ORDIN
Nr. 148 din 30 decembrie 2004
pentru aprobarea Programului de supraveghere si control in domeniul sigurantei
alimentelor pentru anul 2005
ACT EMIS DE: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU
SIGURANTA ALIMENTELOR
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 109 din 3 februarie 2005

Vazand Referatul de aprobare nr. 31.411 din 15 decembrie 2004 al Directiei
generale pentru siguranta alimentelor,
avand in vedere prevederile art. 1^1 si ale art. 22^1 ale Legii nr.
150/2004 privind siguranta alimentelor si a hranei pentru animale, modificata
si completata prin Legea nr. 412/2004, precum si prevederile pct. 8 art. 6^3
lit. b), i) si j) din Ordonanta Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitatii
sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor, aprobata cu modificari prin
Legea nr. 215/2004, modificata prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.
88/2004,
in baza art. 3 pct. B lit. b), c), f) si l) din Hotararea Guvernului nr.
308/2004 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale Sanitare
Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si a unitatilor din subordinea
acesteia, modificata si completata prin Hotararea Guvernului nr. 1.557/2004,
presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta
Alimentelor emite urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Programul de supraveghere si control in domeniul sigurantei
alimentelor pentru anul 2005, prevazut in anexa*) care face parte integranta
din prezentul ordin.
------------
*) Anexa este reprodusa in facsimil.
Art. 2
Directiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene si
a municipiului Bucuresti vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor,
prin Directia generala pentru siguranta alimentelor, va controla modul de
ducere la indeplinire a prevederilor prezentului ordin.
Art. 4
Prezentul ordin se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
p. Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare
Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor,
Gabriel Vasile Dragan
ANEXA 1
A. EXPERTIZA CONTAMINANTILOR IN PRODUSE DE ORIGINE NONANIMALA
______________________________________________________________________________
|Nr. | Denumirea | Produs | Loc de | Metoda de | Frecventa
|
|crt.| | | prelevare| prelevare | recoltarii
|
| | | | | a probei | probelor
|
|____|___________|______________________|__________|___________|_______________|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
|____|___________|______________________|__________|___________|_______________|
| 1. |Aflatoxina |Arahide* (conform |Depozit |Ordinul |Ori de cate
ori|
| | |ordinelor in vigoare) |alimentar |comun |situatia o
|
| | | | |M.S.F. si |impune* |
| | |______________________|__________|M.A.A.P.
|_______________|
| | |Nuci* (conform |Depozit |nr. |Ori de cate
ori|
| | |ordinelor in vigoare) |alimentar |84/91/2002 |situatia o
|
| | | | | |impune* |
| | |______________________|__________|
|_______________|
| | |Fructe uscate* |Depozit | |Ori de cate
ori|
| | |(conform ordinelor |alimentar | |situatia o
|
| | |in vigoare) | | |impune* |
| | |______________________|__________| |_______________|
| | |Cereale* |Depozit/ | |Sezonier, ori
|
| | | |siloz | |de cate ori
|
| | | | | |situatia o
|
| | | | | |impune* |
| | |______________________|__________|
|_______________|
| | |Specii (fructele) |Depozit | |La primul
|
| | |destinate producerii |condimente| |import pentru
|
| | |de condimente: | | |fiecare tara
de|
| | |- Capsicum spp. | | |origine si ori
|
| | |(fructele uscate ale | | |de cate ori
|
| | |acestuia, intregi sau | | |situatia o
|
| | |macinate, inclusiv | | |impune* |
| | |chilii, pudra de | | |
|
| | |chili, cayenne si | | |
|
| | |paprika); | | |
|
| | |- Piper spp. (fructele| | |
|
| | |acestuia, inclusiv | | |
|
| | |piper alb sau negru); | | |
|
| | |- Myristica fragrans | | |
|
| | |(nucsoara); | | |
|
| | |- Zingiber officinale | | |
|
| | |(ghimbir); | | | |
| | | - Curcumalonga | | |
|
| | |(turmeric) | | |
|
|____|___________|______________________|__________|___________|_______________|
| 2. |Ochratoxina|Cereale - inclusiv |Depozit/ |Ordinul nr.|Sezonier, ori
|
| |A |orez si hrisca |siloz |61/111/2004|de cate ori
|
| | | - (conform ordinelor | | |situatia o
|
| | |in vigoare)* | | |impune* |
|____|___________|______________________|__________|___________|_______________|
| 3. |Patulina |Sucuri fructe (conform| |Ordinul |La primul
|
| | |ordinelor in vigoare) | |nr. 485/ |import pentru
|
| | | | |292/2004 |fiecare tara
de|
| | | | | |origine si ori
|
| | | | | |de cate ori
|
| | | | | |situatia o
|
| | | | | |impune* |
|____|___________|______________________|__________|___________|_______________|
| 4. |Plumb |Cereale (inclusiv |Depozit/ |Ordinul |La primul
|
| | |hrisca)* |siloz |nr. 1201/ |import pentru |
| | | | |106/2003 |fiecare tara
de|
| | | | | |origine, iar
|
| | | | | |pentru
|
| | | | | |productia
|
| | | | | |autohtona
|
| | | | | |provenita din
|
| | | | | |zone
|
| | | | | |considerate a
|
| | | | | |fi intens
|
| | | | | |poluate, si
ori|
| | | | | |de cate ori
|
| | | | | |situatia o
|
| | | | | |impune
|
|____|___________|______________________|__________|___________|_______________|
| 5. |Cadmiu |Cereale* |Depozit/ |Ordinul |La primul |
| | | |siloz |nr. 1201/ |import pentru
|
| | | | |106/2003 |fiecare tara
de|
| | | | | |origine, iar
|
| | | | | |pentru
|
| | | | | |productia
|
| | | | | |autohtona
|
| | | | | |provenita din
|
| | | | | |zone
|
| | | | | |considerate a
|
| | | | | |fi intens
|
| | | | | |poluate, si
ori|
| | | | | |de cate ori
|
| | | | | |situatia o
|
| | | | | |impune
|
| | |______________________|__________|___________|_______________|
| | |Seminte de soia |Fabrica de|Ordinul |La primul
|
| | |destinate procesarii |ulei de |nr. 1201/ |import pentru
|
| | | |soia |106/2003 |fiecare tara
de|
| | | | | |origine, iar
|
| | | | | |pentru
|
| | | | | |productia
|
| | | | | |autohtona
|
| | | | | |provenita din
|
| | | | | |zone
|
| | | | | |considerate a
|
| | | | | |fi intens
|
| | | | | |poluate, si
ori|
| | | | | |de cate ori
|
| | | | | |situatia o
|
| | | | | |impune
|
|____|___________|______________________|__________|___________|_______________|
* Nu se refera si la produsele procesate din acestea
* Nu se refera si la produsele cerealiere procesate
* Suspiciune pentru contaminarea cu mucegaiuri
- Probele se preleveaza de la fiecare agent economic care are activitate de
depozitare si este inregistrat la Registrul Comertului la clasa 6312 (in cazul
in care un agent economic detine mai multe depozite se vor preleva probe
dintr-o singura locatie, cu exceptia depozitelor/silozurilor de cereale la care
se vor preleva probe din fiecare locatie);
- Depozitele/silozurile de cereale de la care se preleveaza probe sunt cele
care au capacitati egale sau mai mari de 3000 tone.
- Analizele se efectueaza la I.I.S.P.V. si la sectiile zonale pentru
controlul reziduurilor;
- Nivelurile maxime admise de contaminanti pentru produsele din coloana 3 a
tabelului de mai sus, precum si metodele de prelevare de probe sunt in
conformitate cu prevederile Normei sanitare veterinare si pentru siguranta
alimentelor privind anumiti contaminanti din alimentele de origine animala si
non-animala - aprobata prin Ordinul nr. 141/2004 al Presedintelui ANSVSA
(armonizata cu Regulamentul 2001/466/CE, Regulamentul 315/93/CE, Directiva
1998/53/CE, Directiva 2002/26/CE, Directiva 2003/78/CE, Directiva 2001/22/CE,
Directiva 2002/69/CE, Directiva 2004/16/CE cu amendamentele si completarile
ulterioare);
- Prelevarea de probe se realizeaza de catre inspectorii desemnati ai
Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor teritoriale, din
cadrul compartimentului/serviciului de siguranta a alimentelor;
- In cazul unor rezultate de laborator necorespunzatoare, pentru
urmatoarele loturi din import sau productie autohtona se vor preleva probe din
fiecare lot de unde s-au inregistrat depasiri ale limitelor maxime admise pana
la obtinerea de rezultate care se incadreaza in limitele legale admise;
- In cazul in care in urma inspectiei se suspicioneaza sau se constata o
neregula care necesita investigatii de laborator se vor preleva probe pentru
efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate in aceste conditii vor fi
insotite de o nota justificativa cu precizarea motivatiei recoltarii acestora
in afara frecventei stabilite prin Programul de supraveghere si control.
B. EXPERTIZA REZIDUURILOR DE PESTICIDE IN PRODUSE DE ORIGINE NON-ANIMALA
______________________________________________________________________________
|Grupa si |Compusii |Produse de |Loc de |Metoda de
|
|denumirea | |origine |prelevare |prelevare a probei
|
| | |non-animala| |
|
|________________|____________|___________|_______________|____________________|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5
|
|________________|____________|___________|_______________|____________________|
| Frecventa probelor recoltate
|
|______________________________________________________________________________|
| 6
|
|______________________________________________________________________________|
| Grupa A - INSECTICIDE
|
|______________________________________________________________________________|
|A.1. Organo- |ETHION |Portocale, |Depozit |Ordinul M.A.P.A.M.
|
|fosforice | |grapefruit | |nr. 1048/2003
|
|________________|____________|___________|_______________|____________________|
| La primul import pentru fiecare tara de origine si ori de cate ori situatia
|
| o impune* |
|______________________________________________________________________________|
| |MALATHION |Mere, prune|Depozit |Ordinul M.A.P.A.M.
|
| | |struguri | |nr. 1048/2003
|
|________________|____________|___________|_______________|____________________|
| La primul import pentru fiecare tara de origine si ori de cate ori situatia
|
| o impune* |
|______________________________________________________________________________|
| | |Grau |Depozit/siloz |Ordinul M.A.P.A.M.
|
| | |panificatie| |nr. 1048/2003
|
|________________|____________|___________|_______________|____________________|
| La primul import pentru fiecare tara de origine, iar pentru productia
|
| autohtona ori de cate ori situatia o impune*
|
|______________________________________________________________________________|
| |PARATHION |Banane |Depozit |Ordinul M.A.P.A.M.
|
| | | | |nr. 1048/2003
|
|________________|____________|___________|_______________|____________________|
| La primul import pentru fiecare tara de origine si ori de cate ori situatia
|
| o impune*
|
|______________________________________________________________________________|
|A.2. Organo- |DDT |Grau |Depozit/siloz |Ordinul M.A.P.A.M.
|
|clorurate | |panificatie| |nr. 1048/2003
|
|________________|____________|___________|_______________|____________________|
| La primul import pentru fiecare tara de origine, iar pentru productia
|
| autohtona ori de cate ori situatia o impune*
|
|______________________________________________________________________________|
| |LINDAN |Grau |Depozit/siloz |Ordinul M.A.P.A.M.
|
| | |panificatie| |nr. 1048/2003
|
|________________|____________|___________|_______________|____________________|
| La primul import pentru fiecare tara de origine, iar pentru productia
|
| autohtona ori de cate ori situatia o impune*
|
|______________________________________________________________________________|
| |ENDRIN |Grau |Depozit/siloz |Ordinul M.A.P.A.M.
|
| | |panificatie| |nr. 1048/2003
|
|________________|____________|___________|_______________|____________________|
| La primul import pentru fiecare tara de origine, iar pentru productia
|
| autohtona ori de cate ori situatia o impune*
|
|______________________________________________________________________________|
| | |Mere |Depozit |Ordinul M.A.P.A.M.
|
| | | | |nr. 1048/2003
|
|________________|____________|___________|_______________|____________________|
| La primul import pentru fiecare tara de origine si ori de cate ori situatia
|
| o impune*
|
|______________________________________________________________________________|
| |HEPTACLOR |Portocale, |Depozit |Ordinul M.A.P.A.M.
|
| | |grapefruit | |nr. 1048/2003
|
|________________|____________|___________|_______________|____________________|
| La primul import pentru fiecare tara de origine si ori de cate ori situatia
|
| o impune*
|
|______________________________________________________________________________|
|A.3. Carbamati |CARBOFURAN |Porumb |Depozit |Ordinul M.A.P.A.M.
|
| | |pentru | |nr. 1048/2003
|
| | |consum | |
|
|________________|____________|___________|_______________|____________________|
| La primul import pentru fiecare tara de origine, iar pentru productia
|
| autohtona ori de cate ori situatia o impune*
|
|______________________________________________________________________________|
| | |Floarea- |Fabrica de ulei|Ordinul M.A.P.A.M.
|
| | |soarelui |de floarea- |nr. 1048/2003
|
| | |destinata |soarelui/ |
|
| | |procesarii |depozit |
|
| | |sau | |
|
| | |consumului | |
|
| | |public | | |
|________________|____________|___________|_______________|____________________|
| La primul import pentru fiecare tara de origine, iar pentru productia
|
| autohtona ori de cate ori situatia o impune* |
|______________________________________________________________________________|
| | |Cartofi |Piata |Ordinul M.A.P.A.M.
|
| | | |agroalimentara/|nr. 1048/2003
|
| | | |depozit |
|
|________________|____________|___________|_______________|____________________|
| La primul import pentru fiecare tara de origine, iar pentru productia
|
| autohtona ori de cate ori situatia o impune*
|
|______________________________________________________________________________|
| |CARBARIL |Portocale, |Depozit |Ordinul M.A.P.A.M.
|
| | |grapefruit | |nr. 1048/2003
|
|________________|____________|___________|_______________|____________________|
| La primul import pentru fiecare tara de origine si ori de cate ori situatia
|
| o impune* |
|______________________________________________________________________________|
|A.4. Piretroizi |CIPERMETRIN |Cartofi |Piata |Ordinul M.A.P.A.M.
|
|de sinteza | | |agroalimentara/|nr. 1048/2003
|
| | | |depozit |
|
|________________|____________|___________|_______________|____________________|
| La primul import pentru fiecare tara de origine, iar pentru productia |
| autohtona ori de cate ori situatia o impune*
|
|______________________________________________________________________________|
| | |Mere, prune|Piata |Ordinul M.A.P.A.M.
|
| | | |agroalimentara/|nr. 1048/2003
|
| | | |depozit |
|
|________________|____________|___________|_______________|____________________|
| La primul import pentru fiecare tara de origine, iar pentru productia
|
| autohtona ori de cate ori situatia o impune*
|
|______________________________________________________________________________|
| |DELTAMETRIN |Grau |Depozit/siloz |Ordinul M.A.P.A.M.
|
| | | | |nr. 1048/2003
|
|________________|____________|___________|_______________|____________________|
| La primul import pentru fiecare tara de origine, iar pentru productia
|
| autohtona ori de cate ori situatia o impune*
|
|______________________________________________________________________________|
* in cazul inregistrarii de depasiri ale limitelor maxime admise (NMA)
- Probele se preleveaza de la fiecare agent economic care are activitate de
depozitare si este inregistrat la Registrul Comertului la clasa 6312 (in cazul
in care un agent economic detine mai multe depozite se vor preleva probe
dintr-o singura locatie);
- Depozitele/silozurile de cereale (grau, porumb) de la care se preleveaza
probe sunt cele care au capacitati egale sau mai mari de 3000 tone;
- Analizele se efectueaza la I.I.S.P.V. si sectiile zonale pentru controlul
reziduurilor;
- Nivelurile maxime admise de reziduuri de pesticide pentru compusii din
coloana 2 a tabelului de mai sus, precum si metodele de prelevare de probe sunt
in conformitate cu prevederile Normelor sanitare veterinare si pentru siguranta
alimentelor privind reziduurile de pesticide din produsele de origine animala
si non-animala si reziduurile de medicamente de uz veterinar in produsele de
origine animala (armonizate cu Directiva 90/642/CE, Directiva 86/362/CE,
Directiva 76/895/CE, Directiva 63/2002/CE);
- Prelevarea de probe se realizeaza de catre inspectorii desemnati ai
Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor teritoriale, din
cadrul compartimentului/serviciului de siguranta a alimentelor;
In cazul unor rezultate de laborator necorespunzatoare pentru urmatoarele
loturi din import sau productie autohtona se vor preleva probe din fiecare lot
de unde s au inregistrat depasiri ale limitelor maxime admise pana la obtinerea
de rezultate care se incadreaza in limitele legale admise;
In cazul in care in urma inspectiei se suspicioneaza sau se constata o
neregula care necesita investigatii de laborator se vor preleva probe pentru
efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate in aceste conditii vor fi
insotite de o nota justificativa cu precizarea motivatiei recoltarii acestora
in afara frecventei stabilite prin Programul de supraveghere si control.