAREA INITIALA CEE
    Procedurii de verificare initiala CEE ii sunt aplicabile prevederile Hotararii Guvernului nr. 1.055/2001 privind conditiile de introducere pe piata a mijloacelor de masurare.
    6.1. Metodele de verificare
    Verificarea initiala CEE se executa pe o instalatie aprobata de Biroul Roman de Metrologie Legala. Echipamentul si conditiile de incercare trebuie sa fie astfel incat verificarea sa poata fi executata in conditii de siguranta. Prevederile pct. 5.2.3 trebuie sa fie indeplinite, cu exceptia celor privind temperatura apei, acolo unde incercarile sunt efectuate cu apa rece, in conformitate cu prevederile care pot fi stabilite in certificatul de aprobare de model CEE. Contoarele pot fi incercate si in serie, daca este necesar. Daca este folosita aceasta metoda, presiunea la iesire din ultimul contor de apa calda trebuie sa fie suficienta pentru a preveni cavitatia si pot fi impuse masuri speciale pentru a preveni interferenta intre contoarele de apa calda.
    Instalatia aprobata de Biroul Roman de Metrologie Legala poate include dispozitive automate, robinete de derivatie, reductoare de debit, iar circuitele de incercare dintre contoarele de apa calda supuse verificarii si vasele de masura trebuie sa fie etanse si sa fie posibila verificarea in orice moment a pierderii de presiune.
    Se poate utiliza orice tip de circuit de alimentare, iar in cazul existentei unor circuite de incercare utilizate in paralel nu trebuie sa existe interferente care sa contravina prevederilor pct. 5.2.3.
    Daca vasul de masura are mai multe compartimente, peretii de separare trebuie sa fie suficient de rigizi pentru a nu se modifica volumul compartimentelor cu mai mult de 0,2% atunci cand compartimentele alaturate sunt complet goale.
    6.2. Procedura de verificare
    Contoarele trebuie sa fie conforme cu un model aprobat.
    Verificarea initiala CEE cuprinde incercarile de etanseitate la presiune si incercarile de exactitate.
    6.2.1. Incercarea de etanseitate la presiune
    Incercarea de etanseitate la presiune poate fi efectuata cu apa rece. Aceasta trebuie executata timp de 1 minut la o presiune de 1,6 ori presiunea maxima de lucru. In timpul incercarii nu trebuie sa apara scurgeri sau infiltrari prin peretii contorului de apa calda.
    6.2.2. Incercarea de exactitate
    6.2.2.1. Incercarea de exactitate cu apa calda
    Incercarea de exactitate este efectuata cu apa calda la temperatura de (50 +/- 5) grade C, la cel putin 3 debite:
    a) intre 0,9 Qmax si Qmax;
    b) intre Qt si 1,1 Qt;
    c) intre Qmin si 1,1 Qmin.
    In timpul acestei incercari contorul de apa calda trebuie sa se incadreze in erorile tolerate, prevazute la pct. 2.1.
    In cazul in care toate erorile determinate sunt de acelasi semn, contorul trebuie sa fie reglat astfel incat nici o eroare sa nu depaseasca jumatate din eroarea tolerata.
    6.2.2.2. Incercarea de exactitate cu apa rece
    In cazul in care certificatul de aprobare de model CEE prevede acest lucru, incercarea de exactitate poate fi efectuata cu apa rece. In acest caz incercarea este efectuata in conformitate cu procedurile stabilite in certificatul de aprobare de model CEE.



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 166/2002

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 166 din 2002
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu