ORDIN
Nr. 122 din 11 iulie 2000
privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Oficiului
National al Denumirilor de Origine pentru Vinuri si Alte Produse Vitivinicole
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII SI ALIMENTATIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 372 din 10 august 2000
Ministrul agriculturii si alimentatiei,
vazand referatul de aprobare al Oficiului National al Denumirilor de
Origine pentru Vinuri si Alte Produse Vitivinicole si avand in vedere
prevederile art. 35 din Legea viei si vinului nr. 67/1997, modificata si
completata prin Ordonanta Guvernului nr. 34/2000, si ale art. 3 din Hotararea
Guvernului nr. 314/1999 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii viei
si vinului nr. 67/1997,
in conformitate cu prevederile pct. 103 lit. h) din Regulamentul de
aplicare a Legii viei si vinului nr. 67/1997,
emite urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Regulamentul de organizare si functionare a Oficiului National al
Denumirilor de Origine pentru Vinuri si Alte Produse Vitivinicole, prevazut in
anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
p. Ministrul agriculturii si alimentatiei,
Stefan Pete,
secretar de stat
ANEXA 1
REGULAMENT
de organizare si functionare a Oficiului National al Denumirilor de Origine pentru
Vinuri si Alte Produse Vitivinicole
CAP. 1
Organizarea Oficiului National al Denumirilor de Origine pentru Vinuri si
Alte Produse Vitivinicole
Art. 1
Oficiul National al Denumirilor de Origine pentru Vinuri si Alte Produse
Vitivinicole, denumit in continuare ONDOV, este institutie publica in
subordinea Ministerului Agriculturii si Alimentatiei, cu personalitate juridica
si cu finantare bugetara si extrabugetara.
Art. 2
ONDOV are structura organizatorica in Ministerul Agriculturii si
Alimentatiei - 5 posturi si in teritoriu - 19 posturi, aprobata prin Ordinul
ministrului agriculturii si alimentatiei nr. 113/2000.
Art. 3
La nivelul Ministerului Agriculturii si Alimentatiei structura
organizatorica a ONDOV este alcatuita dupa cum urmeaza:
- director general 1 post
- inspector-sef 1 post
- contabil 1 post
- jurist 1 post
- casier 1 post.
Directorul general este numit prin ordin al ministrului agriculturii si
alimentatiei, celelalte posturi urmand sa fie ocupate prin concurs.
Art. 4
Sediul ONDOV este la Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, bd Carol I
nr. 24.
CAP. 2
Atributiile ONDOV
Art. 5
ONDOV indeplineste urmatoarele atributii:
a) elaboreaza norme tehnice pentru producerea vinurilor cu denumire de
origine, a altor produse vitivinicole cu denumire de origine, precum si a
bauturilor alcoolice naturale cu denumire de origine;
b) elibereaza decizii privind acordarea dreptului de producere a vinurilor
cu denumire de origine si a altor produse vitivinicole, precum si a bauturilor
alcoolice naturale cu denumire de origine;
c) elibereaza autorizatii de producator de vinuri cu denumire de origine,
conform modelului prezentat in anexa nr. 1 la prezentul regulament, in baza
cererilor intocmite de detinatorii de plantatii, conform modelului prezentat in
anexa nr. 2 la prezentul regulament;
d) elibereaza certificate de atestare a dreptului de comercializare a
vinurilor cu denumire de origine, conform modelului prezentat in anexa nr. 3 la
prezentul regulament, in baza cererilor intocmite de producatorii de vinuri cu
denumire de origine, conform modelului prezentat in anexa nr. 4 la prezentul
regulament;
e) analizeaza contestatiile depuse in legatura cu deciziile de retragere a
certificatelor mentionate anterior;
f) controleaza impreuna cu Inspectia de Stat pentru Controlul Tehnic
Vitivinicol si al Bauturilor Alcoolice Naturale cu Denumire de Origine modul de
aplicare si de respectare a prevederilor legale in legatura cu regimul
denumirilor de origine pentru vinuri, produse vitivinicole si bauturi alcoolice
naturale;
g) retrage temporar sau definitiv documentele de atestare in cazul in care
se constata nerespectarea de catre producator a prevederilor deciziei de
denumire de origine sau a documentelor de atestare pentru anumite loturi de
produse, sesizand Inspectia de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol si al
Bauturilor Alcoolice Naturale cu Denumire de Origine in vederea constatarii
infractiunilor sau a contraventiilor la lege;
h) asigura, prin intermediul specialistilor imputerniciti, numiti prin
ordin al ministrului agriculturii si alimentatiei, semnarea documentelor de
atestare a calitatii vinurilor si a celorlalte bauturi provenite din must si
vin, destinate exportului;
i) elibereaza instructiuni privind metodologia de control si atestare a
altor produse vitivinicole cu denumire de origine, precum si a bauturilor
alcoolice naturale cu denumire de origine;
j) indeplineste si alte atributii stabilite de actele normative in vigoare.
Art. 6
Personalul angajat al ONDOV va avea legitimatii de control conform
modelului prevazut in anexa nr. 5 la prezentul regulament.
Art. 7
Modelul stampilei ONDOV, precum si a inspectorilor este prevazut in anexa
nr. 6 la prezentul regulament.
CAP. 3
Mijloace materiale si financiare
Art. 8
ONDOV este institutie publica cu finantare bugetara si extrabugetara, cu
personalitate juridica si cu cont bancar.
Art. 9
Partea bugetara a finantarii se refera la cheltuielile de functionare si
organizare a ONDOV pana la alimentarea contului cu veniturile extrabugetare.
Art. 10
Veniturile extrabugetare provin din taxele platite de producatorii de
vinuri, alte produse vitivinicole si bauturi alcoolice naturale cu denumire de
origine, a caror valoare este stabilita prin ordin al ministrului agriculturii
si alimentatiei.
Art. 11
Activitatea financiara a ONDOV se executa in baza bugetului anual de venituri
si cheltuieli care se aproba de ministrul agriculturii si alimentatiei.
Darile de seama contabile trimestriale si anuale se depun la Ministerul
Agriculturii si Alimentatiei.
ANEXA 1
la regulament
MINISTERUL AGRICULTURII SI ALIMENTATIEI
OFICIUL NATIONAL AL DENUMIRILOR DE ORIGINE
PENTRU VINURI SI ALTE PRODUSE VITIVINICOLE
_______________________________________________________________________
Seria ..... nr. .....
AUTORIZATIE
de producator de vinuri cu denumire de origine
In conformitate cu prevederile Legii viei si vinului nr. 67/1997, ale
Hotararii Guvernului nr. 314/1999 si ale Ordonantei Guvernului nr. 34/2000, se
acorda prezenta autorizatie detinatorului plantatiei viticole:
............................................................................
...........................................................................,
conform datelor mentionate in anexa care face parte integranta din prezenta
autorizatie.
Autorizatia este valabila din momentul eliberarii ei pana la aparitia unor
modificari in structura plantatiei sau a conditiilor de producere a strugurilor
si vinurilor.
Bucuresti ..............
Director general,
....................
ANEXA
la autorizatia de producator de vinuri cu denumire de origine nr. ........
din data de ...........
Detinatorul plantatiei viticole: .....................................
Denumirea de origine ce poate fi folosita ............................
Plantatiile recunoscute:
______________________________________________________________________
Parcela Suprafata Soiul Categoria Productia maxima
vinului ___________________
struguri vin
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
Locul unde se realizeaza fazele procesului tehnologic:
- vinificatie ........................................
- fermentatie ........................................
- procesare ..........................................
- invechire ..........................................
- imbuteliere si etichetare ..........................
Inspector ONDOV,
....................
....................
(data si locul)
ANEXA 2
la regulament
Detinatorul plantatiei viticole ..........................
(date de identificare)
Catre
Oficiul National al Denumirilor de Origine pentru Vinuri si Alte
Produse Vitivinicole
In conformitate cu prevederile Legii viei si vinului nr. 67/1997, cu
modificarile ulterioare, si ale regulamentului de aplicare a acesteia, aprobat
prin Hotararea Guvernului nr. 314/1999, solicitam prin prezenta cerere
controlul suprafetelor de vie mentionate mai jos, in vederea obtinerii
autorizatiei de producator de vinuri cu denumire de origine. Taxele prevazute
de lege le voi achita in prealabil in conturile ONDOV.
______________________________________________________________________
Parcela Suprafata Soiul Numarul de Anul Categoria
butuci/ha plantarii vinului
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
Locul unde se realizeaza fazele procesului tehnologic:
- vinificatie ....................................................
- fermentatie ....................................................
- procesare ......................................................
- invechire ......................................................
- imbuteliere si etichetare .................................... .
.................. ...........................
(data si locul) (semnatura si calitatea)
ANEXA 3
la regulament
MINISTERUL AGRICULTURII SI ALIMENTATIEI
OFICIUL NATIONAL AL DENUMIRILOR DE ORIGINE
PENTRU VINURI SI ALTE PRODUSE VITIVINICOLE
_______________________________________________________________________
Seria ..... nr. .....
CERTIFICAT
de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor cu denumire de origine
In conformitate cu prevederile Legii viei si vinului nr. 67/1997, ale
Hotararii Guvernului nr. 314/1999 si ale Ordonantei Guvernului nr. 34/2000, se
acorda prezentul certificat producatorului de vinuri:
...........................................................................
..........................................................................,
conform datelor mentionate in anexa care face parte integranta din prezentul
certificat.
Certificatul este valabil doar pentru cantitatile de vin verificate si
autorizate in anexa la certificat.
Bucuresti ...............
Director general,
...................
ANEXA
la certificatul de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor cu
denumire de origine nr. ..... din data de ......
Producatorul de vinuri ...............................................
..........................................................................
__________________________________________________________________________
Nr. Soiul Provenienta Categoria Anul Cantitatea posibila
crt. (Sortimentul) vinului vinului recoltei de realizat
(mii butelii)
__________________________________________________________________________
1.
__________________________________________________________________________
2.
__________________________________________________________________________
3.
__________________________________________________________________________
4.
__________________________________________________________________________
5.
__________________________________________________________________________
6.
__________________________________________________________________________
NOTA:
1. Se va specifica, daca este cazul, pentru fiecare pozitie, unde se vor
executa imbutelierile.
2. Pentru fiecare categorie de calitate se vor anexa buletine de analiza
separate.
Inspector ONDOV,
....................
....................
(data si locul)
ANEXA 4
la regulament
Producatorul de vinuri ............................
(date de identificare)
Catre
Oficiul National al Denumirilor de Origine pentru Vinuri si Alte
Produse Vitivinicole
In conformitate cu prevederile Legii viei si vinului nr. 67/1997, cu
modificarile ulterioare, si ale regulamentului de aplicare a acesteia, aprobat
prin Hotararea Guvernului nr. 314/1999, solicitam prin prezenta cerere
controlul cantitatilor de vin mentionate mai jos, in vederea analizarii lor si
a eliberarii certificatului de atestare. Taxele prevazute de lege le voi achita
in prealabil in conturile ONDOV.
______________________________________________________________________
Nr. Soiul Provenienta Categoria Cantitatea posibila
crt. (Sortimentul) vinului de calitate de realizat
______________________________________________________________________
1.
______________________________________________________________________
2.
______________________________________________________________________
3.
______________________________________________________________________
4.
______________________________________________________________________
NOTA:
1. Daca imbutelierile se executa in localuri diferite, se va mentiona unde
anume.
2. Pentru fiecare categorie de calitate se vor anexa buletine de analiza.
................. ..........................
(data si locul) (semnatura si calitatea)
ANEXA 5
la regulament
MODEL DE LEGITIMATIE
pentru inspectorii ONDOV
____________________________________________________________________
| |
| ROMANIA |
| |
| MINISTERUL AGRICULTURII SI ALIMENTATIEI |
| |
| OFICIUL NATIONAL AL DENUMIRILOR DE ORIGINE PENTRU VINURI |
| SI ALTE PRODUSE VITIVINICOLE |
| |
| LEGITIMATIE DE CONTROL Nr. .................. |
| |
| Numele....................................... |
| Prenumele ................................... |
| Functia ..................................... _________ |
| | | |
| Ministrul agriculturii si alimentatiei, | | |
| | FOTO | |
| | | |
| |_________| |
|____________________________________________________________________|
(verso)
____________________________________________________________________
| |
| |
| |
| |
| Posesorul prezentei legitimatii este abilitat sa aplice |
| prevederile Hotararii Guvernului nr. 314/1999, referitoare la |
| activitatea ONDOV, in judetele ...................... . |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
|____________________________________________________________________|
ANEXA 6
la regulament
MODEL
de stampile pentru ONDOV si pentru inspectorii ONDOV
Figura 1 model de stampile pentru ONDOV si pentru inspectorii ONDOV se
gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 372 din 10 august 2000,
la pagina 13.