ORDIN Nr. 277
din 20 aprilie 2006
pentru aprobarea Normelor
metodologice privind autorizarea laboratoarelor in vederea executarii de
analize pentru vinurile si celelalte produse pe baza de must si vin ce urmeaz?
a fi expediate in scopul comercializarii pe piata interna
ACT EMIS DE:
MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 381 din 3 mai 2006
Având în vedere prevederile art. 46 lit. i) din Legea
viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr.
244/2002 şi ale art. 111 lit. k) din Normele metodologice de aplicare a Legii
viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr.
244/2002, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.134/2002, precum şi ale art.
42 pct. 4 titlul V cap. I din
R(CE) nr. 1.493/1999 privind organizarea comună a pieţei vitivinicole,
în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 155/2005 privind
organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării
Rurale, cu modificările şi completările ulterioare,
văzând Referatul de aprobare nr. 102.097 din 18 aprilie
2006, aprobat de conducerea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării
Rurale,
ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării
rurale emite următorul ordin:
Art. 1. - Se aprobă Normele metodologice privind
autorizarea laboratoarelor în vederea executării de analize pentru vinurile şi
celelalte produse pe bază de must şi vin ce urmează a fi expediate în scopul
comercializării pe piaţa internă, prevăzute în anexa nr. 1.
Art. 2. - Autorizarea laboratoarelor se face de către
direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului
Bucureşti, în baza normelor metodologice prevăzute în anexa nr. 1.
Art. 3. - Direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare
rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti eliberează laboratoarelor care
îndeplinesc condiţiile de autorizare prevăzute în normele metodologice cuprinse
în anexa nr. 1 autorizaţia pentru efectuarea de analize şi eliberarea de
buletine de analiză pentru vinurile ce urmează a fi expediate de producători pentru
comercializarea pe piaţa internă, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2.
Art. 4. - Vinurile şi celelalte produse pe bază de must
şi vin ce urmează a fi expediate de producători în scopul comercializării pe
piaţa internă vor fi însoţite de buletine de analiză eliberate de laboratoare
autorizate, al căror model este prevăzut în anexa nr. 3.
Art. 5. - Rezultatele determinărilor privind compoziţia
fizico-chimică şi caracteristicile organoleptice ale produselor vinicole ce
urmează a fi expediate pentru comercializare se înscriu în buletinul de analiză
care însoţeşte vinurile şi celelalte produse pe bază de must şi vin.
Art. 6. - Anexele nr. 1, 2 şi 3 fac parte integrantă
din prezentul ordin.
Art. 7. - Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul
Oficial al României, Partea I.
p. Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale,
Nicolae Flaviu Lazin,
secretar de stat
ANEXA Nr. 1
NORME METODOLOGICE privind autorizarea
laboratoarelor în vederea executării de analize pentru vinurile şi celelalte
produse pe bază de must si vin ce urmează a fi expediate în scopul
comercializării pe piaţa internă
Art. 1. - Pentru analizarea compoziţiei fizico-chimice
a vinurilor, laboratoarele vor aplica metodele de analiză a vinurilor aprobate
prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al ministrului
sănătăţii şi familiei nr. 541/1.025/2002 privind notificarea metodelor
comunitare de analiză aplicabile în sectorul vinului.
Art. 2. - (1) In vederea autorizării, laboratoarele
trebuie să dispună de dotarea tehnică şi de personal de laborator calificat
care să permită efectuarea determinărilor cuprinse în buletinul de analiză
prezentat în anexa nr. 3 la ordin.
(2) Aparatura utilizată pentru determinări trebuie să
fie etalonată metrologic. Baloanele cotate, biuretele şi pipetele din sticlă
utilizate în analize trebuie să corespundă clasei A de calitate.
Art. 3. - Laboratoarele care solicită autorizarea în
acest sens vor depune la direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală
judeţene şi a municipiului Bucureşti o cerere de autorizare şi documentaţia din care să rezulte că pentru
fiecare metodă îndeplinesc prevederile art. 2.
Art. 4. - (1) Buletinele de analiză pentru livrarea
vinului pe piaţa internă, emise de laboratoarele autorizate, vor fi
înregistrate într-un registru special de evidenţă a acestor buletine,
numerotat, vizat şi ştampilat de către compartimentul Inspecţia de stat pentru
controlul tehnic vitivinicol din cadrul direcţiilor pentru agricultură şi
dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti.
(2) Registrele vor cuprinde următoarele rubrici:
solicitantul, adresa, numărul probei-contraprobei, denumirea produsului, anul
de recoltă, categoria de calitate, valorile analitice, cantitatea pentru care
s-a emis buletinul, numărul buletinului şi concluziile.
Art. 5. - Persoana care solicită laboratorului
autorizat eliberarea buletinului de analiză ce va însoţi lotul de vin expediat
pentru comercializare pe piaţa internă completează la sediul laboratorului o
cerere potrivit modelului ataşat buletinului de analiză, prevăzut în anexa nr. 3 la ordin, şi depune
3 probe medii din produsul vinicol ce urmează a fi comercializat. Fiecare probă
trebuie să conţină minimum 0,75 litri.
Art. 6. - O probă de vin este destinată efectuării
analizelor fizico-chimice şi organoleptice, o probă (constituie contraprobă) se
sigilează în prezenţa solicitantului şi se păstrează în laborator timp de 90 de
zile pentru vinul livrat în vederea comercializării în vrac şi 180 de zile
pentru vinul livrat sub formă îmbuteliată, iar o probă se restituie
solicitantului, sigilată de către laborator.
Art. 7. - (1) Buletinul de analiză se completează, ca
urmare a determinărilor fizico-chimice şi organoleptice, la toate rubricile, în
3 exemplare autocopiative; primul exemplar (albastru) şi al doilea exemplar
(roşu) se înmânează solicitantului, iar al treilea exemplar (verde) se
păstrează la laboratorul care l-a emis.
(2) Produsul vinicol expediat de
producător/îmbuteliator către reţeaua de comercializare va fi însoţit până la
primul comerciant de exemplarul albastru al buletinului de analiză sau de o
copie a acestuia, certificată de producător/ îmbuteliator, în cazul în care din
lotul pentru care s-a eliberat buletinul de analiză se livrează la mai mulţi
beneficiari.
Art. 8. - (1) In termen de 15 zile de la publicarea
prezentului ordin în Monitorul Oficial al României, Partea I, direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a
municipiului Bucureşti vor emite decizii de constituire a unei comisii formate
din 3 persoane.
(2) Comisia constituită în acest scop va verifica
scriptic şi faptic respectarea prevederilor art. 1, 2 şi 3 şi va întocmi o notă
de constatare în două exemplare, dintre care un exemplar va fi anexat
documentaţiei înaintate de laborator, iar al doilea exemplar va fi înaintat
conducerii direcţiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a
municipiului Bucureşti, cu propunerea de autorizare sau neautorizare, după caz.
Art. 9. - Autorizaţiile eliberate de direcţiile pentru
agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti se actualizează
anual, în urma verificării menţinerii condiţiilor care au stat la baza
autorizării de către comisia constituită conform prevederilor art. 8.
Art. 10. - Pe perioada autorizării pentru emiterea de
buletine de analiză în vederea livrării vinului pe piaţa internă, laboratoarele
vor lua toate măsurile tehnice şi organizatorice care să asigure exactitatea
determinărilor şi înscrierea corectă şi completă a rezultatelor în buletinele
de analiză.
Art. 11. - Direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare
rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin compartimentele specializate
şi abilitate în acest sens, respectiv Inspecţia de stat pentru controlul tehnic
vitivinicol, vor verifica periodic activitatea desfăşurată de laboratoarele
autorizate, procedând la retragerea autorizării în cazul în care se constată
nerespectarea prevederilor prezentelor norme metodologice.
ANEXA Nr. 2
MINISTERUL AGRICULTURII, PĂDURILOR Şl DEZVOLTĂRII
RURALE Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală
.............................
AUTORIZAŢIE Nr............................
din ......................................
Laboratorul
........................................................................................................,
aparţinând ......................................................................,
cu sediul în localitatea ..............................., str.................................
nr......., judeţul/sectorul ......................, reprezentat prin .........................................................,
în calitate de ........................................................, se
autorizează, în conformitate
cu prevederile Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării
rurale nr. 277 din 20 aprilie 2006, să efectueze determinări fizico-chimice şi
organoleptice şi să elibereze buletine de analiză pentru vinurile destinate
comercializării pe piaţa internă.
Director executiv,
..............................
Vizată anul 200... Valabilă până la data
..................................
Vizată anul 200... Valabilă până la data
..................................
Vizată anul 200... Valabilă până la data
..................................
Vizată anul 200... Valabilă până la data
..................................
ANEXA Nr. 3*)

*) Anexa nr. 3 este reprodusă
în facsimil.