HOTARARE Nr. 831 din 27 mai 2004
pentru aprobarea Normelor privind limitele admisibile de perisabilitate la
marfuri in procesul de comercializare
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 522 din 10 iunie 2004
In temeiul art. 108 din Constitutie, republicata, si al art. 21 alin. (3)
lit. d) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
Art. 1
Se aproba Normele privind limitele admisibile de perisabilitate la marfuri
in procesul de comercializare, prevazute in anexa care face parte integranta
din prezenta hotarare.
Art. 2
Pentru institutiile publice, limitele maxime de perisabilitate admise se
aproba de ordonatorul principal de credite. In acest scop, ministerele vor
stabili limite proprii, care vor fi supuse spre avizare Ministerului Finantelor
Publice.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE
Contrasemneaza:
Presedintele Agentiei Nationale
pentru Intreprinderi Mici si
Mijlocii si Cooperatie,
Eugen Ovidiu Chirovici
p. Ministrul finantelor publice,
Gheorghe Gherghina,
secretar de stat
ANEXA 1
NORME
privind limitele admisibile de perisabilitate la marfuri in procesul de
comercializare
Art. 1
Prin perisabilitati, in sensul prezentelor norme, se intelege scazamintele
care se produc in timpul transportului, manipularii, depozitarii si desfacerii
marfurilor, determinate de procese naturale cum sunt: uscare, evaporare,
volatilizare, pulverizare, hidroliza, racire, inghetare, topire, oxidare,
aderare la peretii vagoanelor sau ai vaselor in care sunt transportate,
descompunere, scurgere, imbibare, ingrosare, imprastiere, faramitare, spargere,
inclusiv procese de fermentare sau alte procese biofizice, in procesul de
comercializare in reteaua de distributie (depozite cu ridicata, unitati
comerciale cu amanuntul si de alimentatie publica).
Art. 2
Nu constituie perisabilitati pierderile incluse in normele de consum
tehnologic, precum si cele produse prin neglijenta, sustrageri si cele produse
din alte cauze imputabile persoanelor vinovate sau cele determinate de cauze de
forta majora.
Art. 3
Limitele maxime de perisabilitate care pot fi acordate marfurilor potrivit
prevederilor art. 1 sunt prevazute la art. 13.
Art. 4
Perisabilitatile produse in conditiile mentionate la art. 1 se aproba de
managerul, directorul sau administratorul persoanei juridice, dupa caz, la
nivelul cantitatilor efectiv constatate ca pierderi naturale cu ocazia receptionarii
marfurilor transportate, a inventarierii sau a predarii gestiunii, pana la
limitele prevazute la art. 13.
Art. 5
Limitele maxime de perisabilitate pentru marfurile ambalate in recipiente
din sticla se aplica si pentru ambalajele respective.
Art. 6
Perisabilitatile pot fi acordate numai dupa o verificare faptica a
cantitatilor de produse existente in gestiune, stabilite dupa cantarire,
numarare, masurare si prin alte asemenea procedee si dupa efectuarea
compensarilor conform prevederilor legale in vigoare.
Art. 7
Limitele maxime de perisabilitate admise la depozitare si desfacere se
stabilesc la nivelul intregii activitati a persoanei juridice platitoare de
impozit pe profit, prin aplicarea coeficientului stabilit pentru grupa de
marfuri la pretul de inregistrare al marfurilor intrate sau la pretul de
livrare pentru marfurile vandute in perioada cuprinsa intre doua inventare.
Art. 8
Aceleasi limite maxime de perisabilitate se acorda si pentru marfurile din
stoc.
Art. 9
Limitele maxime de perisabilitate in timpul transportului se aplica o
singura data pentru cantitatile de marfa efectiv intrate sau, dupa caz,
livrate, in functie de conditia de livrare stabilita intre furnizor si
beneficiar.
Art. 10
Comerciantii pot stabili cote de perisabilitati diferentiate sortimental pe
depozite, magazine, gestiuni, pentru a fi admise la cheltuieli deductibile din
profitul impozabil, cu obligativitatea incadrarii in limitele maxime de
perisabilitate prevazute pentru grupa respectiva de marfuri.
Art. 11
Pierderile sau scaderile cantitative care depasesc normele de
perisabilitate stabilite nu sunt deductibile din punct de vedere fiscal.
Art. 12
Normele privind limitele admisibile de perisabilitate se aplica numai
persoanelor juridice care sunt obligate, potrivit legii, la plata impozitului
pe profit, in limita caruia cheltuielile cu perisabilitatile sunt deductibile
din veniturile realizate.
Art. 13
Limitele maxime de perisabilitate care pot fi acordate marfurilor in
procesul de comercializare sunt cele prevazute in anexele nr. 1 - 3*) care fac
parte integranta din prezentele norme, si anume:
a) anexa nr. 1, pentru produse alimentare si nealimentare;
b) anexa nr. 2, pentru produse medicamentoase de uz uman;
c) anexa nr. 3, pentru produse farmaceutice si alte produse de uz
veterinar.
------------
*) Anexele nr. 1 - 3 sunt reproduse in facsimil.
ANEXA 1
la norme
LIMITELE ADMISIBILE
de perisabilitate pentru produse alimentare si nealimentare
______________________________________________________________________________
|Nr. | Denumirea grupei, | Felul | Limita maxima de
perisabilitate|
|crt.| subgrupei sau produsului |ambalajului| (%)
|
| | |
|________________________________|
| | | |Transport|Depozitare|Desfacere
|
| | | | | |cu
|
| | | | | |amanuntul
|
| | | | | |sau in
|
| | | | | |alimentatia|
| | | | | |publica
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 1.| Carne, slanina, organe si |vrac, tavi,| 0,15 | 0,25 | 0,45
|
| | subproduse comestibile (de |navete, | | |
|
| | ovine, porcine, bovine, |saci | | |
|
| | pasari, vanat) - proaspete | | | |
|
| | si refrigerate (exclusiv | | | |
|
| | cele preambalate in gramaj | | | |
|
| | fix si carnea de miel) | | | |
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 2.| Carne de miel - proaspata |vrac, tavi,| - | 0,25 | 0,45
|
| | si refrigerata |navete, | | |
|
| | |saci | | |
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 3.| Carne congelata |vrac, tavi,| - | 0,25 | 1,20
|
| | |navete | | |
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 4.| Preparate din carne (cu |navete, | 0,20 | 0,30 | 0,75
|
| | exceptia celor crude, |tavi, saci | | |
|
| | uscate si a celor | | | |
|
| | preambalate in gramaj fix) | | | |
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 5.| Preparate din carne crude, |navete, | 0,10 | 0,27 | 0,75
|
| | uscate (cu exceptia celor |tavi, saci | | |
|
| | preambalate in gramaj fix) | | | |
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 6.| Branzeturi si produse |navete, | | |
|
| | lactate proaspete |putini, | | |
|
| | a) Fermentate sau |butoaie, | | |
|
| | framantate |bidoane, | | |
|
| | |lazi, cutii| | |
|
| | - parafinate sau acoperite |lazi, cutii| 0,24 | 0,50 | 1,25
|
| | cu folie | | | |
|
| | - neparafinate sau |lazi, cutii| 0,40 | 0,50 | 1,25
|
| | neacoperite cu folie | | | |
|
| | b) Topite si afumate |navete, | 0,40 | 0,15 | 1,25
|
| | |lazi, cutii| | |
|
| | c) Branzeturi proaspete |navete, | | |
|
| | |lazi, | | |
|
| | |putini, | | |
|
| | |cutii | | |
|
| | - cas de oaie proaspat; | | 1,00 | 1,50 | 1,25
|
| | - unt de masa bloc; | | - | 0,05 | 0,60
|
| | - urda; | | 1,00 | 1,50 | 1,25
|
| | - branza de vaci; | | 1,00 | 0,25 | 1,25
|
| | d) Branzeturi in saramura |butoaie, | 1,50 | 0,35 | 1,25
|
| | (telemea, Fetta etc.) - |bidoane, | | |
|
| | pastrate in frigider |putini | | |
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 7.| Lapte de consum |butelii din| 0,10 | 0,20 | 0,45
|
| | |sticla si | | |
|
| | |din | | |
|
| | |plastic, | | |
|
| | |pungi din | | |
|
| | |plastic, | | |
|
| | |cutii, | | |
|
| | |bidoane | | |
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 8.| Peste: |cisterne, | | |
|
| | |lazi, | | |
|
| | |butoaie, | | |
|
| | |cutii | | |
|
| | - viu | | 0,80 | 0,30 | 0,55
|
| | - proaspat si refrigerat | | 0,80 | 0,30 | 0,55
|
| | - congelat | | 0,30 | 0,30 | 0,55
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 9.| Peste afumat, sarat, |lazi, | 0,10 | 0,20 | 0,30
|
| | subproduse precum si |cutii, | | |
|
| | preparate si semipreparate |butoaie, | | |
|
| | din peste, inclusiv icre |borcane | | |
|
| | (exclusiv portionat in | | | |
|
| | gramaj fix) | | | |
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 10.| Oua |lazi, | 0,50 | 0,30 | 1,50
|
| | |cofraje | | |
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 11.| Ulei comestibil |butoaie, | 0,20 | 0,07 | 0,10 |
| | |cisterne | | |
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 12.| Faina, gris si produse |saci, | 0,06 | 0,025 | 0,08
|
| | decorticate |pachete, | | |
|
| | |boxpalete | | |
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 13.| Orez |saci, | 0,06 | 0,30 | 0,07
|
| | |pachete, | | |
|
| | |boxpalete | | |
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 14.| Arpacas, faina de porumb |saci, | 0,06 | 0,025 | 0,08
|
| | |pachete | | |
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 15.| Produse de panificatie |lazi, | 0,10 | 0,02 | 0,08
|
| | (paste fainoase, biscuiti, |navete, | | |
|
| | pesmet) |saci, | | |
|
| | |pungi, | | |
|
| | |cutii | | |
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 16.| Cozonac, pateuri, placinte |lazi, | 0,10 | 0,02 | 0,28
|
| | |navete | | |
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 17.| Zahar |saci, lazi,| 0,08 | 0,08 | 0,10
|
| | |cutii, | | |
|
| | |boxpalete | | |
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 18.| Dulciuri, produse de |cutii, | 0,10 | 0,02 | 0,10
|
| | bombonerie (bomboane, |lazi, | | |
|
| | jeleuri, rahat, halvita) - |boxpalete | | |
|
| | exclusiv preambalate in | | | |
|
| | gramaj fix | | | |
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 19.| Halva |cutii, | 0,10 | 0,50 | 0,10
|
| | |lazi, | | |
|
| | |navete | | |
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 20.| Prajituri (inclusiv |tavi, | 0,10 | - | 0,25
|
| | napolitane, fursecuri, |cutii, | | | |
| | turta dulce) - exclusiv |lazi, | | |
|
| | preambalate in gramaj fix |navete | | |
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 21.| Inghetata |bidoane, | 0,10 | - | 0,55
|
| | |cutii | | |
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 22.| Apa minerala |boxpalete, | | |
|
| | |navete, | | |
|
| | |butelii din| 1,00 | 0,50 | 0,30
|
| | |sticla, | | |
|
| | |butelii din| 0,05 | 0,005 | 0,02
|
| | |plastic | | |
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 23.| Bauturi racoritoare |boxpalete, | | |
|
| | |navete, | | |
|
| | |butelii din| 1,00 | 0,50 | 0,30
|
| | |sticla, | | |
|
| | |butelii din| 0,05 | 0,005 | 0,02
|
| | |plastic | | | |
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 24.| Vin, tuica, rachiuri si |navete, | - | - | 0,10*)
|
| | alte bauturi alcoolice |cutii | | |
|
| | - imbuteliate in recipiente| | | |
|
| | din sticla | | | |
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 25.| Vin, tuica, rachiuri |butoaie, | 0,075 | 0,005 | 0,05
|
| | - varsate |cisterne | | |
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 26.| Bere |navete, | | |
|
| | |butelii din| 0,25 | 0,04 | 0,50
|
| | |sticla, | | |
|
| | |navete, | | |
|
| | |butelii din| 0,05 | 0,005 | 0,02
|
| | |plastic | | |
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 27.| Conserve de legume si |navete, | 0,10 | 0,10 | 0,10
|
| | fructe |boxpalete, | | |
|
| | |ladite, | | |
|
| | |cutii, | | |
|
| | |borcane | | |
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 28.| Marmelada, magiun |ladite, | 0,10 | 0,50 | 0,10
|
| | |borcane | | |
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 29.| Legume - proaspete |lazi, | 0,50 | 0,70 | 1,3
|
| | |ladite, | | |
|
| | |navete, | | |
|
| | |cutii, | | |
|
| | |plase, | | |
|
| | |casolete | | |
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 30.| Fructe - proaspete |lazi, | 0,50 | 0,40 | 1,3
|
| | |ladite, | | |
|
| | |navete, | | |
|
| | |cutii, | | |
|
| | |plase, | | |
|
| | |casolete | | |
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 31.| Legume si fructe - uscate, |lazi, | 0,05 | 0,10 | 0,30
|
| | deshidratate |navete, | | | |
| | |casolete | | |
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 32.| Legume si fructe - |butoaie | 0,10 | 0,30 | 1,3
|
| | semiindustrializate | | | |
|
| | (lacto-fermentate in | | | |
|
| | saramura, otet, pulpe, | | | |
|
| | marcuri, sucuri | | | |
|
| | concentrate) | | | |
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 33.| Cafea (boabe cruda, |saci | 0,01 | 0,03 | 0,10
|
| | prajita, macinata) - | | | |
|
| | exclusiv preambalata in | | | |
|
| | gramaj fix | | | |
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 34.| Ceai (exclusiv preambalat |saci, | 0,10 | 0,03 | 0,10
|
| | in gramaj fix) |cutii | | |
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 35.| Piper |saci, lazi | | |
|
| | - alb; | | 0,10 | 0,40 | 0,10
|
| | - negru | | 0,10 | 0,03 | 0,10
|
| | (exclusiv preambalat in | | | |
|
| | gramaj fix) | | | |
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 36.| Susan, ienibahar, |saci, lazi | 0,10 | 0,03 | 0,08
|
| | scortisoara, cuisoare, | | | |
|
| | nucsoara, cacao, vanilie | | | |
|
| | si alte condimente si | | | |
|
| | mirodenii (exclusiv | | | |
|
| | preambalate in gramaj fix) | | | |
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 37.| Foi de dafin (exclusiv |saci, lazi | 0,10 | 0,20 | 0,10
|
| | preambalat in gramaj fix) | | | |
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 38.| Masline (exclusiv |butoaie, | 0,05 | 0,20 | 0,45
|
| | preambalate in gramaj fix) |bidoane | | |
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 39.| Curmale, smochine, roscove,|lazi, saci | 0,10 | 0,20 | 0,08
|
| | alune turcesti (exclusiv | | | | |
| | preambalate in gramaj fix) | | | |
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 40.| Stafide (exclusiv |ladite | 0,10 | 0,10 | 0,10
|
| | preambalate in gramaj fix) | | | |
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 41.| Miez de nuca si seminte de |saci | - | - | 1,00
|
| | dovleac (exclusiv | | | |
|
| | preambalate in gramaj fix) | | | |
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 42.| Arahide (cu coaja si |saci | 0,10 | 0,45 | 0,09
|
| | decorticate) - exclusiv | | | |
|
| | preambalate in gramaj fix) | | | |
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 43.| Naut (crud) - exclusiv |saci | 0,002 | 0,14 | 0,09
|
| | preambalate in gramaj fix | | | |
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 44.| Migdale (exclusiv |saci | 0,10 | 0,50 | 0,08
|
| | preambalate in gramaj fix) | | | |
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 45.| Preparate culinare si |tavi, | - | - | 0,45
|
| | semipreparate |navete, | | |
|
| | |cutii, | | |
|
| | |casolete | | |
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 46.| Alte produse alimentare: | | | |
|
| | - sare (bulgari si |saci | 0,20 | 0,30 | 0,05
|
| | macinata); | | | |
|
| | - otet - vrac; |butoaie | 0,10 | 0,006 | 0,05
|
| | - miere si produse apicole;|bidoane, | 0,02 | 0,05 | 0,30
|
| | (exclusiv preambalate in |borcane, | | |
|
| | gramaj fix) |lazi | | |
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 47.| Produse de uz casnic, | | | |
|
| | menaj, decorative din | | | |
|
| | sticla, cristal, sticla | | | |
|
| | termorezistenta: | | | |
|
| | - produse pentru menaj si |cutii | 0,15 | 0,05 | 0,10
|
| | decorative; | | | |
|
| | - borcane, baloane, sticle |palete, | 1,50 | 1,00 | 1,00
|
| | pentru uz casnic; |vrac | | |
|
| | - geamuri; |vrac, | 2,50 | 0,50 | 1,00 |
| | |palete, | | |
|
| | |stelaje | | |
|
| | - oglinzi; |pachete, | 0,80 | 0,15 | 0,50
|
| | |cutii, | | |
|
| | |stelaje | | |
|
| | - globuri si abajururi; |cutii, | 0,50 | 0,15 | 1,00
|
| | |vrac, | | |
|
| | |pachete | | |
|
| | - globuri si ornamente |cutii | 0,50 | 0,50 | 1,80
|
| | pentru pom; | | | |
|
| | - becuri electrice si |cutii | 0,10 | 0,05 | 1,00
|
| | tuburi fluorescente | | | |
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 48.| Produse din portelan, | | | |
|
| | faianta, ceramica, vitrus, | | | |
|
| | ceroterm, majolica, | | | |
|
| | alabastru si samota: | | | |
|
| | - produse pentru menaj si |cutii, vrac| 0,40 | 0,10 | 0,40
|
| | decorative; | | | | |
| | - produse sanitare; |vrac, cutii| 0,15 | 0,05 | 0,10
|
| | - placi de faianta, |cutii | 0,10 | 0,05 | 0,15
|
| | gresie, ceramica | | | |
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 49.| Produse de menaj si |vrac, | 0,55 | - | 0,50
|
| | decorative din argila |cutii, | | |
|
| | glazurata |pachete | | |
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 50.| Produse decorative din |vrac, | 1,45 | - | 0,50
|
| | argila neglazurata |cutii, | | |
|
| | |pachete | | |
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 51.| Tigle, coame, olane |vrac, | 0,30 | 0,05 | 0,10
|
| | |paleti | | |
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 52.| Caramizi si materiale de |vrac, | 0,20 | - | 0,10
|
| | zidarie asimilabile |cutii, | | |
|
| | |paleti | | |
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 53.| Ciment, ipsos, var |vrac, saci | 0,03 | 0,02 | 0,10
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 54.| Huma |vrac, saci | 0,05 | 0,45 | 1,20
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 55.| Produse chimice | | | |
|
| | - lichide |flacoane | 0,50 | 0,10 | 0,10
|
| | |din sticla,| | |
|
| | |plastic | | |
|
| | - praf, bulgari |vrac, saci,| - | 0,05 | -
|
| | |cutii | | |
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 56.| Detergenti uz casnic |pungi | 0,80 | 0,10 | 0,20
|
| | |plastic, | | |
|
| | |hartie, | | |
|
| | |cutii, saci| | |
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 57.| Produse de toaleta |flacoane | 0,20 | 0,10 | 0,30
|
| | (exclusiv cele din casete |din sticla,| | |
|
| | si seturi) |plastic | | |
|
|____|____________________________|___________|_________|__________|___________|
| 58.| Lemn de foc |vrac | 0,40 |depozitare si
|
| | | | |desfacere
|
| | | |
|______________________|
| | | | |7,0 - la o durata
|
| | | | |medie de depozitare
de|
| | | | |90 de zile;
|
| | | | |limita maxima de
|
| | | | |perisabilitate de 7,0
|
| | | | |se aplica
proportional|
| | | | |cu durata efectiva de
|
| | | | |depozitare raportata
|
| | | | |la o perioada de 90
|
| | | | |de zile
|
|____|____________________________|___________|_________|______________________|
| 59.| Carbuni: lignit, carbune |vrac | 0,30 |depozitare si
|
| | brun, huila, brichete | | |desfacere
|
| | (exclusiv subgranulat) | |
|______________________|
| | | | |1,5 - la o durata
|
| | | | |medie de depozitare
de|
| | | | |90 de zile;
|
| | | | |limita maxima de |
| | | | |perisabilitate de 1,5
|
| | | | |se aplica
proportional|
| | | | |cu durata efectiva de
|
| | | | |depozitare raportata
|
| | | | |la o perioada de 90
|
| | | | |de zile
|
|____|____________________________|___________|_________|______________________|
| 60.| Carbune marunt |vrac | 0,50 |depozitare si
|
| | (subgranulat) | | |desfacere
|
| | | |
|______________________|
| | | | |5,0 - la o durata
|
| | | | |medie de depozitare
de|
| | | | |90 de zile;
|
| | | | |limita maxima de
|
| | | | |perisabilitate de 5,0
|
| | | | |se aplica
proportional|
| | | | |cu durata efectiva de
|
| | | | |depozitare raportata
|
| | | | |la o perioada de 90
|
| | | | |de zile
|
|____|____________________________|___________|_________|______________________|
*) se aplica pentru vin, tuica, rachiu, bauturi alcoolice imbuteliate si
vandute la pahar
ANEXA 2
la norme
LIMITELE ADMISIBILE
de perisabilitate pentru produse medicamentoase de uz uman
______________________________________________________________________________
|Nr. | Denumirea grupei, | Felul | Limita maxima de
|
|crt.| subgrupei sau produsului | ambalajului | perisabilitate (%)
|
| | |
|______________________________|
| | | |Transport|Depozitare|Desfacere|
| | | | | |in
|
| | | | | |farmacii
|
| | | | | |si
|
| | | | |
|drogherii|
|____|___________________________|______________|_________|__________|_________|
| 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5
|
|____|___________________________|______________|_________|__________|_________|
| 1.| Substante farmaceutice | | | |
|
| | lichide: | | | |
|
|____|___________________________|______________|_________|__________|_________|
| | a) apoase |flacon sticla/| 0,30 | 0,50 | 2,00
|
| | |canistra PVC | | |
|
| | b) alcoolice |flacon sticla/| 0,30 | 0,50 | 1,00
|
| | |canistra PVC | | |
|
| | c) volatile |flacon sticla/| 0,30 | 0,50 | 2,50
|
| | |canistra PVC | | |
|
| | d) foarte volatile |flacon sticla | 0,30 | 1,00 | 3,00
|
| | e) acizi si substante |flacon sticla | 0,30 | 1,00 | 2,00
|
| | uleioase | | | |
|
|____|___________________________|______________|_________|__________|_________|
| 2.| Substante farmaceutice de |borcan sticla/| 0,25 | 1,00 | 2,50
|
| | consistenta moale |cutii PVC | | |
|
|____|___________________________|______________|_________|__________|_________|
| 3.| Substante farmaceutice de |pungi PVC/ | 0,20 | 0,50 | 2,00
|
| | consistenta solida |pungi hartie | | |
|
| | (pulberi) | | | |
|
|____|___________________________|______________|_________|__________|_________|
| 4.| Produse vegetale |punga hartie/ | 0,20 | 0,50 | 1,00 |
| | (ceaiuri medicinale) |carton | | |
|
|____|___________________________|______________|_________|__________|_________|
| 5.| Medicamente specialitati |fiole, | 0,40 | - | 0,20
|
| | in ambalaj comercial |flacoane, | | |
|
| | (fiole, flacoane, cutii |cutii carton | | |
|
| | etc.) | | | |
|
|____|___________________________|______________|_________|__________|_________|
ANEXA 3
la norme
LIMITELE ADMISIBILE
de perisabilitate pentru produse farmaceutice si alte produse de uz veterinar
______________________________________________________________________________
|Nr. | Denumirea grupei, | Felul | Limita maxima de
|
|crt.| subgrupei sau produsului | ambalajului | perisabilitate (%)
|
| | | |______________________________|
| | |
|Transport|Depozitare|Desfacere|
|____|__________________________|_______________|_________|__________|_________|
| 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5
|
|____|__________________________|_______________|_________|__________|_________|
| 1.| Produse farmaceutice de uz veterinar
|
|____|_________________________________________________________________________|
| | Injectabile: | | | |
|
| | a) solutii apoase |flacoane | 0,3 | 0,5 | 2,0
|
| | |sticla, plastic| | |
|
| | b) solutii uleioase |flacoane | 0,3 | 0,5 | 2,0
|
| | |sticla, plastic| | |
|
| | c) suspensii apoase |flacoane | 0,3 | 0,5 | 2,0
|
| | |sticla, plastic| | |
|
| | Pulberi |pungi, saci, | 0,3 | 0,5 | 2,0
|
| | |cutii | | |
|
| | Bujiuri, ovule, |cutii plastic | 0,3 | 0,5 | 2,0
|
| | supozitoare | | | |
|
| | Antiparazitare: | | | |
|
| | a) externe sub forma |bidoane plastic| 0,3 | 0,5 | 2,0
|
| | de emulsie apoasa | | | |
|
| | b) externe sub forma |bidoane plastic| 0,3 | 0,5 | 2,0
|
| | de emulsie uleioasa | | | |
|
| | c) interne (per os) |cutii plastic | 0,3 | 0,5 | 1,0
|
| | d) injectabile |flacoane | 0,3 | 0,5 | 2,0
|
| | |sticla, plastic| | | |
|____|__________________________|_______________|_________|__________|_________|
| 2.| Dezinfectante |bidoane/ | 0,3 | 0,5 | 2,0
|
| | |butoaie plastic| | |
|
|____|__________________________|_______________|_________|__________|_________|
| 3.| Antiseptice |bidoane plastic| 0,3 | 0,5 | 2,0
|
|____|__________________________|_______________|_________|__________|_________|
| 4.| Raticide |cutii plastic | 0,3 | 0,5 | 2,0
|
|____|__________________________|_______________|_________|__________|_________|