ORDIN
Nr. 117 din 17 noiembrie 2004
privind aprobarea Normei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor
care stabileste conditiile de sanatate si certificatul de sanatate publica
pentru importul din tari terte in Romania de produse obtinute din carne de
pasare, carne de vanat de crescatorie, carne de vanat salbatic si carne de
iepure*)
ACT EMIS DE: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU
SIGURANTA ALIMENTELOR
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 166 bis din 24 februarie
2005
*) Ordinul nr. 117/2004 a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei,
Partea I, nr. 166 din 24 februarie 2005 si este reprodus si in acest numar bis.
In temeiul art. 10 lit. b) din Ordonanta Guvernului nr. 42/2004 privind
organizarea activitatii sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor,
aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 215/2004, cu modificarile
ulterioare,
vazand Referatul de aprobare nr. 23.465 din 15 noiembrie 2004, intocmit de
Directia generala sanitara veterinara din structura Autoritatii Nationale
Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor,
presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta
Alimentelor emite urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Norma sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor care
stabileste conditiile de sanatate si certificatul de sanatate publica pentru
importul din tari terte in Romania de produse obtinute din carne de pasare,
carne de vanat de crescatorie, carne de vanat salbatic si carne de iepure,
prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor,
institutele veterinare centrale si directiile sanitar-veterinare si pentru
siguranta alimentelor judetene si a municipiului Bucuresti vor duce la
indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Prezentul ordin constituie transpunerea oficiala a Deciziei Comisiei
Europene 97/41/CE ce stabileste conditiile de sanatate si certificatul de
sanatate publica pentru importul din tari terte de produse obtinute din carne
de pasare, carne de vanat de crescatorie, carne de vanat salbatic si carne de
iepure, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr. L 17
din 21 martie 1997, p. 34.
Art. 4
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare la 60 de zile de la publicare.
p. Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare
Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor,
Gabriel Vasile Dragan
ANEXA 1*)
*) Anexa este reprodusa in facsimil.
NORMA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
care stabileste conditiile de sanatate si certificatul de sanatate publica
pentru importul din tari terte in Romania de produse obtinute din carne de
pasare, carne de vanat de crescatorie, carne de vanat salbatic si carne de
iepure
Art. 1
Prezenta norma sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor
stabileste conditiile de sanatate publica pentru importul in Romania de produse
obtinute din carne de pasare, carne de vanat de crescatorie, carne de vanat
salbatic si carne de iepure.
Art. 2
Importul in Romania de produse obtinute din carne de pasare, carne de vanat
de crescatorie, carne de vanat salbatic si carne de iepure este supus conditiei
ca acestea sa fie conforme cu cerintele stabilite de anexa nr. 2, capitolul I
al "Normei sanitare veterinare ce stabileste conditiile de sanatate a
animalelor si de sanatate publica ce reglementeaza comertul statelor membre ale
Uniunii Europene cu Romania si importul in Romania de produse ce nu sunt supuse
cerintelor si regulilor specifice", aprobata prin Ordinul nr.
98/2.02.2004, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.
192/4.03.2004
Art. 3
(1) Fiecare transport de produse obtinute din carne de pasare, carne de
vanat de crescatorie, carne de vanat salbatic si carne de iepure, trebuie sa
fie insotit de un certificat de sanatate publica in original, inseriat,
completat, semnat si datat, alcatuit dintr-o singura fila si conform modelului
stabilit de anexa.
(2) Certificatul trebuie sa fie intocmit in limba engleza, in limba romana
si in limba tarii exportatoare.
Art. 4
(1) Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta
Alimentelor, poate pune in aplicare acte normative, reglementari si prevederi
administrative, necesare pentru conformarea cu prezenta norma sanitara veterinara
si pentru siguranta alimentelor, le va transmite Comisiei Europene, prin
intermediul Ministerului Integrarii Europene si Misiunii Romaniei pe langa
Uniunea Europeana, impreuna cu tabelele de concordanta, in vederea evaluarii
conformitatii transpunerii legislative si va stabili masurile necesare pentru
implementarea corecta si la timp a prevederilor prezentei norme sanitare
veterinare si pentru siguranta alimentelor.
(2) Atunci cand Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru
Siguranta Alimentelor adopta cele mentionate la alin. (1), trebuie sa faca o
referire expresa la prezenta norma sanitara veterinara si pentru siguranta
alimentelor la publicarea oficiala a acesteia. Procedura privind realizarea
referirii mentionate ramane in responsabilitatea Autoritatii Nationale Sanitare
Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.
(3) Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta
Alimentelor va lua masurile necesare si va sanctiona, potrivit legii, orice
incalcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare si pentru
siguranta alimentelor. De asemenea, va facilita intocmirea documentelor
necesare pentru sanctionarea incalcarii legislatiei veterinare si pentru
siguranta alimentelor ce constituie infractiuni.
(4) Prezenta norma sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor
constituie transpunerea oficiala a Deciziei Comisiei 97/41/CE.
Art. 5
Anexa face parte integranta din prezenta norma sanitara veterinara si
pentru siguranta alimentelor.
ANEXA 1
la norma sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor
ANNEX
PUBLIC HEALTH CERTIFICATE
CERTIFICAT DE SANATATE PUBLICA
for meat products obtained from poultrymeat, farmed game meat, wild game meat
and rabbit meat*1)
pentru produse obtinute din carne de pasare, carne de vanat de crescatorie,
carne de vanat salbatic si carne de iepure*1)
No. ................................
Nr. ................................
Exporting country ........................................................
Tara exportatoare ........................................................
Ministry .................................................................
Ministerul ...............................................................
Department ...............................................................
Departamentul ............................................................
Reference*2) .............................................................
Referinte*2) .............................................................
I. Identification of products:
I. Identificarea produselor:
Products prepared with meat from: (animal species) .......................
Produse preparate cu carne de la (specia de animale) .....................
Nature of products: ......................................................
Natura produselor: .......................................................
Number of individual items or packages: ..................................
Numarul de piese individuale sau al ambalajelor: .........................
Storage and transport temperature: .......................................
Temperatura de depozitare si de transport: ...............................
Net weight: ..............................................................
Greutatea neta: ..........................................................
II. Origin of products
II. Originea produselor
Address(es) and approval number(s) of approved production establishment(s)
..........................................................................
..........................................................................
Adresa(le) si numarul(le) de autorizare a(ale) unitatii(lor) de productie
autorizate:
..........................................................................
..........................................................................
If necesary:
Daca este necesar:
Address(es) and approval number(s) of approved cold store(s)
..........................................................................
Adresa(le) si numarul(le) de autorizare al(ale) depozitului(lor)
frigorifer(e) autorizat(e):
..........................................................................
III. Destination of products:
III. Destinatia produselor
The meat products are to be sent from (place of dispatch): ...............
Produse din carne ce urmeaza sa fie expediate de la (locul de expediere)
..................
to (country of destination) ..............................................
catre (tara de destinatie) ...... ROMANIA ................................
by the following means of transport*3) ...................................
cu urmatoarele mijloace de transport*3) ..................................
Name and address of consignor: ...........................................
Numele si adresa expeditorului: ..........................................
Name and address of consignee: ...........................................
Numele si adresa destinatarului: .........................................
IV. Health attestation
IV. Atestat de sanatate
I, the undersigned, certify that I have read and understood Annex II,
Chapter I of Directive 92/118/EEC, including the specific provision in that
Chapter applying to the products described above, and that the products
described above meet the requirements laid down in that Chapter.
Eu, subsemnatul, certific prin aceasta ca am citit si inteles anexa nr. 2,
capitolul I al "Normei sanitare veterinare ce stabileste conditiile de
sanatate a animalelor si de sanatate publica ce reglementeaza comertul statelor
membre ale Uniunii Europene cu Romania si importul in Romania de produse ce nu
sunt supuse cerintelor si regulilor specifice", aprobata prin Ordinul nr.
98/2.02.2004, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.
192/4.03.2004, ce transpune Directiva 92/118/CEE, inclusiv prevederile
specifice din acest capitol ce se aplica produselor descrise mai sus, si ca
produsele descrise mai sus intrunesc cerintele stabilite de acest capitol.
Done at ..............................., on ..............................
(place) (date)
Semnata la ............................, pe ..............................
(locul) (data)
......................................................
(Stamp and signature of the official veterinarian)*4)
......................................................
(Stampila si semnatura medicului veterinar oficial)*4)
......................................................
(name in capital leters)
......................................................
(numele cu majuscule)
------------
*1) Within the meaning of Annex II, Chapter I of Directive 92/118/EEC
*1) In intelesul anexei nr. 2, capitolul I al "Normei sanitare
veterinare ce stabileste conditiile de sanatate a animalelor si de sanatate
publica ce reglementeaza comertul statelor membre ale Uniunii Europene cu
Romania si importul in Romania de produse ce nu sunt supuse cerintelor si
regulilor specifice", ce transpune Directiva 92/118/CEE
*2) Optional
*2) Optional
*3) Indicate the number or registration number (railway wagons and
lorries), the flight number (aircraft) or the name (ship). This information
must be updated in the event of transhipment
*3) Se indica numarul sau numarul de inregistrare (vagon de cale ferata si
camion), numarul zborului (avion) sau numele (vasului). Aceasta informatie
trebuie sa fie reactualizata in cazul transbordarii
*4) Stamp and signature in a different colour from that in the certificate
*4) Stampila si semnatura in culoare diferita de cea a certificatului