ORDIN
Nr. 71 din 15 august 2005
pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind criteriile pentru punctele
de oprire si care modifica planul de ruta la care se refera anexa la Directiva
91/628/CEE
ACT EMIS DE: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU
SIGURANTA ALIMENTELOR
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 792 din 31 august 2005
Vazand Referatul de aprobare nr. 33.805 din 15 august 2005, intocmit de
Directia generala sanitara veterinara din cadrul Autoritatii Nationale Sanitare
Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor,
avand in vedere prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanta Guvernului nr.
42/2004 privind organizarea activitatii sanitar-veterinare si pentru siguranta
alimentelor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 215/2004, cu modificarile si
completarile ulterioare,
in temeiul art. 3 alin. (3) si al art. 4 alin. (3) din Hotararea Guvernului
nr. 738/2005 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale Sanitare
Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si a unitatilor din subordinea
acesteia,
presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta
Alimentelor emite urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Norma sanitara veterinara privind criteriile pentru punctele de
oprire si care modifica planul de ruta la care se refera anexa la Directiva
91/628/CEE, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor,
institutele veterinare centrale si directiile sanitar-veterinare si pentru
siguranta alimentelor judetene si a municipiului Bucuresti vor duce la
indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga orice alte
dispozitii contrare.
Art. 4
Prezentul ordin constituie transpunerea oficiala a Regulamentului
Consiliului 1.255/97/CE privind criteriile comunitare pentru punctele de oprire
si care modifica planul de ruta la care se face referire in anexa la Directiva
91/628/CEE, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr.
L 174 din 2 iulie 1997, p. 1.
Art. 5
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
p. Presedintele Autoritatii Nationale
Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor,
Constantin Lupescu
ANEXA 1
NORMA SANITARA VETERINARA
privind criteriile pentru punctele de oprire si care modifica planul de ruta la
care se refera anexa la Directiva 91/628/CEE
Art. 1
(1) Prezenta norma sanitara veterinara se aplica numai punctelor de oprire
care ofera adapostire de minimum 24 de ore solipedelor domestice si animalelor
domestice din speciile bovine, ovine, caprine si porcine in Romania, in
concordanta cu cap. VII din anexa la Directiva Consiliului 91/628/CEE si fara a
se aduce atingere prevederilor Normei sanitare veterinare privind problemele de
sanatate a animalelor, ce afecteaza comertul Romaniei cu statele membre ale
Uniunii Europene cu animale din speciile bovine si porcine, aprobata prin
Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 236/2002, ce
transpune in legislatia nationala Directiva 64/432/CEE, ale Directivei 80/213,
Normei sanitare veterinare privind masurile pentru controlul febrei aftoase,
aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr.
44/2003, ce transpune in legislatia nationala Directiva 85/511/CEE, Normei
sanitare veterinare privind asistenta mutuala intre autoritatea veterinara
centrala a Romaniei si autoritatile veterinare centrale ale statelor membre ale
Uniunii Europene si cooperarea acestora cu Comisia Europeana, in scopul
asigurarii aplicarii corecte a legislatiei din domeniul veterinar si zootehnic,
aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr.
631/2002, ce transpune in legislatia nationala Directiva 89/608/CEE, Normei
sanitare veterinare privind controalele veterinare si zootehnice aplicabile
comertului Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene cu unele animale vii
si produse de origine animala, aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii,
alimentatiei si padurilor nr. 580/2002, ce transpune in legislatia nationala
Directiva 90/425/CEE, Normei sanitare veterinare privind conditiile de sanatate
animala ce guverneaza miscarea ecvideelor intre statele membre ale Uniunii
Europene si Romania si importul lor din tari terte, aprobata prin Ordinul
ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 65/2002, ce transpune
in legislatia nationala Directiva 90/426/CEE, Normei sanitare veterinare
privind conditiile de sanatate si certificarea veterinara pentru comertul
Romaniei cu statele membre ale Comunitatii Europene cu ovine si caprine,
aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr.
66/2002, ce transpune in legislatia nationala Directiva 91/68/CEE, Normei
sanitare veterinare privind stabilirea principiilor care reglementeaza organizarea
controalelor veterinare pentru animalele care intra in Romania din tari terte,
aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr.
83/2003, ce transpune in legislatia nationala Directiva 91/496/CEE, Normei
veterinare privind sistemul de identificare si inregistrare a suinelor,
aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, padurilor, apelor si mediului
nr. 170/2004, ce transpune in legislatia nationala Directiva 92/102/CEE, si ale
Normei sanitare veterinare privind protectia animalelor in timpul sacrificarii
sau uciderii, aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si
padurilor nr. 425/2002, ce transpune in legislatia nationala Directiva
93/119/CEE.
(2) Punctele de oprire la care se refera alin. (1) trebuie sa fie in
conformitate cu criteriile comunitare stabilite de prezenta norma sanitara
veterinara.
Art. 2
In scopurile prezentei norme sanitare veterinare, definitiile prevazute la
art. 2 din norma sanitara veterinara aprobata prin Ordinul ministrului
agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 236/2002, din norma sanitara
veterinara aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si
padurilor nr. 580/2002, din norma sanitara veterinara aprobata prin Ordinul
ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 83/2003 si din
Directiva Consiliului 91/628/CEE sunt aplicabile ori de cate ori este nevoie.
Art. 3
(1) Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta
Alimentelor trebuie sa se asigure ca punctele de oprire sunt autorizate de
autoritatea competenta a Romaniei.
(2) In scopul unei astfel de autorizari, autoritatea competenta, astfel cum
este definita la art. 2 pct. 6 din norma sanitara veterinara aprobata prin
Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 580/2002,
trebuie sa se asigure de faptul ca punctele de oprire indeplinesc toate
cerintele cuprinse in anexa nr. 1 la prezenta norma sanitara veterinara.
(3) Punctele de oprire trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:
a) sa fie situate intr-o zona care nu este supusa unei interdictii sau unei
restrictii in conformitate cu actele normative nationale relevante transpuse
potrivit cerintelor comunitare;
b) sa fie controlate de un medic veterinar oficial care sa asigure, printre
altele, respectarea prevederilor prezentei norme sanitare veterinare;
c) sa functioneze in conformitate cu toate regulile comunitare relevante
privind sanatatea animalelor, miscarea animalelor si protectia animalelor in
timpul taierii;
d) sa fie supuse unor inspectii regulate care sa verifice daca cerintele
pentru autorizare sunt indeplinite.
(4) Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta
Alimentelor acorda un numar de autorizare fiecarui punct de oprire. O asemenea autorizare
poate fi limitata pentru o anumita specie sau pentru anumite categorii de
animale ori statusuri de sanatate. Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si
pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa inainteze Comisiei Europene lista
punctelor de oprire autorizate si sa informeze Comisia in legatura cu
aranjamentele detaliate pentru aplicarea prevederilor art. 4 alin. (2), in
special perioada de utilizare ca puncte de oprire si dublul scop al spatiilor
autorizate.
(5) Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta
Alimentelor poate retrage sau suspenda autorizatia in cazul in care aceasta nu
respecta prevederile acestui articol sau alte prevederi relevante ale prezentei
norme sanitare veterinare ori in cazul modificarii statusului de sanatate al
zonei in care este localizat punctul de oprire sau in cazul unor incalcari ale
regulilor privind bunastarea animalelor. Aprobarea poate fi restabilita atunci
cand autoritatea competenta s-a asigurat ca punctul de oprire respecta din nou
toate prevederile prezentei norme sanitare veterinare.
Art. 4
(1) Punctele de oprire trebuie sa fie utilizate in exclusivitate pentru
primirea, furajarea, adaparea, odihna, adapostirea, ingrijirea si expedierea
animalelor care le tranziteaza.
(2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), Autoritatea Nationala
Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor aproba ca puncte de oprire
intregul spatiu al centrelor de colectare, astfel cum sunt definite la art. 2
alin. (2) lit. o) din norma sanitara veterinara aprobata prin Ordinul
ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 236/2002, cu conditia
ca acestea sa indeplineasca prevederile alin. (3) si ale lit. A pct. 4 din
anexa nr. 1 la prezenta norma sanitara veterinara, pe durata intregii perioade
de functionare ca puncte de oprire.
(3) Animalele sunt prezente in acelasi timp la un punct de oprire numai
daca:
a) sunt de acelasi status sanitar certificat, inclusiv atunci cand orice
garantie suplimentara este acordata in concordanta cu legislatia comunitara;
b) statusul de sanatate al acestora se certifica dupa cum urmeaza:
(i) fie in concordanta cu cerintele aplicabile categoriei de animale din
speciile respective, asa cum sunt stabilite de legislatia comunitara enumerata
in anexa nr. 1 la norma sanitara veterinara aprobata prin Ordinul ministrului
agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 580/2002;
(ii) atunci cand cerintele de sanatate a animalelor nu prevad altfel,
certificarea suplimentara trebuie sa garanteze faptul ca animalele au ramas
pentru cel putin 21 de zile intr-o singura exploatatie sau de la nastere in
exploatatia de origine daca animalele au mai putin de 21 de zile, inainte de a
fi expediate din exploatatie fie in mod direct, fie tranzitand un singur centru
de colectare autorizat, iar in cazul oilor si caprelor, conform cerintelor
anexei nr. 1 la norma sanitara veterinara aprobata prin Ordinul ministrului
agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 66/2002;
(iii) in cazul animalelor din speciile bovine si porcine destinate pentru
export catre o tara terta in aplicarea art. 2 alin. (1) din Decizia Comisiei
93/444/CEE;
c) apartin categoriei de animale pentru care este autorizat punctul de
oprire.
Art. 5
Proprietarul sau oricare alta persoana fizica sau juridica care conduce un
punct de oprire este responsabil pentru respectarea prevederilor prezentei
norme sanitare veterinare si, in acest scop, este obligat:
a) sa admita numai acele animale care au fost certificate si identificate
in conformitate cu actele normative nationale transpuse, in conformitate cu
cerintele comunitare, in mod special cu prevederile mentionate la art. 3 alin.
(3), si sa verifice ori sa dispuna verificarea documentelor de sanatate sau a
altor documente insotitoare proprii speciilor ori categoriilor respective si,
randomizat, marcile de identificare a animalelor;
b) sa se asigure de faptul ca animalele care sunt prezente la punctele de
oprire sunt hranite si adapate la timp, in functie de speciile implicate, si sa
furnizeze pentru acest scop cantitati corespunzatoare de furaje si apa;
c) sa aiba grija de animalele care stau la punctele de oprire si sa ia
toate masurile necesare pentru garantarea bunastarii si respectarii cerintelor
de sanatate a animalelor;
d) sa apeleze la un medic veterinar in caz de necesitate pentru a oferi
tratamentul corespunzator animalelor care s-au imbolnavit ori care s-au ranit
in timp ce se aflau in responsabilitatea sa si sa recurga, atunci cand este
necesar, la sacrificarea sau eutanasierea animalelor in concordanta cu
prevederile normei sanitare veterinare aprobate prin Ordinul ministrului
agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 425/2005;
e) sa utilizeze personal care poseda aptitudini, cunostinte si capacitati
profesionale corespunzatoare si care dispune de o instruire specifica, fie in
cadrul unitatii, fie pe langa un organism de formare, sau care beneficiaza de o
experienta practica echivalenta pentru a putea proceda la manipularea
animalelor, precum si la acordarea de ingrijiri corespunzatoare animalelor
respective in caz de necesitate;
f) sa ia masurile necesare pentru a se asigura ca toti cei care manipuleaza
animalele la punctele de oprire respecta prevederile referitoare la bunastarea
animalelor;
g) sa notifice autoritatii competente, pe durata unei zile lucratoare dupa
plecarea unui transport, informatiile stabilite la lit. C pct. 7 din anexa nr.
1 la prezenta norma sanitara veterinara si sa tina un registru sau o baza de
date a acestor informatii, care sa fie pastrate si tinute la dispozitia
autoritatii competente, timp de cel putin 3 ani;
h) sa informeze autoritatea competenta cu prima ocazie despre neregulile
constatate.
Art. 6
(1) Inainte ca animalele sa paraseasca punctul de oprire, medicul veterinar
oficial sau orice medic veterinar desemnat pentru acest scop de catre
autoritatea competenta trebuie sa confirme ca animalele sunt apte pentru
continuarea calatoriei pe planul de ruta adaptat acestui scop in concordanta cu
anexa nr. 2 la prezenta norma sanitara veterinara. Autoritatea Nationala
Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor poate sa dispuna trecerea
cheltuielilor aferente controlului veterinar in contul operatorului respectiv.
(2) Regulile referitoare la schimbul de informatii dintre autoritati pentru
conformitatea cu prevederile prezentei norme sanitare veterinare trebuie sa fie
stabilite in concordanta cu procedura prevazuta la art. 6 alin. (3) din
Directiva 91/628/CEE.
Art. 7
Orice modificari aduse anexei nr. 1 la prezenta norma sanitara veterinara,
care sunt necesare pentru a fi adaptate situatiei de sanatate a animalelor,
trebuie sa fie adoptate in conformitate cu procedura stabilita la art. 17 din
Directiva Consiliului 91/628/CEE.
Art. 8
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor
trebuie sa aplice prevederile art. 18 din Directiva 91/628/CEE pentru a
penaliza orice incalcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare si
trebuie sa ia toate masurile necesare pentru a se asigura daca acestea sunt
implementate. Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta
Alimentelor trebuie sa notifice aceste prevederi Comisiei pana la aderarea
Romaniei la Uniunea Europeana si trebuie sa aduca acesteia la cunostinta, fara
intarziere, orice modificare ulterioara ce poate avea efect.
Art. 9
(1) Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta
Alimentelor pune in aplicare acte normative, reglementari si prevederi
administrative, necesare pentru conformarea cu prezenta norma sanitara
veterinara, pe care le va transmite Comisiei Europene prin intermediul
Ministerului Integrarii Europene si al Misiunii Romaniei pe langa Uniunea
Europeana, impreuna cu tabelele de concordanta, in vederea evaluarii
conformitatii transpunerii legislative, si va stabili masurile necesare pentru
implementarea corecta si la timp a prevederilor prezentei norme sanitare
veterinare.
(2) Atunci cand Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru
Siguranta Alimentelor actioneaza potrivit prevederilor alin. (1), trebuie sa
faca o referire expresa la prezenta norma sanitara veterinara. Procedura
privind realizarea referirii mentionate ramane in responsabilitatea Autoritatii
Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.
(3) Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta
Alimentelor va lua toate masurile necesare si va sanctiona, potrivit legii,
orice incalcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare, iar in caz
de infractiuni, sesizeaza organele de cercetare penala.
(4) Prezenta norma sanitara veterinara constituie transpunerea oficiala a
Regulamentului Consiliului 1.255/97/CE.
(5) Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezenta norma sanitara
veterinara.
ANEXA 1
la norma sanitara veterinara
A. Masuri de sanatate si igiena
1. Fiecare punct de oprire trebuie:
a) sa posede echipament corespunzator pentru curatarea si dezinfectia
cladirilor, echipamentelor, spatiilor si vehiculelor;
b) sa fie construit din materiale care sa fie usor de curatat si de
dezinfectat;
c) sa fie curatat si dezinfectat inainte si dupa fiecare utilizare, conform
instructiunilor medicului veterinar oficial.
2. Persoana responsabila pentru punctul de oprire trebuie sa furnizeze
echipament de curatare si imbracaminte de protectie, care vor fi tinute
exclusiv pentru a fi utilizate de orice persoana care intra in punctul de
oprire, si va avea disponibil echipament corespunzator pentru curatarea si
dezinfectia echipamentului de protectie.
3. Asternuturile de paie trebuie evacuate cand un lot de animale este mutat
dintr-o incinta si, dupa operatiile de curatare si dezinfectare prevazute la
pct. 1 lit. c), trebuie inlocuite cu asternuturi proaspete.
4. Punctele de oprire trebuie sa fie libere pentru o perioada de cel putin
24 de ore dupa o perioada maxima de 6 zile de folosire, dupa efectuarea
operatiilor de curatare si dezinfectie si inaintea sosirii unui lot de animale.
5. Inainte ca animalele sa fie acceptate in punctele de oprire, trebuie:
a) incepute operatiile de curatare si dezinfectie in intervalul de timp de
24 de ore dupa plecarea tuturor animalelor care au fost tinute acolo in
concordanta cu prevederile art. 4 alin. (3) din norma sanitara veterinara;
b) terminate operatiile de curatare si dezinfectie inaintea sosirii unui
nou lot de animale si sa nu adaposteasca nici un animal in timp ce aceste
operatii nu au fost efectuate la solicitarea medicului veterinar oficial.
B. Constructii si instalatii
1. In completarea prevederilor cap. I A pct. (4) din anexa la Directiva
Consiliului 91/628/CEE care se aplica mijloacelor de transport pentru
incarcarea si descarcarea animalelor, fiecare punct de oprire trebuie sa fie
dotat cu echipamente si instalatii corespunzatoare, disponibile pentru
incarcarea si descarcarea animalelor din mijloacele de transport. In special,
aceste echipamente si instalatii trebuie sa fie dotate cu podele antiderapante
si, daca este necesar, cu protectie laterala.
Podurile, rampele si pasarelele trebuie sa fie prevazute cu parapete,
balustrade sau alte mijloace de protectie pentru a impiedica animalele sa cada.
Rampele de incarcare si descarcare trebuie sa fie cat mai putin inclinate.
Pasajele de trecere trebuie sa fie dotate cu podele care sa micsoreze riscul
alunecarii si care sa fie construite in asa fel incat sa reduca riscul ranirii
animalelor. Trebuie acordata o atentie deosebita pentru a se asigura ca nu
exista nici un spatiu gol intre pardoseala vehiculului si rampa, iar pardoseala
sa fie antiderapanta pentru a nu permite sarituri care sa conduca la alunecari
sau caderi.
Pana la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, toate punctele de oprire
trebuie sa fie echipate in permanenta cu un un numar suficient de rampe fixe
sau mobile care trebuie construite si folosite in asa fel incat animalele sa nu
fie obligate sa urce sau sa coboare o panta care depaseste 20 grade in timpul
incarcarii si descarcarii.
Toate spatiile utilizate pentru adapostirea animalelor la punctele de oprire
trebuie:
a) sa fie dotate cu podele care sa micsoreze riscul alunecarii si care sa
nu raneasca animalele;
b) sa fie dotate cu acoperisuri si protectie laterala adecvata pentru a
proteja animalele de intemperii;
c) sa dispuna de locuri adecvate pentru detinerea, inspectia, examinarea,
atunci cand este necesar, furajarea, adaparea animalelor si depozitarea
furajelor;
d) sa tina cont de capacitatea de primire si sa dispuna de un sistem de
ventilatie si canalizare adecvat pentru speciile de animale adapostite;
e) sa dispuna de iluminare naturala sau artificiala la o intensitate care
sa permita in orice moment inspectia animalelor. Daca este necesar, se poate
utiliza o sursa suplimentara de lumina;
f) sa dispuna de echipament pentru legarea animalelor care necesita acest
lucru. Legaturile trebuie sa fie utilizate astfel incat sa nu provoace nici o
durere animalelor, sa le permita acestora sa se hraneasca, sa se adape si sa se
intinda fara dificultate;
g) sa dispuna, in functie de speciile in cauza, de spatiu suficient pentru
ca animalele sa stea culcate si in acelasi timp sa poata avea acces usor la
punctele de furajare si de adapare;
h) sa dispuna de litiera in cantitate suficienta. Asternutul trebuie asezat
in fiecare incinta in functie de necesitatile fiecarei specii sau categorii de
animale adapostite;
i) sa fie construite si intretinute astfel incat sa se evite riscul ca
animalele sa intre in contact cu un obiect ascutit sau periculos ori cu o
suprafata deteriorata care ar putea sa le raneasca.
2. Punctele de oprire trebuie sa dispuna de spatii corespunzatoare pentru
adapostirea separata a animalelor care sunt bolnave, ranite ori care necesita
atentie individuala.
3. Punctele de oprire trebuie sa dispuna de spatii corespunzatoare pentru
toate persoanele care le folosesc.
4. Punctele de oprire trebuie sa dispuna de un sistem corespunzator pentru
stocarea si evacuarea deseurilor, precum si pentru depozitarea cadavrelor, pana
la preluarea si distrugerea acestora, conform prevederilor Normei sanitare
veterinare privind stabilirea conditiilor sanitare veterinare pentru
inlaturarea si prelucrarea deseurilor animale, comercializarea lor si
prevenirea agentilor patogeni din furajele care contin produse de origine animala
sau peste, aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si
padurilor nr. 504/2001, ce transpune in legislatia nationala Directiva
90/667/CEE.
C. Functionare
1. Animalele trebuie sa fie descarcate fara intarziere dupa sosire. Daca
totusi intarzierea se produce avand in vedere conditiile meteorologice si
perioadele de asteptare, animalelor li se vor garanta cele mai bune conditii de
bunastare.
2. In timpul descarcarii si incarcarii trebuie avut grija ca animalele sa
nu fie speriate, surescitate sau maltratate si sa se asigure ca nu sunt
trantite. Animalele nu trebuie ridicate sau trase de cap, coarne, urechi,
picioare, coada sau blana, nici manevrate astfel incat sa li se provoace dureri
sau suferinte inutile. Daca este cazul, vor fi manipulate individual.
3. Pentru manipularea animalelor in interiorul incintelor:
a) trebuie amenajate culoare mobile, astfel incat sa se foloseasca
tendintele gregare ale animalelor;
b) trebuie folosite numai pentru acest scop instrumente destinate ghidarii
animalelor. Utilizarea instrumentelor care produc socuri electrice ar trebui
interzisa pe cat posibil si, in orice caz, acestea pot fi utilizate exclusiv
pentru bovinele adulte si porcinele care refuza sa se miste, cu conditia ca
aceste socuri sa nu dureze mai mult de doua secunde, iar camera in care se
introduc animalele sa se afle in fata acestora. Aceste socuri pot fi aplicate
doar pe muschii trenului posterior al animalului;
c) animalele nu trebuie sa fie lovite si nu trebuie sa se exercite nici o
presiune asupra nici unei parti a corpului; in particular, coada animalelor nu
trebuie rasucita, indoita sau rupta si ochii acestora nu trebuie atinsi.
Animalele nu trebuie sa fie intepate sau batute;
d) persoanele care manipuleaza animalele in punctele de oprire nu trebuie
sa posede sau sa utilizeze obiecte contondente. Bastoanele ori alte instrumente
destinate ghidarii animalelor pot fi folosite de aceste persoane, asigurandu-se
ca vor fi aplicate pe corpul animalelor fara a cauza rani sau suferinte
inutile.
4. Animalele care sosesc in punctele de oprire dupa ce au calatorit pe
temperaturi ridicate sau in atmosfera umeda trebuie racorite prin mijloace
corespunzatoare cat mai curand posibil.
5. Furajarea si adaparea animalelor trebuie sa fie efectuate in asa maniera
incat fiecare animal adapostit la punctul de oprire sa aiba asigurate apa
curata si hrana adecvata in cantitate suficienta care sa satisfaca nevoile lor
fiziologice pe perioada stationarii si pe perioada prevazuta pentru calatorie,
pana la urmatorul punct de oprire. Punctele de oprire nu vor primi animale care
au nevoi alimentare speciale, ca de exemplu vitei, care necesita alimente
lichide, decat daca acestea dispun de echipament si personal capabile sa
satisfaca nevoile acestora.
6. Conditiile si starea animalelor trebuie sa fie controlate de un angajat
al punctului de oprire la sosirea acestora la punctul de oprire si cel putin o
data la 12 ore pe perioada stationarii.
7. Registrul la care se face referire la art. 5 lit. g) din norma sanitara
veterinara trebuie sa contina urmatoarele date:
a) data si ora terminarii descarcarii si ale inceperii reincarcarii
fiecarui transport;
b) data si durata depopularii pentru motive de sanatate, astfel cum este prevazut
la lit. A pct. 4 din prezenta anexa;
c) numarul sau numerele certificatului sau ale certificatelor de sanatate
ale animalelor pentru fiecare transport;
d) orice observatie referitoare la conditiile de sanatate si bunastare a
animalelor si, in special:
(i) particularitatile si numarul de animale descoperite moarte la locul de
descarcare al punctului de oprire sau care au murit in timpul stationarii;
(ii) particularitatile si numarul de animale care au fost descoperite ca
fiind ranite grav la locul de descarcare, in timpul stationarii acestora sau
care nu sunt considerate apte sa continue calatoria;
e) numele si adresele transportatorilor sau ale soferilor si numerele de
inmatriculare ale vehiculelor.
ANEXA 2
la norma sanitara veterinara
PLANUL DE RUTA
______________________________________________________________________________
|(1) Transportatorul |(2) Mijlocul de transport
|
|(nume, adresa, nume |Numarul de inregistrare sau de identificare
|
|de afaceri) |
|
|Semnatura |
|
|transportatorului | |
| |
|
| a)|
a)|
|____________________|_________________________________________________________|
|(3) Specia de |(4) Itinerarul
|
|animale |Estimarea duratei calatoriei
|
|Numarul | |
|Locul de plecare |
|
|Locul si tara de |
|
|destinatie |
|
| |
|
| a)|
a)|
|____________________|_________________________________________________________|
|(5) Numarul |(6) Stampila |(7) Stampila medicului veterinar de la
|
|certificatului/ |medicului |punctul/punctele de oprire
|
|certificatelor de |veterinar |
|
|sanatate sau al |oficial de |
|
|documentului/ |la locul de |
|
|documentelor de |plecare |
|
|insotire | | |
| | |
|
| a)| b)|
b)|
|____________________|________________|________________________________________|
|(8) Data si ora |(9) Numele |(10) Stampila autoritatii veterinare
|
|plecarii |persoanei |competente de la punctul de iesire sau
|
| |care are in |punctul de trecere autorizat |
| |responsabilitate|
|
| |transportul |
|
| |pe durata |
|
| |calatoriei |
|
| | |
|
| a)| c)|
d)|
|____________________|________________|________________________________________|
|(11) Punctele de oprire sau de |(12) Punctele de oprire si de transfer
|
|transfer planificate |existente
|
| |
|
| a)|
d)|
|_____________________________________|________________________________________|
|(13) Locul si adresa|(14) Data si ora|(15) |(16) |(17) |(18)
|
| | |Durata |Motivul|Locul |Data
|
| | |stationarii | |si adresa |si ora
|
|____________________|________________|____________|_______|__________|________|
|(i) | | | | |
|
|____________________|________________|____________|_______|__________|________|
|(ii) | | | | |
|
|____________________|________________|____________|_______|__________|________|
|(iii) | | | | |
|
|____________________|________________|____________|_______|__________|________|
|(iv) | | | | |
|
|____________________|________________|____________|_______|__________|________|
|(v) | | | | |
|
|____________________|________________|____________|_______|__________|________|
|(vi) | | | | |
|
|____________________|________________|____________|_______|__________|________|
|(19) a) se |(20) Semnatura |(21) Data si ora sosirii la locul de
|
|completeaza de catre|persoanei |destinatie
|
|transportator |responsabile in |
|
|inaintea plecarii |timpul |
|
|b) se completeaza de|calatoriei |
|
|catre medicul | |
|
|veterinar oficial | | |
|c) se completeaza de| |
|
|catre transportator | |
|
|in timpul calatoriei| | |
|d) se completeaza de| |
|
|catre autoritatea | |
|
|veterinara | | |
|competenta la | |
|
|punctul de iesire | |
|
|sau la punctul de | |
|
|trecere autorizat | |
|
|e) se completeaza de| |
|
|catre transportator | |
|
|dupa calatorie | |
|
| | |
|
| | e)|
e)|
|____________________|________________|________________________________________|
|(22) Observatii [b) sau
e)]|
|______________________________________________________________________________|