ORDIN
Nr. 115 din 9 noiembrie 2005
privind aprobarea Normei sanitare veterinare ce stabileste reguli detaliate
pentru aplicarea Normei sanitare veterinare privind sistemul de identificare si
inregistrare a bovinelor corelat cu etichetarea carnii de bovine si a
produselor din carne de bovine
ACT EMIS DE: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU
SIGURANTA ALIMENTELOR
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 1043 din 24 noiembrie 2005
Vazand Referatul de aprobare nr. 35.305 din 19 octombrie 2005, intocmit de
Directia generala sanitara veterinara din cadrul Autoritatii Nationale Sanitare
Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor,
avand in vedere prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanta Guvernului nr.
42/2004 privind organizarea activitatii sanitar-veterinare si pentru siguranta
alimentelor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 215/2004, cu
modificarile si completarile ulterioare,
in temeiul art. 3 alin. (3) si al art. 4 alin. (3) din Hotararea Guvernului
nr. 738/2005 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale Sanitare
Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si a unitatilor din subordinea
acesteia,
presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta
Alimentelor emite urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Norma sanitara veterinara ce stabileste reguli detaliate pentru
aplicarea Normei sanitare veterinare privind sistemul de identificare si
inregistrare a bovinelor corelat cu etichetarea carnii de bovine si a
produselor din carne de bovine, prevazuta in anexa care face parte integranta
din prezentul ordin.
Art. 2
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor,
institutele veterinare centrale si directiile sanitar-veterinare si pentru
siguranta alimentelor judetene si a municipiului Bucuresti vor duce la
indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga orice alte
dispozitii contrare.
Art. 4
Prezentul ordin constituie transpunerea Regulamentului Comisiei
1825/2000/CE ce stabileste reguli detaliate pentru aplicarea Regulamentului
Parlamentului European si al Consiliului 1760/2000/CE in ceea ce priveste
etichetarea carnii de bovine si a produselor din carne de bovine, publicata in
Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr. L 216 din 26 august 2000,
p. 8.
Art. 5
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare la 1 ianuarie 2007.
p. Presedintele Autoritatii Nationale
Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor,
Constantin Lupescu
ANEXA 1
NORMA SANITARA VETERINARA
ce stabileste reguli detaliate pentru aplicarea Normei sanitare veterinare
privind sistemul de identificare si inregistrare a bovinelor corelat cu
etichetarea carnii de bovine si a produselor din carne de bovine
Art. 1
Trasabilitatea
Toti operatorii si organizatiile trebuie sa aiba un sistem de identificare
si un sistem complet de inregistrare, in fiecare dintre diferitele stadii de
productie si vanzare ale acestora, in sensul art. 12 al Normei sanitare
veterinare privind sistemul de identificare si inregistrare a bovinelor corelat
cu etichetarea carnii de bovine si a produselor din carne de bovine, aprobata
prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 345/2002,
cu modificarile ulterioare, ce transpune in legislatia nationala Regulamentul
Comisiei 1760/2000/CE.
Un asemenea sistem este aplicat astfel incat sa asigure legatura dintre
identificarea carnii si animalul sau animalele in cauza, asa cum este prevazut
la art. 13 alin. (1) si la art. 16 alin. (6) si (7) din norma sanitara
veterinara mentionata anterior.
Sistemul de inregistrare trebuie sa inscrie, in special, sosirea si
plecarea de animale vii, carcase si/sau bucati de carne, pentru a se asigura ca
este garantata o corelatie intre sosiri si plecari.
Art. 2
Etichetarea atunci cand nu sunt disponibile informatii
(1) Numarul de aprobare prevazut de art. 13 alin. (2) lit. b) din norma
sanitara veterinara mentionata la art. 1 din prezenta norma este:
a) numarul de aprobare prevazut de art. 11 alin. (1) din Norma sanitara
veterinara privind conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea
carnii proaspete, aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei
si padurilor nr. 401/2002, ce transpune in legislatia nationala Directiva Consiliului
64/433/CEE; sau
b) atunci cand nu exista un numar de aprobare, numarul national de
inregistrare; atunci cand nu este disponibil nici unul dintre cele doua numere,
numarul poate fi inlocuit cu numele si adresa abatorului.
(2) In aplicarea art. 13 alin. (5) din norma sanitara veterinara mentionata
la art. 1:
a) pentru carnea provenita de la animalele fatate in Romania sau in statele
membre ale Uniunii Europene inainte de 1 ianuarie 1998, atunci cand
informatiile cu privire la locul fatarii si/sau locul cresterii, altul decat
ultimul loc de crestere, nu sunt disponibile, indicarea locului fatarii si/sau
a locului de crestere se inlocuieste cu indicatia "Fatat inainte de 1
ianuarie 1998";
b) pentru carnea provenita de la animale vii importate in Romania, atunci
cand informatiile cu privire la locul fatarii si/sau locul cresterii, altul
decat ultimul loc de crestere, nu sunt disponibile, indicarea locului fatarii
si/sau a locului de crestere se inlocuieste cu indicatia "Import de animale
vii in Romania" sau "Import de animale vii din [numele tarii
terte]".
Art. 3
Simplificarea indicatiei de origine
In aplicarea art. 13 alin. (5) lit. a) din norma sanitara veterinara
mentionata la art. 1 din prezenta norma sanitara veterinara, pentru carnea de
bovine provenita de la animale care au fost crescute pentru 30 de zile sau mai
putin:
a) intr-un stat membru al Uniunii Europene, in Romania sau in tara terta in
care a avut loc fatarea;
b) intr-un stat membru al Uniunii Europene, in Romania sau in tara terta in
care a avut loc taierea,
nu se solicita indicarea statelor membre ale Uniunii Europene, Romaniei sau
a tarilor terte drept tari in care a avut loc cresterea, cu conditia ca acele
animale sa fi fost crescute in alt stat membru al Uniunii Europene, in Romania
sau intr-o tara terta, pentru o perioada mai mare de 30 de zile.
Art. 4
Marimea unui grup
(1) In cursul transarii carcaselor sau a sferturilor, marimea grupului
prevazut la art. 13 alin. (1) din norma sanitara veterinara mentionata la art.
1 este definita de numarul carcaselor sau al sferturilor transate impreuna si
care constituie un lot pentru unitatea de transare respectiva. Marimea lotului
nu poate depasi, in nici un caz, productia unei zile.
(2) In cursul transarii sau tocarii ulterioare, un grup poate fi
reconstituit din toate grupurile prevazute la alin. (1), transate sau tocate in
aceeasi zi.
Art. 5
Carnea tocata de bovine
(1) In sensul prezentei norme sanitare veterinare, carnea tocata este
definita ca acea carne care a fost tocata in fragmente sau trecuta printr-o
masina de tocat cu spirala.
(2) Informatiile suplimentare care pot fi incluse pe etichete, asa cum este
prevazut la art. 14 alin. (3) din norma sanitara veterinara mentionata la art.
1, sunt:
a) indicatiile prevazute la art. 13 alin. (2) lit. b) si c) din norma
sanitara veterinara mentionata anterior, precum si data tocarii;
b) indicatiile prevazute la art. 13 alin. (5) lit. a) pct. 1 si 2 si lit.
b) din norma sanitara veterinara mentionata anterior, daca tara in cauza a luat
o decizie de a aplica un sistem national obligatoriu de etichetare incluzand
aceste informatii sau daca operatorul in cauza indica informatiile in mod
voluntar, in conformitate cu prevederile din partea a II-a cap. II din norma
sanitara veterinara mentionata la art. 1;
c) indicatiile prevazute la art. 13 alin. (5) lit. a) pct. 1 si 2 din norma
sanitara veterinara mentionata la art. 1.
Art. 6
Proceduri de aprobare
(1) Perioada prevazuta la art. 16 alin. (8) din norma sanitara veterinara
mentionata la art. 1, in cursul careia nu a fost refuzata sau nu a fost emisa o
autorizatie ori nu au fost cerute informatii suplimentare de catre autoritatea
competenta a tarii careia i-a fost trimisa carnea, trebuie sa fie de doua luni
din ziua urmatoare datei de trimitere a cererii.
(2) In conformitate cu art. 16 alin. (10) din norma sanitara veterinara
mentionata la art. 1, perioada prevazuta de art. 16 alin. (8) din norma
sanitara veterinara mentionata anterior, pentru bucatile de carne de bovine de
calitatea I ambalate in pachete individuale, etichetate intr-un stat membru al
Uniunii Europene sau in Romania conform unei specificatii aprobate si introduse
pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii Europene sau al Romaniei, trebuie
sa fie de 14 zile, atunci cand nu sunt adaugate informatii etichetei initiale.
(3) In scopurile prevazute la art. 16 alin. (10) din norma sanitara
veterinara mentionata la alin. (2), carnea de bovine in pachete mici pentru
vanzare cu amanuntul, care a fost etichetata intr-un stat membru al Uniunii
Europene sau in Romania conform unei specificatii aprobate, poate fi introdusa
pe teritoriul altui stat membru al Uniunii Europene sau al Romaniei si
comercializata, fara aprobarea prealabila a specificatiei de etichetare de
catre acest stat membru sau de Romania, cu conditia ca:
a) pachetele in cauza sa ramana neschimbate;
b) specificatia de ambalare aprobata de Romania sau de statul membru al
Uniunii Europene sa cuprinda, de asemenea, comercializarea carnii de bovine
ambalate in alte state membre ale Uniunii Europene sau in Romania;
c) Romania sau statul membru al Uniunii Europene care aproba aceasta
specificatie sa furnizeze toate informatiile necesare in avans tuturor
celorlalte state membre ale Uniunii Europene sau Romaniei, in conformitate cu
specificatia aprobata atunci cand carnea de bovine ambalata trebuie sa fie
comercializata.
Art. 7
Controale
(1) Operatorii si organizatiile trebuie sa permita in orice moment accesul
expertilor Comisiei, al autoritatii competente si al organismului de control
independent, in intelesul art. 16 alin. (3) din norma sanitara veterinara
mentionata la art. 1, in unitatile acestora si la toate evidentele care demonstreaza
ca informatiile de pe etichetele respective sunt corecte.
(2) Autoritatea competenta si, in cazul mentionat la art. 16 alin. (3) din
norma sanitara veterinara mentionata la art. 1, organismul de control
independent trebuie sa efectueze controale ad-hoc regulate pe baza analizei de
risc care trebuie sa tina cont, in special, de complexitatea specificatiei
respective. Pentru fiecare control se intocmeste un raport de inspectie pentru
a include orice deficienta, precum si masurile propuse pentru a remedia
situatia si termenul limita ori sanctiunea impusa.
(3) Atunci cand optiunea prevazuta la art. 16 alin. (3) din norma sanitara
veterinara mentionata la art. 1 nu este luata in considerare, Autoritatea
Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor efectueaza
controale, astfel incat sa dea garantii suficiente ale acuratetei etichetelor
utilizate. Frecventa acestora este determinata, in special, de referinta la
complexitatea specificatiei respective.
(4) Operatorii, organizatiile si organismele de control independente
comunica toate informatiile relevante autoritatii competente.
Art. 8
Sanctiuni
(1) Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta
Alimentelor stabileste sistemul de sanctiuni care va fi aplicabil in cazul
incalcarilor normei sanitare veterinare mentionate la art. 1 si ia toate
masurile necesare pentru a asigura implementarea sa. Sanctiunile prevazute
trebuie sa fie eficiente, proportionale si disuasive.
(2) Fara a aduce atingere sanctiunilor prevazute la art. 18 din norma
sanitara veterinara mentionata la art. 1, atunci cand carnea de bovine a fost
etichetata:
a) fara respectarea sistemului obligatoriu de etichetare; sau
b) in cazul aplicarii sistemului voluntar, fara respectarea specificatiei
sau, atunci cand nu exista o specificatie aprobata, Autoritatea Nationala
Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa solicite
retragerea carnii de bovine de pe piata, pana cand aceasta este reetichetata in
conformitate cu prezenta norma sanitara veterinara.
Totusi, daca aceasta carne respecta toate regulile veterinare si de igiena
existente, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta
Alimentelor poate, in plus fata de sanctiunile prevazute la alin. (1), sa
autorizeze ca aceasta carne de bovine sa fie trimisa direct pentru prelucrare
in produse, altele decat cele indicate la art. 12 alin. (1) din norma sanitara
veterinara mentionata la art. 1.
Art. 9
Evidente
Autoritatea competenta trebuie sa tina o evidenta a specificatiilor
aprobate si, in special, a fiecarui operator si a fiecarei organizatii
responsabile cu etichetarea carnii de bovine si a organismului independent
responsabil de controale.
Art. 10
Comunicari
Romania trebuie sa comunice Comisiei:
a) numele autoritatilor competente pentru implementarea sistemului de
etichetare conform normei sanitare veterinare mentionate la art. 1, precum si
regulile detaliate de implementare ulterioare si, in special, cele cu privire
la controalele relevante ce trebuie sa fie efectuate si la sanctiunile ce
trebuie sa fie aplicate;
b) o lista a tuturor indicatiilor voluntare aprobate pe teritoriul sau;
c) la fiecare 3 luni, o actualizare a listei prevazute la lit. b).
Art. 11
(1) Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta
Alimentelor pune in aplicare acte normative, reglementari si prevederi
administrative, necesare pentru conformarea cu prezenta norma sanitara
veterinara, pe care le va transmite Comisiei Europene, prin intermediul
Ministerului Integrarii Europene si al Misiunii Romaniei pe langa Uniunea
Europeana, impreuna cu tabelele de concordanta, in vederea evaluarii
conformitatii transpunerii legislative, si va stabili masurile necesare pentru
implementarea corecta si la timp a prevederilor prezentei norme sanitare
veterinare.
(2) Atunci cand Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru
Siguranta Alimentelor actioneaza potrivit prevederilor alin. (1), trebuie sa
faca o referire expresa la prezenta norma sanitara veterinara. Procedura
privind realizarea referirii mentionate ramane in responsabilitatea Autoritatii
Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.
(3) Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor
va lua toate masurile necesare si va sanctiona, potrivit legii, orice incalcare
a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare, iar in caz de infractiuni,
sesizeaza organele de cercetare penala.
(4) Prezenta norma sanitara veterinara constituie transpunerea oficiala a
Regulamentului Comisiei 1825/2000/CE.