Văzând Referatul de aprobare nr. 243.429 din 27.07.2020 al Direcţiei generale politici agricole,în temeiul:– art. 57 alin. (1) şi (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare;– art. 9 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 30/2017 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi pentru modificarea art. 6 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1.186/2014 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, cu modificările şi completările ulterioare,ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emite următorul ordin: Articolul IOrdinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 74/2012 privind autorizarea unităţilor prim-procesatoare de tutun brut, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 252 din 13 aprilie 2012, se modifică şi se completează după cum urmează: 1. Articolul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins: Articolul 2Comercializarea tutunului brut se face numai către unităţi prim-procesatoare autorizate, pe bază de contract încheiat cu producătorii agricoli cultivatori de tutun şi documente justificative, respectiv factură sau atestat de producător şi carnet de comercializare a produselor agricole, după caz, valabile la data livrării. 2. La articolul 3 alineatul (2), literele b) şi d) se modifică şi vor avea următorul cuprins: b)copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului; ........ ................ ................ ................ ................ ........ .......... d)dosar tehnic cuprinzând descrierea procesului tehnologic pe etape, utilajele şi echipamentele componente ale instalaţiei proprii, utilizate la procesarea tutunului, inclusiv capacităţile de procesare şi depozitare existente; 3. La articolul 3 alineatul (2), după litera f) se introduce o nouă literă, litera g), cu următorul cuprins: g)declaraţie pe propria răspundere a reprezentantului legal din care să rezulte că respectă legislaţia în vigoare. 4. La articolul 3, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
(3) Autoritatea competentă, prin direcţia cu atribuţii privind politicile în domeniul tutunului, analizează şi evaluează documentaţia depusă de solicitant şi comunică acestuia decizia sa asupra cererii de autorizare, în termen de 60 de zile de la data înregistrării şi după primirea raportului întocmit în urma verificării. 5. La articolul 3, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (31), cu următorul cuprins: (31) În perioada prevăzută la alin. (3), structura cu atribuţii în inspecţii, verificare şi control efectuează verificările la sediul/punctul de lucru al operatorului economic şi la locul de depozitare a tutunului, după caz, şi întocmeşte un raport cu recomandarea de acordare/neacordare a autorizaţiei sau înregistrare a unităţii, pe care îl transmite direcţiei cu atribuţii privind politicile în domeniul tutunului. 6. La articolul 3, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
(4) Autorizaţia se emite de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2, şi are o valabilitate de un an calendaristic începând cu data acordării. 7. La articolul 5 alineatul (1), literele f) şi g) se modifică şi vor avea următorul cuprins: f)să permită accesul autorităţii competente pentru efectuarea controalelor şi să pună la dispoziţia acesteia toate informaţiile şi documentele privind activitatea de prim-procesare şi capacităţile de depozitare; g)să respecte condiţiile prevăzute în contractele de cultivare şi modelul contractului-tip de cultură, aprobat prin ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale. 8. La articolul 5 alineatul (1), după litera h) se introduc două noi litere, literele i) şi j), cu următorul cuprins: i)să notifice în scris direcţiile pentru agricultură judeţene, cu 20 de zile înainte de începerea livrărilor, cu privire la locul de livrare şi data începerii livrării, conform unui calendar asumat de ambele părţi; j)să realizeze preluarea tutunului în prezenţa reprezentantului desemnat al direcţiei pentru agricultură a judeţului cu atribuţii de inspecţii şi verificare pe raza căruia se află terenul cultivat pentru acordarea vizei pe declaraţia de livrare, în momentul livrării de către producătorul agricol/grupul de producători. 9. La articolul 6, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins: Articolul 6
(1) Autoritatea competentă, prin intermediul structurii cu atribuţii de inspecţii, verificare şi control, verifică modul de respectare a obligaţiilor de către unitatea prim-procesatoare prevăzute la art. 5 alin. (1) şi poate solicita acesteia orice alte informaţii sau documente necesare în timpul activităţii de verificare şi control. 10. La articolul 6, după alineatul (1) se introduc două noi alineate, alineatele (11) şi (12), cu următorul cuprins: (11) Procedura de verificare a respectării obligaţiilor unităţilor prim-procesatoare se elaborează de către structura cu atribuţii de inspecţii, verificare şi control din cadrul autorităţii competente. (12) În urma verificărilor prevăzute la alin. (1), structura cu atribuţii de inspecţii, verificare şi control întocmeşte un raport care conţine propuneri de menţinere sau de excludere de la autorizare şi se transmite structurii emitente a autorizaţiei de prim-procesare. 11. Articolul 7 se modifică şi va avea următorul cuprins: Articolul 7
(1) În cazul în care prima procesare a tutunului are loc în alt stat membru al Uniunii Europene, unitatea prim-procesatoare este obligată să transmită autorităţii competente autorizaţia de prim-procesator/documentele emise de statul membru în cauză, inclusiv documentele prevăzute la art. 3 alin. (2) în vederea înregistrării.
(2) Unitatea prim-procesatoare autorizată în alt stat membru al Uniunii Europene trebuie să deţină, în proprietate sau în chirie, spaţiu pentru depozitarea tutunului preluat cu capacitate de depozitare şi infrastructura corespunzătoare cu contractele estimate a fi încheiate pe teritoriul României.
(3) După primirea tuturor documentelor prevăzute la alin. (1) şi (2), unitatea prim-procesatoare autorizată în alt stat membru se înregistrează în registrul prevăzut la art. 3 alin. (5) şi poate încheia contractul de cultură cu producătorii agricoli, conform legislaţiei naţionale.
(4) Unitatea prim-procesatoare autorizată în alt stat membru al Uniunii Europene are toate drepturile şi obligaţiile unei unităţi prim-procesatoare autorizate potrivit prevederilor prezentului ordin.
(5) Lista unităţilor prim-procesatoare ale tutunului brut înregistrate la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale se publică pe site-ul instituţiei până la data de 31 decembrie a fiecărui an. 12. Articolul 8 se modifică şi va avea următorul cuprins: Articolul 8Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin intermediul direcţiei cu atribuţii privind politicile în domeniul tutunului, notifică Comisiei Europene, anual, datele şi informaţiile din sectorul tutunului, potrivit reglementărilor europene. 13. Anexa nr. 2 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa care face parte integrantă din prezentul ordin. Articolul II Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.p. Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,George Scarlat,secretar de statANEXĂ(Anexa nr. 2 la Ordinul nr. 74/2012) – Model -MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTĂRII RURALE DIRECŢIA ........ ............ AUTORIZAŢIE În conformitate cu prevederile art. 12 şi 13 din Legea nr. 236/2003 privind organizarea pieţei tutunului brut în România şi în baza Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 74/2012 privind autorizarea unităţilor prim-procesatoare de tutun brut, cu modificările şi completările ulterioare, se acordă AUTORIZAŢIE DE PRIM-PROCESARE A TUTUNULUI unităţii ........ ........., cu sediul firmei în ........ ............, cod unic de înregistrare ........ ........ .......... . Autorizaţia conferă dreptul încheierii contractelor de cultură cu producătorii agricoli şi dreptul de a desfăşura activitatea de prim-procesare a tutunului brut. Valabilitatea autorizaţiei este un an calendaristic, respectiv de la .........../...../............ până la .........../...../......... . Director general, ........ ........ .............. Falsificarea sau contrafacerea acestei autorizaţii se pedepseşte conform legii.