HOTARARE Nr. 827 din 31 iulie 2002
privind stabilirea Criteriilor de acordare a etichetei ecologice pentru grupul
de produse aparate frigorifice
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 638 din 29 august 2002
In temeiul prevederilor art. 107 din Constitutia Romaniei,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
Art. 1
Prezenta hotarare stabileste Criteriile de acordare a etichetei ecologice
pentru grupul de produse aparate frigorifice, in conformitate cu prevederile
Hotararii Guvernului nr. 189/2002 privind stabilirea procedurii de acordare a
etichetei ecologice.
Art. 2
(1) Prevederile prezentei hotarari se aplica aparatelor frigorifice
alimentate exclusiv de la reteaua de energie electrica de joasa tensiune,
fabricate in tara sau importate, prevazute in anexa nr. 1 la Hotararea
Guvernului nr. 573/2001 privind stabilirea cerintelor referitoare la
etichetarea si eficienta energetica a aparatelor frigorifice de uz casnic
pentru introducerea lor pe piata.
(2) Prevederile prezentei hotarari nu se aplica aparatelor frigorifice
prevazute la art. 2 din Hotararea Guvernului nr. 573/2001.
Art. 3
Performanta de mediu a grupului de produse prevazut la art. 2 alin. (1) si
compatibilitatea utilizarii acestora cu cerintele de mediu se evalueaza pe baza
criteriilor de acordare a etichetei ecologice pentru aparate frigorifice,
prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
Art. 4
La solicitarea acordarii etichetei ecologice agentii economici,
producatori, importatori, prestatori de servicii sau comercianti, au obligatia
sa prezinte autoritatii competente - Ministerul Apelor si Protectiei Mediului -
urmatoarele documente:
a) o copie de pe documentatia tehnica prevazuta la pct. 3 din anexa nr. 3
la Hotararea Guvernului nr. 573/2001;
b) declaratia de conformitate a produsului cu criteriile de acordare a
etichetei ecologice.
Art. 5
Numarul de cod atribuit in scopuri administrative grupului de produse
aparate frigorifice este "012".
Art. 6
(1) Criteriile de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse
aparate frigorifice sunt valabile pana la data de 31 decembrie 2004.
(2) Criteriile de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse
aparate frigorifice se modifica in functie de progresul tehnic si se aproba
prin hotarare a Guvernului.
Art. 7
Prezenta hotarare intra in vigoare la 6 luni de la data publicarii ei in
Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE
Contrasemneaza:
p. Ministrul apelor si protectiei mediului,
Ioan Jelev,
secretar de stat
Ministrul industriei si resurselor,
Dan Ioan Popescu
ANEXA 1
CRITERII
de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse aparate frigorifice
Criteriile prevazute in prezenta anexa au ca scop:
a) reducerea efectelor cu impact negativ sau a riscurilor datorate
folosirii energiei (incalzirea globala, acidificarea, epuizarea resurselor
neregenerabile de energie), prin reducerea consumului de energie;
b) reducerea efectelor cu impact negativ sau a riscurilor datorate
folosirii substantelor care au efect de distrugere a stratului de ozon si a
altor substante periculoase, prin limitarea folosirii acestora;
c) reducerea efectelor cu impact negativ sau a riscurilor datorate
folosirii substantelor care pot avea un efect de incalzire globala;
d) incurajarea aplicarii celor mai bune practici in scopul protectiei
mediului si dezvoltarea gradului de constientizare a aspectelor de mediu de catre
consumatori.
Criterii esentiale
1. Eficienta energetica
Aparatul frigorific trebuie sa aiba un indice de eficienta energetica mai
mic de 42%, calculat conform prevederilor Standardului national SR 13339:1996
"Eficienta energetica si etichetarea", utilizandu-se clasificarea
aparatului frigorific prevazuta in acelasi standard.
Metoda de masurare a consumului de energie al aparatelor frigorifice este
prevazuta in Standardul national SR EN 153:1997 "Metode de masurare a
consumului de energie electrica si a caracteristicilor asociate ale
racitoarelor, conservatoarelor si congelatoarelor de uz casnic si ale
combinatiilor lor", care adopta Standardul european EN 153 al carui numar
de referinta a fost publicat in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene.
2. Reducerea potentialului de distrugere a stratului de ozon al agentilor
de racire si al agentilor de expandare
Substantele chimice utilizate ca agenti de racire in circuitul de racire al
aparatelor frigorifice si cele utilizate ca agenti de expandare pentru
materialele termoizolante, ce intra in componenta aparatului frigorific,
trebuie sa aiba un potential de distrugere a ozonului egal cu zero.
Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice are obligatia
sa declare in scris ca produsul este in conformitate cu aceasta cerinta si sa
indice autoritatii competente tipul de agent de racire si agentul de expandare
pentru materialele termoizolante utilizate, precum si potentialul lor de
distrugere a ozonului.
3. Reducerea potentialului de incalzire globala al substantelor chimice
utilizate ca agenti de racire sau ca agenti de expandare
Substantele chimice utilizate ca agenti de racire in circuitul de racire al
aparatului frigorific si cele utilizate ca agenti de expandare pentru
materialele termoizolante, ce intra in componenta aparatului frigorific,
trebuie sa aiba un potential de incalzire globala egal cu sau mai mic de 15
(raportat la CO2 echivalent pe o perioada de 100 de ani).
Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice are obligatia
sa declare in scris ca produsul este in conformitate cu aceasta cerinta si sa
indice autoritatii competente tipul de agent de racire si tipul de agent de
expandare utilizat, precum si potentialele lor de incalzire globala.
Criterii suplimentare
4. Durata de utilizare
Producatorul are obligatia sa ofere un termen de garantie pentru
functionarea aparatului frigorific de cel putin 3 ani. Aceasta garantie este
valabila incepand cu data livrarii produsului catre consumator.
Piesele de schimb si asistenta service se asigura de catre producator,
reprezentantul sau autorizat sau de importator cel putin 12 ani de la data
incetarii fabricatiei acestui tip de produs.
Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice are obligatia
sa declare in scris autoritatii competente care evalueaza cererea de acordare a
etichetei ecologice ca produsul este in conformitate cu cerintele mentionate
anterior.
5. Reciclarea produsului la sfarsitul perioadei de utilizare
Marcarea componentelor din material plastic contribuie la reciclarea
produsului.
Producatorul are obligatia sa preia gratuit pentru reciclare aparatul
frigorific si componentele acestuia care au fost inlocuite, cu exceptia celor
contaminate de utilizator (de exemplu, aparate frigorifice provenind din
institutii medicale sau unitati nucleare).
5.1. Producatorul asigura solutii tehnice ce permit demontarea usoara a
aparatului frigorific si furnizeaza un prospect cuprinzand informatii
referitoare la demontarea acestuia. Din acest prospect rezulta urmatoarele:
a) balamalele sunt usor de identificat si accesibile;
b) ansamblurile electronice sunt usor de identificat si de demontat;
c) aparatul se demonteaza usor cu ajutorul uneltelor obisnuite;
d) materialele incompatibile si periculoase sunt separabile.
5.2. Componentele din material plastic care au o masa mai mare de 50 g
trebuie sa fie prevazute cu un marcaj permanent care identifica materialul din
care sunt facute, conform Standardului SR ISO 11469:1998 privind materialele
plastice, identificarea generica si marcarea produselor din material plastic.
Acest criteriu nu se aplica pieselor din material plastic extrudat.
5.3. Componentele din material plastic care au o masa mai mare de 25 g nu
trebuie sa contina urmatoarele substante chimice ignifuge:
_____________________________________________________
Denumirea Numar CAS
_____________________________________________________
Decabromobifenil 13654-09-6
Oxid de 4-bromofenil si de fenil 101-55-3
Oxid de bis (4-bromofenil) 2050-47-7
Oxid de tribromodifenil 49690-94-0
Oxid de tetrabromodifenil 40088-47-9
Oxid de pentabromodifenil 32534-81-9
Oxid de hexabromodifenil 36483-60-0
Oxid de heptabromodifenil 68928-80-3
Oxid de octabromodifenil 32536-52-0
Oxid de nonabromodifenil 63936-56-1
Oxid de bis (pentabromofenil) 1163-19-5
Cloroparafine cu catena compusa
din 10 - 13 atomi de carbon, care
contin clor in proportie mai mica
de 50% din greutate 85535-84-8
_____________________________________________________
5.4. Componentele din material plastic cu masa mai mare de 25 g nu trebuie
sa contina substante chimice ignifuge sau preparate ale acestor substante,
carora li se poate atribui una dintre urmatoarele fraze de risc: R45 (poate
cauza cancer), R46 (poate determina modificari genetice ereditare), R50 (foarte
toxic pentru organismele acvatice), R51 (toxic pentru organismele acvatice),
R52 (nociv pentru organismele acvatice), R53 (poate cauza efecte daunatoare pe
termen lung pentru mediul acvatic), R60 (poate afecta fertilitatea) sau R61
(risc in timpul sarcinii pentru fat) sau orice combinatii ale acestor fraze de
risc, asa cum sunt definite in anexa nr. 5 la Hotararea Guvernului nr. 490/2002
pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a
Guvernului nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea si ambalarea
substantelor si preparatelor chimice periculoase.
Aceasta cerinta nu se aplica atunci cand substantele chimice ignifuge isi
schimba natura chimica in momentul tratarii suprafetei pieselor si nu mai
necesita atribuirea prin frazele de risc mentionate anterior si nici atunci
cand mai putin de 0,1% din substanta chimica ignifuga cu care a fost tratata
piesa isi pastreaza natura initiala.
5.5. Tipul de agent de racire si tipul de agent de expandare sunt indicate
pe aparatul frigorific in apropierea placutei pe care se scrie seria
produsului, pentru a facilita eventuala recuperare a acestora.
Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice are obligatia
sa declare in scris ca produsul este in conformitate cu cerintele prevazute la
pct. 5 si sa furnizeze autoritatii competente care evalueaza cererea de
acordare a etichetei ecologice o copie de pe prospectul cuprinzand informatii referitoare
la demontare. Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice are
obligatia sa indice autoritatii competente care sunt agentii de racire si
agentii de expandare utilizati si, daca este cazul, ce substante chimice
ignifuge s-au utilizat in/sau pe componentele din material plastic cu masa mai
mare de 25 g.
6. Manualul de utilizare
Aparatul frigorific se comercializeaza pe piata insotit de manualul de
utilizare care furnizeaza si indicatii privind utilizarea corecta din punct de
vedere al protectiei mediului.
6.1. Manualul de utilizare trebuie sa contina pe coperta urmatorul text:
"Acest manual contine indicatii privind modalitatile de reducere a
impactului asupra mediului".
6.2. Manualul de utilizare trebuie sa contina, de asemenea, urmatoarele:
a) recomandari pentru utilizarea optima a aparatului frigorific din punct
de vedere al consumului de energie;
b) instructiuni privind amplasarea sau instalarea aparatului frigorific,
indicand, printre altele, dimensiunile minime de spatiu liber in jurul acestuia
care trebuie respectate pentru a asigura circulatia aerului, precizand ca
instalarea aparatului intr-un loc neincalzit sau putin incalzit permite
realizarea economiei de energie;
c) indicatii privind evitarea instalarii aparatului frigorific in
apropierea unei surse de caldura (cuptor, radiator etc.) sau a expunerii sale
direct la lumina solara si, daca este cazul, indicatii privind izolarea
aparatului de sursele de incalzire murale sau prin pardoseala;
d) indicatii privind reglajul termostatului in functie de temperatura
ambientala si necesitatea de a verifica reglajul temperaturii folosindu-se un
termometru adecvat, furnizand in acelasi timp explicatii asupra modului in care
trebuie sa se verifice acest reglaj;
e) indicatii privind faptul ca usa sau capacul aparatului frigorific
trebuie deschis doar atat cat este necesar, mai ales in cazul unui congelator
vertical;
f) indicatii privind lasarea alimentelor calde sa se raceasca inainte de a
le introduce in aparatul frigorific, deoarece vaporii calzi care se degaja
contribuie la jivrajul evaporatorului, cu precizarea ca perioada de racire a
alimentelor calde trebuie sa fie cat mai scurta din motive de securitate
alimentara;
g) indicatii privind evitarea acumularii unui strat gros de gheata pe
evaporator, mentionand ca decongelarea frecventa faciliteaza eliminarea
acestuia;
h) indicatii privind inlocuirea elementelor utilizate pentru etansarea
usii, atunci cand acestea nu mai asigura etanseitate perfecta;
i) indicatii privind timpul de aclimatizare inainte de a pune aparatul
frigorific in functiune dupa schimbarea locului de amplasare;
j) indicatii privind evitarea acumularii prafului sau a grasimii pe
condensatorul din spatele aparatului frigorific si pe suprafata situata sub
acesta;
k) mentiune referitoare la respectarea indicatiilor enumerate anterior
pentru evitarea consumului ridicat de energie electrica.
6.2.1. Indicatii referitoare la evitarea deteriorarii condensatorului din
spatele aparatului frigorific sau la evitarea pierderii agentului de racire in
mediu, avandu-se in vedere riscurile pentru sanatate si mediu determinate de
astfel de incidente. Manualul trebuie sa precizeze ca este interzisa folosirea
obiectelor ascutite (cutit, surubelnita etc.) pentru a curata gheata, deoarece
acestea pot contribui la defectarea evaporatorului.
6.2.2. Indicatii asupra faptului ca aparatul frigorific contine fluide,
piese si materiale reutilizabile si/sau reciclabile.
6.2.3. Indicatii pentru consumator privind procedura prin care fabricantul
preia de la consumator aparatul frigorific scos din uz.
Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice are obligatia
sa furnizeze autoritatii competente care evalueaza cererea de acordare a
etichetei ecologice un exemplar din manualul de utilizare.
7. Limitarea emisiilor de zgomot
Nivelul de zgomot transmis prin aer de aparatele frigorifice nu trebuie sa
depaseasca 42 dB(A), acesta fiind nivelul de putere acustica calculat, exprimat
in dB, raportat la o putere acustica de 1 picowatt (pW).
Informatiile despre nivelul de zgomot al aparatului frigorific trebuie sa
fie inscrise in mod vizibil, lizibil si durabil pe eticheta care indica
consumul de energie si clasa de eficienta energetica.
Metodele de determinare a nivelului de zgomot al aparatului frigorific si
informatiile despre acesta sunt indicate conform Hotararii Guvernului nr.
672/2001 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata a aparatelor
electrocasnice in functie de nivelul zgomotului transmis prin aer, utilizand
Standardul EN 28960. Standardul urmeaza sa fie adoptat ca standard national
pana la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari.
Cerintele prevazute la prezentul punct nu sunt aplicabile congelatoarelor
orizontale.
Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice are obligatia
sa declare in scris autoritatii competente care evalueaza cererea de acordare a
etichetei ecologice ca produsul este in conformitate cu cerintele mentionate
anterior.
8. Informarea consumatorilor
Pentru informarea consumatorilor se va scrie urmatorul text vizibil pentru
consumator (daca este posibil, langa eticheta): "Acest produs raspunde
criteriilor de acordare a etichetei ecologice in Romania, deoarece are un
consum de energie redus, protejeaza stratul de ozon si contribuie intr o masura
minima la efectul de sera".