Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 1987 din 18 noiembrie 2005

pentru aprobarea Normelor privind organizarea si efectuarea transporturilor rutiere si a activitatilor conexe acestora*)

ACT EMIS DE: MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCTIILOR SI TURISMULUI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 1092 din 5 decembrie 2005




                 
    *) Ordinul nr. 1.987/2005 a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.092 din 5 decembrie 2005 si este reprodus si in acest numar bis.

    In temeiul prevederilor art. 13 din Ordonanta Guvernului nr. 19/1997 privind transporturile, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ale art. 69 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 109/2005 privind transporturile rutiere,
    in baza art. 5 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 412/2004 privind organizarea si functionarea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, cu modificarile si completarile ulterioare,

    ministrul transporturilor, constructiilor si turismului emite urmatorul ordin:

    ART. 1
    Se aproba Normele privind organizarea si efectuarea transporturilor rutiere si a activitatilor conexe acestora, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    ART. 2
    (1) Prezentul ordin transpune prevederile art. 3 alin. 1 lit. a), b), c), alin. 2 lit. a) si alin. 4, precum si ale art. 4 din Directiva Consiliului nr. 96/26/CE din 29 aprilie 1996 privind accesul la ocupatia de transportator rutier de marfa si transportator rutier de calatori si recunoasterea reciproca a diplomelor, certificatelor si a altor forme de calificare, pentru a facilita acestor transportatori dreptul la libera stabilire pentru operatiuni de transport national si international, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 124 din 23 mai 1996, ale art. 1 alin. 3 lit. d) din Directiva Consiliului nr. 98/76/CE din 1 octombrie 1998 de modificare a Directivei nr. 96/26/CE privind accesul la profesiunea de transportator rutier de marfa si de transportator rutier de calatori si recunoasterea reciproca a diplomelor, certificatelor si a altor forme de calificare pentru a facilita acestor transportatori dreptul la libera stabilire pentru operatiuni de transport national si international, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 277 din 14 octombrie 1998, ale art. 1 si 3 din Directiva Consiliului nr. 59/2003/CE privind pregatirea initiala si periodica a conducatorilor auto care efectueaza transport de marfa si calatori, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 226 din 10 septembrie 2003, ce amendeaza Regulamentul Consiliului nr. 3.820/85 si Directiva Consiliului nr. 91/439/EEC si abroga Directiva Consiliului nr. 76/914/EEC, ale art. 3 alin. 1 din Directiva Consiliului (CEE) nr. 84/647 privind utilizarea vehiculelor inchiriate fara sofer pentru transportul rutier de marfuri, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 335 din 22 decembrie 1984.
    (2) Prezentul ordin creeaza cadrul general pentru aplicarea de la data aderarii a Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 684/92 din 16 martie 1992 privind regulile comune pentru transportul international de calatori cu autocarul si autobuzul, ale Regulamentului Consiliului (CE) nr. 11/98 din 11 decembrie 1997 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 684/92 privind regulile comune pentru transportul international de calatori cu autocarul si autobuzul, ale Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 881/92 din 26 martie 1992 privind accesul la piata in transportul rutier de marfuri in cadrul Comunitatii catre sau dinspre teritoriul unui stat membru sau care traverseaza teritoriul unuia sau mai multor state membre, ale Regulamentului Parlamentului European si al Consiliului (CE) nr. 484/2002 din 1 martie 2002 de modificare a regulamentelor Consiliului (CEE) nr. 881/92 si (CEE) nr. 3.118/93 in vederea instituirii unui atestat de conducator auto.
    ART. 3
    Directia generala infrastructura si transport rutier si Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
    ART. 4
    Pe data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei nr. 1.842/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de autorizare si efectuare a transporturilor rutiere si a activitatilor conexe acestora, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 58 din 28 ianuarie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
    ART. 5
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

                        Ministrul transporturilor,
                       constructiilor si turismului,
                              Gheorghe Dobre

    ANEXA 1*)

    *) Anexa este reprodusa in facsimil.

                                   NORME
privind organizarea si efectuarea transporturilor rutiere si a activitatilor conexe acestora

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    ART. 1
    (1) Operatiunile de transport rutier public pot fi efectuate numai de catre operatorii de transport rutier inregistrati in Registrul operatorilor de transport rutier tinut de catre Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R.
    (2) Operatiunile de transport rutier in cont propriu pot fi efectuate numai de catre intreprinderile inregistrate in Registrul intreprinderilor tinut de catre Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R.
    ART. 2
    (1) Registrul operatorilor de transport rutier respectiv Registrul intreprinderilor cuprinde:
    a) date de identificare a operatorului de transport rutier, respectiv intreprinderii;
    b) date privind reprezentantul legal al operatorului de transport rutier, date privind persoana desemnata sa conduca permanent si efectiv activitatea de transport rutier;
    c) date privind vehiculele detinute si utilizate de catre operatorul de transport rutier, respectiv intreprindere;
    d) date privind licentele sau certificatele detinute de catre operatorii de transport rutier, respectiv intreprinderi;
    e) mentiuni privind sanctiunile aplicate operatorilor de transport rutier, respectiv intreprinderilor.
    (2) Registrul operatorilor de transport rutier, respectiv cel al intreprinderilor, au filele numerotate, legate si sigilate.
    (3) Datele cuprinse in registre vor fi pastrate si pe suport magnetic.

    CAP. 2
    Accesul la activitatea de transport rutier

    ART. 3
    In functie de caracterul activitatii, transporturile rutiere se clasifica in:
    (1) Transport rutier public.
    (2) Transport rutier in cont propriu.

    II.1. Transport rutier public

    II.1.1. Eliberarea licentei de transport
    ART. 4
    (1) Calitatea de operator de transport rutier se dobandeste de catre o intreprindere dupa ce a obtinut licenta de transport.
    (2) Licenta de transport se acorda de catre agentia teritoriala a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. daca intreprinderea indeplineste cumulativ conditiile de onorabilitate, capacitate financiara si competenta profesionala.
    ART. 5
    (1) Intreprinderea va solicita agentiei teritoriale a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. in raza careia isi are sediul social, eliberarea licentei de transport.
    (2) Odata cu solicitarea licentei de transport, intreprinderea va indica, atunci cand este cazul, agentiei teritoriale a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. punctele de lucru si/sau sucursalele inregistrate la Oficiul National al Registrului Comertului, care au ca obiect de activitate transportul rutier, pentru a fi luate in evidenta.
    ART. 6
    (1) Pentru obtinerea licentei de transport, intreprinderea trebuie sa prezinte un dosar care va cuprinde, dupa caz, urmatoarele:
    a) cerere;
    b) in functie de forma juridica de organizare:
    1 - certificatul de inmatriculare la Oficiul National al Registrului Comertului si actul constitutiv din care sa reiasa ca societatile comerciale au in obiectul de activitate transportul rutier;
    2 - certificatul de inmatriculare la Oficiul National al Registrului Comertului si autorizatia pentru desfasurarea de activitati economice in mod independent din care sa reiasa ca persoanele fizice si asociatiile familiale au in obiectul de activitate transportul rutier,
    3 - actul constitutiv, codul fiscal, statutul si dovada inscrierii in Registrul asociatiilor si fundatiilor, din care sa reiasa ca fundatiile si asociatiile nonprofit care au personalitate juridica pot efectua activitatea de transport rutier;
    4 - actul de infiintare, respectiv statutul/regulamentul de organizare si functionare, precum si codul fiscal din care trebuie sa reiasa ca institutiile/autoritatile, altele decat cele mentionate mai sus, au in obiectul de activitate transportul rutier.
    c) actele persoanei desemnata sa conduca permanent si efectiv activitatea de transport rutier, respectiv:
    1 - decizia de numire din care sa rezulte ca este investit sa exercite atributiile corespunzatoare functiei de conducere a activitatii de transport rutier;
    2 - dovada ca are calitatea de angajat, confirmata prin inregistrarea la Inspectoratul Teritorial de Munca, cu exceptia cazului in care este asociat unic al societatii comerciale, persoana fizica autorizata sau unul din membrii asociatiei familiale;
    3 - certificatul de pregatire profesionala, valabil, eliberat de catre Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R.;
    4 - cazierul judiciar din care sa rezulte ca nu a fost condamnata pentru infractiuni de natura comerciala.
    d) dovada ca indeplineste conditia de capacitate financiara pentru autovehiculele pentru care solicita copie conforma, dispunand de un nivel financiar de 9000 euro pentru primul autovehicul rutier si 5000 euro pentru fiecare dintre celelalte autovehicule rutiere, care se certifica astfel:
    1 - pentru societati comerciale - prin capitalul propriu, completat dupa caz, cu garantii bancare sau asigurare. Capitalul propriu se certifica prin copia legalizata a ultimului bilant contabil inregistrat la administratia financiara;
    2 - pentru persoane fizice si asociatii familiale - prin garantii bancare sau asigurare;
    3 - pentru asociatiile si fundatiile nonprofit - prin patrimoniu, completat dupa caz, cu garantii bancare sau asigurare. Valoarea patrimoniului se certifica prin copia legalizata a ultimului bilant contabil inregistrat la Administratia Financiara;
    4 - pentru alte institutii/autoritati - prin valoarea neta a imobilizarilor corporale, completat dupa caz, cu garantii bancare sau asigurare;
    5 - In situatia in care societatile comerciale sunt nou infiintate, capacitatea financiara se certifica prin capitalul social subscris si varsat, completat dupa caz cu garantii bancare sau asigurare, urmand ca, odata cu incheierea primului bilant contabil, sa prezinte copia legalizata a acestuia, din care sa rezulte ca indeplineste conditia de capacitate financiara mentionata anterior pentru societatile comerciale. Capitalul subscris si varsat este dovedit prin certificatul constatator valabil, in original, eliberat de Oficiul National al Registrului Comertului cu maximum 30 de zile inainte de depunerea dosarului de solicitare a eliberarii licentei de transport.
    (2) In situatia in care persoana desemnata sa conduca permanent si efectiv activitatea de transport rutier nu mai indeplineste aceasta functie, operatorul de transport rutier are obligatia inlocuirii acesteia in termen de 60 zile; in aceasta perioada conditiile de competenta profesionala si onorabilitate se considera indeplinite.
    (3) In aceiasi perioada de timp, persoana desemnata sa conduca permanent si efectiv activitatea de transport rutier poate indeplini aceasta functie numai la un singur operator de transport rutier.
    (4) In exercitarea functiei sale, persoana desemnata sa conduca permanent si efectiv activitatea de transport rutier a operatorului de transport rutier are obligatia si raspunde de asigurarea respectarii reglementarilor in vigoare la derularea operatiunilor de transport rutier.
    (5) Persoana desemnata sa conduca permanent si efectiv activitatea de transport rutier va indeplini conditia de onorabilitate daca:
    a) nu a fost declarata inapta pentru a conduce permanent si efectiv activitatea de transport rutier, conform prevederilor legale in vigoare;
    b) nu a fost sanctionata pentru incalcari repetate ale prevederilor in vigoare privind:
    1 - conditiile de plata si de angajare;
    2 - transportul rutier de marfuri sau de persoane si, in special, prevederile privind perioadele de conducere si de odihna ale conducatorilor auto, greutatile si dimensiunile vehiculelor rutiere, siguranta rutiera si siguranta vehiculului rutier, protectia mediului si alte reguli privind raspunderea profesionala.
    (6) O persoana fizica este declarata inapta pentru a conduce permanent si efectiv activitatea de transport rutier in urmatoarele cazuri:
    1 - daca a indeplinit aceasta functie la un operator de transport rutier caruia i-a fost retrasa licenta de transport sau la o intreprindere careia i-a fost retras certificatul de transport in cont propriu, din vina dovedita a acesteia;
    2 - daca nu detine certificat medical si psihologic valabil sau daca acesta prevede ca este inapta pentru aceasta functie.
    (7) Agentia teritoriala a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. analizeaza dosarul depus de intreprinderea care doreste sa devina operator de transport rutier si, in functie de indeplinirea conditiilor prevazute la art. 4 alin. (2) din Norme, in termen de maximum 15 zile de la data depunerii dosarului elibereaza licenta de transport sau comunica in scris refuzul motivat al eliberarii acesteia, dupa caz.
    (8) Agentia teritoriala a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. nu va elibera licenta de transport in situatia in care intreprinderea nu prezinta si documentele prevazute la art. 9 din Norme in vederea eliberarii si a cel putin unei copii conforme a licentei de transport.
    ART. 7
    (1) Exemplarul original al licentei de transport se elibereaza pentru o perioada de 5 ani dupa prezentarea documentului de plata a tarifului de eliberare.
    (2) Modelul licentei de transport este prevazut in anexa nr. 1 la prezentele Norme.
    (3) In cazul in care operatorul de transport rutier detine vehicule rutiere pe baza de contract cu orice alt titlu decat de proprietate, licenta de transport se elibereaza pe perioada de valabilitate cea mai mare a acestor contracte, dar nu mai mult de 5 ani.
    (4) Licenta de transport este documentul nominal al operatorului de transport rutier si nu este transmisibila. In ultimul an de valabilitate aceasta poate fi reinnoita pana la expirarea termenului de valabilitate.
    (5) Exemplarul original al licentei de transport se pastreaza de catre operatorul de transport rutier la sediul social al acestuia.
    (6) Operatorul de transport rutier are obligatia de a anunta agentia teritoriala a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. emitenta de orice modificare aparuta fata de documentele care au stat la baza eliberarii licentei de transport, in termen de maximum 15 zile de la data aparitiei modificarii.
    ART. 8
    (1) Operatorul de transport rutier va solicita agentiei teritoriale a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R., care i-a eliberat exemplarul original al licentei de transport, cate o copie conforma a acesteia, pentru fiecare vehicul detinut si utilizat la operatiunile de transport rutier.
    (2) In situatia in care operatorul de transport rutier detine ansambluri formate din autovehicule si remorca/semiremorca sau tractor si remorca/semiremorca, operatorul de transport rutier va solicita o copie conforma a licentei de transport pentru fiecare ansamblu in parte.
    (3) Copia conforma a licentei de transport este documentul nominal al operatorului de transport rutier si nu poate fi transmisa altui operator de transport rutier. Aceasta se elibereaza pentru un vehicul in functie de tipul de transport rutier efectuat, respectiv de marfuri sau de persoane.
    (4) Modelul copiei conforme a licentei de transport este prevazut, dupa caz, in anexele nr. 2a si 2b la prezentele Norme.
    (5) Copia conforma a licentei de transport se elibereaza pentru o perioada de maximum un an, fara a depasi data de expirare a exemplarului original al licentei de transport.
    (6) Copia conforma a licentei de transport se elibereaza dupa prezentarea documentului de plata a tarifului de eliberare.
    (7) In cazul in care operatorul de transport rutier detine vehicule pe baza de contract cu orice alt titlu decat cel de proprietate, copia conforma a licentei de transport se elibereaza pe perioada de valabilitate a acestuia, dar nu mai mult de un an.
    (8) Unui operator de transport rutier i se pot elibera un numar maxim de copii conforme ale licentei de transport corespunzator numarului de vehicule pentru care indeplineste conditia de capacitate financiara.
    ART. 9
    Pentru obtinerea copiei conforme a licentei de transport, operatorul de transport rutier trebuie sa prezinte un dosar care va cuprinde:
    a) cerere;
    b) certificatul de inmatriculare si cartea de identitate a vehiculului; in situatia ansamblurilor de vehicule formate din autovehicul si remorca/semiremorca, precum si tractor si remorca/semiremorca, se vor prezenta aceste documente pentru fiecare vehicul din ansamblul de vehicule, in parte;
    c) talonul anexa la certificatul de inmatriculare, cu inspectia tehnica valabila;
    d) asigurarea obligatorie de raspundere civila valabila;
    e) in cazul in care vehiculul este detinut cu contract cu orice alt titlu decat de proprietate se va prezenta si copia acestui contract.
    ART. 10
    (1) Licenta de transport se retrage de catre agentiile teritoriale ale Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R., in urmatoarele cazuri:
    a) cand se constata ca operatorul de transport rutier nu mai indeplineste conditiile care au stat la baza eliberarii, prevazute la art. 4 alin. (2) din Norme;
    b) cand se constata ca operatorul de transport rutier a furnizat documente continand informatii eronate cu ocazia solicitarii eliberarii licentei de transport.
    (2) Dupa retragerea licentei de transport, agentia teritoriala emitenta a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. va proceda la anularea pozitiei respective din Registrul operatorilor de transport rutier.
    (3) Odata cu retragerea licentei de transport, copiile conforme ale acesteia se anuleaza.
    ART. 11
    (1) Copia conforma a licentei de transport se suspenda in cazul savarsirii unei abateri grave de la reglementarile in vigoare privind transportul rutier si/sau protectia mediului de catre agentia teritoriala emitenta a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R.
    (2) Abaterile grave pentru care se suspenda copia conforma a licentei de transport sunt:
    a) utilizarea, la bordul unui vehicul, pe timpul transportului rutier a unei copii conforme a licentei de transport necorespunzatoare tipului de transport rutier efectuat;
    b) utilizarea unei copii conforme a licentei de transport la bordul unui vehicul pentru care nu s-a solicitat copie conforma a licentei de transport, pentru efectuarea de transporturi rutiere;
    c) nedepunerea in termen de maximum 5 zile lucratoare de la data la care vehiculul rutier nu mai este detinut in proprietate sau cu orice alt titlu la agentia teritoriala emitenta a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. a unei copii conforme a licentei de transport, in situatia in care unul dintre vehiculele rutiere pentru care au fost eliberate copii conforme nu mai este detinut in proprietate sau cu orice alt titlu;
    d) refuzul predarii, in vederea suspendarii, a copiei conforme a licentei de transport in termen de maximum 5 zile lucratoare de la data solicitarii de catre agentia teritoriala emitenta a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R.;
    e) utilizarea, pentru transportul international de marfuri, a unui vehicul fara certificat privind incadrarea acestuia in normele de poluare si siguranta rutiera;
    f) efectuarea transportului rutier public de persoane prin servicii regulate speciale fara ca persoanele transportate sa posede legitimatii valabile, eliberate de catre beneficiarul transportului, precum si in cazul utilizarii statiilor publice in vederea imbarcarii/debarcarii;
    g) utilizarea de vehicule care nu sunt semnalizate cu panouri si etichete de pericol, conform prevederilor Acordului european referitor la transportul rutier international al marfurilor periculoase (A.D.R.), incheiat la Geneva la 30 septembrie 1957, la care Romania a aderat prin Legea nr. 31/1994, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.374/2000 pentru transportul unor marfuri periculoase consemnate ca atare, in documentul de transport;
    h) efectuarea unor transporturi de marfuri periculoase de catre operatorii de transport rutier care nu au desemnat consilier de siguranta sau nu au prezentat la agentia teritoriala a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. documentele prevazute la art. 45 din Norme;
    i) utilizarea pentru transportul marfurilor periculoase a unor vehicule care nu au certificat de agreare valabil si corespunzator marfii transportate, eliberat de catre Regia Autonoma Registru Auto Roman;
    j) utilizarea de cisterne sau recipiente si ambalaje care prezinta pierderi de marfuri periculoase ca urmare a lipsei de etanseitate;
    k) nedetinerea certificatului A.D.R. de catre conducatorul auto sau detinerea unui certificat necorespunzator, in cazul transportului de marfuri periculoase;
    l) inscrierea unor date eronate pe foile de inregistrare ale tahografelor sau pe cartelele conducatorilor auto;
    m) refuzul de a se supune controlului efectuat de catre personalul imputernicit in acest scop, la sediu sau in trafic;
    n) efectuarea transportului rutier de persoane fara existenta la bordul vehiculului a documentului de transport corespunzator tipului de serviciu efectuat sau a copiei conforme a licentei de transport precum si a oricarui alt document prevazut de prezentele norme sau legislatia in vigoare pentru fiecare tip de transport rutier;
    o) efectuarea transportului public de persoane prin servicii ocazionale in trafic international cu vehicule care nu se incadreaza in prevederile Acordului privind transportul international de persoane cu autocarul si autobuzul (Acordul Interbus), ratificat prin Legea nr. 439/2002;
    p) utilizarea unor vehicule rutiere care nu au fost supuse omologarii pentru circulatie, conform reglementarilor in vigoare;
    r) instrainarea documentului de transport, precum si utilizarea acestuia de catre un operator de transport rutier, altul decat titularul documentului respectiv;
    s) inscrierea unor date eronate in documentul de transport si utilizarea acestuia la efectuarea unor transporturi rutiere;
    s) efectuarea unui transport rutier national cu un ansamblu de vehicule format din autovehicul si remorca/semiremorca sau tractor si remorca/semiremorca la care unul dintre vehicule nu este inmatriculat in Romania;
    t) utilizarea unor tahografe fara aprobare de model, defecte sau desigilate, neverificate sau cu termenul de valabilitate depasit sau a unor tahografe montate si/sau reparate de agenti economici neautorizati;
    t) lipsa la bordul vehiculelor a foilor de inregistrare tahograf sau a cartelelor utilizate pentru saptamana in curs si pentru cel putin ultima zi din saptamana precedenta;
    u) efectuarea transportului rutier de persoane prin servicii regulate in trafic national cu alt vehicul decat cel cu care a participat la sedinta de atribuire si a obtinut licenta de traseu sau decat cel cu care acesta a fost inlocuit;
    v) utilizarea la efectuarea transportului a unui conducator auto fara contract de munca valabil, fara aviz medical si psihologic valabil sau fara drept de munca in Romania;
    w) nerespectarea obligatiilor privind transportul rutier de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale sau servicii ocazionale prevazute de prezentele norme;
    x) efectuarea de transporturi rutiere agabaritice fara detinerea autorizatiilor prevazute de reglementarile in vigoare.
    (3) In cazul in care operatorul de transport rutier a savarsit trei abateri de la reglementarile in vigoare privind transportul rutier si/sau protectia mediului care nu sunt considerate grave, se va suspenda o copie conforma a licentei de transport, de catre agentia teritoriala emitenta a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R.
    (4) Prin abatere se intelege nerespectarea prevederilor reglementarilor in vigoare in domeniul transportului rutier, constatate si sanctionate contraventional prin proces-verbal sau constatate prin nota de control, dupa caz.
    (5) Modelul notei de control este prevazut in anexa nr. 3 la prezentele Norme.
    (6) Copia conforma a licentei de transport suspendata va fi corespunzatoare tipului de transport efectuat cu vehiculul cu care s-a savarsit abaterea.
    ART. 12
    (1) Copia conforma a licentei de transport suspendata, se poate reacorda la cererea operatorului de transport rutier, dupa o perioada de o luna de la data comunicarii si, daca este cazul, remedierea deficientelor constatate. Reacordarea copiei conforme a licentei de transport suspendata se face cu plata tarifelor aferente.
    (2) In perioada in care operatorului de transport rutier i s-au suspendat una sau mai multe copii conforme ale licentei de transport, acestuia nu i se vor mai elibera noi copii conforme a licentei de transport pentru acelasi tip de transport cu al celor suspendate.
    ART. 13
    (1) Pierderea, sustragerea sau deteriorarea licentei de transport si/sau a copiei conforme a acesteia se anunta de catre operatorul de transport rutier la agentia teritoriala emitenta a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. in termen de maximum 15 zile de la data constatarii, urmand ca aceasta sa elibereze un duplicat, cu plata tarifelor aferente.
    (2) Pierderea, sustragerea licentei de transport si/sau a copiei conforme a acesteia se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a.
    ART. 14
    Operatorul de transport rutier care isi schimba sediul social in alt judet are obligatia sa depuna licenta de transport rutier in termen de 60 de zile de la data schimbarii sediului social la agentia teritoriala a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. de la care a dobandit-o, procedandu-se la anularea pozitiei acesteia din Registrul operatorilor de transport rutier. Perioada de 60 de zile este intervalul maxim de timp destinat dobandirii unei noi licente de transport.
    ART. 15
    Pentru continuarea activitatii operatorul de transport rutier trebuie sa obtina o noua licenta de transport de la agentia teritoriala a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. din judetul in care si-a mutat sediul social, refacand etapele procedurii pentru dobandirea acesteia.
    ART. 16
    (1) Operatorul de transport rutier detinator de licenta de transport, care isi inceteaza definitiv activitatea de transport rutier sau se desfiinteaza, este obligat sa anunte in scris agentia teritoriala a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. emitenta in termen de maximum 15 zile de la data incetarii activitatii sau desfiintarii, procedandu-se la anularea pozitiei din Registrul operatorilor de transport rutier. In acelasi termen se va depune la sediul agentiei teritoriale emitenta a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. licenta de transport, precum si copiile conforme ale acesteia, in original.
    (2) Operatorul de transport rutier detinator de licenta de transport care isi inceteaza temporar activitatea de transport rutier este obligat sa anunte in scris agentia teritoriala emitenta a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. in termen de maximum 15 zile de la data incetarii activitatii si sa depuna licenta de transport si copiile conforme ale acesteia, in original.
    ART. 17
    Operatorul de transport rutier are obligatia sa reinnoiasca licenta de transport pana la expirarea perioadei de valabilitate a acesteia.
    ART. 18
    Operatorul de transport rutier are obligatia de a depune in termen de maximum 5 zile lucratoare de la data la care vehiculul rutier nu mai este detinut in proprietate sau cu orice alt titlu la sediul agentiei teritoriale emitente a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. o copie conforma a licentei de transport, in situatia in care acesta nu mai este detinut in proprietate sau cu orice alt titlu.
    ART. 19
    In situatia in care conditia de capacitate financiara nu mai este indeplinita pentru toate vehiculele carora li s-au emis copii conforme ale licentei de transport, operatorul de transport rutier are obligatia de a depune in termen de maximum 15 zile de la data constatarii la sediul agentiei teritoriale emitente a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. un numar de copii conforme ale licentei de transport egal cu al vehiculelor pentru care aceasta conditie nu este indeplinita.
    ART. 20
    Operatorul de transport rutier care detine licenta de transport poate efectua si operatiuni de transport rutier in cont propriu pe baza acesteia si a copiei conforme a licentei de transport.

    II.2. Transportul rutier in cont propriu

    II.2.1. Eliberarea certificatului de transport in cont propriu
    ART. 21
    Transportul rutier in cont propriu se efectueaza fara incasarea unui tarif sau a echivalentului in natura ori in servicii al acestuia si se realizeaza in urmatoarele conditii:
    a) este o activitate secundara sau suplimentara celorlalte activitati ale intreprinderii;
    b) marfurile transportate sunt proprietatea intreprinderii ori au fost vandute, cumparate sau inchiriate ori au fost produse, extrase, prelucrate sau reparate de aceasta;
    c) scopul deplasarii este transportul marfurilor sau al persoanelor spre sau de la intreprindere ori intre punctele de lucru ale acesteia;
    d) persoanele transportate sunt angajatii intreprinderii, scopul transportului fiind in interesul activitatilor proprii;
    e) intreprinderea foloseste vehicule rutiere detinute in proprietate sau obtinute de aceasta printr-un contract de vanzare-cumparare cu plata ulterioara ori in baza unui contract de leasing pe termen lung sau, in cazul transportului de marfuri, vehiculele putand fi inchiriate fara sofer;
    f) vehiculele utilizate pentru astfel de transporturi sunt conduse de catre conducatori auto angajati ai intreprinderii sau de persoana fizica insasi.
    ART. 22
    (1) Certificatul de transport rutier in cont propriu se obtine daca intreprinderea indeplineste conditia de competenta profesionala si cerintele de siguranta rutiera cu privire la standardele pentru conducatorii auto si vehiculele rutiere.
    (2) Conditia de competenta profesionala se considera indeplinita daca persoana desemnata de catre intreprindere pentru a conduce permanent si efectiv activitatea de transport rutier poseda un certificat valabil de pregatire profesionala eliberat de Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R.
    ART. 23
    (1) Intreprinderea va solicita agentiei teritoriale a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R., in a carei raza isi are sediul social, eliberarea certificatului de transport rutier in cont propriu.
    (2) Odata cu solicitarea certificatului de transport in cont propriu, intreprinderea va indica agentiei teritoriale a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. punctele de lucru si/sau sucursale inregistrate la Oficiul National al Registrului Comertului, pentru a fi luate in evidenta.
    ART. 24
    (1) Pentru obtinerea certificatului de transport in cont propriu, intreprinderea trebuie sa prezinte un dosar care va cuprinde, dupa caz, urmatoarele:
    a) cerere;
    b) in functie de forma juridica de organizare:
    1 - certificatul de inmatriculare la Oficiul National al Registrului Comertului si actul constitutiv;
    2 - certificatul de inmatriculare la Oficiul National al Registrului Comertului si autorizatia pentru desfasurarea de activitati economice in mod independent din care sa reiasa ca persoanele fizice si asociatiile familiale au ca obiect secundar de activitate transportul rutier;
    3 - actul constitutiv, codul fiscal, statutul si dovada inscrierii in Registrul asociatiilor si fundatiilor, din care sa reiasa ca fundatiile si asociatiile nonprofit care au personalitate juridica pot efectua ca obiect secundar de activitate transportul rutier;
    4 - actul de infiintare, respectiv statutul/regulamentul de organizare si functionare, precum si codul fiscal, din care trebuie sa reiasa ca institutiile/autoritatile, altele decat cele mentionate mai sus, au ca obiect secundar de activitate transportul rutier.
    c) actele persoanei desemnata sa conduca permanent si efectiv activitatea de transport rutier, respectiv:
    1 - decizia de numire din care sa rezulte ca este investit sa exercite atributiile corespunzatoare functiei de conducere a activitatii de transport rutier;
    2 - dovada ca are calitatea de angajat, confirmata prin inregistrarea la Inspectoratul Teritorial de Munca, cu exceptia cazului in care este asociat unic al societatii comerciale, persoana fizica autorizata sau unul din membrii asociatiei familiale;
    3 - certificatul valabil de pregatire profesionala.
    d) lista vehiculelor detinute si utilizate de intreprindere.
    (2) In situatia in care persoana desemnata sa conduca permanent si efectiv activitatea de transport rutier nu mai indeplineste aceasta functie intreprinderea are obligatia inlocuirii acesteia in termen de maximum 60 de zile, astfel incat sa se indeplineasca conditia de competenta profesionala; in aceasta perioada conditia de competenta profesionala se considera indeplinita.
    (3) In aceiasi perioada de timp, persoana desemnata sa conduca permanent si efectiv activitatea de transport rutier poate indeplini aceasta functie numai la o singura intreprindere.
    (4) In exercitarea functiei sale, persoana desemnata sa conduca permanent si efectiv activitatea de transport rutier a intreprinderii are obligatia si raspunde de asigurarea respectarii reglementarilor in vigoare la derularea operatiunilor de transport rutier in cont propriu.
    (5) Agentia teritoriala a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. analizeaza dosarul depus de intreprindere si, in functie de indeplinirea conditiilor prevazute la art. 22 din Norme, in termen de maximum 15 zile de la data depunerii, elibereaza certificatul de transport in cont propriu sau comunica in scris refuzul motivat al eliberarii acestuia, dupa caz.
    (6) Agentia teritoriala a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. nu va elibera certificatul de transport in cont propriu in situatia in care intreprinderea nu prezinta si documentele prevazute la art. 27 din Norme in vederea eliberarii si a cel putin unei copii conforme a certificatului de transport in cont propriu.
    ART. 25
    (1) Exemplarul original al certificatului de transport in cont propriu se elibereaza pentru o perioada de 5 ani, dupa prezentarea documentului de plata a tarifului de eliberare.
    (2) Modelul certificatului de transport in cont propriu este prevazut in anexa nr. 4 la prezentele Norme.
    (3) In cazul in care intreprinderea detine vehicule rutiere pe baza de contract, cu orice alt titlu decat de proprietate, certificatul de transport in cont propriu se elibereaza pe perioada de valabilitate cea mai mare a acestor contracte, dar nu mai mult de 5 ani.
    (4) Certificatul de transport in cont propriu este documentul nominal al intreprinderii si nu este transmisibil. In ultimul an de valabilitate acesta poate fi reinnoit pana la expirarea termenului de valabilitate.
    (5) Exemplarul original al certificatului de transport in cont propriu se pastreaza de catre intreprindere la sediul social al acesteia.
    (6) Intreprinderea are obligatia de a anunta agentia teritoriala a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. emitenta, in termen de maximum 15 zile de la data aparitiei modificarii, orice modificare aparuta fata de datele din documentele care au stat la baza eliberarii certificatului de transport in cont propriu.
    ART. 26
    (1) Intreprinderea va solicita agentiei teritoriale a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R., de la care a obtinut exemplarul original al certificatului de transport in cont propriu, cate o copie conforma a acestuia, pentru fiecare vehicul detinut si utilizat la operatiuni de transport rutier.
    (2) In situatia in care intreprinderea detine ansambluri formate din autovehicule si remorca/semiremorca sau tractor si remorca/semiremorca, aceasta va solicita o copie conforma a certificatului de transport in cont propriu pentru fiecare ansamblu in parte.
    (3) Copia conforma a certificatului de transport in cont propriu este documentul nominal al intreprinderii si nu poate fi transmisa altei intreprinderi. Aceasta se elibereaza pentru un vehicul in functie de tipul de transport rutier efectuat, respectiv de marfuri sau de persoane.
    (4) Modelul copiei conforme a certificatului de transport in cont propriu este prevazut, corespunzator tipului de transport rutier, in anexele nr. 5a si 5b la prezentele Norme.
    (5) Copia conforma a certificatului de transport in cont propriu se elibereaza pentru o perioada de maximum un an, fara a depasi data de expirare a exemplarului original al certificatului de transport in cont propriu.
    (6) In cazul in care intreprinderea detine vehicule pe baza de contract cu orice alt titlu decat cel de proprietate, copia conforma a certificatului de transport in cont propriu se elibereaza pe perioada de valabilitate a acestuia, dar nu mai mult de un an.
    ART. 27
    Pentru obtinerea copiei conforme a certificatului de transport in cont propriu, intreprinderea trebuie sa prezinte un dosar care va cuprinde:
    a) cerere;
    b) certificatul de inmatriculare si cartea de identitate a vehiculului; in situatia ansamblurilor formate din autovehicul si remorca/semiremorca precum si tractor si remorca/semiremorca, se vor prezenta aceste documente pentru fiecare vehicul din ansamblul de vehicule in parte;
    c) talonul anexa la certificatul de inmatriculare, cu inspectia tehnica valabila;
    d) asigurarea obligatorie de raspundere civila;
    e) in cazul in care vehiculul este detinut cu contract cu orice alt titlu decat de proprietate se va prezenta acest contract.
    ART. 28
    (1) Certificatul de transport in cont propriu se retrage de catre agentia teritoriala emitenta a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R., in urmatoarele cazuri:
    a) cand intreprinderea nu mai indeplineste conditiile care au stat la baza eliberarii certificatului de transport in cont propriu;
    b) cand intreprinderea a furnizat documentele continand informatii eronate cu ocazia solicitarii eliberarii certificatului de transport in cont propriu.
    (2) Dupa retragerea certificatului de transport in cont propriu, agentia teritoriala emitenta a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. va proceda la anularea pozitiei respective din Registrul intreprinderilor.
    (3) Odata cu retragerea certificatului de transport in cont propriu, copiile conforme ale acestuia se anuleaza.
    ART. 29
    (1) Copia conforma a certificatului de transport in cont propriu se suspenda in cazul savarsirii unei abateri grave de la reglementarile in vigoare privind transportul rutier si/sau protectia mediului de catre agentia teritoriala emitenta a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R.
    (2) Abaterile grave pentru care se suspenda copia conforma a certificatului de transport in cont propriu sunt:
    a) utilizarea, la bordul unui vehicul, pe timpul transportului rutier a unei copii conforme a certificatului de transport in cont propriu necorespunzatoare tipului de transport rutier efectuat;
    b) utilizarea unei copii conforme a certificatului de transport in cont propriu la bordul unui vehicul pentru care nu s-a solicitat copie conforma a certificatului de transport in cont propriu, pentru efectuarea de transporturi rutiere;
    c) nedepunerea in termen de maximum 5 zile lucratoare de la data la care vehiculul rutier nu mai este detinut in proprietate sau cu orice alt titlu la agentiile teritoriale emitente a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. a unei copii conforme a certificatului de transport in cont propriu, in situatia in care unul dintre vehiculele rutiere pentru care au fost eliberate copii conforme nu mai este detinut in proprietate sau cu orice alt titlu;
    d) refuzul predarii, in vederea suspendarii, a copiei conforme a certificatului de transport in cont propriu in termen de maximum 5 zile lucratoare de la data solicitarii de catre agentia teritoriala emitenta a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R.;
    e) utilizarea, pentru transportul international de marfuri, a unui vehicul fara certificat privind incadrarea acestuia in normele de poluare si siguranta rutiera;
    f) utilizarea de vehicule care nu sunt semnalizate cu panouri si etichete de pericol, conform prevederilor A.D.R., pentru transportul unor marfuri periculoase consemnate ca atare in documentul de transport;
    g) efectuarea unor transporturi de marfuri periculoase de catre intreprinderi care nu au desemnat consilier de siguranta sau nu au prezentat la agentia teritoriala a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. documentele prevazute la art. 45 din Norme;
    h) utilizarea pentru transportul marfurilor periculoase a unor vehicule care nu au certificat de agreare valabil si corespunzator marfii transportate, eliberat de catre Regia Autonoma Registru Auto Roman;
    i) utilizarea de cisterne sau recipiente si ambalaje care prezinta pierderi de marfuri periculoase ca urmare a lipsei de etanseitate;
    j) nedetinerea certificatului A.D.R. de catre conducatorul auto sau detinerea unuia necorespunzator, in cazul transportului de marfuri periculoase;
    k) inscrierea unor date eronate pe foile de inregistrare ale tahografelor sau pe cartelele conducatorilor auto;
    l) refuzul de a se supune controlului efectuat de catre personalul imputernicit in acest scop, la sediu sau in trafic;
    m) efectuarea transportului rutier de persoane fara existenta la bordul vehiculului a documentului de transport sau a copiei conforme a certificatului de transport in cont propriu, precum si a oricarui alt document prevazut de prezentele norme sau legislatia in vigoare pentru fiecare tip de transport rutier;
    n) utilizarea unor vehicule rutiere care nu au fost supuse omologarii pentru circulatie, conform reglementarilor in vigoare;
    o) instrainarea documentului de transport, precum si utilizarea acestuia de catre o intreprindere, alta decat titulara documentului respectiv;
    p) inscrierea unor date eronate in documentul de transport si utilizarea acestuia la efectuarea unor transporturi rutiere;
    r) efectuarea unui transport rutier national cu un ansamblu de vehicule format din autovehicul si remorca/semiremorca sau tractor si remorca/semiremorca la care unul dintre vehicule nu este inmatriculat in Romania;
    s) utilizarea unor tahografe fara aprobare de model, defecte sau desigilate, neverificate sau cu termenul de valabilitate depasit sau a unor tahografe montate si/sau reparate de agenti economici neautorizati;
    s) lipsa la bordul vehiculelor a foilor de inregistrare tahograf sau a cartelelor utilizate pentru saptamana in curs si pentru cel putin ultima zi din saptamana precedenta;
    t) utilizarea la efectuarea transportului a unui conducator auto fara contract de munca valabil, fara aviz medical si psihologic valabil sau fara drept de munca in Romania;
    t) efectuarea de transporturi rutiere agabaritice fara detinerea autorizatiilor prevazute de reglementarile in vigoare.
    (3) In cazul in care intreprinderea a savarsit trei abateri de la reglementarile in vigoare privind transportul rutier si/sau protectia mediului care nu sunt considerate grave, se va suspenda o copie conforma a certificatului de transport in cont propriu, de catre agentia teritoriala emitenta a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R.
    (4) Prin abatere se intelege nerespectarea prevederilor reglementarilor in vigoare in domeniul transportului rutier, constatate si sanctionate contraventional prin proces-verbal sau constatate prin nota de control.
    (5) Copia conforma a certificatului de transport in cont propriu suspendata va fi corespunzatoare tipului de transport efectuat cu vehiculul cu care s-a savarsit abaterea.
    ART. 30
    (1) Copia conforma a certificatului de transport in cont propriu se poate reacorda cu plata tarifelor aferente, la cererea operatorului de transport rutier, dupa o perioada de o luna de la data comunicarii si remedierea deficientelor constatate, dupa caz.
    (2) In perioada in care intreprinderii i s-au suspendat una sau mai multe copii conforme a certificatului de transport in cont propriu, aceasta nu poate solicita Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. eliberarea unei noi copii conforme a certificatului de transport in cont propriu pentru acelasi tip de transport cu al celor suspendate.
    ART. 31
    (1) Pierderea, sustragerea sau deteriorarea certificatului de transport in cont propriu sau a copiei conforme a acestuia se anunta de catre intreprindere la agentia teritoriala emitenta a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. in termen de maximum 15 zile de la data constatarii, urmand ca aceasta sa elibereze un duplicat, cu plata tarifelor aferente.
    (2) Pierderea, sustragerea certificatului de transport in cont propriu si/sau a copiei conforme a acestuia se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a.
    ART. 32
    Intreprinderea care isi schimba sediul social in alt judet are obligatia sa depuna certificatul de transport in cont propriu in termen de 60 de zile de la data schimbarii sediului social la agentia teritoriala a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. de la care l-a dobandit, procedandu-se la anularea pozitiei acesteia din Registrul intreprinderilor. Perioada de 60 de zile este intervalul maxim de timp destinat dobandirii unui nou certificat de transport in cont propriu. In aceasta perioada intreprinderea este autorizata sa isi desfasoare activitatea.
    ART. 33
    Intreprinderea trebuie sa obtina un nou certificat de transport in cont propriu de la agentia teritoriala a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. din judetul in care si-a mutat sediul social, refacand etapele procedurii pentru dobandirea acestuia.
    ART. 34
    (1) Intreprinderea detinatoare de certificat de transport in cont propriu, care isi inceteaza definitiv activitatea de transport rutier sau se desfiinteaza, este obligata sa anunte in scris agentia teritoriala emitenta a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. in termen de maximum 15 zile de la data incetarii activitatii sau desfiintarii, procedandu-se la anularea pozitiei din Registrul intreprinderilor. In acelasi termen se va depune la sediul agentiei teritoriale emitenta a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. certificatul de transport in cont propriu, precum si copiile conforme ale acestuia, in original.
    (2) Intreprinderea detinatoare de certificat de transport in cont propriu care isi inceteaza temporar activitatea de transport rutier este obligata sa anunte in scris agentia teritoriala emitenta a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. in termen de maximum 15 zile de la data incetarii temporare a activitatii si sa depuna certificatul de transport in cont propriu si copiile conforme ale acestuia, in original.
    ART. 35
    Intreprinderea are obligatia sa reinnoiasca certificatul de transport in cont propriu pana la expirarea perioadei de valabilitate a acestuia.
    ART. 36
    Intreprinderea are obligatia de a depune, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la data la care vehiculul rutier nu mai este detinut in proprietate sau cu orice alt titlu, la sediul agentiei teritoriale emitenta a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. o copie conforma a certificatului de transport in cont propriu, in situatia in care acesta nu mai este detinut in proprietate sau cu orice alt titlu.

    CAP. 3
    Efectuarea transporturilor rutiere

    ART. 37
    Operatiunile de transport rutier se pot efectua numai in conditiile respectarii prevederilor prezentelor Norme, a reglementarilor in vigoare din domeniul transporturilor rutiere, precum si a acordurilor si conventiilor internationale la care Romania este parte.
    ART. 38
    Operatiunile de transport rutier se efectueaza numai cu vehicule rutiere destinate prin constructie tipului de transport efectuat, respectiv transport de marfuri sau de persoane.
    ART. 39
    (1) Transportul rutier public de marfuri sau de persoane se poate efectua numai de catre operatorii de transport rutier cu vehicule la bordul carora se afla, pe toata durata transportului, o copie conforma a licentei de transport.
    (2) Transportul rutier in cont propriu de marfuri sau de persoane se poate efectua de catre intreprinderi cu vehicule la bordul carora se afla, pe toata durata transportului, o copie conforma a certificatului de transport in cont propriu.
    (3) Copia conforma a licentei de transport sau a certificatului de transport in cont propriu eliberata pentru un anumit tip de transport rutier poate fi la bordul oricarui vehicul care apartine operatorului de transport rutier, respectiv intreprinderii care efectueaza acel tip de transport rutier.
    ART. 40
    Operatorul de transport rutier, respectiv intreprinderea are obligatia sa foloseasca conducatori auto care indeplinesc urmatoarele conditii:
    a) sunt angajati ai operatorului de transport rutier, respectiv ai intreprinderii;
    b) sunt apti din punct de vedere medical si psihologic, conform examinarilor periodice efectuate potrivit reglementarilor in vigoare;
    c) sunt posesori ai certificatului de competenta profesionala;
    d) sunt conducatori auto cu drept de munca in Romania, in cazul cetatenilor straini.
    ART. 41
    Operatorul de transport rutier, respectiv intreprinderea are obligatia sa detina la sediul social, in functie de categoria si tipul transportului rutier executat, urmatoarele documente:
    a) scrisorile de transport in trafic national si scrisorile de transport C.M.R. in trafic international, pentru anul in curs si anul precedent;
    b) documentul de control Interbus in original pentru cursele efectuate si foile de parcurs pentru documentul de control Interbus aflate in exploatare, pentru anul in curs si anul precedent;
    c) document de control in original pentru cursele efectuate si foile de parcurs pentru documentul de control aflat in exploatare pentru transport national de persoane prin servicii ocazionale, pentru anul in curs si anul precedent;
    d) diagramele tahograf, in original, utilizate pentru anul precedent si anul in curs, conform reglementarilor interne si internationale in vigoare;
    e) asigurarea persoanelor transportate si a bagajelor acestora, in cazul transporturilor de persoane in trafic national si international;
    f) cartile de identitate ale vehiculelor, in original pentru cele detinute in proprietate, respectiv in copie pentru cele detinute cu orice alt titlu;
    g) documentele doveditoare, din care sa rezulte ca detin vehicule cu orice alt titlu;
    h) contracte de munca valabile pentru persoana care conduce permanent si efectiv activitatea de transport rutier si pentru conducatorii auto angajati;
    i) raportarile privind situatia curselor neefectuate pentru anul precedent si anul in curs, in cazul transporturilor de persoane prin servicii regulate;
    j) registrul de evidenta privind folosirea autorizatiilor de transport international de marfuri, pentru anul in curs.

    III.1. Transportul rutier de marfuri

    ART. 42
    (1) Pentru a efectua transport rutier public de marfuri, operatorul de transport rutier trebuie sa detina la bordul vehiculului copia conforma a licentei de transport valabila pentru transportul rutier de marfuri, documentul de transport, precum si celelalte documente prevazute de legislatia in vigoare pentru fiecare tip de transport rutier de marfuri.
    (2) Pentru transportul rutier public de marfuri in trafic national, prin document de transport se intelege scrisoarea de transport al carei model este prevazut in anexa nr. 6 la prezentele Norme.
    (3) Suplimentar fata de documentul de transport, in cazul transportului rutier public de marfuri in trafic national la bordul vehiculului trebuie sa se mai afle:
    a) legitimatia de serviciu valabila a conducatorului auto din care sa reiasa ca este angajat al operatorului de transport rutier;
    b) actul prin care dovedesc dreptul de munca in Romania, in cazul conducatorilor auto cetateni straini;
    c) contractul de inchiriere in original sau copie legalizata, in cazul in care vehiculul rutier este detinut cu contract de inchiriere sau leasing.
    (4) Pentru transportul rutier public de marfuri in trafic international, prin document de transport se intelege scrisoarea de transport international, C.M.R. prevazuta de Conventia referitoare la contractul de transport international de marfuri pe sosele (Conventia C.M.R.), la care Romania a aderat prin Decretul nr. 429/1972 al carui model este prevazut in anexa nr. 7 la prezentele Norme.
    (5) Suplimentar fata de documentul de transport, in cazul transportului rutier public de marfuri in trafic international la bordul vehiculului trebuie sa se mai afle:
    a) autorizatiile de transport international de marfuri, dupa caz;
    b) legitimatia de serviciu valabila a conducatorului auto din care sa reiasa ca este angajat al operatorului de transport rutier;
    c) actul prin care dovedesc dreptul de munca in Romania, in cazul conducatorilor auto cetateni straini;
    d) contractul de inchiriere in original sau copie legalizata, in cazul in care vehiculul rutier este detinut cu contract de inchiriere sau leasing;
    e) certificatul privind incadrarea vehiculului rutier in normele de poluare si siguranta rutiera.
    ART. 43
    (1) Pentru a efectua transport rutier de marfuri in cont propriu intreprinderea trebuie sa detina la bordul vehiculului copia conforma a certificatului de transport in cont propriu, documentul de transport, precum si celelalte documente prevazute de legislatia in vigoare pentru fiecare tip de transport rutier de marfuri.
    (2) Prevederile art. 42 alin. (2) - (5) din Norme se aplica corespunzator si la transportul rutier in cont propriu.
    ART. 44
    Pentru efectuarea transportului rutier de marfuri in trafic international, operatorul de transport rutier sau intreprinderea au obligatia de a prezenta, suplimentar la solicitarea copiilor conforme, la agentia teritoriala emitenta a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. certificatul privind incadrarea vehiculului rutier in normele de poluare si siguranta rutiera.
    ART. 45
    Pentru efectuarea transportului rutier de marfuri periculoase, perisabile, animale vii sau agabaritice operatorul de transport rutier sau intreprinderea au obligatia de a prezenta, suplimentar la solicitarea copiilor conforme, la agentia teritoriala emitenta a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. urmatoarele:
    a) contractul de munca, decizia de numire si certificatul de atestare profesionala a consilierului de siguranta;
    b) certificatul de agreare eliberat de Regia Autonoma Registrul Auto Roman, pentru vehiculele pentru care este necesar a se elibera respectivul certificat;
    c) certificatul de atestare profesionala al conducatorului auto, specific marfurilor periculoase care vor fi transportate;
    d) autorizatia eliberata de Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare pentru vehiculele care transporta marfuri periculoase din clasa 7;
    e) alte documente specifice fiecarui tip de transport, prevazute de reglementarile specifice in vigoare.

    III.2. Transportul rutier de persoane

    ART. 46
    (1) Pentru a efectua transport rutier public de persoane, operatorul de transport rutier trebuie sa detina la bordul vehiculului, pe toata durata transportului, o copie conforma a licentei de transport precum si toate documentele prevazute de legislatia in vigoare si prezentele Norme.
    (2) Pentru a efectua transport rutier de persoane in cont propriu, intreprinderea trebuie sa detina la bordul vehiculului, copia conforma a certificatului de transport in cont propriu precum si documente prin care se dovedeste faptul ca transportul efectuat este in cont propriu.
    ART. 47
    Transportul rutier public de persoane se poate realiza prin servicii regulate, regulate speciale si ocazionale, numai cu vehicule destinate transportului de persoane, care prin constructie si echipare sunt destinate sa transporte mai mult de 9 persoane, inclusiv conducatorul auto.

    III.2.1. Transportul rutier public de persoane

    III.2.1.1. Efectuarea transportului rutier public de persoane prin servicii regulate

    III.2.1.1.1. Transportul rutier public de persoane prin servicii regulate in trafic national
    ART. 48
    Transportul rutier public de persoane prin servicii regulate in trafic national se poate efectua de catre operatorii de transport rutier care au obtinut in prealabil licenta de traseu.
    ART. 49
    Licenta de traseu se elibereaza pentru traseele, respectiv cursele cuprinse in programele de transport rutier de persoane prin servicii regulate, insotita de caietul de sarcini al acesteia.
    ART. 50
    (1) Totalitatea traseelor sau curselor necesare pentru acoperirea acestora, graficelor de circulatie aferente, cu indicarea statiilor si a autogarilor utilizate, numarul de vehicule si capacitatea de transport a acestora (numarul de locuri pe scaune necesar), necesare pentru efectuarea curselor sau traseelor, alcatuiesc programele de transport.
    (2) Administratia locala va acorda avizele necesare pentru punctele de plecare, oprire in tranzit si sosire, nediscriminatoriu, pentru operatorii de transport rutier carora li s-au atribuit trasee sau curse care au statii pe teritoriul administrativ al localitatii respective.
    ART. 51
    Programele de transport sunt:
    a) programul de transport judetean;
    b) programul de transport interjudetean.
    ART. 52
    (1) Programele de transport se intocmesc pe o perioada de 3 ani de catre Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R.
    (2) In cazul programului de transport judetean, in vederea intocmirii acestuia, consiliile judetene vor transmite agentiilor teritoriale ale Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R., pana la data comunicata, propuneri care sa contina traseele judetene care urmeaza a fi incluse in program.
    (3) In perioada de valabilitate programele de transport pot fi modificate anual, cu pana la 60 de zile inainte de viza anuala a licentei de traseu, de catre Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R., astfel:
    a) prin suplimentare cu noi curse pentru traseele deja atribuite in urmatoarele cazuri:
    1 - pentru trasee judetene, cu maximum 50% din numarul de curse existente, la solicitarea consiliului judetean motivata de cresterea fluxului de calatori si dovedita de operatorul de transport rutier prin legitimatii de calatorie vandute, intr-o perioada de 30 de zile, pe acel traseu care trebuie sa fie cel putin in numar egal cu numarul de locuri disponibile ale vehiculului, pentru toate cursele de pe acel traseu;
    2 - pentru traseele interjudetene, la cererea operatorilor de transport rutier, in situatia in care exista modificari semnificative ale fluxului de calatori, constatate de catre personalul desemnat al Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R.;
    b) prin suplimentare cu noi trasee, in perioada de valabilitate, in urmatoarele cazuri:
    1 - pentru trasee judetene la cererea consiliului judetean sau a operatorului de transport rutier:
    i - pentru stabilirea unei legaturi cu o localitate care nu este prevazuta pe nici un traseu in programul de transport judetean;
    ii - la infiintarea unei noi institutii de invatamant intr-o localitate;
    iii - la infiintarea unui nou centru industrial intr-o localitate, unde nu exista transport de persoane prin servicii regulate.
    2 - pentru trasee interjudetene, de catre Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. sau la cererea operatorului de transport rutier, in cazul desfiintarii transportului pe calea ferata asociat traseului respectiv, in situatia in care aceasta suplimentare este justificata.
    c) prin modificarea graficelor de circulatie si/sau a capacitatii de transport a vehiculelor necesare pentru efectuarea unei curse sau a unui traseu, in urmatoarele cazuri:
    1 - pentru trasee judetene:
    i - pe un traseu atribuit se poate modifica capacitatea de transport la solicitarea motivata a unui operator de transport rutier chiar si temporar; in cazul in care se solicita o modificare temporara, aceasta se poate face pentru maximum 6 luni consecutive/an;
    ii - pe un traseu atribuit, la cererea motivata a operatorului de transport rutier, in situatia in care acesta deserveste in exclusivitate traseul respectiv, dupa monitorizarea pe o perioada de 10 zile a fluxului de calatori pe acel traseu de catre angajatii agentiei teritoriale a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R.;
    Daca statia introdusa exista in graficul de circulatie prevazut in caietul de sarcini al altor licente de traseu se va asigura un interval de 15 minute intre opririle prevazute in acea statie.
    2 - pentru trasee interjudetene:
    i - pe o cursa atribuita se poate modifica capacitatea de transport la solicitarea motivata a unui operator de transport rutier chiar si temporar; in cazul in care se solicita o modificare temporara, aceasta se poate face pentru maximum 6 luni consecutive/an;
    ii - pe o cursa atribuita, la cererea motivata a operatorului de transport rutier dupa monitorizarea pe o perioada de 10 zile a fluxului de calatori pe acel traseu de catre angajatii agentiilor teritoriale ale Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R.;
    Daca statia introdusa exista in graficul de circulatie prevazut in caietul de sarcini al altor licente de traseu se va asigura un interval de o ora intre opririle prevazute in acea statie.
    ART. 53
    (1) Traseele, precum si cursele cuprinse in Programele de transport se atribuie, conform metodologiei de atribuire, operatorilor de transport rutier care solicita traseul sau cursa respectiva, in cadrul unei sedinte de atribuire.
    (2) In cazul transportului de persoane prin servicii regulate in trafic judetean, se atribuie intreg traseul solicitat.
    (3) In cazul transportului de persoane prin servicii regulate in trafic interjudetean se atribuie fiecare cursa de pe un traseu. In acest caz, numarul licentelor de traseu eliberate unui operator de transport rutier este egal cu numarul de curse atribuite respectivului operator de transport rutier.
    ART. 54
    (1) Metodologia de atribuire se intocmeste de catre Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. si Inspectoratul General de Comunicatii si Tehnologia Informatiei.
    (2) Metodologia de atribuire va fi comunicata operatorilor de transport rutier cu cel putin 90 de zile inainte de data sedintei de atribuire prin afisare pe site-urile Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. si Inspectoratului General de Comunicatii si Tehnologia Informatiei, precum si prin afisare la sediul agentiilor teritoriale ale Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R.
    (3) Metodologia de atribuire va cuprinde in mod obligatoriu calendarul de desfasurare a atribuirii si conditiile de participare la atribuire.
    ART. 55
    (1) In situatia in care pentru o cursa sau traseu s-a depus o singura solicitare, cursa sau traseul solicitat este atribuit operatorului de transport rutier respectiv, daca acesta indeplineste conditiile prevazute in programul de transport si metodologia de atribuire.
    (2) In situatia in care pentru o cursa sau traseu s-au depus mai multe solicitari de catre mai multi operatori de transport rutier care indeplinesc conditiile prevazute in programul de transport si metodologia de atribuire, acestia sunt departajati pe baza de punctaj, traseul, respectiv cursa fiind atribuit solicitantului care intruneste cel mai mare punctaj.
    (3) Criteriile de evaluare in baza carora se atribuie punctele, precum si metodologia de punctare sunt prevazute in anexele nr. 8 si 9 la prezentele Norme.
    ART. 56
    (1) Traseele care nu au fost solicitate sau nu au fost atribuite raman in continuare "libere" urmand a fi atribuite in cadrul unor noi sedinte de atribuire care au loc dupa maximum 90 de zile de la data sedintei de atribuire precedente.
    (2) Metodologia de atribuire pentru urmatoarele sedinte de atribuire este aceeasi, cu exceptia calendarului de desfasurare al acesteia care se comunica cu cel putin 30 de zile inainte de data de desfasurare a sedintei de atribuire respective.
    (3) Traseele noi introduse in programele de transport cu ocazia suplimentarii acestora se atribuie in cadrul primei sedinte de atribuire ulterioara introducerii noilor trasee, in conditiile respectarii prevederilor alin. (2).
    ART. 57
    (1) Lista traseelor si curselor atribuite in cadrul fiecarei sedinte va fi facuta publica de catre Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. si Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia si Informatiei pe site-urile acestora, precum si prin afisare la sediul agentiilor teritoriale ale Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R.
    (2) Lista traseelor si curselor ramase nesolicitate sau neatribuite in cadrul sedintelor de atribuire, precum si lista traseelor si curselor nou introduse in programul de transport se vor afisa pe site-urile Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. si Inspectoratului General de Comunicatii si Tehnologia Informatiei, precum si la sediul agentiilor teritoriale ale Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R., cu 30 de zile inainte de data sedintei de atribuire.
    ART. 58
    (1) Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. va elibera licente de traseu operatorilor de transport rutier carora li s-au atribuit trasee sau curse.
    (2) Licentele de traseu se elibereaza de catre agentia teritoriala a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. in raza caruia operatorul de transport rutier are sediul social pentru numarul de vehicule cu care a fost solicitat si atribuit traseul sau cursa respectiva.
    (3) Modelul licentei de traseu este prevazut in anexa nr. 10 la prezentele Norme.
    (4) Licenta de traseu este insotita, pe toata durata efectuarii traseului sau cursei respective, de catre caietul de sarcini al acesteia, in original.
    (5) Caietul de sarcini al licentei de traseu cuprinde:
    a) graficul de circulatie pentru cursa, respectiv cursele ce urmeaza a fi efectuate. Prin grafic de circulatie se intelege orarul de desfasurare al unui traseu sau cursa cu indicarea statiilor sau autogarilor utilizate, distanta intre localitatile cuprinse in acesta si periodicitatea de efectuare a traseului sau cursei;
    b) numarul de vehicule necesare si capacitatea de transport a acestora;
    c) conditiile de confort minim ce trebuie asigurate pentru fiecare traseu sau cursa;
    d) alte conditii ce trebuie indeplinite privind securitatea si calitatea.
    (6) Modelul caietului de sarcini al licentei de traseu este prevazut in anexa nr. 11 la prezentele Norme.
    ART. 59
    (1) Agentia teritoriala a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. elibereaza licentele de traseu insotite de caietul de sarcini al acestora dupa prezentarea, de catre operatorul de transport rutier, a contractelor incheiate cu autogarile cuprinse in graficul de circulatie sau a avizului emis de catre administratia locala pentru punctele de plecare, oprire in tranzit si sosire pentru localitatile in care nu exista autogari autorizate.
    (2) Neprezentarea contractelor/avizelor prevazute la alin. (1) in termen de 30 de zile de la data atribuirii traseului sau cursei duce la pierderea dreptului de efectuare a traseului sau cursei respective, in cazul in care pentru neindeplinirea acestei obligatii se face vinovat operatorul de transport rutier. In acest caz, cursa sau traseul raman libere urmand a se atribui la prima sedinta de atribuire ulterioara termenului de prezentare a contractelor sau avizelor.
    ART. 60
    In situatia in care in termenul prevazut de art. 59 din Norme operatorul de transport rutier prezinta documentele din care rezulta ca i s-a refuzat accesul la autogara, nu i s-a eliberat avizul de catre administratia locala, sau nu i s-a raspuns la solicitare, Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. va lua masurile care se impun pentru rezolvarea situatiei.
    ART. 61
    (1) Licenta de traseu se elibereaza pentru o perioada de trei ani fara a depasi valabilitatea programului de transport si este valabila in conditiile vizarii anuale.
    (2) Licenta de traseu se elibereaza, dupa prezentarea de catre operatorul de transport rutier, a documentului de plata a tarifului de eliberare.
    (3) Vizarea anuala se face dupa verificarea respectarii conditiilor care au stat la baza eliberarii acesteia si dupa prezentarea documentului de plata a tarifului de vizare anuala.
    (4) Licenta de traseu este nominala si nu este transmisibila.
    ART. 62
    (1) Operatorul de transport rutier are obligatia de a efectua cursele si traseele atribuite cu vehiculele cu care a participat la atribuirea respectivelor curse sau trasee.
    (2) Pe perioada de valabilitate a programului de transport, operatorul de transport rutier poate inlocui un vehicul cu care efectueaza curse pe un anumit traseu numai cu un vehicul care intruneste un numar de puncte cel putin egal cu al celui inlocuit, cu avizul Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R.
    ART. 63
    Operatorul de transport rutier are urmatoarele obligatii:
    1 - sa utilizeze pe timpul executarii transportului rutier placa de traseu cu indicarea executantului si a traseului;
    2 - sa asigure urcarea si coborarea bagajelor in/din portbagajul vehiculului. Bagajele se manipuleaza numai de catre conducatorul auto;
    3 - sa nu transporte persoane decat in limita numarului de locuri pe scaune inscris in certificatul de inmatriculare;
    4 - sa nu preia la transport marfuri sau colete decat in limita spatiilor disponibile;
    5 - sa opreasca in toate statiile prevazute in graficul de circulatie din caietul de sarcini al licentei de traseu;
    6 - sa nu opreasca pentru urcarea sau coborarea persoanelor transportate in alte locuri decat cele prevazute in graficul de circulatie din caietul de sarcini al licentei de traseu;
    7 - sa emita legitimatii de calatorie corespunzatoare tarifelor aferente distantei parcurse de persoanele transportate;
    8 - sa asigure afisarea in interiorul vehiculului a tarifului de transport pe baza de legitimatie de calatorie, conform distantelor corespunzatoare statiilor prevazute in graficul de circulatie din caietul de sarcini al licentei de traseu;
    9 - sa admita la transport persoanele care beneficiaza, potrivit legii, de facilitati la transportul rutier;
    10 - sa asigure gratuit readucerea persoanelor transportate la punctul de plecare in cazul in care calatoria nu se poate realiza pana la destinatie din cauza de forta majora sau din vina operatorului de transport rutier;
    11 - sa asigure preluarea persoanelor transportate din vehiculele ramase imobilizate pe traseu in termen de maximum:
    a - 3 ore in judet;
    b - 5 ore in tara;
    12 - sa anunte anticipat cursele care nu pot fi executate din cauza de forta majora sau alte cauze, la capetele traseului si in limita posibilitatilor si pe traseu;
    13 - sa asigure vanzarea biletelor la capetele traseului si in vehicul, inclusiv cu anticipatie;
    14 - sa asigure transportul gratuit al copiilor sub 5 ani pentru care nu se solicita loc separat.
    ART. 64
    (1) Renuntarea la licenta de traseu se poate face in urmatoarele conditii:
    a) la incetarea activitatii operatorului de transport rutier;
    b) la cererea operatorului de transport rutier.
    (2) In cazul renuntarii la licenta de traseu, operatorul de transport rutier este obligat sa anunte agentia teritoriala emitenta a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. si sa efectueze traseul sau cursa respectiva pana la 30 de zile dupa data primei sedinte de atribuire ulterioara.
    ART. 65
    Retragerea licentei de traseu se face de catre agentia teritoriala emitenta a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. in urmatoarele cazuri:
    a) la incetarea activitatii operatorului de transport rutier;
    b) la retragerea licentei de transport;
    c) cand operatorul de transport nu mai detine capacitatea de transport sau numarul de vehicule necesare efectuarii traseului sau cursei;
    d) la incalcarea de mai mult de 10 ori a prevederilor caietului de sarcini al licentei de traseu;
    e) cand a fost obtinuta prin furnizarea unor documente care contineau informatii eronate;
    f) cand a fost incredintata spre utilizare altui operator de transport rutier;
    g) nu mai sunt indeplinite conditiile care au stat la baza eliberarii acesteia.
    ART. 66
    (1) In cazul retragerii licentei de traseu operatorul de transport rutier va fi instiintat de agentia teritoriala emitenta a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. fiind obligat sa efectueze traseul sau cursa respectiva pana la 30 de zile dupa data primei sedinte de atribuire ulterioara.
    (2) Dupa retragerea licentei de traseu, Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. va atribui traseul sau cursa respectiva, in cadrul primei sedinte de atribuire ulterioare.
    (3) In cazul in care operatorul de transport rutier a renuntat la o licenta de traseu Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. va proceda potrivit prevederilor alin. (2).
    (4) In cazul in care operatorul de transport rutier a renuntat la licenta de traseu pe un traseu sau cursa, conform art. 64 alin. (1) din Norme, acesta nu va mai putea participa la urmatoarele sedinte de atribuire pentru atribuirea aceluiasi traseu sau cursa. In cazul in care operatorului de transport rutier i s-a retras licenta de traseu pe un traseu sau cursa, acesta nu va mai putea participa la urmatoarea sedinta de atribuire ulterioara pentru atribuirea aceluiasi traseu sau cursa.
    ART. 67
    (1) Pierderea, deteriorarea sau sustragerea licentelor de traseu se comunica de catre operatorul de transport rutier la agentia teritoriala emitenta a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. in termen de maximum 15 zile de la data constatarii, acestea inlocuindu-se cu un document nou, cu plata tarifelor aferente.
    (2) Pierderea sau sustragerea licentelor de traseu se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a.
    ART. 68
    (1) Operatorii de transport rutier au obligatia de a detine in original la bordul vehiculului pe toata durata transportului de persoane prin servicii regulate in trafic national, documentul de transport.
    (2) Pentru transportul rutier public de persoane prin servicii regulate in trafic national, prin document de transport se intelege licenta de traseu insotita de caietul de sarcini al acesteia.
    (3) Suplimentar fata de documentul de transport, in cazul transportului rutier public de persoane prin servicii regulate in trafic national la bordul vehiculului trebuie sa se mai afle:
    a) legitimatia de serviciu valabila a conducatorului auto din care sa reiasa ca este angajat al operatorului de transport rutier;
    b) contractul de inchiriere in original sau copie legalizata, in cazul in care vehiculul rutier este detinut cu contract de inchiriere sau leasing;
    c) actul prin care se dovedeste dreptul de munca in Romania, in cazul conducatorilor auto cetateni straini;
    d) asigurarea pentru persoanele transportate si bagajele acestora.

    III.2.1.1.2. Transportul rutier de persoane prin servicii regulate in trafic international
    ART. 69
    Transportul rutier public de persoane prin servicii regulate in trafic international se efectueaza de catre operatorii de transport rutier romani, pe baza autorizatiei de transport international emisa de catre autoritatea competenta a statului unde este situat celalalt capat al traseului si a autorizatiilor de transport international eliberate de catre autoritatile competente ale statelor tranzitate.
    ART. 70
    In vederea autorizarii efectuarii transportului rutier public de persoane prin servicii regulate in trafic international pe traseul solicitat, operatorul de transport rutier va depune la sediul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului - Directia Generala Infrastructura si Transport Rutier un dosar care cuprinde urmatoarele documente:
    a) cererea de eliberare a carei model este prevazut in anexa nr. 12 la prezentele Norme;
    b) lista vehiculelor propuse pentru efectuarea transportului de persoane prin servicii regulate pe traseul solicitat;
    c) copiile conforme ale licentei de transport intr-un numar egal cu cel al vehiculelor utilizate pe traseul solicitat;
    d) graficul de circulatie propus, in 3 exemplare pentru fiecare stat parcurs;
    e) acordul de principiu al statiilor de oprire de pe teritoriul Romaniei;
    f) schita traseului, cu indicarea punctelor de trecere a frontierelor, in 3 exemplare pentru fiecare stat parcurs;
    g) schema de conducere care sa permita controlul respectarii perioadelor de conducere si de odihna ale conducatorilor auto;
    h) contractul incheiat cu un partener strain din statul unde se afla celalalt capat al traseului pentru efectuarea curselor de pe traseul solicitat, cel putin la paritate pentru partenerul roman; contractul se va prezenta in limba romana si in limba oficiala sau intr-una din limbile oficiale ale statului partenerului strain;
    i) grila cu tarifele practicate.
    ART. 71
    (1) In termen de maximum 30 de zile de la data depunerii dosarului, Directia Generala Infrastructura si Transport Rutier analizeaza documentele depuse urmand ca in cazul in care se constata ca sunt indeplinite conditiile pentru efectuarea transportului rutier de persoane prin servicii regulate pe traseul propus sa solicite autoritatii competente a statului unde se afla celalalt capat al traseului autorizarea operatorului de transport rutier roman si eliberarea autorizatiilor de transport international destinate acestuia sau comunica in scris refuzul motivat, dupa caz.
    (2) Pentru un traseu international, Directia Generala Infrastructura si Transport Rutier va solicita autoritatii competente a statului unde se afla celalalt capat al traseului un numar de autorizatii de transport international egal cu numarul de vehicule necesar pentru efectuarea tuturor curselor aferente traseului in cauza.
    ART. 72
    Directia Generala Infrastructura si Transport Rutier va respinge dosarul depus in vederea autorizarii transportului rutier de persoane prin servicii regulate pe un traseu in trafic international, in urmatoarele cazuri:
    a) daca solicitantul nu dispune de numarul de vehicule si copii conforme ale licentei de transport, necesare efectuarii tuturor curselor aferente efectuarii traseului solicitat;
    b) daca a fost sanctionat in mod repetat, in ultimii 2 ani, pentru incalcarea legislatiei nationale sau internationale in domeniul transportului rutier;
    c) daca prin atribuirea traseului respectiv se incalca prevederile acordurilor bilaterale incheiate intre Romania si statele pe teritoriul carora se afla traseul.
    ART. 73
    Dupa obtinerea autorizatiilor de transport international de la autoritatea competenta a statului unde se afla celalalt capat de traseu, Directia Generala Infrastructura si Transport Rutier va solicita autoritatilor competente ale statelor tranzitate, eliberarea autorizatiilor de transport international de tranzit.
    ART. 74
    (1) Dupa obtinerea tuturor autorizatiilor de transport international mentionate la art. 71 si 73 din prezentele Norme, acestea vor fi eliberate operatorului de transport rutier de catre Directia Generala Infrastructura si Transport Rutier.
    (2) Autorizatiile de transport international mentionate la art. 71 si 73 din prezentele Norme sunt nominale si netransmisibile.
    (3) Directia Generala Infrastructura si Transport Rutier va transmite Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. un act de instiintare insotit de copii ale autorizatiilor de transport international mentionate la art. 71 si 73 din Norme.
    ART. 75
    (1) Operatorii de transport rutier au obligatia de a detine, in original, la bordul vehiculului pe toata durata transportului international de persoane prin servicii regulate, autorizatiile de transport international eliberate de catre autoritatile competente ale statului unde se afla celalalt capat al traseului, insotite de graficele de circulatie si autorizatiile de transport international eliberate de autoritatile competente ale statelor tranzitate.
    (2) Suplimentar fata de documentele mentionate la alin. (1), in cazul transportului rutier public de persoane prin servicii regulate in trafic international, la bordul vehiculului trebuie sa se afle:
    a) legitimatia de serviciu valabila a conducatorului auto din care sa reiasa ca este angajat al operatorului de transport rutier;
    b) actul prin care se dovedeste dreptul de munca in Romania, in cazul conducatorilor auto cetateni straini;
    c) contractul de inchiriere in original sau o copie legalizata, in cazul in care vehiculul este detinut cu contract de inchiriere sau leasing;
    d) asigurarea pentru persoanele transportate si bagajele acestora, in copie.
    ART. 76
    Operatorul de transport rutier are urmatoarele obligatii:
    a) - sa utilizeze pe timpul executarii transportului rutier placa de traseu cu indicarea executantului si a traseului;
    b) - sa asigure urcarea si coborarea bagajelor in/din portbagajul vehiculului. Bagajele se manipuleaza numai de catre conducatorul auto;
    c) - sa nu transporte persoane decat in limita numarului de locuri pe scaune inscris in certificatul de inmatriculare;
    d) - sa nu preia la transport marfuri sau colete decat in limita spatiilor disponibile;
    e) - sa respecte graficul de circulatie care insoteste autorizatia de transport international;
    f) - sa opreasca in toate statiile prevazute in graficul de circulatie care insoteste autorizatia de transport international;
    g) - sa nu opreasca pentru urcarea sau coborarea persoanelor transportate in alte locuri decat cele prevazute in graficul de circulatie care insoteste autorizatia de transport international;
    h) - sa emita legitimatii de calatorie corespunzatoare tarifelor aferente distantei parcurse de persoana transportata;
    i) - sa asigure gratuit readucerea persoanelor transportate la punctul de plecare in cazul in care calatoria nu se poate realiza pana la destinatie din cauza de forta majora sau din vina operatorului de transport rutier;
    j) - sa asigure preluarea persoanelor transportate din vehiculele ramase imobilizate pe traseu in termen de maximum 16 ore;
    k) - sa anunte anticipat cursele care nu pot fi executate din cauza de forta majora sau alte cauze la capetele traseului si in limita posibilitatilor, si pe traseu;
    l) - sa asigure vanzarea biletelor cu anticipatie;
    m) - sa asigure bilete de calatorie in cel putin doua limbi - limba romana si o limba de circulatie internationala.
    ART. 77
    (1) Transportul international de persoane prin servicii regulate pe un traseu poate fi efectuat si de catre mai multi operatori de transport rutier, in comun.
    (2) In acest caz la dosarul prevazut la art. 70 din Norme, cererea depusa va contine nominalizarea tuturor operatorilor de transport rutier care vor efectua traseul iar documentele prevazute la lit. b) si c) vor fi depuse pentru fiecare operator de transport rutier.
    (3) Pe autorizatia de transport international apar inscrisi, in acest caz, toti operatorii de transport rutier care efectueaza traseul respectiv.
    ART. 78
    (1) Graficul de circulatie al unui traseu in trafic international poate sa prevada mai multe puncte de imbarcare/debarcare pe teritoriul Romaniei dintre care unele sunt ramificatii ale traseului respectiv, mentionate corespunzator in graficul de circulatie.
    (2) Aceste ramificatii ale traseului se pot executa, in situatia in care exista calatori, numai cu alte vehicule ale operatorului de transport rutier, decat cel cu care executa traseul.
    (3) Transportul de persoane pe aceste ramificatii se trateaza ca fiind o continuare a transportului rutier public de persoane prin servicii regulate in trafic international unde calatoria se poate efectua numai in baza legitimatiilor de calatorie eliberate pentru traseul international respectiv.
    ART. 79
    (1) Autorizatiile de transport international de persoane avand Romania ca tara de tranzit sau destinatie, necesare efectuarii unui serviciu regulat de persoane, efectuat de catre operatori de transport rutier straini se acorda in conditiile si in termenele prevazute de acordurile bilaterale si multilaterale incheiate de Romania cu celelalte state.
    (2) Autorizatiile de transport international de persoane avand Romania ca tara de tranzit sau destinatie, necesare efectuarii unui serviciu regulat de persoane se elibereaza de catre Directia Generala Infrastructura si Transport Rutier.
    (3) Cererea pentru acordarea autorizatiilor de transport international de persoane avand Romania ca tara de tranzit sau destinatie in vederea efectuarii unui serviciu regulat de persoane, se adreseaza Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului - Directia Generala Infrastructura si Transport Rutier de catre autoritatea competenta a statului de resedinta al operatorului de transport rutier strain.
    (4) In afara unor prevederi speciale convenite prin acorduri bilaterale si multilaterale, cererea mentionata la alin. (3) trebuie insotita de urmatoarele documente:
    a) graficul de circulatie, cu evidentierea distincta a punctelor de trecere a frontierei Romaniei aflate pe traseul respectiv;
    b) schita traseului, cu evidentierea punctelor de trecere a frontierei Romaniei si a traseului pe teritoriul Romaniei;
    c) schema de conducere care sa permita controlul respectarii perioadelor de conducere si odihna ale conducatorilor auto;
    d) suplimentar pentru obtinerea autorizatiilor de transport international de persoane prin servicii regulate pentru tranzitarea Romaniei sunt necesare si autorizatiile de transport international eliberate de autoritatile competente ale statelor unde se afla capetele de traseu;
    (5) Directia Generala Infrastructura si Transport Rutier analizeaza documentele prevazute la alin. (4) si, in termen de maximum 30 de zile de la data inregistrarii cererii, va transmite autoritatii competente solicitante autorizatiile avand Romania ca tara de tranzit sau destinatie pentru serviciul regulat respectiv sau comunica in scris refuzul motivat, dupa caz.
    (6) Autorizatiile avand Romania ca tara de tranzit sau destinatie sunt valabile numai in original. Autoritatea competenta va elibera un numar de autorizatii egal cu numarul de vehicule necesar efectuarii traseului.
    (7) Valabilitatea autorizatiilor avand Romania ca tara de tranzit este data de perioada de valabilitate a autorizatiilor eliberate de autoritatile competente ale statelor unde se afla capetele de traseu.
    (8) Pe autorizatiile avand Romania ca tara de tranzit se inscriu denumirea operatorului de transport rutier, perioada de valabilitate a acesteia, traseul efectuat pe teritoriul Romaniei, precum si orele de intrare si iesire din punctele de trecere a frontierei.

    III.2.1.2. Efectuarea transportului rutier public de persoane prin servicii regulate speciale

    III.2.1.2.1. Transportul rutier de persoane prin servicii regulate speciale in trafic national
    ART. 80
    Transportul rutier public de persoane prin servicii regulate speciale in trafic national se efectueaza de operatorii de transport rutier in baza licentei de traseu eliberata de catre agentia teritoriala a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R., in raza careia operatorul de transport rutier isi are sediul social.
    ART. 81
    Transportul rutier public de persoane prin servicii regulate speciale in trafic national poate fi efectuat de catre operatorii de transport rutier care au incheiat un contract cu un beneficiar care poate fi agent economic, unitate de invatamant sau unitate militara, in vederea efectuarii de transporturi pentru categoriile de personal nominalizate la art. 3 pct. 30 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 109/2005 privind transporturile rutiere.
    ART. 82
    In vederea obtinerii unei licente de traseu pentru un serviciu regulat special de persoane in trafic national, operatorul de transport rutier va depune la agentia teritoriala a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. un dosar care va cuprinde:
    a) cerere;
    b) lista vehiculelor cu care se efectueaza traseul si capacitatea de transport a acestora;
    c) copiile conforme ale licentei de transport intr-un numar egal cu cel al vehiculelor prezentate in lista;
    d) graficul de circulatie propus, vizat de beneficiar;
    e) contractul incheiat cu beneficiarul, in copie.
    ART. 83
    In termen de maximum 15 zile de la data depunerii dosarului, Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. analizeaza documentele depuse urmand, ca in cazul in care sunt indeplinite conditiile pentru efectuarea transportului rutier de persoane prin servicii regulate speciale pe acel traseu, sa dispuna eliberarea licentei de traseu sau sa comunice in scris refuzul motivat, dupa caz.
    ART. 84
    (1) Licenta de traseu se elibereaza operatorului de transport rutier intr-un numar egal cu numarul de vehicule necesare efectuarii traseului dupa prezentarea avizelor eliberate de catre administratiile locale pentru statiile utilizate pentru urcarea/coborarea persoanelor transportate.
    (2) In cazul transportului de persoane prin servicii regulate speciale in trafic national statiile utilizate pentru urcarea/coborarea persoanelor transportate nu pot fi statiile publice.
    (3) Licenta de traseu se elibereaza de catre agentia teritoriala a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. pentru o perioada egala cu perioada de valabilitate a contractului incheiat cu beneficiarul transportului, dar nu mai mult de un an, dupa prezentarea documentului de plata al tarifului de eliberare.
    (4) Modelul licentei de traseu este prevazut in anexa nr. 10 la prezentele Norme.
    (5) Licenta de traseu este insotita pe toata durata efectuarii traseului, de catre caietul de sarcini al acesteia, in original.
    (6) Caietul de sarcini al licentei de traseu cuprinde:
    a) graficul de circulatie pentru traseul respectiv;
    b) numarul minim de vehicule necesare, precum si capacitatea de transport a acestora;
    c) alte conditii privind securitatea si calitatea ce trebuie indeplinite.
    (7) Modelul caietului de sarcini al licentei de traseu este prevazut in anexa nr. 11 la prezentele Norme.
    (8) Licenta de traseu este nominala si nu este transmisibila.
    ART. 85
    Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. va respinge dosarul depus in vederea obtinerii unei licente de traseu, in urmatoarele conditii:
    a) daca solicitantul nu dispune de numarul de vehicule sau copii conforme ale licentei de transport, necesare derularii transportului pe traseul solicitat, conform contractului incheiat cu beneficiarul;
    b) daca a fost sanctionat in mod repetat, in ultimii 2 ani, pentru incalcarea legislatiei nationale sau internationale in domeniul transportului rutier;
    c) daca traseul solicitat se suprapune cu traseele detinute de operatorii de transport rutier care efectueaza transporturi rutiere nationale de persoane prin servicii regulate.
    ART. 86
    (1) Operatorii de transport rutier au obligatia de a detine, in original, la bordul vehiculului, pe toata durata transportului national de persoane prin servicii regulate speciale, documentul de transport.
    (2) Pentru transportul rutier public de persoane prin servicii regulate speciale in trafic national, prin document de transport se intelege licenta de traseu insotita de caietul de sarcini al acesteia.
    (3) Suplimentar fata de documentul de transport, in cazul transportului rutier public de persoane prin servicii regulate speciale in trafic national la bordul vehiculului trebuie sa se mai afle:
    a) contractul cu beneficiarul transportului sau copia legalizata a acestuia;
    b) legitimatii de serviciu valabile eliberate de catre beneficiarul transportului pentru persoanele transportate;
    c) legitimatia de serviciu valabila a conducatorului auto din care sa reiasa ca este angajat al operatorului de transport rutier;
    d) contractul de inchiriere in original sau copie legalizata, in cazul in care vehiculul rutier este detinut cu contact de inchiriere sau leasing;
    e) actul prin care se dovedeste dreptul de munca in Romania, in cazul conducatorilor auto cetateni straini;
    f) asigurarea pentru persoanele transportate si bagajele acestora, in copie.
    ART. 87
    Retragerea licentei de traseu se face de catre agentia teritoriala emitenta a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R., in urmatoarele cazuri:
    a) la incetarea activitatii operatorului de transport rutier;
    b) la retragerea licentei de transport;
    c) cand operatorul de transport nu mai detine capacitatea de transport sau numarul de vehicule necesare efectuarii traseului;
    d) la incalcarea de mai mult de 10 ori a caietului de sarcini al licentei de traseu;
    e) cand a fost obtinuta prin furnizarea unor documente care contineau informatii eronate;
    f) cand a fost incredintata spre utilizare altui operator de transport rutier.
    ART. 88
    Operatorul de transport rutier are urmatoarele obligatii:
    a) - sa utilizeze pe timpul executarii transportului rutier placa de traseu cu indicarea executantului, a traseului si a tipului de transport;
    b) - sa asigure urcarea si coborarea bagajelor in/din portbagajul vehiculului. Bagajele se manipuleaza numai de catre conducatorul auto;
    c) - sa nu transporte persoane decat in limita numarului de locuri pe scaune inscris in certificatul de inmatriculare;
    d) - sa nu preia la transport marfuri sau colete decat in limita spatiilor disponibile;
    e) - sa opreasca in toate statiile prevazute in graficul de circulatie din caietul de sarcini al licentei de traseu;
    f) - sa nu opreasca pentru urcarea sau coborarea persoanelor transportate in alte locuri decat cele prevazute in graficul de circulatie din caietul de sarcini al licentei de traseu;
    g) - sa asigure gratuit readucerea persoanelor transportate la punctul de plecare in cazul in care calatoria nu se poate realiza pana la destinatie din cauza de forta majora sau din vina operatorului de transport rutier;
    h) - sa preia la transport numai persoane care detin legitimatii de serviciu valabile eliberate de catre beneficiarul transportului;
    i) - sa asigure preluarea persoanelor transportate din vehiculele ramase imobilizate pe traseu in termen de maximum:
    1 - 3 ore in judet;
    2 - 5 ore in tara.
    ART. 89
    Prevederile art. 67 din Norme se aplica corespunzator si in cazul serviciilor regulate speciale.

    III.2.1.2.2. Transportul rutier de persoane prin servicii regulate speciale in trafic international
    ART. 90
    Transportul rutier public de persoane prin servicii regulate speciale in trafic international se efectueaza de catre operatorii de transport rutier romani in baza autorizatiei de transport internationala eliberata de autoritatea competenta a statului unde este situat celalalt capat de traseu si a autorizatiilor de transport internationale eliberate de catre autoritatile competente ale statelor tranzitate.
    ART. 91
    Transportul rutier public de persoane prin servicii regulate speciale in trafic international poate fi efectuat de catre operatorii de transport rutier care au incheiat un contract cu un beneficiar care poate fi agent economic, unitate de invatamant sau unitate militara, in vederea efectuarii de transporturi pentru categoriile de personal nominalizate la art. 3 pct. 30 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 109/2005 privind transporturile rutiere.
    ART. 92
    In vederea autorizarii efectuarii de transport rutier public de persoane prin servicii regulate speciale pe traseul solicitat, operatorul de transport rutier va depune la Directia Generala Infrastructura si Transport Rutier un dosar care cuprinde urmatoarele documente:
    a) cererea de eliberare a carei model este prevazut in anexa nr. 12 la prezentele Norme;
    b) lista vehiculelor propuse pentru efectuarea transportului de persoane prin servicii regulate pe traseul solicitat;
    c) copiile conforme ale licentei de transport intr-un numar egal cu cel al vehiculelor utilizate pe traseul solicitat;
    d) graficul de circulatie propus;
    e) contractul original, incheiat cu beneficiarul transportului, in limba romana sau copia tradusa si legalizata, precum si in limba oficiala a statului unde se afla sediul beneficiarului;
    f) schita traseului, cu indicarea punctelor de trecere a frontierelor, in trei exemplare pentru fiecare stat parcurs;
    g) schema de conducere care sa permita controlul respectarii perioadelor de conducere si de odihna ale conducatorilor auto;
    h) avizele eliberate de catre administratiile locale pentru statiile utilizate pentru urcarea/coborarea persoanelor transportate; in cazul transportului de persoane prin servicii regulate speciale in trafic international statiile utilizate pentru urcarea/coborarea persoanelor transportate nu pot fi statiile publice;
    i) alte informatii suplimentare pe care le considera relevante sau le sunt cerute de Directia Generala Infrastructura si Transport Rutier.
    ART. 93
    (1) In termen de maximum 30 de zile de la data depunerii dosarului, Directia Generala Infrastructura si Transport Rutier analizeaza documentele depuse urmand ca in cazul in care se constata ca sunt indeplinite conditiile pentru efectuarea transportului rutier prin servicii regulate speciale pe traseul propus sa solicite autoritatii competente a statului unde se afla celalalt capat al traseului autorizarea operatorului de transport rutier roman si eliberarea autorizatiilor de transport international destinate acestuia sau comunica in scris refuzul motivat, dupa caz.
    (2) Pentru un traseu international, Directia Generala Infrastructura si Transport Rutier va solicita autoritatii competente a statului unde se afla celalalt capat al traseului un numar de autorizatii de transport international egal cu numarul de vehicule necesar pentru efectuarea traseului.
    ART. 94
    Directia Generala Infrastructura si Transport Rutier va respinge dosarul depus in vederea atribuirii unui traseu in trafic international, in urmatoarele cazuri:
    a) daca solicitantul nu dispune de numarul de vehicule si copii conforme ale licentei de transport, necesare derularii transportului pe traseul solicitat, conform contractului incheiat cu beneficiarul;
    b) daca a fost sanctionat in mod repetat, in ultimii 2 ani, pentru incalcarea legislatiei nationale sau internationale in domeniul transportului rutier;
    c) daca prin atribuirea traseului respectiv se incalca prevederile acordurilor bilaterale incheiate intre Romania si statele pe teritoriul carora se afla traseul;
    d) daca traseul solicitat se suprapune cu traseele detinute de operatori de transport rutier care efectueaza transporturi internationale de persoane prin servicii regulate.
    ART. 95
    Dupa obtinerea autorizatiilor de transport international de la autoritatea competenta a statului unde se afla celalalt capat de traseu, Directia Generala Infrastructura si Transport Rutier va solicita autoritatilor competente ale statelor tranzitate, eliberarea autorizatiilor de transport international de tranzit.
    ART. 96
    (1) Dupa obtinerea tuturor autorizatiilor de transport internationale mentionate la art. 93 si art. 95 din prezentele Norme, acestea vor fi eliberate operatorului de transport rutier de catre Directia Generala Infrastructura si Transport Rutier.
    (2) Autorizatiile de transport internationale mentionate la art. 93 si art. 95 din prezentele Norme sunt nominale si netransmisibile.
    (3) Directia Generala Infrastructura si Transport Rutier va transmite Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. o adresa insotita de copii ale autorizatiilor de transport international mentionate la art. 93 si art. 95 din Norme.
    ART. 97
    (1) Operatorii de transport rutier au obligatia de a detine, in original, la bordul vehiculului pe toata durata transportului international de persoane prin servicii regulate speciale, autorizatiile de transport international eliberate de catre autoritatile competente ale statului unde se afla celalalt capat al traseului, insotite de graficele de circulatie si autorizatiile de transport international eliberate de autoritatile competente ale statelor tranzitate.
    (2) Suplimentar fata de documentele mentionate la alin. (1), in cazul transportului rutier public de persoane prin servicii regulate speciale in trafic international la bordul vehiculului trebuie sa se mai afle:
    a) contractul incheiat cu beneficiarul transportului, in limba romana sau copia tradusa si legalizata;
    b) legitimatia de serviciu valabila a conducatorului auto din care sa reiasa ca este angajat al operatorului de transport rutier;
    c) actul prin care se dovedeste dreptul de munca in Romania, in cazul conducatorilor auto cetateni straini;
    d) contractul de inchiriere in original sau o copie legalizata, in cazul in care vehiculul este detinut cu contract de inchiriere sau leasing;
    e) asigurarea pentru persoanele transportate si bagajele acestora, in copie.
    ART. 98
    Operatorul de transport rutier are urmatoarele obligatii:
    a) - sa utilizeze pe timpul executarii transportului rutier placa de traseu cu indicarea executantului, a traseului si a tipului de transport;
    b) - sa asigure urcarea si coborarea bagajelor in/din portbagajul vehiculului. Bagajele se manipuleaza numai de catre conducatorul auto;
    c) - sa nu transporte persoane decat in limita numarului de locuri pe scaune inscris in certificatul de inmatriculare;
    d) - sa nu preia la transport marfuri sau colete decat in limita spatiilor disponibile;
    e) - sa respecte graficul de circulatie care insoteste autorizatia de transport international;
    f) - sa opreasca in toate statiile prevazute in graficul de circulatie care insoteste autorizatia de transport international;
    g) - sa nu opreasca pentru urcarea sau coborarea persoanelor transportate in alte locuri decat cele prevazute in graficul de circulatie care insoteste autorizatia de transport international;
    h) - sa asigure gratuit readucerea persoanelor transportate la punctul de plecare in cazul in care calatoria nu se poate realiza pana la destinatie din cauza de forta majora sau din vina operatorului de transport rutier;
    i) - sa asigure preluarea persoanelor transportate din vehiculele ramase imobilizate pe traseu in termen de maximum 16 ore.

    III.2.1.3. Efectuarea transportului rutier public prin servicii ocazionale

    III.2.1.3.1. Transportul rutier public de persoane prin servicii ocazionale in trafic national
    ART. 99
    Transportul rutier public de persoane prin servicii ocazionale in trafic national se efectueaza de catre operatorii de transport rutier numai in baza documentului de transport.
    ART. 100
    (1) La efectuarea unui transport rutier public de persoane prin servicii ocazionale in trafic national, operatorul de transport rutier are obligatia de a detine in original, la bordul vehiculului, pe toata durata transportului, documentul de transport.
    (2) Pentru transportul rutier public de persoane prin servicii ocazionale in trafic national, prin document de transport se intelege documentul de control al carui model este prevazut in anexa nr. 13 la prezentele Norme.
    (3) Documentul de control este format din foi de parcurs detasabile, in doua exemplare, legate in carnete cu cate 25 foi de parcurs. Fiecare carnet si foile de parcurs care il compun vor fi numerotate. Foile de parcurs vor fi, de asemenea, numerotate consecutiv de la 1 la 25.
    (4) Suplimentar fata de documentul de transport, in cazul transportului rutier public de persoane prin servicii ocazionale in trafic national la bordul vehiculului trebuie sa se mai afle:
    a) contractul sau comanda cu beneficiarul transportului respectiv;
    b) legitimatia de serviciu valabila a conducatorului auto din care sa reiasa ca este angajat al operatorului de transport rutier;
    c) contractul de inchiriere in original sau copie legalizata in cazul in care vehiculul rutier este detinut cu contract de inchiriere sau leasing;
    d) actul prin care se dovedeste dreptul de munca in Romania, in cazul conducatorilor auto cetateni straini.
    ART. 101
    (1) Documentul de control se elibereaza de catre agentia teritoriala a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R., in raza careia operatorul de transport rutier isi are sediul social, dupa prezentarea documentului de plata a tarifului de eliberare.
    (2) Documentul de control este nominal si nu este transmisibil.
    ART. 102
    Procedura de eliberare, precum si modul de completare si utilizare a documentului de control, se stabilesc de catre Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. si se comunica prin afisare la sediul agentiilor teritoriale, si pe site-ul acesteia.
    ART. 103
    Comanda sau contractul incheiat cu beneficiarul trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii:
    a) - denumirea beneficiarului;
    b) - codul unic de inregistrare;
    c) - adresa beneficiarului;
    d) - traseul;
    e) - punctul de imbarcare si cel de debarcare al persoanelor transportate;
    f) - perioada de desfasurare a serviciului respectiv.
    ART. 104
    In timpul derularii transportului de persoane prin servicii ocazionale in trafic national, nici o persoana nu poate urca sau cobori pe parcursul transportului, imbarcarea, respectiv debarcarea acestora fiind posibila numai intr-un singur punct mentionat in comanda sau contract.
    ART. 105
    Operatorul de transport rutier are urmatoarele obligatii:
    a) - sa utilizeze pe timpul executarii transportului rutier placa de traseu cu indicarea executantului si a tipului de transport;
    b) - sa asigure urcarea si coborarea bagajelor in/din portbagajul vehiculului. Bagajele se manipuleaza numai de catre conducatorul auto;
    c) - sa nu transporte persoane decat in limita numarului de locuri pe scaune inscris in certificatul de inmatriculare;
    d) - sa nu preia la transport marfuri sau colete decat in limita spatiilor disponibile;
    e) - sa nu opreasca pentru urcarea sau coborarea persoanelor transportate in alte locuri decat cele prevazute in comanda sau contract;
    f) - sa asigure gratuit readucerea persoanelor transportate la punctul de plecare in cazul in care calatoria nu se poate realiza pana la destinatie din cauza de forta majora sau din vina operatorului de transport rutier;
    g) - sa asigure preluarea persoanelor transportate din vehiculele ramase imobilizate pe traseu in termen de maximum:
    1 - 3 ore in judet;
    2 - 5 ore in tara.

    III.2.1.3.2. Transportul rutier public de persoane prin servicii ocazionale in trafic international
    ART. 106
    (1) Transportul rutier public de persoane plin servicii ocazionale in trafic international se poate efectua numai in conditiile respectarii prevederilor Acordului privind transportul international de persoane cu autocarul si autobuzul (Acordul Interbus), ratificat prin Legea nr. 439/2002.
    (2) Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. va afisa la sediul agentiilor teritoriale si pe site-ul acesteia lista tarilor semnatare a Acordului Interbus.
    (3) Pentru statele nesemnatare a Acordului Interbus, Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. va afisa la sediul agentiilor teritoriale si pe site-ul propriu modul de efectuare a transportului rutier public de persoane prin servicii ocazionale si documentul de transport necesar pentru fiecare stat in parte.
    ART. 107
    (1) Procedura de eliberare a documentului de control pentru serviciile ocazionale liberalizate se stabileste de catre Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. si se comunica prin afisare la sediul agentiilor teritoriale si pe site-ul propriu.
    (2) Documentul de control se elibereaza operatorului de transport rutier dupa prezentarea documentului de plata a tarifului de eliberare.
    (3) Procedura de eliberare a autorizatiilor pentru serviciile ocazionale neliberalizate se stabileste de catre Directia Generala Infrastructura si Transport Rutier, care va solutiona, in conformitate cu prevederile acordurilor bilaterale si multilaterale incheiate de Romania cu celelalte state, solicitarile operatorilor de transport rutier romani pe teritoriul statelor partenere si a operatorilor de transport rutier straini pe teritoriul Romaniei.
    ART. 108
    In timpul derularii transportului de persoane prin servicii ocazionale in trafic international, nici o persoana nu poate urca sau cobori pe parcursul transportului, imbarcarea, respectiv debarcarea acestora fiind posibila numai intr-un singur punct mentionat pe documentul de control.
    ART. 109
    (1) Pentru efectuarea unui transport rutier public de persoane prin servicii ocazionale, operatorul de transport rutier are obligatia de a detine, in original, la bordul vehiculului, pe toata durata transportului, copia conforma a licentei de transport, precum si documentul de transport.
    (2) Pentru transportul rutier public de persoane, prin servicii ocazionale in trafic international, prin document de transport se intelege, dupa caz:
    a) documentul de control prevazut de Acordul Interbus pentru transporturile rutiere publice de persoane prin servicii ocazionale liberalizate;
    b) autorizatia pentru serviciul ocazional neliberalizat;
    c) documentul de control prevazut de Acordurile bilaterale pentru transportul rutier public de persoane prin servicii ocazionale in cazul statelor nesemnatare a Acordului Interbus.
    (3) Suplimentar fata de documentul de transport in cazul transportului rutier de persoane prin servicii ocazionale in trafic international, la bordul vehiculului trebuie sa se afle:
    a) contractul de transport sau documentul echivalent prevazut in pagina de garda a documentului de control;
    b) legitimatia de serviciu valabila a conducatorului auto din care sa reiasa ca este angajat al operatorului de transport rutier;
    c) contractul de inchiriere in original sau copia legalizata in cazul in care vehiculul rutier este detinut cu contract de inchiriere sau leasing;
    d) actul prin care se dovedeste dreptul de munca in Romania, in cazul conducatorilor auto cetateni straini;
    e) asigurarea pentru calatori si bagajele acestora, in copie.
    ART. 110
    Operatorul de transport rutier are urmatoarele obligatii:
    a) - sa utilizeze pe timpul executarii transportului rutier placa cu indicarea executantului si a tipului de transport;
    b) - sa asigure urcarea si coborarea bagajelor in/din portbagajul vehiculului. Bagajele se manipuleaza numai de catre conducatorul auto;
    c) - sa nu transporte persoane decat in limita numarului de locuri pe scaune inscris in certificatul de inmatriculare;
    d) - sa nu preia la transport marfuri sau colete decat in limita spatiilor disponibile;
    e) - sa opreasca in toate statiile prevazute in documentul de control sau in autorizatia pentru serviciul ocazional neliberalizat, dupa caz;
    f) - sa asigure gratuit readucerea persoanelor transportate la punctul de plecare in cazul in care calatoria nu se poate realiza pana la destinatie din cauza de forta majora sau din vina operatorului de transport rutier;
    g) - sa asigure preluarea persoanelor transportate din vehiculele ramase imobilizate pe traseu in termen de maximum 16 ore.

    III.2.2. Transportul rutier in cont propriu de persoane

    III.2.2.1. Efectuarea transportului rutier de persoane in cont propriu in trafic national
    ART. 111
    (1) Pentru a efectua transport rutier de persoane in cont propriu in trafic national, la bordul vehiculului trebuie sa se afle, pe toata durata transportului, copia conforma a certificatului de transport in cont propriu, documentul de transport, iar persoanele transportate trebuie sa fie angajatii intreprinderii.
    (2) Calitatea de angajat al intreprinderii se dovedeste prin legitimatii de serviciu valabile.
    ART. 112
    (1) Pentru transportul de persoane in cont propriu in trafic national, prin document de transport se intelege tabelul cu persoanele transportate semnat si stampilat de catre reprezentantul legal al intreprinderii.
    (2) Suplimentar fata de documentul de transport, in cazul transportului rutier in cont propriu de persoane in trafic national la bordul vehiculului trebuie sa se mai afle:
    a) legitimatia de serviciu valabila a conducatorului auto din care sa reiasa ca este angajat al intreprinderii;
    b) contractul de inchiriere in original sau copie legalizata, in cazul in care vehiculul rutier este detinut cu contract de inchiriere sau leasing;
    c) actul prin care se dovedeste dreptul de munca in Romania, in cazul conducatorilor auto cetateni straini;
    d) asigurarea pentru persoanele transportate si bagajele acestora, in copie.
    ART. 113
    Intreprinderea are urmatoarele obligatii:
    a - sa asigure urcarea si coborarea bagajelor in/din portbagajul vehiculului. Bagajele se manipuleaza numai de catre conducatorul auto;
    b - sa nu transporte persoane decat in limita numarului de locuri pe scaune inscris in certificatul de inmatriculare;
    c - sa nu preia la transport marfuri sau colete decat in limita spatiilor disponibile;
    d - sa nu opreasca pentru urcarea altor persoane decat cele care sunt angajatele intreprinderii, inscrise in documentul de transport.

    III.2.2.2. Efectuarea transportului rutier de persoane in cont propriu in trafic international
    ART. 114
    (1) Pentru efectuarea transportului rutier de persoane in cont propriu in trafic international, la bordul vehiculului trebuie sa se afle, pe toata durata transportului, copia conforma a certificatului de transport in cont propriu si documentul de transport, iar persoanele transportate trebuie sa fie angajatii intreprinderii.
    (2) Calitatea de angajat al intreprinderii se dovedeste prin legitimatii de serviciu valabile.
    ART. 115
    (1) Pentru transportul de persoane in cont propriu in trafic international, prin document de transport se intelege tabelul cu persoanele transportate semnat si stampilat de catre reprezentantul legal al intreprinderii.
    (2) Suplimentar fata de documentul de transport, in cazul transportului rutier in cont propriu de persoane in trafic international la bordul vehiculului trebuie sa se mai afle:
    a) legitimatia de serviciu valabila a conducatorului auto din care sa reiasa ca este angajat al intreprinderii;
    b) contractul de inchiriere in original sau copie legalizata, in cazul in care vehiculul rutier este detinut cu contract de inchiriere sau leasing;
    c) actul prin care se dovedeste dreptul de munca in Romania, in cazul conducatorilor auto cetateni straini;
    d) asigurarea pentru persoanele transportate si bagajele acestora, in copie.
    ART. 116
    Intreprinderea are urmatoarele obligatii:
    a) - sa asigure urcarea si coborarea bagajelor in/din portbagajul vehiculului. Bagajele se manipuleaza numai de catre conducatorul auto;
    b) - sa nu supraincarce vehiculul peste capacitatea utila de transport de persoane inscrisa in certificatul de inmatriculare;
    c) - sa nu preia la transport marfuri sau colete decat in limita spatiilor disponibile;
    d) - sa nu opreasca pentru urcarea altor persoane decat cele care sunt angajatele intreprinderii, inscrise in documentul de transport.

    CAP. 4
    ACTIVITATI CONEXE TRANSPORTULUI RUTIER

    ART. 117
    Activitatile conexe transportului rutier se pot efectua de catre intreprinderi numai pe baza licentei pentru activitati conexe transportului rutier eliberata de agentia teritoriala a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. in raza careia intreprinderea isi are sediul social.
    ART. 118
    Licenta pentru activitati conexe transportului rutier se elibereaza pentru fiecare tip de activitate conexa, perioada de valabilitate a acesteia fiind de 5 ani.
    ART. 119
    (1) In situatia in care activitatea conexa transportului rutier se efectueaza de catre o intreprindere intr-un singur punct, Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. elibereaza prin agentia teritoriala in a carei raza intreprinderea isi are sediul social, o copie conforma cu exemplarul original al licentei pentru activitati conexe transportului rutier.
    (2) In situatia in care activitatea conexa transportului rutier se efectueaza de catre o intreprindere in mai multe puncte, Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. elibereaza prin agentia teritoriala in a carei raza intreprinderea isi are sediul social, cate o copie conforma cu exemplarul original al licentei pentru activitati conexe transportului rutier pentru fiecare dintre acestea.
    ART. 120
    Activitatile conexe transportului rutier sunt urmatoarele:
    a) activitati desfasurate de autogara;
    b) activitati de intermediere a operatiunilor de transport rutier public.

    IV.1. Licenta pentru activitati conexe transportului rutier - activitati desfasurate de autogara

    ART. 121
    Autogara este spatiul special amenajat, bun de utilitate publica, in care se desfasoara activitati specifice transportului rutier public de persoane prin servicii regulate.
    ART. 122
    Conditiile de avizare a unei autogari sunt urmatoarele:
    a) casa de bilete si abonamente;
    b) birou de miscare si informatii;
    c) minimum 2 peroane pentru autobuzele, respectiv minimum 4 peroane pentru microbuzele care pleaca/sosesc in/din cursa;
    d) grup sanitar propriu cu minim doua cabine;
    e) sala de asteptare pentru publicul calator cu cel putin 25 de locuri pe scaune si o suprafata echivalenta de minim 1 mp pentru fiecare loc pe scaun;
    f) spatiu pentru depozitarea bagajelor publicului calator cu un volum de minim de 30 mc;
    g) afisaj pentru informarea publicului calator, inclusiv la fiecare peron.
    ART. 123
    Detinatorii de licenta pentru activitati conexe transportului rutier - activitati desfasurate de autogari au urmatoarele obligatii:
    a) sa afiseze la fiecare casa de bilete si abonamente orarul de functionare;
    b) sa monteze afisaje la peroanele de plecare/sosire a curselor;
    c) sa repartizeze cursele pe peroane astfel incat sa se asigure cel putin 15 minute interval intre doua plecari/sosiri consecutive de la acelasi peron;
    d) sa intocmeasca programul autogarii in functie de orele de plecare si de sosire a curselor, autogara se va deschide cu minimum 30 minute inainte de plecarea/sosirea primei curse si se va inchide dupa minimum 30 de minute de la sosirea/plecarea ultimei curse;
    e) personalul autogarii este obligat sa asigure respectarea de catre public a regulilor stabilite cu privire la conduita in autogara, interzicand:
    1 - cersetoria sau jocurile de noroc;
    2 - fumatul si consumul bauturilor alcoolice in salile de asteptare;
    f) sa asigure evidenta curselor plecate si sosite, in ordinea cronologica de executie, prin registrul de miscare care va cuprinde:
    1 - ora de plecare/sosire;
    2 - numarul de circulatie;
    3 - traseul;
    4 - operatorul de transport rutier;
    5 - observatii;
    g) sa comunice, agentiei teritoriale a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R., pana la data de 10 a lunii in curs, pentru luna precedenta, modul de efectuare a curselor pe fiecare operator de transport rutier, printr-o situatie care va cuprinde urmatoarele date:
    1 - denumirea operatorilor de transport rutier;
    2 - nominalizarea curselor de pe traseele detinute de operatorii de transport rutier, intarziate sau neefectuate;
    h) sa permita in mod nediscriminatoriu accesul operatorilor de transport rutier la serviciile oferite de autogara, fara a conditiona incheierea contractelor de efectuarea unor servicii suplimentare sau pe care operatorul de transport rutier nu le solicita;
    i) sa primeasca si sa inregistreze toate cererile operatorilor de transport rutier care solicita accesul in autogara, cereri la care se va raspunde afirmativ sau negativ, cu motivarea refuzului, in scris, in termen de 20 zile de la data primirii cererii;
    j) sa incheie contracte de acces in autogara, in conformitate cu graficele de circulatie aprobate, cu operatorii de transport rutier detinatori de licenta de traseu;
    k) sa aplice, la incheierea contractelor cu operatorii de transport rutier, tarife egale pentru aceleasi servicii;
    l) sa incheie contracte de acces in autogara cu operatorii de transport rutier fara a depasi capacitatea autogarii.
    ART. 124
    (1) Pentru eliberarea licentei pentru activitati conexe transportului rutier - activitati desfasurate de autogara si a copiei conforme a acesteia, solicitantul va depune la sediul agentiei teritoriale a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R., in raza careia intreprinderea isi are sediul social, un dosar care va cuprinde urmatoarele, dupa caz:
    a) cerere;
    b) acte din care sa reiasa dreptul de detinere sau de folosinta a spatiului;
    c) in functie de forma juridica de organizare:
    1 - certificatul de inmatriculare la Oficiul National al Registrului Comertului si actul constitutiv din care sa reiasa ca societatile comerciale au in obiectul de activitate activitati conexe transportului rutier;
    2 - certificatul de inmatriculare la Oficiul National al Registrului Comertului si autorizatia pentru desfasurarea de activitati economice in mod independent din care sa reiasa ca persoanele fizice si asociatiile familiale au in obiectul de activitate activitati conexe transportului rutier;
    3 - actul constitutiv, codul fiscal, statutul si dovada inscrierii in Registrul asociatiilor si fundatiilor, din care sa reiasa ca fundatiile si asociatiile nonprofit care au personalitate juridica pot efectua activitati conexe transportului rutier;
    4 - actul de infiintare, respectiv statutul/regulamentul de organizare si functionare, precum si codul fiscal din care trebuie sa reiasa ca institutiile/autoritatile, altele decat cele mentionate mai sus, au in obiectul de activitate activitati conexe transportului rutier;
    d) - avizul Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R., in cazul in care spatiile in care isi desfasoara activitatea nu sunt proprietatea statului sau a unitatii administrativ-teritoriale sau acordul consiliului local si avizul Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. in cazul in care spatiile in care isi desfasoara activitatea sunt proprietatea statului sau a unitatii administrativ-teritoriale;
    e) - decizia de numire a persoanei angajata a intreprinderii, responsabila pentru activitatile desfasurate de autogara;
    f) - angajament pe propria raspundere a reprezentantului legal al intreprinderii privind respectarea obligatiilor prevazute la art. 123 din prezentele Norme.
    (2) La dosarul prevazut la alin. (1) se anexeaza nota de constatare intocmita de catre agentia teritoriala a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. in raza careia intreprinderea isi are sediul social, din care sa rezulte respectarea conditiilor prevazute la art. 122 lit. a) - g) din prezentele Norme.
    ART. 125
    In termen de maximum 15 zile de la data depunerii dosarului agentia teritoriala a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. - analizeaza dosarul depus de solicitant si, in functie de indeplinirea conditiilor necesare, elibereaza licenta pentru activitati conexe transportului rutier - activitati desfasurate de autogara si copia conforma a acesteia, ori comunica in scris refuzul motivat al eliberarii acesteia.
    ART. 126
    (1) Licenta pentru activitati conexe transportului rutier - activitati desfasurate de autogara, precum si copia conforma a acesteia, se elibereaza dupa prezentarea dovezii de plata al tarifului pentru aceste documente.
    (2) Modelul licentei pentru activitati conexe transportului rutier - activitati desfasurate de autogara este prevazut in anexa nr. 14 la prezentele Norme.
    (3) Modelul copiei conforme a licentei pentru activitati conexe transportului rutier - activitati desfasurate de autogara este prevazut in anexa nr. 15 la prezentele Norme.
    ART. 127
    In vederea obtinerii copiei conforme a licentei pentru activitati conexe transportului rutier - activitati desfasurate de autogara, in situatia in care intreprinderea are puncte de lucru sau sucursale in care urmeaza sa desfasoare activitati de autogara, aceasta va depune la agentia teritoriala a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. in raza careia intreprinderea isi are sediul social, un dosar care va cuprinde documentele prevazute la art. 124 din prezentele Norme pentru fiecare din punctele de lucru sau sucursale. Pentru puncte de lucru/sucursale, nota de constatare prevazuta la alin. (2) al art. 124 din prezentele Norme va fi intocmita de catre agentia teritoriala a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. pe raza careia intreprinderea are deschis punctul de lucru sau sucursala.
    ART. 128
    Copia conforma a licentei pentru activitati conexe transportului rutier - activitati desfasurate de autogara se suspenda in cazul savarsirii unor abateri grave sau repetate de la reglementarile legale in vigoare.
    ART. 129
    Abaterile grave pentru care se suspenda copia conforma a licentei pentru activitati conexe transportului rutier - activitati desfasurate de autogara sunt:
    a) reclamatii din partea publicului calator privind nerespectarea serviciilor desfasurate de autogara, verificate si confirmate, iar intreprinderea nu a remediat in termenul stabilit de agentia teritoriala a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. aspectele semnalate in reclamatii;
    b) nerespectarea angajamentului prevazut la art. 124 lit. i) din Norme.
    ART. 130
    Abaterile pentru care la a treia repetare se aplica prevederile art. 128 din Norme sunt urmatoarele:
    a) necomunicarea, in termen, agentiei teritoriale a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R., a regularitatii curselor;
    b) nerespectarea regulilor stabilite cu privire la conduita in autogara, fara ca persoana angajata a intreprinderii, responsabila pentru activitatile desfasurate de autogara, sa ia masuri pentru eliminarea deficientelor.
    ART. 131
    Licenta pentru activitati conexe transportului rutier - activitati desfasurate de autogara se retrage in urmatoarele cazuri:
    a) nu mai sunt indeplinite conditiile care au stat la baza eliberarii acesteia;
    b) cand intreprinderea a furnizat documente continand informatii eronate cu ocazia solicitarii acesteia;
    c) cand intreprinderea isi inceteaza activitatea conexa transportului rutier sau se desfiinteaza. In acest caz intreprinderea este obligata sa depuna, in termen de 15 zile de la incetarea activitatii, la agentia teritoriala a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. emitenta licenta pentru activitati conexe transportului rutier - activitati desfasurate de autogara, precum si copia conforma a acesteia.

    IV.2. Licenta pentru activitati conexe transportului rutier - activitati de intermediere a operatiunilor de transport rutier public

    ART. 132
    Activitatile de intermediere a operatiunilor de transport rutier public se realizeaza prin preluarea de la beneficiari a comenzilor de transport rutier, acestea urmand a fi executate de intermediar, in numele sau, prin intermediul unui operator de transport rutier.
    ART. 133
    (1) In executarea activitatii de intermediere a operatiunilor de transport rutier public intreprinderea incheie contracte de transport in nume propriu, fiind raspunzatoare de efectuarea transportului fata de beneficiarul acestuia.
    (2) Transportul poate fi realizat prin unul, ori prin asociere cu mai multi intermediari.
    ART. 134
    Pentru eliberarea licentei pentru activitati conexe transportului rutier - activitati de intermediere a operatiunilor de transport rutier public si a copiei conforme a acesteia, solicitantul va depune la sediul agentiei teritoriale a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R., in raza careia intreprinderea isi are sediul social, un dosar care va cuprinde urmatoarele, dupa caz:
    a) cerere;
    b) acte din care sa reiasa dreptul de detinere sau de folosinta a spatiului;
    c) in functie de forma juridica de organizare:
    1 - certificatul de inmatriculare la Oficiul National al Registrului Comertului si actul constitutiv din care sa reiasa ca societatile comerciale au in obiectul de activitate activitati conexe transportului rutier;
    2 - certificatul de inmatriculare la Oficiul National al Registrului Comertului si autorizatia pentru desfasurarea de activitati economice in mod independent din care sa reiasa ca persoanele fizice si asociatiile familiale au in obiectul de activitate activitati conexe transportului rutier;
    3 - actul constitutiv, codul fiscal, statutul si dovada inscrierii in Registrul asociatiilor si fundatiilor, din care sa reiasa ca fundatiile si asociatiile nonprofit care au personalitate juridica pot efectua activitati conexe transportului rutier;
    4 - actul de infiintare, respectiv statutul/regulamentul de organizare si functionare, precum si codul fiscal din care trebuie sa reiasa ca institutiile/autoritatile, altele decat cele mentionate mai sus, au in obiectul de activitate activitati conexe transportului rutier;
    d) decizia de numire a persoanei angajata a intreprinderii, responsabila pentru activitatea de intermediere a operatiunilor de transport rutier public;
    e) scrisoarea de garantie sau asigurare pentru raspundere civila, pentru activitati conexe in valoare de minim 30.000 euro pentru transporturi rutiere nationale si 50.000 euro pentru transporturi rutiere internationale.
    ART. 135
    In termen de maximum 15 zile de la data depunerii dosarului agentia teritoriala a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. analizeaza dosarul depus de solicitant si, in functie de indeplinirea conditiilor necesare, elibereaza licenta pentru activitati conexe transportului rutier - activitati de intermediere a operatiunilor de transport rutier public si copia conforma a acesteia ori comunica in scris refuzul motivat al eliberarii acesteia.
    ART. 136
    (1) Licenta pentru activitati conexe transportului rutier - activitati de intermediere a operatiunilor de transport rutier public si copia conforma a acesteia se elibereaza dupa prezentarea dovezii de plata a tarifului pentru aceste documentele.
    (2) Modelul de licenta pentru activitati conexe transportului rutier - activitati de intermediere a operatiunilor de transport rutier public este prevazut in anexa nr. 16 la prezentele Norme.
    (3) Modelul copiei conforme a licentei pentru activitati conexe transportului rutier - activitati de intermediere a operatiunilor de transport rutier public este prevazut in anexa nr. 17 la prezentele Norme.
    ART. 137
    In vederea obtinerii copiei conforme a licentei pentru activitati conexe transportului rutier - activitati de intermediere a operatiunilor de transport rutier public, in situatia in care intreprinderea are puncte de lucru sau sucursale in care urmeaza sa desfasoare activitati de intermediere a operatiunilor de transport rutier public, aceasta va depune la agentia teritoriala a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R., in raza careia intreprinderea isi are sediul social, un dosar care va cuprinde documentele prevazute la lit. a), b), c) si d) de la art. 134 din prezentele Norme pentru fiecare punct de lucru sau sucursala.
    ART. 138
    Copia conforma a licentei pentru activitati conexe transportului rutier - activitati de intermediere a operatiunilor de transport rutier public se suspenda in cazul savarsirii unor abateri grave sau repetate de la reglementarile in vigoare.
    ART. 139
    Prin abateri pentru care la a treia repetare se aplica prevederile art. 138 din prezentele Norme se intelege reclamatiile din partea beneficiarilor privind serviciile oferite de detinatorul licentei de executie pentru activitati de intermediere a operatiunilor de transport rutier public, confirmate si constatate prin nota de control.
    ART. 140
    Prin abatere grava se intelege nerespectarea clauzelor contractuale stabilite prin contractul de prestari servicii de catre detinatorul licentei pentru activitati conexe transportului rutier - activitati de intermediere a operatiunilor de transport rutier public, nerespectare stabilita de instanta de judecata printr-o hotarare judecatoreasca definitiva.
    ART. 141
    Licenta pentru activitati conexe transportului rutier - activitati de intermediere a operatiunilor de transport rutier public se retrage in urmatoarele cazuri:
    a) nu mai sunt indeplinite conditiile care au stat la baza eliberarii acesteia;
    b) cand intreprinderea a furnizat documente continand informatii eronate cu ocazia solicitarii acesteia.
    c) cand intreprinderea isi inceteaza activitatea conexa transportului rutier sau se desfiinteaza. In acest caz intreprinderea este obligata sa depuna, in termen de 15 zile de la incetarea activitatii, la agentia teritoriala a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. licenta pentru activitati conexe transportului rutier - activitati de intermediere a operatiunilor de transport rutier public, precum si copiile conforme ale acesteia.

    CAP. 5
    Inspectia si controlul in transporturile rutiere si activitatile conexe acestora

    ART. 142
    In exercitarea atributiilor de inspectie si control pentru care a fost abilitat, personalul imputernicit in acest scop al Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R., denumit in continuare agent constatator, are drept de control in trafic, in punctele de imbarcare/debarcare a persoanelor transportate si in punctele de control trecere frontiera asupra tuturor vehiculelor care efectueaza transport rutier de persoane sau de marfuri, inclusiv cele inmatriculate in alte state, in punctele in care se desfasoara activitati conexe transportului rutier precum si la sediile, punctele de lucru sau sucursalele operatorilor de transport rutier sau intreprinderilor, conform competentelor.
    ART. 143
    (1) Controlul se efectueaza in baza autorizatiei de control, conform graficelor de control intocmite de catre conducerea Inspectoratului Rutier, sefii agentiilor teritoriale sau serviciilor regionale de control in punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei.
    (2) Controlul de fond la sediul operatorilor de transport rutier, al intreprinderilor si al intreprinderilor care efectueaza activitati conexe transportului rutier se efectueaza de catre agentiile teritoriale ale Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R., o data la doi ani sau la solicitarea altor institutii ale statului.
    (3) Controlul in trafic, precum si la sediul operatorilor de transport rutier, intreprinderilor si al intreprinderilor care efectueaza activitati conexe transportului rutier se poate efectua si in afara graficelor de control, la sesizari sau in baza unor ordine sau dispozitii exprese ale conducerii Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R.
    ART. 144
    In vederea programarii, organizarii, bunei desfasurari a activitatii de control si realizarii unui control unic, eficient si sigur, Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. este autorizata sa incheie protocoale de colaborare cu celelalte institutii ale statului cu atributii de control in transportul rutier.
    ART. 145
    (1) Controalele in trafic vor fi organizate in locuri variate, pe intregul interval de timp zilnic si saptamanal.
    (2) Programarea controalelor in trafic va avea in vedere ca acestea sa fie facute intr-un mod aleatoriu, prin rotatie, pentru a se asigura pe cat este posibil un echilibru in ceea ce priveste frecventa controalelor efectuate in diferite puncte din trafic.
    ART. 146
    Agentii constatatori ai Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. au obligatia sa detina asupra lor autorizatia de control si purtarii uniformei de serviciu in timpul desfasurarii actiunilor de control.
    ART. 147
    Constatarea si sanctionarea contraventiilor se face de catre agentii constatatori ai Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R., potrivit competentelor legale.
    ART. 148
    Evidenta proceselor-verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor intocmite, se tine in "Registrul de evidenta a contraventiilor" aflat la compartimentele functionale din structura de organizare a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. de care apartin agentii constatatori.
    ART. 149
    (1) Sanctiunile aplicate operatorului de transport rutier sau intreprinderilor se inregistreaza in fisa cazier a acestora deschisa la agentia teritoriala a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. emitenta a licentei de transport, a certificatului de transport in cont propriu sau a licentei pentru activitati conexe transportului rutier.
    (2) In cazul in care operatiunea de transport rutier se efectueaza de catre o intreprindere care nu este operator de transport rutier sau de o intreprindere care efectueaza transport rutier in cont propriu, sanctiunea se aplica detinatorului vehiculului cu care se efectueaza transportul rutier.
    ART. 150
    Constatarea si sanctionarea contraventiilor savarsite de operatorii de transport rutier straini sau conducatorii auto nerezidenti in Romania, se efectueaza in conformitate cu prevederile articolelor 61 si 62 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 109/2005 privind transporturile rutiere.
    ART. 151
    In cazurile in care in urma controlului, efectuat in punctele prevazute la art. 142 din Norme, nu se impune aplicarea Sanctiunilor prin incheierea unui proces-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor, sanctiunile administrative se aplica pe baza unei note de control.

    CAP. 6
    Dispozitii finale si tranzitorii

    ART. 152
    (1) Licenta de transport rutier public, licenta de transport rutier in interes propriu si autorizatiile de transport rutier in interes propriu eliberate operatorilor de transport rutier pana la data intrarii in vigoare a prezentelor Norme raman valabile pana la prima viza anuala ulterioara, cand vor fi inlocuite cu noile formulare de licenta de transport, respectiv certificat de transport in cont propriu, cu plata tarifului de eliberare.
    (2) Licenta de transport rutier public, licenta de transport rutier in interes propriu si autorizatia de transport rutier in interes propriu eliberate in baza Ordonantei Guvernului nr. 44/1997 aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 105/2000, cu modificarile ulterioare, se supun aceluiasi regim juridic cu licenta de transport si certificatul de transport in cont propriu eliberate in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 109/2005 privind transporturile rutiere.
    (3) Licentele de executie pentru vehicul eliberate operatorilor de transport rutier pana la data intrarii in vigoare a prezentelor Norme raman valabile pana la expirare, cand vor fi eliberate copii conforme ale licentei de transport sau copii conforme ale certificatului de transport in cont propriu, cu plata tarifului de eliberare.
    (4) Licentele de executie pentru vehicul eliberate in baza Ordonantei Guvernului nr. 44/1997 aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 105/2000, cu modificarile ulterioare, se supun aceluiasi regim juridic cu copiile conforme ale licentei de transport sau copiile conforme ale certificatul de transport in cont propriu eliberate in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 109/2005 privind transporturile rutiere.
    (5) Licentele de executie pentru traseu eliberate pana la data intrarii in vigoare a prezentelor Norme raman valabile pana la prima viza anuala ulterioara, cand vor fi inlocuite cu noile formulare de licenta de traseu, cu plata tarifului prevazut pentru vizarea anuala.
    (6) Licentele de executie pentru traseu eliberate in baza Ordonantei Guvernului nr. 44/1997 aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 105/2000, cu modificarile ulterioare, se supun aceluiasi regim juridic cu licentele de traseu eliberate in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 109/2005 privind transporturile rutiere.
    (7) Licenta de executie pentru activitati conexe transportului rutier - autogara respectiv licenta de executie pentru activitati conexe transportului rutier - activitati de intermediere a activitatilor de transport eliberate operatorilor de transport rutier pana la data intrarii in vigoare a prezentelor Norme raman valabile pana la prima viza anuala ulterioara, cand vor fi inlocuite cu noile formulare de licenta pentru activitati conexe transportului rutier - activitati desfasurate de autogara, respectiv licenta pentru activitati conexe transportului rutier - activitati de intermediere a operatiunilor de transport rutier public, cu plata tarifului de eliberare.
    (8) Licenta de executie pentru activitati conexe transportului rutier - autogara respectiv licenta de executie pentru activitati conexe transportului rutier - activitati de intermediere a activitatilor de transport rutier eliberate in baza Ordonantei Guvernului nr. 44/1997 aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 105/2000, cu modificarile ulterioare, se supun aceluiasi regim juridic cu licenta pentru activitati conexe transportului rutier - activitati desfasurate de autogara, respectiv licenta pentru activitati conexe transportului rutier - activitati de intermediere a operatiunilor de transport rutier public eliberate in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 109/2005 privind transporturile rutiere.
    ART. 153
    Detinatorii de licente de transport rutier sau certificatul de transport rutier in cont propriu isi organizeaza si isi desfasoara activitatea pentru care au fost licentiati/certificati in baza regulamentelor proprii, cu respectarea prezentelor Norme si a legislatiei interne si internationale in vigoare.
    ART. 154
    Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. elaboreaza reguli si proceduri proprii de control si de desfasurare a activitatii aprobate prin Decizie a Directorului General al Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R.
    ART. 155
    Documentele solicitate la eliberarea licentei de transport rutier public, a certificatului de transport rutier in cont propriu, a copiilor conforme ale acestora, precum si a licentei pentru activitati conexe transportului rutier si a copiilor conforme ale acesteia se prezinta la sediul agentiei teritoriale a Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R. in copie, stampilate si semnate de catre administratorul societatii, fiecare copie avand inscris in mod expres: <<Subsemnatul ............., declar pe propria raspundere, sub sanctiunea legii penale privind falsul in declaratii, ca prezentul act este conform cu originalul>>.
    ART. 156
    Tariful pentru eliberarea licentei de traseu se stabileste pentru o cursa, iar in cazul unui traseu tariful perceput reprezinta suma curselor prevazute in caietul de sarcini al licentei de traseu.
    ART. 157
    (1) Transportul rutier de marfuri in trafic international poate fi efectuat si cu un autovehicul inmatriculat in Romania care tracteaza o semiremorca sau o remorca inmatriculata in alt stat, sub sigiliu vamal, daca acordurile bilaterale prevad aceasta.
    (2) Ansamblul format din autovehicule si remorca/semiremorca sau tractor si remorca/semiremorca, dupa caz, la care una dintre componente nu este inmatriculata in Romania, poate fi utilizat numai la transport rutier in trafic international si este supus reglementarilor respective, inclusiv interdictia privind cabotajul.
    ART. 158
    (1) Vehiculele utilizate la transportul rutier de persoane prin servicii regulate in trafic national vor fi clasificate pe categorii.
    (2) Vehiculele utilizate la transportul rutier public de persoane in trafic international vor fi clasificate pe stele.
    (3) Dupa incetarea valabilitatii programului de transport persoane prin servicii regulate existent la data intrarii in vigoare a prezentelor norme, transporturile de persoane prin servicii regulate pe trasee a caror parcurs depaseste 200 km vor fi efectuate numai cu autobuze sau autocare clasificate minim categoria I.
    ART. 159
    In cazul in care cursele dubluri efectuate ocazional pentru preluarea unui flux suplimentar de persoane existent temporar la capetele de traseu nu se considera curse noi, acestea se efectueaza dupa acelasi grafic cu al cursei dublate in urmatoarele conditii:
    a) - depasirea capacitatii de transport a vehiculului initial;
    b) - mentionarea in foaia de parcurs a caracterului cursei;
    c) - autovehiculul pentru cursa dublura trebuie sa intruneasca cel putin acelasi punctaj cu cel al autovehiculului titular.
    ART. 160
    Se recomanda operatorilor de transport rutier care efectueaza transport rutier public de persoane sa-si certifice sistemul calitatii serviciului.
    ART. 161
    (1) Data la care se desfasoara sedinta de atribuire a traseelor sau curselor in cazul transportului rutier de persoane prin servicii regulate in trafic judetean si interjudetean, precum si data limita de inregistrare a solicitarii se stabilesc de Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. si se comunica operatorilor de transport rutier public, cu cel putin 60 de zile inainte, prin afisare la sediul agentiilor teritoriale ale acesteia si pe site-urile Inspectoratului General de Comunicatii si Tehnologia Informatiei si Autoritatii Rutiere Romane - A.R.R.
    (2) Data de referinta care se ia in considerare pentru acordarea punctajelor la criteriile de evaluare, specificate in anexa nr. 8 la prezentele Norme, este cu 30 de zile inaintea desfasurarii sedintei de atribuire a traseelor sau curselor.
    ART. 162
    In conditiile in care capacitatea autogarilor este depasita (numar de plecari/sosiri, stationari la peron), precum si in cazul traseelor in trafic judetean si interjudetean pentru care sunt prevazute in caietul de sarcini mai mult de 15 curse zilnic, Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. solicita consiliilor locale, respectiv Consiliului General al Municipiului Bucuresti, amplasarea capetelor de traseu si/sau a opririlor in tranzit in alte puncte de imbarcare/debarcare care indeplinesc conditiile minime de siguranta rutiera si de confort.
    ART. 163
    In cazul efectuarii transportului rutier de persoane in cont propriu de catre un operator de transport rutier, acesta trebuie sa faca dovada (prin legitimatii de serviciu sau lista nominala) ca persoanele transportate au calitatea de angajati proprii.
    ART. 164
    (1) Asociatiile de operatori de transport carora li s-au atribuit trasee cuprinse in programul de transport persoane prin servicii regulate in trafic national pana la data intrarii in vigoare a prezentelor norme vor executa traseele respective pana la expirarea valabilitatii licentei de traseu.
    (2) In situatia in care asociatia de operatori de transport se desfiinteaza sau unul sau mai multi membri asociati se retrag din aceasta, licentele de traseu pe care asociatia le detine se retrag, iar traseele respective vor fi atribuite in cadrul primei sedinte de atribuire ulterioara.
    ART. 165
    In situatia in care operatorul de transport sau asociatia de operatori de transport renunta sau i se retrag licentele de traseu, eliberate pana la data intrarii in vigoare a prezentelor norme, corespunzatoare unei grupe de trasee, traseele care compun grupa respectiva se vor atribui distinct la urmatoarea sedinta de atribuire.
    ART. 166
    Pentru traseele atribuite pana la aparitia prezentelor Norme, operatorii de transport rutier pot solicita eliberarea licentei de traseu pentru vehiculele care la data atribuirii au fost nominalizate ca vehicule de rezerva, cu plata tarifelor aferente.
    ART. 167
    Operatorii de transport sau intreprinderile care detin vehiculele cu contract de leasing sau inchiriere vor prezenta, pentru eliberarea copiilor conforme ale licentei de transport sau certificatului de transport in cont propriu, acest contract in copie legalizata, iar in cazul in care locatorul este persoana fizica contractul de inchiriere se inregistreaza la administratia financiara in a carei raza teritoriala se afla domiciliul locatorului.
    ART. 168
    Dispozitiile privind certificarea nivelului financiar al unei intreprinderi prin asigurarea prevazuta la art. 6, alin. (1), lit. d) din prezentele Norme sunt valabile pana la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.
    ART. 169
    Prevederile prezentelor Norme nu se aplica la transporturile rutiere efectuate cu vehicule rutiere destinate transportului de marfuri, a caror masa maxima autorizata, inclusiv remorca sau semiremorca, nu depaseste 3,5 tone, transporturilor rutiere efectuate cu autovehicule rutiere destinate transportului de persoane care, prin constructie si echipare, sunt destinate sa transporte maximum 9 persoane, inclusiv conducatorul auto, precum si la transportul in regim taxi sau in regim de inchiriere.

    ANEXA 1
    la norme

    Model de imprimat Format A4 hartie albastra cu fond stema Romaniei (fata)

______________________________________________________________________________
|  ______                                                                      |
| |      |                             ROMANIA                                 |
| |  RO  |      MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCTIILOR SI TURISMULUI       |
| |______|                                                                     |
|                                      LICENTA                                 |
|                                   DE TRANSPORT                               |
|                                                                              |
|                         Seria: ........ Nr.: ..........                      |
|                                                                              |
|   Prezenta licenta de transport este eliberata operatorului de transport     |
| rutier:                                                            |
| ____________________________________________________________________________ |
| ____________________________________________________________________________ |
| ____________________________________________________________________________ |
|                                                                              |
| sa efectueze transport rutier public de marfuri si/sau de persoane in trafic |
| national si/sau international.                                               |
|                                                                              |
|                                                                              |
| Valabila de la data de _______________ pana la data de _______________       |
|                                                                              |
| Observatii:                                                    |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                       Emitent:     |
|                                          Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. |
|                                          Agentia A.R.R. ____________________ |
| Data eliberarii: ...............                                             |
|                                              Semnatura                       |
| R.O.T.R. _______/_____/_________             si          _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ |
|                                              Stampila                        |
|                                                                              |
|______________________________________________________________________________|

    (verso)

    DISPOZITII GENERALE

    Prezenta licenta de transport este eliberata, in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 109/2005 privind transporturile rutiere, operatorilor de transport rutier care efectueaza transport rutier public de marfuri si/sau persoane in trafic national si/sau international.
    Licenta de transport este nominala si nu este transmisibila.
    Licenta de transport poate fi retrasa de catre Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. in cazul in care operatorul de transport rutier:
    a) nu mai indeplineste conditiile care au stat la baza eliberarii;
    b) a furnizat documente continand informatii eronate cu ocazia solicitarii eliberarii licentei de transport.
    Originalul licentei de transport se pastreaza la sediul operatorului de transport.
    Licenta de transport trebuie prezentata ori de cate ori este solicitata de catre personalul cu atributii de control.
    Pe teritoriul Romaniei si oricarui al stat de tranzit sau destinatie, operatorul de transport rutier detinator al licentei de transport are obligatia de a respecta legislatia si dispozitiile statului respectiv.

    ANEXA 2a
    la norme

    Model de imprimat Format A4 hartie albastra cu fond stema Romaniei (fata)

______________________________________________________________________________
|  ______                                                                      |
| |      |                             ROMANIA                                 |
| |  RO  |      MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCTIILOR SI TURISMULUI       |
| |______|                                                                     |
|                                      LICENTA                                 |
|                                   DE TRANSPORT                               |
|                                                                              |
|                         Seria: ........ Nr.: ..........                      |
|                                                                              |
|   Prezenta copie conforma este eliberata operatorului de transport rutier:   |
| ____________________________________________________________________________ |
| ____________________________________________________________________________ |
| ____________________________________________________________________________ |
|                                                                              |
| sa efectueze transport rutier public de marfuri in trafic national si/sau    |
| international.                                                               |
|                                                                              |
|                                                                              |
| Valabila de la data de _______________ pana la data de _______________       |
|                                                                              |
| Observatii:                                                    |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                       Emitent:     |
|                                          Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. |
|                                          Agentia A.R.R. ____________________ |
| Data eliberarii: ...............                                             |
|                                              Semnatura                       |
| R.O.T.R. _______/_____/_________             si          _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ |
|                                              Stampila                        |
|                                                                              |
|______________________________________________________________________________|

    (verso)

    DISPOZITII GENERALE

    Prezenta copie conforma a licentei de transport este eliberata, in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 109/2005 privind transporturile rutiere, operatorilor de transport rutier care efectueaza transport rutier public de marfuri in trafic national si/sau international.
    Copia conforma a licentei de transport este nominala si nu este transmisibila.
    Copia conforma a licentei de transport poate fi suspendata de catre Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. in cazul in care operatorul de transport rutier a savarsit abateri grave sau repetate de la reglementarile in vigoare privind transportul rutier si/sau protectia mediului, prevazute de reglementarile in vigoare.
    Originalul unei copii conforme a licentei de transport trebuie sa se afle la bordul vehiculului* pe toata durata transportului rutier.
    Copia conforma a licentei de transport trebuie prezentata ori de cate ori este solicitata de catre personalul cu atributii de control.
    Pe teritoriul Romaniei si oricarui al stat de tranzit sau de destinatie, operatorul de transport rutier detinator al copiei conforme a licentei de transport are obligatia de a respecta legislatia si dispozitiile statului respectiv.
------------
    * Vehicul rutier = sistem mecanic destinat circulatiei pe drumurile publice, cu sau fara mijloace de autopropulsie si care se utilizeaza in mod normal pentru transportul de marfuri sau persoane ori pentru efectuarea de serviciu sau lucrari. Ansamblul format din autovehicul si remorca/semiremorca si ansamblul format din tractor si remorca/semiremorca sunt considerate vehicule rutiere.

    ANEXA 2b
    la norme

    Model de imprimat Format A4 hartie albastra cu fond stema Romaniei (fata)

______________________________________________________________________________
|  ______                                                                      |
| |      |                             ROMANIA                                 |
| |  RO  |      MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCTIILOR SI TURISMULUI       |
| |______|                                                                     |
|                                      LICENTA                                 |
|                                   DE TRANSPORT                               |
|                                                                              |
|                         Seria: ........ Nr.: ..........                      |
|                                                                              |
|                         Copie conforma nr.: ...........                      |
|                                                                              |
|   Prezenta copie conforma este eliberata operatorului de transport rutier:   |
| ____________________________________________________________________________ |
| ____________________________________________________________________________ |
| ____________________________________________________________________________ |
|                                                                              |
| sa efectueze transport rutier public de persoane in trafic national si/sau   |
| international.                                                               |
|                                                                              |
|                                                                              |
| Valabila de la data de _______________ pana la data de _______________       |
|                                                                              |
| Observatii:                                                    |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                       Emitent:     |
|                                          Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. |
|                                          Agentia A.R.R. ____________________ |
| Data eliberarii: ...............                                             |
|                                              Semnatura                       |
| R.O.T.R. _______/_____/_________             si          _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ |
|                                              Stampila                        |
|                                                                              |
|______________________________________________________________________________|

    (verso)

    DISPOZITII GENERALE

    Prezenta copie conforma a licentei de transport este eliberata, in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 109/2005 privind transporturile rutiere, operatorilor de transport rutier care efectueaza transport rutier public de persoane in trafic national si/sau international.
    Copia conforma a licentei de transport este nominala si nu este transmisibila.
    Copia conforma a licentei de transport poate fi suspendata de catre Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. in cazul in care operatorul de transport rutier a savarsit abateri grave sau repetate de la reglementarile in vigoare privind transportul rutier si/sau protectia mediului, prevazute de reglementarile in vigoare.
    Originalul unei copii conforme a licentei de transport trebuie sa se afle la bordul vehiculului* pe toata durata transportului rutier.
    Copia conforma a licentei de transport trebuie prezentata ori de cate ori este solicitata de catre personalul cu atributii de control.
    Pe teritoriul Romaniei si oricarui al stat de tranzit sau de destinatie, operatorul de transport rutier detinator al copiei conforme a licentei de transport are obligatia de a respecta legislatia si dispozitiile statului respectiv.
------------
    * Vehicul rutier = sistem mecanic destinat circulatiei pe drumurile publice, cu sau fara mijloace de autopropulsie si care se utilizeaza in mod normal pentru transportul de marfuri sau persoane ori pentru efectuarea de serviciu sau lucrari. Ansamblul format din autovehicul si remorca este considerat vehicul rutier.

    ANEXA 3
    la norme

    MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCTIILOR SI TURISMULUI
    AUTORITATEA RUTIERA ROMANA - A.R.R.
    Bd. Dinicu Golescu nr. 38, sector 1, Bucuresti

             Nota de constatare nr. ....../din .................

    in ziua ____ luna ________ anul _____ ora _____ localitatea _____________ judet (sector) __________

    Subsemnatul/Subsemnatii __________________________________________________ in calitate de ______________________ la Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. - Agentia ______________________________ in temeiul ____________________________ in baza autorizatiei nr. _____________ eliberata de M.T.C.T. - A.R.R., in urma controlului efectuat in ziua de ___________ luna ________ anul _____ ora _____ la _____________________________ din _______________ str. ____________________ nr. _____ sect./jud. ___________ am constatat urmatoarele:*
    1) ________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
    2) ________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
    3) ________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________

    Faptele de mai sus constituie abateri prevazute la:*
    1) art. _____ din ___________________
    2) art. _____ din ___________________
    3) art. _____ din ___________________
    De savarsirea faptei se face vinovat:**
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
    Fata de abaterile constatate propunem aplicarea urmatoarelor masuri:
    1) _____________________________ conform art. _____ din ___________________
    2) _____________________________ conform art. _____ din ___________________
    3) _____________________________ conform art. _____ din ___________________
    Alte observatii:***
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________

    Agent/Agenti constatator (numele si semnatura):
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________

    Subsemnatul sef al Agentiei A.R.R. _________________________ aprob/nu aprob sanctiunile prevazute in prezenta Nota.

    Sef Agentie A.R.R. (semnatura si stampila): ________________

------------
    * In cazul in care spatiul alocat este insuficient, se continua separat in trei exemplare semnate de toate partile, pe fiecare pagina, aceasta constituind anexa, parte integranta a prezentului proces-verbal.
    ** - pentru persoane fizice - nume, prenume, fiul (fiica) lui si a, nascut(a) la data, in localitatea, ocupatia si locul de munca, domiciliul, cod numeric personal, B.I./C.I.
    - pentru persoane juridice - denumire, sediul, codul unic de inregistrare la Registrul Comertului, datele de identificare a persoanei pe care o reprezinta si calitatea acesteia.
    *** Se poate propune de exemplu contabilizarea abaterilor iar cand acestea vor atinge un numar pentru care anumite masuri administrative, conform reglementarilor specifice in vigoare, sa se propuna aplicarea acestora.

    ANEXA 4
    la norme

    Model de imprimat Format A4 hartie galbena cu fond stema Romaniei (fata)

______________________________________________________________________________
|  ______                                                                      |
| |      |                             ROMANIA                                 |
| |  RO  |      MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCTIILOR SI TURISMULUI       |
| |______|                                                                     |
|                                   CERTIFICAT                                 |
|                          DE TRANSPORT IN CONT PROPRIU                        |
|                                                                              |
|                         Seria: ........ Nr.: ..........                      |
|                                                                              |
|   Prezentul certificat de transport in cont propriu este eliberat            |
| intreprinderii:                                                |
| ____________________________________________________________________________ |
| ____________________________________________________________________________ |
| ____________________________________________________________________________ |
|                                                                              |
| sa efectueze transport rutier in cont propriu de marfuri si/sau de persoane, |
| in trafic national si/sau international.                                     |
|                                                                              |
|                                                                              |
| Valabil de la data de _______________ pana la data de _______________        |
|                                                                              |
| Observatii:                                                    |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                       Emitent:     |
|                                          Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. |
|                                          Agentia A.R.R. ____________________ |
| Data eliberarii: ...............                                             |
|                                              Semnatura                       |
| R.I. ________/________/_________             si          _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ |
|                                              Stampila                        |
|                                                                              |
|______________________________________________________________________________|

    (verso)

    DISPOZITII GENERALE

    Prezentul certificat de transport este eliberat, in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 109/2005 privind transporturile rutiere, intreprinderilor care efectueaza transport rutier in cont propriu de marfuri si/sau persoane in trafic national si/sau international.
    Prezentul certificat permite efectuarea de transport rutier in cont propriu in urmatoarele conditii:
    a) ca o activitate secundara sau suplimentara celorlalte activitati ale intreprinderii;
    b) marfurile transportate sunt proprietatea intreprinderii ori au fost vandute, cumparate sau inchiriate ori au fost produse, extrase, prelucrate sau reparate de aceasta;
    c) scopul deplasarii este transportul marfurilor sau al persoanelor spre sau de la intreprindere ori intre punctele de lucru ale acesteia;
    d) persoanele transportate sunt angajatii intreprinderii, scopul transportului fiind in interesul activitatilor proprii;
    e) intreprinderea foloseste vehicule rutiere detinute in proprietate sau obtinute de aceasta printr-un contract de vanzare-cumparare cu plata ulterioara ori in baza unui contract de leasing pe termen lung sau, in cazul transportului de marfuri, vehiculele putand fi inchiriate fara sofer;
    f) vehiculele utilizate pentru astfel de transporturi sunt conduse de catre conducatori auto angajati ai intreprinderii sau de persoana fizica insasi.
    Certificatul de transport in cont propriu este nominal si nu este transmisibil.
    Certificatul de transport in cont propriu poate fi retras de catre Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. in cazul in care intreprinderea:
    a) nu mai indeplineste conditiile care au stat la baza eliberarii acestuia;
    b) a furnizat documente continand informatii eronate cu ocazia solicitarii eliberarii acestuia.
    Originalul certificatului de transport in cont propriu se pastreaza la sediul intreprinderii.
    Certificatul de transport in cont propriu trebuie prezentat ori de cate ori este solicitat de catre personalul cu atributii de control.
    Pe teritoriul Romaniei si oricarui alt stat de tranzit sau destinatie, intreprinderea detinatoare de certificat de transport in cont propriu are obligatia de a respecta legislatia si dispozitiile statului respectiv.

    ANEXA 5a
    la norme

    Model de imprimat Format A4 hartie galbena cu fond stema Romaniei (fata)

______________________________________________________________________________
|  ______                                                                      |
| |      |                             ROMANIA                                 |
| |  RO  |      MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCTIILOR SI TURISMULUI       |
| |______|                                                                     |
|                                   CERTIFICAT                                 |
|                          DE TRANSPORT IN CONT PROPRIU                        |
|                                                                              |
|                         Seria: ........ Nr.: ..........                      |
|                                                                              |
|                           Copie conforma nr.: .........                      |
|                                                                              |
|   Prezenta copie conforma a certificatului de transport in cont propriu este |
| eliberata intreprinderii:                                      |
| ____________________________________________________________________________ |
| ____________________________________________________________________________ |
| ____________________________________________________________________________ |
|                                                                              |
| sa efectueze transport rutier in cont propriu de marfuri, in trafic national |
| si/sau international.                                                        |
|                                                                              |
|                                                                              |
| Valabil de la data de _______________ pana la data de _______________        |
|                                                                              |
| Observatii:                                                    |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                       Emitent:     |
|                                          Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. |
|                                          Agentia A.R.R. ____________________ |
| Data eliberarii: ...............                                             |
|                                              Semnatura                       |
| R.I. ________/________/_________             si          _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ |
|                                              Stampila                        |
|                                                                              |
|______________________________________________________________________________|

    (verso)

    DISPOZITII GENERALE

    Prezenta copie conforma a certificatului de transport in cont propriu este eliberata, in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 109/2005 privind transporturile rutiere, intreprinderilor care efectueaza transport rutier in cont propriu de marfuri in trafic national si/sau international.
    Prezentul certificat permite efectuarea de transport rutier in cont propriu in urmatoarele conditii:
    a) ca activitate secundara sau suplimentara celorlalte activitati ale intreprinderii;
    b) marfurile transportate sunt proprietatea intreprinderii ori au fost vandute, cumparate sau inchiriate ori au fost produse, extrase, prelucrate sau reparate de aceasta;
    c) scopul deplasarii este transportul marfurilor spre sau de la intreprindere ori intre punctele de lucru ale acesteia;
    d) intreprinderea foloseste vehicule rutiere detinute in proprietate sau obtinute de aceasta printr-un contract de vanzare-cumparare cu plata ulterioara ori in baza unui contract de leasing pe termen lung sau, in cazul transportului de marfuri, vehiculele putand fi inchiriate fara sofer;
    e) vehiculele utilizate pentru astfel de transporturi sunt conduse de catre conducatori auto angajati ai intreprinderii sau de persoana fizica insasi.
    Copia conforma a certificatului de transport in cont propriu este nominala si nu este transmisibila.
    Copia conforma a certificatului de transport in cont propriu poate fi suspendata de catre Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. in cazul in care intreprinderea a savarsit abateri grave sau repetate de la reglementarile in vigoare privind transportul rutier si/sau protectia mediului, prevazute de reglementarile in vigoare.
    Originalul unei copii conforme a certificatului de transport in cont propriu trebuie sa se afle la bordul vehiculului* pe toata durata transportului rutier.
    Copia conforma a certificatului de transport trebuie prezentata ori de cate ori este solicitata de catre personalul cu atributii de control.
    Pe teritoriul Romaniei si oricarui alt stat de tranzit sau de destinatie, intreprinderea detinatoare a copiei conforme a certificatului de transport in cont propriu are obligatia de a respecta legislatia si dispozitiile statului respectiv.
------------
    * Vehicul rutier - sistem mecanic destinat circulatiei pe drumurile publice, cu sau fara mijloace de autopropulsie si care se utilizeaza in mod normal pentru transportul de marfuri sau persoane ori pentru efectuarea de serviciu sau lucrari. Ansamblul format din autovehicul si remorca/semiremorca si ansamblul format din tractor si remorca/semiremorca sunt considerate vehicule rutiere.

    ANEXA 5b
    la norme

    Model de imprimat Format A4 hartie galbena cu fond stema Romaniei (fata)

______________________________________________________________________________
|  ______                                                                      |
| |      |                             ROMANIA                                 |
| |  RO  |      MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCTIILOR SI TURISMULUI       |
| |______|                                                                     |
|                                   CERTIFICAT                                 |
|                          DE TRANSPORT IN CONT PROPRIU                        |
|                                                                              |
|                         Seria: ........ Nr.: ..........                      |
|                                                                              |
|                           Copie conforma nr.: .........                      |
|                                                                              |
|   Prezenta copie conforma a certificatului de transport in cont propriu este |
| eliberata intreprinderii:                                      |
| ____________________________________________________________________________ |
| ____________________________________________________________________________ |
| ____________________________________________________________________________ |
|                                                                              |
| sa efectueze transport rutier in cont propriu de persoane, in trafic national|
| si/sau international.                                                        |
|                                                                              |
|                                                                              |
| Valabil de la data de _______________ pana la data de _______________        |
|                                                                              |
| Observatii:                                                    |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                       Emitent:     |
|                                          Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. |
|                                          Agentia A.R.R. ____________________ |
| Data eliberarii: ...............                                             |
|                                              Semnatura                       |
| R.I. ________/________/_________             si          _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ |
|                                              Stampila                        |
|                                                                              |
|______________________________________________________________________________|

    (verso)

    DISPOZITII GENERALE

    Prezenta copie conforma a certificatului de transport in cont propriu este eliberata, in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 109/2005 privind transporturile rutiere, intreprinderilor care efectueaza transport rutier in cont propriu de persoane in trafic national si/sau international.
    Prezentul certificat permite efectuarea de transport rutier in cont propriu in urmatoarele conditii:
    a) ca activitate secundara sau suplimentara celorlalte activitati ale intreprinderii;
    b) scopul deplasarii este transportul persoanelor spre sau de la intreprindere ori intre punctele de lucru ale acesteia;
    c) persoanele transportate sunt angajatii intreprinderii, scopul transportului fiind in interesul activitatilor proprii;
    d) intreprinderea foloseste vehicule rutiere detinute in proprietate sau obtinute de aceasta printr-un contract de vanzare-cumparare cu plata ulterioara ori in baza unui contract de leasing pe termen lung;
    e) vehiculele utilizate pentru astfel de transporturi sunt conduse de catre conducatori auto angajati ai intreprinderii sau de persoana fizica insasi.
    Copia conforma a certificatului de transport in cont propriu este nominala si nu este transmisibila.
    Copia conforma a certificatului de transport in cont propriu poate fi suspendata de catre Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. in cazul in care intreprinderea a savarsit abateri grave sau repetate de la reglementarile in vigoare privind transportul rutier si/sau protectia mediului, prevazute de reglementarile in vigoare.
    Originalul unei copii conforme a certificatului de transport in cont propriu trebuie sa se afle la bordul vehiculului* pe toata durata transportului rutier.
    Copia conforma a certificatului de transport in cont propriu trebuie prezentata ori de cate ori este solicitata de catre personalul cu atributii de control.
    Pe teritoriul Romaniei si oricarui alt stat de tranzit sau de destinatie, intreprinderea detinatoare a copiei conforme a certificatului de transport in cont propriu are obligatia de a respecta legislatia si dispozitiile statului respectiv.
------------
    * Vehicul rutier = sistem mecanic destinat circulatiei pe drumurile publice, cu sau fara mijloace de autopropulsie si care se utilizeaza in mod normal pentru transportul de marfuri sau persoane ori pentru efectuarea de serviciu sau lucrari. Ansamblul format din autovehicul si remorca este considerat vehicul rutier.

    ANEXA 6
    la norme

 ______________________________________________________________________________
| 1. Expeditor (nume, adresa, CUI):  |                                         |
|____________________________________|         SCRISOARE DE TRANSPORT          |
|                                    |                                         |
|                                    | Pentru transportul marfurilor in trafic |
|                                    | national                                |
|                                    |_________________________________________|
|                                    | 15. Operator de transport sau           |
|____________________________________| intreprindere (nume, prenume sau        |
| 2. Destinatar (nume, adresa, CUI): | denumirea comerciala):    |
|                                    |_________________________________________|
|                                    |                                         |
|                                    |_________________________________________|
|                                    | Adresa:                   |
|                                    |_________________________________________|
|                                    |                                         |
|                                    |_________________________________________|
|                                    |                   CUI:    |
|                                    |_________________________________________|
|                                    | Autovehicul: marca       tonaj          |
|____________________________________|_________________________________________|
| 3. Locul prevazut pentru livrarea  | Nr. inmatriculare                       |
| marfii:              |                                         |
|____________________________________|_________________________________________|
| Localitate (adresa):     | Echipaj 1.                              |
|____________________________________|_________________________________________|
|                                    |         2.                              |
|____________________________________|_________________________________________|
|                         Data:      | 16. Transportatori succesivi (nume,     |
|                                    | adresa, CUI)                            |
|____________________________________|_________________________________________|
| 4. Locul si data incarcarii marfii |                                         |
|____________________________________|_________________________________________|
| Localitatea (adresa):    |                                         |
|____________________________________|_________________________________________|
|                                    |                                         |
|____________________________________|_________________________________________|
|                         Data:      | 17. Rezerve si observatii ale           |
|                                    | transportatorilor                       |
|____________________________________|_________________________________________|
| 5. Documente de insotire a marfii  |                                         |
|____________________________________|_________________________________________|
|                                    |                                         |
|____________________________________|_________________________________________|
|                                    |                                         |
|____________________________________|_________________________________________|
|                                    |                                         |
|____________________________________|_________________________________________|
| 6. Denumirea  7. Nr. colete  8. Mod de  9. Natura   | 10. Greutate| 11. Cubaj|
| marfii                       ambalare   marfii      | bruta (kg)  | (mc)     |
|_____________________________________________________|_____________|__________|
|                                                     |             |          |
|_____________________________________________________|_____________|__________|
|                                                     |             |          |
|_____________________________________________________|_____________|__________|
|                                                     |             |          |
|_____________________________________________________|_____________|__________|
|                                                     |             |          |
|_____________________________________________________|_____________|__________|
|                                                     |             |          |
|_____________________________________________________|_____________|__________|
|                                                     |             |          |
|_____________________________________________________|_____________|__________|
|                                                     |             |          |
|_____________________________________________________|_____________|__________|
|                                                     |             |          |
|_____________________________________________________|_____________|__________|
|                                                     |             |          |
|_____________________________________________________|_____________|__________|
|                                                     |             |          |
|_____________________________________________________|_____________|__________|
|                                                     |             |          |
|_____________________________________________________|_____________|__________|
|                                                     |             |          |
|_____________________________________________________|_____________|__________|
|                                                     |             |          |
|_____________________________________________________|_____________|__________|
|                                                     |             |          |
|_____________________________________________________|_____________|__________|
|                                                     |             |          |
|_____________________________________________________|_____________|__________|
| Clasa        Cifra        Litera        (ADR)       |             |          |
|_____________________________________________________|_____________|__________|
| 12. Instructiunile expeditorului   | 14. Elemente de tarifare                |
| (conditii speciale de transport    |                                         |
| etc.)                              |                                         |
|____________________________________|_________________________________________|
|                                    |       |        |             |          |
|____________________________________|_______|________|_____________|__________|
|                                    |       |        |             |          |
|____________________________________|_______|________|_____________|__________|
|                                    |       |        |             |          |
|____________________________________|_______|________|_____________|__________|
|                                    |       |        |             |          |
|____________________________________|_______|________|_____________|__________|
|                                    |       |        |             |          |
|____________________________________|_______|________|_____________|__________|
| 13. Incheiata la       Data        |       |        |             |          |
|____________________________________|_______|________|_____________|__________|
| 18.                   | 19.                   | 20. Receptia marfii          |
|                       |                       |                              |
|                       | Semnatura si stampila | Data: ..............         |
|                       | operatorului de       |                              |
| Semnatura si stampila | transport,            | Semnatura si stampila        |
| expeditorului         | intreprinderii        | destinatarul                 |
|_______________________|_______________________|______________________________|

    ANEXA 7
    la norme

    A remplir sous la responsabilitie de l'expediteur
    To be completed on the sender's responsability

    1 - 15 Y compris et
    includind and

    19 + 21 + 22 Les parties encadrees de lignes grasses doivent etre remplies par le transporteur
    The space framed with heavy lines must be filled in by the carrier

    1 Exemplaire de l'expediteur
    Copy for sender                     1
 ______________________________________________________________________________
| 1 Expediteur (nom, adresse, pays)   | LETTRE DE VOITURE INTERNATIONALE       |
|   Sender (name, adress, country)    | INTERNATIONAL CONSIGNMENT NOTE         |
|                                     |                               No 24382 |
|                                     |                _____                   |
|                                     |               /     \                  |
|                                     |              |  CMR  |                 |
|                                     |               \_____/                  |
|                                     |                                        |
|                                     | Ce transport est     This carriage is  |
|                                     | soumis, nonobstant   subject,          |
|                                     | toute clause         notwithstanding   |
|                                     | contraire a la       any clause to the |
|                                     | Convention relative  contrary, to the  |
|                                     | au contract de       Convention on the |
|                                     | transport            Contract for the  |
|                                     | international de     International     |
|                                     | marchandises par     Carriage of goods |
|                                     | route (CMR).         by road (CMR).    |
|_____________________________________|________________________________________|
| 2 Destinataire (nom, adresse, pays) | 16 Transporteur (nom, adresse, pays)   |
|   Consignee (name, adress, country) |    Carrier (name, adress, country)     |
|                                     |                                        |
|                                     |                                        |
|_____________________________________|                                        |
| 3 Lieu prevu pour la livraison de   | 17 Transporteur successifs             |
|   la marchandise (lieu, pays)       |    (nom, adresse, pays)                |
|   Place of delivery of the goods    |    Successive carrier                  |
|   (place, country)                  |    (name, adress, country)             |
|                                     |                                        |
|                                     |                                        |
|_____________________________________|________________________________________|
| 4 Lieu et date de la prise en       | 18 Reserves et observations            |
|   charge de la marchandise          |    du transporteur                     |
|   (lieu, pays, date)                |    Carrier's reservations and          |
|   Place and date of taking over the |    observations                        |
|   goods (place, country, date)      |                                        |
|                                     |                                        |
|                                     |                                        |
|_____________________________________|                                        |
| 5 Documents annexes                 |                                        |
|   Documents attached                |                                        |
|                                     |                                        |
|                                     |                                        |
|_____________________________________|________________________________________|
| 6       7        8           9          | 10          | 11       | 12        |
| Marques Nombre   Mode        Nature     | No          | Poids    | Cubage mc |
| et      des      d'emballage de la      | statistique | brut, kg | Volume    |
| numero  colis    Method of   marchandise| Statistical | Gros     | in mc     |
| Marks   Number   packing     Nature of  | number      | weight in|           |
| and Nos of                   the goods  |             | kg       |           |
|         packages                        |             |          |           |
|                                         |             |          |           |
|                                         |             |          |           |
|                                         |             |          |           |
|                                         |             |          |           |
|                                         |             |          |           |
|                                         |             |          |           |
|_________________________________________|             |          |           |
| Classe   Chiffre  Lettre    (ADR*)      |             |          |           |
| Class    Number   Letter                |             |          |           |
|_________________________________________|_____________|__________|___________|
| 13 Instructions de        | 19 Conventions particulieres                     |
|    l'expediteur           |    Special agreements                            |
|    Sender's               |                                                  |
|    Instructions           |                                                  |
|                           |                                                  |
|                           |__________________________________________________|
|                           | 20 A payer |            |           |            |
|                           | par        | Expediteur | Monnaie/  |Destinataire|
|                           | To be      | Sender     | Currency  |Consignee   |
|                           | paid by:   |            |           |            |
|                           |____________|____________|___________|____________|
|                           | Prix de    |        |   |       |   |        |   |
|                           | transport  |        |   |       |   |        |   |
|                           | Carriage   |        |   |       |   |        |   |
|                           | charges:   |        |   |       |   |        |   |
|                           |            |________|___|_______|___|________|___|
|                           | Reductions |        |   |       |   |        |   |
|                           |____________|________|___|_______|___|________|___|
|                           | Deductions |        |   |       |   |        |   |
|                           | Solde/     |        |   |       |   |        |   |
|                           | Balance    |        |   |       |   |        |   |
|                           |            |________|___|_______|___|________|___|
|                           | Supplements|        |   |       |   |        |   |
|___________________________| Supplem.   |        |   |       |   |        |   |
| 14 Prescriptions          | charges:   |        |   |       |   |        |   |
|    d'affranchissement     |            |________|___|_______|___|________|___|
|    Instructions as to     | Frais      |        |   |       |   |        |   |
|    payment for carriage   | accessoires|        |   |       |   |        |   |
|  _                        | Other      |        |   |       |   |        |   |
| |_| Franco/Carriage paid  | charges: + |        |   |       |   |        |   |
|  _                        |____________|________|___|_______|___|________|___|
| |_| Non franco/Carriage   | TOTAL:     |        |   |       |   |        |   |
|     forward               |            |        |   |       |   |        |   |
|___________________________|____________|________|___|_______|___|________|___|
| 21 Hablie a        le  19 | 15 Remboursement/Cash on delivery ______________ |
|    Established in  on     | ________________________________________________ |
|                           | ________________________________________________ |
|                           | ________________________________________________ |
|___________________________|__________________________________________________|
| 22                     | 23                     | 24 Marchandises recues/    |
|                        |                        |    Goods received          |
|                        |                        |                            |
|                        |                        |    Lieu      le     19     |
|                        |                        |    Place     on            |
|                        |                        |                            |
|                        |                        |                            |
| Signature et timbre    | Signature et timbre    | Signature et timbre        |
| de l'expediteur        | du transporteur        | du destinataire            |
| Signature and stamp    | Signature and stamp    | Signature and stamp        |
| of the sender          | of the carrier         | of the consignee           |
|________________________|________________________|____________________________|
                                                                Modele IRU 1976

    ANEXA 8
    la norme

                               CRITERIILE
de evaluare si punctajele care se acorda in cazul atribuirii curselor in trafic interjudetean si a traseelor in trafic judetean

    1. Vechimea parcului de vehicule:
    - Anul de fabricatie (AF) este acelasi cu anul atribuirii (AA) - 18 puncte;
    - AF = AA - 1    - 18 puncte;
    - AF = AA - 2    - 16 puncte;
    - AF = AA - 3    - 14 puncte;
    - AF = AA - 4    - 12 puncte;
    - AF = AA - 5    - 10 puncte;
    - AF = AA - 6    - 9 puncte;
    - AF = AA - 7    - 8 puncte;
    - AF = AA - 8    - 3 puncte;
    - AF = AA - 9    - 2 puncte;
    - AF = AA - 10   - 1 punct.
    2. In functie de structura parcului de vehicule utilizat pentru executarea acelei curse sau traseu, se acorda:
    - 10 puncte pentru fiecare vehicul aflat in proprietate sau detinut cu contract de leasing;
    - 3 puncte pentru fiecare vehicul detinut cu contract de inchiriere.
    3. Daca operatorul de transport rutier a detinut in mod neintrerupt licenta de traseu pe acel traseu:
    - 5 ani sau mai mult                     - 15 puncte;
    - intre 4 si 5 ani                       - 13 puncte;
    - intre 3 si 4 ani                       - 11 puncte;
    - intre 2 si 3 ani                       - 9 puncte;
    - intre 1 si 2 ani                       - 7 puncte;
    - 6 luni inclusiv, dar mai putin de 1 an - 2 puncte
    4. Operatorul de transport rutier va fi depunctat cu cate un punct pentru fiecare copie conforma a licentei de transport suspendata in perioada de valabilitate a programului de transport in trafic national.
    Nu se acorda puncte pentru executarea transportului de persoane prin servicii regulate speciale. Pentru traseele pe care s-au efectuat curse care nu au un caracter permanent pe tot cuprinsul anului, vechimea neintrerupta pe aceste trasee se calculeaza identic. In aceasta situatie vechimea neintrerupta calculata este valabila numai pentru cursele cu caracter sezonier si nu se ia in considerare pentru cursele cu caracter permanent. De asemenea, vechimea neintrerupta calculata pentru traseu pentru cursele cu caracter permanent nu este valabila pentru cursele cu caracter sezonier.

    ANEXA 9
    la norme

                          METODOLOGIA DE PUNCTARE

    1. La criteriul nr. 1 din anexa nr. 8 se acorda puncte pentru fiecare vehicul care va fi utilizat la executarea traseului. Punctele se cumuleaza si apoi se face media aritmetica. Numarul de ani se stabileste in functie de anul de fabricatie inscris in certificatul de inmatriculare sau in cartea de identitate a vehiculului, fara a se lua in considerare luna din an.
    2. La criteriul nr. 2 din anexa nr. 8 se acorda puncte pentru fiecare vehicul care va fi utilizat la executarea traseului. Punctele se cumuleaza si apoi se face media aritmetica.
    3. La acordarea punctelor in functie de criteriul nr. 3 din anexa nr. 8 se procedeaza astfel:
    a) La acordarea punctelor pentru vechimea pe traseu se vor lua in considerare luna si anul de cand operatorul de transport rutier a detinut licenta pentru traseul respectiv. Aceeasi modalitate de stabilire a vechimii pe traseu se aplica si in cazul in care operatorul de transport rutier a facut parte, inainte de data aparitiei prezentelor norme, dintr-o asociatie de operatori de transport rutier care a detinut licenta pentru traseul in cauza.
    b) Pentru traseele pe care se efectueaza curse care nu au un caracter permanent pe tot cuprinsul anului, vechimea se calculeaza astfel: 1 sezon = 1 an.
    4. Punctajul obtinut la criteriile de evaluare 1., 2. si 3. mentionate in anexa nr. 8 se cumuleaza. Din suma astfel obtinuta se scade punctajul rezultat la criteriul 4., obtinandu-se punctajul general.
    5. In caz de egalitate de puncte la punctajul general, licenta de traseu se atribuie operatorului de transport rutier care a obtinut punctajul cel mai mare la criteriul nr. 3 din anexa nr. 8, iar in cazul in care egalitatea se mentine, operatorului de transport rutier care a obtinut punctajul cel mai mare la criteriul nr. 1 din anexa nr. 8 sau, in cazul in care egalitatea se mentine, operatorului de transport rutier care a obtinut punctajul cel mai mare la criteriul nr. 2 din anexa nr. 8. In cazul in care egalitatea se mentine, licenta de traseu se acorda in mod echitabil solicitantilor.

    ANEXA 10
    la norme

    Model de imprimat Format A4 hartie albastra cu fond stema Romaniei (fata)

 ______________________________________________________________________________
|  ______                                                                      |
| |      |                             ROMANIA                                 |
| |  RO  |      MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCTIILOR SI TURISMULUI       |
| |______|                                                                     |
|                                                                              |
|                                LICENTA DE TRASEU                             |
|                                                                              |
|                         Seria: ........ Nr.: ..........                      |
|                                                                              |
|    Transport de persoane prin servicii*1) .................................. |
|                                                                              |
|                                                                              |
| Prezenta licenta de transport s-a eliberat operatorului de transport rutier: |
| ____________________________________________________________________________ |
| ____________________________________________________________________________ |
| ____________________________________________________________________________ |
|                                                                              |
| sa efectueze transporturi rutiere de persoane, in trafic national.           |
|                                                                              |
| Valabil de la data de ________________ pana la data de _______________       |
| in conditiile vizarii anuale de catre emitent.                               |
|                                                                              |
| Eliberata in baza licentei de transport seria ...... nr. ......              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                       Emitent:     |
|                                          Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. |
|                                          Agentia A.R.R. ____________________ |
| Data eliberarii: ...............                                             |
|                                              Semnatura                       |
|                                                 si       _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ |
|                                              Stampila                        |
|                                                                              |
| Operatorul de transport rutier poate efectua transport de persoane pe        |
| traseul mentionat pe verso, in conformitate cu caietul de sarcini anexat.    |
|                                                                              |
|------------                                                                  |
|    *1) Se va inscrie "regulate" sau "regulate speciale", dupa caz.           |
|                                                                              |
|______________________________________________________________________________|

    (verso)

    Vize anuale:
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |  Nr. inregistrare  |  Valabila pana la:  |   Semnatura   |   Stampila   |
|crt.|                    |                     |               |              |
|____|____________________|_____________________|_______________|______________|
| 1. |                    |                     |               |              |
|____|____________________|_____________________|_______________|______________|
| 2. |                    |                     |               |              |
|____|____________________|_____________________|_______________|______________|

    Categoria traseului*2):
     __________________________________________
    |                  |                       |
    |     Judetean     |     Interjudetean     |
    |                  |                       |
    |__________________|_______________________|

    Traseul:
 ______________________________________________________________________________
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|______________________________________________________________________________|
    *2) Categoria traseului se certifica prin stampila.

    Seria ......... Nr. .........

    ANEXA 11
    la norme

    (fata)

    MINISTERUL TRANSPORTURILOR,
    CONSTRUCTIILOR SI TURISMULUI
    AUTORITATEA RUTIERA ROMANA - A.R.R.         Operator de transport rutier
    Agentia A.R.R. ....................         ............................

                  CAIET DE SARCINI AL LICENTEI DE TRASEU
                       Seria .... Nr. .........*1)

    Transport de persoane prin servicii*2) .....................

    A. Graficul de circulatie
    Traseul: ............................ cod traseu ........................
 ______________________________________________________________________________
|      DUS      | Km |Nr.   |       Denumirea statiei          |     INTORS    |
|_______________|    |statie|                                  |_______________|
| Ora de plecare|    |      |                                  | Ora de plecare|
|_______________|____|______|__________________________________|_______________|
|C1 |C2 |C3 |Cn |    |      |                                  |C1 |C2 |C3 |Cn |
|___|___|___|___|____|______|__________________________________|___|___|___|___|
|___|___|___|___|____|______|__________________________________|___|___|___|___|
|___|___|___|___|____|______|__________________________________|___|___|___|___|
|___|___|___|___|____|______|__________________________________|___|___|___|___|
|___|___|___|___|____|______|__________________________________|___|___|___|___|
|___|___|___|___|____|______|__________________________________|___|___|___|___|
|___|___|___|___|____|______|__________________________________|___|___|___|___|
|___|___|___|___|____|______|__________________________________|___|___|___|___|
|___|___|___|___|____|______|__________________________________|___|___|___|___|
|___|___|___|___|____|______|__________________________________|___|___|___|___|
|___|___|___|___|____|______|__________________________________|___|___|___|___|
|___|___|___|___|____|______|__________________________________|___|___|___|___|
|___|___|___|___|____|______|__________________________________|___|___|___|___|
|___|___|___|___|____|______|__________________________________|___|___|___|___|
|___|___|___|___|____|______|__________________________________|___|___|___|___|
|___|___|___|___|____|______|__________________________________|___|___|___|___|
|___|___|___|___|____|______|__________________________________|___|___|___|___|
|___|___|___|___|____|______|__________________________________|___|___|___|___|
|___|___|___|___|____|______|__________________________________|___|___|___|___|
|___|___|___|___|____|______|__________________________________|___|___|___|___|

                                                               EMITENT,

------------
    *1) Se inscrie seria si numarul licentei pentru traseu.
    *2) Se inscrie "regulate" sau "regulate speciale", dupa caz.

    (verso)

    B. Conditii pentru asigurarea graficului de circulatie:
    1. Zilele in care circula
    2. Numarul de autovehicule necesare/nr. inmatriculare



    3. Capacitatea autovehiculelor
    4. Amenajarile si dotarile autovehiculului
    5. Numarul de soferi necesar
    C. Contractele pentru utilizarea autogarilor si a statiilor:
________________________________________________________________________________
Nr. crt.    Autogara (statie)    Nr./data contract     Valabil pana la ........
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________

       Operator de transport               Seful agentiei A.R.R. .............
      .......................              ...................................
      (semnatura si stampila)                   (semnatura si stampila)

    Data emiterii ...................

    ANEXA 12
    la norme

    MINISTERUL TRANSPORTURILOR,
    CONSTRUCTIILOR SI TURISMULUI
    DIRECTIA GENERALA INFRASTRUCTURA
    SI TRANSPORT RUTIER

                                 SOLICITARE
    PENTRU TRASEU INTERNATIONAL DE PERSOANE PRIN SERVICII*1) ..............
                                                     ___
    TRASEU NOU .................................... |___|
                                                     ___
    PRELUNGIRE AUTORIZATIE TRASEU ................. |___|
                                                     ___
    MODIFICARE TRASEU.............................. |___|

    NUMELE, ADRESA, TELEFON, NR. CONT SI BANCA OPERATORULUI DE TRANSPORT RUTIER
    __________________________________________________________________________
    __________________________________________________________________________
    __________________________________________________________________________
    __________________________________________________________________________
    __________________________________________________________________________
    __________________________________________________________________________

    PUNCT DE LUCRU IN LOCALITATEA "0" CAP DE TRASEU - ADRESA
    __________________________________________________________________________
    __________________________________________________________________________
    __________________________________________________________________________
    __________________________________________________________________________
    __________________________________________________________________________
    __________________________________________________________________________

------------
    *1) Se inscrie "regulat" sau "regulat special", dupa caz.

    (continuare anexa 12 la norme)

    TRASEUL (LOCALITATEA "0" CAP TRASEU, STATIILE DE IMBARCARE SI DEBARCARE A CALATORILOR DE PE TERITORIUL ROMANIEI, LOCALITATEA (TARA) DE TRANZIT, STATIILE DE IMBARCARE SI DEBARCARE DE CALATORI DE PE TERITORIUL TARII DE DESTINATIE) CONFORM ANEXA 1 - GRAFICUL DE CIRCULATIE PENTRU SERVICII REGULATE DE TRANSPORT PERSOANE
    __________________________________________________________________________
    __________________________________________________________________________
    __________________________________________________________________________
    __________________________________________________________________________
    __________________________________________________________________________
    __________________________________________________________________________
    __________________________________________________________________________
    __________________________________________________________________________
    __________________________________________________________________________
    __________________________________________________________________________
    __________________________________________________________________________
    __________________________________________________________________________
    __________________________________________________________________________
    __________________________________________________________________________
    __________________________________________________________________________

    PUNCTELE DE TRECERE FRONTIERA (LOCALITATEA/TARA)
    __________________________________________________________________________
    __________________________________________________________________________
    __________________________________________________________________________
    __________________________________________________________________________

    ZILELE IN CARE CIRCULA - CONFORM ANEXA 1 - GRAFICUL DE CIRCULATIE PENTRU SERVICII REGULATE SAU SERVICII REGULATE SPECIALE DE TRANSPORT PERSOANE:
    - PLECARE DIN LOCALITATEA "0" CAP DE TRASEU:
    __________________________________________________________________________
    __________________________________________________________________________
    __________________________________________________________________________

    - SOSIRE IN LOCALITATEA TARII DE DESTINATIE:
    __________________________________________________________________________
    __________________________________________________________________________
    __________________________________________________________________________

    - PLECAREA DIN LOCALITATEA TARII DE DESTINATIE:
    __________________________________________________________________________
    __________________________________________________________________________
    __________________________________________________________________________

    - SOSIREA IN LOCALITATEA "0" CAP DE TRASEU:
    __________________________________________________________________________
    __________________________________________________________________________
    __________________________________________________________________________

    (continuare anexa 12 la norme)

    NUMELE SI ADRESA PARTENERULUI STRAIN:
    __________________________________________________________________________
    __________________________________________________________________________
    __________________________________________________________________________

    DOCUMENTE ATASATE:
    - CONTRACTUL CU PARTENERUL STRAIN IN LIMBA ROMANA SI IN LIMBA TARII DE DESTINATIE _______________ EXEMPLARE
    - GRAFICUL DE CIRCULATIE PENTRU SERVICII REGULATE DE TRANSPORT PERSOANE - ANEXA 1 ______________ EXEMPLARE
    - LISTA DE PRETURI - ANEXA 2 ___________ EXEMPLARE
    - HARTA TRASEULUI - ANEXA 3 ___________ EXEMPLARE
    - SCHEMA DE CONDUCERE SI ODIHNA AL SOFERILOR CONFORM AETR - ANEXA 4 - __________ EXEMPLARE
    - STATUTUL SOCIETATII/CERTIFICAT INSCRIERE MENTIUNI ______________ EXEMPLARE
    - PERIOADA DE EFECTUARE A TRASEULUI __________ ANI
    - OBSERVATII:
    __________________________________________________________________________
    __________________________________________________________________________
    __________________________________________________________________________
    __________________________________________________________________________
    __________________________________________________________________________
    __________________________________________________________________________
    __________________________________________________________________________
    __________________________________________________________________________
    __________________________________________________________________________
    __________________________________________________________________________
    __________________________________________________________________________
    __________________________________________________________________________
    __________________________________________________________________________
    __________________________________________________________________________
    __________________________________________________________________________
    __________________________________________________________________________

    DATA ......................                SEMNATURA SI STAMPILA

    ANEXA 13
    la norme

    Documentul de control pentru transportul rutier de persoane prin servicii ocazionale in trafic national

    (hartie albastra: DIN A4 - 297 x 210 mm)                  (Coperta - fata)

    ROMANIA     MINISTERUL TRANSPORTURILOR,
       RO       CONSTRUCTIILOR SI TURISMULUI
                AUTORITATEA RUTIERA ROMANA - A.R.R.

                                         Document control nr. .............

                           DOCUMENT DE CONTROL
                PENTRU TRANSPORTUL RUTIER DE PERSOANE PRIN
                          SERVICII OCAZIONALE
                              - NATIONAL -

    Denumirea operatorului de transport rutier ...............................
    ..........................................................................
    ..........................................................................
    Adresa: ..................................................................
    ..........................................................................
    ..........................................................................
    ..........................................................................

    ..........................              ..................................
    (locul si data eliberarii)              (semnatura si stampila autoritatii
                                                 care a eliberat carnetul)

    (foaia de parcurs - fata) (hartie albastra: DIN A4 - 29,7 x 21 cm)

    FOAIE DE PARCURS PENTRU
    TRANSPORTURI RUTIERE                    Document control nr. .............
    OCAZIONALE DE PERSOANE                  Foaie de parcurs nr. .............
         - NATIONAL -

 ______________________________________________________________________________
|                                               |                              |
|                                               |                 _________    |
|                                               |     \   ? -- > |         |   |
|                                               |       \______  |_________|   |
|                                               |                              |
|                                               |                              |
| 1. Numarul de inmatriculare al autovehiculului| Numarul locurilor disponibile|
|_______________________________________________|______________________________|
| 2. |                              |        | ............................... |
|    |                              |        | ............................... |
|    |                              |        | ............................... |
|    |                              |  L.S.  | ............................... |
|    | Denumirea operatorului de    |        | ............................... |
|    | transport rutier, adresa, CUI|        | C.U.I. ........................ |
|____|______________________________|________|_________________________________|
| 3. |                                 | 1. .................................. |
|    |                                 |                                       |
|    |                                 | 2. .................................. |
|    | Numele conducatorului/          |                                       |
|    | conducatorilor auto             | 3. .................................. |
|____|_________________________________|_______________________________________|
| 5. | Notari ale conducatorului auto:   | 4. Notari ale organelor de control: |
|    |                                   |                                     |
|    |                                   |                                     |
|    |                                   |                                     |
|    |                                   |                                     |
|    |                                   |                                     |
|    |                                   |                                     |
|____|___________________________________|_____________________________________|
| 6. |Itinerar|                          Etape zilnice                         |
|    |________|________________________________________________________________|
|    | Date   |De la           |La               |Km cu      |Km |Confirmarea  |
|    |        |localitatea ....|localitatea .....|incarcatura|gol|transportului|
|    |________|________________|_________________|___________|___|_____________|
|    |________|________________|_________________|___________|___|_____________|
|    |________|________________|_________________|___________|___|_____________|
|    |________|________________|_________________|___________|___|_____________|
|    |________|________________|_________________|___________|___|_____________|
|    |________|________________|_________________|___________|___|_____________|
|    |________|________________|_________________|___________|___|_____________|
|    |________|________________|_________________|___________|___|_____________|
|    |________|________________|_________________|___________|___|_____________|
|____|________|________________|_________________|___________|___|_____________|

    (hartie albastra: DIN A4 - 29,7 x 2 cm)
    (Pagina de garda a documentului de control - fata)

                                 AVIZ IMPORTANT

    1. Transporturile rutiere de persoane prin servicii ocazionale in trafic national, se pot efectua:
    - intre doua localitati sau incepand si sfarsind pe teritoriul aceleiasi localitati, cu tranzitarea a cel putin unei alte localitati;
    - in baza unui contract pentru deplasarea unui grup de persoane dinainte constituit;
    - de catre autovehiculele neincarcate utilizate exclusiv pentru inlocuirea unui autovehicul defect sau accidentat in timp ce efectua un serviciu ocazional.
    2. In aceiasi categorie intra si transporturile in gol a autovehiculelor pentru executarea acestor servicii.
    3. Transportul marfurilor in scopuri comerciale in autovehicule proiectate pentru transportul de persoane nu constituie transport de persoane prin servicii ocazionale.
    4. Informatii privind modul de completare a foii de parcurs:
    a) Pentru fiecare calatorie efectuata ca un serviciu ocazional, operatorul de transport rutier trebuie, inainte de inceperea calatoriei, sa completeze o foaie de parcurs, in dublu exemplar.
    Foaia de parcurs trebuie sa poarte stampila operatorului de transport rutier si semnatura acestuia sau a conducatorului autovehiculului, dupa caz.
    Originalul foii de parcurs se va pastra la bordul autovehiculului pe tot parcursul calatoriei si va fi prezentata la cererea organelor de control autorizate;
    b) Lista calatorilor va fi barata dupa ultima persoana inscrisa in lista;
    5) In timpul derularii serviciilor ocazionale nici o persoana nu poate urca sau cobori in timpul transportului.
    6) Operatorul de transport rutier este obligat sa verifice corectitudinea si conformitatea completarii foilor de parcurs. Acestea vor fi completate cu majuscule si cu cerneala care nu se sterge.
    8) Documentul de control este nominal si nu este transmisibil.

    (foaia de parcurs - verso)

 ______________________________________________________________________________
|    | Lista calatorilor:                                        |
|    |_________________________________________________________________________|
| 7. | 1.                    | 28.                    | 55.                    |
|    |_______________________|________________________|________________________|
|    | 2.                    | 29.                    | 56.                    |
|    |_______________________|________________________|________________________|
|    | 3.                    | 30.                    | 57.                    |
|    |_______________________|________________________|________________________|
|    | 4.                    | 31.                    | 58.                    |
|    |_______________________|________________________|________________________|
|    | 5.                    | 32.                    | 59.                    |
|    |_______________________|________________________|________________________|
|    | 6.                    | 33.                    | 60.                    |
|    |_______________________|________________________|________________________|
|    | 7.                    | 34.                    | 61.                    |
|    |_______________________|________________________|________________________|
|    | 8.                    | 35.                    | 62.                    |
|    |_______________________|________________________|________________________|
|    | 9.                    | 36.                    | 63.                    |
|    |_______________________|________________________|________________________|
|    | 10.                   | 37.                    | 64.                    |
|    |_______________________|________________________|________________________|
|    | 11.                   | 38.                    | 65.                    |
|    |_______________________|________________________|________________________|
|    | 12.                   | 39.                    | 66.                    |
|    |_______________________|________________________|________________________|
|    | 13.                   | 40.                    | 67.                    |
|    |_______________________|________________________|________________________|
|    | 14.                   | 41.                    | 68.                    |
|    |_______________________|________________________|________________________|
|    | 15.                   | 42.                    | 69.                    |
|    |_______________________|________________________|________________________|
|    | 16.                   | 43.                    | 70.                    |
|    |_______________________|________________________|________________________|
|    | 17.                   | 44.                    | 71.                    |
|    |_______________________|________________________|________________________|
|    | 18.                   | 45.                    | 72.                    |
|    |_______________________|________________________|________________________|
|    | 19.                   | 46.                    | 73.                    |
|    |_______________________|________________________|________________________|
|    | 20.                   | 47.                    | 74.                    |
|    |_______________________|________________________|________________________|
|    | 21.                   | 48.                    | 75.                    |
|    |_______________________|________________________|________________________|
|    | 22.                   | 49.                    | 76.                    |
|    |_______________________|________________________|________________________|
|    | 23.                   | 50.                    | 77.                    |
|    |_______________________|________________________|________________________|
|    | 24.                   | 51.                    | 78.                    |
|    |_______________________|________________________|________________________|
|    | 25.                   | 52.                    | 79.                    |
|    |_______________________|________________________|________________________|
|    | 26.                   | 53.                    | 80.                    |
|    |_______________________|________________________|________________________|
|    | 27.                   | 54.                    | 81.                    |
|____|_______________________|________________________|________________________|
| 8. | Data completarii foii de parcurs: | Semnatura operatorului de transport |
|    |                                   | rutier:               |
|    |                                   |                                     |
|____|___________________________________|_____________________________________|
| 9. | Schimbari neprevazute:                                    |
|    |                                                                         |
|    |                                                                         |
|    |                                                                         |
|    |                                                                         |
|    |                                                                         |
|    |                                                                         |
|____|_________________________________________________________________________|

    ANEXA 14
    la norme

    Model de imprimat Format A4 hartie albastra cu fond stema Romaniei (fata)

 ______________________________________________________________________________
|  ______                                                                      |
| |      |                             ROMANIA                                 |
| |  RO  |      MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCTIILOR SI TURISMULUI       |
| |______|                                                                     |
|                                                                              |
|                                   LICENTA                                    |
|                           PENTRU ACTIVITATI CONEXE                           |
|                             TRANSPORTULUI RUTIER                             |
|                                                                              |
|                     - ACTIVITATI DESFASURATE DE AUTOGARA -                   |
|                                                                              |
|                       Seria: ........ Nr.: .............                     |
|                                                                              |
| Prezenta licenta este eliberata intreprinderii:                |
| ____________________________________________________________________________ |
| ____________________________________________________________________________ |
| ____________________________________________________________________________ |
|                                                                              |
| sa efectueze activitati conexe transportului rutier.                         |
|                                                                              |
|                                                                              |
| Valabil de la data de ________________ pana la data de _______________       |
|                                                                              |
| Observatii:                                                    |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                       Emitent:     |
|                                          Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. |
|                                          Agentia A.R.R. ____________________ |
| Data eliberarii: ...............                                             |
|                                              Semnatura                       |
|                                              si          _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ |
|                                              Stampila                        |
|                                                                              |
|______________________________________________________________________________|

    (verso)

    Prezenta licenta pentru activitati conexe transportului rutier - activitati desfasurate de autogara este eliberata, in conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 109/2005 privind transporturile rutiere.
    Licenta pentru activitati conexe transportului rutier - activitati desfasurate de autogara este nominala si nu este transmisibila.
    Licenta pentru activitati conexe transportului rutier - activitati desfasurate de autogara poate fi retrasa de catre Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. in cazul in care intreprinderea:
    a) nu mai indeplineste conditiile care au stat la baza eliberarii;
    b) a furnizat documente continand informatii eronate cu ocazia solicitarii eliberarii licentei pentru activitati conexe transportului rutier - activitati desfasurate de autogara.
    Licenta pentru activitati conexe transportului rutier - activitati desfasurate de autogara se pastreaza la sediul intreprinderii.
    Licenta pentru activitati conexe transportului rutier - activitati desfasurate de autogara trebuie prezentata ori de cate ori este solicitata de catre personalul autorizat cu atributii de control.

    ANEXA 15
    la norme

    Model de imprimat Format A4 hartie albastra cu fond stema Romaniei (fata)

 ______________________________________________________________________________
|  ______                                                                      |
| |      |                             ROMANIA                                 |
| |  RO  |      MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCTIILOR SI TURISMULUI       |
| |______|                                                                     |
|                                                                              |
|                                   LICENTA                                    |
|                           PENTRU ACTIVITATI CONEXE                           |
|                             TRANSPORTULUI RUTIER                             |
|                                                                              |
|                    - ACTIVITATI DESFASURATE DE AUTOGARA -                    |
|                                                                              |
|                      Seria: ........ Nr.: .............                      |
|                                                                              |
|                         Copie conforma nr. ........                          |
|                                                                              |
| Prezenta licenta este eliberata intreprinderii:                |
| ____________________________________________________________________________ |
| ____________________________________________________________________________ |
| ____________________________________________________________________________ |
|                                                                              |
| sa efectueze activitati conexe transportului rutier.                         |
|                                                                              |
|                                                                              |
| Valabil de la data de ________________ pana la data de _______________       |
|                                                                              |
| Observatii:                                                    |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                       Emitent:     |
|                                          Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. |
|                                          Agentia A.R.R. ____________________ |
| Data eliberarii: ...............                                             |
|                                              Semnatura                       |
|                                              si          _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ |
|                                              Stampila                        |
|                                                                              |
|______________________________________________________________________________|

    (verso)

    Prezenta copie conforma a licentei pentru activitati conexe transportului rutier - activitati desfasurate de autogara este eliberata, in conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 109/2005 privind transporturile rutiere.
    Copia conforma a licentei pentru activitati conexe transportului rutier - activitati desfasurate de autogara este nominala si nu este transmisibila.
    Copia conforma a licentei pentru activitati conexe transportului rutier - activitati desfasurate de autogara poate fi suspendata de catre Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. in cazul savarsirii unor abateri grave sau repetate de la reglementarile legale in vigoare.
    Copia conforma a licentei pentru activitati conexe transportului rutier - activitati desfasurate de autogara se pastreaza la sediul intreprinderii, punctului de lucru sau sucursalei.
    Copia conforma a licentei pentru activitati conexe transportului rutier - activitati desfasurate de autogara trebuie prezentata ori de cate ori este solicitata de catre personalul autorizat cu atributii de control.

    ANEXA 16
    la norme

    Model de imprimat Format A4 hartie albastra cu fond stema Romaniei (fata)

 ______________________________________________________________________________
|  ______                                                                      |
| |      |                             ROMANIA                                 |
| |  RO  |      MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCTIILOR SI TURISMULUI       |
| |______|                                                                     |
|                                                                              |
|                                    LICENTA                                   |
|                            PENTRU ACTIVITATI CONEXE                          |
|                              TRANSPORTULUI RUTIER                            |
|                                                                              |
|                         - ACTIVITATI DE INTERMEDIERE A                       |
|                        OPERATIUNILOR DE TRANSPORT RUTIER                     |
|                                     PUBLIC -                                 |
|                                                                              |
|                        Seria: ........ Nr.: ............                     |
|                                                                              |
| Prezenta licenta este eliberata intreprinderii:                |
| ____________________________________________________________________________ |
| ____________________________________________________________________________ |
| ____________________________________________________________________________ |
|                                                                              |
| sa efectueze activitati conexe transportului rutier.                         |
|                                                                              |
|                                                                              |
| Valabil de la data de ________________ pana la data de _______________       |
|                                                                              |
| Observatii:                                                    |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                       Emitent:     |
|                                          Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. |
|                                          Agentia A.R.R. ____________________ |
| Data eliberarii: ...............                                             |
|                                              Semnatura                       |
|                                              si          _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ |
|                                              Stampila                        |
|                                                                              |
|______________________________________________________________________________|

    (verso)

    Prezenta licenta pentru activitati conexe transportului rutier - activitati de intermediere a operatiunilor de transport rutier public, in conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 109/2005 privind transporturile rutiere.
    Licenta pentru activitati conexe transportului rutier - activitati de intermediere a operatiunilor de transport rutier public este nominala si nu este transmisibila.
    Licenta pentru activitati conexe transportului rutier - activitati de intermediere a operatiunilor de transport rutier public poate fi retrasa de catre Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. in cazul in care intreprinderea:
    a) nu mai indeplineste conditiile care au stat la baza eliberarii;
    b) a furnizat documente continand informatii eronate cu ocazia solicitarii eliberarii licentei pentru activitati conexe transportului rutier - activitati de intermediere a operatiunilor de transport rutier public.
    Licenta pentru activitati conexe transportului rutier - activitati de intermediere a operatiunilor de transport rutier public se pastreaza la sediul intreprinderii.
    Licenta pentru activitati conexe transportului rutier - activitati de intermediere a operatiunilor de transport rutier public trebuie prezentata ori de cate ori este solicitata de catre personalul autorizat cu atributii de control.

    ANEXA 17
    la norme

    Model de imprimat Format A4 hartie albastra cu fond stema Romaniei (fata)

 ______________________________________________________________________________
|  ______                                                                      |
| |      |                             ROMANIA                                 |
| |  RO  |      MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCTIILOR SI TURISMULUI       |
| |______|                                                                     |
|                                                                              |
|                                    LICENTA                                   |
|                            PENTRU ACTIVITATI CONEXE                          |
|                              TRANSPORTULUI RUTIER                            |
|                                                                              |
|                         - ACTIVITATI DE INTERMEDIERE A                       |
|                        OPERATIUNILOR DE TRANSPORT RUTIER                     |
|                                     PUBLIC -                                 |
|                                                                              |
|                         Seria: ........ Nr.: ..........                      |
|                                                                              |
|                      Copie conforma nr: ..................                   |
|                                                                              |
| Prezenta licenta este eliberata intreprinderii:                |
| ____________________________________________________________________________ |
| ____________________________________________________________________________ |
| ____________________________________________________________________________ |
|                                                                              |
| sa efectueze activitati conexe transportului rutier.                         |
|                                                                              |
|                                                                              |
| Valabil de la data de ________________ pana la data de _______________       |
|                                                                              |
| Observatii:                                                    |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                       Emitent:     |
|                                          Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. |
|                                          Agentia A.R.R. ____________________ |
| Data eliberarii: ...............                                             |
|                                              Semnatura                       |
|                                              si          _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ |
|                                              Stampila                        |
|                                                                              |
|______________________________________________________________________________|

    (verso)

    Prezenta copie conforma a licentei pentru activitati conexe transportului rutier - activitati de intermediere a operatiunilor de transport rutier public, in conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 109/2005 privind transporturile rutiere.
    Copia conforma a licentei pentru activitati conexe transportului rutier - activitati de intermediere a operatiunilor de transport rutier public este nominala si nu este transmisibila.
    Copia conforma a licentei pentru activitati conexe transportului rutier - activitati de intermediere a operatiunilor de transport rutier public poate fi suspendata de catre Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. in cazul savarsirii unor abateri grave sau repetate de la reglementarile legale in vigoare.
    Copia conforma a licentei pentru activitati conexe transportului rutier - activitati de intermediere a operatiunilor de transport rutier public se pastreaza la sediul intreprinderii, punctului de lucru sau sucursalei.
    Copia conforma a licentei pentru activitati conexe transportului rutier - activitati de intermediere a operatiunilor de transport rutier public trebuie prezentata ori de cate ori este solicitata de catre personalul autorizat cu atributii de control.

         


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 1987/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 1987 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 1987/2005
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu