ORDIN
Nr. 104 din 19 octombrie 2005
pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind criteriile pentru planuri
nationale de eradicare accelerata a brucelozei, tuberculozei si leucozei
enzootice bovine
ACT EMIS DE: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU
SIGURANTA ALIMENTELOR
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 961 din 31 octombrie 2005
Vazand Referatul de aprobare nr. 35.205 din 17 octombrie 2005, intocmit de
Directia generala sanitara veterinara din cadrul Autoritatii Nationale Sanitare
Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor,
avand in vedere prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanta Guvernului nr.
42/2004 privind organizarea activitatii sanitar-veterinare si pentru siguranta
alimentelor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 215/2004, cu modificarile si
completarile ulterioare,
in temeiul art. 3 alin. (3) si al art. 4 alin. (3) din Hotararea Guvernului
nr. 738/2005 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale Sanitare
Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si a unitatilor din subordinea
acesteia,
presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta
Alimentelor emite urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Norma sanitara veterinara privind criteriile pentru planuri
nationale de eradicare accelerata a brucelozei, tuberculozei si leucozei
enzootice bovine, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul
ordin.
Art. 2
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor,
institutele veterinare centrale si directiile sanitare veterinare si pentru
siguranta alimentelor judetene si a municipiului Bucuresti vor duce la
indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga orice alte
dispozitii contrare.
Art. 4
Prezentul ordin constituie transpunerea Directivei Consiliului 78/52/CEE ce
stabileste criteriile comunitare pentru planuri nationale de eradicare
accelerata a brucelozei, tuberculozei si leucozei enzootice bovine, publicata
in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr. L 015 din 19 ianuarie
1978, p. 34.
Art. 5
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare la 30 de zile de la publicare.
p. Presedintele Autoritatii Nationale
Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor,
Dan Marcu
ANEXA 1
NORMA SANITARA VETERINARA
privind criteriile pentru planuri nationale de eradicare accelerata a
brucelozei, tuberculozei si leucozei enzootice bovine
Art. 1
Pentru a beneficia de contributia financiara comunitara prevazuta de
Directiva 77/391/CEE, fiecare plan de eradicare la care se refera art. 2, 3 si
4 din aceasta trebuie sa indeplineasca, in raport cu efectivele la care se
aplica, cel putin criteriile stabilite de prezenta norma sanitara veterinara.
Art. 2
In scopul prezentei norme sanitare veterinare, trebuie sa se aplice
urmatoarele definitii:
1. In cazul brucelozei bovine:
a) efective de bovine de tip B1: efective in cazul carora anamneza clinica,
vaccinarea si statusul serologic nu sunt cunoscute;
b) efective de bovine de tip B2: efective in cazul carora anamneza clinica,
vaccinarea si statusul serologic sunt cunoscute si in care testele de
monitorizare de rutina sunt efectuate in conformitate cu regulile nationale
pentru aducerea acestor efective la statusul de tip B3 sau B4;
c) efective de bovine de tip B3: efective libere de bruceloza in intelesul
Normei sanitare veterinare privind problemele de sanatate a animalelor, ce
afecteaza comertul Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene cu animale
din speciile bovine si porcine, aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii,
alimentatiei si padurilor nr. 236/2002, ce transpune in legislatia nationala
Directiva Consiliului 64/432/CEE;
d) efective de bovine de tip B4: efective oficial libere de bruceloza in
sensul Normei sanitare veterinare privind problemele de sanatate a animalelor,
ce afecteaza comertul Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene cu
animale din speciile bovine si porcine, aprobata prin Ordinul ministrului
agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 236/2002 ce transpune in legislatia
nationala Directiva Consiliului 64/432/CEE;
2. in cazul tuberculozei bovine:
a) efective de bovine de tip T1: efective in cazul carora anamneza clinica
si statusul testelor de tuberculinare nu sunt cunoscute;
b) efective de bovine de tip T2: efective in cazul carora anamneza clinica
si statusul testelor de tuberculinare sunt cunoscute si in care testele de
monitorizare de rutina sunt efectuate in conformitate cu regulile nationale
pentru aducerea acestor efective la statusul de tip T3;
c) efective de bovine de tip T3: efective oficial libere de tuberculoza in
sensul Normei sanitare veterinare privind problemele de sanatate a animalelor,
ce afecteaza comertul Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene cu animale
din speciile bovine si porcine, ce transpune in legislatia nationala Directiva
Consiliului 64/432/CEE;
3. animale suspecte: orice animal din specia bovine, care prezinta simptome
ce indica posibila prezenta a tuberculozei, brucelozei sau a leucozei enzootice
bovine si pentru care un diagnostic corespunzator nu a confirmat oficial, dar
nici nu a exclus oficial prezenta uneia sau mai multora dintre aceste boli;
4. medic veterinar oficial: medicul veterinar desemnat de autoritatea
sanitara veterinara competenta;
5. mijloace de transport: acele parti de vehicule cu motor, vehicule de
cale ferata si aparate de zbor amenajate pentru incarcare, calele vapoarelor si
containerele destinate transportului terestru, maritim si aerian.
CAP. 1
Prevederi generale
Art. 3
(1) In toate cazurile, accelerarea prevazuta de Directiva 77/391/CEE
implica o reducere semnificativa a perioadei necesare finalizarii cu succes a
planului de eradicare in comparatie cu perioada necesara pentru programele aflate
in derulare.
(2) Masurile ce trebuie sa fie luate pentru atingerea acestui scop sunt
urmatoarele:
1. proportia populatiei nationale de bovine care face obiectul masurilor de
eradicare si prevenire trebuie sa fie atat de crescuta incat majoritatea sau
toate aceste bovine sa poata face obiectul unor controale de monitorizare cat
mai curand posibil;
2. compensatia pentru animalele taiate in baza avizelor medicului veterinar
oficial trebuie sa fie realizata intr-o astfel de maniera incat crescatorii sa
fie compensati corespunzator;
3. numarul personalului de laborator trebuie sa fie crescut si trebuie sa
existe o imbunatatire a conditiilor de efectuare a diagnosticului in laborator
- in masura in care mai sunt de luat astfel de masuri -, astfel incat sa se
atinga un nivel care este suficient pentru a face posibila aplicarea masurilor
definite la pct. 1;
4. masurile introduse pentru a se combate bolile enzootice trebuie sa fie
aplicate sistematic;
5. pentru a se garanta ca accelerarea este pe deplin eficienta, trebuie sa
se aplice toate masurile descrise la pct. 1 - 4.
Art. 4
(1) In scopul monitorizarii oficiale a miscarii animalelor, bovinele sunt
inregistrate si identificate intr-o maniera permanenta.
(2) Pentru fiecare dintre bolile pentru care exista un plan de eradicare,
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor
trebuie sa elaboreze si sa tina la zi o evidenta oficiala a efectivelor de
bovine cuprinse in planul respectiv, clasificate in conformitate cu statusul de
sanatate al acestora.
CAP. 2
Prevederi specifice referitoare la bruceloza bovina
Art. 5
In cadrul unui plan de eradicare a brucelozei:
a) prezenta si suspiciunea prezentei brucelozei se notifica in mod obligatoriu
si imediat autoritatii sanitare veterinare competente;
b) orice tratament terapeutic al brucelozei este interzis;
c) daca se practica vaccinarea impotriva brucelozei, aceasta este efectuata
sub supraveghere veterinara oficiala, dar trebuie suspendata cat mai curand
posibil, astfel incat efectivele sa poata trece la stadiul de efective libere
oficial de bruceloza.
Art. 6
(1) Atunci cand intr-un efectiv exista un animal suspect de bruceloza,
autoritatile sanitare veterinare competente trebuie sa se asigure ca
investigatiile oficiale sunt efectuate cat mai curand posibil, pentru a se
confirma sau a se infirma prezenta acestei boli.
(2) Pana la rezultatul acestor investigatii, autoritatile sanitare
veterinare competente trebuie sa dispuna:
a) punerea efectivului sub supraveghere veterinara oficiala;
b) interzicerea tuturor miscarilor in sau din efectiv, in afara de cazul in
care sunt autorizate de autoritatea sanitara veterinara competenta in scopul
taierii fara intarziere. Totusi, miscarea bovinelor castrate in cadrul fermei,
dupa izolarea animalelor suspecte, poate fi autorizata de autoritatile sanitare
veterinare competente, cu conditia ca animalele castrate sa fie transferate in
efective pentru ingrasare, iar de acolo catre abator;
c) izolarea in cadrul efectivului a animalelor suspecte.
(3) Masurile la care se refera alin. (1) nu trebuie sa fie ridicate pana
cand nu este oficial exclusa prezenta sau suspiciunea prezentei brucelozei in
efectivul respectiv.
(4) Atunci cand prezenta brucelozei este confirmata oficial intr-un
efectiv, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta
Alimentelor trebuie sa ia masurile corespunzatoare pentru a preveni orice
raspandire a bolii si trebuie sa se asigure ca:
a) sunt interzise toate miscarile in sau din efectivul in cauza, in afara
de cazul in care sunt autorizate de catre autoritatile sanitare veterinare
competente, in scopul taierii fara intarziere. Totusi, miscarea bovinelor
castrate in cadrul fermei poate fi autorizata de autoritatile sanitare
veterinare competente, dupa izolarea si marcarea inainte de taiere a animalelor
infectate si a bovinelor estimate de aceleasi autoritati ca infectate, cu
conditia ca animalele castrate sa fie transferate in efective pentru ingrasare
si de acolo catre abator;
b) animalele la care prezenta brucelozei a fost oficial confirmata si
animalele care au fost infectate de acestea sunt izolate in cadrul efectivului;
c) sunt supuse respectarii conditiilor Normei sanitare veterinare privind
problemele de sanatate a animalelor, ce afecteaza comertul Romaniei cu statele
membre ale Uniunii Europene cu animale din speciile bovine si porcine, ce
transpune in legislatia nationala Directiva Consiliului 64/432/CEE;
d) animalele la care prezenta brucelozei a fost oficial confirmata,
animalele care au fost examinate, cu rezultate nefavorabile, precum si
animalele considerate de autoritatile sanitare veterinare competente ca
infectate sunt izolate si marcate inainte de taierea acestora in conformitate
cu art. 7;
e) laptele de la vacile infectate poate fi utilizat numai in hrana
animalelor din aceeasi ferma, dupa tratament termic corespunzator;
f) fara a aduce atingere prevederilor nationale referitoare la produsele
alimentare, laptele de la bovinele dintr-un efectiv infectat nu poate fi livrat
catre o unitate de prelucrare a laptelui, exceptand cazul in care este supus
unui tratament termic corespunzator;
g) carcasele, semicarcasele, sferturile, bucatile si organele de la
animalele infectate, destinate ca hrana pentru animale, sunt tratate astfel
incat sa se evite contaminarea;
h) fetusii, viteii neviabili, viteii care au murit de bruceloza dupa fatare
sau placentele sunt indepartate cu atentie si distruse imediat, cu exceptia
situatiei in care acestea urmeaza sa fie examinate;
i) paiele, gunoiul si orice alta materie sau substanta care a intrat in
contact cu vaca ori cu vitelul infectat sau cu placenta sunt distruse imediat,
arse ori ingropate dupa aspersare cu dezinfectant;
j) reglementari oficiale pentru controlul unitatilor, precum unitatile de
ecarisare a carcaselor, trebuie sa asigure ca nu este nici un pericol ca
materialul sa produca raspandirea brucelozei;
k) gunoiul din adaposturi sau padocuri utilizate de animale este depozitat
intr-un loc inaccesibil animalelor de ferma, tratat cu un dezinfectant adecvat
si stocat pentru cel putin 3 saptamani. Nu este necesara utilizarea
dezinfectantului daca ingrasamantul este acoperit cu un strat de ingrasamant neinfectat
sau cu un strat de pamant. Purinul din tarcuri sau alte padocuri utilizate de
animale trebuie sa fie dezinfectat, daca nu este colectat in acelasi timp cu
ingrasamantul.
Art. 7
Dupa un examen serologic, bacteriologic sau anatomopatologic animalele la
care prezenta brucelozei a fost stabilita oficial si cele considerate de
autoritatile veterinare competente a fi infectate sunt taiate sub supraveghere
veterinara oficiala, cat mai curand posibil si la maximum 30 de zile dupa ce
proprietarului lor sau persoanei responsabile i s-au notificat oficial
rezultatele testelor si obligatia sa, in cadrul planului de eradicare, de a
taia bovinele in cauza in intervalul de timp mentionat.
Art. 8
(1) Dupa taierea bovinelor la care se face referire la art. 7 si inainte de
repopulare, adaposturile sau alte cladiri pentru efective si toate
containerele, echipamentul si alte articole utilizate pentru animale sunt
curatate si dezinfectate sub supraveghere veterinara oficiala, in conformitate
cu instructiunile date de medicul veterinar oficial. Reutilizarea pasunilor pe
care s-au hranit aceste animale nu trebuie sa aiba loc timp de 60 de zile dupa
mutarea acestora de pe astfel de pasuni; autoritatile veterinare competente pot
face derogare de la aceasta interdictie in cazul animalelor castrate, cu
conditia ca aceste animale sa poata parasi aceste pasuni numai pentru a fi
taiate sau mutate in efective pentru ingrasare si de acolo la abator.
(2) Toate mijloacele de transport, containerele si echipamentul sunt
curatate si dezinfectate dupa transportul animalelor dintr-un efectiv infectat,
precum si produsele de la astfel de animale, materialele sau substantele care
au intrat in contact cu astfel de animale. Zonele de incarcare pentru astfel de
animale trebuie sa fie curatate si dezinfectate dupa utilizare.
(3) Dezinfectantul ce trebuie sa fie utilizat si concentratia acestuia sunt
autorizate oficial de autoritatea sanitara veterinara competenta.
Art. 9
Dupa taierea bovinelor la care se face referire la art. 7:
a) fara a aduce atingere prevederilor art. 11, nici o bovina nu poate
parasi efectivul respectiv, cu exceptia cazului in care a fost data autorizatia
pentru taiere fara intarziere de catre autoritatea sanitara veterinara
competenta. Miscarea bovinelor castrate in cadrul fermei poate fi autorizata de
autoritatea veterinara competenta, cu conditia ca animalele castrate sa fie
mutate in efective pentru ingrasare si apoi la abator;
b) testele pentru bruceloza sunt efectuate in efectivul respectiv, pentru a
se confirma ca boala a fost eliminata;
c) efectivul nu este repopulat cu animale pentru reproductie inainte ca
animalele in varsta de peste 12 luni, care raman in efectiv in acest scop, sa
fie supuse unuia sau mai multor examene serologice oficiale pentru bruceloza.
Totusi, pentru bovinele care au fost vaccinate in conformitate cu prevederile
Normei sanitare veterinare privind problemele de sanatate a animalelor, ce
afecteaza comertul Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene cu animale
din speciile bovine si porcine, ce transpune in legislatia nationala Directiva
Consiliului 64/432/CEE, acest test nu este necesar inaintea varstei de 18 luni.
Art. 10
Testarea serologica oficiala este efectuata in efective de tip B1 si B2 pana
in momentul in care acestea devin de tip B3 sau B4.
Art. 11
(1) Toate femelele si toti taurii din efectivele de tip B1, destinate
pentru efectivele de tip B2:
a) daca sunt in varsta de peste 12 luni, au fost supuse unui test serologic
aprobat oficial, efectuat intr-o perioada de 30 de zile anterioare miscarii si
sunt insotite de un certificat in acest scop, emis de medicul veterinar
oficial;
b) sunt izolate imediat dupa sosire, timp de cel putin 60 de zile, si, daca
sunt in varsta de peste 12 luni, au fost ulterior supuse unui test serologic
aprobat oficial inainte de admiterea in efectivul de tip B2.
(2) Toate femelele si toti taurii din efectivele de tip B2, destinate altui
efectiv de tip B2:
a) daca sunt in varsta de peste 12 luni, au fost supuse unui test serologic
aprobat oficial, efectuat in cadrul unei perioade de 30 de zile anterioare
miscarii si sunt insotite de un certificat in acest scop, emis de medicul
veterinar oficial;
b) in timpul transferului, nu intra in contact cu animale din efective cu
un status de sanatate inferior.
(3) Transferul de animale intre efectivele de tip B3 si B4 este efectuat in
baza respectarii cerintelor Normei sanitare veterinare privind problemele de
sanatate a animalelor, ce afecteaza comertul Romaniei cu statele membre ale
Uniunii Europene cu animale din speciile bovine si porcine, ce transpune in
legislatia nationala Directiva Consiliului 64/432/CEE.
Art. 12
(1) Sunt luate masuri de control oficial pentru a preveni reinfectarea din
alte surse a unui efectiv din care bruceloza a fost eliminata.
(2) Toate miscarile bovinelor in si din efective cuprinse intr-un plan de
eradicare sunt supuse monitorizarii oficiale.
(3) Masurile de control al miscarii la care se refera alin. (2) pot fi
aplicate fara a se aduce atingere masurilor comunitare existente referitoare la
miscarea in si din efectivele libere de bruceloza si oficial libere de
bruceloza.
CAP. 3
Prevederi specifice referitoare la tuberculoza bovina
Art. 13
In cadrul unui plan de eradicare accelerata a tuberculozei:
A. prezenta si suspiciunea tuberculozei sunt obligatoriu si imediat
notificate autoritatii veterinare competente;
B. sunt interzise urmatoarele:
a) orice tratament terapeutic sau de desensibilizare fata de tuberculoza;
b) vaccinarea impotriva tuberculozei.
Art. 14
(1) Daca in efectiv exista un animal suspect de tuberculoza, autoritatile
veterinare competente trebuie sa se asigure ca sunt efectuate investigatii
oficiale, cat mai curand posibil, pentru a se confirma sau a se infirma
prezenta acestei boli.
(2) Pana la rezultatul acestor investigatii, autoritatile sanitare
veterinare competente trebuie sa dispuna:
a) punerea efectivului sub supraveghere veterinara oficiala;
b) interzicerea oricarei miscari in sau din efectiv, in afara de cazul in
care aceasta este autorizata de autoritatile sanitare veterinare competente in
scopul taierii fara intarziere;
c) izolarea animalelor suspecte in interiorul efectivului.
(3) Masurile la care se refera alin. (1) nu trebuie sa fie ridicate pana la
confirmarea sau infirmarea oficiala a prezentei tuberculozei sau a suspiciunii
tuberculozei in efectivul in cauza.
(4) Atunci cand prezenta tuberculozei este confirmata oficial, Autoritatea
Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa ia
masurile corespunzatoare pentru a preveni orice raspandire a bolii si trebuie
sa se asigure in special ca:
a) sunt interzise toate miscarile in sau din efectivul in cauza, in afara
de cazul in care sunt autorizate de autoritatile sanitare veterinare competente
in scopul taierii fara intarziere;
b) bovinele la care a fost oficial confirmata prezenta tuberculozei si
animalele care au fost infectate de acestea sunt izolate in cadrul efectivului;
c) bovinele sunt supuse fara intarziere unui examen pentru tuberculoza;
d) bovinele la care prezenta tuberculozei a fost confirmata oficial, care
au fost examinate asa cum este stipulat la lit. c), cu rezultate nefavorabile,
si animalele considerate de autoritatile sanitare veterinare competente ca
infectate sunt izolate si marcate inainte de taierea acestora, in conformitate
cu art. 15;
e) laptele de la vacile infectate poate fi utilizat numai in hrana animalelor
din aceeasi ferma, dupa tratamentul termic corespunzator;
f) fara a se aduce atingere prevederilor nationale referitoare la produsele
alimentare, laptele de la bovinele dintr-un efectiv infectat nu poate fi livrat
catre o unitate de prelucrare a laptelui, exceptand cazul in care a fost supus
unui tratament termic adecvat;
g) carcasele, semicarcasele, sferturile, bucatile si organele de la bovine
infectate, destinate utilizarii ca hrana pentru animale, sunt tratate astfel
incat sa se evite contaminarea;
h) reglementari oficiale pentru controlul unitatilor, cum ar fi unitatile
de ecarisare a carcaselor, trebuie sa asigure ca nu este nici un pericol ca
materialul sa produca raspandirea tuberculozei;
i) gunoiul din adaposturi sau alte cladiri utilizate de animale este
depozitat intr-un loc inaccesibil animalelor de ferma, tratat cu un
dezinfectant adecvat si stocat pentru cel putin 3 saptamani. Utilizarea
dezinfectantului nu este necesara daca ingrasamantul este acoperit cu un strat
de ingrasamant neinfectat sau cu un strat de pamant. Purinul din tarcuri sau
alte cladiri utilizate de animale trebuie sa fie dezinfectat, daca nu este
colectat in acelasi timp cu ingrasamantul.
Art. 15
(1) Ca urmare a unui examen bacteriologic, anatomopatologic sau test
tuberculinic, animalele la care prezenta tuberculozei a fost stabilita oficial
si cele considerate de autoritatile sanitare veterinare competente a fi
infectate sunt taiate sub supraveghere veterinara oficiala, cat mai curand
posibil si nu mai tarziu de 30 de zile dupa ce proprietarului lor sau persoanei
responsabile i s-au notificat oficial rezultatele testelor si obligatia sa, in
cadrul planului de eradicare, de a taia bovinele in cauza in intervalul de timp
mentionat.
(2) Totusi, in cazul animalelor care au fost examinate pentru tuberculoza
cu rezultate nefavorabile, dar fara a prezenta simptome clinice ale bolii,
autoritatile sanitare veterinare competente pot extinde pana la 3 luni perioada
prevazuta la alin. (1):
a) in cazul unei femele gestante care urmeaza sa fete intr-o perioada de
pana la 3 luni;
b) atunci cand acestea dispun taierea tuturor bovinelor dintr-un efectiv de
peste 20 de capete, intr-o regiune in care, din motive tehnice legate de
capacitatea abatoarelor desemnate pentru acest scop, taierea nu poate fi
efectuata intr-un interval de 30 de zile.
Art. 16
(1) Dupa taierea bovinelor la care se face referire la art. 15 si inaintea
repopularii, adaposturile si alte cladiri pentru efective si toate containerele,
echipamentul si alte articole utilizate pentru animale sunt curatate si
dezinfectate sub supraveghere veterinara oficiala, in conformitate cu
instructiunile date de medicul veterinar oficial.
(2) Toate mijloacele de transport, containerele si echipamentul sunt
curatate si dezinfectate dupa transportul animalelor dintr-un efectiv infectat
sau produsele de la astfel de animale, materialele, precum si substantele care
au intrat in contact cu astfel de animale. Zonele de incarcare pentru astfel de
animale trebuie sa fie curatate si dezinfectate dupa utilizare.
(3) Dezinfectantul ce trebuie sa fie utilizat si concentratia acestuia sunt
autorizate oficial de autoritatea sanitara veterinara competenta.
Art. 17
Dupa taierea bovinelor la care se face referire la art. 15:
a) fara a se aduce atingere prevederilor art. 19, nici o bovina nu poate
parasi efectivul respectiv, in afara de cazul in care a fost data autorizatia
pentru taiere fara intarziere, de catre autoritatea sanitara veterinara competenta;
b) testele pentru tuberculoza sunt efectuate in efectivul respectiv pentru
a se confirma ca aceasta boala a fost eliminata;
c) efectivul nu este repopulat inainte ca bovinele cu varsta de peste 6
saptamani, ramase in efectiv, sa fie supuse unuia sau mai multor teste oficiale
pentru tuberculoza.
Art. 18
In baza unui plan pentru eradicarea tuberculozei, testul intradermic de
tuberculinare supravegheat oficial este efectuat la toate bovinele cu varsta de
peste 6 saptamani, cel putin la fiecare 6 luni, in efectivele de tip T1 si T2,
pana in momentul in care devin efective de tip T3.
Art. 19
(1) Orice animal dintr-un efectiv de tip T1 si destinat unui efectiv de tip
T2:
a) a fost supus unui test intradermic de tuberculinare, efectuat intr-o
perioada de 30 de zile inaintea miscarii si este insotit de un certificat in
acest scop, emis de medicul veterinar oficial;
b) este izolat imediat dupa sosire pentru cel putin 60 de zile si este
supus unui nou test intradermic de tuberculinare oficial, inainte de admiterea
in efectiv.
(2) Orice animal dintr-un efectiv de tip T2 si destinat pentru alt efectiv
de tip T2:
a) este supus unui test intradermic de tuberculinare intr-o perioada de 30
de zile inainte de miscare si este insotit de un certificat in acest scop, emis
de medicul veterinar oficial;
b) in timpul transferului, nu intra in contact cu bovine din efective cu un
status de sanatate inferior.
(3) Orice transfer de bovine intre efective de tip T3 este efectuat si
supus respectarii cerintelor Normei sanitare veterinare privind problemele de
sanatate a animalelor, ce afecteaza comertul Romaniei cu statele membre ale
Uniunii Europene cu animale din speciile bovine si porcine, ce transpune in
legislatia nationala Directiva Consiliului 64/432/CEE.
Art. 20
(1) Sunt luate masuri de control oficiale pentru a se preveni ca un efectiv
in care tuberculoza a fost eliminata sa fie reinfectat din alte surse de
infectie.
(2) Toate miscarile bovinelor in si din efectivele cuprinse intr-un plan de
eradicare sunt supuse supravegherii veterinare oficiale.
(3) Masurile de control al miscarii la care se refera alin. (2) pot fi
aplicate fara a aduce atingere masurilor nationale existente privind miscarea
in si din efectivele libere oficial de tuberculoza.
CAP. 4
Prevederi specifice referitoare la leucoza enzootica bovina
Art. 21
Pana la intrarea in vigoare a regulilor comunitare transpuse in legislatia
nationala si fara a aduce atingere art. 4 alin. (3) din Directiva 77/391/CEE se
aplica prevederile nationale privind depistarea leucozei si clasificarea
efectivelor cu privire la leucoza.
Art. 22
In baza unui plan de eradicare a leucozei enzootice bovine:
a) prezenta si suspiciunea prezentei leucozei enzootice bovine si in
special tumori ale sistemului limfatic si ale altor organe ale bovinelor sunt
notificate obligatoriu si imediat autoritatii veterinare competente;
b) este interzis tratamentul terapeutic sau vaccinarea impotriva leucozei
enzootice bovine de orice tip.
Art. 23
In pofida oricaror masuri adoptate in conformitate cu prevederile
nationale, in cazul suspiciunii de leucoza enzootica bovina, atunci cand
prezenta acesteia este confirmata oficial intr-un efectiv, autoritatea sanitara
veterinara competenta trebuie sa ia masurile corespunzatoare pentru a preveni
raspandirea bolii si trebuie sa se asigure, in special, ca:
a) este interzisa orice miscare a animalelor din acest efectiv, in afara de
cazul in care aceasta este autorizata de autoritatile veterinare competente, in
scopul taierii fara intarziere;
b) efectivul in cauza este izolat astfel incat bovinele sa nu intre in
contact cu bovine care nu apartin acestui efectiv;
c) laptele de la vacile infectate poate fi utilizat in hrana animalelor
numai dupa tratament termic corespunzator sau dupa ce a fost livrat catre o
unitate de prelucrare a laptelui pentru a fi supus unui astfel de tratament.
Poate fi autorizata hranirea animalelor cu lapte care nu a fost supus unui tratament
termic, in cazul efectivelor in care toate animalele urmeaza sa fie taiate in
conformitate cu art. 24 lit. a);
d) carcasele, semicarcasele, sferturile, bucatile si organele de la
animalele infectate, destinate hranei pentru animale, sunt tratate astfel incat
sa se evite contaminarea;
e) reglementarile oficiale pentru controlul unitatilor, cum ar fi unitatile
de ecarisare a carcaselor, s-au asigurat ca nu este nici un pericol ca
materialul sa produca raspandirea leucozei enzootice bovine;
f) crescatorul de animale notifica medicului veterinar oficial moartea sau
taierea de necesitate a oricarei bovine din ferma sa.
Art. 24
In cadrul planului de eradicare:
a) atunci cand un astfel de plan prevede taierea tuturor bovinelor apartinand
unui efectiv in care leucoza enzootica bovina a fost oficial declarata, aceste
animale sunt taiate intr-un interval de timp care urmeaza sa fie stabilit de
autoritatile sanitare veterinare competente;
b) atunci cand un astfel de plan prevede taierea doar a acelor bovine la
care leucoza enzootica bovina a fost oficial declarata si posibil si a celor
considerate de autoritatile sanitare veterinare competente ca sunt infectate, o
astfel de taiere are loc intr-un interval de 30 de zile dupa ce proprietarul
acestora sau persoana imputernicita a fost notificata in mod oficial despre
rezultatul examinarilor si intra in obligatia acesteia, in baza planului de
eradicare, sa taie bovinele respective in acest interval de timp.
Art. 25
In eventualitatea taierii, in conformitate cu art. 24 lit. b):
a) nici o bovina nu poate parasi efectivul respectiv decat daca a fost
emisa o autorizare in acest sens de catre autoritatile sanitare veterinare
competente, in scopul taierii acestora fara intarziere;
b) testele pentru leucoza enzootica bovina sunt efectuate in efectivul
respectiv, pentru a se confirma faptul ca boala a fost eliminata;
c) pentru a repopula efectivul pot fi folosite numai animale din efective
considerate de catre autoritatile sanitare veterinare competente ca neinfectate
cu leucoza enzootica bovina.
Art. 26
(1) Dupa taierea bovinelor la care se face referire la art. 24 si anterior
repopularii, adaposturile, alte cladiri pentru efectivul de animale si toate
containerele, echipamentul si alte articole utilizate pentru animale sunt
curatate si dezinfectate sub supraveghere veterinara oficiala, in conformitate
cu instructiunile date de medicul veterinar oficial.
(2) Toate mijloacele de transport, containerele si echipamentul sunt
curatate si dezinfectate dupa transportul animalelor sau produsele de la astfel
de animale, materialele, precum si substantele care au intrat in contact cu
astfel de animale. Zonele de incarcare pentru astfel de animale trebuie sa fie
curatate si dezinfectate dupa utilizare.
(3) Dezinfectantul ce trebuie sa fie utilizat si concentratia acestuia sunt
autorizate oficial de catre autoritatea sanitara veterinara competenta
centrala.
Art. 27
Trebuie sa se asigure ca bovinele dintr-un efectiv clasificat ca nefiind
suspect de leucoza enzootica bovina nu vin in contact cu bovine din efective
care nu sunt clasificate astfel.
Art. 28
(1) Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta
Alimentelor pune in aplicare acte normative, reglementari si prevederi
administrative, necesare pentru conformarea cu prezenta norma sanitara
veterinara, pe care le va transmite Comisiei Europene, prin intermediul
Ministerului Integrarii Europene si al Misiunii Romaniei pe langa Uniunea
Europeana, impreuna cu tabelele de concordanta, in vederea evaluarii
conformitatii transpunerii legislative, si va stabili masurile necesare pentru
implementarea corecta si la timp a prevederilor prezentei norme sanitare
veterinare.
(2) Atunci cand Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru
Siguranta Alimentelor actioneaza potrivit prevederilor alin. (1), trebuie sa
faca o referire expresa la prezenta norma sanitara veterinara. Procedura
privind realizarea referirii mentionate ramane in responsabilitatea Autoritatii
Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.
(3) Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta
Alimentelor va lua toate masurile necesare si va sanctiona, potrivit legii,
orice incalcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare, iar in caz
de infractiuni, sesizeaza organele de cercetare penala.
(4) Prezenta norma sanitara veterinara constituie transpunerea oficiala a
Directivei Consiliului 78/52/CEE, asa cum a fost modificata ultima data prin
Directiva Consiliului 81/6/CEE.