E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 6/22 din  6 ianuarie 2004

pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea si functionarea Comisiei interministeriale pentru autorizarea ingrasamintelor in vederea inscrierii in lista ingrasamintelor autorizate, cu mentiunea RO-INGRASAMANT, pentru utilizarea si comercializarea in Romania

ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI MEDIULUI


SmartCity3

              Nr. 6 din 6 ianuarie 2004
              MINISTERUL SANATATII
              Nr. 22 din 14 ianuarie 2004
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 75 din 29 ianuarie 2004

    Vazand Referatul de aprobare nr. 129.897 din 23 decembrie 2003 al Directiei generale de implementare si reglementare,
    in baza prevederilor Legii protectiei mediului nr. 137/1995, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
    in baza Hotararii Guvernului nr. 716/2001 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata a ingrasamintelor chimice din productia interna si din import, cu modificarile ulterioare,
    in temeiul prevederilor Hotararii Guvernului nr. 739/2003 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, cu modificarile ulterioare,
    in temeiul prevederilor Hotararii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, cu modificarile ulterioare,

    ministrul agriculturii, padurilor, apelor si mediului si ministrul sanatatii emit urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Regulamentul privind organizarea si functionarea Comisiei interministeriale pentru autorizarea ingrasamintelor in vederea inscrierii in lista ingrasamintelor autorizate cu mentiunea RO-INGRASAMANT, pentru utilizarea si comercializarea in Romania, prevazut in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Comisia interministeriala pentru autorizarea ingrasamintelor in vederea inscrierii in lista ingrasamintelor autorizate cu mentiunea RO-INGRASAMANT, pentru utilizarea si comercializarea in Romania, functioneaza in cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului - Directia generala de implementare si reglementare.
    Art. 3
    La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor, al ministrului apelor si protectiei mediului si al ministrului sanatatii si familiei nr. 263/722/494/2001 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea si functionarea Comisiei interministeriale pentru autorizarea si omologarea ingrasamintelor folosite in Romania, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 591 din 20 septembrie 2001.
    Art. 4
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

                   p. Ministrul agriculturii, padurilor,
                            apelor si mediului,
                                Petre Daea,
                             secretar de stat

                           Ministrul sanatatii,
                              Ovidiu Brinzan

    ANEXA 1

                               REGULAMENT
privind organizarea si functionarea Comisiei interministeriale pentru autorizarea ingrasamintelor in vederea inscrierii in lista ingrasamintelor autorizate cu mentiunea RO-INGRASAMANT, pentru utilizarea si comercializarea in Romania

    Dispozitii generale
    Art. 1
    In Romania, utilizarea si comercializarea ingrasamintelor chimice se fac pe baza autorizarii acestora de catre Comisia interministeriala pentru autorizarea ingrasamintelor in vederea inscrierii in lista ingrasamintelor autorizate cu mentiunea RO-INGRASAMANT, pentru utilizarea si comercializarea in Romania, denumita in continuare Comisie.
    Art. 2
    In intelesul prezentului regulament, sub denumirea de ingrasaminte sunt cuprinse toate produsele destinate pentru imbunatatirea fertilitatii solului si a nutritiei plantelor, aplicate atat pe sol, cat si pe plante, ca amendamente de sol, ingrasaminte chimice, ingrasaminte organominerale, ingrasaminte biologice si stimulatori de crestere.
    Art. 3
    (1) In Romania nu se autorizeaza pentru utilizare ingrasamintele naturale si namolurile de la statiile de epurare, produse pe teritoriul altor state.
    (2) In Romania, ingrasamintele organice naturale sau compostate nu necesita autorizare.
    (3) Composturile pregatite special pentru cultura ciupercilor si insamantate cu miceliu nu necesita autorizare si se pot utiliza in Romania dupa efectuarea unei analize de control al calitatii, efectuata de catre un laborator autorizat pentru analize de ingrasaminte.
    Art. 4
    (1) Ingrasamintele care provin din Uniunea Europeana si poarta mentiunea EC FERTILIZER nu necesita autorizare pentru folosire in Romania.
    (2) Ingrasamintele ce poarta mentiunea EC FERTILIZER, pentru a putea fi introduse in Romania, trebuie sa fie insotite de un buletin de analiza efectuat in Romania de catre un laborator autorizat pentru analize de ingrasaminte.
    Art. 5
    (1) Ingrasamintele ce se utilizeaza in Romania, altele decat cele mentionate la art. 3 alin. (3) si art. 4 alin. (1), trebuie autorizate in vederea inscrierii in lista ingrasamintelor autorizate cu mentiunea RO-INGRASAMANT, pentru utilizarea si comercializarea in Romania.
    (2) Ingrasamintele autorizate si omologate in Romania de catre Comisie, folosite in Romania, conform legislatiei in vigoare, pana la aparitia prezentului ordin, vor fi inscrise in lista ingrasamintelor autorizate, primind mentiunea RO-INGRASAMANT.
    (3) Aceasta mentiune va fi inscrisa pe certificatele de omologare.
    (4) Ingrasamintele fabricate in Romania si pe teritoriul altor state nemembre ale Uniunii Europene, prevazute in lista cuprinsa in anexa nr. 1, vor fi inscrise in lista ingrasamintelor autorizate cu mentiunea RO-INGRASAMANT, pe baza buletinului de analiza eliberat producatorului de catre Institutul de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie, a avizului sanitar si a avizului de mediu.
    (5) In cazul ingrasamintelor prevazute in lista din anexa nr. 1, care provin din state nemembre ale Uniunii Europene si au obtinut mentiunea RO-INGRASAMANT, trebuie sa se efectueze la fiecare import analiza de calitate la un laborator autorizat pentru analize de ingrasaminte din Romania.
    (6) Pentru autorizarea si inscrierea in lista ingrasamintelor autorizate cu mentiunea RO-INGRASAMANT, ingrasamintele destinate fertilizarii plantelor de apartament si gazonului se testeaza un singur ciclu de productie.
    Art. 6
    Activitatea de cercetare-testare in vederea autorizarii ingrasamintelor are drept scop cunoasterea insusirilor fizico-chimice si biologice ale acestora, a influentei lor asupra solului, subsolului si apelor subterane, in vederea prevenirii poluarii mediului, precum si a influentei asupra productiei plantelor si a calitatii recoltei.

    CAP. 1
    Componenta Comisiei

    Art. 7
    Comisia se organizeaza si functioneaza in cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului - Directia generala de implementare si reglementare.
    Art. 8
    (1) Comisia este condusa de un presedinte si are in componenta sa 4 vicepresedinti, 10 membri si un secretar permanent, conform prevederilor anexei nr. 2.
    (2) Membrii Comisiei sunt delegati permanenti ai ministerelor si institutelor de cercetari cu responsabilitati in domeniu si sunt desemnati de conducatorii institutiilor respective.
    Art. 9
    Calitatea de membru al Comisiei este incompatibila cu calitatea de membru in organele de administratie si conducere ale societatilor care au ca obiect de activitate fabricarea, importul si utilizarea ingrasamintelor chimice.
    Art. 10
    Comisia se intruneste trimestrial in sedinta, la convocarea secretarului, care se face cu minimum 5 - 7 zile inainte de ziua fixata pentru tinerea acesteia, prezentandu-se ordinea de zi. De asemenea, Comisia se poate intruni si in mod exceptional, la convocarea presedintelui sau a unuia dintre vicepresedinti.
    Art. 11
    (1) Sedintele sunt conduse de presedinte sau, in lipsa acestuia, de un vicepresedinte, desemnat de acesta.
    (2) Procesele-verbale ale sedintelor se redacteaza de secretarul Comisiei intr-un registru parafat si numerotat.
    (3) Comisia este legal constituita cand se intrunesc trei patrimi din numarul membrilor acesteia, iar hotararile se iau cu votul a trei patrimi din numarul membrilor prezenti.
    (4) La sedintele Comisiei pot participa, ca invitati, fara drept de vot, specialisti implicati in analizarea si testarea produselor in vederea autorizarii.

    CAP. 2
    Atributiile Comisiei

    Art. 12
    Comisia autorizeaza noile ingrasaminte din productia interna si din import, altele decat cele prevazute la art. 3 alin. (3) si art. 4 alin. (1), pentru folosirea acestora in agricultura si silvicultura.
    Art. 13
    Institutul de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie, denumit in continuare I.C.P.A., este autoritatea desemnata de Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului sa execute testarea ingrasamintelor noi din productia interna si din import in reteaua oficiala de testare, in vederea autorizarii ingrasamintelor noi din productia interna si din import si a inscrierii acestora in lista ingrasamintelor autorizate cu mentiunea RO-INGRASAMANT.
    Art. 14
    (1) Ingrasamintele noi din productia interna si din import, care se dovedesc eficiente din primul an de testare, primesc autorizatie provizorie conform modelului prevazut in anexa nr. 3.
    (2) Autorizatia provizorie are drept scop sa permita producerea sau importul unor cantitati necesare verificarii in conditii de productie, inclusiv stabilirea metodelor de manipulare si aplicare cu utilaje agricole, precum si testarea pietei. Cantitatile produse sau importate nu trebuie sa depaseasca necesarul pentru 9.000 ha in cazul culturilor cerealiere, plante tehnice, culturi furajere, respectiv 1.000 ha pentru pomi, vita de vie, culturi de legume si 10 ha pentru flori.
    (3) Ingrasamintele noi din productia interna si din import, care dupa autorizarea provizorie sunt la fel de eficace un ciclu de productie, se autorizeaza, eliberandu-se autorizatia definitiva cu mentiunea RO-INGRASAMANT, conform modelului prezentat in anexa nr. 4.
    Art. 15
    Comisia retrage autorizatia pentru ingrasaminte noi din productia interna si din import in urmatoarele situatii:
    a) daca acestea contin produse de uz fitosanitar, avand componente active neautorizate pentru utilizare prin normele Uniunii Europene;
    b) daca in perioada de testare, dupa autorizarea provizorie, nu dovedesc ca sunt eficiente;
    c) daca producatorul sau reprezentantul acestuia nu respecta compozitia certificata la autorizare cu abateri relative care depasesc +/- 2%, constatate prin analize fizico-chimice de catre un laborator autorizat pentru analize de ingrasaminte.

    CAP. 3
    Autorizarea ingrasamintelor in vederea inscrierii in lista ingrasamintelor autorizate pentru utilizarea si comercializarea in Romania cu mentiunea RO-INGRASAMANT

    Art. 16
    (1) Cererile pentru autorizarea ingrasamintelor noi din productia interna sau din import, in vederea inscrierii in lista ingrasamintelor autorizate pentru folosirea in Romania cu mentiunea RO-INGRASAMANT, se depun de agentii economici, persoane juridice, la Biroul unic din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului.
    (2) Cererea pentru autorizarea ingrasamintelor noi din productia interna si din import se intocmeste in doua exemplare conform modelului prezentat in anexa nr. 5.
    (3) Cererea pentru autorizare este insotita de documentele prevazute in anexa nr. 6 atat in original, cat si in copie.
    (4) Cererea pentru autorizarea ingrasamintelor noi din productia interna si din import, in vederea inscrierii in lista ingrasamintelor autorizate pentru folosirea in Romania cu mentiunea RO-INGRASAMANT, impreuna cu documentele prevazute la alin. (3) se transmit I.C.P.A. in termen de 5 zile de la primirea acestora.
    (5) Secretariatul Comisiei va deschide un registru pentru inregistrarea cererilor privind autorizarea ingrasamintelor si va pastra copiile de pe documentele depuse.
    Art. 17
    (1) In cadrul I.C.P.A. se constituie un grup de lucru pentru acordarea de sprijin, in vederea intocmirii si completarii dosarului tehnic, agentilor economici care solicita autorizarea ingrasamintelor.
    (2) Dosarul tehnic trebuie sa contina urmatoarele:
    - datele de identificare a societatii;
    - informatii referitoare la efectele asupra sanatatii si a mediului, impreuna cu informatii de securitate (aviz sanitar si aviz de mediu);
    - informatii agronomice obtinute in urma testarilor in reteaua oficiala;
    - informatii referitoare la metodele de analiza si rezultate;
    - propunerea grupului de lucru din cadrul I.C.P.A. pentru autorizarea ingrasamintelor noi in vederea inscrierii in lista ingrasamintelor autorizate ce poarta mentiunea RO-INGRASAMANT;
    - alte informatii considerate utile.
    (3) Dupa intocmire dosarul tehnic se va prezenta Comisiei in vederea autorizarii ingrasamintelor noi.
    Art. 18
    (1) Agentii economici, persoane juridice, care solicita autorizarea ingrasamintelor noi in vederea inscrierii in lista ingrasamintelor autorizate cu mentiunea RO-INGRASAMANT, pentru utilizarea si comercializarea in Romania, se adreseaza I.C.P.A. in termen de 5 zile de la data depunerii cererii, pentru contractarea activitatii de testare in reteaua oficiala de testare a ingrasamintelor.
    (2) Reteaua oficiala de testare a ingrasamintelor noi pentru autorizarea acestora este organizata de I.C.P.A. in colaborare cu institutele si statiunile de cercetare de profil, precum si cu unele statiuni zonale de cercetare agricola, conform prevederilor anexei nr. 7.
    Art. 19
    (1) Amestecurile de ingrasaminte cu pesticide supuse autorizarii in vederea inscrierii in lista ingrasamintelor autorizate cu mentiunea RO-INGRASAMANT trebuie sa fie insotite de certificatul de autorizare si/sau omologare, eliberat de Comisie pentru autorizarea si/sau omologarea produselor de uz fitosanitar. Pesticidele care intra in amestecul cu ingrasamintele supuse autorizarii si/sau omologarii trebuie sa contina numai substante active permise la utilizare, conform normelor Uniunii Europene.
    (2) Amestecurile de ingrasaminte chimice cu pesticide supuse autorizarii, ale caror pesticide nu au fost omologate in Romania, se autorizeaza numai in conditiile in care substantele active ale pesticidelor sunt autorizate pentru utilizare conform normelor Uniunii Europene, urmand procedura obisnuita de testare in paralel de catre I.C.P.A. si de institutele abilitate pentru testarea produselor de uz fitosanitar.
    (3) Toate amestecurile de ingrasaminte cu pesticide vor purta etichete pe ambalaje, pe care se va inscrie grupa de toxicitate si se vor mentiona expres, in limba romana, conditiile privind manipularea, transportul si masurile de securitate a personalului, care trebuie respectate la folosirea acestora.
    (4) Aceleasi mentiuni exprese vor fi notificate si in tehnologiile de utilizare a acestor amestecuri de produse.
    Art. 20
    (1) Pentru ingrasamintele si/sau amestecurile de ingrasaminte cu pesticide din productia interna si din import, supuse testarii in vederea autorizarii, solicitantul este obligat sa obtina avizul sanitar.
    (2) In acest scop I.C.P.A. va transmite o solicitare catre Institutul de Sanatate Publica Bucuresti, impreuna cu buletinul de analiza fizico-chimica elaborat de I.C.P.A. si documentatia privind compozitia chimica completa a produsului si informatii de securitate.
    (3) Pentru ingrasaminte in amestec cu pesticide se va depune in plus documentatia privind toxicitatea acuta a produsului.
    Art. 21
    Pentru ingrasamintele si/sau amestecurile de ingrasaminte cu pesticide noi din productia interna si din import, supuse testarii, solicitantul este obligat sa obtina avizul de mediu care se elibereaza de Departamentul protectia mediului din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului pe baza fisei de caracterizare ecotoxicologica a produsului si a buletinelor de analiza fizico-chimica emise de I.C.P.A., precum si a altor informatii care pot fi solicitate.
    Art. 22
    I.C.P.A. prezinta Comisiei dosarul tehnic si propunerea de inscriere a produsului in lista ingrasamintelor autorizate cu mentiunea RO-INGRASAMANT.
    Art. 23
    (1) Comisia, in baza dosarului tehnic prezentat, hotaraste autorizarea si inscrierea in lista ingrasamintelor autorizate pentru utilizarea si comercializarea in Romania cu mentiunea RO-INGRASAMANT.
    (2) La cererea producatorilor de ingrasaminte si a agentilor economici, in cazuri exceptionale, cand sunt necesare incercari si experimentari suplimentare pentru acelasi produs testat initial, perioada autorizarii provizorii se prelungeste cu un an.
    (3) Agentii economici care suporta cheltuielile de autorizare au drept de exclusivitate asupra produsului respectiv in urmatorii 5 ani de la data autorizarii.
    Art. 24
    Agentii economici, persoane juridice, care au solicitat testarea ingrasamintelor noi in vederea autorizarii, pun la dispozitie I.C.P.A., in mod gratuit, cantitatile de produse stabilite prin contractul de testare, pentru testarea in campuri experimentale.
    Art. 25
    (1) Orice schimbare intervenita in formula ingrasamantului, respectiv schimbarea continutului in substanta activa, a caracteristicilor fizico-chimice, schimbarea tehnologiei, inseamna obtinerea unui produs nou ce se va supune in mod obligatoriu testelor de autorizare.
    (2) Producatorii de ingrasaminte autorizate sunt raspunzatori pentru mentinerea produsului la parametrii si calitatea pe care acesta l-a avut la data autorizarii.
    Art. 26
    (1) I.C.P.A. va stabili la incheierea contractului de testare cu agentii economici, persoane juridice, care solicita autorizarea ingrasamintelor noi produse in tara sau din import urmatoarele:
    - culturile la care urmeaza sa se faca testarea ingrasamintelor noi;
    - cantitatile de ingrasaminte noi si data pana la care acestea trebuie predate I.C.P.A.
    (2) Produsele care nu se depun in termenele si cantitatile stabilite prin contractul de testare vor fi testate in anul urmator, cu exceptia celor folosite in sere.
    Art. 27
    (1) Comisia actualizeaza anual, pe baza documentatiei depuse de I.C.P.A., lista cuprinzand ingrasamintele autorizate pentru folosire in agricultura si silvicultura, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
    (2) Lista va cuprinde produsul, denumirea comerciala, numarul si data autorizatiei, substanta activa, caracteristicile fizico-chimice, dozele sau concentratiile de aplicare, culturile la care ingrasamantul a fost testat.
    Art. 28
    Comisia este organismul care solutioneaza, pe baza documentatiei intocmite de autoritatea in domeniu, sesizarile si reclamatiile de piraterie a producerii si comercializarii ingrasamintelor.
    Art. 29
    Tarifele care se percep pentru testare in reteaua oficiala de testare a ingrasamintelor noi, precum si pentru autorizare sunt prezentate in anexa nr. 8.
    Art. 30
    Anexele nr. 1 - 8 fac parte integranta din prezentul regulament.

    ANEXA 1
    la regulament

                                  LISTA

    1. Azotat de amoniu (33,5 - 34,5% N)
    2. Azotat de uree (34,2% N)
    3. Ureosulfat de amoniu (33% N)
    4. Nitrocalcar (27,5%)
    5. Uree (46,0% N)
    6. Superfosfat simplu (16 - 22% P2O5)
    7. Superfosfat concentrat (42 - 51% P2O5)
    8. Superfosfat simplu cu bor 0,2%
    9. Superfosfat simplu cu zinc 1,5%
    10. Complex 27 - 13,5 - 0
    11. Complex 22 - 22 - 0
    12. Complex 22 - 11 - 11
    13. Complex 16 - 16 - 16
    14. Complex 15 - 15 - 15
    15. Complex 13 - 26 - 13
    16. Fosfat diamoniacal (DAP) 16 - 48 - 0
    17. Complex 12 - 52 - 0
    18. Uree cu bor 2%
    19. Uree cu zinc 2 - 5%
    20. Complex 23 - 23 - 0
    21. Complex 13 - 32 - 0
    22. Complex 9 - 24 - 24
    23. Fosforita activata granulata (20% P2O5)
    24. Fosforita activata pulbere (20 - 24% P2O5)
    25. Fosfat de uree 17 - 44 - 0
    26. Ingrasamant lichid cu azot A - 320

    ANEXA 2
    la regulament

                               COMPONENTA
Comisiei interministeriale pentru autorizarea ingrasamintelor in vederea inscrierii in lista ingrasamintelor autorizate cu mentiunea RO-INGRASAMANT, pentru utilizarea si comercializarea in Romania

    Presedinte - secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, in a carui competenta este activitatea de folosire a ingrasamintelor
    Vicepresedinti:
    1. directorul general al Directiei generale de implementare si reglementare din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului
    2. reprezentantul Departamentului protectia mediului din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului
    3. reprezentantul Ministerului Sanatatii
    4. directorul I.C.P.A.
    Membri:
    1. seful Laboratorului de agrochimie si nutritia plantelor din cadrul I.C.P.A.
    2. seful colectivului de certificare a calitatii ingrasamintelor din cadrul I.C.P.A.
    3. seful Laboratorului de agrochimie si pedologie din cadrul Institutului de Cercetare-Dezvoltare Agricola Fundulea
    4. directorul stiintific al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura si Floricultura Vidra
    5. directorul stiintific al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Maracineni
    6. directorul stiintific al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Valea Calugareasca
    7. directorul stiintific al Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice
    8. directorul stiintific al Institutului de Biologie si Nutritie Animala
    9. reprezentantul Ministerului Sanatatii
    10. reprezentantul Departamentului protectia mediului din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului
    Secretar - specialistul cu probleme de ingrasaminte din cadrul Directiei generale de implementare si reglementare din Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului.

    ANEXA 3
    la regulament

    MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI MEDIULUI
    Comisia interministeriala pentru autorizarea
    ingrasamintelor in vederea inscrierii in lista
    ingrasamintelor autorizate cu mentiunea RO-INGRASAMANT,
    pentru utilizarea si comercializarea in Romania

                       AUTORIZATIE PROVIZORIE Nr. ........

    In baza rezultatelor obtinute in reteaua oficiala de testare a ingrasamintelor si a certificarii calitatii, prezentate in Dosarul tehnic nr. ......................... al Institutului de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie, Comisia, intrunita in sedinta la data de .................., a autorizat pe o durata de .......... ani folosirea in agricultura si silvicultura a produsului descris mai jos:
    Denumirea comerciala ......................................................
    Producatorul/Solicitantul autorizatiei ....................................
    Caracteristici fizico-chimice .............................................
    ...........................................................................
    ...........................................................................
    Speciile de plante la care s-a testat produsul ............................
    ...........................................................................
    ...........................................................................
    Modul de folosire .........................................................
    ...........................................................................
    ...........................................................................
    Masuri de igiena si tehnica securitatii muncii ............................
    ...........................................................................
    ...........................................................................
    Masuri pentru protectia mediului, a sanatatii oamenilor si a animalelor
    ...........................................................................
    ...........................................................................
    Prezenta autorizatie este valabila pana la data de ........................

                                 Presedinte,
                              .................

    ANEXA 4
    la regulament

    MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI MEDIULUI
    Comisia interministeriala pentru autorizarea
    ingrasamintelor in vederea inscrierii in lista
    ingrasamintelor autorizate cu mentiunea RO-INGRASAMANT,
    pentru utilizarea si comercializarea in Romania

                           AUTORIZATIE Nr. .............

                               (RO-INGRASAMANT)

    In baza rezultatelor obtinute in reteaua oficiala de testare a ingrasamintelor si a certificarii calitatii, prezentate in Dosarul tehnic nr. ................. al Institutului de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie, Comisia, intrunita in sedinta la data de ...................., a autorizat pentru folosirea in agricultura si silvicultura produsul descris mai jos:
    Denumirea comerciala ......................................................
    Producatorul/Solicitantul autorizarii .....................................
    Caracteristici fizico-chimice .............................................
    ...........................................................................
    ...........................................................................
    Compozitia chimica ........................................................
    ...........................................................................
    ...........................................................................
    Speciile de plante la care s-a testat produsul ............................
    ...........................................................................
    ...........................................................................
    Modul de folosire .........................................................
    ...........................................................................
    ...........................................................................
    Perioada de valabilitate a produsului .....................................
    Masuri de igiena si tehnica securitatii muncii ............................
    ...........................................................................
    Masuri pentru protectia mediului, a sanatatii oamenilor si a animalelor
    ...........................................................................
    ...........................................................................
    Orice modificare in compozitia fizica, chimica sau in denumirea produsului va face obiectul unei noi cereri de autorizare.

                                 Presedinte,
                              .................

    ANEXA 5
    la regulament

    Nr. de inregistrare ...... din ...............

                                  CERERE
pentru autorizarea ingrasamintelor noi din productia interna si din import

    I. Persoane juridice
    Agentul economic .........................................., cu sediul in localitatea ........................, str. .................... nr. .........., judetul/sectorul ................., inregistrat la registrul comertului sub nr. ..................., cod unic de inregistrare nr. ............................, reprezentat prin domnul/doamna ................................, in calitate de reprezentant legal, posesor al buletinului/cartii de identitate seria ......... nr. .................., codul numeric personal .............................. .
    II. Solicit:
    - autorizarea produsului ................................................., in calitate de producator intern .................................., importator ......................, distribuitor ........................................ .
    III. Produsul are urmatoarele caracteristici fizico-chimice si biologice:
    ...........................................................................
    ...........................................................................
    ...........................................................................
    Producatorul de ingrasaminte noi .................... isi da acordul pentru distribuitorul ........................................, in vederea autorizarii produsului.

    Data .....................                ...........................
                                                 (numele si prenumele)
                                              ............................
                                                      (semnatura)

    ANEXA 6
    la regulament

                              DOCUMENTATIA
care se depune de catre agentii economici, persoane juridice, in vederea autorizarii ingrasamintelor chimice noi

    1. Caracterizarea produsului de catre producator
    2. Acordul producatorului de ingrasaminte pentru distribuitorul care solicita omologarea
    3. Informatii referitoare la efectele asupra sanatatii si a mediului, impreuna cu informatii de securitate
    4. Buletine de analiza referitoare la compozitia fizico-chimica a ingrasamintelor si metodele de analiza utilizate
    5. Alte informatii considerate utile.

    ANEXA 7
    la regulament

                            RETEAUA OFICIALA
    de testari pentru ingrasaminte noi in vederea autorizarii

    Pentru testarea calitatii si eficientei ingrasamintelor noi a fost infiintata prin Dispozitia Academiei de Stiinte Agricole si Silvice nr. 317/1976, actualizata prin Dispozitia nr. 397/1993, reteaua oficiala de testari pentru ingrasaminte noi in vederea autorizarii. Reteaua mentionata este organizata de catre I.C.P.A. in colaborare cu unitati de cercetare din cadrul Academiei de Stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu-Sisesti" si functioneaza in subordinea I.C.P.A. pe baza urmatoarelor principii:
    1. Reteaua de experiente cu caracter de testare si incercare a ingrasamintelor noi este amplasata la institutele si statiunile de profil, precum si in unele statiuni experimentale de importanta zonala, conform anexei nr. 7.1.
    2. Reteaua de experiente pentru testarea ingrasamintelor functioneaza pe baza de contracte incheiate intre I.C.P.A. si unitatile experimentatoare, iar finantarea se face de catre I.C.P.A. prin contracte incheiate de acesta cu agentii economici, persoane juridice, care solicita testarea unor ingrasaminte si certificarea calitatii in vederea autorizarii.
    3. Analizele privind insusirile calitative si controlul calitatii ingrasamintelor se executa in laboratorul de agrochimie al I.C.P.A. prin metode adecvate si in acord cu standardele ISO, corespunzator criteriilor stabilite prin Regulamentul privind organizarea si functionarea Comisiei interministeriale pentru autorizarea ingrasamintelor in vederea inscrierii in lista ingrasamintelor autorizate cu mentiunea RO-INGRASAMANT, pentru utilizarea si comercializarea in Romania.
    4. Datele centralizate din reteaua de experimentare pentru testarea ingrasamintelor si concluziile sunt prezentate Comisiei in dosarul tehnic.
    5. Metodologia de testare este cea prevazuta in anexa nr. 7.2.

    ANEXA 7.1

                                 RETEAUA
experientelor cu caracter de testare si incercare a noilor tipuri de ingrasaminte

    1. Institutul de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie, baza experimentala: laboratorul de agrochimie si casa de vegetatie
    2. Institutul de Cercetare-Dezvoltare Agricola Fundulea, Baza Experimentala Fundulea (incercari la grau, porumb, floarea-soarelui si soia)
    3. Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru cartof si sfecla de zahar, Baza Experimentala Brasov (incercari la cartof)
    4. Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura si Floricultura, Baza Experimentala Vidra (incercari in camp si in sera la legume)
    5. Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Maracineni, Baza Experimentala Maracineni (incercari la pomi)
    6. Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Valea Calugareasca, Baza Experimentala Valea Calugareasca (incercari la vita de vie)
    7. Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dabuleni, Baza Experimentala Dabuleni (incercari la grau, porumb si vita de vie)
    8. Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Combaterea Eroziunii Solului, Baza Experimentala Perieni (incercari la grau si porumb)
    9. Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pajisti Brasov, Baza Experimentala Magurele (incercari la pajisti naturale)
    10. Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Braila, bazele experimentale din terasa si Insula Mare a Brailei (incercari la porumb, cartof, floarea-soarelui si soia)
    11. Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Pitesti (incercari la grau si porumb)
    12. Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricola Valu lui Traian (incercari la grau, porumb, floarea-soarelui si soia)
    13. Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricola Podu Iloaiei (incercari la grau si porumb)
    14. Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricola Oradea (incercari la grau si porumb)
    15. Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricola Caracal, Draganesti-Vlasca (incercari la grau, porumb, floarea-soarelui si soia)
    16. Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricola pentru Legumicultura Isalnita (incercari la principalele specii de legume)
    17. Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Horticultura Targu Jiu (incercari la grau, cartof, vita de vie, mar si prun)
    18. Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Pomicola Caransebes (incercari la mar si prun)
    19. Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Dragasani
    20. Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca (incercari la grau, porumb, legume si pomi fructiferi)
    21. Institutul de Cercetari pentru Biologie Iasi (incercari la diferite culturi)
    22. Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura Bacau
    23. Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice

    NOTA:
    - Testarea ingrasamintelor se face diferentiat, in functie de tip, numai in unele unitati si zone pentru care ingrasamintele respective prezinta interes.
    - In functie de necesitatea testelor, I.C.P.A. poate propune inscrierea in reteaua de testari si a altor unitati.

    ANEXA 7.2

                             SCHEMA UNITARA
    de experimentare in reteaua de testare a ingrasamintelor

    In functie de tipul de ingrasamant ce urmeaza sa fie testat, I.C.P.A. stabileste cu solicitantul testarii campurile experimentale in care se va efectua testarea, pentru a asigura atat cerintele de autorizare, cat si o zonare minima.

    Schema unitara de experimentare
    Testarea se face cu 2 sau 3 martori:
    - nefertilizat (M1)
    - fertilizat cu azotat de amoniu sau uree si superfosfat (M2)
    - fertilizat cu azotat de amoniu, respectiv uree, superfosfat si sare potasica (M3).
    In cazul testarii unor ingrasaminte complexe, precum si pentru fertilizarea de baza, la testarea ingrasamintelor foliare se pot utiliza ca martori si ingrasamintele complexe omologate: K 27:13,5:0, K 16:48:0, respectiv K 22:11:11 si K 16:16:16.
    Norma de fertilizare si hibridul sau soiul vor fi cele considerate optime (raionate) in zona de cultura respectiva.
    Ingrasamintele solide se vor aplica o data cu lucrarile de pregatire a solului pentru semanat (plantat).
    Ingrasamintele lichide se vor aplica in proportie de doua treimi o data cu pregatirea solului pentru semanat (plantat) si in proportie de o treime in timpul vegetatiei, in faza de crestere intensiva a plantelor.
    Aplicarea ingrasamintelor tip LSA in timpul vegetatiei la culturile prasitoare este indicata o data cu prasila I sau a II-a, prin distribuire intre randuri fara contactarea directa a plantelor (se recomanda aplicarea cu instalatia de distribuire prin furtun la baza brazdelor, montata pe cultivator).
    La pomi, vita de vie si pajisti, aplicarea ingrasamintelor solide si lichide se va face astfel incat sa se asigure valorificarea cat mai buna a substantei active din ingrasamintele testate in anul aplicarii.
    Ingrasamintele complexe foliare se vor aplica in variante fertilizate cu ingrasaminte solide (la nivelul martorului fertilizat) prin stropire pe plante, in cantitatile, concentratiile si fazele indicate in prospectele specifice de utilizare.
    La culturile de camp: porumb, sfecla de zahar, floarea-soarelui etc. se vor aplica 2 - 3 stropiri cu cantitati de circa 500 l solutie/ha, in care concentratiile de ingrasaminte vor fi de 0,5 - 1% .
    La vita de vie si pomi fructiferi: 4 - 5 stropiri, folosindu-se la fiecare stropire 10 l produs/ha, in concentratie de aplicare 1% (1.000 l solutie/ha), stropiri posibil de asociat cu aplicarea diferitelor pesticide de combatere a bolilor si daunatorilor (fata de care prezinta compatibilitate).
    Prima aplicare a tratamentului se executa cu 2 - 3 zile inainte sau dupa inflorire, iar urmatoarele, la 15 - 18 zile, o data cu tratamentele fitosanitare.
    La pajisti se executa un tratament printr-o stropire cu 8 - 10 l solutie/ha pentru fiecare coasa, in concentratie de 1% in fazele de dezvoltare vegetativa a frunzelor.
    In variantele martor se va executa o stropire cu o cantitate echivalenta de apa. Alaturi de aceasta, in experientele cu ingrasaminte foliare se recomanda introducerea unei variante martor suplimentare, un ingrasamant foliar omologat (Folifag, CF-231, CF-411 etc.) aplicat in aceleasi concentratii ca si ingrasamintele complexe foliare care se propun spre testare.
    In vederea interpretarii corecte a rezultatelor experimentale asupra ingrasamintelor testate, in raportul (darea de seama) la contract se vor preciza tipul de sol pe care s-a efectuat experienta si principalii indici agrochimici: pH, continut de humus, azot total, fosfor total si mobil, potasiu mobil, pe adancimea de 0 - 20 cm sau de 0 - 30 cm.
    De asemenea, se vor mentiona: norma de fertilizare, soiul sau hibridul, datele climatice cu privire la precipitatii si temperaturi, comparative cu media multianuala, precum si o scurta caracterizare a conditiilor climatice in raport cu cerintele culturii la care se efectueaza testarea.

    ANEXA 8
    la regulament

                                TARIFE
    care se percep pentru testarea si autorizarea ingrasamintelor

    1. Tarifele care se percep si se incaseaza de catre Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului pentru autorizarea ingrasamintelor sunt:
    a) pentru autorizatie - 150 euro/ingrasamant, inclusiv variantele de compozitie;
    b) pentru schimbarea denumirii ingrasamintelor autorizate - 50 euro/ingrasamant.
    Tarifele care se achita de firmele romanesti sau straine Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului se depun in contul acestuia.
    2. Tarifele care se percep si se incaseaza de I.C.P.A. pentru testarea ingrasamintelor in reteaua organizata in colaborare cu unitati de cercetare din subordinea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu-Sisesti" se utilizeaza conform normelor legale in vigoare.
    Tarifele pentru testare sunt:
    a) pentru ingrasamintele lichide care se aplica pe plante (foliare) si ingrasamintele biologice - 500 euro/test pe fiecare specie de planta si punct (loc) de cercetare, inclusiv analiza recoltei, a solului si certificarea compozitiei chimice si a calitatii produsului testat;
    b) pentru ingrasamintele solide care se aplica in sol - 550 euro/test pe fiecare specie de planta si punct (loc) de cercetare, inclusiv analiza recoltei, a solului si certificarea compozitiei chimice si a calitatii produsului testat.
    3. Tariful care se percepe si se incaseaza de Ministerul Sanatatii pentru emiterea avizului sanitar este de 50 euro pentru fiecare produs.
    4. Tariful care se percepe si se incaseaza de Departamentul protectia mediului din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului pentru emiterea avizului de mediu este de 50 euro pentru fiecare produs.
    Tarifele mentionate in euro se percep in lei, la cursul oficial de schimb al Bancii Nationale a Romaniei pentru ziua in care se face plata.



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 6/2004

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 6 din 2004
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 6/2004
Ordin 1378 2010
pentru modificarea si completarea Regulamentului privind organizarea si functionarea Comisiei interministeriale pentru autorizarea îngrasamintelor în vederea înscrierii în lista îngrasamintelor autorizate cu mentiunea RO-ÎNGRASAMANT, pentru utilizarea si comercializarea în Romania, aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii, padurilor, apelor si mediului si al ministrului sanatatii nr. 6/22/2004
Ordin 94 2010
pentru modificarea si completarea Regulamentului privind organizarea si functionarea Comisiei interministeriale pentru autorizarea îngrasamintelor în vederea înscrierii în lista îngrasamintelor autorizate cu mentiunea RO-ÎNGRASAMANT, pentru utilizarea si comercializarea în Romania, aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii, padurilor, apelor si mediului si al ministrului sanatatii nr. 6/22/2004
Ordin 443 2009
privind modificarea anexei nr. 5 la Procedura nationala de omologare a produselor de protectie a plantelor care contin substante active notificate si pentru care nu s-a luat înca o decizie de includere în lista cu substante active autorizate în Uniunea Europeana, aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, al ministrului sanatatii si al ministrului mediului si gospodaririi apelor nr. 134/197/412/2006, si a anexei nr. 8 la Regulamentul privind organizarea si functionarea Comisiei interministeriale pentru autorizarea îngrasamintelor în vederea înscrierii în lista îngrasamintelor autorizate, cu mentiunea RO-ÎNGRASAMANT, pentru utilizarea si comercializarea în Romania, aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii, padurilor, apelor si mediului si al ministrului sanatatii nr. 6/22/2004
Ordin 777 2009
privind modificarea anexei nr. 5 la Procedura nationala de omologare a produselor de protectie a plantelor care contin substante active notificate si pentru care nu s-a luat înca o decizie de includere în lista cu substante active autorizate în Uniunea Europeana, aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, al ministrului sanatatii si al ministrului mediului si gospodaririi apelor nr. 134/197/412/2006, si a anexei nr. 8 la Regulamentul privind organizarea si functionarea Comisiei interministeriale pentru autorizarea îngrasamintelor în vederea înscrierii în lista îngrasamintelor autorizate, cu mentiunea RO-ÎNGRASAMANT, pentru utilizarea si comercializarea în Romania, aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii, padurilor, apelor si mediului si al ministrului sanatatii nr. 6/22/2004
Decizia 891 2009
referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 86 si art. 94 din Codul familiei
Ordin 638 2004
privind actele normative emise de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, care contin referiri la standarde
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu