ORDIN
Nr. 285 din 28 aprilie 2004
pentru aprobarea Normelor privind protectia denumirilor de origine si
indicatiilor geografice ale produselor agricole si produselor alimentare
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII
RURALE
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 414 din 10 mai 2004
![SmartCity3](https://citymanager.online/wp-content/uploads/2018/09/b2-700x300.jpg)
Vazand referatul de aprobare privind protectia indicatiilor geografice si
denumirilor de origine ale produselor agricole si produselor alimentare,
avand in vedere Programul prioritar de actiuni pentru integrarea in Uniunea
Europeana in anul 2004, subcapitolul Politica de calitate,
in temeiul art. 69 din Legea nr. 84/1998 privind marcile si indicatiile
geografice si al art. 4 alin. (1) pct. I poz. 23, 24 si 25 din Hotararea
Guvernului nr. 409/2004 privind organizarea si functionarea Ministerului
Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale,
ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale emite urmatorul
ordin:
Art. 1
Se aproba Normele privind protectia denumirilor de origine si indicatiilor
geografice ale produselor agricole si produselor alimentare, prevazute in anexa
care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Prezentul ordin va intra in vigoare in termen de 6 luni de la publicarea
lui in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Art. 3
Directia generala de reglementare si implementare va duce la indeplinire
prevederile prezentului ordin.
Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale,
Ilie Sarbu
ANEXA 1
NORME
privind protectia denumirilor de origine si indicatiilor geografice ale
produselor agricole si produselor alimentare
Art. 1
(1) Prezentele norme stabilesc reguli cu privire la protectia denumirilor
de origine si indicatiilor geografice ale produselor agricole si produselor
alimentare destinate consumului uman, mentionate in anexa nr. I, ale produselor
alimentare mentionate in anexa nr. II, precum si ale produselor agricole
mentionate in anexa nr. III.
(2) Prezentele norme nu se aplica produselor vitivinicole, cu exceptia
otetului din vin, si nici bauturilor spirtoase.
(3) Prezentele norme se aplica fara a aduce atingere altor prevederi
specifice.
Art. 2
(1) Protectia denumirilor de origine si a indicatiilor geografice ale
produselor agricole si produselor alimentare se obtine in conformitate cu
prevederile prezentelor norme.
(2) In sensul prezentelor norme, urmatorii termeni se definesc astfel:
a) denumire de origine - numele unei regiuni, unui loc specific sau, in
cazuri exceptionale, al unei tari, utilizat pentru a descrie un produs agricol
sau un produs alimentar:
- originar din aceasta regiune, din acest loc specific sau aceasta tara; si
- a carui calitate sau ale carui caracteristici sunt datorate in principal
ori exclusiv unui anumit mediu geografic cu factorii sai naturali si umani
inerenti si ale carui productie, procesare si preparare au loc in aria
geografica precizata;
b) indicatie geografica - numele unei regiuni, unui loc specific sau, in
cazuri exceptionale, al unei tari, utilizat pentru a descrie un produs agricol
sau un produs alimentar:
- originar din aceasta regiune, din acest loc specific sau aceasta tara; si
- care are o calitate specifica, reputatie sau alte caracteristici ce pot
fi atribuite acestei origini geografice si ale carui productie si/sau procesare
si/sau preparare au loc in aria geografica precizata.
(3) Sunt, de asemenea, considerate denumiri de origine anumite denumiri
traditionale, geografice sau nu, care desemneaza un produs agricol sau un
produs alimentar originar dintr-o regiune sau dintr-un loc specific si care
indeplinesc conditiile prevazute la alin. (2) lit. a) a doua liniuta.
(4) Prin derogare de la prevederile alin. (2) lit. a), sunt asimilate
denumirilor de origine anumite denumiri geografice atunci cand materiile prime
ale produselor in cauza provin dintr-o arie geografica mai vasta sau diferita
de aria de procesare, cu conditia ca:
- aria de productie a materiilor prime sa fie limitata;
- sa existe conditii speciale pentru productia materiilor prime; si
- sa existe un regim de inspectie care sa asigure indeplinirea acestor
conditii.
(5) In sensul alin. (4) sunt considerate materii prime doar animalele vii,
carnea si laptele.
(6) Pentru a putea beneficia de derogarea prevazuta la alin. (4) denumirile
in cauza pot sa fie sau au fost deja recunoscute ca denumiri de origine care se
bucura de protectia nationala a statului membru al Uniunii Europene interesat
sau, daca un astfel de regim nu exista, sa aiba justificarea unui caracter
traditional, precum si a unei reputatii si a unui renume de exceptie.
(7) Pentru a putea beneficia de derogarea prevazuta la alin. (4) cererile
de inregistrare trebuie sa fie depuse in termen de 2 ani dupa intrarea in
vigoare a prezentelor norme.
Art. 3
(1) Numele devenit generic nu poate fi inregistrat.
a) In sensul prezentelor norme, prin nume devenit generic se intelege
numele unui produs agricol sau produs alimentar care, chiar daca se raporteaza
la locul sau regiunea unde acest produs agricol sau produs alimentar a fost
initial produs ori comercializat, a devenit numele comun al unui produs agricol
sau al unui produs alimentar.
b) Pentru a se stabili daca un nume a devenit generic se tine cont de toti
factorii si in special de:
- situatia existenta pe teritoriul statului membru al Uniunii Europene de
unde provine numele si cea existenta in zonele de consum;
- situatia existenta in alte state membre ale Uniunii Europene;
- legislatiile nationale sau comunitare relevante.
(2) Un nume nu poate fi inregistrat ca denumire de origine sau ca indicatie
geografica atunci cand acesta este in conflict cu numele unui soi de plante sau
al unei rase de animale si, in consecinta, acesta este susceptibil sa induca
publicul in eroare cu privire la originea reala a produsului.
Art. 4
(1) Pentru a putea beneficia de o denumire de origine protejata (DOP) sau
de o indicatie geografica protejata (IGP), un produs agricol sau un produs
alimentar trebuie sa fie conform unui caiet de sarcini.
(2) Caietul de sarcini contine cel putin elementele urmatoare:
a) numele produsului agricol sau al produsului alimentar, inclusiv
denumirea de origine sau indicatia geografica;
b) descrierea produsului agricol sau a produsului alimentar, inclusiv a
materiilor prime, daca este cazul, si principalelor caracteristici fizice,
chimice, microbiologice si/sau organoleptice ale produsului sau alimentului;
c) precizarea ariei geografice si, daca este cazul, detalii care sa indice
respectarea conditiilor prevazute la art. 2 alin. (4);
d) elementele care sa dovedeasca faptul ca produsul agricol sau produsul alimentar
este originar din aria geografica in sensul art. 2 alin. (2) lit. a) sau b),
dupa caz;
e) descrierea metodei de obtinere a produsului agricol sau a produsului
alimentar si, daca este cazul, a metodelor locale, autentice si constante,
precum si informatii privind ambalarea, daca grupul solicitant determina si
justifica faptul ca ambalarea trebuie facuta in aria geografica precizata, in
scopul pastrarii calitatii, asigurarii trasabilitatii sau al inspectiei;
f) detalii care sa justifice legatura cu mediul geografic sau cu originea
geografica in sensul art. 2 alin. (2) lit. a) sau b), dupa caz;
g) detalii privind structurile de inspectie;
h) elementele specifice ale etichetarii legate de mentiunea DOP sau IGP,
dupa caz, sau mentiunile traditionale nationale echivalente;
i) orice cerinte eventuale ce trebuie respectate, prevazute de dispozitiile
comunitare si/sau nationale.
Art. 5
(1) Numai un grup este abilitat sa depuna o cerere de inregistrare; in
sensul prezentului articol, prin grup se intelege orice asociere, indiferent de
forma sa juridica sau de componenta sa, de producatori si/sau de procesatori
care realizeaza acelasi produs agricol sau produs alimentar; la acest grup pot
participa si alte parti interesate.
(2) Un grup poate depune cerere de inregistrare numai pentru produsele
agricole sau produsele alimentare pe care le produce sau le obtine, in sensul
art. 2 alin. (2) lit. a) sau b).
(3) Cererea de inregistrare include caietul de sarcini prevazut la art. 4.
(4) Cererea este trimisa Ministerului Agriculturii, Padurilor si
Dezvoltarii Rurale.
(5) Verificarea cererii si a caietului de sarcini se face de catre
organisme private de certificare a conformitatii si de inspectie, aprobate de
Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, care este institutia
publica centrala cu atributii, competente si responsabilitati in verificarea si
inspectia modului in care sunt aplicate si respectate prevederile prezentelor
norme; dupa verificare, cererea impreuna cu caietul de sarcini si alte
documente pe baza carora s-a fundamentat decizia se transmit Comisiei Uniunii
Europene de catre Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.
(6) O protectie, in sensul prezentelor norme, a denumirii solicitate, la
nivel national, precum si, daca este cazul, o perioada de adaptare pot fi
acordate numai tranzitoriu de la data transmiterii cererii catre Comisia
Europeana; acestea pot fi acordate in egala masura tranzitoriu, in aceleasi
conditii, in cadrul unei cereri de modificare a caietului de sarcini.
(7) Protectia nationala tranzitorie inceteaza incepand cu data la care este
luata decizia inregistrarii in conformitate cu prevederile prezentelor norme;
de la data incetarii protectiei nationale tranzitorii, poate fi fixata o
perioada de adaptare, limitata la maximum 5 ani, cu conditia ca intreprinderile
interesate sa fi comercializat legal produsele in cauza, utilizand in mod
continuu denumirile solicitate cu cel putin 5 ani inaintea datei publicarii in
Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene.
(8) Consecintele unei protectii nationale tranzitorii nu afecteaza
schimburile comerciale cu Comunitatea Europeana.
(9) Daca cererea priveste o denumire precizata in aria geografica
frontaliera sau o denumire traditionala legata de aceasta arie geografica
situata intr-un stat membru al Uniunii Europene sau intr-un alt stat recunoscut
de catre Comisia Europeana ca indeplinind conditiile specifice in acest
domeniu, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale va consulta
acel stat inainte de transmiterea cererii catre Comisia Europeana.
(10) Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale va adopta
Regulamentul privind conditiile de aprobare a organismelor de inspectie si
certificare, in termen de 6 luni de la publicarea prezentelor norme in
Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Art. 6
(1) Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale garanteaza ca
toate persoanele care demonstreaza un interes economic legitim sunt autorizate
sa consulte cererea.
(2) Orice persoana fizica sau juridica legitim interesata poate sa se opuna
inregistrarii propuse, prin expedierea unei declaratii fundamentate in mod
corespunzator Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale;
ministerul adopta masurile necesare pentru a lua in considerare aceste
comentarii sau obiectii in cadrul termenelor prevazute.
(3) Orice declaratie de obiectie poate fi admisa numai daca:
- fie demonstreaza nerespectarea conditiilor prevazute la art. 2;
- fie demonstreaza ca inregistrarea unui nume propus ar putea prejudicia
existenta unei marci sau existenta unor produse care se afla legal pe piata cu
cel putin 5 ani inainte de data publicarii in Jurnalul Oficial al Comunitatilor
Europene;
- fie precizeaza elementele care demonstreaza caracterul generic al numelui
a carui inregistrare se solicita.
Art. 7
Mentiunile DOP, IGP sau mentiunile traditionale nationale echivalente nu
pot figura decat pe produsele agricole si pe produsele alimentare care se
conformeaza prezentelor norme.
Art. 8
Grupul prevazut la art. 5 alin. (1) si (2), interesat, poate sa ceara
modificarea unui caiet de sarcini al unei denumiri inregistrate, indeosebi
pentru a tine cont de evolutia cunostintelor stiintifice si tehnice sau pentru
a reexamina precizarea ariei geografice.
Art. 9
(1) Denumirile inregistrate sunt protejate impotriva:
a) oricarei utilizari comerciale directe sau indirecte a unei denumiri
inregistrate pentru produse care nu sunt acoperite de inregistrare, in masura
in care aceste produse sunt comparabile cu cele inregistrate sub aceasta
denumire ori in masura in care aceasta utilizare permite sa se profite de
reputatia denumirii protejate;
b) oricarei utilizari abuzive, imitari ori evocari, chiar daca este
indicata originea reala a produsului sau daca denumirea protejata este tradusa
ori insotita de o expresie precum "gen", "tip",
"metoda", "stil", "imitatie" sau alta expresie
similara;
c) oricarei indicatii false sau inselatoare privind provenienta, originea,
natura ori calitatile esentiale ale produsului, care figureaza pe partea
interioara sau exterioara a ambalajului, in materialul publicitar ori in
documentele aferente produsului in cauza, precum si impotriva ambalarii
produsului intr-un ambalaj de natura sa creeze o impresie eronata cu privire la
originea acestuia;
d) oricarei alte practici susceptibile sa induca publicul in eroare cu
privire la originea reala a produsului.
(2) In cazul in care o denumire inregistrata cuprinde numele considerat
generic al unui produs agricol sau produs alimentar, utilizarea acestui nume
generic nu este considerata contrara prevederilor alin. (1) lit. a) sau b).
(3) Denumirile protejate nu pot deveni generice.
(4) Pentru denumirile pentru care inregistrarea este ceruta conform art. 5
poate fi prevazuta o perioada de tranzitie de maximum 5 ani numai in cazul in
care o contestatie a fost admisa pe motiv ca inregistrarea denumirii propuse
poate prejudicia existenta unei denumiri total sau partial omonima sau
existenta produsului care se afla legal pe piata cu cel putin 5 ani inaintea
datei publicarii in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene; aceasta
perioada de tranzitie poate fi prevazuta cu conditia ca intreprinderile sa fi
comercializat legal produsele in cauza, folosind continuu denumirile respective
cu cel putin 5 ani inaintea datei publicarii in Jurnalul Oficial al
Comunitatilor Europene.
Art. 10
(1) Daca o denumire de origine sau o indicatie geografica este inregistrata
in conformitate cu prezentele norme, cererea de inregistrare a unei marci care
corespunde uneia dintre situatiile prevazute la art. 9 si privind acelasi tip
de produs este refuzata daca a fost depusa dupa data de depunere a cererii de
inregistrare a denumirii de origine sau a indicatiei geografice; marcile
inregistrate contrar cerintelor de mai sus sunt anulate.
(2) Utilizarea unei marci care corespunde cu una dintre situatiile
mentionate la art. 9, inregistrata cu buna-credinta inainte de data depunerii
cererii de inregistrare a denumirii de origine sau a indicatiei geografice,
poate continua in pofida inregistrarii unei denumiri de origine sau a unei
indicatii geografice, daca nu exista motive temeinice de anulare sau de
revocare a marcii.
(3) O denumire de origine sau o indicatie geografica nu se inregistreaza
daca, tinand cont de renumele unei marci, de reputatia sa si de durata
utilizarii sale, inregistrarea este de natura sa induca in eroare consumatorul
cu privire la identitatea adevarata a produsului.
Art. 11
Anexele nr. I - III fac parte integranta din prezentele norme.
ANEXA 1
la norme
Produsele agricole si produsele alimentare la care se refera art. 1 alin.
(1) din norme
________________________________________________________________________________
Nr. in Descrierea produselor
nomenclatura
Bruxelles
(1) (2)
________________________________________________________________________________
Capitolul 1 Animale vii
Capitolul 2 Carne si maruntaie comestibile
Capitolul 3 Peste, crustacee si moluste
Capitolul 4 Produse din lapte; oua de pasare; miere naturala
Capitolul 5
05.04 Intestine, vezica si stomac de animale (altele decat pestele),
intregi sau bucati
05.15 Produse animale nespecificate sau neincluse in alta parte;
animale
moarte din cele mentionate la capitolul 1 sau 3,
necorespunzatoare
consumului uman
Capitolul 6 Arbori vii si alte plante; bulbi, radacini si altele la fel;
flori
taiate si frunzis ornamental
Capitolul 7 Vegetale si cateva radacini si tuberculi comestibili
Capitolul 8 Fructe si nuci comestibile; coaja de pepeni sau citrice
Capitolul 9 Cafea, ceai si condimente, excluzand mate
Capitolul 10 Cereale
Capitolul 11 Produse din industria moraritului, malt si amidonuri; gluten;
inulin
Capitolul 12 Seminte si fructe oleaginoase; diverse grane
Seminte si fructe; plante medicinale si industriale; paie si
furaje
Capitolul 13
ex 13.03 Pectine
Capitolul 15
15.01 Untura si alte grasimi de porc topite; grasimi de pasare topite
15.02 Grasimi netopite de bovine, ovine si caprine; seu (inclusiv
"premier jus") produs din aceste grasimi
15.03 Stearina din untura de porc, oleostearina si stearina din seu de
vaca; untura de porc lichida; oleo-margarina; seu de vaca lichid,
neemulsionat sau neamestecat ori nepreparat in nici un fel
15.04 Grasimi si uleiuri din peste si mamifere marine, rafinate sau
nerafinate
15.07 Ulei vegetal, fluid sau solid, brut, rafinat sau purificat
15.12 Grasimi si uleiuri vegetale sau animale, hidrogenate, rafinate
sau
nerafinate, dar nu preparate
15.13 Margarine, inlocuitor de untura si alte grasimi preparate,
comestibile
15.17 Reziduuri rezultate de la tratarea grasimilor vegetale sau
animale
Capitolul 16 Preparate din carne, peste, crustacee sau moluste
Capitolul 17
17.01 Zaharuri din sfecla si trestie de zahar, solide
17.02 Alte zaharuri, sirop de zahar; miere artificiala (mixata sau nu
cu
miere naturala); caramel
17.03 Melasa, decolorata sau nedecolorata
17.05 Zaharuri, siropuri si melase aromate sau colorate, cu exceptia
sucurilor de fructe care contin zahar in orice proportie
Capitolul 18
18.01 Boabe de cacao, intregi sau strivite, materie prima sau prajita
18.02 Coaja de cacao, tarate, pielite si resturi de cacao
Capitolul 20 Preparate din legume, fructe si alte parti de plante
Capitolul 22
22.04 Must de struguri in fermentare sau cu fermentarea altfel decat
fixata de o adaugare de alcool
22.05 Vin din struguri proaspeti, must de struguri cu fermentare fixata
cu adaugare de alcool
22.07 Alte bauturi fermentate (de exemplu: cidru, perry si mead)
ex 22.08 Alcool etilic sau bauturi spirtoase, denaturate sau nu, obtinute
din produsele agricole prevazute in prezenta anexa, excluzand
lichiorul si alte bauturi spirtoase si preparate alcoolice,
cunoscute ca extracte concentrate pentru fabricarea bauturilor
ex 22.10 Otetul si inlocuitori de otet
Capitolul 23 Reziduuri si resturi din industria alimentara; furaje animaliere
Capitolul 24
24.01 Tutun
Capitolul 45
45.01 Pluta neprelucrata, zdrobita, granulata sau macinata, resturi de
pluta
Capitolul 54
54.01 In materie prima sau procesat, dar nu tors, calt si resturi
(incluzand fire trase)
Capitolul 57 Canepa (Cannabis sativa) materie prima sau procesata, dar nu
toarsa, calt sau resturi de canepa (incluzand fire trase)
________________________________________________________________________________
ANEXA 2
la norme
Produsele alimentare la care se refera art. 1 alin. (1) din norme
- Bere
- Bauturi produse din extracte de plante
- Paine, produse de patiserie, prajituri, produse de cofetarie, biscuiti si
alte produse de panificatie
- Gume si rasini naturale
- Pasta de mustar
- Paste fainoase
ANEXA 3
la norme
Produsele agricole la care se refera art. 1 alin. (1) din norme
- Fan
- Uleiuri esentiale
- Pluta
- Cochineal (Carmaz) (materie prima de origine animala)
- Flori si plante de ornament
Lana
Rachita