Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 61 din 27 aprilie 1999

pentru aprobarea Normelor metodologice si a criteriilor privind clasificarea structurilor de primire turistice

ACT EMIS DE: AUTORITATEA NATIONALA PENTRU TURISM

ACT PUBLICAT IN:            MONITORUL OFICIAL  NR. 242 bis  din 31 mai 1999


SmartCity3


    Presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism,
    in temeiul art. 6 din Hotararea Guvernului nr. 601/1997 privind clasificarea structurilor de primire turistice,
    emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Normele metodologice si criteriile privind clasificarea structurilor de primire turistice, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul ministrului turismului nr. 20/1995 pentru aprobarea normelor si a criteriilor minime privind clasificarea pe stele a pensiunilor turistice si a fermelor agroturistice, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 101 din 25 mai 1995, Ordinul ministrului turismului nr. 56/1995 pentru aprobarea Normelor metodologice si a criteriilor privind clasificarea pe stele si categorii a structurilor de primire turistice, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 220 din 25 septembrie 1995, precum si orice alte dispozitii contrare.
    Art. 3
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

                        p. Presedintele
                        Autoritatii Nationale pentru Turism,
                        Marius Dorin Anton,
                        vicepresedinte

    ANEXA 1

                 NORME METODOLOGICE SI CRITERII
    privind clasificarea structurilor de primire turistice

    1. Dispozitii generale
    1.1. Prin prezentele norme, elaborate in conformitate cu prevederile art. 6 din Hotararea Guvernului nr. 601/1997 privind clasificarea structurilor de primire turistice, se stabilesc metodologia si criteriile de clasificare pentru toate tipurile de structuri de primire turistice cu functiuni de cazare si de alimentatie publica din Romania.
    1.2. Prezentele norme sunt obligatorii pentru toti agentii economici care detin sau administreaza structuri de primire turistice.
    1.3. Structurile de primire turistice se clasifica pe stele sau categorii dupa caracteristicile constructive, dotarile si calitatea serviciilor pe care le ofera, potrivit criteriilor cuprinse in anexele nr. 1 si 2 la prezentele norme metodologice.
    Clasificarea are ca scop prioritar protectia turistilor, constituind o forma codificata de prezentare sintetica a nivelului de confort si a ofertei de servicii.
    Clasificarea structurilor de primire turistice se face de catre Oficiul de Autorizare si Control in Turism, denumit in continuare O.A.C.T., care, potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr. 972/1998 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Turism, este singura institutie abilitata sa desfasoare activitati de autorizare in domeniul turismului.
    1.4. Desfasurarea de activitati turistice in structuri de primire neclasificate constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 10.000.000 lei si 15.000.000 lei potrivit art. 41 din Ordonanta Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania.
    Desfasurarea activitatii turistice in structuri de primire cu certificate de clasificare nevizate, cu viza expirata sau cu alta structura a spatiilor decat cea stabilita prin anexa la certificatul de clasificare constituie contraventie si se sanctioneaza potrivit Hotararii Guvernului nr. 601/1997.

    2. Documentatia necesara pentru clasificare
    In vederea obtinerii certificatului de clasificare agentii economici care detin sau administreaza structuri de primire turistice vor intocmi o documentatie cu urmatorul continut:
    - cerere-tip (anexa nr. 3) la prezentele norme metodologice;
    - copie de pe actul constitutiv al agentului economic, hotararea judecatoreasca de infiintare a acestuia sau copie de pe autorizatia de functionare, dupa caz, din care sa rezulte obiectul de activitate;
    - copie de pe certificatul de inmatriculare in registrul comertului;
    - autorizatia sanitara de functionare;
    - autorizatia sanitar-veterinara (numai pentru unitatile de alimentatie);
    - avizul/autorizatia de prevenire si stingere a incendiilor - P.S.I.;
    - autorizatia de mediu;
    - schita privind amplasarea si adresa unitatii (anexa nr. 4) la prezentele, norme metodologice;
    - schita privind structura, amplasarea si nominalizarea camerelor, respectiv a spatiilor de alimentatie (anexa nr. 5) la prezentele norme metodologice;
    - fisa privind incadrarea nominala a camerelor si a spatiilor de alimentatie pe categorii de clasificare (anexele nr. 6.1 si 6.2 la prezentele norme metodologice);
    - avizul specific privind amplasamentul si functionalitatea obiectivului, emis de Autoritatea Nationala pentru Turism pentru noile constructii din domeniul turismului;
    - copie de pe brevetul de turism pentru directorii de hotel, de restaurant, motel, camping, sat de vacanta sau pentru cabanier;
    - copii de pe actele de calificare ale personalului de la receptie si de la unitatile de alimentatie;
    - copie de pe documentul de plata a contravalorii tarifului achitat in contul O.A.C.T., in vederea eliberarii certificatului de clasificare.

    3. Eliberarea si anularea certificatului de clasificare
    3.1. Documentatia de clasificare se transmite O.A.C.T., care verifica indeplinirea criteriilor de clasificare si intocmeste certificatul de clasificare.
    Certificatul de clasificare prin care se atesta categoria unitatii va fi insotit de fisa privind incadrarea nominala a camerelor si, respectiv, fisa privind structura spatiilor de alimentatie destinate servirii turistilor, prin care se stabileste capacitatea si structura unitatii.
    Agentul economic care detine sau administreaza structuri de primire turistice va solicita O.A.C.T. clasificarea acestora cu minimum 60 de zile inainte de darea lor in folosinta.
    3.2. Verificarea la fata locului a indeplinirii criteriilor se face de catre specialistii din O.A.C.T., cu sprijinul si cu colaborarea unor specialisti desemnati de consiliile judetene, consiliile locale si de reprezentanti ai asociatiilor profesionale din turism, in prezenta reprezentantului agentului economic care detine sau administreaza structura de primire turistica in cauza.
    3.3. In functie de conditiile concrete constatate in unitatea verificata se pot propune unele compensari de dotari si servicii pentru acordarea sau mentinerea categoriei.
    3.4. Eliberarea certificatului se face in termen de cel mult 60 de zile de la data primirii documentatiei de clasificare complete din partea agentului economic.
    3.5. Structurile de primire turistice care la data verificarii nu indeplinesc criteriile nici pentru categoria minima nu se clasifica si, in consecinta, nu pot desfasura activitate de turism. Motivatia neclasificarii se consemneaza in nota de verificare intocmita in doua exemplare, dintre care una se preda agentului economic care administreaza sau detine unitatea.
    3.6. Agentii economici au obligatia sa respecte pe toata perioada de functionare a structurilor de primire turistice conditiile si criteriile care au stat la baza clasificarii.
    3.7. O.A.C.T. verifica periodic starea si functionarea dotarilor, calitatea serviciilor prestate, respectarea normelor de igiena si a celorlalte criterii care au stat la baza clasificarii unitatii. Nerespectarea acestora atrage dupa sine masuri de declasificare sau, dupa caz, de retragere si anulare a certificatului de clasificare, in conformitate cu Hotararea Guvernului nr. 601/1997.
    Certificatul de clasificare se retrage atunci cand nu este respectat unul dintre urmatoarele criterii minime care influenteaza direct protectia turistilor:
    a) asigurarea apei calde la grupurile sanitare si in spatiile de productie, din structurile de primire turistice unde acest criteriu este obligatoriu;
    b) asigurarea functionarii si intretinerii corespunzatoare a grupurilor sanitare;
    c) asigurarea unei temperaturi minime de 18 grade C, pe timp friguros, in spatiile de cazare si de servire a mesei;
    d) detinerea autorizatiilor: sanitara, sanitar-veterinara si de mediu;
    e) detinerea autorizatiilor/avizelor de prevenire si stingere a incendiilor - P.S.I., in cazul unitatilor pentru care, potrivit legii, este obligatorie obtinerea acestora.
    O.A.C.T. va proceda la declasificarea structurilor de primire turistice, in situatia in care constata nerespectarea criteriilor avute in vedere la clasificare, altele decat cele prevazute la alineatul de mai sus.
    3.8. In situatia in care s-au modificat conditiile care au stat la baza acordarii clasificarii astfel incat nu se mai asigura categoria de clasificare acordata, agentul economic este obligat sa solicite o noua clasificare a structurii de primire turistice in cauza, in termen de 30 de zile de la aparitia modificarilor.
    In acelasi termen este obligatorie solicitarea eliberarii unui nou certificat de clasificare, in cazul trecerii structurii turistice in administrarea altui agent economic.
    3.9. Certificatele de clasificare eliberate vor fi vizate de O.A.C.T. din 3 in 3 ani. Agentul economic va solicita vizarea certificatului cu cel putin 60 de zile inainte de expirarea termenului de 3 ani de la emiterea acestuia sau de la ultima viza.
    In termen de 60 de zile de la data inregistrarii cererii agentului economic, O.A.C.T. va proceda la reverificarea structurii de primire turistice in cauza si va acorda viza solicitata, in masura in care sunt indeplinite conditiile si criteriile minime de clasificare pentru categoria respectiva.
    In caz contrar, structura de primire turistica va fi clasificata la un nivel inferior. Daca nu sunt indeplinite cel putin conditiile si criteriile pentru categoria minima de clasificare, se procedeaza la retragerea certificatului de clasificare.
    Titularul certificatului de clasificare poate solicita reclasificarea structurii de primire turistice, daca in urma unor lucrari de modernizare si de imbunatatire a dotarilor si serviciilor estimeaza ca aceasta corespunde unei categorii superioare de clasificare.
    In aceste cazuri memoriul justificativ va fi insotit de documentatia de clasificare prevazuta la pct. 2, in masura in care s-au produs modificari in privinta structurii spatiilor, a capacitatilor, a echiparii sanitare etc., precum si de sinteza rezultatelor obtinute din testarea turistilor cu privire la calitatea serviciilor oferite in ultimele 12 luni de activitate.
    Pentru structurile de primire turistice care au fost date in folosinta anterior intrarii in vigoare a prezentelor norme si care n-au obtinut certificatul de clasificare, termenul de 60 de zile prevazut la alin. 1 si 2 curge de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a prezentelor norme metodologice, iar in cazul structurilor de primire turistice la care a expirat termenul de 3 ani de la eliberarea certificatului, vizarea se va face esalonat intr-o perioada de 12 luni.

    4. Tipuri de structuri de primire turistice cu functiuni de cazare
    Conform prezentelor norme metodologice, in Romania pot functiona urmatoarele tipuri de structuri de primire cu functiuni de cazare turistica, clasificate astfel:
    1. hoteluri de 5, 4, 3, 2, 1 stele;
    2. hoteluri-apartament de 5, 4, 3, 2 stele;
    3. moteluri de 3, 2, 1 stele;
    4. hoteluri pentru tineret de 3, 2, 1 stele;
    5. hosteluri de 3, 2 stele;
    6. vile de 5, 4, 3, 2, 1 stele;
    7. bungalouri de 3, 2, 1 stele;
    8. cabane turistice, cabane de vanatoare, cabane de pescuit de 3, 2, 1 stele;
    9. sate de vacanta de 3, 2 stele;
    10. campinguri de 4, 3, 2, 1 stele;
    11. popasuri turistice de 2, 1 stele;
    12. pensiuni turistice urbane de 4, 3, 2, 1, stele;
    13. pensiuni turistice rurale de 4, 3, 2, 1 flori (margarete), pensiuni agroturistice de 4, 3, 2, 1 flori (margarete);
    14. apartamente sau camere de inchiriat in locuinte familiale sau in cladiri cu alta destinatie de 3, 2, 1 stele;
    15. structuri de primire cu functiuni de cazare pe nave fluviale si maritime de 5, 4, 3, 2, 1 stele.
    In cadrul tipurilor sus-mentionate poate exista urmatoarea structura a spatiilor de cazare:
    - camera cu pat individual, reprezentand spatiul destinat folosirii de catre o singura persoana. Latimea paturilor individuale este de minimum 90 cm;
    - camera cu pat matrimonial, reprezentand spatiul destinat folosirii de catre una sau doua persoane. Latimea patului matrimonial va fi de minimum 140 cm;
    - camera cu pat dublu, reprezentand spatiul destinat folosirii de catre doua persoane. Latimea patului dublu este de minimum 160 cm;
    - camera cu doua paturi individuale, reprezentand spatiul destinat folosirii de catre doua persoane;
    - camera cu trei sau mai multe paturi individuale, reprezentand spatiul destinat folosirii de catre un numar de persoane egal cu numarul paturilor. Camerele cu peste patru paturi individuale sunt considerate camere comune;
    - camera cu priciuri, reprezentand spatiul destinat utilizarii de catre mai multe persoane. Priciul reprezinta o platforma din lemn sau din alte materiale, pe care se asigura un spatiu de 100 cm latime pentru fiecare turist;
    - garsoniera, reprezentand spatiul compus din: dormitor pentru doua persoane, salon, vestibul si grup sanitar propriu. Dormitorul poate fi despartit de salon si printr-un glasvand sau alte solutii care permit o delimitare estetica;
    - apartament, reprezentand spatiul compus din unul sau mai multe dormitoare (maximum 5 dormitoare), sufragerie, vestibul, echipare sanitara proprie. La categoria 5 stele va exista un grup sanitar pentru fiecare doua locuri, iar la categoria 4 stele, precum si la restul categoriilor, minimum un grup sanitar la 4 locuri.

    5. Tipuri de structuri de primire turistice cu functiuni de alimentatie publica
    In conformitate cu prezentele norme metodologice, in Romania pot functiona urmatoarele tipuri de structuri de alimentatie pentru turism:
______________________________________________________________________
Nr.                                                   Categoria
crt.           Tipul de unitate                  Lux    I    II   III
______________________________________________________________________
 1.  Restaurant
     1.1. Clasic                                  x     x     x    x
     1.2. Specializat
     1.2.1. Pescaresc, vanatoresc                 x     x     x    -
     1.2.2. Dietetic, lacto-vegetarian            -     x     x    x
     1.2.3. Rotiserie, zahana                     -     x     x    x
     1.2.4. Familial                              -     x     x    x
     1.2.5. Pensiune                              -     x     x    x
     1.3. Cu specific national sau local          x     x     x    -
     1.4. Cu program artistic                     x     x     -    -
     1.5. Braserie                                x     x     x    -
     1.6. Berarie                                 x     x     x    -
     1.7. Gradina de vara                         x     x     x    x
 2.  Bar
     2.1. Bar de noapte                           x     x     -    -
     2.2. Bar de zi                               x     x     x    -
     2.3. Cafe-bar, cafenea                       x     x     x    -
     2.4. Disco-bar (discoteca, videoteca)        x     x     x    -
     2.5. Bufet-bar                               -     x     x    x
 3.  Fast-food
     3.1. Restaurant fast-food                    -     x     x    x
     3.2. Restaurant fast-food cu autoservire     -     x     x    x
     3.3. Bufet tip expres si bistrou             -     x     x    x
     3.4. Pizzerie                                -     x     x    x
     3.5. Snack-bar                               -     x     x    x
 4.  Cofetarie                                    x     x     x    x
 5.  Patiserie, placintarie, simigerie,
     covrigarie                                   -     x     x    x
______________________________________________________________________

    Se pot stabili si alte tipuri de unitati, in functie de conditiile concrete constatate la fata locului, cu respectarea criteriilor pentru tipul de structura turistica asimilata. Principalele caracteristici functional-comerciale ale acestor tipuri de unitati sunt prezentate in anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice.

    6. Alte precizari
    6.1. Agentii economici care construiesc structuri de primire turistice au obligatia sa asigure, inca din faza de proiectare, respectarea criteriilor de clasificare prevazute in prezentele norme metodologice.
    6.2. Activitatile desfasurate in cadrul structurilor de primire turistice (cazare, alimentatie, agrement, tratament, comert etc.) constituie un tot unitar, fiind parti componente ale produsului turistic, care impune asigurarea corelatiei intre categoria structurii de primire si calitatea celorlalte servicii.
    6.3. Categoria de clasificare a structurii de primire turistice este data de cea la care a fost incadrata majoritatea spatiilor de cazare din incinta acesteia.
    De regula, nu se admit spatii de cazare incadrate la categorii superioare celei de clasificare a structurii de primire turistice. In mod exceptional se poate propune incadrarea la o categorie superioara, cu cel mult o stea peste categoria structurii turistice in cauza, a unor spatii de cazare cu un nivel de dotare si cu o calitate a serviciilor deosebite.
    6.4. Personalul de servire din structurile de primire turistice va purta imbracaminte specifica, stabilita de agentul economic care administreaza sau detine structura in cauza, diferentiat in functie de conditiile de desfasurare a activitatii, si ecuson cuprinzand numele si prenumele, iar restul personalului va purta echipament de lucru, specific activitatii.
    6.5. Insemnele privind categoria de clasificare a unitatii se inscriu pe o placheta montata in exteriorul unitatii, la loc vizibil pentru turisti, precum si pe autocolante aplicate in punctele de acces al turistilor. Autocolantele si plachetele se realizeaza centralizat prin O.A.C.T., de unde se procura de catre agentii economici, de regula, o data cu primirea certificatului de clasificare.
    In cazul pensiunilor turistice rurale si al pensiunilor agroturistice insemnele vor fi realizate pe plachete confectionate din materiale rezistente la intemperii. Montarea acestora se face in exterior, de regula la poarta sau in alt loc care asigura o vizibilitate optima pentru turisti.
    6.6. In toate structurile de primire turistice este obligatorie afisarea la loc vizibil pentru turisti a numerelor de telefon ale conducerii agentului economic care detine sau administreaza structura in cauza, precum si de la reprezentanta zonala a O.A.C.T., pentru a se da posibilitatea turistilor sa semnaleze eventualele nemultumiri cu privire la serviciile oferite.
    6.7. In toate structurile de primire turistice este obligatorie pastrarea ordinii, linistii publice, moralitatii, curateniei si respectarea cu strictete a normelor sanitare si a celor de prevenire si stingere a incendiilor.
    6.8. La toate structurile de primire turistice serviciile vor fi asigurate de personal calificat si cu conduita ireprosabila, conform specificatiilor din anexa nr. 8 la prezentele norme metodologice.

    ANEXA 1
    la normele metodologice

                              CRITERII MINIME
privind clasificarea structurilor de primire cu functiuni de cazare turistica

    1. Structurile de primire turistice vor avea firme exterioare, in concordanta cu certificatul de clasificare, in ceea ce priveste denumirea, tipul si categoria unitatii. Pentru categoriile 5, 4 si 3 stele, firmele vor fi luminoase.
    2. In spatiile de cazare, precum si in grupurile sanitare (cu exceptia WC exterioare) se va asigura in sezonul rece o temperatura minima de 18 grade C.
    3. La grupurile sanitare ale camerelor se va asigura in permanenta apa calda si rece.
    4. Constructiile vor fi astfel realizate incat sa se evite deranjarea turistilor din cauza zgomotelor produse de instalatiile tehnice ale cladirii sau a factorilor de poluare, inclusiv a zgomotelor produse peste limitele legale admise.
    4.1. Nu se admit spatii de cazare situate la subsol sau fara aerisire si lumina naturala directa.
    4.2. Pardoselile grupurilor sanitare vor fi placate cu materiale ceramice, marmura sau alte asemenea materiale estetice si de buna calitate. La categoriile 1 si 2 stele se admit si pardoseli din mozaic lustruit.
    4.3. Peretii grupurilor sanitare vor fi placati cu materiale ceramice, marmura sau cu alte asemenea materiale estetice si de buna calitate, pe intreaga suprafata (pana la tavan). La categoria 2 stele se admit si placari partiale pana la inaltimea de 180 cm, iar la categoria 1 stea peretii pot fi acoperiti cu zugraveli lavabile.
    5. Starea generala de curatenie, salubritate si igiena se asigura in conditiile prevazute de Normele de igiena aprobate prin ordinele ministrului sanatatii nr. 102/1993 si nr. 536/1997.
    6. Lenjeria de pat, prosoapele si halatele vor fi schimbate dupa fiecare turist, iar pentru sejururile mai lungi, astfel:
______________________________________________________
 Categoria      Lenjeria     Prosoapele   Halatele
 unitatii                                 de baie
______________________________________________________
 5 si 4 stele   la 2 zile    la 2 zile    la 3 zile
 3 stele        la 3 zile    la 2 zile       -
 2 si 1 stea    la 4 zile    la 3 zile       -
                sau ori de
                cate ori
                este nevoie
______________________________________________________

    7. La toate tipurile de structuri de primire cu functiuni de cazare turistica este obligatorie oferirea unei game diversificate de servicii suplimentare, cuprinse in tariful de cazare sau cu plata separat, astfel:
    - la unitatile de 4 si 5 stele   - cel putin 18 servicii
    - la unitatile de 3 stele        - cel putin 15 servicii
    - la unitatile de 2 stele        - cel putin 10 servicii
    - la unitatile de 1 stea         - cel putin 5 servicii.
    In spatiile de cazare turistii vor fi informati despre serviciile suplimentare oferite.
    Lista orientativa cuprinzand serviciile suplimentare este prezentata in anexa nr. 7 la prezentele norme metodologice.
    8. In toate spatiile de cazare este obligatorie existenta unor mijloace scrise, realizate estetic si tiparite in limba romana si in cel putin doua limbi de circulatie internationala, cuprinzand informatii utile pentru turisti:
    - instructiuni de folosire a telefonului;
    - tarifele interne si internationale pentru convorbiri telefonice;
    - lista cuprinzand serviciile suplimentare oferite si tarifele pentru cele cu plata, cu indicarea modalitatilor de solicitare a serviciului in camera;
    - lista room-service;
    - lista cuprinzand preturile produselor din minibar, dupa caz;
    - programul TV pentru saptamana in curs, dupa caz;
    - informatii turistice privind zona sau localitatea;
    - inserarea in pliantul hotelului a hartii zonei sau a localitatii, cu precizarea unitatii de cazare (pentru unitatile de 3, 4 si 5 stele);
    - orice alte informatii ce ar putea face mai agreabil sejurul turistului;
    - chestionare pentru testarea opiniei turistilor cu privire la calitatea serviciilor oferite.
    La hotelurile de 3, 4 si 5 stele materialele vor fi prezentate in mape speciale, in fiecare spatiu de cazare sau prin afisare cu mijloace electronice.
    9. Nu se admite organizarea unor activitati de jocuri distractive sau de noroc in holurile unitatilor. Asemenea activitati pot fi organizate doar in spatii distincte, cu intrari care sunt separate fata de fluxul turistilor cazati in hotel.
    10. La hotelurile de 1 - 3 stele, in spatiile destinate cazarii se pot amenaja activitati de birouri sau firme, pana la 15% din capacitatea de cazare. Se excepteaza cazurile in care se asigura intrari separate si fluxuri de circulatie distincte pentru turisti.

    ANEXA 1.1
    la normele metodologice

                              CRITERII MINIME
privind clasificarea pe stele a hotelurilor, a hotelurilor-apartament si a motelurilor

    Hotelul este structura de primire turistica amenajata in cladiri sau in corpuri de cladiri, care pune la dispozitie turistilor camere, garsoniere sau apartamente dotate corespunzator, asigura prestari de servicii specifice si dispune de receptie si de spatii de alimentatie in incinta.
    Hotelurile compuse din apartamente sau garsoniere, astfel dotate incat sa asigure pastrarea si prepararea alimentelor, precum si servirea mesei in incinta acestora, sunt considerate hoteluri-apartament.
    Motelul este unitate hoteliera situata, de regula, in afara localitatilor, in imediata apropiere a arterelor intens circulate, dotata si amenajata atat pentru satisfacerea nevoilor de cazare si de masa ale turistilor, precum si pentru parcarea in siguranta a mijloacelor de transport.
    Categoria de clasificare a hotelului este determinata de indeplinirea in totalitate a criteriilor obligatorii prevazute in anexa nr. 1.1.a) la prezentele norme metodologice, precum si de realizarea urmatorului punctaj minim, rezultat din evaluarea criteriilor suplimentare prevazute in anexa nr. 1.1.b), astfel:
    - pentru hotel de 5 stele        150 puncte
    - pentru hotel de 4 stele        120 puncte
    - pentru hotel de 3 stele         70 puncte
    - pentru hotel de 2 stele         30 puncte.
    Pentru hoteluri-apartament punctajul este urmatorul:
    - 5 stele                        100 puncte
    - 4 stele                         60 puncte
    - 3 stele                         40 puncte
    - 2 stele                         20 puncte.

    ANEXA 1.1.a
   la normele metodologice

                            CRITERII OBLIGATORII

_______________________________________________________________________________
                             Hoteluri              Hoteluri-         Moteluri
    Criterii/Stele           categoria             apartament        categoria
                                                   categoria
________________________________________________________________________________
                       5    4    3    2    1    5    4    3    2    3    2    1
________________________________________________________________________________
 1. Starea generala a
    cladirii:
    - aspect
      - foarte bun     x    x    -    -    -    x    x    -    -    -    -    -
      - bun            -    -    x    -    -    -    -    x    -    x    -    -
      - corespunzator  -    -    -    x    x    -    -    -    x    -    x    x
    - firma luminoasa  x    x    x    -    -    x    x    x    -    x    -    -
    - firma            -    -    -    x    x    -    -    -    x    -    x    x
    - insemn
    distinctiv
    reprezentand
    categoria
    unitatii           x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x
    - parcaj auto*)
    propriu: numarul
    locurilor va fi
    de minimum ...%
    din numarul
    camerelor         30   20    -    -    -   50   50    -    -  100  100  100
    - garaj*):
    numarul locurilor
    va fi de minimum
    ...% din numarul
    camerelor         30   20    -    -    -   50   50    -    -    -    -    -
------------
    *) Unitatile existente pot fi exceptate, daca nu exista teren limitat pentru acesta.

    - intrari
    separate:
      - pentru
      turisti si
      bagaje           x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x
      - pentru
      personal         x    x    x    -    -    x    x    x    -    x    -    -
      - pentru
      primirea
      marfurilor       x    x    x    x    -    x    x    x    x    x    x    -
    - rampa de acces
    al carucioarelor
    pentru persoanele
    cu handicap fizic  x    x    x    x    -    x    x    x    x    -    -    -
________________________________________________________________________________
 2. Organizarea
    spatiilor si a
    serviciilor
    aferente:
    - numar minim al
    spatiilor de
    cazare (camere
    sau apartamente)  20   20   15   10    5   10   10   10    5   10   10    5
    - hol de primire
    (receptie) in
    suprafata minima
    de ...
    mp/camera         2,5  2,5   2  1,5    1    2  1,5    1    1    x    x    x
 In cazul hotelurilor
 de mare capacitate,
 suprafata holului
 poate fi limitata la
 500 mp pentru cele
 de 5 si 4 stele, la
 400 mp pentru cele
 de 3 stele, la 300
 mp pentru cele de 2
 si 1 stea. La cele
 de mica capacitate
 (inclusiv moteluri),
 holul nu poate fi
 mai mic de 100 mp
 pentru cele de 4 si
 5 stele, de 40 mp
 pentru cele de 2 si
 3 stele si de 20 mp
 pentru cele de 1
 stea. Sunt
 considerate hoteluri
 de mare capacitate
 cele cu peste 200 de
 camere. La
 hotelurile existente
 se admit si holuri
 cu pana la 25% mai
 mici.
    - servicii de
    receptie cu:
      - spatii
      comerciale
      distincte de
      receptie gen
      boutique         x    x    x    -    -    x    x    x    -    x    -    -
      - spatii pentru
      pastrat
      bagajele
      turistilor       x    x    x    x    x    x    x    x    x    -    -    -
      - spatiu pentru
      administratie    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x
      - spatiu pentru
      pastrarea
      materialelor
      sportive (la
      hoteluri pe
      Litoral si in
      zonele montane
      in care se
      practica
      sporturi de
      iarna)           x    x    x    -    -    x    x    x    -    -    -    -
      - sistem pentru
      pastrarea
      valorilor
      turistilor
    - serviciul de
    receptie           x    -    -    -    -    x    -    -    -    -    -    -
      - de 24 de ore,
      cu concierge     -    x    x    -    -    -    x    -    -    -    -    -
      - de 24 de ore   -    -    -    x    x    -    -    x    -    x    -    -
      - receptioner
      prezent 12 ore   -    -    -    x    x    -    -    -    x    -    x    x
 La hoteluri de 2 si
 1 stea cu o
 capacitate de pana
 la 25 de camere
 criteriul este
 facultativ.
      - serviciul de
      primire
      accesibil prin
      clopotel sau
      telefon in
      afara orelor de
      functionare a
      receptiei        -    -    -    x    x    -    -    -    x    -    x    x
      - intregul
      personal de la
      receptie
      calificat        x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x
      - portar-
      usier*)          x    x    x    -    -    x    x    x    -    -    -    -
      - bagajist*)     x    x    x    -    -    x    x    x    -    -    -    -
      - comisionar-
      curier*)         x    x    x    -    -    x    x    x    -    -    -    -
      - serviciu de
      securitate si
      paza*)           x    x    x    -    -    x    x    x    -    -    -    -
------------
    *) La 3 stele este obligatoriu pentru hoteluri cu peste 50 de camere.

    - sala de mese
    pentru personal
    la hoteluri cu
    peste 100 de
    camere             x    x    -    -    -    x    x    -    -    -    -    -
    - oficii pentru
    cameriste
    (minimum o
    camerista pentru
    maximum 20 de
    camere, dar cel
    putin una pe un
    etaj cu peste 10
    camere)            x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x
________________________________________________________________________________
 3. Instalatii
    - sistem de
    climatizare*)      x    x    -    -    -    x    x    -    -    -    -    -
------------
    *) Hotelurile de 4 stele din zonele montane pot fi exceptate.

    - aer conditionat
    la bazele de
    tratament          x    x    x    -    -    x    x    x    -    -    -    -
    - incalzire
    centrala           -    -    x    x    x    -    -    x    x    x    x    x
      - la unitati
      de 2 si 1 stea
      vor fi
      acceptate si
      sobe de
      teracota
    - izolarea fonica
    a spatiilor*)      x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x
------------
    *) Unitatile existente pot fi exceptate pana la prima reparatie capitala sau modernizare.

    - iluminatul
    electric in
    camere,
    apartamente,
    garsoniere:
      - o sursa
      principala,
      iluminatul
      fiind
      echivalentul
      unor becuri de
      100 W fiecare    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x
      - o sursa
      individuala
      pentru fiecare
      loc (veioza sau
      aplica),
      iluminatul
      fiind
      echivalentul
      unor becuri de
      60 W fiecare     x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x
    - grup electrogen
    la hoteluri cu
    capacitate de
    peste ... camere  50   50  100    -    -   50   50  100    -    -    -    -
    - ascensoare la
    cladirile cu cel
    putin ...
    (unitatile
    existente de 2 si
    1 stea se
    excepteaza):      P+2  P+3  P+3  P+4  P+5  P+2  P+3  P+3  P+4   -    -    -
      - silentioase
      si rapide        x    x    -    -    -    x    x    -    -    -    -    -
      - in buna stare
      de functionare   -    -    x    x    x    -    -    x    x    -    -    -
    - ascensoare
    pentru turisti
    (minimum doua la
    unitatile de 5 si
    4 stele, precum
    si la cele de 3
    si 2 stele, cu o
    capacitate de
    peste 200 de
    locuri, din care,
    la hotelurile de
    cura balneara
    unul va fi de
    tip sanatorial)    x    x    x    x    x    x    x    x    x    -    -    -
    - ascensoare
    pentru bagajele
    turistilor
    (unitatile
    existente si
    cele de pana la
    100 de camere pot
    fi exceptate)      x    x    -    -    -    x    x    -    -    -    -    -
    - ascensoare
    pentru personal,
    pentru scopuri
    gospodaresti si
    serviciu in
    camera             x    x    x    -    -    x    x    x    -    -    -    -
________________________________________________________________________________
 4. Suprafata minima
    a camerelor
    (fara grup
    sanitar):
    - camera cu 1
    pat (single)      16   15   14   12   11    -    -    -    -   14   11   10
    - camera cu 2
    paturi            20   18   16   13   12    -    -    -    -   14   12   11
    - camera cu 3
    paturi             -    -    -   18   15    -    -    -    -    -   16   14
    - camera cu 4
    paturi             -    -    -    -   20    -    -    -    -    -    -   18
    - salonul din
    apartament        20   18   16   13   12   20   18   16   13   14   12   11
    - dormitorul
    din apartament    20   18   16   13   12   20   18   16   13   14   12   11
 La unitatile
 existente se accepta
 o reducere de cel
 mult 20%
________________________________________________________________________________
 5. Suprafata minima
    a camerei de baie
    ... mp             4    4   3,5   3    -    4    4   3,5   3   3,5   3    -
    La grupurile
    sanitare cu dus
    suprafetele pot
    fi mai mici.
________________________________________________________________________________
 6. Inaltimea
    spatiilor de
    cazare ... m      2,8  2,8  2,7  2,6  2,6  2,8  2,8  2,7  2,6  2,7  2,6  2,6
    La unitatile
    existente se
    accepta o
    reducere de cel
    mult 10% .
________________________________________________________________________________
 7. Culoarele si
    scarile vor avea
    latimea minima de
    1,40 m (casa
    scarii va fi
    separata de
    culoare)           x    x    x    x    -    x    x    x    x    x    x    -
________________________________________________________________________________
 8. Numarul maxim de
    paturi intr-o
    camera             2    2    2    3    4    2    2    2    3    2    3    4
    - dormitorul din
    apartament sau
    din garsoniera     2    2    2    2    2    2    2    2    2    2    2    2
________________________________________________________________________________
 9. Echiparea
    sanitara:
    - camerele dispun
    de grup sanitar
    propriu (cada sau
    cuva cu dus,
    lavoar si WC)      x    x    x    x    -    x    x    x    x    x    x    -
      - WC separat de
      baie
      (hotelurile
      existente pot
      fi exceptate)    x    -    -    -    -    x    -    -    -    -    -    -
    - grup sanitar
    comun, separat
    pe sexe, pentru
    camerele ce nu
    dispun de baie
    proprie, astfel:
      - sala de baie,
      cada sau dus
      pentru maximum
      15 locuri        -    -    -    -    x    -    -    -    -    -    -    x
      - cabina WC si
      lavoar pentru
      maximum 10
      locuri           -    -    -    -    x    -    -    -    -    -    -    x
      - lavoare cu
      apa curenta
      calda/rece cu
      program
      permanent, in
      camere fara
      grup sanitar
      propriu
      (unitatile
      existente pot
      fi exceptate)    -    -    -    -    x    -    -    -    -    -    -    x
    - grupuri sociale
    pentru personal,
    vestiare, dusuri,
    WC pe sexe         x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x
    - grup sanitar,
    separat pe sexe,
    in holul de
    receptie (la
    unitatile de 3, 2
    si 1 stea acesta
    poate fi comun cu
    cele din
    restaurant, daca
    sunt legate
    functional de
    holul de primire,
    iar unitatile cu
    o capacitate mai
    mica de 50 locuri,
    fara spatii
    pentru
    alimentatie, se
    excepteaza)        x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x
    - dotarea
    grupurilor
    sanitare
    a) grupuri
    sanitare din
    camere:
      - oglinda
      cu suport
      pentru
      articole la
      lavoar           x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x
      - suport
      separat de
      oglinda pentru
      articole la
      lavoar           x    x    x    -    -    x    x    x    -    -    -    -
      - savoniera      x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x
      - cos pentru
      gunoi            x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x
      - cuier de baie  x    x    x    x    -    x    x    x    x    x    x    -
      - perie WC si
      dezodorizant     x    x    x    x    -    x    x    x    x    x    x    -
      - covoras de
      protectie sau
      alt echipament
      pentru evitarea
      alunecarii       x    x    x    x    -    x    x    x    x    x    x    -
      - suport pentru
      prosoape         x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x
      - priza pentru
      aparate de ras   x    x    x    x    -    x    x    x    x    x    x    -
      - derivatie de
      telefon          x    x    -    -    -    x    x    -    -    -    -    -
      - pahare pentru
      apa (1 bucata/
      persoana)        x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x
      - uscator de
      par              x    x    -    -    -    x    x    -    -    -    -    -
      - sapun pentru
      turisti          -    -    -    x    x    -    -    -    x    -    x    x
      - hartie
      igienica         x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x
      - maner de
      sprijin pentru
      intrare-iesire
      din cada
      (unitatile
      existente se
      excepteaza)      x    x    x    x    -    x    x    x    -    x    x    -
      - sampon
      spumant sau gel
      pentru dus,
      ambalat, sapun
      tip turist,
      casca de baie,
      servetele
      parfumate        x    x    x    -    -    x    x    x    -    x    -    -
      - prosop plusat
      pentru fata      x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x
      - prosop plusat
      pentru baie,
      inclusiv la
      hoteluri de 1
      stea care au
      camere cu baie   x    x    x    x    -    x    x    x    x    x    x    -
      - prosop pentru
      picioare (si la
      hoteluri de 1
      stea care au
      camere cu baie)  x    x    x    x    -    x    x    x    x    x    x    -
      - halat plusat
      pentru baie      x    x    -    -    -    x    x    -    -    -    -    -
      - papuci de
      unica folosinta  x    x    -    -    -    x    x    -    -    -    -    -
    b) grupuri
    sanitare comune:
      - insemn
      pentru marcarea
      pe sexe,
      luminat in
      timpul noptii    -    -    -    -    x    -    -    -    -    -    -    x
      - cuier pentru
      haine (ferit de
      stropire)        -    -    -    -    x    -    -    -    -    -    -    x
      - covoras
      impotriva
      alunecarii       -    -    -    -    x    -    -    -    -    -    -    x
      - portprosop,
      anou             -    -    -    -    x    -    -    -    -    -    -    x
      - oglinda        -    -    -    -    x    -    -    -    -    -    -    x
      - galeata cu
      capac            -    -    -    -    x    -    -    -    -    -    -    x
      - dozator de
      sapun lichid     -    -    -    -    x    -    -    -    -    -    -    x
      - prosop rola
      din hartie sau
      din panza        -    -    -    -    x    -    -    -    -    -    -    x
      - priza pentru
      aparate de ras   -    -    -    -    x    -    -    -    -    -    -    x
________________________________________________________________________________
10. Dotare cu
    mobilier,
    lenjerie si cu
    alte obiecte in
    camere,
    apartamente si
    garsoniere
    a) camere:
      - mocheta sau
      covoare
      (pardoselile
      din marmura,
      ceramica sau
      din alte
      materiale
      similare pot fi
      acoperite doar
      partial)         x    x    x    -    -    x    x    x    -    x    -    -
      - covoare sau
      carpete          -    -    -    x    x    -    -    -    x    -    x    x
      - pat tip
      hotelier cu
      somiera si cu
      saltea tip
      relaxa (patul
      va avea
      lungimea de
      minimum 200 cm)  x    x    -    -    -    x    x    -    -    -    -    -
      - pat tip
      hotelier cu
      somiera sau
      saltea tip
      relaxa (patul
      va avea
      lungimea de
      minimum 200 cm
      la unitatile
      de 3 stele si
      de minimum 190
      cm la unitatile
      de 2 si 1 stea)  -    -    x    x    x    -    -    x    x    x    x    x
      - saltea din
      lana in grosime
      de 5 cm*)
      (unitatile
      sezoniere de 3
      stele de pe
      Litoral pot fi
      exceptate)       x    x    x    -    -    x    x    x    -    x    -    -
------------
    *) Salteaua de lana poate fi si incorporata in salteaua de baza.

      - salteluta-
      husa de
      protectie
      (realizata din
      material
      textil, lavabil
      si
      hidroabsorbant)  x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x
      - noptiere
      La unitatile de
      2 si 1 stea pot
      fi si etajere.
      La unitatile
      existente se
      admit noptiere
      duble.           x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x
      - fotolii,
      demifotolii sau
      scaune tapisate
      (1 bucata/loc)   x    x    x    -    -    x    x    x    -    x    -    -
      - scaune
      semitapisate     -    -    -    x    x    -    -    -    x    -    x    x
      - masa/masuta    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x
      - masa de
      toaleta cu
      scaun
      tapisat*)        x    x    x    -    -    x    x    x    -    x    -    -
-----------
    *) La categoria 3 stele se accepta si taburet tapisat.

      - suport sau
      spatiu pentru
      bagaje           x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x
      - ansamblu
      cuier cu
      oglinda in hol   x    x    x    -    -    x    x    x    -    x    -    -
      - cuier,
      oglinda          -    -    -    x    x    -    -    -    x    -    x    x
      - dulap sau
      spatiu amenajat
      pentru lenjerie
      si haine, dotat
      cu umerase (4
      bucati/persoana) x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x
      - veioza sau
      aplica la
      capatul patului
      (1 bucata/loc)   x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x
      - scrumiere de
      masa             x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x
      - pahare (1
      bucata/persoana) x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x
      - perii pentru
      haine si perii
      pentru
      incaltaminte     x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x
      - trusa pentru
      cusut            x    x    x    -    -    x    x    x    -    x    -    -
      - ac si ata      -    -    -    x    x    -    -    -    x    -    x    x
      - vaze cu flori  x    x    x    x    -    x    x    x    x    x    x    -
      - televizor in
      stare de
      functionare*)    x    x    x    -    -    x    x    x    -    x    -    -
------------
    *) La categoria 4 si 5 stele televizorul va fi obligatoriu color.

      - radio (poate
      fi incorporat
      in televizor)
      in stare de
      functionare      x    x    x    -    -    x    x    x    -    x    -    -
      - prize pentru
      calculator si
      Internet (la
      unitatile noi)   x    x    -    -    -    x    x    -    -    -    -    -
      - telefon in
      camera*)         x    x    x    x    -    x    x    x    x    x    x    -
------------
    *) Se excepteaza hotelurile sezoniere de 2 stele de pe Litoral.

      - sisteme de
      trezire          x    x    -    -    -    x    x    -    -    -    -    -
      - minibar
      frigorific
      dotat cu
      produse de tip
      minibar contra
      cost             x    x    x    -    -    x    x    x    -    -    -    -
      - pled sau alte
      obiecte cu
      functiuni
      similare de
      calitate
      superioara       x    x    x    -    -    x    x    x    -    x    -    -
      - pled           -    -    -    x    x    -    -    -    x    -    x    x
      - cearsaf plic   x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x
 Unitatile de 5, 4 si
 3 stele pot utiliza
 cearsafuri de mari
 dimensiuni in locul
 celor plic):
      - cearsaf
      pentru pat       x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x
      - perna mare
      infatata         x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x
      - perna mica
      infatata         x    x    x    -    -    x    x    x    -    x    -    -
      - cuvertura
      pentru pat       x    x    x    -    -    x    x    x    -    x    -    -
      - perdele,
      draperii sau
      alte mijloace
      obturante        x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x
    b) salonul din
    apartamente si
    garsoniere:
    - masa de scris
    (birou) si scaun
    tapisat            x    x    x    x    -    x    x    x    x    -    -    -
      - masuta         x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x
      - tava cu
      pahare adecvate
      pentru bauturi
      in minibar       x    x    x    -    -    x    x    x    -    -    -    -
      - fotolii,
      demifotolii      x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x
      - canapea
      pentru 2 - 3
      persoane (la
      garsoniere este
      facultativ)      x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    -    -
      - corpuri de
      iluminat
      adecvate
      (lustra,
      lampadar,
      aplice etc.)     x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x
      - lampa de
      birou            x    x    x    x    -    x    x    x    x    -    -    -
      - serviciu de
      birou            x    x    -    -    -    x    x    -    -    -    -    -
      - vaza cu flori
      sau aranjamente
      florale          x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x
      - televizor cu
      suport, in
      stare de
      functionare      x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x
      - frigider sau
      minibar
      frigorific cu
      produse tip
      minibar, contra
      cost             x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x
    c) holul de
    primire, holuri
    si coridoare de
    etaj:
      - pardoseli
      acoperite cu
      mocheta sau cu
      covoare
      (pardoselile
      din marmura se
      vor acoperi
      partial pentru
      atenuarea
      zgomotului)      x    x    x    x    -    x    x    x    x    x    x    -
      - pardoseli
      acoperite cu
      carpete sau cu
      covoare          -    -    -    -    x    -    -    -    -    -    -    x
      - comptuar
      receptie         x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x
      - calculator
      pentru
      gestionarea
      spatiilor de
      cazare si a
      serviciilor      x    x    x    -    -    x    x    x    -    -    -    -
      - canapele       x    x    -    -    -    x    x    -    -    -    -    -
      - fotolii        x    x    x    -    -    x    x    x    -    x    -    -
      - demifotolii    -    -    -    x    x    -    -    -    x    x    -    -
      - mese de hol    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x
      - aparate de
      curatat
      incaltamintea    x    x    -    -    -    x    x    -    -    -    -    -
      - corpuri de
      iluminat
      adecvate
      (candelabre,
      plafoniere,
      lustre, aplice
      etc.)            x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x
________________________________________________________________________________
11. Seif/posibilitati
    de depozitare a
    valorilor:
      - centralizat
      (la receptie)    -    -    -    x    x    -    -    -    x    -    x    x
      - in camera sau
      centralizat
      (la receptie)    -    x    x    -    -    -    x    x    -    x    -    -
      - in camera      x    -    -    -    -    x    -    -    -    -    -    -
________________________________________________________________________________
12. Telefon in camera:
      - telefon
      accesibil la
      receptie         -    -    -    x    x    -    -    -    x    -    x    x
      - telefon in
      camera si
      instructiuni
      de utilizare,
      tarife           -    -    x    -    -    -    -    x    -    x    -    -
      - telefon in
      camera si
      instructiuni
      de utilizare,
      acces direct,
      tarife           x    x    -    -    -    x    x    -    -    -    -    -
      - telefon
      public in hol,
      la dispozitia
      turistilor       -    -    x    -    -    -    -    x    -    x    -    -
________________________________________________________________________________
13. Telefax la
    receptie           x    x    x    -    -    x    x    x    -    x    -    -
________________________________________________________________________________
14. Incasarea
    contravalorii
    serviciilor si
    pe baza de carti
    de credit          x    x    x    -    -    x    x    x    -    -    -    -
________________________________________________________________________________
15. Restaurant:        x    x    x    -    -    -    -    -    -    x    -    -
      - spatiu pentru
      prepararea si
      servirea
      micului dejun    -    -    -    x    x    -    -    -    -    -    -    -
      - bucatarie
      complet
      echipata in
      apartament       -    -    -    -    -    x    x    x    x    -    -    -
      - bufet          -    -    -    -    -    -    -    -    -    -    x    x
________________________________________________________________________________
16. Bar de zi          x    x    x    -    -    x    x    x    -    x    -    -
________________________________________________________________________________
17. Posibilitati
    pentru organizare
    de intalniri de
    afaceri, congrese,
    receptii,
    conferinte etc.    x    x    -    -    -    -    -    -    -    -    -    -
________________________________________________________________________________
18. Servicii minime
    oferite
    turistilor, care
    pot fi cuprinse
    in tarif sau cu
    plata separata:
      - spalat,
      curatat, calcat
      si reparat
      incaltaminte si
      lenjerie         x    x    x    x    -    x    x    x    x    x    -    -
      - serviciu
      pentru curatat
      si lustruit
      incaltamintea    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x
      - servicii
      postale          x    x    x    -    -    x    x    x    -    -    -    -
      - servicii
      telefonice
      locale,
      interurbane,
      internationale,
      cu plata
      tarifului si a
      comisionului     x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x
      - vanzari de
      marfuri si de
      articole de
      stricta
      necesitate,
      suveniruri,
      ziare, vederi
      etc.             x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x
      - rent-a-car     x    x    x    -    -    x    x    x    -    -    -    -
      - room-service   x    x    x    -    -    x    x    x    -    x    -    -
      - servirea
      micului dejun
      in sistem bufet  x    x    x    -    -    x    x    x    -    x    -    -
      - asigurarea cu
      umbrele in caz
      de ploaie        x    x    x    -    -    x    x    x    -    x    -    -
      - informatii
      turistice si
      culturale        x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x
      - pastrarea
      obiectelor de
      valoare ale
      turistilor       x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x
      - serviciul
      pentru
      transportul
      bagajelor        x    x    x    -    -    x    x    x    -    -    -    -
      - serviciul
      comisionar-
      curier           x    x    x    -    -    x    x    x    -    -    -    -
      - acordarea de
      prim ajutor in
      caz de urgenta
      (trusa medicala) x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x
      - trezirea
      clientilor la
      cerere           x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x
      - primirea si
      transmiterea
      mesajelor si a
      corespondentei
      pentru turisti   x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x
      - rezervarea de
      bilete pe
      mijloace de
      transport        x    x    x    -    -    x    x    x    -    x    -    -
      - informatii
      privind orarul
      mijloacelor de
      transport        x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x
________________________________________________________________________________
19. Alte criterii:
    - directorul de
    hotel (motel) sa
    fie detinator de
    brevet de turism   x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x    x
    - personalul care
    are relatii
    directe cu
    turistii straini
    sa fie cunoscator
    de limbi straine
    (minimum ...
    limbi straine),
    si anume:
    receptioneri,
    casieri-receptie,
    concierge,
    portari-usieri,
    comisionari,
    curieri,
    bagajisti,
    lucratori pentru
    rezervari si
    rent-a-car,
    schimb valutar,
    centru de afaceri,
    guvernante etaj,
    operatoare-
    telefoniste etc.)  2    2    2    1    -    2    2    2    1    1    1    -
    - parcare cu paza  x    x    x    -    -    x    x    x    -    x    -    -
________________________________________________________________________________
20. Criterii
    suplimentare de
    evaluare [anexa
    nr. 1.1.b)]
    - puncte          150  120  70   30    -  100   60   40   20    -    -    -
________________________________________________________________________________

    ANEXA 1.1.b)
    la normele metodologice

                CRITERII SUPLIMENTARE (FACULTATIVE) DE EVALUARE

 1. Constructii-instalatii si dotari:                                  Puncte
    --------------------------------                                   ------
 - restaurant                                                            15
 - climatizare in camere                                                 15
 - climatizare in sali de seminarii si conferinte                        15
 - climatizare in alte spatii                                            15
 - garaje pentru minimum 20% din numarul camerelor                       10
 - parcaj auto propriu pentru minimum 30% din numarul camerelor          10
 - ferestre antifonice                                                   10
 - bar de zi                                                              5
 - salon pentru micul dejun                                               5
 - camere adecvate pentru persoane cu handicap fizic (minimum 2)          5
 - masina pentru curatat incaltaminte, pe nivel                           5
 - ascensor                                                               5
 - receptie TV prin satelit/cablu in camera                               5
 - masina cuburi de gheata, pe nivel                                      5

 2. Servicii suplimentare
 - spalatorie/curatatorie                                                10
 - salon de cosmetica si/sau de frizerie si coafura                       5
 - telefax in camera                                                      5
 - robot-telefon in camera                                                5
 - telefon in camera la hoteluri de 2 si 1 stea                           5
 - incalzitor de prosoape, oglinda de machiaj, cantar de persoane,
   masina de calcat, halat de baie (daca se intrunesc, 3 criterii,
   se acorda)                                                             5
 - inchirieri de masini - servicii de agentie                             2
 - reviste si ziare, gratuite, pe hol, la dispozitia turistilor           2
 - vanzare sau oferta de obiecte igienice: periuta de dinti, pasta
   de dinti, aparat de ras de unica folosinta, spuma de ras, pila de
   unghii, set de cusut, slapi de baie (daca se intrunesc 4 criterii,
   se acorda)                                                             2
 - rezervare de bilete la receptie (spectacole, teatru, film)             2
 - receptie cu caracter permanent la hotelurile de 1, 2 stele             2
 - receptioner prezent la hotelurile de 1, 2 stele                        2

 3. Spatii de agrement si fitness
 - piscina acoperita                                                     30
 - piscina in aer liber                                                  25
 - baie cu abur                                                          15
 - sala de tenis                                                         10
 - sauna                                                                 10
 - hol de relaxare (cu sezlonguri)                                        5
 - solar                                                                  5
 - popice                                                                 5
 - bowling                                                                5
 - teren de tenis                                                         5
 - teren de badminton                                                     5
 - salon de cosmetica                                                     5
 - profesor de sport                                                      5
 - tratament sportiv                                                      5
 - asistent de vacanta (insotitor)                                        5
 - masaje                                                                 5
 - bai                                                                    5
 - sala de forta (fitness-body building, minimum 4 aparate)               5
 - gimnastica medicala                                                    5
 - baby sitter                                                            5
 - spatii de joaca pentru copii (camera, teren)                           5
 - spatiu verde de odihna/strand                                          5
 - minigolf                                                               5
 - inchirieri de obiecte sportive (schi, barci, biciclete)                2
 - tenis de masa                                                          2
 - biliard                                                                2

 4. Posibilitati de organizare de receptii, conferinte, banchete,
    centre de afaceri
 - salon pentru organizare de receptii, banchete, pentru minimum
   100 de persoane                                                       10
 - salon pentru organizare de conferinte, centre de afaceri, dupa
   marime
 - pana la 100 mp                                                         5
 - pana la 250 mp                                                        10
 - pana la 500 mp                                                        15
 - peste 500 mp, avand in dotare:                                        20
 - camera de computere                                                    5
 - instalatii pentru microfoane                                           2
 - ecran de protectie                                                     2
 - perete pentru afisaj                                                   2
 - retroproiector                                                         2
 - proiector de film sau diapozitive                                      2
 - camera video                                                           2
 - videorecorder                                                          2
 - TV color                                                               2
 - tabla magnetica                                                        2
 - magnetofon/casetofon                                                   2
 - traducere simultana                                                    2
 - telefon mobil                                                          2
 - telefax                                                                2
 - xerox                                                                  2
 - reportofon                                                             2
 - spatii pentru activitate in grup                                       2
 - servicii pe Internet                                                   2
 - birou                                                                  2
----------------------------------------------------------------------------

    ANEXA 1.2

                             CRITERII MINIME
privind clasificarea hotelurilor pentru tineret si a hostelurilor

    Hotelurile pentru tineret sunt structuri de primire turistice, cu dotari simple, adaptate cerintelor caracteristice tineretului, care asigura servicii de cazare, masa, agrement, pe baza unor regulamente de organizare interioara specifice. De regula, sunt amplasate in centre urbane universitare, 6 statiuni si in alte zone turistice frecventate de tineret.
    Hostelurile sunt structuri de primire turistice cu o capacitate minima de 5 camere sau apartamente dispuse pe un nivel sau pe mai multe niveluri, in cladiri amenajate, de regula, in cladiri cu alta destinatie initiala decat cea de cazare turistica.
_____________________________________________________________________________
                                      Hoteluri pentru tineret    Hosteluri
        Criterii/Stele                      categoria            categoria
                                           3     2     1          3     2
_____________________________________________________________________________
 1. Criterii generale:
 - firma cu denumirea unitatii si
 insemne distinctive privind
 categoria                                 x     x     x          x     x
 - parcare, parcare pentru biciclete       x     x     -          -     -
 - parcare auto                            -     -     -          x     -
_____________________________________________________________________________
 2. Organizarea spatiilor si
 serviciilor:
 - numarul minim al spatiilor de
 cazare (camere sau apartamente)          15    10     5          5     3
 - hol de primire                          x     x     x          -     -
 - serviciu de receptie prevazut cu:
   - spatiu pentru pastrarea
   bagajelor turistilor                    x     x     x          -     -
   - spatiu pentru administratie           x     x     x          x     x
   - sistem pentru pastrarea
   valorilor turistilor                    x     x     x          x     x
 - serviciu de receptie, cu
 functionare 8 ore din 24                  x     x     x          -     -
 - spatiu amenajat pentru minireceptie     -     -     -          x     x
 - grup sanitar de hol, separat pe
 sexe                                      x     x     x          -     -
 - spatiu special amenajat pentru
 fumatori                                  x     x     x          -     -
 - spatiu amenajat pentru copii, cu
 sau fara supraveghere                     x     -     -          -     -
_____________________________________________________________________________
 3. Instalatii:
    - incalzire centrala
      - la unitatile de categoria 1
      si 2 stele se vor accepta si
      sobe de teracota                     x     x     x          x     x
 - iluminatul electric in camera:
   - o sursa principala                    x     x     x          x     x
   - o sursa individuala la capatul
   patului                                 x     x     x          x     x
 - ascensoare la cladirile cu peste
   ... etaje                               -     -     -         P+4   P+5
_____________________________________________________________________________
 4. Suprafata minima a camerelor (mp):
   - pentru o persoana                    7     6     5          12    11
   - pentru 1 pat sau pat etajat          6     5     4           -     -
   - pentru doua paturi                   -     -     -          13    12
   - pentru 3 paturi                      -     -     -          18    15
   In camere cu paturi suprapuse se
   va asigura un volum de minimum 8
   mc/persoana
_____________________________________________________________________________
 5. Inaltimea minima a spatiilor de
 cazare                                  2,7   2,6   2,6        2,6   2,6
 In cazul unitatilor existente se
 admite o reducere de pana la 10% .
_____________________________________________________________________________
 6. Numarul maxim de paturi intr-o
 camera                                   4     6     6           3     4
_____________________________________________________________________________
 7. Echipare sanitara:
 - camerele dispun de grup sanitar
 propriu (cada sau cuva cu dus,
 lavoar si WC)                             -     -     -          x     -
 - grup sanitar comun, separat, pe
 sexe, astfel:
   - minimum 1 WC pentru 12 persoane
   de acelasi sex                          -     -     x          -     x
   - minimum 1 lavoar pentru 6
   persoane de acelasi sex                 -     -     x          -     x
   - minimum 1 boxa de dus pentru
   15 persoane de acelasi sex              -     -     x          -     x
   - maximum 8 persoane de acelasi
   sex la 1 WC                             x      x    -          -     -
   - maximum 10 persoane de acelasi
   sex la 1 dus                            x     x     -          -     -
   - maximum 4 persoane de acelasi
   sex la 1 lavoar                         x     x     -          -     -
 - lavoare cu apa curenta calda/rece
 in camere*)                               x     -     -          -     x
_____________________________________________________________________________

    *) In situatia amenajarii in cladiri existente, criteriul poate fi exceptat.

 8. Dotare cu mobilier, lenjerie si
 cu alte obiecte:
 a) camere:
 - pardoseli simple si usor lavabile       x     x     x          -     -
 - covoare sau carpete                     -     -     -          x     x
 - pat cu somiera sau cu saltea tip
 relaxa (patul la hotelurile pentru
 tineret va avea minimum 80 x 190 cm,
 iar distanta dintre paturi va fi de
 minimum 75 cm)                            x     x     x          x     x
 - salteluta-husa de protectie
 (realizata din material textil,
 lavabil si hidroabsorbant)                -     -     -          x     x
 - dulap de haine, cu umerase              x     x     -          x     x
 - suport sau spatii pentru bagaje         x     x     -          x     x
 - cuier pentru haine                      -     -     x          -     -
 - scaune, taburete tapisate               -     -     -          x     x
 - scaune, masa                            x     x     x          -     -
 - masa/masuta                             -     -     -          x     x
 - noptiere (la unitatile de 1 stea
 pot fi si etajere)                        x     x     x          x     x
 - lenjerie de pat (la unitatile de
 categoria 1 stea se acorda la
 cerere)                                   x     x     x          -     -
 - perne                                   x     x     x          -     -
 - perdele la geamuri                      x     x     x          -     -
 - sac de dormit, cu asternut sau
 lenjerie de pat                           x     x     -          -     -
 - pled, plapuma (la unitatile de
 categoria 1 stea se acorda la
 cerere)                                   x     x     x          x     x
 - cearsaf-plic pentru pled sau
 plapuma                                   -     -     -          x     x
 - cearsaf-plic pentru pat                 -     -     -          x     x
 - perna mare infatata                     -     -     -          x     x
 - cuvertura pentru pat                    -     -     -          x     x
 - perdele, draperii sau alte
 mijloace obturante                        -     -     -          x     x
 - cos pentru gunoi                        x     x     x          x     x
 - priza pentru aparate de ras             x     x     x          x     x
 - veioze sau aplice la paturi             x     x     -          x     x
 - uscator pentru par                      x     -     -          -     -
 - prosop plusat pentru fata               x     x     -          x     x
 - prosop plusat pentru baie               -     -     -          x     x
 - prosop pentru picioare                  -     -     -          x     x
 - portprosop                              x     x     -          x     x
 - oglinda                                 x     x     -          -     -
 - oglinda cu suport pentru articole
 la lavoar                                 -     -     -          x     x
 - pahare pentru apa
 (1 bucata/persoana)                       x     x     -          x     x
 - sapun pentru turisti                    -     -     -          x     x
 - hartie igienica                         -     -     -          x     x
 b) salonul din apartamente si
 garsoniere:
 - masa si scaun tapisat                   -     -     -          x     -
 - masuta                                  -     -     -          x     x
 - fotolii, demifotolii                    -     -     -          x     x
 - canapea pentru 2 - 3 persoane
 (la garsoniere este facultativ)           -     -     -          x     x
 - corpuri de iluminat adecvate            -     -     -          x     x
 - lampa de birou                          -     -     -          x     -
 - vaza cu flori                           -     -     -          x     x
 - televizor cu suport                     -     -     -          x     x
 - frigider sau minibar frigorific         -     -     -          x     x
 c) grupuri sanitare comune:
 - insemn pentru marcarea pe sexe,
 luminat in timpul noptii                  x     x     x          -     x
 - cuier pentru haine (ferit de
 stropire)                                 x     x     x          -     x
 - covoras sau alte dispozitive
 impotriva alunecarii                      x     x     x          -     x
 - anou, portprosop                        x     x     x          -     x
 - oglinda                                 x     x     x          -     x
 - galeata cu capac                        x     x     -          -     x
 - cos pentru gunoi                        -     -     x          -     -
 - dozator pentru sapun lichid             x     x     x          -     x
 - prosop-rola, din hartie                 x     x     x          -     x
 - hartie igienica                         x     x     x          -     x
 - priza pentru aparate de ras             x     x     x          -     x
 d) holul de primire:
 - pardoseli usor lavabile                 x     x     -          -     -
 - mese de hol, scaune                     x     x     x          -     -
 - corpuri de iluminat                     x     x     x          -     -
_____________________________________________________________________________
 9. Seif/posibilitati pentru
 pastrarea valorilor turistilor,
 centralizat, la receptie                  -     -     -          x     x
_____________________________________________________________________________
10. Telefon
 - la receptie                             x     x     x          x     x
 - in camere                               -     -     -          x     -
 - public in hol la dispozitia
 turistilor                                x     x     -          -     -
_____________________________________________________________________________
11. Incasarea contravalorii
 serviciilor si pe baza de carti de
 credit                                    x     -     -          x     -
_____________________________________________________________________________
12. Restaurant-autoservire                 x     -     -          -     -
 - spatiu pentru pastrarea,
 prepararea si servitul mesei,
 dotat corespunzator                       -     -     x          x     -
_____________________________________________________________________________
13. Posibilitati de amenajare a unui
 spatiu comun pentru intalniri
 (poate fi si in aer liber) ale
 oaspetilor                                x     x     x          -     -
_____________________________________________________________________________
14. Servicii minime oferite turistilor:
 - spalat, calcat lenjerie                 x     x     -          -     -
 - serviciu de receptie cu personal
 pregatit, vorbitor de limbi straine       x     -     -          -     -
 - informatii turistice in mai multe
 limbi de circulatie internationala        x     x     -          -     -
_____________________________________________________________________________
15. Regulament de organizare
 interioara*), referitor la elemente,
 cum ar fi:
 - conduita tinerilor in incinta
 unitatii
 - program de acces in unitate, in
 sensul intrarii-iesirii tinerilor
 pe timpul noptii
 - interzicerea stationarii in camere
 in timpul diminetii, pana la ora
 pranzului, pe perioada efectuarii
 curateniei
 - interzicerea fumatului in
 spatiile de cazare
 - cazarea insotitorilor (profesori,
 ghizi etc.)
 - spatii pentru primirea
 vizitatorilor
_____________________________________________________________________________
    *) Numai in cazul hotelurilor pentru tineret.

    ANEXA 1.3

                           CRITERII MINIME
privind clasificarea cabanelor turistice, a cabanelor de vanatoare si de pescuit

    Cabanele turistice sunt structuri de primire turistice de capacitate relativ redusa, functionand in cladiri independente cu arhitectura specifica, care asigura cazarea, alimentatia si alte servicii specifice, necesare turistilor aflati in drumetie sau la odihna in zone montane, rezervatii naturale, in apropierea statiunilor balneare sau a altor obiective de interes turistic.
    Cabanele, in functie de amplasamentul lor, pot fi:
    1. cabane situate in locuri usor accesibile (altitudine sub 1.000 m, cu acces auto pe drumuri publice);
    2. cabane situate in zone greu accesibile (zone montane de creasta, izolate, fara acces auto pe drumuri publice).
    Cabanele din zona de creasta si alte amplasamente izolate, care nu indeplinesc criteriile minime pentru categoria 1 stea, pot fi utilizate ca refugii turistice.
    Refugiile turistice sunt structuri de primire turistice, situate in locuri izolate si greu accesibile din zona montana, de regula la altitudini mari, avand o capacitate redusa, un grad minim de confort si un numar redus de personal de deservire. Acestea nu se clasifica.
    Cabanele de vanatoare si de pescuit sunt structuri de primire turistice, de capacitate redusa, amplasate in zone bogate in fond cinegetic si de pescuit, care asigura conditii pentru cazare si servicii suplimentare specifice activitatii.
_______________________________________________________________________________
                                              Cabane             Cabane de
                                              turistice          vanatoare si
                Criterii/Stele                categoria          de pescuit
                                                                 categoria
                                             3     2     1      3     2     1
_______________________________________________________________________________
 1. Criterii generale:
 - firma la intrarea in cabana (cabana
 turistica, cabana de vanatoare, de
 pescuit), cu indicarea categoriei, a
 denumirii masivului si a altitudinii        x     x     x      x     x     x
 - parcaj la unitatile cu acces auto         x     x     -      x     x     -
 - intrare separata pentru primirea
 marfurilor                                  x     -     -      x     -     -
_______________________________________________________________________________
 2. Organizarea spatiilor:
 - vestibul                                  x     x     x      x     x     x
 - hol de primire-receptie si de asteptare   x     -     -      x     -     -
 - receptie amenajata in sala de mese        -     x     x      -     x     x
 - garderoba pentru echipament sportiv la
 unitatile situate in zone unde pot fi
 practicate sporturi de iarna                x     x     -      -     -     -
 - rastel pentru arme, unelte de pescuit,
 echipamente specifice, prevazut cu
 sistem de siguranta                         -     -     -      x     x     x
 - spatiu pentru administratie si pentru
 pastrarea valorilor turistilor              x     x     x      x     x     x
 - spatiu pentru pastrarea bagajelor
 turistilor                                  x     x     x      x     x     x
 - locuinta pentru cabanier si familia
 acestuia                                    x     x     x      x     x     x
 - camere separate (pe sexe) pentru
 cazarea personalului (la cabanele izolate)  x     x     x      -     -     -
 - oficiu pentru cameriste (unul pentru
 maximum 60 de locuri)                       x     x     x      -     -     -
 - magazie pentru pastrarea lenjeriei si a
 obiectelor de inventar                      x     x     x      x     x     x
 - spatiu pentru depozitarea vanatului, a
 pestelui, dimensionat in functie de
 capacitatea de cazare (cu posibilitati
 de pastrare la rece si de congelare)        -     -     -      x     x     x
 - spatiu pentru pregatirea (fezandarea),
 prepararea vanatului si curatarea pestelui  -     -     -      x     x     x
 - spatiu pentru bucatarie si anexe,
 dimensionat si utilat corespunzator         -     -     -      x     x     x
 - spatiu amenajat pentru adapostirea
 cainilor de vanatoare                       -     -     -      x     x     x
_______________________________________________________________________________
 3. Instalatii de:
 - incalzire centrala sau cu sobe de
 teracota                                    x     -     -      x     -     -
 - incalzire cu sobe sau cu alte mijloace
   admise de normele P.S.I.                  -     x     x      -     x     x
 - iluminat propriu (din reteaua publica,
 generator sau alte mijloace admise de
 normele P.S.I.)                             x     x     x      x     x     x
 - sistem de avertizare luminoasa
 (girofar) la cabane situate in locuri
 greu accesibile. Marcaje reflectorizante
 pe trasee, intr-un perimetru de minimum
 100 m                                       x     x     x      x     x     x
_______________________________________________________________________________
 4. Suprafata minima (in mp) pentru 75%
    din camere:
 - cabane situate in zone usor accesibile
   - camere cu 1 pat                        12    10     9     12    10     9
   - camere cu 2 paturi                     13    12    11     13    12    11
   - camere cu 3 paturi                     16    15    14     16    15    14
   - camere cu peste 3 paturi (se vor
   asigura minimum 4,5 mp/pat)               x     x     x      x     x     x
 - cabane situate in zone greu accesibile
   - camere cu 1 pat                         9     8     7      9     8     7
   - camere cu 2 paturi                     11    10     9     11    10     9
   - camere cu 3 paturi                     15    14    12     15    14    12
   - camere cu peste 3 paturi (se vor
   asigura minimum 4,5 mp/pat)               x     x     x      x     x     x
_______________________________________________________________________________
 5. Volumul minim de 8 mc/loc va fi
 asigurat in toate camerele:                 x     x     x      x     x     x
_______________________________________________________________________________
 6. Numarul maxim de paturi intr-o camera:
    - in cabane situate in zone usor
    accesibile                               2     4   peste    2     4   peste
                                                         4                  4
    - in cabane situate in zone greu
    accesibile                               4     8   peste    4     8   peste
                                                         8                  8
    - la categoria 1 stea se admit si
    priciuri                                 -     -     x      -     -     x
_______________________________________________________________________________
 7. Echipare sanitara:
 - cabane situate in zone usor accesibile
   - camerele dispun de baie (cuva cu dus,
   lavoar si WC)                             x     x     -      x     x     -
   - grup sanitar comun, separat pe sexe
   (distinct de cel pentru alimentatia
   publica)                                  -     -     x      -     -     x
   = 1 spalator cu lavoar cu apa curenta,
   calda/rece la 10 locuri                   -      -    x      -     -     x
   = 1 cabina dus cu apa calda/rece la
   15 locuri                                 -      -    x      -     -     x
   = 1 cabina WC la 10 locuri
 - cabane situate in zone greu accesibile
   - camerele dispun de baie (cuva cu dus,
   lavoar si WC) in proportie de minimum    25%    -     -     25%    -     -
   - grup sanitar comun in incinta cabanei,
   separat pe sexe, compus din:
   = 1 cabina dus cu apa calda/rece la 15
   locuri                                    x     -     -      x     -     -
   = 1 cabina WC la 10 locuri (separate de
   cele pentru alimentatia publica)          x     x     x      x     x     x
   = 1 spalator cu lavoar cu apa curenta,
   calda/rece la 10 locuri                   x     x     x      x     x     x
 - dotarea bailor din camere
   - baile din camere
   = oglinda cu suport pentru articole la
   lavoar                                    x     x     -      x     x     -
   = savoniera                               x     x     -      x     x     -
   = cos pentru gunoi                        x     x     -      x     x     -
   = anou pentru prosoape                    x     x     -      x     x     -
   = prosop pentru fata                      x     x     -      x     x     -
   = prosop pentru baie                      x     x     -      x     x     -
 - dotarea grupurilor sanitare comune
   - insemn pentru marcare pe sexe           -     -     x      -     -     x
   - cuier haine                             -     -     x      -     -     x
   - oglinda                                 -     -     x      -     -     x
   - etajera                                 -     -     x      -     -     x
   - portprosop                              -     -     x      -     -     x
   - galeata cu capac                        -     -     x      -     -     x
   La unitatile de categoria 1 stea se
   admit si WC uscate si spalatoare
   exterioare, alimentate de la surse
   naturale sau rezervoare.
_______________________________________________________________________________
 8. Dotare cu mobilier, lenjerie si cu
 alte obiecte in camere:
 - pat cu somiera si saltea                  x     -     -      x     -     -
 - pat cu saltea (paturile pot fi si
 suprapuse)                                  -     x     x      -     x     x
 - noptiera                                  x     x     -      x     x     -
 - scaun sau taburet tapisat                 x     -     -      x     -     -
 - scaun sau taburet                         -     x     x      -     x     x
 - veioza sau aplica la capatul patului      x     x     -      x     x     -
 - suport pentru bagaje                      x     x     x      x     x     x
 - dulap sau spatiu amenajat pentru haine,
 cu umerase (3 bucati/loc)                   x     -     -      x     -     -
 - cuier de perete                           x     x     x      x     x     x
 - masa (1 bucata/4 persoane)                x     x     x      x     x     x
 - oglinda                                   x     x     x      x     x     x
 - rastele pentru uscat echipamentul
 turistilor (la cabanele de creasta)         x     x     x      x     x     x
 - lampa, plafoniera sau aplica              x     x     x      x     x     x
 - pahare ... bucati/persoana                2     1     1      2     1     1
 - perdele sau alte mijloace obturante
 (jaluzele, transperante etc.)               x     x     x      x     x     x
 - pled sau patura (2 bucati/loc)            x     x     x      x     x     x
 - perna infatata                            x     x     x      x     x     x
 - cearsaf de pat                            x     x     x      x     x     x
 - cearsaf plic                              x     x     x      x     x     x
 - prosop pentru fata, baie, numai pentru
 camerele cu grup sanitar propriu            x     x     -      x     x     -
 - pardoselile vor fi acoperite cu
 mocheta sau cu covoare si leifere           x     x     -      x     x     -
_______________________________________________________________________________
 9. Dotarea salonului din apartamente,
 garsoniere:
 - canapea pentru 2 - 3 persoane             x     x     -      x     x     -
 - fotolii                                   x     x     -      x     x     -
 - masa joasa                                x     x     -      x     x     -
 - frigider                                  x     x     -      x     x     -
 - aparat de radio si televizor, cu suport   x     x     -      x     x     -
 - perdele si draperii                       x     x     -      x     x     -
 - scrumiera (optional)                      x     x     -      x     x     -
_______________________________________________________________________________
10. Serviciul telefonic disponibil:
 - telefon la receptie, la dispozitia
 turistilor                                  x     x     -      x     x     -
 La cabanele de creasta se admit si statii
 de radio emisie-receptie; obligatoriu si
 la cabanele de 1 stea:
_______________________________________________________________________________
11. Posibilitati pentru organizarea
 activitatilor de agrement si sportive
 (schi, patinaj, terenuri de sport,
 piscina, sauna, sala de gimnastica,
 monitor pentru diverse activitati de
 agrement sau sportive etc.):
 - asigurarea a cel putin ... activitati     3     2     -      -     -     -
 - club cu capacitatea corelata cu cea a
 unitatii                                    x     -     -      x     -     -
_______________________________________________________________________________
12. Unitate de alimentatie pentru turism
 - la cabanele de 1 stea, situate in zone
 greu accesibile, se admit si puncte de
 preparare si servire a mesei                x     x     x      x     x     x
_______________________________________________________________________________
13. Televizor si aparat de radio in spatii
 comune, la dispozitia turistilor            x     x     x      x     x     x
_______________________________________________________________________________
14. Trusa cu medicamente, materiale
 necesare acordarii primului ajutor
 medical                                     x     x     x      x     x     x
_______________________________________________________________________________
15. Panou-harta privind traseele turistice
 din zona, cu indicarea marcajelor, a
 duratelor de parcurs, a gradului de
 dificultate etc.                            x     x     x      x     x     x
_______________________________________________________________________________
16. Servicii minime oferite turistilor, cu
 sau fara plata, astfel:
 - desfacere de marfuri de stricta
 necesitate (cosmetice, ilustrate, harti
 turistice, timbre etc.) prin receptie       x     x     x      x     x     x
 - informatii turistice asupra traseelor,
 obiectivelor, marcajelor, orarului
 mijloacelor de transport, situatiei si
 prognozei conditiilor meteorologice         x     x     x      x     x     x
 - pastrarea obiectelor de valoare ale
 turistilor                                  x     x     x      x     x     x
 - inchiriere de jocuri distractive,
 echipament si material sportiv              x     x     x      x     x     x
_______________________________________________________________________________
17. Alte criterii:
 - anexele gospodaresti sunt realizate in
 constructii care se armonizeaza cu
 arhitectura unitatii si se integreaza
 corespunzator in peisaj                     x     x     x      x     x     x
 - magaziile si celelalte constructii
 gospodaresti vor fi mascate prin mijloace
 estetice (de regula, garduri vii)           x     x     x      x     x     x
 - grajdurile si cotetele pentru cresterea
 animalelor si pasarilor vor fi amplasate
 la distanta corespunzatoare de spatiile de
 cazare si de alimentatie, astfel incat
 turistii sa nu fie deranjati de noxele
 emanate de acestea                          x     x     x      -     -     -
 - perimetrul cabanei va fi delimitat prin
 garduri vii sau alte elemente estetice si
 eficiente                                   x     x     x      x     x     x
 - WC-urile uscate vor avea peretii varuiti
 cel putin o data pe trimestru sau ori de
 cate ori este nevoie                        -     -     x      -     -     x
 - spatii suplimentare, minim dotate,
 pentru adapostirea turistilor sositi peste
 capacitatea de cazare, pe timp nefavorabil
 (la cabanele de creasta si izolate)         x     x     x      -     -     -
 - registru pentru declararea traseului
 (la cabanele izolate si de creasta)         x     x     x      -     -     -
 - turn amplasat in apropierea cabanei,
 pentru observarea vanatului                 -     -     -      x     x     -
_______________________________________________________________________________

    ANEXA 1.4

                             CRITERIILE MINIME
               pentru clasificarea vilelor si bungalourilor

    Vilele sunt structuri de primire turistice de capacitate relativ redusa, functionand in cladiri independente, cu arhitectura specifica, situate in statiuni balneoclimaterice sau in alte zone si localitati de interes turistic, care asigura cazarea turistilor si prestarea unor servicii specifice.
    Bungalourile sunt structuri de primire turistice de capacitate redusa, realizate, de regula, din lemn sau din alte materiale similare. In zonele cu umiditate ridicata (munte, mare) acestea pot fi construite si din zidarie. Sunt amplasate in perimetrul campingurilor, satelor de vacanta, ca unitati independente in cadrul unor statiuni sau zone turistice sau ca spatii complementare pe langa alte structuri de primire turistice. Asigura cazarea turistilor, precum si celelalte servicii prestate de unitatea de baza. Functioneaza, de regula, cu activitate sezoniera.
_______________________________________________________________________________
                                                  Vile              Bungalouri
              Criterii/Stele                    categoria           categoria
                                          5    4    3    2    1    3    2    1
_______________________________________________________________________________
 1. Criterii generale:
 - firma cu denumirea unitatii si
 insemne distinctive privind numarul de
 stele                                    x    x    x    x    x    x    x    x
 - parcare auto                           x    x    x    -    -    x     -   -
_______________________________________________________________________________
 2. Organizarea spatiilor:
 - numarul maxim de camere               10   15   25   35   40    -    -    -
 - vestibul                               x    x    x    x    -    x    x    x
 - salon cu suprafata minima de ...
 mp/camera,                               4   2,5   2   1,5  1,5   -    -    -
 dar nu mai mica de ... mp               30   30   30   20   10    -    -    -
 - sufragerie pentru servirea mesei       x    x    x    -    -    -    -    -
 - salon-sufragerie                       -    -    -    -    -    x    x    -
 - spatiu pentru pregatirea mesei,
 dotat corespunzator                      x    x    x    -    -    x    x    -
 - grup sanitar comun pentru camerele
 care nu dispun de grup sanitar propriu,
 separat pe sexe                          -    -    -    -    x    x    x    x
 - oficiu pentru camerista (unul
 pentru maximum 20 de camere)             x    x    x    x    x    x    x    x
_______________________________________________________________________________
 3. Instalatii:
 - sistem de climatizare (la vilele din
 orase si de pe Litoral)                  x    x    -    -    -    -    -    -
 - incalzire centrala, mai putin la
 unitatile sezoniere                      x    x    -    -    -    -    -    -
 - incalzire centrala sau cu sobe de
 teracota, mai putin la unitatile
 sezoniere                                -    -    x    x    x    -    -    -
 - iluminatul electric in camera:
   - o sursa principala                   x    x    x    x    x    x    x    x
   - o sursa individuala pentru fiecare
   loc                                    x    x    x    x    x    x    x    x
 - ascensoare la cladirile cu mai mult
 de ... niveluri                         P+2  P+2  P+3  P+4  P+5   -    -    -
_______________________________________________________________________________
 4. Suprafata minima (mp) a camerelor
 (fara grup sanitar):
 - camere cu 1 pat (single)              16   15   14   12   11   12   10    9
 - camere cu 2 paturi                    20   18   16   13   12   14   12   10
 - camere cu 3 paturi                     -    -    -   18   15    -   16   14
 - camere cu 4 paturi                     -    -    -    -   20    -    -   18
 - salonul din apartament                20   18   16   13   12   14   12    -
 - dormitorul din apartament             20   18   16   13   12   14   12    -
 - salon-sufragerie, in suprafata
 minima
 de ... mp/camera,                        -    -    -    -    -    2   1,5   -
 dar nu mai mica de ... mp                -    -    -    -    -   18   16    -
 La unitatile existente se accepta o
 reducere de cel mult 20% .
_______________________________________________________________________________
 5. Suprafata minima a camerei de baie    4    4   3,5   3    -   3,5   3    -
 La grupurile sanitare cu dus
 suprafetele pot fi mai mici.
_______________________________________________________________________________
 6. Inaltimea minima a camerelor
 (pentru unitatile existente se admite
 o reducere de cel mult 10%)             2,8  2,8  2,5  2,5  2,5  2,5  2,5 2,5
_______________________________________________________________________________
 7. Numarul maxim de paturi intr-o
 camera                                   2    2    2    3    4    2    3   4
_______________________________________________________________________________
 8. Echipare sanitara:
 - camerele dispun de grup sanitar
 propriu (cada sau cuva cu dus, lavoar
 si WC)                                   x    x    x    x    -    -    -    -
 - vilele de categoriile 4, 3, 2 si 1
 stea, in care spatiul este compus
 dintr-un singur apartament (maxim 5
 dormitoare), vor avea minimum un grup
 sanitar propriu la 4 locuri
 - grup sanitar comun, separat pe sexe,
 pentru camere ce nu dispun de grup
 sanitar propriu, separat de sexe,
 astfel:
   - o cabina de dus pentru maximum
   15 locuri                              -    -    -    -    x    x    x    x
   - o cabina WC pentru maximum 10
   locuri                                 -    -    -    -    x    x    x    x
   - la bungalourile de 1 stea grupul
   sanitar comun poate fi amplasat
   intr-o cladire apropiata, la
   maximum 50 m distanta
 - lavoare cu apa curenta, calda/rece
 in camere fara grup sanitar propriu
   La unitatile de categoria 5 stele
   WC-ul este separat de baie (pot fi
   exceptate vilele existente).           -    -    -    -    x    -    -    -
_______________________________________________________________________________
 9. Dotare cu mobilier, lenjerie si
 alte obiecte
 - dotarea spatiilor de cazare si a
 grupurilor sanitare va fi similara cu
 cea a hotelurilor, pentru vile si cu
 cea a motelurilor, pentru bungalouri
 de aceeasi categorie
 - salonul:
   - pardoseli acoperite cu mocheta
   sau covoare                            x    x    x    x    x    -    -    -
    - canapele sau fotolii                x    x    -    -    -    -    -    -
    - demifotolii sau scaune tapitate     -    -    x    x    x    -    -    -
    - mese de hol                         x    x    x    x    x    -    -    -
    - aparat de radio in stare de
    functionare                           x    x    x    x    x    -    -    -
    - televizor in stare de functionare   x    x    x    -    -    -    -    -
    - cosuri pentru hartii                x    x    x    x    x    -    -    -
    - perdele si draperii sau alte
    mijloace obturante                    x    x    x    x    -    -    -    -
 - sufragerie-salon pentru servirea
 mesei:
   - masa si scaune                       x    x    x    -    -    x    x    -
   - servanta-bar pentru pahare si
   vesela                                 x    x    x    -    -    x    x    -
   - aparat de radio in stare de
   functionare                            -    -    -    -    -    x    x    -
   - televizor in stare de functionare    -    -    -    -    -    x    x    -
 - holurile etajelor si coridoarelor:
   - pardoseli acoperite cu mocheta sau
   covoare                                x    x    x    x    x    -    -    -
   - fotolii sau demifotolii              x    x    x    -    -    -    -    -
   - masuta joasa                         x    x    x    -    -    -    -    -
_______________________________________________________________________________
10. Articole cuprinse in tarif
 sau contra cost, oferite turistilor.
 Lista este similara cu cea de la
 hoteluri, in cazul vilelor, si de la
 moteluri, in cazul bungalourilor, in
 functie de aceeasi categorie.
_______________________________________________________________________________
11. Telefon in camera sau
 apartament/garsoniera                    x    x    x    -    -    -    -    -
_______________________________________________________________________________
12. Telefon accesibil la receptia de
 care apartine unitatea                   -    -    -    x    x    x    x    x
_______________________________________________________________________________
13. Posibilitati pentru organizarea de
 activitati de agrement si sportive
 (piscina, sauna, sala fitness, jocuri
 distractive, terenuri de sport etc. -
 cel putin doua activitati)               x    x    -    -    -    -    -    -
_______________________________________________________________________________

    ANEXA 1.5

                               CRITERII MINIME
   privind clasificarea pensiunilor turistice si a pensiunilor agroturistice

    Pensiunile turistice sunt structuri de primire turistice, avand o capacitate de cazare de pana la 10 camere, totalizand maximum 30 de locuri in mediul rural, si pana la 20 de camere in mediul urban, functionand in locuintele cetatenilor sau in cladiri independente, care asigura in spatii special amenajate cazarea turistilor in conditiile de pregatire si servire a mesei.
    Pensiunile agroturistice sunt pensiunile turistice care pot asigura o parte din alimentatia turistilor cu produse din productia proprie.
    Amplasarea pensiunilor turistice urbane, a pensiunilor turistice rurale si a pensiunilor agroturistice trebuie realizata in locuri ferite de surse de poluare si de orice alte elemente care ar pune in pericol sanatatea sau viata turistilor.
    Dotarile din camerele si din grupurile sanitare destinate turistilor vor fi puse in exclusivitate la dispozitie acestora. In interiorul acestora nu se admit lucrurile personale ale locatarului (articole de imbracaminte si incaltaminte, bibelouri sau alte obiecte care ar putea stanjeni turistii).
    Spatiile pentru prepararea si servirea mesei in cazul in care sunt destinate si pentru consumatori din afara, numarul locurilor la mese fiind mai mare decat al celor de cazare, dar mai mic de 20 de locuri la mese, se clasifica ca unitatile de alimentatie pentru turism, potrivit normelor specifice elaborate de Autoritatea Nationala pentru Turism.
    Pensiunile agroturistice care dispun de teren pentru asigurarea serviciilor de campare vor respecta pentru montarea corturilor si rulotelor criteriile privind echiparea sanitara si dimensiunea parcelelor, potrivit anexei 1.6.
_______________________________________________________________________________
                                             Pensiuni turistice     Pensiuni
                                                  categoria       agroturistice
    Criterii/Stele, margarete                   urban - stele       categoria
                                              rural - margarete     margarete
_______________________________________________________________________________
                                              4    3    2    1    3    2    1
_______________________________________________________________________________
 1. Criterii generale:
 - cladirile, inclusiv anexele gospodaresti,
 sa fie in stare:
   - foarte buna                              x    x    -    -    x    -    -
   - buna                                     -    -    x    x    -    x    x
 - caile de acces propriu si spatiile
 inconjuratoare sa fie bine intretinute       x    x    x    x    x    x    x
 - curte proprie, cu spatii verzi si
 imprejmuiri estetice si eficiente            -    -    -    -    x    x    -
 - suprafete de joaca pentru copii            -    -    -    -    x    -    -
 - garaj sau parcare proprie                  x    -    -    -    -    -    -
 Numarul locurilor de parcare va fi de cel
 putin 30% din numarul camerelor
_______________________________________________________________________________
 2. Organizarea spatiilor:
 - accesul in camerele de dormit si in
 grupurile sanitare sa fie direct, fara a
 se trece prin alte camere folosite pentru
 dormit                                       x    x    x    x    x    x    x
 - holul de primire, in suprafata minima de
 12 mp, sa fie mobilat si decorat             x    -    -    -    -    -    -
 - spatii corespunzatoare si igienice
 pentru prepararea si servirea mesei cu
 bucatarie dotata cu echipamente de
 preparare si conservare a alimentelor        x    x    x    x    x    x    x
 - sufragerie dotata cu mobilier adecvat,
 de calitate superioara, si cu inventar de
 servire de calitate                          x    -    -    -    -    -    -
 - spatiu pentru servirea mesei, dotat cu
 mobilier (mese, scaune, banchete) si
 inventar de servire                          -    x    x    -    x    x    -
 - camere de grup sanitar propriu             x    x    -    -    x    -    -
 - grup sanitar comun (la pensiunile
 agroturistice de 1 stea se admit in WC
 uscate si spalatoare exterioare alimentate
 la surse naturale din rezervoare)            -    -    x    x    -    x    x
_______________________________________________________________________________
 3. Instalatii:
 - incalzire centrala sau cu gaze la soba
 de teracota                                  x    x    -    -    -    -    -
 - incalzire cu soba de teracota sau cu
 alte echipamente admise de normele P.S.I.    -    -    x    x    x    x    x
 - sursa proprie de incalzire in camerele
 de baie (incalzire centrala sau alte
 mijloace admise de normele P.S.I.)           x    x    -    -    x    x    -
 - instalatie de apa curenta calda/rece
 la bucatarie                                 x    x    x    -    x    x    -
 - instalatie de apa curenta rece la
 bucatarie                                    -    -    -    x    -    x    -
 - aer conditionat                            x    -    -    -    -    -    -
 - racord la reteaua publica de canalizare
 sau la mijloace proprii de colectare si
 epurare                                      x    x    x    x    x    x    x
 - cladirea sa fie racordata la reteaua
 electrica publica                            x    x    x    x    x    x    -
_______________________________________________________________________________
 4. Suprafata minima a camerelor (mp)
 - camera cu 1 pat                           15   10    9    8   10    9    8
 - camera cu 2 paturi                        18   13   12   11   13   12   11
 - camera cu 3 paturi                         -    -   16   14    -   16   14
 - camera cu 4 paturi                         -    -    -   16    -    -   16
 - dormitorul din apartamente                18   14   12   11   14   12   11
 - salonul din apartamente                   18   14   12   11   14   12   11
_______________________________________________________________________________
 5. Numar maxim de paturi simple intr-o
 camera                                       2    2    3    4    2    3    4
_______________________________________________________________________________
 6. Echipare sanitara:
 - camerele dispun de grup sanitar propriu
 (cada sau cuva cu dus, lavoar si WC)         x    x    -    -    x    -    -
 - grup sanitar comun compus din:
   - 1 cabina WC la 10 locuri                 -    -    x    x    -    x    x
   - 1 spalator cu un lavoar cu apa curenta
   calda/rece la 10 locuri                    -    -    x    x    -    x    x
   - 1 cabina dus cu apa calda/rece la 15
   locuri                                     -    -    x    x    -    x    x
_______________________________________________________________________________
 7. Dotarea camerelor:
 - pardoseli acoperite cu covoare sau
 mocheta de buna calitate (pardoselile din
 parchet, marmura si alte materiale
 similare pot fi acoperite si partial)        x    -    -    -    -    -    -
 - pardoseli acoperite integral sau partial
 cu covoare sau carpete                       -    x    x    -    x    x    -
 - mobilier uniform ca stil si calitate       x    x    -    -    x    -    -
 - pat cu somiera cu saltea sau pat cu
 saltea relaxa                                x    x    -    -    x    -    -
 - pat cu saltea                              -    -    x    x    -    x    x
 - saltea cu o grosime de 5 cm                x    -    -    -    -    -    -
 - plapuma, pled sau paturi (cate doua
 bucati de persoana)                          x    x    x    x    x    x    x
 - perne mari                                 x    x    x    x    x    x    x
 - cearsaf pentru pat si cearsaf              x    x    x    x    x    x    x
 - plic pentru pled, patura sau plapuma       x    x    x    x    x    x    x
 - cuvertura de pat                           x    x    x    -    x    x    -
 - husa de protectie                          x    x    -    -    x    -    -
 - masa si scaune                             x    x    x    x    x    x    x
 - dulap sau spatii amenajate pentru haine,
 cu umerase                                   x    x    x    -    x    x    -
 - cuier                                      x    x    x    x    x    x    x
 - oglinda sau toaleta la dispozitia
 turistilor                                   x    x    x    x    x    x    x
 - veioza sau aplica la capatul patului       x    x    x    -    x    x    -
 - prosoape pentru fata (1 bucata/persoana)   x    x    x    x    x    x    x
 - prosoape plusate pentru baie
 (1 bucata/persoana)                          x    x    x    -    x    x    -
 - halat de baie                              x    -    -    -    -    -    -
 - perdele transparente                       x    x    -    -    x    -    -
 - perdele obturante sau alte mijloace de
 obturare a luminii                           x    x    x    x    x    x    x
 - perii pentru haine si pantofi              x    x    x    x    x    x    x
 - scrumiere (optional)                       x    x    x    x    x    x    x
 - pahare (2 bucati/persoana)                 x    x    x    x    x    x    x
 - vaze cu flori                              x    x    -    -    x    -    -
 - televizor si aparat de radio in camera,
 garsoniera si apartament                     x    x    -    -    -    -    -
 - televizor si aparat de radio in spatii
 comune                                       -    x    x    -    x    x    -
 Garsonierele si apartamentele vor avea in
 plus:
 - fotolii sau canapea                        x    x    -    -    x    -    -
 - demifotolii, scaune                        -    -    x    x    -    x    x
 - masa sau masuta                            x    x    x    x    x    x    x
 - frigider                                   x    x    -    -    x    -    -
 - set de pahare pentru apa, vin, coniac      x    x    -    -    -    -    -
 - perdea, covor de calitatea celor din
 dormitor                                     x    x    x    x    x    x    x
_______________________________________________________________________________
 8. Dotarea bucatariilor:
 - plita electrica sau cu gaze                x    x    -    -    -    -    -
 - masina de gatit sau resou electric cu
 minim doua ochiuri                           -    -    x    x    x    x    x
 - cuptor cu microunde                        x    -    -    -    -    -    -
 - vase si ustensile de bucatarie din inox    x    -    -    -    -    -    -
 - vase si ustensile de bucatarie             -    x    x    x    x    x    x
 - echipamente pentru pastrarea prin frig
 a alimentelor                                x    x    x    x    x    x    x
_______________________________________________________________________________
 9. Telefon la dispozitia turistilor          x    x    -    -    x    -    -
_______________________________________________________________________________
10. Alte criterii:
 - anexele gospodaresti pentru cresterea
 animalelor si pasarilor vor fi amplasate
 si intretinute astfel incat sa nu creeze
 disconfort pentru turisti                    -    -    -    -    x    x    x
 - animalele de la care provin lactatele sa
 fie atestate ca sanatoase, iar produsele
 din carne sa fie examinate
 sanitar-veterinar                            -    -    -    -    x    x    x
_______________________________________________________________________________

    ANEXA 1.6

                            CRITERII MINIME
privind clasificarea campingurilor, satelor de vacanta si a popasurilor turistice

    Campingurile sunt structuri de primire turistice destinate sa asigure cazarea turistilor in corturi sau rulote, astfel amenajate incat sa permita acestora sa parcheze mijloacele de transport, sa isi pregateasca masa si sa beneficieze de celelalte servicii specifice acestor tipuri de unitati.
    1. Amplasarea campingului trebuie sa fie facuta in locuri de interes turistic ferite de zgomot sau alte surse de poluare, precum si de elemente periculoase pentru sanatatea si securitatea turistilor.
    2. Elementul de baza al campingului este parcela de campare, aceasta reprezentand o suprafata de teren bine delimitata si marcata, unde se poate parca mijlocul de transport si instala cortul sau rulota, asigurandu-se totodata suprafata libera necesara pentru miscarea si odihna a 4 turisti.
    Totalitatea parcelelor de campare reprezinta suprafata de campare amenajata.
    Capacitatea campingului se exprima in numar de locuri de campare si se determina prin inmultirea cu 4 a numarului parcelelor de campare, la care se adauga eventualele locuri de cazare in casute tip camping si/sau in bungalouri amplasate in incinta unitatii.
    Casutele sunt spatii de cazare de dimensiuni reduse, realizate din lemn sau alte materiale similare, compuse, de regula, dintr-o camera si un mic antreu sau terasa si, uneori, dotate si cu grup sanitar propriu.
    Distanta intre doua casute nu poate fi mai mica de 3 m, asigurandu-se totodata spatiul pentru parcarea unei masini.
    Bungalourile amplasate in interiorul campingurilor se clasifica o data cu acestea, potrivit criteriilor specifice din prezentele norme.
    La dimensionarea dotarilor si a instalatiilor din campinguri se va avea in vedere capacitatea totala de cazare a campingului.
    Cel putin 15% din suprafata campingului trebuie sa fie plantata cu arbori sau arbusti. La campingurile de 3 si 4 stele vegetatia trebuie sa fie suficient de abundenta pentru a da o umbra confortabila si o ambianta agreabila.
    Accesul la camping trebuie sa fie astfel conceput incat sa previna accidentele de circulatie in momentul intrarii si iesirii vehiculelor.
    La campingurile de 3 si 4 stele caile de acces trebuie sa permita circulatia in ambele sensuri.
    Reteaua de alei trebuie sa permita legatura dintre spatiile de campare-cazare si toate celelalte amenajari care asigura servicii (inclusiv cu terenurile pentru agrement).
    3. Marimea campingurilor, amplasamentul, stilul constructiv si coloritul diverselor constructii din cadrul acestuia nu trebuie sa aduca nici un fel de prejudicii peisajului sau mediului inconjurator.
    Toate campingurile trebuie sa aiba o imprejmuire care sa nu permita accesul in camping decat prin intrarile stabilite pentru turisti. Campingurile vor avea paza ziua si noaptea.
    4. Alimentarea cu apa potabila trebuie asigurata prin racordarea la reteaua publica, iar in lipsa acesteia, prin realizarea de foraje proprii sau de alte lucrari de captare a unor izvoare din zona. Nu este permisa alimentarea cu apa din fantana neacoperita din care apa se scoate cu galeata sau cu alt mijloc similar.
    Distanta dintre gurile de apa amplasate pe suprafata de campare nu trebuie sa fie mai mare de 100 m.
    Alimentarea cu apa trebuie sa asigure pentru fiecare loc de campare-cazare (inclusiv pentru personal) minimum:
    - 60 l/zi, din care 20 l apa calda, in campingurile de 3 si 4 stele;
    - 50 l/zi in campingurile de 2 stele si 1 stea.
    5. Grupurile sanitare comune trebuie sa fie amplasate cat mai central posibil, dar nu mai aproape de 20 m de cel mai apropiat spatiu de cazare (parcela, casuta sau bungalou) si nu mai departe de 100 m de cel mai indepartat spatiu de campare-cazare.
    Pardoseala la grupurile sanitare si din spatiile amenajate pentru spalatul lenjeriei si, respectiv, pentru pregatirea mesei trebuie sa fie cel putin mozaicata, cu panta de scurgere corespunzatoare, pentru a fi usor de intretinut.
    Lavoarele vor fi izolate intre ele cu paravan.
    La campingurile de 4 stele compartimentul lavoarelor si al dusurilor trebuie sa fie separat de cel al cabinelor WC, iar fiecare cabina de dus va trebui sa cuprinda, separat de dusul propriu-zis, un compartiment pentru dezbracare-imbracare, echipat cu scaun, oglinda, policioara si cuier.
    6. La toate cladirile existente ferestrele vor trebui sa fie astfel construite incat sa poata fi deschise pentru aerisire. De asemenea, acestea vor fi astfel realizate incat sa permita montarea cu usurinta a unor plase impotriva insectelor, la cererea turistilor.
    7. Turistii cazati in casute si bungalouri beneficiaza de toate dotarile si instalatiile comune din cadrul campingurilor.
    8. Casutele amplasate pe terenuri care nu permit si amenajarea unor spatii de campare (pentru montarea corturilor sau rulotelor) vor fi clasificate casute tip camping si vor dispune de dotari si servicii identice cu cele ale campingurilor de aceeasi categorie.
    9. Casutele tip camping amplasate pe langa alte unitati de cazare sau de alimentatie pentru turism, ca spatii complementare, vor dispune de grup sanitar comun, compartimentat pe sexe, in constructie inchisa cuprinzand:
    - un lavoar la 30 de locuri;
    - o cabina dus la 50 de locuri;
    - o cabina WC la 30 de locuri.
    Satul de vacanta este un ansamblu de cladiri, de regula vile sau bungalouri, amplasat intr-un perimetru bine delimitat, care asigura turistilor servicii de cazare, de alimentatie si o gama larga de prestatii turistice suplimentare (agrement, sportive, culturale etc.).
    Amplasamentul trebuie sa asigure un microclimat favorabil, ferit de surse de poluare (zgomot, noxe etc.) si de alte elemente care ar putea pune in pericol securitatea si sanatatea turistilor.
    Marimea satului de vacanta, amplasamentul, stilul constructiv si coloritul diverselor constructii din cadrul acestuia nu trebuie sa aduca nici un fel de prejudicii peisajului si mediului inconjurator.
    Toate satele de vacanta vor avea o imprejmuire, accesul fiind dirijat si controlat.
    La unitatile de 3 stele vegetatia trebuie sa fie abundenta pentru a crea o ambianta agreabila.
    Suprafata spatiilor verzi si a celor destinate pentru agrement si odihna reprezinta minimum 25% din suprafata totala a satului de vacanta.
    Dotarea cu echipamente, mobilier, obiecte de inventar si elemente constructive si functionale a structurilor de primire turistice din incinta satului de vacanta se realizeaza potrivit criteriilor specifice stabilite prin prezentele norme pentru unitatile respective, tinandu-se seama de amplasamentul si de perioada de functionare a acestora (permanente sau sezoniere).
    Majoritatea vilelor si a bungalourilor din satele de vacanta de 3 stele trebuie sa fie incadrate cel putin la aceasta categorie.
    Popasul turistic reprezinta o structura de primire turistica de capacitate redusa, formata din casute si/sau bungalouri amplasate intr-un perimetru bine delimitat, care asigura servicii de cazare si alimentatie, precum si posibilitati de parcare auto.
    Dotarea si serviciile aferente sunt identice cu ale campingurilor de aceeasi categorie, cu exceptia faptului ca popasurile turistice nu dispun de teren de campare pentru amplasarea corturilor si/sau a rulotelor.

                           CRITERII MINIME
           pentru clasificarea campingurilor si a satelor de vacanta
_____________________________________________________________________________
                                                  Campinguri         Sate de
                                                  categoria          vacanta
              Criterii/Stele                                        categoria
                                                   4   3   2   1      3   2
_____________________________________________________________________________

I. Criterii generale
 1. Firma:
 - la intrare, din care sa rezulte denumirea
   si categoria                                    x   x   x   x      -   -
 - luminoasa                                       -   -   -   -      x   x
_____________________________________________________________________________
 2. Panouri cu schema campingului si a satului
de vacanta, amplasate la loc vizibil
(regulamentul de ordine interioara,
alte informatii)                                   x   x   x   x      x   x
_____________________________________________________________________________
 3. Cutie postala la intrare                       x   x   x   x      x   x
_____________________________________________________________________________
 4. Amenajarea terenurilor:
- cat mai plane posibil, bine nivelate,
acoperite cu gazon si sa permita o drenare
rapida a apelor rezultate din ploi                 x   x   x   x      x   x
_____________________________________________________________________________
 5. Drumurile carosabile de acces la spatiile
de cazare, parcele de campare, unitati de
alimentatie etc.:
 - asfaltate sau cu dale                           x   x   -   -      x   -
 - pietruite                                       -   -   x   x      -   x
_____________________________________________________________________________
 6. Alei amenajate intre spatiile de cazare si
cele de folosinta comuna:
 - asfaltate sau cu dale                           x    x  -   -      x   -
 - pietruite                                       -   -   x   x      -   x
_____________________________________________________________________________
 7. Iluminarea electrica cu intensitate:
 - corespunzatoare in spatiile de cazare de
folosinta comuna, inclusiv a parcelelor            x   x   x   x      x   x
 - discreta a cailor de circulatie interioara      x   x   -   -      x   -
_____________________________________________________________________________
 8. Prize pentru racordarea rulotelor la reteaua
de alimentare cu energie electrica la
... % din parcele                                  20  10  10  -      -   -
_____________________________________________________________________________
 9. Capacitatea de cazare sa fie de cel
putin ... locuri                                   80  60  20  12    100  70
_____________________________________________________________________________
 10. Suprafata minima a fiecarei parcele de
campare (mp)                                      100  80  80  80     -   -
 - numarul maxim de locuri la 1.000 mp
suprafata totala (parcele + alei
+ spatii verzi, de agrement, cladiri etc.)         20  24  28  32     -   -
_____________________________________________________________________________
 11. Ponderea minima din suprafata totala a
spatiilor destinate drumurilor si aleilor
interioare, zonelor de liniste si recreere,
terenurilor de sport si agrement                  25% 25% 15% 10%    25% 15%
_____________________________________________________________________________
 12. Parcelele de campare sa fie:
 - numerotate, ecranate cu garduri verzi sau cu
alte materiale care asigura o delimitare
eficienta si estetica                              x   x   -   -      -   -
 - numerotate si delimitate                        -   -   x   x      -   -
_____________________________________________________________________________
 13. Terenuri si sali pentru sport si agrement
(tenis, minigolf, volei, fitness, buding,
piscina, inclusiv bazine pentru copii), cel
putin un numar de ... pentru fiecare categorie     6   4   3   2      6   4
_____________________________________________________________________________
 14. Gradinite cu spatii de joaca pentru copii     x   x   -   -      x   x
_____________________________________________________________________________
 15. Spatii independente sau in incinta
spatiilor de cazare pentru depozitarea si
inchirierea echipamentelor, a materialelor
sportive si de agrement                            x   x   x   -      x   x
_____________________________________________________________________________
 16. Spatiu pentru receptie                        x   x   x   x      x   x
_____________________________________________________________________________
 17. Spatii pentru administratie si de pastrare
a valorilor, inclusiv a celor predate de
turisti spre pastrare                              x   x   x   x      x   x
_____________________________________________________________________________
 18. Hol de primire                                x   -   -   -      x   x
_____________________________________________________________________________
 19. Locuinta pentru director                      X   -   -   -      -   -
_____________________________________________________________________________
 20. Magazii pentru lenjerie si materiale de
intretinere                                        x   x   x   x      x   x
_____________________________________________________________________________
 21. Oficiu pentru cameriste                       x   x   x   x      x   x
_____________________________________________________________________________
 22. Spatiu amenajat si dotat corespunzator
pentru spalatul si calcatul lenjeriei si de
catre turisti                                      x   x   x   x      -   -
_____________________________________________________________________________
 23. Punct de prim ajutor, punct farmaceutic
si spatiu pentru izolarea bolnavilor               x   x   x   x      x   x
_____________________________________________________________________________
 24. Spatii comerciale pentru vanzarea produselor
alimentare, a legumelor, fructelor si a
produselor nealimentare (cosmetice, tigari,
obiecte de artizanat, timbre, efecte postale,
ziare, reviste, articole sportive etc.)            x   x   x   x      x   x
_____________________________________________________________________________
 25. Una sau mai multe unitati de alimentatie      x   x   x   x      x   x
_____________________________________________________________________________
 26. Spatii de parcare                             x   x   -   -      x   x
_____________________________________________________________________________
 27. Racord la reteaua publica de canalizare sau
la mijloacele proprii de colectare si epurare      x   x   x   x      x   x
_____________________________________________________________________________
 28. Pubele acoperite, lavabile, amplasate in
locuri fixe adapostite, evacuarea resturilor
menajere efectuandu-se zilnic                      x   x   x   x      x   x
_____________________________________________________________________________

 II. Alte criterii
 - Directorul de camping sa detina brevet de
turism la cele cu peste 100 de locuri de
cazare                                             x   x   x   x      -   -
 - Personalul de la receptie sa fie calificat si
sa cunoasca una - doua limbi de circulatie
internationala                                     x   x   x   -      x   x
_____________________________________________________________________________
 Servicii
 - Telefon public (la 4 stele in cabine
fonoizolate)                                       x   x   x   x      x   x
_____________________________________________________________________________
 Echipamente sanitare:
 - Grup sanitar comun, compartimentat pe sexe,
in constructie inchisa, cuprinzand:
 - un lavoar la .... locuri, cu oglinzi si
policioare                                         10  20  25  30     -   -
 - o cabina de dus (inchisa) la .... persoane      10  20  25  30     -   -
 - o cabina WC cu apa curenta la .... locuri femei 20  20  30  30     -   -
                                           barbati 15  15  20  20     -   -
 - un pisoar la .... locuri                        50  50  60  60     -   -
 - spalatoare pentru picioare, cate unu la
fiecare grup sanitar                                -   -   -   x     -   -
 - un lavoar si un WC special pentru copii,
separat pe sexe, la fiecare grup sanitar            x   x   -  -      -   -
 - un lavoar si un WC pentru persoane cu handicap
(la cele de peste 400 de locuri)                    x   x   -  -      -   -
 - Prize pentru barbierit, montate in
spalatoarele pentru barbati la ..... locuri        50  50  50  -      -   -
 - Dotarea casutelor tip camping:
 - pat cu saltea, husa de protectie, cearsaf de
pat, pleduri - doua bucati/loc, cu cearsaf
plic si perna infatata, numar maxim                -   2   2   2      -   -
 - aplica in perete                                -   x   x   x      -   -
 - oglinda                                         -   x   x   x      -   -
 - cuier de perete                                 -   x   x   x      -   -
 - covoras, carpeta                                -   x   x   x      -   -
 - masuta                                          -   x   x   x      -   -
_____________________________________________________________________________

    NOTA:
    Unitatile de alimentatie vor fi de categorie similara cu cea a satului de vacanta, iar numarul de locuri la mese va fi cel putin egal cu capacitatea de cazare.

    ANEXA 1.7

                              CRITERII MINIME
privind clasificarea apartamentelor sau a camerelor de inchiriat in locuinte familiale sau in cladiri cu alta destinatie

    Apartamentele sau camerele de inchiriat in locuinte familiale sau in cladiri cu alta destinatie sunt structuri de primire turistice constand dintr-un numar limitat de spatii, care ofera servicii de cazare si posibilitatea prepararii hranei in bucataria folosita exclusiv de turisti sau in comun cu locatorul. Se pot organiza si spatii special amenajate pentru prepararea hranei destinate exclusiv turistilor.
_____________________________________________________________________________
                       Criterii/stele                             Categoria
                                                                  3   2   1
_____________________________________________________________________________
 1. Criterii generale:
 - cladirea sa fie in stare buna, cu aspect corespunzator         x   x   x
 - caile de acces si spatiile inconjuratoare sa fie intretinute   x   x   x
 - posibilitati de parcare auto                                   x   -   -
_____________________________________________________________________________
 2. Organizarea spatiilor:
 - camerele de dormit si grupurile sanitare sa aiba acces direct,
fara a se trece prin alte camere de dormit                        x   x   x
 - camere cu grup sanitar propriu                                 x   -   -
 - grup sanitar comun exclusiv la dispozitia turistilor           -   x   x
 - grup sanitar in folosinta comuna cu locatorul                  -   -   x
 - bucatarie dotata corespunzator, exclusiv la dispozitia
turistilor                                                        x   x   -
 - bucatarie in folosinta comuna cu locatorul                     -   -   x
_____________________________________________________________________________
 3. Instalatii:
 - instalatii de apa calda/rece la grupurile sanitare             x   x   -
 - instalatii de incalzire admise de normele P.S.I.               x   x   x
 - locuinta sa dispuna de instalatie electrica                    x   x   x
 - camerele aflate mai sus de etajul 4 sa fie deservite de lift   x   x   x
_____________________________________________________________________________
 4. Suprafata minimala (mp) a camerelor:
 - camere cu 1 pat                                                10  10  10
 - camere cu 2 paturi                                             12  12  12
_____________________________________________________________________________
 5. Numar maxim de paturi intr-o camera                            2   2   2
_____________________________________________________________________________
 6. Echipare sanitara:
 - camerele dispun de baie (cada sau cuva cu dus, lavoar si WC)   x   -   -
 - grup sanitar comun, exclusiv la dispozitia turistilor
(minimum o cabina WC, cada sau dus, lavoar la 8 locuri)           -   x   -
 - grup sanitar in folosinta comuna cu locatorul (minimum o
  cabina WC, cada sau dus, lavoar la 8 locuri)                    -   -   x
_____________________________________________________________________________
 7. Dotarea camerelor:
 - pat cu somiera sau cu saltea relaxa                            x   -   -
 - pat cu saltea                                                  -   x   x
 - masa si scaune                                                 x   x   x
 - dulap sau spatiu amenajat pentru haine si lenjerie in
folosinta exclusiva a turistilor                                  x   x   x
 - oglinda                                                        x   x   x
 - plapuma sau pled                                               x   x   x
 - cearsaf pentru pat, cearsaf plic pentru pled, patura sau
plapuma                                                           x   x   x
 - perne mari infatate                                            x   x   x
 - prosoape de fata si de baie                                    x   x   -
 - perdele                                                        x   x   x
 - covoare sau mocheta                                            x   x   -
 - carpete                                                        -   -   x
 - frigider (la categoria 3 stele, in exclusivitate pentru
turisti)                                                          x   x   -
_____________________________________________________________________________
 8. Telefon in locuinta (la categoria 3 stele, cu derivatie
in camera)                                                        x   x   -
_____________________________________________________________________________

    ANEXA 1.8

                             CRITERII MINIME
      privind clasificarea pe stele a navelor maritime si fluviale

    Navele maritime si fluviale, inclusiv pontoanele plutitoare, utilizate pentru cazarea turistilor pe durata calatoriei sau ca hoteluri plutitoare ancorate in porturi, se clasifica pe stele (de la 1 la 5) in functie de calitatea dotarilor si a serviciilor pe care le ofera.
    Criteriile de clasificare pentru hoteluri se aplica in mod corespunzator si in cazul spatiilor de cazare de pe nave, cu exceptia celor referitoare la:
    - dimensiunile spatiilor de cazare, care pot fi reduse cu pana la 50% fata de cele din hotelurile de aceeasi categorie;
    - dimensiunile paturilor, care pot fi de 0,80/2,00 m la paturile individuale si 1,20/2,00 m la cele duble;
    - dotarea cu piese de mobilier (scaune, mese etc.) va fi in limita spatiului, cu conditia asigurarii unei functionalitati si utilizari cat mai confortabile a spatiului de cazare. Se admit si dotari cu piese de mobilier rabatabile. La categoriile 1 si 2 stele se pot utiliza si paturi suprapuse.
    Structura spatiilor de cazare de pe nave este similara cu cea din hoteluri.
    Spatiile de alimentatie pentru servirea turistilor se clasifica separat, potrivit criteriilor specifice unitatilor de acelasi profil (anexa nr. 2).
    La navele de categorie superioara (4 si 5 stele) este obligatorie asigurarea posibilitatilor pentru agrement, sport si banchete, festivitati, distractii etc.

    ANEXA 2
    la normele metodologice

            CARACTERISTICILE FUNCTIONAL-COMERCIALE SI CRITERIILE MINIME
        privind clasificarea structurilor de primire turistice cu functiuni
                   de alimentatie, destinate servirii turistilor

    Caracteristici functional-comerciale ale principalelor tipuri de unitati de alimentatie destinate servirii turistilor

    Restaurantul este local public care imbina activitatea de productie cu cea de servire, punand la dispozitie clientilor o gama diversificata de preparate culinare, produse de cofetarie-patiserie, bauturi si unele produse pentru fumatori.
    1.1. Restaurantul clasic este local public cu profil gastronomic, in care se serveste un larg sortiment de preparate culinare (gustari calde si reci, preparate lichide calde, mancaruri, minuturi, salate, dulciuri de bucatarie), produse de cofetarie, patiserie, inghetata, fructe, bauturi nealcoolice si alcoolice, produse din tutun etc. Pentru crearea unei atmosfere animate-distractive poate dispune de formatie muzical-artistica. Organizeaza servicii suplimentare: banchete, receptii etc.
    1.2. Restaurantul specializat serveste un sortiment specific de preparate culinare si bauturi care se afla permanent in lista de meniu, in conditiile unor amenajari si dotari clasice sau adecvate structurii sortimentale (pescaresc, vanatoresc, rotiserie, zahana, dietetic, lacto-vegetarian etc.) care formeaza obiectul specializarii.
    1.2.1. Restaurantul pescaresc este o unitate gastronomica care se caracterizeaza prin desfacerea, in principal, a unui sortiment variat de preparate culinare din peste. Este decorat cu obiecte sugestive din activitatea de pescuit si de prelucrare a pestelui.
    1.2.2. Restaurantul vanatoresc este o unitate gastronomica specializata in producerea si servirea de preparate culinare din vanat (iepure, caprioara, porc si mistret, urs, gaste, rate salbatice etc.), care este organizata si functioneaza pe principii similare restaurantului clasic, avand insa prin amenajare, dotare si prezentarea personalului elemente specifice, particulare.
    1.2.3. Rotiseria este un restaurant de mica capacitate (20 - 50 de locuri la mese), in care consumatorii sunt serviti cu produse din carne la frigare-rotisor (pui, muschi de vaca si porc, specialitati din carne etc.), chebap cu garnituri, unele gustari reci (pe baza de oua, branza, legume etc.), salate, deserturi, precum si bauturi racoritoare, cafea, vin (in special vin rosu servit in carafe), un sortiment redus de bauturi alcoolice fine.
    Spatiul de productie se afla chiar in interiorul salii de consumatie si este dotat cu rotisor sau frigarui si cu vitrina frigorifica in care se afla expusi pui si alte specialitati din carne pentru fript in fata consumatorilor.
    1.2.4. Restaurant-zahana este o unitate gastronomica in care se servesc, la comanda, in tot timpul zilei, produse (specialitati din carne de porc, vaca, batal, miel) si subproduse din carne neportionata (ficat, rinichi, inima, splina, momite, maduvioare etc.), mici, carnati etc., pregatite la gratar si alese de consumatori din vitrine de expunere sau din platourile prezentate de ospatari la masa. Mai poate oferi: ciorba de burta, ciorba de ciocanele, tuslama, tochitura, salate combinate de sezon, muraturi, dulciuri de bucatarie, bauturi alcoolice (aperitive si vinuri).
    1.2.5. Restaurantul dietetic este o unitate gastronomica care ofera consumatorilor sortimente de preparate culinare dietetice (pregatite sub indrumarea unui cadru medical dietetician) si bauturi nealcoolice.
    1.2.6. Restaurantul lacto-vegetarian este o unitate gastronomica in care se desfac in exclusivitate sortimente de preparate culinare pe baza de lapte si produse lactate, oua, paste fainoase, orez, salate din legume, precum si dulciuri de bucatarie, lactate proaspete, produse de patiserie, inghetata si bauturi nealcoolice calde si reci.
    1.2.7. Restaurantul familial sau pensiunea este o unitate cu profil gastronomic care ofera, in mai multe variante, meniuri complete la pret accesibil. Preparatele si specialitatile solicitate in afara meniurilor se servesc conform preturilor stabilite in listele de meniu. Bauturile sunt limitate la sortimente de racoritoare si ape minerale. Poate functiona si pe baza de abonament. La nevoie se poate organiza si ca sectie in cadrul unui restaurant clasic.
    De regula, asemenea unitati se organizeaza in statiuni turistice sau in pensiuni turistice si pensiuni agroturistice.
    1.3. Restaurantul cu specific este o unitate de alimentatie pentru recreere si divertisment, care, prin dotare, profil, tinuta lucratorilor, momente recreative si structura sortimentala, trebuie sa reprezinte obiceiuri gastronomice locale sau nationale, traditionale si specifice diferitelor zone.
    1.3.1. Crama desface o gama larga de vinuri. Acestea se pot servi atat imbuteliate, cat si neimbuteliate. Se realizeaza si se desface o gama specifica de preparate culinare: tochitura, preparate din carne la gratar sau trase la tigaie. Vinurile se servesc in carafe sau cani din ceramica. Este dotata cu mobilier din lemn masiv, iar peretii sunt decorati cu scoarte, stergare etc. Poate avea program muzical, tarafuri de muzica populara.
    1.3.2. Restaurantul cu specific local pune in valoare bucataria specifica unor zone geografice din tara sau a unor tipuri traditionale de unitati (crame, colibe, suri etc.).
    Sunt servite vinuri si alte bauturi din regiunea respectiva, utilizandu-se ulcioare, carafe, cani etc. Efectul original al acestor unitati este realizat prin imbinarea cadrului natural cu cel arhitectural al sistemului constructiv, al finisajelor inspirate dupa modelul popular, al elementelor de decoratie, al mobilierului si obiectelor de inventar de conceptie deosebita, de gama sortimentala a mancarurilor pregatite si prezentarea personalului. La construirea unitatilor se utilizeaza materiale prelucrate sumar, specifice regiunii respective, cum sunt: piatra, bolovani de rau, lemn (brut sau prelucrat), caramida, trestie, stuf, rachita etc. Ospatarii au uniforma confectionata in concordanta cu specificul unitatii (costume de daci, de romani, ciobanesti etc.).
    1.3.3. Restaurantul cu specific national pune in valoare traditiile culinare ale unor natiuni (chinezesc, arabesc, mexican etc.), servind o gama diversificata de preparate culinare, bauturi alcoolice si nealcoolice specifice. Ambianta interioara si exterioara a saloanelor, programul muzical, uniformele personalului de servire si celelalte sunt specifice tarii respective.
    1.4. Restaurantul cu program artistic este o unitate de alimentatie pentru turisti care prin dotare si amenajare asigura si derularea unor programe de divertisment gen spectacol (muzica, balet, circ, recitaluri, scheciuri, programe specifice barurilor de noapte etc.).
    1.5. Braseria asigura in tot cursul zilei servirea consumatorilor, in principal cu preparate reci, minuturi, un sortiment restrans de mancaruri, specialitati de cofetarie-patiserie, bauturi nealcoolice calde si reci, bauturi alcoolice de calitate superioara, un bogat sortiment de bere.
    1.6. Beraria este o unitate specifica pentru desfacerea berii de mai multe sortimente, in recipiente specifice (tap, halba, cana) de diferite capacitati si a unor produse si preparate care se asociaza in consum cu acestea (crenvursti cu hrean, mititei, carnati, chiftelute, foetaje, covrigei, migdale, alune etc.), precum si branzeturi, gustari calde si reci, minuturi (din oua, legume), specialitati de zahana (1 - 2 preparate), precum si bauturi alcoolice (coniac, rom, sortiment restrans de vinuri si bauturi nealcoolice).
    1.7. Gradina de vara este o unitate amenajata in aer liber, dotata cu mobilier specific "de gradina" si decorarea in mod adecvat. Ofera un sortiment diversificat de preparate culinare, minuturi, gratar, salate, dulciuri de bucatarie si cofetarie-patiserie, un larg sortiment de bauturi alcoolice (vinuri selectionate de regiune, imbuteliate sau neimbuteliate, bauturi spirtoase etc.) si nealcoolice, cafea, fructe, produse din tutun.
    2. Barul este o unitate de alimentatie cu program de zi sau de noapte, in care se serveste un sortiment diversificat de bauturi alcoolice si nealcoolice si o gama restransa de produse culinare.
    Cadrul ambiental este completat cu program artistic, auditii muzicale, video, TV.
    2.1. Barul de noapte este o unitate cu caracter distractiv, cu un orar de noapte care prezinta un program variat de divertisment, de music-hall si dans pentru consumatori si ofera o gama variata de bauturi alcoolice fine, amestecuri de bauturi de bar, bauturi nealcoolice, specialitati de cofetarie si inghetata asortate, roast-beef, fripturi reci etc., fructe si salate de fructe (proaspete si din compoturi), cafea, jardiniere cu delicatese. De obicei este realizat in amfiteatru, pentru ca de la toate mesele sa se poata viziona programul artistic muzical. Este dotat cu instalatii de amplificare a sunetului, orga de lumini, de proiectie a unor filme.
    2.2. Barul de zi este o unitate care functioneaza, de regula, in cadrul hotelurilor si restaurantelor sau ca unitate independenta. Ofera consumatorilor o gama variata de bauturi alcoolice si nealcoolice, simple sau in amestec, si gustari in sortiment restrans, tartine, foetaje, specialitati de cofetarie si inghetata, produse din tutun (tigari) si posibilitati de distractie (muzica discreta, televizor, jocuri mecanice etc.). In salonul de servire se afla tejgheaua-bar cu scaune inalte, un numar restrans de mese cu dimensiuni mici, cu scaunele respective.
    2.3. Cafe-bar-cafenea este o unitate care imbina activitatea de desfacere a cafelei cu cea recreativa; ofera consumatorilor si gustari calde si reci, minuturi, produse de cofetarie-patiserie, inghetata, bauturi nealcoolice calde (cafea filtru, svart, cafea cu lapte, ciocolata, ceai etc.), bauturi alcoolice fine (lichior, coniac, vermut etc.).
    2.4. Disco-bar (discoteca-videoteca) este o unitate cu profil de divertisment pentru tineret, activitatea comerciala fiind axata pe desfacerea de gustari, produse de cofetarie-patiserie, inghetata si, in special, amestecuri de bauturi alcoolice si nealcoolice. Divertismentul este realizat prin intermediul muzicii de auditie si de dans, inregistrata si difuzata prin instalatii speciale si prin disc-jockey, care asigura organizarea si desfasurarea intregii activitati. Videoteca este o incapere special amenajata cu instalatii electronice de redare si vizionare in care se prezinta videoprograme si filme.
    2.5. Bufet-bar ofera un sortiment restrans de preparate calde si reci (gustari, sandviciuri, minuturi, mancaruri, produse de patiserie) pregatite in bucataria proprie sau aduse din afara, bauturi nealcoolice calde si reci, bauturi alcoolice (aperitive), bere, vinuri, la pahar.
    3. Unitati tip fast food
    3.1. Restaurant-autoservire este o unitate cu desfacere rapida in care consumatorii isi aleg si se servesc singuri cu preparatele culinare calde si reci (gustari, produse lactate, bauturi calde nealcoolice, supe-ciorbe-creme, preparate din peste, antreuri, preparate de baza, salate, deserturi, fructe) si bauturi alcoolice (bere) si nealcoolice, la sticla, asezate in linii de autoservire cu flux dirijat si cu plata dupa alegerea produselor.
    3.2. Bufet tip expres - bistrou este o unitate cu desfacere rapida, in care fluxul consumatorilor nu este dirijat, servirea se face de catre vanzator, iar plata se face anticipat. Unitatea este dotata cu mese tip "expres".
    3.3. Pizzerie este o unitate specializata in desfacerea sortimentelor de pizza. Se mai pot desface gustari, minuturi, salate, produse de patiserie, racoritoare, bere, vin la pahar sau bauturi slab alcoolizate.
    3.4. Snack-bar este o unitate caracterizata prin existenta unei tejghele-bar, cu un front de servire care sa permita accesul unui numar mare de consumatori, serviti direct cu sortimente pregatite total sau partial in fata lor. Ofera in tot timpul zilei o gama diversificata de preparate culinare (crenvursti, pui fripti, sandviciuri, carnaciori, unele preparate cu specific), precum si bauturi nealcoolice calde si reci si bauturi alcoolice in sortiment redus.
    4. Cofetarie este o unitate specializata pentru desfacerea unui sortiment larg de prajituri, torturi, fursecuri, cozonac, inghetata, bomboane, patiserie fina, bauturi nealcoolice calde si reci si unele bauturi alcoolice fine (coniac, lichior).
    5. Patiserie este o unitate specializata in desfacerea pentru consum, pe loc sau la domiciliu, a productiei proprii specifice, in stare calda (placinta, strudele, merdenele, pateuri, covrigi, branzoaice, gogosi, cornuri etc.). Sortimentul de bauturi include bere la sticla, bauturi nealcoolice, bauturi calde, racoritoare, vin la pahar, diferite sortimente de produse lactate (iaurt, chefir, lapte batut etc.). Se poate organiza si cu profil de placintarie, simigerie, covrigarie, gogoserie sau patibar.

                           CRITERII MINIME
privind clasificarea unitatilor de alimentatie destinate servirii turistilor
----------------------------------------------------------------------------- Criterii/categorii               Restaurante          Baruri
                                 categoria            categoria
                                 L    I     II   III  L    I    II   III
=============================================================================
                                 Bar de     Fast food      Cofetarii,
                                 noapte     categoria      patiserii
                                 categoria                 categoria
                                 L    I     I    II   III  L    I    II   III
-----------------------------------------------------------------------------
 1. Descriere generala a
    cladirii:
 - firma luminoasa pentru         x    x     -    -    x    x    -    -
   unitati independente           x    x     x    -    -    x    x    -    -
 - firma                          -    -     x    x    -    -    x    x
                                  -    -     -    x    x    -    -    x    x
 - emblema unitatii               x    -     -    -    x    -    -    -
                                  x    -     -    -    -    x    -    -    -
 - insemne distinctive privind    x    x     x    x    x    x    x    x
   tipul si categoria unitatilor  x    x     x    x    x    x    x    x    x
 - accesul consumatorilor din     x    x     -    -    x    x    -    -
   holul unitatii de cazare       x    x     -    -    -    -    -    -     -
   (pentru unitatile amplasate
   in structuri de cazare)
 - acces pentru aprovizionare     x    x     x     x    x   x    -    -
   cu marfuri si circulatia       x    x     -     -    -   x    x    -    -
   personalului, separat de
   intrarea principala
 - parcaj auto propriu pentru     x    -    -     -    -    -    -    -
   unitatile independente         x    -    -     -    -    -    -    -    -
 - acces auto pentru mijloace     x    x     -    -    x    -    -    -
   auto la intrare                x    x     -    -    -    x    -    -    -
_______________________________________________________________________________
 2. Organizarea spatiilor:        x    -     -    -    x    -    -    -
 - windfand, usi rotative sau     x    x     x    -    -    x    -    -    -
perdea de aer la intrare (unitati
cu acces direct din afara);
 - hol de primire si de asteptare x    x     -    -    -    -    -    -
pentru consumatori                x    x     -    -    -    -    -    -    -
 - garderoba (unitatile de vara   x    x     -    -    x    -    -    -
si cele cu o capacitate sub 100   x    x     -    -    -    x    -    -    -
de locuri se excepteaza, acestea
dispunand de cuier in incinta)
 - saloanele sunt dimensionate   1,6  1,5   1,3  1,0  1,2  1,2  1,1  1,0
corespunzator, in functie        1,7  1,5   1,2  1,1  1,0  1,4  1,3  1,1  1,0
de numarul de locuri si
de indicele de suprafata
... mp/loc masa
 - salon pentru mic dejun (la     x    x     -    -    -    -    -    -
unitati din incinta unor          -    -     -    -    -    -    -    -    -
structuri de primire)
 - saloanele cu o capacitate mai  x    x     -    -    -    -    -    -
mare de 150 - 200 de locuri se    x    x     -    -    -    x    x    -    -
compartimenteaza
 - oficiu pentru ospatari sau     x    x    x     x    -    -    -    -
spatiu de distributie             x    x    x     -    -    x    -    -    -
(restaurantele de mica capacitate
- sub 50 de locuri - si
familiale pot fi exceptate)
 - acces intre oficiu si salon    x    x    x     -    -    -    -    -
prin usi batante                  x    x    x     x    -    x    -    -    -
 - grup sanitar cu apa curenta    30   40   -    -     30   40   -    -
calda/rece, separat pe sexe,      30   40   40   -     -    30   -    -    -
 o cabina la ...  locuri
 - grup sanitar cu apa calda      -    -     x    x    -    -    x    x
                                  -    -     -    x    x    x    -    -    -
 - bucataria cuprinde urmatoarele
sectii:
 - bucatarie calda                x    x     -    -    -    -    -    -
                                  -    -     -    -    -    -    -    -    -
 - bucatarie rece                 x    x     -    -    -    -    -    -
                                  -    -     -    -    -    -    -    -    -
 - bucatarie calda si rece        -    -     x    x    -    -    -    -
                                  x    x     x    x    x    -    -    -    -
 - patiserie                      x    -     -    -    -    -    -    -
                                  -    -     -    -    -    -    -    -    -
 - cofetarie                      x    -     -    -    -    -    -    -
                                  -    -     -    -    -    -    -    -    -
 - bufet                          -    -     x    x    x    x    x    x
                                  x    x     -    -    -    -    -    -    -
 - preparari preliminare          x    x     x    x    -    -    -    -
                                  x    x     x    x    x    -    -    -    -
 - sectie-bar                     x    x     x    x    x    x    x    x
                                  x    x     x    x    x    -    -    -    -
 - laborator propriu              -    -     -    -    -    -    -    -
                                  -    -     -    -    -    x    -    -    -
 - spalator de vesela             x    x     x    x    x    x    x    x
                                  x    x     x    x    x    x    x    x    x
 - spalator de vase               x    x     x    x    -    -    -    -
                                  x    x     x    x    x    x    -    -    -
 - depozit pentru alimente        x    x     x    x    x    x    x    x
si bauturi                        x    x     x    x    x    x    x    x    x
 - camera pentru lenjerie         x    x     -    -    -    -    -    -
                                  x    x     x    -    -    x    -    -    -
 - birou al sefului de unitate    x    x     -    -    -    -    -    -
                                  x    x     -    -    -    x    -    -    -
 - birou al bucatarului-sef       x    -     -    -    -    -    -    -
                                  -    -     -    -    -    -    -    -    -
 - grup social care sa cuprinda:
 - vestiar barbati + dusuri + WC  x    x     x    -    x    -    -    -
                                  x    x     -    -    -    x    -    -    -
 - vestiar femei + dusuri + WC    x    x     x    -    x    -    -    -
                                  x    x     -    -    -    x    -    -    -
 - sala de mese pentru personal   x    -     -    -    -    -    -    -
                                  -    -     -    -    -    -    -    -    -
 - spatiu pentru depozitarea      x    x     x    x    x    x    x    x
ambalajelor/resturilor menajere   x    x     x    x    x    x    x    x    x
_____________________________________________________________________________
 3. Instalatii:
 - sisteme de climatizare (spatii x    -     -    -    x    -    -    -
de servire, productie si grupuri  x    -     -    -    -    x    -    -    -
sanitare)
 - ventilatie mecanica in spatii  -    x     x    -    -    x    x    -
de servire si productie           -    x     x    x    -    -    x    x    -
 - ventilatie naturala            -    -    -     x    -    -    -    x
                                  -    -    -     -    x    -    -    -    x
 - incalzire centrala sau alte    -    x    x     x    -    x    x    x
surse de incalzire admise de      -    x    x     x    x    -    x    x    x
normele P.S.I.
 - instalatie curenta de apa      x    x     x    x    x    x    x    x
calda/rece                        x    x     x    x    x    x    x    x    x
 - iluminat in toate spatiile de  x    x     x    x    x    x    x    x
servire, productie si anexe       x    x     x    x    x    x    x    x     x
 - ascensor pentru marfuri si     x    x     -    -    -    -    -    -
preparate (cand bucataria este    -    -     -    -    -    x    x    -    -
amplasata la alt nivel decat
salonul de servire)
 - priza telefonica si telefon    x    -     -    -    x    -    -    -
la dispozitia consumatorilor      x    -     -    -    -    -    -    -
_____________________________________________________________________________
 4. Utilaje, mobilier tehnologic,
aparatura de control, aparate si
dispozitive necesare in sectiile
de productie ale bucatariei:
 - utilaje tehnice*):
------------
    *) Dotarea se face in functie de profilul si de capacitatea unitatii, cu respectarea liniei tehnologice.

 - utilaje pentru fiert           x    x     x    -    -    -    -    -
                                  -    -     -    -    -    -    -    -    -
 - utilaje pentru prajit, fript   x    x     x    x    -    -    -    -
si gatit                          x    x     x    x    x    x    -    -    -
 - utilaje pentru copt            x    x     x    x    -    -    -    -
                                  x    x     x    -    -    x    -    -    -
 - utilaje pentru mecanizarea     x    x     x    x    -    -    -    -
muncii                            x    x     x    x    x    x    -    -    -
 - utilaje auxiliare              x    x     x    x    x    x    -    -
                                  x    x     x    x    x    x    -    -    -
 - utilaje frigorifice            x    x     x    x    x    x    x    x    x
                                  x    x     x    x    x    x    -    -    -
_____________________________________________________________________________
 5. Amenajari si dotari
interioare in saloane:
 - pardoseala din marmura, mozaic x    x     -    -    x    x    -    -
venetian, placaje ceramice de     x    x     x    -    -    x    x    -    -
buna calitate (cu traverse tip
covor) sau mocheta
 - pardoseala din mozaic sau din  -    -     x    x    -    -    x    x
alte materiale usor lavabile      -    -     -    x    x    -    -    x    x
 - pereti tapisati (material      x    -     -    -    x    -    -    -
textil), placati cu furnir de     x    -     -    -    -    x    -    -    -
buna calitate sau cu zugraveli
moderne deosebite
 - pereti tapetati cu materiale   -    x     -    -    -    x    -    -
de calitate superioara sau cu     -    x     x    -    -    -    x    -    -
zugraveli deosebite
 - zugraveli si vopsitorii        -    -     x    x    -    -    x    x
obisnuite                         -    -     -    x    x    -    -    x    x
 - perdele si draperii            x    -     -    -    x    -    -    -
din materiale de buna calitate    x    -     -    -    -    x    -    -    -
 - perdele*)                      -    -     x    x    -    -    x    x
                                  -    -     -    x    x    -    -    x    x
------------
    *) Se admit si alte solutii moderne care pot fi folosite in locul perdelelor.

 - decoratiuni interioare
adecvate specificului             x    x     -    -    x    x    -    -
unitatii                          x    x     x    -    -    x    x    -    -
 - mobilier uniform ca stil si
colorit:
 - de calitate                    x    x     -    -    x    x    -    -
                                  x    x     -    -    -    x    x    -    -
 - in buna stare de folosinta     -    -     x    x    -    -    x    x
                                  -    -     -    x    x    -    -    -    -
 - blatul meselor, acoperit cu    x    x     -    -    -    -    -    -
postav*)                          x    x     -    -    -    -    -    -    -
 - fete de masa*):
------------
    *) Se pot folosi ca fete de masa si alte solutii echivalente care sa fie estetice, moderne si igienice.

 - din material textil de         x    x     -    -    x    -    -    -
calitate                          x    x     x    -    -    x    -    -    -
 - din material textil            -    -     x    x    -    x    x    x
                                  -    -     -    x    x    -    x    -    -
 - fete de masa pentru banchete   x    x     -    -    -    -    -    -
                                  -    -     -    -    -    -    -    -    -
 - servetele de masa din material x    x     -    -    x    -    -    -
textil de calitate                x    x     -    -    -    x    -    -    -
 - lista pentru mancaruri,
bauturi si mic dejun, tiparita in
limba romana si in doua limbi de
circulatie internationala         x    x     -    -    x    x    -    -
                                  x    x     -    -    -    x    -    -    -
 - lista pentru mancaruri si      -    -     x    -    -    -    x    -
bauturi, tiparita sau             -    -     -    -    -    -    -    -    -
dactilografiata
 - lista afisata si etichete cu   -    -     -    x    -    -    -    x
preturile preparatelor si ale     -    -     x    x    x    -    x    x    x
bauturilor oferite
_____________________________________________________________________________
 6. Dotarea cu inventar de
servire:
 a) sticlarie (cristal,
semicristal, sticla):
 - cupe de sampanie               x    x     x    -    x    x    x    -
                                  x    x     -    -    -    -    -    -    -
 - carafe de vin                  x    x     x    -    -    -    -    -
                                  -    -     -    -    -    -    -    -    -
 - pahare pentru vin rosu         x    x     x    -    x    x    -    -
                                  x    x     x    -    -    -    -    -    -
 - pahare pentru vin alb          x    x     x    x    x    x    x    x
                                  x    x     x    x    x    -    -    -    -
 - pahare pentru aperitiv         x    x     x    x    x    x    x    x
                                  x    x     -    -    -    -    -    -    -
 - pahare pentru lichior          x    x     x    -    x    x    x    x
                                  x    x     -    -    -    -    -    -    -
 - pahare pentru coniac           x    x     x    x    x    x    x    x
                                  x    x     -    -    -    -    -    -    -
 - pahare pentru bauturi in       x    x     x    -    x    x    x    x
amestec                           x    x     -    -    -    -    -    -    -
 - pahare pentru bauturi          x    x     -    -    x    x    x    x
racoritoare si apa                x    x     x    x    x    x    x    x    x
 - pahare tip sonda pentru whisky x    x     -    -    x    x    x    x
                                  -    -     -    -    -    -    -    -    -
 - sonde pentru bere              x    x     -    -    x    x    x    x
                                  x    x     x    -    -    -    -    -    -
 - cani, halbe, tapi de bere      -    -     x    x    -    -    -    -
                                  -    -     -    -    -    -    -    x    x
 - cani pentru apa                -    -     -    -    -    -    -    -
                                  -    -     x    x    x    x    x    x    x
 - cilindri si pahare gradate     x    x     x    x    x    x    x    x
                                  x    x     x    x    x    x    x    x    x
 - solnite                        -    -     x    x    -    -    x    x
                                  -    -     -    x    x    -    -    -    -
 - presaratori                    x    x     -    -    x    x    -    -
                                  x    x     x    -    -    -    -    -    -
 - oliviere                       x    x     x    -    x    x    x    -
                                  x    x     x    -    -    -    -    -    -
 - mustariera                     x    x     x    -    x    x    x    -
                                  x    x     x    x    -    -    -    -    -
 - compotiera                     x    x     x    -    x    x    x    -
                                  x    x     x    -    -    -    -    -    -
 - clopot pentru pateuri          x    x     -    -    x    x    -    -
                                  x    x     x    -    -    x    x    -    -
 - doze pentru mujdei             x    x     x    -    -    -    -    -
                                  -    -     x    x    -    -    -    -    -
 - scrumiere                      x    x     x    x    x    x    x    x
                                  x    x     x    x    x    -    -    -    -
 - bol pentru clatirea degetelor  x    x     -    -    x    x    -    -
                                  x    x     x    -    -    -    -    -    -
 - fructiera                      x    x     x    -    x    x    x    -
                                  x    x     -    -    -    -    -    -    -
 - platouri de diferite forme si  x    x     x    x    x    x    x    x
marimi                            x    x     x    x    x    x    x    x    x
 b) portelan:
 - cesti cu farfurioara pentru    x    x     x    x    x    x    x    x
cafea                             x    x     x    x    x    x    x    x    x
 - cesti cu farfurioara pentru    x    x     x    -    x    x    -    -
ceai                              x    x     -    -    -    x    x    x    x
 - cesti/boluri/farfurii pentru   x    x     x    -    -    -    -    -
preparate lichide calde           -    -     x    x    x    -    -    -    -
 - cani cu farfurioara pentru     x    x     -    -    x    -    -    -
lapte                             x    -     -    -    -    x    x    x    -
 - cafetiere                      x    x     -    -    x    x    -    -
                                  x    x     -    -    -    x    x    -    -
 - zaharnite                      x    x     -    -    x    x    -    -
                                  x    x     -    -    -    x    x    -    -
 - ceainice                       x    x     x    -    x    x    -    -
                                  x    x     -    -    -    x    x    x    -
 - supiere                        x    x     x    -    -    -    -    -
                                  -    -     -    -    -    -    -    -    -
 - castroane                      x    x     x    x    -    -    -    -
                                  -    -     -    -    -    -    -    -    -
 - farfurii suport mici (jour)    x    x     -    -    x    x    -    -
                                  x    x     x    -    -    x    x    x    -
 - farfurii desert                x    x     x    x    x    x    x    x
                                  x    x     x    x    x    x    x    x    x
 - farfurii intinse mari          x    x     x    x    x    x    x    x
                                  x    x     x    x    x    -    -    -    -
 - farfurii adanci                x    x     x    x    -    -    -    -
                                  -    -     x    x    x    -    -    -    -
 - farfurii pentru gem, dulceata  x    x     x    -    -    -    -    -
                                  -    -     x    x    x    -    -    -    -
 - osiere                         x    x     x    -    -    -    -    -
                                  x    x     x    -    -    -    -    -     -
 - raviere                        -    -     -    x    -    -    -    -
                                  -    -     x    x    x    -    -    -    -
 - salatiere                      x    x     x    x    x    -    -    -
                                  x    x     x    x    x    x    -    -    -
 - cocotiere                      x    x     -    -    x    x    -    -
                                  x    x     -    -    -    -    -    -    -
 - sosiere                        x    x     x    -    x    -    -    -
                                  x    -     x    -    -    -    -    -    -
 - platouri de diferite forme si  x    x     x    x    x    x    -    -
dimensiuni                        x    x     x    x    x    x    x    x    x
 - suport pentru scobitori        x    x     x    x    x    x    x    -
                                  x    x     x    x    x    -    -    -    -
 c) alpaca argintata sau otel
inox:
 - lingurite pentru ceai          x    x     x    -    x    x    -    -
                                  x    x     x    x    -    x    x    x    x
 - lingurite pentru cafea sau     x    x     x    x    x    x    x    x
mocca                             x    x     x    x    -    x    x    x    x
 - lingurite pentru inghetata     x    x     x    -    x    x    x    -
                                  x    x     x    x    -    x    x    x    x
 - lingurite pentru mazagran      x    x     -    -    x    x    x    x
                                  x    x     x    -    -    x    -    -    -
 - lingurite pentru sos           x    x     x    -    x    -    -    -
                                  x    x     x    -    -    -    -    -    -
 - lingurite pentru prajituri     x    x     x    x    x    x    x    x
                                  x    x     x    x    x    x    x    x    x
 - linguri/lingurite pentru       x    x     -    -    -    -    -    -
consomee                          -    -     -    -    -    -    -    -    -
 - lingura, furculita si cutit    x    x     x    x    x    x    x    x
mare                              x    x     x    x    x    -    x    x    x
 - furculite si cutite pentru     x    x     x    -    -    -    -    -
peste                             x    x     x    -    -    -    -    -    -
 - cutite si furculite pentru     x    x     x    -    x    x    -    -
gustari                           x    x     x    x    -    -    -    -    -
 - furculite si cutite pentru     x    x     x    x    x    x    x    -
desert si fructe                  x    x     x    x    x    -    -    -    -
 - tacamuri pentru fructe de mare x    -     -    -    -    -    -    -
                                  x    -     -    -    -    -    -    -    -
 - galetusa cu cleste pentru      x    x     x    -    x    x    -    -
cuburi de gheata                  x    x     -    -    -    x    -    -    -
 - capace pentru ochiuri          x    x     -    -    x    x    -    -
                                  -     -    x    -    -    -    -    -    -
 - tambate cu capac               x    x     -    -    -    -    -    -
                                  x    x     -    -    -    -    -    -    -
 - sheckere                       x    x     -    -    x    x    -    -
                                  x    x     -    -    -    -    -    -    -
 - foarfece pentru struguri       x     -    -    -    x    -    -    -
                                  x     -    -    -    -    -    -    -    -
 - paleta pentru tort             x    x     x    x    x    x    x    x
                                  x    x     x    x    x    x    x    x    x
 - platouri, tavi de diferite     x    x     x    -    x    x    -    -
marimi                            x    x     x    -    -    x    -    -    -
 - frapiere pentru sampanie       x    -     -    -    x    x    -    -
                                  x    x     -    -    -    -    -    -    -
    Dotarea cu inventar de
servire se va face in functie de
specificul unitatii, de
sortimentele de preparate si
bauturi servite
_____________________________________________________________________________
 7. Alte criterii:
 - servirea se efectueaza prin:
 - ospatari                       x    x     x    x    x    x    -    -
                                  x    x     -    -    -    x    x    -    -
 - vanzatori sau autoservire      -    -     -    -    -    -    x    x
                                  -    -     x    x    x    -    -    x    x
 - personalul de baza din
sectiile de servire si
productie are, in majoritate:
 - inalt nivel de calificare      x    x     -    -    x    x    -    -
                                  x    x     x    -    -    x    x    -    -
 - calificare                     -    -     x    x    -    -    x    x
                                  -    -     -    x    x    -    -    x    x
 - personalul va fi in permanenta x    x     x    x    x    x    x    x
curat, cu parul strans,           x    x     x    x    x    x    x    x    x
imbracaminte curata, pantofii
lustruiti si fara bijuterii in
exces
 - ospatarii trebuie sa cunoasca  80   70    -    -    80   70   -    -
cel putin o limba straina, iar    80   70    -    -    -    -    -    -    -
formatia de lucru va fi astfel
stabilita incat intr-un singur
schimb sa se asigure cunoasterea
a cel putin 2 - 3 limbi de
circulatie internationala (%)
 - portar-usier                   x    -     -    -    -    -    -    -
                                  x    -     -    -    -    -    -    -    -
 - uniforme pentru ospatari si    x    x     x    x    x    x    x    x
ajutor de ospatari                x    x     x    -    -    x    x    x    x
 - uniforme pentru barmani        x    x     x    x    x    x    -    -
                                  x    x     x    -    -    -    -    -    -
 - uniforme pentru formatii       x    -     -    -    -    -    -    -
muzicale                          -    -     -    -    -    -    -    -    -
 - uniforme pentru vanzatori      -     -    -    -    -    -    x    x
                                  -    -     x    x    x    -    -    x    x
 - uniforme pentru portar-usier   x    -     -    -    -    -    -    -
                                  x    -     -    -    -    -    -    -    -
 - uniforme pentru garderobier    x    x     -    -    x    -    -    -
                                  x    x     -    -         x    -    -    -
 - efectuarea zilnica sau ori de  x    x     x    x    x    x    x    x
cate ori este nevoie a curateniei x    x     x    x    x    x    x    x    x
in spatiile de servire,
productie, depozitare si la
grupurile sociale pentru
consumatori si personal
 - spatiile de productie vor fi   x    x     x    x    x    x    x    x
astfel realizate si ventilate     x    x     x    x    x    x    x    x    x
incat sa nu patrunda mirosul din
bucatarie in salile de servire
si in spatiile de cazare
_____________________________________________________________________________
 8. Servicii suplimentare oferite
clientilor, cu sau fara plata,
astfel:
 - organizarea de banchete sau    x    x     x    x    -    -    -    -
mese festive                      -    -     -    -    -    -    -    -    -
 - comenzi pentru inchirieri de   x    x     -    -    -    x    x    -
taximetre                         x    x     -    -    -    x    -    -    -
 - oferirea in puncte fixe
(garderoba) sau volante de
produse din tutun, pliante,
obiecte de artizanat              x    x     -    -    x    x    -    -
                                  x    x     -    -    -    x    -    -    -
 - diverse comisioane             x    x     -    -    x    x    -    -
                                  x    x     -    -    -    x    -    -    -
 - la solicitare se rezerva
locuri la mese                    x    x     -    -    -    -    -    -
                                  x    x     -    -    -    -    -    -    -
 - sa ofere in lista-meniu un     x    x     -    -    -    -    -    -
minimum de preparate dietetice    -    -     -    -    -    -    -    -    -
 - asigurarea pazei pentru        x    -     -    -    x    -    -    -
autovehiculele parcate            x    -     -    -    -    -    -    -    -
 - gararea autoturismului si,     x    -     -    -    -    -    -    -
respectiv, predarea lui la        x    -     -    -    -    -    -    -    -
plecarea clientilor se fac de
catre personalul restaurantului
-----------------------------------------------------------------------------

    ANEXA 3
    la normele metodologice

          Catre

              OFICIUL DE AUTORIZARE SI CONTROL IN TURISM

.............................................................................
                        (denumirea agentului economic)
cu sediul in localitatea .................., str. ............., nr. .......,
avand ca obiect de activitate ...............................................
............................................................................,
reprezentata prin ............................., functia ...................,
in calitate de .............................................................,
                   (presedinte, director, administrator etc.)
va rugam sa aprobati eliberarea certificatului de clasificare pentru ........
.............................................................................
                            (denumirea unitatii)
situata in localitatea ...................., str. ................ nr. .....,
judetul/sectorul ................. .
    Declaram ca unitatea intruneste criteriile de clasificare la categoria .........., conform normelor metodologice emise de Autoritatea Nationala pentru Turism.
    Anexam documentatia de clasificare:
    - copie de pe hotararea judecatoreasca de infiintare a agentului economic/copie de pe autorizatia de functionare;
    - copie de pe certificatul de inmatriculare nr. ......../data ........;
    - autorizatia sanitara de functionare nr. ............/data ..........;
    - autorizatia sanitar-veterinara nr. ................/data ........;
                         (pentru unitatile de alimentatie pentru turism)
    - aviz/autorizatie P.S.I. nr. ............/data ..............;
    - autorizatie de mediu;
    - schita privind amplasarea unitatii;
    - schita privind structura si amplasarea camerelor/spatiilor de alimentatie;
    - aviz specific pentru amplasamentul si functionalitatea obiectivului (pentru structurile nou-construite), emis de catre Autoritatea Nationala pentru Turism;
    - copie de pe brevetul de turism pentru directorul hotelului, motelului, campingului, satului de vacanta sau al cabanei pentru care se solicita clasificarea;
    - copii de pe actele de calificare a personalului de la receptie si de la unitatile de alimentatie pentru turism.

    Data ...............                       Semnatura ................

    ANEXA 4
    la normele metodologice

                                    SCHITA
                      privind amplasarea si adresa unitatii

    Se va transmite partea din planul urbanistic general, care contine obiectivul turistic.
    In cazul unitatilor cu activitate hoteliera, amplasate in afara localitatilor, se va face pozitionarea lor in functie de soseaua sau drumul care trece prin apropierea acestui obiectiv.
    Amplasarea cabanelor se face in functie de traseele montane sau de alte cai de acces la acestea, vaile cele mai apropiate si drumurile carosabile de pe acestea.
    Schita amplasarii unitatilor de alimentatie se realizeaza separat, numai daca nu fac parte dintr-un complex hotelier.

    ANEXA 5
    la normele metodologice

    UNITATEA .................................
    ..........................................
     (tipul si denumirea unitatii de cazare)

    MODEL
    pentru etajul I

                                 SCHITA
          privind structura si amplasarea camerelor pe nivelul*) ...

    *) Se intocmeste cate o fisa pentru fiecare nivel (demisol, parter, etaje, mansarda).

    Schita privind structura si amplasarea camerelor pe nivelul*) ... se afla in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 242 bis din 31 mai 1999.


           Director,                              Administrator,
    .........................              ..........................

                          SCHEME CONVENTIONALE

    101, 102 etc. - numarul de ordine al camerei, apartamentului;
              _
             | |  - pat pentru o persoana (camera cu un pat);
             |_|
          _   _
         | | | |  - idem, in camera cu doua paturi;
         |_| |_|
      _   _   _
     | | | | | |  - idem, in camera cu trei paturi;
     |_| |_| |_|
  _   _   _   _
 | | | | | | | |  - idem, in camera cu patru paturi;
 |_| |_| |_| |_|
            _ _
           |_/_|  - pat matrimonial;
         _ _ _
        |_-/_-_|  - pat dublu;
        ________
        |______|  - balcon sau loggie la camera;

           |/
          /|
          \|      - suita (camere care comunica intre ele);
           |\
           |/
          /|

           B      - grup sanitar individual cu baie, lavoar si WC;
           D      - grup sanitar individual cu dus, lavoar si WC;

         | + + |  - lavoar in camera, cu apa calda si rece curenta;
         |_____|

         |  +  |  - lavoar in camera, cu apa rece curenta;
         |_____|

         ^ S.P ^  - scara principala cu semnul de urcare;
         |_____|

         ^ S.S.^  - scara de serviciu cu semnul de urcare;
         |_____|

         /\  /\
       /___\/__\
       | 4 | 4 |  - ascensor pentru pasageri (2 a cate 4 persoane);
       |___|___|
       |___|___|
          _____
         | A.S |  - ascensor de serviciu;
         |_____|
          _____
         | A.B |  - ascensor pentru bagaje;
         |_____|
          _____
         |  S  |  - ascensor sanatorial;
         |_____|
          _____
         |  M  |  - camera cu tavanul mansardat.
         |_____|

    ANEXA 6.1.

    UNITATEA ...................................................
    (tipul si denumirea unitatii de alimentatie pentru turism)

                                    FISA
privind clasificarea unitatilor de alimentatie destinate servirii turistilor

 1. Adresa ..................................................,
 2. Profilul ................................................,
 3. Total suprafata utila (mp) ..............................,
 4. Total suprafata comerciala (mp) .........................,
 5. Amplasarea unitatii .....................................,
 6. Capacitatea totala a unitatii ...........................,
_____________________________________________________________________________
                       Numarul           din care:                     Alte
Nr.  Tipul   Categoria   de    ------------------------------------- mentiuni
crt.   de              locuri  Saloane  Terasa    Terasa     Gradina Numarul
     unitate           TOTAL,          acoperita neacoperita de vara    de
                                                                     saloane
_____________________________________________________________________________



_____________________________________________________________________________

              Director,
          .................

    ANEXA 6.2

    SOCIETATEA COMERCIALA ..............................................
                             (tipul si denumirea unitatii de cazare)

                                 FISA
privind incadrarea nominala a spatiilor de cazare pe categorii din unitatea ..., localitatea ............., judetul ..............
____________________________________________________________________________
    Categoria             Numarul                        Numarul de ordine
si tipul spatiilor      de camere         Locuri      al spatiilor de cazare
____________________________________________________________________________
    Categoria*)
    Total            ..............    ..............

    Categoria*)
    Total            ..............    ..............

    TOTAL UNITATE:   ..............    ..............
-----------------------------------------------------------------------------
    *) Se trec spatiile comercializabile care corespund categoriei unitatii.
    *) Se trec alte spatii comercializabile, de alte categorii decat cea a unitatii.

          Director,                   Sef de unitate,
     ..................            .....................

    ANEXA 7
    la normele metodologice

                         LISTA ORIENTATIVA
a serviciilor suplimentare ce pot fi prestate in structuri de primire turistice

    1. Servicii de reparatii privind obiectele de uz personal:
    - reparat imbracaminte;
    - reparat incaltaminte;
    - repararea si intretinerea autoturismelor;
    - reparat geamantane si genti;
    - reparat umbrele.
    2. Servicii de posta, telecomunicatii si publicitate:
    - convorbiri telefonice;
    - telex;
    - fax;
    - racord la reteaua internationala de calculatoare;
    - antena satelit;
    - program video intern, TV cablu;
    - televizor;
    - radio;
    - vanzari de carti postale, ilustrate, timbre postale, reviste;
    - vanzari de materiale de propaganda turistica (albume, ghiduri,
      diapozitive).
    3. Servicii personale:
    - frizerie;
    - coafura;
    - cosmetica;
    - manichiura;
    - pedichiura;
    - gimnastica de intretinere;
    - exercitii fizice si cura pentru slabire;
    - spalatorie si curatatorie;
    - curatat incaltaminte.
    4. Inchirieri de:
    - aparate de radio;
    - frigidere;
    - televizoare;
    - paturi suplimentare;
    - jocuri distractive (rummy, table, sah);
    - echipament si materiale sportive;
    - sali de receptie, simpozioane etc.;
    - birouri pentru firme;
    - birouri pentru oameni de afaceri;
    - masini de scris;
    - masini de calculat-calculatoare;
    - instalatii pentru traducere simultana;
    - locuinte pentru reprezentanti de firme;
    - locuri de garaj;
    - biciclete si triciclete;
    - ambarcatiuni (salupe, barci);
    - articole de strand si plaja (umbrele, sezlonguri, cearsafuri);
    - autoturisme cu/fara sofer (rent-a-car);
    - terenuri de sport;
    - umbrele;
    - articole de uz gospodaresc pentru campinguri;
    - cazarmament suplimentar (pleduri, cearsafuri, perne etc.) in campinguri;
    - masini de calcat;
    - masini automate de spalat rufe in campinguri.
    5. Servicii de educatie fizica si sport:
    - inot;
    - patinaj;
    - schi;
    - echitatie;
    - popice;
    - gimnastica;
    - alpinism;
    - tenis de camp;
    - tenis de masa;
    - tir cu arcul;
    - schi nautic;
    - scoli pentru schi, patinaj, inot, tenis etc.
    6. Servicii de cultura si arta:
    - organizare directa si procurare de bilete pentru:
    - spectacole teatrale;
    - concerte;
    - carnavaluri.
    7. Diverse alte servicii:
    - room service;
    - spalat si calcat lenjerie;
    - spalat, calcat, curatat obiectele turistilor;
    - comisionar-curier;
    - lucrari de secretariat;
    - multiplicari de documente;
    - rezervari de locuri la hoteluri in alte localitati;
    - rezervari de locuri in unitati de alimentatie;
    - parcaj auto;
    - supraveghere copii, batrani;
    - gradinita pentru copii;
    - procurari de bilete de tren, avion;
    - transport hotel-aeroport;
    - piscine, saune;
    - sala de fitness;
    - solariu;
    - masaj;
    - organizare de banchete, receptii, mese oficiale, nunti;
    - servicii de ghid;
    - tratamente geriatrice si reumatismale;
    - tratamente prin metode romanesti (Gerovital, Amar etc.) si straine;
    - asigurarea de medicamente pentru continuarea tratamentului
      ambulatoriu;
    - organizarea de partide de pescuit;
    - abonamente la mijloacele de transport pe cablu;
    - bilete pentru mijloacele de transport in comun;
    - plimbari cu caruta, trasura, sania etc.;
    - schimb valutar;
    - vanzari de marfuri - puncte comerciale diverse (alimentare, farmacii,
      cadouri, ziare, flori etc.);
    - vanzari de excursii pe trasee interne si externe;
    - vanzari de locuri la diferite actiuni specifice (seri folclorice,
      degustari de vinuri etc.).
    8. Servicii gratuite:
    - informatii privind prestarea unor servicii, mijloace de transport,
      spectacole, starea vremii;
    - incarcarea, descarcarea si transportul bagajelor;
    - trezirea clientilor la ora solicitata;
    - obtinerea legaturilor telefonice;
    - pastrarea obiectelor de valoare;
    - transmiterea de mesaje;
    - predarea corespondentei clientilor;
    - expedierea corespondentei clientilor;
    - asigurarea de ziare, reviste in holuri;
    - acordarea de medicamente si materiale sanitare in cadrul primului
      ajutor in caz de accidente;
    - pastrarea obiectelor uitate si anuntarea clientilor;
    - pastrarea bagajelor;
    - comenzi pentru taximetre;
    - expediere prin "retur" la domiciliu a scrisorilor sosite dupa plecarea
      clientilor;
    - facilitarea cazarii pasagerilor in alte spatii de cazare din
      localitate;
    - oferirea de material de propaganda si informare turistica;
    - servicii de parcare si garare.

    ANEXA 8
    la normele metodologice

                                 CRITERII
privind incadrarea cu personal, pregatirea profesionala si evolutia in cariera a acestuia

-----------------------------------------------------------------------------
                       Hoteluri,  Cabane,      Restaurante   Baruri Cofetarii
Criterii               moteluri   campinguri
minime/categorie                  sate de
                                  vacanta
                      5 4 3 2 1   3  2  1     Lux  I  II III  Lux I     Lux
_____________________________________________________________________________
 1. Persoana care
asigura conducerea
operativa a
structurii de primire
turistice trebuie sa
detina brevet de
turism*)              x x x x x   x  x  x     x    x  -  -    -   -     -
------------
    *) Campingurile cu o capacitate de cazare sub 100 de locuri, precum si unitatile de alimentatie sub 50 de locuri la mese se excepteaza.

 2. Personalul din
receptie trebuie
sa fie calificat*)    x x x x x   x  x  x     -    -  -  -    -   -     -
------------
    *) Cu certificate de calificare obtinute potrivit legislatiei muncii.

 3. ...% din
personalul sectiilor
de productie si
servire trebuie
sa fie calificat      - - - - -   -  -  -     80   60 40 20   80  60    80
 4. Sef de receptie   x x x - -   -  -  -     -    -  -  -    -   -     -
 5. Guvernanta        x x x - -   -  -  -     -    -  -  -    -   -     -
 6. Sef de sala       - - - - -   -  -  -     x    x  -  -    -   -     -
 7. Somelier          - - - - -   -  -  -     x    -  -  -    -   -     -
 8. Barman preparator - - - - -   -  -  -     x    x  -  -    x   x     -
 9. Bucatar           - - - - -   -  -  -     x    x  -  -    -   -     -
specialist
 10. Maestru in
arta culinara         - - - - -   -  -  -     x    -  -  -    -   -     -
 11. Cursuri de
perfectionare pentru
intreg personalul,
efectuate la interval
de maximum 5 ani de
la obtinerea
calificarii, sau alte
forme de pregatire de
perfectionare de
scurta durata         x x x x x   x  x  x     x    x  x  x    x   x     x
____________________________________________________________________________



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 61/1999

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 61 din 1999
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu