ORDIN Nr. 8
din 16 februarie 2010
pentru modificarea Normei
sanitare veterinare privind organizarea si desfasurarea activitatii de control
oficial sanitar-veterinar efectuat de catre personalul de specialitate în
unitatile care produc alimente de origine animala, aprobata prin Ordinul
presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta
Alimentelor nr. 64/2007
ACT EMIS DE:
AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 116 din 22 februarie 2010
Văzând Referatul de aprobare nr. 98 din 20
ianuarie 2010, întocmit de Direcţia generală sanitară
veterinară din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
având în vedere Regulamentul (CE) nr. 882/2004/CE al
Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene din 29 aprilie
2004 privind controalele oficiale efectuate pentru a asigura verificarea
conformităţii cu legislaţia privind hrana pentru animale şi
produsele alimentare şi cu normele de sănătate animală
şi de bunăstare a animalelor, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii
Europene nr. L165/1 din 30 aprilie 2004, cu amendamentele ulterioare,
ţinând cont de prevederile art. 10 lit. b) din
Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu
modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările
şi completările ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3)
din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi
funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din
subordinea acesteia,
preşedintele Autorităţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin:
Art. I. - Norma
sanitară veterinară privind organizarea şi
desfăşurarea activităţii de control oficial
sanitar-veterinar efectuat de către personalul de specialitate în unităţile
care produc alimente de origine animală, aprobată prin Ordinul
preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 64/2007, publicat în Monitorul
Oficial al României, Partea I, nr. 202 din 26 martie 2007, cu modificările
şi completările ulterioare, se modifică după cum
urmează:
1. Articolul 7 va avea următorul cuprins:
„Art. 7. - (1) Direcţiile sanitar-veterinare
şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a
municipiului Bucureşti, stabilesc numărul de personal de specialitate
necesar fiecărei unităţi menţionate la pct. I din anexa nr.
1, în funcţie de specificul activităţii acesteia, de capacitatea
de producţie, fluxul tehnologic şi de sistemul de organizare.
(2) Personalul de specialitate care efectuează
controale oficiale în unităţile înregistrate/autorizate
sanitar-veterinar care produc, prelucrează, depozitează şi/sau
distribuie alimente de origine animală îşi desfăşoară
activitatea în subordinea directă a şefului serviciului/biroului de
igienă veterinară şi epidemiologie din cadrul direcţiei
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene,
respectiv a municipiului Bucureşti.
(3) Şeful serviciului/biroului de igienă
veterinară şi epidemiologie din cadrul direcţiei
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene,
respectiv a municipiului Bucureşti, vizează prezenţa
personalului de specialitate şi documentul justificativ prevăzut în
anexa nr. 3."
2. Articolul 9 va avea următorul cuprins:
„Art. 9. - Direcţia sanitar-veterinară
şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a
municipiului Bucureşti, în primele 5 zile lucrătoare ale lunii
curente, înaintează unităţilor documentele de plată pentru
activitatea de control oficial sanitar-veterinar efectuat în luna
precedentă, care conţin sumele stabilite pe baza documentului
justificativ întocmit şi semnat de personalul de specialitate din unitate
şi de reprezentantul legal al unităţii şi vizat de
şeful serviciului/biroului de igienă veterinară şi
epidemiologie din cadrul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului
Bucureşti."
3. Articolul 12 va avea următorul cuprins:
„Art. 12. - In prima zi lucrătoare a lunii,
personalul de specialitate din unitate întocmeşte şi înaintează
şefului serviciului/biroului de igienă veterinară şi
epidemiologie din cadrul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului
Bucureşti, spre avizare, documentul justificativ care cuprinde sumele
calculate conform tarifului legal prevăzut la pct. II din anexa nr. 1
pentru activitatea de control oficial sanitar-veterinar
desfăşurată de personalul de specialitate în unitate, pentru
luna precedentă, şi care constituie actul oficial în baza căruia
direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor
judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, întocmeşte
formalităţile de plată pe care le transmite la unitate."
4. La articolul 14, partea introductivă va
avea următorul cuprins:
„Art. 14. - Personalul de specialitate care
realizează controlul oficial sanitar-veterinar în unităţile
prevăzute la pct. I din anexa nr. 1 este subordonat tehnic şi
administrativ direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, prin
şeful serviciului/biroului de igienă veterinară şi
epidemiologie din cadrul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului
Bucureşti, şi are, în principal, următoarele
obligaţii:".
5. La articolul 14, litera
d) va avea următorul cuprins:
,,d) întocmeşte şi înaintează
direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor
judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, prin şeful
serviciului/biroului de igienă veterinară şi epidemiologie din
cadrul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, la
termenele şi în condiţiile stabilite de aceasta, situaţiile
şi documentele solicitate, precum şi pe cele prevăzute de reglementările
în vigoare;".
6. In anexa nr. 3, sintagma „şef serviciu/birou
de igienă veterinară şi epidemiologie sau, după caz,
şef serviciu inspecţie şi control din cadrul direcţiei
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene,
respectiv a municipiului Bucureşti" se înlocuieşte cu sintagma
„şef serviciu/birou de igienă veterinară şi epidemiologie
din cadrul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor judeţene, respectiva municipiului
Bucureşti".
Art. II. - Prezentul ordin
se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Preşedintele Autorităţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Marian Zlotea