Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 63 din  8 iulie 1992

pentru ratificarea Acordului de imprumut dintre Romania si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, incheiat la Washington la 2 iunie 1992

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 160 din 14 iulie 1992


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    Art. 1
    Se ratifica Acordul de imprumut dintre Romania si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, in valoare de 400 milioane dolari S.U.A., incheiat la Washington la 2 iunie 1992.
    Art. 2
    Trimestrial, Guvernul va prezenta Parlamentului rapoarte privind stadiul realizarii masurilor propuse pentru respectarea clauzelor prevazute in acordul ratificat prin art. 1.

    Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 23 iunie 1992, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                          PRESEDINTELE SENATUI
                     academician ALEXANDRU BIRLADEANU

    Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 29 iunie 1992, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                     PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
                               MARTIAN DAN

                            ACORD DE IMPRUMUT
(Imprumut de ajustare structurala) intre Romania si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare

    Acord de imprumut, din data de 2 iunie 1992, intre Romania (Imprumutat) si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (Banca)

    Avind in vedere ca:
    (A) Banca a primit o scrisoare datata 4 mai 1992 din partea Imprumutatului, in care este descris un program de actiuni, obiective si politici destinate sa realizeze ajustarea structurala a economiei Imprumutatului (denumit in cele ce urmeaza programul) prin care se declara angajamentul Imprumutatului pentru executarea programului si prin care se solicita asistenta din partea Bancii pentru finantarea importurilor de urgenta necesare in timpul executiei; si ca
    (B) pe baza, intre altele, a celor mai susmentionate, Banca a hotarit ca in sprijinul programului sa acorde asistenta Imprumutatului printr-un imprumut care se va disponibiliza in doua transe, potrivit celor ce urmeaza.
    Ca urmare, partile mai susmentionate au convenit asupra celor ce urmeaza:

    Art. 1
    Conditii generale. Definitii

    Sectiunea 1.01
    "Conditiile generale aplicabile acordurilor de imprumut si garantie" ale Bancii, din data de 1 ianuarie 1985, cu modificarile expuse mai jos (Conditii generale) constituie parte integranta a acestui acord:
    a) Sectiunea 2.01, paragraful 11 se va modifica astfel:
    "Prin proiect se inteleg importuri si alte activitati care pot fi finantate din sumele imprumutului potrivit prevederilor din anexa nr. 1 la acordul imprumut.";
    b) Sectiunea 9.07 c) se va modifica astfel:
    "c) In termen de cel mult 6 luni de la data expirarii sau la o data ulterioara convenita in acest scop intre Imprumutat si Banca, Imprumutatul va pregati si va furniza Bancii un raport, cu continutul si in detaliile solicitate in mod rezonabil de catre Banca, asupra executarii programului la care se face referire in preambulul la Acordul de imprumut, indeplinirii de catre Imprumutat si Banca a obligatiilor lor potrivit Acordului de imprumut si realizarii obiectivelor imprumutului"; si
    c) Ultima propozitie a sectiunii 3.02 se elimina.
    d) In sectiunea 6.02, subparagraful k) se renumeroteaza ca subparagraful (1) si este adaugat un nou subparagraf k), avind urmatorul continut:
    "k) O situatie extraordinara va fi aparut, in conditiile careia orice trageri suplimentare din imprumut vor fi neconforme cu prevederile art. III sectiunea 3 din Statutul Bancii."

    Sectiunea 1.02
    Daca contextul nu cere altfel, termenii definiti in Conditiile generale si in preambulul la acest acord au sensurile respective expuse in acestea, iar prin termenul 3 "S.I.T.C." se intelege Standard International Trade Classification, revizuit a treia oara (S.I.T.C. Rev. 3), publicat de Natiunile Unite in Documentele Statistice, Seria M, Nr. 343 (1986).

    Art. 2
    Imprumutul

    Sectiunea 2.01
    Banca este de acord sa imprumute Imprumutatului, in termenii si conditiile expuse sau la care se face referire in Acordul de imprumut, diverse valute care vor avea o valoare insumata echivalenta cu suma de patru sute milioane dolari (400.000.000 $), reprezentind suma tragerilor din imprumut, cu fiecare tragere evaluata de Banca tinind seama de data acestei trageri.

    Sectiunea 2.02
    a) Suma imprumutului poate fi trasa din contul de imprumut, in concordanta cu prevederile din anexa nr. 1 la acest acord.
    b) Imprumutatul poate, pentru scopurile programului, sa deschida si sa mentina un cont special de depozit in dolari la Banca Nationala a Romaniei, in termeni si conditii satisfacatoare pentru Banca. Depunerile si platile in si din contul special vor fi facute potrivit prevederilor din anexa nr. 5 la acest acord.

    Sectiunea 2.03
    Data expirarii va fi 31 decembrie 1993 sau o data ulterioara stabilita de Banca. Banca va anunta cu promptitudine pe Imprumutat asupra prelungirii datei.

    Sectiunea 2.04
    Imprumutatul va plati periodic Bancii un comision de neutilizare la rata de trei patrimi dintr-un procent (3/4 din 1%) pe an pentru capitalul imprumutului netras.

    Sectiunea 2.05
    a) Imprumutatul va plati periodic dobinda la capitalul imprumutului pentru sumele trase si neutilizate, la o rata egala, pentru fiecare perioada de dobinda, cu costul imprumuturilor calificate determinat in semestrul precedent, plus o jumatate dintr-un procent (1/2 din 1%). La fiecare din datele specificate in sectiunea 2.06. a acestui acord, Imprumutatul va plati dobinda aferenta capitalului nerambursat in perioada de dobinda precedenta, calculata la rata aplicabila in timpul acelei perioade de dobinda.
    b) Indata ce va fi posibil dupa incheierea fiecarui trimestru, Banca va comunica Imprumutatului costul imprumuturilor calificate determinat pentru acel semestru.
    c) Pentru scopurile acestei sectiuni:
    (i) Perioada de dobinda reprezinta o perioada de 6 luni care se incheie la data imediat precedenta fiecarei date specificate in sectiunea 2.06. a acestui acord, incepind cu perioada de dobinda in care se semneaza prezentul acord.
    (ii) Costul imprumuturilor calificate reprezinta costul, asa cum este determinat in mod rezonabil de catre Banca si exprimat ca un procent pe an al imprumuturilor neachitate ale Bancii, angajate dupa 30 iunie 1982, excluzind acele imprumuturi sau parti din acestea alocate de Banca pentru a finanta: (A) investitiile Bancii; si (B) imprumuturile care vor fi fost facute de Banca dupa 1 iulie 1989, cu dobinzi determinate altfel decit potrivit paragrafului a) al acestei sectiuni.
    (iii) Semestru reprezinta primele 6 luni sau urmatoarele 6 luni ale unui an calendaristic.
    d) La acea data care poate fi specificata de Banca prin preavizarea Imprumutatului cu nu mai putin de 6 luni inainte, paragrafele a), b) si c) (iii) ale acestei sectiuni vor fi modificate dupa cum urmeaza:
    "a) Imprumutatul va plati dobinda pentru partea de imprumut trasa si nerambursata periodic, la o rata pentru fiecare trimestru egala cu costul imprumuturilor calificate, determinat pentru trimestrul precedent, plus o jumatate dintr-un procent (1/2 din 1%). La fiecare din datele specificate in sectiunea 2.06. a acestui acord, Imprumutatul va plati dobinda aferenta partii nerambursate corespunzatoare perioadei de dobinda precedente, calculata la ratele aplicabile in cursul acestei perioade de dobinda."
    "b) Cit mai curind posibil dupa sfirsitul fiecarui trimestru, Banca va comunica Imprumutatului costul imprumuturilor calificate, determinat pentru acel trimestru."
    "c) (iii) Trimestru reprezinta o perioada de 3 luni incepind cu 1 ianuarie, 1 aprilie, 1 iulie sau 1 octombrie intr-un an calendaristic."

    Sectiunea 2.06
    Dobinda si alte comisioane vor fi platibile semianual, la 15 ianuarie si 15 iulie in fiecare an.

    Sectiunea 2.07
    Imprumutatul va rambursa suma imprumutului potrivit graficului de amortizare prezentat in anexa nr. 2 la acest acord.

    Art. 3
    Clauze speciale

    Sectiunea 3.01
    a) Periodic, Imprumutatul si Banca, la solicitarea oricareia dintre parti, vor purta discutii cu privire la progresul realizat in indeplinirea programului si la actiunile specificate in anexa nr. 4 la acest acord.
    b) Anterior unor astfel de discutii, Imprumutatul va furniza Bancii, pentru analiza si comentarii, un raport privind progresul realizat in indeplinirea programului, cu detaliile solicitate in mod rezonabil de Banca.

    Sectiunea 3.02
    Exceptind cazul in care Banca convine altfel, achizitionarea bunurilor ce vor fi finantate din sumele imprumutului va fi guvernata de prevederile anexei nr. 3 la acest acord.

    Sectiunea 3.03
    a) Imprumutatul va tine sau va asigura tinerea de evidente si conturi adecvate care sa functioneze potrivit practicilor contabile sanatoase de reflectare a cheltuielilor finantate din sumele imprumutului.
    b) Imprumutatul:
    (i) va tine evidenta si conturile la care se face referire in paragraful a) al acestei sectiuni, inclusiv a celor pentru contul special, pentru fiecare an fiscal la care s-a efectuat expertiza contabila, potrivit principiilor adecvate de expertiza contabila, aplicate de catre experti contabili independenti, acceptabili pentru Banca;
    (ii) va furniza Bancii, indata ce aceasta va fi disponibila, dar in orice caz nu mai tirziu de 6 luni dupa sfirsitul fiecarui an, o copie autentificata a raportului acestei expertize efectuat de expertii mentionati, avind sfera de cuprindere si detaliile solicitate in mod rezonabil de Banca; si
    (iii) va furniza Bancii alte asemenea informatii cu privire la evidentele si conturile mentionate, ca si expertiza, asa cum vor fi fost solicitate periodic, in mod rezonabil, de catre Banca.
    c) Pentru toate cheltuielile pentru care s-au facut trageri din contul de imprumut pe baza extraselor de cheltuieli, Imprumutatul:
    (i) va tine sau va asigura tinerea, potrivit paragrafului a) al acestei sectiuni, de evidente si conturi care sa reflecte aceste cheltuieli;
    (ii) va pastra, cel putin inca un an dupa ce Banca va fi primit raportul de expertiza pentru anul fiscal in care a fost facuta ultima tragere din contul de imprumut, toate documentele (contracte, comenzi, facturi, documente de transport, chitante si alte documente) evidentiind aceste cheltuieli;
    (iii) va oferi posibilitatea reprezentantilor Bancii de a examina aceste documente; si
    (iv) va asigura ca aceste evidente si conturi sa fie incluse in expertizele anuale la care se face referire in paragraful b) al acestei sectiuni si ca raportul de expertiza sa contina un aviz separat al expertilor contabili mentionati, care sa arate ca extrasele de cheltuieli prezentate in timpul anului fiscal respectiv, cit si procedurile si controalele interne implicate in pregatirea lor, pot garanta corectitudinea tragerilor la care se refera.

    Art. 4
    Conditie suplimentara de suspendare

    Sectiunea 4.01
    In sensul celor mentionate in sectiunea 6.02. (1) din Conditiile generale este specificata urmatoarea conditie suplimentara, si anume ivirea unei situatii care sa faca improbabila ducerea la bun sfirsit a programului sau a unei parti importante din acesta.

    Art. 5
    Incetare

    Sectiunea 5.01
    Termenul de nouazeci (90) de zile dupa data acestui acord este specificat pentru scopurile sectiunii 12.04. din Conditiile generale.

    Art. 6
    Reprezentantii Imprumutatului. Adrese

    Sectiunea 6.01
    Ministrul economiei si finantelor al Imprumutatului este desemnat ca reprezentant al Imprumutatului pentru scopurile sectiunii 11.03. din Conditiile generale.

    Sectiunea 6.02
    Se specifica urmatoarele adrese pentru scopurile sectiunii 11.01. din Conditiile generale:

    Pentru Imprumutat:
        Ministerul Economiei si Finantelor
        Str. Apolodor nr. 17
        Sector 5, Bucuresti
        Romania
                   Telex: 11239

    Pentru Banca:
        Banca Internationala pentru
        Reconstructie si Dezvoltare
        1818 H Street, N.W.
        Washington, D.C. 20433
        United States of America

        Adrese prin cablu:               Telex:
        INTBAFRAD                        248423 (RCA)
        Washington, D.C.                 82987 (FTCC)
                                         64145 (WUI) sau
                                         197688 (TRT)

    Pentru certificarea celor de mai sus, partile prezente, prin reprezentanti autorizati conform procedurii, au convenit ca acest acord sa fie semnat, in numele lor, in Districtul Columbia - Statele Unite ale Americii, in ziua si anul mentionate la inceput.

                               ROMANIA
                                Prin
                        Reprezentant autorizat

                      BANCA INTERNATIONALA PENTRU
                      RECONSTRUCTIE SI DEZVOLTARE
                                Prin
                       Vicepresedintele regional
                        Europa si Asia Centrala

    ANEXA 1

                      Tragerea sumelor din imprumut

    1. In conformitate cu prevederile specificate sau la care se face referire in aceasta anexa, sumele imprumutului pot fi trase din contul de imprumut pentru cheltuieli efectuate (sau, daca Banca va fi de acord, care urmeaza a se efectua) cu costurile rezonabile ale bunurilor necesare in timpul executiei programului si care vor fi finantate din aceste sume.
    2. Prin exceptie de la prevederile paragrafului 1 de mai sus, nu se vor face trageri pentru:
    a) cheltuieli pentru bunuri incluse in urmatoarele grupe si subgrupe S.I.T.C, sau orice grupe si subgrupe care le vor inlocui potrivit unor revizuiri viitoare ale S.I.T.C., astfel desemnate de Banca prin notificare catre Imprumutat:

Grupa    Subgrupa           Denumirea articolelor
-----   ---------    ------------------------------------
112        -         Bauturi alcoolice
121        -         Tutun neprelucrat, deseuri
122        -         Tutun prelucrat (continind sau nu
                     inlocuitori de tutun)
525        -         Materiale radioactive si asociate
                     cu acestea
667        -         Perle, pietre pretioase si
                     semipretioase, neprelucrate sau
                     prelucrate
718     718.1        Reactoare nucleare si componente
                     ale acestora, elemente combustibile
                     (cartuse) neiradiate pentru
                     reactoare nucleare
728     728.43       Utilaje de prelucrare a tutunului
897     897.3        Bijuterii din aur, argint sau
                     metale din grupa platinei (exceptind
                     ceasuri si carcase de ceasuri),
                     precum si marfuri prelucrate din aur
                     si argint (inclusiv seturi de
                     bijuterii)
971       -          Aur nemonetar (exclusiv ceasuri de
                     aur si concentrate)

    b) cheltuieli in moneda Imprumutatului sau pentru bunuri furnizate din teritoriul Imprumutatului, exclusiv, daca moneda Imprumutatului este aceeasi cu a altei tari, cheltuieli in acea moneda pentru bunurile obtinute de pe teritoriul acelei tari;
    c) plati efectuate pentru cheltuieli anterioare datei acestui acord, cu exceptia tragerilor intr-o suma cumulata care sa nu depaseasca echivalentul a 80 milioane dolari, care pot fi facute in contul platilor efectuate pentru aceste cheltuieli inaintea datei respective, dar dupa 24 februarie 1992;
    d) cheltuieli pentru bunurile achizitionate in cadrul unor contracte de valori mai mici decit echivalentul a 100.000 dolari;
    e) cheltuieli pentru bunuri furnizate in cadrul unui contract pe care orice institutie financiara nationala sau internationala sau agentie, alta decit Banca, o va fi finantat sau va fi acceptat sa o finanteze; si
    f) cheltuieli pentru bunuri destinate unui scop militar sau paramilitar sau pentru consum de lux.
    3. Tragerile pentru cheltuieli la contracte pentru achizitionarea de bunuri cu valori estimate la mai putin de 1 milion dolari pot fi solicitate de Banca pe baza extraselor de cheltuieli potrivit termenilor si conditiilor specificate de Banca.
    4. In masura in care este posibil, cererile de tragere vor fi reunite astfel incit cererea de tragere sa se faca pentru sume cumulate echivalind nu mai putin de 5 milioane dolari.
    5. Nici o tragere nu se va efectua si nici un angajament nu va fi asumat pentru plata sumelor sau la ordinul Imprumutatului, cu privire la cheltuielile ce vor fi finantate din sumele imprumutului dupa ce sumele cumulate ale imprumutului trase din contul de imprumut impreuna cu suma totala a unor astfel de angajamente va fi atins echivalentul a 250 milioane dolari, cu exceptia cazului in care Banca va fi satisfacuta, dupa un schimb de vederi potrivit prevederilor din sectiunea 3.01. a acestui acord, bazat pe evidente satisfacatoare pentru Banca: a) de progresul realizat de catre Imprumutat in indeplinirea programului; si b) ca au fost intreprinse actiunile prezentate.
    6. Daca, in urma schimbului de vederi prezentat in paragraful 4 de mai sus, Banca va fi notificat Imprumutatului ca progresul realizat si actiunile intreprinse nu sint satisfacatoare si, in termen de 90 de zile de la aceasta notificare, Imprumutatul nu va fi facut progrese si nu va fi intreprins actiuni satisfacatoare pentru Banca, atunci Banca poate, pe baza unei notificari catre Imprumutat, sa anuleze suma netrasa a imprumutului sau orice parte din acesta.

    ANEXA 2

                           Graficul amortizarii

------------------------------------------------------------
     Data rambursarii                Rambursarea capitalului
                                     (exprimata in dolari)*)
------------------------------------------------------------
La fiecare 15 ianuarie si 15 iulie
incepind cu 15 ianuarie 1998 pina
la 15 ianuarie 2009                        16.665.000
si la 15 iulie 2009                        16.705.000
------------------------------------------------------------
    *) Cifrele din aceasta coloana reprezinta echivalentul in dolari, determinat la datele respective ale tragerii. A se vedea Conditiile generale, sectiunile 3.04. si 4.03.

                    Primele de rambursare anticipata

    In conformitate cu sectiunea 3.04. b) din Conditiile generale, prima platibila pentru suma de capital la oricare scadenta a imprumutului care se plateste in avans va fi procentul specificat mai jos pentru momentul rambursarii anticipate:
------------------------------------------------------------
                                               Prima
   Momentul rambursarii anticipate        ------------------
                                          Rata dobinzii
                                          (exprimata ca un
                                          procentaj anual)
                                          aplicabila
                                          imprumutului la
                                          data rambursarii
                                          anticipate,
                                          inmultita cu:
------------------------------------------------------------
Nu mai mult de 3 ani inainte de scadenta       0,18
Mai mult de 3 ani, dar nu mai mult de 6
ani inainte de scadenta                        0,35
Mai mult de 6 ani, dar nu mai mult de 11
ani inainte de scadenta                        0,65
Mai mult de 11 ani, dar nu mai mult de
15 ani inainte de scadenta                     0,88
Mai mult de 15 ani inainte de scadenta         1,00
------------------------------------------------------------

    ANEXA 3

                              Achizitionarea

    1. Contractele pentru achizitionarea bunurilor, cu valori estimate in echivalentul a 5.000.000 dolari sau mai mult fiecare, vor fi acordate prin licitatie internationala competitiva potrivit procedurilor prevazute in sectiunile I si II ale "Directivelor privind achizitionarea in cadrul imprumuturilor B.I.R.D. si creditelor A.I.D." publicate de catre Banca in mai 1985 (directive), cu urmatoarele modificari:
    a) Paragraful 2.8. din directive se anuleaza si se inlocuieste dupa cum urmeaza:
    "2.8. Notificare si publicitate
    Comunitatea internationala trebuie sa fie notificata la timp in legatura cu licitatia. Aceasta se va face prin anuntarea invitatiilor pentru cereri de includere pe o lista a participantilor la licitatie, pentru cereri de indeplinire a conditiilor de calificare, sau pentru licitatie; asemenea anunturi trebuie sa fie efectuate in cel putin un ziar de mare circulatie din tara Imprumutatului si, in plus, in cel putin una din urmatoarele forme:
    (i) o notificare in publicatia Natiunilor Unite, Forumul de dezvoltare, editia de afaceri; sau
    (ii) o reclama intr-un ziar, periodic sau gazeta tehnica de larga circulatie internationala; sau
    (iii) o notificare catre reprezentantii locali ai tarilor si teritoriilor la care se face referire in directive, care sint potentiali furnizori ai bunurilor solicitate."
    b) Urmatoarele prevederi sint adaugate la sfirsitul paragrafului 2.21. din directive:
    "Ca o alternativa suplimentara, documentele de licitatie pot cere licitatorului sa exprime pretul de licitatie intr-o singura moneda de larga circulatie in comertul international si specificata in documentele de licitatie."
    c) Paragrafele 2.55. si 2.56. din directive se anuleaza.
    2. Contractele pentru achizitionarea de bunuri pentru valori estimate mai mici decit 5.000.000 dolari echivalent vor fi acordate:
    a) de catre cumparatori carora li se cere sa urmeze procedurile publice de achizitionare ale Imprumutatului pentru importul de bunuri, pe baza unor astfel de proceduri, cu conditia ca aceste proceduri sa fie considerate acceptabile de catre Banca; si
    b) de catre alti cumparatori, conform practicii comerciale existente, cu conditia ca astfel de contracte sa fie acordate pe baza evaluarii comparative a cotatiilor obtinute de la furnizori din cel putin doua tari, cu exceptia procedurilor directe de contractare acceptabile pentru Banca, ce pot fi folosite atunci cind se considera potrivit, conform paragrafului 3.5. din directive.
    3. Marfurile comercializate in mod obisnuit pot fi achizitionate, cu conditia unei aprobari anterioare din partea Bancii, prin burse internationale de marfuri sau prin alte canale de achizitionare competitiva, acceptabile Bancii, potrivit procedurilor acceptabile Bancii.
    4. Pentru fiecare contract la care se face referire in paragraful 1 din aceasta anexa, Imprumutatul va furniza Bancii, inainte de prezentarea la Banca a primei cereri de tragere a fondurilor din contul de imprumut privind respectivul contract, doua copii tipizate ale unui astfel de contract, impreuna cu analiza respectivelor licitatii si recomandari pentru acordare, o descriere a procedurilor de reclama si ofertare urmate si alte asemenea informatii dupa cum Banca va solicita in mod rezonabil. Cind platile la un contract trebuie facute din sumele contului special, astfel de copii, impreuna cu alte informatii solicitate a fi furnizate Bancii ca urmare a acestui paragraf, vor fi furnizate Bancii ca parte din evidenta solicitata conform paragrafului 4 din anexa nr. 5 la acest acord.
    5. Pentru fiecare contract la care se face referire in paragrafele 2 si 3 ale acestei anexe, Imprumutatul va furniza Bancii, inainte de prezentarea catre Banca a primei cereri de tragere a sumelor din contul de imprumut in legatura cu aceasta, o astfel de documentatie si informatii dupa cum Banca poate solicita in mod rezonabil pentru a sprijini cererile de tragere pentru un astfel de contract. Atunci cind platile pentru un contract trebuie efectuate din sumele contului special, documentatia si informatiile ce trebuie furnizate Bancii, potrivit prevederilor acestui paragraf, vor fi furnizate Bancii ca parte din evidenta solicitata, conform paragrafului 4 din anexa nr. 5 la acest acord.
    6. Prevederile precedentului paragraf 5 al acestei anexe nu se vor aplica la contractele in contul carora trebuie efectuate trageri din contul de imprumut, pe baza extraselor de cheltuieli.

    ANEXA 4

    Actiuni la care se face referire in paragraful 5 b) din anexa nr. 1 la acest acord

    1. Continuarea mentinerii unui cadru macroeconomic in concordanta cu obiectivele programului, dupa cum a fost stabilit pe baza indicatorilor acceptabili Imprumutatului si Bancii.
    2. Continuarea implementarii satisfacatoare a unui program, convenit cu Banca pentru eliminarea tuturor subventiilor pentru consum pina la 31 decembrie 1993.
    3. a) Continuarea mentinerii unei unitati de investitii, cu personal si alte resurse, cu program de lucru si termeni de referinta satisfacatori pentru Banca; b) finalizarea analizei de catre respectiva unitate a proiectelor de investitii publice, planificate si in constructie, potrivit normelor si criteriilor convenite cu Banca; c) adoptarea tuturor masurilor necesare pentru asigurarea faptului ca numai astfel de proiecte de investitii publice, in legatura cu care Imprumutatul si Banca vor conveni pe baza unei astfel de analize, vor fi aprobate sau continuate.
    4. a) Stabilirea unei structuri a pretului satisfacatoare Imprumutatului si Bancii, pentru titei, electricitate, carbune si lignit, inclusiv a unei formule de mentinere a acestor preturi la paritate cu preturile mondiale, dupa cum s-a convenit cu Banca; b) implementarea satisfacatoare a unui program convenit cu Banca de crestere a pretului la gazele naturale, in conformitate cu metodologia satisfacatoare pentru Banca, cu cel putin 10% trimestrial in termeni reali, incepind cu 1 iulie 1992 si pina ce acest pret atinge si apoi este mentinut la un nivel suficient pentru a acoperi astfel costul economic; c) liberalizarea structurii preturilor la toate produsele, altele decit cele la care se face referire in subparagrafele a) si b) ale acestui paragraf, astfel incit sa se elimine toate limitele asupra preturilor de productie si cu amanuntul si sa se reduca perioada de notificare pentru cresterea pretului la nu mai mult de 30 de zile.
    5. Infiintarea unei agentii, dotate cu personal si alte resurse si termeni de referinta satisfacatori pentru Banca, care sa raspunda de aplicarea legilor si reglementarilor antimonopol ale Imprumutatului.
    6. Eliminarea tuturor restrictiilor si cotelor aplicabile la exportul de bunuri din Romania, cu exceptia unor astfel de bunuri care se vor conveni cu Banca.
    7. a) Continuarea mentinerii sistemului de monitorizare a viabilitatii economice si financiare a intreprinderilor de stat, pe baza normelor si criteriilor convenite cu Banca; b) implementarea satisfacatoare a unui program convenit cu Banca pentru restructurarea sau lichidarea intreprinderilor de stat care, conform normelor si criteriilor la care se face referire in subparagraful a), se va stabili ca sint neviabile din punct de vedere economic sau financiar; c) asigurarea ca platile restante ale intreprinderilor de stat sint limitate la nu mai mult de 7,5% din suma cumulata a cifrei de afaceri a intreprinderilor de stat, calculata potrivit normelor satisfacatoare pentru Banca.
    8. a) Dezvoltarea si aplicarea unor criterii satisfacatoare pentru Banca, pentru stabilirea si continuarea activitatilor regiilor autonome; si b) adoptarea si implementarea initial a unui program satisfacator Bancii pentru reclasificarea, potrivit Legii nr. 31/1990 a Imprumutatului, oricarei regii autonome care nu corespunde criteriilor la care se face referire in prezentul subparagraf a).
    9. Finalizarea tuturor masurilor convenite cu Banca pentru privatizarea a: a) aproximativ 3.000 de magazine de stat, unitati de prestari servicii, restaurante si ateliere selectionate; si b) aproximativ 20 de intreprinderi de stat selectionate.
    10. Finalizarea tuturor masurilor convenite cu Banca pentru reformarea alocatiilor familiale, inclusiv a reducerii impozitelor pentru persoanele cu copii, prin asigurarea: a) aplicarii uniforme a unor astfel de alocatii, inclusiv reducerea impozitelor, pentru toate familiile cu copii care se incadreaza in criteriile convenite cu Banca; b) a unei alocatii egale pentru fiecare copil; si c) ca toate reducerile de impozite si alocatiile bugetare platite din contul unor astfel de ajutoare vor fi limitate, la 1 ianuarie 1993 si in continuare, la nu mai mult decit echivalentul a 2% din produsul intern brut al Romaniei.

    ANEXA 5

                               Contul special

    1. Pentru scopurile acestei anexe:
    a) termenul cheltuieli eligibile reprezinta cheltuieli legate de costul rezonabil al bunurilor solicitate in timpul executiei programului si care vor fi finantate din sumele imprumutului potrivit prevederilor din anexa nr. 1 la acest acord; si
    b) termenul alocare autorizata reprezinta o suma echivalenta cu 40.000.000 dolari care va fi trasa din contul imprumutului si va fi depusa in contul special, potrivit paragrafului 3 a) al acestei anexe.
    2. Platile din contul special vor fi efectuate exclusiv pentru cheltuieli eligibile, potrivit prevederilor din aceasta anexa.
    3. Dupa ce Banca a primit dovada, satisfacatoare pentru ea, ca a fost deschis in timp util contul special, tragerile alocarilor autorizate si tragerile ulterioare pentru realimentarea contului special vor fi efectuate dupa cum urmeaza:
    a) Pentru trageri din alocari autorizate, Imprumutatul va furniza Bancii o cerere sau cereri pentru o depunere sau depuneri care nu depasesc suma totala a alocarii autorizate. Pe baza acestei cereri sau cererilor, Banca, in numele Imprumutatului, va trage din contul imprumutului si va depune in contul special acea suma sau sumele solicitate de Imprumutat.
    b) (i) Pentru realimentarea contului special, Imprumutatul va furniza Bancii cereri pentru depuneri in contul special la acele intervale pe care la va specifica Banca.
    (ii) Inainte de sau la data fiecarei asemenea cereri, Imprumutatul va furniza Bancii documentele si alte dovezi solicitate, in conformitate cu paragraful 4 al acestei anexe, pentru plata sau platile in legatura cu care este solicitata realimentarea. Pe baza fiecarei asemenea cereri, Banca, in numele Imprumutatului, va trage din contul imprumutului si va depune in contul special acea suma ceruta de Imprumutat si aratata prin documente si alte dovezi, spre a fi platita din contul special pentru cheltuieli eligibile.
    Toate aceste depozite vor fi trase de Banca din contul de imprumut in sumele echivalente respective, dupa cum au fost justificate prin documente si alte dovezi.
    4. Pentru fiecare plata efectuata de Imprumutat din contul special, Imprumutatul, la data solicitata in mod rezonabil de Banca, va furniza Bancii acele documente si alte dovezi aratind ca acea plata a fost facuta exclusiv pentru cheltuieli eligibile.
    5. Fara a se opune prevederilor paragrafului 3 al acestei anexe, Bancii nu i se vor solicita depuneri suplimentare in contul special:
    a) daca, la orice data, Banca a hotarit ca toate tragerile suplimentare sa fie efectuate de Imprumutat direct din contul imprumutului, in concordanta cu prevederile art. 5 din Conditiile generale si paragraful a) al sectiunii 2.02. din acest acord; sau
    b) o data ce suma totala netrasa din imprumut, mai putin suma oricarui angajament restant inregistrat de Banca, potrivit sectiunii 5.02 din Conditiile generale privind programul, va fi egala cu echivalentul a de doua ori suma alocarii autorizate.
    In consecinta, tragerea din contul imprumutului a sumei netrase ramase din imprumut va urma acele proceduri care vor fi specificate de Banca prin notificare catre Imprumutat. Astfel de trageri suplimentare vor fi facute doar dupa si in masura in care Banca se va fi convins ca toate aceste sume, ramase ca depuneri in contul special la data acestei notificari, vor fi utilizate in efectuarea de plati pentru cheltuieli eligibile.
    6. a) Daca Banca va fi hotarit, la orice data, ca orice plata din contul special: (i) a fost facuta pentru o cheltuiala sau intr-o suma neeligibila potrivit paragrafului 2 al acestei anexe; sau (ii) nu a fost justificata prin dovezile furnizate Bancii, Imprumutatul, indata dupa notificarea Bancii: (A) va furniza acele dovezi suplimentare pe care Banca le poate cere; sau (B) va depune in contul special (sau, la cererea Bancii, va rambursa acesteia) o suma egala cu suma acelei plati sau parti din aceasta nu atit de eligibila sau justificata. Daca Banca nu va conveni altfel, nici o depunere suplimentara nu va fi facuta de catre Banca in contul special, pina cind Imprumutatul nu va fi furnizat acele dovezi sau nu va fi facut acea depunere sau rambursare, dupa caz.
    b) Daca Banca va fi hotarit, la orice data, ca orice suma ramasa in contul special nu va fi solicitata a acoperi plati suplimentare pentru cheltuieli eligibile, Imprumutatul va rambursa Bancii, cu promptitudine, acea suma restanta, dupa notificarea din partea Bancii.
    c) Imprumutatul poate, dupa notificarea din partea Bancii, sa ramburseze Bancii toate sau parte din sumele depozitate in contul special.
    d) Rambursarile catre Banca, efectuate in conformitate cu paragrafele 6 a), b) si c) ale acestei anexe vor fi trecute in creditul contului de imprumut pentru tragerea urmatoare sau pentru reziliere, potrivit prevederilor din acest acord, inclusiv din Conditiile generale.



SmartCity5

COMENTARII la Legea 63/1992

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 63 din 1992
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu