Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

Legea Nr.224 din 31.07.2018

pentru modificarea şi completarea Legii nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni
ACT EMIS DE: Parlamentul Romaniei
ACT PUBLICAT ÎN MONITORUL OFICIAL NR. 673 din 02 august 2018



SmartCity1

Parlamentul României adoptă prezenta lege. Articolul ILegea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 261 din 22 aprilie 2009, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează: 1. La articolul 1 alineatul (2), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins: a)persoanele aparţinând minorităţilor naţionale, minorităţilor lingvistice sau grupurilor etnice autohtone române sau care aparţin filonului cultural şi etnic românesc, existente în statele din vecinătatea României şi alte state, care îşi asumă identitatea etnică, lingvistică şi culturală română faţă de autorităţile române, indiferent de etnonimul folosit; 2. La articolul 1 alineatul (2), după litera b) se introduce o nouă literă, litera c), cu următorul cuprins: c)etnicii care se recunosc de origine română, aflaţi în afara graniţelor ţării, înregistraţi ca altă minoritate în statul de reşedinţă, care îşi asumă, prin autoidentificare, apartenenţa la spaţiul cultural şi identitar românesc. 3. La articolul 3, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins: Articolul 3
(1) Prevederile prezentei legi se aplică cu respectarea normelor de drept internaţional şi a legislaţiei statului-gazdă.
(2) Guvernul României analizează periodic situaţia aplicării prevederilor cuprinse în documentele internaţionale şi europene în domeniul protecţiei persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale în statele în care există comunităţi de români, precum şi situaţia aplicării prevederilor cuprinse în acordurile şi programele în vigoare.
4. La articolul 3, după alineatul (2) se introduc trei noi alineate, alineatele (3)-(5), cu următorul cuprins :
(3) Analizele prevăzute la alin. (2) vor fi avute în vedere de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni la elaborarea Strategiei naţionale multianuale pentru românii de pretutindeni.
(4) Strategiile şi politicile în domeniul relaţiilor cu românii de pretutindeni se concep ţinând cont de specificul comunităţilor româneşti aflate în afara frontierelor României, în egală măsură atât pentru comunităţile istorice autohtone, cât şi pentru cele de emigraţie.
(5) În organizarea instituţională a autorităţilor şi a celorlalte instituţii publice cu atribuţii în domeniul relaţiilor cu românii de pretutindeni vor fi avute în vedere prevederile de la alin. (4).
5. La articolul 4, litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins: c)sprijinirea organizaţiilor şi asociaţiilor românilor de pretutindeni, în vederea stabilirii unui parteneriat eficient care să urmărească promovarea imaginii României şi a românilor în rândul opiniei publice din statele de reşedinţă; 6. La articolul 5 alineatul (1), literele b) şi c) se modifică şi vor avea următorul cuprins : b)de a studia în limba română în România, în străinătate şi în ţările de reşedinţă, la toate nivelurile şi formele de învăţământ; c)de a solicita şi de a obţine burse de studiu în România, în străinătate şi în ţările de reşedinţă, la orice nivel şi formă de învăţământ, în vederea aprofundării cunoştinţelor de limbă română şi pentru afirmarea identităţii culturale, ştiinţifice, etnice şi religioase româneşti; 7. La articolul 5 alineatul (1), după litera d) se introduce o nouă literă, litera d1), cu următorul cuprins: d^1) de a solicita şi de a obţine, în mod gratuit, avizul de angajare, acordat în condiţiile legislaţiei-cadru în materie; 8. La articolul 5 alineatul (1), literele e)-g), i) şi l) se modifică şi vor avea următorul cuprins : e)de a solicita şi a obţine sprijinul financiar sau material al statului român pentru a beneficia de manuale, cărţi de specialitate, beletristică, publicaţii şi alte materiale tipărite sau pe suport electronic în limba română, precum şi pentru organizarea spaţiilor necesare sub formă de biblioteci, săli de lectură, unde aceste materiale să poată fi consultate; f)de a solicita şi de a obţine sprijinul financiar sau material al statului român pentru achiziţia, construcţia, renovarea şi întreţinerea lăcaşelor de cult în statul de cetăţenie/reşedinţă; g)de a solicita şi de a obţine sprijinul financiar sau material al statului român pentru achiziţia, construcţia, renovarea şi închirierea unui sediu pentru instituţiile educaţionale cu predare în limba română în statul de cetăţenie/reşedinţă; ........ ................ ................ ................ ................ ........ ........... i)de a participa, prin delegarea reprezentanţilor săi, la Congresul Românilor de Pretutindeni, organizat în conformitate cu prevederile art. 8; ........ ................ ................ ................ ................ ........ ........... l)de a primi distincţii ale statului român pentru promovarea valorilor culturale, spirituale, sportive şi ştiinţifice româneşti; 9. La articolul 5 alineatul (1), după litera m) se introduce o nouă literă, litera n), cu următorul cuprins: n)de a solicita şi de a obţine sprijinul financiar sau material al statului român pentru susţinerea sportivilor care concurează în numele României la competiţiile sportive internaţionale. 10. La articolul 5, alineatele (2) şi (4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
(2) De drepturile prevăzute la alin. (1) lit. a)-d) poate beneficia, la cerere, fără discriminare, orice persoană care studiază sau predă limba română ori în limba română în străinătate, indiferent de originea etnică. ........ ................ ................ ................ ................ ........ ...........
(4) În cazul în care drepturile prevăzute la alin. (1) lit. a)-d) se exercită pe teritoriul României, românii de pretutindeni vor acţiona în aceleaşi condiţii ca toţi cetăţenii români, potrivit Constituţiei României, republicată.
11. La articolul 5, literele c) şi d) ale alineatul ui (5), alineatul (6) şi partea introductivă a alineatului (7) se modifică şi vor avea următorul cuprins: c)de a facilita inserţia şi reinserţia socială, precum şi pe piaţa muncii din România a acestora; d)de a sprijini întărirea legăturilor culturale, lingvistice, religioase, economice şi sociale cu România şi cu comunităţile locale de unde provin;........ ................ ................ ................ ................ ........ ...........
(6) În aceleaşi condiţii ca toţi cetăţenii români, potrivit Constituţiei României, republicată, românii de pretutindeni, care prestează în afara teritoriului României activităţi lucrative, se bucură de toate drepturile conferite de legea română.
(7) Românii de pretutindeni, care prestează în afara teritoriului României activităţi lucrative, au următoarele drepturi:
12. După articolul 5 se introduce un nou articol, articolul 51), cu următorul cuprins: Articolul 51
(1) Numărul burselor, criteriile şi modalitatea de acordare a acestora şi criteriile de selecţie a beneficiarilor burselor se stabilesc prin consultare cu Ministerul Afacerilor Externe.
(2) Bursele pot fi anulate în cazul desfăşurării de către beneficiarii acestora a unor activităţi împotriva statului român sau a intereselor acestuia, precum şi împotriva comunităţilor româneşti din afara frontierelor României.
13. La articolul 6, alineatele (2), (4), (41) şi (5) se modifică şi vor avea următorul cuprins :
(2) Declaraţia prevăzută la alin. (1) lit. a), respectiv evaluarea cunoştinţelor prevăzute la alin. (1) lit. b) se efectuează în mod gratuit la sediul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni sau de către Ministerul Afacerilor Externe, denumit în continuare M.A.E. prin intermediul misiunii diplomatice sau oficiului consular al României din statul de cetăţenie sau reşedinţă ori la sediile M.A.E. Modelul declaraţiei şi modalitatea de certificare sunt prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta lege. ........ ................ ................ ................ ................ ........ ...........
(4) Declaraţia pe propria răspundere a beneficiarului minor care nu a împlinit vârsta de 14 ani va fi făcută de către unul sau ambii părinţi sau reprezentanţii legali ai acestuia, în prezenţa sa, iar declaraţia pe propria răspundere pentru beneficiarul minor care a împlinit vârsta de 14 ani va fi făcută de acesta, cu consimţământul şi în prezenţa unuia sau ambilor părinţi sau a reprezentanţilor legali. (41 ) Misiunile diplomatice şi oficiile consulare transmit M.A.E. declaraţia prevăzută la alin. (1) lit. a), prevăzută în anexă, respectiv evaluarea emisă în conformitate cu prevederile alin. (1) lit. b). Datele colectate de misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate cu privire la românii de pretutindeni vor fi transmise de către M.A.E. Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, denumit în continuare M.R.P.
(5) Datele cu privire la românii de pretutindeni vor fi păstrate de către M.A.E. şi M.R.P., cu respectarea legislaţiei în vigoare în materia protecţiei datelor personale.
14. La articolul 7, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins: Articolul 7
(1) Autorităţile competente din România pentru aplicarea, respectiv coordonarea aplicării prevederilor prezentei legi sunt M.R.P., şi, după caz, M.A.E.
(2) M.R.P. este minister cu rol de sinteză şi de coordonare a aplicării politicilor Guvernului în domeniul relaţiilor cu românii de pretutindeni. Toate autorităţile şi instituţiile din România cu competenţe în domeniu, potrivit legislaţiei în vigoare, acordă sprijin M.R.P. în implementarea politicilor pentru românii de pretutindeni.
15. La articolul 7, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu următorul cuprins: (21 ) M.R.P. va detaşa, în condiţiile prevăzute la art. 2 lit. d) şi art. 48 din Legea nr. 269/2003 privind Statutul Corpului diplomatic şi consular al României, cu modificările ulterioare, personal din cadrul instituţiei care va îndeplini în serviciul exterior al M.A.E. atribuţiile gradului diplomatic de ataşat pentru comunităţile româneşti din străinătate, cu respectarea dispoziţiilor Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice, respectiv ale Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile consulare. 16. La articolul 7, alineatele (3) şi (4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
(3) În statele în care nu este numit un ataşat diplomatic conform alin. (21), M.A.E., în cooperare cu M.R.P., va asigura prezenţa, în cadrul misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare ale României din statele unde există însemnate comunităţi româneşti, a unui diplomat cu atribuţii pentru relaţia cu românii de pretutindeni, cu încadrarea în numărul de posturi aprobat şi în fondurile alocate cu această destinaţie.
(4) Fondurile pentru funcţionarea M.R.P. şi realizarea proiectelor destinate românilor de pretutindeni se asigură de la bugetul de stat. Totodată, M.R.P. poate utiliza, în vederea realizării obiectivelor sale, fonduri provenite din accesarea fondurilor europene.
17. La articolul 7, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (41), cu următorul cuprins: (41 ) M.R.P. poate utiliza, în vederea realizării obiectivelor sale, fonduri europene pe care le poate accesa, precum şi orice altă sursă atrasă, inclusiv donaţii. 18. La articolul 7 alineatul (5), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins: a)elaborează şi aplică, inclusiv în colaborare cu alte instituţii cu competenţe în domeniu, politica statului român în domeniul relaţiilor cu comunităţile româneşti din afara frontierelor României; 19. La articolul 7 alineatul (5), după litera b) se introduce o nouă literă, litera b1), cu următorul cuprins: b^1) susţine şi protejează menţinerea identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase, conservarea patrimoniului cultural şi păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor în rândul comunităţilor româneşti din afara frontierelor României; 20. La articolul 7 alineatul (5), după litera c) se introduce o nouă literă, litera c1), cu următorul cuprins: c^1) elaborează, propune, avizează şi aplică strategiile şi programele guvernamentale şi sectoriale, precum şi proiecte de acte normative consacrate consolidării raporturilor statului român cu românii de pretutindeni; 21. La articolul 7 alineatul (5), litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins: d)dezvoltă parteneriate cu asociaţiile, unităţile de cult şi organizaţiile românilor care trăiesc în afara graniţelor, prin acordarea de finanţări nerambursabile către entităţi publice sau private din ţară şi din afara frontierelor României, în conformitate cu prevederile Legii nr. 321/2006 privind regimul acordării finanţărilor nerambursabile pentru programele, proiectele sau acţiunile privind sprijinirea activităţii românilor de pretutindeni şi a organizaţiilor reprezentative ale acestora, precum şi a modului de repartizare şi de utilizare a sumei prevăzute în bugetul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni pentru această activitate, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în vederea exercitării drepturilor culturale prevăzute de prezenta lege, inclusiv prin derularea unor proiecte specifice, în beneficiul românilor de pretutindeni; 22. La articolul 7 alineatul (5), după litera d) se introduc două noi litere, literele d1) şi d2), cu următorul cuprins: d^1) elaborează documente de politici publice, organizează acţiuni proprii sau în parteneriat şi sprijină prin orice alte mijloace consolidarea mediului asociativ şi îmbunătăţirea imaginii comunităţilor româneşti în statele lor de cetăţenie; d^2) acţionează pentru întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor României şi pentru păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase; 23. La articolul 7 alineatul (5), după litera e) se introduce o nouă literă, litera e1), cu următorul cuprins: e^1) colaborează cu instituţiile implicate în problematica în ceea ce priveşte comunităţile româneşti din străinătate pentru a asigura o abordare unitară, integrată, în plan naţional; 24. La articolul 7 alineatul (5), după litera f) se introduce o nouă literă, litera f1), cu următorul cuprins: f^1) participă, în coordonare cu M.A.E., la negocierea tratatelor şi a altor documente internaţionale care au incidenţă asupra domeniului protecţiei drepturilor românilor de pretutindeni; 25. La articolul 7 alineatul (5), litera j) se modifică şi va avea următorul cuprins: j)sprijină casele limbii şi culturii române, centrele culturale ale comunităţilor româneşti de pretutindeni, centrele comunitare româneşti în străinătate şi centrele de informare ale României în străinătate; 26. La articolul 7 alineatul (5), după litera j) se introduc două noi litere, literele j1) şi j2), cu următorul cuprins: j^1) cooperează cu M.A.E., inclusiv cu misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale române pentru înfiinţarea, organizarea şi susţinerea activităţii centrelor de informare ale României în străinătate, precum şi a centrelor comunitare româneşti în străinătate, în condiţiile legii; j^2) susţine, în cooperare cu Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, înfiinţarea unor puncte de informare pentru comunităţile româneşti din afara graniţelor; 27. La articolul 7 alineatul (5), după litera k) se introduce o nouă literă, litera k1), cu următorul cuprins: k^1) acordă burse de studiu în România şi în străinătate, precum şi în ţările de reşedinţă; 28. La articolul 7 alineatul (5), după litera l) se introduce o nouă literă, litera l1), cu următorul cuprins: l^1) colaborează cu structurile parlamentare, cultele recunoscute legal, instituţiile şi organizaţiile neguvernamentale cu competenţe în domeniu; 29. La articolul 7 alineatul (5), după litera n) se introduce o nouă literă, litera n1), cu următorul cuprins: n^1) dezvoltă proiecte şi programe cu caracter cultural-artistic, ştiinţific, educativ, documentar, singur sau în cooperare cu instituţii, organizaţii guvernamentale sau neguvernamentale, precum şi cu persoane fizice autorizate sau juridice, din ţară şi din străinătate; 30. La articolul 7 alineatul (5), după litera o) se introduc cinci noi litere , literele p)-t), cu următorul cuprins : p)M.R.P. acordă, eliberează sau emite scrisori de recunoaştere, atestate şi alte tipuri de certificate sau acreditări românilor de pretutindeni sau asociaţiilor lor în baza meritelor activităţilor lor în sprijinul românilor de pretutindeni sau în baza procedurilor M.R.P. cu privire la recunoaşterea rolului acestora în implementarea politicilor pentru românii de pretutindeni; q)colaborează cu ministerele cu atribuţii în domeniu, în vederea încheierii de acorduri bilaterale cu guvernele statelor care au comunităţi de români, pentru introducerea limbii române în programa şcolară a ţării cu care se încheie acordul; r)dezvoltă proiecte şi programe cu caracter cultural, artistic, ştiinţific, educativ, documentar, independent sau în cooperare cu instituţii, organizaţii guvernamentale sau neguvernamentale, precum şi cu persoane fizice sau juridice, din ţară şi din străinătate; s)organizează acţiuni proprii sau în parteneriat cu alte entităţi şi sprijină prin orice alte mijloace consolidarea mediului asociativ şi îmbunătăţirea imaginii comunităţilor româneşti în statele lor de cetăţenie/reşedinţă; t)iniţiază, organizează sau sprijină orice alte acţiuni considerate necesare şi oportune pentru realizarea obiectivelor prevăzute la art. 4; 31. La articolul 7, după alineatul (6) se introduc opt noi alineate , alineatele (7)-(14), cu următorul cuprins :
(7) M.R.P. elaborează documente de politici publice prin care sunt stabilite destinaţii şi comunităţi prioritare pentru derularea de proiecte proprii, în conformitate cu obiectivele de politică internă şi externă ale României.
(8) Proiectele, programele sau acţiunile proprii în sprijinul comunităţilor româneşti din străinătate sunt derulate de către M.R.P., inclusiv prin cooperare cu alte autorităţi sau instituţii, publice ori private, persoane fizice sau juridice, din ţară sau din străinătate, în condiţiile legii.
(9) Pentru îndeplinirea atribuţiilor sale şi sprijinirea comunităţilor româneşti din străinătate, M.R.P. poate derula proiecte, programe sau acţiuni proprii, cu utilizarea de finanţări nerambursabile, în conformitate cu prevederile legale.
(10) Proiectele, programele sau acţiunile proprii sunt necesare pentru atingerea unor obiective strategice de politică ale României.
(11) M.R.P. asigură suportul educaţional, ştiinţific şi cultural pentru păstrarea, afirmarea şi promovarea identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase a românilor de pretutindeni.
(12) Drepturile persoanelor prevăzute în prezenta lege pot fi realizate şi prin intermediul autorităţilor administraţiilor publice locale, în raport cu specificul lor. Acestea pot acorda sprijin material, inclusiv financiar, românilor de pretutindeni, în condiţii ce vor fi stabilite de organul deliberativ local, în limita a 5% din buget.
(13) Statul român poate sprijini programe de studiu în limba română, la toate nivelurile şi formele de învăţământ, în statele în care există comunităţi de români.
(14) Autorităţile administraţiilor publice locale pot acorda ajutoare sociale, în special celor care provin din respectivele comunităţi, pentru necesităţi majore cum ar fi repatrierea şi/sau înhumarea rămăşiţelor pământeşti ale persoanelor decedate în străinătate, în cazuri justificate.
32. La articolul 8, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:
(4) Congresul Românilor de Pretutindeni este un for de dezbatere şi de consultare al reprezentanţilor românilor de pretutindeni, persoane şi/sau organizaţii. 33. La articolul 9, alineatele (1), (2) şi (4) se modifică şi vor avea următorul cuprins : Articolul 9
(1) Din patru în patru ani, Congresul Românilor de Pretutindeni alege prin vot, din rândul delegaţilor, Consiliul Românilor de Pretutindeni. Organizarea şi funcţionarea Congresului Românilor de Pretutindeni, respectiv a Consiliului Românilor de Pretutindeni se va realiza cu respectarea prevederilor statutelor şi regulamentelor de organizare şi funcţionare în vigoare.
(2) Camera Deputaţilor va asigura Consiliului Românilor de Pretutindeni un spaţiu corespunzător. ........ ................ ................ ................ ................ ........ ...........
(4) Consiliul Românilor de Pretutindeni furnizează periodic şi/sau conform solicitărilor informaţii, analize şi propuneri Parlamentului României, M.R.P., precum şi celorlalte instituţii guvernamentale competente, cu care colaborează pentru promovarea de iniţiative legislative referitoare la românii de pretutindeni, respectiv la realizarea şi aplicarea programelor destinate comunităţilor româneşti.
34. La articolul 9, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu următorul cuprins:
(6) Camera Deputaţilor suportă în limita bugetului aprobat cheltuielile activităţilor Consiliului Românilor de Pretutindeni. 35. La articolul 13, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins: Articolul 13
(1) Institutul «Eudoxiu Hurmuzachi» pentru românii de pretutindeni, denumit în continuare Institutul, este o instituţie publică de interes naţional, care are personalitate juridică proprie, în subordinea M.R.P.
36. La articolul 13, după alineatul (1) se introduc două noi alineate , alineatele (11) şi (12), cu următorul cuprins: (11 ) Institutul are sediul în municipiul Bucureşti. Pentru o bună desfăşurare a activităţii sale, în funcţie de resursa financiară alocată, Institutul poate înfiinţa sedii secundare în ţară. (12 ) În cadrul Institutului funcţionează o componentă distinctă de educaţie şi cercetare în domenii diverse, legate de problematica românilor de pretutindeni. 37. La articolul 13 alineatul (2), literele a)-h) se modifică şi vor avea următorul cuprins : a)asigurarea suportului educaţional, ştiinţific şi cultural pentru păstrarea, afirmarea şi promovarea identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase a românilor de pretutindeni; b)coordonarea şi organizarea activităţii de perfecţionare a cadrelor didactice care predau limba română/în limba română în comunităţile româneşti din afara frontierelor României; c)organizarea de cursuri pentru formarea de specialişti în domeniul relaţiilor cu românii de pretutindeni, pentru perfecţionarea acestora, precum şi cursuri de iniţiere sau de cunoaştere a comunităţilor româneşti din afara graniţelor şi a problemelor specifice ale acestora; d)alte activităţi care se circumscriu domeniului specific; e)asigurarea, prin anul pregătitor, a cadrului necesar pentru însuşirea limbii, culturii şi a civilizaţiei româneşti de către bursierii statului român; f)dezvoltarea de capacităţi specifice în beneficiul culturii, al civilizaţiei naţionale şi al imaginii României în lume; g)conceperea de proiecte şi programe educaţionale pentru membrii comunităţilor româneşti de pretutindeni; h)editarea unor lucrări de referinţă privind problematica comunităţilor româneşti din vecinătate şi Balcani; 38. La articolul 13 alineatul (2), după litera i) se introduce o nouă literă, litera j), cu următorul cuprins: j)acordarea de burse de studii, pe domeniile legate de specificul activităţii sale, şi de premii pentru cei care contribuie la menţinerea şi promovarea identităţii româneşti. 39. La articolul 13, alineatele (3)-(6) se modifică şi vor avea următorul cuprins :
(3) Salarizarea personalului Institutului se face potrivit prevederilor legale în vigoare privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
(4) Cheltuielile curente şi de capital ale Institutului se finanţează din venituri proprii şi subvenţii de la bugetul de stat, prin bugetul M.R.P.
(5) Veniturile proprii ale Institutului provin din:a)activităţi de cercetare ştiinţifică; b)asistenţă de specialitate şi consultanţă; c)sprijin financiar acordat de organismele internaţionale; d)donaţii, sponsorizări, precum şi alte resurse legal constituite.
(6) Autorităţile administraţiei publice locale din unităţile administrativ-teritoriale, precum şi instituţiile publice în care se realizează activităţile organizate sau coordonate de către Institut acordă sprijin pentru a se asigura spaţiile, echipamentele şi celelalte resurse necesare pentru derularea în condiţii corespunzătoare a activităţilor respective pe toată durata acestora.
40. La articolul 14, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins: Articolul 14
(1) Prezentul act normativ nu aduce atingere competenţelor, atribuţiilor sau drepturilor altor autorităţi sau instituţii publice româneşti precum Ministerul Educaţiei Naţionale sau Institutul Cultural Român, în ceea ce priveşte orice formă de sprijin material pe care acestea îl pot acorda românilor de pretutindeni.
(2) Întreaga arie de reglementare a prezentei legi, inclusiv legislaţia secundară, are caracter special în raport cu alte acte normative, cu efect derogator.
41. După articolul 14 se introduce un nou articol, articolul 141, cu următorul cuprins: Articolul 141
(1) Se înfiinţează Agenţia pentru Cercetare, Strategie şi Sprijin pentru Diaspora, denumită în continuare Agenţia, cu personalitate juridică, în subordinea M.R.P., având rol de sinteză şi analiză cu privire la domeniul protecţiei drepturilor diasporei. Agenţia are sediul în municipiul Bucureşti.
(2) Atribuţiile principale ale Agenţiei sunt:a)elaborează pachete de informaţii şi participă la realizarea de campanii de diseminare pentru tematici de interes în rândul diasporei, precum oportunităţile de accesare a finanţării nerambursabile din fonduri europene, naţionale sau facilităţi fiscale pentru demararea de afaceri, investiţii, inclusiv în agricultură, formare profesională, educaţie în România; b)realizează studii, analize, cercetări de specialitate privind diaspora; c)contribuie la definirea politicilor publice în domeniul de competenţă; d)participă la elaborarea şi fundamentarea proiectelor de acte normative şi a propunerilor legislative, la solicitarea M.R.P.
(3) Cheltuielile curente şi de capital ale Agenţiei se finanţează din venituri proprii şi subvenţii de la bugetul de stat, prin bugetul M.R.P.
(4) Veniturile proprii ale Agenţiei provin din:a)activităţi de cercetare ştiinţifică; b)sprijin financiar acordat de organismele internaţionale; c)accesarea de fonduri europene şi alte categorii de fonduri nerambursabile; d)donaţii, sponsorizări, precum şi alte resurse legal constituite.
(5) Personalul Agenţiei este personal contractual. Salarizarea acestei categorii de personal se face potrivit prevederilor legale în vigoare privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
(6) Organizarea şi funcţionarea Agenţiei se reglementează prin hotărâre a Guvernului iniţiată de M.R.P.
(7) Statul de funcţii, structura posturilor pe compartimente şi regulamentul de organizare şi funcţionare intern al Agenţiei se aprobă prin ordin al ministrului pentru românii de pretutindeni, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii Guvernului prevăzute la alin. (6).
(8) Pentru îndeplinirea atribuţiilor sale, Agenţia încheie, cu aprobarea ministrului pentru românii de pretutindeni, protocoale de cooperare cu instituţiile şi autorităţile publice centrale, precum şi cu alte persoane juridice de drept public şi privat, din ţară şi din străinătate.
42. Anexa se modifică şi va avea următorul cuprins: ANEXĂDECLARAŢIE privind apartenenţa la identitatea culturală română Subsemnatul/Subsemnata, ........ ................ ........ ............., cetăţean(ă) al (a) ........ ................ ........., legitimat(ă) cu actul de identitate/cartea de identitate/paşaportul seria .......... nr. .............., eliberat(ă) de ........ ........, domiciliat(ă) în ........ ........ ..........., declar prin voinţa mea liber exprimată şi pe propria răspundere că îmi asum identitatea culturală română. În această calitate înţeleg să beneficiez de drepturile stabilite de Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi să mi le exercit cu bună-credinţă, pentru afirmarea identităţii mele culturale române. Declar că datele de mai sus sunt corecte şi că am luat cunoştinţă de prevederile Codului penal privind falsul în declaraţii şi sancţiunile aplicabile. Data ........ .......... Semnătura ........ ......... Ministerul pentru Românii de Pretutindeni/Ministerul Afacerilor Externe/Ambasada României la ........ ......../Consulatul General al României la ................ certifică faptul că prezenta declaraţie a fost dată de dl/dna ........ ........ pe propria răspundere şi că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 6 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Data ........ .......... Semnătura ........ ..............
Articolul II Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 261 din 22 aprilie 2009, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta lege, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare.Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,FLORIN IORDACHEPREŞEDINTELE SENATULUICĂLIN-CONSTANTIN-ANTON POPESCU-TĂRICEANU



SmartCity5

COMENTARII la Legea 224/2018

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 224 din 2018
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu