Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

NORMA Nr

NORMA   Nr. 1791/P.C. din 29 iunie 1995

privind unele masuri pentru stimularea realizarii de obiective complexe si a productiei cu ciclu lung de fabricatie, destinate exportului

ACT EMIS DE: MINISTERUL COMERTULUI


SmartCity3

              MINISTERUL FINANTELOR
              MINISTERUL INDUSTRIILOR
              MINISTERUL LUCRARILOR PUBLICE SI AMENAJARII TERITORIULUI
              BANCA DE EXPORT-IMPORT A ROMANIEI - S.A.
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 133 din 30 iunie 1995

    In temeiul art. 18 din Ordonanta Guvernului nr. 14/1995 s-au elaborat prezentele norme tehnice.

    CAP. 1
    Prevederi generale

    1.1. Exporturile complexe definite la art. 1 din Ordonanta Guvernului nr. 14/1995 includ in categoria "altele asemenea" si centralele energetice si termice, statii electrice, statii de tratare a apei, statii de epurare, linii tehnologice flexibile si automate de prelucrare, construirea de ansambluri de locuinte si obiective social-culturale, retele de apa-canalizare, construirea de drumuri si poduri, amenajari portuare.
    1.2. Prin produse cu ciclu lung de fabricatie, in sensul art. 1 din Ordonanta Guvernului nr. 14/1995, se intelege acele produse destinate exportului, care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
    a) perioada de fabricatie, potrivit normelor tehnologice, este mai mare de 12 luni;
    b) valoarea externa a produsului contractat depaseste 500.000 dolari S.U.A.
    In cadrul produselor de export cu ciclu lung de fabricatie se includ grupele:
    - utilaje tehnologice de toate tipurile si parti ale acestora;
    - nave si aeronave;
    - sisteme flexibile si linii automate de prelucrare;
    - masini-unelte conventionale cu afisaj de cote sau comanda numerica;
    - alte produse care se incadreaza in prevederile alineatului precedent.
    1.3. Exporturile complexe se realizeaza pe baza de contracte externe de catre un contractant general care poate colabora, pe baza de contracte comerciale, cu subcontractantii - agenti economici romani sau straini, specializati in lucrari de proiectare, constructii-montaj, productie de materiale, utilaje, echipamente, piese de schimb si prestari de servicii.
    Exporturile produselor cu ciclu lung de fabricatie se pot realiza pe baza de contracte externe incheiate de catre un contractant general sau de catre producator, direct sau prin comisionar.
    1.4. Contractele externe pentru exporturi complexe si cele pentru exporturi de produse cu ciclu lung de fabricatie vor fi incheiate in conditii si modalitati de plata similare cu cele care se practica uzual  pe piata internationala. In cazul exporturilor cu plata pe credit cu termen de peste un an, perioada de creditare nu poate fi mai mare de 8 ani.
    Contractantul general are obligatia de a negocia volumul creditului, durata si nivelul dobanzii, de la caz la caz, in functie de practica internationala, de valoarea si importanta economica a obiectivului, de termenul de realizare a acestuia, precum si de nivelul dobanzii pe plan international la creditele comerciale, si sa obtina garantiile corespunzatoare care sa ofere certitudine asupra efectuarii platilor de catre partenerul extern la termenele stabilite prin contract.

    CAP. 2
    Stimularea exporturilor complexe si a produselor de export cu ciclu lung de fabricatie

    2.1. Garantiile prevazute la art. 2 lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 14/1995 sunt:
    a) garantii pentru participare la licitatii internationale;
    b) garantii pentru restituirea avansului;
    c) garantii pentru buna executare.
    Garantiile se acorda contractantului general sau exportatorului de produse cu ciclu lung de fabricatie, in valuta, la cererea acestora, pe baza avizului Comitetului Interministerial de Garantii si Credite de Comert Exterior (C.I.G.C.C.E.), la propunerea Bancii de Export-Import a Romaniei - S.A. (EXIMBANK).
    Garantiile se acorda de catre bancile comerciale cu contragarantia Ministerului Finantelor sau, dupa caz, direct de catre Ministerul Finantelor.
    2.2. Garantiile prevazute la art. 2 lit. b) din Ordonanta Guvernului nr. 14/1995 sunt:
    a) garantii pentru credite in lei pe termen scurt, mediu si lung utilizate pentru productia din tara aferenta exporturilor complexe si productiei de export cu ciclu lung de fabricatie, acordate de bancile comerciale, direct sau pe seama liniilor de refinantare deschise de Banca Nationala a Romaniei (B.N.R.) potrivit art. 6 din Ordonanta Guvernului nr. 14/1995;
    b) garantii pentru creditele in lei utilizate pentru productia din strainatate aferenta lucrarilor de constructii-montaj, efectuate de participantii romani la realizarea exporturilor complexe, acordate de bancile comerciale, direct sau pe seama liniilor de refinantare deschise de B.N.R. potrivit art. 6 din Ordonanta Guvernului nr. 14/1995;
    c) garantii pentru creditele in lei, aferente exporturilor complexe si productiei de export cu ciclu lung de fabricatie pentru perioada cuprinsa intre data livrarii si data incasarii contravalorii exportului dar nu mai mult de 8 ani.
    Garantiile prevazute la acest punct se pot acorda la cerere contractantului general, subcontractantilor interni sau, dupa caz, producatorilor in cazul productiei de export cu ciclu lung de fabricatie.
    2.3. Garantiile prevazute la pct. 2.2. se emit de catre stat prin Ministerul Finantelor, pe baza avizului C.I.G.C.C.E. dat la propunerea EXIMBANK.
    Pentru obtinerea garantiilor prevazute mai sus, solicitantii vor prezenta Ministerului Finantelor - Directia generala creante si angajamente interne si externe ale statului, documentatia mentionata la cap. III pct. 3.1.
    Pe baza documentatiei prezentate, Ministerul Finantelor evalueaza riscurile financiare, oportunitatea si conditiile de acordare a garantiei si emite scrisoarea de garantie, ce va fi avizata si de reprezentantul Curtii de Conturi din Ministerul Finantelor.
    Concomitent cu emiterea scrisorii de garantie, intre Ministerul Finantelor, in calitate de garant, si beneficiarul creditului obtinut cu garantia statului se incheie o conventie in care sunt stipulate drepturile si obligatiile partilor, inclusiv comisionul de risc, negociat in cota procentuala, si modalitatea de plata a acestuia.
    2.4. Bonificatiile de 60% din dobanda platita pentru creditele primite pentru productia destinata exporturilor complexe si cea cu ciclu lung de fabricatie, precum si pentru perioada de pana la incasarea contravalorii exportului respectiv se acorda:
    a) pentru creditele pe termen scurt, mediu si lung primite de la bancile comerciale pentru productia din tara, destinate exporturilor complexe si produselor de export cu ciclu lung de fabricatie;
    b) pentru creditele de export pe perioada de pana la incasarea contravalorii exporturilor complexe sau a produselor de export cu ciclu lung de fabricatie.
    2.5. Pentru stimularea productiei destinate exporturilor complexe si a productiei de export cu ciclu lung de fabricatie, contractantul general, subcontractantii sau producatorii de produse de export cu ciclu lung de fabricatie pot beneficia de rezervare de plafoane pentru acordarea de bonificatii din dobanda la creditele pe termen mediu si lung prevazute in contractele de credite incheiate cu bancile comerciale, pentru realizarea productiei de export in tara.
    Stimulentele prevazute la pct. 2.4. si 2.5. se acorda la cererea contractantului general sau, dupa caz, a subcontractantilor participanti la realizarea exportului complex, precum si a producatorilor produselor de export cu ciclu lung de fabricatie. Aprobarea bonificatiilor si rezervarea de plafoane se acorda de catre C.I.G.C.C.E. pe baza propunerilor EXIMBANK.
    2.6. Asigurarea, in numele si in contul statului, a creditului de export pe termen mediu si lung, pentru riscul de tara, se face la solicitarea contractantului general sau a producatorului de produse de export cu ciclu lung de fabricatie.
    2.7. Exceptarea de la plata anticipata sau de la garantarea platii taxelor vamale a comisionului vamal si a T.V.A., pentru importurile de completare aferente exporturilor complexe sau productiei de export cu ciclu lung de fabricatie se solicita de catre importator impreuna cu subcontractantii interni, pe baza avizului contractantului general, sau, dupa caz, de catre importator impreuna cu contractantul general sau producatorul produselor de export cu ciclu lung de fabricatie.

    CAP. 3
    Documentatia si metodologia de acordare a stimulentelor

    3.1. Documentatia pentru emiterea garantiilor de catre stat, mentionate la cap. II pct. 2.1. si 2.2., se intocmeste de catre contractantul general sau de catre producatorul de produse de export cu ciclu de lung de fabricatie sau, dupa caz, de subcontractantii interni participanti la realizarea de exporturi complexe.
    Documentatia necesara emiterii avizului C.I.G.C.C.E. pentru garantiile de mai sus se intocmeste in conformitate cu procedurile aprobate de acesta si se depune la secretariatul tehnic al acestuia, cu sediul la EXIMBANK.
    Documentatia se analizeaza de catre EXIMBANK, care face propuneri de avizare catre C.I.G.C.C.E.
    Avizul favorabil al C.I.G.C.C.E. se transmite la Ministerul Finantelor pentru emiterea garantiilor potrivit art. 3 din Ordonanta Guvernului nr. 14/1995 si solicitantului.
    In vederea emiterii garantiilor de catre stat, solicitantii vor prezenta la Ministerul Finantelor - Directia generala creante si angajamente interne si externe ale statului - urmatoarele documente:
    - avizul C.I.G.C.C.E.;
    - proiectul contractului de credit care urmeaza a fi incheiat cu banca comerciala;
    - contractul comercial;
    - orice documente sau informatii pe care le solicita Ministerul Finantelor, in special cu privire la alte scrisori de garantii acordate si asupra modului de respectare a obligatiilor asumate, precum si a situatiei economico-financiare a solicitantului (ultimul bilant contabil, indicatorii economico-financiari etc.).
    3.2. Documentatia pentru acordarea bonificatiilor de dobanda si pentru rezervarea de plafoane pentru acordarea de bonificatii de dobanda la creditele pe termen scurt, mediu si lung utilizate pentru productia de exporturi complexe si pentru productia de export cu ciclu lung de fabricatie, precum si pe perioada pana la incasarea contravalorii exporturilor respective, se intocmeste de catre subcontractantii interni cu avizul contractantului general sau, dupa caz, de contractantul general sau de catre producatorii de produse de export cu ciclu lung de fabricatie.
    Documentatia necesara acordarii bonificatiilor de dobanda sau rezervarii de plafoane pentru acordarea de bonificatii de dobanda se intocmeste in conformitate cu procedurile aprobate de C.I.G.C.C.E. si se depune la secretariatul tehnic al acestuia.
    Documentatia se analizeaza de catre EXIMBANK si se aproba de catre C.I.G.C.C.E., potrivit procedurilor acestuia.
    In baza hotararii C.I.G.C.C.E. de aprobare a bonificatiilor, EXIMBANK acorda solicitantilor bonificatia cuvenita sau efectueaza rezervarile de plafoane de bonificatii de dobanda.
    3.3. Documentatia pentru asigurarea, in numele si in contul statului, a creditelor de export pe termen mediu si lung pentru riscul de tara se intocmeste de catre contractantul general sau producatorii de produse de export cu ciclu lung de fabricatie, in conformitate cu procedurile aprobate de C.I.G.C.C.E., si se depune la secretariatul tehnic al acestuia.
    Documentatia se analizeaza de catre EXIMBANK si se aproba de catre C.I.G.C.C.E., potrivit procedurilor acestuia.
    In baza aprobarii C.I.G.C.C.E., se incheie polita de asigurare in numele si in contul statului a creditelor de export.
    3.4. Stimulentele prevazute la art. 2 lit. a), art. 2 lit. b), art. 2 lit. c) si art. 2 lit. d) din Ordonanta Guvernului nr. 14/1995 se avizeaza si se aproba in limita resurselor financiare constituite conform art. 5 din ordonanta.
    3.5. Pentru importurile de completare aferente exporturilor complexe si produselor de export cu ciclu lung de fabricatie, documentatia pentru exceptarea de la plata taxelor vamale in cazul importurilor de completare in regim de import definitiv sau pentru exceptarea de la garantarea taxelor vamale pentru importurile de completare in regim de import temporar, exceptarea de la plata sau garantarea comisionului vamal si a T.V.A. se intocmeste pentru fiecare contract extern de exporturi complexe de catre subcontractantii interni, cu avizul contractantului general, sau de catre producator, in cazul exporturilor de produse cu ciclu lung de fabricatie.
    Documentatia va cuprinde fundamentarea importului (anexa nr. 1), contractul extern aferent importului de completare si lista importurilor de completare.
    Lista importurilor de completare va cuprinde beneficiarii, importatorii, nomenclatorul produselor pe pozitii tarifare din Tariful vamal de import al Romaniei, cantitativ si valoric, termenul de realizare a exportului in care sunt incorporate importurile de completare respective, conform anexei nr. 2. Aceasta se va depune la secretariatul C.I.G.C.C.E., cu avizele prealabile ale contractantului general, ale ministerului de resort, Ministerului Comertului, in vederea aprobarii de catre C.I.G.C.C.E.
    Lista aprobata prin hotarare de catre C.I.G.C.C.E. se transmite solicitantilor.
    Hotararea C.I.G.C.C.E. de aprobare a listelor importurilor de completare cu privire la produsele importate ce urmeaza a beneficia de exceptarea de la plata sau de la garantarea taxelor vamale a comisionului vamal si a T.V.A. va fi prezentata autoritatii vamale de catre importator sau de catre comisionarii vamali, impreuna cu documentele de vamuire a marfurilor.
    La rubrica 44 Mentiuni speciale din declaratia vamala se va inscrie atat Ordonanta Guvernului nr. 14/1995, cat si numarul si data hotararii  C.I.G.C.C.E.
    Autoritatile vamale vor admite importul de completare in exceptare, in conformitate cu hotararea C.I.G.C.C.E.
    Prelungirea termenului de realizare a exportului in care sunt incorporate importurile de completare prevazute in anexa nr. 2 se acorda, prin hotararea C.I.G.C.C.E. in cazuri justificate, la cererea subcontractantilor interni, cu avizul contractantului general sau al producatorului de produse de export cu ciclu lung de fabricatie.
    Depasirea termenului de realizare a exportului in care sunt incorporate importurile de completare atrage dupa sine sanctiuni si penalizari potrivit reglementarilor in vigoare.

    CAP. 4
    Resurse financiare pentru acordarea stimulentelor si gestionarea acestora

    4.1. Resursele financiare din care se asigura stimularea exporturilor complexe si a exportului de produse cu ciclu lung de fabricatie sunt cele prevazute in art. 5 din Ordonanta Guvernului nr. 14/1995, precum si primele nete incasate pentru asigurarile incheiate in numele si in contul satului, pentru creditele de export pe termen mediu si lung pentru riscul de tara, potrivit art. 2 lit. d) din ordonanta.
    Sumele prevazute in bugetul de stat cu aceasta destinatie reprezinta limite maxime care nu pot fi depasite.
    Prelevarea si varsarea cotei de 25% din contravaloarea in lei cuvenita statului din creantele externe recuperate efectiv de la tarile debitoare se efectueaza de Ministerul Finantelor in termen de 10 zile lucratoare la fiecare incasare obtinuta din recuperarea creantelor externe.
    Dobanda din fructificarea depozitelor se varsa in contul special de disponibil deschis la EXIMBANK pentru constituirea resurselor financiare destinate stimularii exporturilor complexe si a exportului de produse cu ciclu lung de fabricatie conform art. 5 din Ordonanta Guvernului nr. 14/1995.
    Propunerile de cheltuieli pentru stimularea exporturilor complexe si a exportului de produse cu ciclu lung de fabricatie, pe ansamblu si pe categorii, se efectueaza in fiecare etapa a elaborarii bugetului de stat, de catre C.I.G.C.C.E., pe baza fundamentarilor prezentate de ministerele de resort.
    4.2. Bancile comerciale vor acorda credite pe termen scurt, mediu si lung pentru realizarea, in tara si in strainatate, a productiei destinate exporturilor complexe, precum si a productiei de export cu ciclu lung de fabricatie, potrivit conditiilor stabilite de B.N.R. la acordarea liniilor de refinantare destinate acestui scop si pe baza garantiilor acordate de stat pentru aceste credite.
    4.3. Constituirea resurselor financiare pentru stimularea exporturilor complexe si a exporturilor de produse cu ciclu lung de fabricatie si efectuarea platilor privind stimularea acestor activitati se fac printr-un cont special de disponibil, deschis de EXIMBANK in acest scop.
    4.4. In scopul gestionarii resurselor financiare pentru stimularea exporturilor complexe si a exporturilor de produse cu ciclu lung de fabricatie, EXIMBANK va organiza si va conduce o evidenta contabila distincta prin care se va asigura:
    a) evidenta constituirii resurselor destinate stimularii acestor exporturi, pe naturi de resurse;
    b) evidenta platilor efectuate pe baza aprobarilor si avizelor date de C.I.G.C.C.E., pe naturi de cheltuieli si pe operatori economici;
    c) evidenta angajamentelor asumate in numele si in contul statului pe seama resurselor prevazute la lit. a) de mai sus, pe naturi de angajamente, pe operatori economici si pe termene de plata; angajamentele asumate in valuta sunt supuse recalcularii cu influentele cursurilor dintre leu si valuta respectiva;
    d) evidenta resurselor financiare constituite si neutilizate, respectiv neangajate.
    4.5. Sumele constituite la EXIMBANK, disponibile si angajate la sfarsitul perioadei de gestiune, se reporteaza in anul urmator, acestea urmand sa fie utilizate potrivit destinatiilor aprobate, conform dispozitiilor legale in vigoare.
    4.6. Influentele ce pot interveni in cazurile executiei garantiilor, prevazute la cap. II pct. 2.1. intre cursurile de schimb dintre leu si valuta la data la care s-a emis garantia, se reflecta in resursele financiare constituite conform art. 5 din Ordonanta Guvernului nr. 14/1995.
    4.7. EXIMBANK va introduce in evidenta sa conturile contabile necesare si va elabora norme proprii pentru conducerea acestei evidente pe baza avizului Ministerului Finantelor.
    4.8. EXIMBANK va raporta periodic C.I.G.C.C.E. si Ministerului Finantelor modul de constituire a resurselor, platilor si angajamentelor legate de stimularea exporturilor complexe si a productiei cu ciclu lung de fabricatie.
    4.9. Gradul de expunere maxima care se ia in considerare in angajamentele ce se asuma in numele si in contul statului pentru garantii, asigurari de credite de export pe termen mediu si lung pentru riscul de tara si rezervarile de plafoane privind bonificatiile pentru stabilizarea ratei dobanzii, fata de resursele financiare constituite pentru aplicarea Ordonantei Guvernului nr. 14/1995, este cel stabilit de C.I.G.C.C.E.
    Pentru garantiile acordate in numele si in contul statului de catre Ministerul Finantelor, in baza art. 3 din Ordonanta Guvernului nr. 14/1995, C.I.G.C.C.E. va transmite Ministerului Finantelor gradul de expunere maxima distinct pentru destinatiile prevazute la art. 2 lit. a) si b) din ordonanta.
    Ministerul Finantelor va transmite la C.I.G.C.C.E. situatia garantiilor emise.

    CAP. 5
    Dispozitii finale

    Prezentele norme tehnice se aplica pentru contractele de export ce se vor incheia dupa publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei a Ordonantei Guvernului nr. 14/1995. Pentru contractele externe incheiate anterior publicarii Ordonantei Guvernului nr. 14/1995 se vor aplica numai stimulentele prevazute la art. 2 lit. b), c) si e) din ordonanta.

           Ministru de stat,
           ministrul finantelor,
           Florin Georgescu

           Ministrul comertului,
           Petru Crisan

           Ministrul industriilor,
           Dumitru Popescu

           Ministrul lucrarilor publice
           si amenajarii teritoriului,
           Marin Cristea

          Presedintele Bancii de Export-Import
          a Romaniei - S.A.,
          Petru Rares

    ANEXA 1

                      NOTA
privind fundamentarea importurilor de completare care beneficiaza de exceptarea de la plata si de la garantarea taxelor vamale a comisionului vamal si a T.V.A., conform art. 2 lit. e) din Ordonanta Guvernului nr. 14/1995
    1. Denumirea obiectivului complex:
    2. Nr. contractului extern:
    3. Contractantul general roman/exportatorul de produse cu ciclu lung de fabricatie:
    4. Partenerul extern/tara:
    5. Valoarea contractului extern:
    6. Data intrarii in vigoare a contractului:
    7. Termenul de punere in functiune:
    8. Conditiile si modalitatile de plata:
    9. Stadiul derularii contractului extern:
   10. Fundamentarea importului de completare:

         CONTRACTANT GENERAL
          Director general,

            IMPORTATOR
          Director general,

       PRODUCATOR/BENEFICIAR
          Director general,

    ANEXA 2

           SE APROBA
          C.I.G.C.C.E.

                        LISTA
importurilor de completare care beneficiaza de exceptarea de la plata si de la garantarea taxelor vamale a comisionului si a T.V.A.
-------------------------------------------------------------------------------
     |         |      |           |          |        |           | Termenul de
     |         | Taxa |           |Cantitatea|valoarea| Tara      | realizare a
 Nr. | Pozitia |vamala| Denumirea |          |  CIF   |  de       | exportului
crt. |tarifara |      |  marfii   |          |(valuta)|provenienta|(zi/luna/an)
     |         |      |           |(U.M.)    |        |           |
-------------------------------------------------------------------------------
 0   |   1     |  2   |     3     |  4       |    5   |    6      |     7
-------------------------------------------------------------------------------


------------------------------------------------------------------------------
                 INTOCMIT
        --------------------------
        IMPORTATOR     PRODUCATOR/
                       BENEFICIAR
         Director       Director
         general,       general,

                    AVIZAT
       ----------------------------------------
       CONTRACTANT   MINISTERUL   MINISTERUL
       GENERAL       ECONOMIC     COMERTULUI
       Director
       general,


    NOTA:
    Lista se intocmeste pe un singur importator si pe un singur producator/beneficiar.
    Toate rubricile se vor completa cu denumirea completa, fara a se folosi prescurtari.


SmartCity5

COMENTARII la Norma 1791/1995

Momentan nu exista niciun comentariu la Norma 1791 din 1995
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu