ORDIN Nr. 301
din 22 decembrie 2006
privind aprobarea Normei
sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind procedurile de
inregistrare a activitatilor de vanzare directa de produse primare, a
activitatilor de vanzare cu amanuntul si a activitatilor de fabricare a
alimentelor
ACT EMIS DE:
AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 9 din 8 ianuarie 2007
Având în vedere prevederile art. 10 lit. b) din
Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi
completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
ţinând cont de prevederile Ordonanţei de urgenţă a
Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi
comercializării alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea
nr. 57/2002,
luând în consideraţie prevederile Hotărârii Guvernului
nr. 925/2005 pentru aprobarea Regulilor privind controalele oficiale efectuate
pentru a se asigura verificarea conformităţii cu legislaţia privind hrana
pentru animale şi cea privind alimentele şi cu regulile de sănătate şi de
protecţie a animalelor, care reprezintă transpunerea în legislaţia naţională a
prevederilor Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene nr. 882/2004/CE,
în baza Hotărârii Guvernului nr. 130/2006 privind
organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia,
văzând Referatul de aprobare nr. 87.478 din 21
decembrie 2006, întocmit de Direcţia de igienă şi sănătate publică veterinară
şi de Direcţia generală siguranţa alimentelor din cadrul Autorităţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite
următorul ordin:
Art. 1. - Se aprobă Norma sanitară veterinară şi pentru
siguranţa alimentelor privind procedurile de înregistrare a activităţilor de
vânzare directă de produse primare, a activităţilor de vânzare cu amănuntul şi
a activităţilor de fabricare a alimentelor, prevăzută în anexa care face parte
integrantă din prezentul ordin.
Art. 2. - Norma sanitară veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor prevăzută la art. 1 a fost elaborată în vederea stabilirii
procedurii de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor
a activităţilor din unităţile de vânzare directă de produse primare sau vânzare
cu amănuntul, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 925/2005
pentru aprobarea Regulilor privind controalele oficiale efectuate pentru a se
asigura verificarea conformităţii cu legislaţia privind hrana pentru animale şi
cea privind alimentele şi cu regulile de sănătate şi de protecţie a animalelor,
care reprezintă transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor Regulamentului Parlamentului
European şi al Consiliului Uniunii Europene nr. 882/2004/CE.
Art. 3. - Norma sanitară veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor prevăzută la art. 1 nu se aplică produselor primare obţinute de
către producătorii particulari şi care sunt destinate consumului propriu.
Art. 4. - Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, vor duce la
îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 5. - Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor va controla modul de aplicare a prevederilor
prezentului ordin.
Art. 6. - Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul
Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la 10 zile de la publicare.
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Marian Avram
ANEXĂ
NORMĂ SANITARĂ VETERINARĂ Şl PENTRU SIGURANŢA
ALIMENTELOR
privind procedurile de înregistrare a activităţilor de vânzare directă de produse primare, a activităţilor
de vânzare cu
amănuntul şi a activităţilor de fabricare a alimentelor
CAPITOLUL I
Vânzări directe de produse primare
1. Definiţii
Art. 1. - Prezentele prevederi stabilesc definiţiile
referitoare la activităţile de vânzare directă a produselor primare, precum şi procedura de înregistrare sanitară
veterinară a activităţilor de vânzare directă de produse primare.
Art. 2. - In sensul prezentului capitol, termenii şi
expresiile următoare se definesc astfel:
a) înregistrare sanitară
veterinară - înscrierea altor unităţi care produc
alimente de origine animală decât cele autorizate sanitar veterinar, în listele
celor cu vânzare directă de produse primare, de către autoritatea sanitară
veterinară judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în baza unei cereri scrise din partea
reprezentantului legal al
unităţii;
b) activităţi supuse
înregistrării sanitare veterinare - activităţile
de vânzare directă a produselor primare de origine animală obţinute din
producţia primară, care sunt supuse înregistrării şi controlului sanitar
veterinar;
c) document de
înregistrare sanitară veterinară - documentul emis
de direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană,
respectiv a municipiului Bucureşti, pentru activităţile din unităţile supuse
înregistrării;
d) producţie primară - producerea, creşterea animalelor domestice sau obţinerea produselor
primare, incluzând animalele crescute premergător sacrificării, producţia de
lapte, precum şi vânătoarea sau pescuitul.
Detalierea activităţilor asociate cu producţia primară:
(i) activităţile de la locul de creştere a
animalelor domestice,
inclusiv transportul acestora către o anumită destinaţie;
(ii) creşterea de animale pentru obţinerea de alimente, transportul animalelor la abator sau
transportul animalelor între ferme;
(iii) transportul, depozitarea şi manipularea
produselor primare la ferma
sau la locul obţinerii, cu condiţia să nu modifice
natura acestora;
(iv) producţia, creşterea şi
recoltarea de melci la fermă, transportul acestora la o
unitate de procesare sau la un loc de comercializare;
(v) în cazul produselor provenite din pescuit şi
vânătoare, transportul acestora, pentru furnizarea
produselor primare, de la locul de obţinere la o altă
locaţie, incluzând
transportul de la locul de obţinere până la o unitate
de procesare;
(vi) producerea, depozitarea laptelui la fermă şi
transportul acestuia la un centru de colectare;
(vii) producţia şi colectarea de ouă la ferma
proprie, excluzând
operaţiunile de ambalare a ouălor;
(viii) pescuitul, manipularea produselor provenite din
pescuit, fără a schimba substanţial natura acestora la
bordul vaselor, cu excepţia
vaselor-fabrică şi a celor cu răcitoare, si transportul acestora la prima
unitate terestră, inclusiv la hala de licitaţie.
Aceasta include şi pescuitul,
manipularea şi transportul peştelui prins în ape dulci;
(ix) producţia, creşterea şi recoltarea peştilor în
crescătorii piscicole şi
transportul acestora către o destinaţie stabilită;
(x) producţia, creşterea şi recoltarea moluştelor
bivalve vii, precum şi
transportul acestora la un centru de purificare;
(xi) vânătoarea, uciderea şi eviscerarea vânatului la
faţa locului şi transportul
acestuia spre o unitate aprobată pentru manipularea vânatului sălbatic;
(xii) recoltarea melcilor sălbatici şi transportul
acestora către o unitate de procesare;
(xiii) toate activităţile legate de extracţia şi
păstrarea mierii de albine, recoltarea altor produse
apicole, inclusiv păstrarea produselor melifere, chiar
dacă această activitate
permite ca stupii să fie la distanţă faţă de locul de păstrare al producătorului, cu excepţia mierii de colectură şi/sau ambalării la o
unitate de procesare;
e) produse primare - produsele
rezultate din producţia primară, incluzând produsele obţinute din creşterea
animalelor, celor provenite din vânătoare sau pescuit. Din categoria produselor
primare destinate vânzării directe fac parte:
1. carnea de pasăre sau carnea de iepure care provine
de la animale tăiate în fermă;
2. vânatul în blană sau pene, eviscerat ori
neeviscerat, obţinut de către vânători, cu excepţia cărnii de vânat;
3. peştele şi produsele provenite din pescuit,
inclusiv moluştele bivalve vii provenite din pescuit sau acvacultura, care pot
fi prelucrate sumar, curăţate de solzi, cu aripioarele îndepărtate şi răcite;
4. laptele materie primă colectat direct din fermă;
5. ouăle obţinute în ferme proprii, fără activităţile
de marcare sau ambalare â acestora;
6. mierea de albine extrasă şi alte produse apicole
recoltate, depozitarea acestora excluzând tratamentele de încălzire sau de
ambalare a mierii de albine;
f) vânzare directă de
produse primare - furnizarea directă de la locul
de producere a produselor primare către consumatorul final sau furnizarea
acestora în cantităţi mici către unităţi de vânzare cu amănuntul din localitate
sau dintr-o localitate învecinată, inclusiv depozitarea şi manipularea acestora
la locul de obţinere. Vânzarea directă include şi furnizarea de către
producător direct către consumatorul final a produselor primare în cantităţi
mici, cu ocazia târgurilor, pieţelor, expoziţiilor, sărbătorilor religioase
etc, organizate periodic de autorităţile competente cu atribuţii în domeniu;
Expresia vânzare directă a
produselor primare nu include activităţile de
livrare de la locul de producere a produselor primare în vederea procesării
ulterioare la unităţile autorizate sanitar veterinar;
g) cantităţi mici - următoarele cantităţi de produse de origine animală:
1. lapte materie primă - până la 1.000 l/săptămână;
2. peşte proaspăt - până la 100 kg/transport pentru
peştele capturat in mare şi 10 kg/transport pentru peştele capturat în ape
dulci;
3. vânat sălbatic în blană sau pene - până la o
unitate vânat mare şi 10 unităţi vânat mic din cota de vânătoare alocată;
4. carne de pasăre sau de lagomorfe obţinută în fermă
- până la 2.000 de capete de păsări şi 1.000 de iepuri pe an;
5. melci şi moluşte bivalve vii - până la 20
kg/săptămână;
6. ouă - provenind din ferme
cu cel mult 50 de găini;
h) reţinere oficială - procedura prin care autoritatea competentă dispune ca produsele de
origine animală să nu fie deplasate ori falsificate până la luarea unei decizii
cu privire la destinaţia acestora; aceasta include depozitarea de către
operatorii cu activitate în domeniul produselor de origine animală în
conformitate cu instrucţiunile autorităţilor competente;
i) mic producător - persoana fizică sau juridică care desfăşoară activităţi de vânzare
directă a produselor primare.
2. Inregistrarea sanitară
veterinară a activităţilor de vânzare directă a produselor primare
Art. 3. - (1) Micii producători care desfăşoară
activităţi de vânzare directă a produselor primare menţionate la art. 2 lit. e)
trebuie înregistraţi de direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti.
(2) Inregistrarea sanitară veterinară a micilor
producători care desfăşoară activităţi de vânzare directă a produselor primare
se efectuează de direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor
judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în baza unei cereri scrise,
formulată de proprietar, care trebuie să cuprindă:
a) denumirea/adresa micului producător/reprezentantului
legal al unităţii;
b) activitatea desfăşurată;
c) tipurile şi cantităţile de produse supuse vânzării
directe;
d) locurile de vânzare directă a produselor primare.
Art. 4. - (1) Direcţia sanitară veterinară şi pentru
siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti,
înregistrează solicitarea depusă şi verifică prin medicii veterinari oficiali
îndeplinirea condiţiilor sanitare veterinare prevăzute în legislaţia în
vigoare, referitoare la producţia primară şi la vânzarea directa a produselor primare.
(2) Activităţile de vânzare directă a produselor
primare sunt înregistrate într-un registru special de către direcţiile sanitare
veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului
Bucureşti, care vor acorda pentru fiecare mic producător un număr de
înregistrare precedat de literele VD (vânzare directă), precum şi un document
de înregistrare sanitară veterinară, conform modelului cuprins în anexa nr. 2.
Art. 5. - Micii producători au următoarele obligaţii:
a) aplicarea şi respectarea măsurilor privind
prevenirea contaminării produselor primare prin aer, apă şi sol cu deşeuri sau
produse medicinale veterinare etc;
b) aplicarea şi respectarea măsurilor referitoare la
sănătatea şi bunăstarea animalelor de la care se obţin produsele care fac
obiectul vânzărilor directe;
c) menţinerea corespunzătoare din punct de vedere
igienic a oricăror echipamente şi facilităţi utilizate în procesul de
producţie, inclusiv a celor utilizate pentru depozitarea şi manipularea
produselor primare;
d) dotarea cu apă potabilă sau apă curată oricând
este necesar, pentru a preveni contaminarea;
e) asigurarea că personalul care manipulează
produsele primare este într-o stare bună de sănătate şi că a fost instruit
referitor la regulile generale de igienă;
f) evitarea pe cât posibil a contaminării produselor
primare prin intermediul animalelor sau prin alţi dăunători;
g) prevenirea introducerii si răspândirii zoonozelor
sau agenţilor zoonotici transmisibili la oameni prin intermediul produselor primare;
h) să ţină cont de rezultatele analizelor efectuate pe
probe prelevate din producţia primară sau din alte materii prime cu importanţă
pentru sănătatea publică;
i) utilizarea aditivilor furajeri şi a produselor
medicinale de uz veterinar în conformitate cu legislaţia în domeniu;
j) păstrarea documentelor referitoare la hrana
animalelor, la produsele medicinale de uz veterinar utilizate în tratamentul animalelor
etc;
k) completarea înregistrărilor referitoare la
cantităţile de produse primare livrate către consumatorul final, către unităţi
locale de vânzare cu amănuntul sau către unităţi autorizate sanitar-veterinar.
Art. 6. - (1) In cazul în care, în urma verificării
efectuate de personalul veterinar din cadrul direcţiei sanitare veterinare şi
pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, la
locul producerii sau vânzării directe a produselor primare, se constată
neîndeplinirea condiţiilor sanitare veterinare prevăzute în legislaţia
naţională referitoare la producţia primară şi la vânzarea directă a produselor
primare, se întocmeşte o notă în care vor fi înscrise toate deficienţele
constatate, măsurile dispuse, precum şi termenele de remediere a deficienţelor,
sub semnătura producătorului/reprezentantului legal al unităţii.
(2) Direcţia sanitară
veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului
Bucureşti, monitorizează activităţile de vânzare directă a produselor primare
şi informează, după caz, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru
Siguranţa Alimentelor, la solicitarea acesteia.
(3) Direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, interzice
activitatea micilor producători care desfăşoară activităţi de vânzare directă a
produselor primare atunci când constata că, în mod repetat, aceştia nu respectă
condiţiile sanitare veterinare stabilite de legislaţia în vigoare.
3. Controale şi măsuri
Art. 7. - (1) Toate activităţile de vânzare directă a
produselor primare sunt supuse controlului sanitar veterinar efectuat de
direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană,
respectiv a municipiului Bucureşti.
(2) Activităţile de vânzare directă a produselor
primare sunt supuse controlului ori de câte ori este necesar, dar cel puţin o
dată pe an, la locul de obţinere sau de vânzare directă a produselor primare,
de către medicii veterinari oficiali ai direcţiei sanitare veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
(3) In cazul în care, în urma
a două controale consecutive efectuate de către medicii veterinari oficiali ai
direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene,
respectiv a municipiului Bucureşti, sau in urma sesizării cumpărătorilor, se
constată neîndeplinirea condiţiilor sanitare veterinare stabilite în legislaţia
în vigoare, micilor producători care desfăşoară activităţi de vânzare directă a
produselor primare li se interzice vânzarea directă a produselor primare până
la remedierea deficienţelor, aceştia fiind obligaţi să aplice măsurile pentru
corectarea deficienţelor constatate şi să informeze autoritatea sanitară
veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană sau a municipiului
Bucureşti atunci când acestea au fost corectate.
(4) In cazul în care unui mic
producător i-a fost interzisă vânzarea directă a produselor primare, direcţia
sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a
municipiului Bucureşti, comunică decizia, după caz, autorităţilor locale.
(5) Ori de câte ori se
constată că există motive suficiente pentru a considera că un aliment implică
un risc pentru sănătatea publică, direcţia sanitară veterinară şi pentru
siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, dispune
măsuri pentru retragerea din consumul uman a alimentului şi notifică prin
Sistemul rapid de alertă, în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale
în vigoare.
Art. 8. - (1) Activităţile de vânzare directă a
produselor primare se pot derula numai cu respectarea condiţiilor sanitare
veterinare, conform cerinţelor legislaţiei în domeniu.
(2) Micii producători de produse primare supuse
vânzării directe au obligaţia să informeze în timpul cel mai scurt autoritatea
sanitara veterinară şi pentru siguranţa alimentelor competentă ori de câte ori
constată că un produs primar prezintă un risc pentru sănătatea publică.
Art. 9. - Este interzisă vânzarea directă de produse
primare de către micii producători care nu sunt înregistraţi de direcţiile
sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a
municipiului Bucureşti.
CAPITOLUL II
Vânzări cu amănuntul
1. Definiţii
Art. 10. - Prezentele prevederi stabilesc definiţiile
referitoare la vânzarea cu amănuntul şi procedura de înregistrare sanitară
veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a activităţilor de vânzare cu
amănuntul a unor produse de origine animală şi nonanimală.
Art. 11. - In sensul prezentului capitol, următorii
termeni şi expresii se definesc astfel:
a) vânzare cu amănuntul - furnizarea restrânsă, localizată şi
limitată de produse alimentare de origine animală şi nonanimală, obţinute în
unităţi autorizate sanitar veterinar sau/şi obţinute în cantităţi mici în
unităţi de desfacere cu amănuntul la locul producerii şi care sunt
comercializate direct către:
1. consumatorul final la locul producerii;
2. alte unităţi de vânzare cu amănuntul, aparţinând
producătorului, aflate pe teritoriul judeţului respectiv, fără a depăşi
limitele de suprafaţă ale judeţului;
3. unităţi de alimentaţie publică din localitate sau
dintr-o localitate învecinată din acelaşi judeţ;
4. consumatorul final, cu ocazia târgurilor, pieţelor,
expoziţiilor, sărbătorilor religioase etc, organizate periodic de autorităţile
locale.
Această noţiune include manipularea şi/sau procesarea
alimentelor şi depozitarea acestora în punctele de vânzare ori de livrare către
consumatorul final, inclusiv terminalele de distribuţie, operaţiunile de
catering, cantinele, restaurantele şi alte operaţiuni similare în domeniul
serviciilor alimentare, magazine, centre de distribuţie tip supermarket, pieţe
de vânzare angro.
Activităţile de vânzare cu amănuntul presupun
valorificarea produselor de origine animală si nonanimală direct către
consumatorul final, precum şi valorificarea numai în cantităţi mici a
produselor obţinute în unitate şi destinate comercializării către consumatorul
final prin alte unităţi de vânzare cu amănuntul;
b) înregistrare sanitară
veterinară şi pentru siguranţa alimentelor - înscrierea
unităţilor în listele celor cu vânzare cu amănuntul de către autoritatea
sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, în baza unei
solicitări scrise din partea beneficiarului;
c) activităţi supuse
înregistrării sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor - activităţi de vânzare cu amănuntul care
sunt supuse controlului şi înregistrării sanitare veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor, desfăşurate de unităţile prevăzute la capitolul II din anexa nr. 1;
d) furnizare restrânsă - valorificarea în cantităţi mici a produselor alimentare către
consumatorul final prin alte unităţi de vânzare cu amănuntul;
e) furnizare localizată - valorificarea produselor alimentare pe teritoriul judeţului
respectiv, care nu necesită o supraveghere deosebită, în special privind condiţiile de transport şi
respectarea lanţului frigorific;
f) furnizare limitată - obţinerea la locul de vânzare a unei categorii de produse
alimentare destinate valorificării către consumatorul final prin alte unităţi
de vânzare cu amănuntul;
g) unităţi de vânzare cu
amănuntul - unităţile supuse înregistrării şi
controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, cuprinse în
anexa nr. 1, care funcţionează în baza documentului de înregistrare sanitară
veterinară şi pentru siguranţa alimentelor eliberat de direcţia sanitară
veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti,
conform modelului prevăzut în anexa nr. 3;
h) cantităţi mici - următoarele cantităţi de produse de origine animală obţinute în
unitatea de vânzare cu amănuntul şi care sunt destinate vânzării către
consumatorul final prin alte unităţi de vânzare cu amănuntul:
1. carne preparată şi produse din carne - până la
2.000 kg/săptămână;
2. lapte şi produse din lapte - până
la 1.000 kg/săptămână;
3. peşte şi produse din pescuit - până la
1.000 kg/săptămână;
4. vânat sălbatic şi produse din vânat - până la 300
kg/lună;
5. carne de pasăre, lagomorfe şi produse provenite de
la acestea - până la 300 kg/lună;
6. melci şi moluşte - până la 500 kg/lună;
7. ouă de consum - până la 1.000 ouă/lună;
i) reţinere oficială - procedura prin care autoritatea competentă dispune ca alimentele să
nu fie deplasate ori falsificate până la luarea unei decizii cu privire la
destinaţia acestora; aceasta include depozitarea de către operatorii cu
activitate în domeniul alimentar, în conformitate cu instrucţiunile
autorităţilor competente.
2. Inregistrarea sanitară
veterinară si pentru siguranţa alimentelor a activităţilor de vânzare cu
amănuntul
Art. 12. - (1) Activităţile din
unităţile de vânzare cu amănuntul precizate în anexa nr. 1 se desfăşoară în
baza certificatului constatator eliberat de oficiul registrului comerţului şi
în baza documentului de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor, prevăzut în anexa nr. 3, emis de direcţia sanitară veterinară şi
pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti.
(2) Inregistrarea sanitară veterinară sau pentru
siguranţa alimentelor a activităţilor din unităţile de vânzare cu amănuntul
precizate în anexa nr. 1 se efectuează de direcţia sanitară veterinară şi
pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti.
Art. 13. - In vederea obţinerii documentului de
înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor pentru
activităţile din unităţile de vânzare cu amănuntul prevăzute în anexa nr. 1,
proprietarul/reprezentantul legal al unităţii depune la direcţia sanitară
veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului
Bucureşti, certificatul constatator eliberat de oficiul registrului comerţului
şi o cerere scrisă în care sunt precizate:
a) denumirea şi adresa unităţii;
b) activitatea desfăşurată;
c) tipurile şi cantităţile de produse supuse vânzării
cu amănuntul;
d) locurile de vânzare cu amănuntul a produselor
obţinute în unitatea proprie;
e) numărul de personal lucrător.
Art. 14. - (1) Direcţia sanitară veterinară şi pentru
siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti,
înregistrează cererea depusă şi verifică, prin medicii veterinari
oficiali/inspectori pentru siguranţa alimentelor, îndeplinirea cerinţelor în
domeniu şi a celor prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 924/2005 privind
aprobarea Regulilor generale pentru igiena produselor alimentare, publicată în
Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 804 din 5 septembrie 2005, care reprezintă transpunerea în
legislaţia naţională a prevederilor Regulamentului Parlamentului
European si al Consiliului Uniunii Europene nr. 852/2004/CE.
(2) Medicii veterinari oficiali/inspectori pentru
siguranţa alimentelor întocmesc la faţa locului o notă de constatare,
cuprinzând concluzia evaluării.
Art. 15. - (1) Pentru unităţile de vânzare cu amănuntul
care îndeplinesc cerinţele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor,
conform legislaţiei în domeniu, direcţia sanitară veterinară şi pentru
siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, eliberează
documentul de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor,
conform modelului cuprins în anexa nr. 3.
(2) Unităţile de vânzare cu amănuntul sunt înscrise de
către direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene,
respectiv a municipiului Bucureşti, într-un registru special, acordându-se
pentru fiecare unitate un număr de înregistrare, precedat de literele VA (vânzare
cu amănuntul).
(3) In cazul în care, în urma verificării efectuate de
medicii veterinari oficiali/inspectori pentru siguranţa alimentelor, se
constată neîndeplinirea condiţiilor sanitare veterinare sau pentru siguranţa
alimentelor, se întocmeşte o notă/un proces-verbal de constatare în care sunt
înscrise deficienţele constatate, măsurile dispuse, precum şi termenele de
remediere a deficienţelor, sub semnătura reprezentantului legal al unităţii.
(4) La expirarea termenului de remediere a
deficienţelor, reprezentantul legal al unităţii solicită la direcţia sanitară
veterinară si pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului
Bucureşti, reverificarea unităţii.
(5) Direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, monitorizează
activităţile de vânzare cu amănuntul şi informează Autoritatea Naţională
Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, la solicitarea
acesteia.
(6) Micii producători care desfăşoară activităţi de
vânzare cu amănuntul sunt radiaţi din lista celor înregistraţi atunci când se
constată că, în mod repetat, nu respectă condiţiile sanitare veterinare şi
pentru siguranţa alimentelor stabilite de legislaţia în vigoare.
(7) Produsele de origine animală obţinute în unităţi
de vânzare cu amănuntul, destinate comercializării, trebuie să poarte
inscripţionat pe etichetă următorul text: „produs în
unitatea proprie", urmat de numărul de
înregistrare al unităţii.
3. Controale, măsuri şi
sancţiuni
Art. 16. - (1) Activităţile din unităţile prevăzute în
anexa nr. 1 sunt supuse controlului sanitar veterinar sau pentru siguranţa
alimentelor de către direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti.
(2) In cazul în care, la controalele efectuate,
direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană,
respectiv a municipiului Bucureşti, constată că nu sunt îndeplinite condiţiile
legale de funcţionare, notifică acest fapt persoanei responsabile din partea
unităţii şi poate dispune următoarele măsuri:
a) sancţionarea contravenţională în conformitate cu
prevederile legale în vigoare;
b) suspendarea activităţii pentru care nu sunt
îndeplinite condiţiile;
c) interzicerea desfăşurării activităţii pentru care
nu sunt îndeplinite condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor prevăzute în legislaţia naţională în vigoare;
d) sechestrarea sau reţinerea oficială.
(3) In cazul suspendării temporare a activităţii,
direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană,
respectiv a municipiului Bucureşti, prin medicii veterinari oficiali/inspectori
pentru siguranţa alimentelor, consemnează în nota de control întocmită la
unitate motivaţia tehnică a suspendării temporare a activităţii şi emite
ordonanţa privind suspendarea temporară a activităţii, conform modelului
stabilit în anexa nr. 5.
(4) Termenul de remediere a deficienţelor curge de la
data notificării de către direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor
judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, a reprezentantului legal al
unităţii şi poate fi prelungit la cererea expresă a acestuia.
(5) Direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, anulează documentul
de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor şi emite
ordonanţa privind interzicerea activităţii, conform modelului prevăzut in anexa
nr. 6, atunci când în cadrul acţiunilor de control efectuate de personalul de
specialitate se constată nerespectarea prevederilor legale pentru care
unităţile au fost înregistrate.
(6) In cazul unităţilor de vânzare cu amănuntul a
căror activitate a fost interzisă, reluarea activităţii se realizează prin
parcurgerea procedurii de înregistrare conform prevederilor legale, dar numai
după corectarea neconformităţilor.
(7) Reprezentanţii legali ai unităţilor trebuie să
aplice măsurile pentru corectarea deficienţelor constatate şi să solicite
reverificarea de către direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, atunci când
deficienţele au fost corectate.
(8) In cazul în care se constată că activităţile
desfăşurate de unităţile cuprinse în anexa nr. 1 se desfăşoară fără respectarea
condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, direcţia
sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a
municipiului Bucureşti, emite ordonanţa privind interzicerea activităţilor
conform anexei nr. 6 şi o comunică autorităţilor teritoriale din cadrul
Ministerului Justiţiei, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului
Finanţelor Publice şi Ministerului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei.
(9) Activităţile de vânzare cu amănuntul sunt supuse
ori de câte ori este' necesar, dar cel puţin o dată pe semestru, controlului la
locul de obţinere sau la locul de vânzare directă, efectuat de direcţia
sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a
municipiului Bucureşti.
(10) In cazul în care, în urma controalelor efectuate
de direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană,
respectiv a municipiului Bucureştii se constată neîndeplinirea condiţiilor
sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor stabilite în legislaţia în
vigoare, reprezentantul legal al unităţii de vânzare cu amănuntul trebuie să ia
măsurile pentru corectarea deficienţelor constatate şi să informeze autoritatea
sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, atunci când
deficienţele au fost corectate.
Art. 17. - Activităţile supuse controlului sanitar
veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se pot derula numai cu respectarea
condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, în
conformitate cu prevederile legislaţiei în domeniu.
Art. 18. - Pentru eliberarea documentului de
înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a activităţii,
tarifele prevăzute în anexa nr. 4 sunt achitate de către reprezentantul legal
al unităţii la ridicarea documentului de la direcţia sanitară veterinară şi
pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti.
Art. 19. - Este interzisă valorificarea produselor
către alte unităţi de vânzare cu amănuntul în alte condiţii decât cele prevăzute
la art. 11 lit. a).
Art. 20. - Reprezentanţii legali ai unităţilor supuse
înregistrării sunt obligaţi să notifice imediat autorităţii sanitare veterinare
şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti,
referitor la orice modificare survenită în activităţile desfăşurate.
Art. 21. - Documentele de înregistrare sanitară
veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, care nu au fost ridicate de la
direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană,
respectiv a municipiului Bucureşti, de către solicitanţi, în termen de 30 de
zile de la data eliberării, vor fi anulate.
CAPITOLUL III
Fabricarea produselor alimentare de origine nonanimală
1. Definiţii
Art. 22. - Prezentele prevederi stabilesc definiţiile
referitoare la fabricarea produselor alimentare de origine nonanimală şi
procedura de înregistrare pentru siguranţa alimentelor a unităţilor care produc
alimente de origine nonanimală.
Art. 23. - In sensul prezentului capitol, următorii
termeni se definesc astfel:
a) înregistrare pentru
siguranţa alimentelor - înscrierea unităţilor care
produc alimente de origine nonanimală în listele celor cu vânzare directă de
produse primare de către autoritatea sanitară veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor judeţeană, în baza unei cereri scrise din partea reprezentantului
legal al unităţii;
b) activităţi supuse
înregistrării pentru siguranţa alimentelor - activităţile
de prelucrare şi/sau fabricare a produselor de origine nonanimală, precum şi
alte activităţi conexe, desfăşurate de unităţile prevăzute în anexa nr. 9, care
sunt supuse înregistrării şi controlului privind siguranţa alimentelor;
c) document de
înregistrare pentru siguranţa alimentelor - documentul emis de direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, pentru activităţile
din unităţile supuse înregistrării;
d) inspector pentru
siguranţa alimentelor - personal de specialitate din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi
pentru Siguranţa Alimentelor, cu atribuţii şi responsabilităţi, conform fişei
postului, în verificarea respectării prevederilor legislaţiei privind siguranţa
alimentelor şi în aplicarea măsurilor corespunzătoare;
e) compartimentele/serviciile
pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti - serviciile publice descentralizate pentru siguranţa alimentelor,
subordonate tehnic şi administrativ Direcţiei generale pentru siguranţa
alimentelor din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor, având autoritatea şi responsabilitatea aplicării actelor
normative care privesc domeniul siguranţei alimentelor pe teritoriul judeţului
respectiv, realizării şi monitorizării controlului activităţii publice pentru
siguranţa alimentelor la acest nivel, precum şi alte competenţe delegate de
autoritatea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor centrală;
f) control oficial - orice
formă de control pe care îl efectuează autoritatea competentă pentru
verificarea conformităţii cu legislaţia în domeniul siguranţei alimentelor;
g) reţinere oficială - procedura prin care
autoritatea competentă dispune ca produsele de origine nonanimală să nu fie
deplasate ori falsificate până la luarea unei decizii cu privire la destinaţia
acestora; aceasta include depozitarea de către operatorii cu activitate în
domeniul produselor de origine nonanimală, în conformitate cu instrucţiunile
autorităţilor competente;
h) formular de reţinere
oficială - document emis de direcţia sanitară
veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului
Bucureşti, conform modelului prevăzut în anexa nr. 7;
i) proces-verbal de
constatare a condiţiilor pentru siguranţa alimentelor - document care se completează cu ocazia controlului efectuat în
fiecare unitate din domeniul alimentar, conform modelului prevăzut în anexa nr.
8.
2. Inregistrarea pentru
siguranţa alimentelor a unităţilor care procesează produse de origine
nonanimală
Art. 24. - (1) Activităţile din domeniul alimentar
desfăşurate de unităţile cuprinse în anexa nr. 9 se desfăşoară în baza
declaraţiei pe propria răspundere, a certificatului constatator eliberat de
oficiul registrului comerţului şi în baza documentului de înregistrare pentru
siguranţa alimentelor, emis de direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti.
(2) Inregistrarea activităţilor din domeniul alimentar
desfăşurate de unităţile cuprinse în anexa nr. 9 se efectuează de către
direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană,
respectiv a municipiului Bucureşti.
Art. 25. - In vederea obţinerii documentului de
înregistrare pentru activităţile din domeniul alimentar desfăşurate de
unităţile cuprinse în anexa nr. 9, solicitanţii depun la direcţia sanitară
veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului
Bucureşti, certificatul constatator eliberat de oficiul registrului comerţului
şi o cerere scrisă în care sunt precizate:
a) denumirea şi adresa unităţii;
b) activitatea desfăşurată;
c) tipurile şi cantităţile de produse obţinute ca
urmare a procesării;
d) numărul de personal lucrător.
Art. 26. - (1) Direcţia sanitară veterinară şi pentru
siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, înregistrează
cererea depusă, emite documentul de înregistrare conform modelului cuprins în
anexa nr. 10 şi verifică ulterior prin inspectorii pentru siguranţa alimentelor
îndeplinirea cerinţelor în domeniu şi a celor prevăzute în Hotărârea Guvernului
nr. 924/2005, care reprezintă transpunerea în legislaţia naţională a
prevederilor Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii
Europene nr. 852/2004/CE.
(2) Unităţile prevăzute în
anexa nr. 9 sunt înregistrate de compartimentele/serviciile pentru siguranţa
alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, din cadrul
direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene,
respectiv a municipiului Bucureşti, într-un registru special.
(3) In cazul în care în urma verificării unităţii,
efectuată de inspectorul pentru siguranţa alimentelor, se constată
neîndeplinirea condiţiilor pentru siguranţa alimentelor prevăzute în legislaţia
în domeniu, se întocmeşte procesul-verbal de constatare prevăzut în anexa nr.
8, în care sunt înscrise deficienţele constatate, măsurile dispuse, precum şi
termenele de remediere a deficienţelor, sub semnătura reprezentantului legal al
unităţii.
(4) La expirarea termenului
de remediere a deficienţelor, reprezentantul legal al unităţii solicită la
direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană,
respectiv a municipiului Bucureşti, reverificarea unităţii. In cazul în care
deficienţele constatate nu sunt remediate în cadrul unităţii, direcţia sanitară
veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului
Bucureşti, emite ordonanţa de suspendare a activităţii sau de interzicere a
acesteia, după caz.
(5) Direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, monitorizează
activităţile din domeniul alimentar desfăşurate de unităţile prevăzute în anexa
nr. 9 şi informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru
Siguranţa Alimentelor, la solicitarea acesteia.
(6) Unităţile care desfăşoară activităţile din
domeniul alimentar, prevăzute în anexa nr. 9 pot fi radiate din lista celor
înregistrate atunci când se constată că, în mod repetat, nu se respectă
condiţiile privind siguranţa alimentelor stabilite de legislaţia în vigoare.
3. Controale, măsuri şi
sancţiuni
Art. 27. - (1) Toate activităţile din unităţile
prevăzute în anexa nr. 9 sunt supuse controlului privind siguranţa alimentelor
de către direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor
judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti.
(2) In cazul în care, la controalele efectuate,
direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană,
respectiv a municipiului Bucureşti, constată că nu sunt îndeplinite condiţiile
legale de funcţionare, notifică acest fapt reprezentantului legal al unităţii
şi poate dispune următoarele măsuri:
a) sancţionarea contravenţională în conformitate cu
prevederile legale în vigoare;
b) reţinerea oficială;
c) suspendarea activităţii
pentru care nu sunt îndeplinite condiţiile;
d) interzicerea desfăşurării activităţii pentru care
nu sunt îndeplinite condiţiile privind siguranţa alimentelor prevăzute în
legislaţia naţională în vigoare.
(3) In cazul suspendării activităţii, direcţia
sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a
municipiului Bucureşti, prin inspectorii de specialitate, consemnează în
procesul-verbal de constatare întocmit la unitate motivaţia tehnică a
suspendării activităţii şi emite ordonanţa privind suspendarea activităţii, conform
modelului stabilit în anexa nr. 5.
(4) Termenul de remediere a deficienţelor decurge de
la data notificării reprezentantului legal al unităţii de către direcţia
sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a
municipiului Bucureşti, şi poate fi prelungit la cererea expresă a acestuia.
(5) Direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, anulează documentul
de înregistrare pentru siguranţa alimentelor şi emite ordonanţa privind
interzicerea activităţii, conform modelului prevăzut în anexa nr. 6, atunci
când în cadrul acţiunilor de control efectuate de inspectorii de specialitate
se constată nerespectarea prevederilor legale pentru
care acestea au fost înregistrate.
(6) In cazul unităţilor prevăzute în anexa nr. 9 a
căror activitate a fost interzisă, reluarea activităţii se realizează prin
parcurgerea procedurii de înregistrare conform prevederilor legale, dar numai
după corectarea neconformităţilor.
(7) Reprezentanţii legali ai unităţii trebuie să
aplice măsurile pentru corectarea deficienţelor constatate şi să solicite
reverificarea de către direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, atunci când deficienţele
au fost corectate.
(8) In cazul în care se constată că activităţile
desfăşurate de unităţile cuprinse în anexa nr. 9 se desfăşoară fără
înregistrare pentru siguranţa alimentelor, direcţia sanitară veterinară şi
pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti,
notifică în scris unităţii ca în termenul cel mai scurt să se înregistreze, în
caz contrar, în termen de 30 de zile de la notificare se va emite ordonanţa
privind interzicerea activităţilor, aceasta fiind apoi comunicată autorităţilor
teritoriale din cadrul Ministerului Justiţiei, Ministerului Administraţiei şi
Internelor, Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Muncii,
Solidarităţii Sociale şi Familiei.
(9) In cazul în care, în urma controalelor efectuate
de direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană,
respectiv a municipiului Bucureşti, se constată neîndeplinirea condiţiilor
privind siguranţa alimentelor stabilite în legislaţia în vigoare,
reprezentanţii legali ai unităţilor implicate în activităţile din domeniul
alimentar desfăşurate de unităţile prevăzute în anexa nr. 9 trebuie să aplice
măsurile pentru corectarea deficienţelor constatate şi să informeze autoritatea
judeţeană atunci când deficienţele au fost corectate.
Art. 28. - Activităţile supuse controlului privind
siguranţa alimentelor se derulează pe perioada îndeplinirii condiţiilor pentru
siguranţa alimentelor, conform cerinţelor legislaţiei în domeniu.
Art. 29. - Este interzisă
procesarea produselor de origine nonanimală de către alte unităţi în alte
condiţii decât cele prevăzute în prezenta normă sanitară veterinară şi pentru
siguranţa alimentelor.
Art. 30. - Reprezentanţii legali ai unităţilor supuse
înregistrării sunt obligaţi să notifice imediat autorităţii sanitare veterinare
şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti,
orice modificare survenită în activităţile desfăşurate.
Art. 31. - Documentele de înregistrare pentru siguranţa alimentelor, care nu au fost ridicate de la direcţia sanitară
veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului
Bucureşti, de către solicitanţi, în termen de 30 de zile de la data eliberării,
vor fi anulate.
Art. 32. - Anexele nr. 1 - 10*)
fac parte integrantă din prezenta normă sanitară veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor.
*) Anexele nr. 1-10 sunt reproduse în facsimil.
ANEXA Nr. 1 la norma sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor
Capitolul I
UNITĂŢI DE VÂNZARE CU AMĂNUNTUL SUPUSE ÎNREGISTRĂRII
ŞI CONTROLULUI SANITAR VETERINAR
1. Carne:
a) Carmangerie: unitate cu spaţii şi dotări adecvate în care se desfăşoară
activităţi pentru recepţia cărnii provenită din unităţi autorizate sanitar
veterinar, depozitarea, tranşarea acesteia, producerea de carne tocată, carne
preparată şi/sau produse din carne într-o gamă sortimentală restrânsă (cârnaţi
afumaţi, oase garf afumate, slănina afumată, costiţa afumată, jambon afumat),
în cantităţi mici şi vânzarea cu amănuntul direct către:
(i) consumatorul final la locul producerii;
(ii) alte unităţi de vânzare cu amănuntul, aparţinând
producătorului, aflate pe teritoriul judeţului respectiv, fără a depăşi limitele de suprafaţă ale
judeţului;
(iii) către unităţi de alimentaţie publică din
localitate sau dintr-o localitate învecinată;
(iv) consumatorul final cu ocazia târgurilor,
pieţelor, expoziţiilor, sărbătorilor religioase, etc, organizate periodic de către autorităţile
judeţene/locale.
b) Măcelărie: unitate cu spaţii şi dotări adecvate în
care se desfăşoară activităţi pentru recepţia cărnii provenită din unităţi
autorizate sanitar veterinar, depozitarea, dezosarea, porţionarea acesteia şi
vânzarea cu amănuntul către consumatorul final;
2. Lapte şi produse din lapte:
Centru de prelucrare lapte: unitate cu spaţii şi dotări adecvate în care se desfăşoară
activităţi pentru recepţia laptelui materie primă, obţinut de la producătorii
locali, depozitarea, fabricarea produselor din lapte - urdă, caş, brânza
proaspătă, brânză de burduf, smântână, telemea proaspătă - în cantităţi mici şi
vânzarea cu amănuntul direct către:
a) consumatorul final la locul producerii;
b) alte unităţi de vânzare cu amănuntul, aparţinând
producătorului, aflate pe teritoriul judeţului respectiv, fără a depăşi
limitele de suprafaţă ale judeţului;
c) către unităţi de alimentaţie publică din localitate
sau dintr-o localitate învecinată din acelaşi judeţ;
d) consumatorul final cu ocazia târgurilor,
pieţelor, expoziţiilor, sărbătorilor religioase, etc, organizate periodic
de către autorităţile locale.
Această categorie include şi spaţiile şi echipamentele
de la nivelul stânelor sau exploataţiilor de animale, aflate în zone geografice
greu accesibile, unde laptele materie prima provenit de la animale din fermele
proprii este prelucrat şi comercializat direct către consumatorul final cu
ocazia târgurilor, pieţelor, expoziţiilor, sărbătorilor religioase, etc,
organizate periodic de către autorităţile locale.
3. Peşte şi
produse din pescuit:
a) Centru de
colectare peşte: unitate cu spaţii şi dotări
adecvate în care se desfăşoară activităţi pentru recepţia, sortarea, curăţarea,
depozitarea, răcirea şi prelucrarea primară a peştelui provenit direct din
pescuit - desolzire, eviscerare, tăierea aripioarelor, ambalare, răcire şi
livrarea produselor rezultate către o unitate autorizată sanitar veterinar sau
vânzarea cu amănuntul direct către:
(i) consumatorul final la locul producerii;
(ii) alte unităţi de vânzare cu amănuntul;
(iii) către unităţi de alimentaţie publică din
localitate sau dintr-o localitate învecinată din acelaşi judeţ;
(iv) consumatorul final cu ocazia târgurilor,
pieţelor, expoziţiilor, sărbătorilor religioase, etc, organizate periodic de către autorităţile locale.
b) Ambarcaţiune de pescuit: orice navă sau ambarcaţiune
de dimensiuni mici dotată cu echipamente pentru capturarea şi depozitarea
peştelui sălbatic sau de acvacultura pentru o perioadă scurtă de timp, destinat
către o unitate înregistrată/autorizată sanitar veterinar, sau vânzării directe
către consumatorul final la punctul de debarcare.
c) Punct de debarcare: orice loc cu deschidere la apă, prevăzut cu echipamente şi
facilităţi pentru acostarea ambarcaţiunilor de pescuit unde se efectuează
recepţia, sortarea, răcirea şi depozitarea peştelui proaspăt provenit din
pescuit, destinat către o unitate înregistrată/autorizată sanitar veterinar,
sau vânzării directe către consumatorul final la locul de debarcare.
d) Magazin de
desfacere peşte (Pescărie): unitate cu spaţii şi dotări adecvate în
care se desfăşoară activităţi pentru recepţia şi depozitarea peştelui şi
produselor din pescuit provenite din unităţi înregistrate/autorizate sanitar
veterinar sau direct din pescuit, prelucrarea primară a peştelui proaspăt
provenit direct din pescuit, vânzarea cu amănuntul către consumatorul final;
e) Centru de colectare a batracienilor,
gasteropodelor, crustaceelor etc: unitate cu
spaţii, dotări şi instalaţii adecvate în care se desfăşoară activităţi pentru
recepţia, răcirea, depozitarea şi livrarea acestora către o unitate de
procesare autorizată sanitar veterinar sau unei alte unităţi de vânzare cu
amănuntul;
4. Miere şi alte produse din miere:
a) Centru
extracţie, colectare miere şi alte produse apicole: unitate fixă sau mobilă cu dotări adecvate în care se desfăşoară activităţi
pentru recepţia, extracţia, depozitarea şi livrarea mierii de albine şi a altor
produse apicole către o unitate autorizată sanitar veterinar pentru procesare,
sau către consumatorul final;
b) Stupină: unitate fixă sau mobilă în care se desfăşoară activităţi în domeniu
stuparitului inclusiv obţinerea mierii de albine şi a altor produse apicole şi
livrarea acestora către o unitate înregistrată/autorizată sanitar veterinar
pentru procesare, sau către consumatorul final;
c) Magazin de
desfacere a mierii de albine şi a altor produse apicole: unitate cu dotări limitate în care se desfăşoară activităţi pentru
păstrarea mierii de albine şi a altor produse apicole provenite din unităţi
autorizate sanitar veterinar, prezentarea şi vânzarea acestora consumatorului
final, ambalate şi/sau preambalate de producător.
Capitolul II
UNITĂŢI DE VÂNZARE CU AMĂNUNTUL SUPUSE ÎNREGISTRĂRII
ŞI CONTROLULUI SANITAR VETERINAR ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR
1. Unităţi de
alimentaţie publică sau comercializarea alimentelor:
a) Restaurant (indiferent
de specific): local public care include spaţii şi dotări adecvate în care se
desfăşoară activităţi pentru recepţia produselor de origine animală şi
nonanimală, depozitarea, prepararea şi servirea în incinta localului a
preparatelor şi semipreparatelor culinare sau livrarea în cantităţi mici la
comandă a preparatelor şi semipreparatelor culinare, a produselor de
patiserie/cofetărie şi a altor produse similare;
Această categorie include şi: restaurante cu
autoservire, vagoane-restaurant, rulote, fast-fooduri, baruri, precum şi toate
tipurile de unităţi în care se prepară şi servesc alimente menţionate la
punctul a),
b) Pizzerie: unitate cu
spaţii şi dotări adecvate în care se desfăşoară activităţi pentru recepţia şi
depozitarea materiilor prime de origine animală şi nonanimala, prepararea,
ambalarea după caz şi vânzarea inclusiv la comandă a diferitelor sortimente de
pizza şi alte alimente preparate.
c) Cantină: unitate cu spaţii amenajate în care se desfăşoară activităţi pentru
recepţia şi depozitarea materiilor prime de origine animală şi nonanimala,
prepararea de meniuri şi servirea mesei către consumatorul final în incinta
localului sau la comandă,
d) Laborator de cofetărie şi/sau patiserie: unitate cu spaţii,
dotări şi instalaţii adecvate în care se desfăşoară activităţi pentru recepţia
de materii prime de origine animală şi nonanimala, depozitarea şi prelucrarea
acestora în produse de cofetărie/patiserie, depozitarea şi livrarea acestora
către alte unităţi de vânzare cu amănuntul sau prin magazinul propriu.
e) Pensiuni turistice: unitate
cu spaţii şi dotări adecvate în care se desfăşoară activităţi pentru
producerea, recepţia şi depozitarea materiilor prime de origine animală şi
non-animala, prepararea şi servirea în incinta proprie a alimentelor gătite;
f) Magazin alimentar: unitate
cu dotări limitate în care se desfăşoară activităţi pentru păstrarea limitată,
prezentarea şi vânzarea separată de produse de origine animală şi non-animală,
ambalate şi/sau preambalate de producător;
g) Hipermarket/supermarket: unitate cu spaţii şi capacităţi de depozitare distincte în care se
desfăşoară activităţi pentru recepţia, depozitarea distinctă şi vânzarea în
raioane separate a produselor de origine animală şi nonanimala, inclusiv
tranşarea, prepararea şi ambalarea cărnii numai în cazul în care această
activitate reprezintă mai puţin de 20% din activitatea întregului obiectiv;
h) Unităţi cu vânzare prin
internet: unitate cu spaţii şi dotări fixe sau
mobile pentru depozitarea, transportul către consumatorul final şi vânzarea
numai prin comanda prin internet de alimente de origine animală şi non-animală
ambalate şi/sau preambalate de producător;
2. Unităţi cu alte
activităţi în domeniu:
a) Depozit alimentar: unitate
cu spaţii şi dotări adecvate în care se desfăşoară activităţi pentru recepţia
produselor de origine animală şi nonanimala fără regim termic,
provenite din unităţi inregistrate/autorizate sanitar
veterinar şi pentru siguranţa aliemntelor, depozitarea şi livrarea acestora
către alte unităţi sau direct consumatorului final;
b) Catering: unitate cu
spaţii, dotări şi instalaţii adecvate în care se desfăşoară activităţi pentru
recepţia de materii prime de origine animală şi nonanimala, depozitarea şi
prelucrarea acestora în produse destinate valorificării către alte unităţi de
vânzare cu amănuntul şi/sau către consumatorul final.
c) Staţie spălare şi dezinfecţie mijloace de
transport: unitate cu spaţii şi echipamente
corespunzătoare în care se desfăşoară activităţi de curăţare, spălare şi
dezinfecţie a mijloacelor de transport a produselor de origine animală.
ANEXA Nr. 2 la norma sanitară veterinară si pentru siguranţa alimentelor
AUTORITATEA NAŢIONALĂ SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU
SIGURANŢA ALIMENTELOR
Direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor ........................................
DOCUMENT DE ÎNREGISTRARE SANITARĂ VETERINARĂ PENTRU
UNITĂŢILE DE VÂNZARE DIRECTĂ DE PRODUSE PRIMARE
Nr...........din...............
I. Denumirea
unităţii:......................................,
proprietar.......................................,
din localitatea..................., strada............nr........,
sectorul........ codul .........
judeţul.............., pentru
următoarele activităţi:
1..............;
2..............;
3..............;
4..............;
II. Produsele destinate
vânzării directe a produselor primare vor fi obţinute în cantitate maximă
de:................;
III. Produsele primare vor fi
comercializate direct către consumatorul final:
1. Direct de la locul de obţinere:...........;
2. Către alte unităţi cu vânzare cu amănuntul din
localitate sau în localitatea învecinată a aceluiaşi judeţ:......................;
3. Valorificare cu ocazia
tîrgurilor, pieţelor, expoziţiilor, sărbătorilor religioase, etc.
.......................................................................................;
IV. Produsele primare provin din........................ (ferme, gospodării proprii, fond de vânătoare, lacuri,
etc)......................... în număr de.................... aflate în
localitatea..................................;
Nerespectarea condiţiilor care au stat la baza emiterii
prezentului document atrage, după caz, suspendare sau interzicerea activităţii,
precum şi sancţionarea contravenţională sau penală, conform legislaţiei în
vigoare.
Director executiv,
....................................
(semnătura şi ştampila)
ANEXA Nr. 3 la norma sanitară veterinară si pentru siguranţa alimentelor
AUTORITATEA NAŢIONALĂ SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU
SIGURANŢA ALIMENTELOR
Direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor ....................................
DOCUMENT DE ÎNREGISTRARE SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR PENTRU UNITĂŢILE DE VÂNZARE CU AMĂNUNTUL
Nr........... din...............
I. Denumirea unităţii
:........................................, adresa
unităţii,...........................................cod
unic de înregistrare (CUI).....................,
proprietar..............................................din localitatea
..................., strada............ nr........,
sectorul......., codul........, judeţul.............., telefon.............., e-mail............................, pentru obiectivul
................... în care se desfăşoară
următoarele activităţi:
1..............;
2..............;
3..............;
II. Numărul vehiculelor
utilizate în activităţile desfăşurate: mai puţin de 5........., între 6 şi 10........., între 11 şi
50........., peste 50...........;
III. Sursa de apă utilizată
este: din reţeaua publică............., sursă proprie..........;
IV. Perioada din timpul anului
în care se desfăşoară activitatea:....................;
V. Numărul persoanelor angajate
în cadrul unităţii:...............;
VI. Produsele care vor fi
comercializate către alte unităţi cu vânzare cu amănuntul vor fi obţinute în
cantitate maximă de............................../săptămână
VII. Produsele vor fi comercializate direct către
consumatorul final prin:
1. Unităţi cu amănuntul aparţinând producătorului în
număr de......cea mai depărtată aflată la..........km de locul de producere, din judeţ;
2. Valorificare la locul de producere:.....,.....;
3. Valorificare prin comandă pe internet:............;
VIII. Materiile prime provin din:
1. Gospodăriile proprii în
număr de.........., aflate în localitatea................;
2. Unităţi autorizate veterinar.............;
3. Gospodăriile proprii şi unităţi autorizate sanitar
veterinar............;
Nerespectarea condiţiilor care au stat la baza emiterii
prezentului document atrage, după caz, suspendarea sau interzicerea activităţii
precum şi sancţionarea contravenţională sau penală, conform legislaţiei în vigoare.
După eliberarea prezentului document, reprezentantul
unităţii trebuie să notifice imediat Direcţiei sanitare veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti orice
modificare a condiţiilor din unitate intervenită ulterior.
Reprezentantul legal al unităţii,
..................................................
(semnătura, ştampila oficiala)
Director executiv,
..................................
(semnătura şi stampila)
ANEXA Nr. 4 la norma sanitară veterinară si pentru siguranţa alimentelor
TARIFE
pentru înregistrarea sanitară veterinară şi pentru
siguranţa alimentelor a unităţilor prevăzute în anexa nr. 1
Nr. crt.
|
Unitate
|
Tarif de înregistrare RON/Unitate
|
1
|
Carne:
Carmangerie.................................................................
|
300
|
Măcelărie........................................................................
|
300
|
2
|
Lapte şi produse din lapte:
Centru de prelucrare
lapte..........................................
|
300
|
3
|
Peşte şi produse din pescuit:
Centru de colectare
peşte.............................................
|
200
|
Magazin de comercializare peşte
(pescărie)..................
|
200
|
Centru de colectare a batracienilor, gasteropodelor etc..........
|
200
|
Ambarcaţiune de
pescuit...............................................
|
100
|
Punct de
debarcare.........................................................
|
200
|
4
|
Miere şi produse apicole:
|
Centru de colectare
miere..........................................
|
200
|
Magazin desfacere a mierii de albine..........................
|
100
|
Stupină..........................................................................
|
100
|
5
|
Unităţi de alimentaţie publică:
Restaurant (indiferent de
specific)...................................
|
300
|
Pizzerie ……………………………………………….
|
200
|
Cantină............................................................................
|
200
|
Laborator de cofetărie/patiserie.....................................
|
300
|
Pensiuni
agroturistice......................................................
|
300
|
6
|
Unităţi cu vânzare en-detail:
|
|
Magazin
alimentar...................................................
|
200
|
Hipermarket/supermarket................................................
|
500
|
Unităţi cu vânzare prin intranet.................................
|
300
|
7
|
Unităţi cu activităţi nespecifice:
|
200
|
Catering......................................................................
|
200
|
8
|
Inregistrarea activităţii de
vânzare directă a produselor primare
|
10
|
ANEXA Nr. 5 la norma sanitară veterinară si pentru siguranţa alimentelor
AUTORITATEA NAŢIONALĂ SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU
SIGURANŢA ALIMENTELOR
Direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor ..........................................
ORDONANŢĂ
privind suspendarea activităţii din unităţile supuse înregistrării sanitare veterinare şi
pentru siguranţa alimentelor
Nr............... din......................
Directorul direcţiei sanitare veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor .................................
.............................................., având în vedere prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 42/2004, cu modificările şi completările ulterioare, Ordonanţei de urgenţă a
Guvernului nr. 97/ 2001, cu modificările şi completările ulterioare şi Nota de
control/procesul verbal de constatare înregistrat la Direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor...........................sub
nr................., din data de ..............., întocmit de
........................................................., medic veterinar/inspector pentru siguranţa alimentelor în cadrul..............................., în baza verificării efectuate la
unitatea............................................................., din
.................................................. (adresa
completă) ...........................................................................................................................................,
proprietar ................................................................,
Dispune:
suspendarea activităţii, începând cu data
de..............................................., până la data de ..................... a desfăşurării
activităţii de ........................, desfăşurată în baza înregistrării nr............................. din data de
............................ de către...........................,
proprietar Reluarea
activităţii se efectuează, la solicitarea proprietarului, numai după remedierea
deficienţelor şi verificarea unităţii privind asigurarea condiţiilor sanitare
veterinare şi pentru siguranţa alimentelor de funcţionare, conform prevederilor
legale.
Neaplicarea măsurilor corespunzătoare la termenul
stabilit atrage, după caz, sancţionarea contravenţională şi anularea
înregistrării sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor a
activităţii.
Director executiv,
....................................
(semnătura, ştampila oficială)
Proprietar/ Reprezentantul legal al unităţii,
...................................................
(semnătura, ştampila oficială)
ANEXA Nr. 6 la norma sanitară veterinară si pentru siguranţa alimentelor
AUTORITATEA NAŢIONALĂ SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU
SIGURANŢA ALIMENTELOR
Direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor ......................................
ORDONANŢĂ
privind interzicerea activităţii din unităţile supuse înregistrării sanitare veterinare
şi pentru siguranţa alimentelor
Nr...........din......................
Directorul direcţiei sanitare veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor.................................
.............................................., având în vedere prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 42/2004, cu modificările şi completările ulterioare, Ordonanţei de urgenţă a
Guvernului nr. 97/ 2001, cu modificările şi completările ulterioare şi Nota de
control/procesul verbal de constatare înregistrată la Direcţia sanitară
veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, sub
nr................., din data de ..............., întocmit de ..........................................,
medic veterinar/inspector pentru siguranţa alimentelor
în cadrul..................................... în baza verificării efectuate la unitatea
................................................................................,
din .................................... ..........................................................(adresa
completă).................................................................
proprietar
.....................................................................,
Dispune:
Incepând cu data de.............................interzicerea
desfăşurării activităţii de....................., desfăşurată în baza înregistrării nr...................... din data
de ...................................... de către unitatea..................................,
proprietar ..........................................;
Acordarea înregistrării sanitare veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor şi reluarea activităţii se efectuează la solicitarea
proprietarului, după remedierea deficienţelor şi asigurarea condiţiilor
sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor de funcţionare, conform
prevederilor legale.
Nerespectarea prezentelor măsuri atrage, după caz,
sancţionarea contravenţională sau penală, conform normelor legale în vigoare.
Director,
........................
(semnătura, ştampila oficială)
Proprietar/Reprezentantul legal al unităţii,
...............................................
(semnătura, ştampila oficială)
ANEXA Nr. 7 la norma sanitară veterinară si pentru siguranţa alimentelor
AUTORITATEA NAŢIONALA
SANITARA VETERINARĂ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru
Siguranţa Alimentelor....................
Circumscripţia Sanitară Veterinara şi pentru
Siguranţa Alimentelor..........
DOCUMENT DE SECHESTRARE / REŢINERE OFICIALĂ
Nr.................din....................
Subsemnatul ........................., medic
veterinar oficial/inspector pentru siguranţa alimentelor din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi
pentru Siguranţa Alimentelor jedeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti.............., din
judeţul.................................., având în vedere prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 42/2004, cu
modificările şi completările ulterioare, precum şi prevederile Hotărârii
Guvernului nr. 925/2005, în baza notei de control/proces verbal de constatare nr.................. din
data de.................... întocmită la ........................, dispun sechestrarea/reţinerea oficială
pentru produsul (ele): ...........................................................................,
în cantitate de (kg) ......................................, pentru o perioada
de (până la data
de)............................................................................................................................................................................................................................ ...........;
Proprietarul
produselor:........................................................................................................................................................................ ....................;
Adresa
proprietarului:........................................................................................................................................................................ ........................
........................................................................................................................................................................ .....................................................................
Locul unde s-a dispus măsura sechestrării/reţinerii
oficiale ..........................................................................................................................................;
Data şi ora (minute) când s-a dispus măsura:
.............................................................................................................................................................;
Motivul reţinerii
oficiale:........................................................................................................................................................................ ....................;
Nr. sigiliului sanitar
veterinar:........................................................................................................................................................................ .............;
Nr. proces verbal recoltare probe şi analize solicitate
(daca este cazul):.......................................................................................................................
Rezultatul expertizei sanitare veterinare (nr. buletin
analiza, daca este cazul):
...............................................................................................................
........................................................................................................................................................................ ....................................................................
........................................................................................................................................................................ ....................................................................
Restricţii impuse :........................................................................................................................................................................ ..............................
........................................................................................................................................................................ ....................................................................
........................................................................................................................................................................ ....................................................................
Nerespectarea măsurilor
dispuse, atrage după caz, sancţionarea contravenţională sau penală, în
conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.
Medic veterinar oficial/inspector oficial
………………………...........…..
(semnătura şi parafa)
L.S.
Luat la cunoştinţă,
Proprietar/Reprezentantul legal al unităţii,
………………………….......…..
(semnătura şi stampila)
L.S.
ANEXA Nr. 8 la norma sanitară veterinară si pentru siguranţa alimentelor
AUTORITATEA NAŢIONALĂ SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU
SIGURANŢA ALIMENTELOR
Direcţia Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa
Alimentelor .............................................
PROCES -VERBAL DE CONSTATARE
Nr.........din..............
Subsemnaţii........................................şi................................................................
inspector pentru siguranţa alimentelor din
cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor......................................., respectiv a municipiului Bucureşti, în urma controlului efectuat
la unitatea................................. situată în.............................,
str.................................., nr...., Bl.......,
judeţul/(sectorul).................., cod unic de
înregistrare (CUI)....................., pendinte
de................................................ cu sediul social
în.........................................................,
str........................................, nr....., bl....., sc..., ap....., sector(judeţ).....................................în
prezenţa domnului/doamnei ......................, în calitate de...................................am constatat
următoarele:
In urma celor constatate şi în conformitate cu
legislaţia specifica în vigoare se aplică următoarele măsuri şi recomandări -
se vor specifica expres prevederile actelor normative care
nu au fost respectate:
Prezentul proces verbal de constatare
conţine.................pagini şi a fost întocmit în două exemplare, dintre care unul rămâne
la............................................................ .
Medici veterinari/Inspectori
.................................................
Proprietar/Reprezentantul legal
al unităţii,
.................................................................
ANEXA Nr. 9 la norma sanitară veterinară si pentru siguranţa alimentelor
ACTIVITĂŢI SUPUSE ÎNREGISTRĂRII SI CONTROLULUI
PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR
I. Activităţi de
prelucrare şi conservare a fructelor şi legumelor
1. Unităţi de prelucrare a
cartofilor preparaţi sau congelaţi -unitate cu
spaţii şi dotări adecvate pentru recepţia, depozitarea, condiţionarea şi prelucrarea cartofilor
preparaţi sau prevăzută cu spaţii frigorifice pentru prelucrarea cartofilor
congelaţi, precum şi alte spaţii de depozitare, livrare, a produselor vegetale.
2. Unităţi de producţie a
piureului de cartofi deshidrataţi - unitate cu
spaţii, dotări, instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea, prelucrarea
de cartofi deshidrataţi, în vederea obţinerii piureului de cartofi.
3. Unităţi de producţie de
gustări din cartofi - unitate cu spaţii, dotări, instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea,
condiţionarea, prelucrarea cartofilor, în vederea obţinerii producţiei de
gustări şi servirea acestora.
4. Unităţi de producţie
pentru fabricarea cartofilor crocanţi -unitate cu
spaţii, dotări, instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea, condiţionarea
şi prelucrarea cartofilor, în vederea obţinerii producţiei de cartofi crocanţi,
precum şi pentru ambalarea şi livrarea acestora..
5. Unităţi de producţie pentru
fabricarea fainei de cartofi- unitate cu spaţii, dotări, instalaţii adecvate pentru recepţia,
depozitarea, condiţionarea şi prelucrarea cartofilor, în vederea obţinerii
fainei de cartofi, precum şi ambalarea, depozitarea, păstrarea şi livrarea
acesteia.
6. Unităţi de fabricare a sucurilor de fructe şi legume - unitate cu spaţii, dotări,
instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea, condiţionarea şi prelucrarea
fructelor şi legumelor în vederea obţinerii sucurilor din acestea, precum şi a
spaţiilor şi dotărilor necesare imbutelierii, ambalării, depozitarii, păstrării
şi livrării acestora.
7. Unităţi de fabricare a
concentratelor din fructe şi legume - unitate cu
spaţii, dotări, instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea, condiţionarea
şi prelucrarea fructelor şi legumelor în vederea obţinerii concentratelor din
acestea, precum şi a spaţiilor şi dotărilor necesare imbutelierii, ambalării,
depozitării, păstrării şi livrării acestora.
8. Unităţi de conservarea
fructelor, nucilor sau a legumelor - unitate cu
spaţii, dotări, instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea, condiţionarea
şi prelucrarea (congelarea, uscarea, conservarea în ulei sau în oţet,
fabricarea conservelor, etc.) în vederea conservării fructelor şi legumelor,
precum şi a spaţiilor, inclusiv spaţii de frig şi dotărilor necesare
imbutelierii, ambalării, depozitării, păstrării şi livrării acestora.
9. Unităţi de fabricarea
produselor alimentare din fructe şi legume - unitate
cu spaţii, dotări, instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea,
condiţionarea şi prelucrarea fructelor şi legumelor, în vederea obţinerii
produselor alimentare, precum şi spaţii necesare, depozitării şi livrării
acestora.
10. Unităţi de fabricarea
gemurilor, marmeladetor şi jeleurilor - unitate cu
spaţii, dotări, instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea, condiţionarea
şi prelucrarea fructelor şi legumelor, în vederea obţinerii gemurilor,
marmeladelor şi jeleurilor, precum şi pentru ambalarea, depozitarea şi livrarea
acestora.
II. Activităţi de fabricare
a uleiurilor şi a grăsimilor vegetale şi animale
1. Unităţi pentru producţia
de uleiuri vegetale brute ( ulei de măsline, floarea - soarelui, soia, rapiţă,
in, seminţe de dovleac, etc.) - unitate cu spaţii,
dotări, instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea, condiţionarea,
prelucrarea materiilor prime în vederea obţinerii de uleiuri şi grăsimi brute
precum şi spaţii pentru depozitarea şi livrarea acestora.
2. Unităţi pentru producţia
fainei oleaginoase nedegresate - unitate cu
spaţii, dotări, instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea,
condiţionarea, prelucrarea materiei prime în vederea obţinerii, depozitarii şi
livrării fainei oleaginoase nedegresate.
3. Unităţi pentru producţia
uleiurilor vegetale rafinate ( ulei de măsline, ulei de soia, etc.) - unităţi cu spaţii, dotări, instalaţii pentru recepţia, depozitarea
şi prelucrarea materiilor prime în vederea obţinerii precum şi spaţii pentru
îtnbutelierea, depozitarea şi livrarea acestora.
4. Unităţi pentru prelucrarea
uleiurilor vegetale - unitate cu spatii dotări şi
instalaţii adecvate pentru depozitarea şi prelucrarea uleiurilor vegetale (prin
suflare, fierbere, oxidare, polimerizare, deshidratare, hidrogenare, etc),
precum şi spaţii pentru îmbutelierea, depozitarea şi livrarea acestora.
5. Unităţi pentru fabricarea margarinei - unitate cu spaţii,
dotări şi instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea şi prelucrarea
materiilor prime, pentru fabricarea margarinei, precum şi spaţii pentru
depozitarea şi livrarea acesteia.
6. Unităţi pentru
fabricarea amestecurilor pentru tartine - unitate cu spaţii, dotări şi instalaţii amenajate pentru recepţia
şi depozitarea separata a materiilor prime de origine vegetală şi animală, în
vederea fabricării amestecurilor pentru tartine, precum şi pentru depozitarea
şi livrarea acestora.
7. Unităţi pentru
fabricarea grăsimilor de gătit combinate - unitate cu spaţii, dotări şi instalaţii amenajate pentru recepţia
şi depozitarea materiilor prime, în vederea fabricării grăsimilor de gătit
combinate, precum şi pentru depozitarea şi livrarea acestora.
III. Activităţi de fabricare a produselor de
morărit, amidonului şi produselor din amidon
1. Unităţi de morărit - unitate specializată prevăzută cu spaţii, amenajări, dotări şi
instalaţii în domeniu pentru recepţia, depozitarea, prelucrarea boabelor de
cereale şi prelucrarea lor în materie prima pentru unităţile de panificaţie
(producţia de făină, arpacaş, crupe sau pelete din grâu, secara, ovăz, porumb
sau alte cereale), precum şi spaţii pentru depozitarea, păstrarea şi livrarea
produsului finit.
2. Unităţi pentru măcinarea
orezului - unitate
specializată prevăzută cu spaţii, amenajări, dotări şi instalaţii în domeniu
pentru recepţia, depozitarea, prelucrarea boabelor de orez în vederea obţinerii
de orez măcinat, glazurat, semi-fiert sau producţie de făina de orez, precum şi
spaţii pentru depozitarea, păstrarea şi livrarea produsului finit,
3. Unităţi pentru măcinarea
legumelor - unitate
specializată prevăzută cu spaţii, amenajări, dotări şi instalaţii în domeniu
pentru recepţia, depozitarea, sortarea, prelucrarea şi măcinarea legumelor în
vederea obţinerii de făina sau pudră de legume uscate sau fructe comestibile
precum şi spaţii pentru depozitarea, păstrarea şi livrarea produsului finit.
4. Unităţi pentru
fabricarea cerealelor pentru micul dejun - unitate specializată prevăzută cu spaţii, amenajări, dotări şi
instalaţii în domeniu pentru recepţia, depozitarea, prelucrarea prin tratare
termică a cerealelor prin expandare în vederea obţinerii de cereale pentru
micul dejun precum şi spaţii pentru depozitarea, păstrarea şi livrarea
produsului finit.
5. Unităţi pentru
fabricarea fainei în amestec - unitate specializată prevăzută cu spaţii, amenajări, dotări şi
instalaţii în domeniu pentru recepţia, depozitarea, omogenizarea făinii în
vederea obţinerii de făină în amestec pentru pâine, prăjituri, biscuiţi sau
clătite precum şi spaţii pentru depozitarea, păstrarea şi livrarea produsului
finit.
6. Unităţi pentru
fabricarea amidonului - unitate prevăzută cu spaţii, amenajări, dotări şi instalaţii în
domeniu pentru recepţia materiei prime (orez, cartofi, porumb, grâu, etc.),
depozitarea, prelucrarea prin măcinare, germinare, extracţie,
purificare-rafinare, deshidratare, uscare, în vederea obţinerii de amidon,
precum şi spaţii pentru ambalarea, depozitarea, păstrarea şi livrarea
produsului finit.
7. Unităţi pentru
fabricarea glucozei, siropului de glucoza, maltozei - unitate specializată prevăzută cu
spaţii, amenajări, dotări şi instalaţii în domeniu pentru recepţia materiei
prime (suspensie de amidon din cartofi şi porumb), depozitarea, prelucrarea
prin hidroliză în vederea obţinerii de sirop de glucoza, a zahărului total,
dextroză cristalizată anhidră, izosirop, dextroză cristalizată monohidrat,
fructoză, maltoză precum şi spaţii pentru ambalarea, depozitarea, păstrarea şi
livrarea produsului finit.
8. Unităţi pentru
fabricarea glutenului - unitate prevăzută cu spaţii, amenajări, dotări şi instalaţii în
domeniu pentru recepţia materiei prime, depozitarea, prelucrarea prin
extracţie, separare, concentrare, deshidratare, uscare în vederea obţinerii de
gluten, precum şi spaţii pentru ambalarea, depozitarea, păstrarea şi livrarea
produsului finit,
9. Unităţi pentru
fabricarea uleiului din germeni de porumb -
unitate prevăzută cu spaţii, amenajări, dotări şi instalaţii în domeniu pentru
recepţia materiei prime depozitarea, prelucrarea germenilor de porumb în
vederea obţinerii de ulei, precum şi spaţii pentru îmbutelierea, depozitarea,
păstrarea şi livrarea acestuia.
IV. Activităţi de
fabricare a altor produse alimentare
1. Unităţi pentru
fabricarea pâinii, produselor proaspete de patiserie, plăcintelor,
specialităţilor de panificaţie, checurilor, tartelor, etc. -unitate prevăzută cu spaţii,
amenajări, dotări şi instalaţii în domeniu, inclusiv spaţii de frig pentru
recepţia materiei prime, depozitarea, prelucrarea fainei şi a ingredientelor de
origine vegetală şi animală în vederea obţinerii produselor proaspete de
patiserie, plăcintelor, specialităţilor de panificaţie, checurilor, tartelor,
etc, precum şi a spaţiilor de depozitare şi livrare corespunzătoare.
2. Unităţi pentru fabricarea biscuiţilor,
pişcoturilor, a produselor uscate de panificaţie, a produselor de patiserie şi
prăjiturilor conservate precum şi pentru fabricarea produselor pentru gustări dulci sau sărate - unitate prevăzută cu spaţii, amenajări, dotări şi instalaţii în
domeniu, inclusiv spaţii de frig pentru recepţia materiei prime, depozitarea,
prelucrarea materiilor prime de origine animală şi vegetală în vederea
fabricării biscuiţilor, pişcoturilor, a produselor uscate de panificaţie, a
produselor de patiserie şi prăjiturilor conservate precum şi pentru fabricarea
produselor pentru gustări dulci sau sărate, precum şi a spaţiilor de
depozitare, păstrare şi livrare corespunzătoare.
3. Unităţi pentru
fabricarea sau rafinarea zahărului şi a înlocuitorilor din sfecla de zahăr, suc
de trestie de zahăr, arţar şi palmier - unitate prevăzută cu spaţii, amenajări, dotări şi instalaţii în
domeniu adecvate pentru recepţia materiei prime, depozitarea, prelucrarea
acesteia în vederea obţinerii, depozitării şi livrării zahărului.
4. Unităţi pentru
fabricarea produselor din cacao, a ciocolatei, a produselor zaharoase, inclusiv
unt de cacao, grăsime şi ulei de cacao, a gumei de mestecat, conservarea în
zahăr a fructelor, sâmburilor de fructe şi a altor părţi ale plantelor,
fabricarea pastilelor şi tabletelor (mentolate gen
TIC - TAC) - unitate prevăzută cu spaţii,
amenajări, dotări şi instalaţii în domeniu, pentru recepţia materiei prime
(cacao, ciocolata, zahăr, fructe), depozitarea, prelucrarea materiilor prime de
origine vegetală şi animală în vederea obţinerii, produselor din cacao, a
ciocolatei, a produselor zaharoase, inclusiv unt de cacao, grăsime şi ulei de
cacao, a gumei de mestecat , conservarea în zahăr a fructelor, sâmburilor de
fructe şi a altor părţi ale plantelor, fabricarea pastilelor şi tabletelor
(mentolate gen TIC - TAC) precum şi a spaţiilor de depozitare şi livrare corespunzătoare.
5. Unităţi pentru
fabricarea macaroanelor, tăiţeilor, cus-cus-ului, pastelor făinoase şi altor
produse făinoase similare - unitate prevăzută cu
spaţii, amenajări, dotări şi instalaţii în domeniu, pentru recepţia,
depozitarea, prelucrarea materiilor prime şi a ingredientelor de origine
vegetală şi animală în vederea obţinerii macaroanelor, tăiţeilor, cus-cus-ului,
pastelor făinoase şi altor produse făinoase similare, precum şi a spaţiilor de
depozitare şi livrare corespunzătoare.
6. Unităţi pentru
prelucrarea cafelei - unitate prevăzută cu spaţii,
amenajări, dotări şi instalaţii în domeniu, pentru recepţia materiei prime,
depozitarea, spaţii pentru prelucrarea cafelei prin decafeinizare şi prăjire în
vederea obţinerii de cafea măcinată, cafea solubilă, extracte şi concentrate
din cafea, fabricarea înlocuitorilor de cafea, precum şi spaţii de ambalare,
depozitare şi livrare corespunzătoare.
7. Unităţi pentru
prelucrarea ceaiului - unitate prevăzută cu
spaţii, amenajări, dotări şi instalaţii în domeniu, pentru recepţia materiei
prime, depozitarea, spaţii pentru prelucrarea ceaiului şi a frunzelor de
plante, ambalarea ceaiului inclusiv în doze (pliculeţe), fabricarea infuziilor
din plante (mentă, muşeţel, verbina, etc) precum şi spaţii de ambalare,
depozitare şi livrare corespunzătoare
8. Unităţi pentru fabricarea condimentelor - unitate
specializată cu spaţii pentru recepţia şi depozitarea materiilor prime, spaţii
şi instalaţii pentru fabricarea mirodeniilor, ketchupului, sosurilor picante,
condimentelor, maionezei, făinii de muştar, muştarului şi oţetului, spaţii
pentru ambalarea, depozitarea şi livrarea produselor finite.
9. Unităţi pentru
fabricarea preparatelor alimentare omogenizate şi alimentelor dietetice - unitate cu spaţii, dotări şi instalaţii pentru recepţia,
depozitarea şi fabricarea produselor alimentare pentru utilizări nutriţionale
speciale, laptelui praf pentru sugari, laptelui şi altor alimente pentru copii
mici, alimentelor pentru sugari, alimentelor cu conţinut redus de calorii,
alimentelor dietetice pentru scopuri medicale speciale, alimentelor cu conţinut
redus de sodiu, inclusiv sare fără sodiu, alimentelor fără gluten, alimentelor
recomandate în efortul muscular intens, în special pentru sportivi, alimentelor
pentru persoanele ce suferă de dereglări ale metabolismului carbohidraţilor
(diabet), precum şi spaţii adecvate pentru ambalarea, depozitarea şi livrarea
produselor finite.
10. Unităţi pentru
fabricarea altor produse neclasificate în alta parte - unitate cu spaţii, dotări şi instalaţii adecvate pentru recepţia
materiei prime, depozitarea şi fabricarea de supe, ciorbe, fabricarea drojdiei
de bere, a produselor alimentare îmbogăţite cu oligoelemente, vitamine,
proteine, a suplimentelor alimentare şi nutritive, precum şi spaţii adecvate
pentru ambalarea, depozitarea şi livrarea produselor
finite.
11. Unităţi de fabricare a
produselor alimentare congelate ~ unităţi cu spatii, dotări şi instalaţii adecvate pentru recepţia
materiei prime, depozitarea şi fabricarea produselor congelate precum şi spatii
de ambalare, depozitare şi livrare corespunzătoare, atât pentru alte unităţi
cat şi pentru consumatorul final.
12. Unităţi de fabricare a produselor alimentare
confiate - unităţi cu spatii, dotări şi instalaţii
adecvate pentru recepţia materiei prime, depozitarea şi fabricarea produselor
confiate precum şi spatii de ambalare, depozitare şi livrare corespunzătoare,
atât pentru alte unităţi cat şi pentru consumatorul final.
V. Activităţi de
fabricare a băuturilor
1. Unităţi pentru
fabricarea băuturilor alcoolice distilate - unitate
cu spaţii, dotări şi instalaţii adecvate pentru
recepţia, depozitarea materiilor prime şi semifabricatelor şi fabricarea de
băuturi alcoolice distilate: whisky, coniac, gin, lichioruri, precum şi spaţii
adecvate pentru îmbutelierea, depozitarea şi livrarea acestora, atât pentru
alte unităţi cat şi pentru consumatorul final.
2. Unităţi pentru
fabricarea alcoolului etilic de fermentaţie - unitate cu spaţii,
dotări şi instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea materiilor prime,
semifabricatelor şi prelucrarea acestora în vederea obţinerii de alcool etilic
de fermentaţie şi a alcoolurilor neutre, precum şi spaţii adecvate pentru
îmbutelierea, depozitarea şi livrarea acestora, atât pentru alte unităţi cat şi
pentru consumatorul final.
3. Unităţi pentru fabricarea vinului - unitate cu spaţii, dotări
şi instalaţii adecvate pentru recepţia şi depozitarea materiei prime,
semifabricatelor şi prelucrarea acestora în vederea obţinerii vinului, a
vinului de masa, vinului de calitate produs în anumite regiuni (VCPAR ),
vinului spumant, vinului din must de struguri concentrat şi vinului slab
alcoolizat sau fară alcool, precum şi spaţii adecvate pentru îmbutelierea,
depozitarea şi livrarea acestora, atât pentru alte unităţi cat şi pentru
consumatorul final.
4. Unităţi pentru
fabricarea cidrului şi a altor vinuri din fructe - unitate cu spaţii, dotări şi
instalaţii adecvate pentru recepţia materiei prime, depozitarea şi fabricarea
cidrului, cidrului de pere, miedului şi a altor vinuri din fructe cat şi a
băuturilor mixte ce conţin alcool, precum şi spaţii adecvate pentru
depozitarea, îmbutelierea şi livrarea acestora, atât pentru alte unităţi cat şi
pentru consumatorul final.
5. Unităţi pentru
fabricarea altor băuturi nedistilate obţinute prin fermentare - unitate cu spaţii, dotări şi instalaţii adecvate pentru recepţia
şi depozitarea materiei prime, semifabricatelor şi prelucrarea acestora în
vederea obţinerii vermutului şi a altor băuturi similare, precum şi spaţii
adecvate pentru îmbutelierea, depozitarea şi livrarea acestora, atât pentru
alte unităţi cat şi pentru consumatorul final,
6. Unităţi pentru
fabricarea berii - unitate cu spatii, dotări şi
instalaţii adecvate pentru recepţia şi depozitarea materiilor prime şi
ingredientelor pentru obţinerea berii, precum şi spaţii pentru îmbutelierea,
depozitarea şi livrarea acesteia, atât pentru alte unităţi cat şi pentru
consumatorul final.
7. Mălţăria - este secţia din cadrul fabricii de bere în care se face
germinarea orzului şi a altor cereale în vederea obţinerii malţului.
8. Unităţi pentru
fabricarea de ape minerale şi băuturi răcoritoare nealcoolice - unitate cu spaţii, dotări şi instalaţii pentru captarea,
carbogazeificarea, îmbutelierea apei minerale, fabricarea băuturilor
răcoritoare nealcoolice, băuturi nealcoolice aromatizate şi /sau îndulcite:
limonada, oranjada, cola, băuturi energizante, băuturi din fructe, ape tonice,
precum şi spatii adecvate pentru îmbutelierea, depozitarea şi livrarea
acestora, atât pentru alte unităţi cat şi pentru consumatorul final.
VI. Alte activităţi
1. Unităţi de ambalare
produse alimentare de origine nonanimală - unitate cu spaţii, dotări şi instalaţii adecvate în care se
desfăşoară activităţi pentru recepţia, depozitarea, ambalarea şi livrarea
produselor alimentare de origine nonanimală.
2. Depozit pentru seminţe
de consum - unitate cu spaţii, dotări şi
instalaţii adecvate în care se desfăşoară activităţi pentru recepţia,
depozitarea şi livrarea de seminţe de consum.
3. Depozit alimentar pentru
produse de origine nonanimală - unitate cu spaţii, dotări şi instalaţii adecvate în care se desfăşoară
activităţi pentru recepţia, depozitarea şi livrarea de
produse preambalate de origine nonanimală, atât
pentru alte unităţi cât şi pentru consumatorul final.
4. Depozit frigorific pentru produse alimentare de origine nonanimală - unitate
cu spaţii şi instalaţii de frig adecvate în care se desfăşoară activităţi
pentru recepţia, depozitarea şi livrarea produselor de origine nonanimală
congelate sau care necesită temperaturi scăzute de depozitare, atât pentru alte
unităţi cât şi pentru consumatorul final.
5. Unităţi de comercializare a produselor
alimentare congelate - unităţi cu spaţii, dotări
şi instalaţii adecvate pentru recepţia materiei prime, depozitarea şi/sau
prelucrarea produselor congelate precum şi spaţii de ambalare, depozitare şi
livrare corespunzătoare, atât pentru alte unităţi cât şi pentru consumatorul
final.
6. Unitaăţi de producere a ambalajelor pentru
produsele alimentare ce vin în contact cu alimentele - unităţi cu spaţii, dotări şi instalaţii adecvate pentru fabricarea
în condiţii corespunzătoare a ambalajelor pentru produsele alimentare ce vin în
contact cu alimentele precum şi spaţii de ambalare, depozitare şi livrare
corespunzătoare, a acestora pentru unităţile ce le utilizează.
7. Mijloc de transport produse de origine
non-animala: orice nava, aeronava, mijloc auto
etc. înregistrate ca mijloace de transport dotate corespunzător pentru ca
produsele de origine non-animala pe timpul transportului sa nu isi modifice
caracteristicile prevăzute în documentele insotitoare;
ANEXA Nr. 10 la norma sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor
AUTORITATEA NAŢIONALĂ SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU
SIGURANŢA ALIMENTELOR
Direcţia sanitara veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor
DOCUMENT DE ÎNREGISTRARE PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR
Nr. ....... din...............
Pentru unitatea denumită:.......................,
adresa unităţii, .......................................
proprietar............................................., din localitatea
..................., strada ............ nr........, sectorul
......., codul ........, judeţul............... telefon..............,
e-mail............................, pentru obiectivul......................................în care se
desfăşoară următoarele activităţi;
1..............................(CodCAEN.............);
2..............................(CodCAEN.............);
3..............................(CodCAEN.............);
După eliberarea prezentului document, reprezentantul
legal al unităţii trebuie să notifice Direcţiei sanitare veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, orice
modificare a condiţiilor din unitate intervenită ulterior.
Reprezentantul legal al unităţii
...................................................
(semnătura, ştampila oficiala)
Director executiv,
..................................