Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDONANTA DE URGENTA Nr

ORDONANTA DE URGENTA   Nr. 38 din 29 mai 2003

pentru ratificarea amendamentelor la Aranjamentul stand-by dintre Romania si Fondul Monetar International, convenit prin Scrisoarea partii romane din 17 octombrie 2001 si Decizia Consiliului Directorilor Executivi al Fondului Monetar International din 31 octombrie 2001, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si pentru ratificarea Memorandumului suplimentar de politici economice si financiare si a Memorandumului tehnic de intelegere suplimentar, convenite la Bucuresti si Washington prin Scrisoarea partii romane din 9 aprilie 2003 si Decizia Consiliului Directorilor Executivi al Fondului Monetar International din 25 aprilie 2003

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 396 din  9 iunie 2003


SmartCity3


    In temeiul art. 114 alin. (4) din Constitutie,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.

    Art. 1
    (1) Se ratifica amendamentele la Aranjamentul stand-by dintre Romania si Fondul Monetar International, convenit prin Scrisoarea partii romane din 17 octombrie 2001 si Decizia Consiliului Directorilor Executivi al Fondului Monetar International din 31 octombrie 2001, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si Memorandumul suplimentar de politici economice si financiare si Memorandumul tehnic de intelegere suplimentar, convenite la Bucuresti si Washington prin Scrisoarea partii romane din 9 aprilie 2003 si Decizia Consiliului Directorilor Executivi al Fondului Monetar International din 25 aprilie 2003.
    (2) Scrisoarea partii romane din 9 aprilie 2003, cu anexele la aceasta, precum si Decizia Consiliului Directorilor Executivi al Fondului Monetar International din 25 aprilie 2003 sunt prezentate in anexele nr. 1 si 2 care fac parte integranta din prezenta ordonanta de urgenta.
    Art. 2
    Echivalentul in lei al sumei ramase de 165,3 milioane DST se acopera de Banca Nationala a Romaniei si se vireaza, pe masura primirii transelor de credit, in contul Fondului Monetar International, deschis la Banca Nationala a Romaniei.
    Art. 3
    Rambursarea creditului prevazut la art. 2, plata dobanzilor si a comisioanelor aferente, precum si diferentele in lei rezultate din regularizari se suporta de Banca Nationala a Romaniei.

                  PRIM-MINISTRU
                  ADRIAN NASTASE

                         Contrasemneaza:
                         Ministrul finantelor publice,
                         Mihai Nicolae Tanasescu

                         Ministrul industriei si resurselor,
                         Dan Ioan Popescu

    ANEXA 1

    9 aprilie 2003

    Domnului Horst Kohler
    Director general
    Fondul Monetar International
    Washington, D.C. 20431

    Stimate domnule Kohler,
    In ultimii 2 ani, prin programul economic sprijinit prin Aranjamentul stand-by, performanta macroeconomica a Romaniei a fost foarte favorabila. In anul 2002, pentru al doilea an la rand, cresterea economica a fost de aproximativ 5%, inflatia a fost redusa de la 30% la sfarsitul anului 2001 la 18% la sfarsitul anului 2002 si deficitul contului curent a scazut la 3,5% din PIB. In mod special, performanta exportului a fost impresionanta, in ciuda cresterii lente din tarile partenere.
    In anul 2003 vom continua politica noastra de reducere a inflatiei si de limitare a deficitului contului curent, mentinand economia pe o cale de crestere sustenabila, intarind in acelasi timp sprijinul social pentru segmente ale populatiei care nu au beneficiat inca integral de revigorare. Mai mult, suntem ferm angajati in aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si in implementarea tuturor reformelor structurale necesare pentru finalizarea tranzitiei spre o economie de piata deplin functionala. Aceasta necesita eforturi suplimentare pentru intarirea disciplinei financiare, restructurarea si privatizarea intreprinderilor de stat ramase si finalizarea privatizarii in sectorul bancar. Continuarea progresului in aceste domenii este, de asemenea, necesar pentru sustinerea stabilizarii macroeconomice si asigurarea continuarii procesului de dezinflatie. In acest scop solicitam finalizarea celei de-a treia analize si o extindere cu 5 luni si jumatate a Aranjamentului stand-by, pana la mijlocul lunii octombrie 2003, pe baza politicilor prezentate in Memorandumul suplimentar de politici economice si financiare pentru anul 2003 (MSPEF-2), anexat. Solicitam, de asemenea, derogari pentru neindeplinirea criteriului de performanta cantitativa de la sfarsitul lunii decembrie 2002 cu privire la fondul de salarii pentru intreprinderile de stat si a criteriului de performanta structurala referitor la privatizarea Bancii Comerciale Romane (B.C.R.), cea mai mare banca din Romania. Memorandumul specifica masuri corective, o serie dintre acestea fiind deja implementate, pentru a aborda aceste aspecte si alte masuri necesare pentru realizarea obiectivelor noastre macroeconomice. Solicitam, de asemenea, rescadentarea cumpararilor noastre, cu o suma echivalenta de 55,111 milioane DST, eliberata in urma finalizarii celei de-a treia analize, suma ramasa, conform Aranjamentului stand-by, devenind disponibila la mijlocul lunii august 2003. MSPEF-2 anexat prezinta criteriile de performanta structurala, inclusiv progresul in privatizarea B.C.R., criteriile de performanta trimestriala pentru data-test de 30 iunie 2003, obiectivele structurale si preconditiile din cadrul programului. Cea de-a patra si ultima analiza in cadrul Aranjamentului stand-by este programata a fi finalizata pana la 14 august 2003. In conditiile rescadentarii, o a cincea analiza nu va mai fi necesara si solicitam ca aceasta sa fie anulata.
    Ramanem hotarati sa indeplinim toate angajamentele asumate prin program. Credem ca politicile si masurile descrise in memorandumul anexat sunt suficiente pentru a realiza obiectivele programului, dar suntem gata sa intreprindem masuri suplimentare si sa ajungem la noi intelegeri cu F.M.I., daca este necesar pentru a respecta programul. Guvernul Romaniei va ramane in stranse consultari cu F.M.I., in conformitate cu politicile F.M.I. pentru asemenea consultari si ii va furniza toate informatiile solicitate pentru a evalua implementarea programului.

                         Cu stima,
                         Mihai Tanasescu,
                         ministrul finantelor publice
                         Ministerul Finantelor Publice

                         Mugur Isarescu,
                         guvernator
                         Banca Nationala a Romaniei

    ANEXA 1.1

                          MEMORANDUM SUPLIMENTAR
de politici economice si financiare pentru anul 2003*)

    *) Traducere.

    I. Introducere

    1. De la finalizarea primei si celei de-a doua analize din 28 august 2002, am inregistrat progrese semnificative in realizarea principalelor obiective macroeconomice ale programului nostru, in special privind inflatia, deficitul contului curent si cresterea economica. Acest memorandum actualizeaza politicile noastre pentru 2003, care au fost initial prezentate in primul Memorandum suplimentar de politici economice si financiare (MSPEF-1), datat 12 august 2002, si abordeaza intarzierile care au aparut recent in implementarea politicii salariale, impunerea platilor pentru utilitatile din sectorul energetic si privatizarea intreprinderilor de stat ramase.

    II. Cadru general si solicitare de derogari de la criteriile de performanta

    2. Evolutiile macroeconomice in anul 2002 au fost foarte favorabile. Estimam ca PIB a crescut cu aproximativ 5%, pe baza unei cresteri puternice a exporturilor, care a reflectat efectele cumulate ale investitiilor private in industriile bunurilor de consum in ultimii ani. Rata inflatiei pe 12 luni a scazut la 16,25% in februarie si deficitul contului curent corespunzator anului 2002 s-a redus mult mai mult decat s-a prevazut in cadrul programului. Increderea mai puternica in stabilizarea macroeconomica a condus la o crestere rapida a creditului, sustinand astfel relansarea investitiilor. Rezervele internationale au crescut mai rapid decat a fost programat si au atins acum un nivel confortabil de 4 1/4 luni de importuri prognozate de bunuri si servicii.
    3. Politicile monetare si bugetare s-au incadrat in program. Criteriile de performanta de la sfarsitul lunii decembrie, cu privire la activele interne nete si activele externe nete ale B.N.R., au fost indeplinite cu marje confortabile (tabelul 1). O crestere ceva mai mare in agregatele monetare a reflectat o cerere de bani mai puternica decat s-a prevazut initial. Scaderea rapida a inflatiei a condus, initial, la rate reale de dobanda ridicate, ceea ce a determinat B.N.R. sa reduca rata dobanzii de referinta cu peste 1.500 puncte de baza, din aprilie 2002. Tinta de deficit al bugetului general consolidat in anul 2002 a fost, de asemenea, indeplinita, desi veniturile au fost cu aproximativ 0,25% din PIB mai reduse decat s-a prevazut in a doua rectificare bugetara. Aceasta scadere a fost compensata prin cheltuieli mai mici cu dobanzile si plati de beneficii sociale.
    4. Rezultatele financiare ale principalilor furnizori de utilitati s-au imbunatatit. Ajustarile de preturi in sectorul energetic au continuat, dupa cum s-a prevazut in program. Masurile de impunere a platilor in aprilie si mai 2002 au imbunatatit ratele de colectare ale celor doua companii de distributie a gazelor naturale chiar mai mult decat s-a tintit in cadrul programului, insa este necesar un progres suplimentar la energie electrica si, intr-o mai mare masura, la energie termica. In timp ce am realizat tintele de colectare corespunzatoare trimestrelor III si IV, platile de la societatile comerciale s-au redus, fapt ce a pus sub semnul riscului tintele de colectare aferente lunilor martie si iunie. In particular, o performanta slaba a fost raportata pentru un grup de 23 de intreprinderi de stat mari, prevazute pentru privatizare, care au platit doar circa trei patrimi din facturile lor pentru trimestrul IV. Masurile descrise in paragrafele 18 si 19 de mai jos abordeaza aceasta problema.
    5. Dupa ce am intampinat serioase dificultati in intarirea politicilor noastre salariale in trimestrul III, am realizat o imbunatatire majora in trimestrul IV 2002. Criteriul de performanta de la sfarsitul lunii septembrie cu privire la fondul de salarii in intreprinderile de stat a fost depasit cu 4%, deoarece cateva intreprinderi de stat mari nu si-au ajustat bugetele, dupa transferuri mari de angajati catre companii nou-create. Aceasta a condus, de asemenea, la imposibilitatea indeplinirii criteriului de performanta pentru sfarsitul lunii decembrie. Pentru a atinge tinta revizuita pentru sfarsitul lunii decembrie, discutata cu personalul F.M.I. in octombrie 2002 (preconditie pentru cea de-a treia analiza), am luat masuri decisive prin ajustarea, in sensul reducerii, a bugetelor acestor companii si reducerea cu 4% a fondului de salarii trimestrial, in toate societatile de stat monitorizate. Aceste obiective au fost in mare parte realizate si cresterea salariala medie pe anul 2002 pentru grupul societatilor de stat monitorizate a fost redusa la nivelul cresterii salariale medii pe economie*1).
    Alte masuri in domeniul politicii salariale sunt descrise in paragrafele 15 si 16 de mai jos. Pe baza acestora va solicitam o derogare pentru neindeplinirea criteriului de performanta de la sfarsitul lunii decembrie referitor la fondul de salarii al intreprinderilor de stat. Eforturile noastre de a reduce personalul in intreprinderile de stat in anul 2002 nu au avut un foarte mare succes. S-a inregistrat o reducere neta a personalului cu doar 2,25%, deoarece s-au realizat aproximativ 80% din numarul de concedieri programate, in timp ce noile angajari au depasit tinta.
------------
    *1) Trei societati din domeniul feroviar nu si-au ajustat bugetele, dupa ce au transferat personal la companii nemonitorizate. Prin urmare, rezultatul privind fondul de salarii al intreprinderilor de stat a fost cu 0,2% mai mare decat tinta revizuita. Aceasta deviatie redusa nu are semnificatie macroeconomica, insa suntem constienti ca asemenea operatii ar putea afecta credibilitatea politicilor noastre salariale. Posibilitatea de transferare a salariatilor a fost eliminata prin noul Cod al muncii, cu efectivitate din martie 2003.

    6. Procesul de privatizare nu s-a incadrat integral in termenele stabilite, dar asteptam accelerarea acestuia in urmatoarele luni. Am semnat contractele de privatizare pentru 6 companii mari de stat in trimestrul IV, comparativ cu 8, stabilite ca obiectiv structural. In prezent avem 7 companii mari in faza de negociere finala si asteptam sa le vindem pe toate pana la sfarsitul lunii martie.
    7. Relansarea invitatiei privind expresiile de interes pentru privatizarea celei mai mari banci de stat, B.C.R., s-a dovedit a fi un insucces. In urma consultarilor cu expertii F.M.I. si ai Bancii Mondiale, am decis sa vindem un pachet minoritar de blocaj (25% plus doua actiuni) catre BERD si CFI, in vederea pregatirii mai bune a bancii pentru vanzarea catre un investitor strategic, dupa cum este mentionat in paragraful 26 de mai jos. Solicitam prin urmare o derogare pentru neindeplinirea criteriului de performanta structurala pentru sfarsitul lunii februarie 2003, privind finalizarea privatizarii B.C.R.

    III. Masuri de politici convenite in contextul celei de-a treia analize

    8. Principalul nostru obiectiv macroeconomic pentru anul 2003 este consolidarea stabilizarii, ceea ce necesita un progres decisiv in intarirea disciplinei financiare in intreprinderile de stat. Programul vizeaza: (i) reducerea inflatiei la 14% pana la sfarsitul anului 2003; (ii) limitarea deficitului contului curent sub nivelul de 4,50% din PIB in anul 2003; si (iii) cresterea rezervelor oficiale la un nivel de aproximativ 4 1/4 luni de importuri pana la sfarsitul anului 2003. Cresterea deficitului contului curent comparativ cu anul 2002 si tinta de inflatie reflecta impactul cresterii salariului minim asupra cererii, ca si efectele stocurilor recente asupra preturilor la petrol si gaze naturale. Ne asteptam ca rata de crestere a PIB sa fie de aproape 5% in anul 2003. Suntem constienti de faptul ca putem atinge si mentine aceste tinte doar prin consolidarea semnificativa a disciplinei financiare si accelerarea privatizarii in sectoarele intreprinderilor si financiar, domenii in care implementarea programului a ramas pana acum in urma. Pentru a asigura obtinerea acestor rezultate si finalizarea programului, sprijinit prin Aranjamentul stand-by, solicitam ca aranjamentul sa fie extins cu 5 luni si jumatate, pana la mijlocul lunii octombrie 2003, iar cumpararile sa fie reesalonate. Criteriile de performanta cantitative, prevazute prin program, pentru sfarsitul lunii iunie 2003, sunt prezentate in tabelul 1, iar tabelul 2 contine lista preconditiilor, criteriilor de performanta structurala si obiectivelor structurale.

    A. Politica fiscala
    9. In anul 2003 politica fiscala va continua sa sprijine dezinflatia. Bugetul pentru anul 2003, aprobat de Parlament in noiembrie 2002, stabileste tinta deficitului bugetului general consolidat la 2,65% din PIB previzionat, cu 0,25 puncte procentuale sub tinta pentru anul 2002. In plus, tintim o reducere a pierderilor in sectorul energetic pana la 0,50% din PIB in anul 2003. Reducerea intr-o anumita masura mai mica decat s-a prevazut initial reflecta o crestere temporara in preturile la petrol si gaze naturale, tendinta care asteptam sa se schimbe spre sfarsitul anului 2003. Mai mult, suntem angajati sa reducem in continuare tinta deficitului bugetar, daca aceasta s-ar dovedi necesara in vederea echilibrarii cresterii excesive a consumului, care ar putea sa apara daca efectele cresterii salariului minim nu sunt limitate.
    Pentru a asigura conditii suficiente pentru o asemenea reducere, am convenit cu echipa F.M.I. tinte lunare pentru veniturile bugetului general consolidat si plafoane lunare pentru cheltuielile bugetului de stat, pentru prima jumatate a anului 2003 (Memorandumul tehnic de intelegere suplimentar pentru Aranjamentul stand-by (MTI), sectiunea III).
    10. In ceea ce priveste veniturile, bugetul anului 2003 reprezinta un pas major in strategia noastra de reducere graduala a contributiilor salariale, fiind completat cu masuri de extindere a bazei de impozitare pentru asigurarile sociale de stat:
    - Am redus contributiile salariale si contributiile la asigurari sociale cu 5 puncte procentuale la 1 ianuarie 2003, reducand astfel distorsiunile importante existente pe piata fortei de munca si stimulentele de crestere a economiei informale. Pierderea de venituri, de aproximativ 0,75% din PIB, va fi partial compensata de impactul pe intregul an al recent implementatelor legi privind regimul T.V.A. si impozitul pe profit, precum si al taxelor mai mari pe terenuri si cladiri.
    - Vom aproba pana la 20 aprilie o hotarare a Guvernului privind cresterea accizelor la combustibili de la 1 mai 2003, pentru a restabili valoarea acestora in euro din ianuarie 2003.
    - Noul Cod al muncii, in vigoare de la 1 martie 2003, nu mai acorda posibilitatea angajarii pe baza "conventiilor civile", din care majoritatea sunt scutite de la plata contributiilor la asigurarile sociale de stat. Pentru a elimina orice neclaritate juridica ramasa, vom aproba pana la 10 aprilie 2003 o ordonanta de urgenta prin care sa se abroge art. 1 - 7, art. 15, art. 16 lit. b), art. 18 si 20 din Legea nr. 130/1999, care reprezentau baza pentru scutirea "conventiilor civile" de la obligatia de plata a contributiilor la asigurarile sociale de stat (preconditie). Vom amenda legislatia referitoare la inspectia muncii (Legea nr. 108/1999) pana la 31 iulie 2003, pentru a intari capacitatea sa de a pune in vigoare prevederile Codului muncii referitoare la reducerea ariei de acoperire a economiei informale.
    - Vom solicita, pana la 15 aprilie 2003, asistenta tehnica din partea Bancii Mondiale si a F.M.I. pe problematica ajustarii pe termen mediu a preturilor la gaze naturale si reformei concomitente a regimului de impozitare in sectorul gazelor naturale (preconditie). Mai mult, Guvernul va emite o hotarare, nu mai tarziu de sfarsitul lunii iulie, creand astfel un cadru clar referitor la preturi si regimul de impozitare pentru ofertantii in proiectele de privatizare viitoare din acest sector.
    - Ramanem ferm angajati sa ne abtinem de la orice alta reducere de impozite in anul 2003. In mod specific, nu vom introduce o cota redusa de T.V.A. sau o modificare a cotelor impozitului pe venit.
    11. In privinta cheltuielilor, bugetul pe anul 2003 are ca prioritati cresterea cheltuielilor de capital si intarirea sistemului de protectie sociala. Cheltuielile de investitii sunt prevazute sa creasca cu 0,6% din PIB, in timp ce transferurile sociale totale vor creste cu 5% in termeni reali. Am limitat cresterea salariilor brute nominale din sectorul bugetar la 6% in ianuarie si la 9% in octombrie 2003, conform tintei noastre de a mentine cresterea anuala a fondului de salarii net, aferent sectorului bugetar, la 3% in termeni reali. Mai mult, in timp ce vom continua reducerea globala a personalului din sectorul bugetar, vom aloca suficiente resurse, inclusiv prin recrutarea de functionari publici inalt calificati, pentru imbunatatirea administratiei publice, implementarea reformelor juridice si consolidarea capacitatii institutionale pentru adoptarea si implementarea legislatiei Uniunii Europene (U.E.) si atragerii fondurilor U.E.
    12. In februarie 2003 am adoptat masuri suplimentare pentru atenuarea impactului social al cresterii pretului la energie si restructurarii companiilor de stat.
    - In vederea asigurarii acceptabilitatii sociale a reformelor in sectorul energetic, am adoptat o schema imbunatatita privind ajutorul de incalzire pentru familiile cu venituri reduse, crescand resursele bugetare disponibile cu 1,5 mii miliarde lei. De asemenea, vom introduce, in doua etape, optiunea pentru plati lunare egale la facturile pentru energie termica. Mai mult, ca o masura de implementat o singura data, in vederea solutionarii problemei facturilor neplatite pentru familiile cu cele mai reduse venituri, care sunt beneficiare de venit minim garantat, am alocat inca 1,4 mii miliarde lei, suma ce va fi folosita pentru reducerea arieratelor acestora la companiile locale de distributie a energiei termice.
    - Pentru a acoperi costurile suplimentare, impuse companiilor locale de energie termica prin egalizarea obligatorie a facturilor pentru livrarile in sistem necontorizat cu media consumului in sistem contorizat, agentia de reglementare (ANRESCS) va analiza necesitatea de crestere a tarifelor de distributie, pana la sfarsitul lunii martie. Vom aloca, prin bugetul rectificat, o suma echivalenta cu 400 miliarde lei pentru acoperirea cresterii rezultate a subventiilor.
    - In contextul restructurarii accelerate a companiilor aflate in proces de privatizare, am alocat resurse suplimentare, in suma de 1.166 miliarde lei, pentru a acorda angajatilor concediati: a) plati compensatorii care sa nu depaseasca de doua ori salariul mediu net pe economie din ianuarie 2003; si b) venit de completare pe o perioada de 20 - 24 de luni (in functie de vechimea in munca) egal cu diferenta dintre ajutorul de somaj si salariul individual net in ultimele 3 luni de activitate, cu conditia ca salariul individual sa nu depaseasca salariul mediu net pe economie din ianuarie 2003. In sectorul minier, companiile care nu vor fi in masura sa acorde plati compensatorii din bugetele proprii ale acestora vor utiliza, de asemenea, aceasta schema.
    - Masurile sociale suplimentare sus-mentionate vor fi finantate prin economii la cheltuielile cu dobanzile (1,3 mii miliarde lei), la bugetul fondului de somaj (0,8 mii miliarde lei) si la cheltuielile care nu sunt legate de pensii ale bugetului asigurarilor sociale de stat (4 mii miliarde lei). Ultima masura va necesita amendarea Legii nr. 19/2000, pana la 15 aprilie 2003, in vederea consolidarii criteriilor de eligibilitate pentru acordarea sprijinului pentru ingrijirea copilului pana la doi ani, prin extinderea perioadei minime de contributie de la 6 la 10 luni.
    13. Am facut progrese importante in implementarea reformei administratiei fiscale. Pentru a imbunatati eficienta colectarii, am aprobat in noiembrie 2002, ca preconditie, o ordonanta de urgenta care prevede infiintarea, incepand cu 1 ianuarie 2004, a unei agentii comune de colectare, audit si executare a contributiilor de asigurari sociale. In ianuarie 2003 am infiintat un departament separat de administrare fiscala in cadrul Ministerului Finantelor Publice, am numit secretarul de stat responsabil (preconditie) si am creat un birou pentru marii contribuabili din Bucuresti. Pana la sfarsitul lunii mai 2003 vom aproba legislatia de modificare a legilor referitoare la asigurarile sociale de stat, somaj si sanatate (in particular, Legea nr. 19/2000, Legea nr. 76/2002 si Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 150/2002), care va armoniza procedurile pentru colectare, executare si audit (criteriu de performanta structurala). Avem in vedere armonizarea bazei de impozitare la contributiile de asigurari sociale in urmatoarele luni, in urma unor studii adecvate cu privire la impactul acestor schimbari asupra diferitelor programe de asigurari sociale.
    14. Intentionam sa emitem garantii extrabugetare de pana la 650 milioane dolari S.U.A. in anul 2003, in vederea facilitarii investitiilor, in special in domeniul feroviar si pentru cea de-a doua etapa a proiectului Centralei Nucleare de la Cernavoda. Consideram ca investitiile in sistemul feroviar sunt cruciale pentru imbunatatirea sigurantei si eficientei acestuia. Cea de-a doua etapa a proiectului Centralei Nucleare de la Cernavoda (deja in stadiu avansat) este foarte importanta pentru strategia noastra de modernizare a sectorului energetic din Romania. Ambele proiecte vor genera resurse pentru rambursarea imprumuturilor, iar garantia nu va impovara bugetul.

    B. Politica salariala
    15. Am aprobat bugetele pe anul 2003 ale intreprinderilor de stat monitorizate, prin care se limiteaza cresterea fondului de salarii brut al acestora la 14% comparativ cu anul 2002 (preconditie). Monitorizam cu atentie efectele cresterii salariului minim cu 43%, din luna ianuarie, asupra nivelului salarial global. Planurile financiare, disponibile la mijlocul lunii februarie, pentru aproximativ 100 de companii private si de stat sugereaza ca salariile lor nete sunt stabilite sa creasca cu aproximativ 8% in termeni reali, iar costurile salariale pentru angajatori, cu 5%, in special in societatile mici. In timp ce datele preliminare, disponibile la mijlocul lunii martie pentru aproape 250 de societati, indica o rata de crestere mai mica, sunt necesare informatii suplimentare pentru evaluarea impactului global asupra economiei.
    16. Am decis sa implementam masuri suplimentare pentru intarirea politicii noastre salariale pentru anul 2003. Inainte de 15 aprilie vom emite instructiuni catre toate intreprinderile de stat ca bugetele lor salariale sa fie ajustate pentru orice externalizare sau transfer temporar ori permanent al personalului catre alte firme. Pentru intarirea credibilitatii programului nostru salarial si pentru accelerarea restructurarii in sectorul de stat cu exces de personal, reducerea de personal, prezentata in paragrafele 22 si 24, ne va permite sa reducem 8.000 de posturi, in plus fata de cele 14.300 deja prevazute in programul nostru de politica salariala si de personal pe anul 2003, si vom impune o inghetare a angajarilor in toate intreprinderile de stat monitorizate. Exceptiile de la aceasta regula de inghetare vor trebui aprobate de Guvern si numarul total al acestora nu poate fi mai mare de 3.135 noi posturi, pentru perioada ianuarie - decembrie, incluse in programul nostru salarial si de personal pe anul 2003. Pentru asigurarea indeplinirii tintei corespunzatoare trimestrului I, vom bloca un fond de 4% din fondul de salarii aferent acestui trimestru pentru intreprinderile de stat monitorizate, ce poate fi eliberat doar pe baza aprobarii de catre ministrul responsabil, dupa ce devine clar ca tinta trimestriala poate fi indeplinita.

    C. Reformele sectorului energetic

    17. Vom continua ajustarea preturilor administrate (tabelul 3). Pretul unificat pentru gaze naturale la consumatorul final a fost majorat de la 82,5 dolari S.U.A./1.000 mc la 90 dolari S.U.A./1.000 mc la 1 martie 2003 (preconditie) si va fi majorat in continuare la 1 iulie 2003 la 93 dolari S.U.A./1.000 mc (criteriu de performanta structurala). Ajustarea preturilor la energie electrica la 1 aprilie 2003 si la 1 iulie 2003, precum si a pretului de producator la energie electrica al societatii Termoelectrica, la 1 iulie 2003, va mentine tarifele la nivelul acestora in dolari S.U.A. la momentul ajustarii anterioare (criteriu de performanta structurala). Fiind stabilit in lei din iulie 2002, pretul national de referinta la energia termica va creste la echivalentul de 20 dolari S.U.A./Gcal de la 1 iulie 2003 (criteriu de performanta structurala).
    18. Pentru a atinge tintele de colectare corespunzatoare anului 2003, vom actiona decisiv impotriva utilizatorilor de energie industriali, cu o performanta slaba a platilor. Cei mai mari rau-platnici la cei trei furnizori de utilitati (Distrigaz-Nord, Distrigaz-Sud si Electrica), asa cum au fost identificati in tabelul 4, care nu si-au platit in intregime, pana la 19 martie 2003, facturile (fara penalitati) corespunzatoare lunilor decembrie 2002 si ianuarie 2003, au fost deconectati pana la 25 martie 2003 (preconditie; in cazurile Siderurgica si Roman, platile au fost finalizate doar pe data de 2 aprilie). Fiecare dintre aceste companii va ramane deconectata pana cand toate facturile incepand cu decembrie 2002 vor fi fost platite in intregime catre furnizorul de energie respectiv (obiectiv structural continuu). In cazurile in care o asemenea masura a avut consecinte sociale neacceptabile, diferenta, in suma de pana la 211 miliarde lei, dintre sumele achitate efectiv si facturile corespunzatoare lunii decembrie a fost platita de la bugetul general consolidat. Incepand cu facturile corespunzatoare lunii ianuarie 2003, in cazul in care aceste companii nu platesc integral, platile de la buget nu vor mai fi disponibile. Totusi, dat fiind faptul ca nu ne asteptam ca Siderurgica si cele 3 companii miniere sa fie in masura sa-si plateasca in intregime facturile in lunile urmatoare, bugetul va oferi un sprijin suplimentar pe o baza exceptionala, in suma de pana la 320 miliarde lei, pana la 30 iunie 2003, pana cand masurile de restructurare descrise in paragrafele 22 si 24 vor fi condus la imbunatatirea performantei lor financiare. De asemenea, vom accelera procesul de restructurare, inclusiv prin redimensionarea personalului, precum si procesul de privatizare a 22 de companii din portofoliul Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS), dupa cum este prezentat in paragraful 24. Pentru a motiva societatea Electrica sa persevereze in imbunatatirea incasarilor, tinta indicativa privind rata sa de colectare pentru luna iunie 2003 a fost convertita in criteriu de performanta.
    19. Pentru a preveni hazardul moral si pentru intarirea disciplinei financiare, am amendat in martie 2003 Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 208/2002 (preconditie), care a prevazut posibilitatea, nelimitata in timp, a anularii arieratelor companiilor in curs de privatizare catre utilitati si buget. In mod specific, acest amendament:
    - a eliminat referinta la anularea si reesalonarea arieratelor in 23 de companii, acumulate dupa 1 ianuarie 2003, prevazuta la paragraful 12 lit. a) si c) din ordonanta, limitand astfel anularea arieratelor la stocul existent la 31 decembrie 2002;
    - a eliminat paragraful 14, care transfera asupra bugetului pierderea rezultata din anularea arieratelor fata de utilitati, printr-o schema de compensare triunghiulara;
    - a eliminat paragraful 5, limitand astfel stergerea penalitatilor acumulate pentru arieratele prevazute la art. 18 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 137/2002, la stocul existent la 31 decembrie 2001.
    In plus, nu vom extinde mai mult de 6 luni regimul special prevazut la paragraful 2, care protejeaza companiile in curs de privatizare fata de creditori.
    20. Pentru accelerarea colectarilor de la consumatorii casnici, am redus termenul limita de plata la 15 zile lucratoare, iar pentru deconectari, la 45 de zile. In plus, toate subventiile de la bugetul de stat si bugetele locale catre companiile de distributie a energiei termice vor fi platite in intregime si la timp in conturile escrow. In acelasi timp, distribuitorii de energie termica cu arierate de la 1 aprilie vor fi deconectati din nou de la furnizarea de energie termica si gaze, utilizate pentru furnizarea de apa calda, pana la plata integrala, in conformitate cu planul de actiune adoptat in urma consultarii cu Banca Mondiala, in primavara anului 2002.
    21. In ciuda intarzierilor in implementarea pasilor pregatitori, proiectele de privatizare in sectorul energetic vor fi finalizate la timp. Am semnat contractul cu consultantul de privatizare pentru Petrom (preconditie) si vom aproba strategia de privatizare convenita cu Banca Mondiala pana la sfarsitul lunii mai 2003, cu o intarziere de 5 luni fata de graficul initial. Vom pregati memorandumul de informare si vom lansa oferta pentru expresiile de interes pana la sfarsitul lunii iunie (obiectiv structural). Pentru cele doua companii de distributie a energiei electrice am lansat anuntul pentru expresiile de interes in vederea achizitionarii unui pachet majoritar de cel putin 51% (preconditie) in data de 8 ianuarie, am selectat lista scurta a ofertantilor pana la sfarsitul lunii martie si vom solicita primirea de oferte ferme pana la sfarsitul lunii mai. Am semnat contractul cu consultantii de privatizare pentru cele doua companii distribuitoare de gaze naturale la inceputul lunii martie 2003, vom aproba strategia de privatizare pana la sfarsitul lunii aprilie si vom anunta licitatia de privatizare pana la 30 iunie. Pentru facilitarea privatizarii mai rapide, vom coordona indeaproape cu Banca Mondiala restructurarea sectorului de electricitate.
    22. Restructurarea sectorului minier va fi accelerata. Cu ajutorul unui program sprijinit de Banca Mondiala, vom continua sa reducem sectorul minier neviabil. In anul 2003 personalul din acest sector va fi redus cu 6.000 de posturi, din care au fost reduse deja 1.300.

    D. Privatizarea si lichidarea

    23. Cresterea rapida si stabilizarea macroeconomica durabila nu sunt posibile fara o accelerare decisiva a privatizarii. Vom vinde 6 companii cu mai mult de 1.000 de angajati pana la sfarsitul lunii martie, alte 6 pana la sfarsitul lunii iunie (obiective structurale) si vom aduce 10 asemenea companii la etapa negocierilor cu un ofertant selectat, pana la mijlocul anului 2003. Ne vom abtine de la impunerea de conditii privind mentinerea numarului de personal in contractele de privatizare si vom continua sa acordam criteriului legat de pret o pondere de cel putin 50% in procesul de evaluare a ofertelor.
    24. Suntem constienti ca multe companii mari nu pot fi privatizate daca nu se reduce excesul de personal al acestora. Am decis, prin urmare, sa reducem personalul cu peste 18.000 de posturi (excluzand orice externalizare) in 22 de companii, pana la sfarsitul lunii iunie 2003 (criteriu de performanta). Cel putin 6.000 de angajati vor fi concediati pana la 5 aprilie, incluzand 1.750 de posturi la Siderurgica (preconditie). Pentru a atenua efectele sociale, am aprobat un program special limitat in timp, care va oferi angajatilor plati compensatorii, dupa cum este descris in paragraful 12. Aceasta schema va fi, de asemenea, disponibila pentru cel mult 2.000 de persoane concediate din alte companii din portofoliul APAPS. De asemenea, vom impune o inghetare a angajarilor in aceste companii pana la sfarsitul anului, efectiva de la 1 aprilie 2003.
    25. Vom initia proceduri de lichidare pentru companiile cu rezultate financiare deosebit de slabe. Vom incepe imediat procedurile de lichidare pentru trei companii, Polirom, Siderca si Sidermet. Pentru companiile Corapet, Rulmentul Slatina, Verachim, Oltplast, Chimcomplex, Tepro si Carom, procedura de lichidare va fi initiata pana la sfarsitul lunii iunie, daca acestea nu vor fi privatizate (obiectiv structural).
    26. Desi vanzarea B.C.R. s-a dovedit fara succes in mediul actual de afaceri, ramanem ferm angajati pentru privatizarea sa, o data ce conditiile de piata se vor imbunatati. Finalizarea vanzarii pachetului minoritar de blocaj catre B.E.R.D. si CFI va fi un criteriu de performanta structurala pentru sfarsitul lunii iulie. Pentru a realiza acest obiectiv, am permis celor doua institutii financiare internationale, in data de 8 aprilie, acces deplin la toate datele cerute, la personalul B.C.R. si auditorii B.C.R. (preconditie). Pana la 10 aprilie vom modifica legea privatizarii bancare si vom aproba strategia revizuita de privatizare. Pentru facilitarea pregatirii la timp a declaratiilor contabile corespunzatoare anului 2002, Ministerul Finantelor Publice a emis toate normele si reglementarile necesare in data de 20 februarie 2003. Vom comunica datele preliminare de bilant si ale contului de profit si pierdere pentru anul 2002 celor doua institutii financiare internationale, pana la 31 martie 2003.

    E. Politica monetara si aspecte bancare

    27. Politica monetara va continua sa fie condusa in cadrul unui regim de tip flotare controlata. Banca Nationala a Romaniei va ghida cursul de schimb pe un traseu consecvent tintei noastre de inflatie si unei aprecieri reale modeste. Politica actuala de interventii mai putin frecvente, insa de proportii, permitand fluctuatii mai mari ale cursului de schimb, va continua, iar B.N.R. va analiza evolutia cursului de schimb al leului in raport cu euro si dolarul S.U.A. Rata tintita de depreciere si ajustarile ulterioare ale ratei dobanzii vor fi reanalizate, dupa ce efectele cresterii salariului minim pe economie pot fi evaluate cu mai multa precizie. Programul nostru monetar pentru anul 2003 mai are, de asemenea, drept tinta o crestere a rezervelor oficiale cu 1 miliard dolari S.U.A., la aproximativ 4 1/4 luni de importuri previzionate de bunuri si servicii. Se asteapta ca viteza de rotatie a banilor sa scada in continuare, in conformitate cu progresul continuu in reducerea inflatiei si consolidarea increderii.
    28. Cresterea rapida a creditului denominat in valuta implica riscuri financiare crescute. Efectul diferentierii rezervei minime obligatorii, din decembrie, pentru lei si valuta la 18% si, respectiv, 25% (de la nivelul unic de 22%) trebuie totusi sa se materializeze pe deplin. B.N.R. va continua sa exercite o atenta supraveghere a celor mai activi creditori, in scopul asigurarii unei evaluari adecvate a riscului lor de credit. Reglementarea mai stricta a provizionarii creditelor, din ianuarie 2003, ar trebui sa ajute, de asemenea, la moderarea cresterii creditului. Daca va fi necesar, vom avea in vedere ulterior, in cursul anului, cresterea cerintelor de capital pentru acordarea de imprumuturi in valuta.
    29. Am inceput sa implementam masurile recomandate in Raportul de evaluare privind protejarea resurselor financiare. Am clarificat procedura de reconciliere dintre situatiile contabile si datele monetare si am inaintat F.M.I. prima si cea de-a doua astfel de reconciliere trimestriala, avand certificarea Departamentului de audit intern. Un comitet de investitii isi desfasoara activitatea in cadrul B.N.R., incepand din luna septembrie 2001, exercitandu-si functia de gestionare a rezervelor valutare. De asemenea, lucram activ la implementarea celorlalte recomandari din Raportul de evaluare privind protejarea resurselor financiare.

    F. Aspecte de guvernanta

    30. Eforturile noastre de imbunatatire a mediului de afaceri continua. Parlamentul a aprobat in luna decembrie 2002 un program anticoruptie si sunt in curs modificari legislative cerute pentru implementarea sa. Vom derula toate privatizarile intr-o maniera deschisa si transparenta. In actiunile de protejare a drepturilor actionarilor minoritari ne vom abtine de la introducerea de masuri care impun dificultati nejustificate investitorilor strategici. Vom pregati un raport privind eforturile noastre de a urmari in justitie persoanele implicate in afaceri financiare ilicite, inclusiv cele legate de F.N.I., Banca Romana de Scont si alte cazuri recente, si il vom pune la dispozitia personalului F.M.I. In cooperare cu Banca Mondiala, vom reevalua impactul noului Cod al muncii asupra flexibilitatii pietei fortei de munca si il vom amenda, daca este necesar.

    Tabelul 1*)

    *) Tabelul 1 este reprodus in facsimil.

    ROMANIA: CRITERIILE DE PERFORMANTA CANTITATIVA SI TINTE INDICATIVE PENTRU ANII 2001 - 2003*1)

________________________________________________________________________________
                                                             Sf.-Dec. 2001
                                                       _________________________
                                                       Program  Ajustat Realizat
________________________________________________________________________________

                                                         (in mii miliarde lei)
 1. Plafoane pentru activele interne nete
    medii ale Bancii Nationale a Romaniei              -48,1*)   -44,0    -49,7

                                                         (in milioane USD)
 2. Limite minime pentru activele externe
    nete ale Bancii Nationale a Romaniei               3.527*)   3.396    3.725

                                                         (in mii miliarde lei)
 3. Plafoane pentru deficitul bugetului
    general consolidat                                38,754*)  38,754   38,615
 4. Plafoane pentru fondurile de salarii
    agregate ale intreprinderilor de stat
    monitorizate*2) *6)                                 40,7*)    40,7     41,6
 5. Tinte indicative pentru plafoanele
    privind arieratele intreprinderilor de
    stat monitorizate catre bugetul general
    consolidat                                          52,5       40,2     49,2

                                                         (in procente)
 6. Limite minime pentru ratele de
    incasare agregate cumulate pentru*3):
    a. Distrigaz Nord si Distrigaz Sud
       (agregat)                                        95,0*)    95,0     80,9
       - Distrigaz Nord (tinta indicativa)
       - Distrigaz Sud (tinta indicativa)
    b. Termoelectrica, inclusiv unitatile
       transferate (agregat energie
       electrica si energie termica)                    95,0*)    95,0     83,4
       - rata agregata pentru energia
         electrica a Termoelectrica si a
         unitatilor transferate (tinta
         indicativa)
       - energie termica - Termoelectrica
         (tinta indicativa)
       - energie termica - unitatile
         termice transferate (tinta
         indicativa)                                       ....    ....     ....
    c. Electrica (tinta indicativa)                                         92,9

                                                         (in miliarde lei)
 7. Plafoane privind preluarea datoriei
    intreprinderilor catre banci si emiterea
    de garantii interne de catre Guvern                  469*)     469      469

                                                         (in milioane USD)
 8. Plafoanele privind contractarea sau
    garantarea datoriei externe*4)
    a. scadenta mai mica sau egala cu un an                0*)       0        0
    a. scadenta intre 1 si 3 ani                         300*)     300      240
       din care: nebugetare                              165*)     165       11
    b. scadenta mai mare de 1 an                       2.800*)   2.800    2.356
       din care: nebugetare                              165*)     165      156

                                                         (in mii miliarde lei)
 9. Tinte indicative pentru plafoanele
    privind baza monetara medie                         63,1       63,0     66,0
10. Tinte indicative pentru plafoanele
    privind masa monetara                              252,2      252,2    271,9
11. Tinte indicative privind expunerea
    intreprinderilor de stat de catre
    sectorul bancar*5)                                  29,1       29,1     33,4
       din care: expunerea BCR                          14,5       14,5     16,9
________________________________________________________________________________

    - continuare -
________________________________________________________________________________
                                                             Sf.-Martie 2002
                                                       _________________________
                                                       Program  Ajustat Realizat
________________________________________________________________________________

                                                        (in mii miliarde lei)
 1. Plafoane pentru activele interne nete
    medii ale Bancii Nationale a Romaniei              -56,2*)   -51,0    -61,3

                                                          (in milioane USD)
 2. Limite minime pentru activele externe
    nete ale Bancii Nationale a Romaniei               3.601*)   3.444    3.923

                                                        (in mii miliarde lei)
 3. Plafoane pentru deficitul bugetului
    general consolidat                                 9,940*)   9,797    6,803
 4. Plafoane pentru fondurile de salarii
    agregate ale intreprinderilor de stat
    monitorizate*2) *6)                                  9,4*)     9,4     11,1
 5. Tinte indicative pentru plafoanele
    privind arieratele intreprinderilor de
    stat monitorizate catre bugetul general
    consolidat                                          51,7       39,4     52,8

                                                             (in procente)
 6. Limite minime pentru ratele de
    incasare agregate cumulate pentru*3):
    a. Distrigaz Nord si Distrigaz Sud
       (agregat)                                        97,5*)    97,5     93,3
       - Distrigaz Nord (tinta indicativa)                                   ...
       - Distrigaz Sud (tinta indicativa)                                    ...
    b. Termoelectrica, inclusiv unitatile
       transferate (agregat energie
       electrica si energie termica)                    97,5*)    97,5     84,6
       - rata agregata pentru energia
         electrica a Termoelectrica si a
         unitatilor transferate (tinta
         indicativa)                                                         ...
       - energie termica - Termoelectrica
         (tinta indicativa)                                                  ...
       - energie termica - unitatile
         termice transferate (tinta
         indicativa)                                     ...                 ...
    c. Electrica (tinta indicativa)                                         92,2

                                                           (in miliarde lei)
 7. Plafoane privind preluarea datoriei
    intreprinderilor catre banci si emiterea
    de garantii interne de catre Guvern                1.110*)   1.110      469

                                                           (in milioane USD)
 8. Plafoanele privind contractarea sau
    garantarea datoriei externe*4)
    a. scadenta mai mica sau egala cu un an                0*)       0        0
    a. scadenta intre 1 si 3 ani                         300*)     300        7
       din care: nebugetare                               10*)      10        0
    b. scadenta mai mare de 1 an                       1.000*)   1.000      206
       din care: nebugetare                               50*)      50       17

                                                         (in mii miliarde lei)
 9. Tinte indicative pentru plafoanele
    privind baza monetara medie                         62,2       62,1     67,4
10. Tinte indicative pentru plafoanele
    privind masa monetara                              258,9      258,9    277,0
11. Tinte indicative privind expunerea
    intreprinderilor de stat de catre
    sectorul bancar*5)                                  30,7       30,7     38,6
       din care: expunerea BCR                          15,3       15,3     18,8
________________________________________________________________________________

    - continuare -
________________________________________________________________________________
                                                         Sf.-Iunie 2002
                                             ___________________________________
                                              Program  Program  Ajustat Realizat
                                                       revizuit
________________________________________________________________________________

                                                    (in mii miliarde lei)
 1. Plafoane pentru activele interne nete
    medii ale Bancii Nationale a Romaniei        61,4    -85,6    -84,8    -89,7

                                                      (in milioane USD)
 2. Limite minime pentru activele externe
    nete ale Bancii Nationale a Romaniei        3.816    4.534    4.391    4.588

                                                     (in mii miliarde lei)
 3. Plafoane pentru deficitul bugetului
    general consolidat                         19,872   20,772   20,673   17,862
 4. Plafoane pentru fondurile de salarii
    agregate ale intreprinderilor de stat
    monitorizate*2) *6)                         21,28    23,60    22,68    23,13
 5. Tinte indicative pentru plafoanele
    privind arieratele intreprinderilor de
    stat monitorizate catre bugetul general
    consolidat                                   ...      ...       ...      ...

                                                         (in procente)
 6. Limite minime pentru ratele de
    incasare agregate cumulate pentru*3):
    a. Distrigaz Nord si Distrigaz Sud
       (agregat)                                 97,5     83,0      ...     95,4
       - Distrigaz Nord (tinta indicativa)                85,0      ...     95,6
       - Distrigaz Sud (tinta indicativa)                 83,0      ...     95,2
    b. Termoelectrica, inclusiv unitatile
       transferate (agregat energie
       electrica si energie termica)             97,5     85,0      ...     85,2
       - rata agregata pentru energia
         electrica a Termoelectrica si a
         unitatilor transferate (tinta
         indicativa)                                      87,5      ...     87,6
       - energie termica - Termoelectrica
         (tinta indicativa)                               82,0      ...     76,2
       - energie termica - unitatile
         termice transferate (tinta
         indicativa)                             ...      82,0      ...     80,0
    c. Electrica (tinta indicativa)                       92,5      ...     90,5

                                                         (in miliarde lei)
 7. Plafoane privind preluarea datoriei
    intreprinderilor catre banci si emiterea
    de garantii interne de catre Guvern         1.110    1.110    1.110      469

                                                         (in milioane USD)
 8. Plafoanele privind contractarea sau
    garantarea datoriei externe*4)
    a. scadenta mai mica sau egala cu un an         0        0        0        0
    a. scadenta intre 1 si 3 ani                  400      400      400      119
       din care: nebugetare                        15       15       15        0
    b. scadenta mai mare de 1 an                1.200    1.200    1.200    1.294
       din care: nebugetare                        75       75       75       17

                                                       (in mii miliarde lei)
 9. Tinte indicative pentru plafoanele
    privind baza monetara medie                  69,4     75,0     71,0     70,9
10. Tinte indicative pentru plafoanele
    privind masa monetara                       280,0    294,0    294,0    303,9
11. Tinte indicative privind expunerea
    intreprinderilor de stat de catre
    sectorul bancar*5)                           32,5     36,2     36,2     37,2
       din care: expunerea BCR                   16,2     17,2     17,2     17,7
________________________________________________________________________________

    - continuare -
________________________________________________________________________________
                                                        Sf.-Sept. 2002
                                             ___________________________________
                                              Program  Program  Ajustat Realizat
                                                       revizuit
________________________________________________________________________________

                                                     (in mii miliarde lei)
 1. Plafoane pentru activele interne nete
    medii ale Bancii Nationale a Romaniei       -67,0  -79,8*)   -77,0    -94,2

                                                       (in milioane USD)
 2. Limite minime pentru activele externe
    nete ale Bancii Nationale a Romaniei        3.924  4.702*)   4.497    4.965

                                                    (in mii miliarde lei)
 3. Plafoane pentru deficitul bugetului
    general consolidat                         31,104 32,704*)  32,704   24,109
 4. Plafoane pentru fondurile de salarii
    agregate ale intreprinderilor de stat
    monitorizate*2) *6)                         34,88  36,04*)   33,99    35,16
 5. Tinte indicative pentru plafoanele
    privind arieratele intreprinderilor de
    stat monitorizate catre bugetul general
    consolidat                                    ...       ...

                                                         (in procente)
 6. Limite minime pentru ratele de
    incasare agregate cumulate pentru*3):
    a. Distrigaz Nord si Distrigaz Sud
       (agregat)                                 97,5   87,0*)    87,0     97,1
       - Distrigaz Nord (tinta indicativa)              87,0       87,0     96,7
       - Distrigaz Sud (tinta indicativa)               87,0       87,0     97,4
    b. Termoelectrica, inclusiv unitatile
       transferate (agregat energie
       electrica si energie termica)             97,5   87,5*)    87,5     89,8
       - rata agregata pentru energia
         electrica a Termoelectrica si a
         unitatilor transferate (tinta
         indicativa)                                    90,0       90,0     94,3
       - energie termica - Termoelectrica
         (tinta indicativa)                             84,0       84,0     76,1
       - energie termica - unitatile
         termice transferate (tinta
         indicativa)                              ...   84,0       84,0     80,8
    c. Electrica (tinta indicativa)                     92,5       92,5     93,2

                                                       (in miliarde lei)
 7. Plafoane privind preluarea datoriei
    intreprinderilor catre banci si emiterea
    de garantii interne de catre Guvern         1.110  1.110*)   1.110    1.106

                                                       (in milioane USD)
 8. Plafoanele privind contractarea sau
    garantarea datoriei externe*4)
    a. scadenta mai mica sau egala cu un an         0      0*)       0        0
    a. scadenta intre 1 si 3 ani                  450    450*)     450      144
       din care: nebugetare                        20     20*)      20        4
    b. scadenta mai mare de 1 an                1.800  2.000*)   2.000    1.452
       din care: nebugetare                       100    300*)     300       41

                                                     (in mii miliarde lei)
 9. Tinte indicative pentru plafoanele
    privind baza monetara medie                  73,3     80,4     76,1     77,2
10. Tinte indicative pentru plafoanele
    privind masa monetara                       293,5    311,1    311,1    322,7
11. Tinte indicative privind expunerea
    intreprinderilor de stat de catre
    sectorul bancar*5)                           34,6     38,1     38,1     38,3
       din care: expunerea BCR                   17,2     18,2     18,2     17,3
________________________________________________________________________________

    - continuare -
________________________________________________________________________________
                                                        Sf.-Dec. 2002
                                             ___________________________________
                                              Program  Program  Ajustat Realizat
                                                       revizuit
________________________________________________________________________________

                                                     (in mii miliarde lei)
 1. Plafoane pentru activele interne nete
    medii ale Bancii Nationale a Romaniei       -73,3  -80,6*)   -91,2   -104,1

                                                      (in milioane USD)
 2. Limite minime pentru activele externe
    nete ale Bancii Nationale a Romaniei        4.094  4.838*)   4.800    5.257

                                                     (in mii miliarde lei)
 3. Plafoane pentru deficitul bugetului
    general consolidat                         43,200 43,200*)  43,200   39,827
 4. Plafoane pentru fondurile de salarii
    agregate ale intreprinderilor de stat
    monitorizate*2) *6)                         49,48  49,20*)   45,25    46,43
 5. Tinte indicative pentru plafoanele
    privind arieratele intreprinderilor de
    stat monitorizate catre bugetul general
    consolidat                                   ...      ...     ...      ...

                                                         (in procente)
 6. Limite minime pentru ratele de
    incasare agregate cumulate pentru*3):
    a. Distrigaz Nord si Distrigaz Sud
       (agregat)                                 97,5   90,0*)    90,0     98,8
       - Distrigaz Nord (tinta indicativa)              90,0       90,0     98,2
       - Distrigaz Sud (tinta indicativa)               90,0       90,0     99,2
    b. Termoelectrica, inclusiv unitatile
       transferate (agregat energie
       electrica si energie termica)             97,5   90,0*)    90,0     90,7
       - rata agregata pentru energia
         electrica a Termoelectrica si a
         unitatilor transferate (tinta
         indicativa)                                    92,5       92,5     94,4
       - energie termica - Termoelectrica
         (tinta indicativa)                             86,0       86,0     74,2
       - energie termica - unitatile
         termice transferate (tinta
         indicativa)                             ...    86,0       86,0     87,5
    c. Electrica (tinta indicativa)                     92,5       92,5     93,7

                                                        (in miliarde lei)
 7. Plafoane privind preluarea datoriei
    intreprinderilor catre banci si emiterea
    de garantii interne de catre Guvern         1.110  1.110*)   1.110    1.101

                                                        (in milioane USD)
 8. Plafoanele privind contractarea sau
    garantarea datoriei externe*4)
    a. scadenta mai mica sau egala cu un an         0      0*)       0        0
    a. scadenta intre 1 si 3 ani                  600    600*)     600      171
       din care: nebugetare                        20     20*)      20       11
    b. scadenta mai mare de 1 an                3.400  3.600*)   3.600    2.915
       din care: nebugetare                       100    300*)     300      299

                                                     (in mii miliarde lei)
 9. Tinte indicative pentru plafoanele
    privind baza monetara medie                  79,4     89,2     77,2     79,7
10. Tinte indicative pentru plafoanele
    privind masa monetara                       323,7    350,3    350,3    378,7
11. Tinte indicative privind expunerea
    intreprinderilor de stat de catre
    sectorul bancar*5)                           36,3     43,4     43,4     49,4
       din care: expunerea BCR                   18,0     20,4     20,4     19,8
________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________
                                         Sf.-Martie Sf.-Iunie Sf.-Sept. Sf.-Dec.
                                            2003       2003     2003      2003
                                         _______________________________________
                                           Program   Program
________________________________________________________________________________

                                                  (in mii miliarde lei)
 1. Plafoane pentru activele interne nete
    medii ale Bancii Nationale a Romaniei   -85,7   -106,8*)   -114,0    -106,7

                                                   (in milioane USD)
 2. Limite minime pentru activele externe
    nete ale Bancii Nationale a Romaniei    5.522    6.075*)    6.410     6.310

                                                  (in mii miliarde lei)
 3. Plafoane pentru deficitul bugetului
    general consolidat                     10,600   22,352*)   31,309    49,520
 4. Plafoane pentru fondurile de salarii
    agregate ale intreprinderilor de stat
    monitorizate*2) *6)                     12,84    26,50*)    39,82     53,15
 5. Tinte indicative pentru plafoanele
    privind arieratele intreprinderilor
    de stat monitorizate catre bugetul
    general consolidat                        ...         ...      ...       ...

                                                      (in procente)
 6. Limite minime pentru ratele de
    incasare agregate cumulate pentru*3):
    a. Distrigaz Nord si Distrigaz Sud
       (agregat)                             94,0     95,0*)     95,0      96,0
       - Distrigaz Nord (tinta
         indicativa)                         94,0     95,0        95,0      96,0
       - Distrigaz Sud (tinta indicativa)    94,0     95,0        95,0      96,0
    b. Termoelectrica, inclusiv unitatile
       transferate (agregat energie
       electrica si energie termica)         91,0     91,0*)     93,5      95,0
       - rata agregata pentru energia
         electrica a Termoelectrica si a
         unitatilor transferate
         (tinta indicativa)                  94,0     94,0        96,0      97,0
       - energie termica - Termoelectrica
         (tinta indicativa)                  84,0     84,0        89,0      92,0
       - energie termica - unitatile
         termice transferate
         (tinta indicativa)                  84,0     84,0        89,0      92,0
    c. Electrica (tinta indicativa)          94,0     95,0        96,0      97,0

                                                       (in miliarde lei)
 7. Plafoane privind preluarea datoriei
    intreprinderilor catre banci si
    emiterea de garantii interne de
    catre Guvern                            1.410    1.510*)    1.610     1.710

                                                       (in milioane USD)
 8. Plafoanele privind contractarea sau
    garantarea datoriei externe*4)
    a. scadenta mai mica sau egala
       cu un an                                 0        0*)        0         0
    a. scadenta intre 1 si 3 ani              300      400*)      450       600
       din care: nebugetare                    10       15*)       20        20
    b. scadenta mai mare de 1 an              805    2.094*)    2.645     3.400
       din care: nebugetare                   360      500*)      600       650

                                           (in mii miliarde lei)
 9. Tinte indicative pentru plafoanele
    privind baza monetara medie              96,2    103,4       115,0     124,9
10. Tinte indicative pentru plafoanele
    privind masa monetara                   385,7    415,5       448,0     506,2
11. Tinte indicative privind expunerea
    intreprinderilor de stat de catre
    sectorul bancar*5)                       49,7     51,5        53,2      59,8
       din care: expunerea BCR               22,4     23,3        23,9      27,3
________________________________________________________________________________
    *1) Criteriile de performanta si tintele indicative avute in vedere in program sunt definite in Memorandumul Tehnic de Intelegere (MTI).
    Cifrele marcate cu "*)" pentru sf.-Dec. 2001, sf.-Mar. 2002, sf.-Sept. 2002 (program revizuit), sf.-Dec. 2002 (program revizuit) si sf.-Iunie 2003 reprezinta criterii de performanta, daca nu se indica altfel, in timp ce cifrele pentru sf.-Iun. 2002 si sf.-Mar. 2003 reprezinta tinte indicative.
    *2) Ajustat pentru a reflecta scaderea numarului companiilor monitorizate, ca urmare a privatizarii si a fuziunilor, de la 86 la 82 in 2002 si la 76 in 2003.
    *3) Definirea ratelor de incasare a fost modificata pentru iunie 2002 si perioada urmatoare, dupa cum s-a aratat in MTI. Tinta pentru iunie 2003 pentru Electrica devine criteriu de performanta.
    *4) Neacumularea de arierate la plati externe de catre Guvern va fi un criteriu de performanta monitorizat in mod permanent.
    *5) Rezultatul de la sfarsitul lunii decembrie 2002, mai mare decat tinta, reflecta garantiile bancare pentru investitii intr-un spital din Bucuresti si in sectorul comunicatiilor, precum si o pondere mai mare a imprumuturilor interne fata de cele externe pentru sectorul energetic.
    *6) Dupa ce a devenit clar faptul ca tinta pentru decembrie 2002 ar fi ratata, personalul Fondului si autoritatile au convenit asupra unei noi tinte de 50,3 mii miliarde lei (tinta ajustata de 46,35 mii miliarde lei), care urma sa fie indeplinita ca preconditie.

    Tabelul 2

    PRECONDITII, CRITERII DE PERFORMANTA STRUCTURALA SI OBIECTIVE STRUCTURALE

________________________________________________________________________________
                               Masuri                            Stadiu
________________________________________________________________________________
    Preconditii

    - Infiintarea unui departament de administrare fiscala       Finalizat
in cadrul Ministerului Finantelor Publice si numirea
secretarului de stat responsabil, dupa cum se mentioneaza in
paragraful 13
    - Aprobarea unei ordonante de urgenta, pana la 20 noiembrie  Finalizat
2002, specificand pasii intermediari pentru infiintarea unei
agentii unice pentru colectare, audit si executare a
contributiilor la asigurarile sociale de stat, in cadrul
Ministerului Finantelor Publice, la 1 ianuarie 2004, dupa cum
se mentioneaza in paragraful 13
    - Aprobarea unei ordonante de urgenta prin care sa se
abroge art. 1 - 7, art. 15, art. 16 lit. b), art. 18 si 20 din
Legea nr. 130/1999, eliminand astfel baza legala pentru
"conventii civile", dupa cum se mentioneaza in paragraful 10
    - Respectarea tintei revizuite pentru fondul de              Tinta revizuita
salarii anual pe anul 2002, al celor 82 de societati             a fost depasita
de stat monitorizate, dupa cum se specifica in                   cu o suma mica
paragraful 5
    - Semnarea contractului cu consultantul de privatizare       Finalizat cu
pentru Petrom, pana la 1 noiembrie 2002, dupa cum specifica in   intarziere, pe
paragraful 21                                                    13 decembrie
    - Anuntarea, pana la data de 10 noiembrie 2002, a ofertelor  Finalizat cu
de privatizare in vederea achizitionarii unui pachet majoritar   intarziere, pe
de cel putin 51% la doua companii de distributie a energiei      8 ianuarie
electrice, conform paragrafului 21
    - Privatizarea a 4 societati cu mai mult de 1.000 de         Finalizat
salariati in trimestrul IV al anului 2002
    - Aprobarea planului de restructurare a companiei-mama a     Finalizat cu
Siderurgica, pana la 20 februarie 2003                           intarziere, pe
                                                                 31 martie
    - Solicitarea, pana la data de 15 aprilie, de asistenta
tehnica din partea Bancii Mondiale si a F.M.I., pe probleme de
ajustare a preturilor la gaze naturale pe termen mediu si ale
reformei concomitente in regimul impozitarii in sectorul
gazelor naturale
    - Cresterea pretului unificat pentru gaze naturale la        Finalizat
consumatorul final la echivalentul a 90 dolari S.U.A./1.000 mc
de la 1 martie 2003, dupa cum se mentioneaza in paragraful 17
    - Acordarea permisiunii de catre Comisia de privatizare,     Finalizat la
pana la data de 3 aprilie 2003, pentru inceperea procesului de   8 aprilie, in
due-diligence la B.C.R. de catre BERD/CFI, furnizand acces       loc de
total la toate datele solicitate, personalul si auditorii        3 aprilie
B.C.R., conform paragrafului 26
    - Amendarea pana la 15 martie 2003 a                         Finalizat
Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 208/2002 cu privire la
anularea arieratelor si scutirea de la plata taxelor si a
facturii la utilitati, conform paragrafului 19
    - Deconectarea, pana la data de 25 martie 2003, a celor mai  Finalizat cu
mari rau-platnici industriali catre cei 3 furnizori de           intarziere, pe
utilitati: Distrigaz-Nord, Distrigaz-Sud si Electrica, dupa cum  2 aprilie
se mentioneaza in paragraful 18 si in tabelul 4
    - Implementarea a 6.000 de concedieri la 22 de societati,
pana la 5 aprilie 2003, inclusiv a 1.750 de concedieri la
Siderurgica

    Criterii de performanta structurala

    - Aprobarea in decembrie 2002 a bugetelor pe anul 2003 ale   Indeplinit
societatilor de stat supuse monitorizarii, limitand cresterea
fondului de salarii brut agregat la 14% in termeni nominali
fata de nivelul anului 2002, ajustat cu externalizarile
    - Ajustarea preturilor pentru energie electrica la           Indeplinit la 1
consumatorul final la 1 octombrie 2002, 1 ianuarie 2003,         octombrie 2002,
1 aprilie 2003 si 1 iulie 2003, pentru a le mentine constante    1 ianuarie 2003
in termeni de dolari S.U.A. la nivelul de la 1 iulie 2002,       si 1 aprilie
dupa cum se mentioneaza in paragraful 17                         2003
    - Aprobarea de catre Parlament, pana la sfarsitul lunii mai
2003, a legislatiei de amendare a legilor privind fondurile de
asigurari sociale de stat, somaj si asigurari de sanatate
(in particular, Legea nr. 19/2000, Legea nr. 76/2002 si
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 150/2002), in vederea
armonizarii procedurilor de colectare, executare si audit
    - Implementarea a 18.000 de concedieri (cumulat) in grupul
celor 22 de companii, pana la 30 iunie 2003, conform
paragrafului 24 si sectiunii IV din MTI
    - Ajustarea pretului de producator la energie electrica al   Indeplinit la 1
societatii Termoelectrica la echivalentul a minimum 39 dolari    octombrie 2002
S.U.A./MWh, de la 1 octombrie 2002 si 1 iulie 2003,
dupa cum se prevede in paragraful 17
    - Cresterea pretului unificat pentru gaze naturale la
consumatorul final la echivalentul a 93 dolari S.U.A/1.000 mc,
de la 1 iulie 2003, dupa cum se mentioneaza in paragraful 17
    - Ajustarea pretului national de referinta pentru energia
termica la echivalentul a 20 dolari S.U.A./Gcal,
de la 1 iulie 2003, dupa cum se mentioneaza in paragraful 17
    - Finalizarea privatizarii B.C.R. pana la sfarsitul lunii    Nerespectat
februarie 2003                                                   Solicitare de
                                                                 waiver
    - Semnarea contractului pentru vanzarea a 25% plus doua
actiuni din capitalul B.C.R. catre BERD si CFI,
pana la 31 iulie 2003, conform paragrafului 26

    Obiective structurale

    - Guvernul se va abtine de la acordarea de scutiri fiscale   Permanent
sau alte noi facilitati fiscale distorsionante si/sau de la      Decizia recenta
amanarea intreruperii celor care expira                          de anulare a
                                                                 arieratelor
                                                                 unor companii
                                                                 selectate
                                                                 implica
                                                                 nerespectarea
                                                                 obiectivului
    - Nici o unitate de energie termica transferata nu ar        Permanent
trebui sa mai primeasca combustibili pe cheltuiala societatii
Termoelectrica
    - Cei mai mari rau-platnici industriali catre cei            Permanent
3 furnizori de utilitati vor ramane deconectati pana cand vor
fi fost achitate in intregime toate sumele facturate incepand
cu decembrie 2002
    - In plus fata de vanzarea a 4 societati cu mai mult de      Respectat
1.000 de angajati, avuta in vedere ca preconditie, alte 4        partial in
astfel de societati vor fi privatizate pana la sfarsitul         trimestrul IV
lunii decembrie 2002, un alt set de 6 pana la 31 martie 2003     2002 si
si alte 6 pana la 30 iunie 2003                                  trimestrul I
                                                                 2003
    - Initierea procedurilor de lichidare a 7 producatori de
pierderi permanenti (Verachim, Oltplast, Corapet, Rulmentul
Slatina, Chimcomplex, Tepro si Carom) la 1 iulie 2003, in cazul
in care nu vor fi privatizati pana la 30 iunie
    - Lansarea ofertelor pentru expresiile de interes in
privatizarea Petrom, in consultare cu Banca Mondiala,
pana la 30 iunie 2003
________________________________________________________________________________

    Tabelul 3

                                 PLANUL
autoritatilor de ajustare a preturilor la energie electrica, energie termica si gaze naturale

________________________________________________________________
Pretul la energie                    Ajustare
________________________________________________________________
Pretul energiei electrice la         Crestere:
utilizatorul final                 -------------
                                   (in procente)

1 octombrie 2001                          3,6           1/    3/
1 noiembrie 2001                          3,6           2/    3/
1 decembrie 2001                          3,6           2/    3/
1 ianuarie 2002                           3,6           2/    3/
1 februarie 2002                          3,6           2/    3/
1 martie 2002                             3,6           2/    4/
1 aprilie 2002                           14,0           1/    3/
1 iulie 2002                              1,5           1/    3/

    Preturile la energie electrica la consumatorul final vor fi ajustate la 1 octombrie 2002, la 1 ianuarie 2003, la 1 aprilie 2003 si 1 iulie 2003, pentru a le mentine constante in termeni de dolari S.U.A. la nivelul de la 1 iulie 2002.

1 octombrie 2002                                        2/    3/
1 ianuarie 2003                                         2/    3/
1 aprilie 2003                                          2/    3/
1 iulie 2003                                            6/

Pretul de producator               Pret ajustat la
pentru energie electrica           echivalent dolari
la Termoelectrica                  S.U.A.

1 aprilie 2002                           39,00          1/    3/
1 iulie 2002                             39,00          1/    3/
1 octombrie 2002                         39,00          2/    3/
1 ianuarie 2003                          39,00          1/    3/
1 aprilie 2003                           39,00          1/    3/
1 iulie 2003                             39,00          6/

Pretul de producator               Pret ajustat la
pentru energie termica             echivalent dolari
la Termoelectrica                  S.U.A.

1 octombrie 2001                         15,00          1/    3/
1 ianuarie 2002                          15,00          2/    3/
1 aprilie 2002                           15,00          1/    3/
1 iulie 2002                             20,00          1/    3/
1 iulie 2003                             20,00          1/

Pretul national de referinta       Pret ajustat la
pentru energie termica             echivalent dolari
                                   S.U.A.

1 ianuarie 2002                          15,40          2/    3/
1 aprilie 2002                           15,40          1/    3/
1 iulie 2002                             20,00          1/    3/
1 iulie 2003                             20,00          6/

Pretul unificat pentru gaze        Pret ajustat la
naturale la consumatorul final     echivalent dolari
                                   S.U.A.

1 octombrie 2001                         82,50          1/    3/
1 ianuarie 2002                          82,50          1/    3/
1 aprilie 2002                           82,50          1/    3/
1 iulie 2002                             82,50          1/    3/
1 octombrie 2002                         82,50          2/    3/
1 martie 2003                            90,00          5/    3/
1 iulie 2003                             93,00          6/
__________________________________________________________________________
    1/ Tinta indicativa.
    2/ Criterii de performanta structurala.
    3/ Implementat.
    4/ Neindeplinit.
    5/ Preconditie.
    6/ Criterii de performanta structurala noi.

    Tabelul 4

                        FACTURI, PLATI SI STADIUL
deconectarilor la utilizatori de gaze naturale si energie electrica selectati

____________________________________________________________________________
                         Facturi            Plati la    Stadiu/Masuri
                         decembrie 2002 -   25 martie
                         ianuarie 2003      2003
____________________________________________________________________________
                                 (in miliarde lei)

     Gaze naturale

 C.U.G.                         5,0              5,0     Plata la timp
 S.C. Fortus Iasi               6,5              5,8     Alimentare la nivel
                                                         minim pe perioada
                                                         25 - 31 martie
                                                         Plata finalizata pe
                                                         31 martie
 Siderurgica                   25,1             18,3     Plata finalizata pe
                                                         31 martie
 Letea Bacau                   20,3             20,3     Plata la timp
 S.C. Industria Sarmei -
 S.A. Campia Turzii            38,3             38,3     Plata la timp
 Upsom                         42,5             42,5     Plata la timp

                                 (in miliarde lei)
     Energie electrica

 Gavazzi Steel                  1,1              0,0     Alimentare la nivel
                                                         minim dinainte de
                                                         25 martie
 Minvest Balan                 13,2              3,9     Alimentare la nivel
                                                         minim din 25 martie
 Moldomin                      23,4             23,4     Plata la timp
 Siderurgica                   85,1             70,5     Plata finalizata la
                                                         2 aprilie
 Minvest Rosia Poieni          28,7             15,4     Alimentare la nivel
                                                         minim din 25 martie
 Faur                          15,7             15,7     Plata la timp
 Roman                         24,0             11,9     Plata finalizata la
                                                         2 aprilie
 Turnu                         56,1             56,1     Plata la timp
 Republica                     10,6              0,0     Deconectata de la
                                                         25 martie
 Tepro                          6,9              6,9     Plata la timp
 C.U.G.                        15,8             15,8     Plata la timp
 Chimcomplex                   68,1             68,1     Plata la timp
____________________________________________________________________________

    ANEXA 1.2

                      MEMORANDUM TEHNIC DE INTELEGERE
                suplimentar pentru Aranjamentul stand-by*)

    *) Traducere.

    I. Plafoane pentru activele interne nete medii ale Bancii Nationale a Romaniei
    II. Tinte pentru nivelul minim al activelor externe nete ale Bancii Nationale a Romaniei
    III. Plafoane pentru deficitul cumulat al bugetului general consolidat
    IV. Plafoane pentru fondul de salarii agregat al intreprinderilor de stat monitorizate si lista celor 22 de intreprinderi de stat care urmeaza sa implementeze concedieri
    V. Tinte indicative pentru plafoanele privind arieratele intreprinderilor de stat monitorizate catre bugetul general consolidat
    VI. Limite minime privind ratele de incasari agregate cumulate pentru Distrigaz-Sud, Distrigaz-Nord, Termoelectrica si Electrica
    VII. Plafoane pentru preluarea datoriei intreprinderilor fata de banci la bugetul general consolidat si emiterea de garantii guvernamentale interne pentru creditele bancare acordate intreprinderilor
    VIII. Plafoane privind contractarea sau garantarea datoriei externe
    IX. Tinte indicative pentru plafoanele privind baza monetara medie
    X. Tinte indicative pentru plafoanele privind masa monetara
    XI. Tinte indicative pentru plafoanele privind expunerea totala a sectorului bancar catre intreprinderile de stat

    I. Plafoane pentru activele interne nete medii ale Bancii Nationale a Romaniei

    Activele interne nete medii ale Bancii Nationale a Romaniei (B.N.R.) sunt definite ca diferenta intre baza monetara medie (asa cum este definita in sectiunea IX) si media activelor externe nete (asa cum sunt definite in sectiunea II pentru luna indicata, excluzand ajustarea pentru certificatele de trezorerie denominate in valuta), ambele exprimate in moneda nationala. Stocurile activelor externe nete medii vor fi convertite in lei, in scopul calcularii activelor interne nete medii, la cursurile de schimb medii lunare leu/dolar S.U.A., stabilite prin consultari cu personalul F.M.I. Stocul mediu al activelor externe nete este definit ca media activelor externe nete zilnice, asa cum sunt definite in sectiunea II. Limitele vor fi monitorizate pe baza datelor zilnice din conturile B.N.R., furnizate saptamanal F.M.I. de catre B.N.R. Nivelul activelor interne nete medii in septembrie 2001 a fost de 39.559 miliarde lei.
    Plafonul pentru activele interne nete medii ale B.N.R. va fi ajustat in urmatoarele conditii:
    (1) In sensul reducerii (cresterii) in mod proportional, pentru fractiunea din luna in care finantarea externa bruta depaseste (se reduce fata de) nivelurile programate, specificate in sectiunea II.
    (2) Pentru orice modificare in rezervele minime obligatorii, asa cum se prezinta in sectiunea IX. Inainte de a efectua orice astfel de modificare, B.N.R. se va consulta cu personalul F.M.I.
    (3) In sensul cresterii (reducerii), in mod proportional, cu echivalentul in lei al scaderii (cresterii) stocului de certificate de trezorerie denominate in valuta (cumulat de la sfarsitul lunii decembrie 2002).
    (4) In sensul reducerii, in mod proportional, cu echivalentul in lei al cresterii veniturilor in valuta obtinute din privatizari mari (pret de vanzare de peste 10 milioane dolari S.U.A.) (cumulat de la sfarsitul lunii decembrie 2002).
    (5) In sensul reducerii, cu scaderea rezervelor efective fata de rezervele obligatorii ale fiecarei banci.

    II. Tinte pentru nivelul minim al activelor externe nete ale Bancii Nationale a Romaniei

    Activele externe nete ale B.N.R. reprezinta diferenta dintre activele de rezerva si pasivele externe. Pentru scopurile programului, activele de rezerva sunt definite ca aurul monetar, disponibilitatile DST, orice pozitie de rezerva la F.M.I. si disponibilitatile de valuta ale B.N.R. in monede convertibile. Din rezervele brute se exclud activele pe termen lung, redepozitele B.N.R. la bancile comerciale, orice active in monede neconvertibile, activele de rezerva grevate, activele de rezerva depuse drept colateral pentru creditele externe, activele de rezerva angajate prin contracte forward si metalele pretioase, altele decat aurul. Aurul monetar va fi evaluat la pretul contabil de 280,4 dolari S.U.A. pe uncie, iar disponibilitatile DST la 1,355109 dolari S.U.A. pe DST. Stocurile de active externe nete sunt masurate in ultima zi lucratoare a lunii respective.
    Pentru scopurile programului, pasivele externe sunt definite ca imprumut, depozit, operatiuni de swap (inclusiv orice cantitate din aurul B.N.R. folosit drept garantie) si pasive forward ale B.N.R. in monede convertibile, inclusiv depozitele in valuta la B.N.R., ale bancilor comerciale rezidente; cumparari de la F.M.I.; imprumuturi de pe pietele internationale de capital; creditele "punte" de la B.R.I., banci straine, guverne straine sau alte institutii financiare, indiferent de scadenta lor.
    Toate activele si pasivele denominate in valute convertibile, altele decat dolarul S.U.A., vor fi convertite la cursurile de schimb corespunzatoare fata de dolarul S.U.A. din 31 decembrie 1999. Toate modificarile cu privire la definirea sau evaluarea activelor ori pasivelor, precum si detaliile despre operatiunile privind vanzari, cumparari sau operatiuni swap cu aur vor fi, de asemenea, comunicate expertilor F.M.I.
    Activele externe nete ale B.N.R. vor fi ajustate:
    (i) in sensul cresterii/scaderii cu 100% din depasirea/reducerea finantarii externe brute*1) fata de nivelurile programate:
    - pe baza cumulata incepand cu sfarsitul lunii septembrie 2001:
    decembrie 2001:    248 milioane dolari S.U.A.;
    martie 2002:       248 milioane dolari S.U.A.;
    iunie 2002:        953 milioane dolari S.U.A.;
    septembrie 2002:   953 milioane dolari S.U.A.;
    decembrie 2002:    953 milioane dolari S.U.A.;
    - pe baza cumulata de la sfarsitul lunii decembrie 2002:
    martie 2003:        50 milioane dolari S.U.A.;
    iunie 2003:        450 milioane dolari S.U.A.;
    (ii) prin modificarea in stocul certificatelor de trezorerie ale Ministerului Finantelor Publice denominate in valuta, inclusiv al celor emise pentru restructurare bancara (pe baza cumulata de la sfarsitul lunii decembrie 2002). Stocul ramas la 31 decembrie 2002 a fost de 478,9 milioane dolari S.U.A. evaluat la cursurile de schimb ale programului;
    (iii) in sensul cresterii, cu suma veniturilor in valuta obtinute din privatizari mari (pret de vanzare peste 10 milioane dolari S.U.A.) (cumulat de la sfarsitul lunii decembrie 2002).
    Activele externe nete vor fi monitorizate pe baza de date operationale zilnice pana la sfarsitul lunii martie 2002, dupa care se vor utiliza date din situatia monetara. Datele zilnice vor fi inca utilizate pentru a calcula media activelor externe nete. Toate datele sunt furnizate de catre B.N.R. La 30 septembrie 2001 activele externe nete au fost de 3.311 milioane dolari S.U.A., iar la 31 decembrie 2002, 5.257 milioane dolari S.U.A.
------------
    *1) Finantarea externa este definita ca intrari de credite acordate Guvernului pentru sustinerea balantei de plati, cu o scadenta mai mare de un an, de la creditorii multilaterali si bilaterali, precum si resurse cu o scadenta mai mare de un an, obtinute de Guvern de pe pietele internationale de capital. Acestea exclud utilizarea resurselor F.M.I.

    III. Plafoane pentru deficitul cumulat al bugetului general consolidat

    Bugetul general consolidat include bugetul de stat, bugetele autoritatilor locale, fondurile de asigurari sociale*2), Fondul special pentru modernizarea drumurilor, Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic, Fondul special de reasigurare, Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS), Fondul pentru dezvoltarea agriculturii romanesti, Regia Autonoma "Administratia Nationala a Drumurilor" (AND), alte fonduri extrabugetare administrate de Ministerul Finantelor Publice sau de alte ministere si agentii din afara cadrului bugetar; alte operatiuni extrabugetare ale ministerelor, finantate prin imprumuturi externe, si fondurile de contrapartida create din incasarile din imprumuturi externe. Orice alte fonduri noi, create pe perioada derularii programului, in scopul realizarii de operatiuni de natura fiscala, asa cum se defineste in Manualul pentru statistica finantelor publice al F.M.I., vor fi incorporate in definitia bugetului general consolidat.
    In cadrul programului deficitul bugetului general consolidat va fi calculat pe baza datelor privind veniturile si cheltuielile, furnizate de Ministerul Finantelor Publice, si, de asemenea, pe baza datelor "inregistrate sub linie", ceea ce reprezinta suma finantarii externe si interne a bugetului, precum si veniturile din privatizare obtinute de toate entitatile bugetului general consolidat, veniturile din recuperarea activelor bancare de catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (A.V.A.B.). Vor fi intreprinse toate eforturile pentru armonizarea calculului deficitului bugetar de "sub" si de "deasupra liniei". Totusi, daca aceste eforturi nu se vor concretiza in eliminarea discrepantelor, pentru scopurile programului, se va utiliza valoarea mai mare a deficitului bugetar.
    Pentru scopurile programului, valoarea creditului net al sistemului bancar catre bugetul general consolidat este definita ca totalitatea creantelor sistemului bancar asupra bugetului general consolidat minus valoarea totala a depozitelor bugetului general consolidat detinute in sistemul bancar. Soldul creditului in valuta catre buget la 31 decembrie 2001 va fi convertit in dolari S.U.A., la cursul de schimb valabil la sfarsitul lunii decembrie 1999, si din dolari S.U.A. in lei, la cursurile de schimb determinate prin consultari cu F.M.I. Valoarea creditului in valuta nou-acordat in 2001 si 2002 va fi evaluata la cursurile valutare specificate prin consultari cu personalul F.M.I. Imprumuturile guvernamentale catre banci la o rata de dobanda mai mica decat rata de referinta a B.N.R., pentru a finanta subimprumuturile catre agenti economici, sunt excluse din depozitele guvernamentale; o lista convenita a conturilor care urmeaza sa fie tratate ca depozite guvernamentale, in scopurile programului, este prezentata in Aide memoire-ul FAD (Departamentul de Afaceri Fiscale) "Romania: masurarea deficitului fiscal", partea a II-a, anexa nr. 11, din februarie 1994.
    In scopurile programului, plafoanele pentru deficitul cumulat trimestrial al bugetului general consolidat in anul 2003 vor fi ajustate, in sensul reducerii, cu diferenta fata de tinta a sumelor trimestriale cumulate obtinute din privatizare, la bugetul general consolidat. Incasarile din privatizare, exprimate in valuta, vor fi convertite in dolari S.U.A. la cursul valutar din 31 decembrie 1999, iar din dolari S.U.A. in lei la cursurile valutare specificate prin consultari cu personalul F.M.I. Limita minima prevazuta pentru aceste sume se prezinta astfel:
_______________________________________________________________________
                                                Limita minima  Realizat
_______________________________________________________________________
                                                     (miliarde lei)
 Sume din privatizare, trimestriale cumulate,
 aferente bugetului general consolidat in 2003:
_______________________________________________________________________
 31 martie 2003 (tinta minima)                      1.000,0
_______________________________________________________________________
 30 iunie 2003 (tinta minima)                       2.000,0
_______________________________________________________________________
 30 septembrie 2003 (tinta minima)                  3.000,0
_______________________________________________________________________
 31 decembrie 2003 (tinta minima)                   4.000,0
_______________________________________________________________________

    Pentru a se atinge tinta de deficit, in suma de 49.520 miliarde lei, in anul 2003, si pentru a se asigura spatiu suficient de manevra pentru o ajustare in sensul reducerii acestei tinte in cursul anului 2003, daca acest lucru ar fi necesar pentru a limita efectele cresterii salariului minim, cheltuielile lunare cumulate, pentru bugetul de stat, pe perioada ianuarie - iunie 2003, vor fi limitate la plafoane convenite cu personalul F.M.I. In plus, daca veniturile lunare cumulate ale bugetului general consolidat se vor situa sub tintele agreate cu F.M.I., plafoanele lunare de cheltuieli pentru bugetul de stat vor fi ajustate in sensul diminuarii, pentru a compensa scaderea veniturilor.
________________________________________________________________________
                                                   Tinte de     Realizat
                                                   venituri
                                                   convenite
________________________________________________________________________
                                                      (miliarde lei)
 Bugetul general consolidat (exclusiv Regia
 Autonoma "Administratia Nationala a Drumurilor";
 venituri totale cumulate, inclusiv granturi)
________________________________________________________________________
 31 ianuarie 2003 (realizat)                                     44.246
________________________________________________________________________
 28 februarie 2003 (tinta indicativa de venituri)    85.732      82.348
________________________________________________________________________
 31 martie 2003 (tinta indicativa de venituri)      128.797
________________________________________________________________________
 30 aprilie 2003 (tinta indicativa de venituri)     177.248
________________________________________________________________________
 31 mai 2003 (tinta indicativa de venituri)         221.602
________________________________________________________________________
 30 iunie 2003 (tinta indicativa de venituri)       267.507
________________________________________________________________________

________________________________________________________________________
                                                  Plafoane de   Realizat
                                                  cheltuieli
                                                  convenite
________________________________________________________________________
                                                      (miliarde lei)
 Bugetul de stat
 (cheltuieli totale cumulate)
________________________________________________________________________
 31 ianuarie 2003 (realizat)                                      19.616
________________________________________________________________________
 28 februarie 2003 (plafon indicativ)               39.901        38.042
________________________________________________________________________
 31 martie 2003 (plafon indicativ)                  65.215
________________________________________________________________________
 30 aprilie 2003 (plafon indicativ)                 88.987
________________________________________________________________________
 31 mai 2003 (plafon indicativ)                    113.120
________________________________________________________________________
 30 iunie 2003 (plafon indicativ)                  137.764
________________________________________________________________________

    *2) Acestea includ Fondul asigurarilor sociale de stat, Fondul pentru accidente de munca, Fondul de somaj si Fondul asigurarilor sociale de sanatate.

    IV. Plafoane pentru fondul de salarii agregat al intreprinderilor de stat monitorizate si lista celor 22 de intreprinderi de stat ce urmeaza sa implementeze concedieri

    A. Plafoane pentru fondul de salarii agregat al intreprinderilor de stat monitorizate
    Lista celor 76 de intreprinderi de stat, ale caror salarii urmeaza sa fie monitorizate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 79/2001, este mentionata in Hotararea Guvernului nr. 866/2001. Fondul de salarii pentru acest grup de intreprinderi de stat a fost ajustat corespunzator reducerii numarului de intreprinderi de la 82 in 2002 si de la 86 in 2001.
    Fondul de salarii va fi ajustat dupa cum urmeaza:
    (i) in sensul scaderii, cu suma economiilor datorate "externalizarii" (definita ca desprindere a unei unitati sau transferul acesteia la o alta entitate ori transferurile temporare/permanente ale angajatilor, atunci cand totalitatea acestor transferuri depaseste 100 de angajati lunar). In fiecare luna economiile din externalizare vor fi calculate, pentru fiecare companie, ca produs intre numarul de salariati externalizati pana la momentul respectiv si salariul mediu la nivelul companiei;
    (ii) in sensul scaderii, daca o societate se privatizeaza, cu fondul de salarii prevazut in buget, al respectivei companii, incepand cu luna urmatoare celei in care a fost semnat contractul de privatizare.
    Fondurile de salarii vor fi masurate lunar, pe baza cumulata, la nivelul diferitelor sectoare. Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale isi va asuma responsabilitatea colectarii datelor de la diferite ministere (regii autonome si companii nationale) si APAPS (societati comerciale) si va raporta lunar la F.M.I. nivelul fondurilor de salarii si numarul de salariati pentru fiecare dintre intreprinderile monitorizate (inclusiv cifrele agregate pentru fiecare minister si pentru totalul general). Reducerea de personal rezultata din toate formele de externalizare va fi raportata in coloana de "externalizari" a respectivelor tabele, cu o nota de subsol, daca este necesar.

    B. Lista celor 22 de intreprinderi de stat ce urmeaza sa implementeze concedieri
    Lista celor 22 de intreprinderi de stat care vor implementa concedieri de cel putin 18.000 de angajati, dupa cum a fost precizat in paragraful 24 din MSPEF-2, cuprinde:
    1. Tractorul-UTB - S.A. Brasov;
    2. Turnu - S.A. Turnu Magurele;
    3. Electroputere - S.A. Craiova;
    4. CSR - S.A. Resita;
    5. Republica - S.A. Bucuresti;
    6. Iasitex - S.A. Iasi;
    7. Mefin - S.A. Sinaia;
    8. Mecanica - S.A. Marsa;
    9. Chimcomplex - S.A. Borzesti;
    10. Letea - S.A. Bacau;
    11. Rempes - S.A. Deva;
    12. CUG - S.A. Cluj;
    13. Fortpres - S.A. Cluj-Napoca;
    14. Siderurgica - S.A. Hunedoara;
    15. Tepro - S.A. Iasi;
    16. Fortus - S.A. Iasi;
    17. ARO - S.A. Campulung;
    18. Carom - S.A. Onesti;
    19. Roman - S.A. Brasov;
    20. Faur - S.A. Bucuresti;
    21. Industria Sarmei - S.A. Campia Turzii;
    22. Rulmentul - S.A. Brasov.

    V. Tinte indicative pentru plafoanele privind arieratele intreprinderilor de stat monitorizate catre bugetul general consolidat

    Plafonul se aplica stocului ramas de arierate, aferente grupului celor 76 de intreprinderi de stat, care urmeaza sa fie monitorizate conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 79/2001 si Hotararii Guvernului nr. 866/2001. In cadrul ordonantei mentionate arieratele sunt definite ca sume datorate care au depasit data scadentei, mentionata explicit in contracte, sau daca asemenea data explicita nu exista, 30 de zile dupa furnizarea serviciilor/produselor. Raportarea arieratelor totale va avea urmatoarele subcategorii: catre bugetul de stat, catre bugetul asigurarilor sociale de stat, catre bugetele locale, catre fondurile speciale si catre alti creditori. Arieratele catre bugetul general consolidat sunt definite ca suma primelor patru categorii. Sumele reflectand arieratele, exclusiv penalitatile, vor fi raportate separat. Pentru arieratele care au fost reesalonate/anulate, suma reesalonata/anulata (inclusiv penalitatile) nu va fi considerata drept reducere de arierate si trebuie sa fie raportata. Raportul va include o defalcare a arieratelor pe primii 10 creditori pentru fiecare societate. Raportul va include, de asemenea, date despre creantele fiecareia dintre companiile monitorizate, asa cum se raporteaza in conformitate cu Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 79/2001. Pentru modificarile intervenite in lista societatilor monitorizate, tintele vor fi ajustate in sensul scaderii/cresterii, cu suma arieratelor societatilor eliminate/adaugate din/in lista. Informatiile necesare monitorizarii vor fi furnizate lunar F.M.I. de catre Ministerul Finantelor Publice. Stocul arieratelor la sfarsitul lunii decembrie 2000 a fost de 47,2 mii miliarde lei.

    VI. Limite minime privind ratele de incasari agregate cumulate pentru Distrigaz-Sud, Distrigaz-Nord, Termoelectrica si Electrica

    Se vor stabili limite minime pentru ratele de incasari cumulate ale urmatoarelor companii:
    - rata combinata (criteriu de performanta) pentru Distrigaz-Nord si Distrigaz-Sud (tinte indicative pentru ratele de incasare ale fiecarei companii);
    - rata combinata pentru incasarile societatii Termoelectrica, inclusiv pentru unitatile de productie transferate la autoritatile locale, atat pentru energie termica, cat si pentru energie electrica (criteriu de performanta). Vor fi stabilite tinte indicative pentru ratele de incasare la: (i) electricitate, atat pentru Termoelectrica, cat si pentru unitatile de productie transferate la autoritatile locale; (ii) energia termica furnizata de Termoelectrica; (iii) energia termica a unitatilor transferate;
    - rata de incasare pentru societatea Electrica (tinta indicativa pana in martie 2003, criteriu de performanta in luna iunie 2003).
    Limitele minime si rezultatele efective de la sfarsitul lunilor septembrie, decembrie 2001 si martie 2002 sunt masurate utilizandu-se ratele de incasari cumulate definite ca raport intre incasari si valorile facturate, masurate de la inceputul anului pana la data specificata. Pentru datele-test ramase, limitele minime pentru ratele de incasari sunt definite dupa cum urmeaza:
    (i) Termoelectrica si unitatile de la autoritatile locale (sector termic), Distrigaz-Nord si Distrigaz-Sud: Facturile pentru energia termica si gaze naturale sunt luate in considerare in calcul, devansat cu o luna. Definitia ratei de incasare mobile pe 12 luni c(m) pentru luna m = 1, 2 ... 12:
    c(m) = suma [incasari pentru energia termica (m): incasari pentru energia termica (m - 12)] impartit la suma [valori facturate pentru energia termica (m - 1): valori facturate pentru energia termica (m - 13)];
    (ii) Termoelectrica si unitatile de la autoritatile locale (sectorul de energie electrica); Electrica: definitia ratei de incasare mobile pe 12 luni c(m) pentru luna m = 1, 2 ... 12:
    c(m) = suma [incasari pentru energia electrica (m): incasari pentru energia electrica (m - 12)] impartit la suma [valori facturate pentru energia electrica (m): valori facturate pentru energia electrica (m - 12)].
    Utilizandu-se aceste definitii, ratele de incasare la sfarsitul lunii decembrie 2001 au fost de 85,5 pentru Termoelectrica, 92,9 pentru Electrica si 85,5 pentru cele doua companii de distributie a gazelor naturale.
    Datele pentru aceste companii vor fi colectate de Ministerul Industriei si Resurselor si raportate lunar la F.M.I. Ministerul Industriei si Resurselor va include in acest raport si datele cu privire la valorile facturate si incasate, inregistrate de Distrigaz-Nord, Distrigaz-Sud, Electrica si Termoelectrica, precum si informatii cu privire la posibilele deconectari si reconectari pentru urmatoarele companii: a) industriale si b) termice.
    a) S.C. Siderurgica, COS Targoviste, Minvest SM-Rosia Poieni, Moldomin, Minvest-SM Balan, Snif, S.C. Industria Sarmei Campia Turzii, Gavazzi Steel, Minvest-SM Baia de Aries, S.C. Turnu, CUG Cluj, S.C. Apaterm Galati, S.C. Tractorul UTB, S.C. Chimcomplex, Minvest-SM Brad, Apa Nova (RGAB), Minvest-SM Coranda Certej, Minvest-SM Poiana Rusca Teliuc, Siderca, S.C. Electrocarbon, Tepro, Nitramonia, Viromet, Amonil, Oltchim, Sere Codlea, US Govora, Republica, Zahar Bod, Stirom Bucuresti, Danubiana, Gerom Buzau, Colorom Codlea, Roman Brasov, Metrom Brasov, Carfil Brasov, Stiaz Azuga, Faur Bucuresti, UPSOM - S.A. Ocna Mures, Bicapa - S.A. Tarnaveni, S.C. Stipo - S.A. Dorohoi, Ampellum - S.A. Zlatna, S.C. Cugir - S.A., S.C. Melana Savinesti, Letea Bacau, Rafo - S.A. Onesti, S.C. Fortus - S.A. Iasi, Ambro - S.A. Suceava, Stratusmob - S.A. Blaj, S.C. Sticla Turda, Iris - S.A. Cluj, Metalurgica Aiud;
    b) Radet Bucuresti, Radet Constanta, Apaterm Galati, R.A. Termoficare Craiova, S.C. Apaterm - S.A. Deva, Termica - S.A. Targoviste, Termoficare Petrosani, Dalkia Ploiesti, S.C. Termoficare Petrosani, S.C. Universal Lupeni, Aptercol Braila, S.C. Citadin Aninoasa, R.A. Termoficare Cluj, S.C. Aqua Calor Piatra-Neamt, R.A. Energomur Targu Mures, S.C. Energ. Termica Sibiu, Termoloc Populatie Bacau, R.A. Goscom Roman, Proditerm Bistrita, Rail Hunedoara, Comunala R.A. Satu Mare, Termica - S.A. Botosani, Radet Bucuresti, Enet Focsani, Cet Braila, Cet Govora, R.A. Termo Craiova, Ram Buzau, R.A. Termo Brasov, Aquaterm Targu Jiu, Aquaterm 98 Pitesti.

    VII. Plafoane pentru preluarea datoriei intreprinderilor fata de banci la bugetul general consolidat si emiterea de garantii guvernamentale interne pentru creditele bancare acordate intreprinderilor

    Plafoanele se aplica stocului cumulat de la sfarsitul lunii septembrie 2001 al datoriei interne nou-garantate sau preluate la bugetul general consolidat. Pentru scopurile programului, preluarea datoriilor intreprinderilor catre banci la bugetul general consolidat este considerata echivalenta cu emiterea de garantii pentru preluarea datoriei intreprinderilor fata de banci. Aceasta limita include orice imprumut a carui dobanda este platita sau garantata de Guvern, chiar daca rambursarea imprumutului nu este garantata. Bugetul general consolidat este definit in sectiunea III. Criteriul se aplica si la folosirea resurselor APAPS pentru recapitalizarea intreprinderilor sau ca depozit colateral pentru imprumuturi bancare. Imprumuturile in valuta vor fi convertite la cursuri de schimb contabile, convenite prin consultari cu personalul F.M.I.
    Aceste limite exclud:
    - contractarea sau garantarea datoriei externe, pentru care au fost stabilite limite separate in sectiunea VIII;
    - datoria transferata in procesul de restructurare bancara, privatizare sau lichidare a intreprinderilor de stat;
    - preluarea unor datorii ca rezultat al activarii unei garantii sau depozit colateral;
    - garantiile interne pentru creditele destinate achizitionarii de combustibil din import pentru cele 16 unitati producatoare de energie termica ce au fost transferate de la Termoelectrica la autoritatile locale, in masura in care valoarea aferenta garantiilor externe nebugetare, emise in acest scop (a se vedea sectiunea VIII) se situeaza sub 120 milioane dolari S.U.A. (suma garantiilor externe si interne emise in acest scop nu trebuie sa depaseasca 120 milioane dolari S.U.A.).
    Datele pentru monitorizare vor fi furnizate lunar F.M.I. de catre Ministerul Finantelor Publice. Stocul garantiilor si datoriei preluate, dupa cum a fost prezentat in aceasta sectiune, a fost de 469 miliarde lei la sfarsitul lunii septembrie 2001.

    VIII. Plafoane privind contractarea sau garantarea datoriei externe

    Plafoanele se aplica stocului cumulat pentru fiecare an al datoriei externe nou-contractate sau garantate de bugetul general consolidat. Bugetul general consolidat este definit in sectiunea III. Acest criteriu de performanta se aplica nu numai datoriei, asa cum este definita la pct. 9 din Liniile directoare ale F.M.I. privind criteriile de performanta referitoare la datoria externa, adoptate la 24 august 2000 (Decizia Consiliului Directorilor Executivi nr. 12.274-(00/85), ci si angajamentelor contractate sau garantate pentru care nu a fost primita valoarea. Plafoanele se aplica, de asemenea, oricarei preluari de imprumuturi la stocul datoriei, care nu au fost contractate sau garantate anterior de bugetul general consolidat. Sunt excluse din plafoane datoriile catre F.M.I. si imprumuturile "punte" de la B.R.I., banci straine, guverne straine sau de la orice alte institutii financiare. Datoria, in limitele plafoanelor, va fi denominata in dolari S.U.A., la cursul de schimb valabil la data la care contractul de imprumut sau garantie devine efectiv. Imprumuturile considerate concesionale sunt, de asemenea, excluse din plafoane. Datoria nebugetara include toate datoriile entitatilor nebugetare de la creditorii din sectorul privat, garantate de Ministerul Finantelor Publice. Imprumuturile pentru importurile de combustibili pentru Distrigaz, Termoelectrica si cele 16 unitati producatoare de energie termica, ce au fost transferate de la Termoelectrica la autoritatile locale, sunt incluse in plafoanele generale, dar sunt excluse din plafoanele pentru datoria garantata nebugetara. In ceea ce priveste noile imprumuturi contractate pentru a asigura importurile de combustibili in sezonul rece 2002/2003, acestea sunt excluse din plafoanele datoriei garantate nebugetare, pana la concurenta sumei de 200 milioane dolari S.U.A. pentru Termoelectrica si 120 milioane dolari S.U.A. pentru unitatile termice transferate. Creditele destinate importului de combustibil, contractate de Termoelectrica si de unitatile termice transferate, sunt excluse din plafoanele de datorie cu scadente intre 1 si 3 ani.
    Imprumuturile concesionale sunt definite ca acele imprumuturi cu element nerambursabil de cel putin 35% din valoarea imprumutului, utilizand rate de discont pentru valute specifice, pe baza ratelor de referinta ale dobanzii comerciale (CIRRS) ale OCDE, in vigoare la momentul contractarii sau garantarii imprumutului.
    Plafoanele vor fi monitorizate pe baza datelor furnizate lunar F.M.I. de catre Ministerul Finantelor Publice. Stocul datoriei la sfarsitul lunii iunie 2001 a fost de 1.194 milioane dolari S.U.A. pentru datoria cu scadenta mai mare de un an (din care 83 milioane dolari S.U.A. a fost nebugetara), 196 milioane dolari S.U.A. pentru subplafonul datoriei cu scadenta intre 1 si 3 ani (zero datorie nebugetara), zero pentru datoria cu scadenta mai mica de un an.
    Neacumularea de catre Guvern a arieratelor la plati externe va fi un criteriu de performanta monitorizat pe o baza continua. Pentru scopurile programului, arieratele aferente garantiilor de stat executate sunt definite ca plati externe datorate pe o perioada mai mare de 30 de zile.

    IX. Tinte indicative pentru plafoanele privind baza monetara medie

    Baza monetara medie este definita ca suma dintre cantitatea medie de moneda aflata in circulatie, in afara B.N.R., si media depozitelor (rezerve obligatorii plus suplimentare) ale bancilor comerciale, la B.N.R., pentru luna indicata. Depozitele bancilor comerciale exclud rezervele obligatorii si rezervele suplimentare in valuta pentru depozitele in valuta. Datele privind baza monetara vor fi monitorizate pe baza indicatorilor zilnici ai B.N.R., care vor fi transmisi saptamanal la F.M.I. de catre B.N.R. Stocul bazei monetare medii la sfarsitul lunii septembrie 2001 a fost de 60.442 miliarde lei.
    Plafoanele pentru baza monetara medie vor fi ajustate in urmatoarele conditii:
    (1) Daca rezervele obligatorii vor creste/descreste de la 25% pentru toate rezervele obligatorii pastrate in lei, tintele privind baza monetara vor creste/descreste cu produsul dintre modificarea rezervelor minime obligatorii si a depozitelor programate pentru care rezervele obligatorii sunt constituite in lei. Nivelul depozitelor programate este de 189.886 miliarde lei, pentru martie 2003, si de 204.549 miliarde lei, pentru iunie 2003.
    (2) Tintele pentru baza monetara vor fi diminuate cu scaderea rezervelor efective fata de rezervele obligatorii ale fiecarei banci, masurate de la data de 24 a lunii anterioare pana la data de 23 a lunii-test, asa cum este prevazut de reglementarile B.N.R.

    X. Tinte indicative pentru plafoanele privind masa monetara

    Masa monetara este definita ca fiind pasivele sistemului bancar fata de sectorul nebancar. Masa monetara include depozitele in valuta ale rezidentilor, dar exclude depozitele statului si ale institutiilor monetare straine si ale altor nerezidenti. Pentru scopurile programului, depozitele care sunt exprimate in valuta vor fi convertite in lei la cursurile de schimb contabile convenite prin consultari cu personalul F.M.I.
    Datele referitoare la masa monetara vor fi monitorizate utilizandu-se datele lunare privind conturile bancilor si ale sistemului bancar, care vor fi furnizate lunar F.M.I. de catre B.N.R. Stocul masei monetare la 30 septembrie 2001, la cursurile de schimb ale programului, a fost de 235.363 miliarde lei.

    XI. Tinte indicative pentru plafoanele privind expunerea totala a sectorului bancar catre intreprinderile de stat

    Expunerea totala acopera toate creditele, aconturile, detinerea de datorie si expunerea extrabilantiera, ale bancilor rezidente, catre intreprinderile de stat. De asemenea, datele privind imprumuturile vor fi raportate separat de expunerea totala. Intreprinderile de stat sunt toate regiile autonome si societatile comerciale al caror actionar majoritar este statul sau APAPS. In scopul monitorizarii, datoria in valuta va fi convertita in lei la cursurile valutare leu/dolar de la sfarsitul lunii, stabilite prin consultari cu personalul F.M.I. Creditul in valute convertibile, altele decat dolarul S.U.A., va fi convertit la cursurile valutare respective fata de dolarul S.U.A., dupa cum se specifica in sectiunea II. Datele referitoare la imprumuturile acordate de catre sectorul bancar intreprinderilor de stat vor fi monitorizate pe baza datelor lunare furnizate de B.N.R.
    Valoarea expunerii totale, raportata de B.N.R., va include (pe baza cumulata de la sfarsitul lunii martie 2002):
    (i) expunerea catre societatile in care capitalul majoritar a fost transferat sectorului privat. In acest scop APAPS si ministerele implicate vor furniza lunar la B.N.R. actualizari ale portofoliului lor;
    (ii) orice anulare de datorie sau sume extrabilantiere;
    (iii) orice preluare de datorie sau elemente extrabilantiere de catre Guvern sau alte institutii publice.
    In plus, B.N.R. va raporta lunar date cu privire la expunerea totala a sistemului bancar catre intreprinderile de stat cu un stoc de expunere mai mare de 100 miliarde lei, pentru fiecare intreprindere. Stocul de expunere a sectorului bancar catre intreprinderile de stat, la cursurile de schimb ale programului, a fost de 27.052 miliarde lei la 30 septembrie 2001, din care B.C.R. - 13.541 miliarde lei.

    ANEXA 2

    FONDUL MONETAR INTERNATIONAL

                                  DECIZIA
    Consiliului Directorilor Executivi din 25 aprilie 2003*)

    *) Traducere.

    1. Romania a avut consultari cu F.M.I., in conformitate cu paragraful 3(d) al Aranjamentului stand-by pentru Romania (EBS/01/175, supliment 3,11/2/01) si cu cel de-al doilea paragraf al scrisorii ministrului finantelor publice si a guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, datata 17 octombrie 2001, in vederea analizei implementarii programului.
    2. Scrisoarea ministrului finantelor publice si a guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, datata 9 aprilie 2003 ("Scrisoarea"), impreuna cu Memorandumul suplimentar de politici economice si financiare din 2003 ("MSPEF-2") si cu Memorandumul tehnic de intelegere suplimentar ("MTIS"), vor fi anexate la Aranjamentul stand-by pentru Romania, iar scrisorile ministrului finantelor publice si guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, datate 17 octombrie 2001 si 12 august 2002, impreuna cu documentele anexate, vor fi considerate ca modificate si completate prin Scrisoare, impreuna cu documentele anexate la aceasta.
    3. In mod corespunzator, urmatoarele modificari vor fi facute Aranjamentului stand-by pentru Romania:
    a) In paragraful 1, formularea "Pentru o perioada de 18 luni de la data de 31 octombrie 2001" va fi inlocuita cu "Pentru perioada de la 31 octombrie 2001 pana la 15 octombrie 2003";
    b) Partea ramasa din paragraful 2(a), care urmeaza dupa "15 mai 2002", va fi inlocuita cu "echivalentul a 134,666 DST pana la 15 noiembrie 2002, echivalentul a 189,777 DST pana la 15 august 2003";
    c) Paragraful 3(a) va fi modificat, prin adaugarea unui nou paragraf 3(a)(xi), dupa cum urmeaza:
    "(xi) limita minima a ratei de incasari agregate cumulate pentru Electrica";
    d) Criteriile de performanta cantitativa, la care se face referire in paragrafele 3(a)(i) - 3(a)(xi), pentru 30 iunie 2003, vor fi cele mentionate in tabelul 1 al MSPEF-2 si in MTIS, anexate la Scrisoare;
    e) Paragraful 3(b) va fi modificat prin eliminarea cuvantului "daca" de la inceputul paragrafului 3(b) si adaugarea noilor paragrafe de la 3(b)(vii) la 3(b)(x), la sfarsitul paragrafului 3(b), dupa cum urmeaza:
    "(vii) dupa data de 31 mai 2003, daca Romania nu va fi adoptat in Parlament legislatia de amendare a legilor cu privire la fondurile de pensii, de somaj si de asigurari de sanatate (in particular, Legea nr. 19/2000, Legea nr. 76/2002 si Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 150/2002), in vederea armonizarii procedurilor de colectare, executare si auditare, dupa cum se specifica in tabelul 2 si in paragraful 13 din MSPEF-2; sau
    (viii) dupa data de 30 iunie 2003, daca Romania nu va fi implementat concedieri de 18.000 de persoane (cumulat) in cele 22 de companii (in total), mentionate in sectiunea IV a MTIS, dupa cum se specifica in tabelul 2 si in paragraful 24 din MSPEF-2; sau
    (ix) dupa data de 1 iulie 2003, daca Romania nu va fi ajustat preturile la energia electrica pentru consumatorul final, pretul de producator la energia electrica la Termoelectrica si pretul national de referinta pentru energie termica si daca nu va fi crescut preturile unificate la gaze naturale pentru consumatorul final, dupa cum se specifica in tabelul 3 si in paragraful 17 din MSPEF-2; sau
    (x) dupa data de 31 iulie 2003, daca Romania nu va fi semnat contractul pentru vanzarea a 25% plus doua actiuni din capitalul B.C.R. catre BERD si CFI, dupa cum se specifica in tabelul 2 si in paragraful 26 din MSPEF-2"; si
    f) in paragraful 3(d) formularea "14 noiembrie 2002, 14 februarie 2003 si 14 aprilie 2003" va fi inlocuita cu formularea "14 noiembrie 2002 si 14 august 2003".
    4. Fondul decide ca:
    (a) Cea de a treia analiza, la care se face referire in paragraful 3(d) din Aranjamentul stand by pentru Romania, este finalizata; si
    (b) Romania poate face cumparari in baza aranjamentului, cu toate ca nu au fost respectate criteriul de performanta cantitativ de la sfarsitul lunii decembrie 2002 cu privire la plafonul fondului de salarii agregat al intreprinderilor de stat monitorizate si criteriul de performanta structurala referitor la finalizarea vanzarii B.C.R. catre investitori strategici, specificate in paragrafele 3(a)(iv) si, respectiv, 3(b)(iii) din aranjament, cu conditia ca informatiile oferite de Romania, referitoare la performanta in cadrul acestor criterii si la implementarea masurilor specificate ca preconditii in paragrafele 5, 10, 13, 15, 17, 18, 19, 21, 24, 26 si in tabelul 2 al MSPEF 2, anexat la Scrisoare, sa fie exacte.



SmartCity5

COMENTARII la OUG 38/2003

Momentan nu exista niciun comentariu la OUG 38 din 2003
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu OUG 38/2003
OUG 107 2008
pentru modificarea anexei nr. 1 la Ordonanta Guvernului nr. 38/2003 privind salarizarea si alte drepturi ale politistilor
Legea 370 2003
privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 38/2003 pentru ratificarea amendamentelor la Aranjamentul stand-by dintre Romania si Fondul Monetar International, convenit prin Scrisoarea partii romane din 17 octombrie 2001 si Decizia Consiliului Directorilor Executivi al Fondului Monetar International din 31 octombrie 2001, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si pentru ratificarea Memorandumului suplimentar de politici economice si financiare si a Memorandumului tehnic de intelegere suplimentar, convenite la Bucuresti si Washington prin Scrisoarea partii romane din 9 aprilie 2003 si Decizia Consiliului Directorilor Executivi al Fondului Monetar International din 25 aprilie 2003
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu