ORDIN
Nr. 20 din 4 aprilie 1995
pentru aprobarea normelor si a criteriilor minime privind clasificarea pe stele
a pensiunilor turistice si a fermelor agroturistice
ACT EMIS DE: MINISTERUL TURISMULUI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 101 din 25 mai 1995
Ministrul turismului,
in temeiul prevederilor Decretului nr. 233/1992 pentru numirea Guvernului
Romaniei,
in baza prevederilor Hotararii Guvernului nr. 455/1994 privind organizarea
si functionarea Ministerului Turismului,
avand in vedere prevederile Ordonantei Guvernului nr. 62/1994 privind
stabilirea unor facilitati pentru dezvoltarea sistemului de turism rural din
zona montana, Delta Dunarii si litoralului Marii Negre, aprobata prin Legea nr.
145/1994,
tinand seama de propunerile Directiei generale a clasificarii, brevetarii,
licentierii si control servicii turistice din Ministerul Turismului,
emite urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba normele si criteriile minime privind clasificarea pe stele a
pensiunilor turistice si a fermelor agroturistice, cuprinse in anexa, care fac
parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Criteriile de clasificare prevazute la art. 1 se aplica experimental pe o
perioada de 12 luni de la publicarea a prezentului ordin in Monitorul Oficial
al Romaniei.
Art. 3
Pe data intrarii in vigoare a prezentului ordin isi inceteaza
aplicabilitatea criteriile minime pentru clasificarea pe stele a pensiunilor,
prevazute in anexa nr. 2 j) la Ordinul ministrului comertului si turismului nr.
87/1992.
Art. 4
Certificatele de clasificare a pensiunilor turistice, eliberate de
Ministerul Turismului pana la data intrarii in vigoare a prezentului ordin, isi
pastreaza valabilitatea.
Art. 5
Directia generala a clasificarii, brevetarii, licentierii si control
servicii turistice va lua masuri pentru aducerea la indeplinire a prevederilor
prezentului ordin.
Ministrul turismului,
Dan Matei Agathon
ANEXA 1
NORME
privind clasificarea pensiunilor turistice si a fermelor agroturistice
I. Dispozitii generale
1. Prin prezentele norme, elaborate in conformitate cu prevederile Legii
nr. 145/1994, pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 62/1994 privind
stabilirea unor facilitati pentru dezvoltarea sistemului de turism rural din
zona montana, Delta Dunarii si litoralul Marii Negre si ale Hotararii
Guvernului nr. 455/1994 privind organizarea si functionarea Ministerului
Turismului, se stabilesc metodologia si criteriile de clasificare pentru
pensiunile turistice si fermele agroturistice.
2. In scopul protectiei turistilor, activitatea pensiunilor turistice si a
fermelor agroturistice se va realiza cu respectarea actelor normative ce reglementeaza
turismul in Romania.
In functie de nivelul de dotare si de calitatea serviciilor oferite,
pensiunile turistice si fermele agroturistice se clasifica pe stele potrivit
criteriilor prevazute in anexa nr. 1, care face parte integranta din prezentele
norme.
3. Amplasarea pensiunilor turistice si a fermelor agroturistice trebuie
realizata in locuri ferite de surse de poluare si de orice alte elemente care
ar pune in pericol sanatatea sau viata turistilor.
4. Spatiile pentru prepararea si servirea mesei din cadrul pensiunilor
turistice si al fermelor agroturistice, in cazul cand sunt destinate si pentru
consumatori din afara, numarul locurilor la mese fiind mai mare decat al celor
de cazare, dar nu mai mic de 16 locuri la mese, se clasifica ca unitati de
alimentatie pentru turism potrivit normelor specifice elaborate de Ministerul
Turismului.
II. Documentatia necesara pentru clasificare
In vederea obtinerii certificatului de clasificare, agentul economic care
administreaza pensiuni turistice sau ferme agroturistice va intocmi si va
transmite Ministerului Turismului, cu 30 de zile inaintea inceperii activitatii
pensiunii turistice sau a fermei agroturistice, urmatoarea documentatie:
- cerere-tip (anexa nr. 2);
- fisa de prezentare a unitatii, cu precizarea modului de indeplinire a
criteriilor aferente numarului de stele solicitat;
- copia de pe autorizatia de functionare pentru agentii economici
constituiti ca asociatii familiale sau persoane fizice autorizate conform
Decretului-lege nr. 54/1990;
- copia de pe statutul sau de pe hotararea judecatoreasca de infiintare,
din care sa rezulte obiectul de activitate (numai pentru agentii economici
constituiti ca societati comerciale potrivit legii);
- copia de pe certificatul de inmatriculare in Registrul comertului (numai
in cazul agentilor economici constituiti ca societati potrivit legii);
- autorizatia sanitara de functionare;
- autorizatia sanitar-veterinara;
- avizul P.S.I.;
- schita privind structura, amplasarea si nominalizarea camerelor,
intocmita conform modelului din anexa nr. 3;
- avizul specific privind amplasamentul si functionalitatea unitatii, emis
de Ministerul Turismului in conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991
privind autorizarea executarii constructiilor si unele masuri pentru realizarea
locuintelor constructiilor si unele masuri pentru realizarea locuintelor
(pentru obiectivele nou-constituite, situate in statiuni turistice).
III. Eliberarea, retragerea si anularea certificatului de clasificare
1. Directia generala a clasificarii, brevetarii, licentierii si control
servicii turistice din cadrul Ministerul Turismului verifica la fata locului,
prin comisia tehnica, indeplinirea criteriilor minime de clasificare,
intocmeste certificatul de clasificare si il supune spre aprobare conducerii
ministerului.
2. Comisia tehnica de verificare este constituita din specialisti ai
Ministerului Turismului si ai Asociatiei Nationale de Turism Rural Ecologic si
Cultural (ANTREC).
Reprezentantii asociatilor profesionale din turism (Asociatia Nationala de
Turism Rural Ecologic si Cultural, Asociatia Hotelierilor, Asociatia
Cabanierilor) pot sa participe la activitatea comisiilor tehnice de verificare,
acordand consultanta tehnica de specialitate pentru intocmirea documentatiei de
clasificare.
3. In functie de conditiile concrete constatate in unitatea verificata,
comisia tehnica de verificare poate propune unele compensari de dotari si
servicii pentru acordarea sau mentinerea categoriei de clasificare.
4. Eliberarea certificatului de clasificare se face in termen de cel mult
60 de zile de la data primirii documentatiei de clasificare completa din partea
agentului economic.
5. Certificatul de clasificare se afiseaza la loc vizibil in unitatea
respectiva, pentru a fi cunoscut de turisti.
6. Insemnele privind numarul de stele se inscriu pe o placheta montata la
loc vizibil pentru turisti. Plachetele vor fi confectionate din materiale
rezistente la intemperii, pe care vor fi inscrise urmatoarele informatii:
PENSIUNE TURISTICA respectiv FERMA AGROTURISTICA, si numarul de stele
reprezentand categoria de clasificare.
Fondul plachetei va fi de culoare verde deschis, iar literele, respectiv
stelele, de culoare galben auriu. Dimensiunile plachetei vor fi de 50/40 cm.
Procurarea si montarea plachetelor revin agentului economic care detine
pensiunea turistica sau ferma agroturistica.
7. Unitatile care la data verificarii nu indeplinesc criteriile nici pentru
categoria minima nu se clasifica si, in consecinta, nu mai pot functiona.
Motivatia neclasificarii se consemneaza de catre comisia tehnica de verificare
in procesul-verbal de constatare, din care un exemplar se preda agentului
economic care administreaza unitatea, in acest caz procesul-verbal de
verificare avand rol de comunicare cu privire la neeliberarea certificatului de
clasificare.
8. In situatia in care comisia tehnica de verificare constata
neindeplinirea unor criterii care permit totusi asigurarea serviciilor minime
pentru turisti, cu respectarea normelor igienico-sanitare si de confort termic,
unitatile in cauza pot fi clasificate la categoria minima pe o perioada
limitata de maximum un an. La expirarea acestui termen, unitatile la care n-au
fost realizate integral criteriile nici pentru categoria minima vor fi inchise.
9. Agentii economici au obligatia sa respecte conditiile si criteriile care
au stat la baza clasificarii pe toata perioada functionarii pensiunilor
turistice sau a fermelor agroturistice.
10. Directia generala a clasificarii, brevetarii, licentierii si control
servicii turistice din Ministerul Turismului verifica periodic starea si
functionarea dotarilor, calitatea serviciilor prestate, respectarea normelor de
igiena si a celorlalte criterii care au stat la baza clasificarii unitatii.
Nerespectarea acestora atrage dupa sine masuri de declasificare sau, dupa caz,
de retragere si de anulare a certificatului de clasificare.
Propunerile privind declasificarea sau retragerea certificatului de
clasificare se fac de catre specialisti din cadrul Ministerului Turismului,
imputerniciti in acest scop, si ai asociatiilor profesionale din turism legal
constituite, precum si de catre reprezentantii oficiilor pentru protectia
consumatorilor. Aceste propuneri se depun in scris, cu motivatia necesara, la
compartimentul de specialitate din minister. Decizia definitiva privind
declasificarea sau retragerea certificatului de clasificare se ia de catre
conducerea Ministerului Turismului, cu avizul Directiei generale a
clasificarii, brevetarii, licentierii si control servicii turistice.
Ridicarea efectiva a certificatelor de clasificare se face numai de catre
delegatii sau imputernicitii Ministerului Turismului. In toate cazurile se va
consemna ridicarea certificatului de clasificare in Registrul unic de control
al unitatii respective, iar certificatele vor fi predate la Ministerul
Turismului prin registratura.
11. Contestatiile asupra neeliberarii sau anularii certificatelor de
clasificare se depun la Ministerul Turismului in termen de 15 zile de la
primirea comunicarii cu privire la neacordarea sau anularea certificatului de
clasificare, solutionarea fiind de competenta conducerii acestuia in termen de
30 de zile.
Persoanele nemultumite de solutia data de Ministerul Turismului se pot
adresa instantelor de contencios administrativ, in conditiile Legii nr.
29/1990.
12. In cazul in care s-au modificat conditiile existente la data eliberarii
certificatului de clasificare in sensul neindeplinirii integrale a criteriilor
de clasificare, schimbarii capacitatii sau structurii spatiilor, trecerii in
administrarea altui agent economic, administratorul pensiunii sau al fermei
este obligat ca in termen de 30 de zile sa solicite eliberarea unui nou act de
clasificare a unitatii.
Titularul certificatului de clasificare poate solicita reclasificarea
unitatii in cauza, daca in urma unor lucrari de modernizare si de imbunatatire
a dotarilor si a serviciilor estimeaza ca unitatea corespunde unei categorii
superioare de clasificare.
Solicitarea va fi insotita de un memoriu justificativ privind eliberarea
noului certificat de clasificare. Memoriul justificativ va fi insotit de
documentatia de clasificare prevazuta la cap. II din prezentele norme.
IV. Alte precizari
1. Agentii economici care construiesc sau amenajeaza pensiuni turistice si
ferme agroturistice au obligatia sa asigure, inca din faza de proiectare,
respectarea criteriilor de clasificare prevazute in prezentele norme.
2. Activitatile desfasurate in cadrul pensiunilor turistice si al fermelor
agroturistice (cazare, alimentatie, agrement si divertisment) constituite un
tot unitar, fiind parti componente ale produsului turistic.
In acest sens, este obligatorie asigurarea unei corelatii corespunzatoare
intre calitatea dotarilor, a echipamentelor si aspectul general al spatiilor de
cazare cu cele pentru alimentatie si agrement.
3. In functie de nivelul de dotare si de calitatea serviciilor oferite,
spatiile de cazare (camere, garsoniere sau apartamente) se clasifica pe
categorii de incadrare potrivit criteriilor prevazute la pct. 2 din anexa nr. 1
la prezentele norme.
Categoria de clasificare a pensiunii turistice si a fermei agroturistice
este data de cea la care au fost incadrate majoritatea spatiilor de cazare din
incinta acestuia, cu conditia indeplinirii si a criteriilor prevazute la pct. 1
din anexa susmentionata.
4. In toate pensiunile turistice si fermele agroturistice, atat in spatiile
de cazare cat si in cele pentru alimentatie, sunt obligatorii pastrarea
ordinii, linistii publice, moralitatii, curateniei si respectarea cu strictete
a normelor sanitare si a celor de prevenire si stingere a incendiilor.
5. La pensiunile turistice si fermele agroturistice unde grupurile sanitare
ale camerelor sau ale spatiilor de folosinta comuna nu sunt perfect intretinute
(sub aspectul igienei, al integritatii si functionarii obiectelor de dotare),
certificatul de clasificare va fi ridicat pe loc, iar unitatea va fi inchisa
(prin exceptie de la prevederile pct. 10 din prezentele norme) in cazul in care
agentul constatator este reprezentant al Ministerului Turismului, cu atributii
speciale in acest domeniu.
ANEXA 1
la norme
CRITERII MINIME
privind clasificarea pe stele a pensiunilor turistice si a fermelor
agroturistice
-----------------------------------------------------------------------------
Pensiuni turistice Ferme agroturistice
----------------------- -----------------------
Criterii minime stele stele
4 3 2 1 3 2 1
-----------------------------------------------------------------------------
1 2 3 4 5 6 7 8
-----------------------------------------------------------------------------
1. Criterii privind constructiile,
instalatiile si spatiile de
folosinta comuna
1.1. Cladirile, inclusiv anexele
gospodaresti, sa fie in stare
foarte buna, perfect
intretinute si cu arhitectura
specifica zonei x x - - x - -
1.2. Cladirile si anexele
gospodaresti sa fie in buna
stare, curat intretinute si cu
aspect general corespunzator - - x x - x -
1.3. Caile de acces proprii si
spatiile inconjuratoare (din
raza vizuala a turistilor
cazati) sa fie perfect -
intretinute x x - - x - -
1.4. Caile de acces proprii si
spatiile inconjuratoare (din
raza vizuala a turistilor)
sa fie intretinute
corespunzator - - x x - x x
1.5. Holul de primire, in suprafata
minima de 12 mp, sa fie
mobilat si decorat corespunzator x - - - - - -
1.6. Anexele gospodaresti pentru
cresterea animalelor si
pasarilor vor fi astfel
amplasate si intretinute,
incat sa nu creeze
disconfort pentru turisti - - - - x x x
1.7.Imprejmuiri estetice si
eficiente - - - - x x -
1.8.Curte proprie, cu spatii
verzi, flori, arbusti etc.
bine intretinute - - - - x x -
1.9.Animalele de la care provin
lactatele sa fie atestate
ca sanatoase, iar produsele
din carne destinate
turistilor sa fie examinate
sanitar-veterinar - - - - x x x
1.10.Spatii de joaca pentru
copii - - - - x - -
1.11.Turistii sa poata asista
la activitatile specifice
fermei - - - - x x x
1.12.Spatiile aflate mai sus de
etajul 2 sa fie deservite
de lift x - - - - - -
1.13.Spatiile aflate mai sus de
etajul 4 sa fie deservite
de lift - x x - - - -
1.14.Spatii corespunzatoare si
igienice pentru prepararea
si servirea mesei
1.14.1.Bucatarie dotata cu
echipamente moderne de
preparare si conservare a
alimentelor:
-plita electrica sau cu gaze x x - - - - -
-masina de gatit sau resou
electric cu minimum doua
ochiuri - - x x x x x
-cuptor cu microunde x - - - - - -
-vase pentru prepararea
alimentelor si ustensile
de bucatarie din inox sau
alt material de calitate
superioara^1) x - - - - - -
-vase pentru prepararea
alimentelor si ustensile de
bucatarie^1) - x x x x x x
-echipamente pentru
pastrarea prin frig a
alimentelor^1) x x x x x x x
-instalatie de apa curenta
calda si rece x x x - x - -
-instalatie de apa curenta
rece - - - x - x -
1.14.2.Sufragerie dotata cu
mobilier adecvat, de calitate
superioara si inventar de
servire de cea mai buna
calitate^2) x - - - - - -
1.14.3.Spatiu pentru servirea mesei,
dotat cu mese, scaune si
inventar de servire^2) - x x - x x -
----------------
^1) De dimensiuni si in cantitati corelate cu numarul locurilor de cazare.
^2) Prepararea si servirea mesei pot fi realizate de catre personalul
pensiunii turistice/fermei agroturistice sau direct de catre turisti in functie
de conditiile existente in pensiunea turistica/ferma agroturistica respectiva.
-----------------------------------------------------------------------------
1 2 3 4 5 6 7 8
-----------------------------------------------------------------------------
1.15.Aer conditionat x - - - - - -
1.16.Racord la reteaua publica de
canalizare sau la mijloace
proprii de colectare si
epurare x x x x x x -
1.17.Cladirea sa fie racordata la
reteaua electrica publica x x x x x x -
1.18.Accesul in camerele de
dormit si la grupurile
sanitare sa fie direct,
fara a se trece prin alte
camere folosite pentru
dormit x x x x x x x
1.19.Garaj sau parcare
proprie numarul locurilor de
parcare va fi de cel
putin 30% din numarul
camerelor x - - - - - -
2. Criterii privind spatiile de
cazare
2.1.Numar maxim de locuri
(paturi) intr-o camera 2 2 3 4 2 3 4
2.2.Suprafata minima a
camerelor (im mp):
-camera 1 loc 15 10 9 8 10 9 8
-camera de 2 locuri 18 13 12 11 13 12 11
-camera de 3 locuri - - 16 14 - 16 14
-camera de 4 locuri - - - 16 - - 16
-dormitorul din apartamente 18 14 12 11 14 12 11
-salonul din apartamente 18 14 12 11 14 12 11
2.3.Pardoselile sa fi acoperite
cu covoare sau mocheta de
buna calitate care
atenueaza zgomotul
(pardoselile
din parchet, marmura si
alte materiale similare
pot fi acoperite si partial) x - - - - - -
2.4.Pardoselile sa fie acoperite
integral sau partial cu
covoare sau carpete - x x - x x -
2.5.Camerele sa dispuna de grup
sanitar propriu x x - - x - -
2.6.Grup sanitar comun, compus
din:
-1 cabina WC la 10 locuri^1) - - x x - x x
-1 spalator cu un lavoar cu
apa curenta calda si rece
la 10 locuri^1) - - x x - x x
-1 cabina dus cu apa calda
si rece la 15 locuri^1) - - x x - x x
2.7.Incalzire centrala sau cu
gaze la soba de teracota^2) x x - - - - -
2.8.Incalzire cu soba de
teracota sau alte
echipamente
admise de P.S.I^2) - - x x x x x
2.9.Sursa proprie de incalzire
in camerele de baie
(incalzire centrala sau
alte mijloace admise
de P.S.I)^2) x x - - x x -
2.10.Televizor color in camere
sau apartamente x - - - - - -
2.11.Televizor in camere sau
apartamente - x - - - - -
2.12.Televizor in spatiu comun - - x - x - -
2.13.Radio in camere sau
apartamente x - - - - - -
2.14.Radio in spatiu comun - x x - x x -
2.15.Telefon la dispozitia
turistilor x x - - x - -
---------------
^1) La fermele agroturistice de 1 stea se admit WC-uri uscate si spalatoare
exterioare alimentate de la surse naturale sau din rezervoare.
^2) Pe timp de iarna va fi asigurata, in camerele de dormit, in spatiile
pentru servirea mesei si in bai, o temperatura minima de 18 grade C.
-----------------------------------------------------------------------------
1 2 3 4 5 6 7 8
-----------------------------------------------------------------------------
3. Dotarea cu mobilier, lenjerie
si alte obiecte
3.1.Mobilier uniform ca stil si
calitate x x - - x - -
3.2.Pat cu somiera, cu saltea sau
pat cu saltea relaxa x x - - x - -
3.3.Pat cu saltea - - x x - x x
3.4.Saltea in grosime de 5 cm din
lina x - - - - - -
3.5.Husa de protectie^1) x x - - x - -
3.6.Masa si scaune x x x x x x x
3.7.Dulap sau spatiu amenajat
pentru haine si umerase x x - - x - -
3.8.Cuier x x x x x x x
3.9.Oglinda sau toaleta la
dispozitia turistilor x x x x x x x
3.10.Plapuma, pled sau patura de
calitate superioara (patura
sau pled-cite 2 buc/
persoana^2) x x x x x x x
3.11.Perne mari cu fulgi x x x - x x -
3.12.Perne mari - - - x - - x
3.13.Cearsaf pentru pat si cearsaf
plic pentru pled, patura sau
plapuma x x x x x x x
3.14.Fete de perna x x x x x x x
3.15.Cuvertura pentru pat x x x - x x -
3.16.Prosoape pentru fata
(1buc./persoana) x x x x x x x
3.17.Prosoape plusate pentru baie
(1buc./persoana) x x x - x x -
3.18.Halat baie x - - - - - -
3.19.Veioza sau aplica la capatul
patului x x x - x x -
3.20.Perdele transparente x x - - x - -
3.21.Perdele obturante sau alte
mijloace estetice de obturare
a luminii x x x x x x x
3.22.Perii pentru haine si pantofi x x x x x x x
3.23.Scrumiere (optional) x x x x x x x
3.24.Pahare (2 buc./persoana) x x x x x x x
3.25.Vaze de flori x x - - x - -
4. Garsonierele si apartamentele
vor avea in plus:
4.1.Fotolii sau canapea x x - - x - -
4.2.Demifotolii - - x - - x -
4.3.Scaune tapitate - - x - - x
4.4.Masa sau masuta x x x x x x x
4.5.Frigider x x - - x - -
4.6.Servanta-bar cu pahare de apa,
vin, coniac x x - - - - -
4.7.Perdea, covor, etc. de
calitatea celor din dormitor x x x x x x x
-----------------------------------------------------------------------------
------------------
^1) Din material absorbant si lavabil (molton, tesatura matlasata sau panza
absorbanta) care se pune intre saltea si cearsaf, avand ca scop protejarea
saltelei de imbibare cu transpiratie etc.
^2) La categoria de clasificare 1 stea se admit si pleduri din tesaturi
amestec.
NOTA:
Dotarile din camerele si din grupurile sanitare destinate turistilor vor fi
puse in exclusivitate la dispozitia acestora. In interiorul acestora nu se
admit lucruri personale ale locatarului (articole de imbracaminte si
incaltaminte, bibelouri sau alte obiecte care ar putea stanjeni turistii etc.).
ANEXA 2
la norme
CATRE
Ministerul Turismului
............................................................................
(denumirea agentului economic)
cu sediul in localitatea ....................., str. ............. nr. ....
avand ca obiect de activitate...............................................
............................................................................
reprezentata prin ..................................., functia ..............
in calitate de ..............................................................
(presedinte, director, administrator etc.)
va rugam sa aprobati eliberarea certificatului de clasificare pentru
............................................................................
(denumirea unitatii)
situata in localitatea ......................., str. ................ nr. ...
judetul/sectorul ........................
Declaram ca unitatea intruneste criteriile de clasificare la categoria ....
..........., conform normelor emise de Ministerul Turismului.
Anexam documentatia de clasificare:
- fisa de prezentare a unitatii, cu precizarea modului de indeplinire a
criteriilor de clasificare aferente numarului de stele solicitat;
- copia de pe autorizatia de functionare pentru agentii economici
constituiti ca asociatii familiale sau persoane fizice autorizate, conform
Decretului-lege nr. 54/1990;
- copia de pe statutul societatii sau de pe hotararea judecatoreasca de
infiintare, din care sa rezulte obiectul de activitate (numai pentru agentii
economici constituiti ca societati comerciale potrivit legii);
- copia de pe certificatul de inmatriculare in Registrul comertului (numai
in cazul agentilor economici constituiti ca societati comerciale potrivit
legii);
- autorizatia sanitara de functionare;
- autorizatia sanitar-veterinara;
- avizul P.S.I.
ANEXA 3
la norme,
impreuna cu schemele conventionale si schita privind structura si
amplasarea camerelor se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 101 din 25
mai 1995.
------------------------------