ORDIN Nr. 341
din 20 februarie 2007
pentru aprobarea normelor de
igiena si a procedurii de notificare a apelor potabile imbuteliate,altele decat
apele minerale naturale sau decat apele de izvor, comercializate sub denumirea
de apa de masa
ACT EMIS DE:
MINISTERUL SANATATII
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 149 din 1 martie 2007
Având în vedere prevederile:
- Legii nr. 458/2002 privind
calitatea apei potabile, cu modificările şi completările ulterioare;
- Hotărârii Guvernului nr. 1.020/2005 pentru aprobarea Normelor
tehnice de exploatare şi comercializare a apelor
minerale naturale,
în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea şi
funcţionarea Ministerului Sănătăţii Publice,
văzând Referatul de aprobare al Autorităţii de Sănătate
Publică nr. 1.802 din 20 februarie 2007,
ministrul sănătăţii publice emite următorul ordin:
Art. 1. - Se aprobă Normele de
igienă privind apele potabile îmbuteliate, altele decât apele minerale naturale
sau decât apele de izvor, comercializate sub denumirea de apă de masă,
prevăzute în anexa nr. I.
Art. 2. - Se aprobă Procedura
de notificare a apelor potabile îmbuteliate, altele decât apele minerale
naturale sau decât apele de izvor, prevăzută în anexa nr. II.
Art. 3. - Anexele nr. I şi II fac parte integrantă din prezentul
ordin.
Art. 4. - Sunt supuse procedurii
de notificare toate apele potabile îmbuteliate, altele decât apele minerale
naturale sau decât apele de izvor, produse în ţară sau importate.
Art. 5. - Producătorii,
importatorii sau responsabilii cu punerea pe piaţă pentru prima dată a apelor
potabile îmbuteliate, altele decât apele minerale naturale sau decât apele de
izvor, Autoritatea de Sănătate Publică şi Inspecţia Sanitară de Stat din cadrul
Ministerului Sănătăţii Publice, institutele de sănătate publică şi autorităţile
de sănătate publică şi inspecţiile sanitare de stat judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la
îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 6. - La data intrării în
vigoare a prezentului ordin, se abrogă Ordinul ministrului sănătăţii nr. 273/2004 pentru aprobarea Normelor de
igienă privind apele potabile îmbuteliate, altele decât apele minerale
naturale, cu modificările şi completările ulterioare, publicat în Monitorul
Oficial al României, Partea I, nr. 259 din 24 martie
2004.
Art. 7. - Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul
Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare
la 120 de zile de la data
publicării.
Ministrul sănătăţii publice,
Gheorghe Eugen Nicolăescu
ANEXA Nr. I
NORME DE IGIENĂ
privind apele potabile îmbuteliate, altele decât
apele minerale naturale sau decât apele de
izvor,comercializate sub denumirea de apă de masă
CAPITOLUL 1
Domeniul de aplicare
ARTICOLUL 1
Prezentele norme de igienă stabilesc condiţiile
generale de colectare, tratare, condiţionare, păstrare, transport, etichetare
şi punere spre vânzare a diverselor ape potabile îmbuteliate, altele decât
apele minerale naturale sau decât apele de izvor, comercializate sub denumirea
de apă de masă, în vederea consumului direct.
ARTICOLUL 2
In sensul prezentului ordin,
următorii termeni se definesc astfel:
1. apa potabilă
îmbuteliată/condiţionată - apa care se îmbuteliază în recipiente de compoziţie, formă şi
dimensiuni diverse, închise ermetic, fiind curată şi potrivită pentru consumul
direct, fără tratament suplimentar; apa potabilă îmbuteliată este considerată
un aliment;
2. apele potabile îmbuteliate, altele decât apele
minerale naturale sau decât apele de izvor - ape
destinate consumului uman şi care pot conţine minerale în mod natural sau
adăugate în mod intenţionat; pot conţine dioxid de carbon în mod natural sau
adăugat în mod intenţionat; nu conţin niciun fel de zaharuri, arome sau alţi
produşi alimentari;
3. sisteme de apă potabilă - sisteme publice sau private care
aprovizionează consumatorul cu apă la robinet, apa fiind destinată consumului
direct;
4. construcţie - orice construcţie, instalaţie sau
suprafeţe potrivite, în care apa este prelevată, tratată şi îmbuteliată;
5. aliment - în
prezentele norme de igienă acest termen înseamnă şi apa potabilă îmbuteliată;
6. manipularea alimentelor - orice operaţiune legată de colectarea, tratarea,
îmbutelierea/condiţionarea sticlelor, depozitarea, transportul, distribuţia şi
punerea în vânzare a apei potabile îmbuteliate;
7. ape subterane - ape cum ar fi arteziana, fântâna sau alte ape care au ca origine un acvifer subteran; apele
subterane pot fi protejate sau neprotejate, apele subterane protejate nefiind
în mod direct influenţate de apa de suprafaţă şi nici de mediul de la
suprafaţă;
8. ape de suprafaţă - ape în contact
cu atmosfera, cum ar fi râurile, lacurile, mările şi oceanele;
9. ingredient - orice
substanţă, inclusiv aditivi alimentari, folosită pentru fabricarea sau
prepararea alimentelor,
adăugată în mod intenţionat unui produs finit, câteodată sub forma modificată;
10. apa nedestinată
îmbutelierii - apa
folosită în procesele de curăţare şi dezinfecţie a spaţiului de producţie şi a
utilajelor.
ARTICOLUL 3
(1) După origine, apele
potabile îmbuteliate se clasifică astfel:
a) apa de fântână este apa care provine dintr-un acvifer în
urma forării stratului/stratelor permeabile sau prin altă metodă;
b) apa arteziană este apa care provine dintr-un izvor sau dintr-un acvifer sub
presiune, deschis prin foraje (o apă subterană cu extindere locală/regională
situată din punct de vedere litologic în roci permeabile sau semipermeabile),
iar nivelul apei de izvor este deasupra nivelului superior al acviferului.
(2) Apele clasificate după
origine, chiar dacă sursa este subterană sau de suprafaţă, definite în prezentele
norme de igienă au următoarele caracteristici:
a) ele provin din resurse din mediu specifice, fără a
trece printr-un sistem de alimentare cu apă a unei regiuni;
b) în zonele de protecţie a sursei au fost luate
toate măsurile de precauţie necesare pentru a evita orice poluare sau influenţă
externă asupra calităţii chimice, microbiologice ori fizice a acestei surse de
apă;
c) condiţiile de captare garantează puritatea
microbiologică originală şi stabilitatea elementelor esenţiale ale compoziţiei
chimice originale;
d) din punct de vedere microbiologic sunt perfect şi
în mod constant potrivite pentru consum uman, aşa cum provin ele din sursă, şi
apoi sunt conservate în această stare în condiţii speciale de igienă, până când
sunt ambalate potrivit prevederilor art. 5 şi 8;
e) nu vor face obiectul unor modificări sau
tratamente ulterioare, decât al celor prevăzute în art. 5.
ARTICOLUL 4
După procedeele de tratare, apele preparate se
clasifică astfel:
1. apa potabilă este apa destinată consumului uman şi care poate proveni din orice
sistem de aprovizionare cu apă;
2. apa purificată este apa produsă prin distilare, deionizare, osmoză inversă sau alt
procedeu adecvat care conduce la purificarea ei microbiologică;
3. apa deionizată este apa produsă printr-un proces de
deionizare şi care îndeplineşte condiţiile de calitate ale unei ape purificate
microbiologic;
4. apa distilată este apa produsă printr-un proces de distilare şi care îndeplineşte
condiţiile de calitate conform Farmacopeei române, ediţia a X-a 1993, cap. F2;
5. apa de osmoză inversă este apa produsă printr-un proces de osmoză inversă şi care
îndeplineşte condiţiile de calitate ale unei ape purificate microbiologic;
6. apa spumoasă sau
efervescentă este apa îmbuteliată care după
tratare şi după o eventuală înlocuire sau adăugare de dioxid de carbon conţine
aceeaşi cantitate de dioxid de carbon ca sursa.
CAPITOLUL 2
Condiţii de calitate şi de tratare
ARTICOLUL 5
Calitatea apei potabile îmbuteliate trebuie să
corespundă cerinţelor de calitate prevăzute în tabelele 1B, 2 şi 3 din anexa
nr. 1 la Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei
potabile, cu modificările şi completările ulterioare.
ARTICOLUL 6
Modificările fizico-chimice şi procedeele de tratare
antimicrobiană şi de dezinfecţie permise pentru apele clasificate după origine
sunt următoarele:
1. înaintea îmbutelierii,
apele clasificate după origine nu trebuie să fie modificate sau supuse unor
procedee de tratare, altele decât cele prevăzute în prezentele norme de igienă,
procedeele de tratare folosite şi modificările aduse trebuie să asigure că nu
schimbă caracteristicile fizico-chimice de bază şi nici nu compromit
securitatea chimică, radiologică şi microbiologică a acestor ape atunci când
ele sunt îmbuteliate;
2. apele clasificate după
origine pot fi supuse următoarelor procedee de tratare selectivă pentru
modificarea compoziţiei originale:
a) reducerea şi/sau eliminarea gazelor dizolvate,
rezultând posibile schimbări ale pH-ului;
b) adăugarea de dioxid de carbon, rezultând schimbarea
pH-ului sau reîncorporarea dioxidului de carbon original prezent în sursa de
apă;
c) reducerea şi/sau eliminarea constituenţilor
instabili, cum ar fi fierul, manganul, compuşii sulfuraşi S?0 sau S?- şi carbonaţii în exces în
condiţii normale de temperatură şi presiune a echilibrului calciu-carbonat;
d) adăugarea de aer, oxigen sau ozon, cu condiţia ca
produşii rezultaţi din tratarea cu ozon să aibă o concentraţie sub toleranţa
stabilită în art. 5;
e) scăderea sau creşterea
temperaturii;
f) reducerea şi/sau separarea elementelor prezente
iniţial în exces la concentraţii maxime sau elemente la niveluri maxime de
radioactivitate, stabilite conform prevederilor art. 5;
3. tratamentele antimicrobiene pentru apele clasificate după origine se pot folosi singular sau în combinaţie, astfel
încât să conserve proprietăţile microbiologice originale, potrivite pentru
consumul uman, puritatea originală şi siguranţa apelor clasificate după
origine:
a) tratare chimică: clorare, ozonizare, carbonatare etc.;
b) tratare fizică: tratare la temperatură înaltă,
ionizare UV, filtrare etc.
ARTICOLUL 7
Modificările fizice şi chimice şi procedeele de tratare
antimicrobiană permise pentru apele preparate sunt următoarele:
a) apele preparate pot fi
supuse oricăror procedee de tratare antimicrobiană şi/sau care modifică
caracteristicile fizice şi chimice ale apei originale, cu condiţia ca din
astfel de tratamente să
rezulte „ape preparate" care se încadrează în prevederile art. 5 privind siguranţa chimică, radiologică şi
microbiologică a apelor potabile îmbuteliate; b) adăugarea de minerale înainte
de îmbuteliere trebuie să respecte prevederile prezentelor norme de igienă
privind calitatea apei potabile îmbuteliate şi ale reglementărilor legale în
vigoare privind aditivii alimentari, precum şi referitoare la alimentele cu
destinaţie nutriţională speciala.
CAPITOLUL 3
Condiţii igienice
ARTICOLUL 8
Apele îmbuteliate trebuie să îndeplinească următoarele
condiţii:
1. toate apele potabile îmbuteliate
trebuie să fie colectate, transportate, depozitate şi, atunci când este
necesar, tratate şi îmbuteliate conform reglementărilor în vigoare;
2. sursele de apă utilizate
pentru a fi îmbuteliate ca apă potabilă trebuie să fie avizate sanitar conform prevederilor legale în vigoare;
3. unei surse de apă, înainte
de a fi utilizată ca apă potabilă îmbuteliată, trebuie să i se determine
compoziţia chimică şi microbiologică a apei pe o perioadă destul de lungă, de
cel puţin un an, pentru a se observa variaţiile sezoniere de calitate şi
cantitate;
4. rezultatele studiilor
hidrogeologice decid dacă bazinul hidrologic şi perimetrul [zona din jurul
emergentelor naturale (izvoare) sau artificiale (puţuri, drenuri, foraje)] sunt
expuse unor surse de contaminare;
5. aceste zone critice trebuie protejate la maximum,
conform prevederilor legale în vigoare:
a) în zona perimetrului de protecţie trebuie luate
toate măsurile de precauţie posibile pentru a fi evitată orice poluare sau
influenţă externă asupra calităţii apei din sursa subterană sau a apei de
suprafaţă, inclusiv eliminarea tuturor deşeurilor lichide, solide sau gazoase
care ar putea polua aceste ape;
b) în bazinul hidrologic trebuie supravegheată şi
eliminarea poluanţilor, cum ar fi: microorganisme, îngrăşăminte, hidrocarburi,
detergenţi, pesticide, compuşi
fenolici, metale toxice, substanţe radioactive şi alte substanţe organice şi
anorganice solubile;
c) resursele de apă potabilă nu trebuie să se afle în
imediata vecinătate a surselor de contaminare subterane posibile, cum ar fi:
reziduuri, fose septice, ape industriale reziduale, tancuri chimice, pungi de
gaz natural sau conducte de gaz şi locuri de depozitare a deşeurilor solide;
6. sursele de apă subterană
utilizate pentru îmbuteliere trebuie controlate şi testate în mod regulat
pentru a determina caracterul constant al caracteristicilor microbiologice,
chimice, fizice şi, atunci când este necesar, radiologice; frecvenţa testelor
este determinată de evaluarea hidrologică şi de schema de uniformitate istorică
a sursei de apă în cauză;
7. dacă în urma testelor
efectuate se determină o contaminare, procesul de îmbuteliere a apei trebuie
întrerupt până în momentul în care calitatea apei revine la parametrii
stabiliţi;
8. modul de selecţionare a
apelor de suprafaţă pentru îmbuteliere trebuie să fie în general foarte sever,
chiar dacă apa va fi supusă unui tratament ulterior.
ARTICOLUL 9
Igiena la extracţie sau la colectarea apei care urmează
a fi îmbuteliată se supune următoarelor condiţii:
1. la punctul de origine,
extracţia sau prelevarea apei destinate îmbutelierii trebuie astfel realizată
încât să nu permită pătrunderea altei ape decât a celei prevăzute în
dispozitivul de extracţie sau de recoltare;
2. extragerea sau prelevarea apei destinate îmbutelierii trebuie să se facă într-un mod igienic pentru a
împiedica orice contaminare;
3. de asemenea, este necesar
ca în zonele unde se prelevează probele de apă pentru control să fie evitată
orice fel de contaminare;
4. zonele învecinate celei de extracţie
sau de prelevare trebuie să fie protejate, limitându-se acolo numai accesul
persoanelor autorizate;
5. capetele superioare ale
puţurilor şi izvoarelor care străbat suprafaţa terestră până ajung la punctul
de recoltare trebuie protejate cu structuri adecvate, pentru a interzice
accesul persoanelor neautorizate sau răuvoitorilor şi a împiedica contactul cu
alte surse de contaminare, cum ar fi: deşeuri, drenuri, nămoluri şi ape de
infiltraţie;
6. metodele şi procedeele de
întreţinere a instalaţiilor de extracţie trebuie să fie igienice, să nu
prezinte niciun risc potenţial pentru sănătatea umană şi nici să constituie o
sursă de contaminare a apei;
7. puţurile trebuie să fie
dezinfectate în urma lucrărilor de construcţie, de realizare a unor noi puţuri
învecinate sau după repararea ori înlocuirea pompelor;
8. puţurile trebuie să fie
dezinfectate după oricare activitate de întreţinere şi supraveghere, după
prelevările de probe pentru determinarea organismelor indicatoare şi/sau a
organismelor patogene; atunci când prin analizele efectuate se observă o
înmulţire anormală a coloniilor de bacterii în apă sau de fiecare dată când are
loc o proliferare biologică care dăunează bunei funcţionări;
9. dispozitivele de prelevare
a apei trebuie să fie dezinfectate în timp util,
înainte de folosire;
10. dispozitivele de
extracţie, cum ar fi cele utilizate pentru puţurile de foraj, trebuie să fie
construite şi întreţinute astfel încât să se evite contaminarea apei şi să se
reducă la minimum riscurile pentru sănătatea umană;
11. depozitarea şi transportul
apei destinate îmbutelierii;
12. depozitarea sau
transportul apei destinate îmbutelierii de la punctul de origine la
instalaţiile de tratare trebuie să se realizeze igienic pentru a preveni orice
contaminare;
13. asigurarea unei
aprovizionări cu apă, de fiecare dată când aceasta este posibilă, prin conducte
legate direct la punctul de origine, constituie una dintre metodele prin care
se pot evita riscurile de contaminare privitoare la transportul în vrac;
14. dispozitivele de
transport şi recipientele conţinând produse în vrac, ca de exemplu conducte şi
camioane-cisternă, trebuie concepute astfel încât:
a) să nu contamineze apa destinată îmbutelierii;
b) să poată fi curăţate şi dezinfectate în mod corect;
c) să asigure o bună protecţie împotriva
contaminării, inclusiv cu praf sau gaze;
d) să permită controlul riguros al tuturor situaţiilor
care pot surveni;
15. dispozitivele şi
recipientele utilizate la transportul în vrac al apei destinate îmbutelierii
trebuie ţinute în stare bună, în curăţenie şi întreţinere permanentă;
16. recipientele pentru
depozitare în vrac şi dispozitivele de transport, în special cele pentru
transportul în vrac, trebuie utilizate doar pentru transportul apei destinate
îmbutelierii; în situaţia în care acest lucru nu este posibil, dispozitivele şi
recipientele pentru depozitare în vrac trebuie rezervate exclusiv transportului
de alimente şi trebuie curăţate şi dezinfectate astfel încât să se evite contaminarea.
ARTICOLUL 10
Construcţiile se supun următoarelor condiţii:
1. în amenajarea zonei de
captare, a platformei de încărcare şi a procedeelor de încapsulare a
recipientelor se vor aplica măsurile preventive specifice pentru evitarea oricărei
contaminări a recipientelor sau a conţinutului acestora;
2. instalaţiile de tratare a
apei destinate îmbutelierii, de îmbuteliere şi încapsulare trebuie să respecte
normele de igienă în vigoare;
3. apa nedestinată
îmbutelierii trebuie transportată prin conducte separate de cele conţinând apa
destinată îmbutelierii şi identificate, de preferinţă, prin culori diferite; nu
trebuie să existe conexiuni între circuitul apei destinate îmbutelierii şi apa
nedestinată îmbutelierii;
4. apa destinată folosirii la
curăţare şi dezinfectare trebuie să fie potabilă, conform prevederilor Legii
nr. 458/2002, cu modificările
şi completările ulterioare, dacă intră în contact direct sau indirect cu apa
destinată îmbutelierii; în situaţia în care nu există contact direct sau
indirect cu apa destinată îmbutelierii, ea poate să nu fie potabilă.
ARTICOLUL 11
In scopul controlului
operaţiunilor de exploatare trebuie respectate următoarele condiţii:
1. să se ia măsuri, în toate
etapele de producţie, pentru a se asigura că siguranţa alimentară şi
salubritatea nu sunt compromise de pericole sau de alţi contaminanţi, în timpul
operaţiunilor, apa constituind un excelent vehicul pentru transportul
substanţelor în formă solubilă, dispersată sau emulsionată;
2. evaluarea pericolelor,
ţinându-se cont de microorganismele patogene şi de substanţele toxice, trebuie
efectuată în contextul global de aplicare a principiilor din sistemul HACCP de
producţie a alimentelor; această evaluare trebuie să formeze baza pentru
stabilirea celei mai potrivite combinaţii de măsuri de reducere, eliminare sau
chiar, după caz, de împiedicare a contaminării microbiologice, chimice ori
radiologice pentru o producţie cât mai sigură a apei îmbuteliate;
3. nu trebuie acceptată nicio
apă pentru îmbuteliere dacă aceasta conţine agenţi patogeni, reziduuri de pesticide în cantităţi excesive sau alte
substanţe toxice;
4. tratarea, inclusiv prin
bariere multiple, ca o combinaţie de procedee de filtrare, dezinfecţie chimică
sau fizică, a acestei ape în cursul producţiei sale trebuie să dea ca produs
finit apa potabilă îmbuteliată, care trebuie să fie curată, sanogenă şi de o
calitate potrivită pentru consumul uman; în general, cu cât calitatea apei
destinate îmbutelierii este mai bună, cu atât tratarea pe care o necesită este
mai simplă şi produsul finit este mai bun;
5. apa îmbuteliată, produsă
cu ajutorul unei tehnici adecvate de tratament cu bariere multiple, va fi mai
puţin susceptibilă de a conţine microorganisme, neprezentând risc pentru
sănătatea publică;
6. după nevoi, tratarea apei
ce urmează a fi îmbuteliată în vederea reducerii, eliminării sau împiedicării
creşterii numărului de microorganisme constă în: procedee chimice, precum
clorarea, ozonizarea, carbonatarea, folosirea procedeelor sau agenţilor fizici,
cum ar fi: tratare termică la temperatură înaltă, ionizare UV, filtrare;
7. dacă este necesar,
procedeele de tratare folosite pentru eliminarea sau reducerea substanţelor
chimice pot conţine filtrarea chimică şi mecanică ca cea obţinută cu ajutorul
filtrelor de suprafaţă, cum ar fi filtre cu membrană canelată sau filtre de
profunzime precum cele nisipoase, granuloase sau cu fibre comprimate, ca de
exemplu cartuşele filtrante, filtrarea prin carbon
activ,demineralizarea prin deionizare, dedurizarea sau îndulcirea apei, osmoza
inversă, nanofiltrarea, precum şi carbonatarea; 8. toate procedeele de tratare a apei destinate îmbutelierii trebuie
efectuate în condiţii controlate pentru a se evita orice contaminare şi
formarea unor subproduşi toxici, cum ar fi bromatii, şi prezenţa reziduurilor
de tratare chimică în cantităţi care pot constitui pericol pentru sănătate.
ARTICOLUL 12
Procedeul îmbutelierii se supune următoarelor condiţii:
1. recipientele de unică folosinţă
se pot utiliza şi fără a fi spălate şi dezinfectate înainte de utilizare;
2. recipientele noi trebuie
controlate şi, după caz, curăţate şi dezinfectate;
3. recipientele reutilizabile
şi, în caz de nevoie, alte recipiente trebuie spălate şi dezinfectate într-un
dispozitiv potrivit şi aşezate astfel încât să se reducă la maximum
posibilităţile de contaminare a recipientelor înainte de umplerea lor cu apă şi
încapsulare; recipientele reutilizabile nu trebuie să fi fost folosite în alte
scopuri care ar putea provoca contaminarea produselor şi trebuie controlate în
mod separat dacă respectă normele;
4. operaţiunile de
îmbuteliere: umplerea şi încapsularea recipientelor trebuie efectuate astfel
încât să nu permită contaminarea apei sau a recipientelor; trebuie folosit un
dispozitiv protejat de îmbuteliere şi un sistem de încapsulare separat de
celelalte operaţiuni desfăşurate în incintă, pentru a se evita orice
contaminare;
5. praful, celelalte
impurităţi, microorganismele şi condensarea excesivă trebuie supravegheate,
controlate şi eliminate;
6. sistemele de închidere şi
de încapsulare sunt în general furnizate gata de folosire, nu necesită
distrugere fizică şi nu sunt reutilizabile.
ARTICOLUL 13
In domeniul igienei personalului se vor
respecta prevederile legale în vigoare.
CAPITOLUL 4
Condiţii de etichetare
ARTICOLUL 14
Etichetarea se supune următoarelor condiţii:
1. să se respecte prevederile
Hotărârii Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, cu modificările şi completările
ulterioare;
2. numele produsului trebuie
să fie potrivit pentru acesta şi să depindă de clasificarea menţionată la art. 3 şi 4;
3. numai apele clasificate
după origine, conform prezentelor norme de igienă, pot prelua numele sursei de
origine sau denumirea acesteia;
4. orice denumire dată, în
cazul apelor care corespund criteriilor de ape clasificate după origine şi care
se supun criteriilor stabilite de fiecare ţară, au numele limitat la câteva
cuvinte sau la un singur cuvânt; în cazul amestecurilor sau mixturilor de apă
din surse diferite din mediu, fiecare sursă trebuie specificată;
5. numele folosite sau alese
de ţări, în acod cu prezentele norme de igienă, şi care reprezintă ape tratate
nu pot avea nume ca apele clasificate după origine şi viceversa; în situaţia în
care trebuie aplicate criterii suplimentare stabilite de fiecare ţară,
definirea numelor alese nu poate să contravină prevederilor prezentelor norme
de igienă;
6. orice denumiri potrivite
care să desemneze apele preparate descrise la art. 4 şi care să se conformeze criteriilor suplimentare stabilite de
fiecare ţară trebuie să se reducă doar la anumite nume sau doar la unul singur;
7. eticheta trebuie să conţină
următoarele menţiuni:
a) în cazul apelor de profunzime clasificate după origine, să apară înscris, înaintea denumirii apei
respective, cuvântul „carbogazoasă", dacă după ambalare dioxidul de carbon
în mod spontan şi vizibil este prezent în condiţii normale de temperatură şi
presiune, iar dioxidul de carbon provine din sursa de origine sau prin adăugare
de dioxid de carbon alimentar;
b) se poate scrie „necarbogazoasă" dacă după
ambalare nu există în mod spontan şi vizibil dioxid de carbon în condiţii
normale de temperatură şi presiune când ambalajul se deschide;
c) apele potabile îmbuteliate, altele decât apele
minerale naturale sau decât apele de izvor, vor fi etichetate sub denumirea de
„apă de masă";
8. se poate declara pe
eticheta principală reziduul fix al apei îmbuteliate; în ceea ce priveşte apele
clasificate după origine, compoziţia chimică ce conferă caracteristicile
produsului poate fi şi ea declarată pe etichetă;
9. atunci când este cerută de
autorităţile care deţin jurisdicţia, amplasarea geografică a sursei de mediu
specifice şi/sau a sursei de apă clasificate după origine trebuie să fie
declarată conform legislaţiei în vigoare;
10. când apa preparată provine
dintr-o sursă privată şi este îmbuteliată, dar nu a fost supusă vreunui
procedeu de tratare care să-i fi modificat compoziţia originală sau în care a
fost adăugat dioxid de carbon ori fluor, trebuie să apară pe etichetă sintagma
„dintr-o sursă privată" lângă numele produsului de pe eticheta principală;
11. când se cere de către
autorităţi ca o apă îmbuteliată să fie tratată înainte de îmbuteliere,
modificarea rezultată în urma tratamentului trebuie să fie declarată pe
etichetă.
ARTICOLUL 15
Eticheta nu va conţine:
1. afirmaţii privind efectele
medicale, cum ar fi cele preventive, paleative, curative sau alte efecte, decât
dacă respectă proprietăţile acestui produs, menţionate în prezentele norme de
igienă;
2. precizări în legătură cu
efectele benefice pentru sănătatea consumatorilor, până când acestea nu sunt
demonstrate ştiinţific;
3. numele localităţii sau un
loc anume specificat, care nu trebuie să facă parte din numele definitoriu al
produsului decât dacă se referă la o apă clasificată după origine, captată de
la locul al cărui nume este menţionat pe etichetă;
4. folosirea oricăror
precizări sau a oricăror pictoriale care pot crea confuzii ori pot induce în
eroare consumatorii în legătură cu natura, originea, compoziţia sau
proprietăţile apelor potabile îmbuteliate este interzisă la punerea acestora în
vânzare.
CAPITOLUL 5
Condiţii de notificare
ARTICOLUL 16
(1) Este interzisă
comercializarea sub mai multe denumiri comerciale a apei de masă provenite din
aceeaşi sursă.
(2) Producătorul de apă
potabilă îmbuteliată comercializată sub denumirea de apă de masă va solicita în
scris înregistrarea produsului în Registrul apelor potabile îmbuteliate, altele
decât apele minerale naturale sau decât apele de izvor, prezentând următoarele:
a) datele de identificare a producătorului: numele,
adresa, telefonul etc.;
b) denumirea şi compoziţia produsului, conform
buletinelor de analiza fizico-chimice;
c) copia etichetei produsului.
ANEXA Nr. II
PROCEDURA DE NOTIFICARE
a apelor potabile îmbuteliate, altele decât apele
minerale naturale sau decât apele de izvor
ARTICOLUL 1
Apele potabile îmbuteliate, altele decât apele minerale naturale sau decât apele de izvor, aflate pe piaţă sunt
notificate la Ministerul Sănătăţii Publice, prin institutele de sănătate
publică din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.
ARTICOLUL 2
(1) Ministerul Sănătăţii
Publice asigură accesul publicului la formularul electronic de notificare şi la
Registrul apelor potabile îmbuteliate, altele decât apele minerale naturale sau
decât apele de izvor, prin afişarea acestora pe site-ul oficial al Ministerului
Sănătăţii Publice.
(2) Ministerul Sănătăţii
Publice organizează Registrul apelor potabile îmbuteliate, altele decât apele
minerale naturale sau decât apele de izvor, şi administrează baza de date
aferentă, aflată pe site-ul Ministerului Sănătăţii Publice.
ARTICOLUL 3
In vederea notificării,
producătorul, importatorul sau responsabilul cu punerea pe piaţă pentru prima
dată depune la institutele de sănătate publică prevăzute la art. 1 formularul de notificare prevăzut în
anexa nr. 1 la prezenta
procedură de notificare, completat, împreună cu modelul de etichetă utilizat
pentru produsul în cauză.
ARTICOLUL 4
Personalul din instituţiile prevăzute la art. 2, responsabil cu activitatea de notificare
a apelor potabile îmbuteliate, este desemnat prin decizie de către conducătorul
instituţiei si are următoarele atribuţii:
a) evaluează conformitatea documentaţiei depuse cu
prevederile legale privind notificarea şi transmite solicitantului, în termen
de 72 de ore lucrătoare,
formularul de confirmare a notificării, prevăzut în anexa nr. 2 la prezenta procedură de notificare;
b) asigură notificarea directă în baza de date aflată
pe site-ul Ministerului Sănătăţii Publice.
ARTICOLUL 5
(1) Personalul din cadrul
inspecţiei sanitare de stat efectuează controlul conformităţii apelor potabile
îmbuteliate, altele decât apele minerale naturale sau decât apele de izvor, în
conformitate cu reglementările legale în vigoare.
(2) In vederea exercitării
controlului pe piaţă al apelor potabile îmbuteliate producătorul, importatorul
sau responsabilul cu punerea pe piaţă pentru prima dată a produsului deţine la
adresa indicată pe etichetă dosarul de produs conţinând documentele care atestă
conformitatea produsului, asigurând accesul personalului menţionat la alin. (1) la acest dosar.
(3) In cazul constatării
unor neconcordanţe cu reglementările legale în vigoare, Inspecţia Sanitară de
Stat informează Autoritatea de Sănătate Publică din cadrul Ministerului
Sănătăţii Publice în vederea anulării notificării din Registrul apelor potabile
îmbuteliate, altele decât apele minerale naturale sau
decât apele de izvor.
ARTICOLUL 6
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta
procedură de notificare.
ANEXA Nr. 1
la procedura de notificare
FORMULAR DE NOTIFICARE
în Registrul apelor potabile îmbuteliate, altele
decât apele minerale naturale sau decât apele de izvor
1. Datele persoanei
fizice/juridice care solicită notificarea (numele, adresa, telefon, fax, nr. de
înregistrare în registrul comerţului):
Producător/Importator*)
....................................................................................................................................
....................................................................................................................................
2. Denumirea comercială a produsului
....................................................................................................................................
....................................................................................................................................
3. Tipul de apă îmbuteliată
....................................................................................................................................
....................................................................................................................................
4. Denumirea sursei
....................................................................................................................................
....................................................................................................................................
5. Documente necesare:
Autorizaţie sanitară pentru producerea de apă
îmbuteliată (conform Hotărârii Guvernului nr. 974/2004
pentru aprobarea Normelor de supraveghere, inspecţie
sanitară şi monitorizare a calităţii apei potabile şi a Procedurii de
autorizare sanitară a producţiei şi distribuţiei apei potabile, publicată în
Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 669 din 26
iulie 2004) nr........................, eliberată de ............................. la data........................
6. Informaţii privind
compoziţia produsului:
6.1. Apa se conformează cu
prevederile art. 5 alin. (1) din Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile, cu modificările si completările
ulterioare.
|_| DA / |_| NU .................................................................................................
*) Importatorul sau persoana
responsabilă cu punerea pe piaţă pentru prima dată a produsului va prezenta
dovada înregistrării sau a oricărei alte proceduri similare din ţara de origine
pentru completarea pct. 5.
6.2. Dacă apa are şi alte
caracteristici [conform art. 5 alin. (2) din Legea nr.
458/2002, cu modificările şi completările ulterioare],
precizaţi care sunt acestea:
....................................................................................................................................
....................................................................................................................................
conform buletinului anexat
....................................................................................,
7. Etichetare
a) copia în format electronic/pe hârtie într-o formă
lizibilă;
b) completaţi următoarele rubrici printr-un x, conform art. 14 din anexa nr. I la
Ordinul ministrului sănătăţii publice nr. 341/2007:
Apă carbogazoasă îmbogăţită cu dioxid de carbon alimentar
|
|
Apă carbogazoasă îmbogăţită cu dioxid de carbon de la sursa de
origine
|
|
Apă necarbogazoasă
|
|
Apă provenind dintr-o sursă:
- publică
- privată
|
|
Apă naturală:
- netratată
- tratată
|
|
Apă preparată (art. 4 din anexa nr. I)
|
|
Cu adaos de minerale [art. 7 lit. b) din anexa nr. I]
|
|
8. Monitorizarea, conform Legii nr. 458/2002, cu modificările si completările ulterioare, si Hotărârii Guvernului
nr. 974/2004:
|_| DA / |_| NU
.......................................................................................................
9. Există plan de control în
puncte critice după model HACCP
|_| DA / |_| NU
.......................................................................................................
10. Declaraţia
notificatorului:
Declar pe propria răspundere că datele şi informaţiile
de mai sus sunt corecte; produsul fabricat respectă prevederile reglementărilor
în vigoare.
Numele şi prenumele .......................................................
Data
...............................................................................
................................................
(semnătura drectorului general)
ANEXA Nr. 2
la procedura de notificare
MINISTERUL SĂNĂTĂŢII PUBLICE
INSTITUTUL DE SĂNĂTATE PUBLICĂ
....................................................................
FORMULAR DE CONFIRMARE A NOTIFICĂRII
în Registrul apelor potabile îmbuteliate, altele decât
apele minerale naturale sau decât apele de izvor
Notificare nr............................... din
......................................
1. Datele de identificare a persoanei fizice sau
juridice care a solicitat notificarea (numele, adresa, telefon, fax, nr. de înregistrare în registrul comerţului):............................
..........................................................................................
2. Denumirea comercială a
produsului: ................................................................
3. Notificarea primită pe data
de: .........................................................................
Director general,
.............................