Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 115 din  9 noiembrie 2005

privind aprobarea Normei sanitare veterinare ce stabileste reguli detaliate pentru aplicarea Normei sanitare veterinare privind sistemul de identificare si inregistrare a bovinelor corelat cu etichetarea carnii de bovine si a produselor din carne de bovine

ACT EMIS DE: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 1043 din 24 noiembrie 2005


SmartCity3


    Vazand Referatul de aprobare nr. 35.305 din 19 octombrie 2005, intocmit de Directia generala sanitara veterinara din cadrul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor,
    avand in vedere prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanta Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitatii sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 215/2004, cu modificarile si completarile ulterioare,
    in temeiul art. 3 alin. (3) si al art. 4 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 738/2005 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si a unitatilor din subordinea acesteia,

    presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Norma sanitara veterinara ce stabileste reguli detaliate pentru aplicarea Normei sanitare veterinare privind sistemul de identificare si inregistrare a bovinelor corelat cu etichetarea carnii de bovine si a produselor din carne de bovine, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, institutele veterinare centrale si directiile sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene si a municipiului Bucuresti vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
    Art. 3
    La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga orice alte dispozitii contrare.
    Art. 4
    Prezentul ordin constituie transpunerea Regulamentului Comisiei 1825/2000/CE ce stabileste reguli detaliate pentru aplicarea Regulamentului Parlamentului European si al Consiliului 1760/2000/CE in ceea ce priveste etichetarea carnii de bovine si a produselor din carne de bovine, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr. L 216 din 26 august 2000, p. 8.
    Art. 5
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si va intra in vigoare la 1 ianuarie 2007.

                   p. Presedintele Autoritatii Nationale
           Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor,
                            Constantin Lupescu

    ANEXA 1

                         NORMA SANITARA VETERINARA
ce stabileste reguli detaliate pentru aplicarea Normei sanitare veterinare privind sistemul de identificare si inregistrare a bovinelor corelat cu etichetarea carnii de bovine si a produselor din carne de bovine

    Art. 1
    Trasabilitatea
    Toti operatorii si organizatiile trebuie sa aiba un sistem de identificare si un sistem complet de inregistrare, in fiecare dintre diferitele stadii de productie si vanzare ale acestora, in sensul art. 12 al Normei sanitare veterinare privind sistemul de identificare si inregistrare a bovinelor corelat cu etichetarea carnii de bovine si a produselor din carne de bovine, aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 345/2002, cu modificarile ulterioare, ce transpune in legislatia nationala Regulamentul Comisiei 1760/2000/CE.
    Un asemenea sistem este aplicat astfel incat sa asigure legatura dintre identificarea carnii si animalul sau animalele in cauza, asa cum este prevazut la art. 13 alin. (1) si la art. 16 alin. (6) si (7) din norma sanitara veterinara mentionata anterior.
    Sistemul de inregistrare trebuie sa inscrie, in special, sosirea si plecarea de animale vii, carcase si/sau bucati de carne, pentru a se asigura ca este garantata o corelatie intre sosiri si plecari.
    Art. 2
    Etichetarea atunci cand nu sunt disponibile informatii
    (1) Numarul de aprobare prevazut de art. 13 alin. (2) lit. b) din norma sanitara veterinara mentionata la art. 1 din prezenta norma este:
    a) numarul de aprobare prevazut de art. 11 alin. (1) din Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea carnii proaspete, aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 401/2002, ce transpune in legislatia nationala Directiva Consiliului 64/433/CEE; sau
    b) atunci cand nu exista un numar de aprobare, numarul national de inregistrare; atunci cand nu este disponibil nici unul dintre cele doua numere, numarul poate fi inlocuit cu numele si adresa abatorului.
    (2) In aplicarea art. 13 alin. (5) din norma sanitara veterinara mentionata la art. 1:
    a) pentru carnea provenita de la animalele fatate in Romania sau in statele membre ale Uniunii Europene inainte de 1 ianuarie 1998, atunci cand informatiile cu privire la locul fatarii si/sau locul cresterii, altul decat ultimul loc de crestere, nu sunt disponibile, indicarea locului fatarii si/sau a locului de crestere se inlocuieste cu indicatia "Fatat inainte de 1 ianuarie 1998";
    b) pentru carnea provenita de la animale vii importate in Romania, atunci cand informatiile cu privire la locul fatarii si/sau locul cresterii, altul decat ultimul loc de crestere, nu sunt disponibile, indicarea locului fatarii si/sau a locului de crestere se inlocuieste cu indicatia "Import de animale vii in Romania" sau "Import de animale vii din [numele tarii terte]".
    Art. 3
    Simplificarea indicatiei de origine
    In aplicarea art. 13 alin. (5) lit. a) din norma sanitara veterinara mentionata la art. 1 din prezenta norma sanitara veterinara, pentru carnea de bovine provenita de la animale care au fost crescute pentru 30 de zile sau mai putin:
    a) intr-un stat membru al Uniunii Europene, in Romania sau in tara terta in care a avut loc fatarea;
    b) intr-un stat membru al Uniunii Europene, in Romania sau in tara terta in care a avut loc taierea,
    nu se solicita indicarea statelor membre ale Uniunii Europene, Romaniei sau a tarilor terte drept tari in care a avut loc cresterea, cu conditia ca acele animale sa fi fost crescute in alt stat membru al Uniunii Europene, in Romania sau intr-o tara terta, pentru o perioada mai mare de 30 de zile.
    Art. 4
    Marimea unui grup
    (1) In cursul transarii carcaselor sau a sferturilor, marimea grupului prevazut la art. 13 alin. (1) din norma sanitara veterinara mentionata la art. 1 este definita de numarul carcaselor sau al sferturilor transate impreuna si care constituie un lot pentru unitatea de transare respectiva. Marimea lotului nu poate depasi, in nici un caz, productia unei zile.
    (2) In cursul transarii sau tocarii ulterioare, un grup poate fi reconstituit din toate grupurile prevazute la alin. (1), transate sau tocate in aceeasi zi.
    Art. 5
    Carnea tocata de bovine
    (1) In sensul prezentei norme sanitare veterinare, carnea tocata este definita ca acea carne care a fost tocata in fragmente sau trecuta printr-o masina de tocat cu spirala.
    (2) Informatiile suplimentare care pot fi incluse pe etichete, asa cum este prevazut la art. 14 alin. (3) din norma sanitara veterinara mentionata la art. 1, sunt:
    a) indicatiile prevazute la art. 13 alin. (2) lit. b) si c) din norma sanitara veterinara mentionata anterior, precum si data tocarii;
    b) indicatiile prevazute la art. 13 alin. (5) lit. a) pct. 1 si 2 si lit. b) din norma sanitara veterinara mentionata anterior, daca tara in cauza a luat o decizie de a aplica un sistem national obligatoriu de etichetare incluzand aceste informatii sau daca operatorul in cauza indica informatiile in mod voluntar, in conformitate cu prevederile din partea a II-a cap. II din norma sanitara veterinara mentionata la art. 1;
    c) indicatiile prevazute la art. 13 alin. (5) lit. a) pct. 1 si 2 din norma sanitara veterinara mentionata la art. 1.
    Art. 6
    Proceduri de aprobare
    (1) Perioada prevazuta la art. 16 alin. (8) din norma sanitara veterinara mentionata la art. 1, in cursul careia nu a fost refuzata sau nu a fost emisa o autorizatie ori nu au fost cerute informatii suplimentare de catre autoritatea competenta a tarii careia i-a fost trimisa carnea, trebuie sa fie de doua luni din ziua urmatoare datei de trimitere a cererii.
    (2) In conformitate cu art. 16 alin. (10) din norma sanitara veterinara mentionata la art. 1, perioada prevazuta de art. 16 alin. (8) din norma sanitara veterinara mentionata anterior, pentru bucatile de carne de bovine de calitatea I ambalate in pachete individuale, etichetate intr-un stat membru al Uniunii Europene sau in Romania conform unei specificatii aprobate si introduse pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii Europene sau al Romaniei, trebuie sa fie de 14 zile, atunci cand nu sunt adaugate informatii etichetei initiale.
    (3) In scopurile prevazute la art. 16 alin. (10) din norma sanitara veterinara mentionata la alin. (2), carnea de bovine in pachete mici pentru vanzare cu amanuntul, care a fost etichetata intr-un stat membru al Uniunii Europene sau in Romania conform unei specificatii aprobate, poate fi introdusa pe teritoriul altui stat membru al Uniunii Europene sau al Romaniei si comercializata, fara aprobarea prealabila a specificatiei de etichetare de catre acest stat membru sau de Romania, cu conditia ca:
    a) pachetele in cauza sa ramana neschimbate;
    b) specificatia de ambalare aprobata de Romania sau de statul membru al Uniunii Europene sa cuprinda, de asemenea, comercializarea carnii de bovine ambalate in alte state membre ale Uniunii Europene sau in Romania;
    c) Romania sau statul membru al Uniunii Europene care aproba aceasta specificatie sa furnizeze toate informatiile necesare in avans tuturor celorlalte state membre ale Uniunii Europene sau Romaniei, in conformitate cu specificatia aprobata atunci cand carnea de bovine ambalata trebuie sa fie comercializata.
    Art. 7
    Controale
    (1) Operatorii si organizatiile trebuie sa permita in orice moment accesul expertilor Comisiei, al autoritatii competente si al organismului de control independent, in intelesul art. 16 alin. (3) din norma sanitara veterinara mentionata la art. 1, in unitatile acestora si la toate evidentele care demonstreaza ca informatiile de pe etichetele respective sunt corecte.
    (2) Autoritatea competenta si, in cazul mentionat la art. 16 alin. (3) din norma sanitara veterinara mentionata la art. 1, organismul de control independent trebuie sa efectueze controale ad-hoc regulate pe baza analizei de risc care trebuie sa tina cont, in special, de complexitatea specificatiei respective. Pentru fiecare control se intocmeste un raport de inspectie pentru a include orice deficienta, precum si masurile propuse pentru a remedia situatia si termenul limita ori sanctiunea impusa.
    (3) Atunci cand optiunea prevazuta la art. 16 alin. (3) din norma sanitara veterinara mentionata la art. 1 nu este luata in considerare, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor efectueaza controale, astfel incat sa dea garantii suficiente ale acuratetei etichetelor utilizate. Frecventa acestora este determinata, in special, de referinta la complexitatea specificatiei respective.
    (4) Operatorii, organizatiile si organismele de control independente comunica toate informatiile relevante autoritatii competente.
    Art. 8
    Sanctiuni
    (1) Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor stabileste sistemul de sanctiuni care va fi aplicabil in cazul incalcarilor normei sanitare veterinare mentionate la art. 1 si ia toate masurile necesare pentru a asigura implementarea sa. Sanctiunile prevazute trebuie sa fie eficiente, proportionale si disuasive.
    (2) Fara a aduce atingere sanctiunilor prevazute la art. 18 din norma sanitara veterinara mentionata la art. 1, atunci cand carnea de bovine a fost etichetata:
    a) fara respectarea sistemului obligatoriu de etichetare; sau
    b) in cazul aplicarii sistemului voluntar, fara respectarea specificatiei sau, atunci cand nu exista o specificatie aprobata, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa solicite retragerea carnii de bovine de pe piata, pana cand aceasta este reetichetata in conformitate cu prezenta norma sanitara veterinara.
    Totusi, daca aceasta carne respecta toate regulile veterinare si de igiena existente, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor poate, in plus fata de sanctiunile prevazute la alin. (1), sa autorizeze ca aceasta carne de bovine sa fie trimisa direct pentru prelucrare in produse, altele decat cele indicate la art. 12 alin. (1) din norma sanitara veterinara mentionata la art. 1.
    Art. 9
    Evidente
    Autoritatea competenta trebuie sa tina o evidenta a specificatiilor aprobate si, in special, a fiecarui operator si a fiecarei organizatii responsabile cu etichetarea carnii de bovine si a organismului independent responsabil de controale.
    Art. 10
    Comunicari
    Romania trebuie sa comunice Comisiei:
    a) numele autoritatilor competente pentru implementarea sistemului de etichetare conform normei sanitare veterinare mentionate la art. 1, precum si regulile detaliate de implementare ulterioare si, in special, cele cu privire la controalele relevante ce trebuie sa fie efectuate si la sanctiunile ce trebuie sa fie aplicate;
    b) o lista a tuturor indicatiilor voluntare aprobate pe teritoriul sau;
    c) la fiecare 3 luni, o actualizare a listei prevazute la lit. b).
    Art. 11
    (1) Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor pune in aplicare acte normative, reglementari si prevederi administrative, necesare pentru conformarea cu prezenta norma sanitara veterinara, pe care le va transmite Comisiei Europene, prin intermediul Ministerului Integrarii Europene si al Misiunii Romaniei pe langa Uniunea Europeana, impreuna cu tabelele de concordanta, in vederea evaluarii conformitatii transpunerii legislative, si va stabili masurile necesare pentru implementarea corecta si la timp a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
    (2) Atunci cand Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor actioneaza potrivit prevederilor alin. (1), trebuie sa faca o referire expresa la prezenta norma sanitara veterinara. Procedura privind realizarea referirii mentionate ramane in responsabilitatea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.
    (3) Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor va lua toate masurile necesare si va sanctiona, potrivit legii, orice incalcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare, iar in caz de infractiuni, sesizeaza organele de cercetare penala.
    (4) Prezenta norma sanitara veterinara constituie transpunerea oficiala a Regulamentului Comisiei 1825/2000/CE.

                                            


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 115/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 115 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu