Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 1767 din 6 octombrie 2009

privind aprobarea Regulamentului pentru autorizarea auditorilor energetici si a Regulamentului pentru atestarea managerilor energetici

ACT EMIS DE: MINISTERUL ECONOMIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 729 din 28 octombrie 2009



In conformitate cu prevederile art. 13 lit. f) din Ordonanţa Guvernului nr. 22/2008 privind eficienţa energetică şi promovarea utilizării la consumatorii finali a surselor regenerabile de energie,

în temeiul art. 9 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 1.720/2008 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Economiei, cu modificările şi completările ulterioare,

ministrul economiei emite următorul ordin:

Art. 1. - Se aprobă Regulamentul pentru autorizarea auditorilor energetici, prevăzut în anexa nr. 1, şi Regulamentul pentru atestarea managerilor energetici, prevăzut în anexa nr. 2.

Art. 2. -Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 3. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art. 4. - La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul ministrului industriei şi resurselor nr. 245/2002 privind aprobarea Regulamentului pentru autorizarea persoanelor fizice şi juridice care au dreptul să realizeze bilanţuri energetice şi a Regulamentului pentru atestarea responsabililor cu atribuţii în domeniul gestiunii energiei, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 836 din 20 noiembrie 2002.

p. Ministrul economiei,

Tudor Serban,

secretar de stat

ANEXA Nr. 1

REGULAMENT

pentru autorizarea auditorilor energetici

I. Scop şi domeniu de aplicare

Art. 1. - (1) Prezentul regulament pentru autorizarea auditorilor energetici, persoane fizice şi juridice, denumit în continuare regulament, stabileşte cadrul legal pentru autorizarea persoanelor fizice şi juridice cărora li se atribuie calitatea de auditor energetic autorizat, în vederea întocmirii auditurilor energetice, cu identificarea soluţiilor de creştere a eficienţei energetice.

(2) Această calitate se obţine prin emiterea de către Agenţia Română pentru Conservarea Energiei, denumită în continuare ARCE, a autorizaţiei de auditor energetic, act ce dovedeşte competenţa tehnică a persoanelor fizice şi juridice care efectuează audituri energetice în România.

Art. 2. - (1) Auditurile energetice se execută cu respectarea prevederilor din Ghidul de elaborare şi analiză a bilanţurilor energetice, aprobat prin Decizia preşedintelui ARCE nr. 56/2003.

(2) Calitatea de auditor energetic se dovedeşte prin autorizaţia de auditor energetic, ştampilă şi legitimaţie. Autorizaţia de auditor energetic se întocmeşte conform modelelor prezentate în anexele nr. 1Aşi 1B. Legitimaţia proprie şi ştampila proprie se vor confecţiona de către persoana autorizată după modelele stabilite conform Ghidului de elaborare şi analiză a bilanţurilor energetice. Autorizaţiile, legitimaţiile şi ştampilele de auditor energetic sunt nominale şi netransmisibile.

Art. 3. - Definirea unor termeni de specialitate din prezentul regulament este realizată în anexa nr. 1C.

II. Organismul competent să autorizeze auditorii energetici

Art. 4. - In conformitate cu art. 13 lit. f) din Ordonanţa Guvernului nr. 22/2008 privind eficienţa energetică şi promovarea utilizării la consumatorii finali a surselor regenerabile de energie, ARCE are ca atribuţii şi responsabilităţi autorizarea auditorilor energetici.

Art. 5. - (1) In cadrul ARCE funcţionează Comisia de autorizare a auditorilor energetici, denumită în continuare Comisia de autorizare, cu următoarele atribuţii:

a)  aprobarea proceselor-verbale de analiză a dosarelor depuse de persoanele fizice şi juridice care doresc să fie autorizate în calitate de auditor energetic sau care doresc prelungirea valabilităţii autorizaţiei de auditor energetic;

b)  deciderea suspendării şi/sau a retragerii autorizaţiei de auditor energetic;

c)   aprobarea Sintezei anuale a activităţilor auditorilor energetici.

(2) Pentru soluţionarea contestaţiilor depuse de cei interesaţi se poate constitui, atunci când este cazul, o comisie de soluţionare a acestora. Trebuie precizat faptul ca refuzul acordării autorizaţiei trebuie motivat şi trebuie precizate căile de atac disponibile.

Art. 6. - Comisia de autorizare are un secretariat tehnic, cu următoarele atribuţii:

a)  ţinerea evidenţei cererilor de autorizare, respectiv a contestaţiilor;

b)  analizarea dosarelor depuse de persoanele fizice şi juridice care doresc să fie autorizate în calitate de auditor energetic, precum şi a dosarelor depuse în vederea prelungirii valabilităţii autorizaţiilor de auditor energetic;

c)  întocmirea proceselor-verbale, cuprinzând concluziile analizei documentelor depuse de candidaţi;

d)   monitorizarea activităţii de autorizare a auditorilor energetici prin constituirea şi actualizarea permanentă a Registrului de evidenţă a auditorilor energetici;

e)   monitorizarea realizării auditurilor energetice, prin elaborarea Sintezei anuale a activităţilor auditorilor energetici, pe baza rapoartelor primite de la aceştia;

f)  redactarea şi transmiterea înştiinţării de suspendare, a deciziei de suspendare, respectiv a deciziei de retragere a autorizaţiei de auditor energetic; redactarea răspunsurilor date contestaţiilor şi transmiterea acestora celor interesaţi;

g) radierea din Registrul de evidenţă a auditorilor energetici a persoanelor cărora le-a expirat perioada de autorizare sau cărora li s-a retras autorizaţia de auditor energetic.

III. Clase şi tipuri de audituri energetice

Art. 7. - (1) Se definesc două clase şi 3 tipuri de audituri energetice:

Clasa

Tipul de audit energetic

Audit electroenergetic

Audit termoenergetic

Audit complex

I

P=< 1.000 kW

P =< 2.000 kW

P =< 3.000 kW

II

P> 1.000 kW

P > 2.000 kW

Nelimitat

(2) Auditurile energetice pot fi audituri de proiect, audituri de omologare, audituri de recepţie, audituri reale şi audituri optimizate. Auditurile optimizate sunt obligatorii pentru stabilirea consumurilor existente şi pentru stabilirea soluţiilor de creştere a eficienţei energetice.

Art. 8. - (1) Persoanele fizice având calitatea de auditor energetic sunt autorizate să efectueze audituri energetice de clasa I.

(2) Persoanele juridice având calitatea de auditor energetic sunt autorizate să efectueze audituri energetice de clasa I sau clasa a II-a.

IV. Cerinţele care trebuie îndeplinite la solicitarea autorizării

Art. 9. - Cerinţele care trebuie îndeplinite de către persoanele fizice:

1.  Cerinţe de natură juridică:

a)  persoanele fizice care solicită să fie autorizate în calitate de auditor energetic trebuie să aibă capacitate deplină de exerciţiu;

b)  persoanele fizice care solicită să fie autorizate în calitate de auditor energetic trebuie să nu fi suferit condamnări penale definitive şi irevocabile pentru fapte ce au relevanţă în domeniul energetic.

2.  Cerinţe de natură tehnică:

a) Pregătirea profesională, specializarea şi experienţa acumulată în domeniu

Experienţa profesională trebuie să fie dobândită prin activitate acumulată în învăţământ, cercetare, proiectare, execuţie sau exploatare, în următoarele domenii tehnice: energetică industrială, instalaţii, mecanică, alte domenii tehnice cu conotaţie energetică, pe durata specificată în tabelul următor:

Pregătirea profesională şi specializarea

Durata minimă necesară a experienţei profesionale de specialitate, acumulată

de către persoana fizică

Absolvenţi ai unei facultăţi tehnice cu profil energetic sau asimilat acestuia

2 ani

Absolvenţi ai unei facultăţi tehnice cu profil diferit de cel energetic sau asimilat acestuia, care au absolvit cursuri de perfecţionare în domeniul energetic

3 ani

b) Pregătirea în domeniul elaborării auditurilor energetice Această cerinţă se satisface prin absolvirea unui curs de specialitate organizat de o universitate tehnică cu profil energetic, agreată de către ARCE în conformitate cu prevederile Ghidului de pregătire şi examinare a cursanţilor în domeniul elaborării bilanţurilor energetice, aprobat prin Decizia preşedintelui ARCE nr. 57/2003.

Art. 10. - Cerinţele care trebuie îndeplinite de către persoane juridice:

1. Cerinţe de natură juridică:

a)  să prezinte certificatul de înregistrare eliberat de oficiul registrului comerţului;

b) să aibă prevăzută în obiectul de activitate prestarea de servicii energetice.

2. Cerinţe de natură tehnică:

a) să deţină minimum 3 auditori energetici autorizaţi conform legii, cu statut permanent pe bază de contract;

b)   să facă dovada, pe baza documentelor ce atestă patrimoniul, că are în dotare echipamente de măsurare specifice auditurilor energetice pentru care solicită autorizarea şi/sau că este în posesia unui contract cu un operator economic care are astfel de dotări.

Art. 11. - (1) Cerinţele menţionate la art. 9 şi 10 constituie condiţii obligatorii ce trebuie îndeplinite de către persoanele fizice şi juridice care solicită obţinerea autorizaţiei de auditor energetic.

(2) Neîndeplinirea uneia dintre aceste cerinţe atrage respingerea cererii de autorizare.

V. Documentele necesare la solicitarea autorizării

Art. 12. - (1) Autorizarea persoanei fizice în calitate de auditor energetic se face de către Comisia de autorizare, compusă din specialişti ai ARCE şi numită prin decizie a preşedintelui ARCE.

(2) In cazul în care persoana fizică care solicită autorizarea provine din cadrul societăţilor comerciale care sunt în subordinea sau coordonarea Ministerului Economiei ori în care ministerul este acţionar, Comisia de autorizare va fi compusă din specialişti ai ARCE şi reprezentanţi ai direcţiei de specialitate din cadrul Ministerului Economiei.

(3) Autorizarea se face prin verificarea îndeplinirii cerinţelor prevăzute la art. 9, pentru clasa I, şi pe tipuri de audit energetic, pe baza următoarelor documente:

a)  cerere de obţinere a autorizaţiei de auditor energetic - persoane fizice, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1D;

b)  copie de pe chitanţa sau ordinul de plată a tarifului de autorizare;

c) documente care atestă calificarea profesională.

(4)  Documentele menţionate la alin. (3) lit. c) trebuie să conţină următoarele:

a) copie de pe diploma de absolvire a unei facultăţi tehnice;

b)  memoriu tehnic de activitate care să justifice experienţa profesională dobândită pe o perioadă cel puţin egală cu cea stabilită conform art. 9 alin. (2) lit. a);

c)  copie de pe carnetul de muncă sau alte documente echivalente, din care să rezulte vechimea în munca de specialitate cerută pe o perioadă cel puţin egală cu cea stabilită conform art. 9 alin. (2) lit. a);

d)  copie de pe certificatul de absolvire a unui curs de pregătire în domeniul elaborării auditurilor energetice, organizat de o universitate tehnică cu profil energetic, conform art. 9 alin. (2) lit. b).

(5)  Solicitanţii pot depune la ARCE în vederea autorizării documente echivalente celor menţionate la alin. (4) emise de autorităţile competente omoloage dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau din Spaţiul Economic European, precum şi traduceri autorizate ale acestora.

(6) Persoanele fizice care au obţinut autorizarea într-un stat membru al Uniunii Europene sau din Spaţiul Economic European trebuie supuse unui examen, care constă în cunoaşterea legislaţiei naţionale în domeniul energetic. Acestea vor prezenta la ARCE o copie a autorizaţiei de auditor energetic obţinute într-un stat membru al Uniunii Europene sau din Spaţiul Economic European şi referinţe privind activitatea desfăşurată în ultimii 3 ani ca auditor energetic.

(7)  Documentele menţionate la alin. (3)-(6) vor fi cuprinse într-un dosar şi însoţite de:

a) o pagină de titlu, cu menţiunea „Dosar pentru solicitarea obţinerii autorizaţiei de auditor energetic clasa I, tipul ......", numele persoanei fizice solicitante, data solicitării;

b) o pagină de cuprins, cu denumirile documentelor incluse în dosar, în ordinea menţionată conform alin. (3) şi (4).

Art. 13. - (1) Autorizarea în calitate de auditor energetic a persoanei juridice solicitante, având activitate în domeniul serviciilor şi/sau al consultanţei energetice, se face de către Comisia de autorizare.

(2) In cazul în care persoana juridică care solicită autorizarea provine din cadrul societăţilor comerciale care sunt în subordinea sau coordonarea Ministerului Economiei ori în care ministerul este acţionar, Comisia de autorizare va fi compusă din specialişti ARCE şi reprezentanţi ai direcţiei de specialitate din cadrul Ministerului Economiei.

(3) Autorizarea se face prin verificarea îndeplinirii cerinţelor conform art. 10, pentru clasa II, şi pe tipuri de audit energetic, pe baza următoarelor documente:

a)  cerere de obţinere a autorizaţiei de auditor energetic - persoane juridice, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1E;

b) copie de pe chitanţa sau ordinul de plată a tarifului de autorizare;

c) documente referitoare la statutul juridic al persoanei juridice solicitante;

d) documente referitoare la îndeplinirea cerinţelor profesionale şi de natură tehnică.

(4)  Documentele menţionate la alin. (3) lit. c) trebuie să conţină următoarele:

a) copie de pe actul constitutiv al persoanei juridice, din care să rezulte că desfăşoară activitate în domeniul serviciilor energetice şi/sau al consultanţei energetice;

b)  copie de pe certificatul de înregistrare eliberat de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

(5) Documentele menţionate la alin. (3) lit. d) trebuie să conţină următoarele:

a) copii de pe contractele individuale de muncă ale auditorilor energetici autorizaţi, angajaţi în cadrul persoanei juridice solicitante;

b) copii de pe carnetele de muncă sau alte documente echivalente ale auditorilor energetici autorizaţi, angajaţi în cadrul persoanei juridice solicitante, din care să rezulte vechimea în munca de specialitate, cerută pe o perioadă cel puţin egală cu cea stabilită conform art. 9 alin. (2) lit. a);

c)  copii de pe autorizaţiile de auditor energetic clasa I ale auditorilor energetici autorizaţi, angajaţi în cadrul persoanei juridice solicitante;

d)  lista cu echipamentele din dotarea persoanei juridice solicitante, însoţită de documentele ce atestă apartenenţa acestora la patrimoniul propriu, necesare pentru lucrările specifice auditurilor energetice pentru care persoana juridică solicită autorizarea, şi/sau copie de pe contractul cu un operator economic care are astfel de dotări.

(6) Persoanele juridice din alt stat membru al Uniunii Europene sau din Spaţiul Economic European vor prezenta următoarele documente:

a)  copia, respectiv traducerea autorizată a diplomei de absolvire a unei facultăţi tehnice pentru fiecare persoană fizică angajată care desfăşoară activităţi de audit energetic; diploma de absolvire trebuie să fie însoţită de documentul de recunoaştere/echivalare emis de către Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, în condiţiile legii;

b) copie de pe autorizaţia emisă de autorităţile competente omoloage dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau din Spaţiul Economic European;

c)  referinţe privind activitatea desfăşurată de persoana juridică în ultimii 3 ani, în calitate de auditor energetic în industrie şi/sau în alte sectoare economice, cu excepţia sectorului "Clădiri";

d) lista echipamentelor din dotare, utilizabile pentru lucrările specifice auditurilor energetice pentru care solicită autorizarea, şi/sau copie de pe contractul încheiat cu un operator economic care are astfel de dotări.

(7)  Documentele menţionate la alin. (3)-(6) vor fi cuprinse într-un dosar şi însoţite de:

a) o pagină de titlu, cu precizarea „Dosar pentru solicitarea obţinerii autorizaţiei de auditor energetic clasa a II-a, tipul......", numele persoanei juridice solicitante, data solicitării;

b) o pagină de cuprins, cu denumirile documentelor incluse în dosar, în ordinea precizată conform alin. (3)-(6).

Art. 14. - Persoanele juridice având calitatea de auditor energetic autorizat au următoarele obligaţii:

a) să înfiinţeze şi să actualizeze permanent registrul propriu de evidenţă a auditurilor energetice elaborate;

b)  să întocmească şi să transmită Comisiei de autorizare raportul anual privind activitatea de elaborare a auditurilor energetice, cuprinzând informaţii despre activitatea desfăşurată în anul anterior raportării. Conţinutul şi modul de întocmire a raportului se stabilesc conform Procedurii de monitorizare a activităţilor de elaborare a auditurilor energetice, aprobată prin Decizia' preşedintelui ARCE nr. 29/2009;

c) să păstreze documentaţiile aferente auditurilor energetice, la a căror elaborare au participat pe bază contractuală, o perioadă de minimum 5 ani.

Art. 15. - Persoanele fizice şi juridice autorizate vor semna pentru respectarea prevederilor Codului de conduită a auditorului energetic autorizat, prevăzut în anexa nr. 1F.

VI. Perioada de valabilitate a autorizaţiei de auditor energetic

Art. 16. - (1) In termen de 30 de zile de la data depunerii documentaţiei complete, ARCE va emite către solicitant autorizaţia de auditor energetic - persoană fizică sau juridică. Perioada de valabilitate a autorizaţiei de auditor energetic atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru persoanele juridice este de 3 ani.

(2) Persoanele fizice şi/sau juridice autorizate au obligaţia să informeze ARCE asupra oricărei modificări a condiţiilor care au stat la baza acordării autorizaţiei.

Art. 17. - (1) Valabilitatea autorizaţiei de auditor energetic se poate prelungi pe o perioadă de 3 ani pentru persoanele fizice, respectiv 3 ani pentru persoanele juridice. Fiecare prelungire a valabilităţii se semnează de preşedintele ARCE, la recomandarea scrisă a Comisiei de autorizare, pe baza următoarelor documente:

a) cerere prezentată anterior datei de expirare a valabilităţii autorizaţiei, întocmită conform anexei nr. 1G, pentru auditorul energetic persoană fizică, şi conform anexei nr. 1H, pentru auditorul energetic persoană juridică;

b)  copie de pe chitanţa sau ordinul de plată a tarifului de autorizare pentru prelungirea valabilităţii autorizaţiei de auditor energetic;

c) autorizaţia de auditor energetic deţinută anterior (în copie şi în original);

d)  memoriu de activitate al auditorului energetic persoană fizică, respectiv Raportul multianual privind activitatea de elaborare a auditurilor energetice, pentru auditorul energetic persoană juridică;

e)   minimum două referinţe obţinute de la beneficiarii auditurilor energetice elaborate, inclusiv lista măsurilor rezultate în urma auditului şi care au fost implementate de beneficiar;

f)  lista cu echipamentele din dotarea auditorului energetic persoană juridică, însoţită de documentele ce atestă apartenenţa acestora la patrimoniul propriu, necesare pentru lucrările specifice auditurilor energetice pentru care persoana juridică solicită autorizarea, şi/sau copie de pe contractul cu un operator economic care are astfel de dotări.

(2) Documentele menţionate la alin. (1) vor fi cuprinse într-un dosar şi însoţite de:

a) o pagină de titlu, cu precizarea „Dosar pentru solicitarea prelungirii valabilităţii autorizaţiei de auditor energetic clasa ..., tipul ...", numele persoanei fizice/juridice solicitante, data solicitării;

b) o pagină de cuprins, cu denumirile documentelor incluse în dosar, în ordinea precizată conform alin. (1).

(3) Evaluarea activităţii solicitantului se face conform punctajului din tabelul de mai jos.

Nr. crt.

Realizări

Punctaj acordat

Persoană fizică

Persoană juridică

1.

Audituri energetice efectuate (din clasa şi tipul de audit pentru  care  este solicitată  prelungirea  valabilităţii autorizării)

20 de puncte/audit

20 de puncte/audit pe contur cu P=< 2.000 kW

50 de puncte/audit pe contur cu P > 2.000 kW

2.

Cursuri absolvite, specializări în domeniul realizării de audituri energetice

10 puncte/curs

10 puncte/curs/om

(4) Pentru fiecare prelungire a valabilităţii autorizaţiei de auditor energetic este necesară realizarea de către solicitant a cel puţin 50 de puncte, pentru persoană fizică, şi a cel puţin 100 de puncte, pentru persoană juridică.

VII. Suspendarea şi retragerea autorizaţiei de auditor energetic

Art. 18. - (1) Suspendarea autorizaţiei de auditor energetic a persoanei fizice sau juridice se face de către Comisia de autorizare în una dintre următoarele situaţii:

a) nerespectarea Codului de conduită a auditorului energetic autorizat;

b) nerespectarea reglementărilor tehnice în vigoare, referitoare la elaborarea auditurilor energetice;

c) necompletarea la zi a registrului propriu de evidenţă a auditurilor energetice elaborate sau completarea acestuia cu date false;

d) neîndeplinirea de către solicitant a prevederilor art. 17.

(2) Constatarea şi notificarea situaţiilor menţionate la alin. (1) lit. a)-c) se face de către reprezentanţii împuterniciţi ai ARCE, ca urmare a controalelor efectuate.

(3) Comisia de autorizare:

a)  analizează în cazul uneia dintre situaţiile descrise la alin. (1) lit. a)-c) informaţiile primite şi, dacă acestea se confirmă, în termen de 10 zile de la data notificării decide suspendarea autorizaţiei de auditor energetic a persoanei în cauză;

b) analizează situaţia descrisă la alin. (1) lit. d), iar în termen de 10 zile de la data expirării valabilităţii autorizaţiei de auditor energetic decide suspendarea autorizaţiei de auditor energetic a persoanei în cauză.

(4) In termen de 30 de zile de la data transmiterii înştiinţării de suspendare, Comisia de autorizare emite o decizie de suspendare a autorizaţiei de auditor energetic persoană fizică, pe care o transmite auditorului energetic respectiv.

(5) Auditorul energetic persoană fizică căruia i s-a emis o decizie de suspendare a autorizaţiei de auditor energetic poate face contestaţie în termen de 30 de zile de la comunicarea acesteia.

(6) Contestaţia se depune la sediul ARCE şi va fi soluţionată în termen de 30 de zile de la depunerea ei de către o comisie de soluţionare a contestaţiilor constituită în acest scop.

Art. 19. - (1) Dacă în termen de 180 de zile de la data comunicării deciziei de suspendare se constată persistenţa uneia dintre situaţiile prevăzute la art. 18 alin. (1), Comisia de autorizare retrage autorizaţia de auditor energetic persoanei fizice.

(2)  Comisia de autorizare emite o decizie de retragere a autorizaţiei de auditor energetic persoanei fizice, iar Secretariatul tehnic radiază persoana în cauză din Registrul de evidenţă a auditorilor energetici.

(3) Auditorul energetic persoană fizică căruia i s-a emis o decizie de retragere a autorizaţiei de auditor energetic poate face contestaţie în termen de 30 de zile de la comunicarea acesteia.

(4) Contestaţia se depune la sediul ARCE şi va fi soluţionată în termen de 30 de zile de la depunerea ei de către o comisie de soluţionare a contestaţiilor, constituită în acest scop.

(5) Persoana căreia i s-a retras autorizaţia de auditor energetic are dreptul de a solicita obţinerea unei noi autorizaţii, după minimum 2 ani de la data deciziei ARCE de retragere a celei deţinute anterior, cu respectarea cerinţelor prevăzute în cadrul prezentului regulament.

Art. 20. - (1) La retragerea autorizaţiei de auditor energetic persoanei fizice ARCE transmite o înştiinţare de suspendare a autorizaţiei de auditor energetic persoanei juridice angajatoare, dacă în condiţiile date numărul total de auditori energetici autorizaţi angajaţi s-a redus sub cel prevăzut de art. 10 alin. (2) lit. a).

(2) Suspendarea autorizaţiei de auditor energetic a persoanei juridice angajatoare se face la 90 de zile de la emiterea deciziei de retragere a autorizaţiei de auditor energetic unuia dintre auditorii energetici autorizaţi din cadrul acesteia, dacă în acest interval de timp se menţine situaţia prevăzută la alin. (1).

Art. 21. -Autorizaţia de auditor energetic a unei persoane juridice se retrage de către ARCE la 30 de zile de la comunicarea deciziei de suspendare, dacă în intervalul de timp arătat se menţine situaţia prevăzută la art. 20 alin. (1).

VIII. Dispoziţii tranzitorii şi finale

Art. 22. -Anexele nr. 1A-1H fac parte integrantă din prezentul regulament.

Art. 23. - Registrul de evidenţă a auditorilor energetici este publicat prin intermediul paginii de internet a ARCE, www.arceonline.ro, şi actualizat permanent.

ANEXA Nr. 1A la regulament

MINISTERUL ECONOMIEI

Agenţia Română pentru Conservarea Energiei

MODEL

de autorizaţie de auditor energetic

(persoană fizică)

Nr................din................

In baza Ordonanţei Guvernului nr. 22/2008 privind eficienţa energetică şi promovarea utilizării la consumatorii finali a surselor regenerabile de energie şi a Regulamentului pentru autorizarea auditorilor energetici, aprobat prin Ordinul ministrului economiei nr. 1.767/2009, ca urmare a verificării documentelor transmise Comisiei de autorizare a auditorilor energetici de către solicitant, prezenta autorizaţie de auditor energetic se acordă domnului (doamnei).................., de profesie..........., cu domiciliul în localitatea.............., str...............nr. ..., bl......, sc. ..., et. ..., ap......, judeţul/sectorul............., şi conferă calitatea de:

AUDITOR ENERGETIC AUTORIZAT CLASA I

ELECTROENERGETIC/TERMOENERGETIC/COMPLEX

(tipul de audit energetic pentru care este autorizat)

Autorizaţia de auditor energetic este valabilă numai pentru tipul şi clasa de audit energetic precizate mai sus, servind pentru dovedirea competenţei tehnice de specialitate a posesorului, în vederea elaborării de audituri energetice pe bază contractuală.

Autorizaţia de auditor energetic este valabilă 3 ani de la data emiterii.

Prelungirea valabilităţii autorizaţiei de auditor energetic se face la cererea titularului, cu respectarea prevederilor Regulamentului pentru autorizarea auditorilor energetici.

Autorizaţia de auditor energetic este netransmisibilă.

Preşedintele Agenţiei Române pentru Conservarea Energiei,

................................................................................................

Autorizaţie nouă

LS

Prelungire

LS

Prelungire

LS

Prelungire

LS

Prelungire

LS

Prelungire

LS

ANEXA Nr. 1B la regulament

MINISTERUL ECONOMIEI

Agenţia Română pentru Conservarea Energiei

MODEL

de autorizaţie de auditor energetic

(persoană juridică)

Nr..................din................

In baza Ordonanţei Guvernului nr. 22/2008 privind eficienţa energetică şi promovarea utilizării la consumatorii finali a surselor regenerabile de energie şi a Regulamentului pentru autorizarea auditorilor energetici, aprobat prin Ordinul ministrului economiei nr. 1.767/2009, ca urmare a verificării documentelor transmise Comisiei de autorizare a auditorilor energetici de către solicitant, se autorizează persoana juridică ............................................, având sediul în ...................................., numărul de înregistrare în registrul comerţului...............şi codul fiscal................................

AUDITOR ENERGETIC AUTORIZAT CLASA a II-a

ELECTROENERGETIC/TERMOENERGETIC/COMPLEX

(tipul de audit energetic pentru care este autorizat)

Autorizaţia de auditor energetic este valabilă numai pentru tipul şi clasa de audit energetic menţionate mai sus, servind pentru dovedirea competenţei tehnice de specialitate a persoanei juridice titulare, în vederea elaborării de audituri energetice pe bază contractuală.

Autorizaţia de auditor energetic are valabilitate o perioadă de 3 ani de la data emiterii.

Prelungirea valabilităţii autorizaţiei de auditor energetic se face la cererea persoanei juridice titulare, cu respectarea prevederilor stipulate în Regulamentul pentru autorizarea auditorilor energetici.

Autorizaţia de auditor energetic este netransmisibilă.

Preşedintele Agenţiei Române pentru Conservarea Energiei,

................................................................................................

Autorizaţie nouă

LS

Prelungire

LS

Prelungire

LS

Prelungire

LS

Prelungire

LS

Prelungire

LS

ANEXA Nr. 1C la regulament

GLOSAR   DE   TERMENI   DE   SPECIALITATE

In contextul Regulamentului pentru autorizarea auditorilor energetici, următorii termeni se definesc astfel:

Audit energetic - procedura sistematică de obţinere a unor date despre profilul consumului energetic existent al unei clădiri sau al unui grup de clădiri, al unei activităţi şi/sau instalaţii industriale sau al serviciilor private ori publice, de identificare şi cuantificare a oportunităţilor rentabile pentru realizarea unor economii de energie şi de raportare a rezultatelor;

Audit electroenergetic - tip de audit energetic care urmăreşte contabilizarea fluxurilor de energie electrică;

Audit termoenergetic - tip de audit energetic care urmăreşte contabilizarea fluxurilor de energie termică;

Audit complex - tip de audit energetic care urmăreşte contabilizarea tuturor formelor de energie ale căror fluxuri sunt monitorizate în interiorul conturului de audit;

Auditor energetic autorizat- persoană fizică sau juridică autorizată în condiţiile legii, care are dreptul de a realiza auditul energetic. Auditorii energetici îşi desfăşoară activitatea ca persoane fizice autorizate sau ca angajaţi ai unor persoane juridice, conform legislaţiei în vigoare;

Autorizare - procedura şi activitatea desfăşurate de organismul de autorizare privind analizarea, verificarea şi confirmarea scrisă a competenţelor persoanelor fizice sau juridice care doresc să obţină calitatea de auditor energetic, în conformitate cu Regulamentul pentru autorizarea auditorilor energetici şi cu reglementările tehnice în vigoare;

Eficienţă energetică - raportul dintre valoarea rezultatului performant obţinut, constând în servicii, mărfuri sau energia rezultată, şi valoarea energiei utilizate în acest scop;

Economii de energie - cantitatea de energie economisită, determinată prin măsurarea şi/sau estimarea consumului înainte şi după aplicarea uneia sau mai multor măsuri de îmbunătăţire a eficienţei energetice, asigurând în acelaşi timp normalizarea condiţiilor externe care afectează consumul de energie.

ANEXA Nr. 1D la regulament

MINISTERUL ECONOMIEI

Agenţia Română pentru Conservarea Energiei

MODEL

de cerere de obţinere a autorizaţiei de auditor energetic

Nr........../............

PERSOANĂ   FIZICĂ  - AUDITOR   ENERGETIC   CLASA   I

Tipul de audit pentru care se solicită autorizarea:

|__|                                              |__|                                              |__|

Electroenergetic              Termoenergetic                                 Complex

Informaţii personale

Numele ............................., iniţiala tatălui ..... prenumele ........................, data naşterii .................., locul naşterii .............................., actul de identitate............seria.........nr.................., eliberat de.......................la data de.............................., codul numeric personal.................................

Locul de muncă...........................................,

Adresa locului de muncă..............................................., telefon/fax/e-mail..................................................

Domiciliul................................................., telefon/fax/e-mail.............................................

Subsemnatul/Subsemnata,........................, solicit autorizarea mea pentru clasa I şi tipul de auditor energetic menţionat mai sus şi înscrierea mea în Registrul de evidenţă a auditorilor energetici. Sunt de acord cu publicarea numelui meu, a coordonatelor şi a detaliilor înscrise în autorizaţie în acest registru.

Anexez dosarul întocmit în conformitate cu prevederile Regulamentului pentru autorizarea auditorilor energetici, aprobat prin Ordinul ministrului economiei nr. 1.767/2009. Toate informaţiile furnizate sunt corecte.

Am luat cunoştinţă de prevederile Codului de conduită al auditorului energetic autorizat şi voi acţiona pentru respectarea acestora în cadrul activităţilor de elaborare a auditurilor energetice. Educaţie, cursuri de instruire Se vor ataşa copii de pe diplomele de absolvire.

Nr. crt.

Perioada

Diploma obţinută

Instituţia care a eliberat diploma

Situaţia profesională actuală

Profesia....................., vechimea în muncă........................., funcţia...................................., vechimea în funcţie............, responsabilităţi:.......................

........................................................................................................................................................................ .........................................................

........................................................................................................................................................................ .........................................................

Experienţa profesională

Nr. crt.

Din anul

Până în anul

Denumirea operatorului economic

Funcţia deţinută

Responsabilităţi

Semnătura solicitantului...............................Data.......................

Către:

Agenţia Română pentru Conservarea Energiei

Comisia de autorizare a auditorilor energetici

ANEXA Nr. 1E la regulament

MINISTERUL ECONOMIEI

Agenţia Română pentru Conservarea Energiei

MODEL

de cerere de obţinere a autorizaţiei de auditor energetic

Nr............./...........

PERSOANĂ  JURIDICĂ  - AUDITOR   ENERGETIC   CLASA A  II-A

Persoana juridică (denumirea)..........................................................................., codul fiscal..............., înregistrată la registrul comerţului cu nr............., cu sediul în ..............................................., str............................ nr........., judeţul/sectorul .........................,telefon/fax..................................., reprezentată legal prin director/manager(numele şi prenumele).........................................................................................

Tipul de audit pentru care se solicită autorizarea:

|__|                                           |__|                                              |__|

Electroenergetic                  Termoenergetic                           Complex

Subsemnatul/Subsemnata,............................................., în calitate de reprezentant delegat*), solicit eliberarea autorizaţiei de auditor energetic pentru persoana juridică:................................................................................................... ..............................................................................................................., pentru clasa a II-a şi tipul de audit energetic menţionat şi înscrierea persoanei juridice pe care o reprezint în Registrul de evidenţă a auditorilor energetici. Sunt de acord cu publicarea denumirii persoanei juridice, a coordonatelor şi a detaliilor înscrise în autorizaţie în acest registru.

Anexez dosarul întocmit în conformitate cu prevederile Regulamentului pentru autorizarea auditorilor energetici, aprobat prin Ordinul ministrului economiei nr. 1.767/2009.

Toate informaţiile furnizate sunt corecte.

Am luat cunoştinţă de prevederile Codului de conduită al auditorului energetic autorizat şi voi acţiona pentru respectarea acestora în cadrul activităţilor de elaborare a auditurilor energetice.

Data.....................................................................

Semnatura şi ştampila persoanei juridice

............................................................................

(numele, prenumele şi funcţia)

Către:

Agenţia Română pentru Conservarea Energiei

Comisia de autorizare a auditorilor energetici

*)Persoana juridică va fi reprezentată în relaţia cu organismul de autorizare de către un reprezentant delegat.

ANEXA Nr. 1F la regulament

MINISTERUL ECONOMIEI

Agenţia Română pentru Conservarea Energiei

CODUL   DE   CONDUITĂ  AL  AUDITORULUI   ENERGETIC  AUTORIZAT

Realizarea auditurilor energetice se desfăşoară pe baza principiilor precizate în continuare, a căror respectare de către auditorii energetici autorizaţi ca persoane fizice şi juridice este obligatorie, pentru evitarea unor incompatibilităţi şi/sau conflicte de interese ce ar putea fi generate în desfăşurarea acestei activităţi.

Auditorul energetic autorizat:

1. Acţionează profesional, fără discriminare.

2. Acţionează în sensul creşterii competenţei proprii şi asistă pe cei aflaţi în subordinea sa pentru a-şi dezvolta abilităţile relaţionale în activitatea de realizare a auditurilor energetice.

3.  Nu are raporturi juridice de muncă şi civile cu operatorul economic pentru care elaborează auditul energetic, cu excepţia contractului de realizare a acestuia.

4.  Nu are raporturi juridice de muncă şi civile cu operatorii economici care urmează să implementeze acţiunile rezultate ca urmare a realizării auditului energetic.

5.  Nu are alte interese materiale directe sau indirecte în raport cu operatorul economic pentru care elaborează auditul energetic, cu excepţia onorariilor cuvenite pentru munca prestată în calitate de auditor energetic.

6.  Nu activează ca reprezentant al unor producători de echipament energetic.

7.  Păstrează confidenţialitatea datelor obţinute sau rezultate în urma auditului energetic, cu excepţia cazurilor în care este obligat să le facă cunoscute în condiţiile legii ori obţine consimţământul scris al beneficiarului auditului energetic în acest sens.

8.  Nu comunică informaţii eronate care să compromită activitatea de realizare a auditului energetic sau procesul de autorizare.

9.  Nu prejudiciază prin activităţile sale reputaţia organismului de autorizare.

ANEXA Nr. 1G la regulament

MINISTERUL ECONOMIEI

Agenţia Română pentru Conservarea Energiei

MODEL

de cerere de prelungire a valabilităţii autorizaţiei de auditor energetic

Nr............../.............

PERSOANA   FIZICA  - AUDITOR   ENERGETIC   CLASA   I

Tipul de audit pentru care se solicită prelungirea autorizării:

|_|                                           |_|                                              |_|

Electroenergetic           Termoenergetic                             Complex

Numele............................., iniţiala tatălui..................., prenumele........................, data naşterii..............................., locul naşterii................................, actul de identitate...............................seria......., nr....................., eliberat de................................... la data de.............................., codul numeric personal................................, locul de muncă............................................................, adresa locului de muncă......................................................................., telefon/fax/e-mail.............................................................,

Domiciliul....................................................................................................., telefon/fax/e-mail...................................................................................

Subsemnatul/Subsemnata, .........................................., în calitate de auditor energetic autorizat, solicit prelungirea valabilităţii autorizaţiei de auditor energetic pentru clasa I şi tipul menţionat mai sus, precum şi menţinerea înscrierii mele în Registrul de evidenţă a auditorilor energetici. Sunt de acord cu publicarea numelui meu, a coordonatelor şi a detaliilor înscrise în autorizaţie în acest registru.

Anexez dosarul întocmit în conformitate cu prevederile Regulamentului pentru autorizarea auditorilor energetici, aprobat prin Ordinul ministrului economiei nr. 1.767/2009.

Toate informaţiile furnizate sunt corecte.

Am luat cunoştinţă de prevederile Codului de conduită al auditorului energetic autorizat şi voi acţiona pentru respectarea acestora în cadrul activităţilor de elaborare a auditurilor energetice.

Semnătura solicitantului....................................

Data................................................................

Către:

Agenţia Română pentru Conservarea Energiei

Comisia de autorizare a auditorilor energetici

ANEXA Nr. 1H la regulament

MINISTERUL ECONOMIEI

Agenţia Română pentru Conservarea Energiei

MODEL

de cerere de prelungire a valabilităţii autorizaţiei de auditor energetic

Nr.........../.............

PERSOANĂ  JURIDICĂ  - AUDITOR   ENERGETIC   CLASA  a II-a

Persoana juridică (denumirea) ................................................................, codul fiscal..........................., înregistrată în registrul comerţului cu nr................, cu sediul în ......................................., str...............................nr.............., judeţul/sectorul ........................., telefon/fax..............................., reprezentată legal prin director/manager(numele şi prenumele)..........................................................................................

Tipul de audit pentru care se solicită prelungirea autorizării:

|__|                                              |__|                                              |__|

Electroenergetic                   Termoenergetic                        Complex

Subsemnatul/Subsemnata,............................................................, în calitate de reprezentant delegat*), solicit prelungirea valabilităţii   autorizaţiei   de   auditor   energetic   pentru   clasa   a   II-a   şi   tipul   menţionat   mai   sus,   pentru   persoana juridică...................................................................., precum şi menţinerea înscrierii persoanei juridice pe care o reprezint în Registrul de evidenţă a auditorilor energetici. Sunt de acord cu publicarea denumirii persoanei juridice, a coordonatelor şi a detaliilor înscrise în autorizaţie în acest registru.

Anexez dosarul întocmit în conformitate cu prevederile Regulamentului pentru autorizarea auditorilor energetici, aprobat prin Ordinul ministrului economiei nr. 1.767/2009.

Toate informaţiile furnizate sunt corecte.

Am luat cunoştinţă de prevederile Codului de conduită al auditorului energetic autorizat şi vom acţiona pentru respectarea acestora în cadrul activităţilor de elaborare a auditurilor energetice.

Data......................................................

Semnătura şi ştampila persoanei juridice

.............................................................

(numele, prenumele şi funcţia)

Către:

Agenţia Română pentru Conservarea Energiei

Comisia de autorizare a auditorilor energetici

*) Persoana juridică va fi reprezentată în relaţia cu organismul de autorizare de către un reprezentant delegat.

ANEXA Nr. 2

REGULAMENT

pentru atestarea managerilor energetici

I. Scopul şi domeniul de aplicare

Art. 1. - (1) Prezentul regulament stabileşte cadrul legal pentru atestarea managerilor energetici.

(2)  Managerii energetici sunt încadraţi pe bază de contract individual de muncă la operatorii economici care consumă mai mult de 1.000 tone echivalent petrol pe an.

(3)  Operatorii economici care consumă mai mult de 1.000 tone echivalent petrol pe an pot să încheie un contract de management energetic cu o persoană fizică/juridică prestatoare de servicii energetice. In cazul persoanei fizice, aceasta trebuie să fie atestată ca manager energetic de către Agenţia Română pentru Conservarea Energiei (denumită în continuare ARCE), iar în cazul persoanei juridice, aceasta trebuie să aibă încadraţi în baza unor contracte individuale de muncă minimum 2 manageri energetici atestaţi de către ARCE.

Art. 2. -Această calitate se obţine prin emiterea de către ARCE a atestatului de manager energetic, denumit în continuare atestat, act ce reprezintă recunoaşterea oficială la nivel naţional a competenţei tehnice de specialitate a managerilor energetici.

Art. 3. - Termenii de specialitate din prezentul regulament sunt prezentaţi în anexa nr. 2A.

II. Organismul competent să atesteze managerii energetici şi modul de desfăşurare a atestării

Art. 4. - In conformitate cu art. 13 lit. f) din Ordonanţa Guvernului nr. 22/2008 privind eficienţa energetică şi promovarea utilizării la consumatorii finali a surselor regenerabile de energie, ARCE are ca atribuţii şi responsabilităţi atestarea managerilor energetici.

Art. 5. - (1) In cadrul ARCE funcţionează Comisia de atestare a managerilor energetici, denumită în continuare Comisia de atestare, formată din specialişti ai ARCE şi, dacă este cazul, de reprezentanţi ai direcţiei de specialitate din cadrul Ministerului Economiei. Componenţa Comisiei de atestare este aprobată prin decizie a preşedintelui ARCE.

(2)  In cazul în care candidatul la atestatul de manager energetic provine din cadrul societăţilor comerciale care sunt în subordinea sau coordonarea Ministerului Economiei ori în care ministerul este acţionar, Comisia de atestare va fi compusă din specialişti ai ARCE şi reprezentanţi ai direcţiei de specialitate din cadrul Ministerului Economiei.

(3) Comisia de atestare are următoarele atribuţii:

a) analizarea studiilor de caz anexate dosarelor depuse de cei care doresc atestarea ca manager energetic şi transmiterea către Secretariatul tehnic a observaţiilor sau a completărilor necesare, atunci când este cazul;

b)  aprobarea proceselor-verbale de analiză a dosarelor depuse de persoanele care doresc să fie atestate în calitate de manager energetic sau care doresc prelungirea valabilităţii atestatului de manager energetic;

c)  deciderea suspendării şi/sau a retragerii atestatului de manager energetic.

(4)  Examinarea candidaţilor în domeniul managementului energetic şi acordarea atestatului se fac de către Comisia de atestare.

(5)   Pentru soluţionarea contestaţiilor depuse de cei interesaţi, se poate constitui, atunci când este cazul, o comisie de soluţionare a acestora.

Art. 6. - Comisia de atestare are un secretariat tehnic, cu următoarele atribuţii:

a)   ţinerea evidenţei cererilor de atestare, respectiv a contestaţiilor;

b)  analizarea dosarelor depuse de persoanele care solicită obţinerea atestatului de manager energetic, precum şi a dosarelor depuse în vederea prelungirii valabilităţii atestatului de manager energetic;

c) afişarea listei candidaţilor cărora li s-a aprobat participarea la examenul de atestare şi a datei de desfăşurare a acestuia;

d) întocmirea pe baza documentelor primite a referatului de prezentare a candidatului la examenul de atestare;

e)  convocarea Comisiei de atestare, în funcţie de numărul cererilor primite;

f) întocmirea proceselor-verbale ale întrunirilor Comisiei de atestare, cuprinzând concluziile verificării documentelor depuse de candidaţi şi rezultatele examinării acestora;

g)   monitorizarea activităţii de atestare a managerilor energetici prin constituirea şi actualizarea permanentă a Registrului de evidenţă a managerilor energetici;

h) redactarea şi transmiterea înştiinţării de suspendare, a deciziei de suspendare, respectiv a deciziei de retragere a atestatului; redactarea răspunsurilor date contestaţiilor şi transmiterea acestora celor interesaţi;

i) radierea din Registrul de evidenţă a managerilor energetici a persoanelor cărora li s-a retras atestatul.

III. Cerinţe pentru atestare

Art. 7. - (1) Cerinţe de natură juridică:

Persoanele fizice care solicită să fie atestate în calitate de manager energetic trebuie să aibă capacitate deplină de exerciţiu.

(2) Cerinţe de natură tehnică

Cerinţele tehnice ce trebuie îndeplinite pentru admiterea la examenul de atestare a managerilor energetici sunt pregătirea profesională, specializarea şi experienţa acumulată în domeniu, după cum urmează:

Pregătirea profesională şi specializarea

Durata minimă

necesară a experienţei profesionale de specialitate

acumulată

Curs de pregătire în domeniul managementului energetic

a)

Absolvenţi ai unei facultăţi tehnice cu profil energetic sau asimilat acestuia

2 ani

Necesar

b)

Absolvenţi ai unei facultăţi tehnice cu profil diferit de cel energetic sau asimilat acestuia, care au absolvit cursuri de perfecţionare în domeniul energetic

3 ani

Necesar

(3) Experienţa profesională trebuie să fie dobândită pe durata specificată mai sus, prin activitate în învăţământ, cercetare, proiectare, execuţie sau exploatare, în următoarele domenii tehnice: energetică industrială, instalaţii, mecanică, alte domenii tehnice cu conotaţie energetică.

(4)  Pregătirea în domeniul managementului energetic se satisface prin absolvirea unui curs de specialitate organizat de o universitate tehnică cu profil energetic, agreată de către ARCE în conformitate cu prevederile Ghidului de pregătire şi examinare a cursanţilor în domeniul elaborării bilanţurilor energetice, aprobat prin Decizia preşedintelui ARCE nr. 57/2003.

Art. 8. - Cerinţele menţionate constituie condiţii obligatorii ce trebuie îndeplinite de către persoanele fizice care solicită obţinerea atestatului. Neîndeplinirea uneia dintre aceste cerinţe atrage respingerea cererii de atestare.

IV. Documentele necesare la solicitarea atestării şi examinarea candidaţilor

Art. 9. - (1) Pentru înscrierea la examenul de atestare solicitanţii trebuie să prezinte Secretariatului tehnic următoarele documente:

a) cererea de înscriere la examenul de obţinere a atestatului, conform modelului prezentat în anexa nr. 2C;

b)  copie de pe chitanţa sau ordinul de plată a tarifului de atestare a calităţii de manager energetic;

c) documente referitoare la îndeplinirea cerinţelor profesionale şi de natură tehnică.

(2) Documentele menţionate la alin. (1) lit. c) trebuie să conţină următoarele:

a) copie de pe diploma de absolvire a unei facultăţi tehnice;

b)  copie de pe carnetul de muncă sau alte documente din care să rezulte vechimea în munca de specialitate cerută pe o perioadă cel puţin egală cu cea stabilită conform art. 7 alin. (2);

c) copie de pe contractul individual de muncă;

d)  memoriul de activitate în domeniu, conţinând şi lista lucrărilor şi proiectelor elaborate personal sau în colaborare;

e)  copie de pe certificatul de absolvire a unui curs de pregătire în domeniul managementului energetic organizat de o universitate tehnică, agreată de către ARCE, sau diploma de absolvire a unui masterat energetic;

f) în cazul persoanelor fizice, trimise spre atestare de către o persoană juridică prestatoare de servicii energetice, acestea vor trebui sa prezinte o copie de pe actul constitutiv al persoanei juridice, din care să rezulte că desfăşoară activităţi în domeniul serviciilor energetice şi/sau al consultanţei energetice.

(3)  Solicitanţii pot depune la ARCE în vederea atestării documente echivalente celor menţionate la alin. (2) emise de autorităţile competente omoloage dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau din Spaţiul Economic European, însoţite de traduceri autorizate.

(4)  Persoanele fizice care au obţinut atestarea într-un stat membru al Uniunii Europene sau din Spaţiul Economic European trebuie supuse unui examen, care constă în cunoaşterea legislaţiei naţionale în domeniul energetic. Acestea vor prezenta la ARCE o copie a atestatului de manager energetic obţinută într-un stat membru al Uniunii Europene sau din Spaţiul Economic European şi referinţe privind activitatea desfăşurată în ultimii 3 ani ca manager energetic.

Art. 10. - (1) Examenul de atestare constă într-o probă scrisă, urmată de un interviu.

(2)  Candidatul este considerat admis pentru susţinerea interviului dacă întruneşte minimum 75 de puncte dintre cele 100 de puncte posibile.

(3) La proba scrisă testul de examinare va cuprinde subiecte corespunzătoare cu profilul operatorului economic la care este angajat solicitantul, conform prevederilor Deciziei preşedintelui ARCE nr. 16/2005 privind aprobarea conţinutului-cadru al Proiectului de gestiune a energiei. Pentru persoanele fizice, trimise la atestare de către o persoană juridică prestatoare de servicii energetice, testul de examinare va cuprinde un proiect de management energetic pentru un operator economic consumator de energie dintr-un sector economic liber ales.

Art. 11. - (1) Contestaţiile cu privire la rezultatele examenului de atestare se depun la sediul ARCE în termen de 3 zile de la data afişării rezultatelor şi se soluţionează în termen de 10 zile de la data depunerii.

(2) Rezultatele contestaţiilor se afişează la sediul ARCE şi se publică pe pagina de internet a acesteia.

Art. 12. - (1) ARCE emite atestatul de manager energetic în termen de 30 de zile de la data afişării rezultatelor examenului de atestare la sediul acesteia şi de la publicarea pe pagina de internet a acesteia sau, după caz, de la data afişării/publicării rezultatelor la contestaţiile depuse.

(2) Atestatul are forma prezentată în anexa nr. 2B.

V. Perioada de valabilitate; suspendarea şi retragerea atestării

Art. 13. - (1) Perioada de valabilitate a atestatului emis de ARCE este de 3 ani. Atestatul rămâne valabil chiar şi în cazul în care posesorul îşi schimbă locul de muncă la un alt operator economic sau la o persoană juridică prestatoare de servicii energetice.

(2) Persoanele fizice atestate au obligaţia să informeze ARCE asupra oricărei modificări a condiţiilor care au stat la baza acordării atestatului.

Art. 14. - Prelungirea la fiecare 3 ani a valabilităţii atestatului se face de către Comisia de atestare din cadrul ARCE, pe baza următoarelor documente:

a) cererea de prelungire a valabilităţii atestatului, întocmită conform anexei nr. 2D;

b) copie de pe chitanţa sau ordinul de plată a tarifului de atestare ca manager energetic;

c) atestatul deţinut anterior (în copie şi în original);

d) memoriul de activitate al managerului energetic, cu prezentarea realizărilor din perioada de după obţinerea atestatului, avizat de către filiala teritorială ARCE în raza căreia îşi desfăşoară activitatea operatorul economic.

Art. 15. - (1) Suspendarea atestatului se face de către Comisia de atestare în una dintre următoarele situaţii:

a) neîndeplinirea atribuţiilor în calitate de manager energetic, în cadrul operatorului economic angajator, sau necooperarea cu reprezentanţii ARCE;

b)  la solicitarea operatorului economic angajator, pentru neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu în calitate de manager energetic;

c)  pentru nerespectarea reglementărilor tehnice în vigoare, referitoare la exploatarea optimă a utilajelor şi echipamentelor din dotarea operatorului economic angajator, în scopul asigurării eficienţei energetice;

d)   managerul energetic atestat nu solicită prelungirea valabilităţii atestatului;

e) la prezentarea documentelor pentru prelungirea valabilităţii atestatului, solicitantul nu respectă prevederile art. 14.

(2) Constatarea şi notificarea situaţiilor menţionate la alin. (1) lit. a)-c) se fac de către personalul împuternicit de conducerea ARCE, ca urmare a controalelor efectuate la operatorii economici.

(3) Comisia de atestare:

a) în cazul uneia dintre situaţiile descrise la alin. (1) lit. a)- c), analizează veridicitatea informaţiilor primite şi, dacă acestea se confirmă, în termen de maximum 10 zile de la data notificării transmite persoanei în cauză o înştiinţare de suspendare a atestatului;

b) în cazul situaţiei descrise la alin. (1) lit. d), în termen de maximum 10 zile de la data expirării valabilităţii atestatului transmite persoanei în cauză o înştiinţare de suspendare a atestatului;

c) în cazul situaţiei descrise la alin. (1) lit. e), în termen de maximum 10 zile de la data înregistrării cererii pentru prelungirea valabilităţii atestatului transmite persoanei în cauză o înştiinţare de suspendare a atestatului.

(4) In termen de 30 de zile de la data constatării situaţiilor prevăzute la alin. (1), Comisia de atestare emite o decizie de suspendare a atestatului de competenţă în îndeplinirea atribuţiilor din domeniul managementului energetic.

(5)  Managerul energetic căruia i s-a emis o decizie de suspendare a atestatului poate face contestaţie în termen de 30 de zile de la comunicarea acesteia.

(6) Contestaţia se depune la sediul ARCE şi este soluţionată în termen de 30 de zile de la depunerea ei de către o comisie de soluţionare a contestaţiilor constituită în acest scop

Art. 16. - (1) Dacă în termen de 180 de zile de la data comunicării deciziei de suspendare se constată persistenţa uneia dintre situaţiile prevăzute la art. 15 alin. (1), Comisia de atestare retrage atestatul managerului energetic.

(2)  Comisia de atestare emite o decizie de retragere a atestatului, iar Secretariatul tehnic radiază persoana în cauză din Registrul de evidenţă a managerilor energetici.

(3)  Managerul energetic căruia i s-a emis o decizie de retragere a atestatului poate face contestaţie în termen de 30 de zile de la comunicarea acesteia.

(4) Contestaţia se depune la sediul ARCE şi va fi soluţionată în termen de 30 de zile de la depunerea ei de către o comisie de soluţionare a contestaţiilor, constituită în acest scop.

(5)  Persoana căreia i s-a retras atestatul are dreptul de a solicita reatestarea după cel puţin 2 ani de la data deciziei ARCE de retragere a acestuia, cu respectarea cerinţelor prevăzute în cadrul prezentului regulament.

VI. Dispoziţii tranzitorii şi finale

Art. 17. -Activitatea managerului energetic atestat va fi verificată periodic de către personalul împuternicit din cadrul ARCE.

Art. 18. - Tematica unitară de pregătire şi procedurile specifice de examinare a cursanţilor sunt prevăzute în Ghidul de pregătire şi examinare a cursanţilor în domeniul gestiunii energiei, aprobat prin Decizia preşedintelui ARCE nr. 58/2003.

Art. 19. - Registrul de evidenţă a managerilor energetici este publicat prin intermediul paginii de internet a ARCE, www.arceonline.ro, şi va fi actualizat periodic.

Art. 20. - Anexele nr. 2A-2D fac parte integrantă din prezentul regulament.

ANEXA Nr. 2A la regulament

GLOSAR DE TERMENI DE SPECIALITATE

In contextul Regulamentului pentru atestarea managerilor energetici, următorii termeni se definesc astfel:

Atestare - procedura prin care un organism cu autoritate conferită prin lege recunoaşte oficial faptul că o persoană este competentă să efectueze sarcini specifice;

Consum total anual de energie - suma tuturor cantităţilor de combustibili şi carburanţi (gaze, lichid, solid) şi a cantităţilor de energie electrică şi termică (luate în calcul cu evitarea dublei contabilizări) consumate pe durata unui an calendaristic de operatorul economic şi exprimate în tone echivalent petrol (tep/an);

Manager energetic - persoana fizică sau juridică atestată, prestatoare de servicii energetice, al cărei obiect de activitate este organizarea, conducerea şi gestionarea proceselor energetice ale unui consumator;

Management energetic - ansamblul activităţilor de organizare, conducere şi gestionare a proceselor energetice ale unui consumator;

Eficienţa energetică - raportul dintre valoarea rezultatului performant obţinut, constând în servicii, mărfuri sau energia rezultată, şi valoarea energiei utilizate în acest scop;

Serviciu energetic - activitatea care conduce la un beneficiu fizic, o utilitate sau un bun obţinut dintr-o combinaţie de energie cu o tehnologie şi/sau o acţiune eficientă din punct de vedere energetic, care poate include activităţile de exploatare, întreţinere şi control necesare pentru prestarea serviciului care este furnizat pe bază contractuală şi care, în condiţii normale, conduce la o îmbunătăţire a eficienţei energetice şi/sau a economiilor de energie primară verificabilă şi care poate fi măsurată sau estimată;

Economii de energie - cantitatea de energie economisită, determinată prin măsurarea şi/sau estimarea consumului înainte şi după aplicarea uneia sau mai multor măsuri de îmbunătăţire a eficienţei energetice, asigurând în acelaşi timp normalizarea condiţiilor externe care afectează consumul de energie.

ANEXA Nr. 2B la regulament

MINISTERUL ECONOMIEI

Agenţia Română pentru Conservarea Energiei

MODEL

de atestat de manager energetic

Nr............din...............

In baza Ordonanţei Guvernului nr. 22/2008 privind eficienţa energetică şi promovarea utilizării la consumatorii finali a surselor regenerabile de energie şi a Regulamentului pentru atestarea managerilor energetici, aprobat prin Ordinul ministrului economiei nr. 1.767/2009, ca urmare a obţinerii de către candidatul examinat a calificativului „Admis", prin acumularea a............... puncte la examenul de atestare, prezentul atestat de manager energetic se acordă domnului (doamnei)..............................., de profesie............, cu domiciliul în localitatea........................, str................................nr......., bl......, sc......, et....., ap......, judeţul/sectorul......................., şi îi conferă calitatea de:

MANAGER ENERGETIC

Atestatul de manager energetic este valabil 3 ani de la data emiterii.

Prelungirea valabilităţii atestatului de manager energetic se poate face la cererea posesorului, cu respectarea prevederilor stipulate în Regulamentul pentru atestarea managerilor energetici. Atestatul de manager energetic este netransmisibil.

Preşedintele Agenţiei Române pentru Conservarea Energiei,

.................................................................................................

Atestat nou

LS

Prelungire

LS

Prelungire

LS

Prelungire

LS

Prelungire

LS

Prelungire

LS

ANEXA Nr. 2C la regulament

MODEL

de cerere de înscriere la examenul de obţinere a atestatului de manager energetic

Informaţii personale:

Numele.............................., iniţiala tatălui..............., prenumele.............................., data naşterii.........................., locul naşterii...................................., actul de identitate.........seria......nr....................., eliberat de....................la data de....................., codul numeric personal.........................................

Locul de muncă........................................, adresa locului de muncă...................................................., telefon/fax/e-mail.............................................

Domiciliul................................................................................................., telefon/fax/e-mail.......................................................................................

Subsemnatul/Subsemnata, ..............................................., solicit înscrierea la examenul de obţinere a atestatului de manager energetic în cadrul unităţii...............................................................................................................................

In cazul în care în urma examinării primesc atestatul de mai sus, solicit înscrierea mea în Registrul de evidenţă a managerilor energetici. Sunt de acord cu publicarea datelor mele în acest registru.

Anexez documentele necesare, în conformitate cu prevederile Regulamentului pentru atestarea managerilor energetici, aprobat prin Ordinul ministrului economiei nr. 1.767/2009.

Toate informaţiile furnizate sunt corecte.

Educaţie, cursuri de instruire:

(Se vor ataşa copii de pe diplomele de absolvire.)

Nr. crt.

Perioada

Diploma obţinută

Instituţia care a eliberat diploma

Situaţia profesională actuală:

Profesia..........................., vechimea în muncă...................., funcţia....................., vechimea în funcţie........................., responsabilităţi:........................

Experienţa profesională:

Nr. crt.

Perioada

Denumirea operatorului economic

Funcţia deţinută

Responsabilităţi

Semnătura solicitantului....................

Data...............................................

Către:

Agenţia Română pentru Conservarea Energiei

Comisia de atestare a managerilor energetici

ANEXA Nr. 2D la regulament

MODEL

de cerere de prelungire a valabilităţii atestatului de manager energetic

Numele........................................., iniţiala tatălui........, prenumele.........................., data naşterii.................................., locul naşterii.........................., actul de identitate...........seria......nr......................., eliberat de....................................... la data de.................................................., codul numeric personal...................................

Locul de muncă.............................................., adresa locului de muncă.........................................................., telefon/fax/e-mail.................................

Domiciliul..............................................................................................., telefon/fax/e-mail.........................................................................................

Subsemnatul/Subsemnata, ..............................., posesor/posesoare al/a atestatului de manager energetic, angajat în cadrul operatorului economic sau al persoanei juridice prestatoare de servicii energetice...................................................., solicit prelungirea valabilităţii atestatului, precum şi menţinerea înscrierii mele în Registrul de evidenţă a managerilor energetici.

Sunt de acord cu publicarea datelor mele în acest registru.

Anexez documentele necesare, în conformitate cu prevederile Regulamentului pentru atestarea managerilor energetici, aprobat prin Ordinul ministrului economiei nr. 1.767/2009.

Toate informaţiile furnizate sunt corecte.

Semnătura solicitantului.........................

Data.....................................................

Către:

Agenţia Română pentru Conservarea Energiei

Comisia de atestare a managerilor energetici


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 1767/2009

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 1767 din 2009
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu