ORDIN
Nr. 226/235 din 28 martie 2003
pentru aprobarea Strategiei privind organizarea activitatii de imbunatatire si
exploatare a pajistilor la nivel national, pe termen mediu si lung
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Nr. 226 din 28 martie 2003
MINISTERUL ADMINISTRATIEI PUBLICE
Nr. 235 din 22 mai 2003
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 423 din 17 iunie 2003
Avand in vedere prevederile art. 19 din Legea zootehniei nr. 72/2002 si ale
art. 9 din Normele metodologice de aplicare a Legii zootehniei nr. 72/2002,
aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 940/2002,
vazand Referatul Directiei generale de implementare, reglementare si de management
al resurselor biotehnologice nr. 131.177 din 5 martie 2003, din care rezulta
necesitatea intocmirii unei strategii pe termen mediu si lung privind
organizarea activitatii de imbunatatire si exploatare a pajistilor,
in temeiul prevederilor Hotararii Guvernului nr. 362/2002 privind
organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si
Padurilor, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Hotararii
Guvernului nr. 8/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului Administratiei
Publice, cu modificarile si completarile ulterioare,
ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor si ministrul
administratiei publice emit urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Strategia privind organizarea activitatii de imbunatatire si
exploatare a pajistilor la nivel national, pe termen mediu si lung, prevazuta
in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
Ilie Sarbu
Ministrul administratiei publice,
Octav Cozmanca
ANEXA 1
STRATEGIE
privind organizarea activitatii de imbunatatire si exploatare a pajistilor la
nivel national, pe termen mediu si lung
I. Locul si importanta pajistilor in cadrul patrimoniului agricol al tarii
Patrimoniul pastoral existent in Romania reprezinta o parte din avutia
nationala, de importanta majora prin dimensiunea resurselor potentiale de
furaje si calitatea acestora, precum si prin gradul sporit de atractivitate pe
care il ofera pentru practicarea turismului intern si international, datorita
amplasarii acestor suprafete.
Imbunatatirea nivelului de productie si utilizare a pajistilor reprezinta o
activitate de interes national, fiind in corelatie directa cu cantitatea si
calitatea productiilor animaliere obtinute, in principal, din exploatarea
speciilor de taurine si ovine.
1. Dimensiune, structura, distributie pe forme de relief, potential de
productie
a) Dimensiunea fondului pastoral
Importanta deosebita a fondului pastoral din Romania este evidentiata si
prin suprafata de 4,9 milioane ha pajisti, din care: pasuni - 3,4 milioane ha
si fanete - 1,5 milioane ha, avand o pondere de 34% din suprafata agricola a
tarii.
Din acest punct de vedere Romania se situeaza pe locul 5 in Europa, dupa
Franta, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Spania si Germania.
In acelasi timp, suprafata de teren alocata productiei furajelor de volum - 4,9
milioane ha pajisti plus 1,1 milioane ha teren arabil, este mai mare decat
suprafata totala agricola a Belgiei, Olandei si Elvetiei, luate impreuna.
Avantajele utilizarii pajistilor in zooeconomia speciilor de taurine si
ovine rezulta din:
- obtinerea unor cantitati de furaje verzi si fibroase, echilibrate din
punct de vedere nutritional si cu un grad sporit de digestibilitate;
- valorificarea eficienta a ingrasamintelor chimice si organice
administrate;
- reducerea substantiala a costurilor de productie la produsele animaliere
obtinute, prin practicarea unor tehnologii rationale de pasunat;
- posibilitatea obtinerii unor cantitati de produse agroalimentare de
inalta valoare biologica si nepoluate, atragerea unor insemnate resurse
valutare prin exportul acestor produse in conditii superioare de marketing;
- imbunatatirea starii de sanatate si de exploatare a animalelor in
conditii naturale;
- posibilitatea conservarii si stabilitatii terenurilor agricole cu pante
mari, prin eliminarea proceselor de eroziune.
b) Structura, pe categorii de folosinta, a fondului pastoral
Tabelul nr. 1
______________________________________________________________________________
|N |Specificare|U. | Total |Domeniul|Proprietate| din care:
|
|r.| |M. | |public |privata
|______________________________|
| | | | |privat |- total - |Domeniul|din |Domeniul
|
|c | | | | | |privat |care: |privat
|
|r | | | | | |al
|izlazuri|(particular)|
|t.| | | | | |statului|comunale| |
|__|___________|___|_______|________|___________|________|________|____________|
|1.|Total |mii| | | | | |
|
| |pajisti, |ha |4.926,2| 189,1| 4.737,1| 2.160,5| 1.992,7|
2.576,6|
| |din care:
|___|_______|________|___________|________|________|____________|
| | | % | 100,0| 3,8| 96,2| - | - | -
|
|__|___________|___|_______|________|___________|________|________|____________|
|2.|Pasuni |mii| | | | | |
|
| | |ha |3.417,1| 144,9| 3.272,2| 2.120,7| 1.987,6|
1.151,5|
| |
|___|_______|________|___________|________|________|____________|
| | | % | 69,4| 3,0| 66,4| - | - | -
|
|__|___________|___|_______|________|___________|________|________|____________|
|3.|Fanete |mii| | | | | |
|
| | |ha |1.509,1| 44,2| 1.464,9| 39,8| 5,1|
1.425,1|
| |
|___|_______|________|___________|________|________|____________|
| | | % | 30,6| 0,3| 29,8| - | - | -
|
|__|___________|___|_______|________|___________|________|________|____________|
Datele prezentate in tabelul nr. 1 evidentiaza faptul ca majoritatea
suprafetelor de pajisti se localizeaza in domeniul privat particular, care
detine o pondere de 52,3%, iar consiliile locale ale comunelor, oraselor,
respectiv ale municipiilor, inclusiv prin suprafetele de izlazuri comunale pe
care le administreaza, au o pondere de 42,3% .
Aceasta structura de proprietate releva, inainte de orice, directia
principala de actiune si parghiile economice pentru cointeresarea detinatorilor
de pajisti in efectuarea lucrarilor agroameliorative de sporire a productiei de
masa verde si de utilizare completa a acesteia. Semnificativ este si faptul ca
la consiliile locale pajistile sunt reprezentate in proportie foarte mare de
izlazurile comunale, suprafete care au un potential mai mare de productie si
pot fi mai usor regenerate si valorificate in conditii mai bune.
c) Distributia pajistilor pe forme de relief
Stabilirea masurilor necesare pentru imbunatatirea pajistilor depinde in
mare masura de repartizarea acestor suprafete pe forme de relief, prin prisma
posibilitatilor de mecanizare si a existentei factorilor limitativi de sporire
a productiei de masa verde.
In conditiile tarii noastre, repartizarea suprafetelor de pajisti pe forme
de relief se prezinta astfel:
Tabelul nr. 2
___________________________________________________________________________
| Specificare | U.M. | Total | din care: |
| | | |__________________________________________|
| | | | Zona de ses| Zona de deal | Zona de munte|
|_____________|________|_________|____________|______________|______________|
| Total/tara | mii ha | 4.926,2 | 1.091,3 | 2.590,4 | 1.244,5 |
| |________|_________|____________|______________|______________|
| | % | 100,0 | 22,2 | 52,5 | 25,3 |
|_____________|________|_________|____________|______________|______________|
Structura, pe forme de relief, a pajistilor evidentiaza faptul ca aproape
75% din patrimoniu se situeaza in zona de campie si de deal, unde sunt posibile
lucrari ameliorative mai eficiente si, implicit, posibilitati mai mari de
crestere a productiei. Circa 25% din suprafata de pajisti se afla in zona de
munte, cu factori limitativi mai numerosi si deci cu productivitate mai
scazuta.
d) Productia de masa verde obtinuta pe pajisti si potentialul de productie
al acestora
Productia de masa verde realizata pe pajisti a inregistrat variatii in
functie de conditiile pedoclimatice in care sunt dispuse suprafetele
respective, de diversitatea factorilor care actioneaza si de lucrarile
agroameliorative efectuate.
In etapa 1950 - 1970 productiile medii de masa verde obtinute la hectar
s-au situat intre 3 - 5 tone/ha la pasuni si 4 - 9 tone/ha la fanete.
In perioada 1970 - 1990 productiile au crescut, situandu-se intre 7 - 14
tone/ha masa verde la pasuni si 8 - 16 tone/ha masa verde la fanete. Cresterile
de productie de masa verde s-au datorat in principal efectuarii unor lucrari
tehnologice de desecare, combaterea eroziunii solului, corectarea aciditatii si
salinitatii prin amendare, fertilizare, regenerari prin insamantare sau
suprainsamantare, precum si prin masuri de folosire rationala a pajistilor prin
tarlalizare, asigurarea apei, adaposturi pentru animale si alte utilitati
zoopastorale.
Dupa anul 1990 productia de masa verde pe pajisti a scazut la 8 - 10
tone/ha, ca urmare a neefectuarii lucrarilor de intretinere si fertilizare,
precum si a deteriorarii lucrarilor de amenajare in complex, executate in
perioada anterioara.
Analiza conditiilor de clima, sol si vegetatie in care sunt situate
pajistile din Romania evidentiaza urmatoarele:
- in zona de campie si podisuri joase, unde covorul vegetal este constituit
din specii valoroase de leguminoase si graminee perene, potentialul de
productie de masa verde este ridicat, obtinandu-se pana la 25 - 30 tone/ha,
productie care este esalonata pe o perioada de 120 - 150 de zile pe an;
- in zona colinara se pot realiza productii de 18 - 22 tone/ha masa verde,
cu conditia asigurarii unor lucrari de imbunatatire in complex;
- in zona premontana si montana vegetatia este compusa din specii mai putin
valoroase, dar acestea se pot imbunatati prin aplicarea de ingrasaminte
organice in cantitati mari sau prin tarlire cu animale intr-un numar mai mare
de zile pe unitatea de suprafata;
- pajisti azonale, in care se incadreaza pajistile din luncile raurilor,
cele de pe saraturi si de pe nisipuri, care sunt in general slab productive si
asigura un furaj de slaba calitate, necesitand masuri ameliorative atat asupra
solurilor, cat si asupra compozitiei floristice, cu costuri destul de ridicate.
2. Avantajele valorificarii potentialului si a productiei specifice
pajistilor
Principalele avantaje ale utilizarii pajistilor in zooeconomia speciilor de
taurine si ovine sunt:
- obtinerea unor cantitati de furaje verzi si fibroase, echilibrate din punct
de vedere nutritional si cu grad sporit de digestibilitate;
- eficienta maxima in folosirea ingrasamintelor chimice si organice;
- reducerea substantiala a costurilor de productie la produsele animaliere
obtinute, prin practicarea unor tehnici rationale de pasunat;
- posibilitatea obtinerii unor cantitati de produse agroalimentare de
inalta valoare biologica si nepoluate;
- imbunatatirea starii de sanatate si de exploatare a animalelor in
conditii naturale;
- posibilitatea conservarii si stabilizarii terenurilor agricole cu pante
mari, prin prevenirea proceselor de eroziune.
Cu toate avantajele potentiale care genereaza efecte benefice asupra
intregului complex de relatii economico-sociale deosebit de importante,
conferite de aceasta resursa furajera, in Romania imbunatatirea productiei si
exploatarea rationala a pajistilor, in ultimii ani, s-au situat la periferia
preocuparilor detinatorilor de pajisti, ale institutiilor agricole si ale
administratiei publice locale, ceea ce a condus la un proces lent si continuu
de degradare a acestei resurse.
O astfel de situatie este cu atat mai ingrijoratoare, cu cat acest fenomen
se manifesta cel mai pregnant pe suprafetele de pasuni comunale, care, desi au
un potential ridicat de productie, nu sunt exploatate corespunzator.
II. Starea actuala a pajistilor
1. Gruparea pajistilor dupa factorii limitativi ai productiei de masa verde
Productia de masa verde realizata pe pajisti inregistreaza variatii in
functie de conditiile pedoclimatice in care sunt dispuse suprafetele
respective, de diversitatea factorilor limitativi care actioneaza asupra
acestor suprafete si de lucrarile agricole efectuate.
Dupa factorii limitativi ai productiei de masa verde, pajistile se grupeaza
conform datelor prezentate in tabelul nr. 3.
Tabelul nr. 3
____________________________________________________________________
|Specificare| U.M. | Total | din care: |
| | | |_________________________________________|
| | | |Fara |Eroziuni |Exces de |Aciditate|
| | | |restrictii|si |umiditate |pH < 5 |
| | | | |alunecari| | |
|___________|______|_______|__________|_________|__________|_________|
|Total/tara |mii ha|4.926,2| 1.960,5| 1.185,5| 325,0| 870,0|
| |______|_______|__________|_________|__________|_________|
| | % | 100,0| 39,6| 23,9| 6,5| 17,5|
|___________|______|_______|__________|_________|__________|_________|
- continuare -
____________________________________________________________________
|Specificare| U.M. | Total | din care: |
| | | |_________________________________________|
| | | |Salinitate si|Nisipuri|Pietris, grohotis,|
| | | |alcalinitate | |roca la suprafata |
|___________|______|_______|_____________|________|__________________|
|Total/tara |mii ha|4.926,2| 190,5| 54,0| 376,7|
| |______|_______|_____________|________|__________________|
| | % | 100,0| 3,8| 1,0| 7,7|
|___________|______|_______|_____________|________|__________________|
Rezulta astfel ca, din totalul suprafetei de pajisti de 4.962,2 mii ha,
1.960,5 mii ha nu sunt afectate de factori naturali de restrictie, suprafata pe
care exista posibilitatea unor cresteri mai rapide a productiei de masa verde
si cu costuri mai mici in aplicarea unor masuri tehnologice.
Pe suprafata de 376,7 mii ha cu pietris, grohotis, stancarii si roca-mama
la suprafata nu se poate actiona cu lucrari agroameliorative. Aceste terenuri
sunt incluse in cadrul pajistilor montane si alpine, sub forma de enclave, fara
productie de masa verde.
Pe celelalte categorii de terenuri, afectate in diferite proportii de
influenta negativa a factorilor limitativi, sunt necesare lucrari de
investitii, agroameliorative, pentru diminuarea acestor factori si crearea unui
covor vegetal ierbos, superior cantitativ si calitativ.
2. Nivelul actiunilor tehnice
Evolutia actiunilor tehnice, a productiilor inregistrate si a incarcaturii
de animale exprimate in U.V.M. in perioada 1990 - 2002 este prezentata in
tabelul nr. 4.
Tabelul nr. 4
______________________________________________________________________________
|Nr. | Specificare | U.M. | 1990 | 1992 | 2000 | 2002
|
|crt.| | | | | |
|
|____|_______________________|_________|_________|_________|_________|_________|
| 1. |Lucrari de regenerare, | | | | |
|
| |din care: | mii ha | 233,9| 23,3| 25,9|
44,0|
| |
|_________|_________|_________|_________|_________|
| |- insamantare | mii ha | 26,5| 11,2| 3,8|
7,6|
| | |_________|_________|_________|_________|_________|
| |- suprainsamantare | mii ha | 207,4| 12,1| 22,1|
36,4|
|____|_______________________|_________|_________|_________|_________|_________|
| 2. |Fertilizari cu | | | | | |
| |ingrasaminte chimice | mii ha | 931,2| 105,3| 304,5|
387,6|
|____|_______________________|_________|_________|_________|_________|_________|
| 3. |Fertilizari cu | | | | |
|
| |ingrasaminte naturale | mii ha | 376,7| 58,9| 750,9|
951,4|
|____|_______________________|_________|_________|_________|_________|_________|
| 4. |Lucrari de intretinere | mii ha | 2.456,5| 438,7| 1.496,7|
2.113,6|
|____|_______________________|_________|_________|_________|_________|_________|
| 5. |Productia medie de masa| | | | |
|
| |verde realizata | t/ha | 7,7| 7,9| 7,3|
9,2|
|____|_______________________|_________|_________|_________|_________|_________|
| 6. |Productia totala | | | | |
|
| |realizata | mii tone| 36.369,1| 38.379,0| 36.289,0|
44.873,0|
|____|_______________________|_________|_________|_________|_________|_________|
| 7. |Bovine + ovine in |U.V.M. la| | | |
|
| |echivalent U.V.M. |100 ha | | | |
|
| | |pajisti | 122,0| 102,0| 158,0|
154,0|
|____|_______________________|_________|_________|_________|_________|_________|
Din cauza alocarii unor resurse materiale si financiare insuficiente,
precum si a scaderii interesului si preocuparii pentru acest domeniu de activitate,
unele actiuni tehnologice incepute si realizate pana in anul 1989 au fost
diminuate pe parcurs, pana aproape de abandonare.
Referitor la mijloacele financiare acordate pentru lucrari de investitii pe
pajisti, in anul 1989 au fost alocate de la bugetul de stat 977,4 milioane lei,
iar in anul 1990 au fost alocate 992,8 milioane lei (valoare in lei la nivelul
anului 1990), iar in anii urmatori au fost alocate fonduri de la bugetele
locale.
3. Nivelul productiei de masa verde fata de un potential normal
Sporirea productiei de masa verde pe pajisti nu poate constitui un obiectiv
in sine, ci este indisolubil legata de exploatarea intensiva si rationala a
acestui patrimoniu, raportat la un efectiv de animale, dimensionat si
structurat in mod stiintific, pentru o perioada cat mai lunga de timp pe
parcursul anului, precum si de realizarea unor productii animaliere cu costuri
mai mici, asa cum au fost prevazute in Programul de guvernare pe termen scurt
si mediu.
Fata de potentialul de productie ce se poate obtine de pe suprafata totala
de pajisti, care este de circa 74 milioane tone masa verde, in anul 2002 s-au
obtinut numai 44,9 milioane tone masa verde, respectiv 60% .
III. Obiectivul fundamental pentru punerea in valoare a pajistilor
Pentru punerea in valoare a suprafetelor de pajisti, obiectivul fundamental
este sporirea productiei totale de masa verde si a calitatii acesteia, in
concordanta cu cresterea eficientei economice a exploatarii animalelor, in
special a efectivelor de taurine si ovine.
Obiective specifice:
a) Cresterea cantitativa a productiei de masa verde si fan pe intreaga
suprafata de pasuni si fanete
b) Cresterea valorii nutritionale a covorului erbaceu, care sa asigure o
hranire echilibrata si eficienta a diferitelor categorii de animale din
speciile bovine si ovine, pentru obtinerea de produse zootehnice nepoluate si o
buna stare de sanatate a animalelor
c) Realizarea intregului necesar anual de seminte de leguminoase si
graminee perene, specifice ameliorarii suprafetelor de pajisti
d) Dezvoltarea actiunilor de cercetare stiintifica, legate de producerea de
noi soiuri de plante specifice pajistilor, efectuarea lucrarilor de regenerare,
fertilizare si intretinere, combaterea eroziunii si excesului de umiditate,
lucrari de irigatii pe pajisti, precum si utilizarea eficienta a productiei de
masa verde si fanuri
e) Aplicarea tehnologiilor de productie, specifice fiecarei zone naturale,
pe baza devizelor intocmite, beneficiind de aceleasi conditii de finantare si
creditare aplicate celorlalte culturi din sectorul vegetal.
IV. Masuri si actiuni tehnice si de amenajari pastorale
Principalele masuri si actiuni tehnologice pentru ameliorarea pajistilor
naturale sunt:
1. Bonitarea tuturor suprafetelor de pajisti, cu stabilirea potentialului
de productie al acestora si evidentierea covorului vegetal existent. Se vor
stabili cele mai indicate asociatii de leguminoase si graminee perene, pe baza
cercetarilor stiintifice in domeniu.
2. Stabilirea numarului de animale carora trebuie sa li se asigure
suprafetele de pasune, pe baza normelor de consum, a cantitatilor de masa verde
necesare pentru productia zootehnica programata a se realiza in perioada de
pasunat
3. Intocmirea pentru fiecare pasune a programului de actiuni tehnice ce
trebuie aplicate pentru atingerea potentialului de productie - regenerari prin
insamantare sau suprainsamantare, fertilizari, combaterea eroziunii solului,
desecari, lucrari de intretinere etc. -, cuantificandu-se cu aceasta ocazie
efortul material si financiar care trebuie depus pentru realizarea acestuia
4. Corelarea efectivelor de animale care pasuneaza cu suprafetele de
pajisti existente in comuna, pe baza unei incarcaturi rationale pe unitatea de
suprafata, stabilindu-se astfel excedentul sau deficitul de pasune si modul de
solutionare a acestuia
5. Stabilirea surselor financiare care pot fi atrase la bugetele locale in
mod deosebit prin practicarea unor tarife de pasunat, judicios stabilite, ce
trebuie sa fie diferentiate pentru fiecare trup de pasune, in functie de
productia si utilitatile zoopastorale pe care aceasta le ofera, sau a surselor
externe in cadrul programelor generale de dezvoltare a spatiului rural
6. Etapizarea programului de imbunatatire a pajistilor, prin esalonarea pe
ani de executie, incepand cu suprafetele care necesita cele mai reduse eforturi
financiare, pentru aducerea acestora intr-un circuit normal de productie, si
continuand in mod gradat cu cele mai costisitoare. In cadrul acestei esalonari,
un loc prioritar trebuie sa fie acordat refacerii izlazurilor comunale
7. Determinarea anuala a necesarului de seminte care trebuie produse pentru
refacerea covorului vegetal prevazut a se executa in anul urmator. Pe aceasta
baza se vor stabili suprafata de loturi semincere necesare pe judet si
structura optima de culturi ce va trebui realizata
8. Intocmirea unui program de pasunat rational, cu respectarea perioadei de
refacere a covorului vegetal dupa fiecare ciclu de pasunat. Cu aceasta ocazie
se vor stabili data inceperii pasunatului, precum si data la care animalele vor
fi scoase de pe pasune, actiune deosebit de importanta pentru refacerea
covorului vegetal. Vor fi inscrise masurile ce trebuie respectate de
crescatori, la inceputul fiecarui sezon de pasunat, cu privire la curatarea
pasunilor, eliminarea buruienilor toxice, eliminarea excesului de apa, modul de
grupare a animalelor pe pasune, actiunile sanitare veterinare obligatorii.
Masurile tehnice, organizatorice si economico-financiare necesare
ameliorarii pajistilor trebuie sa fie incluse in cadrul unor amenajamente
pastorale intocmite pentru fiecare pasune. Amenajamentul pastoral va cuprinde
actiuni din programul de imbunatatire si exploatare a pajistilor pe o perioada
de cel putin 5 ani, inclusiv prevenirea si combaterea parazitozelor la animale,
in raport cu starea si folosinta pasunii si cu cerintele economice locale.
Proiectul de amenajament pastoral va fi intocmit de specialisti de la
directiile generale pentru agricultura si industrie alimentara judetene, din
unitatile de cercetare de profil, in colaborare cu unitatile specializate
autorizate, si va fi structurat astfel:
A. memoriu tehnic, care va cuprinde: elemente informative in legatura cu
situatia administrativ-teritoriala, trupurile de pasune componente, originea
pasunilor aflate in zona de influenta a consiliului local, baza cartografica,
organizarea teritoriului, caracteristici geografice, determinarea conditiilor
stationale si de vegetatie, durata sezonului de pasunat, numarul ciclurilor de
pasunat, productia de masa verde, capacitatea de pasunat, lucrari tehnice
executate, masuri pentru marirea suprafetei de pasunat prin lucrari
agrotehnice, alte elemente auxiliare - cai de acces, constructii zoopastorale,
surse de apa, harti -, specialistii care au intocmit amenajamentul pastoral;
B. evidente de amenajament, care vor cuprinde: evidenta administrativa a
pasunii, descrierea parcelara, descrierea vegetatiei forestiere si a structurii
arboreturilor, evidenta drumurilor, evidenta principalelor lucrari executate pe
pajisti pana la intocmirea studiului de amenajare;
C. planurile de amenajament pastoral, care vor cuprinde urmatoarele
elemente: lucrari de marire si recuperare a suprafetelor pasunabile, lucrari
agrotehnice pentru cresterea productiei si calitatii ierbii pe pasuni, planul
de productie, planul de transformare a pasunilor impadurite, planul lucrarilor
de ingrijire a arboreturilor, planul constructiilor zoopastorale necesare de
executat;
D. aplicarea amenajamentului, care va cuprinde: date privind evidenta
miscarilor suprafetelor, evidenta lucrarilor de marire si recuperare a
suprafetelor pasunabile, evidenta lucrarilor agrotehnice, evidenta
constructiilor si recapitulatia anuala a tuturor lucrarilor executate.
9. Repartizarea suprafetelor ameliorate crescatorilor de animale, pe baza
de contract, pentru o durata de folosire de minimum 10 ani, prevazandu-se
obligatia acestora de a executa anual lucrarile de intretinere si imbunatatire,
tratamentele sanitare veterinare la animale de a respecta strict regimul
tehnologic de pasunat, precum si incarcatura optima de animale
10. Executarea lucrarilor de intretinere se refera la: distrugerea
musuroaielor, curatarea de pietre, maracini si de vegetatie arbustifera
nevaloroasa, combaterea buruienilor si executarea lucrarilor de desecare pentru
eliminarea vegetatiei hidrofile.
11. Combaterea eroziunii solului si respectarea stricta a regulilor de
exploatare rationala
12. Corectarea regimului aerohidric, care sa permita inlaturarea vegetatiei
nevaloroase, in principal, pipirig, rogozuri etc.
13. Lucrari de fertilizare cu ingrasaminte chimice si organice, acestea din
urma exercitand un efect ameliorativ asupra insusirilor fizice, chimice si
trofice ale solului. O metoda simpla, deosebit de eficienta si foarte economica
este fertilizarea prin tarlire.
14. Lucrari de regenerare a pajistilor prin insamantari si suprainsamantari
executate atat primavara, cat si toamna, in functie de conditiile de clima si
sol existente in diferite zone ale tarii, si prin repetarea acestor lucrari o
data la 5 ani.
15. Organizarea transhumantei ovinelor se face de catre specialistii de la
directiile generale pentru agricultura si industrie alimentara judetene
impreuna cu cei de la consiliile locale ale comunelor, oraselor, respectiv
municipiilor, care stabilesc in fiecare an numarul de animale care sunt
acceptate la pasunat timp de cel putin 90 de zile consecutive si care
coordoneaza intreaga activitate de transhumanta.
Crescatorii de animale care insotesc turmele de oi ce pleaca in
transhumanta vor avea asupra lor adresa emisa de consiliul local al comunei,
orasului, respectiv municipiului, pe raza carora isi au domiciliul detinatorii
turmelor. In adresa se vor preciza itinerarul de parcurs si consiliul local al
comunei, orasului, respectiv municipiului, pe raza caruia urmeaza sa pasuneze.
Miscarea efectivelor de ovine dintr-un judet in altul se face numai cu
avizul organelor sanitare veterinare din judetul de origine. In acest sens,
proprietarii de ovine vor avea asupra lor certificatul sanitar veterinar care
sa ateste starea de sanatate a animalelor, actiunile sanitare veterinare
efectuate, distanta si traseul de deplasare a turmei. La stabilirea traseului
de deplasare a ovinelor se vor evita drumurile nationale si drumurile judetene.
Proprietarii de ovine trebuie sa ia legatura cu organele sanitare
veterinare din zona in care s-au deplasat, in vederea executarii actiunilor
imunoprofilactice si a tratamentelor antiparazitare, in conformitate cu
programul tehnic anual de executare a actiunilor sanitare veterinare
obligatorii.
Suprafetele de pasuni vor fi delimitate prin semne vizibile. Proprietarii
de ovine au obligatia de a fertiliza prin tarlire suprafetele puse la
dispozitie pentru pasunat, mutand tarla conform programului de tarlire
stabilit. Proprietarii de ovine au obligatia de a proteja culturile agricole
din zona in care s-a stabilit turma de oi. In cazul pasunatului de iarna, acesta
va fi permis cel mai tarziu pana la data de 15 martie.
V. Masuri si actiuni organizatorice
1. Organizarea programului de participare a crescatorilor de animale la
executarea lucrarilor de intretinere a suprafetelor de pajisti si a
utilitatilor zoopastorale existente pe acestea va fi realizata de catre
consiliul local. Se vor preciza obligatiile crescatorilor de animale pentru
realizarea acestor lucrari, inclusiv nivelul platii muncii contributive.
2. Sprijinirea infiintarii de forme asociative ale crescatorilor de bovine
si ale crescatorilor de ovine pentru imbunatatirea si exploatarea rationala a
pajistilor
3. Intocmirea de proiecte si executarea de lucrari de imbunatatire in
complex si de exploatare rationala a pajistilor
4. Organizarea de catre consiliile locale ale comunelor, oraselor,
respectiv ale municipiilor, a unor actiuni de popularizare in randul
crescatorilor de animale a masurilor ce trebuie luate pentru imbunatatirea
pajistilor, precum si a celor mai eficiente metode de exploatare a acestor
suprafete.
VI. Responsabilitati pentru punerea in valoare a pajistilor
1. Obligatii ale proprietarilor si utilizatorilor de pajisti
a) Detinatorii de pajisti au obligatia sa asigure intretinerea
corespunzatoare a acestora, in vederea mentinerii si ridicarii potentialului de
productie.
b) Crescatorii de animale individuali sau asociati pot incheia contracte de
pasunat pentru a obtine dreptul de folosinta asupra unei suprafete din pajistea
comunala.
c) Contractul de pasunat se incheie, pana la data de 15 martie a fiecarui
an, de catre primarul localitatii si crescatorul de animale, in baza hotararii
consiliului local al comunei, orasului, respectiv municipiului, pe o durata de
folosinta de minimum 10 ani, cu posibilitatea prelungirii acesteia.
d) Detinatorii de pajisti sunt obligati sa asigure paza si supravegherea
acestor suprafete. Introducerea animalelor la pasunat pe pajistile ameliorate,
pe loturi semincere, fara ca proprietarii acestor animale sa detina contracte
de pasunat, va fi sanctionata potrivit prevederilor legale.
2. Responsabilitati ale primarilor, consiliilor locale ale comunelor,
oraselor, respectiv municipiilor
a) Pentru punerea in valoare a pajistilor si folosirea optima a acestora se
va asigura incheierea unui numar optim de contracte de pasunat.
b) Excedentul de pajiste poate fi inchiriat de catre consiliul local al
comunei, orasului, respectiv municipiului, in baza hotararii acestuia,
crescatorilor de animale din alte comune care au suprafete insuficiente pentru
pasunat.
c) Specialistii consiliului local al comunei, orasului, respectiv
municipiului, impreuna cu reprezentantii asociatiilor crescatorilor de animale,
vor stabili nivelul tarifului de pasunat, care va fi aprobat anual prin
hotarare a consiliului local al comunei, orasului, respectiv al municipiului.
d) Data intrarii si scoaterii animalelor de la pasunat se stabileste prin
hotarare a consiliului local al comunei, orasului, respectiv al municipiului,
si este obligatorie pentru toti detinatorii de animale.
e) Lucrarile de intretinere a pajistilor, precum si a utilitatilor
zoopastorale se vor efectua sub forma de prestatii de catre crescatorii de
animale care le folosesc si au incheiat contracte de pasunat. Conditiile si
nivelul acestor prestatii vor fi cuprinse in contractul de pasunat.
f) Persoanele care nu vor executa prestatia stabilita, indiferent de cauze,
sunt obligate sa plateasca o contributie in bani, corespunzatoare manoperei
necesare.
3. Responsabilitati ale autoritatilor administratiei publice locale, ale
directiilor generale pentru agricultura si industrie alimentara etc.
Autoritatile de la nivel judetean, atat cele ale consiliilor locale ale
comunelor, oraselor, respectiv ale municipiilor, cat si cele ale structurilor
agricole, vor urmari realizarea obiectivelor strategiei pe termen mediu si lung
pentru relansarea activitatii de imbunatatire si exploatare rationala a
pajistilor.
In aceasta actiune trebuie cuprinse toate institutiile interesate,
unitatile specializate de profil, cele de evidenta funciara, laboratoarele de
cartare agrochimica si agropedologica, precum si specialistii agricoli de la
comune.
Specialistii consiliilor locale ale comunelor, oraselor, respectiv ale
municipiilor, impreuna cu cei ai directiilor generale pentru agricultura si
industrie alimentara judetene, vor aviza proiectele de punere in valoare a
suprafetelor de pajisti care, dupa aprobare, sa fie finantate din surse locale
sau externe, provenite de la Banca Mondiala ori Uniunea Europeana, in cadrul
programelor generale de dezvoltare a spatiului rural.
4. Responsabilitati ale Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si
Padurilor
Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, prin directiile
generale pentru agricultura si industrie alimentara, va elabora programe
strategice de ameliorare si exploatare a pajistilor pe termen mediu si lung,
pentru fiecare judet, si va stabili parametrii tehnici si metodologiile
recomandate detinatorilor de pajisti.
Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, in functie de sumele
alocate de la buget, pot acorda anual fonduri pentru intocmirea de proiecte -
amenajamente pastorale - pentru unele perimetre de pajisti de interes national,
precum si de planuri de exploatare menite sa asigure o folosire rationala a
productiei pajistilor.
5. Responsabilitati ale Ministerului Administratiei Publice
Ministerul Administratiei Publice impreuna cu prefecturile, consiliile
judetene si consiliile locale ale comunelor, oraselor, respectiv municipiilor,
vor sprijini realizarea programelor strategice pe termen mediu si lung privind
organizarea activitatii de imbunatatire si exploatare a pajistilor, elaborate
la nivel de judet si local.
VII. Concluzii
Analiza-diagnostic privind situatia actuala a pajistilor din Romania si
prezenta strategie releva urmatoarele concluzii:
1. Imbunatatirea si exploatarea pajistilor din Romania, prin volumul si
calitatea resurselor furajere, constituite pe cele 4,9 milioane ha, precum si
prin gradul sporit de atractivitate pe care il confera practicarea turismului
in zonele colinare si montane, reprezinta o activitate de interes national,
care reclama de urgenta o reconsiderare a interesului si atentiei de care
trebuie sa beneficieze din partea detinatorilor de pajisti si a autoritatilor
locale.
2. Structura de proprietate a pajistilor evidentiaza in mod pregnant
directiile de actiune si parghiile economice necesare pe care institutiile
centrale si locale de stat trebuie sa le aiba in vedere.
3. Prezentarea factorilor de restrictie din patrimoniul pastoral, care
limiteaza valorificarea potentialului productiv al acestor terenuri, scoate in
evidenta existenta unei suprafete de circa 2 milioane ha, aproape 40% din
total, care este libera de orice restrictii naturale si are un potential de
peste 22 tone masa verde/ha, in conditiile executarii unor lucrari
agroameliorative cu eforturi financiare reduse. Aceasta reprezinta o directie
prioritara de actiune in cadrul prezentei strategii.
4. Semnificativa pentru cresterea economica a productiei de masa verde este
punerea in valoare a izlazurilor comunale din administrarea consiliilor locale.
Aceste terenuri au un potential mediu de productie de peste 27 tone/ha.
Ameliorarea tehnico-productiva a acestor suprafete, asigurarea utilitatilor
zoopastorale si utilizarea rationala a productiei de masa verde in concordanta
cu incarcatura optima de animale constituie o prioritate maxima in derularea
prezentei strategii.
5. Executarea actiunilor programate pentru imbunatatirea si valorificarea
productiei pajistilor este indisolubil legata de asigurarea semintelor de
leguminoase si graminee perene, respectiv a loturilor semincere, care sa
produca in mod constant cantitatile de seminte necesare pentru realizarea
ritmului anual de regenerare a suprafetelor de pasuni programate.
6. Elaborarea unor parghii economico financiare este menita sa stimuleze
efectuarea lucrarilor de imbunatatire in complex si valorificarea superioara a
productiei de masa verde de pe pajisti.