Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 217 din  9 aprilie 1998

cu privire la conditiile de obtinere a atestatului, procedurile de atestare


SmartCity3

si statutul asistentului maternal profesionist
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 152 din 16 aprilie 1998

    In temeiul art. 23 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 26/1997 privind protectia copilului aflat in dificultate,

    Guvernul Romaniei hotaraste:

    Art. 1
    Asistentul maternal profesionist este persoana fizica, atestata in conditiile prezentei hotarari, care asigura prin activitatea pe care o desfasoara la domiciliul sau cresterea, ingrijirea si educarea, necesare dezvoltarii armonioase a copiilor pe care ii primeste in plasament sau in incredintare.
    Art. 2
    (1) Pot fi atestate ca asistent maternal profesionist numai persoanele care indeplinesc urmatoarele conditii:
    a) au capacitate deplina de exercitiu;
    b) prin comportamentul lor in societate, starea sanatatii si profilul lor psihologic, prezinta garantii pentru indeplinirea corecta a obligatiilor care revin unui parinte, referitoare la cresterea, ingrijirea si educarea copiilor sai;
    c) au in folosinta o locuinta care acopera necesitatile de preparare a hranei, igiena, educatie si odihna ale utilizatorilor sai, inclusiv cele ale copiilor care urmeaza a fi primiti in plasament sau in incredintare.
    (2) Nu poate fi asistent maternal profesionist:
    a) persoana care a suferit o condamnare prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pentru savarsirea cu intentie a unei infractiuni;
    b) parintele decazut din drepturile parintesti sau cel al carui copil a fost declarat abandonat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva;
    c) persoana care sufera de boli cronice transmisibile.
    (3) Persoana care desfasoara o activitate salarizata, alta decat cea prevazuta la art. 1, poate deveni asistent maternal profesionist numai cu conditia incetarii contractului individual de munca pe baza caruia isi desfasoara respectiva activitate salarizata.
    Art. 3
    (1) Persoanele care solicita obtinerea atestatului de asistent maternal profesionist vor adresa o cerere de evaluare a capacitatii lor serviciului public specializat pentru protectia copilului din judetul, respectiv sectorul municipiului Bucuresti, pe teritoriul caruia isi au domiciliul, sau unui organism privat autorizat sa desfasoare activitati de protectie a copilului aflat in dificultate, prin angajarea de asistenti maternali profesionisti.
    (2) Cererea va cuprinde curriculum vitae al solicitantului, precum si motivele pentru care doreste sa devina asistent maternal profesionist.
    (3) La cererea de evaluare vor fi anexate:
    a) copii legalizate de pe actele de stare civila si de pe actele de studii ale solicitantului;
    b) o scurta prezentare a persoanelor cu care locuieste solicitantul, in care sa se mentioneze numele, prenumele si data nasterii acestora, precum si, dupa caz, gradul lor de rudenie cu solicitantul;
    c) certificate medicale eliberate de policlinica de care apartin, care sa prezinte o evaluare completa a starii de sanatate a solicitantului si a persoanelor mentionate la lit. b);
    d) certificate de cazier judiciar ale solicitantului si ale persoanelor cu care acesta locuieste;
    e) un document care sa ateste dreptul de folosinta al solicitantului asupra locuintei, respectiv copie legalizata de pe titlul de proprietate sau de pe contractul de inchiriere, declaratie autentificata a titularului dreptului de proprietate sau al contractului de inchiriere prin care acesta recunoaste solicitantului un drept de folosinta asupra locuintei pe perioada nedeterminata, cunoscand specificul activitatii pe care solicitantul urmeaza sa o desfasoare ca asistent maternal profesionist sau, dupa caz, copie legalizata de pe contractul de subinchiriere, incheiat in conditiile legii.
    Art. 4
    (1) Capacitatea de a fi atestati ca asistenti maternali profesionisti a solicitantilor care au prezentat cereri in conditiile art. 3 va fi evaluata de serviciul public specializat pentru protectia copilului sau de organismul privat autorizat, in termen de 90 de zile de la inregistrarea cererii.
    (2) Evaluarea cuprinde elementele sociale, psihologice si medicale ale capacitatii solicitantului, care vor fi determinate prin:
    a) interviuri luate solicitantului si persoanelor cu care acesta locuieste, de catre un asistent social si de un psiholog, prin care se determina profilul psihologic al solicitantului, motivatia acestuia de a deveni asistent maternal profesionist si pozitia persoanelor cu care acesta locuieste, fata de implicatiile desfasurarii acestei activitati;
    b) vizite la domiciliul solicitantului, in scopul verificarii indeplinirii conditiei prevazute la art. 2 alin. (1) lit. c);
    c) recomandari ale vecinilor, cunoscutilor, rudelor solicitantului, precum si ale reprezentantilor autoritatii publice locale de la domiciliul acestuia cu privire la comportamentul social al solicitantului;
    d) orice investigatii suplimentare care sunt considerate utile de evaluator.
    Art. 5
    (1) Rezultatele evaluarii fac obiectul raportului de ancheta psihosociala asupra capacitatii solicitantului. Raportul impreuna cu cererea solicitantului si cu documentele anexate potrivit art. 3 vor fi prezentate comisiei pentru protectia copilului de la domiciliul solicitantului, cel mai tarziu la expirarea termenului prevazut la art. 4 alin. (1).
    (2) O data cu raportul, cel care a efectuat evaluarea va prezenta comisiei pentru protectia copilului o propunere motivata cu privire la admiterea sau respingerea cererii solicitantului. Propunerea de eliberare a atestatului de asistent maternal profesionist va cuprinde numarul maxim de copii pe care solicitantul ii poate primi in plasament sau in incredintare, grupa de varsta si sexul acestora, precum si capacitatea solicitantului de a ingriji copii cu nevoi speciale.
    Art. 6
    (1) Comisia pentru protectia copilului solutioneaza cererea de eliberare a atestatului de asistent maternal profesionist in urma studierii documentelor prezentate si a audierii solicitantului.
    (2) In vederea solutionarii cererii, comisia pentru protectia copilului poate cere si audierea altor persoane, precum si orice informatii suplimentare pe care le considera necesare.
    Art. 7
    (1) Atestatul de asistent maternal profesionist se elibereaza pentru o perioada de 3 ani.
    (2) Atestatul va mentiona datele de identitate ale titularului, durata de valabilitate a atestatului, serviciul public specializat pentru protectia copilului sau organismul privat autorizat care va supraveghea activitatea asistentului maternal profesionist, numarul maxim de copii care pot fi primiti simultan in plasament sau in incredintare, grupa de varsta si sexul acestora, precum si capacitatea titularului de a ingriji copii cu nevoi speciale.
    (3) Atestatul poate fi reinnoit, suspendat sau retras de comisia pentru protectia copilului, la propunerea motivata a serviciului public specializat pentru protectia copilului sau a organismului privat autorizat care supravegheaza activitatea asistentului maternal profesionist.
    Art. 8
    (1) Activitatea persoanelor atestate ca asistent maternal profesionist se desfasoara in baza unui contract individual de munca, incheiat cu serviciul public specializat pentru protectia copilului sau cu organismul privat autorizat care le supravegheaza activitatea.
    (2) Contractul individual de munca se incheie pe perioada de valabilitate a atestatului, cu o perioada de proba de minimum 3 luni.
    (3) Executarea contractului individual de munca incepe pe data primei hotarari de incredintare sau de plasament a unui copil asistentului maternal profesionist.
    (4) Contractul individual de munca inceteaza in cazurile prevazute de legislatia muncii, precum si in cazul retragerii atestatului de asistent maternal profesionist.
    (5) Contractul individual de munca se suspenda pe perioada in care asistentul maternal profesionist nu are in plasament sau in incredintare copii, precum si pe perioada suspendarii atestatului ori in alte cazuri prevazute de lege.
    (6) Persoanele pensionate, atestate ca asistenti maternali profesionisti, isi desfasoara activitatea in baza unei conventii civile de prestari de servicii, incheiata potrivit alin. (1), in care este stipulata indemnizatia lunara.
    (7) O copie de pe contractul individual de munca sau, dupa caz, de pe conventia civila de prestari de servicii se notifica comisiei pentru protectia copilului.
    Art. 9
    (1) In perioada de proba mentionata la art. 8 alin. (2), asistentul maternal profesionist este obligat sa urmeze cursurile de formare profesionala organizate de angajator. Cheltuielile pentru organizarea acestor cursuri sunt suportate de catre angajator.
    (2) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) persoanele cu studii superioare de asistenta sociala si psihopedagogie.
    (3) Cursurile de formare profesionala au o durata de minimum 60 de ore si cuprind urmatoarele domenii:
    a) cadrul juridic si administrativ al protectiei drepturilor copilului;
    b) dezvoltarea copilului, respectiv ingrijirea copilului sanatos si bolnav, psihologia copilului, puericultura, pedagogie sociala;
    c) problematica specifica a copilului aflat in dificultate;
    d) drepturile si obligatiile asistentului maternal profesionist.
    (4) Programa analitica a cursurilor de formare profesionala se aproba de comisiile pentru protectia copilului din judete si din sectoarele municipiului Bucuresti, pe baza propunerilor serviciului public specializat pentru protectia copilului, a organismelor private autorizate si a directiei generale de munca si protectie sociala din judetul sau sectorul municipiului Bucuresti corespunzator.
    (5) La sfarsitul perioadei de proba, serviciul public specializat pentru protectia copilului sau organismul privat autorizat prezinta comisiei pentru protectia copilului un raport de evaluare a activitatii asistentului maternal profesionist pentru aceasta perioada. Raportul va cuprinde evaluarea activitatii de crestere, ingrijire si educare a copiilor primiti in plasament sau in incredintare, precum si evaluarea cunostintelor dobandite in urma cursurilor de formare profesionala.
    (6) Daca in urma evaluarii prevazute la alin. (5) se constata ca activitatea asistentului maternal profesionist nu poate asigura dezvoltarea armonioasa a copiilor primiti in plasament sau in incredintare, serviciul public specializat pentru protectia copilului sau organismul privat autorizat propune comisiei pentru protectia copilului retragerea atestatului de asistent maternal profesionist si revocarea hotararilor de plasament sau de incredintare.
    Art. 10
    (1) Pentru fiecare copil primit in plasament sau in incredintare, asistentul maternal profesionist incheie o conventie de plasament sau de incredintare cu angajatorul prevazut la art. 8 alin. (1).
    (2) Conventia de plasament sau de incredintare se incheie cu acordul scris al sotului sau, dupa caz, al sotiei asistentului maternal profesionist si se notifica comisiei pentru protectia copilului care a hotarat plasamentul sau incredintarea copilului.
    (3) Conventia cuprinde urmatoarele elemente:
    a) informatii referitoare la copil: identitatea, originea etnica si religioasa, situatia sa personala, familiala, sociala si medicala, nevoile sale speciale;
    b) motivele hotararii de plasament sau de incredintare;
    c) planul de aplicare si obiectivele plasamentului sau ale incredintarii;
    d) modalitatile de mentinere a contactului intre copil si parintii sai biologici si modul de pregatire a reintegrarii copilului in familia sa naturala, in cazul plasamentului;
    e) modul de pregatire a integrarii copilului intr-o familie adoptiva, in cazul incredintarii;
    f) modalitatile de supraveghere a activitatii asistentului maternal profesionist si de evaluare periodica a evolutiei copilului;
    g) drepturile si obligatiile specifice ale partilor.
    Art. 11
    Asistentii maternali profesionisti au urmatoarele drepturi:
    a) drepturile banesti prevazute la art. 23 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 26/1997;
    b) drepturile de personal prevazute de legislatia muncii, pe perioada existentei raporturilor de munca;
    c) dreptul la consiliere si la sprijin din partea specialistilor serviciului public specializat pentru protectia copilului sau ai organismului privat autorizat, in vederea indeplinirii obligatiilor care le revin cu privire la copiii primiti in plasament sau in incredintare;
    d) alte drepturi prevazute de lege.
    Art. 12
    (1) Asistentii maternali profesionisti au urmatoarele obligatii referitoare la copiii primiti in plasament sau in incredintare:
    a) sa asigure cresterea, ingrijirea si educarea copiilor, in vederea asigurarii unei dezvoltari armonioase - fizica, psihica, intelectuala si afectiva - a acestora;
    b) sa asigure integrarea copiilor in familia sa, aplicandu-le un tratament egal cu ceilalti membri ai familiei;
    c) sa asigure integrarea copiilor in viata sociala;
    d) sa contribuie la pregatirea reintegrarii copiilor in familia lor naturala sau la integrarea acestora in familia adoptiva, dupa caz;
    e) sa permita specialistilor serviciului public specializat pentru protectia copilului sau organismului privat autorizat supravegherea activitatii lor profesionale si evaluarea evolutiei copiilor;
    f) sa pastreze confidentialitatea informatiilor pe care le primesc cu privire la copii.
    (2) Asistentii maternali profesionisti au obligatia sa informeze de indata serviciul public specializat pentru protectia copilului sau organismul privat autorizat care le supravegheaza activitatea, cu privire la orice schimbare survenita in situatia lor personala, familiala sau sociala, care ar putea sa influenteze activitatea lor profesionala.
    (3) Asistentii maternali profesionisti au obligatia sa participe la cursurile de perfectionare organizate de angajatori.
    (4) Asistentul maternal profesionist si persoanele cu care locuieste au obligatia sa prezinte, anual, comisiei pentru protectia copilului un certificat medical din care sa rezulte ca starea sanatatii lor permite continuarea desfasurarii activitatii. Cheltuielile legate de efectuarea analizelor medicale si de eliberarea certificatului medical se suporta de catre angajator.
    Art. 13
    (1) Serviciul public specializat pentru protectia copilului sau organismul privat autorizat care supravegheaza activitatea asistentilor maternali profesionisti este obligat sa prezinte comisiei pentru protectia copilului rapoarte trimestriale referitoare la evolutia copiilor incredintati sau dati in plasament asistentilor maternali profesionisti.
    (2) Reprezentantii comisiei pentru protectia copilului au drept de control asupra activitatii asistentilor maternali profesionisti. In urma controlului, acestia pot propune comisiei suspendarea sau retragerea atestatului de asistent maternal profesionist.

                PRIM-MINISTRU INTERIMAR
                      GAVRIL DEJEU

                             Contrasemneaza:
                             Ministru de stat,
                             ministrul muncii si
                             protectiei sociale,
                             Alexandru Athanasiu

                             Ministru delegat pe langa
                             primul-ministru pentru
                             coordonarea Secretariatului
                             General al Guvernului si a
                             Departamentului pentru
                             Administratie Publica Locala,
                             Remus Opris

                             Ministrul finantelor,
                             Daniel Daianu



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 217/1998

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 217 din 1998
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu