ORDIN Nr
ORDIN
Nr. 17/240 din 17 februarie 2000
pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, continutul, originea,
fabricarea, ambalarea, etichetarea, marcarea si calitatea bauturilor alcoolice
distilate destinate comercializarii
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII SI ALIMENTATIEI
Nr. 17 din 17 februarie 2000
MINISTERUL SANATATII
Nr. 240 din 31 martie 2000
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 350 din 27 iulie 2000
Ministrul agriculturii si alimentatiei si ministru de stat, ministrul
sanatatii,
vazand nota Directiei generale resurse si politici agroalimentare,
avand in vedere prevederile art. 39 din Ordonanta Guvernului nr. 113/1999
privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 6/1999 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii si Alimentatiei, cu modificarile si
completarile ulterioare, si al Hotararii Guvernului nr. 244/1997 privind
organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, cu modificarile si
completarile ulterioare,
emit urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Normele cu privire la natura, continutul, originea, fabricarea,
ambalarea, etichetarea, marcarea si calitatea bauturilor alcoolice distilate
destinate comercializarii, prevazute in anexa care face parte integranta din
prezentul ordin.
Art. 2
Directia generala resurse si politici agroalimentare si directiile generale
pentru agricultura si industrie alimentara judetene, respectiv a municipiului
Bucuresti, vor aduce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare in termen de 6 luni de la data publicarii lui.
p. Ministrul agriculturii si alimentatiei,
Stefan Pete,
secretar de stat
Ministru de stat,
ministrul sanatatii,
Hajdu Gabor
ANEXA 1
NORME
cu privire la natura, continutul, originea, fabricarea, ambalarea, etichetarea,
marcarea si calitatea bauturilor alcoolice distilate destinate comercializarii
CAP. 1
Dispozitii generale
Art. 1
Prezentele norme se refera la conditiile privind natura, continutul,
originea, fabricarea, ambalarea, etichetarea, marcarea si calitatea bauturilor
alcoolice distilate destinate comercializarii.
Art. 2
(1) Prin bautura alcoolica distilata se intelege lichidul alcoolic destinat
consumului uman, avand caractere organoleptice particulare si o concentratie
alcoolica minima de 15% vol. la +20 grade C, care se obtine prin:
a) distilarea produselor naturale fermentate, cu sau fara adaos de
substante aromatizante;
b) distilarea unui macerat de substante vegetale, cu sau fara adaos de
substante aromatizante, zaharuri sau alte produse indulcitoare;
c) adaugarea altor produse agricole la un alcool etilic de origine agricola
si/sau la un distilat de origine agricola si/sau la un rachiu de cereale;
d) amestecul unei bauturi alcoolice distilate cu:
- una sau mai multe bauturi alcoolice distilate;
- un alcool etilic de origine agricola, un distilat de origine agricola sau
un rachiu de cereale;
- una sau mai multe bauturi alcoolice;
- una sau mai multe bauturi.
(2) Face exceptie lichiorul pe baza de ou avocat, advocat, advokat, a carui
concentratie alcoolica este de minimum 14% vol.
Art. 3
Agentii economici care desfasoara activitate in domeniul productiei si
comercializarii de bauturi alcoolice distilate au obligatia sa respecte
prevederile prezentelor norme.
CAP. 2
Definitii
Art. 4
In sensul prezentelor norme, termenii folositi se definesc dupa cum
urmeaza:
1. concentratie alcoolica - raportul dintre volumul de alcool in stare
pura, la temperatura de +20 grade C, continuta in produs si volumul total al
acestuia produs la aceeasi temperatura;
2. produse indulcitoare - produsele care confera gustul dulce, cum sunt:
zaharul semialb, zaharul alb, zaharul alb rafinat, dextroza, fructoza, siropul
de glucoza, zaharul lichid, zaharul lichid invertit, siropul de zahar invertit,
zaharul caramelizat, mustul de struguri concentrat rectificat, mustul de
struguri concentrat, mustul de struguri proaspeti, mierea de albine, siropul de
roscove, precum si alte substante glucidice naturale care au un efect analog cu
acestea;
3. zahar caramelizat - produsul obtinut in exclusivitate prin incalzirea
controlata a zaharului fara adaos de baze, acizi minerali sau alti aditivi
chimici;
4. grad decalitru (grad dal) - cantitatea de alcool etilic anhidru care se
gaseste intr-un volum de un decalitru lichid alcoolic la temperatura de +20
grade C;
5. distilat de origine agricola - lichidul alcoolic obtinut prin distilare,
dupa fermentarea alcoolica a cerealelor, care nu prezinta caracteristicile
alcoolului etilic de fermentatie din materii prime agricole vegetale si nici
ale altei bauturi alcoolice distilate, dar care a conservat o aroma si un gust
provenind din materiile prime utilizate;
6. maturare sau invechire - operatiunea care consta in a lasa sa se produca
in mod natural, in recipiente potrivite, anumite reactii care imprima bauturii
alcoolice caractere organoleptice calitative pe care bautura nu le avea
anterior;
7. categoria de bauturi alcoolice distilate - totalitatea bauturilor
alcoolice distilate care corespund aceleiasi definitii;
8. grad german de duritate (grad dH) - este egal cu 10 miligrame oxid de
calciu la un litru de apa;
9. substanta aromatizanta - substanta chimic definita, cu proprietati
aromatice, care se obtine:
a) prin procese fizice care includ distilarea si extractia cu solventi sau
procese enzimatice si microbiologice ale unui material de origine vegetala sau
animala, atat in stare bruta, cat si dupa procesare prin procedee traditionale
de preparare a alimentelor pentru consum uman;
b) prin sinteza chimica sau izolare prin procese chimice, obtinandu-se o
substanta identica chimic cu o substanta naturala prezenta in produse de
origine vegetala sau animala descrisa la lit. a);
c) prin sinteza chimica, obtinandu-se insa o substanta care este identica
chimic cu o substanta naturala prezenta in produse de origine vegetala sau
animala;
10. preparat aromatizant - substanta concentrata sau neconcentrata, cu
proprietati aromatice, care este obtinuta prin procese fizice, prin procese
enzimatice sau microbiologice, pornindu-se de la produse de origine vegetala
sau animala in stare bruta sau dupa o procesare prin procedee traditionale de
preparare a alimentelor pentru consum uman;
11. continutul in substante volatile - cantitatea de substante volatile,
altele decat alcoolul etilic si metilic continut in bautura alcoolica obtinuta
exclusiv prin distilarea sau redistilarea materiilor prime folosite.
CAP. 3
Natura, continutul, originea, fabricarea, ambalarea, etichetarea, marcarea
si calitatea bauturilor alcoolice distilate destinate comercializarii
Art. 5
In functie de tehnologia de fabricatie, calitatile organoleptice, de
proprietatile fizico-chimice si de consistenta, bauturile alcoolice distilate
se clasifica in urmatoarele categorii:
a) rachiuri obtinute din vin si din subproduse rezultate la fabricarea
vinului;
b) rachiuri din fructe;
c) bauturi alcoolice distilate care au in continutul lor alcool etilic de
origine agricola.
Art. 6
Rachiului din vin, rachiurilor obtinute din subprodusele rezultate, la
fabricarea vinului, rachiurilor din fructe, inclusiv tuica cu toate
sortimentele acesteia, le sunt aplicabile prevederile cuprinse la pct. 24 - 30
din anexa nr. 2 la Legea viei si vinului nr. 67/1997, cu modificarile si
completarile ulterioare.
Art. 7
Bauturile alcoolice distilate care au in continut alcool etilic de origine
agricola se definesc si se clasifica dupa cum urmeaza:
1. Vodca este bautura alcoolica distilata obtinuta din alcool etilic de
fermentatie rezultat prin distilare, rectificare sau filtrare pe carbune activ
din materii prime agricole de origine vegetala. Este permisa o aromatizare care
sa confere produsului caractere organoleptice particulare, mai ales gustul
moale.
Concentratia alcoolica este de minimum 37,5% vol.
Aceasta bautura alcoolica distilata denumeste "vodca" si se
asociaza unui nume comercial.
2. Romul este bautura alcoolica distilata obtinuta exclusiv prin
fermentarea alcoolica a melaselor sau a siropurilor provenite de la fabricarea
zaharului din trestie-de-zahar sau din fermentarea si distilarea sucului de
trestie-de-zahar, la maximum 96% vol., astfel ca produsele distilarii sa
prezinte perceptibil caractere organoleptice specifice.
Bautura alcoolica obtinuta exclusiv din fermentarea alcoolica si distilarea
sucului de trestie-de-zahar, si care are caractere aromatice de rom, cu un
continut in substante volatile egal sau superior de 225 grame pe hectolitrul de
alcool etilic anhidru si un continut maxim de alcool metilic de 400 grame pe
hectolitrul de alcool etilic anhidru, poate fi comercializata cu mentiunea
"agricol" in completare la denumirea "rom", impreuna cu una
din denumirile geografice.
Concentratia alcoolica minima este de 37,5% vol., iar continutul in zahar
total, exprimat in %, este de maximum 4% .
3. Whisky este bautura alcoolica obtinuta prin distilarea unei plamezi din
cereale, dupa zaharificarea prin diastaza a maltului continut in aceasta, cu
sau fara enzime naturale, cu fermentare sub actiunea drojdiilor si distilarea
la 94,8% vol., astfel incat distilatul sa aiba o aroma si un gust derivate de
la materia prima utilizata, urmat de invechirea minimum 3 ani in butoaie de
stejar, a caror capacitate sa nu depaseasca 700 litri.
Concentratia alcoolica este de minimum 40% vol.
4. Brandy este bautura alcoolica distilata obtinuta dintr-un rachiu de vin
cupajat cu un distilat de vin, la maximum 94,8% vol., cu conditia ca acest
distilat de vin sa nu depaseasca limita maxima de 50% in concentratia limita
maxima de 50% in concentratia alcoolica a produsului finit.
Invechirea se face in butoaie de stejar timp de un an sau timp de 6 luni,
daca butoaiele de stejar au capacitati mai mici de 1.000 litri.
Brandy are un continut in substante volatile mai mare de 125 grame pe
hectolitrul de alcool anhidru si provine exclusiv din distilarea sau
redistilarea materiilor prime folosite si un continut maxim in alcool metilic
de 200 grame pe hectolitrul de alcool anhidru.
Concentratia alcoolica minima este de 36% vol., iar continutul in zahar
total, de 0,5% .
5. Bautura alcoolica distilata din cereale este bautura obtinuta prin
distilarea si/sau redistilarea unui must fermentat de cereale, avand
caracteristicile organoleptice specifice materiilor prime folosite.
Cerealele care se folosesc pentru prepararea mustului sunt boabele
integrale de grau, orz, ovaz, secara sau hrisca, cu toate elementele lor.
Bautura alcoolica distilata este denumita "rachiu de cereale"
daca a fost obtinuta prin distilarea la maximum 95% vol. a unui must de cereale
si daca prezinta caracterele organoleptice specifice materiilor prime folosite.
Concentratia alcoolica este de minimum 35% vol.
6. Bautura alcoolica distilata din fructe este produsul obtinut prin macerarea
unui fruct in alcool etilic de fermentatie din materii prime agricole si/sau in
distilat de origine agricola si/sau in rachiu de origine agricola, intr-o
proportie de 50 - 100 kg fructe la 20 litri alcool etilic anhidru. Aromatizarea
acestei bauturi alcoolice poate fi completata cu substante aromatizante si/sau
preparate aromatizante, altele decat cele provenind din fructul folosit.
Gustul caracteristic al bauturii alcoolice, ca si culoarea sa provin in mod
exclusiv din fructul folosit.
Fructele folosite pentru obtinerea acestei bauturi alcoolice sunt: zmeura,
murele, afinele, coacazele, capsunile, fragii si altele.
Aceasta bautura alcoolica poarta denumirea de "bautura alcoolica
distilata de ...", urmata de numele fructului sau al fructelor, in ordinea
proportiilor.
Concentratia alcoolica este de minimum 25% vol.
7. Bautura alcoolica cu ienupar, denumita si gin este bautura obtinuta prin
aromatizarea cu fructe de ienupar a alcoolului etilic de fermentatie din
materii prime agricole de origine vegetala. Aromatizarea este permisa si cu
substante aromatizante naturale si/sau identic naturale si/sau preparate
aromatizante, astfel incat gustul de ienupar sa fie preponderent.
Concentratia alcoolica este de minimum 37,5% vol., iar continutul in zahar
total, de 9% (maxim).
8. Gin distilat este bautura alcoolica obtinuta prin redistilarea
alcoolului etilic de fermentatie din materii prime agricole vegetale avand
caracteristicile organoleptice specifice si concentratia alcoolica de minimum
96% vol., in alambicuri traditionale pentru gin, in prezenta fructelor de
ienupar si a altor produse vegetale naturale, gustul de ienupar ramanand
predominant. Poate fi atribuita denumirea "gin distilat" si
amestecului dintre produsul din aceasta distilare cu un alcool etilic rafinat
de fermentatie din materii prime agricole de origine vegetala, avand aceeasi
compozitie, puritate si concentratie alcoolica.
Pentru aromatizarea "ginului distilat" se utilizeaza in mod
complementar substante aromatizante naturale si/sau identic naturale si/sau
preparate aromatizante.
Ginul distilat are concentratia alcoolica de minimum 37,5% vol. si
continutul in zahar total de maximum 9% .
Produsul obtinut prin adaugarea in mod simplu de esente sau de arome in
alcool etilic rafinat de fermentatie din materii prime agricole de origine
vegetala nu poate fi denumit "gin distilat".
9. Bautura alcoolica distilata cu chimion este bautura obtinuta prin
aromatizarea unui alcool etilic rafinat de fermentatie din materii prime
agricole de origine vegetala cu chimion, denumit si Carum carvi. Se pot utiliza
complementar si substante aromatizante naturale sau identice celor naturale,
dar gustul de chimion trebuie sa fie preponderent.
Utilizarea de uleiuri esentiale este interzisa.
Substantele amare nu pot domina gustul, iar extractul sec este de maximum
1,5 grame la 100 mililitri de alcool etilic anhidru.
Concentratia alcoolica este de minimum 30% vol.
10. Bautura alcoolica distilata cu anason este bautura alcoolica obtinuta
prin aromatizarea unui alcool etilic rafinat de fermentatie din materii prime
agricole de origine vegetala cu extracte naturale de anason in forma de stea,
denumit stiintific Illicium verum, de anason verde, denumit stiintific Pimpinella
anissum, de Foeniculum vulgare sau din alte plante care contin acelasi
constituent aromatic principal obtinut prin:
a) macerare si/sau distilare;
b) redistilarea in prezenta semintelor sau a altor parti ale plantelor
prezentate mai sus;
c) adaos de extracte distilate naturale din plante din anason;
d) folosirea celor trei procedee anterioare.
La aromatizare se utilizeaza si alte extracte vegetale naturale sau seminte
ale plantelor aromatice, dar gustul de anason trebuie sa fie preponderent.
Bautura de anason astfel pregatita poarta denumirea de "pastis
...", daca contine extracte naturale iesite din lemn dulce de Glycyrrhiza
glabra, care contine substante colorante numite challcones in procent de 0,05
grame/litru minim si 0,5 grame/litru maxim. Pastisul are un continut de zahar
mai mic de 100 grame/litru si un continut minimal si maximal de anethol de 1,5,
respectiv 2,0 grame/litru.
Pentru ca bautura alcoolica sa fie denumita "ouzo" aceasta
trebuie sa fie produsa in Grecia.
Pentru ca bautura de anason sa fie denumita "anason", aroma sa
caracteristica trebuie sa provina exclusiv de la anason verde si/sau de la
anason stelat si/sau de la anason cultivat.
Denumirea "anason distilat" poate fi utilizata daca bautura
contine alcool distilat in prezenta semintelor de anason in proportie de
minimum 20% din concentratia sa alcoolica.
Concentratia alcoolica este de minimum 15% vol.
11. Bitterul este bautura alcoolica distilata cu un predominant gust amar,
obtinuta prin aromatizarea alcoolului etilic de origine agricola cu substante
naturale si/sau identice cu cele naturale si/sau preparate aromatizante.
Bautura alcoolica astfel obtinuta poate fi comercializata sub denumirea
"amar" sau "bitter", asociata sau nu cu un alt termen.
Concentratia alcoolica este de minimum 15% vol.
12. Lichiorul este bautura alcoolica avand un continut de zahar de minimum
100 grame la un litru exprimat in zahar invertit, obtinuta prin aromatizarea
alcoolului etilic rafinat de fermentatie din materii prime agricole de origine
vegetala sau a unui distilat de origine agricola sau din mai multe bauturi
spirtoase si/sau bauturi spirtoase distilate sau dintr-un amestec din aceste
produse la care se adauga alte produse, ca: lapte sau alte produse lactate,
fructe, vin sau vin aromatizat.
Denumirea "crema de ...", urmata de numele fructului sau al
materiei prime folosite, cu exceptia produselor lactate, este destinata
lichiorurilor cu un continut minim de zahar de 250 grame/litru exprimat in zahar
invertit.
Denumirea "crema de coacaze negre" este rezervata lichiorurilor
de coacaze negre cu un continut de zahar de minimum 400 grame/litru exprimat in
zahar invertit.
Concentratia alcoolica este de minimum 15% vol.
13. Lichiorul pe baza de ou este o bautura alcoolica aromata sau nearomata,
obtinuta din alcool etilic rafinat de fermentatie din materii prime agricole de
origine vegetala, ale carei ingrediente sunt galbenus si albus de ou de gaina
si zahar sau miere de albine.
Continutul in zahar si/sau miere de albine este de minimum 150 grame/litru
de produs finit, iar continutul de galbenus este de minimum 140 grame/litru de
produs finit.
Aceasta bautura alcoolica se numeste lichior pe baza de ou sau advocat sau
avocat sau advokat si se asociaza unui nume comercial.
Concentratia alcoolica este de minimum 14% vol.
14. Lichiorul de ou este bautura alcoolica aromata sau nearomata, obtinuta
din alcool etilic rafinat de fermentatie din materii prime agricole de origine
vegetala, avand ca ingrediente albus si galbenus de ou de gaina, zahar si/sau
miere de albine.
Continutul minim de zahar sau de miere in echivalent zahar este de 150
grame/litru de produs finit.
Continutul minim de galbenus de ou este de 70 grame/litru de produs finit.
Denumirea "lichior de oua" se poate asocia unui nume comercial.
Concentratia alcoolica minima este de 15% vol.
15. Distilatul de cidru este bautura alcoolica obtinuta exclusiv prin
distilarea cidrului. Distilarea se face la maximum 86%, astfel incat distilatul
sa pastreze aroma si gustul specifice de cidru.
Distilatul de cidru are o cantitate de substante volatile mai mare de 200
grame/hectolitru de alcool etilic anhidru si un continut maxim de alcool
metilic de 1.000 grame/hectolitru de alcool etilic anhidru.
Art. 8
Bauturile alcoolice distilate care contin alcool etilic de origine agricola
nu pot purta in prezentarea lor urmatoarele nume generice:
a) rom;
b) whisky sau whiskey;
c) rachiu de struguri;
d) rachiu de vin si vinars;
e) rachiu de tescovina;
f) rachiu de drojdie;
g) rachiu specialitate Muscat Ottonel;
h) rachiu de stafide;
i) rachiu din fructe, tuica si toate sortimentele acesteia;
j) rachiu de cidru, distilat de cidru si rachiu de perry.
Art. 9
(1) Utilizarea colorantilor, aromatizantilor sau a altor aditivi autorizati
la prepararea bauturilor alcoolice distilate se face cu respectarea
reglementarilor in vigoare emise de Ministerul Sanatatii.
(2) Se utilizeaza apa potabila conform Standardului roman 1341 - 91 pentru
corectarea titrului alcoolic volumetric cu o duritate de maximum 3 grade
germane.
(3) La prepararea bauturilor alcoolice distilate se foloseste alcool etilic
de origine agricola avand caracteristicile organoleptice si fizico-chimice in
conformitate cu prevederile Standardului roman 14 - 98.
(4) Pentru diluarea sau dizolvarea colorantilor, aromatizantilor sau a
altor aditivi autorizati folositi la prepararea bauturilor alcoolice distilate
se foloseste alcool etilic de origine agricola.
(5) Caracteristicile organoleptice si fizico-chimice ale bauturilor
alcoolice distilate trebuie sa corespunda standardelor romane, standardelor
profesionale sau specificatiilor tehnice ale produselor avizate sanitar si
normelor de igiena in vigoare.
Art. 10
(1) Verificarea caracteristicilor organoleptice si fizico-chimice ale
bauturilor alcoolice distilate se face in conformitate cu prevederile
Standardului roman 3160/2 - 84.
(2) Verificarea calitatii loturilor de produse se face pe baza nivelului de
calitate acceptabil, denumit si AQL, si a Standardului roman 184/1 - 25.
Art. 11
(1) Etichetarea, prezentarea si publicitatea bauturilor alcoolice distilate
se fac cu respectarea reglementarilor legale in vigoare.
(2) Bauturile alcoolice distilate destinate comercializarii nu sunt
descrise prin asociere cu cuvinte cum ar fi "placut",
"tip", "stil", "fabricat", "aromat" sau
cu alte indicatii similare.
(3) Bauturile alcoolice distilate care nu indeplinesc specificatiile pentru
produsele definite la art. 7 nu pot purta denumirea atribuita acestor produse.
Ele vor fi denumite "bauturi spirtoase" sau "spirturi".
(4) Marcarea bauturilor alcoolice distilate se face cu respectarea
reglementarilor in vigoare emise de Ministerul Finantelor.
Art. 12
Prezentele norme sunt compatibile cu reglementarile Uniunii Europene in
domeniu si sunt armonizate cu prevederile Reglementarii CEE nr. 1576/1989.
|