ORDIN Nr. 19
din 1 februarie 2007
pentru aprobarea Normei
sanitare veterinare privind cerintele pentru aprobarea posturilor de inspectie
la frontiera responsabile pentru controalele sanitare veterinare ale produselor
introduse in Comunitatea Europeana, provenind din tari terte
ACT EMIS DE:
AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 130 din 22 februarie 2007
Având în vedere prevederile art. 10 lit. b) din
Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi
completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din
Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a
unităţilor din subordinea acesteia,
văzând Referatul de aprobare nr. 25.162 din 22 ianuarie
2007, întocmit de Direcţia generală, inspecţii şi coordonare PIF din cadrul
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite
următorul ordin:
Art. 1. - Se aprobă Norma sanitară veterinară privind
cerinţele pentru aprobarea posturilor de inspecţie la frontieră responsabile
pentru controalele sanitare veterinare ale produselor introduse în Comunitatea
Europeană, provenind din ţări terţe, prevăzută în anexa care face parte
integrantă din prezentul ordin.
Art. 2. - Institutele veterinare
centrale şi direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor
judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile
prezentului ordin.
Art. 3. - Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor va controla modul de
aplicare a prevederilor prezentului ordin.
Art. 4. - La data intrării în vigoare a prezentului
ordin se abrogă Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului
nr. 506/2003 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind aprobarea
listei posturilor de inspecţie de frontieră în care sunt organizate controale sanitare veterinare, a
condiţiilor de agreere a posturilor de inspecţie de frontieră responsabile
pentru controalele veterinare ale animalelor vii şi produselor provenind din
ţări terţe, precum şi stabilirea atribuţiilor personalului posturilor de
inspecţie de frontieră, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 714 din 13 octombrie 2003, cu
modificările şi completările ulterioare.
Art. 5. - Prezentul ordin
transpune Decizia Comisiei 2001/812/CE privind cerinţele pentru aprobarea
listei posturilor de inspecţie de frontieră responsabile pentru controalele
sanitare veterinare ale produselor introduse în Comunitatea Europeană,
provenind din ţări terţe, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor
Europene (JOCE) L 306 din 23 noiembrie 2001, p. 28.
Art. 6. - Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul
Oficial al României, Partea I.
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Marian Avram
ANEXĂ
NORMĂ SANITARĂ VETERINARĂ
privind cerinţele pentru aprobarea posturilor de
inspecţie la frontieră responsabile pentru controalele sanitare veterinare ale produselor
introduse în Comunitatea Europeană, provenind din ţări terţe
Art. 1. - (1) Un post de inspecţie la frontieră,
denumit în continuare PIF, constă într-un grup de spaţii destinate controalelor sanitare
veterinare, plasat sub responsabilitatea unui medic veterinar oficial sau, în
cazul produselor din peşte, fie a unui medic veterinar oficial, fie a unui
agent oficial la care se face referire în Norma sanitară veterinară care
stabileşte derogări de la condiţiile de aprobare a posturilor de inspecţie de
frontieră localizate în porturile în care se debarcă peşte, aprobată prin
Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului nr. 530/2003,
publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 702 din 7 octombrie 2003, ce transpune în legislaţia naţională
Decizia 93/352/CEE, şi este localizat astfel încât spaţiile să constituie o
unitate de lucru completă. In cazul în care un PIF este alcătuit din mai mult
de un grup de spaţii, dar care sunt situate în acelaşi loc, aria geografică a
grupului va delimita PIF care trebuie să poarte un singur nume.
(2) Un PIF trebuie să includă
toate spaţiile menţionate la art. 4, în care produsele de origine animală din
ţările terţe pot fi prezentate pentru a fi introduse în Comunitatea Europeană,
spre a fi supuse controalelor documentare, de identitate şi fizice necesare.
(3) Când localizarea geografică sau mărimea frontierei
o impune ori pentru managementul eficient al controalelor de frontieră, un PIF
poate fi prevăzut cu mai multe spaţii sau centre de inspecţie, în vederea
efectuării, când este necesar, a controalelor pentru
categoriile de produse pentru care acel PIF este aprobat.
Art. 2. - (1) Fără a aduce atingere prevederilor
menţionate în anexa nr. 2 la Norma sanitară veterinară care stabileşte
principiile ce reglementează organizarea controalelor veterinare privind
produsele ce intră în Comunitatea Europeană din ţări terţe, aprobată prin
Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr.
206/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 752 din 4 septembrie 2006, ce
transpune în legislaţia naţională Directiva 97/78/CE, toate PIF la care se face
referire în art. 6 al normei menţionate anterior, pentru a fi aprobate şi
publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene şi pentru a-şi putea menţine
aprobarea, trebuie să fie prevăzute cu spaţii, personal, echipamente şi să
aplice în posturile menţionate procedurile specificate în prezenta normă
sanitară veterinară şi în anexa la aceasta.
(2) Clădirile şi spaţiile utilizate ca PIF sau orice
alt centru de inspecţie din cadrul PIF trebuie să se afle sub controlul efectiv
al medicului veterinar oficial sau, în cazul produselor din peşte, fie al
medicului veterinar oficial, fie al agentului oficial menţionat în norma
sanitară veterinară aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor,
apelor şi mediului nr. 530/2003 şi trebuie să fie accesibile pentru acces ori
de câte ori este necesar.
Art. 3. - (1) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară
şi pentru Siguranţa Alimentelor poate propune ca un PIF să fie aprobat pentru
inspecţia tuturor produselor sau doar a anumitor categorii de produse. In acest
caz, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor
trebuie să arate că PIF este dotat cu spaţiile, personalul şi echipamentele
necesare pentru efectuarea inspecţiei acestor produse.
(2) In lista publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii
Europene, PIF trebuie să fie menţionate ca port, aeroport, amplasare rutieră
sau feroviară. Lista trebuie să precizeze categoriile de produse pentru care
PIF şi, când este cazul, centrul de inspecţie sunt aprobate, incluzând detalii
ale oricărei restricţii suplimentare cu privire la produsele pe care un anumit
PIF le poate inspecta.
(3) Cand un PIF este aprobat doar pentru categorii
limitate de produse, spaţiile cu care este prevăzut
pot fi restranse, după caz, la
cele necesare pentru efectuarea controalelor sanitare veterinare ale acestor
categorii limitate de produse.
(4) Totuşi, prin derogare de la prevederile alin.
(3), în cazul materialului seminal şi al embrionilor congelaţi, subproduselor
sau produselor din sange de
origine animală care pot fi transportate pentru utilizarea în scopuri tehnice,
inclusiv farmaceutice, cu condiţia ca aceste mărfuri expediate să fie
transportate la temperatura mediului în cutii sau în containere sigilate cu
temperatura autoreglabilă, acestea pot fi inspectate la PIF înscrise pe listă
şi aprobate doar pentru a manipula produsele ambalate care sunt la temperaturi
ambientale.
(5) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor va notifica Comisiei Europene orice modificare în
infrastructura sau în funcţionarea unui PIF ori a unui centru de inspecţie din
cadrul acelui PIF, dacă aceasta are vreo legătură cu înscrierea lor pe listă.
Completări la clasificarea oricărui PIF pot fi propuse de Autoritatea Naţională
Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor după ce a verificat dacă
spaţiile sunt conforme cu prevederile prezentei norme sanitare veterinare,
pentru aprobarea sau amendarea listei oficiale de către Comisia Europeană.
Art. 4. - (1) Spaţiile din PIF aprobate trebuie să fie
construite, echipate, întreţinute şi să funcţioneze respectandu-se cerinţele stabilite în anexă şi în
legislaţia comunitară. Pentru produsele care nu corespund cerinţelor
legislaţiei comunitare din punctul de vedere al igienei, se pot aplica condiţii
suplimentare naţionale de igienă.
(2) Infrastructura minimă pentru orice PIF aprobat
trebuie să includă următoarele elemente, în funcţie de distanţa de lucru
efectivă dintre ele:
a) un birou cu echipament de comunicare incluzand un
telefon, un fax, un terminal al sistemului TRACES, un fotocopiator, toată documentaţia necesară şi capacitate de arhivare
pentru a depozita documentele referitoare la inspecţia produselor;
b) camere speciale constand
în vestiare, toalete şi chiuvete, pentru a fi utilizate de către personalul
care lucrează în PIF şi care pot fi partajate doar cu alt personal implicat în
controalele oficiale;
c) o zonă pentru descărcarea mărfurilor din
mijloacele de transport, care va fi închisă sau acoperită cu un acoperiş,
exceptand cazul transporturilor de lană care nu se efectuează în containere, de proteină prelucrată de
origine animală, în vrac, care nu este destinată consumului uman, de gunoi sau
guano în vrac, de grăsimi şi uleiuri lichide în vrac, care se efectuează cu
vase, pentru care cerinţa privind acoperişul poate să nu se aplice. Pentru
produsele aflate sub regim de temperatură controlată şi care sunt destinate
consumului uman, legătura dintre transport şi zona de descărcare trebuie să fie
protejată sau izolată de mediul exterior, excepţie făcand peştele pentru care trebuie să se aplice derogările la care se
face referire în art. 2 din norma sanitară veterinară aprobată prin Ordinul
ministrului agriculturii, pădurilor, apelor si mediului nr. 530/2003;
d) o cameră de inspecţie în care urmează să fie
inspectate produse şi să fie prelevate probe pentru testele ulterioare; zona de
prelevare nu trebuie să fie separată de camera de inspecţie;
e) camere sau zone de
depozitare adecvate pentru a permite ca transporturile reţinute să fie păstrate
la temperaturi de refrigerare, congelare sau la temperatura ambiantă şi în
acelaşi timp şi sub controlul medicului veterinar oficial, în aşteptarea
rezultatelor de laborator sau a altor investigaţii.
(3) PIF aprobate să manipuleze categorii de produse
refrigerate, congelate sau la temperatura ambiantă trebuie să poată depozita
simultan volume adecvate de produse din fiecare categorie de temperatură.
Trebuie să existe disponibilitate pentru accesul imediat la un spaţiu adecvat
de depozitare, oricand
consideră necesar medicul veterinar oficial. Utilizarea spaţiilor de depozitare
comerciale din apropierea PIF şi din cadrul aceluiaşi port sau al aceleiaşi
arii vamale este permisă sub controlul medicului veterinar oficial şi cu
condiţia ca produsul reţinut să fie depozitat într-o cameră sau o magazie
încuiată, separată, ori într-o zonă delimitată clar de toate celelalte tipuri
de produse. Depozitarea în containere separate, independente, plasate permanent
în apropierea zonei de descărcare, este permisă cu condiţia ca acestor
containere să le fie asigurată legătura cu zona de descărcare, astfel încat procesul de descărcare să se desfăşoare
la adăpost de aspectele vremii. Suplimentar, depozitarea, pentru fiecare
categorie de produse, în mijloacele de transport în care au fost aduse la PIF
este permisă, în mod excepţional, numai sub controlul medicului veterinar
oficial, în PIF situate în locaţii rutiere, feroviare sau
portuare.
(4) Produsele destinate consumului uman şi produsele
care nu sunt destinate consumului uman vor fi manipulate în zone de descărcare,
camere de inspecţie şi facilităţi de depozitare separate. Prin derogare de la
această cerinţă, în cazul PIF aprobate oficial numai pentru produsele ambalate,
zonele de descărcare pot fi comune, cu condiţia ca în timpul descărcării şi
după aceea să existe o separare clară a produselor destinate consumului uman de
cele care nu sunt destinate consumului uman, în scopul prevenirii contaminării
încrucişate.
(5) Prin derogare de la prevederile alin. (4), pe
baza unei evaluări a riscului de către autoritatea competentă, PIF care
primeşte mărfuri de transport limitate din orice categorie particulară (oricare
dintre produsele pentru consum uman sau produsele
care nu sunt destinate consumului uman) poate folosi
aceleaşi spaţii asigurate pentru descărcarea, inspecţia şi depozitarea pentru
toate produsele pentru care PIF este aprobat, cu condiţia practicării unei
separări în timp a transporturilor şi efectuării igienizării şi dezinfecţiei
adecvate a spaţiilor, între manipularea şi controlul acestora. Această derogare
în baza evaluării riscului subiacent trebuie să fie notificată Comisiei
Europene.
Art. 5. - (1) Centre de inspecţie
suplimentare aflate în PIF deja aprobate pot fi propuse de către Romania după ce au fost controlate de
autoritatea competentă şi corespund cerinţelor prezentei norme sanitare
veterinare pentru publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Spaţiile
oricărui centru vor fi adaptate volumului şi diferitelor tipuri de produse ce
vor trece prin acel centru.
(2) Cand un PIF este împărţit
în centre de inspecţie diferite, acestea trebuie:
a) să fie localizate în cadrul aceleiaşi zone sau al
aceluiaşi sector vamal desemnat ca şi PIF sub a cărui responsabilitate se află
centrele de inspecţie menţionate;
b) să fie localizate la o distanţă de lucru rezonabilă
faţă de biroul central desemnat al PIF şi să se afle, în mod evident, sub
controlul medicului veterinar oficial;
c) să deţină o înregistrare specifică a
transporturilor examinate la centru.
(3) Centrele de inspecţie nu trebuie să fie prevăzute
cu:
a) amenajări pentru arhivare, terminal al sistemului TRACES sau fotocopiator;
b) toată legislaţia şi documentaţia privind efectuarea
controalelor sanitare veterinare,ci doar cu documentele relevante şi necesare
pentru controalele sanitare veterinare pe care le efectuează.
Art. 6. - In situaţiile la care se referă art. 6 alin.
(2) lit. b) din norma sanitară veterinară aprobată prin Ordinul preşedintelui
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr.
206/2006, intervalele de timp rezonabile acordate de la data primirii
raportului final în limba romană
pentru ca Romania să aplice
recomandările făcute conform rapoartelor de inspecţie, înainte ca PIF să fie
retrase în totalitate sau parţial de pe listă de către Comisia Europeană, cu
privire la categoriile de produse şi/sau centrele de inspecţie implicate în
recomandări, vor fi după cum urmează:
a) 6 luni - pentru deficienţe privind spaţiile (numai
construcţii) sau privind numărul de personal; totuşi, cand noi spaţii, în curs de a le înlocui pe cele vechi, sunt în
construcţie, limitele de timp pentru definitivarea măsurilor pot fi determinate prin acord între Romania şi
Comisia Europeană, pentru fiecare caz;
b) 3 luni - pentru deficienţe privind orice alte
probleme pentru remediere. In cazul existenţei unui risc potenţial crescut
pentru sănătatea oamenilor sau a animalelor, acest
interval de timp va fi mai scurt.
Art. 7. - Anexa face parte integrantă din prezenta
normă sanitară veterinară.
ANEXA la
norma sanitară veterinară
CERINŢE
pentru aprobarea posturilor de inspecţie la
frontieră
Pentru a fi agreate şi cuprinse în lista oficială, PIF
trebuie să fie construite astfel încat să se asigure un grad adecvat de igienă şi să se evite
contaminarea încrucişată, In camerele unde produsele urmează să fie descărcate,
inspectate sau depozitate, PIF sau centrul de inspecţie trebuie să aibă:
a) pereţi finisaţi cu suprafeţe netede lavabile, care
împreună cu podelele trebuie să fie uşor de curăţat şi de dezinfectat şi cu
drenaj adecvat;
b) un tavan curat şi uşor de curăţat;
c) o iluminare naturală şi artificială adecvată;
d) o sursă adecvată cu apă caldă şi rece în toate
camerele de inspecţie.
1. Echipament tehnic
1. PIF şi centrele de inspecţie trebuie să aibă un
minimum de echipamente, disponibile în orice moment, după cum urmează:
a) echipament sau acces la echipament adecvat pentru cantărirea transporturilor supuse controalelor;
b) orice echipament necesar pentru a deschide şi a
examina transporturile prezentate pentru examinare;
c) echipament pentru igienizare şi dezinfecţie,
întreţinut adecvat şi corespunzător nevoilor PIF, sau un contract cu un agent
extern specializat, autorizat pentru efectuarea operaţiunilor de igienizare şi
dezinfecţie;
d) echipament pentru menţinerea temperaturii la
nivelul adecvat în camerele cu mediu controlat.
2. In camerele de inspecţie trebuie să fie
disponibile, ca un minimum de dotare, următoarele:
a) o masă de lucru cu suprafeţe netede, lavabile, uşor
de igienizat şi de dezinfectat;
b) echipament pentru prelevare de probe - ferăstrău,
cuţit, deschizător de conserve, instrumente pentru prelevare de probe din
transporturi şi containere;
c) panglică pentru sigilare şi sigilii sau etichete
numerotate, marcate clar pentru a se asigura trasabilitatea;
d) un termometru pentru a măsura temperatura la
suprafaţă şi în profunzime, balanţă de cantărire şi un pH-metru pentru produsele proaspete;
e) echipament pentru decongelare sau cuptor cu
microunde;
f) facilităţi pentru depozitarea temporară a probelor
sub temperatură controlată, pană
la expedierea lor la laborator. De asemenea, trebuie să fie disponibile containere adecvate pentru transportul acestor probe.
3. PIF şi centrele de inspecţie trebuie să aibă acele
articole menţionate la pct. 1 şi 2, dacă este cazul, pentru produsele ce
urmează să fie manipulate în acel PIF.
2. Personal
1. PIF trebuie să funcţioneze
sub responsabilitatea unui medic veterinar oficial sau, în cazul produselor din
peşte, fie a unui medic veterinar oficial, fie a unui agent oficial menţionat
în norma sanitară veterinară aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii,
pădurilor, apelor şi mediului nr. 530/2003, care trebuie să fie prezent la PIF şi
în centrele de inspecţie în timpul efectuării controalelor produselor. PIF
trebuie să dispună de personal suficient pentru efectuarea tuturor controalelor
necesare.
2. Medicul veterinar oficial
poate să fie asistat de asistenţi instruiţi special, care să acţioneze sub
autoritatea sa la:
a) controlul documentelor;
b) efectuarea controalelor identităţii şi a examenelor
fizice, prelevarea de probe şi efectuarea analizelor generale;
c) îndatoriri şi proceduri administrative.
3. Medicul veterinar oficial trebuie să fie
responsabil de decizia finală.
4. Pentru personalul PIF trebuie să fie ţinut un
registru în care să fie menţionate instruirile primite cu privire la
controalele sanitare veterinare.
3. Documentaţia
PIF trebuie să păstreze următoarele informaţii, iar pană la implementarea sistemului Shift,
medicul veterinar oficial responsabil de controale la PIF trebuie să aibă la
dispoziţia sa, în biroul central desemnat, cel puţin:
1. o listă actualizată a ţărilor terţe sau a părţilor
din ţările terţe autorizate să expedieze produse în Comunitatea Europeană ori,
cand este cazul, către anumite
state membre ale Uniunii Europene;
2. copii ale diverselor decizii ale Comunităţii
Europene sau ale statelor membre ale Uniunii Europene, care precizează un specimen
de certificat de sănătate, certificat de sănătate publică ori certificat de
sănătate animală sau orice alt document care trebuie să însoţească produsele
expediate din ţări terţe avand
ca destinaţie Comunitatea Europeană sau, cand este cazul, către anumite state membre ale Uniunii Europene;
3. o listă actualizată a unităţilor din ţările terţe
sau a unităţilor naţionale, autorizate să exporte produse în Comunitatea
Europeană, în cazul produselor nearmonizate la nivel
comunitar;
4. copii ale oricărei decizii de protecţie care
interzice sau limitează importul de produse către Comunitatea Europeană;
5. o listă actualizată cu PIF, care să ofere toate
detaliile disponibile ale acestor posturi;
6. o listă actualizată a zonelor libere, depozitelor
libere şi a depozitelor vamale aprobate în condiţiile stabilite în art. 12 alin. (4) din norma sanitară
veterinară aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 206/2006, precum şi a
operatorilor autorizaţi conform art. 13 din aceeaşi normă sanitară veterinară;
7. o listă actualizată a unităţilor aprobate pentru
primirea produselor destinate statelor membre ale Uniunii Europene, în
conformitate cu art. 8 alin. (6) din Norma sanitară veterinară aprobată prin
Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare si pentru
Siguranţa Alimentelor nr. 206/2006;
8. legislaţie comunitară relevantă actualizată cu
privire la produsele şi procedurile acoperite de controalele sanitare
veterinare.
4. Registre
Următoarele registre alternative trebuie păstrate în
formă electronică sau pe suport hartie la PIF, dacă datele nu sunt introduse în sistemul TRACES:
1. informaţii actualizate cu privire la
transporturile de produse pentru care importul ori intrarea în Comunitatea
Europeană a fost refuzat/refuzată şi care au fost reexpediate. Fiecare stat
membru al Uniunii Europene trebuie să comunice celuilalt stat membru al Uniunii
Europene şi Comisiei Europene toate informaţiile cu privire la transporturile reexpediate.
Aceste informaţii trebuie să fie comunicate fiecărui PIF de către autoritatea
competentă centrală;
2. un registru în conformitate cu Norma sanitară
veterinară care stabileşte informaţiile minime necesare pentru baza de date
privind animalele şi produsele de origine animală introduse în Romania, aprobată prin Ordinul ministrului
agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului nr. 433/2003, publicat în Monitorul
Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 552 din 31 iulie 2003, ce transpune în legislaţia naţională
Decizia Comisiei 97/394/CE;
3. un registru cu toate transporturile, fie
reexpediate conform Normei sanitare veterinare privind informaţiile ce trebuie
să fie introduse în fişierul computerizat privind activităţile de transport de
animale sau produse animaliere care provin din ţări terţe şi care sunt
reexpediate, aprobată prin
Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului nr. 456/2003,
publicat în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 561 din 5 august 2003, ce transpune în legislaţia naţională
Decizia Comisiei 97/152/CE, fie distruse, fie autorizate de către medicul
veterinar oficial al PIF pentru altă utilizare decat
consumul uman. Acest registru trebuie să cuprindă
toate cazurile în care există stabilit de medicul veterinar oficial un termen
limită pentru o acţiune sau un răspuns, în cazul bunurilor respinse, trimise în
tranzit sau direcţionate pentru anumite utilizări şi cand este necesară o acţiune de urmărire a acestora;
4. un registru cu toate probele prelevate la PIF, în
scopul supunerii acestora la teste de laborator, împreună cu detalii privind
testul de laborator solicitat şi rezultatele, favorabile sau nefavorabile, ale
acestor teste;
5. un registru corespunzător
cerinţelor Normei sanitare veterinare privind frecvenţa redusă a controalelor
fizice ale activităţilor de transport al unor produse care urmează a fi
importate din ţări terţe, în baza Normei sanitare veterinare care stabileşte
principiile care reglementează organizarea controalelor veterinare pentru
produsele de origine animală importate din ţări terţe în Romania, aprobată prin Ordinul ministrului
agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 645/2002, publicat în Monitorul
Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 152 din 10 martie 2003, ce transpune în legislaţia naţională
Decizia Comisiei 94/360/CE, dacă este cazul, în format computerizat.
5. Proceduri
1. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să se asigure că există o cooperare stransă între diversele servicii implicate în
inspecţia produselor provenite din ţări terţe.
2. Toate inspecţiile fizice şi controalele
identităţii, cu excepţia controalelor sigiliilor, trebuie să aibă loc în cadrul
unor spaţii cu facilităţi de inspecţie. Toate aceste controale trebuie să fie
realizate astfel încat să se
evite posibilitatea contaminării încrucişate şi, cand este cazul, trebuie să se desfăşoare ţinandu-se cont de condiţiile de temperatură controlată în care produsele sunt transportate. Cand
sunt implicate produse neambalate, destinate consumului uman, toate controalele
trebuie să fie efectuate la adăpost de influenţele vremii, avandu-se grijă să se asigure o manipulare
igienică şi protecţia unor asemenea produse în timpul descărcării şi
încărcării.
3. Medicul veterinar oficial trebuie să aibă
cunoştinţă despre măsurile privind distrugerea deşeurilor de produse de origine
animală, descărcate din diferite transporturi în zona aflată sub jurisdicţia
sa. In cazul în care măsurile privind distrugerea acestora se află sub
responsabilitatea sa, trebuie păstrate evidenţe - registre - privind
controalele efectuate în acest sens şi deficienţele constatate. Cand distrugerea se află sub
responsabilitatea altei autorităţi competente, medicul veterinar oficial
trebuie să ţină permanent legătura cu acest organism şi să aibă disponibile
toate informaţiile relevante necesare.
4. Medicul veterinar oficial trebuie să cunoască
toate zonele libere, depozitele libere, depozitele vamale şi firmele autorizate
pentru aprovizionarea navelor din zona PIF şi cele asociate cu acestea în
procesul de aprovizionare. Trebuie să fie efectuate controale permanente la
depozitele sau firmele menţionate mai sus, rezultatele controalelor fiind
evidenţiate într-un registru ce trebuie păstrat la sediul PIF.