ORDIN
Nr. 23 din 31 ianuarie 2006
pentru aprobarea Normei
sanitare veterinare referitoare la controlul privind Salmonella si alti agenti
zoonotici specificati ce se transmit prin alimente
ACT EMIS DE:
AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 198 din 2 martie 2006
Având în
vedere prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind
organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor,
aprobată cu modificări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările
ulterioare,
în temeiul
art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 130/2006
privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia,văzând
Referatul de aprobare nr. 20.710 din 27 ianuarie 2006, întocmit de Direcţia
generală sanitară veterinară din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
preşedintele Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin:
Art. 1. - Se aprobă Norma sanitară
veterinară referitoare la controlul privind Salmonella şi alţi agenţi zoonotici specificaţi ce se transmit prin alimente,
prevăzută la anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2. - Autoritatea Naţională
Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, institutele veterinare
centrale şi direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor
judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3. - La data intrării în vigoare
a prezentului ordin se abrogă orice alte dispoziţii contrare.
Art. 4. - Prezentul ordin preia
prevederile Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului nr. 2.160/2003/CE referitor la controlul privind Salmonella şi alţi agenţi zoonotici specificaţi ce se transmit prin alimente,
publicat în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene nr. L 325 din 12
decembrie 2003, p.1, astfel cum a fost modificată ultima dată prin Regulamentul
nr. 1.003/2005, publicat în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene (JOCE)
nr. L 170 din 1 iulie 2005, p. 12.
Art. 5. - (1) Prezentul ordin va fi
publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi
va intra în vigoare la 15 zile de la publicare.
(2) Prin derogare de la dispoziţiile alin. (1), art. 7 alin. (5), art. 8 şi art. 9
vor intra în vigoare la data aderării României la Uniunea Europeană.
p. Preşedintele Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Dan Marcu
ANEXA
NORMA SANITARĂ VETERINARĂ
referitoare la controlul privind Salmonella şi alţi agenţi zoonotici specificaţi ce se transmit prin alimente
CAPITOLUL I
Prevederi introductive
Conţinut şi domeniu de aplicare
Art. 1. - (1) Scopul prezentei
norme sanitare veterinare este de a asigura că sunt
luate măsuri efective şi adecvate pentru a se depista şi controla Salmonella şi alţi agenţi zoonotici în
toate etapele relevante de producere, procesare şi distribuţie, în special la
nivelul producţiei primare, incluzând hrana pentru animale, cu scopul de a se
reduce prevalenta acestora şi riscul pe care îl reprezintă pentru sănătatea
publică.
(2) Prezenta normă sanitară
veterinară reglementează:
a) adoptarea de obiective pentru
reducerea prevalentei zoonozelor specifice în
populaţii de animale:
(i) la nivelul producţiei
primare; şi
(ii) unde este cazul pentru
zoonoza şi agentul zoonotic implicat, în alte etape ale lanţului alimentar,
incluzând alimentele şi hrana pentru animale;
b) aprobarea programelor specifice
de control stabilite de Autoritatea Naţională Sanitară
Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi de operatorii cu activitate în
domeniul alimentar şi al hranei pentru animale;
c) adoptarea de reguli specifice
privind anumite metode de control aplicate pentru reducerea
prevalentei zoonozelor şi agenţilor zoonotici;
d) adoptarea de reguli privind
comerţul intracomunitar şi importul din ţări terţe de anumite animale şi
produse ale acestora.
(3) Prezenta normă sanitară
veterinară nu se aplică producţiei primare:
a) pentru uz particular; sau
b) în raport cu aprovizionarea
directă, de către producător, cu cantităţi mici de produse primare a
consumatorului final sau a magazinelor locale de comerţ cu amănuntul ce
aprovizionează direct consumatorul final cu produsele
primare.
(4) Autoritatea Naţională
Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor adoptă măsuri privind
activităţile prevăzute la alin. (3) lit. b), pentru atingerea obiectivelor
prezentei norme sanitare veterinare.
(5) Prezenta normă sanitară
veterinară trebuie să se aplice fără a se aduce atingere mai multor prevederi
comunitare specifice, transpuse în legislaţia naţională, referitoare la
sănătatea animală, nutriţia animală, igiena alimentară, boli umane declarabile,
sănătatea şi siguranţa la locul de muncă, tehnologia genică şi encefalopatiile
spongiforme transmisibile.
Definiţii
Art. 2. - Pentru scopurile
prezentei norme sanitare veterinare sunt aplicabile următoarele definiţii:
a) definiţiile stabilite de
Legea nr. 150/2004 privind siguranţa alimentelor şi a hranei pentru animale,
publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 462 din 24 mai 2004, cu modificările şi completările
ulterioare, care preia parţial prevederile Regulamentului 178/2002/CE;
b) definiţiile stabilite de
Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor nr. 34/2006 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare
referitoare la monitorizarea zoonozelor şi agenţilor zoonotici, publicat în
Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 199 din 2 martie 2006, ce transpune în legislaţia naţională
Directiva 2003/99/CE; şi
c) efectiv de animale înseamnă un animal sau grup de animale întreţinut într-o
exploataţie ca o unitate epidemiologică; şi
d) efectiv
de păsări înseamnă toate
păsările cu acelaşi status de sănătate, întreţinute în aceleaşi spaţii sau în
aceeaşi împrejurare şi constituind o singură unitate epidemiologică. In cazul
păsărilor crescute în adăposturi închise, definiţia include toate păsările care
împart acelaşi spaţiu vital.
Autoritate competentă
Art. 3. - (1) Autoritatea
competentă pentru scopul prezentei norme sanitare veterinare este Autoritatea
Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, care
funcţionează ca punct de contact pentru legătura cu Comisia Europeană în scopul
implementării Regulamentului 2.160/2003/CE preluat în legislaţia naţională prin
prezenta normă sanitară veterinară. Comisia Europeană este notificată în acest
sens.
(2) Autoritatea Naţională Sanitară
Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor este responsabilă în special de:
a) întocmirea programelor
prevăzute la art. 5 alin. (1) şi pregătirea oricăror amendamente la acestea, ce
se demonstrează a fi necesare în special în lumina datelor şi rezultatelor
obţinute;
b) colectarea
datelor necesare pentru a se evalua mijloacele utilizate şi rezultatele
obţinute în executarea programelor naţionale de control prevăzute la art. 5 şi
pentru transmiterea anuală către Comisia Europeană a acelor date şi rezultate,
incluzând rezultatele oricărei supravegheri întreprinse, având în vedere
regulile stabilite în conformitate cu art. 9 alin. (1) din Norma sanitară
veterinară referitoare la monitorizarea zoonozelor şi agenţilor zoonotici,
aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor
nr. 34/2006, ce transpune în legislaţia naţională Directiva 2003/99/CE;
c) efectuarea de controale
regulate în spaţiile de desfăşurare a activităţilor în domeniul alimentar şi,
dacă este necesar, a celor în domeniul hranei pentru animale, cu scopul
verificării conformităţii cu prezenta normă sanitară veterinară.
CAPITOLUL II
Obiective comunitare
Obiective comunitare pentru
reducerea prevalentei zoonozelor şi agenţilor zoonotici
Art. 4. - (1) Se stabilesc obiective comunitare pentru reducerea prevalentei zoonozelor
şi agenţilor zoonotici, menţionaţi în col. 1 din anexa nr. 1 la prezenta normă
sanitară veterinară, în populaţiile de animale precizate în col. 2 din aceeaşi
anexă.
(2) Obiectivele şi orice
amendament la acestea se stabilesc în conformitate cu procedura comunitară.
(3) Autoritatea Naţională
Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor asigură Comisiei Europene,
la cerere, toată asistenţa necesară pentru a-i permite să pregătească analiza
costurilor şi beneficiilor preconizate, pe care le stipulează în definirea
fiecărui obiectiv comunitar.
CAPITOLUL III
Programe de control
Programe naţionale de control
Art. 5. - (1) Pentru atingerea
obiectivelor comunitare prevăzute la art. 4, Autoritatea Naţională Sanitară
Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor stabileşte programe naţionale de
control pentru fiecare zoonoză şi agent zoonotic menţionat în anexa nr. 1.
Programele naţionale de control trebuie să aibă în vedere distribuţia
geografică a zoonozelor pe teritoriul României şi implicaţiile financiare ale
stabilirii de controale efective pentru producători primari şi operatori cu
activitate în domeniul alimentar şi al hranei pentru animale.
(2) Programele naţionale de
control trebuie să fie continue şi să cuprindă o perioadă de cel puţin 3 (trei)
ani consecutivi.
(3) Programele naţionale de
control trebuie:
a) să asigure depistarea de
zoonoze şi agenţi zoonotici, în conformitate cu cerinţele şi regulile minime de
prelevare de probe stabilite în anexa nr. 2 la prezenta normă sanitară
veterinară;
b) să definească
responsabilităţile autorităţilor competente şi, respectiv, ale operatorilor cu
activitate în domeniul alimentar şi al hranei pentru animale;
c) să specifice măsurile de
control care urmează să fie luate după depistarea zoonozelor şi agenţilor
zoonotici, în special pentru a se proteja sănătatea publică, incluzând implementarea măsurilor specifice
stabilite în anexa nr. 2 la prezenta normă sanitară veterinară;
d) să permită evaluarea progresului
în baza prevederilor proprii şi revizuirea acelor programe, în special în
lumina rezultatelor obţinute în urma depistării zoonozelor şi agenţilor
zoonotici.
(4) Programele naţionale de
control trebuie să cuprindă cel puţin următoarele etape ale lanţului alimentar:
a) producţia de hrană pentru
animale;
b) producţia primară a
animalelor;
c) procesarea şi prepararea de
alimente de origine animală.
(5) Programele
naţionale de control trebuie să conţină, atunci când este relevant, prevederile
stabilite cu privire la metodele de testare şi criteriile de evaluare a
rezultatelor acestor testări pentru cercetări efectuate pe animale de testare
şi ouă de incubaţie expediate în limitele teritoriului naţional ca parte a
controalelor oficiale prevăzute în partea A a anexei nr. 2 la prezenta normă
sanitară veterinară.
(6) Cerinţele şi regulile minime
de prelevare de probe stabilite de anexa nr. 2 la prezenta normă sanitară
veterinară pot fi amendate, adaptate sau completate în conformitate cu
cerinţele Uniunii Europene.
(7) După data aderării României
la Uniunea Europeană şi în decurs de 6 luni de la stabilirea obiectivelor
comunitare prevăzute la art. 4, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor transmite Comisiei Europene programele naţionale
de control şi stabileşte măsurile care trebuie să fie implementate.
Aprobarea programelor naţionale
de control
Art. 6. - (1) După înaintarea
programului naţional de control în conformitate cu art. 5, în vederea aprobării
de către Comisia Europeană, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru
Siguranţa Alimentelor pune la dispoziţie acesteia, ori de câte ori aceasta
solicită, orice informaţie ulterioară necesară şi relevantă. Termenul de
transmitere a informaţiilor este de maximum două luni de la data primirii
solicitării.
(2) Amendamentele la un program
aprobat anterior în conformitate cu procedura comunitară pot fi aprobate în
conformitate cu aceasta, pentru a se lua în consideraţie evoluţia privind
situaţia din România, în special în lumina rezultatelor
la care s-a referit art. 5 alin. (3) lit. d).
Programe de control ale
operatorilor cu activitate în domeniul alimentar şi al hranei pentru animale
Art. 7. - (1) Operatorii cu
activitate în domeniul alimentar şi al hranei pentru animale sau organizaţiile
ce reprezintă astfel de operatori pot să stabilească programe de control care
să cuprindă, în măsura în care este posibil, toate etapele de producţie,
procesare şi distribuţie.
(2) Dacă aceştia doresc ca
programele lor de control să facă parte dintr-un program naţional de control,
operatorii cu activitate în
domeniul alimentar şi al hranei pentru animale sau organizaţiile care îi
reprezintă trebuie să înainteze, pentru a fi aprobate de Autoritatea Naţională
Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, programele proprii de
control şi orice amendamente la acestea. Dacă operaţiunile respective au loc în
România şi în diferite state membre ale Uniunii Europene, programele sunt
aprobate separat pentru fiecare stat membru.
(3) Autoritatea Naţională
Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor aprobă programe de control
înaintate în conformitate cu alin. (2) numai dacă se asigură conformitatea
programelor de control cu cerinţele relevante stabilite în anexa nr. 2 la
prezenta normă sanitară veterinară şi cu obiectivele programului naţional de
control relevant.
(4) Autoritatea Naţională
Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să menţină liste la
zi cu programele de control aprobate ale operatorilor cu activitate în domeniul
alimentar şi al hranei pentru animale sau ale organizaţiilor reprezentative ale
acestora.
(5) Listele menţionate la alin.
(4) vor fi puse la dispoziţie Comisiei Europene, la solicitarea acesteia.
(6) Operatorii cu activitate în domeniul alimentar şi al hranei pentru animale sau
organizaţiile reprezentative ale acestora trebuie să comunice cu regularitate
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor
rezultatele programelor proprii de control.
CAPITOLUL IV
Comerţ
Comerţ intracomunitar
Art. 8. - (1) Incepând cel târziu
de la datele menţionate în coloana 5 din anexa nr. 1 la prezenta normă sanitară
veterinară, efectivele de animale şi efectivele de păsări provenind din
speciile precizate în coloana 2 trebuie să fie testate pentru zoonozele şi
agenţii zoonotici indicaţi în coloana 1, anterior oricărei expedieri de animale
vii sau ouă de incubaţie din activitatea din domeniul alimentar de provenienţă.
Data şi rezultatul testării trebuie să fie incluse în certificatul de sănătate
relevant prevăzut de legislaţia comunitară.
(2) In conformitate cu cerinţele
Uniunii Europene, România, ca stat de destinaţie, poate fi autorizată, pentru o
perioadă de tranziţie, să solicite ca rezultatele testelor la care se face
referire în certificatul de sănătate relevant pentru loturi de animale şi ouă
de incubaţie supuse testării în statele membre ale Uniunii Europene de
expediere să îndeplinească aceleaşi criterii privind Salmonella
ca şi cele stabilite în baza programului naţional
aprobat, în conformitate cu art. 5 alin. (5), pentru loturi expediate în
limitele teritoriului propriu. Autorizaţia poate fi retrasă în conformitate cu
cerinţele Uniunii Europene.
(3) Prevederile alin. (2) se
aplică şi în situaţia în care România este stat de expediere către un stat
membru al Uniunii Europene.
(4) Măsurile speciale privind Salmonella, care s-au aplicat animalelor
vii expediate către Finlanda şi Suedia anterior intrării în vigoare a prezentei
norme sanitare veterinare, trebuie să se aplice în continuare ca şi cum ar fi
autorizate în conformitate cu alin. (2).
(5) Fără a se aduce atingere
art. 5 alin. (6), pot fi stabilite reguli specifice privind stabilirea de către
România a criteriilor menţionate la art. 5 alin. (5) şi la alin. (2) al
prezentului articol, în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene.
Import din ţări terţe
Art. 9. - (1) Incepând cu datele menţionate în coloana 5 din anexa nr. 1 la
prezenta normă sanitară veterinară, admiterea sau menţinerea pe listele ţărilor
terţe prevăzute în legislaţia comunitară privind specia sau categoria
relevantă, din care statele membre sunt autorizate să importe acele animale sau
ouă de incubaţie la care se referă prezenta normă sanitară veterinară, este
condiţionată de transmiterea către Comisia Europeană de către ţara terţă vizată
a unui program echivalent cu cele prevăzute în baza art. 5 şi autorizarea
acestuia în conformitate cu acest articol.
(2) Programul trebuie să dea
detalii ale garanţiilor oferite de acea ţară referitor la inspecţii şi
controale pentru zoonoze şi agenţi zoonotici. Acele garanţii trebuie să fie cel
puţin echivalente cu garanţiile prevăzute de Regulamentul 2.160/2003/CE,
preluat în legislaţia naţională prin prezenta normă sanitară veterinară.
(3) Aceste programe trebuie să fie aprobate în conformitate cu procedura
comunitară, cu condiţia ca echivalenţa măsurilor descrise în baza programului
cu cerinţele relevante care se aplică în baza regulilor comunitare să fie
demonstrată obiectiv.
(4) Garanţii alternative celor
prevăzute de prezenta normă sanitară veterinară pot fi permise în conformitate
cu respectiva procedură, cu condiţia ca acestea să nu fie mai avantajoase decât
cele ce se aplică comerţului intracomunitar.
(5) Pentru ţările terţe cu care
este stabilit un flux comercial regulat trebuie să se aplice prevederile art. 5
alin. (7) şi art. 6 alin. (1) privind perioadele de timp pentru transmiterea şi
aprobarea de programe. Pentru stabilirea sau reluarea unui flux comercial cu
ţări terţe trebuie să se aplice perioadele de timp prevăzute la art. 6.
(6) Efectivele de animale şi de
păsări din speciile precizate în coloana 2 din anexa nr. 1 la prezenta normă
sanitară veterinară trebuie să fie testate anterior oricărei expedieri a
animalelor vii sau ouălor de incubaţie din activitatea de origine din domeniul
alimentar.
(7) Efectivele de animale şi de
păsări trebuie să fie testate pentru zoonozele şi agenţii zoonotici precizaţi
în coloana 1 din anexa nr. 1 la prezenta normă sanitară veterinară sau, dacă
este necesar, trebuie să se atingă obiectivul de garanţii echivalente cu cele
prevăzute de Regulamentul 2.160/2003/CE pentru astfel de zoonoze şi agenţi
zoonotici, astfel cum poate fi specificat în conformitate cu procedura
comunitară.
(8) Data şi rezultatul testării
trebuie să fie incluse în certificatele relevante de import, motiv pentru care
modelele stabilite de legislaţia comunitară trebuie să fie amendate în
consecinţă.
(9) România, ca stat de
destinaţie finală, poate solicita, pentru o perioadă de tranziţie, ca
rezultatele testării menţionate la alin. (4) să îndeplinească aceleaşi criterii
ca şi cele stabilite în baza programului naţional de control, în conformitate
cu art. 5 alin. (5).
(10) Autorizaţia poate fi retrasă
şi pot fi stabilite reguli specifice privind asemenea criterii fără a se aduce
atingere art. 5 alin. (6), în conformitate cu procedura comunitară.
(11) Admiterea sau menţinerea pe
listele ţărilor terţe prevăzute de legislaţia comunitară privind categoriile
relevante de produse, din care România importă acele produse la care se referă
prezenta normă sanitară veterinară, este condiţionată de înaintarea către
Comisia Europeană de către ţara terţă respectivă a garanţiilor echivalente cu
cele prevăzute de Regulamentul 2.160/2003/CE.
CAPITOLUL V
Laboratoare
Laboratoare de referinţă
Art. 10. - (1) Autoritatea
Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor desemnează
laboratoarele naţionale de referinţă pentru analiza şi testarea zoonozelor şi
agenţilor zoonotici menţionaţi în coloana 1 din anexa nr. 1 la prezenta normă
sanitară veterinară.
(2) Numele şi adresele
laboratoarelor trebuie să fie comunicate Comisiei Europene.
(3) Anumite responsabilităţi şi
sarcini ale laboratoarelor naţionale de referinţă, în special cu privire la
coordonarea activităţilor acestora şi ale laboratoarelor relevante din România
desemnate în baza art. 11 alin. (1) lit. a), pot fi stabilite în conformitate
cu cerinţele Uniunii Europene.
Autorizarea laboratoarelor, cerinţe de calitate şi metode de testare autorizate
Art. 11. - (1) Laboratoarele care
participă la programele de control în conformitate cu art. 5 şi 7, cu scopul
testării de probe de analiză pentru prezenţa zoonozelor şi agenţilor zoonotici
menţionaţi în coloana 1 din
anexa nr. 1 la prezenta normă sanitară veterinară, trebuie:
a) să fie desemnate de
autoritatea competentă; şi
b) să aplice sistemele de
asigurare a calităţii care sunt în conformitate cu cerinţele standardului
ISO/EN actual, cel târziu la data aderării României la Uniunea Europeană sau în
decurs de 24 de luni de la adăugarea de noi zoonoze şi agenţi zoonotici în
coloana 1 din anexa nr. 1 la prezenta normă sanitară veterinară.
(2) Laboratoarele trebuie să
participe în mod regulat la testări interlaboratoare, organizate sau coordonate
de laboratorul naţional de referinţă.
(3) Testarea pentru prezenţa de
zoonoze sau agenţi zoonotici menţionaţi în coloana 1 din anexa nr. 1 la
prezenta normă sanitară veterinară trebuie să fie efectuată folosindu-se ca
metode de referinţă metodele şi protocoalele recomandate de organisme
internaţionale de standardizare.
(4) Pot fi folosite metode
alternative dacă au fost validate în conformitate cu reguli recunoscute
internaţional şi oferă rezultate echivalente cu cele obţinute de metoda de
referinţă relevantă.
(5) Atunci când este necesar pot
fi autorizate alte metode de testare în conformitate cu cerinţele Uniunii
Europene.
CAPITOLUL VI
Prevederi generale şi finale
Controale comunitare
Art. 12. -
Experţi din partea Comisiei Europene efectuează controale la faţa locului, în
cooperare cu Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor, pentru a se asigura că prevederile Regulamentului 1.260/2003/CE,
preluat în legislaţia naţională prin prezenta normă sanitară veterinară,
hotărârile adoptate în conformitate cu acestea şi orice măsuri de securitate
sunt aplicate constant. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru
Siguranţa Alimentelor trebuie să asigure experţilor comunitari toată asistenţa
necesară pentru desfăşurarea controalelor efectuate pe teritoriul României.
Art. 13. - Anexele nr. 1 şi 2 fac
parte integrantă din prezenta normă sanitară veterinară.
ANEXA Nr. 1 la norma sanitară veterinară
ZOONOZE
Şl AGENŢI ZOONOTICI SPECIFICI
pentru care sunt stabilite sau
urmează să fie stabilite obiective comunitare pentru reducerea prevalentei acestora
1. Zoonoză sau agent zoonotic
|
2. Populaţie de animale
|
3. Etapă a lanţului alimentar
|
4. Data până la care Comisia
Europeană -trebuie să stabilească obiectivul*)
|
Data de la care trebuie să aibă loc
testarea
|
Toate serotipurile de Salmonella cu semnificaţie pentru sănătatea publică
|
Efective de păsări de reproducţie din
specia Gallus gallus
|
Producţie primară
|
12 iunie 2005
|
18 luni de la data menţionată în coloana
4
|
Toate serotipurile de Salmonella cu semnificaţie pentru sănătatea publică
|
Găini ouătoare
|
Producţie primară
|
12 decembrie 2005
|
18 luni de la data menţionată în coloana
4
|
Toate serotipurile de Salmonella cu semnificaţie pentru sănătatea publică
|
Broileri
|
Producţie primară
|
12 iunie 2006
|
18 luni de la data menţionată în coloana
4
|
Toate serotipurile de Salmonella cu semnificaţie pentru sănătatea publică
|
Curcani
|
Producţie primară
|
12 decembrie 2006
|
18 luni de la data menţionată în coloana 4
|
Toate serotipurile de Salmonella cu semnificaţie pentru sănătatea publică
|
Efective de porci pentru tăiere
|
Tăiere
|
12 decembrie 2006
|
18 luni de la data menţionată în coloana
4
|
Toate serotipurile de Salmonella cu
semnificaţie pentru
sănătatea publică
|
Efective de porci pentru reproducţie
|
Producţie primară
|
12 decembrie 2007
|
18 luni de la data menţionată în coloana
4
|
*) Datele pentru stabilirea obiectivului pot fi amânate, în
conformitate cu prevederile Regulamentului 2.160/2003/CE.
ANEXA Nr. 2 la norma sanitară veterinară
CONTROLUL
zoonozelor
şi agenţilor zoonotici menţionaţi în anexa nr. 1
A. Cerinţe generale pentru
programele naţionale de control
Programul trebuie să ia în
consideraţie natura zoonozei şi/sau agentului zoonotic respectiv şi situaţia
specifică din România. Acesta trebuie:
a) să stabilească obiectivul
programului, luând în consideraţie importanţa zoonozei sau a agentului zoonotic
respectiv;
b) să fie în conformitate cu
cerinţele minime de prelevare de probe stabilite în
partea B;
c) atunci când este relevant, să
fie în conformitate cu cerinţele specifice stabilite de părţile C şi E; şi
d) să precizeze următoarele
aspecte: 1. Generale
1.1. Apariţia zoonozei şi
agentului zoonotic în cauză în România, cu referire specifică la rezultatele
obţinute în cadrul monitorizării în conformitate cu art. 4 din Norma sanitară
veterinară referitoare la monitorizarea zoonozelor şi agenţilor zoonotici,
aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 34/2006, ce transpune în legislaţia
naţională Directiva 2003/99/CE
1.2. Zona geografică sau, după
caz, unităţile epidemiologice în care va fi implementat programul
1.3. Structura şi organizarea
autorităţilor competente relevante
1.4. Laboratoarele autorizate în
care sunt analizate probe prelevate în cadrul programului
1.5. Metodele utilizate pentru
investigarea zoonozei sau a agentului zoonotic
1.6. Controale oficiale (care
includ scheme de prelevare de probe) la nivel de
efectiv de păsări/animale sau hrană pentru animale
1.7. Controale oficiale (care
includ scheme de prelevare de probe) în alte etape ale lanţului alimentar
1.8. Măsuri luate de către
autoritatea sanitară veterinară competentă cu privire la animalele sau
produsele la care au fost depistate zoonoze ori agenţi zoonotici, în special
pentru a se proteja sănătatea publică, şi orice măsuri de profilaxie luate, precum
vaccinarea
1.9. Legislaţia naţională
relevantă, care include orice prevederi naţionale privind activităţile
menţionate la art. 1 alin. (3) lit. b) din norma sanitară veterinară
1.10. Orice asistenţă financiară
prevăzută pentru activităţi în domeniul alimentar şi al hranei pentru animale
în contextul programului naţional de control.
2. Referitoare la activităţi în
domeniul alimentar şi al hranei pentru animale la care se referă programul
2.1. Structura producţiei
speciilor date şi a produselor acestora
2.2. Structura producţiei de
hrană pentru animale
2.3. Ghiduri relevante pentru bune practici de creştere a animalelor sau alte linii
directoare, obligatorii ori voluntare, care definesc cel puţin:
a) managementul de igienă la ferme;
b) măsuri pentru a se preveni
infecţiile transmise prin animale, hrană pentru animale, apă de băut, muncitori
care lucrează la ferme; şi
c) igiena pentru transportul
animalelor de la şi către ferme.
2.4. Supraveghere veterinară de
rutină a fermelor
2.5. Inregistrarea fermelor
2.6. Ţinerea evidenţelor la ferme
2.7. Documentele care trebuie să însoţească animalele la expediere
2.8. Alte măsuri relevante
pentru a se asigura trasabilitatea animalelor.
B. Cerinţe
minime pentru recoltare de probe
1. După aprobarea programului
relevant de control menţionat la art. 5 din norma sanitară veterinară,
operatorii cu activitate în domeniul alimentar trebuie să preleveze şi să
analizeze probe în scopul testării pentru zoonozele şi agenţii zoonotici menţionaţi
în coloana 1 din anexa nr. 1 la norma sanitară veterinară, respectând cerinţele
minime pentru prelevarea de probe, stabilite de următorul tabel:
1. Zoonoză sau agent zoonotic
|
2. Populaţie de animale
|
3. Etapa de producţie pe care trebuie să
o deservească prelevarea de probe
|
Toate serotipurile de Salmonella cu semnificaţie pentru sănătatea publică
|
Efective de păsări pentru reproducţie
aparţinând speciei Gallus
gallus:
- efective de păsări de creştere
- efective de păsări adulte pentru
reproducţie
|
- pui de o zi
- păsări de 4 săptămâni
- cu două săptămâni înainte de intrare
în faza de ouat sau de
mutare în unitatea pentru ouat
- la fiecare două săptămâni în timpul
perioadei de ouat
|
Toate serotipurile de Salmonella cu semnificaţie pentru sănătatea publică
|
Găini ouătoare:
- efective de păsări de creştere
- efective de păsări ouătoare
|
- pui de o zi
- puicuţe cu două săptămâni înainte de
intrare în faza de ouat sau de mutare în unitatea pentru ouat
- la fiecare 15 săptămâni în timpul
fazei de ouat
|
Toate serotipurile de Salmonella cu semnificaţie pentru sănătatea publică
|
Broileri
|
- păsări pentru tăiere*)
|
Toate serotipurile de Salmonella cu semnificaţie pentru sănătatea publică
|
Curcani
|
- păsări pentru tăiere*)
|
Toate serotipurile de Salmonella cu semnificaţie pentru sănătatea publică
|
Efective de porci:
- porci pentru reproducţie
- porci pentru tăiere
|
- animale pentru tăiere sau carcase la
abator
- animale pentru tăiere sau carcase la
abator
|
2. Cerinţele stabilite la pct. 1
nu aduc atingere cerinţelor legislaţiei comunitare privind inspecţia
ante-mortem, transpuse în legislaţia naţională.
3. Rezultatele
analizelor trebuie să fie înregistrate împreună cu următoarele informaţii:
a) data şi locul de prelevare; şi
b) identificarea efectivului de
păsări/animale.
4. Nu poate fi utilizată
testarea imunologică dacă animalele au fost vaccinate, cu excepţia cazului în
care s-a demonstrat că vaccinul utilizat nu interferează cu metoda de testare
aplicată.
C. Cerinţe
specifice privind efectivele de păsări pentru reproducţie aparţinând speciei Gallus gallus
1. Măsurile stabilite la pct. 3 şi 5 trebuie să fie luate de fiecare
dată când analiza probelor efectuată în conformitate cu partea B indică
prezenţa de Salmonella enteritidis sau Salmonella
typhimurium într-un efectiv de păsări pentru
reproducţie aparţinând speciei Gallus gallus, în condiţiile stabilite la pct. 2.
2. Dacă autoritatea competentă a
autorizat metoda de analiză folosită pentru probele prelevate în conformitate
cu partea B, poate solicita să fie luate măsurile stabilite la pct. 3 şi 5,
când asemenea analize depistează prezenţa Salmonella
enteritidis sau Salmonella typhimurium.
2.1. In caz contrar, măsurile
prevăzute la pct. 3 şi 5 trebuie să fie luate de fiecare dată când autoritatea
competentă confirmă o suspiciune de prezenţă a Salmonella
enteritidis sau Salmonella typhimurium prin analiza
probelor efectuată în conformitate cu partea B.
3. Ouăle neincubate din
efectivul de păsări trebuie să fie distruse.
Asemenea ouă pot fi utilizate
pentru consum uman dacă sunt tratate într-un mod care garantează eliminarea Salmonella enteritidis sau Salmonella typhimurium în conformitate cu legislaţia comunitară privind igiena
alimentelor, transpusă în legislaţia naţională.
4. Toate păsările din efectiv,
incluzând pui de o zi, trebuie să fie tăiate sau distruse cu scopul de a se
reduce cât mai mult posibil riscul de a disemina
Salmonella. Tăierea trebuie să fie efectuată în
conformitate cu legislaţia comunitară privind igiena alimentelor, transpusă în
legislaţia naţională. Produsele derivate din astfel de păsări pot fi puse pe
piaţă pentru consum uman în conformitate cu legislaţia comunitară, transpusă în
legislaţia naţională privind igiena alimentelor, şi cu partea E din momentul
aplicării acesteia. Dacă nu sunt destinate consumului uman, asemenea produse
trebuie să fie utilizate sau tratate în conformitate cu Regulamentul
1.774/2002/CE transpus în legislaţia naţională prin Ordinul ministrului agriculturii,
pădurilor, apelor şi mediului nr. 723/2003 pentru aprobarea Normei sanitare
veterinare ce stabileşte reguli de sănătate cu privire la subprodusele de la animale, ce nu sunt destinate consumului uman, publicat în
Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 842 din 26 noiembrie 2003.
5. In cazul în care într-un
incubator există încă ouă de incubaţie din efective de păsări în care sunt
prezente Salmonella enteritidis şi Salmonella typhimurium, acestea trebuie să fie distruse sau tratate în conformitate cu
Regulamentul 1.774/2002/CE transpus în legislaţia naţională prin Ordinul
ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului nr. 723/2003.
D. Cerinţe
specifice privind efective de găini ouătoare
1. Incepând cu 12 decembrie 2009, trebuie să fie folosite pentru consum
uman direct (ca ouă de consum) numai ouăle care provin dintr-un efectiv
comercial de găini ouătoare supus unui program naţional stabilit în baza art. 5
din norma sanitară veterinară şi care nu este supus restricţiilor oficiale.
2. Ouăle provenind din efective
de păsări cu status al sănătăţii necunoscut, ce sunt suspecte de infectare, sau
din efective de păsări infectate pot fi utilizate pentru consum uman numai dacă
sunt tratate într-un mod ce garantează eliminarea tuturor serotipurilor de Salmonella cu semnificaţie pentru sănătatea
publică, în conformitate cu legislaţia comunitară privind igiena alimentară,
transpusă în legislaţia naţională.
Când sunt tăiate sau distruse
păsările din efective infectate trebuie să fie luate măsuri pentru a se reduce
riscul de diseminare a zoonozei cât mai mult posibil. Tăierea trebuie să fie
executată în conformitate cu legislaţia comunitară transpusă în legislaţia
naţională privind igiena alimentelor. Produsele derivate din astfel de păsări
pot fi puse pe piaţă pentru consum uman în conformitate cu legislaţia
comunitară privind igiena alimentelor şi cu partea E din momentul aplicării
acesteia. Dacă nu sunt destinate consumului uman, astfel de produse pot fi
utilizate sau eliminate în conformitate cu Regulamentul 1.774/2002/CE transpus
în legislaţia naţională prin Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor,
apelor şi mediului nr. 723/2003.
E. Cerinţe specifice privind carnea proaspătă
1. Incepând
cu 12 decembrie 2010, carnea proaspătă de pasăre de la animalele precizate în
anexa nr. 1 la norma sanitară veterinară poate fi pusă pe piaţă pentru consum
uman numai dacă îndeplineşte următorul criteriu:
„Salmonella: absentă în 25 grame"
2. Până la data de 12 decembrie
2009 trebuie să fie stabilite reguli detaliate pentru acest criteriu în
conformitate cu cerinţele Uniunii Europene. Acestea vor specifica în special
scheme de metode de prelevare şi metode analitice.
3. Criteriul stabilit la pct. 1
nu se aplică cărnii proaspete de pasăre destinate tratamentului termic
industrial sau altui tratament pentru a se elimina Salmonella,
în conformitate cu legislaţia comunitară privind
igiena alimentelor, transpusă în legislaţia naţională.