ORDIN
Nr. 273 din 12 martie 2004
pentru aprobarea Normelor de igiena privind apele potabile imbuteliate, altele
decat apele minerale naturale
ACT EMIS DE: MINISTERUL SANATATII
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 259 din 24 martie 2004
Vazand Referatul Directiei generale sanatate publica si inspectia sanitara
de stat nr. OB 2.739/2004,
in conformitate cu art. 10 alin. (3) din Legea nr. 458/2002 privind
calitatea apei potabile,
in baza art. 3 alin. (1) pct. 5 din Hotararea Guvernului nr. 743/2003
privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, cu modificarile si
completarile ulterioare,
ministrul sanatatii emite urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Normele de igiena privind apele potabile imbuteliate, altele
decat apele minerale naturale, prevazute in anexa care face parte integranta
din prezentul ordin.
Art. 2
Neindeplinirea prevederilor normelor de igiena prevazute la art. 1 se
sanctioneaza conform prevederilor legale in vigoare.
Art. 3
La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga pozitia 7 din
anexa nr. 1 la Procedurile de reglementare sanitara a punerii pe piata a
substantelor si produselor noi sau importate pentru prima data si destinate
utilizarii ori consumului uman, cuprinse in anexa nr. 2 la Ordinul ministrului
sanatatii si familiei nr. 117/2002, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei,
Partea I, nr. 181 din 18 martie 2002.
Art. 4
Directia generala sanatate publica si inspectia sanitara de stat va elabora
in termen de 180 de zile codul de practica pentru inspectia sanitara a surselor
si instalatiilor de tratare si imbuteliere a apei.
Art. 5
Prezentul ordin intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in
Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ministrul sanatatii,
Ovidiu Brinzan
ANEXA 1
NORME DE IGIENA
privind apele potabile imbuteliate, altele decat apele minerale naturale
CAP. 1
Domeniul de aplicare
Art. 1
Prezentele norme de igiena stabilesc conditiile generale de colectare,
tratare, conditionare, pastrare, transport, etichetare si punere spre vanzare a
diverselor ape potabile imbuteliate, altele decat apele minerale naturale, in
vederea consumului direct.
Art. 2
In sensul prezentului ordin, urmatorii termeni se definesc astfel:
1. apa potabila imbuteliata/conditionata - apa care se imbuteliaza in
recipiente de compozitie, forma si dimensiuni diverse, inchise ermetic, fiind
curata si potrivita pentru consumul direct, fara tratament suplimentar; apa
potabila imbuteliata este considerata un aliment;
2. apele potabile imbuteliate, altele decat apele minerale naturale - ape
destinate consumului uman si care pot contine minerale in mod natural sau
adaugate in mod intentionat; pot contine dioxid de carbon in mod natural sau
adaugat in mod intentionat; nu contin nici un fel de zaharuri, arome sau alti
produsi alimentari;
3. sisteme de apa potabila - sisteme publice sau private care
aprovizioneaza consumatorul cu apa la robinet, apa fiind destinata consumului
direct;
4. constructie - orice constructie, instalatie sau suprafete potrivite, in
care apa este prelevata, tratata si imbuteliata;
5. aliment - in prezentele norme de igiena acest termen inseamna si apa
potabila imbuteliata;
6. manipularea alimentelor - orice operatiune legata de colectarea,
tratarea, imbutelierea/conditionarea sticlelor, depozitarea, transportul,
distributia si punerea in vanzare a apei potabile imbuteliate;
7. ape subterane - ape cum ar fi arteziana, fantana sau alte ape care au ca
origine un acvifer subteran; apele subterane pot fi protejate sau neprotejate,
apele subterane protejate nefiind in mod direct influentate de apa de suprafata
si nici de mediul de la suprafata;
8. ape de suprafata - ape in contact cu atmosfera, cum ar fi raurile,
lacurile, marile si oceanele;
9. ingredient - orice substanta, inclusiv aditivi alimentari, folosita
pentru fabricarea sau prepararea alimentelor, adaugata in mod intentionat unui
produs finit, cateodata sub forma modificata;
10. apa nedestinata imbutelierii - apa folosita in procesele de curatare si
dezinfectie a spatiului de productie si a utilajelor.
Art. 3
(1) Dupa origine apele potabile imbuteliate se clasifica astfel:
a) apa de izvor este apa provenita dintr-o formatiune acvifera subterana
din care apa tasneste in mod natural la suprafata pamantului; in cazul in care
apa este captata, ea trebuie sa provina din acelasi strat si sa aiba aceeasi
calitate, inclusiv dupa tratare, ca apa care tasneste natural;
b) apa de fantana este apa care provine dintr-un acvifer in urma forarii
stratului sau prin alta metoda;
c) apa arteziana este apa care provine dintr-un izvor, care tasneste din
acvifer (o apa subterana intinsa sub stratul de pamant, roca sau nisip), iar
nivelul apei de izvor este deasupra nivelului superior al acviferului.
(2) Apele clasificate dupa origine, chiar daca sursa este subterana sau de
suprafata, definite in prezentele norme de igiena, au urmatoarele
caracteristici:
a) ele provin din resurse din mediu specifice, fara a trece printr-un
sistem de alimentare cu apa a unei regiuni;
b) in zonele de protectie a sursei au fost luate toate masurile de
precautie necesare pentru a evita orice poluare sau influenta externa asupra
calitatii chimice, microbiologice ori fizice a acestei surse de apa;
c) conditiile de captare garanteaza puritatea microbiologica originala si
stabilitatea elementelor esentiale ale compozitiei chimice originale;
d) din punct de vedere microbiologic sunt perfect si in mod constant
potrivite pentru consum uman, asa cum provin ele din sursa, si apoi sunt
conservate in aceasta stare in conditii speciale de igiena, pana cand sunt
ambalate potrivit prevederilor art. 5 si 8;
e) nu vor face obiectul unor modificari sau tratamente ulterioare, decat al
celor prevazute in art. 5.
Art. 4
Dupa procedeele de tratare apele preparate se clasifica astfel:
1. apa potabila este apa destinata consumului uman si care poate proveni
din orice sistem de aprovizionare cu apa;
2. apa purificata este apa produsa prin distilare, deionizare, osmoza
inversa sau alt procedeu adecvat care conduce la purificarea ei microbiologica;
3. apa deionizata este apa produsa printr-un proces de deionizare si care
indeplineste conditiile de calitate ale unei ape purificate microbiologic;
4. apa distilata este apa produsa printr-un proces de distilare si care
indeplineste conditiile de calitate conform Farmacopeei Romane, editia a X-a
1993, cap. F2;
5. apa de osmoza inversa este apa produsa printr-un proces de osomoza
inversa si care indeplineste conditiile de calitate ale unei ape purificate
microbiologic;
6. apa spumoasa sau efervescenta este apa imbuteliata care dupa tratare si
dupa o eventuala inlocuire sau adaugare de dioxid de carbon contine aceeasi
cantitate de dioxid de carbon ca sursa.
CAP. 2
Conditii de calitate si de tratare
Art. 5
Apa potabila imbuteliata indeplineste urmatoarele conditii:
1. calitatea apei potabile imbuteliate trebuie sa corespunda cerintelor de
calitate prevazute in tabelele 1B, 2 si 3 din anexa nr. 1 la Legea nr. 458/2002
privind calitatea apei potabile;
2. calitatea apei potabile imbuteliate, alta decat apa minerala naturala,
poate fi caracterizata si de alti parametri decat cei prevazuti in tabelele 1B,
2 si 3 din anexa nr. 1 la Legea nr. 458/2002, cu aprobarea Ministerului
Sanatatii;
3. valorile parametrilor, altii decat cei prevazuti in tabelele 1B, 2 si 3
din anexa nr. 1 la Legea nr. 458/2002, se stabilesc conform Recomandarilor
Organizatiei Mondiale a Sanatatii privind calitatea apei potabile, ultima
editie.
Art. 6
Modificarile fizico-chimice si procedeele de tratare antimicrobiana si de
dezinfectie permise pentru apele clasificate dupa origine sunt urmatoarele:
1. inaintea imbutelierii, apele clasificate dupa origine nu trebuie sa fie
modificate sau supuse unor procedee de tratare, altele decat cele prevazute in
prezentele norme de igiena, procedeele de tratare folosite si modificarile
aduse trebuie sa asigure ca nu schimba caracteristicile fizico-chimice de baza
si nici nu compromit securitatea chimica, radiologica si microbiologica a acestor
ape atunci cand ele sunt imbuteliate;
2. apele clasificate dupa origine pot fi supuse urmatoarelor procedee de
tratare selectiva pentru modificarea compozitiei originale:
a) reducerea si/sau eliminarea gazelor dizolvate, rezultand posibile schimbari
ale pH-ului;
b) adaugarea de dioxid de carbon, rezultand schimbarea pH-ului sau
reincorporarea dioxidului de carbon original prezent in sursa de apa;
c) reducerea si/sau eliminarea constituentilor instabili, cum ar fi fierul,
manganul, compusii sulfurosi S^0 sau S^- si carbonatii in exces in conditii
normale de temperatura si presiune a echilibrului calciu-carbonat;
d) adaugarea de aer, oxigen sau ozon, cu conditia ca produsii rezultati din
tratarea cu ozon sa aiba o concentratie sub toleranta stabilita in art. 5;
e) scaderea sau cresterea temperaturii;
f) reducerea si/sau separarea elementelor prezente initial in exces la
concentratii maxime sau elemente la niveluri maxime de radioactivitate,
stabilite conform prevederilor art. 5;
3. tratamentele antimicrobiene pentru apele clasificate dupa origine se pot
folosi singular sau in combinatie, astfel incat sa conserve proprietatile
microbiologice originale, potrivite pentru consumul uman, puritatea originala
si siguranta apelor clasificate dupa origine:
a) tratare chimica: clorare, ozonizare, carbonatare etc.;
b) tratare fizica: tratare la temperatura inalta, ionizare UV, filtrare
etc.
Art. 7
Modificarile fizice si chimice si procedeele de tratare antimicrobiana
permise pentru apele preparate sunt urmatoarele:
a) apele preparate pot fi supuse oricaror procedee de tratare
antimicrobiana si/sau care modifica caracteristicile fizice si chimice ale apei
originale, cu conditia ca din astfel de tratamente sa rezulte "ape preparate"
care se incadreaza in prevederile art. 5 privind siguranta chimica, radiologica
si microbiologica a apelor potabile imbuteliate;
b) adaugarea de minerale inainte de imbuteliere trebuie sa respecte
prevederile prezentelor norme de igiena privind calitatea apei potabile
imbuteliate si ale reglementarilor legale in vigoare privind aditivii
alimentari, precum si referitoare la alimentele cu destinatie nutritionala
speciala.
CAP. 3
Conditii igienice
Art. 8
Apele imbuteliate trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
1. toate apele potabile imbuteliate trebuie sa fie colectate, transportate,
depozitate si, atunci cand este necesar, tratate si imbuteliate conform
prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind
reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor, aprobata
si modificata prin Legea nr. 57/2002, si ale Ordinului ministrului sanatatii
nr. 976/1998 pentru aprobarea Normelor de igiena privind productia,
prelucrarea, depozitarea, pastrarea, transportul si desfacerea alimentelor, cu
modificarile ulterioare;
2. sursele de apa utilizate pentru a fi imbuteliate ca apa potabila trebuie
sa fie avizate sanitar conform prevederilor legale in vigoare;
3. unei surse de apa, inainte de a fi utilizata ca apa potabila
imbuteliata, trebuie sa i se determine compozitia chimica si microbiologica a
apei pe o perioada destul de lunga, de cel putin un an, pentru a se observa
variatiile sezoniere de calitate si cantitate;
4. rezultatele studiilor hidrogeologice decid daca bazinul hidrologic si
perimetrul (zona din jurul punctului in care tasneste apa) sunt expuse unor
surse de contaminare;
5. aceste zone critice trebuie protejate la maximum, conform prevederilor
legale in vigoare:
a) in zona perimetrului de protectie trebuie luate toate masurile de
precautie posibile pentru a fi evitata orice poluare sau influenta externa
asupra calitatii apei din sursa subterana sau a apei de suprafata, inclusiv
eliminarea tuturor deseurilor lichide, solide sau gazoase care ar putea polua
aceste ape;
b) in bazinul hidrologic trebuie supravegheata si eliminarea poluantilor,
cum ar fi: microorganisme, ingrasaminte, hidrocarburi, detergenti, pesticide,
compusi fenolici, metale toxice, substante radioactive si alte substante
organice si anorganice solubile;
c) resursele de apa potabila nu trebuie sa se afle in imediata vecinatate a
surselor de contaminare subterane posibile, cum ar fi: reziduuri, fose septice,
ape industriale reziduale, tancuri chimice, pungi de gaz natural sau conducte
de gaz si locuri de depozitare a deseurilor solide;
6. sursele de apa subterana utilizate pentru imbuteliere trebuie controlate
si testate in mod regulat pentru a determina caracterul constant al
caracteristicilor microbiologice, chimice, fizice si, atunci cand este necesar,
radiologice; frecventa testelor este determinata de evaluarea hidrologica si de
schema de uniformitate istorica a sursei de apa in cauza;
7. daca in urma testelor efectuate se determina o contaminare, procesul de
imbuteliere a apei trebuie intrerupt pana in momentul in care calitatea apei
revine la parametrii stabiliti;
8. modul de selectionare a apelor de suprafata pentru imbuteliere trebuie
sa fie in general foarte sever, chiar daca apa va fi supusa unui tratament
ulterior;
9. apele de suprafata destinate imbutelierii trebuie sa fie protejate de
orice contaminare, in masura posibilului, chiar daca apa va fi supusa unor
tratamente ulterioare;
10. sursele de apa de suprafata fiind foarte variate, trebuie supuse
frecvent inspectiei sanitare si unor controale de calitate.
Art. 9
Igiena la extractie sau la colectarea apei care urmeaza a fi imbuteliata se
supune urmatoarelor conditii:
1. la punctul de origine, extractia sau prelevarea apei destinate
imbutelierii trebuie astfel realizata incat sa nu permita patrunderea altei ape
decat a celei prevazute in dispozitivul de extractie sau de recoltare;
2. extragerea sau prelevarea apei destinate imbutelierii trebuie sa se faca
intr-un mod igienic pentru a impiedica orice contaminare;
3. de asemenea, este necesar ca in zonele unde se preleveaza probele de apa
pentru control sa fie evitata orice fel de contaminare;
4. zonele invecinate celei de extractie sau de prelevare trebuie sa fie
protejate, limitandu-se acolo numai accesul persoanelor autorizate;
5. capetele superioare ale puturilor si izvoarele care strabat suprafata
terestra pana ajung la punctul de recoltare trebuie protejate cu structuri
adecvate, pentru a interzice accesul persoanelor neautorizate sau rauvoitorilor
si a impiedica contactul cu alte surse de contaminare, cum ar fi: deseuri,
drenuri, namoluri si ape de infiltratie;
6. metodele si procedeele de intretinere a instalatiilor de extractie trebuie
sa fie igienice, sa nu prezinte nici un risc potential pentru sanatatea umana,
nici sa constituie o sursa de contaminare a apei;
7. puturile trebuie sa fie dezinfectate in urma lucrarilor de constructie,
de realizare a unor noi puturi invecinate sau dupa repararea ori inlocuirea
pompelor;
8. puturile trebuie sa fie dezinfectate dupa oricare activitate de
intretinere si supraveghere, dupa prelevarile de probe pentru determinarea
organismelor indicatoare si/sau a organismelor patogene; atunci cand prin
analizele efectuate se observa o inmultire anormala a coloniilor de bacterii in
apa sau de fiecare data cand are loc o proliferare biologica care dauneaza
bunei functionari;
9. dispozitivele de prelevare a apei trebuie sa fie dezinfectate in timp util,
inainte de folosire;
10. dispozitivele de extractie, cum ar fi cele utilizate pentru puturile de
foraj, trebuie sa fie construite si intretinute astfel incat sa se evite
contaminarea apei si sa se reduca la minimum riscurile pentru sanatatea umana;
11. depozitarea si transportul apei destinate imbutelierii;
12. depozitarea sau transportul apei destinate imbutelierii de la punctul
de origine la instalatiile de tratare trebuie sa se realizeze igienic pentru a
preveni orice contaminare si cu utilizarea unor dispozitive sau recipiente
avizate sanitar de catre Ministerul Sanatatii;
13. asigurarea unei aprovizionari cu apa, de fiecare data cand aceasta este
posibila, prin conducte legate direct la punctul de origine, constituie una
dintre metodele prin care se pot evita riscurile de contaminare privitoare la
transportul in vrac;
14. dispozitivele de transport si recipientele continand produse in vrac,
ca de exemplu conducte si camioane-cisterna, trebuie concepute astfel incat:
a) sa nu contamineze apa destinata imbutelierii;
b) sa poata fi curatate si dezinfectate in mod corect;
c) sa asigure o buna protectie impotriva contaminarii, inclusiv cu praf sau
gaze;
d) sa permita controlul riguros al tuturor situatiilor care pot surveni;
15. dispozitivele si recipientele utilizate la transportul in vrac al apei
destinate imbutelierii trebuie tinute in stare buna, in curatenie si
intretinere permanenta;
16. recipientele pentru depozitare in vrac si dispozitivele de transport,
in special cele pentru transportul in vrac, trebuie utilizate doar pentru
transportul apei destinate imbutelierii; in situatia in care acest lucru nu
este posibil, dispozitivele si recipientele pentru depozitare in vrac trebuie
rezervate exclusiv transportului de alimente si trebuie curatate si
dezinfectate astfel incat sa se evite contaminarea.
Art. 10
Constructiile se supun urmatoarelor conditii:
1. in amenajarea zonei de captare, a platformei de incarcare si a
procedeelor de incapsulare a recipientelor se vor aplica masurile preventive
specifice pentru evitarea oricarei contaminari a recipientelor sau continutului
acestora;
2. instalatiile de tratare a apei destinate imbutelierii, de imbuteliere si
incapsulare trebuie sa respecte normele de igiena in vigoare;
3. apa nedestinata imbutelierii trebuie transportata prin conducte separate
de cele continand apa destinata imbutelierii si identificate, de preferinta,
prin culori diferite; nu trebuie sa existe conexiuni intre circuitul apei destinate
imbutelierii si apa nedestinata imbutelierii;
4. apa destinata folosirii la curatare si dezinfectare trebuie sa fie
potabila, conform prevederilor Legii nr. 458/2002, daca intra in contact direct
sau indirect cu apa destinata imbutelierii; in situatia in care nu exista
contact direct sau indirect cu apa destinata imbutelierii, ea poate sa nu fie
potabila.
Art. 11
In scopul controlului operatiunilor de exploatare trebuie respectate
urmatoarele conditii:
1. sa se ia masuri, in toate etapele de productie, pentru a se asigura ca
siguranta alimentara si salubritatea nu sunt compromise de pericole sau de alti
contaminanti, in timpul operatiunilor, apa constituind un excelent vehicul
pentru transportul substantelor in forma solubila, dispersata sau emulsionata;
2. evaluarea pericolelor, tinand cont de microorganismele patogene si de
substantele toxice, trebuie efectuata in contextul global de aplicare a
principiilor din sistemul HACCP de productie a alimentelor; aceasta evaluare
trebuie sa formeze baza pentru stabilirea celei mai potrivite combinatii de
masuri de reducere, eliminare sau chiar, dupa caz, de impiedicare a
contaminarii microbiologice, chimice ori radiologice pentru o productie cat mai
sigura a apei imbuteliate;
3. nu trebuie acceptata nici o apa pentru imbuteliere daca aceasta contine
agenti patogeni, reziduuri de pesticide in cantitati excesive sau alte
substante toxice;
4. tratarea, inclusiv prin bariere multiple, ca o combinatie de procedee de
filtrare, dezinfectie chimica sau fizica, a acestei ape in cursul productiei
sale trebuie sa dea ca produs finit apa potabila imbuteliata care trebuie sa
fie curata, sanogena si de o calitate potrivita pentru consumul uman; in
general, cu cat calitatea apei destinate imbutelierii este mai buna, cu atat
tratarea pe care o necesita este mai simpla si produsul finit este mai bun;
5. apa imbuteliata, produsa cu ajutorul unei tehnici adecvate de tratament
cu bariere multiple, va fi mai putin susceptibila de a contine microorganisme,
neprezentand risc pentru sanatatea publica;
6. dupa nevoi, tratarea apei ce urmeaza a fi imbuteliata in vederea
reducerii, eliminarii sau impiedicarii cresterii numarului de microorganisme
consta in: procedee chimice, precum clorarea, ozonizarea, carbonatarea,
folosirea procedeelor sau agentilor fizici, cum ar fi: tratare termica la
temperatura inalta, ionizare UV, filtrare;
7. daca este necesar, procedeele de tratare folosite pentru eliminarea sau
reducerea substantelor chimice pot contine filtrarea chimica si mecanica ca cea
obtinuta cu ajutorul filtrelor de suprafata, cum ar fi filtre cu membrana
canelata sau filtre de profunzime precum cele nisipoase, granuloase sau cu
fibre comprimate, ca de exemplu cartusele filtrante, filtrarea prin carbon activ,
demineralizarea prin deionizare, dedurizarea sau indulcirea apei, osmoza
inversa, nanofiltrarea, precum si carbonatarea;
8. toate procedeele de tratare a apei destinate imbutelierii trebuie
efectuate in conditii controlate pentru a se evita orice contaminare si
formarea unor subprodusi toxici, cum ar fi bromatii, si prezenta reziduurilor
de tratare chimica in cantitati care pot constitui pericol pentru sanatate.
Art. 12
Procedeul imbutelierii se supune urmatoarelor conditii:
1. recipientele de unica folosinta se pot utiliza si fara a fi spalate si
dezinfectate inainte de utilizare; trebuie stabilit insa, in autorizarea
sanitara de functionare, daca ele trebuie tratate ca recipiente reutilizabile
sau ca recipiente de unica folosinta;
2. recipientele noi trebuie controlate si, dupa caz, curatate si
dezinfectate;
3. recipientele reutilizabile si, in caz de nevoie, alte recipiente trebuie
spalate si dezinfectate intr-un dispozitiv potrivit si asezate astfel incat sa
se reduca la maximum posibilitatile de contaminare a recipientelor inainte de
umplerea lor cu apa si incapsulare; recipientele reutilizabile nu trebuie sa fi
fost folosite in alte scopuri care ar putea provoca contaminarea produselor si
trebuie controlate in mod separat daca respecta normele;
4. operatiunile de imbuteliere: umplerea si incapsularea recipientelor
trebuie efectuate astfel incat sa nu permita contaminarea apei sau a
recipientelor; trebuie folosit un dispozitiv protejat de imbuteliere si un
sistem de incapsulare separat de celelalte operatiuni desfasurate in incinta,
pentru a se evita orice contaminare;
5. praful, celelalte impuritati, microorganismele si condensarea excesiva
trebuie supravegheate, controlate si eliminate;
6. sistemele de inchidere si de incapsulare sunt in general furnizate gata
de folosire, nu necesita distrugere fizica si nu sunt reutilizabile.
Art. 13
In domeniul igienei personalului se vor aplica Normele de igiena privind
productia, prelucrarea, depozitarea, pastrarea, transportul si desfacerea
alimentelor, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii nr. 976/1998, cu
modificarile ulterioare.
CAP. 4
Conditii de etichetare
Art. 14
Etichetarea se supune urmatoarelor conditii:
1. sa respecte prevederile Hotararii Guvernului nr. 106/2002 privind
etichetarea alimentelor;
2. numele produsului trebuie sa fie potrivit pentru acesta si sa depinda de
clasificarea mentionata la art. 3 si 4;
3. numai apele clasificate dupa origine, conform prezentelor norme de
igiena, pot prelua numele sursei de origine sau denumirea acesteia;
4. orice denumire data, in cazul apelor care corespund criteriilor de ape
clasificate dupa origine si care se supun criteriilor stabilite de fiecare
tara, au numele limitat la cateva cuvinte sau la un singur cuvant; in cazul
amestecurilor sau mixturilor de apa din surse diferite din mediu, fiecare sursa
trebuie specificata;
5. numele folosite sau alese de tari, in acord cu prezentele norme de
igiena, si care reprezinta ape tratate nu pot avea nume ca apele clasificate
dupa origine si viceversa; in situatia in care trebuie aplicate criterii
suplimentare stabilite de fiecare tara, definirea numelor alese nu poate sa
contravina prevederilor prezentelor norme de igiena;
6. orice denumiri potrivite care sa desemneze apele preparate descrise la
art. 4 si care sa se conformeze criteriilor suplimentare stabilite de fiecare
tara trebuie sa se reduca doar la anumite nume sau doar la unul singur;
7. eticheta trebuie sa contina urmatoarele mentiuni:
a) in cazul apelor de profunzime clasificate dupa origine, sa apara
inscris, inaintea denumirii apei respective, "Carbonatata natural"
sau "Natural efervescenta", daca dupa ambalare dioxidul de carbon in
mod spontan si vizibil este prezent in conditii normale de temperatura si
presiune, iar dioxidul de carbon provine dintr-o sursa de origine si este
prezent la acelasi nivel asa cum era la origine, cu o posibila reincorporare de
gaz de la aceeasi sursa, luandu-se in considerare o toleranta tehnica de +/-
20%;
b) in cazul apelor de profunzime clasificate dupa origine, sa apara
inscris, inaintea denumirii apei respective, "Imbogatita cu dioxid de
carbon", daca dupa ambalare dioxidul de carbon in mod spontan si vizibil
apare in conditii normale de temperatura si presiune si dioxidul de carbon
provine dintr-o sursa de origine, dar este prezent la un nivel cel putin cu 20%
mai mare decat cantitatea prezenta initial la sursa, cu o posibila
reincorporare de gaz de la aceeasi sursa;
c) in cazul tuturor apelor "Carbonatata sau efervescenta", daca
dupa ambalare dioxidul de carbon apare in mod spontan si vizibil in conditii
normale de temperatura si presiune si dioxidul de carbon nu provine in
intregime de la aceeasi sursa de origine a apei;
8. se pot aplica cuvinte cum ar fi "Necarbonatata" sau
"Neefervescenta" ori "Plata" daca dupa ambalare nu exista
in mod spontan si vizibil dioxid de carbon in conditii normale de temperatura
si presiune, cand ambalajul se deschide;
9. se poate declara pe eticheta principala reziduul fix al apei
imbuteliate; in ceea ce priveste apele clasificate dupa origine, compozitia
chimica care confera caracteristicile produsului poate fi si ea declarata pe
eticheta;
10. atunci cand este ceruta de autoritatile care detin jurisdictia,
amplasarea geografica a sursei de mediu specifice si/sau a sursei de apa
clasificate dupa origine trebuie sa fie declarata conform legislatiei in
vigoare;
11. cand apa preparata provine dintr-o sursa sau sistem de distributie public
ori privat si este imbuteliata, dar nu a fost supusa vreunui procedeu de
tratare care sa-i fi modificat compozitia originala sau in care a fost adaugat
dioxid de carbon ori fluor, trebuie sa apara pe eticheta sintagma
"Dintr-un sistem de distributie public sau privat", langa numele
produsului de pe eticheta principala;
12. cand se cere de catre autoritati ca o apa imbuteliata sa fie tratata
inainte de imbuteliere, modificarea rezultata in urma tratamentului trebuie sa
fie declarata pe eticheta.
Art. 15
Eticheta nu va contine:
1. afirmatii privind efectele medicale cum ar fi cele preventive,
paleative, curative sau alte efecte decat daca respecta proprietatile acestui
produs, mentionate in aceste norme;
2. precizari in legatura cu efectele benefice pentru sanatatea
consumatorilor pana cand acestea nu sunt demonstrate stiintific;
3. numele localitatii sau un loc anume specificat nu trebuie sa faca parte
din numele definitoriu al produsului decat daca se refera la o apa clasificata
dupa origine, captata de la locul al carui nume este mentionat pe eticheta;
4. folosirea oricaror precizari sau a oricaror pictoriale care pot crea
confuzii ori pot induce in eroare consumatorii in legatura cu natura, originea,
compozitia sau proprietatile apelor potabile imbuteliate este interzisa la
punerea acestora in vanzare.
CAP. 5
Conditii de inregistrare
Art. 16
(1) Inregistrarea apelor potabile imbuteliate sau conditionate, altele
decat apele minerale naturale, se face de catre producator, in scris, la
Ministerul Sanatatii - Directia generala sanatate publica si inspectia sanitara
de stat.
(2) Producatorul de apa potabila imbuteliata, alta decat apa minerala, va
solicita in scris inregistrarea produsului in Registrul apelor potabile
imbuteliate/conditionate (altele decat apele minerale naturale), prezentand
urmatoarele:
a) datele de identificare a producatorului: numele, adresa, telefonul etc.;
b) denumirea si compozitia produsului;
c) copia etichetei produsului.
(3) Directia generala sanatate publica si inspectia sanitara de stat va
inregistra produsul in Registrul apelor potabile numai daca acesta corespunde
prevederilor prezentelor norme de igiena in ceea ce priveste clasificarea,
compozitia si etichetarea.
(4) Produsele inregistrate vor fi publicate anual de catre Ministerul
Sanatatii, pe site ul oficial al institutiei.