ORDIN Nr. 707
din 27 august 2007
privind modificarea anexei H
la Ordinul ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale nr.
850/2006 pentru aprobarea normelor metodologice privind modul de acordare a
sprijinului financiar pentru activitatile din sectorul vegetal, zootehnic, al imbunatatirilor
funciare si al organizarii si sistematizarii teritoriului, precum si conditiile
de eligibilitate
ACT EMIS DE:
MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 622 din 10 septembrie 2007
Având în vedere prevederile lit. a) din anexa nr. 2 la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 123/2006 pentru aprobarea
acordării sprijinului financiar producătorilor agricoli din sectorul vegetal,
zootehnic, al îmbunătăţirilor funciare şi al organizării şi sistematizării
teritoriului, aprobată cu modificări prin Legea nr.
125/2007,
în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 385/2007 privind
organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi
al Legii nr. 1/2004 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei
de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, cu modificările şi completările
ulterioare,
în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 463/2007 privind
aprobarea activităţilor pentru care se acordă sprijin financiar producătorilor
agricoli din sectorul vegetal şi sectorul de îmbunătăţiri funciare, în anul
2007, a cuantumului acestuia, a sumelor alocate fiecărei activităţi, precum şi
pentru abrogarea Hotărârii Guvernului nr. 140/2007 privind aprobarea
cuantumului plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, în
anul 2007,
în baza Referatului de aprobare al Direcţiei politici
de piaţă în sectorul culturi horticole nr. 282.110 din 26 iulie 2007,
ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emite următorul ordin:
Art. I. -Anexa H la Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi
dezvoltării rurale nr. 850/2006 pentru aprobarea normelor metodologice privind
modul de acordare a sprijinului financiar pentru activităţile din sectorul
vegetal, zootehnic, al îmbunătăţirilor funciare şi al organizării şi
sistematizării teritoriului, precum şi condiţiile de eligibilitate, publicat
în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.054 şi 1.054 bis din 30 decembrie 2006, cu modificările şi
completările ulterioare, se modifică şi se înlocuieşte cu anexa care face parte
integrantă din prezentul ordin.
Art. II. - Prezentul
ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ministrul agriculturii şi dezvoltam rurale,
Decebal Traian Remeş
ANEXĂ (Anexa H la Ordinul nr. 850/2006)
NORME METODOLOGICE
privind modul de acordare a sprijinului financiar în condiţiile de eligibilitate pentru sectorul
legume-fructe, asa cum este prevăzut la lit. a) din anexa nr. 2 la Ordonanţa de
urgentă a Guvernului nr. 123/2006
Art. 1. - Beneficiarii formelor de sprijin financiar
sunt grupurile de producători şi producătorii agricoli
din sectorul legume-fructe, persoane fizice şi/sau persoane juridice, care sunt
înregistraţi în Registrul agricol/Registrul fermelor/alte evidenţe funciare şi
exploatează terenuri agricole individual sau în forme de asociere conform
legislaţiei în vigoare, în scopul obţinerii producţiei agricole destinate
comercializării.
Art. 2. - (1) Se acordă sprijin financiar pentru funcţionarea
grupurilor de producători recunoscute.
(2) Suma acordată ca sprijin financiar poate fi
utilizată pentru una sau mai multe activităţi necesare funcţionării grupului de
producători:
a) amenajarea sediului;
b) plata chiriei sediului;
c) plata chiriei pentru spaţiul necesar pregătirii
produselor colectate de la membri, în vederea livrării către piaţă;
d) plata chiriei pentru spaţiul de expunere şi
comercializare;
e) finanţarea achiziţiilor de mijloace tehnice pentru
păstrarea, sortarea, ambalarea şi transportul produselor membrilor;
f) plata contractelor privind realizarea de materiale
publicitare în vederea promovării imaginii grupului şi
a produselor acestuia;
g) plata acţiunilor care au în vedere promovarea
denumirilor/ mărcilor grupurilor de producători;
h) plata cursurilor de calificare a personalului
propriu privind standardizarea producţiei, aplicarea sistemelor de siguranţă şi
securitate alimentară, promovarea utilizării practicilor de cultivare, a
tehnicilor de producţie şi gestiune a deşeurilor care să nu dăuneze mediului
înconjurător, marketingul produselor agricole, întocmirea de studii de piaţă;
i) plata studiilor de prefezabilitate şi fezabilitate
în vederea accesării programelor de finanţare;
j) plata întocmirii planului de recunoaştere.
(3) Grupurile de producători recunoscute care au
beneficiat de sprijin financiar pentru funcţionare până la 31 decembrie 2006 nu
primesc sprijin financiar în condiţiile prevăzute de prezentul ordin.
Art. 3. - (1) Pentru obţinerea sprijinului financiar,
grupurile de producători depun o cerere-tip, al cărei model este prevăzut în
anexa nr. 1, la sucursala judeţeană sau a municipiului
Bucureşti a Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru
Agricultură {APIA) unde
îşi au sediul administrativ, însoţită de următoarele documente:
a) copie de pe buletinul de identitate/cartea de
identitate al/a administratorului grupului de
producători sau al/a persoanei împuternicite de adunarea generală a grupului de
producători;
b) copia avizului de recunoaştere;
c) declaraţie pe propria răspundere a
administratorului grupului de producători că persoana juridică în cauză nu
beneficiază de dublă finanţare pentru aceeaşi măsură.
(2) Activităţile finanţate prin intermediul sprijinului
financiar pot fi modificate o singură dată, cu acordul adunării generale a
grupului de producători, caz în care se va depune o solicitare de modificare a
activităţilor, însoţită de acordul scris al adunării generale.
(3) Dovada utilizării sprijinului financiar conform
art. 2 alin. (2) se face la sucursala judeţeană sau a municipiului Bucureşti a
APIA, în cel mult 60 de zile de la data efectuării plăţii, prin depunerea
documentelor de plată justificative.
(4) In cazul efectuării plăţii pentru întocmirea unui
plan de recunoaştere, cheltuiala în cauză este considerată eligibilă numai dacă
planul de recunoaştere întocmit a fost aprobat în conformitate cu legislaţia în
vigoare.
Art. 4. - Se acordă sprijin financiar persoanelor
prevăzute la art. 1 pentru implementarea sistemului EurepGAP în domeniul
legumelor şi fructelor, care deţin în proprietate/arendă/
concesiune/asociere/asociere în participatiune suprafeţe de teren cultivate cu
legume sau plantaţii de pomi fructiferi, exceptând grupurile de producători.
Art. 5. - Pentru acordarea sprijinului financiar,
persoanele prevăzute la art. 1 depun, după obţinerea certificării, la
sucursalele judeţene sau a municipiului Bucureşti ale APIA o cerere-tip al
cărei model este prevăzut în anexa nr. 1, însoţită de următoarele documente:
a) copie de pe buletinul de identitate/cartea de
identitate/ codul unic de înregistrare/certificatele de înregistrare/actul de
constituire, după caz;
b) copie de pe avizul de recunoaştere, în cazul
grupurilor de producători;
c) dovada plăţii arendei sau a redevenţei pe teren
pentru anul anterior. In cazul grupurilor de producători, dovada plăţii arendei
sau a redevenţei va fi făcută pentru fiecare membru;
d) dovada proprietăţii terenului sau dovada dreptului
de folosinţă asupra terenului. Grupurile de producători vor face dovada pentru
fiecare membru;
e) copie de pe contractul încheiat cu firma de
consultanţă. In cazul grupurilor de producători, în contract vor fi
nominalizaţi toţi membrii;
f) declaraţie pe propria răspundere că nu beneficiază
de dublă finanţare pentru aceeaşi măsură;
g) copie a documentului din care să rezulte efectuarea
plăţii către firma de specialitate;
h) copie a certificatului EurepGAP.
Art. 6. - (1) Sprijinul financiar pentru legumele
cultivate în serele încălzite şi pentru ciupercile cultivate în spaţii climatizate
se acordă pentru cantităţile recoltate şi livrate din serele încălzite, pentru
ciclul I de producţie până la 15 iulie, pentru ciclul II de producţie
până la 31 decembrie, iar pentru ciupercile cultivate în spaţii climatizate,
sprijinul direct se acordă pentru cantităţile recoltate şi livrate de la 1
ianuarie până la 31 decembrie.
(2) Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească
producătorii prevăzuţi la art. 1 pentru acordarea sprijinului financiar sunt:
a) să deţină în proprietate/arendă/concesiune/asociere/
asociere în participatiune suprafeţele de sere încălzite cultivate cu legume
şi/sau spaţiile climatizate cultivate cu ciuperci;
b) să utilizeze energia electrică, termică sau
combustibilii de orice tip pentru încălzirea spaţiilor climatizate şi/sau a
serelor;
c) să dovedească încasarea contravalorii produselor
livrate conform legislaţiei fiscale în vigoare.
Art. 7. - Pentru acordarea sprijinului financiar,
persoanele fizice sau juridice care produc legume în sere încălzite şi ciuperci
în spaţii climatizate depun la sucursalele judeţene sau a municipiului
Bucureşti ale APIA, până la expirarea perioadei de valorificare, o cerere-tip
al cărei model este prevăzut în anexa nr. 1, însoţită de următoarele documente:
a) copie de pe buletinul de identitate/cartea de
identitate/certificatul de înregistrare/actul de constituire, după caz;
b) copie de pe avizul de recunoaştere,
în cazul grupurilor de producători;
c) dovada proprietăţii terenului sau dovada dreptului
de folosinţă asupra terenului;
d) dovada plăţii arendei sau a redevenţei pe teren
pentru anul anterior;
e) copii ale documentelor de plată care dovedesc
încasarea contravalorii produselor livrate conform legislaţiei fiscale în
vigoare;
f) în cazul legumelor din sere încălzite, declaraţie pe
propria răspundere privind culturile înfiinţate în ciclurile I şi II, ale căror produse se livrează din cele două cicluri de producţie;
g) copia raportului de producţie, în cazul ciupercilor
cultivate şi recoltate din spaţiile climatizate;
h) dovada că au consumat şi au plătit furnizorilor de
energie termică, electrică ori de combustibili de orice tip factura pentru
încălzirea spaţiilor climatizate şi/sau a serelor.
Art. 8. - Se acordă sprijin financiar pentru legumele
şi fructele destinate prelucrării industriale.
Art. 9. - (1) Producătorii agricoli prevăzuţi la art.
1, care livrează către unităţi de prelucrare sau care produc şi prelucrează
legume şi fructe proaspete, beneficiază de sprijin financiar în condiţiile
prezentului ordin.
(2) Pentru a beneficia de sprijin financiar,
producătorii agricoli prevăzuţi la art. 1, care livrează către unităţi de
prelucrare sau care produc şi prelucrează legume şi fructe proaspete, trebuie
să îndeplinească următoarele condiţii de eligibilitate:
a) să deţină în proprietate/arendă/concesiune/asociere/
asociere în participatiune suprafeţe de teren cultivate cu legume sau plantaţii
de pomi fructiferi, cu excepţia grupurilor de producători;
b) să livreze produsele proaspete, materii prime,
către unităţile şi fabricile de procesare industrială, pe parcursul anului în
curs;
c) să încheie un contract cu fabrica de prelucrare
industrială;
d) să emită un aviz de însoţire a mărfii, în cazul
producătorilor de legume şi fructe care transferă produsele agricole către
unităţile de prelucrare.
(3) Pentru produsele de mai jos livrarea către
unităţile şi fabricile de prelucrare industrială trebuie să se facă astfel:
a) tomate, ardeioase, fasole-păstăi, caise, struguri de
masă: între 15 iulie şi 15 octombrie;
b) mazăre de grădină: între 15 mai şi 15 iulie;
c) piersici: între 1 iunie şi 1 octombrie;
d) pere şi mere: între 1 august şi 15 decembrie;
e) prune, rădăcinoase, ceapă
pentru deshidratare şi castane: între 1 iulie şi 15 decembrie;
f) prune proaspete destinate producerii magiunului: între
1 august şi 15 octombrie;
g) cireşe şi vişine: între 1 iunie şi 31 august;
h) castraveţi tip cornişon: între 1 august şi 30
noiembrie.
Art. 10. - (1) Transportul de produse destinate
prelucrării industriale către unităţile de prelucrare va fi însoţit de
documente de livrare, în conformitate cu legislaţia fiscală în vigoare.
(2) Un exemplar al documentului de livrare se semnează de către reprezentantul unităţii de prelucrare
după efectuarea recepţiei produselor şi se returneaza furnizorului.
Art. 11. - (1) Cererea pentru acordarea sprijinului
financiar, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 2, se depune de către
producătorii agricoli la sucursala judeţeană sau a municipiului Bucureşti a
APIA unde îşi au sediul, în termen de 30 de zile de la încheierea perioadei de
livrare, însoţită de următoarele documente justificative:
a) copia contractelor încheiate între producător şi unitatea de prelucrare industrială;
b) dovada proprietăţii terenului sau dovada dreptului
de folosinţă asupra terenului. In cazul grupurilor de producători, dovada va fi
făcută pentru toţi membrii;
c) dovada plăţii arendei/redevenţei din anul anterior.
In cazul grupurilor de producători, dovada va fi făcută pentru toţi membrii;
d) borderoul facturilor şi copiilor acestora, din care să
rezulte cantitatea de produse contractate şi livrate pentru care se solicită
sprijin financiar şi pentru care au încheiată o astfel de înţelegere;
e) copii ale documentelor de plată care dovedesc
încasarea contravalorii produselor livrate conform legislaţiei fiscale în
vigoare;
f) declaraţia administratorului privind preţul mediu de
vânzare realizat;
g) în cazul autoprocesatorilor,
declaraţie pe propria răspundere privind suprafeţele cultivate cu produse
destinate industrializării, producţia medie obţinută pentru fiecare tip de
produs şi copii ale documentelor de transfer în conformitate cu legislaţia în
vigoare.
(2) Pentru fiecare tip de produs prevăzut în contract
şi livrat se depune câte o cerere.
(3) Plata pentru un tip de produs se poate face într-o
singură tranşă sau în mai multe tranşe, în baza aceleiaşi cereri, în funcţie de
resursele bugetare alocate.
Art. 12. - Producătorii
agricoli care produc legume şi fructe destinate prelucrării industriale trebuie
să ţină evidenţa produselor livrate în vederea prelucrării, astfel:
a) produsele contractate şi livrate se evidenţiază
într-un registru special privind transporturile livrate zilnic şi acceptate;
b) numărul contractului la care se raportează sau
numărul documentului de transfer, în cazul produselor proprii transferate la
procesare, în situaţia beneficiarilor care dispun de instalaţii proprii pentru
procesare;
c) cantitatea fiecărui produs livrat zilnic şi
recepţionat în vederea prelucrării;
d) numărul documentului de livrare.
Art. 13. - Acordarea sprijinului financiar în
condiţiile prezentului ordin se face în ordinea depunerii cererilor la
sucursalele judeţene sau a municipiului Bucureşti ale APIA, până la epuizarea
sumelor alocate.
Art. 14. - (1) Reprezentanţii sucursalelor judeţene sau
a municipiului Bucureşti ale APIA verifică îndeplinirea condiţiilor de acordare
a sprijinului financiar şi aprobă cererile producătorilor, întocmesc şi depun
la aparatul central al APIA centralizatorul sumelor cuvenite producătorilor din
sectorul legume-fructe ca sprijin financiar al statului, al cărui model este
prevăzut în anexa nr. 3.
(2) Documentaţia privind sprijinul financiar şi un
exemplar al cererii se păstează în original la sediul sucursalei judeţene a
APIA, respectiv a municipiului Bucureşti, şi se introduce într-un program
informaţional care se actualizează în funcţie de situaţiile deosebite care apar
în teritoriu, ori de câte ori este necesar.
Art. 15. -APIA întocmeşte centralizatorul sumelor
cuvenite producătorilor ca sprijin financiar al statului, pe fiecare
activitate. Modelul centralizatorului sumelor cuvenite producătorilor din
sectorul legume-fructe este prevăzut în anexa nr. 4.
Art. 16. -APIA solicită în scris Ministerului
Agriculturii şi Dezvoltării Rurale sumele cuvenite producătorilor agricoli sub
formă de sprijin. Cererea de solicitare este însoţită de centralizatorul
sumelor acordate producătorilor sub formă de sprijin financiar.
Art. 17. - In baza centralizatorului justificativ
privind încasarea sprijinului financiar, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării
Rurale transmite Ministerului Economiei şi Finanţelor cererea de deschidere a
creditelor bugetare. Modelul centralizatorului justificativ al sumelor cuvenite
pentru sectorul legume-fructe este prevăzut în anexa nr. 5.
Art. 18. - După aprobarea cererii pentru deschiderea
creditelor bugetare de către Ministerul Economiei şi Finanţelor, din bugetul
Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale se alimentează contul APIA,
care virează sumele în contul beneficiarilor deschis la trezorerii sau la
bănci.
Art. 19. - Anexele nr. 1-5 fac parte integrantă din
prezentele norme metodologice.
ANEXA Nr. 1 la anexa H
CERERE
pentru acordarea sprijinului financiar al statului
Producător
Persoană fizică/persoană juridică/
Grupul de producători:
..................................................
Oraşul/Comuna.........................
Judeţul......................................
Sucursala Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru
Agricultură
Judeţul.................................
Subsemnatul
(Imputernicit)..............................................., Imputernicirea
nr........................, din localitatea..........................judeţul......................,
posesor al B.I./C.I. seria......nr..................., cod numeric personal..................................,
solicit acordarea sprijinului financiar al statului pentru producător -
persoană fizică/persoană
juridică/grupul de producători pentru activităţile din sectorul legume-fructe
prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 123/2006, aprobată cu
modificări prin Legea nr. 125/2007, astfel:
I. Anexa nr. 2: lit. a) pct. 2,
5, 6 şi 7
In cazul solicitării
sprijinului conform anexei nr. 2 lit. a) pct. 2, vor fi menţionate acţiunile
care vor fi realizate, conform art. 2 alin. (2) din anexa H la Ordinul
ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 850/2006, cu
modificările şi completările ulterioare:
........................................................................................................................................................................ .........................................................
II. Anexez documente doveditoare conform prevederilor
legale pentru activitatea de la pct.1).......................................................................................
III. Solicit acordarea
sprijinului direct al statului prevăzut la art.2).................din anexa H la Ordinul
ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr.
850/2006, cu modificările şi completările ulterioare, de către Agenţia de Plăţi
şi Intervenţie pentru Agricultură.
Trezorerie
|
Număr de cont
|
Banca comercială
|
Număr de cont
|
Declar pe propria răspundere că datele înscrise şi
prezentate sunt conforme cu realitatea.
Semnătura şi ştampila
Data.........................
1) Se va specifica
activitatea din anexa nr. 2 la Ordonanţa de urgenţă a
Guvernului nr. 123/2006, aprobată cu modificări prin Legea nr. 125/2007.
2) Se va specifica
numărul articolului din anexa H la Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor
şi dezvoltării rurale nr. 850/2006, cu modificările şi completările ulterioare,
care prevede acordarea sprijinului pentru acţiunea/acţiunile
respectivă/respective.
ANEXA Nr. 2 la anexa H
CERERE
pentru acordarea unui sprijin financiar
producătorilor agricoli de legume şi fructe destinate prelucrării industriale
Producătorul agricol ............................., din
comuna (oraşul)........................, judeţul ................, reprezentat prin
domnul/doamna......................, posesor/posesoare al/a buletinului/cărţii
de identitate seria ...... nr....................., cod
numeric personal ................................, solicit sprijin financiar
pentru legumele şi fructele destinate prelucrării
industriale:
Nr. crt.
|
Produsul
|
Cantitatea livrată (tone)
|
Sprijin (lei/tonă)
|
Total valoare sprijin (lei)
|
Perioada când
s-a făcut livrarea
(conform Contractului
nr..........)
|
1.
|
Legume destinate prelucrării industriale
|
|
|
|
|
2.
|
Fructe destinate prelucrării industriale
|
|
|
|
|
I. In baza prezentei cereri solicit acordarea
sprijinului financiar pentru legumele şi fructele
valorificate pentru prelucrare industrială (pct. 7 din anexa nr. 2 la Ordonanţa
de urgenţă a Guvernului nr. 123/2006, aprobată cu modificări prin Legea nr.
125/2007).
II. Solicit decontarea sumelor
alocate de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.
Trezorerie
|
Denumire cont
|
Banca comercială
|
Denumire cont
|
Răspund de exactitatea celor declarate.
Numele şi prenumele.........................
(ştampila)
Vizat
Unitatea de prelucrare
ANEXA Nr. 3 la anexa H
Sucursala APIA a
judeţului................................
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură
CENTRALIZATORUL
sumelor cuvenite producătorilor pentru
activitatea......................din sectorul legume-fructe
Denumirea beneficiarului
|
Acţiunea
|
Cantitatea (tone)
|
Valoarea pe unitatea de acordare a
sprijinului
(lei)
|
Valoarea totală
(lei)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Director sucursală APIA,
..........................................
ANEXA Nr. 4 la anexa H
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură
MINISTERUL AGRICULTURII SI
DEZVOLTĂRII RURALE
CENTRALIZATORUL
sumelor cuvenite producătorilor pentru
activitatea......................din sectorul legume-fructe
Specificare
|
Cantitatea
(kg/tone)
|
Valoarea pe unitatea de acordare a
sprijinului
(lei)
|
Valoarea totală
(lei)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Director general APIA,
..........................................
ANEXA Nr. 5 la anexa H
MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTĂRII RURALE
Se aprobă
Ordonator principal de credite Ministerul Economiei si
Finanţelor
CENTRALIZATORUL JUSTIFICATIV
al sumelor cuvenite pentru
activitatea......................pentru sectorul legume-fructe
Activitatea pentru care se acordă
sprijin financiar (anexa nr. 2 la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 123/2006, aprobată cu
modificări prin Legea nr. 125/2007)
|
Cantitatea pentru care se acordă sprijinul
(tone)
Acţiunea.....................
|
Valoarea totală a sprijinului (lei)
|
Lit. a) pct.......................
|
|
|
Direcţia buget-finanţe
Director,
..........................................