HOTARARE Nr. 459 din 16 mai 2002
privind aprobarea Normelor de calitate pentru apa din zonele naturale amenajate
pentru imbaiere
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 350 din 27 mai 2002
In temeiul prevederilor art. 107 din Constitutia Romaniei si ale art. 15
alin. (2) din Legea apelor nr. 107/1996, cu modificarile ulterioare,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
Art. 1
Se aproba Normele de calitate pentru apa din zonele naturale amenajate
pentru imbaiere, prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta
hotarare.
Art. 2
In termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari
Ministerul Sanatatii si Familiei va elabora norme de supraveghere, inspectie
sanitara si control conform prevederilor prezentei hotarari.
Art. 3
In scopul realizarii unei informari prompte, adecvate si corecte a
populatiei asupra calitatii apei de imbaiere din zonele naturale, Ministerul
Sanatatii si Familiei, Ministerul Apelor si Protectiei Mediului si Ministerul
Turismului vor incheia, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare
a prezentei hotarari, un protocol de colaborare.
Art. 4
Pe data intrarii in vigoare a prezentei hotarari orice dispozitie contrara
se abroga.
Art. 5
Prezenta hotarare intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in
Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE
Contrasemneaza:
Ministrul sanatatii si familiei,
Daniela Bartos
Ministrul apelor si protectie mediului,
Petru Lificiu
Ministrul turismului,
Matei-Agathon Dan
Ministrul administratiei publice,
Octav Cozmanca
ANEXA 1
NORME DE CALITATE
pentru apa din zonele naturale amenajate pentru imbaiere
Art. 1
Prezentele norme de calitate reglementeaza cerintele de calitate pe care
trebuie sa le indeplineasca apa din zonele naturale amenajate pentru imbaiere,
cu exceptia apei folosite in scopuri terapeutice si a apei din piscine sau
bazine de inot.
Art. 2
In sensul prezentelor norme de calitate, termenii si expresiile de mai jos
se definesc dupa cum urmeaza:
a) apa de imbaiere - un rau sau un lac ori parti ale acestora, precum si
apa de mare, in care:
- imbaierea este explicit autorizata de catre Ministerul Sanatatii si
Familiei;
- imbaierea nu este interzisa si este traditional practicata de un numar
mai mare de 150 de persoane;
b) zona de imbaiere - orice loc unde exista apa de imbaiere;
c) sezon de imbaiere - perioada pe durata careia un numar mai mare de 150
de persoane este de asteptat sa foloseasca apa in acest scop, conform
obiceiurilor, oricaror reguli locale referitoare la imbaiere ori conditiilor de
clima.
Art. 3
(1) Parametrii de calitate si valorile admise pentru apa de imbaiere din
zonele naturale sunt prevazute in anexa.
(2) Valorile de referinta prevazute in anexa, cu sau fara corespondent in
coloana "Valori obligatorii", vor fi atinse prin orice mijloace care
conduc la imbunatatirea calitatii apei fara a deteriora insa calitatea naturala
a acesteia.
Art. 4
(1) Ministerul Sanatatii si Familiei poate aproba, pentru calitatea apei de
imbaiere intr-o anumita zona de imbaiere, si alte valori pentru parametri decat
cele prevazute in anexa.
(2) Valorile stabilite potrivit alin. (1) nu trebuie sa fie mai mari decat
valorile cuprinse in coloana "Valori obligatorii" prevazuta in anexa.
Art. 5
(1) Ministerul Alimentatiei Publice, Ministerul Apelor si Protectiei
Mediului si Ministerul Sanatatii si Familiei vor lua toate masurile necesare
pentru a asigura conformarea cu parametrii de calitate prevazuti la art. 3, in
termen de 5 ani de la data intrarii in vigoare a prezentelor norme de calitate.
(2) Toate zonele de imbaiere stabilite, special echipate in acest scop,
trebuie sa fie autorizate de catre Ministerul Sanatatii si Familiei, iar
valorile din coloana "Valori obligatorii" prevazuta in anexa trebuie
sa fie urmarite din momentul in care imbaierea este permisa pentru prima data.
(3) In primii 2 ani de la data intrarii in vigoare a prezentelor norme de
calitate apa din zonele de imbaiere autorizate potrivit alin. (2) poate
respecta doar valorile obligatorii prevazute in anexa.
(4) In cazul apei de mare din vecinatatea frontierelor sau a apelor
transfrontaliere care afecteaza calitatea apelor de imbaiere de pe teritoriul
altor state obiectivele pentru calitatea apei de imbaiere se vor determina in
colaborare cu statele riverane.
Art. 6
(1) Cerintele de calitate pentru apa dintr-o zona naturala amenajata pentru
imbaiere sunt considerate ca fiind corespunzatoare daca rezultatele analizelor
efectuate din acea apa, din aceleasi puncte si la intervalele prevazute in
anexa arata ca ele se conformeaza valorilor parametrilor de calitate in cazul:
a) a 95% din probele prelevate pentru parametrii din coloana "Valori
obligatorii" prevazuta in anexa;
b) a 90% din probele prelevate pentru toti ceilalti parametri, cu exceptia
coliformilor totali si a coliformilor fecali, pentru care procentajul poate fi
de 80% .
(2) Diferentele de 5%, 10% sau 20% din probele prelevate, care nu sunt
conforme cerintelor de calitate, se considera corespunzatoare cand:
a) depasirea valorii respectivului parametru nu este mai mare de 50%, cu
exceptia valorilor pentru parametrii microbiologici, pH si oxigenului dizolvat;
b) in probele prelevate consecutiv, la intervale statistic determinate,
valorile nu depasesc valorile stabilite pentru parametrii relevanti.
(3) Depasirile valorilor stabilite potrivit art. 4 nu se iau in considerare
in calculul procentajelor prevazute la alin. (1) si (2), daca aceste depasiri
sunt consecinta inundatiilor, a altor dezastre naturale sau a conditiilor
meteorologice exceptionale.
Art. 7
(1) Frecventa de prelevare a probelor pentru monitorizarea calitatii apei
de imbaiere trebuie sa corespunda cerintelor prevazute in anexa.
(2) Punctele de prelevare a probelor de apa se stabilesc acolo unde
densitatea medie zilnica de inotatori este cea mai mare, de regula de la o
adancime de 30 cm sub nivelul apei, cu exceptia probelor pentru uleiuri, care
se preleveaza de la suprafata apei.
(3) Prelevarea probelor trebuie sa inceapa cu cel putin doua saptamani
inainte de inceperea sezonului de imbaiere.
(4) Pentru autorizarea sanitara a zonei si a apei de imbaiere se fac
investigatii locale privind conditiile din amonte in cazul apelor curgatoare si
conditiile din zona, cu posibil impact, in cazul lacurilor si marilor,
investigatii ce trebuie facute periodic in scopul obtinerii de date geografice
si topografice cat mai complete si al determinarii volumului, naturii si
efectelor deversarilor poluante sau potential poluante.
(5) Daca in cadrul inspectiei efectuate de catre autoritatile de sanatate
publica teritoriale impreuna cu autoritatile locale de mediu sau daca din
rezultatele obtinute in laborator se evidentiaza prezenta unei deversari sau a
unei posibile deversari ce poate contribui la modificarea calitatii apei, se
vor preleva probe aditionale. Probele aditionale se vor recolta ori de cate ori
exista suspiciunea unei posibilitati de deteriorare a calitatii apei.
(6) Metodele de referinta pentru analiza parametrilor sunt prevazute in
anexa.
(7) In cazul utilizarii altor metode de analiza laboratoarele trebuie sa ia
masurile necesare si sa dovedeasca faptul ca rezultatele obtinute sunt
echivalente sau comparabile cu cele specificate in anexa.
Art. 8
Implementarea prezentelor norme de calitate nu trebuie sa conduca sub nici
o forma, direct sau indirect, la deteriorarea calitatii naturale a apei.
Art. 9
(1) Ministerul Sanatatii si Familiei poate acorda derogari de la prezentele
norme de calitate in urmatoarele situatii:
a) conditii exceptionale meteorologice sau geografice, pentru parametrii
marcati cu (0) in anexa;
b) apa de imbaiere este in proces natural de imbogatire in anumite
substante care conduc la depasirea valorilor prevazute in anexa.
(2) Imbogatirea naturala inseamna procesul prin care, fara o interventie
umana, o anumita apa primeste din sol anumite substante continute in acesta.
(3) Derogarile prevazute la alin. (1) nu vor fi acordate daca nu sunt
respectate cerintele esentiale de protectie a sanatatii publice.
(4) Ministerul Sanatatii si Familiei va fi instiintat in scris de catre
autoritatea de sanatate publica teritoriala asupra acestor situatii, cu
specificarea motivelor si a perioadei estimate pentru care se aplica aceasta
derogare.
Art. 10
Valorile parametrilor prevazuti in anexa pot fi revizuiti prin ordin al
ministrului sanatatii si familiei, in functie de progresul tehnic si stiintific
in domeniu.
Art. 11
(1) Sezonul de imbaiere este de la 1 iunie la 15 septembrie.
(2) In functie de conditiile locale, sezonul de imbaiere poate fi stabilit
pentru o alta perioada de catre administratia publica locala sau de Ministerul
Turismului.
(3) Populatia va fi informata asupra perioadei sezonului de imbaiere de
catre organele administratiei publice, prin anunt public.
(4) In zonele de imbaiere autorizate pentru acest scop de catre Ministerul
Sanatatii si Familiei populatia va fi informata de catre acesta asupra oricaror
modificari in calitatea apei.
(5) In zonele de imbaiere folosite traditional in acest scop si
neautorizate pentru folosire, populatia va fi, de asemenea, informata prin
panouri avertizoare asupra calitatii apei de imbaiere. Informarea populatiei se
va face conform normelor de supraveghere, inspectie sanitara si control
elaborate potrivit art. 2 din hotarare.
Art. 12
Anexa face parte integranta din prezentele norme de calitate.
ANEXA 1*)
la normele de calitate
*) Anexa este reprodusa in facsimil.
PARAMETRII DE CALITATE
______________________________________________________________________________
|Nr. | PARAMETRI | VALORI | VALORI |FRECVENTA| METODA DE REFERINTA
|
|crt.| | DE |OBLIGATORII|MINIMA DE| PENTRU ANALIZA SI DE
|
| | |REFERINTA| *) |PRELEVARE| INSPECTIE |
| | | *) | | A |
|
| | | | |PROBELOR |
|
|____|______________|_________|___________|_________|__________________________|
| |Parametrii | | | |
|
| |microbiologici| | | |
|
|____|______________|_________|___________|_________|__________________________|
| 1 |Coliformi | 500 | 10.000 | La 2 |Metoda tuburile multiple,
|
| |totali/100 ml | | |saptamani|insamantarea tuburilor
|
| | | | | (1) |pozitive pe mediu de |
|____|______________|_________|___________|_________|confirmare, numaratoarea
|
| 2 |Coliformi | 100 | 2.000 | La 2 |conform numarului cel mai
|
| |fecali/100 ml | | |saptamani|probabil sau metoda
|
| | | | | (1) |membranei filtrante cu
|
| | | | | |insamantarea pe mediu cel
|
| | | | | |mai adecvat, insamantare
|
| | | | | |si identificarea
|
| | | | | |coloniilor suspecte.
|
| | | | | |Temperatura de incubare
|
| | | | | |este variabila, adecvata
|
| | | | | |investigarii coliformilor
|
| | | | | |totali sau fecali.
|
|____|______________|_________|___________|_________|__________________________|
| 3 |Streptococi | 100 | - | (2) |Metoda Litsky numararea
|
| |fecali/100 | | | |conform numarului cel mai
|
| | | | | |probabil sau metoda
|
| | | | | |membranei filtrante cu
|
| | | | | |insamantarea pe mediu cel
|
| | | | | |mai adecvat. |
|____|______________|_________|___________|_________|__________________________|
| 4 |Salmonella/L | - | 0 | (2) |Metoda membranei
|
| | | | | |filtrante, inoculare pe
|
| | | | | |mediu standard,
|
| | | | | |imbogatire-trecere pe
|
| | | | | |mediu agar de
|
| | | | | |izolare-identificare.
|
|____|______________|_________|___________|_________|__________________________|
| 5 |Enterovirusuri| - | 0 | (2) |Concentrare prin
filtrare,|
| |UFP/10 L | | | |floculare sau
centrifugare|
| | | | | |si confirmare.
|
|____|______________|_________|___________|_________|__________________________|
| |Parametrii | | | |
|
| |fizico-chimici| | | |
|
|____|______________|_________|___________|_________|__________________________|
| 6 | pH | - | 6 - 9 (0) | (2) |Electrometrie cu
calibrare|
| | | | | |la pH 7 si 9
|
|____|______________|_________|___________|_________|__________________________|
| 7 | Culoare | - |Fara | La 2 |Inspectie vizuala sau
|
| | | |modificari |saptamani|fotometrie cu standarde
|
| | | |anormale | (1) (2) |pentru scala de culoare.
|
| | | |ale culorii| |
|
|____|______________|_________|___________|_________|__________________________|
| 8 |Uleiuri | < = 0,3 |Fara film | (1) (2) |Inspectia vizuala
si |
| |minerale mg/l | |vizibil la | |olfactorie sau extractie
|
| | | |suprafata | |folosind un volum adecvat
|
| | | |apei si | |si cantarind reziduul
|
| | | |fara miros | |uscat.
|
|____|______________|_________|___________|_________|__________________________|
| 9 |Substante | < = 0,3 |Fara spuma | La 2 |Inspectie vizuala sau
prin|
| |tensioactive | | |saptamani|SA, metoda cu albastru de
|
| |(care | | | (1) (2) |metilen
|
| |reactioneaza | | | |
|
| |cu albastru de| | | |
|
| |metilen) mg/l | | | |
|
| |lauril sulfat | | | |
|
|____|______________|_________|___________|_________|__________________________|
| 10 |Fenoli (indice|< = 0,005|Fara miros |La 2 |Verificarea absentei
|
| |de fenol) | |specific |saptamani|mirosului specific de
|
| |C4H5OH mg/l | | < = 0,05 | (1) (2) |fenol sau prin SA,
metoda |
| | | | | |cu 4-aminoantipirina |
| | | | | |(4 AAP)
|
|____|______________|_________|___________|_________|__________________________|
| 11 |Transparenta m| 2 | 1 (0) |La 2 |Discul Secchi
|
| | | | |saptamani|
|
| | | | | (1) |
|
|____|______________|_________|___________|_________|__________________________|
| 12 |Oxigenul | 80 - 120| - | (2) |Metoda Winkler sau metoda
|
| |dizolvat % de | | | |electrometrica
|
| |saturare cu O2| | | |(oxigenometru)
|
|____|______________|_________|___________|_________|__________________________|
| 13 |Reziduuri de | Absente | |La 2 |Inspectie vizuala
|
| |gudron si | | |saptamani|
|
| |materiale | | | (1) |
|
| |plutitoare | | | |
|
| |cum ar fi | | | |
|
| |lemn, articole| | | | |
| |din plastic, | | | |
|
| |sticle, | | | |
|
| |recipiente din| | | | |
| |sticla, | | | |
|
| |cauciuc sau | | | |
|
| |din orice alt | | | |
|
| |material. | | | |
|
| |Deseuri sau | | | |
|
| |aschii. | | | |
|
|____|______________|_________|___________|_________|__________________________|
| 14 |Amoniu mg/l | |categoria | (3) |SA, metoda Nessler, sau
|
| |NH4 | |A1 - apa de| |metoda albastru de
|
| | | |suprafata | |indofenol
|
|____|______________|_________|___________|_________|__________________________|
| 15 |Azot - | |categoria | (3) |Metoda Kjedahl
|
| |Kjeldahl mg/l | |A1 - apa de| |
|
| |N | |suprafata | |
|
|____|______________|_________|___________|_________|__________________________|
| |Alte substante| | | | |
| |considerate ca| | | |
|
| |indicatoare de| | | |
|
| |poluare | | | | |
|____|______________|_________|___________|_________|__________________________|
| 16 |Pesticide | |categoria | (2) |GC
|
| |(paration, | |A1 - apa de| |
|
| |HCH, dieldrin)| |suprafata | |
|
| |mg/l | | | |
|
|____|______________|_________|___________|_________|__________________________|
| 17 |Metale grele | |categoria | (2) |SAA
|
| |mg/l | |A1 - apa de| |
|
| | | |suprafata | |
|
|____|______________|_________|___________|_________|__________________________|
| 18 |Cianuri mg/l | |categoria | (2) |SA cu reactiv specific
|
| | | |A1 - apa de| |
|
| | | |suprafata | |
|
|____|______________|_________|___________|_________|__________________________|
| 19 |Nitrati | |categoria | (2) |
|
| |Fosfati mg/l | |A1 - apa de| | |
| | | |suprafata | |
|
|____|______________|_________|___________|_________|__________________________|
| 20 |CBO5 mg/l O2 | 5 |categoria | | |
| | | |A1 - apa de| |
|
| | | |suprafata | |
|
|____|______________|_________|___________|_________|__________________________|
| 21 |Suspensii |Absente | - | |
|
| |totale | | | |
|
|____|______________|_________|___________|_________|__________________________|
*) Valoarea de referinta este acea valoare, superioara calitativ valorii
obligatorii si care trebuie atinsa in perioada de derogare solicitata
*) Valoarea obligatorie este acea valoare minima a fi respectata pentru
parametrii fizico-chimici, microbiologici, speciali si toxici, in momentul
utilizarii apei cu scop de imbaiere.
(0) se pot depasi aceste valori in situatii meteorologice si geografice
exceptionale.
(1) cand probele prelevate in anul precedent au aratat rezultate cu mult
mai bune decat cele din acest tabel si cand nici un factor care ar putea sa
diminueze calitatea apei nu a aparut, autoritatea de sanatate publica
teritoriala poate decide reducerea frecventei de prelevare la jumatate.
(2) concentratii ce trebuie verificate de catre autoritatea de sanatate
publica cand inspectia zonei de imbaiere evidentiaza ca substanta ar putea fi
prezenta sau calitatea apei s a deteriorat.
(3) acesti parametrii trebuie sa fie verificati de catre autoritatile de
sanatate publica teritoriale atunci cand exista o tendinta de eutrofizare a
apei.