ORDIN
Nr. 52 din 28 ianuarie 2003
privind aprobarea Normelor metodologice pentru producerea si comercializarea
vinurilor cu denumire de origine si a Regulamentului de organizare si
functionare a Oficiului National al Denumirilor de Origine pentru Vinuri si
Alte Produse Vitivinicole (ONDOV)
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 158 din 12 martie 2003
Tinand seama de Referatul de aprobare al Oficiului National al Denumirilor
de Origine pentru Vinuri si Alte Produse Vitivinicole nr. 500 din 21 noiembrie
2002,
in baza prevederilor art. 18, 42, 48, 49 si 50 din Legea viei si vinului in
sistemul organizarii comune a pietei vitivinicole nr. 244/2002 si ale art. 63,
64, 65 si 111 din Normele metodologice de aplicare a Legii viei si vinului in
sistemul organizarii comune a pietei vitivinicole nr. 244/2002, aprobate prin
Hotararea Guvernului nr. 1.134/2002,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, cu
modificarile si completarile ulterioare,
ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor emite urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Normele metodologice pentru producerea si comercializarea
vinurilor cu denumire de origine, prevazute in anexa nr. 1.
Art. 2
Se aproba Regulamentul de organizare si functionare a Oficiului National al
Denumirilor de Origine pentru Vinuri si Alte Produse Vitivinicole (ONDOV),
prevazut in anexa nr. 2.
Art. 3
Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezentul ordin.
Art. 4
Pe data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga:
a) Ordinul ministrului agriculturii si alimentatiei nr. 122 din 11 iulie
2000 privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Oficiului
National al Denumirilor de Origine pentru Vinuri si Alte Produse Vitivinicole,
publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 372 din 10 august
2000;
b) Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 39 din
21 februarie 2001 pentru aprobarea structurii organizatorice a Oficiului
National al Denumirilor de Origine pentru Vinuri si Alte Produse Vitivinicole,
precum si a nivelului sumelor percepute pentru eliberarea autorizatiei de
producator de vinuri cu denumire de origine si a certificatului de atestare a
dreptului de comercializare a vinurilor cu denumire de origine, publicat in
Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 169 din 4 aprilie 2001, precum si
orice alta dispozitie contrara.
Art. 5
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
Ilie Sarbu
ANEXA 1
NORME METODOLOGICE
pentru producerea si comercializarea vinurilor cu denumire de origine
CAP. A
Definitii, clasificare
Art. 1
Definitia vinurilor cu denumire de origine controlata si conditiile
generale de producere a acestora sunt stabilite la art. 22 si 23 din Legea viei
si vinului in sistemul organizarii comune a pietei vitivinicole nr. 244/2002.
Art. 2
Clasificarea vinurilor cu denumire de origine controlata, denumite
prescurtat vinuri DOC, este precizata prin Normele metodologice de aplicare a
Legii viei si vinului in sistemul organizarii comune a pietei vitivinicole nr.
244/2002, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.134 din 10 octombrie 2002,
publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 798 din 4 noiembrie
2002.
Potrivit acestei clasificari, vinurile DOC, care trebuie sa aiba o tarie
alcoolica dobandita de minimum 11% in volume, pot fi incadrate, in functie de
stadiul de maturare a strugurilor la cules si de caracteristicile lor
calitative si de compozitie, in urmatoarele categorii:
a) cules la maturitatea deplina, DOC-CMD: vinuri provenite din struguri cu
continut in zaharuri de minimum 187 g/l;
b) cules tarziu, DOC-CT: vinuri provenite din struguri cu continut in
zaharuri de minimum 220 g/l. Pentru producerea de vinuri rosii seci din aceasta
categorie strugurii trebuie sa aiba la recoltare un continut in zaharuri de
minimum 213 g/l;
c) cules la innobilarea boabelor, DOC-CIB: vinuri obtinute din struguri cu
continut in zaharuri de minimum 240 g/l, cu atac de mucegai nobil sau culesi la
stafidirea boabelor.
Art. 3
Autorizatiile pentru derogarile privind locul realizarii diferitelor faze
ale procesului de producere a vinurilor cu denumire de origine, mentionate la
art. 23 alin. (2) si (3) din Legea nr. 244/2002, se dau de Ministerul
Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, prin Oficiul National al Denumirilor
de Origine pentru Vinuri si Alte Produse Vitivinicole (ONDOV), in baza
cererilor depuse de producatorii interesati.
CAP. B
Conditii de producere a vinurilor cu denumire de origine
Art. 4
Vinurile cu denumire de origine se obtin din struguri produsi in areale
delimitate, caracterizate prin conditii de clima, sol si expozitie favorabile
pentru calitatea recoltei.
Delimitarea arealelor de producere a vinurilor cu denumire de origine se
face prin indicarea comunelor si satelor ce intra in aceste areale si prin
stabilirea conturului lor bazat mai ales pe limite naturale.
Plantatiile viticole destinate producerii vinurilor cu denumire de origine
din cadrul fiecarei exploatari viticole situate in arealul delimitat pentru
denumirea respectiva se stabilesc la nivel de parcela.
Art. 5
Soiurile destinate producerii vinurilor cu denumire de origine trebuie sa
faca parte din grupa celor recomandate si autorizate pentru cultura in arealul
viticol respectiv. Aceste soiuri vor fi nominalizate prin deciziile de acordare
a dreptului de producere a vinurilor cu denumire de origine, emise de ONDOV
pentru fiecare denumire de origine, aprobate prin ordin al ministrului
agriculturii, alimentatiei si padurilor.
Plantatiile din care se obtin vinuri cu denumire de origine trebuie sa aiba
o puritate de soi de cel putin 80% . Butucii-impuritati din aceste plantatii
vor face parte numai din soiuri apartinand speciei Vitis vinifera, iar
strugurii acestor soiuri se vor separa la cules de cei ai soiului ce sta la
baza producerii vinului pentru care se acorda denumirea de origine. Verificarea
conditiei de puritate de soi a materiei prime se face cu ocazia receptionarii
strugurilor la crama.
Art. 6
Suprafetele viticole in care se gasesc vii cu soiuri nobile, purtatoare de
denumire de origine controlata, beneficiaza de sprijin financiar din partea
statului.
Proprietatile viticole care beneficiaza de denumire de origine controlata
se supun controlului periodic privind:
- structura productiei;
- analiza produsului;
- controlul pesticidelor;
- controlul utilajelor;
- respectarea agrotehnicii de cultura.
Art. 7
In plantatiile destinate producerii vinurilor cu denumire de origine
trebuie folosite metode de cultura a vitei de vie care sa nu influenteze
negativ calitatea recoltei. In acest scop realizarea productiei de struguri se
va face in conditii bine precizate, referitoare la:
- densitatea plantatiei (numarul minim de butuci plantati la hectar);
- forma de conducere a butucilor;
- incarcatura de rod (numarul maxim de ochi viabili la butuc);
- irigarea.
Executarea irigarii este permisa numai in anii secetosi, cu aprobarea
ONDOV.
Fertilizarea se va realiza prin aplicare de ingrasaminte organice o data la
4 - 5 ani, precum si prin administrarea de ingrasaminte chimice in doze
moderate (fertilizarea cu azot in doza de maximum 75 hg/ha etc.).
In plantatii se va asigura o protectie fitosanitara eficienta pentru
realizarea unei stari de buna sanatate a recoltei. In toamnele ploioase, cu
pericol de atac de mucegai, se recomanda aplicarea desfrunzitului partial in
zona strugurilor la butucii cu masa foliara bogata.
Art. 8
Pentru producerea de vinuri cu denumire de origine se stabilesc limite
maxime ale productiei de struguri la hectar, diferentiate pe soiuri.
Depasirea productiei maxime prevazute atrage neacordarea dreptului de
utilizare a denumirii de origine revendicate pentru totalitatea recoltei
obtinute in parcelele respective.
Art. 9
Pentru strugurii destinati producerii vinurilor cu denumire de origine se
stabilesc urmatoarele conditii de ordin calitativ:
- puritatea de soi de 100% pentru producerea de vinuri care se valorifica
cu denumire de soi;
- o stare buna de sanatate - proportia boabelor avariate nu poate fi mai
mare de 10%, cu exceptia strugurilor culesi in supramaturare, cu atac de
mucegai nobil pe boabe;
- un continut minim in zaharuri.
Calitatea strugurilor se constata in momentul receptiei lor la crama. In
acest moment strugurii trebuie sa prezinte o stare buna de integritate. Este
interzisa mustuirea lor in vasele de transport sau transportarea lor in saci
din folie de polietilena.
Art. 10
Pentru producerea vinurilor cu denumire de origine se vor folosi practici
oenologice traditionale si autorizate care asigura pastrarea insusirilor de naturalete
si tipicitate ale vinurilor.
Este interzisa utilizarea urmatoarelor procedee:
- folosirea preselor continue la vinificarea in alb (in cazul unitatilor
dotate cu prese continue se admite numai folosirea mustului ravac obtinut la
scurgatoare); depasirea, la vinificarea in alb, a randamentului in must de 72%,
indiferent de tipul preselor;
- aplicarea tratamentului termic al mustuielii in producerea vinurilor
rosii;
- folosirea altor practici oenologice decat a celor admise prin normele
metodologice pentru aplicarea Legii nr. 244/2002.
Art. 11
Vinurile cu denumire de origine trebuie sa corespunda in momentul punerii
lor in consum unor caracteristici de compozitie si calitate bine precizate.
Aceste caracteristici se stabilesc pentru fiecare tip de vin prin deciziile de
acordare a dreptului de producere a vinurilor cu denumire de origine. Vinurile
trebuie sa prezinte si caracteristicile de compozitie prevazute prin normele
metodologice pentru aplicarea Legii nr. 244/2002.
Art. 12
Producerea vinurilor cu denumire de origine se face in conditiile
exercitarii unui control in legatura cu respectarea normelor stabilite pentru
realizarea productiei de struguri si vinuri si cu verificarea caracteristicilor
de compozitie si calitate ale vinurilor.
CAP. C
Acordarea dreptului de producere si comercializare a vinurilor cu denumire
de origine
Art. 13
Recunoasterea dreptului de producere si comercializare a vinurilor cu
denumire de origine se face prin intermediul urmatoarelor documente de baza:
a) Decizie privind acordarea dreptului de producere a vinurilor cu denumire
de origine;
b) Autorizatie de producator de vinuri cu denumire de origine;
c) Certificat de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor cu
denumire de origine.
Deciziile privind acordarea dreptului de producere a vinurilor cu denumire
de origine
Art. 14
Dreptul de producere a vinurilor cu denumire de origine pe un anumit
teritoriu este acordat prin decizii emise pentru fiecare denumire de origine,
eliberate de ONDOV, avizate de Oficiul National al Viei si Vinului (ONVV) si
aprobate prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor.
Decizia privind acordarea dreptului de producere a vinurilor cu denumire de
origine cuprinde urmatoarele elemente:
a) denumirea de origine;
b) arealul delimitat pentru producerea vinurilor, cu indicarea comunelor si
satelor care intra in areal;
c) soiurile sau sortimentele de soiuri;
d) categoriile si tipurile de vin prevazute a se obtine;
e) sistemul de cultura (numarul de butuci la hectar, formele de conducere
si incarcaturile de rod, regimul de irigare etc.);
f) nivelul maxim al productiei de struguri la hectar, pe soiuri;
g) continutul minim in zaharuri al strugurilor la cules;
h) procedeele tehnologice de producere a vinurilor;
i) principalele caracteristici fizico-chimice si organoleptice pe care
trebuie sa le indeplineasca vinurile;
j) conditiile privind declasarea vinurilor.
Limitele arealelor de producere a vinurilor cu denumire de origine
controlata se traseaza pe harti topografice, care se definitiveaza prin
lucrarile de intocmire a Cadastrului viticol, conform prevederilor art. 6 din
Legea nr. 244/2002.
Deciziile privind acordarea dreptului de producere a vinurilor cu denumire
de origine se intocmesc potrivit modelului din anexa nr. 1. Aceste decizii au o
lunga valabilitate, de ele putand beneficia toti producatorii de struguri si de
vinuri situati in arealele delimitate pentru obtinerea vinurilor respective.
Autorizatiile de producatori de vinuri cu denumire de origine
Art. 15
In baza deciziilor mentionate se acorda proprietarilor care detin plantatii
apte de a produce vinuri cu denumire de origine, in unele situatii si
unitatilor de vinificare in care se realizeaza prelucrarea strugurilor, dreptul
de a produce astfel de vinuri, respectiv de struguri destinati producerii lor,
consemnat prin autorizatii de producator de vinuri cu denumire de origine.
Fata de modul in care se realizeaza productiile de struguri si de vinuri
apar urmatoarele posibilitati de intocmire a autorizatiilor de producator de
vinuri cu denumire de origine:
a) autorizatii acordate agentilor economici care detin plantatii viticole
si realizeaza prelucrarea strugurilor in unitati proprii de vinificare;
b) autorizatii acordate unitatilor de vinificatie care realizeaza
prelucrarea strugurilor preluati de la cultivatorii de vita de vie, care au
decizii privind acordarea dreptului de producere a vinurilor cu denumire de
origine.
Art. 16
Autorizatiile de producator de vinuri cu denumire de origine cuprind
urmatoarele elemente:
a) numele (denumirea) si domiciliul (sediul) detinatorului plantatiei;
b) denumirea de origine ce poate fi folosita;
c) comuna (comunele) si satul (satele) in care sunt amplasate plantatiile;
d) plantatiile recunoscute pentru producerea vinurilor cu denumire de
origine (soiuri, parcele, suprafete);
e) productiile de struguri si de vin ce pot fi obtinute, pe categorii de
calitate si soiuri;
f) locurile si unitatile in care se realizeaza diferitele faze ale
procesului tehnologic de vinificare.
Autorizatiile de producator de vinuri cu denumire de origine se elibereaza
de ONDOV, in baza cererilor intocmite de detinatorii plantatiilor viticole
indreptatite sa produca astfel de vinuri. Autorizatiile se actualizeaza, iar
cererile se reinnoiesc ori de cate ori intervin modificari in apartenenta si
structura plantatiilor sau in legatura cu locul in care se realizeaza
diferitele faze ale procesului de vinificare.
Autorizatiile de producator de vinuri cu denumire de origine se intocmesc
potrivit modelului din anexa nr. 2, iar cererile pentru acordarea autorizatiei
de producator de vinuri cu denumire de origine se intocmesc potrivit modelului
din anexa nr. 3.
In vederea eliberarii autorizatiilor de producator de vinuri cu denumire de
origine se verifica fiecare parcela de vie sub aspectul indeplinirii
conditiilor reclamate de producerea vinurilor respective, stabilite prin
prezentele norme metodologice si prin deciziile mentionate la art. 14.
Verificarea se face de inspectorii teritoriali ai ONDOV si se refera la
urmatoarele aspecte: amplasarea viilor in cadrul arealului delimitat, soiurile si
puritatea de soi a plantatiei, desimea vitelor, forma de conducere a butucilor.
Rezultatele acestei verificari se consemneaza in procese-verbale incheiate in
doua exemplare, dintre care unul ramane la detinatorul plantatiei, iar al
doilea la inspectoratul teritorial al ONDOV, ca document justificativ al
eliberarii autorizatiei de producator de vinuri cu denumire de origine.
Art. 17
Autorizatiile de producator de vinuri cu denumire de origine pot fi
acordate si producatorilor de vinuri care realizeaza vinificarea strugurilor
preluati de la cultivatorii de vita de vie situati in arealele delimitate
pentru denumirile respective si care detin plantatii autorizate ce corespund
conditiilor stabilite prin prezentele norme metodologice si prin deciziile mentionate
la art. 14.
Eliberarea acestor autorizatii se face prin respectarea urmatoarei
metodologii:
a) Unitatile de vinificatie vor intocmi un inventar al cultivatorilor de
vita de vie (producatori particulari, asociatii sau societati comerciale) care
urmeaza sa le furnizeze struguri apti de a fi folositi pentru producerea de
vinuri cu denumire de origine. Acest inventar va cuprinde numele producatorului
de struguri, denumirea localitatii in care acesta isi are domiciliul sau sediul
si a comunelor si satelor in care sunt amplasate viile pe care producatorul le
detine. Un exemplar al inventarului va fi inaintat oficiului teritorial al
ONDOV, impreuna cu cererea de a se efectua controlul plantatiilor, in scopul
eliberarii autorizatiilor de producator de struguri destinati producerii de
vinuri DOC.
b) Inspectorii teritoriali ai ONDOV impreuna cu specialistii unitatii de
vinificatie sau ai societatii comerciale de care apartine unitatea vor efectua
controlul prevazut in prezentele norme metodologice in toate plantatiile
indicate in inventar. Cultivatorilor de vii care detin plantatii apte de a
produce vinuri DOC li se elibereaza autorizatii de producator de struguri
destinati obtinerii de vinuri cu denumire de origine. Aceste autorizatii se
emit de ONDOV, in baza cererilor depuse de catre unitatile de vinificatie in
care se realizeaza prelucrarea strugurilor.
Modelul autorizatiilor de producator de struguri destinati obtinerii de
vinuri cu denumire de origine este prezentat in anexa nr. 4, iar al cererilor,
in anexa nr. 5.
c) Evidenta strugurilor adusi la crama de cultivatori, considerati drept
corespunzatori pentru producerea de vinuri DOC, se inscrie intr-un registru
special, prin folosirea rubricilor indicate in anexa nr. 6.
Daca strugurii se adreseaza mai multor denumiri de origine, evidenta lor se
va tine pe registre separate, iar prelucrarea strugurilor, fermentarea
musturilor si depozitarea vinurilor vor fi facute separat, pe denumiri de
origine.
d) La incheierea campaniei de cules si vinificare registrul de evidenta a
strugurilor predati la crama pentru producerea vinurilor cu denumire de origine
va fi verificat si parafat de inspectorul teritorial al ONDOV. Inspectorul
teritorial al ONDOV va face verificari si in cursul campaniei de vinificare,
urmarind respectarea conditiilor de receptie a strugurilor si de completare a
registrului.
e) Situatia finala a strugurilor primiti la crama pentru producerea de
vinuri cu denumire de origine se consemneaza intr-un proces-verbal incheiat in
3 exemplare (unul pentru unitatea de vinificare, unul pentru societatea
comerciala de care apartine centrul de vinificare si unul pentru inspectoratul
teritorial al ONDOV), in care se mentioneaza cantitatea de struguri
receptionati, pe soiuri si categorii de calitate a vinurilor, precum si
cantitatile de vin brut posibil a fi realizate. Daca strugurii adusi la crama
se adreseaza mai multor denumiri de origine, vor fi intocmite procese-verbale
separate pentru fiecare denumire de origine. Procesul-verbal va fi semnat de
seful centrului de vinificare si contrasemnat de inspectorul teritorial al
ONDOV.
f) In baza evidentei mentionate, consemnata in procese-verbale, se
elibereaza unitatii de vinificare o autorizatie de producator de vinuri cu
denumire de origine, care se intocmeste potrivit modelului din anexa nr. 7.
Aceasta autorizatie este valabila numai pentru vinurile obtinute din recolta
anului la care se refera evidenta strugurilor primiti la crama. Autorizatia se
elibereaza in baza unei cereri adresate ONDOV, care se intocmeste conform
modelului din anexa nr. 8. La cerere se anexeaza autorizatiile de producator de
struguri destinati obtinerii de vinuri cu denumire de origine care au stat la
baza realizarii vinurilor respective.
Art. 18
Aceeasi unitate de vinificare poate beneficia de dreptul producerii de
vinuri cu denumire de origine prin ambele cai mentionate la art. 16 si 17. In
acest scop unitatile trebuie sa primeasca autorizatii de producator de vinuri
cu denumire de origine, eliberate de ONDOV, pentru fiecare situatie in care se
realizeaza producerea vinurilor respective.
Certificatele de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor cu
denumire de origine
Art. 19
Dreptul folosirii de catre producatorul de vin a unor denumiri de origine
pentru anumite loturi de vin produse de acesta se acorda anual prin eliberarea
de certificate de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor cu
denumire de origine.
Eliberarea acestor certificate se face prin respectarea urmatoarei
metodologii:
a) Dupa terminarea culesului, respectiv in termen de 15 zile de la
incetarea fermentarii mustului si nu mai tarziu de 15 decembrie, producatorii
de vin au obligatia, potrivit Legii nr. 244/2002, sa intocmeasca o declaratie
de recolta care se depune si se inregistreaza la autoritatile administratiei
publice locale in a caror raza teritoriala este depozitat vinul.
Producatorii de vinuri cu denumire de origine vor depune un exemplar al
declaratiei de recolta la inspectorul teritorial al ONDOV de care apartin.
Declaratia de recolta se intocmeste conform modelului aprobat prin ordin al
ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor. In declaratie va fi
indicat locul in care este depozitat vinul. In baza ei, ONDOV ia, intr-o prima
evidenta, vinurile considerate de producatori ca fiind apte de a evolua si de a
fi comercializate ca vinuri cu denumire de origine.
b) Dupa cel mult 4 luni de la vinificare vinurile luate in evidenta in baza
declaratiilor de recolta vor fi supuse aprecierii organoleptice si unor analize
sumare de laborator.
In acest moment se determina: taria alcoolica dobandita, continutul in
zaharuri, aciditatea totala si volatila, extractul nereducator, intensitatea
coloranta (la vinurile rosii), continutul in dioxid de sulf liber si total.
Probele trimise pentru analiza vor fi furnizate de producatorii de vinuri,
pe raspunderea lor, ele reprezentand vinuri lotizate pe tipuri. Va fi
comunicata cantitatea de vin produsa din fiecare proba trimisa pentru analiza.
Analizele vor fi executate de laboratoare autorizate, pe cheltuiala
producatorului.
Din fiecare lot de vin producatorul va preleva cate 3 sticle de 1 litru,
din care doua vor fi trimise la laboratorul autorizat pentru analiza.
In buletinul de analiza se va mentiona daca vinurile analizate prezinta
caracteristici care le asigura posibilitatea de a evolua ca vinuri cu denumire
de origine sau daca aceste caracteristici nu sunt asigurate.
c) Vinurile apte de a evolua ca vinuri cu denumire de origine vor fi luate
in evidenta de inspectoratul teritorial al ONDOV si vor fi urmarite in fazele
lor de stocare, conditionare, maturare si invechire. Evolutia calitatii si
compozitiei lor va fi urmarita periodic prin sondaje, prin analize de laborator
si aprecieri organoleptice facute de laboratoarele autorizate. Daca se constata
ca anumite loturi de vin si-au pierdut insusirile valoroase de compozitie si de
calitate, ele vor fi eliminate din randul celor indreptatite de a primi o
denumire de origine si vor fi scoase din evidenta ONDOV.
d) Certificatele de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor cu
denumire de origine se elibereaza vinurilor luate in evidenta, urmarite pe tot
parcursul evolutiei lor potrivit prevederilor de la alineatul precedent, in
urma analizelor de laborator si aprecierilor organoleptice executate de
laboratoare autorizate asupra probelor reprezentand vinurile aflate in faza
finala a pregatirii lor pentru imbuteliere.
Cererile pentru acordarea certificatelor de atestare a dreptului de
comercializare a vinurilor cu denumire de origine se intocmesc potrivit
modelului prezentat in anexa nr. 9 si se adreseaza ONDOV, precum si
inspectoratelor teritoriale ale ONDOV.
e) Certificatele de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor cu
denumire de origine se intocmesc potrivit modelului din anexa nr. 10.
Ele se elibereaza de ONDOV, la propunerea inspectoratului teritorial al
ONDOV, si contin urmatoarele elemente:
- numele si adresa producatorului de vinuri (unitatea care executa
imbutelierea si livrarea vinurilor);
- identificarea loturilor de vin: soiul sau sortimentul, categoria de
calitate (DOC-CMD, DOC-CT, DOC-CIB), anul de recolta, cantitatea (nr. de
butelii);
- caracteristici de compozitie si calitate a vinurilor.
In baza acestor certificate producatorii de vin primesc dreptul de a
comercializa vinurile sub denumirea de origine revendicata, in limita
cantitatilor inscrise in certificate.
Art. 20
Controlul compozitiei fizico-chimice a vinurilor se face de laboratoarele
autorizate, aprobate prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si
padurilor.
Aprecierea organoleptica a vinului se efectueaza de degustatori autorizati,
membri ai Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania (ADAR), constituiti
in comisii formate din cel putin 3 persoane, sub conducerea reprezentantului
ONDOV. Din comisia de degustare nu va face parte specialistul producatorului de
vinuri.
Modelul buletinului de analiza pentru determinarile care se executa in
aceasta faza este prezentat in anexa nr. 11.
Ridicarea probelor de vin destinate analizelor se face in prezenta
inspectorilor teritoriali ai ONDOV. Din fiecare vin se ridica 4 sticle de 1
litru, dintre care una se pastreaza la producator, doua sunt destinate
analizelor fizico-chimice, iar una aprecierii organoleptice.
Transportul probelor, plata analizelor si a testarii organoleptice se fac
de producator.
Daca producatorul este nemultumit de decizia adoptata, el are dreptul de a
face contestatie scrisa si motivata, in termen de 15 zile, la ONDOV.
Evidenta stocurilor de vin
Art. 21
Evidenta stocurilor de vin cu denumire de origine se tine de producatorul
de vinuri, respectiv de unitatile care participa la executarea vinificarii primare,
depozitarii si conditionarii vinurilor, maturarii, imbutelierii si invechirii
lor la sticla, indiferent daca aceste operatiuni se fac intr-o singura unitate
sau in mai multe unitati.
Unitatile care se ocupa de obtinerea, depozitarea si ingrijirea vinurilor
cu denumire de origine vor folosi pentru evidenta registre de crama, in care se
deschid partizi pentru fiecare lot de vin, folosindu-se ca stoc initial
cantitatea de vin considerata corespunzatoare pentru a obtine dreptul de
denumire de origine. In acest registru se inscriu toate tratamentele aplicate
vinului respectiv si miscarile acestuia, cu evidentierea soldului cantitativ.
Registrul de crama se intocmeste potrivit modelului din anexa nr. 12.
Unitatile care executa imbutelierea, maturarea vinurilor la sticle,
etichetarea si livrarea lor vor detine registre de evidenta a vinurilor
imbuteliate, in care vor inscrie livrarile efectuate, pe destinatii, plecand de
la cantitatea de vin imbuteliat mentionata in Certificatul de atestare a dreptului
de comercializare a vinurilor cu denumire de origine. Aceste registre se
intocmesc potrivit modelului din anexa nr. 13.
Inspectorii teritoriali ai ONDOV vor verifica prin sondaj modul in care
este tinuta evidenta mentionata.
Art. 22
O data cu transferarea strugurilor si, respectiv, a vinurilor in vrac de la
un producator la altul prin vanzare-cumparare se transfera si toate drepturile
si obligatiile privind producerea vinurilor cu denumire de origine prevazute
prin prezentele norme metodologice.
Toate transferurile de struguri si de vin se fac cu anuntarea prealabila a
ONDOV, facuta prin declaratii semnate de partile participante la realizarea
acestor operatiuni.
Declasarea vinurilor
Art. 23
Declasarea unui vin de calitate superioara cu denumire de origine se face
la detinator, ori de cate ori se constata ca vinul si-a modificat in sens
negativ caracteristicile organoleptice si de compozitie, nemaiindeplinind
conditiile stabilite pentru vinul respectiv.
Declasarea se face in urma sesizarii reprezentantilor organelor cu
atributii pe linia controlului calitatii produselor, precum si la cererea
scrisa a producatorilor sau comerciantilor. Ea se efectueaza in baza
verificarilor facute la fata locului si a rezultatelor analizelor
(fizico-chimice si organoleptice) obtinute de laboratoarele autorizate.
In cazul in care din verificarile efectuate se constata necesitatea
declasarii unui vin, inspectoratul teritorial al ONDOV va stabili categoria de
calitate la care urmeaza sa fie reincadrat vinul si va comunica decizia
adoptata persoanei fizice sau juridice care detine vinul, in termen de 15 zile
de la data prelevarii probelor.
Detinatorul vinului poate face contestatie asupra deciziei luate, in termen
de 15 zile, depunand-o la ONDOV pentru reanalizare. Pe baza rezultatelor
contraanalizei sau expertizei, ONDOV va adopta hotararea definitiva in decurs
de 15 zile.
Producatorul sau comerciantul in cauza va inscrie in evidentele sale
decizia definitiva conform careia isi va valorifica vinul.
CAP. D
Norme de etichetare a vinurilor cu denumire de origine
Art. 24
Ambalarea vinurilor cu denumire de origine se face, in mod obligatoriu, in
butelii de sticla. Inchiderea acestora se face cu dopuri de pluta, din derivate
de pluta, din alte materiale admise in comertul international sau prin
inchidere filetata asigurata.
In sistemul de ambalare si etichetare, pentru vinurile cu denumire de
origine este obligatorie folosirea etichetei principale, a contraetichetei si a
capsulei.
Art. 25
In etichetarea vinurilor cu denumire de origine se folosesc urmatoarele
indicatii obligatorii:
a) categoria de calitate a vinului: vin cu denumire de origine controlata -
cules la maturitatea deplina (DOC-CMD); cules tarziu (DOC-CT); cules la
innobilarea boabelor (DOC-CIB). Denumirea categoriei de calitate se inscrie
complet pe eticheta principala, eventual si prescurtat;
b) denumirea de origine;
c) denumirea soiului sau a soiurilor, cu exceptia unor vinuri destinate exportului.
In cazul in care vinul provine din mai multe soiuri, acestea vor fi indicate pe
eticheta in ordinea descrescatoare a participarii lor in constituirea vinului.
In cazul unor sortimente traditionale autorizate, pe eticheta se poate inscrie
mentiunea: "Sortiment traditional";
d) tipul vinului dat de continutul sau in zaharuri: sec, demisec,
demidulce, dulce;
e) taria alcoolica dobandita minima a tipului de vin, exprimata in procente
in volume;
f) volumul nominal al produsului continut de butelie, in mililitri,
centilitri, decilitri sau litri;
g) tara de origine pentru vinurile importate sau pentru cele care se
exporta;
h) denumirea unitatii care a executat imbutelierea, inscrisa cu caracterele
cele mai mici folosite in inscriptionarile de pe eticheta;
i) data ambalarii sau numarul lotului, cu posibilitatea stabilirii datei
ambalarii. Data ambalarii se inscrie, prin marcare, pe eticheta principala, pe
contraeticheta sau pe capsula.
Art. 26
In etichetarea vinurilor cu denumire de origine pot fi folosite si
urmatoarele indicatii facultative:
a) marca de comert, cu conditia ca ea sa nu creeze confuzii cu denumirea de
origine;
b) denumirea exploatarii viticole (domeniului) pentru vinurile provenite in
exclusivitate din exploatarea indicata, cu conditia de a nu se folosi denumiri
care sa creeze confuzii cu denumirea de origine;
c) anul de recolta, cu conditia ca vinul sa provina in proportie de cel
putin 85% din anul indicat;
d) numele persoanei (persoanelor) fizice si denumirea persoanei juridice
care au participat la procesul de elaborare a vinului;
e) alte mentiuni care amplifica informatia asupra calitatii vinurilor sau
conditiilor speciale de producere si imbuteliere, dupa cum urmeaza:
- "Imbuteliat la producator" ("la origine"), pentru
vinurile obtinute din recolta proprie si imbuteliate in unitatea sau in
domeniul in care au fost produse;
- "Imbuteliere speciala", pentru vinurile imbuteliate in legatura
cu un eveniment deosebit sau intr-un scop special, pentru care se va indica
evenimentul sau scopul;
- "Vin de vinoteca", pentru vinurile de calitate deosebita, cu
buchet format in sticla, invechite in vinoteca si reprezentand loturi mai
restranse, constituite din butelii numerotate la punerea in consum;
- "Vin medaliat", pentru unele vinuri de inalta calitate
medaliate in concursuri internationale si nationale de anvergura; in acest caz
se vor mentiona medalia primita, concursul la care vinul a participat si anul;
- "Vin din butoaie alese", pentru vinurile de inalta calitate
produse in cantitati limitate, sub responsabilitatea deosebita a unui
specialist de reputatie care isi inscrie numele pe eticheta;
- "Comoara pivnitei", pentru vinurile obtinute in ani deosebit de
favorabili, ajunse la apogeul calitatii lor, sub responsabilitatea unui
specialist de reputatie care isi inscrie numele pe eticheta;
- "Rezerva", pentru vinurile de inalta calitate, absolut tipice,
pastrate in recipiente cel putin 1 an in cazul vinurilor albe, cel putin 2 ani
in cazul celor rosii si invechite in sticla cel putin 2 ani;
- "Vin maturat in baricuri", pentru vinurile pastrate in vase din
lemn de stejar cu capacitate intre 200 litri si 350 litri.
Se pot inscrie pe contraeticheta si alte mentiuni care se refera la:
- istoria vinului sau a firmei producatoare;
- conditii naturale ale arealului de producere, tehnici de cultura
speciale, de cules si de elaborare a vinurilor;
- recomandari privind consumarea vinului: temperatura, asociere cu mancaruri
si altele asemenea;
- unele mentiuni suplimentare privind insusirile senzoriale, date
analitice, altele decat taria alcoolica, indicatii complementare asupra
provenientei, reprezentari grafice.
Mentiunile din prezenta litera pot fi folosite, la cererea producatorilor,
numai in baza aprobarii date de comisiile ONDOV care fac aprecierea vinurilor,
consemnata in buletinele de analiza;
f) codul de bare al produsului.
Art. 27
Indicatiile obligatorii se inscriu in acelasi camp vizual, pe eticheta
principala, cu exceptia datei ambalarii sau a numarului lotului.
Indicatiile facultative se pot inscrie fie pe eticheta principala, fie pe
contraeticheta, fluturasi sau buline.
Art. 28
Indicatiile inscrise pe eticheta trebuie sa fie citete si vizibile.
Termenii folositi in etichetare trebuie sa fie intelesi de consumatori.
Art. 29
Pentru vinurile imbuteliate destinate exportului etichetele pot cuprinde
indicatii facute in limba tarii importatoare, cu exceptia celor referitoare la
denumirile de origine. Mentiunile inscrise pe aceste etichete vor respecta
prevederile contractelor incheiate si/sau ale legislatiei tarii importatoare.
Pentru vinurile de export se vor folosi ca denumiri de soi cele sub care
ele se cultiva in Romania sau sinonime ale acestora indicate in normele
metodologice pentru aplicarea Legii nr. 244/2002.
Vinurile exportate vor purta pe etichete mentiunea "Produs in
Romania" sau traducerea acesteia in limba tarii importatoare.
Art. 30
Vinurile de import cu denumire de origine vor fi comercializate sub
denumirile cu care au fost importate, atestate prin certificate de origine
eliberate de autoritatile din tara de provenienta. Cele care se imbuteliaza in
tara vor purta pe eticheta mentiunea "Imbuteliat in Romania",
indicandu-se si denumirea unitatii care a executat imbutelierea.
Art. 31
Este interzisa inscrierea pe etichete a oricaror indicatii, insemne sau
ilustratii susceptibile de a crea confuzii asupra originii sau naturii
produsului. Aceasta interdictie vizeaza si invocarea unor denumiri de origine
pe care produsele respective nu sunt indreptatite sa le poarte, in exprimari ca
cele de: "tip", "gen", "dupa metoda din ......."
si altele asemanatoare.
CAP. E
Dispozitii finale
Art. 32
(1) In relatiile ONDOV cu producatorii vitivinicoli se are in vedere faptul
ca nici un producator nu poate fi obligat sa produca si sa comercializeze
vinuri cu denumire de origine, aceasta activitate tinand de optiunea si de
interesele acestuia.
(2) Producatorii vitivinicoli interesati, care adreseaza in scris
solicitari la ONDOV pentru verificarea si atestarea plantatiilor si a
produselor obtinute in vederea comercializarii acestora sub o anumita denumire
de origine, potrivit normelor tehnice prevazute in anexa nr. 1 la Ordinul
ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor, sunt obligati sa respecte
in totalitate prevederile acestui ordin.
(3) In vederea asigurarii conditiilor de exercitare a atributiilor de
control ale ONDOV, cu sau fara participarea reprezentantilor Inspectiei de Stat
pentru Controlul Tehnic Vitivinicol (ISCTV), producatorii de vinuri cu denumire
de origine sunt obligati:
a) sa inregistreze in evidenta contabila obligatiile de plata catre ONDOV,
reprezentand taxele datorate pentru eliberarea autorizatiei de producator de
vinuri si a certificatului de atestare a dreptului de comercializare a
vinurilor cu denumire de origine;
b) sa asigure accesul specialistilor ONDOV la toate documentele de evidenta
primara si contabila privind inregistrarea si miscarea stocurilor de vinuri cu
denumire de origine controlata, precum si in plantatiile de vita de vie si in
toate spatiile de producere si depozitare a vinurilor;
c) sa solicite in scris la ONDOV, inainte de producerea fenomenului,
aprobarea pentru obtinerea derogarilor prevazute la art. 23 alin. (2) si (3)
din Legea nr. 244/2002 si sa faca uz de aceste derogari numai in cazul in care
a primit acordul ONDOV.
Art. 33
In cazul in care, pana la infiintarea si functionarea efectiva a ONDOV,
conform Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr.
39/2001, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 169 din 4
aprilie 2001, unii producatori vitivinicoli au primit, potrivit prevederilor
legale, autorizatii de producator de vinuri cu denumire de origine controlata
din partea unitatilor de cercetare vitivinicola, pe care le prezinta in
original specialistilor ONDOV, si fac dovada achitarii taxelor respective catre
aceste unitati de cercetare, respectivii producatori vor fi scutiti de plata
altor taxe catre ONDOV pentru suprafetele existente in cultura pana la
defrisarea acestora, daca respectivele suprafete indeplinesc prevederile
prezentelor norme metodologice.
Art. 34
Plata taxelor pentru eliberarea autorizatiei de producator de vinuri cu
denumire de origine controlata pentru alte suprafete de plantatii decat cele
prevazute la art. 33 se face ca urmare a cererii producatorului, depusa la
ONDOV, dupa verificarea si confirmarea scrisa a acestuia ca sunt indeplinite
conditiile din prezentele norme metodologice, in contul ONDOV, inainte de
eliberarea autorizatiei.
Plata taxelor pentru comercializarea vinurilor cu denumire de origine
controlata se face lunar, in baza certificatului de atestare eliberat de ONDOV,
pana la data de 10 a lunii urmatoare, pentru cantitatile comercializate in luna
precedenta, indiferent de modul de livrare (in vrac sau imbuteliat) si de
destinatie (comercializare pe piata interna, externa sau catre un alt
producator autorizat, din acelasi areal sau din alt areal).
Art. 35
Sumele incasate de ONDOV drept taxe se utilizeaza partial pentru finantarea
activitatii acestuia, potrivit bugetului sau de venituri si cheltuieli aprobat
anual.
Excedentul rezultat din aceste incasari se utilizeaza, pe baza unui program
aprobat prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor,
pentru actiuni de interes national care vizeaza refacerea si/sau dezvoltarea
patrimoniului viticol si a productiei vitivinicole.
Fondurile ramase la sfarsitul anului in contul de disponibilitati al ONDOV
se repartizeaza pe aceleasi destinatii in exercitiul financiar urmator.
Art. 36
Lista denumirilor de origine ce pot fi folosite in Romania pentru vinuri se
aproba prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor.
Art. 37
Este interzisa folosirea denumirilor de origine pentru vinuri apartinand
unor categorii de calitate inferioare. Pentru comercializarea vinurilor de
calitate superioara (VS) vor fi folosite indicatiile de provenienta geografica
a caror lista este aprobata prin ordin al ministrului agriculturii,
alimentatiei si padurilor.
Art. 38
Anexele nr. 1 - 13 fac parte integranta din prezentele norme metodologice.
ANEXA 1
la normele metodologice
MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
OFICIUL NATIONAL AL DENUMIRILOR DE ORIGINE
PENTRU VINURI SI ALTE PRODUSE VITIVINICOLE
Nr. .........../ ...............
DECIZIE
privind acordarea dreptului de producere a vinurilor cu denumirea de origine
"..........................."
Art. 1
Denumirea de origine "..............................." se
atribuie vinurilor DOC obtinute din struguri produsi in arealul delimitat
pentru aceasta denumire, cu conditia respectarii tuturor prevederilor din
prezenta decizie.
Conditiile generale de producere si comercializare a vinurilor cu denumire
de origine sunt stabilite prin normele metodologice aprobate de Ministerul
Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor prin Ordinul nr. 52/2003.
Art. 2
Denumirea de origine "......................." poate fi
completata si cu una dintre urmatoarele denumiri de plai viticol:
................................. .
Art. 3
In functie de soiurile din care provin, de calitatea strugurilor si de
insusirile lor organoleptice si de compozitie, vinurile cu denumirea de origine
"..............................." pot fi incadrate in urmatoarele
categorii de calitate: ....................................................................
.
Art. 4
Arealul delimitat pentru producerea vinurilor cu denumirea de origine
"......................................." cuprinde urmatoarele comune
si sate:
.......................................
.......................................
....................................... .
Limitele arealului sunt trasate pe harti topografice, scara ..............
.
Art. 5
Vinurile cu denumirea de origine "....................................."
pot fi produse sub forma tipurilor de vin indicate in anexa nr. 1A, cu conditia
realizarii caracteristicilor de compozitie a strugurilor si vinurilor
mentionate pentru fiecare tip de vin.
Art. 6
Pentru producerea vinurilor cu denumirea de origine
"......................" se stabilesc urmatoarele conditii de cultura
a vitei de vie:
- densitatea plantatiei: minimum ................ butuci plantati la
hectar;
- forma de conducere a butucilor ......................................;
- incarcatura de rod: nr. maxim de ochiuri viabile la butuc
............*1);
- irigarea ....................................;
- alte conditii .............................. .
Art. 7
Productia de struguri admisa pentru producerea vinurilor cu denumirea de
origine "........................................" se va inscrie in
urmatoarele limite maxime:
.........................................................*2).
Art. 8
Pentru practicile oenologice folosite in producerea vinurilor cu denumirea
de origine "........................................." se stabilesc
urmatoarele conditii: .......................................*3).
Art. 9
In cazul in care vinul nu indeplineste in totalitate conditiile de a fi
valorificat sub denumirea de origine
"...................................." sau daca pierde aceste
conditii, el va fi declasat in "Vin de calitate superioara" (VS), cu
indicatia de provenienta geografica "............................",
sau in alte categorii inferioare.
ONDOV
Director general, Director,
...................... ...............
Vizat
Oficiul National al Viei si Vinului
Presedinte,
..................
------------
*1) Pe soiuri sau grupe de soiuri.
*2) Pe soiuri sau grupe de soiuri.
*3) Separat pe categorii de vin (albe, rosii).
ANEXA 1A
la decizie
TIPURILE DE VIN CU DENUMIREA DE ORIGINE
"........................."
1. Tipul de vin .....................................*1)
2. Continutul in zahar al strugurilor la cules, g/l, minimum ..............
3. Caracteristici ale vinurilor (la punerea in consum):
3.1. Alcool dobandit, % vol., minimum .................
3.2. Zaharuri, g/l ..................
3.3. Extract nereducator, g/l, minimum .................
3.4. Intensitate coloranta (DO 420 + DO 520, cuva 1 mm), minimum ........
(pentru vinuri rosii sau roze)
3.5. Caracteristici organoleptice
------------
*1) Se mentioneaza soiul sau sortimentul de soiuri si tipul de vin sub
aspectul continutului sau in zahar (sec, demisec, demidulce, dulce), cu gruparea
pe categorii de calitate (DOC-CIB; DOC-CT; DOC-CMD).
NOTA:
Anexa se intocmeste sub forma de tabel.
ANEXA 2
la normele metodologice
MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
OFICIUL NATIONAL AL DENUMIRILOR DE ORIGINE
PENTRU VINURI SI ALTE PRODUSE VITIVINICOLE
Nr. .......................
Data ......................
AUTORIZATIE
de producator de vinuri cu denumire de origine
1. Se acorda producatorului .................................*1),
domiciliat (cu sediul) in ............................................, dreptul
de a folosi denumirea de origine "............................."
pentru vinurile produse din viile sale, situate in comuna (comunele) ......................................,
satul (satele) ..............................., cu conditia respectarii
normelor de producere stabilite prin decizia aprobata de Ministerul
Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor prin Ordinul nr. 52/2003.
2. Ca baza a producerii vinurilor cu denumire de origine pot fi folosite
soiurile si parcelele de vie, in suprafata totala de ..................... ha,
situate in cadrul proprietatii producatorului, mentionate in anexa nr. 2A care
face parte integranta din prezenta autorizatie.
3. Productiile totale de struguri si de vinuri ce pot fi obtinute din
plantatiile recunoscute ca putand sa produca vinuri cu denumire de origine se
ridica la urmatoarele limite maxime, calculate in functie de suprafata si de
nivelul maxim admis al productiilor medii de struguri:
_____________________________________________________________________________
Productia totala ce poate fi obtinuta
Soiul Suprafata Productia maxima admisa _____________________________________
(ha) (kg/ha) Struguri Vin*2)
(t) (hl)
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
4. In functie de caracteristicile lor calitative si de compozitie, vinurile
ce urmeaza sa fie obtinute se pot incadra in urmatoarele categorii de calitate:
_______________________________________________________
Soiul Categoria de calitate*3) Cantitatea maxima
(hl)
_______________________________________________________
_______________________________________________________
_______________________________________________________
_______________________________________________________
5. Procesul tehnologic de vinificare se realizeaza pe faze, in locurile si
unitatile indicate in anexa nr. 2A.
6. Autorizatia este valabila din momentul eliberarii ei pana la aparitia
unor modificari in apartenenta si structura plantatiilor sau in legatura cu
locul realizarii fazelor procesului tehnologic de vinificatie.
7. Eliberarea acestei autorizatii se bazeaza pe cererea inregistrata la
ONDOV sub nr. ................. din .................. si pe verificarile
facute la fata locului de catre inspectorii teritoriali ai ONDOV asupra
conditiilor reclamate de producerea vinurilor cu denumire de origine.
Prezenta autorizatie a fost intocmita in 4 exemplare care se pastreaza dupa
cum urmeaza: un exemplar la ONDOV, un exemplar la inspectoratul teritorial al
ONDOV, un exemplar la producatorul de struguri si un exemplar la centrul de
vinificatie.
ONDOV Inspector teritorial
Director general, al ONDOV,
........................ ............................
------------
*1) In intelesul de producator de struguri (detinator al plantatiei
viticole).
*2) 60% din cantitatea de struguri.
*3) Dupa caz, DOC-CIB, DOC-CT, DOC-CMD.
NOTA:
Daca un producator detine vii indreptatite sa produca vinuri cu denumire de
origine situate pe teritoriul mai multor areale, i se vor elibera autorizatii
separate pentru fiecare denumire de origine.
ANEXA 2A
la autorizatie
Detinatorul plantatiei viticole ..................................
Denumirea de origine ce poate fi folosita ........................
Plantatii recunoscute si productii ce pot fi realizate:
____________________________________________________________________________
Amplasarea plantatiei Productia Productia maxima pe parcela
Soiul _____________________ Suprafata maxima ___________________________
Tarla*1) Parcela*1) (ha) admisa Struguri Vin*2)
(kg/ha) (t) (hl)
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
Locurile si unitatile in care se realizeaza fazele procesului tehnologic de
vinificatie*3):
__________________________________________________________________________
Faza tehnologica Locul Unitatea
__________________________________________________________________________
- Vinificarea primara ................... ...................
- Depozitarea vinurilor ................... ...................
- Conditionarea vinurilor ................... ...................
- Maturarea vinurilor ................... ...................
- Imbutelierea ................... ...................
- Invechirea vinurilor la sticla ................... ...................
- Etichetarea si livrarea ................... ...................
__________________________________________________________________________
Inspector teritorial al ONDOV,
..................................
......................
(data si locul)
------------
*1) Conform titlului de proprietate sau planului cadastral.
*2) 60% din cantitatea de struguri.
*3) Se completeaza numai cu informatiile cunoscute.
ANEXA 3
la normele metodologice
CERERE
pentru acordarea Autorizatiei de producator de vinuri cu denumire de origine
1. Subsemnatul, ................................., in calitate de
proprietar de vie (manager al Societatii Comerciale
.....................................), domiciliat (cu sediul) in
..........................................., la adresa
........................................, solicit prin prezenta cerere
controlul suprafetelor de vie mentionate in anexa nr. 3A, in suprafata totala
de ............ ha, pe care le detin in comuna (comunele) ...................................,
satul (satele) ..........................., in vederea obtinerii autorizatiei
de producator de vinuri cu denumire de origine.
2. Structura pe soiuri a plantatiilor care urmeaza sa furnizeze struguri
pentru producerea de vinuri cu denumire de origine este urmatoarea:
________________________________________________________
Soiul Suprafata*1)
(ha)
________________________________________________________
________________________________________________________
________________________________________________________
Amplasarea plantatiilor este indicata in anexa nr. 3A.
3. Procesul de vinificare se va realiza pe faze, in urmatoarele locuri si
unitati*2):
__________________________________________________________________________
Faza tehnologica Locul Unitatea
__________________________________________________________________________
- Vinificarea primara ................... ...................
- Depozitarea vinurilor ................... ...................
- Conditionarea vinurilor ................... ...................
- Maturarea vinurilor ................... ...................
- Imbutelierea vinurilor ................... ...................
- Invechirea vinurilor la sticla ................... ...................
- Etichetarea si livrarea ................... ...................
__________________________________________________________________________
4. Taxele prevazute pentru eliberarea autorizatiei vor fi achitate in
prealabil in conturile ONDOV.
............................
(semnatura si calitatea)
.....................
(data si locul)
------------
*1) In viile situate pe terase se iau in considerare numai suprafetele
efectiv plantate (se elimina suprafetele ocupate de taluzuri, zone de
intoarcere).
*2) Se completeaza numai cu informatiile cunoscute.
NOTA:
Cererea se trimite pe adresa: Oficiul National al Denumirilor de Origine
pentru Vinuri si Alte Produse Vitivinicole, str. Grigore Manolescu nr. 10,
sectorul 1, Bucuresti.
ANEXA 3A
la cerere
Detinatorul plantatiei ........................................
Comuna ..........................., satul .....................
__________________________________________________________
Amplasarea plantatiei Suprafata
Soiul _________________________________ (ha)
Tarla*1) Parcela*1)
__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________________
Total soi: - -
__________________________________________________________
.................
(semnatura)
------------
*1) Conform titlului de proprietate sau planului cadastral.
ANEXA 4
la normele metodologice
MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
OFICIUL NATIONAL AL DENUMIRILOR DE ORIGINE
PENTRU VINURI SI ALTE PRODUSE VITIVINICOLE
Nr. .........................
Data ........................
AUTORIZATIE
de producator de struguri destinati obtinerii de vinuri cu denumire de origine
1. Se acorda producatorului
..............................................., domiciliat (cu sediul) in
....................................................., dreptul de a produce
struguri destinati obtinerii de vinuri cu denumirea de origine
"..............................." din via sa (viile sale) situata
(situate) in urmatoarele comune si sate:
......................................................., cu conditia
respectarii normelor de cultura a vitei de vie stabilite prin decizia aprobata
de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor prin Ordinul nr. 52/2003.
2. Ca baza a producerii strugurilor destinati obtinerii de vinuri cu
denumire de origine pot fi folosite urmatoarele soiuri si parcele de vita de
vie si pot fi obtinute productiile indicate mai jos:
Comuna .............................., satul ..............................
________________________________________________________________________________
Amplasarea plantatiei Productia maxima Productia maxima
Soiul _____________________ Suprafata admisa de struguri de struguri pe
parcela
Tarla*1) Parcela*1) (ha) (t/ha) (kg)
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
3. Autorizatia este valabila din momentul eliberarii ei pana la aparitia
unor modificari in legatura cu suprafata si sortimentul plantatiei.
4. Eliberarea acestei autorizatii se bazeaza pe cererea intocmita de
Centrul de vinificare .........................., apartinand de
......................., inregistrata la ONDOV sub nr. ................ din
............................, si pe verificarile facute la fata locului asupra
conditiilor in care se realizeaza producerea strugurilor.
Prezenta autorizatie a fost intocmita in 4 exemplare care se pastreaza dupa
cum urmeaza: un exemplar la producatorul de struguri, un exemplar la centrul de
vinificatie, unul la inspectoratul teritorial al ONDOV si unul la ONDOV, ca
anexa la cererea de autorizare depusa de unitatea procesatoare.
ONDOV
Director general, Inspector teritorial al ONDOV,
...................... ..................................
------------
*1) Conform titlului de proprietate sau planului cadastral.
NOTA:
Daca un producator detine vii indreptatite sa produca struguri destinati
obtinerii de vinuri DOC pe teritoriul mai multor areale, i se vor elibera
autorizatii separate pentru fiecare denumire de origine.
ANEXA 4A
la autorizatie
SITUATIA
strugurilor furnizati de producatori in anul ............ pentru producerea de
vinuri cu denumire de origine
Comuna*1) ........................., satul*1) ........................
______________________________________________________________________________
Numele Numarul Soiul Suprafata Categoria Cantitatea Productia
producatorului autorizatiei (ha) de de de vin*3)
de struguri calitate a struguri (l)
vinurilor*2) predata
la crama
(kg)
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
Inspector teritorial al ONDOV,
................................
.......................
(data si locul)
------------
*1) Separat, pe comunele si satele indicate in Decizia de acordare a
dreptului de producere a vinurilor cu denumire de origine.
*2) Dupa caz, DOC-CMD, DOC-CT, DOC-CIB.
*3) 60% din cantitatea de struguri.
NOTA:
Datele necesare completarii situatiei se preiau din anexa la Cererea pentru
acordarea autorizatiei de producator de vinuri cu denumire de origine.
ANEXA 5
la normele metodologice
Centrul de vinificare ...........................
Agentul economic ................................
CERERE
pentru acordarea Autorizatiei de producator de struguri destinati obtinerii de
vinuri cu denumire de origine
Denumirea de origine: "................................."*1)
1. Subsemnatul, .........................................., sef al
Centrului de vinificatie ................................., apartinand
agentului economic ......................................., solicit prin
prezenta cerere eliberarea autorizatiilor de producator de struguri destinati
obtinerii de vinuri cu denumirea de origine
".........................................."*1) pentru cultivatorii
de vita de vie mentionati in anexa nr. 5A, care detin plantatii in suprafata
totala de .................................. ha, situate pe teritoriul
urmatoarelor comune si sate:
...............................................................................
............................................................................*2).
2. Apartenenta, localizarea, structura sortimentala si suprafata
plantatiilor pentru care se solicita recunoasterea dreptului de a furniza
struguri destinati obtinerii de vinuri DOC cu denumirea de origine
"..............................." sunt indicate in situatia anexata.
3. Prezenta cerere se bazeaza pe constatarea, facuta prin controale, ca
viile considerate apte de a produce struguri destinati obtinerii de vinuri DOC
indeplinesc conditiile stabilite prin norme si decizii.
Seful centrului de vinificare, Inspector teritorial al ONDOV,
................................... ..................................
De acord
Manager,
...................................
....................................
(data si locul)
------------
*1) Cererile se fac separat, pentru fiecare denumire de origine.
*2) Comunele si satele indicate in Decizia de acordare a dreptului de
producere a vinurilor cu denumire de origine.
NOTA:
Cererea se trimite pe adresa: Oficiul National al Denumirilor de Origine
pentru Vinuri si Alte Produse Vitivinicole, str. Grigore Manolescu nr. 10,
sectorul 1, Bucuresti.
ANEXA 5A *1)
la cerere
Centrul de vinificare .............................
Agentul economic ..................................
Comuna .......................*2), satul ....................*2)
___________________________________________________________________________
Numele Amplasarea plantatiei Semnatura
producatorului Soiul _____________________ Suprafata*4) producatorului
de struguri Tarla*3) Parcela*3) (ha) de struguri
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
Seful centrului de vinificare, Vizat
................................. Inspector teritorial al ONDOV,
................................
..........................
(data si locul)
------------
*1) Anexele se intocmesc separat, pentru fiecare denumire de origine.
*2) Separat, pe comune si sate.
*3) Conform titlului de proprietate sau planului cadastral.
*4) In viile situate pe terase se iau in considerare numai suprafetele
efectiv plantate (se elimina suprafetele ocupate de taluzuri, zone de
intoarcere).
ANEXA 6
la normele metodologice
Centrul de vinificare .............................
Comuna ............................................
Anul ..............................................
REGISTRU
cu evidenta strugurilor receptionati pentru producerea de vinuri cu denumirea
de origine "................................."*1)
Semnificatia coloanei S din tabelul de mai jos este urmatoarea:
S - Semnatura producatorului
________________________________________________________________________________
Nr. Amplasarea plantatiei Cantitatea Continutul
Data Producatorul actului --------------------- Soiul de in zahar
S
strugurilor*2) de Comuna*3) Satul*3) struguri al mustului
receptie (kg) (g/l)
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
Seful centrului de vinificare,
..............................
Verificat
Inspector teritorial al ONDOV,
..............................
------------
*1) Se intocmesc registre separate pentru fiecare denumire de origine.
*2) Numele si prenumele producatorului persoana fizica, denumirea agentului
economic.
*3) Comunele si satele indicate in Decizia de acordare a dreptului de
producere a vinurilor cu denumire de origine.
ANEXA 7
la normele metodologice
MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
OFICIUL NATIONAL AL DENUMIRILOR DE ORIGINE
PENTRU VINURI SI ALTE PRODUSE VITIVINICOLE
Nr. ............................
Data ...........................
AUTORIZATIE
de producator de vinuri cu denumire de origine
1. Se acorda Centrului de vinificare .........................., apartinand
agentului economic .........................................., situat in
...................................., dreptul de a folosi denumirea de origine "........................."
pentru vinurile - recolta ........................, produse din strugurii
furnizati de producatorii particulari, asociatiile si societatile comerciale
situate in comunele si satele din cadrul arealului delimitat pentru respectiva
denumire de origine.
2. Ca baza a producerii vinurilor cu denumire de origine au fost folositi
strugurii receptionati la crama in cantitate totala de .................. tone
proveniti din viile aflate in proprietatea cultivatorilor autorizati.
3. Pe soiuri, au fost receptionate cantitatile de struguri si vor putea fi
obtinute cantitatile de vin mentionate mai jos:
__________________________________________________________________________
Soiul Productia de struguri Productia de vin*1)
(t) (hl)
__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
4. In functie de caracteristicile lor calitative si de compozitie, vinurile
obtinute se pot incadra in urmatoarele categorii de calitate:
__________________________________________________________________________
Soiul Categoria de calitate*2) Cantitatea
(hl)
__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
5. Situatia strugurilor furnizati de producatori in anul ............ pentru
producerea de vinuri cu denumire de origine.
6. Autorizatia este valabila numai pentru vinurile din recolta anului
.................. .
7. Eliberarea acestei autorizatii se bazeaza pe cererea inregistrata la
ONDOV sub nr. ....... din .............. . Prezenta autorizatie a fost
intocmita in 4 exemplare care se pastreaza dupa cum urmeaza: un exemplar la
ONDOV, un exemplar la inspectoratul teritorial al ONDOV, un exemplar la
societatea comerciala careia ii apartine centrul de vinificare si un exemplar
la centrul de vinificare.
ONDOV
Director general, Director,
..................... .............................
Vizat
Inspector teritorial al ONDOV,
..............................
------------
*1) 60% din cantitatea de struguri.
*2) Dupa caz, DOC-CMD, DOC-CT, DOC-CIB.
ANEXA 8
la normele metodologice
Centrul de vinificare .............................
Agentul economic ..................................
CERERE
pentru eliberarea Autorizatiei de producator de vinuri cu denumire de origine
1. Subsemnatul, ..........................................................,
reprezentant al agentului economic ......................................., sef
al Centrului de vinificare ............................., solicit prin prezenta
cerere dreptul de a folosi denumirea de origine
".........................."*1) pentru vinurile obtinute din
strugurii - recolta ............................., furnizati de cultivatorii
autorizati aflati in arealul delimitat pentru denumirea de origine mentionata.
2. In producerea acestor vinuri urmeaza sa fie folosite urmatoarele
cantitati de struguri predati la crama, pe soiuri, potrivit registrului de
evidenta tinut de centrul de vinificare, din care vor putea fi obtinute
cantitatile de vin mentionate mai jos, pe categorii de calitate:
________________________________________________________________________________
Soiul Categorii de calitate Cantitatea de struguri Cantitatea totala de
vin*2)
(t) (hl)
________________________________________________________________________________
...... DOC-CMD .................... .........................
DOC-CT .................... .........................
DOC-CIB .................... .........................
________________________________________________________________________________
3. Procesul tehnologic din fazele urmatoare celei de vinificare primara se
realizeaza in urmatoarele locuri si unitati:
_________________________________________________________________________
Faza tehnologica Locul Unitatea
_________________________________________________________________________
- Depozitarea vinurilor ................... ...................
- Conditionarea vinurilor ................... ...................
- Maturarea vinurilor ................... ...................
- Imbutelierea vinurilor ................... ...................
- Invechirea vinurilor la sticla ................... ...................
- Etichetarea, livrarea ................... ...................
_________________________________________________________________________
4. Situatia strugurilor furnizati de producatori in anul ...............
pentru producerea de vinuri cu denumire de origine si a cantitatilor de vin
care vor putea fi obtinute este indicata in anexa nr. 8A.
5. La prezenta cerere se anexeaza, ca documente justificative, copii ale
autorizatiilor de producator de struguri destinati obtinerii vinurilor cu
denumire de origine, detinute de cultivatorii de vita de vie furnizori de
materie prima.
Seful centrului de vinificare,
..............................
De acord
Manager,
............................
............................
(data si locul)
------------
*1) Cererile se fac separat, pentru fiecare denumire de origine.
*2) 60% din cantitatea de struguri.
NOTA:
Cererile se trimit pe adresa: Oficiul National al Denumirilor de Origine
pentru Vinuri si Alte Produse Vitivinicole, str. Grigore Manolescu nr. 10,
sectorul 1, Bucuresti.
ANEXA 8A
la cerere
SITUATIA
strugurilor furnizati de producatori in anul ............. pentru producerea de
vinuri cu denumire de origine
Comuna*1) ...................., satul*1) .........................
______________________________________________________________________________
Numele Numarul Soiul Suprafata Categoria Cantitatea Productia
producatorului autorizatiei (ha) de de de vin*3)
de struguri calitate a struguri (l)
vinurilor*2) predata
la crama
(kg)
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
Seful centrului de vinificare,
...............................
Verificat
Inspector teritorial al ONDOV,
................................
....................................
(data si locul)
------------
*1) Separat pe comunele si satele indicate in Decizia de acordare a
dreptului de producere a vinurilor cu denumire de origine.
*2) Dupa caz, DOC-CMD, DOC-CT, DOC-CIB.
*3) 60% din cantitatea de struguri.
NOTA:
Datele din aceasta situatie se transfera in anexa la Autorizatia de
producator de vinuri cu denumire de origine.
ANEXA 9
la normele metodologice
CERERE
pentru acordarea Certificatului de atestare a dreptului de comercializare a
vinurilor cu denumirea de origine "............................."
Subsemnatul, ..........................., in calitate de proprietar
(manager) al intreprinderii vinicole ..................., cu sediul in
.................., solicit prin prezenta cerere eliberarea Certificatului de
atestare a dreptului de comercializare a vinurilor cu denumirea de origine
"................." pentru loturile de vin mentionate mai jos.
2. Caracteristicile de identificare a loturilor de vin sunt urmatoarele:
_______________________________________________________________________
Cantitatea de vin
Numarul Soiul Categoria Anul _______________________
lotului (soiurile) de calitate*1) de recolta Vrac Sticle*2)
(hl) (mii buc.)
_______________________________________________________________________
_______________________________________________________________________
_______________________________________________________________________
3. Taxele prevazute pentru eliberarea Certificatului de atestare a
dreptului de comercializare a vinurilor cu denumirea de origine
"............." vor fi achitate, in prealabil, in conturile ONDOV.
Producator de vinuri (manager),
...................................
...........................
(data si locul)
------------
*1) DOC-CMD; DOC-CT; DOC-CIB.
*2) Se va mentiona capacitatea sticlelor (0,75 l; 0,7 l; 0,5 l).
NOTA:
Cererile se trimit pe adresa: Oficiul National al Denumirilor de Origine
pentru Vinuri si Alte Produse Vitivinicole, str. Grigore Manolescu nr. 10,
sectorul 1, Bucuresti, precum si inspectoratului teritorial al ONDOV.
ANEXA 10
la normele metodologice
MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
OFICIUL NATIONAL AL DENUMIRILOR DE ORIGINE
PENTRU VINURI SI ALTE PRODUSE VITIVINICOLE
Nr. ............................
Data ...........................
CERTIFICAT
de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor cu denumire de origine
1. Se acorda producatorului ........................................*1), cu
sediul (domiciliul) in ............................................, la adresa
................................................, dreptul de a comercializa sub
denumirea de origine ".............................." urmatoarele
loturi de vin care se incadreaza in categoriile de calitate indicate mai jos:
________________________________________________________________________
Numarul Soiul Categoria Anul Cantitatea ce poate
lotului de calitate*2) de recolta fi realizata, mii sticle*3)
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
2. Caracteristicile de compozitie si de calitate ale vinurilor sunt indicate,
pe loturi, in buletinele de analiza anexate.
3. Producatorul isi asuma obligatia de a tine evidenta stocurilor de vin cu
denumire de origine mentionate in acest document, inscriind in registrul
special toate livrarile, in limita cantitatii certificate.
ONDOV
Director general, Producator,
................................ ...........................
Inspector teritorial al ONDOV,
................................
------------
*1) Prin producator se intelege unitatea care imbuteliaza si livreaza
vinul.
*2) DOC-CMD; DOC-CT; DOC-CIB.
*3) Se va mentiona capacitatea sticlelor (0,75 l; 0,7 l; 0,5 l).
ANEXA 11
la normele metodologice
Laboratorul ....................................
BULETIN DE ANALIZA
Nr. ......../.........
A. Date de identificare a probei
Producatorul ......................................, nr.
lotului/recipientul sau recipientele ................................
Arealul de producere ............................, soiul
...................
Anul de recolta ................................., cantitatea
.......................................
Denumirea de origine si categoria de calitate revendicata
.............................................................
B. Apreciere organoleptica
Limpiditate ...............................................................
Culoare ...................................................................
Aroma, buchet .............................................................
Gust ......................................................................
Tipicitate ................................................................
C. Teste de stabilitate fizico-chimica si microbiologica
Testul la aer .............................................................
Testul la temperaturi scazute .............................................
Testul la temperaturi ridicate ............................................
Examenul microscopic al vinului si depozitului ............................
D. Analize fizico-chimice
Taria alcoolica dobandita (% vol.) ........................................
Zaharuri reducatoare (g/l) ................................................
Aciditate totala (g/l in acid tartric) ....................................
Aciditate volatila (g/l in acid acetic) ...................................
Extract nereducator (g/l) .................................................
Dioxid de sulf liber (mg/l) ...............................................
Dioxid de sulf total (mg/l) ...............................................
Intensitate coloranta (DO 420 + DO 520, cuva 1 mm)*) ......................
E. Interpretarea rezultatelor si concluzii (inclusiv categoria de calitate
acordata):
............................................................................
Sef laborator, Chimist,
.................... ...................
------------
*) Numai pentru vinuri rosii.
ANEXA 12
la normele metodologice
Unitatea ...................................
Denumirea de origine .......................
REGISTRU DE CRAMA
Soiul .....................................................................
Anul de recolta ...........................................................
Categoria de calitate in care se incadreaza vinul ......................*1)
Numarul lotului ...........................................................
Locul in care s-a realizat vinificarea primara ............................
Principalele caracteristici ale strugurilor si vinurilor (limite):
- Struguri: Continutul in zaharuri, g/l ...................................
- Vin: Taria alcoolica dobandita, % vol. .............................
Zaharuri, g/l .................................................
Aciditate totala, g/l in acid tartric .........................
Evidenta stocurilor de vin si a operatiunilor tehnologice, pe vase:
_________________________________________________________________________
Vasul in care este stocat vinul Operatiuni Cantitatea
Data ------------------------------- tehnologice Pierderi de vin
Felul Nr. Capacitatea aplicate*3) (l) rezultata
vasului*2) vasului (l) (l)
_________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________
*1) DOC-CMD; DOC-CT; DOC-CIB, conform deciziei din Buletinul de analiza.
*2) Butoi, budana, cisterna etc.
*3) Se inscriu in dreptul vasului asupra caruia se aplica. In cazul
livrarilor de vin, se mentioneaza destinatarul.
NOTA:
Evidenta vinurilor in faza lor de stocare, conditionare si maturare poate
fi realizata si prin folosirea sistemului informatic.
ANEXA 13
la normele metodologice
Unitatea ....................................
Denumirea de origine.........................
REGISTRU
de evidenta a vinurilor imbuteliate
Soiul .....................................................................
Anul de recolta ...........................................................
Categoria de calitate a vinului ........................................*1)
Numarul lotului ...........................................................
Locurile in care s-au realizat fazele anterioare de producere a vinului:
- Vinificarea primara .....................................................
- Depozitarea vinului .....................................................
- Conditionarea vinului ...................................................
- Maturarea vinului .......................................................
- Imbutelierea vinului ....................................................
Principalele caracteristici de compozitie a vinului*2):
- Taria alcoolica dobandita, % vol. .......................................
- Zaharuri, g/l ...........................................................
- Aciditatea totala, g/l in acid tartric ..................................
Evidenta livrarii vinurilor imbuteliate:
______________________________________________________________________________
Livrari
Data Nr. de sticle*3) ----------------------------------- Sold nr. sticle
Beneficiar Nr. factura Nr. sticle
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
NOTA:
Evidenta vinurilor imbuteliate poate fi realizata si prin folosirea
sistemului informatic.
------------
*1) DOC-CMD; DOC-CT; DOC-CIB, conform deciziei din Buletinul de analiza.
*2) Din Buletinul de analiza atasat la Certificatul de atestare a dreptului
de comercializare a vinurilor cu denumire de origine.
*3) Se porneste de la nr. de sticle realizat initial prin imbutelierea
vinului (stoc initial).
ANEXA 2
REGULAMENT
de organizare si functionare a Oficiului National al Denumirilor de Origine
pentru Vinuri si Alte Produse Vitivinicole (ONDOV)
CAP. 1
Organizarea ONDOV
Art. 1
ONDOV se organizeaza si functioneaza in baza prevederilor Legii viei si
vinului in sistemul organizarii comune a pietei vitivinicole nr. 244/2002 (cap.
V, art. 42, 48, 49 si 50) si ale Hotararii Guvernului nr. 1.134/2002 pentru
aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii viei si vinului in sistemul
organizarii comune a pietei vitivinicole nr. 244/2002 [cap. III, sectiunea a
II-a, art. 65 si cap. V, art. 111 lit. f) si g)].
Art. 2
ONDOV, potrivit prevederilor art. 48 alin. (1) din Legea nr. 244/2002, se
organizeaza si functioneaza ca institutie publica cu personalitate juridica, in
subordinea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, sub
coordonarea secretarului de stat care conduce activitatea de productie vegetala
si industrie alimentara. ONDOV are finantare din bugetul de stat aprobat pentru
Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor si din venituri
extrabugetare.
Art. 3
(1) Structura organizatorica a ONDOV este prevazuta in anexa nr. 1 si se
constituie dintr-un compartiment central si dintr-un numar de inspectori
teritoriali.
(2) Inspectorii teritoriali ai ONDOV functioneaza pe langa directiile
generale pentru agricultura si industrie alimentara (DGAIA) judetene, in
regiuni viticole stabilite conform legii.
(3) Modul de organizare si functionare a ONDOV, precum si structurile sale
organizatorice, centrale si teritoriale, se aproba la inceputul fiecarui
exercitiu bugetar, prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si
padurilor.
Art. 4
(1) Sursele de finantare extrabugetara ale ONDOV se constituie din taxele
incasate de la producatorii si comerciantii de produse vitivinicole cu denumire
de origine, care solicita, potrivit legii, dreptul de a produce si de a
valorifica produsele obtinute prin folosirea unei denumiri de origine, taxe stabilite
in anexa nr. 2.
(2) Taxele prevazute in anexa nr. 2 se vor actualiza periodic in functie de
rata inflatiei si se vor aproba prin ordin al ministrului agriculturii,
alimentatiei si padurilor.
CAP. 2
Atributiile ONDOV
Art. 5
ONDOV are urmatoarele atributii principale:
a) elaboreaza normele tehnice pentru producerea vinurilor, a altor produse
vitivinicole cu denumire de origine controlata, care se aproba prin ordin al
ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor, cu consultarea Inspectiei
de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol (ISCTV), a Oficiului National al
Viei si Vinului (ONVV) si a Organizatiei Nationale Interprofesionale
Vitivinicole (ONIV);
b) intocmeste, impreuna cu ONVV si ONIV, unele proiecte de ordine ale
ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor pentru aprobarea
denumirilor de origine controlata la vinuri si alte produse vitivinicole;
c) elibereaza deciziile privind acordarea dreptului de producere a
vinurilor si a altor produse vitivinicole cu denumire de origine controlata;
d) elibereaza autorizatiile de producator de vinuri si de alte produse
vitivinicole cu denumire de origine controlata, in baza cererilor intocmite de
detinatorii plantatiilor viticole indreptatiti sa produca astfel de bauturi sau
de producatorii de vinuri care realizeaza vinificarea strugurilor preluati de
la cultivatorii de vita de vie care detin astfel de plantatii;
e) elibereaza certificatele de atestare a dreptului de comercializare a
vinurilor si a altor produse vitivinicole cu denumire de origine controlata, in
baza verificarilor efectuate in legatura cu respectarea normelor tehnice de
realizare a acestor produse, precum si a controlului analitic si organoleptic
executat asupra produselor pregatite in vederea comercializarii.
Controlul analitic se face de catre laboratoarele autorizate de Ministerul
Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, iar controlul organoleptic se face de
catre comisii de degustare formate din reprezentanti ai ONDOV, Asociatiei Degustatorilor
Autorizati din Romania (ADAR), ONIV si Autoritatea Nationala pentru Protectia
Consumatorilor (ANPC), numite prin ordin al ministrului agriculturii,
alimentatiei si padurilor.
Certificatele de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor si a
altor produse vitivinicole cu denumire de origine controlata se elibereaza
pentru fiecare soi;
f) analizeaza si solutioneaza contestatiile depuse in legatura cu deciziile
de retragere a certificatelor eliberate; in acest sens vor functiona comisii de
apel formate din reprezentanti ai ONDOV, ADAR, ONVV, ONIV si ANPC. Hotararile
acestor comisii sunt definitive si irevocabile;
g) controleaza, in colaborare cu ISCTV, modul de respectare si aplicare a
prevederilor legale in legatura cu regimul denumirilor de origine controlata
pentru produsele mentionate;
h) retrage temporar sau definitiv documentele de atestare si dreptul de
comercializare a vinurilor si a altor produse vitivinicole cu denumire de
origine controlata, pe baza de proces-verbal incheiat conform legii, in cazul
in care se constata nerespectarea de catre producatori a prevederilor
deciziilor de producere a vinurilor si a altor bauturi cu denumire de origine
controlata, sesizand in scris ISCTV, in vederea constatarii infractiunilor sau
a contraventiilor prevazute de lege; retragerea definitiva se face pentru
intreaga recolta din anul respectiv;
i) asigura, prin intermediul inspectorilor teritoriali imputerniciti,
numiti prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor,
semnarea documentelor de atestare a calitatii vinurilor si a celorlalte produse
vitivinicole cu denumire de origine controlata si a bauturilor alcoolice
distilate cu indicatie geografica recunoscuta; limitele de competenta pentru
inspectorii teritoriali se stabilesc de catre ONDOV;
j) indeplineste alte atributii specifice pentru domeniul de activitate,
conform legii.
CAP. 3
Dispozitii finale
Art. 6
Pentru executarea unor lucrari specifice activitatii ONDOV, care nu se pot
indeplini prin structura organizatorica aprobata, se pot folosi specialisti din
domeniu, membri ai ONVV sau ADAR, recunoscuti pentru profesionalismul si tinuta
lor morala. Acestia vor fi retribuiti in baza unor contracte de prestari de
servicii, incheiate de ONDOV cu organisme, persoane juridice, agreate de
Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, in limita prevederilor
bugetului de venituri si cheltuieli al ONDOV, aprobat anual de catre minister.
Art. 7
Legitimatiile de control ale ONDOV si stampilele numerotate ale corpului
sau de inspectori teritoriali sunt cele prevazute in anexele nr. 3 si 4.
Art. 8
Anexele nr. 1 - 4 fac parte integranta din prezentul regulament.
ANEXA 1
la regulament
MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
STRUCTURA ORGANIZATORICA
a Oficiului National al Denumirilor de Origine pentru Vinuri si Alte Produse
Vitivinicole
__________________
| DIRECTOR GENERAL |
|__________________|
_________________|_________________
| |
| |
________v_________ _________v________
| DIRECTOR ADJUNCT | | CONTABIL-SEF |
|__________________| |__________________|
| _________|________
| | |
_______v_______ _______v_______ _______v_______
| INSPECTORI DE | | | | |
| SPECIALITATE | | COMPARTIMENT | | COMPARTIMENT |
| (TERITORIALI) | | JURIDIC | | SECRETARIAT |
|_______________| |_______________| |_______________|
ANEXA 2
la regulament
NIVELUL
sumelor percepute ca taxe pentru eliberarea Autorizatiei de producator de
vinuri cu denumire de origine si a Certificatului de atestare a dreptului de
comercializare a vinurilor cu denumire de origine
________________________________________________________________________________
Nr. Sursa de finantare U.M. Nivelul
crt. sumelor
percepute
________________________________________________________________________________
1. Autorizatie de producator de vinuri cu denumire de
origine lei/ha 100.000
________________________________________________________________________________
2. Certificat de atestare a dreptului de comercializare
a vinurilor cu denumire de origine lei/litru 300
________________________________________________________________________________
ANEXA 3
la regulament
________________________________________________________
| |
| ROMANIA |
| MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR |
| |
| OFICIUL NATIONAL AL DENUMIRILOR DE ORIGINE |
| PENTRU VINURI SI ALTE PRODUSE VITIVINICOLE |
| |
| LEGITIMATIE DE CONTROL Nr. ........ |
| |
| Numele ............................................... |
| Prenumele ............................................ |
| Functia .............................................. |
| _________ |
| | | |
| Ministrul agriculturii, | | |
| alimentatiei si padurilor | FOTO | |
| | | |
| |_________| |
| |
|________________________________________________________|
________________________________________________________
| Posesorul prezentei legitimatii este abilitat sa |
| aplice prevederile Hotararii Guvernului nr. 1.134/2002,|
| referitoare la activitatea ONDOV, in judetele: |
| ...................................................... |
| ...................................................... |
| ...................................................... |
| ...................................................... |
|________________________________________________________|
ANEXA 4*)
la regulament
*) Anexa nr. 4 este reprodusa in facsimil.
MODEL
de stampile pentru ONDOV si pentru inspectorii ONDOV
Figura 1, reprezentand modelul de stampila pentru ONDOV si pentru
inspectorii ONDOV, se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.
158 din 12 martie 2003, la pagina 23.