ORDIN Nr. 580
din 15 septembrie 2008
privind retragerea sub
control a subproduselor vitivinicole
ACT EMIS DE:
MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 657 din 18 septembrie 2008
Văzând Referatul de aprobare nr. 125.306 din 5
septembrie 2008 al Direcţiei politici de piaţă în sectorul
culturi horticole,
având în vedere prevederile Regulamentului (CE) nr.
555/2008 al Comisiei de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE)
nr. 479/2008 privind organizarea comună a pieţei vitivinicole,
având în vedere prevederile art. 60, 61 şi ale art. 111 lit. k) din Normele metodologice de aplicare a
Legii viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr.
244/2002, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.134/2002, cu modificările
ulterioare,
în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 385/2007 privind
organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale,
ministrul agriculturii si dezvoltării rurale emite următorul ordin:
Art. 1. -Pentru campaniile viticole 2008/2009-2012/2013,
persoanele fizice/juridice care deţin subproduse
vitivinicole, cu excepţia celor care obţin mai puţin de 25 hl de vin sau must
în propriile unităţi de producţie, au obligaţia de a aplica retragerea sub
control a acestora.
Art. 2. - Procedura de retragere sub control a
subproduselor vitivinicole este prevăzută în anexa
care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 3. - Prezentul ordin se publică în Monitorul
Oficial al României, Partea I.
Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
Dacian Cioloş
ANEXĂ
PROCEDURĂ
de retragere sub control a subproduselor vitivinicole
Art. 1. -In sensul prezentei proceduri, următorii
termeni se definesc astfel:
a) retragere sub control a subproduselor
vitivinicole - măsura prin care producătorii sunt
obligaţi să gestioneze distinct subprodusele rezultate la vinificare (drojdia
şi tescovina) pentru a fi denaturate sau utilizate în alte scopuri, conform
prevederilor prezentei proceduri;
b) denaturare a drojdiei de vin - acţiunea de adăugare a unei substanţe străine în drojdia de vin,
astfel încât produsul rezultat să nu mai poată fi utilizat în vinificaţie;
c) drojdie de vin -
reziduul care se depune după fermentaţia alcoolică şi în timpul stocării
vinului în recipiente sau care rezultă în urma aplicării tratamentelor autorizate, precum şi la filtrarea
ori centrifugarea vinului. Se consideră drojdie de
vin şi reziduul depus în recipiente cu must de
struguri după tratamente autorizate sau în timpul stocării, precum şi reziduul
obţinut la filtrarea ori centrifugarea mustului;
d) tescovină - reziduul fermentat sau nefermentat
obţinut la presarea strugurilor proaspeţi;
e) producător- orice persoană fizică ori juridică sau orice grupare de astfel de
persoane care produce vin din struguri proaspeţi, din must de struguri, din
must de struguri parţial fermentat sau din vin nou aflat încă în fermentare,
din producţia proprie ori din achiziţii.
Art. 2. - (1) Producătorii care efectuează retragerea
sub control a subproduselor vitivinicole au obligaţia să întocmească şi să
depună la direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a
municipiului Bucureşti, denumite în continuare DADR,
declaraţiile de recoltă şi producţie.
(2) Producătorii care înstrăinează mustul, mustul
concentrat si/sau mustul concentrat rectificat nu au obligaţia prevăzută la
art. 5.
(3) Producătorii care achiziţionează mustul, mustul
concentrat şi/sau mustul concentrat rectificat au obligaţia prevăzută la art.
5.
(4) Producătorii care produc vinuri spumante sunt
exceptaţi de la obligaţia prevăzută la art. 5, pentru cantităţile
corespunzătoare vinurilor spumante produse.
Art. 3. - (1) Tescovina proaspătă rezultată în urma
procesului de vinificaţie, care va fi supusă măsurii de retragere sub control,
trebuie să îndeplinească următoarele caracteristici minime privind tăria
alcoolică potenţială:
a) 2,1 l alcool pur la 100 kg
de tescovină, în cazul vinurilor albe DOC;
b) 3 l alcool pur la 100 kg de
tescovină, în celelalte cazuri. Este interzisă suprapresarea tescovinei
proaspete.
(2) Drojdia de vin rezultată în urma procesului de
vinificaţie, care va fi supusă măsurii de retragere sub control, trebuie să
îndeplinească următoarele caracteristici minime privind tăria alcoolică:
a) 3,5 l alcool pur la 100 kg de drojdie de vin, în
cazul vinurilor albe DOC;
b) 5 l alcool pur la 100 kg de
drojdie de vin, în celelalte cazuri. Este interzisă suprapresarea drojdiei de
vin.
(3) In cazul în care caracteristicile minime
determinate ale subproduselor vitivinicole sunt mai mici decât cele prevăzute
la alin. (1) şi/sau (2), producătorii au obligaţia de a completa cu vin aceste
subproduse până la limita minimă prevăzută de prezenta procedură.
(4) Obligaţia de retragere sub control a subproduselor
vitivinicole (% volum/hl) se determină în funcţie de tăria alcoolică naturală
în volume aferentă zonelor viticole, astfel:
a) tăria alcoolică minimă pe zonele viticole din
România:
(i) zona viticolă B: 8,5% vol.;
(ii) zona viticolă C I: 9%
vol.;
(iii) zona viticolă C II: 9,5%
vol.;
b) cantitatea de alcool conţinută de subprodusele
vitivinicole va fi de cel puţin:
(i) 10% din volumul de alcool conţinut în vinul de
masă (cu sau fără indicaţie
geografică);
(ii) 7% din volumul de alcool conţinut în vinul DOC.
(5) Cantitatea minimă de subproduse vitivinicole ce
trebuie supuse retragerii sub control se determină astfel:
a) cantitatea de vin obţinută (hl) x tăria alcoolică
[în funcţie de zona viticolă prevăzută la alin. (4) lit. a)] = Z (% vol./hl);
b) Z (% vol./hl) x procentul [prevăzut la alin. (4)
lit. b)] = Y, cantitatea minimă de subproduse vitivinicole ce trebuie retrasă
sub control (% vol./hl).
Art. 4. - (1) Retragerea sub control a tescovinei se
face prin:
a) folosirea acesteia la furajarea animalelor;
b) obţinerea compostului pentru fertilizarea
terenurilor agricole;
c) separarea seminţelor în vederea obţinerii uleiului;
d) exportul în ţări terţe UE;
e) livrarea către un incinerator autorizat;
f) livrarea la o groapă ecologică autorizată;
g) orice alte proceduri prin care tescovina devine
improprie utilizării în vinificaţie.
(2) Cu cel puţin 48 de ore înainte de începerea
procesului de vinificaţie, producătorii au obligaţia de a notifica în scris inspectorii teritoriali ai Inspecţiei de
Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol, denumită în continuare I.S.C.T.V.
(3) Producătorii vor determina
tăria alcoolică a tescovinei proaspete, certificată printr-un buletin de
analiză, şi o vor înregistra în Fişa de evidenţă zilnică a tescovinei rezultate
în urma procesului de vinificaţie, prevăzută în anexa nr. 1. Intreaga cantitate
de tescovină va fi evidenţiată în registrul de intrări/ieşiri. Dovada
îndeplinirii obligaţiei privind retragerea sub control a tescovinei se va face
prin documente justificative.
Art. 5. - (1) Retragerea sub control a drojdiei de vin
se face prin:
a) denaturare, introducându-se
în masa acesteia cel puţin 2 g de clorură de sodiu (NaCI)/kg sau 2 g de clorură
de potasiu (KCI)/kg;
b) orice alte proceduri prin care drojdia de vin
devine improprie utilizării în vinificaţie.
(2) Ulterior retragerii, drojdia de vin poate avea următoarele destinaţii:
a) extragerea de acid tartric şi alte produse;
b) exportul în ţări terţe UE;
c) livrarea către un incinerator autorizat;
d) livrarea la o groapă ecologică autorizată sau la o
staţie de epurare a apelor uzate;
e) livrarea către o distilerie
autorizată.
(3) Producătorii au obligaţia de a notifica în scris,
cu cel puţin 48 de ore înainte, inspectorii teritoriali ai I.S.C.T.V. cu
privire la efectuarea operaţiunii de retragere sub control.
(4) In vederea aplicării prevederilor alin. (1) lit.
b) este obligatorie obţinerea avizului I.S.C.T.V.
(5) Producătorii vor determina tăria alcoolică a
drojdiei de vin, certificată printr-un buletin de analiză, şi o vor înregistra
în Fişa de evidenţă zilnică a drojdiei de vin rezultate în urma procesului de
vinificaţie, prevăzută în anexa nr. 2. Intreaga cantitate de drojdie de vin va
fi evidenţiată în registrul de intrări/ieşiri. Dovada îndeplinirii obligaţiei
prevăzute la alin. (1) se va face prin întocmirea Procesului-verbal de
retragere sub control a drojdiei de vin, prevăzut în anexa nr. 3.
Art. 6. - (1) I.S.C.T.V este instituţia abilitată să
efectueze prin verificări scriptice şi faptice modul de realizare a măsurii de
retragere sub control a subproduselor vitivinicole pentru cel puţin 6% din
totalul cantităţilor de subproduse vitivinicole la nivel judeţean.
(2) Pentru verificarea obligaţiei minime de
subproduse vitivinicole (tescovina şi drojdia) ce trebuie retrase sub control,
inspectorul teritorial al I.S.C.T.V va ridica un număr de 3 eşantioane reprezentative pentru
fiecare subprodus vitivinicol, în vederea determinării tăriei alcoolice. Două
dintre eşantioanele ridicate vor fi predate pentru efectuarea analizelor
fizico-chimice la laboratoarele autorizate, iar al treilea eşantion, împreună
cu o copie a procesului-verbal de prelevare, va rămâne la producător.
(3) Recipientele în care se vor introduce eşantioanele
prelevate vor fi etichetate şi sigilate, cu respectarea condiţiilor de
păstrare, fără a provoca alterarea parametrilor fizico-chimici ai produsului de
analizat. Procurarea recipientelor se va face de către DADR.
Art. 7. - Producătorii din sectorul vitivinicol care nu
respectă prevederile prezentei proceduri nu pot beneficia de sprijin financiar
aferent măsurilor din cadrul programului-suport pentru următoarea campanie
viticolă, iar I.S.C.T.V va aplica sechestru asupra unei cantităţi de vin echivalente
cantităţilor de subproduse vitivinicole care trebuiau retrase sub control.
Art. 8. -Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezenta procedură.
ANEXA Nr. 1 la procedură
FIŞA DE EVIDENŢĂ ZILNICĂ
a tescovinei rezultate în urma procesului de
vinificaţie
Nr. crt.
|
Data
|
Raportul de vinificaţie
nr........../..............
|
Cantitatea de struguri vinificată
[kg (sau t)]
|
Culoarea strugurilor (albi/negri)
|
Destinaţia de producţie
|
Cantitatea de tescovină rezultată
(kg)
|
Potenţialul alcoolic al tescovinei
(% vol.)
|
Observaţii
|
Vin DOC
|
Vin de masă
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ANEXA Nr. 2 la procedură
FIŞA DE EVIDENŢA ZILNICA
a drojdiei de vin rezultate în urma procesului de
vinificaţie
Nr. crt.
|
Data
|
Raportul de vinificaţie
nr........../.............
|
Cantitatea rezultată (kg)
|
Culoarea vinului (alb/roşu)
|
Categoria de calitate a vinului
|
Potenţialul alcoolic
al drojdiei
(%vol.)
|
Observaţii
|
Vin DOC
|
Vin de masă
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ANEXA Nr. 3 la procedură
Vizat
Inspecţia de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol
PROCES-VERBAL
de retragere sub control a drojdiei de vin
Nr........din data de...........,
încheiat astăzi,.........
Persoana fizică/Societatea
Comercială.....................................................................................,
cu domiciliul/sediul social
în...............................................,
având CNP/CUI.........................................., reprezentată prin(acolo unde este cazul)....................................................,
în urma notificării transmise în data de..............., a efectuat retragerea
sub control a drojdiei de vin în cantitate
de...................kg, având o tărie alcoolică
de........., conform buletinului de analiză eliberat de.................................,
în data de................................
Retragerea sub control a drojdiei de vin a fost realizată
prin...............................................................................................
Semnătura
...................................................