E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 52 din 28 ianuarie 2003

privind aprobarea Normelor metodologice pentru producerea si comercializarea vinurilor cu denumire de origine si a Regulamentului de organizare si functionare a Oficiului National al Denumirilor de Origine pentru Vinuri si Alte Produse Vitivinicole (ONDOV)

ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 158 din 12 martie 2003


SmartCity3


    Tinand seama de Referatul de aprobare al Oficiului National al Denumirilor de Origine pentru Vinuri si Alte Produse Vitivinicole nr. 500 din 21 noiembrie 2002,
    in baza prevederilor art. 18, 42, 48, 49 si 50 din Legea viei si vinului in sistemul organizarii comune a pietei vitivinicole nr. 244/2002 si ale art. 63, 64, 65 si 111 din Normele metodologice de aplicare a Legii viei si vinului in sistemul organizarii comune a pietei vitivinicole nr. 244/2002, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.134/2002,
    in temeiul Hotararii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, cu modificarile si completarile ulterioare,

    ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Normele metodologice pentru producerea si comercializarea vinurilor cu denumire de origine, prevazute in anexa nr. 1.
    Art. 2
    Se aproba Regulamentul de organizare si functionare a Oficiului National al Denumirilor de Origine pentru Vinuri si Alte Produse Vitivinicole (ONDOV), prevazut in anexa nr. 2.
    Art. 3
    Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 4
    Pe data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga:
    a) Ordinul ministrului agriculturii si alimentatiei nr. 122 din 11 iulie 2000 privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Oficiului National al Denumirilor de Origine pentru Vinuri si Alte Produse Vitivinicole, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 372 din 10 august 2000;
    b) Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 39 din 21 februarie 2001 pentru aprobarea structurii organizatorice a Oficiului National al Denumirilor de Origine pentru Vinuri si Alte Produse Vitivinicole, precum si a nivelului sumelor percepute pentru eliberarea autorizatiei de producator de vinuri cu denumire de origine si a certificatului de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor cu denumire de origine, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 169 din 4 aprilie 2001, precum si orice alta dispozitie contrara.
    Art. 5
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

             Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
                                Ilie Sarbu

    ANEXA 1

                                NORME METODOLOGICE
    pentru producerea si comercializarea vinurilor cu denumire de origine

    CAP. A
    Definitii, clasificare

    Art. 1
    Definitia vinurilor cu denumire de origine controlata si conditiile generale de producere a acestora sunt stabilite la art. 22 si 23 din Legea viei si vinului in sistemul organizarii comune a pietei vitivinicole nr. 244/2002.
    Art. 2
    Clasificarea vinurilor cu denumire de origine controlata, denumite prescurtat vinuri DOC, este precizata prin Normele metodologice de aplicare a Legii viei si vinului in sistemul organizarii comune a pietei vitivinicole nr. 244/2002, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.134 din 10 octombrie 2002, publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 798 din 4 noiembrie 2002.
    Potrivit acestei clasificari, vinurile DOC, care trebuie sa aiba o tarie alcoolica dobandita de minimum 11% in volume, pot fi incadrate, in functie de stadiul de maturare a strugurilor la cules si de caracteristicile lor calitative si de compozitie, in urmatoarele categorii:
    a) cules la maturitatea deplina, DOC-CMD: vinuri provenite din struguri cu continut in zaharuri de minimum 187 g/l;
    b) cules tarziu, DOC-CT: vinuri provenite din struguri cu continut in zaharuri de minimum 220 g/l. Pentru producerea de vinuri rosii seci din aceasta categorie strugurii trebuie sa aiba la recoltare un continut in zaharuri de minimum 213 g/l;
    c) cules la innobilarea boabelor, DOC-CIB: vinuri obtinute din struguri cu continut in zaharuri de minimum 240 g/l, cu atac de mucegai nobil sau culesi la stafidirea boabelor.
    Art. 3
    Autorizatiile pentru derogarile privind locul realizarii diferitelor faze ale procesului de producere a vinurilor cu denumire de origine, mentionate la art. 23 alin. (2) si (3) din Legea nr. 244/2002, se dau de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, prin Oficiul National al Denumirilor de Origine pentru Vinuri si Alte Produse Vitivinicole (ONDOV), in baza cererilor depuse de producatorii interesati.

    CAP. B
    Conditii de producere a vinurilor cu denumire de origine

    Art. 4
    Vinurile cu denumire de origine se obtin din struguri produsi in areale delimitate, caracterizate prin conditii de clima, sol si expozitie favorabile pentru calitatea recoltei.
    Delimitarea arealelor de producere a vinurilor cu denumire de origine se face prin indicarea comunelor si satelor ce intra in aceste areale si prin stabilirea conturului lor bazat mai ales pe limite naturale.
    Plantatiile viticole destinate producerii vinurilor cu denumire de origine din cadrul fiecarei exploatari viticole situate in arealul delimitat pentru denumirea respectiva se stabilesc la nivel de parcela.
    Art. 5
    Soiurile destinate producerii vinurilor cu denumire de origine trebuie sa faca parte din grupa celor recomandate si autorizate pentru cultura in arealul viticol respectiv. Aceste soiuri vor fi nominalizate prin deciziile de acordare a dreptului de producere a vinurilor cu denumire de origine, emise de ONDOV pentru fiecare denumire de origine, aprobate prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor.
    Plantatiile din care se obtin vinuri cu denumire de origine trebuie sa aiba o puritate de soi de cel putin 80% . Butucii-impuritati din aceste plantatii vor face parte numai din soiuri apartinand speciei Vitis vinifera, iar strugurii acestor soiuri se vor separa la cules de cei ai soiului ce sta la baza producerii vinului pentru care se acorda denumirea de origine. Verificarea conditiei de puritate de soi a materiei prime se face cu ocazia receptionarii strugurilor la crama.
    Art. 6
    Suprafetele viticole in care se gasesc vii cu soiuri nobile, purtatoare de denumire de origine controlata, beneficiaza de sprijin financiar din partea statului.
    Proprietatile viticole care beneficiaza de denumire de origine controlata se supun controlului periodic privind:
    - structura productiei;
    - analiza produsului;
    - controlul pesticidelor;
    - controlul utilajelor;
    - respectarea agrotehnicii de cultura.
    Art. 7
    In plantatiile destinate producerii vinurilor cu denumire de origine trebuie folosite metode de cultura a vitei de vie care sa nu influenteze negativ calitatea recoltei. In acest scop realizarea productiei de struguri se va face in conditii bine precizate, referitoare la:
    - densitatea plantatiei (numarul minim de butuci plantati la hectar);
    - forma de conducere a butucilor;
    - incarcatura de rod (numarul maxim de ochi viabili la butuc);
    - irigarea.
    Executarea irigarii este permisa numai in anii secetosi, cu aprobarea ONDOV.
    Fertilizarea se va realiza prin aplicare de ingrasaminte organice o data la 4 - 5 ani, precum si prin administrarea de ingrasaminte chimice in doze moderate (fertilizarea cu azot in doza de maximum 75 hg/ha etc.).
    In plantatii se va asigura o protectie fitosanitara eficienta pentru realizarea unei stari de buna sanatate a recoltei. In toamnele ploioase, cu pericol de atac de mucegai, se recomanda aplicarea desfrunzitului partial in zona strugurilor la butucii cu masa foliara bogata.
    Art. 8
    Pentru producerea de vinuri cu denumire de origine se stabilesc limite maxime ale productiei de struguri la hectar, diferentiate pe soiuri.
    Depasirea productiei maxime prevazute atrage neacordarea dreptului de utilizare a denumirii de origine revendicate pentru totalitatea recoltei obtinute in parcelele respective.
    Art. 9
    Pentru strugurii destinati producerii vinurilor cu denumire de origine se stabilesc urmatoarele conditii de ordin calitativ:
    - puritatea de soi de 100% pentru producerea de vinuri care se valorifica cu denumire de soi;
    - o stare buna de sanatate - proportia boabelor avariate nu poate fi mai mare de 10%, cu exceptia strugurilor culesi in supramaturare, cu atac de mucegai nobil pe boabe;
    - un continut minim in zaharuri.
    Calitatea strugurilor se constata in momentul receptiei lor la crama. In acest moment strugurii trebuie sa prezinte o stare buna de integritate. Este interzisa mustuirea lor in vasele de transport sau transportarea lor in saci din folie de polietilena.
    Art. 10
    Pentru producerea vinurilor cu denumire de origine se vor folosi practici oenologice traditionale si autorizate care asigura pastrarea insusirilor de naturalete si tipicitate ale vinurilor.
    Este interzisa utilizarea urmatoarelor procedee:
    - folosirea preselor continue la vinificarea in alb (in cazul unitatilor dotate cu prese continue se admite numai folosirea mustului ravac obtinut la scurgatoare); depasirea, la vinificarea in alb, a randamentului in must de 72%, indiferent de tipul preselor;
    - aplicarea tratamentului termic al mustuielii in producerea vinurilor rosii;
    - folosirea altor practici oenologice decat a celor admise prin normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 244/2002.
    Art. 11
    Vinurile cu denumire de origine trebuie sa corespunda in momentul punerii lor in consum unor caracteristici de compozitie si calitate bine precizate. Aceste caracteristici se stabilesc pentru fiecare tip de vin prin deciziile de acordare a dreptului de producere a vinurilor cu denumire de origine. Vinurile trebuie sa prezinte si caracteristicile de compozitie prevazute prin normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 244/2002.
    Art. 12
    Producerea vinurilor cu denumire de origine se face in conditiile exercitarii unui control in legatura cu respectarea normelor stabilite pentru realizarea productiei de struguri si vinuri si cu verificarea caracteristicilor de compozitie si calitate ale vinurilor.

    CAP. C
    Acordarea dreptului de producere si comercializare a vinurilor cu denumire de origine

    Art. 13
    Recunoasterea dreptului de producere si comercializare a vinurilor cu denumire de origine se face prin intermediul urmatoarelor documente de baza:
    a) Decizie privind acordarea dreptului de producere a vinurilor cu denumire de origine;
    b) Autorizatie de producator de vinuri cu denumire de origine;
    c) Certificat de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor cu denumire de origine.

    Deciziile privind acordarea dreptului de producere a vinurilor cu denumire de origine
    Art. 14
    Dreptul de producere a vinurilor cu denumire de origine pe un anumit teritoriu este acordat prin decizii emise pentru fiecare denumire de origine, eliberate de ONDOV, avizate de Oficiul National al Viei si Vinului (ONVV) si aprobate prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor.
    Decizia privind acordarea dreptului de producere a vinurilor cu denumire de origine cuprinde urmatoarele elemente:
    a) denumirea de origine;
    b) arealul delimitat pentru producerea vinurilor, cu indicarea comunelor si satelor care intra in areal;
    c) soiurile sau sortimentele de soiuri;
    d) categoriile si tipurile de vin prevazute a se obtine;
    e) sistemul de cultura (numarul de butuci la hectar, formele de conducere si incarcaturile de rod, regimul de irigare etc.);
    f) nivelul maxim al productiei de struguri la hectar, pe soiuri;
    g) continutul minim in zaharuri al strugurilor la cules;
    h) procedeele tehnologice de producere a vinurilor;
    i) principalele caracteristici fizico-chimice si organoleptice pe care trebuie sa le indeplineasca vinurile;
    j) conditiile privind declasarea vinurilor.
    Limitele arealelor de producere a vinurilor cu denumire de origine controlata se traseaza pe harti topografice, care se definitiveaza prin lucrarile de intocmire a Cadastrului viticol, conform prevederilor art. 6 din Legea nr. 244/2002.
    Deciziile privind acordarea dreptului de producere a vinurilor cu denumire de origine se intocmesc potrivit modelului din anexa nr. 1. Aceste decizii au o lunga valabilitate, de ele putand beneficia toti producatorii de struguri si de vinuri situati in arealele delimitate pentru obtinerea vinurilor respective.

    Autorizatiile de producatori de vinuri cu denumire de origine
    Art. 15
    In baza deciziilor mentionate se acorda proprietarilor care detin plantatii apte de a produce vinuri cu denumire de origine, in unele situatii si unitatilor de vinificare in care se realizeaza prelucrarea strugurilor, dreptul de a produce astfel de vinuri, respectiv de struguri destinati producerii lor, consemnat prin autorizatii de producator de vinuri cu denumire de origine.
    Fata de modul in care se realizeaza productiile de struguri si de vinuri apar urmatoarele posibilitati de intocmire a autorizatiilor de producator de vinuri cu denumire de origine:
    a) autorizatii acordate agentilor economici care detin plantatii viticole si realizeaza prelucrarea strugurilor in unitati proprii de vinificare;
    b) autorizatii acordate unitatilor de vinificatie care realizeaza prelucrarea strugurilor preluati de la cultivatorii de vita de vie, care au decizii privind acordarea dreptului de producere a vinurilor cu denumire de origine.
    Art. 16
    Autorizatiile de producator de vinuri cu denumire de origine cuprind urmatoarele elemente:
    a) numele (denumirea) si domiciliul (sediul) detinatorului plantatiei;
    b) denumirea de origine ce poate fi folosita;
    c) comuna (comunele) si satul (satele) in care sunt amplasate plantatiile;
    d) plantatiile recunoscute pentru producerea vinurilor cu denumire de origine (soiuri, parcele, suprafete);
    e) productiile de struguri si de vin ce pot fi obtinute, pe categorii de calitate si soiuri;
    f) locurile si unitatile in care se realizeaza diferitele faze ale procesului tehnologic de vinificare.
    Autorizatiile de producator de vinuri cu denumire de origine se elibereaza de ONDOV, in baza cererilor intocmite de detinatorii plantatiilor viticole indreptatite sa produca astfel de vinuri. Autorizatiile se actualizeaza, iar cererile se reinnoiesc ori de cate ori intervin modificari in apartenenta si structura plantatiilor sau in legatura cu locul in care se realizeaza diferitele faze ale procesului de vinificare.
    Autorizatiile de producator de vinuri cu denumire de origine se intocmesc potrivit modelului din anexa nr. 2, iar cererile pentru acordarea autorizatiei de producator de vinuri cu denumire de origine se intocmesc potrivit modelului din anexa nr. 3.
    In vederea eliberarii autorizatiilor de producator de vinuri cu denumire de origine se verifica fiecare parcela de vie sub aspectul indeplinirii conditiilor reclamate de producerea vinurilor respective, stabilite prin prezentele norme metodologice si prin deciziile mentionate la art. 14. Verificarea se face de inspectorii teritoriali ai ONDOV si se refera la urmatoarele aspecte: amplasarea viilor in cadrul arealului delimitat, soiurile si puritatea de soi a plantatiei, desimea vitelor, forma de conducere a butucilor. Rezultatele acestei verificari se consemneaza in procese-verbale incheiate in doua exemplare, dintre care unul ramane la detinatorul plantatiei, iar al doilea la inspectoratul teritorial al ONDOV, ca document justificativ al eliberarii autorizatiei de producator de vinuri cu denumire de origine.
    Art. 17
    Autorizatiile de producator de vinuri cu denumire de origine pot fi acordate si producatorilor de vinuri care realizeaza vinificarea strugurilor preluati de la cultivatorii de vita de vie situati in arealele delimitate pentru denumirile respective si care detin plantatii autorizate ce corespund conditiilor stabilite prin prezentele norme metodologice si prin deciziile mentionate la art. 14.
    Eliberarea acestor autorizatii se face prin respectarea urmatoarei metodologii:
    a) Unitatile de vinificatie vor intocmi un inventar al cultivatorilor de vita de vie (producatori particulari, asociatii sau societati comerciale) care urmeaza sa le furnizeze struguri apti de a fi folositi pentru producerea de vinuri cu denumire de origine. Acest inventar va cuprinde numele producatorului de struguri, denumirea localitatii in care acesta isi are domiciliul sau sediul si a comunelor si satelor in care sunt amplasate viile pe care producatorul le detine. Un exemplar al inventarului va fi inaintat oficiului teritorial al ONDOV, impreuna cu cererea de a se efectua controlul plantatiilor, in scopul eliberarii autorizatiilor de producator de struguri destinati producerii de vinuri DOC.
    b) Inspectorii teritoriali ai ONDOV impreuna cu specialistii unitatii de vinificatie sau ai societatii comerciale de care apartine unitatea vor efectua controlul prevazut in prezentele norme metodologice in toate plantatiile indicate in inventar. Cultivatorilor de vii care detin plantatii apte de a produce vinuri DOC li se elibereaza autorizatii de producator de struguri destinati obtinerii de vinuri cu denumire de origine. Aceste autorizatii se emit de ONDOV, in baza cererilor depuse de catre unitatile de vinificatie in care se realizeaza prelucrarea strugurilor.
    Modelul autorizatiilor de producator de struguri destinati obtinerii de vinuri cu denumire de origine este prezentat in anexa nr. 4, iar al cererilor, in anexa nr. 5.
    c) Evidenta strugurilor adusi la crama de cultivatori, considerati drept corespunzatori pentru producerea de vinuri DOC, se inscrie intr-un registru special, prin folosirea rubricilor indicate in anexa nr. 6.
    Daca strugurii se adreseaza mai multor denumiri de origine, evidenta lor se va tine pe registre separate, iar prelucrarea strugurilor, fermentarea musturilor si depozitarea vinurilor vor fi facute separat, pe denumiri de origine.
    d) La incheierea campaniei de cules si vinificare registrul de evidenta a strugurilor predati la crama pentru producerea vinurilor cu denumire de origine va fi verificat si parafat de inspectorul teritorial al ONDOV. Inspectorul teritorial al ONDOV va face verificari si in cursul campaniei de vinificare, urmarind respectarea conditiilor de receptie a strugurilor si de completare a registrului.
    e) Situatia finala a strugurilor primiti la crama pentru producerea de vinuri cu denumire de origine se consemneaza intr-un proces-verbal incheiat in 3 exemplare (unul pentru unitatea de vinificare, unul pentru societatea comerciala de care apartine centrul de vinificare si unul pentru inspectoratul teritorial al ONDOV), in care se mentioneaza cantitatea de struguri receptionati, pe soiuri si categorii de calitate a vinurilor, precum si cantitatile de vin brut posibil a fi realizate. Daca strugurii adusi la crama se adreseaza mai multor denumiri de origine, vor fi intocmite procese-verbale separate pentru fiecare denumire de origine. Procesul-verbal va fi semnat de seful centrului de vinificare si contrasemnat de inspectorul teritorial al ONDOV.
    f) In baza evidentei mentionate, consemnata in procese-verbale, se elibereaza unitatii de vinificare o autorizatie de producator de vinuri cu denumire de origine, care se intocmeste potrivit modelului din anexa nr. 7. Aceasta autorizatie este valabila numai pentru vinurile obtinute din recolta anului la care se refera evidenta strugurilor primiti la crama. Autorizatia se elibereaza in baza unei cereri adresate ONDOV, care se intocmeste conform modelului din anexa nr. 8. La cerere se anexeaza autorizatiile de producator de struguri destinati obtinerii de vinuri cu denumire de origine care au stat la baza realizarii vinurilor respective.
    Art. 18
    Aceeasi unitate de vinificare poate beneficia de dreptul producerii de vinuri cu denumire de origine prin ambele cai mentionate la art. 16 si 17. In acest scop unitatile trebuie sa primeasca autorizatii de producator de vinuri cu denumire de origine, eliberate de ONDOV, pentru fiecare situatie in care se realizeaza producerea vinurilor respective.

    Certificatele de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor cu denumire de origine
    Art. 19
    Dreptul folosirii de catre producatorul de vin a unor denumiri de origine pentru anumite loturi de vin produse de acesta se acorda anual prin eliberarea de certificate de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor cu denumire de origine.
    Eliberarea acestor certificate se face prin respectarea urmatoarei metodologii:
    a) Dupa terminarea culesului, respectiv in termen de 15 zile de la incetarea fermentarii mustului si nu mai tarziu de 15 decembrie, producatorii de vin au obligatia, potrivit Legii nr. 244/2002, sa intocmeasca o declaratie de recolta care se depune si se inregistreaza la autoritatile administratiei publice locale in a caror raza teritoriala este depozitat vinul.
    Producatorii de vinuri cu denumire de origine vor depune un exemplar al declaratiei de recolta la inspectorul teritorial al ONDOV de care apartin.
    Declaratia de recolta se intocmeste conform modelului aprobat prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor. In declaratie va fi indicat locul in care este depozitat vinul. In baza ei, ONDOV ia, intr-o prima evidenta, vinurile considerate de producatori ca fiind apte de a evolua si de a fi comercializate ca vinuri cu denumire de origine.
    b) Dupa cel mult 4 luni de la vinificare vinurile luate in evidenta in baza declaratiilor de recolta vor fi supuse aprecierii organoleptice si unor analize sumare de laborator.
    In acest moment se determina: taria alcoolica dobandita, continutul in zaharuri, aciditatea totala si volatila, extractul nereducator, intensitatea coloranta (la vinurile rosii), continutul in dioxid de sulf liber si total.
    Probele trimise pentru analiza vor fi furnizate de producatorii de vinuri, pe raspunderea lor, ele reprezentand vinuri lotizate pe tipuri. Va fi comunicata cantitatea de vin produsa din fiecare proba trimisa pentru analiza.
    Analizele vor fi executate de laboratoare autorizate, pe cheltuiala producatorului.
    Din fiecare lot de vin producatorul va preleva cate 3 sticle de 1 litru, din care doua vor fi trimise la laboratorul autorizat pentru analiza.
    In buletinul de analiza se va mentiona daca vinurile analizate prezinta caracteristici care le asigura posibilitatea de a evolua ca vinuri cu denumire de origine sau daca aceste caracteristici nu sunt asigurate.
    c) Vinurile apte de a evolua ca vinuri cu denumire de origine vor fi luate in evidenta de inspectoratul teritorial al ONDOV si vor fi urmarite in fazele lor de stocare, conditionare, maturare si invechire. Evolutia calitatii si compozitiei lor va fi urmarita periodic prin sondaje, prin analize de laborator si aprecieri organoleptice facute de laboratoarele autorizate. Daca se constata ca anumite loturi de vin si-au pierdut insusirile valoroase de compozitie si de calitate, ele vor fi eliminate din randul celor indreptatite de a primi o denumire de origine si vor fi scoase din evidenta ONDOV.
    d) Certificatele de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor cu denumire de origine se elibereaza vinurilor luate in evidenta, urmarite pe tot parcursul evolutiei lor potrivit prevederilor de la alineatul precedent, in urma analizelor de laborator si aprecierilor organoleptice executate de laboratoare autorizate asupra probelor reprezentand vinurile aflate in faza finala a pregatirii lor pentru imbuteliere.
    Cererile pentru acordarea certificatelor de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor cu denumire de origine se intocmesc potrivit modelului prezentat in anexa nr. 9 si se adreseaza ONDOV, precum si inspectoratelor teritoriale ale ONDOV.
    e) Certificatele de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor cu denumire de origine se intocmesc potrivit modelului din anexa nr. 10.
    Ele se elibereaza de ONDOV, la propunerea inspectoratului teritorial al ONDOV, si contin urmatoarele elemente:
    - numele si adresa producatorului de vinuri (unitatea care executa imbutelierea si livrarea vinurilor);
    - identificarea loturilor de vin: soiul sau sortimentul, categoria de calitate (DOC-CMD, DOC-CT, DOC-CIB), anul de recolta, cantitatea (nr. de butelii);
    - caracteristici de compozitie si calitate a vinurilor.
    In baza acestor certificate producatorii de vin primesc dreptul de a comercializa vinurile sub denumirea de origine revendicata, in limita cantitatilor inscrise in certificate.
    Art. 20
    Controlul compozitiei fizico-chimice a vinurilor se face de laboratoarele autorizate, aprobate prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor.
    Aprecierea organoleptica a vinului se efectueaza de degustatori autorizati, membri ai Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania (ADAR), constituiti in comisii formate din cel putin 3 persoane, sub conducerea reprezentantului ONDOV. Din comisia de degustare nu va face parte specialistul producatorului de vinuri.
    Modelul buletinului de analiza pentru determinarile care se executa in aceasta faza este prezentat in anexa nr. 11.
    Ridicarea probelor de vin destinate analizelor se face in prezenta inspectorilor teritoriali ai ONDOV. Din fiecare vin se ridica 4 sticle de 1 litru, dintre care una se pastreaza la producator, doua sunt destinate analizelor fizico-chimice, iar una aprecierii organoleptice.
    Transportul probelor, plata analizelor si a testarii organoleptice se fac de producator.
    Daca producatorul este nemultumit de decizia adoptata, el are dreptul de a face contestatie scrisa si motivata, in termen de 15 zile, la ONDOV.

    Evidenta stocurilor de vin
    Art. 21
    Evidenta stocurilor de vin cu denumire de origine se tine de producatorul de vinuri, respectiv de unitatile care participa la executarea vinificarii primare, depozitarii si conditionarii vinurilor, maturarii, imbutelierii si invechirii lor la sticla, indiferent daca aceste operatiuni se fac intr-o singura unitate sau in mai multe unitati.
    Unitatile care se ocupa de obtinerea, depozitarea si ingrijirea vinurilor cu denumire de origine vor folosi pentru evidenta registre de crama, in care se deschid partizi pentru fiecare lot de vin, folosindu-se ca stoc initial cantitatea de vin considerata corespunzatoare pentru a obtine dreptul de denumire de origine. In acest registru se inscriu toate tratamentele aplicate vinului respectiv si miscarile acestuia, cu evidentierea soldului cantitativ. Registrul de crama se intocmeste potrivit modelului din anexa nr. 12.
    Unitatile care executa imbutelierea, maturarea vinurilor la sticle, etichetarea si livrarea lor vor detine registre de evidenta a vinurilor imbuteliate, in care vor inscrie livrarile efectuate, pe destinatii, plecand de la cantitatea de vin imbuteliat mentionata in Certificatul de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor cu denumire de origine. Aceste registre se intocmesc potrivit modelului din anexa nr. 13.
    Inspectorii teritoriali ai ONDOV vor verifica prin sondaj modul in care este tinuta evidenta mentionata.
    Art. 22
    O data cu transferarea strugurilor si, respectiv, a vinurilor in vrac de la un producator la altul prin vanzare-cumparare se transfera si toate drepturile si obligatiile privind producerea vinurilor cu denumire de origine prevazute prin prezentele norme metodologice.
    Toate transferurile de struguri si de vin se fac cu anuntarea prealabila a ONDOV, facuta prin declaratii semnate de partile participante la realizarea acestor operatiuni.

    Declasarea vinurilor
    Art. 23
    Declasarea unui vin de calitate superioara cu denumire de origine se face la detinator, ori de cate ori se constata ca vinul si-a modificat in sens negativ caracteristicile organoleptice si de compozitie, nemaiindeplinind conditiile stabilite pentru vinul respectiv.
    Declasarea se face in urma sesizarii reprezentantilor organelor cu atributii pe linia controlului calitatii produselor, precum si la cererea scrisa a producatorilor sau comerciantilor. Ea se efectueaza in baza verificarilor facute la fata locului si a rezultatelor analizelor (fizico-chimice si organoleptice) obtinute de laboratoarele autorizate.
    In cazul in care din verificarile efectuate se constata necesitatea declasarii unui vin, inspectoratul teritorial al ONDOV va stabili categoria de calitate la care urmeaza sa fie reincadrat vinul si va comunica decizia adoptata persoanei fizice sau juridice care detine vinul, in termen de 15 zile de la data prelevarii probelor.
    Detinatorul vinului poate face contestatie asupra deciziei luate, in termen de 15 zile, depunand-o la ONDOV pentru reanalizare. Pe baza rezultatelor contraanalizei sau expertizei, ONDOV va adopta hotararea definitiva in decurs de 15 zile.
    Producatorul sau comerciantul in cauza va inscrie in evidentele sale decizia definitiva conform careia isi va valorifica vinul.

    CAP. D
    Norme de etichetare a vinurilor cu denumire de origine

    Art. 24
    Ambalarea vinurilor cu denumire de origine se face, in mod obligatoriu, in butelii de sticla. Inchiderea acestora se face cu dopuri de pluta, din derivate de pluta, din alte materiale admise in comertul international sau prin inchidere filetata asigurata.
    In sistemul de ambalare si etichetare, pentru vinurile cu denumire de origine este obligatorie folosirea etichetei principale, a contraetichetei si a capsulei.
    Art. 25
    In etichetarea vinurilor cu denumire de origine se folosesc urmatoarele indicatii obligatorii:
    a) categoria de calitate a vinului: vin cu denumire de origine controlata - cules la maturitatea deplina (DOC-CMD); cules tarziu (DOC-CT); cules la innobilarea boabelor (DOC-CIB). Denumirea categoriei de calitate se inscrie complet pe eticheta principala, eventual si prescurtat;
    b) denumirea de origine;
    c) denumirea soiului sau a soiurilor, cu exceptia unor vinuri destinate exportului. In cazul in care vinul provine din mai multe soiuri, acestea vor fi indicate pe eticheta in ordinea descrescatoare a participarii lor in constituirea vinului. In cazul unor sortimente traditionale autorizate, pe eticheta se poate inscrie mentiunea: "Sortiment traditional";
    d) tipul vinului dat de continutul sau in zaharuri: sec, demisec, demidulce, dulce;
    e) taria alcoolica dobandita minima a tipului de vin, exprimata in procente in volume;
    f) volumul nominal al produsului continut de butelie, in mililitri, centilitri, decilitri sau litri;
    g) tara de origine pentru vinurile importate sau pentru cele care se exporta;
    h) denumirea unitatii care a executat imbutelierea, inscrisa cu caracterele cele mai mici folosite in inscriptionarile de pe eticheta;
    i) data ambalarii sau numarul lotului, cu posibilitatea stabilirii datei ambalarii. Data ambalarii se inscrie, prin marcare, pe eticheta principala, pe contraeticheta sau pe capsula.
    Art. 26
    In etichetarea vinurilor cu denumire de origine pot fi folosite si urmatoarele indicatii facultative:
    a) marca de comert, cu conditia ca ea sa nu creeze confuzii cu denumirea de origine;
    b) denumirea exploatarii viticole (domeniului) pentru vinurile provenite in exclusivitate din exploatarea indicata, cu conditia de a nu se folosi denumiri care sa creeze confuzii cu denumirea de origine;
    c) anul de recolta, cu conditia ca vinul sa provina in proportie de cel putin 85% din anul indicat;
    d) numele persoanei (persoanelor) fizice si denumirea persoanei juridice care au participat la procesul de elaborare a vinului;
    e) alte mentiuni care amplifica informatia asupra calitatii vinurilor sau conditiilor speciale de producere si imbuteliere, dupa cum urmeaza:
    - "Imbuteliat la producator" ("la origine"), pentru vinurile obtinute din recolta proprie si imbuteliate in unitatea sau in domeniul in care au fost produse;
    - "Imbuteliere speciala", pentru vinurile imbuteliate in legatura cu un eveniment deosebit sau intr-un scop special, pentru care se va indica evenimentul sau scopul;
    - "Vin de vinoteca", pentru vinurile de calitate deosebita, cu buchet format in sticla, invechite in vinoteca si reprezentand loturi mai restranse, constituite din butelii numerotate la punerea in consum;
    - "Vin medaliat", pentru unele vinuri de inalta calitate medaliate in concursuri internationale si nationale de anvergura; in acest caz se vor mentiona medalia primita, concursul la care vinul a participat si anul;
    - "Vin din butoaie alese", pentru vinurile de inalta calitate produse in cantitati limitate, sub responsabilitatea deosebita a unui specialist de reputatie care isi inscrie numele pe eticheta;
    - "Comoara pivnitei", pentru vinurile obtinute in ani deosebit de favorabili, ajunse la apogeul calitatii lor, sub responsabilitatea unui specialist de reputatie care isi inscrie numele pe eticheta;
    - "Rezerva", pentru vinurile de inalta calitate, absolut tipice, pastrate in recipiente cel putin 1 an in cazul vinurilor albe, cel putin 2 ani in cazul celor rosii si invechite in sticla cel putin 2 ani;
    - "Vin maturat in baricuri", pentru vinurile pastrate in vase din lemn de stejar cu capacitate intre 200 litri si 350 litri.
    Se pot inscrie pe contraeticheta si alte mentiuni care se refera la:
    - istoria vinului sau a firmei producatoare;
    - conditii naturale ale arealului de producere, tehnici de cultura speciale, de cules si de elaborare a vinurilor;
    - recomandari privind consumarea vinului: temperatura, asociere cu mancaruri si altele asemenea;
    - unele mentiuni suplimentare privind insusirile senzoriale, date analitice, altele decat taria alcoolica, indicatii complementare asupra provenientei, reprezentari grafice.
    Mentiunile din prezenta litera pot fi folosite, la cererea producatorilor, numai in baza aprobarii date de comisiile ONDOV care fac aprecierea vinurilor, consemnata in buletinele de analiza;
    f) codul de bare al produsului.
    Art. 27
    Indicatiile obligatorii se inscriu in acelasi camp vizual, pe eticheta principala, cu exceptia datei ambalarii sau a numarului lotului.
    Indicatiile facultative se pot inscrie fie pe eticheta principala, fie pe contraeticheta, fluturasi sau buline.
    Art. 28
    Indicatiile inscrise pe eticheta trebuie sa fie citete si vizibile. Termenii folositi in etichetare trebuie sa fie intelesi de consumatori.
    Art. 29
    Pentru vinurile imbuteliate destinate exportului etichetele pot cuprinde indicatii facute in limba tarii importatoare, cu exceptia celor referitoare la denumirile de origine. Mentiunile inscrise pe aceste etichete vor respecta prevederile contractelor incheiate si/sau ale legislatiei tarii importatoare.
    Pentru vinurile de export se vor folosi ca denumiri de soi cele sub care ele se cultiva in Romania sau sinonime ale acestora indicate in normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 244/2002.
    Vinurile exportate vor purta pe etichete mentiunea "Produs in Romania" sau traducerea acesteia in limba tarii importatoare.
    Art. 30
    Vinurile de import cu denumire de origine vor fi comercializate sub denumirile cu care au fost importate, atestate prin certificate de origine eliberate de autoritatile din tara de provenienta. Cele care se imbuteliaza in tara vor purta pe eticheta mentiunea "Imbuteliat in Romania", indicandu-se si denumirea unitatii care a executat imbutelierea.
    Art. 31
    Este interzisa inscrierea pe etichete a oricaror indicatii, insemne sau ilustratii susceptibile de a crea confuzii asupra originii sau naturii produsului. Aceasta interdictie vizeaza si invocarea unor denumiri de origine pe care produsele respective nu sunt indreptatite sa le poarte, in exprimari ca cele de: "tip", "gen", "dupa metoda din ......." si altele asemanatoare.

    CAP. E
    Dispozitii finale

    Art. 32
    (1) In relatiile ONDOV cu producatorii vitivinicoli se are in vedere faptul ca nici un producator nu poate fi obligat sa produca si sa comercializeze vinuri cu denumire de origine, aceasta activitate tinand de optiunea si de interesele acestuia.
    (2) Producatorii vitivinicoli interesati, care adreseaza in scris solicitari la ONDOV pentru verificarea si atestarea plantatiilor si a produselor obtinute in vederea comercializarii acestora sub o anumita denumire de origine, potrivit normelor tehnice prevazute in anexa nr. 1 la Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor, sunt obligati sa respecte in totalitate prevederile acestui ordin.
    (3) In vederea asigurarii conditiilor de exercitare a atributiilor de control ale ONDOV, cu sau fara participarea reprezentantilor Inspectiei de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol (ISCTV), producatorii de vinuri cu denumire de origine sunt obligati:
    a) sa inregistreze in evidenta contabila obligatiile de plata catre ONDOV, reprezentand taxele datorate pentru eliberarea autorizatiei de producator de vinuri si a certificatului de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor cu denumire de origine;
    b) sa asigure accesul specialistilor ONDOV la toate documentele de evidenta primara si contabila privind inregistrarea si miscarea stocurilor de vinuri cu denumire de origine controlata, precum si in plantatiile de vita de vie si in toate spatiile de producere si depozitare a vinurilor;
    c) sa solicite in scris la ONDOV, inainte de producerea fenomenului, aprobarea pentru obtinerea derogarilor prevazute la art. 23 alin. (2) si (3) din Legea nr. 244/2002 si sa faca uz de aceste derogari numai in cazul in care a primit acordul ONDOV.
    Art. 33
    In cazul in care, pana la infiintarea si functionarea efectiva a ONDOV, conform Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 39/2001, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 169 din 4 aprilie 2001, unii producatori vitivinicoli au primit, potrivit prevederilor legale, autorizatii de producator de vinuri cu denumire de origine controlata din partea unitatilor de cercetare vitivinicola, pe care le prezinta in original specialistilor ONDOV, si fac dovada achitarii taxelor respective catre aceste unitati de cercetare, respectivii producatori vor fi scutiti de plata altor taxe catre ONDOV pentru suprafetele existente in cultura pana la defrisarea acestora, daca respectivele suprafete indeplinesc prevederile prezentelor norme metodologice.
    Art. 34
    Plata taxelor pentru eliberarea autorizatiei de producator de vinuri cu denumire de origine controlata pentru alte suprafete de plantatii decat cele prevazute la art. 33 se face ca urmare a cererii producatorului, depusa la ONDOV, dupa verificarea si confirmarea scrisa a acestuia ca sunt indeplinite conditiile din prezentele norme metodologice, in contul ONDOV, inainte de eliberarea autorizatiei.
    Plata taxelor pentru comercializarea vinurilor cu denumire de origine controlata se face lunar, in baza certificatului de atestare eliberat de ONDOV, pana la data de 10 a lunii urmatoare, pentru cantitatile comercializate in luna precedenta, indiferent de modul de livrare (in vrac sau imbuteliat) si de destinatie (comercializare pe piata interna, externa sau catre un alt producator autorizat, din acelasi areal sau din alt areal).
    Art. 35
    Sumele incasate de ONDOV drept taxe se utilizeaza partial pentru finantarea activitatii acestuia, potrivit bugetului sau de venituri si cheltuieli aprobat anual.
    Excedentul rezultat din aceste incasari se utilizeaza, pe baza unui program aprobat prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor, pentru actiuni de interes national care vizeaza refacerea si/sau dezvoltarea patrimoniului viticol si a productiei vitivinicole.
    Fondurile ramase la sfarsitul anului in contul de disponibilitati al ONDOV se repartizeaza pe aceleasi destinatii in exercitiul financiar urmator.
    Art. 36
    Lista denumirilor de origine ce pot fi folosite in Romania pentru vinuri se aproba prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor.
    Art. 37
    Este interzisa folosirea denumirilor de origine pentru vinuri apartinand unor categorii de calitate inferioare. Pentru comercializarea vinurilor de calitate superioara (VS) vor fi folosite indicatiile de provenienta geografica a caror lista este aprobata prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor.
    Art. 38
    Anexele nr. 1 - 13 fac parte integranta din prezentele norme metodologice.

    ANEXA 1
    la normele metodologice

    MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
    OFICIUL NATIONAL AL DENUMIRILOR DE ORIGINE
    PENTRU VINURI SI ALTE PRODUSE VITIVINICOLE
    Nr. .........../ ...............

                                  DECIZIE
privind acordarea dreptului de producere a vinurilor cu denumirea de origine
                       "..........................."

    Art. 1
    Denumirea de origine "..............................." se atribuie vinurilor DOC obtinute din struguri produsi in arealul delimitat pentru aceasta denumire, cu conditia respectarii tuturor prevederilor din prezenta decizie.
    Conditiile generale de producere si comercializare a vinurilor cu denumire de origine sunt stabilite prin normele metodologice aprobate de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor prin Ordinul nr. 52/2003.
    Art. 2
    Denumirea de origine "......................." poate fi completata si cu una dintre urmatoarele denumiri de plai viticol: ................................. .
    Art. 3
    In functie de soiurile din care provin, de calitatea strugurilor si de insusirile lor organoleptice si de compozitie, vinurile cu denumirea de origine "..............................." pot fi incadrate in urmatoarele categorii de calitate: .................................................................... .
    Art. 4
    Arealul delimitat pentru producerea vinurilor cu denumirea de origine "......................................." cuprinde urmatoarele comune si sate:
    .......................................
    .......................................
    ....................................... .
    Limitele arealului sunt trasate pe harti topografice, scara .............. .
    Art. 5
    Vinurile cu denumirea de origine "....................................." pot fi produse sub forma tipurilor de vin indicate in anexa nr. 1A, cu conditia realizarii caracteristicilor de compozitie a strugurilor si vinurilor mentionate pentru fiecare tip de vin.
    Art. 6
    Pentru producerea vinurilor cu denumirea de origine "......................" se stabilesc urmatoarele conditii de cultura a vitei de vie:
    - densitatea plantatiei: minimum ................ butuci plantati la hectar;
    - forma de conducere a butucilor ......................................;
    - incarcatura de rod: nr. maxim de ochiuri viabile la butuc ............*1);
    - irigarea ....................................;
    - alte conditii .............................. .
    Art. 7
    Productia de struguri admisa pentru producerea vinurilor cu denumirea de origine "........................................" se va inscrie in urmatoarele limite maxime: .........................................................*2).
    Art. 8
    Pentru practicile oenologice folosite in producerea vinurilor cu denumirea de origine "........................................." se stabilesc urmatoarele conditii: .......................................*3).
    Art. 9
    In cazul in care vinul nu indeplineste in totalitate conditiile de a fi valorificat sub denumirea de origine "...................................." sau daca pierde aceste conditii, el va fi declasat in "Vin de calitate superioara" (VS), cu indicatia de provenienta geografica "............................", sau in alte categorii inferioare.

                    ONDOV
               Director general,                      Director,
            ......................                 ...............

                    Vizat
        Oficiul National al Viei si Vinului
                  Presedinte,
              ..................
------------
    *1) Pe soiuri sau grupe de soiuri.
    *2) Pe soiuri sau grupe de soiuri.
    *3) Separat pe categorii de vin (albe, rosii).

    ANEXA 1A
    la decizie

                   TIPURILE DE VIN CU DENUMIREA DE ORIGINE
                         "........................."

    1. Tipul de vin .....................................*1)
    2. Continutul in zahar al strugurilor la cules, g/l, minimum ..............
    3. Caracteristici ale vinurilor (la punerea in consum):
       3.1. Alcool dobandit, % vol., minimum .................
       3.2. Zaharuri, g/l ..................
       3.3. Extract nereducator, g/l, minimum .................
       3.4. Intensitate coloranta (DO 420 + DO 520, cuva 1 mm), minimum ........
            (pentru vinuri rosii sau roze)
       3.5. Caracteristici organoleptice
------------
    *1) Se mentioneaza soiul sau sortimentul de soiuri si tipul de vin sub aspectul continutului sau in zahar (sec, demisec, demidulce, dulce), cu gruparea pe categorii de calitate (DOC-CIB; DOC-CT; DOC-CMD).

    NOTA:
    Anexa se intocmeste sub forma de tabel.

    ANEXA 2
    la normele metodologice

    MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
    OFICIUL NATIONAL AL DENUMIRILOR DE ORIGINE
    PENTRU VINURI SI ALTE PRODUSE VITIVINICOLE
    Nr. .......................
    Data ......................

                                 AUTORIZATIE
               de producator de vinuri cu denumire de origine

    1. Se acorda producatorului .................................*1), domiciliat (cu sediul) in ............................................, dreptul de a folosi denumirea de origine "............................." pentru vinurile produse din viile sale, situate in comuna (comunele) ......................................, satul (satele) ..............................., cu conditia respectarii normelor de producere stabilite prin decizia aprobata de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor prin Ordinul nr. 52/2003.
    2. Ca baza a producerii vinurilor cu denumire de origine pot fi folosite soiurile si parcelele de vie, in suprafata totala de ..................... ha, situate in cadrul proprietatii producatorului, mentionate in anexa nr. 2A care face parte integranta din prezenta autorizatie.
    3. Productiile totale de struguri si de vinuri ce pot fi obtinute din plantatiile recunoscute ca putand sa produca vinuri cu denumire de origine se ridica la urmatoarele limite maxime, calculate in functie de suprafata si de nivelul maxim admis al productiilor medii de struguri:
_____________________________________________________________________________
                                        Productia totala ce poate fi obtinuta
Soiul Suprafata Productia maxima admisa _____________________________________
        (ha)            (kg/ha)              Struguri             Vin*2)
                                               (t)                 (hl)
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________

    4. In functie de caracteristicile lor calitative si de compozitie, vinurile ce urmeaza sa fie obtinute se pot incadra in urmatoarele categorii de calitate:
_______________________________________________________
  Soiul   Categoria de calitate*3)   Cantitatea maxima
                                            (hl)
_______________________________________________________
_______________________________________________________
_______________________________________________________
_______________________________________________________

    5. Procesul tehnologic de vinificare se realizeaza pe faze, in locurile si unitatile indicate in anexa nr. 2A.
    6. Autorizatia este valabila din momentul eliberarii ei pana la aparitia unor modificari in apartenenta si structura plantatiilor sau in legatura cu locul realizarii fazelor procesului tehnologic de vinificatie.
    7. Eliberarea acestei autorizatii se bazeaza pe cererea inregistrata la ONDOV sub nr. ................. din .................. si pe verificarile facute la fata locului de catre inspectorii teritoriali ai ONDOV asupra conditiilor reclamate de producerea vinurilor cu denumire de origine.
    Prezenta autorizatie a fost intocmita in 4 exemplare care se pastreaza dupa cum urmeaza: un exemplar la ONDOV, un exemplar la inspectoratul teritorial al ONDOV, un exemplar la producatorul de struguri si un exemplar la centrul de vinificatie.

           ONDOV                             Inspector teritorial
       Director general,                           al ONDOV,
   ........................               ............................
------------
    *1) In intelesul de producator de struguri (detinator al plantatiei viticole).
    *2) 60% din cantitatea de struguri.
    *3) Dupa caz, DOC-CIB, DOC-CT, DOC-CMD.

    NOTA:
    Daca un producator detine vii indreptatite sa produca vinuri cu denumire de origine situate pe teritoriul mai multor areale, i se vor elibera autorizatii separate pentru fiecare denumire de origine.

    ANEXA 2A
    la autorizatie

    Detinatorul plantatiei viticole ..................................
    Denumirea de origine ce poate fi folosita ........................

    Plantatii recunoscute si productii ce pot fi realizate:
____________________________________________________________________________
       Amplasarea plantatiei           Productia Productia maxima pe parcela
 Soiul _____________________ Suprafata maxima    ___________________________
       Tarla*1)   Parcela*1)    (ha)   admisa       Struguri       Vin*2)
                                       (kg/ha)        (t)           (hl)
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________

    Locurile si unitatile in care se realizeaza fazele procesului tehnologic de vinificatie*3):
__________________________________________________________________________
      Faza tehnologica                    Locul              Unitatea
__________________________________________________________________________
  - Vinificarea primara            ................... ...................
  - Depozitarea vinurilor          ................... ...................
  - Conditionarea vinurilor        ................... ...................
  - Maturarea vinurilor            ................... ...................
  - Imbutelierea                   ................... ...................
  - Invechirea vinurilor la sticla ................... ...................
  - Etichetarea si livrarea        ................... ...................
__________________________________________________________________________

                                        Inspector teritorial al ONDOV,
                                      ..................................
     ......................
        (data si locul)
------------
    *1) Conform titlului de proprietate sau planului cadastral.
    *2) 60% din cantitatea de struguri.
    *3) Se completeaza numai cu informatiile cunoscute.

    ANEXA 3
    la normele metodologice

                                     CERERE
pentru acordarea Autorizatiei de producator de vinuri cu denumire de origine

    1. Subsemnatul, ................................., in calitate de proprietar de vie (manager al Societatii Comerciale .....................................), domiciliat (cu sediul) in ..........................................., la adresa ........................................, solicit prin prezenta cerere controlul suprafetelor de vie mentionate in anexa nr. 3A, in suprafata totala de ............ ha, pe care le detin in comuna (comunele) ..................................., satul (satele) ..........................., in vederea obtinerii autorizatiei de producator de vinuri cu denumire de origine.
    2. Structura pe soiuri a plantatiilor care urmeaza sa furnizeze struguri pentru producerea de vinuri cu denumire de origine este urmatoarea:
________________________________________________________
            Soiul                   Suprafata*1)
                                        (ha)
________________________________________________________
________________________________________________________
________________________________________________________

    Amplasarea plantatiilor este indicata in anexa nr. 3A.

    3. Procesul de vinificare se va realiza pe faze, in urmatoarele locuri si unitati*2):
__________________________________________________________________________
      Faza tehnologica                    Locul              Unitatea
__________________________________________________________________________
  - Vinificarea primara            ................... ...................
  - Depozitarea vinurilor          ................... ...................
  - Conditionarea vinurilor        ................... ...................
  - Maturarea vinurilor            ................... ...................
  - Imbutelierea vinurilor         ................... ...................
  - Invechirea vinurilor la sticla ................... ...................
  - Etichetarea si livrarea        ................... ...................
__________________________________________________________________________

    4. Taxele prevazute pentru eliberarea autorizatiei vor fi achitate in prealabil in conturile ONDOV.

                                            ............................
                                              (semnatura si calitatea)
       .....................
          (data si locul)
------------
    *1) In viile situate pe terase se iau in considerare numai suprafetele efectiv plantate (se elimina suprafetele ocupate de taluzuri, zone de intoarcere).
    *2) Se completeaza numai cu informatiile cunoscute.

    NOTA:
    Cererea se trimite pe adresa: Oficiul National al Denumirilor de Origine pentru Vinuri si Alte Produse Vitivinicole, str. Grigore Manolescu nr. 10, sectorul 1, Bucuresti.

    ANEXA 3A
    la cerere

    Detinatorul plantatiei ........................................
    Comuna ..........................., satul .....................
__________________________________________________________
                  Amplasarea plantatiei         Suprafata
   Soiul    _________________________________      (ha)
               Tarla*1)          Parcela*1)
__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________________
Total soi:        -                  -
__________________________________________________________

                                         .................
                                            (semnatura)
------------
    *1) Conform titlului de proprietate sau planului cadastral.

    ANEXA 4
    la normele metodologice

    MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
    OFICIUL NATIONAL AL DENUMIRILOR DE ORIGINE
    PENTRU VINURI SI ALTE PRODUSE VITIVINICOLE
    Nr. .........................
    Data ........................

                                AUTORIZATIE
de producator de struguri destinati obtinerii de vinuri cu denumire de origine

    1. Se acorda producatorului ..............................................., domiciliat (cu sediul) in ....................................................., dreptul de a produce struguri destinati obtinerii de vinuri cu denumirea de origine "..............................." din via sa (viile sale) situata (situate) in urmatoarele comune si sate: ......................................................., cu conditia respectarii normelor de cultura a vitei de vie stabilite prin decizia aprobata de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor prin Ordinul nr. 52/2003.
    2. Ca baza a producerii strugurilor destinati obtinerii de vinuri cu denumire de origine pot fi folosite urmatoarele soiuri si parcele de vita de vie si pot fi obtinute productiile indicate mai jos:

    Comuna .............................., satul ..............................
________________________________________________________________________________
       Amplasarea plantatiei           Productia maxima   Productia maxima
 Soiul _____________________ Suprafata admisa de struguri de struguri pe parcela
       Tarla*1)   Parcela*1)   (ha)         (t/ha)                 (kg)
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________

    3. Autorizatia este valabila din momentul eliberarii ei pana la aparitia unor modificari in legatura cu suprafata si sortimentul plantatiei.
    4. Eliberarea acestei autorizatii se bazeaza pe cererea intocmita de Centrul de vinificare .........................., apartinand de ......................., inregistrata la ONDOV sub nr. ................ din ............................, si pe verificarile facute la fata locului asupra conditiilor in care se realizeaza producerea strugurilor.
    Prezenta autorizatie a fost intocmita in 4 exemplare care se pastreaza dupa cum urmeaza: un exemplar la producatorul de struguri, un exemplar la centrul de vinificatie, unul la inspectoratul teritorial al ONDOV si unul la ONDOV, ca anexa la cererea de autorizare depusa de unitatea procesatoare.

           ONDOV
      Director general,                 Inspector teritorial al ONDOV,
   ......................             ..................................
------------
    *1) Conform titlului de proprietate sau planului cadastral.

    NOTA:
    Daca un producator detine vii indreptatite sa produca struguri destinati obtinerii de vinuri DOC pe teritoriul mai multor areale, i se vor elibera autorizatii separate pentru fiecare denumire de origine.

    ANEXA 4A
    la autorizatie

                                SITUATIA
strugurilor furnizati de producatori in anul ............ pentru producerea de vinuri cu denumire de origine

    Comuna*1) ........................., satul*1) ........................
______________________________________________________________________________
Numele         Numarul      Soiul Suprafata Categoria    Cantitatea Productia
producatorului autorizatiei         (ha)    de           de         de vin*3)
de struguri                                 calitate a   struguri      (l)
                                            vinurilor*2) predata
                                                         la crama
                                                           (kg)
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________

                                    Inspector teritorial al ONDOV,
                                   ................................
    .......................
        (data si locul)
------------
    *1) Separat, pe comunele si satele indicate in Decizia de acordare a dreptului de producere a vinurilor cu denumire de origine.
    *2) Dupa caz, DOC-CMD, DOC-CT, DOC-CIB.
    *3) 60% din cantitatea de struguri.

    NOTA:
    Datele necesare completarii situatiei se preiau din anexa la Cererea pentru acordarea autorizatiei de producator de vinuri cu denumire de origine.

    ANEXA 5
    la normele metodologice

    Centrul de vinificare ...........................
    Agentul economic ................................

                                   CERERE
pentru acordarea Autorizatiei de producator de struguri destinati obtinerii de vinuri cu denumire de origine

    Denumirea de origine: "................................."*1)

    1. Subsemnatul, .........................................., sef al Centrului de vinificatie ................................., apartinand agentului economic ......................................., solicit prin prezenta cerere eliberarea autorizatiilor de producator de struguri destinati obtinerii de vinuri cu denumirea de origine ".........................................."*1) pentru cultivatorii de vita de vie mentionati in anexa nr. 5A, care detin plantatii in suprafata totala de .................................. ha, situate pe teritoriul urmatoarelor comune si sate:
...............................................................................
............................................................................*2).
    2. Apartenenta, localizarea, structura sortimentala si suprafata plantatiilor pentru care se solicita recunoasterea dreptului de a furniza struguri destinati obtinerii de vinuri DOC cu denumirea de origine "..............................." sunt indicate in situatia anexata.
    3. Prezenta cerere se bazeaza pe constatarea, facuta prin controale, ca viile considerate apte de a produce struguri destinati obtinerii de vinuri DOC indeplinesc conditiile stabilite prin norme si decizii.

         Seful centrului de vinificare,       Inspector teritorial al ONDOV,
      ...................................   ..................................

                   De acord
                   Manager,
      ...................................

      ....................................
                (data si locul)
------------
    *1) Cererile se fac separat, pentru fiecare denumire de origine.
    *2) Comunele si satele indicate in Decizia de acordare a dreptului de producere a vinurilor cu denumire de origine.

    NOTA:
    Cererea se trimite pe adresa: Oficiul National al Denumirilor de Origine pentru Vinuri si Alte Produse Vitivinicole, str. Grigore Manolescu nr. 10, sectorul 1, Bucuresti.

    ANEXA 5A *1)
    la cerere

    Centrul de vinificare .............................
    Agentul economic ..................................

    Comuna .......................*2), satul ....................*2)
___________________________________________________________________________
Numele                 Amplasarea plantatiei                Semnatura
producatorului  Soiul  _____________________  Suprafata*4)  producatorului
de struguri            Tarla*3)   Parcela*3)     (ha)       de struguri
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

        Seful centrului de vinificare,                       Vizat
      .................................         Inspector teritorial al ONDOV,
                                               ................................
         ..........................
               (data si locul)
------------
    *1) Anexele se intocmesc separat, pentru fiecare denumire de origine.
    *2) Separat, pe comune si sate.
    *3) Conform titlului de proprietate sau planului cadastral.
    *4) In viile situate pe terase se iau in considerare numai suprafetele efectiv plantate (se elimina suprafetele ocupate de taluzuri, zone de intoarcere).

    ANEXA 6
    la normele metodologice

    Centrul de vinificare .............................
    Comuna ............................................
    Anul ..............................................

                                   REGISTRU
cu evidenta strugurilor receptionati pentru producerea de vinuri cu denumirea de origine "................................."*1)

    Semnificatia coloanei S din tabelul de mai jos este urmatoarea:
    S - Semnatura producatorului
________________________________________________________________________________
                    Nr.     Amplasarea plantatiei       Cantitatea Continutul
Data Producatorul   actului --------------------- Soiul de         in zahar    S
     strugurilor*2) de      Comuna*3)    Satul*3)       struguri   al mustului
                    receptie                              (kg)        (g/l)
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________

       Seful centrului de vinificare,
       ..............................
                                                         Verificat
                                               Inspector teritorial al ONDOV,
                                               ..............................

------------
    *1) Se intocmesc registre separate pentru fiecare denumire de origine.
    *2) Numele si prenumele producatorului persoana fizica, denumirea agentului economic.
    *3) Comunele si satele indicate in Decizia de acordare a dreptului de producere a vinurilor cu denumire de origine.

    ANEXA 7
    la normele metodologice

    MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
    OFICIUL NATIONAL AL DENUMIRILOR DE ORIGINE
    PENTRU VINURI SI ALTE PRODUSE VITIVINICOLE
    Nr. ............................
    Data ...........................

                                  AUTORIZATIE
                  de producator de vinuri cu denumire de origine

    1. Se acorda Centrului de vinificare .........................., apartinand agentului economic .........................................., situat in ...................................., dreptul de a folosi denumirea de origine "........................." pentru vinurile - recolta ........................, produse din strugurii furnizati de producatorii particulari, asociatiile si societatile comerciale situate in comunele si satele din cadrul arealului delimitat pentru respectiva denumire de origine.
    2. Ca baza a producerii vinurilor cu denumire de origine au fost folositi strugurii receptionati la crama in cantitate totala de .................. tone proveniti din viile aflate in proprietatea cultivatorilor autorizati.
    3. Pe soiuri, au fost receptionate cantitatile de struguri si vor putea fi obtinute cantitatile de vin mentionate mai jos:
__________________________________________________________________________
   Soiul            Productia de struguri         Productia de vin*1)
                              (t)                         (hl)
__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________

    4. In functie de caracteristicile lor calitative si de compozitie, vinurile obtinute se pot incadra in urmatoarele categorii de calitate:
__________________________________________________________________________
   Soiul             Categoria de calitate*2)          Cantitatea
                                                          (hl)
__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________

    5. Situatia strugurilor furnizati de producatori in anul ............ pentru producerea de vinuri cu denumire de origine.
    6. Autorizatia este valabila numai pentru vinurile din recolta anului .................. .
    7. Eliberarea acestei autorizatii se bazeaza pe cererea inregistrata la ONDOV sub nr. ....... din .............. . Prezenta autorizatie a fost intocmita in 4 exemplare care se pastreaza dupa cum urmeaza: un exemplar la ONDOV, un exemplar la inspectoratul teritorial al ONDOV, un exemplar la societatea comerciala careia ii apartine centrul de vinificare si un exemplar la centrul de vinificare.

              ONDOV
         Director general,                           Director,
       .....................               .............................

               Vizat
    Inspector teritorial al ONDOV,
    ..............................

------------
    *1) 60% din cantitatea de struguri.
    *2) Dupa caz, DOC-CMD, DOC-CT, DOC-CIB.

    ANEXA 8
    la normele metodologice

    Centrul de vinificare .............................
    Agentul economic ..................................

                                 CERERE
pentru eliberarea Autorizatiei de producator de vinuri cu denumire de origine

    1. Subsemnatul, .........................................................., reprezentant al agentului economic ......................................., sef al Centrului de vinificare ............................., solicit prin prezenta cerere dreptul de a folosi denumirea de origine ".........................."*1) pentru vinurile obtinute din strugurii - recolta ............................., furnizati de cultivatorii autorizati aflati in arealul delimitat pentru denumirea de origine mentionata.
    2. In producerea acestor vinuri urmeaza sa fie folosite urmatoarele cantitati de struguri predati la crama, pe soiuri, potrivit registrului de evidenta tinut de centrul de vinificare, din care vor putea fi obtinute cantitatile de vin mentionate mai jos, pe categorii de calitate:
________________________________________________________________________________
Soiul  Categorii de calitate Cantitatea de struguri  Cantitatea totala de vin*2)
                                        (t)                     (hl)
________________________________________________________________________________
......       DOC-CMD          ....................    .........................
             DOC-CT           ....................    .........................
             DOC-CIB          ....................    .........................
________________________________________________________________________________

    3. Procesul tehnologic din fazele urmatoare celei de vinificare primara se realizeaza in urmatoarele locuri si unitati:
_________________________________________________________________________
   Faza tehnologica                     Locul              Unitatea
_________________________________________________________________________
- Depozitarea vinurilor          ................... ...................
- Conditionarea vinurilor        ................... ...................
- Maturarea vinurilor            ................... ...................
- Imbutelierea vinurilor         ................... ...................
- Invechirea vinurilor la sticla ................... ...................
- Etichetarea, livrarea          ................... ...................
_________________________________________________________________________

    4. Situatia strugurilor furnizati de producatori in anul ............... pentru producerea de vinuri cu denumire de origine si a cantitatilor de vin care vor putea fi obtinute este indicata in anexa nr. 8A.
    5. La prezenta cerere se anexeaza, ca documente justificative, copii ale autorizatiilor de producator de struguri destinati obtinerii vinurilor cu denumire de origine, detinute de cultivatorii de vita de vie furnizori de materie prima.

         Seful centrului de vinificare,
         ..............................

                   De acord
                   Manager,
         ............................

         ............................
                 (data si locul)

------------
    *1) Cererile se fac separat, pentru fiecare denumire de origine.
    *2) 60% din cantitatea de struguri.

    NOTA:
    Cererile se trimit pe adresa: Oficiul National al Denumirilor de Origine pentru Vinuri si Alte Produse Vitivinicole, str. Grigore Manolescu nr. 10, sectorul 1, Bucuresti.

    ANEXA 8A
    la cerere

                                   SITUATIA
strugurilor furnizati de producatori in anul ............. pentru producerea de vinuri cu denumire de origine

    Comuna*1) ...................., satul*1) .........................
______________________________________________________________________________
Numele         Numarul      Soiul Suprafata Categoria    Cantitatea Productia
producatorului autorizatiei         (ha)    de           de         de vin*3)
de struguri                                 calitate a   struguri      (l)
                                            vinurilor*2) predata
                                                         la crama
                                                           (kg)
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________

         Seful centrului de vinificare,
        ...............................
                                                         Verificat
                                              Inspector teritorial al ONDOV,
                                             ................................
      ....................................
                 (data si locul)

------------
    *1) Separat pe comunele si satele indicate in Decizia de acordare a dreptului de producere a vinurilor cu denumire de origine.
    *2) Dupa caz, DOC-CMD, DOC-CT, DOC-CIB.
    *3) 60% din cantitatea de struguri.

    NOTA:
    Datele din aceasta situatie se transfera in anexa la Autorizatia de producator de vinuri cu denumire de origine.

    ANEXA 9
    la normele metodologice

                                  CERERE
pentru acordarea Certificatului de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor cu denumirea de origine "............................."

    Subsemnatul, ..........................., in calitate de proprietar (manager) al intreprinderii vinicole ..................., cu sediul in .................., solicit prin prezenta cerere eliberarea Certificatului de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor cu denumirea de origine "................." pentru loturile de vin mentionate mai jos.
    2. Caracteristicile de identificare a loturilor de vin sunt urmatoarele:
_______________________________________________________________________
                                                 Cantitatea de vin
Numarul Soiul      Categoria      Anul        _______________________
lotului (soiurile) de calitate*1) de recolta    Vrac      Sticle*2)
                                                (hl)      (mii buc.)
_______________________________________________________________________
_______________________________________________________________________
_______________________________________________________________________

    3. Taxele prevazute pentru eliberarea Certificatului de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor cu denumirea de origine "............." vor fi achitate, in prealabil, in conturile ONDOV.

                                    Producator de vinuri (manager),
                                  ...................................
     ...........................
          (data si locul)

------------
    *1) DOC-CMD; DOC-CT; DOC-CIB.
    *2) Se va mentiona capacitatea sticlelor (0,75 l; 0,7 l; 0,5 l).

    NOTA:
    Cererile se trimit pe adresa: Oficiul National al Denumirilor de Origine pentru Vinuri si Alte Produse Vitivinicole, str. Grigore Manolescu nr. 10, sectorul 1, Bucuresti, precum si inspectoratului teritorial al ONDOV.

    ANEXA 10
    la normele metodologice

    MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
    OFICIUL NATIONAL AL DENUMIRILOR DE ORIGINE
    PENTRU VINURI SI ALTE PRODUSE VITIVINICOLE
    Nr. ............................
    Data ...........................

                                 CERTIFICAT
de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor cu denumire de origine

    1. Se acorda producatorului ........................................*1), cu sediul (domiciliul) in ............................................, la adresa ................................................, dreptul de a comercializa sub denumirea de origine ".............................." urmatoarele loturi de vin care se incadreaza in categoriile de calitate indicate mai jos:
________________________________________________________________________
Numarul  Soiul  Categoria       Anul        Cantitatea ce poate
lotului         de calitate*2)  de recolta  fi realizata, mii sticle*3)
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________

    2. Caracteristicile de compozitie si de calitate ale vinurilor sunt indicate, pe loturi, in buletinele de analiza anexate.
    3. Producatorul isi asuma obligatia de a tine evidenta stocurilor de vin cu denumire de origine mentionate in acest document, inscriind in registrul special toate livrarile, in limita cantitatii certificate.

                ONDOV
          Director general,                             Producator,
 ................................              ...........................
  Inspector teritorial al ONDOV,
 ................................

------------
    *1) Prin producator se intelege unitatea care imbuteliaza si livreaza vinul.
    *2) DOC-CMD; DOC-CT; DOC-CIB.
    *3) Se va mentiona capacitatea sticlelor (0,75 l; 0,7 l; 0,5 l).

    ANEXA 11
    la normele metodologice

    Laboratorul ....................................

                             BULETIN DE ANALIZA
                           Nr. ......../.........

    A. Date de identificare a probei
    Producatorul ......................................, nr. lotului/recipientul sau recipientele ................................
    Arealul de producere ............................, soiul ...................
    Anul de recolta ................................., cantitatea .......................................
    Denumirea de origine si categoria de calitate revendicata .............................................................

    B. Apreciere organoleptica
    Limpiditate ...............................................................
    Culoare ...................................................................
    Aroma, buchet .............................................................
    Gust ......................................................................
    Tipicitate ................................................................

    C. Teste de stabilitate fizico-chimica si microbiologica
    Testul la aer .............................................................
    Testul la temperaturi scazute .............................................
    Testul la temperaturi ridicate ............................................
    Examenul microscopic al vinului si depozitului ............................

    D. Analize fizico-chimice
    Taria alcoolica dobandita (% vol.) ........................................
    Zaharuri reducatoare (g/l) ................................................
    Aciditate totala (g/l in acid tartric) ....................................
    Aciditate volatila (g/l in acid acetic) ...................................
    Extract nereducator (g/l) .................................................
    Dioxid de sulf liber (mg/l) ...............................................
    Dioxid de sulf total (mg/l) ...............................................
    Intensitate coloranta (DO 420 + DO 520, cuva 1 mm)*) ......................

    E. Interpretarea rezultatelor si concluzii (inclusiv categoria de calitate acordata):
    ............................................................................

                Sef laborator,                     Chimist,
             ....................             ...................

------------
    *) Numai pentru vinuri rosii.

    ANEXA 12
    la normele metodologice

    Unitatea ...................................
    Denumirea de origine .......................

                              REGISTRU DE CRAMA

    Soiul .....................................................................
    Anul de recolta ...........................................................
    Categoria de calitate in care se incadreaza vinul ......................*1)
    Numarul lotului ...........................................................
    Locul in care s-a realizat vinificarea primara ............................
    Principalele caracteristici ale strugurilor si vinurilor (limite):
    - Struguri: Continutul in zaharuri, g/l ...................................
    - Vin:      Taria alcoolica dobandita, % vol. .............................
                Zaharuri, g/l .................................................
                Aciditate totala, g/l in acid tartric .........................
    Evidenta stocurilor de vin si a operatiunilor tehnologice, pe vase:
_________________________________________________________________________
       Vasul in care este stocat vinul  Operatiuni             Cantitatea
Data   -------------------------------  tehnologice  Pierderi  de vin
       Felul       Nr.     Capacitatea  aplicate*3)    (l)     rezultata
       vasului*2)  vasului     (l)                                (l)
_________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________
    *1) DOC-CMD; DOC-CT; DOC-CIB, conform deciziei din Buletinul de analiza.
    *2) Butoi, budana, cisterna etc.
    *3) Se inscriu in dreptul vasului asupra caruia se aplica. In cazul livrarilor de vin, se mentioneaza destinatarul.

    NOTA:
    Evidenta vinurilor in faza lor de stocare, conditionare si maturare poate fi realizata si prin folosirea sistemului informatic.

    ANEXA 13
    la normele metodologice

    Unitatea ....................................
    Denumirea de origine.........................

                                  REGISTRU
                    de evidenta a vinurilor imbuteliate

    Soiul .....................................................................
    Anul de recolta ...........................................................
    Categoria de calitate a vinului ........................................*1)
    Numarul lotului ...........................................................
    Locurile in care s-au realizat fazele anterioare de producere a vinului:
    - Vinificarea primara .....................................................
    - Depozitarea vinului .....................................................
    - Conditionarea vinului ...................................................
    - Maturarea vinului .......................................................
    - Imbutelierea vinului ....................................................
    Principalele caracteristici de compozitie a vinului*2):
    - Taria alcoolica dobandita, % vol. .......................................
    - Zaharuri, g/l ...........................................................
    - Aciditatea totala, g/l in acid tartric ..................................

    Evidenta livrarii vinurilor imbuteliate:
______________________________________________________________________________
                                       Livrari
Data   Nr. de sticle*3)  -----------------------------------  Sold nr. sticle
                         Beneficiar  Nr. factura  Nr. sticle
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________

    NOTA:
    Evidenta vinurilor imbuteliate poate fi realizata si prin folosirea sistemului informatic.
------------
    *1) DOC-CMD; DOC-CT; DOC-CIB, conform deciziei din Buletinul de analiza.
    *2) Din Buletinul de analiza atasat la Certificatul de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor cu denumire de origine.
    *3) Se porneste de la nr. de sticle realizat initial prin imbutelierea vinului (stoc initial).

    ANEXA 2

                              REGULAMENT
de organizare si functionare a Oficiului National al Denumirilor de Origine pentru Vinuri si Alte Produse Vitivinicole (ONDOV)

    CAP. 1
    Organizarea ONDOV

    Art. 1
    ONDOV se organizeaza si functioneaza in baza prevederilor Legii viei si vinului in sistemul organizarii comune a pietei vitivinicole nr. 244/2002 (cap. V, art. 42, 48, 49 si 50) si ale Hotararii Guvernului nr. 1.134/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii viei si vinului in sistemul organizarii comune a pietei vitivinicole nr. 244/2002 [cap. III, sectiunea a II-a, art. 65 si cap. V, art. 111 lit. f) si g)].
    Art. 2
    ONDOV, potrivit prevederilor art. 48 alin. (1) din Legea nr. 244/2002, se organizeaza si functioneaza ca institutie publica cu personalitate juridica, in subordinea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, sub coordonarea secretarului de stat care conduce activitatea de productie vegetala si industrie alimentara. ONDOV are finantare din bugetul de stat aprobat pentru Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor si din venituri extrabugetare.
    Art. 3
    (1) Structura organizatorica a ONDOV este prevazuta in anexa nr. 1 si se constituie dintr-un compartiment central si dintr-un numar de inspectori teritoriali.
    (2) Inspectorii teritoriali ai ONDOV functioneaza pe langa directiile generale pentru agricultura si industrie alimentara (DGAIA) judetene, in regiuni viticole stabilite conform legii.
    (3) Modul de organizare si functionare a ONDOV, precum si structurile sale organizatorice, centrale si teritoriale, se aproba la inceputul fiecarui exercitiu bugetar, prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor.
    Art. 4
    (1) Sursele de finantare extrabugetara ale ONDOV se constituie din taxele incasate de la producatorii si comerciantii de produse vitivinicole cu denumire de origine, care solicita, potrivit legii, dreptul de a produce si de a valorifica produsele obtinute prin folosirea unei denumiri de origine, taxe stabilite in anexa nr. 2.
    (2) Taxele prevazute in anexa nr. 2 se vor actualiza periodic in functie de rata inflatiei si se vor aproba prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor.

    CAP. 2
    Atributiile ONDOV

    Art. 5
    ONDOV are urmatoarele atributii principale:
    a) elaboreaza normele tehnice pentru producerea vinurilor, a altor produse vitivinicole cu denumire de origine controlata, care se aproba prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor, cu consultarea Inspectiei de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol (ISCTV), a Oficiului National al Viei si Vinului (ONVV) si a Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV);
    b) intocmeste, impreuna cu ONVV si ONIV, unele proiecte de ordine ale ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor pentru aprobarea denumirilor de origine controlata la vinuri si alte produse vitivinicole;
    c) elibereaza deciziile privind acordarea dreptului de producere a vinurilor si a altor produse vitivinicole cu denumire de origine controlata;
    d) elibereaza autorizatiile de producator de vinuri si de alte produse vitivinicole cu denumire de origine controlata, in baza cererilor intocmite de detinatorii plantatiilor viticole indreptatiti sa produca astfel de bauturi sau de producatorii de vinuri care realizeaza vinificarea strugurilor preluati de la cultivatorii de vita de vie care detin astfel de plantatii;
    e) elibereaza certificatele de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor si a altor produse vitivinicole cu denumire de origine controlata, in baza verificarilor efectuate in legatura cu respectarea normelor tehnice de realizare a acestor produse, precum si a controlului analitic si organoleptic executat asupra produselor pregatite in vederea comercializarii.
    Controlul analitic se face de catre laboratoarele autorizate de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, iar controlul organoleptic se face de catre comisii de degustare formate din reprezentanti ai ONDOV, Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania (ADAR), ONIV si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), numite prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor.
    Certificatele de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor si a altor produse vitivinicole cu denumire de origine controlata se elibereaza pentru fiecare soi;
    f) analizeaza si solutioneaza contestatiile depuse in legatura cu deciziile de retragere a certificatelor eliberate; in acest sens vor functiona comisii de apel formate din reprezentanti ai ONDOV, ADAR, ONVV, ONIV si ANPC. Hotararile acestor comisii sunt definitive si irevocabile;
    g) controleaza, in colaborare cu ISCTV, modul de respectare si aplicare a prevederilor legale in legatura cu regimul denumirilor de origine controlata pentru produsele mentionate;
    h) retrage temporar sau definitiv documentele de atestare si dreptul de comercializare a vinurilor si a altor produse vitivinicole cu denumire de origine controlata, pe baza de proces-verbal incheiat conform legii, in cazul in care se constata nerespectarea de catre producatori a prevederilor deciziilor de producere a vinurilor si a altor bauturi cu denumire de origine controlata, sesizand in scris ISCTV, in vederea constatarii infractiunilor sau a contraventiilor prevazute de lege; retragerea definitiva se face pentru intreaga recolta din anul respectiv;
    i) asigura, prin intermediul inspectorilor teritoriali imputerniciti, numiti prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor, semnarea documentelor de atestare a calitatii vinurilor si a celorlalte produse vitivinicole cu denumire de origine controlata si a bauturilor alcoolice distilate cu indicatie geografica recunoscuta; limitele de competenta pentru inspectorii teritoriali se stabilesc de catre ONDOV;
    j) indeplineste alte atributii specifice pentru domeniul de activitate, conform legii.

    CAP. 3
    Dispozitii finale

    Art. 6
    Pentru executarea unor lucrari specifice activitatii ONDOV, care nu se pot indeplini prin structura organizatorica aprobata, se pot folosi specialisti din domeniu, membri ai ONVV sau ADAR, recunoscuti pentru profesionalismul si tinuta lor morala. Acestia vor fi retribuiti in baza unor contracte de prestari de servicii, incheiate de ONDOV cu organisme, persoane juridice, agreate de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, in limita prevederilor bugetului de venituri si cheltuieli al ONDOV, aprobat anual de catre minister.
    Art. 7
    Legitimatiile de control ale ONDOV si stampilele numerotate ale corpului sau de inspectori teritoriali sunt cele prevazute in anexele nr. 3 si 4.
    Art. 8
    Anexele nr. 1 - 4 fac parte integranta din prezentul regulament.

    ANEXA 1
    la regulament

    MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR

                        STRUCTURA ORGANIZATORICA
a Oficiului National al Denumirilor de Origine pentru Vinuri si Alte Produse Vitivinicole

                            __________________
                           | DIRECTOR GENERAL |
                           |__________________|
                   _________________|_________________
                  |                                   |
                  |                                   |
          ________v_________                 _________v________
         | DIRECTOR ADJUNCT |               |   CONTABIL-SEF   |
         |__________________|               |__________________|
                  |                          _________|________
                  |                         |                  |
           _______v_______           _______v_______    _______v_______
          | INSPECTORI DE |         |               |  |               |
          |  SPECIALITATE |         |  COMPARTIMENT |  | COMPARTIMENT  |
          | (TERITORIALI) |         |    JURIDIC    |  |  SECRETARIAT  |
          |_______________|         |_______________|  |_______________|

    ANEXA 2
    la regulament

                                   NIVELUL
sumelor percepute ca taxe pentru eliberarea Autorizatiei de producator de vinuri cu denumire de origine si a Certificatului de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor cu denumire de origine

________________________________________________________________________________
Nr.               Sursa de finantare                          U.M.     Nivelul
crt.                                                                   sumelor
                                                                       percepute
________________________________________________________________________________
  1. Autorizatie de producator de vinuri cu denumire de
     origine                                                lei/ha     100.000
________________________________________________________________________________
  2. Certificat de atestare a dreptului de comercializare
     a vinurilor cu denumire de origine                     lei/litru      300
________________________________________________________________________________

    ANEXA 3
    la regulament

 ________________________________________________________
|                                                        |
|                       ROMANIA                          |
|   MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR   |
|                                                        |
|       OFICIUL NATIONAL AL DENUMIRILOR DE ORIGINE       |
|       PENTRU VINURI SI ALTE PRODUSE VITIVINICOLE       |
|                                                        |
|           LEGITIMATIE DE CONTROL Nr. ........          |
|                                                        |
| Numele ............................................... |
| Prenumele ............................................ |
| Functia .............................................. |
|                                             _________  |
|                                            |         | |
| Ministrul agriculturii,                    |         | |
| alimentatiei si padurilor                  |  FOTO   | |
|                                            |         | |
|                                            |_________| |
|                                                        |
|________________________________________________________|
 ________________________________________________________
|    Posesorul prezentei legitimatii este abilitat sa    |
| aplice prevederile Hotararii Guvernului nr. 1.134/2002,|
| referitoare la activitatea ONDOV, in judetele:         |
| ...................................................... |
| ...................................................... |
| ...................................................... |
| ...................................................... |
|________________________________________________________|

    ANEXA 4*)
    la regulament

    *) Anexa nr. 4 este reprodusa in facsimil.

                                   MODEL
    de stampile pentru ONDOV si pentru inspectorii ONDOV

    Figura 1, reprezentand modelul de stampila pentru ONDOV si pentru inspectorii ONDOV, se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 158 din 12 martie 2003, la pagina 23.



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 52/2003

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 52 din 2003
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 52/2003
Ordin 728 2008
privind aprobarea regulamentului de organizare si functionare, a structurii organizatorice si a statului de functii ale Oficiului National al Denumirilor de Origine pentru Vinuri (ONDOV)
Ordin 942 2004
privind aprobarea introducerii insemnului de certificare a calitatii vinurilor DOC imbuteliate, destinate comercializarii, si aprobarea modificarii nivelului sumelor percepute ca taxe pentru eliberarea autorizatiei de producator de vinuri cu denumire de origine (DOC) si a certificatului de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor cu denumire de origine (DOC)
Ordin 1011 2003
privind aprobarea deciziilor de acordare a dreptului de producere a vinurilor cu denumire de origine controlata in Romania
Ordin 458 2003
privind aprobarea Listei denumirilor de origine, a indicatiilor geografice si a mentiunilor traditionale ale vinurilor, a Listei denumirilor de origine ale vinurilor spumante si a Listei denumirilor de origine ale vinarsurilor admise spre utilizare in Romania
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu