Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

Ordinul Nr.181 din 01.11.2018

pentru aprobarea Procedurii privind regimul garanţiilor financiare constituite de către clienţii finali la dispoziţia furnizorilor de energie electrică şi pentru modificarea Regulamentului de furnizare a energiei electrice la clienţii finali, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 64/2014
ACT EMIS DE: Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei
ACT PUBLICAT ÎN MONITORUL OFICIAL NR. 968 din 15 noiembrie 2018



SmartCity1

Având în vedere prevederile art. 21 alin. (4), art. 58 alin. (5) şi (6) şi ale art. 61 alin. (2) lit. b), alin. (4) şi (7) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare,în temeiul prevederilor art. 5 alin. (1) lit. c) şi ale art. 9 alin. (1) lit. h) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare,preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite următorul ordin: Articolul 1Se aprobă Procedura privind regimul garanţiilor financiare constituite de către clienţii finali la dispoziţia furnizorilor de energie electrică, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin. Articolul 2Regulamentul de furnizare a energiei electrice la clienţii finali, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 64/2014, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 544 din 23 iulie 2014, cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează: 1. La articolul 34 alineatul (1), litera c) se abrogă. 2. La articolul 37, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins: Articolul 37
(1) În cazul încetării contractului sau în cazul în care timp de 12 luni consecutive clientul final nu se află în situaţiile prevăzute la art. 34 alin. (1) lit. a) sau b) garanţia se returnează acestuia. În cazul încetării contractului, la determinarea sumei care se returnează clientului final se iau în considerare debitele la zi ale acestuia faţă de furnizor.
Articolul 3Furnizorii de energie electrică şi clienţii finali de energie electrică duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin. Articolul 4Direcţiile de specialitate din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor prezentului ordin. Articolul 5La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 84/2015 pentru aprobarea Procedurii privind regimul garanţiilor financiare constituite de către clienţii finali în favoarea furnizorului de ultimă instanţă, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 409 din 10 iunie 2015. Articolul 6 Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,Dumitru ChiriţăANEXĂPROCEDURĂ privind regimul garanţiilor financiare constituite de către clienţii finali la dispoziţia furnizorilor de energie electrică Capitolul IDispoziţii generale Secţiunea 1Scop şi domeniu de aplicare Articolul 1Prezenta procedură stabileşte valoarea, condiţiile şi modul de constituire şi restituire a garanţiilor financiare în cadrul relaţiilor contractuale de furnizare a energiei electrice dintre clienţii finali şi furnizorii de energie electrică, inclusiv furnizorii de ultimă instanţă, precum şi modul de actualizare, executare şi reconstituire a garanţiilor financiare în cadrul activităţii de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal şi de ultimă instanţă. Articolul 2Prevederile prezentei proceduri se aplică în relaţia cu clienţii finali, în cadrul activităţii de furnizare a energiei electrice, de către: a)furnizorii de energie electrică, inclusiv furnizorii de ultimă instanţă, denumiţi în continuare furnizori, în situaţia prevăzută la art. 4 din prezenta procedură; b)furnizorii de ultimă instanţă, în situaţia prevăzută la art. 5 alin. (1). Secţiunea a 2-aDefiniţii şi abrevieri Articolul 3
(1) În înţelesul prezentei proceduri, termenii utilizaţi au următoarele semnificaţii:a)actualizarea garanţiei financiare - redimensionarea garanţiei financiare la o valoare calculată la o dată ulterioară constituirii acesteia, conform prezentei proceduri; b)garanţie financiară - instrument financiar constituit în vederea garantării obligaţiilor comerciale asumate de către clientul final în relaţia cu furnizorul; c)preţul energiei electrice furnizate - preţul energiei electrice prevăzut în contractul de furnizare, care include tarifele serviciilor asociate şi toate taxele aferente consumului final de energie electrică, conform reglementărilor specifice în vigoare; d)reconstituirea garanţiei financiare - constituirea garanţiei financiare la valoarea calculată conform prezentei proceduri, după executarea acesteia; e)Regulament de furnizare - Regulamentul de furnizare a energiei electrice la clienţii finali, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, în vigoare; f)sistarea temporară a furnizării de energie electrică - întreruperea cu caracter temporar a alimentării cu energie electrică prin deconectarea locului de consum, fără rezilierea contractului de furnizare a energiei electrice şi cu menţinerea posibilităţii de reconectare după încetarea motivelor care au condus la această măsură.
(2) Definiţiile prevăzute la alin. (1) se completează cu termenii şi expresiile din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, şi din reglementările specifice aprobate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei.
(3) Abrevierile utilizate în cadrul prezentei proceduri au următoarele semnificaţii:FUI - furnizorul de ultimă instanţă obligat şi furnizorul de ultimă instanţă opţional; ANRE - Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei.
Capitolul IIGaranţii financiari Secţiunea 1Constituirea garanţiei financiare Articolul 4Furnizorii au dreptul să solicite clienţilor finali constituirea de garanţii financiare în cazul constatării, conform prevederilor legale în vigoare, a unor acţiuni ale acestora menite să denatureze în orice fel indicaţiile echipamentelor de măsurare sau să sustragă energia electrică prin ocolirea echipamentelor de măsurare. Articolul 5
(1) FUI au dreptul să solicite clienţilor finali constituirea de garanţii financiare atunci când clienţii finali se află în situaţia de a le fi întreruptă alimentarea cu energie electrică pentru neplata contravalorii facturilor de energie electrică, de cel puţin două ori pe parcursul derulării relaţiei contractuale, în cazul contractelor încheiate pe o perioadă de maximum 1 an, şi respectiv de cel puţin două ori în 12 luni consecutive, în cazul contractelor încheiate pe o perioadă determinată mai lungă de 1 an sau pe perioadă nedeterminată.
(2) FUI transmite clientului final, odată cu factura de energie electrică, solicitarea constituirii garanţiei financiare în cuantumul stabilit conform prezentei proceduri, iar clientul final are obligaţia de constituire a garanţiei financiare la dispoziţia FUI în termen de 10 zile de la data scadentă a facturii de energie electrică prin intermediul căreia s-a transmis solicitarea.
Secţiunea a 2-aTipuri de garanţii financiare Articolul 6
(1) În vederea garantării obligaţiilor comerciale asumate de clienţii finali în contractele de furnizare a energiei electrice încheiate cu furnizorii se pot utiliza toate tipurile de garanţii financiare în conformitate cu prevederile legale în domeniu.
(2) Clienţii finali au dreptul să opteze asupra modului în care este constituită garanţia financiară, dintre tipurile de garanţii agreate de furnizori şi prevăzute de aceştia într-o procedură specifică elaborată în conformitate cu prevederile art. 12 alin. (6).
(3) Toate tipurile de garanţii financiare pentru care se încheie un contract care implică o terţă parte, trebuie să cuprindă clauze potrivit cărora garanţia constituită va fi:a)executată de către furnizor, în condiţiile prevăzute la art. 9 şi/sau în condiţiile prevăzute în contractele de furnizare a energiei electrice; b)restituită clientului final, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 11 alin. (2).
Secţiunea a 3-aStabilirea valorii garanţiei financiare Articolul 7
(1) În situaţia prevăzută la art. 4 valoarea garanţiei financiare constituite de către clientul final se stabileşte astfel încât să acopere cantitatea de energie electrică consumată pe o perioadă echivalentă de maximum un an, la preţul energiei electrice furnizate.
(2) În cazul prevăzut la art. 5 valoarea garanţiei financiare se stabileşte astfel încât să acopere cantitatea de energie electrică estimată a se consuma de către clientul final pe o perioadă de maximum 3 luni de zile, la preţul energiei electrice furnizate. Consumul de energie electrică estimat se determină de către FUI pe baza consumului mediu zilnic realizat de clientul final în ultimele 6 luni, iar atunci când acest lucru nu este posibil, pe baza consumului convenit de către părţi la încheierea contractului de furnizare a energiei electrice.
Secţiunea a 4-aActualizarea valorii garanţiei financiare Articolul 8
(1) FUI actualizează valoarea garanţiei financiare dacă clientul final îşi modifică profilul de consum şi/sau dacă se modifică preţul energiei electrice furnizate, valabile la data constituirii garanţiei financiare.
(2) În situaţia în care valoarea actualizată a garanţiei financiare este mai mare decât valoarea garanţiei financiare deja constituită, FUI notifică clientului final valoarea actualizată. Notificarea se transmite odată cu prima factură de energie electrică emisă după actualizare şi precizează explicit obligaţia clientului final de a actualiza garanţia financiară în termen de 10 zile de la data scadentă a facturii prin intermediul căreia a fost transmisă notificarea.
(3) În situaţia în care valoarea actualizată a garanţiei financiare este mai mică decât valoarea garanţiei financiare constituite, FUI comunică clientului final valoarea actualizată. Notificarea se transmite odată cu prima factură de energie electrică emisă după actualizare şi precizează explicit dreptul clientului final de a actualiza garanţia financiară, în sensul diminuării acesteia, la noua valoare comunicată.
Secţiunea a 5-aExecutarea garanţiei financiare Articolul 9 (1) FUI este îndreptăţit să execute garanţia financiară în limita valorii facturilor emise şi neîncasate aferente energiei electrice consumate.
(2) FUI comunică clientului final intenţia de executare a garanţiei financiare prin intermediul preavizului de deconectare transmis conform prevederilor contractuale.
(3) În cazul în care clientul final nu achită sumele restante până la termenul prevăzut în preaviz, FUI procedează după cum urmează:a)dacă valoarea debitelor este mai mică sau egală cu valoarea garanţiei financiare, FUI execută garanţia financiară şi întrerupe procesul de deconectare a locului de consum; b)dacă valoarea debitelor este mai mare decât valoarea garanţiei financiare, FUI execută garanţia financiară şi continuă procesul de deconectare a locului de consum.
(4) Executarea garanţiei financiare nu exonerează clientul final de la plata penalităţilor calculate conform contractului de furnizare a energiei electrice.
Secţiunea a 6-aReconstituirea garanţiilor financiare Articolul 10
(1) În cazul executării totale sau parţiale a garanţiei financiare, FUI are dreptul să solicite reconstituirea acesteia, la valoarea calculată conform prevederilor art. 7 alin. (2).
(2) Solicitarea de reconstituire a garanţiei financiare se transmite de către FUI odată cu prima factură de energie electrică emisă după executarea garanţiei financiare.
(3) Clientul final are obligaţia de a reconstitui garanţia financiară în termen de 10 zile de la data scadentă a facturii prevăzute la alin. (2).
Secţiunea a 7-aRestituirea garanţiilor financiare Articolul 11
(1) În cazul încetării contractelor de furnizare a energiei electrice, la determinarea sumei care se restituie clienţilor finali, furnizorii iau în considerare debitele la zi ale acestora.
(2) Garanţia financiară se restituie clientului final, astfel:a)în maximum 42 de zile de la încetarea contractului de furnizare a energiei electrice în urma schimbării furnizorului, în măsura în care nu a fost executată; b)în maximum 10 zile de la data încetării contractului de furnizare a energiei electrice, în măsura în care nu a fost executată; c)în maximum 10 zile, din iniţiativa furnizorului, dacă timp de 12 de luni consecutive de la constituirea garanţiei financiare clientul final nu s-a aflat în situaţiile prevăzute la art. 4 şi la art. 5 alin. (1).
Capitolul IIIDispoziţii tranzitorii şi finale Articolul 12
(1) Furnizorii includ în contractele de furnizare a energiei electrice sau, după caz, într-un act adiţional la contractul de furnizare a energiei electrice clauze referitoare la tipul garanţiei financiare constituită de clientul final, precum şi condiţiile de constituire, actualizare, executare, reconstituire şi restituire a acesteia.
(2) Clientul final are obligaţia de a transmite furnizorului documentul care atestă constituirea/actualizarea/reconstituirea garanţiei financiare, prin mijloacele de comunicare şi la termenele prevăzute în notificări, în conformitate cu prevederile contractului încheiat şi ale prezentei proceduri.
(3) Notificările privind constituirea, actualizarea, executarea, reconstituirea şi restituirea garanţiilor financiare se transmit de către FUI clienţilor finali odată cu facturile de energie electrică sau, după caz, cu preavizele de deconectare şi precizează explicit data-limită de constituire/actualizare/reconstituire a acestora.
(4) Refuzul constituirii/actualizării/reconstituirii garanţiei financiare, în condiţiile prezentei proceduri, poate duce la deconectarea locului de consum pentru situaţia prevăzută la art. 4 şi respectiv, la sistarea temporară a energiei electrice pentru situaţia prevăzută la art. 5 alin. (1).
(5) Prevederile prezentei proceduri nu se aplică clienţilor casnici înregistraţi drept clienţi vulnerabili în condiţiile stabilite prin Regulamentul de furnizare.
(6) În termen de 90 de zile de la publicarea prezentei proceduri, fiecare furnizor elaborează o procedură specifică referitoare la tipurile de garanţii financiare care pot fi constituite şi la modul de constituire, executare, actualizare, reconstituire şi restituire a garanţiilor financiare. Procedura se publică de către furnizori pe pagina proprie de internet şi se afişează la punctele unice de contact ale acestora, inclusiv la punctele de informare regională/locală ale FUI.



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 181/2018

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 181 din 2018
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 181/2018
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu